Dagbok

Stallets dagbok

Efter en natt med några minusgrader var dirttrackbanan idag mer uppharvad och i jättefint skick. Vi kunde öka upp tempot på träningen lite mer och det kändes väldigt roligt och peppande att få se dem galoppera på lite mer. 
Men däremot var det just det där med att se... Såg dem gjorde jag i ungefär 250 meter på upploppet, runt omkring låg dimman tät och man kunde inte ens skymta var på banan de befann sig. 
När man står och väntar på att de ska dyka upp så blir man lite konstig efter en stund, ser nästan syner. Man står och bara glor på en vit kompakt dimma och man får för sig att de dyker upp ungefär tio gånger innan de väl gör det på riktigt. 
Det här väcker en hel del minnen från Täby Galopp-tiden när det på tävlingar ett antal gånger var en sådan här dimma. Det skickades ut folk med walkie-talkies på ett antal ställen runt banan som rapporterade till speakern vilka som ledde och däremellan var det tyst och hela publiken väntade bara på att de skulle dyka upp. När de väl gjorde det så tog det alltid några sekunder innan man kunde lokalisera sin häst (om man hade starthäst i loppet vill säga) eller vilka hästar som slogs om segern. Reprisen på loppen efteråt var alltså en film på cirka tolv sekunder...
Imorgon blir det en lugnare onsdag och sedan tränar vi vidare igen på torsdag!

Så inleder vi en ny vecka och som vanligt just nu fram till säsongsstart så har vi verkligen fullt upp, varenda häst ska ridas och förberedas inför säsongen. 
Det är verkligen full fart på arbetet från mycket tidig morgon (kl 05.00) tills vi är klara med förmiddagsjobbet någon gång vid lunchtid. 
Idag öppnade ju dirttracken igen och den yttre halvan var harvad och där finns nu enligt uppgift från banchef John ingen tjäle kvar, däremot på den invändiga delen återstår lite och därför rider vi inte där än. 
Banan var ganska ihoppackad efter allt regn som varit och vi höll oss i lugna tempon, mer än så kändes det inte som att det var banförhållanden till. Däremot ser det ut att bli någon minusgrad i natt och då torkar nog sanden upp efter allt regn, kanske går det att träna på mer imorgon?
Vid lunch samlades vi tränare för ett möte uppe vid restaurangen (om någon ville äta lunch samtidigt) där vi fick väldigt bra och nyttig info om planer för banans skötsel framöver av John Fortune som är banansvarig. Ett bra och enkelt sätt för oss att få information och chans att ställa frågor, ett mycket bra möte i all sin enkelhet. 
Imorgon tränar vi vidare!

Lugn söndag som det brukar vara när det inte är tävlingar, men så klart ska alla hästar ut och skötas om som vanligt.
Under eftermiddagen fick vi besked om att dirttracken som varit stängd i nästan två veckor öppnar igen imorgon, mycket glädjande nyheter!

Fem plusgrader och ganska rejält regn direkt på morgonen var inte direkt de bästa förutsättningarna för träning idag. Trots det höll banan ihop bra på morgonen, men samtidigt vet man ju vid sådant här väder att det går fort utför och att man inte har många timmar på sig att rida innan banan är för blöt och geggig. 
I de lägena är det ju väldigt bra att vi börjar rida så tidigt och att så pass många hästar kan komma ut på en gång. 
Vi hann med två turer och mer än hälften av våra hästar innan vi bedömde att det var bättre att övergå till travturer resten av dagen. 
Nu ser vi ut att gå mot varmare väder och det kommer säkerligen vara ganska fram och tillbaka ett tag med banförhållanden. Väder och vind är ju inget vi kan påverka, vi kan bara varje dag träna hästarna efter de förutsättningar som är. Samtidigt är ju det här en process vi bara måste gå igenom för att få vår och sommar, så desto fortare desto bättre tycker jag!
Nu tar vi lite helg och laddar inför en ny vecka med träning och förberedelser inför säsongsstarten som nu bara är 3,5 vecka bort. Trevlig helg till er alla! 

Idag var det bara någon enstaka minusgrad på morgonen och riktigt trevligt väder hela dagen med sol framåt dagen. Det gör så mycket positivt för banan att det inte varit kallt under natten. 
Träning som vanligt idag och i stort sett varenda häst att rida, alla är igång nu. Daytona Gold har blivit kastrerad nyligen och har haft lite tid för läkning, men även han börjar komma igång med träningen igen och därmed är precis alla på träningsschemat. 
Nu har vi kommit till den allra sista hästen i genomgången och det är också den häst som alldeles nyligen kommit in i träning, Three Crowns:
Egentligen kan jag inte komma med något större utlåtande eller planer för honom än eftersom han bara varit hos oss i en vecka.
Han har galopperat på rakbanan och skött sig bra, men det är massor med nytt för honom att lära sig. 
Han kommer långt uppifrån norrut och ägs av sin uppfödare. Han är mycket hanterad, riden och arbetad med rent ridmässigt, så han är väl förberedd på det sättet. Men så klart blir det en stor skillnad och omställning att vara i träning på en galoppbana. 
Det är en ganska stor och välväxt häst och han är enormt vänlig och trevlig på alla sätt. 
Det kommer vara lättare att komma med ett utlåtande om honom när det gått några veckor och vi har fått se honom träna lite mer. So far so good!

En härligt fullspäckad dag idag. Jag gillar att få en bra start på morgonen och med fem hästar i första turen och sex hästar i den andra så kommer vi verkligen igång med dagen direkt.
Roligt att att se alla dessa hästar ute samtidigt och det känns också väldigt bra inför säsongen rent allmänt, hästarna har verkligen övervintrat bra. 
De här temperaturväxlingarna har gjort det svårt för banpersonalen som får slita hårt för att presentera bra underlag. Det är lätt att bli stressad över att säsongen sätter igång start, men vi försöker ha is i magen och inte träna fortare än vad banorna är bra för. Hellre ta det lite lugnare och vänta någon vecka eller två extra innan det blir start för vissa hästar. 
I genomgången av hästar är vi nu framme vid näst sista hästen och idag blir det den ännu odöpta hingsten (e Zelzal):
Han köptes på samma auktion som Blueprint och var faktiskt vårt förstaval, med tanke på Blueprints resultat så säger det en del. 
Det visade sig dock ganska direkt att han hade ett halsfel och det är därför han inte är döpt eller kommit igång och tävlat än. Vi har haft en väldigt lång dialog med Tattersalls och säljarna Tally Ho Stud om detta.
Hade han kunnat opereras direkt hade det inte varit något jätteproblem men han var tvungen att växa klart först (i alla fall i huvud och hals) och det är först nu en operation kan vara aktuell om det behövs. Det kan nämligen hända att det här har växt bort då det inte är någon skada i halsen eller så utan mer en mindre instabilitet som kan försvinna av sig självt.
Nu är han under uppträning för ett nytt prov med kamera i halsen och sedan får vi se om något behöver åtgärdas eller inte. Om det behövs så är det en mindre sak att korrigera.  
Men hästen själv är helt fantastiskt fin! Den här tiden som han fått har gjort honom väldigt gott, han ser ut som ett riktigt muskelpaket. Han har massor med energi och bara flyter fram. Vi tror massor på honom och tror att han varit väl värd den här långa väntan som blivit. Han är lite av vårt roliga trumfkort som knappt har märkts alls förra året, men nu kommer han vara redo att visa upp sig!

En lugnare onsdag och det både smälter och fryser om vartannat på området. Nu ser det ut att bli lite kallare i ett par dagar till på nätterna, så förhoppningsvis är det bra förutsättningar för träning imorgon. 

Minst sagt en scenförändring idag. Den senaste veckan har vi haft nätter med en temperatur på 10-19 minusgrader och nu var det plötsligt fem plusgrader imorse. Igår var det snö och is i drivor, idag hade enorma mängder försvunnit. På vägen bredvid rakbanan där vi skrittar och travar hade all is och snö helt försvunnit och vi hade en grusväg igen plötsligt. 
Vi red första turen på rakbanan och första halvan var okej, men den andra var sämre. Inte helt oväntat med tanke på väderomslaget och övriga turer idag blev travturer på området. 
Det ideala hade egentligen varit att plusgraderna bara fortsatte nu och att vi tog några dagar med dåliga förutsättningar medan tjälen släppte och sedan var det klart. Men tyvärr får man ju inte välja och det ser ut att bli ytterligare några dagar med minusgrader på nätterna (dock inte lika kallt som förra veckan) innan det helt slår över till plus igen. Hoppas starkt på våren nu!
Vi går vidare i genomgången och det är inte så många hästar kvar nu, idag blir det Blueprint:
Han köptes på Breeze up auktion förra sommaren som tvååring och efter några månaders träning var han klar för kval och start. Det strulade när först kvalet blev inställt (eller rättare sagt så valde vi att gå hem efter 45 minuters väntan i ledvolten efter en skadad ryttare i loppet innan, inte rätt mot hästen att då vänta ännu längre och sedan kvala).
Vi missade därmed tilltänkt debut eftersom han istället fick kvala då och när planeringen gick åt skogen så fick vi tänka om. Att debutera en häst i Vinterfavoriternas Pris (som i mitt tycke är det mest prestigefyllda tvåårsloppet) är inte direkt idealiskt, men vår tro på honom var så stor att vi trots missat debutlopp ville fortsatt satsa på att han skulle starta där. 
Några dagar innan loppet (som också var en storloppsdag där vi hade flera starthästar) insjuknade i stort sett hela stallet i en väldigt tydlig förkylning med hosta och snor som kom så otroligt snabbt och spred sig lika fort. Vi fick stryka alla hästar den tävlingsdagen vilket var ett hårt slag. 
Men sedan när han blivit frisk så blev det äntligen dags för debut och han var väl värd all väntan. Trots tappstart och lite trafikproblem så blev segern enkel mot mer rutinerade konkurrenter. Han fick sedan ytterligare ett lopp och då blev segern rent överlägsen, även där var han lite sent igång efter start och hamnade långt bak från början. 
Vi hade väldigt stort tro på honom från början och han har så här långt motsvarat förväntningarna och gjort precis allt rätt. 
Nu har han efter vintervila börjat grundträna inför säsongen och vi är väldigt nöjda med honom. Han har många storlopp i år att sikta på, men naturligtvis är Svenskt Derby det stora målet och det vi jobbar efter. Han kommer inte starta i april utan lite senare med tanke på ett digert storloppsprogram under sommaren. Att se hur långt han kan räcka i de här loppen blir otroligt spännande. 

 

Så var det måndag igen och ny vecka. Idag började också Elin Ahlin att rida ut för oss, så nu är det ett helt gäng som rider ut första turen runt kl 6.20 varje morgon. Det är hektiskt tempo just på morgonen när träningen inleds, men det känns toppen att vi kommer igång tidigt med ridningen, det är många turer att rida varje dag. 
I fredags kväll anlände en ny tvååring vi ska ha i träning, Three Crowns. Han är en hel del riden och hanterad, men det är ändå mycket här som är nytt för honom. Än är det svårt att bedöma honom, nu ska han först mest komma in i rutinerna. Han har galopperat på rakbanan i lördags och idag vilket gått utmärkt. Vi kommer lära känna honom mer och mer vartefter nu. 
I genomgången av hästarna är det inte så många kvar nu och idag så blir det tvåårige Wayfarer:
Att vi kunde köpa honom på åringsauktionen i höstas var ett smärre mirakel. Pappa Galiway (e Galileo) kostar 30 000 euro att betäcka med. Hans mamma (e Holy Roman Emperor) har lämnat bl a Katoucha som vi sett tävla i Dubai under vintern. 
Han är linjeavlad i tredje led på både Danehill och Sadler´s Wells vilka båda har Northern Dancer som pappa respektive morfar. 
Det här är en stam som imponerar även om han vore en import och ändå är han svenskfödd! Han borde ha varit hur dyr som helst och jag anser att det var ett rent fyndpris vi fick honom för.
Han är snygg, korrekt och med ett självförtroende som bara verkar höja sig för varje dag, han blir mer och mer kaxig på ett bra sätt. 
Han är väldigt snäll och professionell med all träning, sköter sig jättebra. Han gör all träning så lätt och har en mycket fin aktion när han galopperar. 
Planen för honom är ett ganska klassiskt upplägg när det gäller våra tvååringar. Debutera i ett vanligt lopp när han är redo för det utan stress och sedan sikta på några storlopp och inte göra alltför många starter som tvååring. Därefter sikta på de stora klassiska loppen som treåring och se hur han mäter sig även mot importerna. 
På det sätt han ser ut, rör sig och tränar så lovar han väldigt mycket. 

Lugn söndag med walker och paddock för hästarna. Nu är vi laddade för en ny fullspäckad vecka!

Imorgon är det exakt en månad till vårpremiären, det närmar sig verkligen även om någon vår inte är i sikte just nu i alla fall. 
För oss i stallet är det verkligen en intensiv tid som väntar nu fram tills tävlingarna börjar. När väl säsongen är igång är det i stort sett alltid hästar som just har startat och som har några lediga dagar från träningen, men nu ska varenda häst tränas inför säsongsstart och det är fullspäckat schema varje dag. 
Pga kyla, snö och vädret i allmänhet har det inte varit enkelt för banpersonalen att presentera bra banor. De är absolut tillräckligt bra för lugnare träning, men inte för snabbare arbeten än så länge. Nu ser det ut som att det blir bättre förutsättningar vädermässigt från början på nästa vecka och framåt, vi håller tummarna för det. Hästarna har fått och får en bra grundträning och de flesta av dem är nu redo att börja öka upp tempot vartefter så fort vi har bra förutsättningar för det. 
Vi fortsätter med genomgången av hästar och idag blir det Forty Love:
Vi köpte henne privat av Kastanjegården som åring. Jag flög ner över dagen för att titta på deras åringar och hon var det självklara valet. En liten rolig parentes var att hon stod i exakt samma box som Sandstorm gjorde ett år tidigare när jag var på besök då. 
När vi köpte henne hade hennes bror Tin Win ännu inte debuterat, ett par månader senare hade han högst handicap av alla Sveriges tvååringar och nu ett år senare har han utvecklats ytterligare och står i 88 efter att ha avslutat säsongen med två imponerande segrar. 
Att vi köpte henne innan hans debut var minst sagt bra timing...
Hon började växa och var allmänt ofokuserad, så när hon debuterade i slutet av året så var det mest för att lära, får lite rutin och kanske också vakna upp lite mer. Att hon skulle avsluta så starkt över upploppet och vinna, det trodde vi inte. PA sa att han hade noll segerfeeling under loppet, hon sprang bara runt och kollade sig omkring med handbromsen i så att hon kunde vinna ändå säger en del om den kapacitet hon har. 
Hon fick en start till efter det och blev tvåa, hon gjorde det bra även då men har massor kvar att lära. Hon agerar väldigt grönt och har trots två fina insatser inte ens varit i närheten av vad hon kan egentligen. 
Kroppsmässigt har hon utvecklats massor under vintern och är större och starkare i kroppen. Det ska bli spännande att se henne på gräs som jag tror kan vara ännu bättre för henne.
Vi jobbar nu mycket med att lära henne att fokusera så hon förstår vad det hela går ut på, då har vi en riktigt fin häst för de stora loppen för treåringar i år och även för stoeliten framöver.  

Idag var vädret lite bättre men fortfarande ganska kallt. I alla fall bra nog för att vi skulle kunna träna och det var skönt att få låta hästarna galoppera igen, om än i lugna tempon.
På morgonen var rakbanan inte bra, men den blev mycket bättre snabbt och både den och dirttracken var i gott skick nog att jogga runt på, men inte fortare än så. Nu ser det ut att bli mildare grader nästa vecka och då hoppas jag att vi kan börja träna på lite mer. 
Vi går vidare i genomgången och när jag igår skrev att vi hade kvar alla två och treåringar så hade jag faktiskt inte tänkt på att vi redan smygstartat med Gold Streak för ett tag sedan, så det var inte den allra första treåringen igår. 
I alla fall så är det idag dags för en tvååring och det är Queens Legend:
Hon köptes på åringsauktionen i Göteborg i höstas. Det första jag såg i henne var en otrolig utstrålning av självförtroende och coolhet, vissa hästar som liksom vet sitt värde kan ha den. 
Efter att då först ha fastnat för den där speciella auran så hoppades jag att hon även skulle ha allt annat som var viktigt; bra rörelsemönster, vara korrekt i benen och ha en väl sammansatt kropp. Hon uppfyllde med råge varenda kriterie och jag blev väldigt glad när vi lyckades ropa in henne. 
Queenie har en mycket stark vilja som framkom när vi böriade rida in henne, hon hade massor med synpunkter på vad hon skulle göra och inte. En sådan envishet är fantastisk om den används på rätt sätt, men jobbig om den inte gör det. Den har dock som tur är inte märkts alls lika tydligt från det att hon börjat ridas och träna med övriga hästar, hon uppför sig professionellt på alla sätt. 
Hon har en mycket fin och flytande aktion när hon galopperar, vi ser stora kvaliteter i henne som ska bli spännande att se framöver. 
Vi siktar på några större lopp för henne som tvååring, när och hur mycket beror helt på henne själv, dvs när hon är redo.
Inför nästa säsong (2024) kommer hon naturligtvis att anmälas i de stora klassiska loppen, Breeders och en hel del annat. 

På Bro Park imorse visade temperaturen 19 minusgrader! Det var inte länge sedan man hade riktig vårfeeling, den känns långt borta nu... 
Rakbanan hade massor med stora isklumpar så den var aldrig aktuell att rida på för oss. Dirttracken var i mycket bättre skick, men när det är så här kallt så är det helt omöjligt att få en bana som är bra, den blir alltid ihopfrusen och liksom frasig vid de här graderna. 
Det var inget svårt beslut att ställa in dagens träning, förutsättningarna var helt enkelt inte bra. Dessutom är det knappast trevligt varken för hästar eller ryttare att träna i de här graderna. 
I genomgången av hästar har vi nu gått igenom alla hästar som är fyra år och äldre. Det har inte varit någon speciellt ordning, men ändå har det oavsiktligt blivit så att det nu är de yngre hästarna som kvarstår. Idag fortsätter vi och då inleder vi treåringarna med Dharwin:
Han var aldrig redo för start förra året, han behövde tiden för att växa och utvecklas i kroppen och det har han verkligen gjort, han har blommat ut och är så mycket starkare och finare byggd nu än förra året. 
Han kvalade i januari och gjorde det på ett väldigt fint sätt. I debuten ett par veckor senare blev han för uppstressad innan loppet och det kändes som att han brände energin innan loppet. Dessutom tappade han start och det förstörde hela upplägget på loppet. Han blev fyra, men långt ifrån vad han kan. Det framkom dagarna efter loppet att han troligtvis hade en förkylningssläng som inte märktes innan, han hostade ett bra tag efteråt. Så debutloppet kan vi bara glömma helt enkelt.
Hans första större mål i år är Jockeyklubbens 2000 Guineas i juni, men innan dess måste han kvalificera sig dit genom att skaffa sig meriter och förhoppningsvis vinna ett maidenlopp inledningsvis. Jag ser också fram emot att testa honom på gräs innan storloppssäsongen börjar, känslan är att det kommer passa extra bra.
Han är en känslig häst med mycket kapacitet och att få honom trygg och självsäker är nyckeln till att han ska kunna prestera på topp. Han borde absolut kunna räcka långt i de här större loppen för skandinavienfödda hästar framför allt. Breeders är nog hans allra största mål, men han har många storlopp att sikta på i år.   

Full snöstorm idag och speciellt inne i Stockholm där jag bor. Bilen var totalt insnöad med nästan en meters snö uppe runt bilen och kanske 30 centimeter över hela bilen. Det tog mig evigheter att lyckas få bort all snö och överhuvudtaget få ut bilen. 
Inför morgondagen så hoppas vi att det mesta av snön är undanröjd på banorna i alla fall, så det går att träna. 

Idag var datorn tillbaka igen och jag är så glad över att det kunde ordnas så pass snabbt med en ny skärm. Man är ju så himla beroende av datorn om man använder den i sitt jobb och det är massor med saker jag inte kunnat göra eller komma åt när den varit trasig. 
Vi har varit beredda på kallare väder i slutet av veckan, men redan imorse var det fjorton hemska minusgrader! Som tur var så var det totalt vindstilla vilket gjorde att det ändå kändes ganska hyfsat ute.
Rakbanan var inte ridbar, den körs ju inte på nätterna och så här kalla grader gjorde att det blev väldigt stora klumpar i den. Däremot dirttrackbanan (som körs även natt när det är kallt) var i fint skick och där kunde vi träna från tidig morgon och framåt. 
Vädret var fint hela förmiddagen, men nu väntas det en rejäl snöstorm inom kort och vi får se hur det kommer påverka banorna och träningen. Det som gör att man ändå tar det här lite mer med ro är att det faktiskt inte är många veckor kvar till våren nu även om det inte känns så just nu. Det här är väl ändå sista rycket innan våren anländer på riktigt?
Efter ofrivilligt uppehåll i genomgången av hästar inför säsongen så fortsätter vi nu och idag blir det Daytona Gold:
Han köptes på Breeze up auktion som tvååring på sommaren och debuterade på hösten med enkel seger. Han anmäldes till Dubai den vintern, men när handicapgränsen för blivande treåringar höjdes rejält så kom han (och de flesta skandinaviska hästarna i hans ålder) inte med och han fick stanna hemma över vintern. 
Sedan årsdebuterade han förra året med ännu en överlägsen seger och vi hade så klart väldigt höga förhoppningar framöver. Men i starten efter, en dryg månad senare, så stod han inte alls att känna igen och han underpresterade grovt. 
Det här kändes som något av ett mysterium och vi hittade ingen förklaring alls förutom att han var väldigt slö och konstig. Även veterinären reagerade på att det var något märkligt när han kollade honom dagen efter, vi kunde knappt få honom att gå framåt och en hel del prov togs. 
För att göra en lång historia kort så tog det lång tid och en hel del tester innan det kunde konstateras att han blivit förgiftad på något sätt. Hur det har kunnat ske lär vi aldrig få veta säkert. Jag har aldrig ens hört talas om något liknande och ännu mindre varit med om det, men det var i alla fall skönt att få en förklaring även om den minst sagt var ovanlig. 
Det tog tid att få honom tillbaka och vi gjorde en start i december, men han kunde inte alls hantera en lösare vinterbana och då blev det ingen mer start i vinter.
Nu är han nyligen kastrerad och jag tror det kommer gynna honom. Vår tro på hans kapacitet är skyhög, han har visat och visar i träningen att han är en häst som kan räcka i de stora loppen framöver. Naturligtvis börjar vi i vanliga handicaplopp och jobbar oss förhoppningsvis uppåt, det är planen. 
Jag tror han verkligen har behövt tiden att återhämta sig och bygga upp sig och det är först i år han har förutsättningar att visa vad han kan. 

 

Igår körde PA Vasaloppet igen, förra söndagen var det ju Öppet Spår. Då körde han på tiden 5 timmar och 36 minuter, igår var han endast en halvtimme långsammare trots att förutsättningarna är helt annorlunda när alla startar samtidigt och trängs i början. Otroligt strongt att orka köra nio mil med bara en vecka emellan! 
Och minsann så var han på plats klockan 6.15 imorse för att rida ut hela dagen. Det drivet och den tuffheten är det som tagit PA till alla hans championat, "show up every day" är verkligen något han alltid jobbat efter. 
Full fart på träningen idag även om själva tempona vi tränar i än så länge är åt det lugnare hållet. Nu har vi även börjat sätta igång hästar som tävlat i vinter och det är fullspäckat schema för vår del med turer från tidig morgon fram till lunch. 
Gällande min dator så åkte jag fram och tillbaka till Arninge för att lämna in den så snabbt som möjligt hos fantastiskt duktiga Datagrottan som jag verkligen rekommenderar om man har datorproblem. 

En lugn söndag som vanligt just nu när vi inte tävlar. Lugnt även för hästarna, men naturligtvis har de varit ute som vanligt ordentligt. 
Imorgon tränar vi vidare som vanligt. 

Den här dagboksuppdateringen som normalt sett skrivs samma dag skriver jag nu istället först på tisdagen. Efter träning och arbete i stallet som vanligt så kom jag till slut hem och skulle göra lite skrivbordsarbete som vanligt. Men då är datorn oanvändbar pga att skärmen inte fungerar, varför vet jag inte alls. Naturligtvis så händer något sådant här på en helg när man inte kan få hjälp så det var bara att snällt vänta till måndag med att lämna in den.

Efter en mildare natt var banorna i superfint skick imorse. Vi körde på med de vanliga rutinerna där efter morgonsysslorna sadlar första turen klockan 6.15 och sedan flyter det på med träningen hela förmiddagen.
Det som var skillnad idag var att tvååringarna Wayfarer och Queens Legend reds tillsammans för första gången, tidigare har de galopperat en och en med en förhäst. Idag var det Sandstorm som var vägledare till dem och det var jätteroligt att se dem galoppera sida vid sida, de är så himla fina båda två.
Det kändes som en riktigt bra och positiv dag överlag tycker jag, vissa dagar känns det bara så.
Vi fortsätter genomgången av hästarna och idag är det dags för Chamori:
Hon har alltid varit en häst vi trott mycket på, men först förra året som fyraåring var hon redo efter mycket tidigare strul. 
Hon gick på två starter från 67 till 80 och visade oss att vår tro på henne inte varit fel med två raka segrar. Sedan startade hon i Norge på Derbydagen men det gick för fort för henne över 1600 meter snabb bana och vasst motstånd. Konstigt nog ska hon ha distans trots att hennes pappa Exceed and Excel normalt sett oftast lämnar sprinters. 
I sista starten förra året skulle vi testa henne på dirttracken, funkar det för henne även om hon nog är bättre på gräset? Tyvärr blev det ett prov helt utan värde när hon kraftigt halkade i starten och nästan gick omkull, hon var aldrig med i loppet utan galopperade bara runt långsamt långt bakom. 
Nu har hon vintervilat och hon som redan innan var stor ser ut att ha växt ytterligare, hon är verkligen ovanligt stor för att vara ett sto. Det känns som att hon är ännu bättre och starkare i år, man ska ha med sig att hon faktiskt endast startat åtta gånger någonsin och fortfarande är lite oerfaren när det kommer till lopp. 
Vi kommer sikta på en del större lopp för ston med henne i år och framför allt göra starter på gräs företrädelsevis. Det ska bli spännande att se hur hon står sig mot de bästa stona och hur pass högt handicapmässigt hon kan ta sig.  

En lång dag, men en väldigt bra dag tycker jag. Vi började med en helt vanlig arbetsdag med träning från morgon till lunch, sammanlagt sju turer red vi. 
Klockan 14 hade vi propositionsmöte och mellan jobb och möte hann jag precis analysera igenom det sista av förslaget för att vara helt förberedd. Tyckte det verkligen var en givande och bra genomgång, den tog 2,5 timme men var väl spenderad tid. 
Nu kommer loppen i april och maj att publiceras i stort sett på en gång medan resten kommer inom kort. 
Dags för en ny häst i genomgången inför säsongen och idag blir det High Max:
Han är den av våra hästar som står klart lägst i handicap, men han är ändå nyttig i sin klass och har också tagit sig upp ett hack handicapsmässigt. Han har alltid tränat som en guldhäst utan att vi sett det i loppen, så känslan har alltid varit att han har mer i sig än vi fått ut.
Efter gediget arbete av vår chiropraktor så blev han förra året mycket starkare och bättre i kroppen och han presterade väldigt fint i de starter han gjorde på våren med två segrar och en andraplats på fyra starter (han var kort slagen fyra i årsdebuten). 
Men sedan fick han en röta i en hovvägg och det tog tid att få bort det och få det att växa ned, mycket mer tid än vi trodde från början. Dessutom hade han en envis förkylning på sommaren som tog en massa tid. Men sedan kom han igång och årsdebuterade fint som kort slagen trea där han behövde loppet. I senaste starten blev det lite fel upplägg för honom när täthästen drog iväg och loppet blev förryckt för honom, så det kan vi bara glömma. 
Han är bra i sin klass och förhoppningen är att han ska kunna starta på nu under året och prestera samt kanske ta sig uppåt en bit till, jag tror han kommer få en fin säsong.  

Lugn onsdag, njuter av att det är mars månad nu... :)
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Sista dagen i februari! Ett steg närmare våren, mars känns så mycket mindre vinter än vad februari gör. 
Just nu gör vädret det svårt för oss, på dagarna är det ganska många plusgrader med skinande sol och det smälter undan och tinar för fullt. Det hade ju varit bra om det bara fortsatt så, men de senaste nätterna har det varit ganska kallt och imorse var det fem minusgrader. Då blir det ju is och halka överallt samt att det påverkar banorna också, banpersonalen har det inte lätt just nu. Men framåt dagen tinar allt upp igen och så börjar det om... Hade varit så skönt och förenklande om vi sluppit de där minusgraderna nu. 
Vi går vidare i genomgången av hästar och idag blir det Snowfoot:
Han är en av de hästar som startat några gånger i vinter och det pga att han hade varit borta från tävlandet ett bra tag och behövde komma igång igen. Första loppet gjorde han okej i skymundan, men orken tröt sista biten vilket inte var så konstigt alls. Han gick framåt mycket på det loppet och var sedan kort slagen trea efter en rykande avslutning över 1400 meter vilket är för kort distans för honom.
I starten efter vilket också är hans senaste start så blev han tvåa, endast en längd från segern. Där var det start vecka vecka och det klarade han bra även om det så klart inte är idealiskt. Det känns jättebra inför säsongen att han har fått några lopp och att han har gjort det så pass bra. 
Han är en stor häst med mycket utveckling kvar i sig, än har han faktiskt inte startat så många gånger (9 starter med 3 segrar, 2 andraplatser och 1 tredje) efter att ha varit väldigt krånglig med startboxarna tidigare. Han är inte fortfarande inte klockren med det, men det känns ändå som att han har stabiliserat sig och att vi har ett upplägg med lastningen som fungerar (peppar peppar...). 
Det finns all anledning att tro att han kommer kunna höja sitt handicaptal en hel del i år och att han står ganska bra inne i loppen när vårsäsongen börjar.
Han har bara gjort en start på gräs och det var i Jockeyklubbens 2000 Guineas där han blev femma, tre längder från seger och samma tid som trean. Trots att han alltså mest har startat på dirttrack så tror jag gräset kan vara en fördel för honom och det ska bli spännande att se honom göra fler starter där. Vi vill också testa honom mer över längre distanser då det kan passa honom ännu bättre än 1600 med rätt upplägg.
Det finns alltså en hel del att utforska innan vi hittat exakt vad som är hans ideala distans och underlag, men det är ju väldigt bra att han trots allt är så allround och klarar det mesta. Det ska bli intressant att se hur pass mycket han kan höja sig i år.  

Idag var det minst sagt fullspäckat schema och en lång dag. Den här veckan är PA inte hemma, igår körde han Öppet Spår i Vasaloppet (på grymma tiden 5,36!) och han kommer köra igen i riktiga Vasaloppet på söndag och är däremellan och åker skidor. 
Så det är mycket att rida den här veckan, men det flöt ändå på väldigt bra och jag är väldigt nöjd med hur hästarna ser ut i träningen och det arbetet de gör just nu. 
Dags att återuppta genomgången av hästar och idag blir det House in Order:
Han har nu precis som Stureplan hunnit bli nio år och jämför man dem två så har de gemensamt att de är två hingstar med enormt stora personligheter. House har ju till och med tidigare agerat hjälphäst åt Snowfoot där han gått med honom i ledvolten och till start och sedan väntat kvar bakom startboxarna när loppet startade. Inte många aktiva galopphästar skulle klara det så stencoolt som han har, han har ett fantastiskt psyke. 
Det psyket gör också att när han tycker det är roligt så har han massor med kapacitet, tycker han det är mindre kul så tar han inte i för fullt. Så att hålla honom på gott humör är otroligt viktigt. 
Han inledde förra året med två lopp som han behövde för att komma igång, han är en ganska stor och tung häst som tar lite tid på sig att bli helt i full form. 
Efter det började han prestera och speciellt när han kom ut på gräset, där gjorde han verkligen fina insatser. På dirttracken är han mycket mer ojämn efter hur loppet passar honom, så planen i år är att hålla honom på gräset så mycket som möjligt. 
Trots att han börjar bli lite äldre så tycker jag att han verkar vara i väldigt fin författning nu inför det här året.  Han har haft 83 som högst i hcp, står just nu i 79 och det tror jag är en bra utgångspunkt för säsongen, att han kommer stå ganska bra inne i loppen.

En lugn söndag för både hästar och folk. Man får passa på och njuta nu av de här lugna söndagarna som är just nu, så fort säsongen drar igång så är det ju ofta tävlingar eller t o m resor och tävlingar. Men samtidigt är det ju det vi jobbar och tränar för, så jag ser jättemycket fram emot allt det här som sätter igång om inte så länge. 
Imorgon tränar vi vidare som vanligt!

Tillbaka i snö och blåst igen, men ser fram emot nästa vecka när det verkar bli riktigt varmt om prognosen håller. 
Vi höll oss på rakbanan idag eftersom det var en hel del snö som lätt packade sig i hovarna, betydligt kortare väg att rida till rakbanan än till dirttracken. Hästarna skötte sig fint och även tvååringarna var mycket duktiga, de cantrar på rakbanan och vi ser verkligen massor med potential i dem. 
Nu kommer nästa häst i genomgången och idag blir det Sandstorm:
Han inledde förra året med en start på dirttrack (hans enda start så här långt på annat än gräs) och var en besvikelse som fyra, kanske var det underlaget eller så behövde han bara loppet. Därefter gjorde han ett topplopp som fyra i Svenskt 2000 Guineas där han gick i vida spår i sista sväng och avslutade starkast av alla. I starten efter var han hals från att vinna som snöplig trea i storloppet Bro Park Trial och även där avslutade han fort och hade det varit några ynka meter ytterligare så hade han vunnit. 
Han fortsatte med storlopp men jag tror inte det blev helt rätt upplägg och kanske också att han inte var helt på topp i slutet av året. 
Han är den enda häst vi har hållit igång lite under vintern utan någon plan på start och det är för att vi har jobbat med hans rygg som är hans svaga punkt. Han har verkligen svarat bra på det och ser bättre ut än någonsin faktiskt och det även rörelsemässigt. Vi tror att han i år kommer kunna höja sitt handicaptal betydligt om han fortsätter så här bra. 
Han har Breeders men i övrigt börjar vi i vanliga handicaplopp och tar det vartefter. Vi kommer nog också testa dirttrack igen för att se om det fungerar eller inte.  Han är en stor häst som alltid haft framtiden för sig och växt i sig mer och mer, mentalt har han alltid varit lite nervös men även det har blivit mycket bättre när vi jobbat med hans självförtroende. Allt känns väldigt lovande med honom inför säsongen, det är lite som att pusselbitarna har fallit på plats, men så klart vill vi ju se det i lopp också.

Äntligen en dag när det inte snöade! Skritt och travvägarna var plogade och sandade, banorna var i fint skick. Vi tränade som vanligt och nu är samtliga hästar igång med träningen förutom de som tävlat i vinter, de får en kortare vila på några veckor innan de jobbas vidare inför våren. 
Vi fortsätter med genomgången av hästar och idag är det dags för Beach Road One:
Han vann överlägset i sin andra start för året och då kändes det som en enormt lovande inledning på säsongen. Men sedan var han med i några storlopp där han hade jättesvårt med tempot. I vanliga Guldlopp över 1600 funkar han fint, men när det är den yppersta eliten och större pengar så går det nästan alltid mycket fort direkt från början och då får han kämpa för att ens hänga med och har ingen speed kvar på slutet. 
Därför testade vi i höstas honom över längre distans och det var verkligen perfekt. Han kunde då sitta väl i hand i början och ha gott om krafter kvar till slutet av loppen. Han inledde som mycket bra trea i Stockholm Hösthandicap mot vasst motstånd och därefter vann han lätt. 
Planen var att göra en start ytterligare på Nyårsdagen och sedan vintervila, men efter lopp som inte blev av och dagar som inställdes så dröjde det en dryg månad extra innan han fick starta igen och hade vi vetat att det skulle ta så lång tid så hade vi skippat att göra en start till. Med 66 kg på en tung bana över lång distans så tog det ut sin rätt sista biten och han blev passerad precis innan mållinjen och blev kort slagen trea. 
Planen i år är att specialisera honom över lång distans vilket borde utveckla honom där ännu mer. Växla mellan vanliga guldlopp och några större lopp och det ska bli spännande att se hur pass han räcker till mot eliten på längre distans istället för milerdistans. 
Han testade gräs en gång förra året och gjorde det okej, möjligt att vi testar i år igen någon gång även om han troligtvis är en dirttrackhäst.  Han står just nu i 85 i hcp, har haft 89 som högst och det vore roligt om han kan ta sig tillbaka dit igen i år. 

Lite av en följetong just nu med snö och minusgrader på morgonen och därefter plusgrader som gör att det lätt blir "snöstyltor" i hovarna framåt dagen. Av säkerhetsskäl inställde vi de sista turerna då det blev alltför stor risk för vrickningar, men de allra flesta hästar reds på morgonen medan det fortfarande var okej förhållanden. 
Enligt väderprognosen ser det ut att inte snöa imorgon vilket skulle var en jättestor hjälp för bättre skick på vägar och banor, det är svårt att slåss mot vädret. 
Vi fortsätter nu genomgången av hästarna och idag blir det Quagmire:
Vi köpte honom efter treårssäsongen där han satsat på storlopp och inte riktigt räckt till. Fyraårssäsongen gjorde han bra med tre segrar och goda placeringar där han presterade lite ojämnt, ibland fungerade han inte i loppen och ibland mycket bra. 
Förra året som femåring utvecklades han massor och gick från 76 i hcp till 84. Han klarade varje handicaphöjning och tog tre segrar på Övrevoll där han verkligen trivs extra bra. Det känns som att vi först då hittade helt rätt för honom med upplägg, distans, bana och underlag samt träningsupplägget. 
Inför i år så är planen att jobba vidare med samma upplägg och främst siktar vi på gräslopp för hans del även om något enstaka dirttracklopp kan vara aktuellt. 
Än så länge är han bara i en lugn uppträningsfas, men ändå är känslan att han utvecklats ytterligare kroppsmässigt och jag är otroligt nöjd med hur han ser ut. Vi hoppas och tror att han kan ta ytterligare ett steg uppåt i klass i år, då kan kanske till och med några större lopp bli aktuellt för honom. 

Lugn onsdag för hästarna och tid för extra pyssel och annat som alltid behövs. Genomgången av hästarna inför säsongen tar paus idag, men är tillbaka imorgon igen!

Idag var vädermässigt lite av en repris på gårdagen. Minusgrader på morgonen och sedan började det snöa på förmiddagen, dock inte lika mycket som igår. Vid lunch slaskade det för fullt när det slagit över till några plusgrader och härlig sol som piggade upp rejält. Man blir ju så löjligt glad när solen skiner, vilken humörhöjare det är! 
Träningen gick bra och det är som sagt bara lugn uppbyggande träning vi gör just nu, men väldigt viktig sådan. Det blev en väldigt bra dag i stallet idag tycker jag, nöjd med hur hästarna jobbar sig och går framåt mot säsongsstarten. 
Vi fortsätter genomgången av hästarna och idag är det dags för Timo Nurmos:
Han gjorde comeback i fjol efter lång bortavaro som berodde på att vi (ett antal veterinärer...) helt enkelt inte hittade vad som var fel på honom under en lång tid. Vi fick massor med diagnoser, men det kändes inte som att grundproblemet hade hittats och när det väl gjorde det så var det raka spåret framåt igen äntligen. Det var en sorts obalans i kroppen som är lite för krånglig för att förklara här, men en enda behandling med medicin gjorde en helt enorm skillnad. 
När han då äntligen var tillbaka så vann han direkt på Göteborg i ett lopp han stod fint inne i, det var ett jättebra sätt för honom att komma igång och få självförtroende, glöd och ett lopp i kroppen. Så glad och stolt han var efter loppet, den här hästen är väldigt smart och visar så tydligt när han är på bra humör. 
Därefter följde två lopp där han med absolut minsta marginal förlorade med målfoto, på Bro Park där det var uppförstorat målfoto och i Norge där han och Quagmire var i mål sida vid sida. Två väldigt starka lopp som han lika gärna kunnat vinna med lite tur. 
Så då tog vi chansen i Stockholm Cup även om det loppet kanske kom lite för tidigt för honom med tanke på hans långa bortavaro. Ändå gjorde han ett topplopp där, han blev rejält trängd i starten och hamnade långt bak, tog igen massor och avslutade väldigt starkt, endast fem längder från segern. Han höjdes faktiskt på det loppet ett kilo och står nu i 88 i hcp, men jag tror han kan ännu mer. 
Han blev bara bättre och bättre för varje start förra året och i år tror jag han kan ta ytterligare ett kliv uppåt med en uppbyggande säsong i ryggen. Vi kommer sikta på lite fler storlopp för honom i år och kanske även någon start i Frankrike där han som franskfödd har bonus. 
Han ska ha gräs och han ska ha lång distans och de är efter de förutsättningarna vi planerar säsongen för honom. 

 

 

Några minusgrader på morgonen och även om det inte var direkt kallt så var det tillräckligt för att marken skulle vara frusen. Jag vet att det bara är februari än så länge, men visst hade man fått lite vårfeeling som nu försvann fort... Dessutom började det snöa på morgonen och på bara någon timme så var det vitt överallt. 
Det funkade bra att rida på morgonen, men under förmiddagen när graderna steg så blev det lätt s k styltor, dvs när snön packar sig i hovarna. Men som tur var så hade vi en tidig start på dagens turer och därmed hann vi rida klart innan det blev alltför osäkert underlag. 
Idag var PA (Gråberg) tillbaka efter sin Mexico-semester, att döma av solbrännan har han inte spenderat semestern inomhus direkt... 
Nu fortsätter vi genomgången av hästar och idag är det Princeton Graduate:
Vi köpte honom på breeze up auktion som tvååring och då var han stor och gänglig i kroppen. Han vann direkt i debuten, men kunde sedan inte alls hantera banan i sina andra start på en mycket lös gräsbana i Svealandlöpning. 
Över vintern till treårssäsongen utvecklades han massor i kroppen och blev en stark och musklad häst istället, en enorm skillnad. 
Förra året som treåring gjorde han det väldigt bra i storloppen där jag känner att med lite mer tur hade han kunnat få så mycket mer utdelning. Han var t ex bara 2,5 längd från att vinna Norsk 2000 Guineas som fyra och Hotline Bling som vann är ju en väldigt meriterad häst, där gjorde han ett topplopp som var så nära. 
Han var trea i Derby Trial och även trea i Major Michelets Minnelöp mot äldrehästar. Han var fyra i Norsk St Leger och där var han först av alla treåringar, loppet är ju sedan några år tillbaka även öppet för fyraåringar. Han gjorde det bra hela tiden och hade varit värd en seger i något av de här loppen.
Nu inför fyraårssäsongen så är han nyligen kastrerad och det ska bli intressant att se vad det ger, förhoppningen är att det ska gynna honom ett snäpp ytterligare. 
Han är en stor häst som bör ha ännu mer utveckling kvar i sig. Han är allround och funkar bra både på gräs och dirttrack, distanser från 1600 och ända upp till de extra långa distanserna på 2800 meter. Han reser bra och kan tävla lite överallt där det passar. Jag tror han kan få en jättebra säsong och göra det ännu bättre än förra året. 

 

Lugn söndag för hästarna, men imorgon är vi igång igen och då väntar också igångsättning för ännu fler hästar som vintervilat!

Efter gårdagens och nattens regn så var det första jag gjorde imorse att inspektera banorna. De låg packade som skydd mot regnet vilket hade räddat banan till stor del. Men trots det kunde man känna att det var geggigt på toppen och vi fick också senare meddelande om att banorna inte skulle köras idag eftersom de behövde torka mer innan de kunde jobbas med.
Det var ett enkelt beslut att hoppa över träningen idag, efter så här pass mycket nederbörd var det omöjligt för banpersonalen att presentera en bra bana. Dock ska man veta att det här kommer torka upp fort, på måndag bör banorna vara i fint skick igen. 
Vi fortsätter genomgången av hästar (jag har ingen speciell ordning här utan blandar friskt) och idag är det dags för Gold Streak:
Vi köpte honom på en onlineauktion genom tyska BBAG där hästar från hela Europa fanns med. Han stod dock inte längre bort än i ett av grannstallen (De Burca). Vi var över och tittade på honom innan auktionen och gillade honom mycket, tror att vi gjorde ett fynd. 
Han har siktat mot kval under vintern, men behöver mer övning i startboxarna innan han är redo och det märks också att han inte är så tidig som vi först trodde, han har utvecklats massor den senaste tiden. I hans senaste snabbjobb visade han imponerande fartresurser vilket verkligen satte upp förhoppningarna på honom mycket. 
Han är alltså nybliven treåring och planen är att han kvalar och debuterar när vårsäsongen sätter igång och sedan får vi vartefter utvärdera gällande distanser och kapacitet, det är svårt att sikta på några speciella lopp förrän vi vet mer om vad som passar bäst. Han är alltså ett oskrivet kort än så länge och det ska bli väldigt roligt att se vad han kan prestera. 

Idag har vi tränat vidare som vanligt, men inför morgondagen är det mera osäkert. Det väntas in regn i eftermiddag och beroende på hur mycket som kommer så får vi se hur träningsmöjligheterna blir imorgon. 
Genomgången av hästar går vidare och idag blir det Douze Points:
Han var ganska liten när han kom till oss, men sent född och med ett bra rörelsemönster så såg jag potential i honom bara han fick tid på sig att utvecklas. Och tid behövde han, men med den tiden växte han mycket och blev stark och musklad.
Efter debuten på dirttrack över för kort distans så kom han ut på gräset i sina andra start och gjorde en enormt bra lopp som tvåa efter Dear Bear med handicap 80 som han gav en match ända in på linjen. Visserligen hade han gjort ett mycket bra snabbjobb innan det här loppet, men att han skulle prestera så uppseendeväckande bra mot massor med formstarka och meriterade hästar var väldigt oväntat i blott andra starten. 
I hans tredje start vann han överlägset med åtta längder och det var ett fint kvitto på att starten innan inte var en tillfällighet. 
Därefter startade han i storlopp, men han var för orutinerad för ett fullt fält och ett tufft lopp, det loppet kom för tidigt. Efter det gjorde han två lopp på dirttrack och det andra gjorde han okej i skymundan, men helt klart är det gräs han ska ha i första hand. 
Med bara sex starter någonsin så bör han ha mycket utveckling kvar i sig och det ska bli spännande att se vilken säsong han får i år. I första hand satsar vi naturligtvis på gräs för honom även om någon dirttrackstart också kan vara aktuell. 

Idag var det då träning som vanligt med lugna canters både på rakbanan och på dirttrackbanan. Just nu är det inte så jättespännande träning att berätta om och därför tänkte jag mer fokusera på genomgångarna av hästarna med en häst om dagen. Igår var det ju Sharp Eye och idag blir det Stureplan:
Han är för oss en helt speciell häst både prestationsmässigt men också att han är en stor personlighet. Han var också min första starthäst i Svenskt Derby och det är ett oförglömligt minne. 
Han var bra redan som tvååring och följde upp med att vara ännu bättre som treåring, han var med och gjorde det bra i de flesta storloppen och vann Derby Mile i Norge.
Som äldrehäst har han legat på handicap 85-87. Han sparkade oturligt i väggen för ett par år sedan och fick en spricka i hovbenet som tog lång tid och som påverkade ganska länge, men det är helt utläkt och borta. Det stoppade att han tog det där sista steget upp i eliten, han har mest hållit sig i "vanlig" Guldklass. Nu som nioåring är han i mitt tycke i bästa form på länge och mår toppenbra. Men eftersom han faktiskt är lite äldre nu så kommer vi inte sikta på några större lopp med honom utan är glada om han kan starta på och vinna lopp. Han har ju inlett året mycket starkt med en andraplats och sedan en seger. 
Det extra roliga med Sture är att han fullständigt älskar att tävla och träna, han blir superpeppad och glad när han vet att det är dags för lopp. 
En helt fantastisk individ!

Då inleder vi årets genomgång av hästar inför säsongen. Jag tänkte mjukstarta med den enda häst som vi äger helt själva och det är Sharp Eye som ju vann så sent som i söndags.
Han är en nyttig häst att ha som ofta är bland de tre, på 49 starter har han 8 segerar, 8 andraplatser och 9 tredjeplatser, dvs 25 av 49 bland de tre. Övriga gånger har han nästan alltid varit placerad, när man tyckt att han gjorde en halvblek insats så var han ändå kanske fyra... På alla sina starter har han endast fem gånger varit oplacerad, det kan man verkligen inte klaga på. 
Han är ingen världsmästare, men en häst som räcker långt i sin klass och väldigt allround. Han kan gå på distanser från 1200-1600 och planen inför säsongen är att testa 1600 lite mer och se om vi kan utveckla honom ett snäpp till över den distansen. Han går bra på dirttrack, men frågan är om han inte är ännu lite bättre på gräs?
Det enda som är begränsande är att han endast startar på Bro Park, han hatar att resa och är en fara för sig själv i en transport så det blir inga som helst försök till starter på annan bana. 
Förra året behövde han en halsoperation och det var därför han inte startade på ganska länge i väntan på den. Jag tror han får en bra säsong i år. 

Känner mig väldigt peppad inför våren och framåt. Vi har verkligen fina hästar och mycket spännande att se fram emot. Nu börjar fler och fler hästar ridas och vi har fullt upp i stallet med uppträningen av hästarna inför säsongen.
Det är ingen jättespännande träning som görs nu rent tempomässigt utan lugnare uppbyggande grundträning. Men den är så klart väldigt viktig att göra och även om hästarna tränas i lugna tempon så är det ändå roligt att se hur de har utvecklats under vintern rent kroppsmässigt av den vila de har fått av varierande längd. 
Nu har vi ju ett tag kvar tills tävlingarna drar igång igen och jag tänkte här på hemsidan gå igenom hästarna en och en inför säsongen, något jag brukar göra varje år. Vi inleder imorgon onsdag med första hästen och så kör vi en om dagen framöver med tankar och planer inför säsongen för varje häst. 

Så var det ny arbetsvecka och nu kommer hästarna komma igång här vartefter, alltså de som har vilat under vintern. Vi kommer verkligen ha fullt upp nu fram till tävlingarna sätter igång igen i april. 
Gårdagens starthästar mådde utmärkt och verkar ha tagit sina lopp hur bra som helst. Vi får för hela stallet vara väldigt nöjda med resultatet under de här vinterdagarna, hästarna har presterat starkt. Tolv starter har gett två segrar, tre andraplatser och tre tredje, dvs åtta av tolv gånger bland de tre. 
Det har varit bra för flera av våra hästar som varit redo att komma igång att det har funnits tävlingstillfällen, de har nu fått några starter inför våren. 
Nu ser vi verkligen fram emot en spännande huvudsäsong med massor av storlopp, vanliga lopp, utmaningar och annat roligt!

Härlig avslutning av vintergaloppen för vår del med en seger och en andraplats på tre startande hästar. Se närmare kommentarer under fliken (Starter &) Resultat!
Nu siktar vi mot våren och exakt idag om två månader är det vårpremiär på Bro Park- söndagen den 12 april!

Efter snö igår, plusgrader som gjorde att det slaskade och så tillbaka till minusgrader så var det iskana imorse. Redan när vi kom till stallet 5.30 var banpersonalen ute och sandade för fullt, men det var mycket jobb för dem att göra. 
När vi började rida ut var i alla fall vägarna sandade och fina, men det är alltid svårt att få dem helt säkra när det är så pass mycket is under. 
Träningen idag var åt det lugna hållet, både på rakbanan och dirttrackbanan.  Hästarna var pigga, men skötte sig ändå bra och det blev en trevlig dag i stallet. 
Imorgon rids sista tävlingsdagen för vintern och exakt på dagen två månader senare har vi vårpremiär, den 12 april. Imorgon har vi tre starthästar och jag har uppdaterat med kommentarer om deras chanser. Ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så titta in där. 

Kallt och blåsigt imorse. Egentligen inte så kyliga grader, men vinden gjorde sitt till och det var ordentligt fruset i marken. Men sedan kom solen och det blev riktigt trevligt väder framåt dagen. 
Träning som vanligt och det är roligt att följa framstegen för de hästar som vilat och som nu jobbar upp sig mer och mer inför säsongen. De ser väldigt fina ut och man kan inte låta bli att drömma sig bort till våren och sommaren och längta till alla roliga bättre lopp som kommer. 
Här kommer avslutningsvis för idag ett filmtips (som inte har något alls med hästar att göra) om ni har Netflix. Filmen True Spirit är baserat på en verklig händelse och handlar om en tjej som redan som barn bestämde sig för att bli den yngsta någonsin att helt ensam (som sextonåring) segla jorden runt genom stormar och andra utmaningar. En jättebra film som aldrig var seg och med en imponerande målmedvetenhet. Se den!

Träning på både rakbanan och dirttracken idag och det var tempon åt det lugnare hållet eller lite mer som gällde, inga raska tempon idag. Sedan är det också så att majoriteten av de hästar som rids är under uppbyggande träning efter vintervila och då är det bara lugnt som gäller nu till en början. Det är endast de som startar på söndag som är på mer vanlig träning. Övriga som har startat under vintern, men har startat klart nu fram till våren får några veckors ledigt för att ladda batterierna. 
Vi har också några hästar som ännu inte börjat ridas efter vila, men de kommer inom kort sättas igång de med, uplägget beror bl a på varjes hästs plan för starter.
Inför helgens tävlingar ser vädret ut att vara med oss och det bör bli ungefär som tidigare en vinterbana som är så där mittemellandjup med gott fäste.  
 

En ganska lugn onsdag för hästarna, men imorgon är det träning som vanligt igen!

Idag var det plötsligt plusgrader igen. Banorna var i hur fint skick som helst, men problemet under dagen blev att den snö som kommit tidigare blandades med grus och packades i hovarna när hästarna skrittade. Det var inget jätteproblem på morgonen men när graderna steg så blev det värre under dagen. Risken för en vrickning är stor då och vi avstod från de sista turerna av säkerhetsskäl. 
Annars gick träningen på morgonen bra med blandad träning. Den som gick raskast idag var High Max som cantrade på och såg stark ut, tror han är mycket framsatt av sitt förra lopp.
Vår tandläkare Giovanni kom och gick igenom tvååringarnas tänder. Vi gör regelbundna genomgångar av alla hästar, men speciellt tvååringarna behövs lite oftare eftersom det händer mycket på tandfronten när de är unga och byter tänder.  
Vädermässigt inför helgens tävlingar så ser det ut som att minusgraderna på nätterna ska återkomma från och med imorgon igen och hålla sig den här veckan ut vilket vore helt perfekt. Från nästa vecka (om nu väderprognosen håller...) så ska det bli klart varmare. När nu sista tävlingsdagen är riden på söndag så vill man ju bara ha vår och konstanta plusgrader fortast möjligt!

Så var det ny vecka igen och sista veckan med tävlingsdag innan vårsäsongen. På söndag har vi tävlingar, men sedan blir det då lite uppehåll tills vårsäsongen startar upp med Bro Park den 12 april, Jägersro den 16e. 
Men för oss som jobbar med hästarna innebär det verkligen ingen lugn och ro, tvärtom så ska hästarna göra viktig uppträning inför säsongsstarten. Här är det väldigt individuellt, några ska vara redo direkt när tävlingarna börjar igen medan de som siktar mest på gräs eller har ett storloppsprogram kanske kommer starta igång några veckor senare. 
De hästar som har startat i vinter kommer däremot få en kortare vila nu vartefter de har tävlat färdigt för vintern innan de tränar vidare för våren. 
På söndag har vi tre starthästar och det är Sharp Eye, Snowfoot och High Max.

Tävlingsdag och första loppet kl 12.20. Vi hade Dharwin i första loppet och när han gick upp till ledvolten så började vi sadla Snowfoot och Stureplan. Men så efter en stund så kommer Dharwin och David tillbaka in i stallet, ambulansen har inte dykt upp och det är ett säkerhetskrav att den är på plats när vi tävlar. 
Det tog en bra stund innan vi fick besked om vad som hänt och om den var på gång. Det visade sig att den hade kört i diket (men de var som tur var oskadda) och ny starttid blev klockan 15.00, nästan tre timmar senare alltså. 
Det här är som en repris på hur det var för två år sedan när ambulansen körde i diket och vi satt i vårt kök i timmar och väntade. Då var allt stängt eftersom det var coronabegränsningar och ingen publik, nu var både stallfiket och restaurangen öppen. 
Men till slut kom vi igång och det blev en mycket bra dag med härlig seger för Stureplan och en fin insats av Snowfoot som trea. Tråkigt dock att Dharwin tappade alla sina möjligheter i starten, men vi stryker ett streck över det och  tar nya tag med honom nästa gång (som blir när vårsäsongen drar igång i april). Se närmare kommentarer om hästarnas insatser under fliken (Starter &) Resultat!

Klart trevligare grader idag med bara några enstaka minus på morgonen och därefter strålande sol under dagen. 
De första turerna tränade på banan och resten på rakbanan. Hästarna såg jättefina ut i blandade tempon med allt ifrån lugnt till raskare. 
Inför morgondagen så har jag tyvärr fått besked om att Cornelia blivit trampad av en häst och skadat sin fot. Hon hoppar på kryckor och kommer alltså inte att rida imorgon. Det är bra info att ha inför eventuella V64-spel eller annat att det kommer bli ryttarbyten på hennes hästar.
High Max kommer inte att starta eftersom han inte helt verkar ha laddat om efter sitt lopp i söndags, vi siktar på att starta honom nästa vecka istället. Men Snowfoot kommer få en annan jockey och vem det blir är inte klart än, utbudet är väldigt begränsat. 
Så vi kommer ha tre starthästar imorgon i de två första loppen. Se närmare kommentarer om deras chanser under fliken Starter (& Resultat).

Det var fjorton minusgrader imorse! Just när man börjar få lite känsla av att våren ändå inte är så himla långt borta...
Vi väntade med ridningen tills solen gått upp och hunnit värma lite mer, det blev en stor positiv skillnad på banorna med några timmars sol. Banorna var ändå okej, men vi höll oss i lugnare tempon. 
Imorgon hoppas vi på trevligare grader! 

Idag lite av en rutinträningsdag, lagom lugna tempon och blandat mellan dirttracken och rakbanan. Hästarna såg mycket fina ut och skötte sig bra, det var med andra ord en ganska vanlig dag får man säga. 
Vi hann också med en hel del annat pyssel i stallet samt friserade lite manar. Numera så är det få av våra hästar som har flätor i lopp och då måste ju manen se vårdad ut. Egentligen tycker jag att det är finare med flätor, men de flesta hästar vet då lite i onödan att de ska tävla och då är det lätt att de känner av tävlingsnerverna för tidigt. Det började med att jag avstod från flätning med enskilda hästar som var mer lättstressade, men utökade det när det fungerade bra så.
Idag var PAs sista dag i stallet på två veckor, imorgon åker han på semester med hela familjen till Mexico. Det är honom väl unt, jag tycker han har ett sällsynt driv i sig. Han är championjockey och hade om han velat kunnat ta det lugnt under vintern. Men han har varit här varenda morgon oavsett väder och temperatur och ridit ut hela förmiddagarna där vi inlett första turen i kolmörker. Han fyller snart femtio år, men är starkare och bättre än någonsin. Och har han en ledig dag, ja då är han ute och tränar skidor eller annat. Hatten av!

Lugn onsdag, men imorgon tränar vi vidare som vanligt!

Sista dagen i januari, känns som ett viktigt om än symboliskt steg mot våren att ha den här månaden avklarad. Det märks tydligt både på morgnar och eftermiddagar att vi går mot ljusare tider. Första turen varje morgon reds i totalt kolmörker på banan, men nu är det halvljust faktiskt och stor skillnad. 
Idag var det lite raskare tempon för de hästar som startar på söndag förutom High Max så klart eftersom han startar vecka vecka. 
Dharwin rids av Angelika på söndag, så hon kom och red honom idag i snabbare arbete för att få känna på honom inför söndagens lopp och det såg jättefint ut. Snowfoot och Stureplan tränade tillsammans i ett friskt tempo och såg starka ut båda två. 
Vi har också ett antal hästar som precis har satts igång och grundtränar inför säsongen och för dem är det endast mycket lugna tempon som gäller så klart. 
Tvååringarna tränar på rakbanan och ofta tilllsammans med Sandstorm, så även idag. Man ser fram emot våren och att få se dem i ännu mer träning, de är verkligen superfina båda två! 
Imorgon blir det en lite lugnare dag och så tränar vi vidare på torsdag som vanligt igen.

Med gårdagens starthästar lediga från träningen idag så var det en lite lugnare dag rent arbetsmässigt med något färre turer. 
Men vi hade så klart ett antal hästar att rida ändå och vi blandade träning på rakbanan och på dirttracken där det var höger varv som gällde (alltid på måndagar). 
Det var också startanmälan till kommande söndag och anmälningslistan såg på förhand lite tunn ut.
Tyvärr så har den plan som var lagd för vintergaloppen inte alls blivit sådan pga att vi fick ställa in de första dagarna. Det var tänkt att det skulle varit tävlingar på Nyårsdagen och veckan efter. Därefter en söndag utan tävlingar och så igen den 22a. Därefter uppehåll i söndags och sedan avsluta med två veckor i rad i februari. Då hade det blivit ett bra upplägg där hästar hade kunnat starta flera gånger utan att behöva tävla varje vecka. 
När det nu dröjde till den 22 januari innan första tävlingsdagen kunde ridas så blir det istället fyra veckor i rad vilket inte är idealiskt. Jag är i alla fall glad att det blev en V64 och därmed tv-sändning på söndag, med färre lopp hade det bara blivit en V4 i skymundan. För egen/stallets del spelar det ingen roll alls, men man vill ju för galoppens skull att vi ska få ihop det på ett bra sätt. 
På söndag är det dags för debut för Dharwin och dessutom startar vi Stureplan och Snowfoot i samma lopp samt High Max

Tävlingar idag och vi hade tre starthästar. Man vill ju vinna, så lite surt var det att vi inte gjorde det men ändå mycket starka insatser av alla tre. Det blev två kort slagna tredjeplaceringar och en andraplats. Är verkligen nöjd med hästarnas insatser och att alla tre gick bra, men det hade som sagt inte gjort något om någon av dem hade fått en seger. 
PAs nästa seger blir ju hans 2000e och förutom våra tre hade han ytterligare två ritter där han var tvåa med den ena. Så han var nära flera gånger idag, men får nog vänta till våren på den där segern eftersom han på fredag åker till Mexico på semester i två veckor. 
Se närmare kommentarer om hästarnas insatser under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon är det startanmälan till på söndag samt anmälan till veckan efter (den 12e).

En trevlig lördag i stallet med träning som vanligt och en hel del pyssel i stallet också. Vi har också förberett oss inför morgondagen med utrustningen (träns mm) och allt annat. Som t ex tidsschemat som vi alltid gör för att alla ska veta vilka tider man sadlar, går till banan mm. 
Vid lunch var vi några stycken i bangruppen som var nere och tog en titt på dirttracken inför imorgon. Vi mätte djup och lite annat, banan är jämn hela vägen och med fint fäste. Det ser ut att bli goda förutsättningar på morgondagens tävlingar.
Vi har tre starthästar och jag har uppdaterat med kommentarer om deras chanser, kolla in under fliken Starter (& Resultat)!

Idag var det till skillnad från igår inte det minsta vårfeeling, sju minusgrader på morgonen och helt fruset. Rakbanan var tyvärr lite för frusen efter de graderna, men dirttracken var i fortsatt fint skick så det var där vi tränade idag. 
Snowfoot och Stureplan har fått några dagar ledigt sedan de startade i söndags och idag var de igång igen och såg fina ut båda två. De siktar på start igen nästa söndag. 
Hela arbetsdagen flöt på strålande bra och framåt lunch sken solen även om det fortfarande var ganska kallt.
På eftermiddagen var jag peppad på att se tävlingarna från Dubai med en del skandinaviska starter, det är extra roligt när man har dem att följa. Helt fantastiskt roligt att se danskfödda Good Fortune (e Appel au Maitre) vinna, tränad av Sören Jensen i Danmark! Det här visar att skandinavienfödda hästar visst kan räcka till, även internationellt i hög konkurrens. Men det kommer genom att satsa rejält och satsa på kvalitet.
Det är alltid massor med diskussioner om svenska hästar och att stänga lopp. I mitt tycke är det ett otroligt generöst bonussystem vi har där svenskfödda hästar tjänar upp till 40 procent extra på prispengarna i tre år. Vi har också en hel del storlopp som är stängda för skandinavienfödda hästar och så ska det vara. De två sakerna gör det väl värt att köpa svensk häst om den har kvalitet.
Men det måste också finnas incitament att köpa importer, vi behöver dem också. Och konkurrens är viktigt och gör att standarden ökar över tid.
Dagens resultat visar att det är långt ifrån omöjligt för skandinaviska hästar att räcka till, det gör de om de är bra nog. 

Vilken underbar dag det blev vädermässigt! Plusgrader igår och under natten, trots det håller dirttrackbanan hur bra som helst och det känns ju väldigt bra. 
Vi tränade på som vanligt, de hästar som nyligen satts igång håller sig så klart i mycket lugna tempon och ska också fortsätta med det ett bra tag framöver. För övriga var det blandad träning både gällande tempo samt bana, vi använde både rakbanan och dirttracken.
Vid lunch sken solen så mycket att vi kunde öppna upp samtliga fönster i några timmar. Hästarna stod och njöt i solen och det kändes som en sådan härlig försmak av våren. Ja, jag vet att vi bara är i januari, men man kan ju får drömma och längta lite... 
Imorgon och resten av veckan verkar vi återgå till kallare nätter, men förhoppningsvis fortsatta soliga dagar.

En lugn onsdag för hästarna som det ofta brukar vara på onsdagar när dirttracken är stängd för preparering. 
Imorgon tränar vi som vanligt igen!

Idag var det startanmälan till på söndag. Det här är alltså en ersättningsdag för en av de dagarna som inställdes i januari och inte planerad på förhand. På söndag körs Prix d´Amerique i Frankrike och allt fokus på travsändningarna är på det. Vi har alltså ingen V64 (men en V4 istället) eller tv-sändning på söndag, men loppen kan som vanligt ses live på atg.se. Viktigt är då att man väljer bankanal Bro Park (kanalväljare under tv-rutan) för på kanal Atg Live lär det vara idel trav.
I söndags var det bra antal hästar i loppen, på söndag är det lite färre vilket kanske inte är så konstigt. Idealiskt hade varit att tävla varannan vecka, det hade gjort mycket för startfältens storlek. Men samtidigt så är banan fin nu och hästar har hållits igång för att starta under vintern och då är det ändå viktigt att de får komma ut och tävla. 
Vi har haft extrem otur med hur vädret har varit och att vi fått inställa flera tävlingsdagar, så det känns som att när dirttracken är bra så är det smart att tävla, man vet inte hur den är om två veckor.
Banan i sig själv är väldigt fin och sanden är verkligen av högsta kvalitet och tål massor. Men när vädret har växlat från mer än tjugo minusgrader till fem plusgrader och spöregn på bara ett par dagar så kan inte ens den bästa bana i världen klara det.
Hela banpersonalen har verkligen lagt ner ett gediget arbete på banan och vi kan bara hoppas att vi har vädret med oss lite bättre framöver. 
På söndag startar vi Beach Road One och High Max samt Sharp Eye som testar lite längre distans, PA rider samtliga. 

Så var det ny vecka igen. Och kallt som sjutton! Den här veckan ska det ju bli betydligt varmare igen, men det var verkligen inget som märktes idag, riktigt snölandskap och så den där blåsten som gör att det känns väldigt mycket kallare än det egentligen är. 
Start och kvalhästarna mådde bra idag och även High Max som inte kunde starta igår var i stort sett helt bra i hoven idag efter en liten inflammation av en söm. 
Idag var det dags för igångsättning av några hästar som vintervilat och det var Quagmire och Blueprint. Även Daytona Gold började ridas, men i hans fall så har det inte varit fråga om någon längre vila. För dem alla tre var det lugn canter som stod på schemat, en liten joggingrunda för att börja komma igång igen. Det är uppträning inför säsongen som gäller för dem. För Daytona är planen att ha honom redo direkt i april. Quagmire siktar på gräs i första hand och den säsongen inleds först i maj, men han kommer troligtvis få ett inledande lopp på dirttrack i slutet av april. Blueprint har massor med storlopp och Svenskt Derby som huvudmål så han kommer inte göra årsdebut jättetidigt, exakt plan vet vi bättre när storloppspropositionerna är ute med alla datum.
Idag var det anmälningar till på söndag och där startanmäler vi redan imorgon. Vi anmälde också till veckan efter vilket är en normal rutin och då startanmälan nästa måndag. Vår plan är tre starthästar på söndag och fyra nästa söndag, detta under förutsättning att alla lopp för dem blir av. Vi får till att börja med se imorgon då hur söndagens startlista ser ut. 

Så var årets första tävlingsdag avklarad och för vår del blev det en bra dag även om vi inte fick någon seger. Man vill ju så klart vinna och det var surt när det kändes som att Stureplan hade segern klar och så blev han slagen sista lilla biten och fick nöja sig med en andraplats. Men själva loppet han gjorde kan man verkligen inte klaga på, han gjorde det mycket bra med toppvikt 66 kg på en vinterbana.
Ett annat stort glädjeämne var Dharwins kval som lovade väldigt mycket och vi ser fram emot debuten inom kort!
Även de andra två starthästarna gjorde det godkänt och det var roligt att se Snowfoot till start igen och att han skötte sig i startboxarna. Se närmare kommentarer under fliken (Starter &) Resultat! 

Idag var det en del träning på rakbanan och för de hästar som startar (eller kvalar) imorgon så passade det bättre att galoppera där. Det är lättare att få dem att gå lugnare där och slappna av på ett bra sätt, så här dagen innan tävling vill man att de bara ska jogga lite.
På dirttracken red vi Sandstorm och Gold Streak i en canter som började i mellantempo och sedan fick Gold Streak öka på sista biten och han ser minst sagt strålande ut, vilket steg han har när han sträcker ut! Det här är en väldigt fin häst som det ska bli spännande att se vad han kan när han börjar starta. 
Sandstorm hålls igång under vintern, men tanken är inte att han ska starta utan vi jobbar upp hans rygg inför säsongen, den är hans största utmaning. Han har svarat väldigt bra på den uppbyggande träning vi gjort, men vi har fler moment kvar i den uppträningen och jag tror han har fina förutsättningar för en bra säsong i år. 
Imorgon är det då dags för årets första tävlingsdag. Vi har Dharwin i kval och sedan starthästarna Sharp Eye, Snowfoot och Stureplan (de två sistnämnda i samma lopp). Vi skulle också ha High Max till start, men han har fått en liten hovböld som nu är öppnad och klar, men han kommer behöva någon dag ytterligare tyvärr innan han är helt återställd. Så vi får sikta på nästa vecka istället för honom. 
Se närmare kommentarer om hästarna under fliken Starter (& Resultat)

Även idag höll vi oss i lite lugnare tempon. Lite av en kopia av gårdagen träningsmässigt med blandat på dirttrack och rakbana samt att dagen avslutades med tvååringarna på rakbanan och de var minst lika duktiga idag. 
Det här med unghästar, oprövade hästar, det är lika spännande varje gång. Och det ger så mycket drömmar och förhoppningar vilket är precis det hela sporten bygger på. Drömmen att den där hästen ska vara något alldeles extra, i en egen klass, ja det är det som driver väldigt mycket. 
Sedan är det alltid en fantastisk känsla att se din häst tävla och vara först över mållinjen oavsett klass, men förhoppningen att din häst är "världens bästa häst" finns väl hos alla som äger en ostartad eller sparsamt startad häst. Och det är det som är så roligt! 

Vad önödigt att minusgraderna är tillbaka! Det innebär i nuläget ingen större inverkan på banan annat än att den troligtvis kommer bli lite tyngre och mer krävande. Men hänger det kvar längre så innebär det att den tjälen som nu helt har försvunnit ur banan så småningom kommer tillbaka. Dock handlar det än så länge inte om så många minusgrader och mest på nätterna samt att det ser ut som att det återgår till plus i nästa vecka. 
Vädret är ju alltid en jätteviktig faktor för våra banor (på sommaren kanske mest gällande gräsbanor), så speciellt på vintern så kollar man ett antal väderappar (jag föredrar dock SMHI) varje dag för att se hur det ser ut framöver. 
Nu är vi ju bara i januari än, så det vore väl lite överoptimistiskt att tro att våren är på gång redan även om det nästan har känts så ibland. 
Träningen idag var åt det lugnare hållet tempomässigt och hästarna såg fina ut. Vi blandade med träning både på dirttrackbanan och rakbanan. Rakbanan har varit blöt länge, men nu har den torkat upp bra. 
Sista turerna för dagen var tvååringarna Wayfarer och Queens Legend som tränade med Sandstorm som förhäst ute på rakbanan. För Queens Legend var det premiär ute på den banan och hon skötte sig storstilat. Båda tvååringarna är enormt fina med en lång och flytande aktion. Än återstår så klart tid tills vi har facit på deras kapacitet, men i nuläget känns det som att den där resan till åringsauktionen i Göteborg blev väldigt lyckad...
Imorgon tränar vi vidare!

Lite färre turer idag efter snabbjobben igår, de som jobbade igår fick ledigt idag. De som reds idag höll sig i lugnare tempon med undantaget Gold Streak som tränade på raskt och gjorde det jättebra.
Det var en intensiv dag igår så det var lite skönt med en dag med lite lugnare arbetstempo och tid för annat pyssel också. 
Idag kom startlistan ut till söndag och då har vi fyra starthästar i tre lopp samt kvalhäst. De som startar är Sharp Eye och High Max samt Stureplan och Snowfoot i samma lopp. Och så har vi Dharwin i kval som rids innan första loppet. 
Banan har varit toppfin nu så det bör inte finnas några frågetecken alls inför söndagens tävlingar.

Måndagar brukar innebära lite lagom tempon på träningen, men inte idag. PA ska åka iväg ett par dagar för att träna skidåkning inför Vasaloppet som han i år ska köra två veckor i rad! Han tänker köra hela den där klassikern (med skidor, löpning, cykel och simning) i år igen, men nu med mål att klara det under 20 timmar sammanlagt (förra året 22 timmar). Det saknas inte driv där inte...
I alla fall så var han på plats idag innan han åkte vid lunch och då passade vi på att träna på raskt med de flesta av hästarna:
Snowfoot och Stureplan, Beach Road One och Sharp Eye samt Dharwin och High Max. De såg jättefina ut och gjorde det precis som vi ville, bra i hand trots ett rejält tempo. 
Övriga som reds höll sig i mellantempon eller lugnare. Dessutom så red vi idag för första gången efter vintervilan Timo Nurmos. Det är bara trav och lite jogg som gäller till en början för honom för att få en mjuk igångsättning, men oj vad det märktes att han var glad för att vara igång igen!
Tvååringarna var ute och reds igen, vi hade siktat på rakbanan men även idag fick det bli i longervolten. Jag var sedan ute vid lunch och inspekterade rakbanan och den övre halvan är helt bra, men det är fortfarande blöt och geggigt på slutet av rakan vilket betyder att det troligtvis fortfarande finns lite tjäle kvar där. Dock håller det på och torkar upp och det borde inte dröja så länge innan även den är ridbar. 
Imorgon blir det en lite lugnare dag med träningen för några av hästarna, men det är ändå gott om turer på schemat. Imorgon är det också startanmälan till på söndag och det ser vi fram emot. 

Nu när det inte blev tävlingar idag så blev det en väldigt lugn söndag. Vi hade kunnat tävla idag, banan har torkat upp helt och är fin. Men samtidigt så togs det här beslutet i måndags och då såg det minst sagt knackigt ut med väderprognosen. Att det sedan blev sju plusgrader i början av veckan hjälpte massor med att få bort tjälen och det känns toppenbra att den är borta nu. 
Nu laddar vi för årets första tävlingsdag nästa söndag!

Äntligen! Idag var dirttracken öppen för träning igen och det är fantastiskt vilken skillnad det blivit på banan nu när isen under försvunnit. Det har regnat massor och ändå var den inte direkt blöt. Det var träning på den yttre delen eftersom den inre halvan inte var uppharvad, men även den kändes jämn och förhållandevis torr. Så klart finns det en hel del vatten i den och sanden känns ganska mättad, men ändå inga pölar eller gegga.
I första turen fick ryttarna instruktioner om att känna hur underlaget kändes när de galopperade på det och anpassa tempot efter det. De gick i ganska raskt tempo och tyckte att det kändes bra. När jag efter deras runda kollade hovavtrycken så gick det ner precis lagom, mycket mer än vad vi trodde på förhand. Det såg ut på ytan som att det skulle vara lite packat och hårt, men det var det verkligen inte. 
Det kändes toppen att samtliga hästar kunde få galoppera på ett varv efter en vecka med mest trav och jogging på schemat de dagar de har ridits. 
Tvååringarna skulle egentligen ut på rakbanan, men den var stängd eftersom det fortfarande är mycket vatten på den (gissar att det finns tjäle kvar under där). Så det fick bli en tur i longervolten för båda och de är så fina, de rör sig så lätt och vägvinnande utan ansträngning. Ska verkligen bli spännande att se vad de kan åstadkomma i år!
Slutligen för idag, ett litet tips: Om ni har Viaplay (eller kan ordna det?) så se Horsepower. En dokumentär i fyra delar som följer jockey Oisin Murphy och tränare Andrew Balding under ett år i träning och tävling. Såå roligt och intressant, man kan inte sluta titta. Är man intresserad av galopp så är det svårt att inte fastna totalt för den här. Se den!

Fredagen den trettonde idag. Det var ju verkligen något man tänkte mycket på som yngre, men faktiskt inte alls längre. 
I alla fall så blev just den här dagen ganska lugn för vår del. Dirttrackbanan var stängd för ett större arbete med att hyvla och få hela banan jämn efter den tjällossning som varit. Glädjande besked att tjälen verkar vara helt borta nu, det kommer hjälpa enormt med att ha banan ridbar för träning och tävling även vid de snabba väderomslag som varit. 
Rakbanan öppnade efter några timmar, men jag bedömde att den var för blöt och geggig samt inte helt jämn. Vi joggade hästarna igår och idag blev det bara längre walkerturer i väntan på att kunna träna på dirttracken igen, förhoppningsvis imorgon. 
Det har inte varit någon höjdarvecka för träningen, men det har vi också nästan räknat med efter att ha sett väderprognosen. 

Skönt att få ut hästarna på tur igen! Efter en lite kallare natt så hade banorna torkat upp en hel del och vid en första koll på morgonen hade jag lite hopp om att vi skulle kunna komma ut på någon av banorna och cantra.
Dock tog det en del tid innan banpersonalen jobbat klart med banorna så pass mycket att de kunde öppna igen, det var en hel del arbete med att få både rakbanan och dirttracken uppjämnad. 
Så de första turerna på morgonen blev travturer och därefter kunde vi komma ut på dirttracken och jogga runt. Banan var djupare invändigt eftersom mycket regnvatten runnit inåt, men på den utvändiga delen var den absolut tillräckligt bra att cantra lugnt på. 
Hoppas nu att banan fortsätter torka upp mer och mer så vi kan träna på raskare inom ett par dagar. Men bara att vi kunde motionera dem lite idag var väldigt positivt. 

Även idag blev det en lugn dag för hästarna, men imorgon planerar vi att rida igen även om det kanske bara blir travturer. 

I nuläget är det ganska lugnt på stallområdet. Antingen kan man låta hästarna gå längre pass i walkern eller så kan man gå ut och trava en sväng. 
Vi kör på walkern nu i början av veckan, men siktar på lite travturer i slutet av veckan med förhoppning om att det blir en förberedelse till att kunna cantra igen snart. Att trava runt dag efter dag känns ganska meningslöst men att göra det t ex dagen innan vi kan rida på banan igen är en helt annan sak. 
Däremot tvååringarna (nu börjar man vänja sig vid att de inte är åringar längre) reds i longervolten idag som hade tinat upp och de sköter sig toppenbra. 
Igår anmälde vi till den 22a först enligt de propositioner som kommit ut utan viktsättning. När listan kom så var det istället gjort som vanliga proppar med exakta viktförutsättningar efter de hästar som anmälts och då fick vi anmäla en gång till.
Inget lopp till Beach Road One denna gång, men jag hoppas han får lopp nästa gång istället. Våra övriga hästar som anmäldes har passande lopp. 
Imorgon kommer det bli ytterligare en lugn dag, men på torsdag kommer vi rida igen för att hålla igång dem lite.  

Hela sju plusgrader imorse och det smälter precis överallt. Runt området och i longevolterna finns det fläckvis lite is kvar, men jag gissar att den är i stort sett borta imorgon när det är så här pass varmt. 
Vi blev inkallade på möte om tävlingarna på förmiddagen och en stund innan samlades vi tränare och pratade ihop oss. Vi var eniga om att det inte är någon idé att startanmäla till på söndag med tanke på väderprognosen för veckan. Chansen att banan är bra på söndag är i alla fall just nu ganska liten. Att ställa in igen känns extremt onödigt och det känns som en betydligt bättre plan att sikta mot den 22a och framåt. 
Till vår glädje var de ansvariga på Svensk Galopp inne på exakt samma linje. Sedan återstår att bestämma vilka dagar de här två inställda dagarna ska flyttas till, den 29e är det bra alternativ (eller kanske den 28e efter V75 som det talades om lite på mötet). 
Den här veckan kommer nog möjligheterna till träning vara lite begränsade, åtminstone nu i början av veckan. Det finns två olika möjligheter till att banan blir bra igen:
1. Plusgraderna fortsätter så pass rejält och länge att tjälen i banan släpper. 
2. Vi återgår till lite kallare väder, det räcker med någon minusgrad eller två så torkar banan upp blixtsnabbt. 
Nu är det bara att vänta och se!

Såå besviken. Igår var dirttrackbanan i toppskick och det har den varit hela veckan. Att det skulle slå över till plusgrader idag oroade inte särskilt, det är massor med kyla i banan som gör att den håller bra ändå. Väderprognosen sa visserligen regn, men att det skulle fullständigt vräka ner hela natten var inte alls väntat.
Vi i banrådet var ute på banan kl 8.15 och det var ett enkelt beslut, banan var alldeles för blöt och geggig. 
De som nu klagar på vintergalopp och osäkra förhållanden ska ha med sig att det här regnet har varit extremt och över hela landet i stort sett. Det är inga problem med banan egentligen utan helt enkelt ett oväder vi inte kunde rå på. 
Känns så klart för vårt stalls del extra tråkigt med så fina vinstchanser som vi hade idag, men det är bara att kämpa vidare. 

Träning som vanligt på morgonen, men idag mestadels på rakbanan som var i bra skick. Det var bara lugn jogging som gällde och det gick jättebra. 
Vi har förberett oss inför morgondagen med tidsschema, utrustningen mm. Nu får vi bara hoppas att vi har vädret med oss.

Lite lugnare dag idag med träningen. Vi har ju många starthästar (och en kvalhäst) på söndag och de fick mest jogga lugnt idag och ladda upp lite inför söndagen. 
De hästar som vilar för tillfället är ganska pigga allihop, speciellt nu när det är lite kallare. Ändå har de flesta av dem kommit in i "semestermood" och varvat ner bra. Det är lite individuellt när de kommer att sättas igång igen, men för några av dem är det ganska snart dags.
Tvååringarna har kommit igång mer och mer nu och de sköter sig verkligen fint. Vi har ju bara två stycken just nu (båda svenskfödda), men jag hoppas kunna åka på Breeze Up auktion till våren och köpa ett par hästar till om det går enligt plan. 
Imorgon tränar vi vidare!

Idag träning som vanligt igen och det var pigga och peppade hästar som galopperade i lagom raska tempon. Är väldigt nöjd med hur fina hästarna såg ut.
Hela arbetsdagen flöt på utmärkt och vi hann med massor med extra arbeten inne i stallet med städning och annat samt även lite frisering av manar (det är ju ett projekt som är ständigt pågående, när man är klar med alla är det dags att börja om...). 
Imorgon tränar vi vidare!

Lugn dag efter gårdagens raskare träning, men imorgon tränar vi vidare som vanligt!

Igår kväll regnade det massor, så det var med viss oro jag åkte till banan för att kontrollera skicket på den. Graderna hade gått ner under natten, men var det tillräckligt? Jo, det var det faktiskt, banan var över förväntan. Under dagen sjönk temperaturen mer och mer, så vid lunch var det riktigt kallt. 
Vi kunde jobba hästarna i raska tempon och vi försökte hålla oss i mitten där banan var allra bäst. Kändes toppen att få träna på igen och nu ser väderprognosen lovande ut för att det ska gå bra att träna hela veckan på god bana.
Det var startanmälan idag och nu var det lite ändrade rutiner där vi själva (som vi normalt sett alltid gör annars) kunde välja lopp åt våra hästar istället för att bli utplacerade i loppen. Det blev betydligt bättre och smidigare, tror att de flesta var väldigt nöjda. Tycker också att söndagens program ser bra ut med ganska många startande hästar.
Vi har fem starthästar (i fyra lopp) och ett kval på söndag, så det blir verkligen fullspäckat schema för vår del. Kvalar gör Dharwin, startar gör Stureplan och Snowfoot i samma lopp och sedan också Beach Road One, High Max och Sharp Eye

Härligt att ha en bra bana igen som det gick att träna på! Idag var det höger varv som gällde som alltid på måndagar. Hästarna var pigga och peppade, men de skötte sig ändå bra allihop.
Idag var det också dags för igångsättning av åringarna, som ju numera är tvååringar. De har fått en kortare vila över jul och nyår, men nu sätter vi igång dem igen. Idag blev det en liten repetition för att få en mjukstart och de skötte sig utmärkt. 
Imorgon är det startanmälan till på söndag samt anmälan till veckan efter som är den tävlingsdagen som skulle ha ridits igår egentligen. Det blev väldigt rörigt förra gången vid startanmälan, men förhoppningen är att det ska fungera smidigare den här gången efter vad som utlovats idag.

Nu när det inte blev tävlingar idag så blev det som en vanlig ledig söndag för hästarna. Dock var det kallare än förväntat och banan som igår var geggig och blöt hade torkat upp fint. 
Imorgon går det förhoppningsvis att träna på som vanligt!

Idag var banorna ungefär som igår, den snö och is som kom ner i banorna tidigare när det var kallt och snö tinar nu upp och rinner av. 
Visserligen är det bra om den försvinner,.men tyvärr blir det vatten och gegga på toppen av banorna. 
Det kändes dock som att banan är jämn under vilket är det absolut viktigaste. 
Vi red alla hästarna som inte vintervilar, men det blev då bara travturer runt området eftersom det är enda alternativet tills minusgraderna är tillbaka. 
Enligt väderprognosen ska det bli kallare från imorgon bitti, men för att ha tävlingar imorgon hade det nog behövts att det blev minus redan under natten. Vi (representanter för tränarna samt banchefen) hade möte nere vid banan och därefter en längre diskussion med strategi för hur vi skulle göra.
Till slut landade det i att morgondagens tävlingar flyttas till den 15e. Så det kommer alltså bli tävlingar nu tre söndagar i rad och därefter en söndag utan när det är Prix d´Amerique i Frankrike sista söndagen i januari (för då är allt fokus på det från ATG). Därefter två tävlingsdagar i februari och sedan lite uppehåll tills vårsäsongen sätter igång från april.
Hur det blir med propositioner och vilka lopp som rids vilken dag får vi veta mer om på måndag och på tisdag startanmäls det till söndag. Så inga tävlingar imorgon alltså.
Jag vill nu passa på och tacka alla som följt oss både här och på Facebook/Instagram under året. Hoppas ni vill hänga med oss även nästa år. Önskar alla ett Gott Nytt År och vi ser fram emot ett spännande 2023!

Som befarat igår så var det geggamojja på banorna idag. Sådana här extrema svängningar i vädret var det länge sedan vi var med om. De senaste veckorna har vi haft nästan 30 graders skillnad på bara några få dagar! Framför allt är det just det här hattandet mellan minus och plus som ställer till det. 
Det som fanns att rida på idag var travvägarna och då är det just trav som gäller. Vi bestämde oss för att avstå det idag, men imorgon kommer vi rida alla hästar som är igång oavsett om det finns bana eller inte. 

Idag en lugn dag för hästarna efter gårdagens snabbjobb. Alla hästar mådde bra och verkar ha tagit sina arbeten utmärkt. 
Imorgon är det träning som vanligt, men osäker med banan eftersom det nu är ganska många plusgrader.

Efter några minusgrader under natten var banan i mycket fint skick. Den var lagom djup och trots de kyligare graderna så var det gott fäste vilket är viktigt. Vi snabbjobbade de flesta av hästarna och de gjorde det väldigt bra. 
Banan stängde klockan tio, så det var fullt fokus på att hinna träna alla innan dess och därefter jobbade vi inne i stallet med skötsel av hästarna och kyllera på benen för de som hade gått fort. 
Det känns toppen att banan var så fin idag och att vi kunnat träna på raskt. Imorgon blir det en lugnare dag för hästarna. 

Planen idag var snabbjobb för de flesta av hästarna, dvs de hästar som är igång. Ungefär hälften av våra hästar vintervilar just nu medan övriga hälften är igång. 
På förhand var det osäkert om banan skulle gå att rida på alls, men den var över förväntan och gick att cantra på. Men vi bedömde ändå att den inte var tillräckligt bra för mer än lugna tempon och då fick det bli så. 
Ikväll ser det ut att bli några minusgrader vilket skulle göra gott för banan. På vintern får man vara lite flexibel och se till att träna när det är rätt förutsättningar. Vi hoppas att det är det imorgon!
Startanmälan idag och på söndag har vi fyra starthästar. Upplägget för startanmälan var inte som normalt och det blev väldigt oklart och rörigt för många. I mina ögon är det inte alls ett bra sätt att få så många hästar som möjligt i loppen utan tvärtom. Jag hoppas att det ändras till nästa vecka för ett bättre upplägg. 

Vi tränade som vanligt idag, men det var faktiskt ganska lugnt på banan och området, det var nog en del som hade ledigt idag. 
Banan höll ihop utmärkt trots att det var några plusgrader, det var fint fäste och lagom djupt. Vi kunde galoppera på i ganska lagom raska tempon och hästarna såg fina ut. Det kändes skönt att vara tillbaka i vanliga rutiner och med en bra bana.
Imorgon är det dags för startanmälan till första tävlingsdagen 2023, dvs på söndag som är Nyårsdagen. Eftersom listan och anmälningarna ser lite annorlunda ut än normalt med andra förutsättningar så är det högst oklart hur startlistorna kommer bli. Mer om det imorgon när vi har facit!

Det har varit en helt underbart lugn dag. Juldagen är i mina ögon snäppet bättre än Julafton, en dag av lugn och ro. 
Hästarna har naturligtvis skötts om som vanligt och varit ute, de mådde bra allihopa.
Imorgon tränar vi som vanligt igen!

Julafton spenderades traditionsenligt i stallet, hästarna ska ju skötas om oavsett dag. Vi var klara lite tidigare än vanligt, men för egen del blir det inget jättestort firande. Mest vill jag känna att det är en helg med avkoppling och lugn. 
Jag vill önska er alla som följer oss här (och även på Facebook och Instagram) en riktigt God Jul och en trevlig julhelg!

Även idag stängt på banan och endast möjligt att trava runt området. Men det hade snöat litegrann och det i kombination med en temperatur precis över nollan gjorde att underlaget blev en slags snö och grusblandad gegga. Första turen var Beach Road One och Snowfoot, men när de kom in så syntes det väldigt tydligt att det blev "styltor" i hovarna, det packade sig rejält. 
Kändes inte som att det var värt risken att de skulle vricka sig eller liknande och speciellt inte när de inte ens kunde få träna på banan. Att låta bli att gå ut och trava var ett ganska enkelt beslut då.
Den här veckan inleddes strålande träningsmässigt, men sedan har det inte varit lika enkelt under resten av veckan. Det ser dock ljusare ut under nästa vecka enligt väderprognosen, lite under nollan på nätterna och lite över på dagarna. Håller den prognosen kan det bli väldigt fina förutsättningar under kommande vecka. Men det här med hur vädret ska bli kan man ju absolut aldrig lita på...
Imorgon ska det bli kallare och det ser ut som att vi har en bana att träna på då!

Igår under dagen blev det ganska många plusgrader och det höll i sig över natten, det hade behövts ett par minusgrader för att banorna skulle torka upp. Det var geggigt överallt och dirttrackbanan var stängd. Det borde även rakbanan ha varit, den var absolut inte ett dugg bättre.. 
Det är inte många dagar sedan vi hade 20-21 minusgrader och nu 5-6 plusgrader, det har varit helt extrema väderomslag. Det gick att trava runt området, men inte mer än så. Mer motion än träning idag alltså. 
Det ser ut att vara stor risk för något liknande imorgon, men därefter kommer minusgraderna tillbaka igen.

Lugn onsdag med återhämtning efter gårdagens raskare träning. Imorgon är det träning som vanligt igen.

Imorse var det väldigt isigt och halkigt runt stallet och över området. Vi började direkt med att sanda så gott vi kunde runt vårt stall, men vi fick ganska snart också assistans när traktorerna körde runt överallt och sandade. Så det gick ganska snabbt till ett säkert underlag att ta sig till och från banan på. 
Det är inte många dagar sedan det var mer än tjugo minusgrader, idag var det ett par plus istället. Dirttrackbanan var i helt fantastiskt bra skick, lagom djup med gott fäste- ja, precis allt man kan önska sig skulle jag vilja säga. Verkligen hatten av för banpersonalen som gjort ett superjobb med banan!
Vi tränade på raskt med de flesta av hästarna och det var länge sedan jag kände ett så enormt pepp. Hästarna såg så fina och starka ut, de behövde verkligen få sträcka ut lite extra. Det var så roligt att se dem, kan inte riktigt förklara hur bra det kändes med dagens träning. 
Nu ser det ut att bli ganska många plusgrader här i ett par dagar framåt innan det sjunker till minus igen, så det är viss risk för att det kommer vara begränsat med träningen till slutet av veckan, men vi får se.

Igår flyttade åringarna in i stallet, de har tidigare stått i ett annat stall som vi har hyrt boxar i. Vi flyttade också in de hästar som har stått i uteboxarna och nu är själva stallet helt fullt.
Det var jätteroligt att se alla nya kompiskonstellationer som blir när de får nya grannar, det var en massa hälsande på varandra under hela eftermiddagen igår. Himla skönt också rent arbetsmässigt att alla hästar står tillsammans. 
Träning som vanligt idag och på måndagar är det alltid höger varv som gäller. Träningen gick mycket bra och hästarna såg fina ut, hela dagen flöt på strålande. Vi hann också med massor med extra saker som var planlagda, frisering av manar bl a.
Idag kom också anmälningslistan till nästa års första tävlingsdag som avrids redan på Nyårsdagen och vi har en hel del hästar anmälda. Dock är upplägget med anmälningarna inte som vanligt och det är ännu ganska oklart exakt vilka lopp det blir när röken skingrar sig. Det blir väldigt intressant att se när det är dags för startanmälan nästa tisdag hur det här ska gå till och hur de får ihop det.

Årets sista tävlingsdag och det hade så klart varit fint att få avsluta med seger, men vi fick nöja oss med en andraplats genom Forty Love. Hon gjorde ett bra lopp, men är ännu väldigt grön och orutinerad. När hon väl förstår mer vad det handlar om så kommer det bli väldigt spännande och inte minst ser vi fram emot att se henne på gräset till våren/sommaren. 
Nu väntar vintervila i några veckor för henne och därefter uppbyggande grundträning inför säsongen. 
Vi hade också Princeton Graduate till start, visserligen knep han sista pengarna men han klarade inte alls av den för dagen väldigt krävande banan. 
Se närmare kommentarer under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon tränar vi vidare!

Äntligen kunde vi träna som vanligt igen! Efterlängtat att kunna låta hästarna få galoppera på banan igen efter de här dagarna med tjugo minusgrader. Nu tar det alltid lite mer tid innan kylan i banan släpper, så banan var fortfarande djup men i alla fall väldigt mycket bättre än tidigare. 
Det var pigga och peppade hästar som var ute, de verkade väldigt glada för att få vara ute och träna igen som vanligt. 
Förutom träningen var det arbete i stallet och med hästarna som vanligt och vi har också förberett inför morgondagen. Det gäller både att det är tävlingar (sista tävlingsdagen för året), men också att åringarna och hästarna i uteboxarna ska få flytta in i stallet. Vi har ordnat deras boxar nu så allt är klart för inflytt imorgon. 


Lika kallt idag! Väderprognosen hade sagt lite mildare grader, men icke. Det blev ingen canter idag heller, men helgens starthästar fick i alla fall gå ut och trava. 
Men imorgon ska det bli betydligt trevligare grader och jag hoppas och tror att vi kan träna som vanligt igen då!

Nog för att jag visste att det skulle bli kallt idag, men minus tjugo! Det var ett väldigt enkelt beslut att ställa in träningen. Så klart inte trevligt för varken hästar eller ryttare, men framför allt verkar inte saltet i banan vid de graderna och det blir halvfruset. 
Även om man så klart vill hålla igång och träna så får man ha lite is i magen (rätt uttryck just idag...), inte få panik och rida med fel förutsättningar. 
Så det blev walkern idag för hästarna och fokus på att hålla stallet stängt så mycket som möjligt för att vattenkopparna inte ska frysa. 
Det ser ut att bli kallt imorgon också, men förhoppningsvis i alla fall lite varmare och därefter mildare till helgen. Längtar efter det!

En onsdag åt det lugnare hållet som det ofta är när det inte är tävlingar. Hotande kyla imorgon dock och vi får se om det går att rida eller inte.

Idag var jag tillbaka i stallet igen, men kanske inte med full styrka. Det var i alla fall skönt att vara på plats igen, en enda dag borta kändes som lång tid faktiskt.
Vädret var helt vidrigt, det blåste enormt samtidigt som det snöade lätt på morgonen. Vi red första turen, men avvaktade ett par timmar sedan och så red vi igen senare på förmiddagen när vädret hade blivit lite bättre och trevligare för både hästar och ryttare. 
Idag var det ju Lucia, men nästan så att man glömde bort det. När man var liten var det här en jättestor sak och i stallet på ridskolan hade vi alltid Luciatåg (av tveksam kvalitet på sången...) som vi repeterat i månader innan. På den tiden andades hela dagen att det var en högtid, men nu knappt något alls längre, märkligt när man tänker efter. 
Igår var det startanmälan till på söndag som är årets sista tävlingsdag (men sedan rivstartar det igen redan på Nyårsdagen). Vi har tre starthästar på söndag; Forty Love, Princeton Graduate och Stureplan. Det ser ut att kunna bli lite mildare till helgen vilket skulle gynna fästet i banan mycket. Nästa vecka verkar till och med plusgraderna vara tillbaka igen!

Det är extremt sällan jag stannar hemma även om jag är sjuk, men idag behövde jag en dag av återhämtning efter att ha haft rejält med feber igår kväll. Har nog inte sovit så här mycket på evigheters evigheter, men mår nu aningen bättre. 
Hästarna tränade i alla fall som vanligt idag i blandade tempon och enligt alla rapporter så har hela dagen gått bra. 
Imorgon jobbar vi vidare och även jag då.

Efter snö och kyla så blev det idag en betydligt mer krävande bana än tidigare tävlingsdagar. Men så här är det på vintern och banpersonalen har verkligen gjort sitt yttersta för att den ska bli bra. 
Ingen succé för våra hästar idag, men vi tar nya tag och siktar mot nästa söndag istället. 

En relativt lugn lördag i stallet. Intensivt mest på morgonen när vi red de turer som var idag och därefter jobbade vi med åringarna som gör fina framsteg varje dag. De är stora humörhöjare båda två, så fina och de rör sig så lätt och enkelt. Är verkligen glad för att vi lyckades köpa just dessa två hästar, tror massor på dem framöver. 
Imorgon tävlar vi igen och vi har två starthästar i de två sista loppen för dagen. Se närmare kommentarer om deras chanser under fliken Starter (& Resultat).
Önskar er alla en fortsatt trevlig helg!

Något trevligare grader idag även om det fortfarande var kallt. I alla fall skönt att vattnet inte var fruset och det var inget strul som tar massa tid som det var igår. 
Man vänjer sig ändå relativt fort vid kylan så länge man klär på sig ordentligt. Jag hatar egentligen minusgrader och snö, men det är bara att kämpa på. Nu är det ju faktiskt lite julkänsla också och det hjälper ändå till.
Träning som vanligt idag och en del raskare tempon för några av hästarna, de såg jättefina ut. Hela arbetet och dagen flöt på bra. 
Imorgon jobbar vi som vanligt och förbereder också för tävlingarna på söndag då vi har två starthästar. 

Det var tolv minusgrader imorse! Egentligen i ett större perspektiv så är det inte exceptionellt kallt, men så kändes det efter en lång tid av plusgrader som vi haft. Men vi kämpade på ändå och träningen flöt på fint.
Värst var att vattenkopparna hade frusit och så ska det verkligen inte vara. Jag ägnade flera timmar åt att värma upp dem genom att fylla upp dem med varmvatten och sedan ösa på med det tills det släppte i varje kopp. 
Självklart ska vattnet fungera även om det är kallt och Svensk Galopp har vidtagit en del åtgärder idag med värmen som förhoppningsvis gör att det här problemet inte uppstår igen (man kan ju i alla fall hoppas...).
Något som däremot var strålande bra var skicket på dirttrackbanan. Inte en enda klump i den och trots de kyliga graderna så var det ändå gott fäste. Den här omläggningen som gjordes i våras resulterade i att vi fick en ny sorts sand och den verkar fungera över all förväntan. Dessutom en eloge till banpersonalen som gör ett mycket bra och engagerat jobb med banan.
Imorgon jobbar vi vidare och det verkar risk för att det är ungefär lika kallt då för att sedan bli lite varmare till helgen.

Onsdag och en lugn dag för hästarna utan träning. Speciellt nu när banorna är lite mer krävande så är det viktigt med sådana här dagar av återhämtning emellanåt. 
Imorgon tränar vi på som vanligt igen.

Aktuellt

 • Gå med i en andelshäst! +

  Är du intresserad av att vara med som delägare i en galopphäst? Man kan gå in i både större och mindre procent i en andelshäst. 
  Våra tvååringar är slutsålda, men vi har några enstaka andelar kvar i ett par andra hästar. Dessutom kommer vi åka på breeze up auktion under våren. 

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1