Dagbok

Stallets dagbok

Idag fortsätter genomgången av våra hästar. Igår var det tvååringarna, idag är det treåringarnas tur:
Light Treading- gjorde det kanonbra förra året med seger direkt i storloppet Future Stars. Därefter var hon placerad i samtliga starter och det var storlopp alltihop, hon har faktiskt aldrig startat i ett vanligt lopp! 
Hon har övervintrat väldigt bra, ser fin ut i kroppen och verkar ha utvecklats mycket. Hon tränar på utmärkt och har kommit ganska långt med sin träning. Siktet är inställt på start i slutet av april och hennes första storlopp för i år blir 1000 Guineas (fd Dianalöpning). Jag tror hon kan räcka långt mot de bästa stona till att börja med, kanske även mot hingstarna. 
Label Black- är ännu ostartad. Han var startanmäld till en av de inställda dagarna i december, så lite snopet fick då alltså debuten dröja över vintern. Jag tror dock bara det var bra, han har mognat och utvecklats mycket sedan dess och speciellt psykiskt. Han var lite ängslig tidigare men har blivit betydligt tuffare och lugnare.
Han är anmäld till alla storlopp där Svenskt Derby så klart är ett huvudmål, men vi tar en sak i taget och ser först fram emot att se honom debutera i april.
Daxios- blev utnämnd till Årets Tvååring på Bro Park där han också är högst rankad i handicap. Detta efter mycket fina insatser med seger i debuten och bästa loppet gjorde han i Vinterfavoriternas Pris som fyra och inte långt slagen av de allra bästa (t ex endast en längd slagen av Nordic Defense som ju nyligen var tvåa i Dubai).
Han har växt mycket över vintern och tränat på bra, ser strålande fin ut. Eftersom han köptes in senare förra året så är han inte anmäld i det Svenska Derbyt, däremot efteranmäldes han till Norsk Derby vilket är hans huvudmål. Även anmäld till två storlopp i Tyskland under sommaren/hösten.
Koko Taylor- växte mest hela tiden förra året och var aldrig ens nära att komma till start. Man måste vänta ut tills de är redo i kroppen och hon behövde tid på sig. En jättefin häst som vi tror väldigt mycket på.
Nu har hon en bra grundträning gjord över vintern och väntar nu mest på lite mer vår/sommarbana innan hon börjar jobba på i raskare tempon.
Hon är anmäld i de flesta storloppen, men kanske är Breeders något av ett huvudmål för henne.
Global Boxticker- startade tre gånger förra året och var trea, tvåa och tvåa. Dock var detta mest lärolopp inför i år, han var inte helt redo då. Han har nu utvecklats massor över vintern och den här gedigna grundträningen våra hästar har fått har gjort honom betydligt starkare i kroppen. Han är en minst sagt stor och rejäl häst som har behövt tid på sig och han helt andra förutsättningar i år.
Han är anmäld i de flesta storloppen, bl a både Svenskt Derby och Norsk Derby. Men först ser vi fram emot årsdebut i ett vanligt lopp under april.
Miss Global Tooma- var en auktionsdyring med en stam som lovar mycket, speciellt för att vara svenskfödd. Hon fick förra året ett litet överben som i sig inte var något farligt, men som vi ändå efter rekommendation valde att operera bort för att det inte skulle påverka på något sätt framöver. Trots att det var ett enkelt ingrepp så tog det mer tid än väntat att återhämta sig.
Dock växte hon mycket under tiden vilket var bra, så det förde något gott med sig också. Nu är hon väl grundtränad, men väntar även hon på mer vår och sommarbana innan vi börjar träna på mera.
Hon är anmäld i de flesta stora lopp där Breeders kanske är huvudmål.
Mr Tooma Global- debuterade med seger förra året och bästa insats gjorde han som kort slagen fyra i Magic Million efter en imponerande spurt sista biten, det loppet lovade mycket inför framtiden.
Han har tränat på bra över vintern och är väl förberedd, men han har inte börjat gå raskare än då vi planerar hans debut först i början av maj. 
Hans första mål är Jockeyklubbens 2000 Guineas och planen är att starta honom två gånger innan dess. 
Akoya- var inte alls klar för några stordåd förra året och var allmänt okoncentrerad samt inte klar i kroppen. Vi kastrerade honom, men det gjorde ingen stor skillnad på en gång som vi hade hoppats. Dock började det då gå åt rätt håll sakta men säkert och han blev mer framåt och fokuserad. 
Nu är det en helt annan häst vi ser, vinterns grundträning har gjort honom gott och han börjar nu bli redo både i kroppen och psyket.
Som svenskfödd är Jockeyklubbens 2000 Guineas och Breeders huvudmål, men först väntar kval och debut.
Sammanfattningsvis så ser det spännande ut inför storloppen för treåringarna och vi hoppas ju kunna vara med och konkurrera i de största loppen. De som förra året startade gjorde det verkligen bra, tre av fyra debuterade med seger och de räckte också långt i storloppen i fjol.
Sedan hade vi också fyra som inte var redo för start förra året och de har behövt den här tiden på sig. De har alla fin stam och är hästar vi har stor tro på, så här kan det finnas en hel del roligt att se fram emot.
Samtliga treåringar ser faktiskt ut som de har utvecklats mycket över vintern och det ska bli spännande att se dem på tävlingsbanan igen när säsongen drar igång.
Imorgon kommer del tre i genomgången av våra hästar och då gäller det de som är fyra år och äldre!

Som utlovat igår kommer här en mer individuell rapport om hästarna, idag är det tvååringarna som gäller:
Kew Bridge- har lagt på sig massor i muskelmassa sedan hon anlände i höstas. Hon har mycket attityd, men det gillar jag att ston har, de ska gärna vara tuffa så länge de använder det rätt. Hon var lite knepig från början med ridningen, men nu sköter hon sig galant och gör all träning mycket lätt.
Love You Vero- en stor och pampig häst som ser mycket klassig ut. Visade lite nerver i början, men har blivit både lugnare och säkrare, skönt att det verkligen har gått åt rätt håll. 
Trots att hon är stor är hon ändå lätt i kroppen och hon lägger mycket mark i varje språng.
Perfect Girl Ester- var inte så stor när vi köpte henne, men hon har växt mycket och växer fortfarande. Är ett riktigt kraftpaket med en rejäl rumpa (där ju motorn sitter). Även hon har kommit en bra bit med sin träning, men har ändå haft lite uppehåll för förkylning bl a. En häst med enorm utstrålning och självförtroende, hon vet att hon är en stjärna.
Chizhou- har inte ridits på ett bra tag pga att hon har växt så mycket att ridning bara skulle hindra den processen. Innan hon kom in i den här växtfasen cantrade hon på banan och skötte sig jättebra (eftersom syster Chizalady var av det knepiga slaget så är det mycket värdefullt att Chizhou har ett helt annat psyke). Nu börjar hon sakta närma sig att börja tränas igång igen.
High Max- är en cool typ som gör all träning mycket lätt. Han är kraftfullt musklad, jag tycker han påminner en hel del i kroppen om Light Treading och de har samma pappa (Maxios). 
Ska jag redan nu peka ut den som kanske är startklar först så är det inte helt omöjligt att det är han.
Australian Open- är uppseendeväckande snygg, i det närmaste kolsvart med vit bläs och vita ben och rejält stor. Han ser inte ut som en tvååring, men storleken gör också att han nog kommer ta lite mer tid på sig innan han är startklar, än är han inte färdig i kroppen. Trots det gör han allt så lätt, men här är det viktigt att hålla igen på träningen så han får mera tid att utvecklas.
Approach- visade även han lite nerver i början och låg lätt på för mycket. Detta har blivit mycket bättre och han fungerar jättebra nu. Han har ett minst sagt rejält kliv i steget och förstår precis vad han ska göra, han bara utstrålar klass. Jag föll totalt för honom direkt när jag såg honom på auktionen i Baden Baden och den känslan kvarstår absolut.
Odöpt e Mastercraftsman- ja, man längtar ju tills han får ett namn, hoppas vi kan ordna detta snart.  Mycket fin häst, som kom in senare i träning men kom ikapp övriga snabbt. Han förstår vad det är han ska göra i träning och han gör det utan minsta ansträngning, galopperar så lätt och fint. Snygg och kraftfull med ett härligt självförtroende och lugn, ser ut som en riktig klasshäst.
Bright Light- har varit på inridning och kom ganska nyligen till oss. Han ligger träningsmässigt snäppet efter, men verkar lättlärd, lyhörd och duktig. Jag tror han kommer växa en del till och vi kommer se mycket utveckling kroppsmässigt. Han har en vägvinnande och lätt galopp, det skulle förvåna om han inte är en bra häst.
Sammanfattningsvis så är det en dröm att ha så här fina tvååringar, det känns som en present varenda dag att titta på dem. De är så fina att inga superlativer är nog! Nu hoppas vi att de levererar lika bra som de lovar, det blir något att se fram emot det. Ingen stress alls med dem, de får den tid de behöver. 
Imorgon blir det genomgång av treåringarna!

 

Idag var det blandade tempon som gällde, några cantrade på lite mera medan andra höll sig i mellantempon samt några som tog det lite lugnare. De som cantrade på mest var:
Striker- var kanske dagens mest spännande eftersom han idag för första gången sedan han kom till oss cantrade på lite raskare. Vilket klipp i steget han hade och vad fin han såg ut! Jag som då stod vi sidan och tittade på blev imponerad och roligt var att även Fredrik som red tyckte precis samma sak. 
Akoya- tränade tillsammans med Striker och hans formkurva pekar klart uppåt, han går mycket framåt i utveckling hela tiden och närmar sig att vara klar för kval till att börja med.
Label Black, Space Dragon och Global Boxticker- gjorde en bra övning när de cantrade på i gott tempo och sista halvan av banan gick de alla tre tätt i bredd. Speciellt bra träning är det när man börjar bakom och går upp bredvid i en lucka, liknande som det kan bli i lopp. De blev lite extra på hugget när de gick tillsammans så här.
Även övriga hästar tränade på fint och dagen flöt på strålande! 
Jag tänkte så här: Vi har 25 hästar i träning för tillfället, fördelat på 9 tvååringar, 8 treåringar samt 8 fyraåriga och äldre. De tre kommande dagarna kommer jag här att rapportera hur långt varje häst har kommit i träning och hur förutsättningarna ser ut.
Imorgon kommer rapport om alla tvååringar, torsdag om alla treåringar och fredag om äldrehästarna. Så titta in här imorgon för en tvååringsrapport!

Lycka imorse när temperaturmätaren för första gången på länge var nära nollan direkt på morgonen. Det var bara någon lite enstaka futtig minusgrad och sedan gick temperaturen stadigt uppåt under dagen och det blev pölar lite här och där över området, dock höll sig banorna bra.
De jobbar vad de kan med dirttracken för att få bort tjälen, men än så länge är den rejält frusen. Det behövs nog ett antal dagar med plus innan den är ridbar och redo, så nu hoppas vi det håller i sig med varmare grader.
För två månader sedan brydde jag mig föga om hur kallt eller varmt det skulle bli, det var inga tävlingar och hästarna grundtränade och hade bra förutsättningar i stort sett oavsett. Nu däremot glor jag på den där SMHI-appen varenda dag för att följa om det blir några ändringar i prognosen, nu vill man ju bara att säsongen ska dra igång på allvar, längtar verkligen efter det!
Hästarna var pigga och glada idag, de såg bra ut i mellantempon och hade tagit lördagens raskare träning utmärkt. Tvååringarna tränar vidare och de ser fortsatt strålande fina ut allihop. Det är såå roligt att se dem träna, man tröttnar aldrig så länge de glänser så här.
Påminner igen, främst för er som inte var inne här på hemsidan igår att det blev en bilduppdatering igår med fantastiskt fina bilder som Wolfram har tagit. Missa inte dem under fliken Veckans Bilder!

Lugn söndag och uppladdning inför kommande vecka. Kändes nästan som lite vår idag i luften faktiskt, vågar man hoppas...?
Nu har jag uppdaterat med nya bilder och de var absolut värda att vänta på, fantastiskt fina bilder som Wolfram har tagit. Missa inte dem, de ses som vanligt under fliken Veckans Bilder!

Vilken härlig lördag! Det enda som inte var så himla härligt var att det även imorse var rejält kallt, 12-14 minusgrader på morgonen. Solen sken dock tidigt och värmde hela dagen och därför blev det bra fäste i banorna relativt snabbt. 
Som ofta på lördagar så var det många av våra ägare som kom och hälsade på, fikade samt följde dagens träning, lika trevligt som vanligt! Det var faktiskt trots morgonens kyla lite extra vårstämning idag tack vare solen och vår uteplats användes flitigt under förmiddagen. Sedan hade det ju varit ännu mer vårkänsla om det inte legat drivor med snö på den...
Vi inledde dagens träning med hästar som skulle träna i lugnare eller mellantempon samt alla tvååringar. De två sista turerna för dagen var hästar som skulle träna på raskare, detta för att optimera chanserna för bra fäste i banan.
De som idag gick i raskare tempon var: Stureplan, Daxios, Tailwind, Space Dragon, Akoya, Haweswater och Light Treading.
De såg mycket fina ut och gjorde det enkelt och på ett bra sätt. Dock längtar jag tills vi kan träna på dirttracken istället, då blir det mycket mer precision på träningen och det är också enormt mycket lättare att bedöma om en häst är startklar eller hur mycket mer träning som krävs. 
På rakbanan kan man inte ta tider och dessutom så kan man inte se hästarna hela vägen utan får välja var man ställer sig för att se dem. På dirttracken kan man se dem lite på avstånd hela vägen och över upploppet på nära håll och kan då lättare bedöma hur lätt de gör det och hur de ser ut samt värdera det mot den tid de gör.
Som uppträning under vintern har verkligen rakbanorna varit suveräna och de fungerar bra nu också när vi har börjat träna på mer, men den sista finslipningen gör jag gärna på dirttracken.
Igår flyttade jag fram bilduppdateringen till idag, men ber om ursäkt för att det blir ännu en framflyttning. Wolfram har tagit helt fantastiskt fina bilder under veckan och även idag och en hel del av dem är redo. Dock vore det roligt att få med fler olika hästar och det är på gång, så jag väntar helt enkelt in det så det istället blir en större bilduppdatering. Tror absolut det kan vara värt att vänta på!
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg och så håller vi tummarna för att våren börjar visa sig under nästa vecka!

Ännu kallare imorse, men precis som igår var solen tidigt uppe och värmde. Vi börjar klockan 06.00 varje morgon och nu är det faktiskt helt ljust en bra stund innan vi börjar jobba. Det har gått fort framåt de senaste veckorna, inte länge sedan vi red de två första turerna (fram till 8.15) varje morgon i beckmörker.
Nu är det dock mest graderna man längtar efter att de ska gå upp och där känns det ju inte lika strålande just nu med apkyla varenda natt...
För hästarna var det mestadels mellantempon som gällde och alla såg bra ut och skötte sig fint. Sju turer att rida även idag och arbetet flöt på bra trots att vi har mycket att göra varenda dag nu, det fungerar verkligen fint med vårt arbetsupplägg.
Imorgon är det inplanerat lite raskare träning för några av hästarna.
Jag hade ju tänkt uppdatera med nya bilder idag och det är på gång, men väntar ännu in lite fler bilder så det får förhoppningsvis bli imorgon istället!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Temperaturmätaren visade minus 12 grader imorse, fy! Progonsen hade ju förvarnat om detta, men man hoppades ju in i det sista att det skulle vara fel. Ett stort bakslag för våren minst sagt. Det tinar ju massor varje dag, men med så här kalla nätter så är det som att börja om nästa dag.
Som väntat kom sedan idag också beslutet att ställa in de två första tävlingsdagarna, den 25e och den 28e. Vi hade Samrådsmöte på morgonen (vilket vi har varannan vecka), där vi går igenom aktuella saker, ett bra sätt att kommunicera mellan de aktiva och de ansvariga. På mötet fick vi veta att de jobbar allt vad de kan med dirttracken och de har fått upp ett lager på kanske 10 centimeter. Dock ligger tjälen hård under, så de var väldigt säkra på att det enda möjliga beslutet nu var att skjuta fram premiären till den 8 april (Jägersro inleder den 4 april och även de har vinter och frusen bana).
Hade de grader vi hade i måndags fortsatt så hade banan varit ridbar redan nu till helgen, men nu blir det ju inte så.
Jag tycker beslutet är helt rätt, vi måste bara vänta in våren helt enkelt, den borde ju vara på gång väldigt snart.
Dagens träning gick utmärkt och de flesta hästar gick i mellantempon. Banan hade körts under natten men var pga kölden åt det lösare hållet på morgonen, men eftersom solen sken tidigt så blev det bättre och bättre fäste i banan ganska snabbt.
Imorgon hoppas jag kunna göra en ny bilduppdatering här på sidan!

Idag var minusgraderna tillbaka igen och för träningsförutsättningarna var det både bra och dåligt. Rakbanorna hade torkat upp och var körda över natten, så det gick utmärkt att cantra på dem. Däremot var det rejält fruset på travvägen där det igår hade tinat ganska mycket och det kändes ojämnt i marken. 
Vi hade som oftast en lugn onsdag med ett fåtal hästar att rida, så vi kunde vänta till lite senare med att rida och då hade det tinat upp lite och var klart bättre.
Bara lugna canters för de hästar som reds idag, men håller sig banorna bra till imorgon (vilket de bör göra eftersom kylan verkar hålla i sig) så blir det lite mer tempon imorgon!

Idag var det inte de bästa förutsättningarna för träning. Plusgrader och regn gjorde att banorna mer eller mindre flöt, det gick att trava och på den sista biten av rakbanorna så gick det även att galoppera i mycket samlat tempo. 
Det här hade ju känts helt okej om plusgraderna bara hade fortsatt. Varje år när det slår över från minus till plus så blir det en process när all tjäle går ur banorna och allt ska smälta undan. Dock var ju detta ganska meningslöst eftersom rejäla minusgrader väntas kanske redan imorgon.
Vi genomförde i alla fall träningen även om det blev väldigt begränsat med de möjligheter som fanns idag. Hästarna skötte sig bra och rörde sig fint.
Nu är vi i mitten av mars, kan inte vintern ge upp snart? Bäst vore ju om det bara vräktes på med plusgrader så att allt smälte undan på några dagar... Tyvärr kan vi ju inte påverka vädret hur mycket man än vill, så det är bara att härda ut och vänta. Men visst längtar man efter sol och värme och grilla ute (nej, jag vill inte grilla i apkyla utan när det är varmt och skönt!). Allra mest ser jag fram emot tävlingar på gräs och att de stora loppen sätter igång. Snart så...

Måndag och alla hästarna är som ofta på måndagar lite extra peppade efter en träningsfri dag. Sju turer red vi idag, dessutom var vår hovslagare på plats och skodde hela förmiddagen samt vår veterinär som kom och vaccinerade några hästar samt kollade tänder på ett par stycken.
Trots ett fullspäckat schema så flyter det verkligen på galant. Detta tack vare ett bra team som jobbar och ett arbetsupplägg som fungerar mycket bra. I nuläget har vi delat upp det så att några i stort sett bara rider hela förmiddagen och några är helt inne i stallet och sköter ruljansen där med byten i skrittmaskin, skötsel mm mm. Efter lite testande fram och tillbaka så känns det som det optimala arbetsupplägget just nu.
Idag var det anmälningar till den 25e och som ni kanske har sett så har SG gått ut med att den tävlingsdagen och även den 28e känns ganska osäkert att kunna avhålla just nu. Dirttracken är ju klar, men vädrets makter är svårt att rå på. Idag var det plusgrader och mot slutet av dagen började det töa ganska rejält. Hade det vädret hållt i sig så hade det nog inte varit minsta problem att ha tävlingar om knappt två veckor. Dock säger väderprognosen minus 10-13 grader på nätterna i slutet av veckan och framåt. 
Dirttracken är i nuläget fryst och måste harvas upp. Inte vill vi slänga massa salt på vår nya fina bana när våren ändå borde anlända inom kort. Bättre att se till att det är toppenbra förutsättningar när säsongen drar igång. 
Dessutom så utlovades ju att om tävlingarna inte kan avhållas så flyttas de i datum, så vi förlorar ju inga tävlingsdagar i alla fall och det känns bra!
Imorgon hoppas vi att det inte har hunnit töa alltför mycket, då är det risk att allt börjar flyta innan det sedan blir kallt igen.

Lugn söndag och hästarna verkar må fint och ha tagit gårdens träning utmärkt. Nu är vi laddade för en ny vecka!

Härlig lördag med många besök, det är ju då det är som trevligast!
Flera av hästarna gick lite friskare tempon och de såg både starka och bra ut. Lite extra skoj att se Akoya och Space Dragon i ett gott tempo tillsammans, två hästar vi har väntat på under förra året och som båda är bra på gång nu!
Två avramlingar hanns med också, Fredrik ramlade av Himalaya igen, andra gången i år! Lin ramlade av eller snarare hoppade av Perfect Girl Ester, men annars hade de förmodligen ramlat båda två. Ingen av avramlingarna skedde på banan utan ute på travvägen och det var helt odramatiskt och gick bra. Men framför allt Fredrik får nog gå hem och träna på tårtbakning nu, han har fortfarande inte kommit med någon tårta sedan förra avramlingen. Det får bli stor tårtfest så småningom istället! :)
Tvååringarna sköter sig fortsatt galant och de utvecklas väldigt mycket hela tiden. Man blir ju lite hemmablind när man ser dem varje dag, men det är ändå uppenbart hur mycket framåt det går. Nya Bright Light har verkligen acklimatiserat sig fort. Han har lärt sig gå i walkern och han har ridits nu i tre dagar och uppför sig mycket bra. Det är ju mycket som är nytt för honom så klart, så jag tycker han är väldigt duktig som gör allt så självklart. Än så länge han har tränats lite mindre i mängd än övriga tvååringar, men han kommer säkert ikapp ganska fort, vi tar det ändå lugnt och försiktigt.
Är mycket nöjd med hela den här veckan och önskar nu alla en fortsatt trevlig helg! 

Lite orolig att det skulle vara "styltväder" idag, dvs att snön skulle packa sig i hovarna vilket ger stor risk för vrickningar t ex. Eftersom det hade kommit snö och samtidigt var nollgradigt så kändes det ganska osäkert inför dagen. Första turen för dagen var alla instruerade om att avbryta och gå hem om det blev problem. Glädjande nog så fungerade underlaget utmärkt och vi kunde genomföra all träning enligt plan. 
Även idag var det mellantempon som gällde och hästarna såg fina ut. Det är verkligen intensiv träning nu fram tills säsongen drar igång, i stort sett varenda häst att rida. Återigen sju turer idag och det är ett späckat schema varenda dag, men vårt arbetsupplägg flyter på fint.
Imorgon är planen att några av hästarna ska träna på lite mer igen!
Nyss hemkommen nu från Friends Arena där jag har sett genrepet av Melodifestivalen, imorgon är det ju final. Det är många bidrag som växt betänkligt och det känns som en öppnare final än någonsin. Jag tror så här på förhand att det finns 5-6 stycken som kan vinna, så det ska bli otroligt spännande att se hur det går imorgon kväll.

Idag var det mellantempon som gällde för de flesta. Hästarna såg fina ut och skötte sig utmärkt, det märktes att de var lite mer avrastade och lugna sedan den raskare träningen i tisdags.
Mest spännande på förhand var att se hur den nya hästen Bright Light skulle sköta sig. När Tobias skulle hoppa upp på honom i boxen så såg han ganska vild ut först, men han lugnade ner sig på en gång när han kom ut och skötte sig hur proffsigt som helst. Det är inte så lätt att som unghäst anlända till ett nytt ställe och så ut och rida direkt dagen efter, men det gick ju hur bra som helst. Han och High Max tog en travtur runt området och därefter galopperade de ner på rakbanan lugnt och det såg både stadigt och fint ut. Mycket fin häst som rör sig väldigt lätt!
Vid lunch idag hade vi ett tränarmöte med VD Fredrik Reuterskiöld och jag tycker det var ett jättebra möte. Vi fick mycket information och det känns väldigt positivt, många projekt på gång och annat som redan är ordnat. Det viktigaste är ju förstås dirttracken och den sista railen sätts upp nu, sedan är det bara att hoppas på plusgrader så banan kan prepareras. Oj, vad jag ser fram emot att träna där snart!
Har uppdaterat som utlovat med nya bilder idag och ni hittar som vanligt under fliken Veckans Bilder, missa inte dem!

Lugnare dag idag, men några hästar var ute på en travtur och alla hästar verkar må utmärkt efter gårdagens träning.
Idag kom en ytterligare tvååring till vårt stall- Bright Light. Han har mycket fin stam med Aussie Rules som pappa och  mamma är Angel Light som var ett av de bästa stona i Skandinavien med en hcp på 88. Det är starka papper på en svenskfödd häst det!
Han har varit på inridning, men imorgon är det vår första tur för att testa lite hur pass långt han har kommit och hur han känns, spännande! 
Ytterligare en sak; han är grå... Vår skimmel nr 8 i stallet!
Imorgon hoppas jag kunna få in nya bilder här på sidan!

Idag var det för första gången på ett antal månader dags för raskare träning mer på riktigt. Full fart gick det inte men snäppet under det och det var verkligen roligt att få se hästarna sträcka ut lite mera. Det märktes också på dem efteråt att de var nöjda, öronen framåt och ögonen glittrade när de kom skrittande tillbaka efter träningen. 
Några gick friskare tempo än andra och fortast gick:
Stureplan, Daxios, Label Black, Light Treading, Haweswater och Global Boxticker.
De såg jättefina ut och gjorde träningen hur bra som helst. Även de flesta övriga gick i ganska gott tempo, allt beroende på när planerad start är samt själva träningsupplägget för varje häst. 
Man är ju inte lika van att träna snabbare på rakbanan som på dirttracken, men det går bra det här med. Nu kommer hästarna igång mer och mer, men när sedan dirttracken öppnar igen, det är då vi får mera koll på exakt hur redo de är eftersom det där är lättare att göra en mer exakt bedömning tycker jag.
Känns i alla fall oerhört roligt att det är dags att börja träna på mera, som vi har längtat!
Måste också hylla våra tvååringar, vilka fantastiskt fina hästar vi har! Det är en glädje att få se dem galoppera, vilken klass de har och de bara utstrålar att de är något helt extra. Ofta har man kanske någon häst man tror lite extra på, men i år är nivån på våra unghästar helt overkligt bra. Svårt att förklara den tacksamhet jag känner över att ha förmånen att ha så här fina hästar, stort tack till alla ägare som satsar på oss!
En intensiv arbetsdag flöt på galant tack vare bra teamwork och sedan fick vi också en mycket trevlig överraskning. Wolfram hade varit så himla snäll och köpt med sig massa godsaker i form av lax, grönsaker, soppor mm så vi hade en liten spontan och god lunch tillsammans när vi var klara, vilken bra avslutning på dagen!
Sammanfattningsvis; en himla bra dag! :)

Äntligen! Äntligen lite trevligare grader (även om det var -8, men klart bättre än den senaste veckan) och det märktes på banan att det var bättre fäste och inte alls lika löst och djupt.
Efter ett antal dagars långsam jogging så fick de idag i alla fall gå lite mera tempon och det uppskattades mycket av hästarna, det märktes tydligt. Många bocksprång och busande av glädje att få röra sig lite mer, roligt att se glada och entusiastiska hästar!
Späckat schema med hela sju turer idag och dessutom hovslagare samt en hel del andra extra arbeten, men vi hann med allt utmärkt. 
Man åker hem nöjd när arbetet gått så här bra och hästarna tränat fint, det känns verkligen bra. 
Det ser ut att bli varmare och varmare under hela veckan, räknar med att redan imorgon kunna träna på lite ytterligare med flera av hästarna.

Lugn och ledig söndag och nu är vi alla laddade för en ny träningsvecka med förhoppningsvis lite trevligare grader.
På återhörande imorgon!

Härlig lördag med många besök, alltid lika roligt att få träffa och prata med våra trevliga ägare som kommer och hälsar på. Nu var ju detta sportlovsvecka och några var upptagna med annat, men det blev mycket folk ändå under förmiddagen.
Väldigt kall natt och morgon, men solen sken tidigt och vid lunch kändes det faktiskt riktigt behagligt.
Hästarna skötte sig fint i de lugna tempon vi tränar i just nu, men det märks på dem att de är taggade för mer och fartigare träning. Jag hoppas verkligen vi kan komma igång med det igen i nästa vecka och det ser lovande ut när man läser väderprognosen (som jag glor på flera gånger om dagen just nu...).
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg! Ni som brukar läsa här vet nog att jag är en Mello-nörd, så just nu laddar jag för Andra Chansen med de roliga duellerna, detta börjar i skrivande stund alldeles strax. Felix Sandman tycker jag har en mycket bra och avskalad låt som han också sjunger med stor känsla, så nu bör han lätt ta sig till nästa veckas Final, där hör han absolut hemma.

Det här har för tillfället blivt mest en dagbok med gnäll över vädret, men lite med rätta just nu. Men nu ser man "ljuset", nu verkar det som att det från måndag och framåt ska bli betydligt varmare och till och med närma sig plusgrader mot slutet av kommande vecka.
Det är inte direkt lättjobbat när det är så här kallt, men det tycker jag ändå går bra. Det värsta är helt klart att träningsplanen har kommit av sig, men nu hoppas jag att vi kan träna på igen efter helgen.
Hästarna sköter sig i alla fall fint och de ser jättebra ut på alla sätt.
Imorgon ser jag fram emot en trevlig lördag i stallet med förhoppningsvis många ägare på besök!

Första mars idag, härligt! Eller inte... Fortfarande vidrigt kallt och en massa snö.
Nu är det mest motion vi håller på med och inte träning, men hästarna bibehåller sin fina grundträning i alla fall. Klart man blir lite stressad när planen är att vi skulle träna på nu, men nu är det bara att hoppas att varmare grader anländer snart.
Hästarna såg i alla fall fina ut och skötte sig bra. Fredrik red lustigt nog nästan bara skimlar idag, vi har ju faktiskt hela sju stycken! De som är grå är: Stureplan, Himalaya, Global Boxticker, Miss Global Tooma, Kew Bridge, Approach samt den odöpta e Mastercraftsman.  Tre av sju är ju tvååringar, så vi har jobbat upp antalet rejält sedan i höstas. Jag storgillar skimlar och tycker de har en härlig utstrålning, men färgen är ju egentligen helt oviktig även om det är en kul detalj.
Idag hade vi Samrådsmöte på förmiddagen då vi går igenom pågående projekt, ser vad som är genomfört och vad som är på gång. Vi är tre tränare som är med där samt ansvariga från Svensk Galopp. Man kan se nu att mycket är fixat eller på gång, det känns jättebra!
Dirttracken är mer eller mindre klar fick vi veta, men de kalla graderna gör att den just nu är fryst. Det känns ju inte aktuellt att slänga salt på en nygjord bana när våren är på gång, så det är även här bara att hoppas på varmare grader inom kort.
Nu på kvällen var vi som jobbar i stallet ute och åt middag tillsammans och sedan var vi på Rival och såg stand up med Jesper Rönndahl och det var verkligen roligt. Det här gav jag i julklapp, så vi har väntat på det ett bra tag. Det kändes skoj att vi kunde gå ut en kväll så här tillsammans, tyckte det var jättetrevligt!

Lugn onsdag, kallt som sjutton och man önskar ju bara att den där snön ska försvinna...
Imorgon är det mars och det borde väl ändå närma sig lite plusgrader snart? 
Wolfram har verkligen varit flitig med kameran de senaste dagarna och han har suveränt fångat på bild hur kallt det varit för ryttarna att vara ute och rida. Hans fina bilder finns nu uppdaterade här på sidan, missa inte att kolla in dem under fliken Veckans Bilder!

Alltså det här vädret... Idag kallt och framför allt rejält blåsigt och så dessutom all den här snön. En tapperhetsmedalj till alla ryttare som idag varit ute och ridit hela förmiddagen, verkligen strongt! 
Hästarna klarar sig mycket bättre än folk när det är kallt, de har längre väg ner till lungorna och luften hinner värmas upp på ett annat sätt.
Banorna idag var djupa efter all snö, det syntes tydligt när hästarna galopperade. Vi har dragit ner på tempot nu när det varit kallt och kommer att hålla oss i mera motionsridning tills dess att graderna går upp igen.
Vi har kunnat träna exakt enligt plan hela vintern och gjort en gedigen grundträning. Nu skulle vi egentligen träna på mera, men jag tycker det vore korkat att träna på nu på lösa och tunga banor när vi sluppit detta hela vintern. Enligt prognosen så blir det varmare nästa vecka, kanske till och med redan i slutet av denna vecka. Hellre ha lite is i magen och vänta in bättre banförhållanden, det borde verkligen inte dröja länge.
Eventuellt blir det nya bilder imorgon, det hänger lite på när fotograf Wolfram är redo med sina bilder, annnars får vi vänta in det.

Tror inte det har undgått någon vilket snökaos det var idag. Men vi börjar vi ju så tidigt på morgonen, så även om det var lite oplogat så var det ingen direkt trafik utan det gick relativt smidigt.
Under förmiddagen var det ju som värst på vägarna, men lagom tills vi var klara så hade det mesta lugnat ner sig och även hemfärden gick fint. Ibland är det bra med de här lite mer udda arbetstiderna!
Snön yrde rejält hela förmiddagen, men vi kunde ändå genomföra all träning enligt plan. Vi höll oss dock i lugnare tempon även idag. Banan hade mer fäste än i lördags, det var ju inte alls lika kallt idag, men åt det lösare hållet var den i alla fall.
Hästarna var lite extra pigga i snöyran, men de skötte sig ändå fint och såg bra ut allihop.
Allt blir ju så mycket mer tungjobbat när det är en massa snö, bara att köra skottkärrorna fram och tillbaka ute är ju betydligt kämpigare än normalt. Är otroligt less på den här efterslängen av vintern och enligt prognosen så ser det ut att bli några jobbiga dagar framöver nu när det gäller vädret. 
Imorgon är det förhoppningsvis träning som vanligt om vädret tillåter!

Lugn söndag som ju brukar vara vilodag för både hästar och ordinarie personal om det inte är tävlingar vill säga. 
Själv råkade jag ut för en något annorlunda upplevelse, lyckades köra min bil hemifrån och ända till stan utan nyckel i (det är ett keyless-system). Tycker det är märkligt att bilen inte varnade, men det gjorde den inte utan först när bilen var parkerad upptäcktes detta. Då gick det varken att starta eller låsa bilen...
Ett antal timmar senare efter promenad i iskyla (för dåligt klädd helt enkelt...), lånebil och körning hem och hämta nyckeln så var det ordnat. Men den där trevliga söndagen med bio mm utgick tyvärr. Alltid lär man sig något i alla fall!
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Sviiinkallt imorse! Hemma var det nästan 20 grader kallt, men väl framme på Bro Park så var det något bättre, ca 13-14 minusgrader. Förra vintern frös vattnet i stallarna när kylan slog till, men till i år har de vintersäkrat med bl a värme vid vattenrören. Lite halvfruset i själva kopparna, men vattnet flödade på bra, så det var lätt åtgärdat. 
Det ska också sägas att vi var inte helt med på noterna att det skulle bli så här kallt så luftflödet både uppe i taket och inne vid boxarna stod ganska öppet. Nu har vi stängt till lite mer och så får vi ha det tills graderna går upp igen. Tycker annars att det är viktigt att ha det så luftigt och öppet som möjligt, hellre lite kallt men med bra luft.
Hade det varit november nu så hade de här graderna känts väldigt deprimerande, men nu är ju faktiskt snart februari slut så det här borde vara ett av de sista bakslagen innan vi får lite mer värme.
Banorna var bra körda över natten och det var inga isklumpar eller så, men när det blir så här kallt så blir ju banan ändå lös. Vi valde därför att ta det lugnare med träningen idag efter en vecka med något raskare tempon. Hellre hålla sig i lugna canters tills vi får tillbaka bra fäste i banan igen.
Hästarna skötte sig bra och såg fina ut. Jag längtar dock tills vi får se dem på den nya dirttrackbanan av två anledningar. Främst för att det blir ett bättre träningsupplägg där när man väl ska börja träna på raskare (som grundträning fungerar rakbanan helt utmärkt), men också för att man får en mycket bättre uppsikt över hästarna när de tränar på stora banan. Man ser dem hela varvet, man ser hur mycket de är på bettet över upploppet och man kan klocka dem och ha en helt annan koll. Det är inte lång tid kvar nu tills vi får träna där igen, ser verkligen fram emot det!
Idag åkte Marius Federigo till sitt nya hem, nu blir han ridhäst. Han är nio år och han har gjort sitt som galopphäst, nu är han värd ett nytt liv som ridhäst med en egen matte. Han har under hela sin karriär aldrig haft en skada och han har varit en riktig hedershäst som gjort många fina prestationer. Jag fick sedan rapport om att resan gick bra och allt verkade toppen så här långt!
Han är ju en stor och flott häst med mycket utstrålning, vi tror att han kommer passa jättebra som ridhäst.
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg! 

Trött imorse efter att ha haft möte i styrelsen för Stockholms Galoppsällskap till ganska sent igår kväll. Här har jag efter moget övervägande kommit fram till att minska ner på engagemang runt omkring tränandet. För tillfället är jag förutom med i styrelsen för SGS även med i Fullmäktige, Tävlingskommittén samt ordförande i Tränarföreningen. Det här är ett bra sätt att kunna påverka, men samtidigt måste man värdera sin tid lite också.
Vårt stall har växt väldigt mycket och med det även arbetet runt i kring stallet. Det är mycket jobb förutom själva stalljobbet, jag skulle säga att det är nog nästan en heltid bara med arbetsplanering, anmälan, fakturering, hemsidan mm mm. Detta alltså utöver själva träningen av hästarna. Jag vill kunna koncentrera mig mer på vårt stall och allt kring det. 
Därför meddelade jag nyligen till valberedningen för SGS att jag vill hoppa av styrelsen till årsmötet nu i april. Bara detta kommer vara klart underlättande och därefter får vi se hur det blir med resten, det får blir ett utvärderande. Stallet, träningen och hästarna är det jag vill ägna mig åt!
Dagens träning gick jättebra och hästarna börjar nu träna på lite mer. Banorna är i mycket fint skick med bra fäste, så det känns som rätt läge nu att börja smyga upp tempot mer och mer. Däremot verkar väderprognosen gå mot kallare väder och då kanske vi får hålla igen lite igen innan sedan förhoppningsvis våren anländer inom en snar framtid.
I reportageserien Stallgång hos tränarna på Svensk Galopp var det idag dags för oss att presentera våra hästar inför säsongen. Man blir stolt och glad över hur fina hästar vi har, det är enormt peppande! Här kan ni läsa artikeln:
https://www.svenskgalopp.se/artikel?cid=1.676929&defaultMenuId=true

Härlig inramning av dagen idag! Morgonen inleddes med att lyssna på Sportradion i bilen på väg mot Bro Park eftersom det var herrarnas slalom. Väl framme så var det direkt upp med datorn (jag har tagit ett abonnemang på kanal 5 Play under OS för att vi ska kunna se när det är något roligt att följa under OS). 
Vi hann lagom få ut första turen för dagen i skrittmaskinen innan André Myhrer ordnade ännu ett Guld till Sverige, vilket fantastiskt OS det är!
Dagen avslutades sedan med att se slutet på skidskyttestafetten och en fantastisk upphämtning till ett Silver,
Vår egen träningsdag gick kanonbra, idag var det mycket med hela sju turer som skulle ridas eftersom i stort sett alla hästar rids.
Nu har vi delat upp lite så att några ansvarar för stallet med allt jobb inne där och några rider direkt från morgonen och hela dagen. Den arbetsordningen fungerar hittills strålande och är jättebra. Med en tydligare uppdelning och att var och en mer kan koncentrera sig på sin del så känns det som att det flyter på mycket bättre med ett större ansvar för alla på ett bra sätt.
Hästarna ser fortsatt fina ut och ryttarna är mycket positiva till hur de känns.
Nu väntar vi bara på våren, hoppas den kommer väldigt snart!

Lugn onsdag som vi ju brukar ha som en sorts återhämtningsdag från träningen oftast. Hästarna verkar må bra och är säkerligen laddade inför träningen resten av veckan.
Onsdagar är också dagen när vi hinner med extrajobb, förra veckan avslutade vi projektet med att frisera alla manar och idag hann vi med en hel del storstädning i utrymmen, fikarum och vår lada. Jag gillar när det är ordning och reda eftersom man trivs mycket bättre då, så det känns alltid skönt att vi kan hålla efter detta regelbundet.
Själv har jag hunnit med en hel del jobb vid datorn, ganska många timmar faktiskt och bland annat uppdaterat Våra hästar här på hemsidan. Nu finns bl a alla dressar för tvååringarna insatta och även Striker har fått foto och dress. 
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Fyra och en halv vecka kvar till första tävlingsdagen för året. Jag har gjort en plan för varje häst när de ska starta och detta varierar ganska mycket beroende på storloppsupplägg och annat. Vi kommer mjukstarta med ett fåtal hästar den första veckan (tävlingar både söndag 25 mars och onsdag 28 mars), men under april sedan kommer det bli betydligt fler vartefter. 
Vi har nu börjat smyga upp tempot litegrann i träningen, men hoppas på lite mer vårbana innan vi ökar på ytterligare. Hästarna ser fortsatt starka och fina ut, är verkligen nöjd med dem allihop faktiskt.
Normalt sett här på hemsidan så brukar jag ju rapportera lite mer individuellt eftersom de tränar väldigt olika, det är olika dagar för snabbare träning. Nu har jag ju mestadels skrivit rent allmänt om träningen, men så fort dirttracken är öppen igen så blir det ändring på det.
Efter dagens träning var slut hade vi ett tränarmöte, kan vara bra att ses ibland och diskutera saker som behöver lyftas fram eller åtgärdas. Det var ett bra möte tyckte jag!
Har som utlovat uppdaterat med nya träningsbilder idag, missa inte Wolframs jättefina bilder! Ni hittar dem som vanligt under fliken Veckans Bilder!

Så var det måndag igen och en ny vecka. Den där våren som lurat lite runt hörnet vår som bortblåst idag när en massa onödig snö hade kommit under natten. Nu närmar vi oss dock slutet av februari, snart borde väl våren vara på gång på riktigt?
Hästarna var verkligen extra pigga idag! Lediga från träningen igår och så tror jag den där snön gjorde dem lite extra på hugget, det var mycket bockande och busande idag till och med under själva canterträningen. Förhoppningsvis är de lite mera fokuserade imorgon... Det är dock bra att de har mycket energi i sig och tycker det är roligt att träna.
Tvååringarna går nu igenom startboxattrapperna varje dag under framridningen. Innan de cantrar så travar de ett varv runt hela området och när de passerar attrapperna så saktar de av och går igenom där. Det här är verkligen en perfekt introduktion till de riktiga startboxarna framöver.
I lördags var vår mästerliga (och till och med prisvinnande!) fotograf Wolfram på plats och tog en väldans massa fina bilder som nu är på gång in. Imorgon kommer en ny bilduppdatering här på hemsidan!

Lugn söndag som det brukar vara och i stallet verkar allt bra med hästarna. Vi är nu laddade för morgondagen och en ny träningsvecka.
På återhörande imorgon!

Superhärlig lördag där man nästan kunde ana lite vår, solen sken och i stallet var det fullt med folk. Vi räknade till 18 bilar samtidigt parkerade utanför vårt stall mitt på förmiddagen, kanske lite av ett rekord? Då ska man också veta att alla inte kommer i bil och vissa åker tillsammans, det var verkligen trevligt med så många besök idag.
Visst känns det lite som att både våren och tävlingssäsongen börjar närma sig äntligen? Ser enormt mycket fram emot både varmare grader och starthästar!
Klaus Koch, anläggningschefen, kom förbi en kort sväng idag och vi frågade naturligtvis om hur det går med banomläggningen. Han meddelade att allt går mycket bra och de ligger fortfarande lite före i tidsschemat. Det borde inte dröja många veckor innan vi kan träna på den nylagda banan, ytterligare något att se fram emot!
Träningen gick bra, hästarna såg fina ut och allt arbete flöt på hur bra som helst, idag var en bra dag på alla sätt faktiskt.
Väl hemma har jag kollat in Dubaitävlingarna nu under sena eftermiddagen/kvällen, det är ju alltid roligt att följa de skandinaviska hästarna. Extra kul att se Icecapada som gjorde ett kanonlopp som fyra i mycket hård konkurrens med lika vikt mot hästar som stod väsentligt högre i handicap. 
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

Lite av en rutinträningsdag idag, träningen rullar på bra. De hästar som behandlats av chiropraktorn häromdagen reds idag efter två dagars vila från träningen och naturligtvis så var de lite extra pigga, de var laddade för att komma ut på banan igen.
Fredrik fick idag för första gången rida vår ännu odöpta tvååring (e Mastercraftsman) och han gillade honom väldigt mycket. Vi diskuterade lite sedan om vilken av våra tvååringar vi tror blir bäst i år och nästa år. Men det känns mer eller mindre omöjligt att gissa, de ser verkligen strålande fina ut hela bunten, både när man ställer upp och tittar på dem och när de cantrar på banan. Vad vi ser fram emot den här säsongen, ska bli så spännande med de här fina hästarna!
Idag avslutade vi vårt projekt Frisera manar för denna gång, samtliga hästar är nu klara och ser nyfriserade och prydliga ut.
För de som oroar sig för våra katter, hur de har klarat kastrationen, så kan jag meddela att de idag busade runt över hela området som vanligt och verkar må prima. Coolare och roligare än de där två är svårt att hitta!
Nu laddar vi för helgen och imorgon är det naturligtvis träning som vanligt. Välkomna alla som vill titta in och hälsa på oss och hästarna!

Normalt sett har vi väldigt många hästar som rids varje dag, i stort sett alla. Just idag var det dock något lugnare eftersom de hästar som chiropraktorn jobbade med i tisdags inte reds. Två dagar efteråt ska de bara skritta för att de till fullo ska tillgodogöra sig behandlingen. Så imorgon rids de igen och då är det fullspäckat schema för oss som vanligt.
För de som reds (trots allt de flesta hästar) gick träningen utmärkt idag och hästarna såg fina ut.
På dagens program stod också kastration av våra två stallkatter, Lester och Frankie (döpta efter Lester Piggott och Frankie Dettori). De är så himla vilda och busiga och det får de gärna vara, men vi vill inte att de ska börja dra iväg när våren nalkas. En kastration kan förhoppningsvis lugna ner dem en aning. 
Normalt sett så springer de runt benen på oss mest hela tiden, men imorse så var de puts väck, försvunna. Är det inte så himla typiskt, som att de känner på sig att något är på gång? Dock lyckades vi klura ut att de befann sig borta mot gräshagarna och i god tid innan veterinären anlände så var de infångade. Allt gick bra och vid lunchtid så var de ganska pigga igen, de återhämtade sig fort.
Avslutningsvis för idag något helt annat; Nyligen flyttades de två svenska klassiska loppen 1000 Guineas (tidigare Dianalöpning) och 2000 Guineas (tidigare Jockeyklubbens Jubileumslöpning) från den 28 maj till den 18 juni. Det här har det varit en del debatt om framför allt i Danmark, de är missnöjda eftersom de här loppen nu hamnar nära deras klassiska lopp.
Min inställning är (som delas av de flesta andra tränare vad jag vet...) att det här är en stor förbättring för oss här i Sverige. Nu kommer istället Trials till de här loppen att avridas den 28 maj, vilket innebär att de går på gräs. Har man en häst som inte har startat på gräs och man tror det är en gräshäst, ja då får man chansen att visa det. Att avrida Trial på dirttrack är ju helt iskallt med fel förutsättningar. 
Vi tränare har jobbat hårt länge för att få till den här ändringen. Nu kom vår nya VD och ändrade på detta, mycket bra gjort! I en intervju (på galopsport.dk) säger Fredrik Reuterskiöld att hans uppgift som VD är att jobba för att göra det bästa för Sverige. Det är rätt inställning, vi ska väl inte göra det sämre för oss själva för att anpassa oss efter andra? Då kan ju de också ändra datum om de vill, det är ju fullt möjligt om det nu är så viktigt.
Jag förstår att det alltid är någon som missgynnas här och där när det är ett digert storloppsprogram över hela Skandinavien som ska samsas. Men det är på tiden att vi gör ett optimalt program för de svenska loppen, det är inte hela tiden vi som ska flytta på oss. Känns kanonbra med den här ändringen!

Lugn dag på träningsfronten som det ofta är på onsdagar. Hästarna verkar må fint och allt lugnt i stallet. 
Själv har jag ägnat ett antal timmar åt att gå igenom storloppspropositionerna samt de lopp som finns utskrivna från mars-maj. Nu är jag klar med en plan för varje häst, både vanliga lopp att inleda med samt storlopp att sikta på under året (och för de tvååriga även lopp nästa år som anmäls i år). Känns jättebra att ha gjort det här jobbet klart och ha en mer överskådlig och tydlig plan färdig!
Imorgon är det träning som vanligt igen!

På väg till stallet imorse ringde telefonen och en mycket kraxig Fredrik meddelade att han var sjuk. Det var ingen jätteskräll eftersom han redan igår kämpade med både feber och förkylning. Normalt sett så rider han sex turer vilket han skulle ha gjort idag också, så det blev en tuff arbetsdag för oss att hinna med allt. 
Måste med stolthet säga att vi klarade av detta med bravur, med en bra arbetsinsats och teamwork så gick dagen utmärkt! Visst fick vi kämpa på och det blev ett fullspäckat tidsschema direkt från morgonen, men det gick bra.
Vid fikat kl 8 kom Eva och Pelle, som är Strikers ägare och de hade med sig kanongoda semlor dagen till ära (man kan ju inte missa att äta semlor på Fettisdagen!) så det blev en extra god fika idag, mycket trevligt.
Förutom träningen och allt det vanliga arbetet i stallet så kom dessutom vår chiropraktor och kollade igenom en del hästar. Det var länge sedan hon var hos oss men nu när säsongen närmar sig så är det bra att man får en koll. Hon känner först igenom varje häst och jobbar sedan med massage, akupunktur, laser och manipulation, allt beroende på vad hästen behöver.
Det var inga stora problem med någon av de hästarna hon tittade på idag, men en bra hjälp att släppa på lite småspänningar här och där helt klart.
Utöver detta var också vår veterinär förbi en sväng och kollade igenom några munnar på tvååringarna. När de är unga så händer det mycket på tandfronten och de blir lätt vassa, så det är viktigt med några extra kontroller just för unghästarna.
Så en maxad dag verkligen, men är väldigt nöjd både med själva träningen och inte minst hur bra vi hann med allt!


Så var det en ny vecka igen, tiden bara flyger fram! Längtan efter våren är stor, än är det ju snö men graderna har krupit uppåt de senaste dagarna och det får de gärna fortsätta med.
Hästarna var pigga och glada idag som oftast efter en ledig dag från träningen. 
Vi har ju haft ett uppträningsschema där de efter vilan började med trav och därefter lagt på mer och mer. Hästarna är nu uppe i den dosen av träning de ska vara innan vi börjar öka tempot och de känns redo för det. Så nu handlar det mest om när det blir lite varmare grader och banorna blir lite mer lättsprungna.
Jag tror det har varit enormt värdefullt att det varit uppehåll nu under vintern och hästarna har sluppit lösa och tunga banor, så nu vill jag gärna vänta in lite mera vårbanor innan vi börjar träna på för fullt. Så hoppas på vår snarast möjligt!
Imorgon är det ju Semmeldag (eller Fettisdagen...), det får inte missas!

Lugn söndag, välbehövlig dag att ladda batterierna inför en ny vecka. Hästarna verkar må utmärkt och allt bra i stallet.
På återhörande imorgon!

Morgonen började med kyla och en del minusgrader, men snabbt kom solen upp och lyste rejält hela förmiddagen och det blev faktiskt en härlig dag (trots minusgrader).
Bra inledning på dagen också att se Charlotte Kalla ta OS-guld så där direkt, vilken insats!
Trots OS-sändningar hela dagen så var ändå många ägare på plats som vanligt (men man kan ju också komma till oss och titta på både OS och hästar samtidigt i och för sig...)
Träning som vanligt men med ett litet tillägg för tvååringarna. Häromdagen så byggdes en ny startboxattrapp, en likadan som fanns på Täby Galopp tidigare. Det är som startboxar utan grindar, gjorda i trä. Det bästa med dem är att det är tre storlekar man kan gå igenom, en bred, en mellan och en som är ungefär lika smal som de riktiga startboxarna. 
Detta är en oerhört bra introduktion till startboxträningen och lätt att bara kunna skritta igenom där, helst varje dag. De är belägna vid sidan av travslingan som går runt hela området, precis innan skogsdungen som ligger på baksidan. 
Idag fick tvååringarna skritta igenom där efter de hade tränat klart, men framöver är det antagligen smidigast att bara göra ett litet kort stopp under uppvärmningen, när de travar förbi.
När sedan stora banan öppnar igen finns ju startboxar precis utanför, men attrapperna är de bästa att börja med för att vänja dem gradvis.
Känns väldigt bra att förbättringar har kommit igång, att saker fixas. Startboxattrapperna har varit väldigt saknade, så det är ett stort plus att nya har byggts nu, mycket positivt!
Hela dagen flöt på bra och hästarna såg fina ut överlag, starka och på hugget.
Jag har nu uppdaterat som utlovat med nya bilder från träningen, kolla in dem under fliken Veckans Bilder!
Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Idag kom häftet med Storloppspropositionerna! Med glädje åkte jag till Annexet (byggnaden som ligger till höger om den stora herrgården) där det är kontor och där allt sånt finns.
Nu har vi både datum för alla storlopp samt propositioner från mars till maj (Jägersro april-maj), så nu kan den både viktiga och roliga planeringen för varje häst inledas. Ett rejält jobb att göra, men mycket värdefullt för den fortsatta träningsplaneringen att veta när varje häst ska börja starta.
Nu börjar man ju vädra lite vårkänslor och vill liksom att säsongen ska dra igång och att våren ska anlända. Känner mig lite otålig när det fortfarande är snö och minusgrader, men det är väl något överoptimistiskt att hoppas på att vintern är slut redan i början av februari.... Men snart så!
Träningen gick fint idag och hästarna ser fortsatt bra ut och sköter sig utmärkt.
Hade tänkte uppdatera med nya bilder idag, Wolfram tog en hel massa kanonfina kort igår bl a. Jag får dock svårt att hinna klart detta idag, så imorgon kommer de istället!

Det är minst sagt mycket att rida nu, idag blev det hela åtta turer innan alla var ridna och klara. Ändå har vi utvecklat ett synnerligen effektivt arbetssätt som gör att vi hinner med detta på ett bra sätt, arbetsupplägget fungerar toppenbra.
Man kanske tror att det är lugnare när det inte är tävlingar, men det är verkligen tvärtom eftersom det är nu alla ska tränas upp. När säsongen väl är igång och hästar startar så är det i stort sett alltid några som har tävlat och som får några dagar lediigt.
Hästarna känns väldigt på hugget just nu. De har blivit starka av den här grundträningen och jag tror de är väldigt sugna på att börja träna på raskare, men det får de vänta med lite till faktiskt. De ser så himla fina ut i träningen allihop och känns väldigt redo. 
Tvååringarna fortsätter att imponera och de gör allting hur lätt och enkelt som helst, de är stora humörhöjare allihop!
Normalt sett under säsongen så har vi väldigt individuell träning anpassad efter varje häst. Nu under den här grundträningen däremot har vi ett slags uppträningsupplägg som varje häst följer där vi först efter vila började med långa travpass endast och därefter mer och mer canters. Så de flesta hästar gör samma träning just nu, men detta kommer att ändra sig när dirttracken öppnar igen och det är dags att börja träna på i friskare tempon igen.
Imorgon tränar vi vidare!

På lördag begravs Gary i Lambourn, England. Jag tycker det känns helt rätt att han får sin sista vila där, tror det är precis vad han hade velat eftersom det är där han kommer ifrån.
En hel del folk har frågat oss om vi vet något om att skicka blommor eller så. Jag har haft kontakt med hans syster Julia och visst kan man skicka blommor, men familjen vill hellre att man donerar till en organisation som heter Racing Welfare och som stödjer folk som jobbar eller har jobbat inom galoppen. Det är en väldigt bra organisation som tydligen hjälper till på många olika sätt. 
Julia har ordnat en sorts insamling som görs till Garys minne och jag vet att detta uppskattas väldigt mycket av hans familj. Både stora och små bidrag är väldigt välkomna och det vore roligt om Garys svenska vänner lyckas få ihop en fin summa till hans ära. 
Här är länken till insamlingen, vill man skicka pengar så trycker man bara på Donate och sedan väljer man summa (det är i pund) eller väljer egen summa. Därefter kan man antingen gå vidare via Facebook, men ni som inte har det kan annars gå vidare via er mailadress, så det ska fungera ändå. Här är länken:
https://www.justgiving.com/fundraising/julia-curran3
Slutord för dagen med tanke på detta:
Ta tillvara på livet och försök se positivt på saker och ting. Var snälla mot både er själva och andra och glöm inte att ha roligt emellanåt. 
Med de enkla reglerna kommer man långt!

 

Ja, inte var det varmare idag inte men banorna höll sig ändå i fint skick. Det är ju lätt att det blir isklumpar när det är så här kallt (11-12 minusgrader idag), men det hade klarat sig klart över förväntan så ett bra jobb utfört av banpersonalen och då speciellt nattpersonalen.
Träningen idag såg nästan likadan ut som igår, endast några små ändringar i vem som red vilken häst och i vilken ordning hästarna reds. Hela dagen flöt på utmärkt och hästarna ser fortsatt mycket fina ut. 
Nu längtar man ju till vår och tills banan är omlagd och klar, vad roligt det ska bli när det så småningom är dags för de första riktiga snabbjobben!
Idag vid lunch kom också propositionerna ut för mars till maj och inom någon dag så är det också utlovat att vi ska få datumen för alla storlopp. Så fort de har kommit så är det dags att göra en plan för varje häst, datum för första storlopp samt planering vilka lopp man ska sikta på innan.
Nu känns det som att hela säsongen så saktar börjar närma sig även om det är lite tid kvar. Känns väldigt peppande och roligt med det här spännande galoppåret som snart börjar!

Tyckte liksom att det kändes nästan som lite vår häromdagen, det gjorde det inte idag... 6-7 minusgrader hela dagen och nu framåt kvällen är vi nere på -11. 
Jag är fortfarande sjuk med feber, men löste det så att jag åkte till stallet, men satt mestadels inne i köket och kollade in träningen därifrån och det gick bra.
Det är verkligen roligt att se hur fina och starka hästarna ser ut och hur bra de tränar. Vi har kommit upp i en ordentlig träningsdos, men vi har ännu inte dragit upp tempot så mycket. Jag vill gärna vänta in lite varmare grader och lättare bana innan vi börjar öka på mera. Nu har vi ju inte slitit på hästarna på tunga banor under vintern eftersom det varit tävlingsuppehåll och jag tror det är enormt mycket värt. Så nu kommer vi ha lite is i magen och se till att vänta in antingen att banomläggningen är klar eller att graderna börjar gå upp innan vi börjar träna på mera. Banorna är just nu jättefina, men med så här många minusgrader så är det så klart ändå mera åt vinterbanahållet.
Tvååringarna sköter sig fantastiskt och de är verkligen hur proffsiga som helst när de galopperar, de vet vad de ska göra och de gör det enkelt och ser så klassiga ut. Man blir otroligt glad när man ser dem!
Imorgon tränar vi som vanligt och som det ser ut nu så lär det bli rejält kallt. Dock är det utlovat varmare grader mot slutet av veckan och även framåt nästa vecka, så vi det hoppas vi på!

Lugn söndag för både hästar och folk, som det brukar vara. Allt bra i stallet och hästarna är laddade för en ny träningsvecka. 
På återhörande imorgon!

Lite annorlunda dag för mig eftersom det var Extrastämma i Fullmäktige och den var förlagd i Malmö. Kl 10 gick planet från Arlanda, så några timmar i stallet hanns i alla fall med innan det var dags att åka. Det jobbigaste var att redan igår eftermiddag så kände jag av en begynnande förkylning, febrig med hosta. Var inte direkt bättre imorse och hoppades kunna hitta en ersättare för mig för att slippa flyga sjuk. Tyvärr hittades ingen sådan, så då var det bara att ge sig av.
På hemmaplan hann jag innan jag åkte se Fredriks två första turer som han rider ensam innan övriga börjar rida. Idag var det Daxios och Stureplan han red och båda såg mycket fina ut. Fick sedan rapporter om alla övriga hästar och det verkar ha gått utmärkt hela dagen och de var nöjda med hästarna. 
Efter avslutad stämma (som gick bra) stannade de flesta kvar för Hästgalan på kvällen, men jag och fyra ytterligare ville hellre åka hem och vi tog tåg till Kastrup och flyg därifrån.
Ni som har följt sidan här länge vet nog att Melodifestivalen är en stor favorit hos mig, nu hann jag precis hem tills det började, samtidigt som jag klev in genom dörren så startade programmet.
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

Idag var vi tillbaka på några minusgrader och efter körning av banorna under natten så var det mycket bra underlag igen och gick utmärkt att cantra och träna som man ville.
Efter en dag med bara trav igår, om än i rejäla turer, så var hästarna extra laddade för canter. Det var många som kom ut och bockade och busade när de skulle börja galoppera, de var glada och peppade.
En var nog lite extra pigg, Fredrik ramlade faktiskt av Himalaya under travuppvärmningen, men som tur var så gick allt bra och turen kunde raskt fortsätta. Vi tror att detta var första gången någonsin Fredrik ramlade av någon av våra hästar om vi nu inte har glömt något tillfälle... Vi funderade lite, men ingen kom på att det hade hänt tidigare. 
Ni vet väl att man måste bjuda på tårta när man trillar av? Hoppas på en hembakt variant inom kort!
Tvååringarna har tidigare denna vecka ridits en och en i turerna för att kunna anpassa upplägg helt efter varje häst. Idag var de redo för en mera vanlig tur och de reds då två och två i turerna och travade och galopperade, alla skötte sig mycket fint. Nu har de kommit igång under den här veckan och nästa vecka kan de ridas som vanligt i större turer.
Hela dagens träning gick mycket bra och hästarna ser överlag fina ut, är väldigt nöjd med dem allihop och det är roligt att se hur gott den här grundträningen har gjort. Så fort propositionerna är ute (borde vara väldigt snart) så är det dags att detaljplanera för varje häst med större mål samt när de ska börja starta och när det är gjort så vet vi också när det är dags att börja öka tempona i träningen. 
Har uppdaterat med nya bilder idag, missa inte Wolframs fina kort som finns under fliken Veckans Bilder!

Det där utlovade regnet igår, det kom i natt istället och det rejält. Efter en liten testridning av banan så inställde vi själva cantrandet idag, men red istället travturer med samtliga. Visst gick det att galoppera väldigt lugnt, men efter så mycket nederbörd och i kombination med plusgrader så var det väldigt geggigt. Det är då lätt att underlaget blir ojämnt och det kändes som en dum risk att låta hästarna cantra. 
Tycker ändå de fick jobba sig ordentligt, travturer en ordentligt lång sträcka och detta gjorde även tvååringarna fast en något kortare tur.
Imorgon väntas några få minusgrader och då bör banorna torka upp och bli bra igen, sedan verkar de här minusgraderna hålla i sig någon vecka framöver som det ser ut.
Imorgon planerar jag också att uppdatera med nya bilder här igen, fina bilder är på ingång!

Lugn dag på träningsfronten idag och istället mera tid för extra pyssel och fix. Det är alltid något projekt på gång i stallet när tid finns, just nu är det frisering av manar som gäller. Vi har ju så pass många hästar (just nu är det 25 stycken med en till på väg in snart) att det där med manfrisering nästan alltid känns aktuellt, lagom när man är klar med sista hästen så är det dags att börja om... Hästarna verkar för övrigt må fint och de är verkligen pigga just nu. Det märks att de är på väg upp i kondition, de är laddade och starka, de har mycket energi i kroppen.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Himla onödig snö hade anlänt under natten, en hel del faktiskt. Samtidigt låg graderna bara strax under noll och då är det alltid risk för styltor (när snön fastnar i hovarna och packar sig där) som ger en klart ökad risk för t ex vrickningar.
Vi gick ut och testade lite med första turen tidigt på morgonen, Mr Tooma Global med Fredrik och var beredda att avbryta om underlaget var för dåligt. Det gick över förväntan, lite packade sig snön men släppte i stort sett direkt och det fungerade helt okej med ridningen.
När han lagom hade cantrat klart så kom meddelande om att träningsbanorna skulle stänga för snöröjning ett tag och tur nr två som var Stureplan fick avvakta lite. Fredrik brukar börja rida redan kl 6.30 varje morgon och hinner två turer innan vi är klara med stallet och har fikat. Från 8.30 är det betydligt större turer med många hästar som gäller. Nu blev det då ingen 7.30 tur utan schemat fick stuvas om lite, men till strax efter kl 8.30 så öppnade banorna igen och träningen kunde fortsätta.
Hästarna tränade därefter på fram till sista turen för dagen och då slog det plötsligt till och blev rejäla styltor för alla, tror att det berodde på att graderna bröjar gå upp lite. Efter att ha cantrat en gång på rakbanan (skulle ha varit tre gånger), så fick Akoya, Tailwind och Light Treading avbryta och gå in. Vi vill inte ha några problem pga snön, bättre då att avstå och det hann i alla fall bli lite träning och motion för dem.
Tobias red ingen vanlig tur idag, istället red han samtliga tvååringar en och en runt området och trots att de var pigga så får man ändå säga att det gick galant. Nu känns de redo att öka upp träningen och börja cantra också, idag var det endast trav. Anledningen till att de reds en och en idag var att vi ville kunna anpassa oss efter hur varje häst uppförde sig med ridningen. När man rider i större turer så behöver man göra samma upplägg vilket normalt sett bara är bra, men efter vila så är det skönt att helt kunna avläsa hästarnas beteende och lägga upp turen efter det. Roligt att de nu är igång igen!
Imorgon verkar det enligt väderprognosen bli regn vilket lär ta bort snön, då får vi också hoppas att plusgraderna kommer tillbaka och stannar!

Idag var det verkligen fullt snurr på arbetet. Med snudd på varenda häst att rida så var det hästar ute på tur från tidig morgon och hela förmiddagen fram till lunchfodringen.
Tvååringarna fick en introduktionsdag till att börja med, bra med en kort repetition eftersom de haft en liten semester. Först sadlades de upp och så ut i walkern och trava där med sadel. Därefter reds de först en vända inne i boxen, en sväng på stallgången och sedan ute på gårdsplan en kort travtur. Det här var alltså inga riktiga turer utan mera en påminnelse om sadel och ryttare. Man kanske tycker att de varit i full gång och både travat och cantrat under en ganska lång tid, man ska dock komma ihåg att de är unghästar och det är lätt att de överreagerar när man börjar rida dem efter en vila, även om den inte varit jättelång. Så det är alltid bäst att göra det grundligt och repetera.
Imorgon kommer de att ridas ut på tur igen.
Spännande också att se nya Striker och han hade verkligen en jättefin aktion, lång och vägvinnande! Så klart svårbedömd hur pass bra han är så länge han går lugnt, men första intrycket var det väldigt mycket plus på i alla fall!
Igångsättning idag också för Himalaya som är sist ut  av hästarna efter vintervilan, han var nästan startklar i mitten av december men så blev det vila istället för start. Fredrik var faktiskt den som red honom i hans första start som tvååring, men det var ju länge sedan och idag kändes som premiärtur för de två tillsammans och det gick utmärkt.
Imorgon jobbar vi vidare och så får vi se hur tvååringarna är när de ska ridas lite mer!

Idag var det lugnt som vanligt på söndagar, vilodagen och uppladdningsdag. Imorgon är det verkligen späckat schema som gäller, tvååringarna som nu har vilat i dryga två veckor ska sättas igång igen och det märks att de är redo och peppade för det. Det ska också bli spännande att se nya hästen Striker (som kom igår) ute på tur.
Trevligt att Fredrik (Janetzky) är tillbaka igen efter sin semester och han får ingen mjukstart direkt, det är många turer som gäller imorgon.
Återkommer med en närmare träningsrapport under morgondagen!

Som vanligt en härlig lördag med mycket folk i stallet, de första anlände redan innan den första turen för dagen reds ut. 
Träningen gick utmärkt och hästarna skötte sig mycket bra, extra mysigt var att samtliga turer reds i strålande solsken. Lätt att glömma bort att det inte ens är februari än, idag kändes det verkligen som att våren är i antågande.
Idag anlände en ny häst som vi ska ha i träning, Striker heter han och är fyra år gammal. Han har minst sagt fin stam med Nathaniel som pappa (stor succé med bl a fantomstoet Enable som en av hans avkommor) och han köptes i augusti förra året på Doncaster. Han har sedan han kom till Sverige tränats av sin ägare Ewa Julin som är amatörtränare, men nu kommer han att tränas hos oss ett tag och så får vi se. Den lösa planen är att blir han tillräckligt bra så får han vara kvar i träning och håller han lite mer moderat klass så tränar hon honom själv sedan när han väl är igång och har startat lite. Han har ännu bara gått två lopp i England och är ett oskrivet kort, men ser fin ut och verkar ha ett coolt och bra psyke.
På måndag ska det bli spännande att se honom träna och få kolla in lite närmare hur han rör sig och verkar. På måndag är det också igångsättning av alla tvååringar som nu har fått en liten vila på drygt två veckor och jag kan säga att de är laddade för att träna igång igen, de är verkligen jättepigga allihop!
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

Träningen går vidare och idag tog vi upp det ett snäpp till. Hästarna är i olika faser hur långt de har kommit med grundträningen och i stort sett samtliga fick från idag göra lite ytterligare träning. T ex de som travat två varv runt området och cantrat en gång på rakbanan fick istället trava lite mindre och cantra två gånger osv.
Planen är ju så klart att öka upp träningen mer och mer, än så länge i mängd men så småningom när det närmar sig säsongsstart så ökar vi tempot också.
Igår kväll var det ju föredrag med bl a Glen Kozak som är på besök från USA och även idag var han kvar. Vi tränare såg till att få ett möte med honom och få höra hans åsikter om banomläggningen, maskiner som används, bra upplägg på arbete med banan mm. Två timmar satt vi och pratade med honom och trots att ingen av oss är banexperter så var det så otroligt intressant och lärorikt.
Vi hoppas och tror att Svensk Galopp är med på att skicka vår banmästare Johan Lindberg till honom i ett par veckor för utbildning. Det kommer vara oerhört värdefullt för honom att få vara med och se allt och få lära sig deras rutiner. Det här draget att ta hit Glen Kozak var fantastiskt bra och viktigt!
På återhörande imorgon efter träningen!

Hemma efter en lång men givande dag! Först var det träning som vanligt på förmiddagen och det var verkligen fullt upp idag. Många hästar och turer som skulle ut och vi fick jobba på rejält, men det flöt ändå på oerhört bra tack vare ett gott teamwork.
Vid lunch anlände Glen Kozak från USA, han är en är världens främsta banexperter och ansvarig för flera av de största banorna i USA. Extra intressant när de banorna ligger på samma breddgrad som här med tanke på hur mycket väder och vind påverkar.
Vi var bara och hälsade och fick en liten introduktion vid lunch och därefter var han runt och kollade in banan, sanden, omläggningsarbetet, ja allt.
Klockan 17 började sedan ett slags föredrag med diskussioner och frågor, där han var huvudperson men även några av de banansvariga var med.
Vi var inte klara förrän efter kl 20.30, men det var mycket väl spenderad tid, hur intressant som helst. Mycket att tänka på och ta till sig framöver med banskötsel, upplägg mm. Jag hoppas nu att de som jobbar med banan också tyckte detta var bra och inspireras av vad han berättade. Ska bli oerhört spännande att se vad det här ger framöver!

Lugnt idag på träningsfronten för hästarna, som det ofta är på onsdagar. Hästarna verkar må bra allihop och är laddade inför morgondagens träning.
Jag har som utlovat uppdaterat med nya bilder idag och det blir lite special denna gång. Jag passade ju på att ta lite bilder när jag var i Dubai på Meydan, så denna gång blir det bara bilder därifrån så ni som inte varit där får se lite närmare hur det ser ut och fungerar där. Kolla in bilderna under fliken Veckans Bilder!

Träning som vanligt idag i snön och för tillfället är banorna åt det mera vintriga hållet men med gott fäste. Den nya rakbanan känns jättefin, trots att den inte varit klar så länge så har den satt sig bra direkt och fungerar utmärkt. 
Apropå bana så går arbetet vidare med omläggningen av dirttrackbanan och vid senaste rapporten så ligger de fortfarande före i tidsschemat. De har kommit långt och ute på parkeringen vid infarten ligger stora högar med sand som just nu förbereds för påläggning. Vad roligt det ska bli när banan är klar och redo för träning och tävling, ser fram emot detta!
Hästarna såg lika fina ut idag som igår och den här uppbyggnadsträningen går stadigt framåt och det känns fortsatt mycket positivt. Hästarna svarar bra på träningen, de ser starka ut muskelmässigt och rör sig smidigt och fint.
Det är som sagt inte världens mest spännande träning just nu, det är långa, lugna turer och mycket arbete som ska göras men det är oerhört viktigt att det här nu görs ordentligt inför säsongen.
Efter avslutad träning hann jag hem i ett par timmar innan det var dags för Fullmäktigemöte i Stockholmsgruppen och mötet tog några timmar. Det kändes dock som väl spenderad tid, många intressanta diskussioner och viktiga frågeställningar avhandlades. Det är en Extrastämma utlyst i Malmö den 3 februari (om drygt 1,5 vecka alltså) och det här var en bra förberedelse till detta.
Imorgon tänkte jag uppdatera med nya bilder här på sidan!

Så var det dags att vara tillbaka även i själva arbetet i stallet idag. Normalt sett varje morgon går Lin och Sandra runt och tempar och känner på benen på samtliga hästar och samtidigt går jag runt och känner på benen även jag, så de kollas två gånger vilket känns bra. Idag gjorde jag en extra noggrann inspektion efter en veckas frånvaro och det kändes skönt att gå igenom alla hästar ordentligt och få lite koll igen efter semestern. Jag tyckte överlag att de kändes fina och bra, så var mycket nöjd med inledningen av dagen.
Efter stalltjänst med mockning och därefter frukost så var det dags att inleda dagens träning med turer. Några hästar gör fortfarande endast travpass, men de flesta är igång med canters. Idag var det första gången på länge som Koko Taylor och Haweswater cantrade och de såg mycket pigga och laddade ut, de var klart glada över att få galoppera igen.
Även denna vecka vilar tvååringarna, de sätts igång nästa vecka igen och då är även Fredrik (Janetzky) tillbaka efter sin semester, så det passar perfekt det.
Förutom tvååringarna så rids de flesta och det blev fyra turer idag och dagen flöt på utmärkt. Känns roligt att vara tillbaka igen (även om sol och bad i Dubai var väldigt välbehövligt) och är jättenöjd med dagens träning!
Allt vatten fungerade bra idag, så nu hoppas vi att den där termostaten är rätt framöver. Det var tydligen bara i vårt stall och ett stall ytterligare som det var problem igår med fruset vatten, så det var förmodligen bara en fel inställning som var orsaken.
Imorgon tränar vi vidare och väntar på plusgrader som ska komma i mitten av veckan!

Idag var det rejält kallt, tretton minusgrader visade temperaturmätaren imorse! Vi hade klara problem med vattenkopparna trots att de ska vara vintersäkrade med uppvärmning. Dock var nog problemet att de inte var rätt inställda vilket är åtgärdat nu. Vattnet kom igång under förmiddagen, en eloge till Maria och Embla som fick jobba hårt med detta under morgonen. Det tar en väldans tid att värma upp koppar och samtidigt är det oerhört viktigt att man försöker hålla värmen inne i stallet genom att inte lämna någon dörr öppen när hästar ska in och ut.
På eftermiddagen fungerade allt vatten perfekt, så nu hoppas vi att det ska fortsätta lika bra.
Imorgon är det träning som vanligt igen, roligt att vara tillbaka på allvar då, är laddad nu efter en så bra semester!

Upp tidigt och packa och så iväg mot flygplatsen. Det var ett tidigt morgonflyg och vi landade i ett snöigt Stockholm redan vid lunchtid. 
Man vänjer sig vid sol och värme fort och glömmer liksom bort att det faktiskt är vinter här i Sverige, var ju inte en dröm direkt att komma hem till minusgrader och massa is och snö.
Direkt till Bro och att träffa sina hundar igen var en stor höjdpunkt så klart, oj vad jag har saknat dem!
Allt verkade utmärkt med både hästar och folk, skönt att allt har gått så bra under veckan och att alla mår fint. Det är sådant man lätt oroar sig för när man är bortrest, det är alltid svårt att helt släppa stallet och hästarna.
Så blev det till att åka hem, duscha och byta om och så tillbaka till Bro Park efter ett par timmar igen. SGS Årets Hästfest på restaurangen och det var sammanlagt drygt 100 personer där, från vårt stall var vi ganska många och vi hade jättetrevligt. Först var det lite mingel med bubbel och tilltugg, därefter middag som höll hög klass och var mycket god samt då prisutdelning både för hästar och folk. 
Daxios vann ju då Årets Tvååring på Bro Park och vi fick ett fint vinnartäcke och en snygg vas samt en gigantisk chokladask (den ska ätas upp på lördag när många ägare är på plats), Fina priser, men själva äran att vinna är störst och Daxios är en häst jag håller mycket högt inför säsongen.
Rejält trött efter en lång dag (fick frågan hur dags jag gick upp imorse svensk tid och insåg då att det var kl 2 på natten...) och att köra hem var slitigt, det är farligt att bli för trött när man kör i 45 minuter som det tar hem. 
Känns oerhört skönt att börja jobba på allvar först på måndag och få en dag att komma ikapp med uppackning, mail, scheman och annat.

Jaha, då var det dags att packa och bege sig hem till Sverige igen, planet avgår imorgon bitti och vi landar svensk tid vid lunch. Därefter direkt till stallet en sväng (där både bil och hundarna finns) och hälsa på alla hästar och folk och sedan hem. Dock dröjer det inte många timmar innan vi ska vara tillbaka på Bro Park igen för festen på kvällen då Daxios får pris som Årets Tvååring. Jätteroligt med fest även om det kanske blir lite slitigt med flyg och allt samma dag.
Den här veckan har verkligen varit fantastiskt bra på alla sätt. Jag såg den här semestern som en nödvändighet för att ladda batterierna inför säsongen och det känns också verkligen som att det blivit så.
Det är nyttigt att komma hemifrån ibland och förutom att det innebär vila, sol och bad så är det också ett sätt att få perspektiv på allt och att få nya friska idéer. Man jobbar och sliter varje dag och är så inne i allt, men när man tar ett steg tillbaka som det lite blir vid en semester, ja då får man inspiration och det är lättare att tänka på nya sätt vilket jag tycker är viktigt att man gör emellanåt,. Det är ett bra sätt att utvärdera om man gör rätt och om och var det finns saker som kan förbättras ytterligare. 
Ska bli roligt att komma hem igen och fortsätta uppladdningen inför säsongen!

På hemmafronten verkar allt bra och hästarna tränar vidare med grundträningen, det är längre travpass och lugna canter som gäller. Enligt rapporterna så är allt bra och hästarna är lite extra pigga just nu, antagligen pga snön som brukar liva upp dem.
Själv har jag spenderat kvällen ute Meydan Racecourse och trots att jag varit där ett antal gånger så blir man alltid imponerad över att se den enorma anläggningen och hela upplägget hur allt fungerar. Det är så pampigt, stort och fint där och ett besök rekommenderas verkligen om ni åker på semester i Dubai och det är tävlingar. Att gå upp tidigt en morgon och se träningen är ett annat tips, men kanske allra roligast veckan innan World Cup då det är fullt med folk varenda morgon.
På tävlingarna ikväll följde vi Niels Petersens tre starthästar lite extra, men tråkigt nog var de inte direkt med i slutstriden utan slutade i det slagna fältet. Dock visste vi på förhand att motståndet denna gång var extremt tufft och förhoppningarna inte var så stora. Hästarna är nog mycket i Dubai för att få en bra uppladdning inför säsongen vilket har visat sig framgångsrikt genom åren.
Vi träffade en hel del skandinavier på banan så klart, det är ju en hel del som är här över vintern och ytterligare ett antal som kommer hit för att se när deras hästar tävlar. Idag var ett stort antal ägare till de tre starthästarna på plats. Vi träffade också två bekanta jockeys, både Elione Chaves och Carlos Lopez är här över vintern och jobbar med hästarna och de verkar trivas utmärkt.
Veckan går väldigt fort och imorgon är sista hela dagen här i Dubai innan det är dags att åka hem igen på lördag morgon för att sedan gå på SGSs fest lördag kväll.

Som ofta i stallet blev det en lugnare träningsdag idag, men några hästar reds i alla fall och det gick bra.
Jag fick några filmsnuttar där man ser hur det kommit ganska mycket snö. Jag som inte direkt älskar vinter och kyla får ju inte någon större längtan hem av att se en massa snö. Man vänjer sig fort vid att det är varmt och skönt dygnet runt, att kunna sitta ute och äta middag sent utan att frysa det minsta.
Imorgon är det träning som vanligt igen på hemmaplan och tävlingar här i Dubai!

Hemma förväntades snöstorm, men enligt rapporterna så blev det under förmiddagen mest rejält blåsigt och träningen kunde genomföras som planerat. Under eftermiddagen/kvällen har även snön kommit igång mera vad jag förstår.
Träningen har gått fint och allt verkar vara bra i stallet med både hästar och folk. Även om jag är på semester så vill jag veta hur det fungerar hemma och det känns väldigt bra att få en rapport per sms varje dag.
Att missa en eventuell snöstorm känns ju rätt okej, här är vädret desto bättre. Åker man till Dubai i mars/april så kan det vara 30-35 grader ibland, nu i januari ligger temperaturen snarare på 21-25 grader och det räcker väldigt bra för mig i alla fall.
På torsdag är det då som sagt tävlingar på kvällen (eller eftermiddag för Sverige eftersom vi är tre timmar före här) och Niels Petersen startar tre hästar då. Det är ju så mycket roligare att gå på tävlingarna när man har några skandinaviska hästar att följa, så ser fram emot en kväll på Meydan.

Så inleds en ny träningsvecka och varje dag får jag en rapport om träningen. Det var bara positiva toner idag, alla hästarna hade skött sig utmärkt och känts bra och alla ryttare var mycket nöjda med träningen.
Dessutom hade de lite "Häst-Spa" i stallet. Hästarna togs ut en och en på skoplatsen och så blev det storrykt, pälsglans i svansen, fix och  pyssel samt lite extra mys också. Hästarna sköts ju om varje dag, men när tid finns och man kan lägga ner lite extra jobb så är det ju jättetrevligt och något som garanterat uppskattas av samtliga hästar.
Här i Dubai är det fantastiskt trevligt och avkopplande. Det finns ju en del galoppfolk från Skandinavien här och vi träffade några av dem idag vid golfbanan (jag spelar inte golf, men man kan ju luncha där) och det var jättetrevligt.
Imorgon kommer startlistan till på torsdag, då det är tävlingar på Meydan och det ser ut att bli 3-4 skandinaviska hästar som startar, roligt så klart!

Lugn söndag som vanligt och från stallet har jag fått rapport om att allt är bra och hästarna mår utmärkt. 
Det här ska inte direkt bli min semesterblogg, men kan ändå rapportera att Dubai är precis lika fantastiskt som vanligt. Sol och bad hela dagen och så ett restaurangbesök på min absoluta favoritrestaurang (Creekside som ligger i hotell Sheraton Creek) var en perfekt inledning på den här veckan.
På torsdag startar skandinaviska hästar på Meydan, så då blir det absolut en kväll på kapplöppningsbanan.

Nu är jag på plats i Dubai! Här är klockan tre timmar mer än i Sverige så det är ingen jättestor tidsomställning utan brukar gå ganska smidigt.
Den här lördagen blev inte helt oväntat lång, det är egentligen galet hur mycket man är med om under en dag när man inleder morgonen i Sverige och avslutar dagen i Dubai. Folk flyger ju varje dag och det är ju inget sensationellt, men om man tänker efter lite så är det ju fantastiskt. Man går in i ett plan och sätter sig där i sex timmar och så landar man i en helt annan del av världen.
Morgonen inledddes tidigt hemma med packning och de sista förberedelserna (varför är det alltid tusen saker man måste hinna med innan man ska iväg någonstans?). Därefter till Bro Park för att hinna se hästarna träna.
Idag var Maria Neil tillbaka i stallet igen. Hon jobbar hos oss på helgerna och rider lite turer när det behövs, men över jul har hon varit i USA. Maria utbildar sig till veterinär och över jullovet har hon också hunnit med lite praktik i USA, det är ju smart att passa på att utbilda sig ytterligare när man har möjlighet.
Träningen gick bra och hästarna ser jättefina ut verkligen. Vi har börjat cantra de flesta lite mer nu och det är roligt att se hur fint de svarar på träningen. De ser bra ut i kroppen allihopa och rör sig smidigt. Det som kanske märks mest är att de som hade svagheter i kroppen helt klart har byggt upp sig vartefter. Vissa hästar kanske t ex behöver bli starkare baktill och där syns tydligt att de orkar jobba sig hela träningspasset nu jämfört med för en månad sedan. Känns verkligen som vi är på helt rätt spår i den här uppbyggnadsträningen!
Efter att ha sett samtliga turer utom den sista som jag inte hann med (men fick telefonrapport om att alla var myckekt nöjda med sina hästar) så var det full fart mot Arlanda och så flyg då. Allt gick smidigt och bra och i planet (som har skärm vid varje säte så man kan välja vilken film man vill) så såg jag Borg-filmen och den var verkligen bra, rekommenderas för de som ännu inte sett den!
Nu på hotellet och här är det midnatt nu, så dags att sova innan semestern inleds på allvar!

Full förberedelse för min del inför avresan till Dubai imorgon! Förra året åkte jag (även då till Dubai) till den 15 januari i fem dagar och sedan dess har det inte varit någon semester. Så nu är jag laddad för en hel veckas semester, känns fantastiskt!
Träning som vanligt idag och det gick utmärkt, hästarna ser jättefina ut. Imorgon kommer jag att hinna se träningen innan det är dags att ge sig av, flyget går vid lunchtid.
Tobias har hand om hundarna och huset, så det känns bra. Vi har ju ett jättebra team i stallet så det känns skönt att kunna åka iväg och ha folk man litar på hemma, det gör det lättare helt klart.
Nu har jag gjort en gigantisk bilduppdatering som en sammanfattning av förra året med alla segrar. Missa inte detta, finns under Veckans Bilder!
Jag kommer ha med mig datorn och uppdaterar från Dubai! 

Träning som vanligt idag och det flöt på utmärkt. Jag tycker verkligen att hästarna ser strålande fina ut, de rör sig mycket bra och ser fina och starka ut i kroppen. Det känns som att den här grundträningen vi gör nu är helt rätt. 
De nyblivna tvååringarna (nu måste man träna in sig på att inte kalla dem åringar längre...) ska nu få en lite kortare vila. Vi brukar alltid göra så att när de kommer in i träning så rider vi in dem och kommer igång med träningen och sedan får de en paus. Då hinner de smälta allt de har lärt sig och framför allt så brukar de växa, sätta lite ytterligare muskler och utvecklas en hel del.
Det här uppehållet hade jag från början planerat in runt jul, men gjorde en taktisk ändring av tid. Imorgon åker nämligen Fredrik på en sedan länge inplanerad semester på två veckor (Singapore, Malaysia och Thailand ska hinnas med), så då var det ju betydligt smartare att förlägga vilan nu. Dessutom åker jag på semester till Dubai på lördag lunch i en vecka, så då passar det ju extra bra. Det ska bli fantastiskt skönt med sol, värme och vila, ladda batterierna inför säsongen.
Imorgon blir det nya bilder här på hemsidan, en sammanfattning av säsongen 2017!

Onsdag brukar betyda lugnare träningsdag, men vi red en del även idag och det gick fint. Lite extra pigga var de dock och det antagligen mest pga kylan, det var gnistrande kallt och frostigt ute.
Igår fick vi besked om att Daxios utsetts till Årets Tvååring på Bro Park, jätteskoj verkligen!
Jag trodde på förhand att Light Treading också kunde vara en stark kandidat till titeln med seger i storloppet Future Stars och fyra starter ytterligare, samtliga i storlopp och var placerad i alla.
Men Daxios är högst rankade tvååring på Bro Park med sina 79 i hcp vilket är högt för en tvååring. Han debuterade med seger, gjorde sedan en otroligt stark prestation i Vintefavoriternas Pris som fyra och mycket kort slagen. Tredje och sista starten för året var han tvåa slagen målfoto, mycket bra insatser i varje start.
Känns så klart väldigt roligt att få utnämningen och prisutdelning sker på SGS Hästfest som är på Bro Park lördagen den 20 januari, om knappt en och en halv vecka alltså.
Festen hålls på Bro Park och det brukar vara väldigt trevligt, det är en rekommendation att anmäla sig och alla galoppvänner är välkomna, men är man medlem i SGS (Stockholms Galoppsällskap) så är priset starkt reducerat. Hoppas vi ses där!

Häromdagen nåddes vi av det otroligt tråkiga beskedet att vår tidigare medarbetare och vän Gary har gått bort. Han blev akut sjuk för ett drygt år sedan och i början såg det ut som att han skulle bli bättre, men tyvärr blev det inte så utan istället blev han sämre vart efter. 
Gary var världens snällaste person och han älskade verkligen hästar och djur. Han hade den där gåvan som de flesta inte har, ett slags band med djuren som gjorde att han hade full koll på hur de mådde och var hela tiden.
Svårt att hitta någon som älskade galoppsporten med samma engagemang som han. Han kunde plötsligt peka ut någon blivande vinnare och man inte förstod alls varför. Motiveringen var oftast något som "kommer du ihåg i mars för tre år sedan när det snöade så mycket och banan var så där lös? Nu kommer det bli likadant och den här hästen gillar det eftersom han då gjorde sin bästa prestation, så han kommer vinna enkelt."
Han hade också i stort sett alltid rätt, han var som ett levande uppslagsverk och detta gällde alla klasser och hästar.
Varje år var den stora höjdpunkten meetinget i Cheltenham dit han åkte och såg tävlingarna hela veckan och han älskade hindersporten.
En riktig hästkarl har lämnat oss och saknaden är stor.
Våra tankar går till Garys son och dotter samt hans släkt i England. 

Äntligen hemma efter en minst sagt lång dag! Det var naturligtvis träning som vanligt idag och med i stort sett varenda häst igång så är det ett späckat schema med alla turer. För bara några veckor sedan var det ett stort antal hästar som vilade och det var ett ganska lugnt arbetsschema, nu är det betydligt mera hektiskt men samtidigt roligare så klart.
Arbetet flöt på bra och hästarna såg fina ut och skötte sig utmärkt.
Vid lunch var det dags för infomöte om banomläggningen. Det blev ett långt möte med mycket info och många frågor, men jag tror att alla var väldigt nöjda både med svaren och mötet i sin helhet. 
Alla ansvariga för banomläggningen fanns på plats och började med att berätta i detalj om hela omläggningen och hur banan görs nu jämfört med tidigare. Därefter fick vi fråga och det var många intressanta diskussioner. Tror faktiskt att även de mest kritiska kände att det här känns bra, att banan byggs om efter konstens alla regler och att det blir både bra och rätt.
På plats fanns också Sportgräs, som är de som är ansvariga för gräset och de gör ett väldigt starkt intryck tycker jag. De var egentligen på plats för att berätta om en möjlig lösning för nedcantringen (att vi kan komma över gräset in på dirttracken utan att gå runt hela vägen som vi gör nu när det är dirttracklopp). Det kom dock också en del frågor om gräset, bevattningen mm och det märks att de har full koll på allt. 
När det här mötet var slutet var det inte lång tid kvar tills nästa möte började och det var SGS (Stockholms Galoppsällskap) styrelsemöte i en och en halv timme. Direkt efter det var det också Fullmäktigemöte i SGS. 
Än är jag inte frisk (först var det magsjuka och sen någon slags förkylningsinfluensa) så det sliter ganska rejält att åka hemifrån kl 5 på morgonen och komma hem strax före kl 21, men samtidigt var det skönt att beta av alla möten på samma dag och det känns också som att det var en givande dag.

Lugn söndag för både hästar och personal, förutom Tobias som var stallansvarig idag. Allt bra i stallet och vi laddar för en ny vecka!

Så var det lördag igen och tiden flyger fram tycker jag. Det är faktiskt bara 2,5 månad tills tävlingarna börjar igen, 25 mars är första tävlingsdagen. Nu kanske ni tycker att 2,5 månad är länge, men för att förbereda häst till tävling är det inte alls det. 
Vi har kommit en bra bit på väg i vår plan, alla hästar har haft sin vila där de sluppit träning helt under ett antal veckor för att få lite välförtjänt semester och samtidigt gå ner i form. Därefter har de börjat trava långa pass och nu kommer också fler och fler igång med lite canter också. Här ligger hästarna lite olika till hur långt de har kommit, men så länge man håller sig till planen för varje häst så känns det bra.
Det är inte heller så att alla ska starta direkt i mars, även där finns det olika upplägg beroende på planen för året, om det är storlopp som gäller eller ej.
Den här grundträningen vi gör denna vinter är betydligt längre och rejälare än normalt, ska bli oerhört intressant att se vad det ger under säsongen. 
Tycker att hästarna verkligen ser fina ut både i kroppen och hur de rör sig, de har svarat bra på träningen så här långt och vi är väldigt nöjda med dem.
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

Träning idag som vanligt och alla hästar såg jättefina ut, dock är det många som är lite överfriska och taggade trots långa turer. Tror de gärna skulle träna på i lite mera tempon än vad det blir just nu, men det får vänta.
Nya åringen gjorde idag premiär på rakbanan och han skötte sig verkligen strålande. Trots att han har fått göra allt så snabbt utan de här förberedelserna vi brukar göra med tömkörning  (vilket inte har fungerat pga isigt och hårt underlag överallt) så förstår han ändå vad han ska göra direkt.
Han hade med sig förhäst (Marius Federigo) och de travade halva banan och galopperade därefter en bit, för att sedan avsluta med trav sista biten. Så imponerad över hur duktig han är!
Apropå banor så är nu den nya rakbanan öppen och den ser mycket bra ut. Idag var rakbana 1 ganska blöt efter myclet regn, men den nya rakbanan var betydligt torrare och verkar ha en klart bättre dränering.
På måndag ska vi ha informationsmöte om banomläggningen, de som ansvarar för den kommer då och berättar om hur det går och själva upplägget. Jättebra tycker jag att vi får information och att de som har frågor kan få svar. Vad jag förstår efter att ha pratat med anläggningschefen så går det superbra och de ligger bra till tidsmässigt.
Imorgon ser vi fram emot en förhoppningsvis trevlig lördag i stallet!
 

Äntligen var jag tillbaka i stallet idag, även om jag kanske inte var så jättepigg och direkt jobbade så himla mycket. Skönt att vara på plats igen och se hästarna träna, det är verkligen segt att bara stanna hemma.
Träningen flyter på bra och fler och fler hästar har kommit igång med att cantra. Efter de har fått en vila så kör vi först bara trav i ett antal veckor och därefter även lite canter. Vi kommer också öka mängden canter och minska mängden trav vartefter. Så träningen kommer sakta att skruvas upp mer och mer.
Åringarna sköter sig galant och tränar på för fullt, de ser fortsatt fantastiska ut. Nya åringen var idag för första gången ute på tur med förhäst (Marius Federigo) och de tog en liten tur runt området. De senaste dagarna har han tränat styrning inne i vår hage som är ganska stor, nu var han redo att ta ett steg till i träningen. Han är både smart och cool, lär sig allt hur lätt som helst.
Imorgon tränar vi vidare!

Träning även idag, nu under uppträningen av hästar så behövs inte så många lediga dagar eftersom det ju inte är lika hård träning som under säsongen när de är i full gång. 
Elin Rödjare som under 2017 varit Sveriges representant i Fegentri (världsmästerskap för amatörryttare) jobbade hos oss en kortare period för ett år sedan. Numera kommer hon ibland och hälsar på och rider några turer, idag var hon på plats och red. Mycket trevligt även om just jag inte träffade henne eftersom jag fortfarande inte är frisk.
Enligt alla rapporter så gick träningen fint idag och regnet hade sjunkit undan, så det gick även att cantra idag.
Imorgon tränar vi vidare och jag hoppas verkligen kunna vara på plats då!

Jag är hemma även idag, helt orkeslös faktiskt. Brukar orka jobba även när jag är sjuk, men det här var helt klart något extra. Planerar att stanna hemma även imorgon och siktar på att vara tillbaka i stallet på torsdag igen.
Träningen var igång som vanligt idag och jag fick både filmer, bilder och rapporter om att allt gick utmärkt. Däremot var det väldigt blött på banorna efter enormt mycket regn, så det blev endast trav för alla idag.
Har nu uppdaterat med nya bilder igen och det har ju dröjt ett tag med jul och allt, så känns bra att kunna komma ikapp med detta. Samtliga träningsbilder är tagna av vår duktiga fotograf Wolfram och ni hittar dem som vanligt under fliken Veckans Bilder!

Det nya året började inte för mig med klang och jubel direkt. På bara någon timme igår kväll gick jag från toppfrisk till magsjuk med feber. Det blev inte mycket till firande inte... 
Idag skulle jag och Sandra jobba i stallet, men jag har knappt ens orkat röra mig, helt kraftlös. En gigantisk guldstjärna till Tobias som skulle vara ledig idag, men strax före midnatt pratade jag med honom och han hoppade in istället för mig med minst sagt kort varsel. Otroligt tacksam för det!
Igår tränade vi som vanligt trots att det var söndag, så idag var istället den träningsfria dagen. Hästarna verkade enligt alla rapporter må fint och arbetet gick bra.
Imorgon blir det träning som vanligt igen. Jag tänkte också få till nya bilder här på hemsidan imorgon.

Så var det då årets sista dag. Det här året har varit vårt bästa år någonsin där vi slog våra tidigare resultat. 19 segrar och drygt 1,6 miljoner kronor i insprunga pengar. Två storloppssegrar; på Bro Park vann vi Future Stars med Light Treading och i Norge vann vi Derbymilen med Stureplan. Dessutom en hel del fina placeringar i storloppen med bl a Daxios, Light Treading, Mr Tooma Global och Stureplan
Många av de andra hästarna har också presterat bra och vunnit bättre lopp. Sedan har vi en del hästar som inte varit startklara eller fått ut sin fulla potential i år, men där tror och hoppas vi att de kommer att blomma ut till kommande säsong istället.
Året har inte bara varit lycka, sorgen när hästar förolyckas tar hårt och man fäster sig mycket vid dem eftersom man spenderar så mycket tid tillsammans. Förlusten av World Gone Mad känns fortfarande, han är saknad.
Nu väntar år 2018 och aldrig har jag haft större förväntningar på en säsong. Vi har fått in helt fantastiska åringar som imponerar varje dag. Tvååringarna som nu kommer bli tre år ser superfina ut och det känns överlag som att de har mycket utveckling i sig.
Sedan har vi också några hästar som nu tar steget upp som äldrehästar och det ska bli spännande att se hur långt de kommer att räcka.
I stallet är vi ett toppenteam som jobbar där alla är engagerade och lägger ner ett gediget arbete. Det känns också extra roligt att vi nu i och med samarbetet med Fredrik Janetzky har en egen förstejockey.
Tack till alla ägare som satsar på oss och gör detta möjligt!
Nu ser vi fram emot år 2018!

Dagens inlägg vill jag ägna åt morgondagen, nyårsafton. Det här med fyrverkerier, det kan jag inte förstå.
Hur kan det vara tillåtet för vem som helst att köpa och fyra av diverse raketer, smällare och annat? Varje år orsakar dessa en massa olyckor av olika slag, bränder, folk som skadar sig allvarligt mm. För mig så är ändå djuren något jag tänker på mest, för de förstår inte ens vad det är som händer. Framför allt många hundar lider svårt; men även katter, hästar och andra djur. 
Varje år inträffar det ett antal incidenter när djur drabbas av panik och kanske springer till skogs eller att deras hjärta inte klarar påfrestningen av den enorma stress det blir för dem. 
Vissa städer har slutat med fyrverkerier och istället infört lasershower och det är ju ett fantastiskt alternativ som jag hoppas ska sprida sig.
Man kan fira in det nya året på många olika sätt och raketer är verkligen inte nödvändigt. Så snälla, om ni har tänkt att köpa eller fyra av något imorgon, tänk om!

Idag ridning som vanligt för alla hästar förutom åringarna som fick en ledig dag från träningen. Man får inte glömma att de är unga och precis har börjat tränas, vila mellan träningarna är extra värdefullt för dem.
Däremot den nya åringen som vi håller på och rider in, han fick jobba vidare. Han är verkligen begåvad på att lära sig fort, det var ju i förrgår vi hängde på honom för första gången och idag fick han träna en rad nya moment. Han reds först inne i boxen och sedan även ute på stallgången, först med ledare och sedan utan och han till och med travade lite under ryttare, hur cool som helst!
Nu är man helt dagvill efter den här veckan och det känns inte alls som fredag idag, men ser fram emot lördag i stallet med många trevliga ägare på plats!

Träning som vanligt idag och denna vecka är ju lite special i och med jul och nyår. Vi kommer rida hela veckan och även på söndag, men på måndag blir det ingen träning istället. 
Hittills har i stort sett endast åringarna cantrat och övriga hästar har bara gjort travpass. Nu börjar vi vartefter även smyga in lite lugna canters för några, både Daxios och Stureplan fick idag för första gången på länge galoppera och båda var överlyckliga, de tyckte verkligen det var såå roligt. De travade två varv runt området först, men istället för ett tredje varv så fick de gå en väldigt lugn runda på rakbanan. Det är roligt att se hur mycket de gillar att vara ute och galoppera, tror de har längtat mycket.
När det gäller åringarna så är stona förkylda, men det börjar lugna ned sig lite nu tycker jag och tror och hoppas att de snart kan fortsätta sin träning. Hingstarna var ute och tränade idag, High Max, Approach och Australian Open. Jag körde halva vägen ner med bilen och väntade där för att kunna köra bredvid och följa dem den andra halvan av banan (vanligast är att stå i början av banan när de precis galopperar igång). Att se dessa hästar galoppera tillsammans känns fantastiskt, de ser så galet fina ut allihop, vilka hästar!
Nya åringen kom vi upp på idag och han verkar hur smart som helst. Han är verkligen cool och lär sig allt på nolltid och Tobias kunde till och med skritta runt honom inne i boxen utan ledare och öva styrning och han förstod nästan direkt vad han skulle göra. Han är så fin och snygg med en enorm utstrålning, ser verkligen fram emot att så småningom se honom ridas ute när han är redo för det.
Hade siktat på nya bilder idag, men de är inte klara än så vi får vänta lite med det.

Idag var vi tillbaka i verkligheten igen, lite så kändes det. Skönt ändå att komma in i  de vanliga rutinerna och hästarna var väldigt laddade, tror de var peppade att få träna igen. Det blev en fullspäckad dag då vi också hade vår hovslagare på plats och det tar alltid en del tid. Trots pigga hästar så flöt allt på mycket bra! 
Nya åringen (ännu odöpt) har nu haft sadel på sig ett par gånger och travat i walkern. Det har hela tiden varit svårt med bra underlag för att kunna longera. Vore bra att kunna öva lite styrning också, men vi har ändå lyckats komma vidare med hans träning och idag hängde Lin på honom i boxen och det gick jättebra. Något annorlunda inridning får man säga, men det är bara att anpassa sig efter omständigheterna och göra det bästa man kan (plus och minusgrader om vartannat är inga ideala förutsättningar för halkfritt underlag...).
Efter avslutat förmiddagsarbete så tog vi en promenad med hundarna och kunde då inspektera dirttrackbanan. Är glad över att kunna rapportera att omläggningen har påbörjats trots att det är jul. Railen är helt nedmonterad överallt och det var full fart på traktorer och lastbilar som körde bort sand. Skönt att allt är igång på allvar nu.!
Träning som vanligt imorgon och så hoppas jag kunna göra en uppdatering med nya bilder också.

Även idag en lugn dag och hästarna verkar må fint förutom att en liten förkylning härjar runt framför allt hos åringsstona. Inga febertoppar eller så, förhoppningsvis går det över av sig själv ganska raskt.
Imorgon är det slut på julfirandet och dags att börja träna igen. Onsdagar brukar ju annars vara lugnare på träningsfronten, men efter några dagar träningsfritt nu så blir det fullspäckat schema imorgon.

Jag har haft en av de slöaste dagarna någonsin idag, sovit, tittat på film och allmänt latat mig. Känns otroligt välbehövligt faktiskt, ibland behöver man bara ladda batterierna lite.
Idag var Lin ansvarig för stallet med hjälp av Embla och imorgon är det Tobias med hjälp av Malva. På det sättet får alla vi ordinarie minst två dagar ledigt över jul. På onsdag är träningen igång igen för fullt, annars brukar ju onsdagar vara lite lugnare på träningsfronten men inte denna vecka.  
Hoppas ni har haft en trevlig julafton och juldag. Önskar er alla en god fortsättning!

Mysig morgon i stallet! Jag, Embla och Malva hjälptes åt att sköta stallet idag, men vi fick också lite extra hjälp av flera ägare som var på plats. Vid fikat var vi faktiskt många och det här kommer absolut bli en tradition framöver att äta julfrukost i stallet. Vi hade dukat upp med en hel del julmat och det var hur trevligt som helst. Är verkligen glad för att så pass många ville komma till oss och fira julaftons morgon, tack alla!
Nu önskar vi i stallet alla en riktigt God Jul, glöm inte att njuta av lite ledighet och lugn!

Redan idag startade vi julen i stallet med trevlig fika där många ägare var på plats. Vi red en del hästar också och det gick bra, tycker de sköter sig mycket fint med tanke på att vi endast tränar lugnt och att de är ganska pigga och laddade. 
När stallet var klart fick vi vänta en tag innan vår veterinär anlände för att vaccinera. 15 (av 25) hästar är nu vaccinerade, blir perfekt nu inför ett par lugna juldagar.
Imorgon blir det ingen ridning, men hästarna ska naturligtvis ut ändå och skötas om och dessutom blir det julfika i stallet. 

Idag träning som vanligt och hästarna fortsätter att sköta sig utmärkt och de ser jättefina ut. För ryttarna är det kanske inte superspännande att trava väldigt många och långa travpass som de flesta gör just nu. Det är dock väldigt värdefullt för hästarna tror jag och samtliga ryttare är duktiga på att sitta och jobba hästarna i rätt form så de verkligen bygger upp sig i kroppen.
Åringarna cantrar och de ser kanonfina ut allihop. 
Igår skrev jag ju om Fredrik som nu har börjat rida hos oss mer eller mindre på heltid. Vill också berätta att Andreas igår åkte till Spanien där han ska vara över vintern. Han kommer ha chans att få rida lite lopp där och det är nog det som är hans prio ett just nu, han vill gärna hålla igång löpridningen.
Han kommer att rida en del för Ivan Lopez som är tränare där. För de som följt vårt stall i många år så kanske ni känner igen namnet. Ivan var lärling och jockey hos oss för dryga tio år sedan och det gick väldigt bra för honom tills han fick för svårt med vikten och gav upp jockeykarriären. Nu har han börjat träna istället. Vore ju jätteskoj om Andreas kunde vinna lopp för honom och vi kommer följa hans framfart över vintern!
Imorgon är det lite träning på förmiddagen, sedan blir det vaccinering av de flesta.

Idag är årets mörkaste dag och kl 16.28 idag vänder det! Symboliskt viktigt och det känns skönt att veta att från och med nu blir det lite ljusare för varje dag som går.
Träning som vanligt idag och de nya rutinerna flyter på utmärkt, har redan vant mig vid att hästarna tränar på området och inte på banan. 
Ser dock mycket fram emot när hela banomläggningen är klar och vi har en ny fin bana att träna och tävla på!
Lovade ju nyheter om stallet och ni som har läst på Svensk Galopp eller vår Facebooksida idag vet nog redan om det här. Fredrik Janetzky kommer att bli vår förstejockey och han har nu börjat rida mer eller mindre på heltid åt oss, så mycket som det behövs.
Det känns oerhört roligt och helt rätt. Vi har många yngre hästar och de kommer starta en hel del i storlopp. Vi tar ytterligare ett kliv uppåt nästa år med de hästar vi har fått in nu, så det känns verkligen som att det är rätt tid att knyta en jockey till vårt stall som känner hästarna i träning och som vi kan ha ett samarbete med.
Fredrik var mitt absolut förstaval, han har alla de kvaliteter som behövs och har redan visat att han räcker till i alla sammanhang. Han är också på väg uppåt i sin utveckling och har alla möjligheter att vara med och slåss om jockeychampionat framöver, han är ett framtidsnamn.
Det Fredrik har saknat har just varit ett eget stall att ha som grund för sina ritter, där han rider i första hand.  Han har i år ridit för alla de största stallen i storloppen, men de har oftast redan en förstejockey och då har han fått rida i andra hand. Trots detta har det ändå gått bra, men det finns utan tvekan ännu mer att hämta framöver.
Är verkligen glad för det här samarbetet och ser fram emot år 2018 med stor tillförsikt!

Idag lite lugnare dag med färre hästar som tränade och några hade ledigt. Några turer reds dock och träningen gick bra. 
Igår hade vi informationsmöte om banomläggningen och så här långt verkar allt mycket bra. De har en detaljplan hur den ska byggas, sand är beställd och klar och utöver firman som bygger om är det dessutom flera banexperter involverade i projektet. Från tränarhåll har vi sagt till att vi gärna vill få hit Glen Kozak från USA, han har byggt och är ansvarig för flera av de största och finaste banorna där och han har enormt stor erfarenhet. Vi har nu fått svar att han kommer att komma i början av januari och kolla av allt, han har sedan tidigare fått ritningar och sandkurvor och har bekräftat att allt ser bra ut. Otroligt viktigt att banomläggningen görs enligt konstens alla regler, så det känns extra bra att vi säkrar upp det på det här viset. När säsongen drar igång så hoppas och tror vi alla att vi har en bana i perfekt skick med de rätta förutsättningarna.
Imorgon kommer jag med spännande nyheter hur det ser ut i vårt stall nästa år! 

Igår utlovade jag ju en lite mer detaljerad uppdatering om hästarna och så här ser det ut just nu:
Åringarna:
Love You Vero, Kew Bridge, Perfect Girl, High Max, Australian Open och Approach är alla igång och rids för fullt. De travar på området och cantrar på rakbanan. 
Chizhou har varit förkyld (precis som övriga), var sedan igång igen men fick ett bakslag i förkylningen. Nu ser hon friskare ut och kan troligtvis börja ridas igen under slutet av denna vecka.
Nya åringen (ännu odöpt) vill vi så klart komma igång med inridningen med, men i nuläget är det väldigt isigt och halkigt överallt på området. I lördags tog jag ett varv runt hela området och kollade av samtliga longervolter, men det var tyvärr inte bra underlag i någon.
Nu ser det ut som att det ska bli plusgrader i ett par dagar och det räcker för att vi ska komma igång med träningen samt att banpersonalen kan preparera underlaget så det är okej även när det fryser igen. Det som hände var att det kom snö och regn samtidigt som det frös, så det behövs en ordentlig harvning av volterna så fort det är tinat i marken.
Tvååringarna:
Global Boxticker, Daxios, Mr Tooma Global, Miss Global Tooma, Koko Taylor och Light Treading är igång med travarbete. De gör längre travpass ett tag till innan de sedan också kommer börja cantra på rakbanan.
Label Black skulle ha debuterat i onsdags när det ställdes in, han får en kortare vila nu innan även han påbörjar travarbete.
Akoya blev kastrerad för ett bra tag sedan och var igång, men fick en komplikation i de inte helt läkta kastrationssåren. Efter en medicinkur så ska vi sätta igång honom nu igen.
Tre år och äldre:
Stureplan, Tailwind, Cordelia, Space Dragon och Shylock är igång med travpassen, vilket även de gör ett tag till innan de börjar cantra igen.
House in Order skulle ha startat i söndags och har varit i full gång, så precis som Label Black får han en kortare vila och därefter travträning.
Himalaya och Haweswater vilar fortfarande, de kommer börja ridas igång igen ganska snart.
Marius Federigo är förhäst till åringarna. Vi planerar att ha kvar honom tills alla åringar är inridna och klara och sedan ska han få bli ridhäst istället. Han är stor och snygg och vi tror han kommer bli en underbar häst till någon lycklig.
På lördag kommer vi vaccinera de flesta och det blir ledigt från träningen ett par dagar över jul, efter vaccination ska man ta det lugnt med hästarna några dagar. Åringarna kommer få en lite längre vila än så, i ett par veckor är planen. Vi brukar göra så att de rids in, tränas igång och så får de en kortare vila. Under den tiden hinner de smälta allt de har lärt sig och ännu viktigare så växer och utvecklas de en del också. Deras kroppar har fått komma igång ordentligt med träning, så vilan gör mycket positivt.
Så här ser det ut i vårt stall just nu och vi har för tillfället 25 hästar (inklusive Marius då). Ytterligare åring på ingång under vintern och sedan till våren blir det nog Breeze Up auktion är tanken.
Det känns oerhört roligt och spännande inför nästa säsong!

Ny vecka och julen närmar sig med stormsteg. Vi jobbar på med julschemat,  viktigt att alla som jobbar i stallet kan få njuta av lite julledighet samtidigt som det så klart är prioriterat att hästarna också ska tas om hand på bästa sätt. Vi har aldrig någonsin en dag där de står inne och inte kommer ut, det är otroligt viktigt både för det psykiska och fysiska välbefinnandet att de får rasta av sig varje dag ordentligt. Tror vi börjar få ihop schemat nu så det passar alla.
Träningen idag gick fint och hästarna skötte sig bra. Fortfarande så att åringarna travar och cantrar medan övriga hästar travar ett rejält långt pass. 
Rakbanan körs ju på nätterna nu när dirttracken är stängd och det är väldigt skönt att ha en bra rakbana redan från morgonen, den är i mycket fint skick.
Imorgon kommer en lite längre uppdatering om varje häst!

Söndagar brukar vara vår lediga dag, vi som är jobbar i stallet måndag-lördag. Ja, är det tävlingar så är det så klart inte en helledig dag, men annars så är det oftast Maria Neil som är huvudansvarig för de som jobbar då. Nu åker hon idag till USA ett par veckor över jullovet (Maria går på veterinärutbildning) och vi får klara oss utan henne över julhelgerna. Så idag jobbade Andreas, Sandra och jag. 
Arbetet gick hur smidigt och bra som helst och alla hästar mådde fint. Stor guldstjärna till Andreas för en grymt bra insats idag. Redan igår meddelande han att han gärna ville "bara köra på med mockningen" och helt fokusera på det. Helt ensam mockade han samtliga 25 boxar medan vi skötte det övriga. Man ska veta att det är ett tungt jobb att göra alla dessa boxar, det var en mycket strong insats av honom.
Imorgon en ny vecka och vi fortsätter uppträningen av hästarna!

Idag blev det lite omflyttningar i stallet, några hästar som bytte box med varandra och vi organiserade om lite, vilket jag tror kommer vara mycket bättre. Under säsongen när hästarna startar så vill vi göra så lite ändringar som möjligt. Så fort nya hästar kommer in och bakteriefloran förändras så är det lätt att de åker på en liten infektionssläng. Det betyder inte att de hästar som kommer in är sjuka, men det brukar bli så ändå.
Därför är det perfekt att passa på nu när det ändå är tävlingsuppehåll och göra de flyttningar man vill. De hästar som fick nya boxgrannar verkade både nöjda och glada och det är ju viktigt att de trivs.
Träningen gick fint idag, otroligt hur fort man kommer in i nya rutiner med träningen. Åringshingstarna var ute i en tur och åringsstona i en och de cantrade på rakbanan efter den vanliga uppvärmningsturen först.
För nästan alla övriga hästar var det trav som gällde och de jobbar sig fint allihop, roligt att se när de kommer travande i stora turer tillsammans.
Bara drygt en vecka kvar till julafton nu, tiden flyger fram! Vi kommer fortsätta träningen som vanligt, men nästa lördag vid lunch vaccinerar vi de flesta och sedan blir det tre lugna dagar där de inte rids men naturligtvis som vanligt är ute i walkern samt hagarna om de inte är frusna.
Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Ganska snabbt har vi kommit in i nya rutiner med träningen. Just nu verkar många tränare vila sina hästar och det är väldigt lugnt ute på banan och området. 
Även våra hästar får eller har fått en vila, men det har kommit vartefter de har startat klart vilket innebär att det är väldigt olika datum för den vilan, vissa är klara med den och vissa har nyligen börjat. Efter vilan är det trav ett antal veckor som gäller och där i uppträningen befinner sig väldigt många av våra hästar nu. Så just nu har vi övervägande travturer, det är ganska långa pass som kanske inte känns så jättespännande men de är väldigt nyttiga och uppbyggande för hästarna.
Idag började vi rida Daxios igen efter drygt fem veckors vila. Här har vi en häst jag tror enormt mycket på nästa år, jag tror inte vi har sett ens i närheten av vad han kan än trots fina prestationer.
Åringarna var ute och cantrade på rakbanan efter att ha travat först och de skötte sig finfint. Hade sett fram emot att se den nya åringen longeras idag, men underlaget i longervolten var för isigt så vi fick avbryta innan vi ens börjat och ta honom på en promenad över området istället. Hoppas och tror vi kan påbörja hans träning mera imorgon istället.
Önskar redan nu alla en trevlig helg och så återkommer jag imorgon igen som vanligt!

Från och med idag så är då dirttracken stängd och på nätterna är det fullt fokus på att köra rakbanorna när det är kallt. Det märktes imorse, rakbanan var i fint skick direkt och det gick mycket bra att cantra där. Just nu har vi i och för sig många travturer, men framför allt åringarna cantrar. 
Nu får man anpassa in träningsrundorna efter träning på rakbanan och det kommer att gå utmärkt. Med två rakbanor med olika lagt underlag (även om båda är dirttrack) så har vi alla förutsättningar för fina träningsförhållanden under omläggningen. Normalt sett tränar vårt stall helst och mestadels på stora banan, men under den grundträning som görs med hästarna nu så är rakbanorna minst lika bra att vara på. 
Nu blir ju detta första vintern utan tävlingar och så här har ju Jägersro det alltid. Personligen tycker jag att det ska bli väldigt spännande att se vad det ger till nästa säsong. Normalt sett så startar Stockholmstränarna sina hästar under vintern då banorna ofta är lösare och tyngre. Tävlandet gör att det sedan blir lite bråttom att hinna med en vila och därefter grundträning. Nu har vi gott om tid att göra ett gediget grundarbete inför nästa säsong och vi har hästar som kommer fräscha och förberedda. 
Självklart förstår jag att inte alla resonerar så här och är beroende av att ha starthästar under vintern. Även för oss innebär ju detta missade starttillfällen och pengar, men jag väljer att se detta som något väldigt intressant inför nästa säsong istället.
Har uppdaterat med nya kort idag och ni hittar dem som vanligt under fliken Veckans Bilder, kolla in Wolframs fina bilder där!

Idag var det betydligt kallare och då gick det jättebra att rida utan att snön fastnade i hovarna, helt andra förutsättningar.
Ofta på onsdagar är det en lugnare dag, men eftersom vi inställde gårdagens träning så red vi idag istället och det gick finfint. 
Egentligen skulle det ju ha varit tävlingar idag med debut för Label Black. Banan var knappt ens lämplig att trava på, efter en rejält kall natt så var den full av iskockor vilket beror på att det ligger så enormt mycket vatten i banan. Känns som att beslutet att inställa kvarvarande tävlingsdagar var helt rätt.
Från och med imorgon är dirttracken stängd och omläggningen inleds med borttagning av all rail, känns verkligen bra att de kommer igång direkt nu.
Så nu är det rakbanorna som gäller framöver och den nyanlagda banan verkar vara klar, men vad jag förstår ska den bara prepareras först innan även den öppnar.
Imorgon kommer nya träningsbilder in!

Under natten snöade det ymnigt och det fortsatte hela förmiddagen. Samtidigt låg graderna runt noll och det är då det blir kramsnö som fastnar i hovarna när man rider. Hästarna får s k snöstyltor, snön packas och blir bara högre och högre och då går de nästan på tå. Ibland släpper styltorna av sig själva och ibland sitter de kvar, oavsett så är det en rejäl risk för vrickning eller att att de halkar rejält.
Vi hade en häst för många år sedan som skulle starta på söndagen, på lördagen red jag ut honom en sväng i skogsslingan som fanns på Täby Galopp och det var just kramsnö då. Dagen efter stod han med en vrickning och det tog nästan fyra månader innan han var helt bra igen, det blev bakslag flera gånger. 
Det man lärde sig då är att det är bättre att skippa ridningen en dag när det är tveksamt underlag än att träna till varje pris.
Idag avvaktade vi tills några andra stall var ute och red, kollade med dem och visst fastnade snön. Så det blev längre walkerturer idag och ingen ridning.
Istället körde vi ordentlig storstädning och lite annat samt friserade manen på vår nya åring. Inser nu med allt med banan att jag inte skrivit så mycket om honom.
Han är jättefin, snygg och cool och verkar ha blivit hemtam direkt. Än så länge har han inte påbörjat någon inridning utan vi har varit ute och promenerat med honom. Vi kommer börja med longeringen snart och det ska bli spännande att se mer hur han rör sig. Vet att jag tjatat om det, men det är nästan overkligt så fina åringar vi har!
Vill ni se en liten huvudbild på honom så kolla in under fliken Våra hästar, där finns nu en bild som togs idag.
Imorgon försöker vi rida lite turer om vädret är med oss!

Idag kom beskedet att resten av tävlingsdagarna (13e, 17e, 20e samt Nyårsdagen) innan uppehållet ställs in och banomläggningen påbörjas tidigare.
Det var lite snopet med Label Black som skulle debutera på onsdag samt Tailwind och House in Order som startanmäldes idag till på söndag.
Kan dock ändå förstå beslutet och tycka att det var helt rätt. Nu har vi ställt in två tävlingsdagar i rad och de här kommande dagarna ligger tätt. De senaste tre veckorna har banan endast varit bra ett fåtal dagar. Det är massor med vatten i banan och sanden är för känslig, där är grundproblemet. Ser man då att det är liten chans till bra tävlingsförhållanden så känns det bättre att sätta igång med omläggningen så fort som möjligt.
Viktigt att de här inställda dagarna och loppen kommer tillbaka och kommer oss tillgodo nästa år, vilket vi har blivit lovade.
För mig känns detta som helt rätt beslut, men jag har samtidigt stor förståelse för att de stall som haft ett tufft år och kanske hade många starthästar nu inte är så glada. Det är inte lätt att vara tränare och sådana här beslut påverkar naturligtvis enormt.
Det här är återigen en sådan situation där Svensk Galopp i stort sett omöjligt kan vinna, vad de än gör så tycker många att det är fel. Nu är det en hel del folk som är upprörda över detta, men hade Tävlingsledningen fortsatt att försöka genomföra tävlingar och fått ställa in igen så hade det blivit kritik för att de inte stoppat i tid när de såg att banan inte klarar de här extrema väderväxlingarna.
Som alltid så är ju säkerheten för hästarna prio ett och när inte banförhållanden är bra så känns en tidigare omläggning som rätt väg att gå. Nu vinner vi två veckor vilket kan vara väldigt värdefullt i slutändan och kanske kan till och med tävlingssäsongen inledas tidigare?

Tyvärr inga tävlingar idag heller. Jag jobbade i tv-studion och eftersom vi ändå inte skulle ha haft några starthästar så har jag inte själv inspekterat banan och kan komma med några säkra uttalanden om hur bra den var. Verkar dock som att den var hyfsat bra till största delen, men invändigt i sista sväng var den enligt uppgift ojämn och bar inte ordentligt. 
Det betyder att det då går utmärkt att rida på den i träning när man kan hålla utvändigt, men i lopp fungerar inte detta. Tyvärr är det så att det hjälper inte om banan är perfekt till 98 procent ifall det finns en liten plätt som är undermålig.
Det är självklart väldigt trist när tävlingar ställs in, men säkerheten för hästarna går alltid först. Det är tråkigt för de som rest till banan och så får de vända hem igen. Dilemmat där är att man så klart vill göra allt för att avhålla tävlingar och jobbar med banan hela tiden in i det sista. Hade loppen inställts igår och banan varit bra idag så hade det blivit kritik för det. Svårt att vinna i de här lägena, det blir lätt fel hur man än väljer att göra.
Vill i alla fall säga att jag med säkerhet vet att banmästare Johan Lindberg har jobbat stenhårt hela helgen med att försöka få till banan, så allt som kunde göras gjordes utan tvekan. När banan lagts om kommer vi ha en betydligt mera tålig sand och inte alls ha så här stora problem. Sedan ska man också tänka på att vädret varit helt extremt den senaste tiden med enormt mycket nederbörd samtidigt som temperaturen skiftat mellan plus och minus mest hela tiden, det har varit mer än tio graders skillnad från en dag till en annan vissa dagar.
Vill också säga att vad man än tycker så är det så att banveterinären har ansvaret för djurskyddet och är den som har veto om tävlingarna ska ställas in eller ej. Detta måste respekteras och det är inte okej som aktiv att stå och skälla på honom för att man inte är nöjd med det beslut han tar, det är under all kritik. Så skedde idag och jag tycker att vi som håller på med det här med galopp borde hålla en respektfull ton och en nivå som är högre än så.
 

Vilken fantastiskt trevlig lördag!
För att börja med dagens banrapport så var dirttracken mycket bättre och  i alla fall ridbar, dock inte mer än lugnt och i svängen mellan 800 och 400 var det fortfarande väldigt blött. Även rakbanan var det en hel del vatten på, så det blev träning i lugnt tempo på stora banan för våra hästar. 
Första turen för dagen var en längre travtur runt området för ett antal hästar som är under igångsättning.
Andra turen var canter på banan för hästar som egentligen skulle ha cantrat raskare än de nu kunde göra, men det är bara att anpassa sig efter förutsättningarna. Samtidigt var Perfect Girl ute på rakbanan tillsammans med Marius Federigo och galopperade för första gången där och hon skötte sig mycket bra. 
Tredje turen var Marius ute igen, men nu tillsammans med fem åringar; Australian Open, Approach, High Max, Kew Bridge och Love You Vero. För High Max var det banpremiär, men det syntes absolut inte, han galopperade rutinerat och fint upploppet ner efter att ha travat först. 
När jag ser alla dessa fantastiska åringar galoppera tillsammans så längar jag redan till säsongen drar igång, ser så enormt mycket fram emot nästa år med de här förutsättningarna vi har nu!
Den åring som inte nämnts nu är Chizhou som precis som de andra haft en förkylningssläng som är på väg bort nu, så även hon är nog med i de här turerna snart.
Sent ikväll anländer också vår nya åring (e Mastercraftsman) som inköptes på Newmarket nyligen. Det har tagit ett tag att få hit honom, så det känns bra att han äntligen anländer nu.
För att återgå till dagens träning så var sedan fjärde och sista turen för dagen en tur där hästarna gjorde lite olika, det var både trav runt området och canter lugnt på banan.
När allt annat jobb i stallet var klart så fick vi jullunch serverad i köket. Det var våra härliga ägare som brukar vara i stallet på lördagar som ordnade detta, så vi alla kunde sitta och äta en jättegod och trevlig jullunch tillsammans. Det var hur mysigt som helst och det här gör vi om flera gånger!
Imorgon är det tävlingar om nu banan blir tillräckligt bra för det, den blir bättre och bättre. Jag jobbar i tv-studion (Tv12 12.30-14) och vi har ändå inga starthästar så det passar utmärkt. 
Vi håller tummarna för bra bana imorgon!

Aktuellt

 • Andelar i nya hästar +

  Följande tvååringar finns det andelar kvar i:
  Kew Bridge e Jukebox Jury, tyskfött sto 20 procent kvar, i detta fall säljs andelarna som ett undantag i 5 procent och uppåt och det är via Easy KB.
  Vi har också en relativt ny ännu odöpt tvååring e Mastercraftsman. Här håller vi på och bildar ett konsortium och det är möjligt att det kan bli någon andel kvar där eventuellt.
  Det här är verkligt högklassiga individer med stark stam och de siktar mot storlopp både i år och nästa år. De har kommit långt i sin träning och ser mycket lovande ut båda två.

  Vill du bli delägare eller ha mer info? Kontakta Caroline!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1