Dagbok

Stallets dagbok

Här kommer fortsättningen på gårdagens stök med Australin Opens tänder/tandkött:
Idag var det då körning till Mälarklinikenför att en riktig tandexpert skulle kontrollera honom. Eftersom Kurre var bortrest just idag så var Wolfram snäll och kom och körde, transporten fick jag låna (hyra) av Maria Sandh, stort tack till båda två!
Det inleddes inte direkt på bästa sätt med att Aussie som han kallas blåvägrade att gå på transporten. Han var inte stressad utan bara envis och det tog lång tid innan han gav med sig. (Kan säga att det är inplanerat lastträning med unghästarna inför sommarens resor, så här vill vi inte hålla på när de ska iväg och starta...).
När vi försenade till slut kom fram och han blev kollad så fick vi två val:
1. Skära av biten med tandkött och tänder.
Fördel: Smidigt och enkelt att utföra, bara att skära av och han kan åka hem igen. Läker fort och bra.
Nackdel: Hans permanenta tänder som kommer fram så småningom har inte ordentligt skydd av tandkött och det kan göra att han får problem med infektion i dem och att de måste tas bort de med.
2. Sätta fast allt med en sorts ståltråd som syr ihop det.
Fördel: Det är det bästa för munnen om det läker bra, allt sitter som det ska.
Nackdel: Inte helt säkert att det läker ihop bra och då får man i alla fall skära bort biten, dock är det en mycket bra chans till full läkning.
Största nackdelen är dock att då måste han sövas vilket alltid är en risk och att vi måste lämna honom och hämta imorgon istället.
Så då var det upp till mig att bestämma vilket alternativ vi skulle välja. Efter mycket velande så kom jag fram till att alternativ två fick det bli, till stor del baserat på att veterinären verkade förorda det. Det var det bästa för Aussie, att få det åtgärdat ordentligt och att vi inte riskerade problem framöver med tänderna. Men helt klart våndades jag en del över att han skulle sövas, även om risken inte är jättestor så finns den.
Det var därför en stor lättnad när veterinären ringde framåt eftermiddagen och meddelade att allt hade gått bra och att det såg jättefint ut!
Imorgon blir det hämtning på förmiddagen!

Aktuellt

 • Andelar i nya hästar +

  Nu är det åringssäsong och några åringar har redan kommit in, fler är på väg. Vi kommer ha andelar till salu som vanligt och vi kommer också göra ett specialprojekt med en s k Racing Club på två stycken åringar tillsammans, tyska A Ragman och den nya franska åringen e Le Havre. Välkomna att höra av er om ni vill veta mer!
  Är du mer intresserad av att vara med som delägare i en häst som redan är igång och tävlar? Vi har enstaka andelar till salu i ett par av våra starthästar. 

  Kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1