Dagbok

Stallets dagbok

Äntligen! Idag öppnade rakbanan och man kunde galoppera hästarna igen, som vi har längtat! Efter en dryg vecka med travturer kändes det enormt skönt att få komma igång med träningen igen även om vi så här första dagen höll oss i lugna och samlade tempon.
Rakbanan var i mycket fint skick, precis lagom i mitt tycke och mer av en vårbana. Det har ju legat en hel del snö och is nedharvat i sanden under vintern som nu har smält undan så därför är nu själva sanden mindre tung och djup.
Däremot var den volt man kommer fram till när rakbanan tar slut ännu inte helt färdig och fortfarande geggig så vi saktade av till trav i god tid innan vi kom dit. Den bör nog torka upp inom ett par dagar. 
Nu längar vi bara tills dirttracken öppnar igen och med det här härliga vårvädret så borde det inte dröja så länge alls. 
Imorgon är det ju onsdag och då brukar vi ha en lugnare träningsdag, men vi kommer rida en del hästar i alla fall eftersom det har varit väl lugnt i väntan på banornas öppnande. 

Så var vi inne i mars och februari är avslutad, en riktig milstolpe som känns som en extra bekräftelse på att våren är på gång!
Även idag blev det travturer, men vi har nu fått meddelande om att den ena rakbanan är redo för träning imorgon och öppnas då. Detta ser både vi och hästarna fram emot enormt, att äntligen få fortsätta med träningen och att få galoppera igen.
Dirttracken har jag fått besked om att det dröjer lite till med innan tjällossningen är klar. I nuläget är vissa partier av banan tinad och tjälfri medan det på andra partier ännu inte är klart. Troligtvis dröjer det enligt uppgift en dryg vecka till innan den öppnar, men mer exakt hänger på väder och temperatur.

Lugn söndag, nu när det inte är tävlingar så får vi passa på och ha det lite lättare helger. När väl tävlingssäsongen är igång sedan så är det full fart i stort sett varje helg, så de här veckorna får man ladda batterierna lite extra inför säsongen.
Imorgon tränar vi vidare och kommande vecka hoppas vi att banorna öppnar igen.

Första kallare natten på ett tag, det var nollgradigt och stjärnklart och därför lite halvfruset i marken på morgonen. Dock var travslingorna i fin ordning och vi kunde rida enligt plan. Nu längtar man ju bara tills banorna är i ordning igen så vi får galoppera hästarna. Det är faktiskt bara en vecka sedan tjällossningen inleddes, men det känns som evigheter... 
Igår kom propositionerna (för april och maj) och nu pågår planering för fullt inför våren för varje häst. Dock väntar jag ännu på Norges propositioner (främst för gräsloppen) som kommer om dryga två veckor, men för de flesta hästar går det att planera det mesta i alla fall.
Idag har jag gjort en liten extra uppdatering på Instagram. I stort sett varje dag lägger vi in några filmer eller bilder från dagen på Händelser (kan även ses på Facebook) där det endast ligger kvar i 24 timmar till skillnad från de vanliga inläggen som finns kvar. 
Går ni in på vår sida på Instagram så har där legat två Höjdpunkter (ligger som runda bollar precis ovanför där fotona från inläggen finns) där vi lagt in Händelser som kan vara roligt att ha kvar och gå tillbaka och titta på. Den ena heter Dubai (som så klart är från vårt äventyr där) och den andra heter Tävling. Nu har det blivit så många filmer som finns i Tävling så idag har jag lagt till en som heter Tävling 2021 där våra filmer från årets tävlingsdagar så här långt finns. 
Ikväll är jag laddad för den sista deltävlingen i Melodifestivalen (det är obligatorisk tittning självklart!) även om jag tror vi såg vinnaren förra veckan.

Varje dag tar jag en runda och kollar båda rakbanorna samt dirttracken och det går framåt hela tiden. Rakbanorna börjar torka upp på sidorna, men är fortfarande geggiga i mitten och troligtvis ligger lite tjäle kvar än. Dirttracken torkar också mer och mer, men det kvarstår nog lite även där. 
Idag var det väldigt soligt hela dagen och det är toppenbra för att tina banor. De jag har pratat med som kan det här med banskötsel säger alla att just solen är det som påskyndar bäst. 
Det blev alltså bara travturer idag och med största sannolikhet även imorgon. Vågar vi hoppas på att vi kan cantra dem lite lugnt på måndag kanske?

Efter en natt med nästan nio grader varmt så känns det positivt på många sätt. Våren är på väg och vi kunde till och med öppna alla boxfönster på morgonen. Hästarna har stått och spanat ut mest hela dagen, det var väldigt uppskattat. Vi stängde dem dock för natten, först får det nog stabilt bli varmare grader innan vi lämnar dem öppna dygnet runt.
Den här värmen är så klart också en stor hjälp för att få tjälen ur banorna, nu borde det verkligen inte vara mycket tjäle kvar i banan. På ytan såg både rakbanan och dirtracken klart torrare ut och det är ett väldigt gott tecken att en del av allt vatten har kunnat rinna undan. Dock var det väldigt geggigt när jag klev ut där och man känner att det fortfarande finns tjäle kvar i botten, så det är den vi väntar på nu. 
Under förmiddagen jobbades det med rakbanan och det bör inte dröja många dagar innan vi kan börja cantra hästarna igen. I lördags var ju banan fin, men denna vecka har varit en enda lång väntan på att den här tjällossningsprocessen ska bli klar. Vi ska ändå inte klaga, det är ju suveränt att det har blivit så pass varmt och att det ändå går väldigt fort tack vare det. 
Vi fortsätter med våra travturer och är redo så fort banorna är det. 

Lugn onsdag för både oss och hästarna, men imorgon är det en vanlig dag igen.

Tjällossningsprocessen fortsätter och eftersom man inte med blotta ögat kan se hur mycket som återstår så är det inte direkt spännande att glo på en geggig och vattning bana. Det är när det vänder och den börjar torka upp som det börjar bli intressant, svårt att veta hur många dagar det dröjer dit. 
Vi fortsätter med travturer så länge, inte världens roligaste träning och hästarna längtar efter att få galoppera igen. Det är en del stall som verkar vila sina hästar medan de väntar på bana igen, det är ganska lugnt ute på området. Vi håller i alla fall igång dem så länge och även om hästarna är pigga så har de så här långt skött sig mycket bra.
Idag kom storloppspropositionerna ut och nu dröjer det nog bara någon dag innan även propparna för de vanliga loppen anländer, till en början kommer april och maj. Man vill ju börja planera upp säsongen för alla hästar och nu är det strax dags för det.

Så var det ny vecka och efter den första söndagen utan tävlingar på ett bra tag så var vi utvilade och redo. Dock var träningsmöjligheterna begränsade i och med att tjällossningen har kommit igång både på dirttracken och rakbanorna. Travslingan runt området var i alla fall i fint skick och där red vi samtliga turer. Det är mer motion än träning, men ett bra sätt att hålla igång hästarna tills banorna har tinat klart och torkat upp. 
I och med att det just nu är plusgrader dygnet runt så känns det som att det går fort, bara det senaste dygnet har det smält undan massor. Fältet där snön nyss låg tjock är nu helt grönt och rakbanan som var torr i lördags är nu vattentäckt. Exakt hur mycket tjäle som ligger kvar i banorna är svårt att veta, så länge det finns något kvar så ligger det där som ett lock, men när det sista lagret har smält kommer det börjar rinna undan och torka upp fort. 
Arbetsdagen flöt på bra och även om hästarna var pigga så skötte de sig fint allihop. 
Imorgon tränar vi vidare och troligtvis med samma upplägg.

Lugn söndag och uppladdning inför kommande vecka! 

Över natten hade snön smält undan massor, nästan otroligt snabbt. Igår var det mycket snö på fältet och det var fint att galoppera på, idag syntes gräset och den fina snön var förvandlad till slabbig isgegga.
Däremot var rakbanan i gott skick, men man kände att med den här takten så är det sista dagen på ett tag som vi kan använda den. Mycket riktigt så fick vi meddelande senare på dagen att nu har tjällossningsprocessen satts igång och tills vidare är banan stängd. Håller det sig på plus nu så borde det gå ganska fort att bli av med tjälen.  
Dagens träning gick bra och planen för dagen var att vi skulle vara klara extra tidigt. Detta för att avsluta dagen med en grillunch i stallet tillsammans. Året har ju börjat så bra för oss och det ville vi fira. Vi alla jobbar hårt och lägger ner mycket jobb och då ska man också kunna njuta lite när det blir framgångar. I normala tider hade vi gått ut på restaurang, men det fungerar inte riktigt just nu om man är flera personer.
Grilla gör vi annars ofta på sommaren, men det gick ju jättebra att göra även på vintern och det är så himla gott nästan oavsett vilken mat det än är eftersom man får den där speciella grillsmaken.
Det blev en väldigt trevlig avslutning både på dagen och veckan. 

Mycket mildare väder idag och snön börjar smälta, när sista turen var ute började det regna en hel del. 
Som jag skrev igår så är det lite dubbla känslor, nu är det ju bra förutsättningar och trevligt för hästarna att kunna galoppera på snön på fältet. Samtidigt vill vi ju ha dirttracken öppen igen och det med en vanlig vår och sommarbana. 
Nu kan vi ju inte påverka vädret ett dugg, så vad jag hoppas och önskar spelar ingen roll alls utan det blir som det blir. Det finns både fördelar och nackdelar med det mesta, så det är bara att anpassa träningen efter förutsättningarna.
Idag tränade vi ungefär som igår, blandat mellan snön på fältet, rakbanan samt runt området. I nuläget vilar bara fem hästar och det är de fyra som startade i söndags (Snowfoot, Kew Bridge, High Max och Sharp Eye) samt Beach Road One som har startat på länge och behöver gå ner lite i form nu innan han tränas upp igen inför vårens storlopp som vi har i åtanke för honom. 
Fina tvååringarna Douze Points och Sandstorm har tränat tillsammans i stort sett hela tiden, men för tillfället har vi delat på dem så de tränar var för sig med andra och äldre hästar. Det är nyttigt för dem att ridas med erfarna hästar och det är också bra att vänja sig vid att galoppera med olika hästar och inte alltid samma. 
Nu avslutar jag dagens inlägg med ett tips som inte är ett dugg hästrelaterat. På Svt Play ligger en svensk polisserie som heter Tunna blå linjen och om ni ännu inte har sett den så gör det. Det är tio avsnitt och sex av dem finns ute nu, det sjunde släpps på söndag morgon och de sista tre kommer ett i taget varje kommande söndag. 
En helt fantastiskt serie som utspelar sig i Malmö och som man fastnar snabbt för, enormt bra skådespelare och en insikt i livet som polis.

Nu har vi haft två väldigt lugna dagar tisdag och onsdag eftersom vi vaccinerade flertalet hästar i måndags. Tre av dem fick en temphöjning dagen efter vilket är en ganska vanlig reaktion på vaccineringen. Dessa fick ledigt även idag, men i övrigt var det träning som vanligt. 
De som har startat nu under vintern vilar ju ett tag och hur länge är väldigt individuellt. Idag var det igångsättning för Quagmire och House in Order. Quagmire har vilat i dryga 2,5 vecka, men varit så pigg och otålig att han visat tydligt att det är dags att sätta igång honom igen lite lugnt åtminstone. 
House in Order har bara vilat i dryga 10 dagar, men han mår bäst i både kropp och hull av att inte vila för länge. Dock får han får hålla sig i återhållsamma tempon ett tag framöver innan vi börjar öka på igen inför vårsäsongens lopp.
Stureplan var ute och galopperade i snön på fältet och han är stark som en björn, han älskar verkligen att få träna där och vill gärna dra på. Andreas har fått kämpa med honom varje dag för att hålla honom, idag gick det mycket kontrollerat och fint.
Övriga hästar var ute på rakbanan eller området och alla skötte sig bra även om de var ganska pigga och studsiga.
Nästa vecka verkar det kunna slå över helt till plusgrader vilket är både bra och dåligt. Dåligt eftersom det då förmodligen blir några dagar med väldigt begränsade träningsmöjligheter när både snö och tjäle smälter. Samtidigt är det ju bra om den processen går fortare, så kanske hellre några dagars rejäl gegga och sörja på banorna för att därefter ha vår och sommarbanorna klara. Nu längtar vi till våren, den får gärna anlända väldigt snart.

Lugn träningsfri onsdag för hästarna, men imorgon är vi tillbaka med träning som vanligt igen. 

Efter gårdagens vaccinering av drygt halva stallet så var det en väldigt lugn dag idag. Det var bara ett fåtal hästar som skulle ridas och det gick mycket bra. Även imorgon kommer det vara lugnt, men på torsdag är vi igång igen med träningen mer som vanligt igen även om det är en del hästar som nu får en kortare vila. 
Tidig kväll hade vi möte via Teams i Tävlingskommittén och nu är propositionerna kraftigt på gång. Om jag är rätt informerad så kommer storloppspropparna ut direkt efter helgen medan propparna för de vanliga loppen dröjer ytterligare någon vecka. Så fort de är ute kan vi planera in säsongen, det ser jag verkligen fram emot.

Idag kändes det lite som en "dagen efter dag". Dagen efter en intensiv och lyckad tävlingsdag samt att det nu är uppehåll innan tävlingarna drar igång igen i april. 
Vi hade fullt upp ändå att göra och vi har en hel del hästar som inte har startat i vinter och som är under uppträning, så det var inte som att vi saknade sysselsättning. Det var mest en extra lugn och nöjd stämning.
Vårt år har ju börjat väldigt fint och det känns så skönt att nu kunna avsluta vintersäsongen med de här resultaten samtidigt som vi vet att vi har många bra hästar som inte har startat, att våren ser spännande ut.
Från idag är dirttracken stängd ett tag framöver. Väderprognosen säger att det kommer bli ganska varmt på dagarna och då kommer de hyvla av banan ända ner till tjälen på vissa spår för att hjälpa till med att få tjällossningen att gå både fortare, bättre och jämnare. 
Tills banan är tinad och klar så får vi träna på snön eller på rakbanan och båda ställena kommer nu köras med mer frekvens (snön pistas). Så vi har fina förutsättningar att träna vidare på bra banor mot vårsäsongen i väntan på plusgrader.
Idag blev det vaccinering för mer än halva stallet. Vaccinationsreglerna har ändrats från en gång om året till en gång varje halvår och innan den 1 mars måste alla hästar vara uppdaterade på det nya systemet. Alla hästar som inte vaccinerades nyligen gjorde det idag och kommer få två dagar ledigt nu. Så imorgon blir en lugn dag med få hästar att rida.

Superhärlig avslutning på vintersäsongen! Snowfoot visade en imponerande löpskalle när han spurtade förbi konkurrenterna till seger i sista steget. 1400 meter var som vi befarade för kort för honom, men han har klass utan tvekan och det är det han vinner på. En häst som står distans och samtidigt har speed är de bästa egenskaperna och det ser spännande ut för honom till storloppen i år. 
Bra dag för övrigt också med en andraplats, en tredje och en fjärde för övriga starthästar som alla gjorde det fint. 
Vilken bra inledning på året det har varit för oss och ändå har vi så enormt mycket mer att se fram emot när vårsäsongen sätter igång.
Jag vill verkligen tacka alla i stallet för ett engagerat och bra jobb. Det gäller varenda dag, att man lägger ner det där lilla extra och gör det där utöver det nödvändiga för att det ska bli så bra det bara är möjligt. Små saker gör stora skillnader.
Dagar som idag när alla startar i loppen efter varandra så blir det tydligt vilket bra teamwork vi har. Alla hjälps åt och ser till att det fungerar som det ska, att alla tider och moment hålls och att allt flyter på enligt plan. Stort tack!
Jag har uppdaterat kommentarer om dagens insatser och ni hittar det under fliken (Starter &) Resultat!

En dag i snö och sol, faktiskt riktigt mysigt väder och lite helgkänsla så där som det brukar vara på lördagar. 
Blandad träning idag och pigga hästar överlag, kylan gör dem nog lite extra på hugget.
Inför morgondagen så har vi förberett så mycket vi kan eftersom alla hästarna startar på rad i loppen efter varandra. Vi har bl a gjort ett tidsschema och plan för vem som gör vad för att se till att allt med sadlingen och annat inför loppen flyter på smidigt. 
Vid lunch när vi var ute med hundarna så inspekterade jag också dirttracken. Intressant eftersom klockan var ungefär som den tid då tävlingarna rids imorgon och efter några timmars sol så kändes banan fin med gott fäste. Banan imorgon kommer förmodligen bli klart mindre lös än den varit de senaste veckorna tror jag. 
Inför tävlingarna som ju är vinterns sista så är det nu uppdaterat kommentarer om starthästarnas chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så titta in där.

Nu närmar sig vinterns sista tävlingsdag, på söndag närmare bestämt. Därefter får vi lugna oss till april, men då drar ju både Jägersro och Bro Park igång med full kraft och några veckor senare även Göteborg (samt så klart också Övrevoll och Klampenborg). 
För de hästar som inte har startat i vinter så är det ändå relativt kort tid till vårsäsongen och de tränas för att vara redo när tävlingarna börjar igen. 
För de hästar som däremot har tävlat under vintern så vill vi ha ner dem en aning i form innan de fortsätter att träna igen och det gör vi genom att först ge dem några veckors ledigt och därefter träna igång i lugnare tempon till en början. De ska ju hålla formen under en längre tid och då är det bra om man litegrann kan få ner den ett tag nu.
Vi ser verkligen fram emot huvudsäsongen och har större lopp i åtanke för både flera av de äldre hästarna samt naturligtvis två och treåringarna, det ser väldigt spännande ut. Så fort propositionerna är ute så är det en mer exakt planering för säsongen som gäller, väntar bara på att de ska dyka upp snart.
Först gäller dock fokus på söndagens tävlingar med fyra starthästar och en intensiv dag med alla i loppen efter varandra. Självklart är det så klart imorgon träning som vanligt och förberedelser inför söndagen.

Rejält kallt även idag och vi hade fler hästar ute på snön på fältet. Vi testade tvååringarna där och det märktes att det var något nytt för dem, de var ganska vilda och ofokuserade. Det gick ändå bra, men som med allt annat gällande unghästar så krävs en del invänjning innan de lär sig helt vad det är frågan om. Att komma ut på ett stort fält fullt med snö och ingen direkt utstakad bana är en ganska stor förändring, men samtidigt också en nyttig övning.
Idag gjorde vi också något så ovanligt som startboxträning med en äldre och van häst, nämligen Kew Bridge. Eftersom hon under en lång tid endast startat över lång distans och nu testar 1200 meter så ville vi öva lite så hon är mer vaken vid starten. Så hon fick gå in i boxarna och gå ett litet kort snabbjobb på bara ett par hundra meter ut. Det såg fint ut, men inför söndag ska man så klart vara medveten om att det är en väldigt stor omställning distansmässigt.
Inför helgen ser det ut att bli varmare och håller den prognosen i sig så blir det en krävande vinterbana på söndag, men med gott fäste vilket är det viktigaste. 
Nu hoppas vi verkligen på lite trevligare grader framöver, den här kylan är ganska jobbig får jag säga.

En lugn återhämtningsdag för hästarna och en lugnare dag även för oss som jobbar i stallet även om det så klart är en massa jobb att göra ändå.
Imorgon tränar vi som vanligt.

Fjorton minusgrader på morgonen och kylan kändes rejält. Dock kröp graderna uppåt under dagen, det blev faktiskt både soligt och riktigt trevligt väder framåt lunch. Jag vet att det är ett väldigt tjatande om vädret på den här sidan, men när man jobbar mestadels utomhus och träningsmöjligheterna är extremt påverkade av vädret så blir det viktigt.
Banan var trots kalla grader i gott skick, men vi försöker ändå hitta alternativ för träningen emellanåt. Idag blev det galopp på snön för ett par av hästarna och de tyckte det var väldigt roligt.
På Bro Park finns flera stora fält där vi på sommaren kan ge hästarna extra gräsgalopper och variation i träningen. Dessa fält har nu ett rejält lager snö på sig och det går jättebra att rida där, det kändes som att underlaget var precis lagom djupt. 
Så idag hade vi en ganska stor variation på träningen och förutom snöträningen hade vi hästar på rakbanan, dirttracken samt runt hela området/skogsslingan. Det är ingen brist på möjligheter till olika sorts träning direkt, är väldigt tacksam för de fina förutsättningarna som finns till och med på vintern.
Vid lunch hade vi årsmöte i Bro Parks Tränarförening och det är alltid bra att kunna träffas och ta upp saker som rör oss alla gemensamt. Det är så klart lättare att föra fram önskemål, idéer och annat om vi gör det tillsammans. 
Imorgon är dirttracken stängd och hästarna kommer få en välförtjänt träningsfri dag.  

Det blev en lång dag och sen kväll igår, idag var nog de flesta av oss lite trötta. Hästarna ska ju skötas och tränas som vanligt så det var bara att kliva upp och dra igång dagen. Det är i alla fall betydligt enklare och mer motiverande när det har gått bra och vi var ju väldigt nöjda med alla hästar igår. Starthästarna mådde finfint och hade tagit sina lopp hur bra som helst, ett lika skönt besked varje gång. 
Vanessa jobbade hela dagen igår och hade därför en ledig dag idag, ersättare för henne i ridningen var Maria Neil och Ninni som båda rider en del hos oss när det behövs. 
Dagen flöt på bra och hästarna skötte sig utmärkt även om de var lite "måndagspigga" så här dagen efter en träningsfri dag.
Det var också startanmälan idag till på söndag då vinterns sista tävlingsdag rids och då har vi fyra starthästar: Snowfoot, Kew Bridge, Sharp Eye och High Max. Naturligtvis kom de precis i loppen efter varandra så det blir till att göra en ordentlig planering inför tävlingarna för att få det att fungera smidigt. 
Imorgon tränar vi vidare som vanligt.

Jaha, det var ju en annorlunda tävlingsdag. Lång väntan på tävlingar och jag kan inte minnas senast vi red lopp på kvällen i elljus. För att ta det från början;
Lopp 1 där vi hade med Beach Road One skulle ridas kl 11.50 och vi gick upp till banan sadlade och klara kl 11.25. Jag körde min bil upp och halvvägs upp i backen mot banan ringer Tove och meddelar att ambulansen (som ju är obligatorisk på tävlingar) har kört av vägen och loppen är framflyttade. "Ska vi gå kvar i ledvolten och vänta?" frågade jag lite dumt (med tanke på hur det blev), intet ont anande hur lång tid det här skulle ta. 
Beach Road One såg minst sagt konfunderad ut när han kom tillbaka till stallet och sadlades av igen, han var ju helt mentalt redo för start och så fick han gå ett par varv i ledvolten och hem igen. För en tävlingshäst blir det väldigt konstigt och det var faktiskt bra att vi inte behövde sadla upp honom igen efter typ en halvtimme för det hade kunnat stressa upp honom.
Det dröjde innan besked om tid kom och länge trodde vi att tävlingarna kanske var någon timme försenade eller så. En ny ambulans fanns dock så långt bort som i Norrköping och därför tog det väldig tid. Det ska sägas att det finns ingen möjlighet att ha vanliga ambulanser för de är upptagna med akuta fall i samhället, det är s k eventambulanser man ska ha. 
Till slut fick vi besked om att första loppet skulle ridas kl 16.10, dvs nästan 4,5 timmes försening. 
Vi var ett litet gäng som hängde i köket under tiden och raskt inhandlades pizza och fika, så vi hade rätt trevligt även om det blev en väldigt lång dag minst sagt. 
Sharp Eye startade i sista loppet och det var först strax före kl 19 tävlingarna var avklarade. 
Skönt ändå att det var värt väntan när alla tre startande gjorde jättefina lopp och dagens resultat blev tvåa, trea och tvåa. Det hade så klart suttit fint med en seger, men vi är ändå väldigt nöjda med dem allihop. 
Jag har uppdaterat mer utförliga kommentarer om dagens starthästar under fliken (Starter &) Resultat, så titta in där!

Första turen för dagen var tvååringarna Sandstorm och Douze Points som reds på dirttrackbanan. De har bara varit där en gång tidigare och det var ganska länge sedan. Då kändes det som att de inte var helt redo för det och sedan dess har vi hållit oss på rakbanan, men idag var det dags. De skötte sig verkligen strålande båda två och vi kommer nu ett tag framöver varva träningen mellan rakbanan och dirttracken. 
När Chamori i turen efter kom ut från stallet hann hon skritta några steg och sedan tvärstannade hon och bara stirrade. Det visade sig att en älg med sin lilla unge (kalv heter det väl?) kom gående i slänten precis till höger om rakbanan. Det är ett ordentligt staket (viltstängsel) emellan, så de ska förhoppningsvis inte ta sig in på området, men hästarna blev ändå väldigt rädda/fascinerade när de såg dem. 
Älgar, vilka otroligt pampiga djur de är, så fina och annorlunda på något sätt. En tidig morgon för några år sedan när jag körde hemifrån så stod en älg mitt på vägen och gick sedan in på ängen bredvid bilvägen och det var en sådan mäktig upplevelse att se den så väldigt nära som det blev den gången. Däremot är de ju så klart en stor fara i trafiken och vi vill inte heller ha in dem på området och skrämma hästarna. 
Sista turen för dagen var raskare träning för High Max och Snowfoot som båda siktar på start nästa söndag och de gick ett längre arbete tillsammans och gjorde det bra. Speciellt Snowfoot ser ut att ha gått framåt väldigt mycket på sin debutseger.
I samma tur reds också Timo Nurmos som håller sig i mellantempon i väntan på vår och gräslopp. Vi har en lös plan om att åka och göra en start i Frankrike med honom i april för att komma igång med säsongen lite tidigare. Dessutom har han som franskfödd 40 procent i bonus på eventuella prispengar vilket ju är en extra motivation att åka dit. 
Han har just nu 86 i handicap, men vi tror att han kommer kunna höja sig mycket under året och vi har mycket förväntningar på honom.
Igår kom storloppspropositionerna för Norge och Danmark och nu väntar vi bara på de svenska också för att i alla fall kunna planera årets storlopp. Sedan vill man ju så klart också ha de vanliga propositionerna snarast. Detta för att kunna göra en fullständing planering av säsongen både för de vanliga handicaphästarna men även för de som siktar mot storlopp, de ska ju också ha något eller några vanliga lopp som förberedelse.
Imorgon är det tävlingar igen och jag har uppdaterat med kommentarer om morgondagens starthästar, ni hittar det under fliken Starter (& Resultat).

En ganska vanlig arbetsdag med träning i lite lagom tempo. Kallt på morgonen, men graderna kröp uppåt med solens ankomst under dagen. 
Hästarna såg fina ut och skötte sig bra även om de blir lite extra pigga och laddade av snön och kylan. 
Imorgon är det planerat en hel del intressant träning och rapport kommer som vanligt under morgondagen. 

Snöstormsväder imorse, det blåste så mycket att det snöade helt åt sidan istället för nedåt och det kändes isande kallt trots att det rent gradmässigt inte var så farligt. Är lagom less på snö och kyla nu och drömmer om vår och värme, kan det bli en extra tidig vår i år kanske?
Efter en kall natt så var banan helt okej men ändå åt det lösare hållet. Vi höll oss i mellantempon som kändes ganska lagom och hästarna skötte sig fint. 
Håller verkligen tummarna för att det inte blir för kallt på söndag så det blir bra fäste i banan vilket är det absolut viktigaste. 
Jag har idag uppdaterat med nya bilder eftersom Wolfram har tagit en hel del jättefina träningsbilder och ni hittar dem (samt några bilder från Snowfoots seger) under fliken Veckans Bilder, så titta in där!

Lugn dag på träningsfronten, men imorgon tränar vi som vanligt igen!

Efter gårdagens 16 minusgrader kändes dagens 4-5 minus som rena lyxen. Det är märkligt hur fort man vänjer sig, hade de här graderna varit för några veckor sedan hade jag gnällt som sjutton över kylan och nu var det ren glädje över hur milt det kändes idag.
Dirttracken hade också svarat mycket bra på att graderna hade gått upp och den hade ett gott fäste även om den fortfarande var åt det krävande hållet så klart. 
Vi kunde därför träna på raskare med de hästar som var inplanerade för det och de såg fina ut och gjorde det med plusintryck allihopa.
Efter fikarasten var det sedan kvar att rida de hästar som tränar i lugnare tempon och även det gick bra. Det gällde då främst de som startar först till vårsäsongen och oj vad vi längtar tills dess och när det är dags för betydligt fler av våra hästar att starta. 
Man får glädja sig åt att vi faktiskt nu är inne i februari och det är inte så himla många veckor ytterligare innan våren borde närma sig, i alla fall enligt almanackan. Just nu får man kanske inte några hejdundrande vårvibbar när det snöar hela tiden, men vädret kan ju ändra sig väldigt fort.
Imorgon blir det en lugnare dag på träningsfronten eftersom dirttracken är stängd.

16 minusgrader imorse! Minst sagt krispigt... Efter en ledig helg för hästarna så var det bara att ta sig samman och gå ut och träna. Vi höll oss i lugna tempon och mest var syftet att ha dem redo för morgondagen då det är aviserat betydligare varmare och trevligare grader. Så vi hoppas på att kunna träna på mer då är planen.
Hästarna skötte sig fint i alla fall och banan var så klart lös men ändå helt okej.
Startanmälan idag och på söndag har vi Beach Road One, House in Order samt Sharp Eye till start.
Det var också anmälningar till söndagen efter (den 14e) som är den sista tävlingsdagen för vintern och även där har vi några anmälda som siktar på start.

21 minusgrader under natten och 18 minusgrader på morgonen! Extrema förhållanden, men som tur var sken solen under dagen och graderna gick upp något. 
Vi hade bara två starthästar idag och ingen av dem hanterade banan, sådana här dagar gör vissa hästar det väldigt bra och andra inte alls. 
Tyvärr ser kylan ut att ligga kvar ett tag, nu önskar vi bara att det blir lite mer normalt igen både gällande väder och bana.

Minus 12 på morgonen som en timme senare hade sjunkit till 14 minusgrader. Banan var fri från klumpar på morgonen, men så klart väldigt lös och kändes ganska ihopfrusen. 
Det kändes otroligt bra att vi tränade på raskt igår och beslutet att låta bli att träna idag var ganska enkelt. Det hade absolut gått att rida om man velat, men kändes bara onödigt med tanke på banan och kylan.
Hästarna fick istället gå i walkern extra länge och de rör sig i rask takt där så det blir ordentlig motion för dem. De snappar ganska fort upp när det blir en ledig dag och många av dem tog en extra tupplur under förmiddagen som en extra återhämtning.
Det blev istället städning, manfrisering samt extra ordentlig rykt och skötsel av samtliga. Lite pyssel och mys helt enkelt.
Imorgon verkar det bli ännu kallare och så klart oroar det om det går att få banan bra nog. Förhoppningen är att solen som ska komma under dagen gör att det värmer upp lite och hjälper till med fästet. Jag har uppdaterat kommentarer om morgondagens starthästar och ni hittar det under fliken Starter (& Resultat).

Det hade snöat massor under natten och vi nästan pulsade fram mellan stallet och walkern på morgonen. Misstanken var att banan skulle vara tung då med tanke på all snö, men den var i ett strålande fint skick. Nattpersonalen hade lyckats hyvla av snön och den snö som trots allt kommit in i banan gjorde den precis lagom fuktig med väldigt bra fäste och inte särskilt tung.
Vid vår, sommar och höst kan man göra planering för träning utan att fundera så mycket på vädret, banan är i stort sett alltid bra. Nu under vintern får man dock vara betydligt mer på hugget och flexibel med planerna efter förutsättningarna. Nu var det ju toppenbra bana idag så vi passade på att träna på extra raskt med de hästar som det behövdes med. Kändes väldigt bra att kunna göra det och det såg fint ut överlag.
Imorgon hotar det med att bli väldigt kallt, så det är inga säkra planer inför morgondagens träning. Det enda jag vet är att innan något schema för dagen kan göras så måste banan inspekteras, är det alltför kyligt så fryser banan lätt ihop. På återhörande imorgon och då kommer också kommentar om söndagens starthästar. 

Minus sex grader imorse. Kanske egentligen inte jättekallt, men tillräckligt för att dirttracken skulle kännas åt det torrare och lösare hållet. Vi höll oss därför i lugna tempon med hästarna. Den här vinterperioden som varit nu gör att banan är mer krävande och då är det bättre att se mer långsiktigt på det och spara på hästarna i träningen även om det innebär att de kommer till loppen något mindre hårt tränade. Jag hoppas och tror att vi har igen det framöver mot våren och framåt.
Under dagen började det snöa också och när vi var klara och det var dags att åka hem så fick man köra lugnt då det var en hel del modd på vägbanorna. Det inträffade tydligen också en masskrock i Upplands Väsby under eftermiddagen så det gäller nog att vara försiktig på vägarna ett tag framöver.
Under eftermiddagen och tidig kväll följde vi naturligtvis tävlingarna från Dubai och det är ju alltid roligt när skandinaviska hästar startar och speciellt när de går så bra som de gjorde idag med två starka fjärdeplatser i mycket tufft sällskap. Glädjande var också att se Ya Hayati vinna, det var ju den häst som slog Timo Nurmos när han blev tvåa i Meydan Trophy förra året. Dagens övertygande seger stärker så klart den insats Timo gjorde förra året, att det var en bra häst som slog honom.

Lugn onsdag med återhämtning för hästarna efter två ordentliga träningsdagar. 
Imorgon tränar vi som vanligt igen och hoppas att den där kylan med många minusgrader som verkar vara på väg håller sig borta.

Bra bana även idag, gott fäste och fint skick på dirttracken om än åt det tyngre hållet som det ju blir när det är minusgrader. Just fästet i banan är ändå det viktigaste och så länge graderna håller sig bara en bit under nollan så är det bra. Dock ser det ut att kunna bli rejält kallare mot slutet av veckan och då kommer också banan bli lösare och torrare vilket inte är någon fördel. Vi får hoppas att den där prognosen ändrar sig eller helt enkelt inte slår in, det är ju några dagar dit.
Träningen idag var åt det raskare hållet för flertalet av hästarna, inte snabbjobb men väl friskare tempon och det gjorde de bra allihop. Några av hästarna höll sig dock i lugnare tempon och det är de som är under igångsättning eller uppträning inför våren och inte har någon plan på start nu under vintern.
Imorgon är dirttracken stängd och det är endast rakbanan som gäller för träning. För vår del kommer de flesta hästar få en ledig dag från träningen, så länge banorna är mer krävande så är det bra att kunna lägga in dagar för extra återhämtning emellanåt. 

Äntligen träning som vanligt igen! Dirttracken var toppfin imorse och pigga hästar kunde få komma ut för att träna och rasta av sig lite. Efter att banorna varit helt stängda nu i tre dagar så var det otroligt efterlängtat av både hästar och folk att allt var tillbaka som vanligt igen idag. 
All snö har smält bort efter dessa dagar med plusgrader, men så började det snöa under förmiddagen och det ganska rejält. Kändes rätt onödigt faktiskt, men det ser i alla fall inte ut på väderprognosen som det ska snöa mer den här veckan. Dock kommer minusgraderna hålla i sig ett tag framöver, men vi hoppas det inte blir alltför kallt utan håller sig så där lite lagom under nollan.
Idag var det anmälningar till söndagen den 7 februari och vi har då Beach Road One, House in Order, Quagmire och Sharp Eye anmälda. Först är det dock tävlingar på söndag (den 31a), men det startanmäldes inte idag eftersom samma startlista/program kommer att köras med exakt samma hästar som skulle ha tävlat igår alltså. 
Imorgon siktar vi på en del raskare träning för några av hästarna. 

En ledig och träningsfri söndag för både hästar och ordinarie personal. Vi har nu under eftermiddagen fått sms om att både dirttracken och rakbanan är öppna för träning imorgon vilket var ett väldigt skönt besked. Det betyder alltså att banpersonalen har fått ordning på banorna och det kan jag garantera har varit ett rejält jobb att göra med tanke på hur det såg ut på lördag lunch. 
Nu längtar vi efter träning som vanligt imorgon!

Nu är beslut taget att morgondagens tävlingar inställs, men de kommer istället att ridas nästa söndag med exakt samma startlista. Har man varit ute och känt på banan så vet man att det inte är någon tvekan om att detta är helt rätt beslut. Banan genomgår just nu en process där det frusna lagret i botten tinar och kommer upp som vatten, banan är geggig på toppen och isig under. 
De banansvariga har nu satt in ett helt team av folk som kommer jobba med banan från och med imorgon när det åter går mot minus. Då kommer banan torka upp fort och det krävs mycket arbete för att den då ska bli jämn och fin igen. 
Vi räknar med att kunna träna som vanligt igen från och med måndag eftersom det ser ut att hålla sig på minusgrader under nästa vecka. Så förhoppningsvis goda förutsättningar för bra träningsbana kommande vecka samt en god tävlingsbana nästa söndag istället. 
Vi har haft en jättetrevlig lördag i stallet idag med mycket pyssel och fix. Vid fikat firade vi Snowfoots fina seger i söndags med lyxfika som var fantastiskt, det fanns liksom allt. 
Nu tar vi lite helg och laddar för kommande vecka.
Jag önskar er alla en riktigt trevlig fortsättning på den här helgen!

Inte de bästa förutsättningarna för träning idag. Att gå från ganska mycket snö och rejält med minusgrader till regn och plusgrader är ju sällan någon höjdare. Egentligen vill jag att plusgraderna nu bara ligger kvar så allt bara smälter undan även om det är en process som tar ett tag. Dock ser det ut som att minusgraderna är tillbaka redan söndag kväll och de här dagarna med plusgrader är tillfälliga.
Ingen träning alls idag, alla banor stängda pga tjällossning. På travvägarna är det isigt och halt även om det absolut går att rida om man vill. Våra hästar gick bara i walkern och faktiskt såg jag inte en häst som var ute och reds (så klart kanske några var ute som vi inte såg till men någon anstormning var det inte).
Istället får man passa på att hinna med annat, vi friserade t ex manar och har nu hunnit med drygt hälften. Dessutom en del storstädning och det är så härligt när man rensar ut, sorterar och får det riktigt finstädat. 
Imorgon kommer besked om söndagens tävlingar, kommer de flyttas till nästa söndag?

Morgonen inleddes med baninspektion. Dirttracken hade börjat släppa utvändigt men invändigt såg och kändes den bra även om misstanke fanns om att det inte skulle hålla så många timmar. 
Det tog bara en stund så kom sms-meddelande om att banan stängde pga tjällossning vilket inte var så oväntat med tanke på hur mycket det har smält och smälter sedan plusgraderna anlände. 
Rakbanan höll ihop bra i alla fall och vi kunde träna där. Vi höll oss mest i lugnare tempon eller något mer men det kändes onödigt att gå alltför raskt med tanke på att man inte riktigt vet hur länge det håller ihop. Det är ju inte så bra om man kommer i raskt tempo och det har börjat släppa någonstans. 
Det gick i alla fall fint att träna där idag, men inför morgondagen ser det inte direkt strålande ut. Det är ganska troligt att det är en tjällossningsprocess på båda banorna då och de här väderomslagen fram och tillbaka är ju inte mycket man kan göra åt tyvärr. 
Vad jag förstår så finns en plan om tävlingarna på söndag skulle bli inställda, då flyttas de till annan dag troligtvis. Det här är inget jag hundra vet vill jag påpeka, men eftersom det åter kommer bli kallare nästa vecka så bör det inte vara några problem med banorna då. 

Idag var då som vanligt dirttracken stängd och några av hästarna tränade istället ute på rakbanan medan övriga hade en träningsfri dag idag. 
Banan var fin idag och än så länge finns det kyla kvar i banorna, men hur många dagar ytterligare om plusgraderna håller i sig? Det bästa hade varit om plusgraderna sedan låg kvar för då skulle banan först smälta och bli geggig och därefter torka upp. Det ser dock ut som att det kan bli minusgrader igen i slutet av nästa vecka.
Under kvällen har jag samtidigt som en del arbete vid datorn har skötts även tittat på hela ceremonin när Joe Biden svors in som ny president i USA. Han har tidigare myntat ett uttryck som jag tycker är väldigt bra och tänkvärt: "Failure at some point in your life is inevitable, but giving up is unforgivable". Fritt översatt; "Misslyckande vid något tillfälle i livet är oundvikligt, men att ge upp är oförlåtligt". 

Plusgraderna kryper närmare, men än så länge är banan bra och går att träna på. Ofta ligger kylan kvar på djupet längre, så även om det nu börjar töa så borde det ta någon dag ytterligare innan det blir geggigt. Hoppas jag i alla fall... Just nu är väderprognosen extra intressant, vi är ju så beroende av vädret för både träning och tävling och de här omslagen fram och tillbaka är det som ställer till det. 
Söndagens starthästar fick ledigt även idag och de är väl värda ett par dagars ledighet för återhämtning. Övriga hästar tränade som vanligt, de som är igång för fullt tränade på i raskare tempon men vi har också några som just nu grundtränas i lugnare och uppbyggande träning inför vårsäsongen. 
Jag hann precis lagom hem innan möte i Tävlingskommittén började och det tog 2,5 timme. Vi har ju överlag under året övergått till att ha möten över Teams och det fungerar faktiskt väldigt bra. Det är ju en stor fördel att folk från hela landet ska slippa resa för att träffas, men samtidigt kan man ju säga att egentligen är det ju trevligare att ses "live" och kunna diskutera.
Imorgon blir det träning på rakbanan eftersom dirttracken är stängd på onsdagar.

Så var det måndag och ny vecka. Det är aviserat varmare väder (plusgrader) från mitten av veckan och framåt så vi får se om banorna håller sig bra under veckan eller inte, tror det mest hänger på om graderna sjunker på nätterna eller inte. Idag var banan jättefin och vi tränade på i hyfsade tempon och hästarna såg fina ut. 
Gårdagens starthästar mådde utmärkt, kändes bra i benen och rörde sig smidigt. Det är alltid något som oroar när de har tävlat, hur har de tagit loppet? Det är ett skönt besked att få när man på morgonen och förmiddagen inspekterar dem noga och ser hur de mår, att allt är bra. Det är mycket tid överlag vi spenderar med att ta hand om hästarna och se till att allt är bra med dem och inte minst så här efter ansträngning och tävling.
Idag var det startanmälan till söndag och då har vi två starthästar, Kew Bridge och Quagmire. Däremot inga anmälningar idag eftersom det är tävlingsuppehåll nästa söndag pga Prix d´Amerique som det alltid är fullt fokus på för travspelarna och därför en dålig speldag att ha. Så nästa tävlingsdag efter söndag blir två veckor senare, dvs den 7 februari.

Snowfoot! Vilken härlig seger! Man ska veta att bakom varje seger i alla klasser ligger det mycket jobb bakom, det kommer inte gratis. Men i det här fallet ligger det så enormt mycket mer än så, ingenting har varit enkelt med den här hästen och vi har fått kämpa hårt. Från inridning och framåt så har varje moment behövt jobbas med massor, men positivt har varit att när han väl lärt sig något så har det fungerat.
Det här med startboxarna har inte varit enkelt och hur många timmars träning har han gjort sammanlagt kan man undra? Stort tack till starter Tove och hennes duktiga personal som hjälpt oss flera gånger i veckan med att träna honom och få honom trygg och säker med det här. 
Jag vill också tacka alla i vårt stall som jobbat med Snowfoot från början och framåt, det har inte alltid varit lätt och det har varit väldigt tålamodsprövande men har också gett bra resultat med en häst som har stor kapacitet. 
Övriga hästar idag var trea, fyra och femma och mer om allas insatser kan ni läsa under fliken (Starter &) Resultat!

Äntligen bra väder och banförhållanden! Hela denna vecka har det varit minst sagt klent med bra möjligheter, det har varit geggigt och varmt, kallt och isigt, snö som packat sig i hovarna mm mm. Har det inte varit det ena så har det varit det andra. 
Samtidigt ska man komma ihåg att fram till den här veckan har vi haft suveräna träningsmöjligheter hela tiden och plusgrader som gjort att banorna varit i perfekt skick och vi har sluppit djupa och lösa banor. 
Vi har tagit det väldigt lugnt den här veckan och inställt en hel del, de som har ridits har gjort det väldigt återhållsamt och lugnt. Man måste ha is i magen i de här lägena och spara på hästarna, det kommer man ha igen till våren om inte förr. 
Idag hade dock graderna gått uppåt och det var fäste i banan som äntligen var bra. Kändes väldigt skönt att kunna komma ut och galoppera dem lite så de fick rasta av sig en aning, det är pigga hästar efter de extra vilodagar som varit. 
Imorgon är det då tävlingar igen, tyvärr har Quagmire ådragit sig ett sår som ömmar, så han kommer inte starta. Då återstår fyra hästar från vårt stall och som vanligt har jag uppdaterat med kommentarer om deras chanser och ni hittar det under fliken Starter (& Resultat), så titta in där. 
Önskar er en fortsatt trevlig helg!

Elva minusgrader! Nu har vi varit bortskämda länge med plusgrader och vana vid trevligare grader. När det nu blev så här kallt så är vi så ohärdade att vi fick en smärre chock av kylan. Förr om vintrarna kunde det ju vara närmare 20 grader kallt, med lite perspektiv i sikte så var det egentligen inte så vidriga förhållanden som det kändes som. 
Banan var väldigt lös men i övrigt bra på morgonen. Efter några turer blev det dock isklumpar i banan och den blev helt enkelt inte bra nog att träna på längre och vi lät bli de sista turerna av säkerhetsskäl. 
Nu verkar det bli bättre redan imorgon, så efter en klen träningsvecka så hoppas vi kunna göra lite mer med hästarna då.

Det var minusgrader idag, men trots det var det "styltväder", dvs det blev isstyltor som packar sig i hovarna. Normalt sett är det endast ett problem vid nollgradigt när snön smälter, så det var minst sagt märkligt. 
Efter första turen tog vi en längre rast och väntade på att en del snö skulle plogas av samt att graderna kanske skulle ändras så att det blev torrare i snön. 
Andra turen gick bättre, men även där fastnade det och risken blev för stor, så de sista turerna inställde vi. 
Det har varit klent med träningen i veckan, men i de här lägena gäller det att ha lite is i magen och inte stressa på och jaga runt när väderförhållandena (och därmed banorna) inte är optimala. 
Imorgon ska det bli väldigt kallt, men till söndag säger väderprognosen att graderna ska bli mera lagom med endast ett fåtal minusgrader. Just nu är det vädret som avgör det mesta faktiskt.

En onsdag med öppen dirttrack och vi kunde därför träna som vanligt. Banpersonalen hade kämpat med banan när det igår slog om från plus och regn till snö och minus på bara en liten stund. Så klart inte så enkelt när banan är blöt och sedan fryset snabbt. Idag fanns det en del isklumpar kvar, men mest utvändigt och det gick att hitta spår på den inre halvan som var okej. För säkerhets skull så höll vi oss i lugnare tempon, men hoppas och tror att imorgon går det att träna på mer igen.

Efter en dag med snö så blev det plusgrader och regn under natten så hade det smält rejält och båda banorna blev oridbara. Dirttracken stängdes redan tidig morgon och rakbanan stängde efter någon timme, men den hade egentligen kunnat vara stängd direkt eftersom den var geggig och ojämn. 
Att inställa blev ganska självklart, men vi fick tidigt besked om att dirttracken istället kommer vara öppen imorgon (den brukar ju annars vara stängd på onsdagar). Vid niotiden slog vädret snabbt om och övergick till minusgrader och banorna kördes flitigt för att de inte skulle frysa ihop under tiden. 
För oss blev det en pyssel och fixdag och imorgon blir det träning för fullt igen.

Så var det måndag igen, men de här härliga plusgraderna vi har haft är puts väck och nu är kylan och snön något som vi verkar få leva med ett tag framöver tyvärr. Ska man se det positivt så är det vackert och klart ljusare med snön, dock överväger det inte för min egen del alla nackdelar med kylan. Hoppas starkt på att vi får varmare grader snart igen!
Vi inledde dagen med träning på dirttracken, men då snön fastnade i litegrann i hovarna så övergick vi efter två turer till rakbanan för att minimera tiden utanför banan eftersom det är betydligt närmare till rakbanan än till dirttracken.
Det blev som vanligt på måndagar något av en rutinträningsdag med lagom raska tempon och hästarna var pigga och glada.
Startanmälan idag till på söndag och då startar vi Snowfoot, Sharp Eye, High Max, Quagmire och House in Order. Vi har alltså hästar i fem lopp av sex möjliga och det blir en hektisk dag. 
Det var också anmälningar till den 24e, dvs veckan efter och då har vi några anmälda men eftersom också flera startar på söndag så blir det nog färre startande nästa vecka. 

Tävlingar idag, men med bara en startande så hade vi en relativt lugn dag. Sharp Eye gjorde det bra igen och blev trea, bara 1,5 längd från segern. Hade banan varit som förra veckan och alla veckor innan dess så hade hans segerchanser ökat betydligt. Nu var det tung och krävande bana och med 66 kg på ryggen så tog det ut sin rätt sista biten. 
Han är verkligen en jämn häst som i stort sett alltid är med i segerstriden och man får vara nöjd med dagens insats.
Imorgon är det startanmälan till söndag (den 17e) samt anmälningar till söndagen efter, dvs den 24e.

Trevlig lördag med blandad träning åt det raskare hållet för en del av hästarna. Det är ju en slags mysig helgkänsla på lördagar som är svår att förklara, vi jobbar ju som vanligt då men ändå bär man med sig att det är helg. 
I måndags började Vanessa jobba hos oss, hon kommer från Annika Sjökvists stall och har även tidigare ridit monté. Hon har ridit lite turer åt oss förut, men från nyår är det på heltid och har nu alltså jobbat sin första vecka och det har verkligen gått jättebra. 
Imorgon är det då tävlingar igen, men vi har det lite lugnare med endast en enda starthäst. Jag har uppdaterat kommentar om chanserna och det finns som vanligt under fliken Starter (& Resultat). 
Önskar er alla en fortsatt trevlig helg! 

Under natten hade det kommit ganska mycket snö samtidigt som temperaturen låg runt nollan. Det var alltså risk för "styltor" dvs när snön packar sig i hovarna och inte släpper vilket ger en stor ökad risk för vrickningar. Då brukar vi ställa in träningen direkt, man ska inte rida då helt enkelt. 
Dock såg det inte ut som att det låg så himla mycket snö just på de ridvägar vi använder till och från banorna och efter en försiktig testrunda så kunde vi konstatera att det inte var några problem alls, vi kunde träna på enligt plan.
Som ofta på fredagar var det lite av en mellandag med något lugnare tempon och arbetsdagen flöt på utmärkt. Imorgon blir det mer tempon för några av hästarna.

Idag hade vi trevligt gästspel av Ninni Westerlund. Ninni var tidigare proffsjockey och när man inte ridit lopp på fem år så får man lov att rida amatörlopp vilket hon har gjort. Efter barnafödande så har hon nu ridit ut en del samt även ridit monté och nu kommer hon att rida amatörlopp på High Max nästa söndag. Idag red hon honom samt Quagmire och båda hästarna var väldigt pigga och starka, de gjorde sitt bästa för att träna ryttaren lite extra... :)
Det var mellantempon och lite raskare tempon som gällde idag, de flesta på dirttracken men även några på rakbanan.
Arbetsdagen flöt på bra och vår hovslagare var på plats och hann med mycket arbete.
Igår uppdaterade jag här på sidan med nya bilder, finns under fliken Veckans Bilder, så kolla in där. Även Våra Hästar är nu uppdaterad med nya bilder på hästarna och en lite allmän uppfräschning av den sidan, så ta gärna en titt även där.

Idag var det som vanligt på onsdagar rakbanan som gällde för några av hästarna medan en del av dem hade en träningsfri dag. De som tränade höll sig i lugna tempon och skötte sig fint allihop. 
Imorgon tränar vi som vanligt igen!

Nu är det lite vinterkänsla med snö även om det inte är några jättemängder som kommit. Själva snön är ju lite mysig, men minusgrader och fruset är inte på min favoritlista. Dock känns det alltid lättare när vi kommit in i januari och ett nytt år, då ligger liksom våren inom räckhåll på ett annat sätt än i oktober/november. Man vet att även om det skulle bli riktig vinter nu så dröjer det inga evigheter innan våren är här.
Banorna är i mycket fint skick och det var blandade tempon som gällde idag. Raskare för Quagmire och Snowfoot som båda siktar på start den 17e och de ser starka och bra ut båda två. 
House in Order tog Nyårsdagens lopp på bästa sätt, han blev snarare mer peppad och uppiggad. Idag var han enormt på hugget på banan och Andreas fick jobba ordentligt för att inte skulle gå för fort.
En stor glädjekälla är att se hur fin Timo Nurmos är nu, han rör sig så lätt och och avslappnat och förväntningarna inför året är stora. Egentligen är det synd att han inte åker med till Dubai, men det blir för kort tid och han har egentligen bara ett lämpligt lopp där nu eftersom deras säsong är så förkortad.
En annan häst vi har stora förväntningar på är Chamori och hon grundtränar med mycket uppbyggande arbete just nu och ser toppenfin ut. Hon är anmäld i de flesta storlopp och årsdebut blir till våren.
Perfect Sister har varit på gång att starta, men just nu växer hon en del och vi får ha is i magen och hålla igen på träningen tills hon är redo. Det här är en mycket kapabel häst som vi tror kommer göra sig gällande i storloppen under året.
Åringarna Sandstorm och Douze Points fortsätter att sköta sig strålande bra och de utvecklas snabbt just nu både träningsmässigt och framför allt kroppsmässigt. Det är så roligt att följa dem, de gör nya framsteg i stort sett varje dag. 
Imorgon är dirttracken stängd, men vi tränar några på rakbanan istället som vi brukar göra på onsdagar.

Idag var det rutinträning som vanligt på måndagar, lagom raska canters och lite blandat mellan dirttracken och rakbanan även om vi hade fler ute på dirttracken i höger varv som det ju alltid är på måndagar.
Startanmälan idag till på söndag och då har vi bara Sharp Eye som startar. Det var också anmälan till nästa söndag (den 17e) och då har vi House in Order, High Max, Quagmire och Snowfoot anmälda. 
Efter en fullspäckad dag för min del så blir det en lite kortare uppdatering idag, men en mer utförlig kommer imorgon!

Det gäller att njuta den sista lediga söndagen på ett tag framöver. Nu är det tävlingar varje söndag fram till mitten av februari med ett undantag; den sista söndagen i januari när Prix d´Amerique körs är det tävlingsfritt eftersom allt fokus från ATG ligger på Frankrike.
Imorgon inleder vi en ny vecka och tränar som vanligt.

En jättehärlig dag i stallet! Så klart känns allt roligare och mer glädjefyllt efter en dag som igår, det bär man med sig hela tiden. 
Det var en lugnare dag eftersom gårdagens start och kvalhästar (som tagit sina lopp/kval mycket bra) fick ledigt och det var därför inte lika många turer att rida som vanligt. Istället mer tid till pyssel och fix med hästarna samt att det också behövdes städas och fixas i stallet med täcken, träns mm som vi använde igår på tävlingarna och som vi inte hann med igår. 
Vid fikat firade vi med både bubbel, tårta samt en underbar Banoffie Pie som var gjort till High Max ära med hans namn och dress på till och med. Googla gärna receptet till den här pajen som är helt fantastiskt god, det är ett tips för de som letar en god dessert.
Vid lunch kom de nya handicaptalen efter gårdagens tävlingar och Beach Road One höjdes två kilo och är nu uppe i hela 89! Det är dubbla känslor så klart, det blir ju mycket tuffare för varje höjning, men hittills har han klarat det med bravur. Samtidigt är det ju väldigt roligt att han en häst som är uppe så högt i handicap att de allra största storloppen kan vara aktuella framöver. 
Nu tar vi en lugn söndag imorgon vilket känns väldigt skönt för att ladda batterierna inför kommande vecka!

Det är faktiskt svårt att uttrycka hur glad jag är över dagens resultat. Efter ett riktigt uselt år så har det sedan en tid känts som att vi är på gång och att resultaten borde komma. Att orka fortsätta tro på att det man gör ska ge utdelning när det är motigt är svårt, det är lätt att börja ändra på allt möjligt. Samtidigt är det viktigt att just analysera och ändra på det som verkligen ska ändras på och det tycker jag att vi har gjort.
2020 har varit ett väldigt tufft år och att då få inleda 2021s första dag med de här resultaten känns mer än fantastiskt, det känns som den bästa present man kunde få.
Två segrar och nos ifrån en tredje seger och alla hästar gick starkt och bra. Det här sporrar bara till att vi ska jobba ännu hårdare, uppåt och framåt.
Jag har uppdaterat med kommentarer om varje hästs insats idag och ni hittar det under fliken (Starter &) Resultat.

Nu har vi klarat av årets sista dag och faktiskt blev det också den första dagen som Sandstorm och Douze Points var ute på dirttracken! Det var mycket nytt i och med att det var elljus och tidig morgon (vi valde den tiden eftersom det är tomt på banan då för att slippa andra hästar när de inte är vana), men det klarade det bra och de är så duktiga med allt.
Nu lägger vi år 2020 bakom oss och blickar framåt mot år 2021 som vi längtat efter. De flesta människor har nog i större utsträckning än vanligt sett fram emot ett nytt år som en sorts symbol för att vända blad och börja om efter ett helt overkligt pandemiår.
År 2020 var jag med om det största någonsin att ha en starthäst i Dubai och dessutom vara tvåa i Meydan Trophy, en upplevelse som är oförglömlig på alla sätt. 
På det personliga planet så fick jag i början av året hem vår underbara hund (Bichon Havanais) Harry som är högt älskad och en riktig glädjekälla.
Dessutom köpte vi på åringsauktionen två fina åringar som jag tror kan betyda massor för vårt stall kommande år och framåt. 
Bortsett från dessa höjdpunkter så kan 2020 nu gärna få vara slut och så välkomnar vi 2021 med massor av förhoppningar.
Redan imorgon är det tävlingar på Bro Park och uppdatering med kommentar finns som vanligt under fliken Starter (& Kommentarer).
Gott Nytt År på er alla och vi ser fram emot kommande år, förhoppningsvis med publik på våra tävlingar till våren!

Efter en natt med regn och plusgrader så var banan idag öppen igen, men blöt. Att det är vatten på ytan är inget problem, det dämpar snarare och gör att varje steg landar mjukt. Dock gör en geggig bana att den måste packas för att bli jämn och bra, så då blir den ganska hård och det gör att man vill hålla igen på tempot. 
Vi höll oss i mycket långsamma tempon, mera motion än träning. Hästarna skötte sig bra, det är som att de förstår att idag blir det inte snabbare än så här.
De enda som tränade på rakbanan var Chamori som kombinerar lugn canter med jobb nere på volten i slutet av rakbanan. Även Sandstorm (som Andreas red för första gången idag) och Douze Points cantrade där och de fortsätter att sköta sig exemplariskt båda två.
Imorgon är dirttracken stängd för preparering, men vi kommer rida en del turer på rakbanan istället.

Efter några dagar med minusgrader så slog det snabbt om till fyra plusgrader och regn idag. Det gjorde att dirttracken som varit frusen längre ner fick en mindre tjällossning idag när vädret vände.
Redan tidig morgon när jag var på väg i bilen kom det sms om att dirttracken var stängd. Svensk Galopp har en sms-service till de aktiva där de skickar ut viktig info så ingen missar det. Det fungerar väldigt smidigt just i sådana här fall. 
På Täby Galopp-tiden fanns inte det, istället användes en stor röd lampa som lös vid infartsgrinden där det fanns en anslagstavla. Otaliga gånger har man kört in där, sett lampan lysa och insett att nu är det stängt någonstans eller några stora problem. För de som då inte hade stall på banan var det ju inte så roligt om de körde in för att i stort sett få vända när det var stängt, man kan inte påstå att infon direkt nådde alla även om vi försökte hjälpas åt att sprida vidare. 
Nu har vi ju inte bara en bana på Bro Park utan även rakbana och den var jämn och fin, faktiskt ovanligt fast mot vad den brukar vara (den kan ofta vara lite väl djup emellanåt). Så där tränade vi samtliga hästar idag och det gick finfint. Det enda man önskar är att den banan får belysning, men det kommer säkert så småningom när det finns med i budget. Som det är nu så är det totalmörkt de första turerna, man ser knappt hästarna alls.
Idag anmäldes också till nästa tävlingsdag som är söndagen den 10 januari, alltså om knappa två veckor. Vi har lite färre hästar den dagen eftersom ganska många startar på fredag, men det är ju tävlingar varje söndag nu från den här tävlingsdagen.
Imorgon hoppas vi att dirttracken är redo för träning igen!

Lugn söndag utan träning och tävling. Nu är det ju tävlingar på fredag som är Nyårsdagen kommande vecka, men därefter är det söndagstävlingar som gäller fram till mitten av februari. Så de här få söndagarna som är utan tävling just nu får man verkligen se till att njuta av.
Imorgon tränar vi som vanligt igen.

Så kom det snö till slut, redan igår på hemvägen yrde snön mer och mer. Hemma hos mig har det kommit en hel del medan det på Bro Park är betydligt mindre, vi brukar kalla det "dekorsnö" när det mest är något som syns litegrann på ytan.
Det hade varit kallt under natten och banan var hyfsad men inte på topp, den var lite småfrusen under efter det rejäla väderomslag som varit från plusgrader, regn och gegga till minus och snö. Hade väderprognosen sagt att det här skulle ligga kvar så hade nog banan saltats, men nu kommer plusgraderna tillbaka redan på måndag så då vore det en rätt dålig idé. 
Vi bedömde att banan var bra nog för att öka på i raskare tempon, men åt det mer återhållsamma slaget. Dvs vi gick inte helt för fullt med hästarna men de fick ändå träna på ganska friskt och gjorde det bra. 
Man blir ganska dagvill efter de här helgdagarna som varit, men imorgon är det ju söndag och en lugnare dag för oss och hästarna vilket vi ser fram emot.

Normalt sett brukar vi ha det lugnt på Juldagen, lite av en favoritdag så här dagen efter Julafton, inga direkta planer eller så vilket kan vara helt underbart. 
Nu ligger dock årets juldagar lite dumt så att det är fredag idag och tävlingar nästa fredag på Nyårsdagen. Så då behöver vi jobba hästarna imorgon och därför rida dem idag så de är redo för det, det är inte så bra att gå ut och gå snabbjobb utan att ha hållits igång innan.
Andreas är ledig hela denna vecka och Valmir idag och igår, men istället hade vi Matilda och Maria (Neil) som mycket goda ersättare. Hästarna tränades i lugnare tempon och såg fina ut. Imorgon siktar vi på raskare träning.
Önskar er en fortsatt trevlig Jul!

Som alltid inleddes julafton med en förmiddag i stallet och lite mysig julfika i vårt kök med diverse godsaker. Det är en lyx att ha ett så pass stort fikarum som vi har att jämföra med tiden på Täby Galopp där vi knappt kunde fika fler än fyra åt gången, här kan man till och med laga mat. I år var det dock inte någon trängsel med tanke på omständigheterna, men vi som var på plats hade väldigt trevligt.
Imorgon tränar vi nästan som vanligt, några hästar kommer få en extra ledig dag men de flesta kommer att ridas.
Nu vill vi önska er alla en riktigt God Jul även om det här inte är någon vanlig jul. Man får försöka göra det bästa efter omständigheterna och försöka njuta lite av helgerna ändå.
På återhörande imorgon!

Idag träning på rakbanan för en del av hästarna medan några hade ledigt från träningen. Träningen flöt på fint och även arbetet i stallet. 
Imorgon ser vi fram emot en julafton i stallet!

Efter en lite kallare natt (om man nu kan kalla tre plusgrader i december för kallt...) så hade banan torkat upp bra. Den var torrare utvändigt än invändigt och det beror på att den är doserad vilket gör att vattnet rinner nedåt/inåt och den torkar längst ut först. Därför var den plattad invändigt och bara uppharvad längst ut, så man fick verkligen hålla sig i ytterspår där den var fin.
Hästarna tränade på i goda tempon och såg starka och bra ut. De som gick raskast var framför allt de som ska starta eller kvala på Nyårsdagen, dvs Beach Road One, House in Order, Kew Bridge, High Max, Snowfoot och Sharp Eye. Samt även Perfect Sister och Quagmire som fick friska på lite.
Övriga i mellantempon eller lugnare och åringarna höll sig ute på rakbanan och de var ganska pigga och laddade idag.
Snowfoot övade återigen i startboxarna och jag hoppas verkligen att han sköter sig lika bra nu i kval och lopp som i träning. Sedan vi började öppna framgrindarna när han ska gå in så fungerar det helt klockrent, men när man kommer till lopp och det är massor med hästar och andra störningsmoment så är det så klart betydligt tuffare och det vill till att han behåller koncentrationen. Därför kommer vi traggla vidare med de här övningar ganska mycket nu tills det verkligen sitter.
Imorgon är dirttrackbanan stängd och de flesta hästar kommer få en ledig träningsdag, dock kommer vi rida några av dem ute på rakbanan.

Idag vänder det! Från och med nu blir dagarna längre och vi får ha sol en liten stund mer för varje dag (nåja, själva solen har vi ju inte sett på evigheter...). Även om det inte märks så mycket nu i början så är det ändå viktigt ur en psykologisk vinkel, att vi går mot ljusare (och förhoppningsvis bättre) tider.
Idag inleds också julveckan och jag skulle ljuga om jag sa att det känns julaktigt, med regnigt väder och ganska många plusgrader så känns det snarare som oktober. Men vi får ändå njuta lite av att det faktiskt är jul och helg även om just det här året är minst sagt annorlunda för de flesta.
Efter en hel del regn under natten och även de senaste dagarna så var banan jämn men ganska blöt. Vi höll oss i mellantempon åt det lugnare hållet och det var ganska lagom med tanke på banförhållanden även om några av hästarna ville gå betydligt raskare än så.
Idag var det startanmälan till Nyårsdagen och kanske är det något slags rekord i tidighet, har vi någonsin startanmält elva dagar innan en tävling tidigare? Vill man få ut programmet i tid så antar jag att det inte fanns något alternativ med tanke på hur helgdagarna ligger. 
Vi har fem starthästar i fyra lopp samt ett kval. För att kolla in vilka som startar så tittar ni under fliken Starter (& Resultat). 
Imorgon siktar vi på något raskare tempon om banan tillåter.

En jättehärlig och slö söndag för egen del, precis en sådan man behöver ibland för att riktigt ta igen sig. 
För hästarna var det också ledigt för träningen, men som alltid var de förstås ute i walkern samt hagarna. 
Imorgon tränar vi som vanligt igen.

Även idag var banan åt det blöta hållet även om den torkat upp en hel del. Några hästar var inplanerade för raskare tempon, men för säkerhets skull så höll vi igen och det blev snarare mellantempon. Banan hade säkert fungerat att gå snabbare på än vi gjorde, men när det kommit mycket regn så blir banan oftast åt det hårdare hållet eftersom den vanliga harven inte kan användas när det är geggigt.
Åringarna gjorde precis samma sak som igår, de travade först på området och cantrade därefter på rakbanan och de sköter sig verkligen strålande på alla sätt.
Normalt sett så här nära jul så brukar vi bjuda in på Glöggmingel i stallet, men i år blir det tyvärr inget som nog alla förstår. Vi brukar också anordna en jullunch med de ägare som är i stallet på helgerna och det här brukar vara jättemysigt. Båda de här evenemangen är verkligen saknade nu när julen närmar sig med stormsteg. 
Kommer vi bara ur den här pandemin nu med vaccineringar så ska vi ta igen det här med råge under våren och framåt. Champagnemingel och andra sammankomster siktar vi på så snart det bara är möjligt igen.
Nu önskar jag alla en trevlig helg och fjärde advent!

Idag var det premiär för åringarna Sandstorm och Douze Points att ridas tillsammans och utan förhäst. Så klart är det en större trygghet för dem att ha en stabil äldre häst framför sig, men samtidigt är det nyttigt för dem att lära sig att inte förlita sig på någon annan. De skötte sig mycket bra och fungerade fint tillsammans ute på rakbanan.
Nu blir nästa steg att ta dem till dirttracken och det är ju en stor skillnad att vara ute på en stor bana som är betydligt bredare. Först behöver de dock öva några gånger ytterligare på rakbanan innan de är redo att avancera vidare.
I övrigt idag så var det lugnare tempon som gällde efter stora mängder regn under natten. Banan höll ihop bra trots allt, men åt det blöta hållet var den vilket inte var någon överraskning. Jag måste ändå säga att banan tål en hel nederbörd och är i väldigt gott skick och det mycket tack vare ett bra nedlagt arbete av den duktiga banpersonalen.
Förhoppningsvis har banan torkat upp mer tills imorgon.

En vecka kvar till Julafton idag! Inte klokt alltså, jag tycker det känns som att det är flera veckor dit men tiden flyger fram. Plusgrader och lite halvregnigt väder bidrar ju inte heller till julkänslan direkt. 
För ett år sedan hade vi precis installerat oss i Dubai och på Facebook/Instagram får jag hela tiden upp minnen med bilder från det. Man drömmer sig tillbaka, men bättre är att längta till nästa år, då får vi verkligen hoppas att coronan är ett minne blott och att förutsättningarna för att åka är som vanligt igen.
Träning som vanligt idag och dessutom repetition av startboxarrna för Snowfoot vilket gick bra. Vi har nu schemalagt in ganska många dagars träning med den duktiga startboxpersonalen. Har man en häst som har strulat så får man lägga ner det jobb som krävs och gärna lite till, vi måste göra allt för att det här momentet ska sitta och fungera bra framöver.
Nu regnar det och vi hoppas att det blir hyfsade förutsättningar för träning imorgon ändå. 

Idag var det träning på rakbanan som gällde eftersom dirttracken var stängd, som den brukar vara på onsdagar. Några hästar fick en ledig dag från träningen medan övriga cantrade i lugnare tempon.
Imorgon är det träning som vanligt igen.

Idag var det träning som vanligt med blandade tempon för hästarna. Några håller sig i lite lugnare tempon just nu medan några andra cantrar på lite mer.
Åringarna fortsätter att sköta sig toppenfint, Sandstorm har nu cantrat några gånger på rakbanan och han är ju så fantastiskt fin. Nästa steg blir att gå ut på själva tävlingsbanan, det blir nog troligtvis nästa vecka men vi tar det lite vartefter och känner av hur redo han verkar.
Douze Points reds även han på rakbanan idag och det var premiär ute på området. Hittills har han bara ridits inne i longervolten, men nu var han alltså redo att ridas utan inhägnad och han såg hur säker och fin ut som helst. Han rör sig väldigt lätt och fint, allt ser enkelt ut. 
Det är lika roligt varje år att följa åringarna när de kommer in i träning och hur fort de lär sig. Vilken omställning det är för dem att komma till en helt ny miljö och massor av nya saker som de ska lära sig. Det är faktiskt ganska häpnadsväckande att de klarar det så bra och hur fort de anpassar sig till alla nya förutsättningar.
Som ni nog vet så är nästa tävlingsdag på Nyårsdagen (det blir inget hejdlöst firande för jockeyerna direkt...). Redan igår kom anmälningslistan och vi har då fem anmälda;
Beach Road One, House in Order, Sharp Eye samt High Max och Kew Bridge i samma lopp. Dessutom har vi Snowfoot i kval, eftersom han inte gick in i startboxarna i sin debut så blir han tvungen att kvala om och visa att han sköter sig. 
På måndag kommer startlistan vilket ju är extremt tidigt, men i och med jul och helgdagar så är det nödvändigt för att hinna få ut program mm.
Imorgon blir det träning på rakbanan eftersom dirttracken som vanligt på onsdagar är stängd för underhållsarbete.

Så var det ny vecka och även om det inte är några tävlingar denna vecka så behöver ändå hästarna tränas inför kommande starter som ju inte är så långt borta.
I lördags efter tävlingarna flyttade vi in åringarna från utestallet till stora stallet och det känns toppenbra. Det var lite stökigt först med alla nya boxgrannar eftersom vi flyttade runt några hästar för att det skulle passa bättre ihop med vilka som står bredvid vilka hästar. Nu har alla vant sig och det verkar fungera utmärkt.
Idag åkte A Ragman till sitt nya hem och påbörjar ett liv som ridhäst vilket jag tror kommer passa honom fantastiskt bra. En så stor, fin, snygg och mysig häst med fina gångarter, det ska bli intressant att följa honom i framtiden då han har stor potential som ridhäst. Tyvärr levererade han aldrig på galoppbanan och då är det bättre att sälja och satsa på en ny häst framöver istället.
Imorgon jobbar vi vidare!

Lucia och en ledig söndag. Nu är det inga tävlingar förrän på Nyårsdagen, men det är ju faktiskt bara drygt två och en halv vecka dit och redan på måndag anmäls det till årets första tävlingsdag.
Imorgon tränar vi vidare som vanligt!

Morgonen inleddes med vanliga stallrutiner samt träning ute på rakbanan. Redan kl 11.00 började tävlingarna så redan tidigt var det dags att hämta sadlar och förbereda hästarna. 
Ingen höjdardag för oss med två fjärdeplatser och det känns ganska skönt nu att det här året är till ända snart och vi kan nu blicka framåt mot 2021. 
Vi har sålt av en hel del hästar som inte fungerat och har för tillfället lite färre hästar, men av dessa så är det många vi har stora förväntningar på inför kommande år.
Nästa år hoppas vi också verkligen att den här pandemin bleknar och försvinner så att livet kan bli mer som vanligt igen. I galoppens värld är det framför allt att få tillbaka publiken igen, men så klart är livet utanför galoppen det viktigaste, dvs att man kan träffas som man gjorde innan coronan.
Trots att vi har levt med det här i många månader nu så har jag fortfarande inte vant mig, det känns helt surrealistiskt att man ska hålla avstånd och att folk går runt med munskydd. Det känns som vi har sett det här scenariot eller liknande på film massor med gånger, men att det sker i verkligheten är faktiskt svårt att ta in.
De här vaccineringarna som nu har inletts ute i Europa är det stora hoppet. Tyskland ska ju ha vaccinerat klart hela sin befolkning redan i januari och då blir det ju extremt intressant att se effekten av det. Blir det så bra som det verkar så får ju Sverige bara se till att distribuera ut vaccin betydligt raskare än de har planerat nu.
Önskar er alla en fortsatt trevlig helg och en mysig lucia som det ju är imorgon!

Idag blev fuxhingstens namn godkänt och han heter nu Sandstorm! Med tanke på att pappa är Giant Sandman så känns det som ett passande namn och jag tycker också att det är fint och klassigt namn som hans ägare tillsammans har kommit fram till. Blir han så bra som vi tror och hoppas så kan ju Dubai nästa vinter vara aktuellt, visst vore det lite extra roligt att komma dit med det namnet. 
Har ni sett Mission Impossible- Ghost Protocol? Jag gillar alla Mission Impossible-filmerna men just den lite extra eftersom den utspelar sig i Dubai och där får man också se en sandstorm som ju händer där då och då. Den rekommenderas klart och Tom Cruise är alltid bra i sina roller.
Dagens träning var av det lugnare slaget och åringarna fortsätter att sköta sig imponerande fint.
Vi har också gjort förberedelser inför morgondagen då vi har starthästar samt att åringarna ska få flytta in från uteboxarna till själva huvudstallet direkt efter tävlingarna. 
Tävlingarna sätter igång tidigt imorgon med första start redan kl 11.00 och innan dess ska vi hinna rida de hästar som behövs. 
Jag har som vanligt uppdaterat med kommentarer om starthästarna och ni hittar det under fliken Starter (& Resultat)

Mycket fokus på åringarna just nu även om vi självklart tränar de andra hästarna som vanligt. Det går så enormt fort framåt för tillfället och de sköter sig strålande. 
När de anlände till oss för några månader sedan så fick de mycket tid att mentalt landa i sin nya miljö samt mer tid att växa och utvecklas mer innan själva inridningen började.
Nu känns de redo för inridningen och den här tiden de har fått extra har gjort dem väldigt gott på alla sätt. De har rent kroppsligt blommat ut mycket samt att de är väldigt trygga och lugna.
Fuxen fick en liten intensivkurs i inridning förra veckan där han tränades varje dag en stund med ridning i longervolten. Idag cantrade han på rakbanan för andra gången den här veckan och nu när han har lärt sig grunderna så rids han inte lika mycket som förra veckan utan han tränas mera lagom för en unghäst.
Denna vecka är det Douze Points som rids in och det är samma upplägg som gäller, ridning i longervolten. Efter några dagar där vi har hängt på honom så reds han idag för första gången och han skötte sig hur bra som helst. Trots att han inte har haft ryttare på sig tidigare så både travade och galopperade han i volten med Valmir. Han fattade direkt vad han skulle göra och är en väldigt lyhörd och smart häst som också rör sig så lätt och fint.
Att följa unghästarna och deras utveckling så här är väldigt roligt! Just nu har vi ju bara två åringar och planen var egentligen att vi skulle ha köpt några ytterligare på auktioner utomlands under hösten. Dock blev det aldrig aktuellt att åka när coronan ökade och nu hoppas jag mycket på att vaccineringerna ska ge snabbt resultat i de länder som vaccinerar intensivt (som Tyskland och England). Man önskar ju bara att livet ska bli normalt igen.
Lugnar den här pandemin äntligen ner sig så siktar vi på inköp av fler åringar på vårens Breeze Up auktioner istället.

Lugnare onsdag med fokus på pyssel med hästarna och fix av annat i stallet. De senaste onsdagarna har vi tränat på rakbanan, men efter ganska mycket startande och träning så var det läge för en ledig dag för hästarna.
Imorgon är det träning som vanligt igen.

Morgonen inleddes med de vanliga rutinerna i stallet och sedan ridning av alla hästar som skulle träna på banan. Det var blandat med en del raskare canters och något lugnare tempon och hästarna såg fina ut. Det är extra roligt att se Chamori ute på banan igen, hon har verkligen utvecklats i kroppen under sin vila och ser strålande fin ut på alla sätt.
Vi ser mycket fram emot att se henne tävla nästa år med rätt förutsättningar, det är sådant man längtar efter nu under vintern i väntan på vår.
Inridningen av Douze Points fortsätter och han är så läraktig och cool. Idag var det också premiär för ridning ute på området med fuxhingsten (namn kommer vilken dag som helst...) och han fick med sig A Ragman som förhäst. De travade en bit på rakbanan och cantrade därefter resten och han är ju så otroligt fin. Valmir sa att han blir liksom aldrig trött, åringar blir vanligtvis avrastade och trötta ganska fort, men han orkar hur mycket som helst av sig själv. 
Strax före lunch när vi höll på med skötsel av hästar och lite allmänt stallarbete så landade en mystisk fågel på taket till vår lada. Ni som följer oss på Instagram eller Facebook kan se på Händelser (dvs det som bara ligger kvar i 24 timmar) en liten video på fågeln. Det såg ut som en brun duva och den uppförde sig lite annorlunda än fåglar normalt gör, kanske en tam variant? Några har föreslagit att det är en brevduva som kommit fel eller tar en paus, men i så fall är den inte av det vassaste slaget för den flög runt en sväng lite förvirrat och kom tillbaka. Den såg ändå rätt lugn ut, vi får se om vi ser den igen. 
Imorgon är banan stängd och vi tar en lite lugnare träningsdag.

Dagen efter tävlingar när man är nöjd med resultatet känns alltid lite extra lätta och roliga. Man vaknar glad och minns gårdagens fina seger och det känns allmänt positivt. Det här dagarna är viktiga för att få bränsle till att jobba ännu hårdare framöver, uppmuntran är oerhört värdefullt.
Gårdagens starthästar mådde bra och hade tagit sina lopp fint. Beach Road One höjdes tre kilo och ståtar nu med hela 87 i handicap vilket så klart är dubbla känslor. Vi tror och hoppas att han ska utveckla sig ännu mer och kunna vara med i storloppen nästa år. Samtidigt blir det ju tuffare för varje kilo han höjs i handicap, men hittills har han klarat det med bravur.
Dagens träning var åt mellantempohållet och i höger varv som alltid på måndagar. och det gick fint. Vi jobbar vidare med åringarna och fuxen reds även idag inne i longervolten, imorgon blir det premiär ute på området och troligtvis på rakbanan. Douze Points hängde vi på i boxen för första gången idag och han tog det hela så bra, han är en smart häst som fattar direkt. 
Idag var det också startanmälan till årets sista tävlingsdag och vi har fem starthästar; Sharp Eye, High Max, House in Order, Quagmire och Kew Bridge. Extra roligt är att Malva gör debut som lärling på lördag och det gör hon på House!

Vilken skön seger för Beach Road One idag! Han gick upp i Guldklass och har höjt sin handicap ytterligare, men visade att han motsvarar det med och han utvecklas hela tiden. Andreas red ett lopp enligt skolboken och segern blev ganska enkel. 
Även Quagmire gjorde ett positivt lopp som trea och eftersom han är ny hos oss så måste vi ju lära oss honom och vad som passar honom och idag fick vi en del bra ledtrådar och svar för framtiden. 
En mycket uppmuntrande dag, det var minst sagt välbehövligt med en seger efter att ha haft både flera stolpar ut (slagen huvud med två hästar för två veckor sedan...) och en hel del besvikelser. 
Vi är på rätt väg med hästarna och stallet och idag fick vi ett litet kvitto på det. Först till nästa år tror jag vi får skörda för fullt av det arbete vi lägger ner nu, men dagens resultat var en stor uppmuntran för oss.
Se närmare kommentarer under fliken (Starter &) Resultat!

Blandad träning idag. Några gick lugnare canters, men de flesta i raskare tempon och dessutom två snabbjobb. 
High Max och Kew Bridge jobbade båda inför start nästa lördag, de gick en och en med lite olika upplägg på själva jobbet och gjorde det bra båda två.
Åringarna jobbar också vidare. Fuxhingsten har haft en maxad vecka med inridning och har kommit långt på de här dagarnas arbete med honom. Under nästa vecka kommer han börja ridas ute på området och vi kommer också dra ner lite på hur mycket han rids nu när han lärt sig grunderna så fint.
Nästa vecka är det Douze Points som kommer få en inridningsvecka med mer frekvent arbete, som en intensivkurs ungefär.
Imorgon är det tävlingar igen och vi har tre starthästar. Jag har uppdaterat kommentarer om dem och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Morgonen började med att det var lite annorlunda när vi kom in i "hingststallet" (det är den avdelning där hingstarna står tillsammans med valacker, den andra avdelningen är "stostallet" och där står våra ston och valacker, på det sättet är ston och hingstar i olika avdelningar). Man hörde ett högt brusande ljud och på stallgången var det en hel del vatten.
Oj, här har ett rör gått sönder och står och sprutar vatten var så klart första tanken och vi rusade runt för att hitta läckan. Det var dock inget som var trasigt... Snowfoot hade lekt med sin boll och lyckats få ner den i vattenkoppen så den låg och tryckte emot så vattnet flödade i koppen och ut över boxen. Ganska onödigt och framöver får hans leksaker hängas upp på väggen eller så för att det inte ska hända igen. 
Det blev ganska mycket merarbete att sopa bort allt vatten på gången samt att hälften av boxarna var ganska blöta och behövde delvis tömmas ut för att få det att torka. 
I övrigt gick dagen bra, vi hade många turer att rida då i stort sett alla hästar är mer eller mindre igång. Det var lugnare träning idag och imorgon blir det mer tempon för några av hästarna.

Morgonen och förmiddagen inleddes med vanlig träning i goda tempon samt jobba vidare med åringarna. Allt flöt på fint och hästarna skötte sig bra.
Vid 10.30 åkte jag och Valmir till Mälarkliniken med Chamori för en återkoll. Hon är sedan en tid tillbaka opererad på insidan av ena bakbenet för en gammal skada, troligtvis en sparkskada av en annan häst som skett långt innan vi köpte henne.
Nu ser allt jättebra ut och hon är redo att tränas igång igen, att påbörja uppträningen inför kommande säsong. Hon är en häst vi har stora förväntningar på framöver och under den här vilan hon har haft så har hon utvecklats och växt på ett mycket positivt sätt, hon ser toppenfin ut.
Det här var mitt första besök sedan de flyttat kliniken till ett nytt hus precis bredvid. Den gamla byggnaden används fortfarande, men är nu operationssal och lite annat. Det nya stället var helt otroligt imponerande, det har allt! En avdelning med löpargånger, longervolter samt som en liten ridbana där hästarna kan ridas om det behövs för undersökningen. Gott om boxar för hästarna att vänta i, gott om undersökningsrum. Det är otroligt högt i tak och både fint och väl organiserat, helt fantastiskt faktiskt.
Jag har aldrig sett en hästklinik i närheten så fin som den här, det var en upplevelse bara att få se den. 

Idag var det träning på rakbanan som gällde för en del hästar medan några hade en träningsfri dag. Det var lugnare tempon och mest uppmjukande träning som gällde och dessutom lite variation eftersom vi oftast tränar på dirttracken övriga dagar.
Imorgon är det träning som vanligt igen.

Så var vi inne i december då. Samtidigt var äntligen plusgraderna tillbaka och jag bara njuter av att slippa frusen mark och kyla. Hagarna var upptinade och fina, marken utanför stallet mjuk och bra, ja det mesta kändes positivt med att lite mer värme var tillbaka.
Idag var det raskare träning på programmet, inte snabbjobb men goda tempon för nästan alla och träningen flöt på bra och hästarna såg fina ut.
Gällande Snowfoot så finns en plan att öva in honom att lastas i startboxarna med en huva. Det är med största sannolikhet det bästa sättet att få det att fungera stabilt framöver. Första steget är då att öva det i boxen där man har honom under kontroll så han inte blir jätterädd. Tove var och lämnade in huvan igår och vi har nu övat i boxen och han var hur lugn och snäll som helst. Nästa steg blir att sätta på den ute med ryttare på och en som håller och därefter kommer vi göra en ny övning i själva startboxarna. Det känns som att det här ska kunna fungera bra, men allt måste övas ordentligt.
Vi jobbar vidare med åringarna och idag var det premiär för att sitta på fuxhingsten och inte bara det, han både skrittade och travade under ryttare i longervolten, hur duktig som helst. Den här veckan kommer vi jobba mer intensivt med honom med just inridningen så den sitter, när den väl är klar så kan han ridas lite lagom mycket som man brukar göra med åringar i början. 
För er som undrar över när han får namn så hoppas jag att det blir klart och godkänt denna vecka med lite tur.
Douze Points har vi ännu inte börjat med själva inridningen av, men det kommer inom kort. Han longeras med sadel och han har både växt och utvecklats massor sedan han anlände. Vi har börjat sälja honom i andelar och än finns det andelar kvar, så är man intresserad av att vara med på en jättefin och prisvärd åring så hör av er för mer info.
Roligt är att hans syskon har tävlat och vunnit i Frankrike och när jag kollade upp deras handicap så låg den lägsta på 79 och den högsta på 86,5, de övriga två har 81 respektive 82. Det är ju starka papper det och speciellt i ett land där konkurrensen är hög. 
Imorgon tränar vi ute på rakbanan eftersom dirttracken är stängd som vanligt på onsdagar.

Ny vecka och nya tag. Träning som vanligt idag och de första turerna varje morgon behöver ryttarna reflexväst, då är det verkligen kolmörkt ute. Det var rutinträning som gällde idag med lagom goda tempon och hästarna skötte sig bra.
Dirttrackbanan är i jättefint skick och trots lite minusgrader så är det fukt och fäste i den och den är precis lagom djup och mjuk. 
Idag var det både startanmälningar och anmälningar. Startanmälan till på söndag och då har vi House in Order, Beach Road One och Quagmire som startar. Anmälan till helgen efter, men då är det lördagstävlingar (den 12e) och vi har ganska många hästar anmälda. 
Imorgon blir det raskare träning för en del av hästarna.

Verkligen ingen höjdardag för oss idag. Snowfoot blev bortvisad från start och ströks, han gick helt enkelt inte in i startboxarna. Det här har vi övat enormt mycket, men får helt enkelt öva mer då träning och tävling inte är samma sak. Det är ju fler hästar och väldigt mycket rörigare när det är tävling, men det måste han ju vänja sig vid och klara av. 
Vi har en del idéer för hur det ska gå till, det får inte bli en osäkerhetsfaktor framöver. 
A Ragman fick ett perfekt lopp, men han har aldrig visat i lopp vad han gör i träning och gjorde inte det idag heller. Nu får han bli ridhäst och så stor och snygg som han är så kommer han nog inte bli svår att sälja.
Sharp Eye startade för första gången vecka vecka och hade inte den där extra glöden han brukar ha annars, förra veckan var han ju bara huvud från vinst. 
Så vi får helt enkelt ladda om inför nästa veckas tävlingar och morgondagens träning, men så klart känns det tungt när det blev en sådan rent usel dag idag.

Idag var det en del raskare träning för några av hästarna medan några andra höll sig i mellantempon. Några att nämna:
Quagmire och High Max tränade tillsammans sida vid sida hela vägen i ett gott tempo och båda hästarna såg mycket taggade ut och ville gå ännu fortare än de fick trots att de höll rask fart hela vägen.
House in Order gick ensam i en lagom bra canter och han har tagit förra veckans fina lopp toppenbra och formen känns starkt på uppåtgående. 
Perfect Sister ströks förra veckan, men är nu pigg och frisk och igång med träningen igen. Hon siktar på start om två veckor.
Kew Bridge gick en rask canter som ökades upp extra över upploppet och hon såg stark ut hela vägen.
Beach Road One snabbjobbade och det gjorde han på ett imponerande sätt, han ser verkligen strålande ut. 
Timo Nurmos gick en vanlig canter, men han måste ändå nämnas då han ser så himla fin ut nu. Man önskar ju bara att det vore grässäsong nu...
Vi jobbade också med åringarna och longerade dem med sadel. Dessutom har vi också påbörjat själva inridningen av fuxhingsten (namn är på gång nu och vi väntar bara på godkännande!) och så här långt har han skött sig hur bra som helst. Med mening har vi tagit det lugnt med åringarnas träning och det har de svarat väldigt bra på genom att de har utvecklats massor i kroppen på alla sätt.
Imorgon är det tävlingar igen på Bro Park och vi har tre starthästar. Jag har uppdaterat kommentarer om deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Fruset imorse och det var ju inte idealiskt efter gårdagens regn. Dock hade banorna klarat omställningen mycket bra, detta tack vare nattkörning av banpersonalen. Vi tränade på dirttracken som var precis lagom djup och fin, idag var det mest mellantempon som gällde för hästarna.
Vi jobbade på bra i stallet och när vi var klara med det vanliga arbetet något tidigare än vanligt så tog vi ett ryck och städade ur ladan. Vi sorterade i det plåtskåp vi har med diverse "bra-att-ha-grejer" som skruvar, verktyg mm och slängde ut en massa saker som mest har legat och skräpat. Känns alltid bra att storstäda, särskilt efteråt när man är klar.
Imorgon är det planerat för en del raskare träning och rapport kommer här. Dessutom kommer som vanligt kommentarer om söndagens starthästar, så titta in här imorgon igen.

Min dator är tillbaka! Nu på eftermiddagen fick jag den och med ny hårddisk och faktiskt det mesta räddat så känns det underbart! Sedan är det väldigt mycket som är nytt rent utseendemässigt och en massa lösenord och annat som legat inlagt som måste läggas in igen, så det är en hel del att fixa med. Bara att jag har den tillbaka är jag minst sagt glad för.
På stallområdet imorse var det massor med vattenpölar precis överallt, uppenbarligen hade det regnat rejält under natten. Vi red första turen på dirttracken och den var jämn men väl blöt och ihoppackad för att cantra på mer än lugnt. Däremot rakbanan var riktigt fin och den verkar tåla mycket, där kunde vi träna på i valfria tempon och vi höll oss där resten av dagen.
Imorgon ska det enligt väderprognosen bli minusgrader och med all nederbörd som har kommit är det stor risk för att det är isigt och halkigt imorgon, så ta det försiktigt!

Idag reds årets sista tävlingsdag på Jägersro och även årets sista tävlingsdag för galoppen på en onsdag. Från och med nu så är det söndagar som gäller samt lördagen 12 december och att den är ett undantag beror ju på att den tillkom senare efter generös sponsring av SGS.
I januari och februari är det bara söndagar vi tävlar och först till våren är onsdagar tillbaka igen.
Så fullt fokus på helgtävlingar ett tag nu!

Även idag blir uppdateringen via mobilen och troligtvis imorgon också. Hårddisken på datorn har säckat ihop och företaget som nu hjälper mig försöker rädda så mycket som möjligt. Det här med att säkerhetskopiera behöver jag bli bättre på framöver...
Dagens arbete gick toppenbra och hästarna tränade på i blandade tempon. Snowfoot fick repetera startboxmomenten och det gick fint. Både lastningen och själva uthoppningen ur boxarna klarade han bra. Tove som är starter och ansvarig för allt kring det tyckte inte han behövde öva mer nu inför söndagens debut, han är redo. 
Efter alla hästar var ridna var det dags att jobba med åringarna. De sköter sig strålande och är så fina, riktiga guldklimpar! Utvecklingen går verkligen fort framåt nu. 
Imorgon blir det lite lugnare på träningsfronten för de flesta hästarna!

Nu kommer dagens uppdatering fast om den ser lite annorlunda ut så beror det på att den kommer via min mobil istället för via datorn som normalt.  
Min dator verkar ha gått sönder och då märker man hur enormt beroende man är av den. Det stressar en hel del att inte veta om innehållet kan räddas eller ej. Jag jobbar på det med hjälp av experter! 
Så i nuläget är jag väldigt begränsad med vad jag kan göra jobbmässigt när det gäller skrivbordsjobb tills datorn är lagad eller utbytt, vilket jag verkligen hoppas går fort. 
Dagens träning gick fint och helgen starthästar mådde fint. 
Startlistan till söndag kom ut idag och då startar A Ragman, Sharp Eye och Snowfoot. 
Det var också anmälningar idag till söndagen efter (den 6e) och då har vi Beach Road One, House in Order och Quagmire anmälda. 

Idag var det verkligen dubbla känslor. Två starthästar blir trea och båda är huvud från segern! Marginalerna var verkligen inte på vår sida, med bara lite tur så hade vi kunnat få två segrar idag. Samtidigt känns det väldigt uppåt formmässigt och båda hästarna gjorde mycket fina lopp och avslutade starkt. Mållinjen kom bara lite för tidigt... :)
Jag har som vanligt uppdaterat med kommentarer om dagens insatser och ni hittar det under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon kommer startlistan till tävlingarna kommande söndag!

Helt vidrigt väder idag! Morgonen var kall med minusgrader och ganska snart började det regna. Hela tävlingsdagen blåste det iskallt med piskande regn, det var vädermässigt en av de värre tävlingsdagarna jag kan komma ihåg. Dyngsur och iskall var nog i stort sett samtliga som på något sätt deltog i dagens tävlingar.
Som tur är säger väderrapporten att det ska bli betydligt trevligare imorgon, så det hoppas vi verkligen på!
Våra två starthästar var ganska anonyma och hade nog båda uppskattat längre distans, ingen av dem var trött efter loppet.
Imorgon är det då tävlingar igen och vi har en kvalhäst och tre starthästar. Se närmare kommentarer om dagens och morgondagens starthästar under fliken Starter & Resultat!

Första dagen med minusgrader och för min del får det gärna vara den sista också även om det kanske är lite överoptimistiskt... Jag tar mycket hellre gårdagens storm än minusgrader, hatar verkligen när det är kallt och marken är frusen.
Dirttracken var trots kylan i fint skick, den var körd och redo när banan öppnade. Jag har sagt det tidigare, men säger det igen; bättre banskötsel än nu har vi aldrig haft och det är verkligen glädjande att se vilket jobb och engagemang som läggs ner.
Hästarna skötte sig utmärkt i dagens rutinträning och såg fina ut allihop. Det blev en bra arbetsdag där vi hann med en hel del extraarbeten inne i stallet också som behövdes.
Imorgon blir det en intensiv dag, vi rider tidigt på morgonen och därefter är det då tävlingar som drar igång redan kl 11.00. Två starthästar har vi imorgon och jag har skrivit kommentarer om deras chanser under fliken Starter (& Resultat), så titta in där!

Vilket väder! Det blåste så mycket på morgonen att hela taket skallrade. Vi har ju glastak som kan öppnas så mycket eller lite man vill och jag slängde mig på knapparna och stängde till dem, var faktiskt ganska orolig för att de skulle rivas sönder av blåsten. 
Vi såg senare på dagen en bild från ridskolan i Bro där halva deras ridhustak hade blåst av, det såg helt overkligt ut!
Trots att det var stormvarning så genomförde vi alla turer utom åringarna. Det är för stor risk att jobba med oerfarna hästar som kan bli skrämda när det blåser så här mycket, det var en säkerhetsfråga både för dem och oss. 
Det var rätt lugnt på banan och stallbacken, det verkade som att inte alla stallar tränade idag pga vädret. Hästarna klarade det hela bra i alla fall trots att täckena fladdrade runt ganska mycket när de reds.
Imorgon verkar det bli kallt och nu på eftermiddagen har jag bytt till vinterdäck på bilen, när man kör så pass långa sträckor som jag gör varje dag så känns det viktigt att ha bra däck om det blir isigt.

Lugnare träning idag och på rakbanan eftersom dirttracken var stängd. 
Startlistan till lördag kom och redan kl 11.00 rids första loppet då, så det blir en annorlunda och intensiv lördag med morgonträning och därefter förbereda oss inför tävlingarna samtidigt som vi ska hinna med allt annat i stallet.
Vi har alltså två starthästar på lördag och tre på söndag samt ett kval. Under fliken Starter (& Resultat) kan ni se vilka hästar som startar i vilka lopp till helgen.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Aktuellt

 • Andel Douze Points +

  Ännu finns några andelar kvar i fina tvååringen Douze Points som kan vara ett riktigt fynd och är till salu i andelar från 10 procent och uppåt. Passa på att gå med i en mycket lovande unghäst som har storlopp på programmet redan i år. 
  Pappa är Barocci och mamma Spring Sea är fransk (med svensk hcp 83,5) och har fyra vinnande avkommor i Frankrike med hcp 86,5-82-81-79

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1