Dagbok

Stallets dagbok

Plusgrader hemma imorse och plusgrader precis överallt på vägen ut till Bro, men precis innanför grindarna till banan, där var det minusgrader. Har Bro Park en helt egen liten väderzon eller...? Fruset överallt inne på området förutom... ja, vad tror ni? Javisst, förutom just banan som var helt vattenfylld fortfarande. Jämfört med igår så kändes banan ojämnare och djupare, tiningsprocessen har helt klart gått en bra bit framåt på ett dygn.
Första turerna travade vi runt området och det var pigga hästar som nog gärna hade velat galoppera av sig lite mer. Efter tredje turen var jag ute och pratade med banpersonalen som jobbade med att göra rännilar där vattnet från banan kunde rinna ut. Vid harvning precis innan så hade avslutningen av rakbanan (som är en större volt) varit i så pass okej skick att man nog kunde jobba hästarna i trav där. Absolut värt att testa och de tre sista turerna reds där istället och det gick jättebra. Dock blev det geggigare och geggigare desto mer solen sken och värmde, men det blev ändå en bra och nyttig övning att rida där och hästarna jobbade sig fint.
Vilken skillnad det blir för ens eget humör och energinivå när det känns som vår med skinande sol och mer värme än på många månader, då känns allt så lätt och enkelt!
Efter förmiddagsarbetet var avslutat gick vi på promenad med hundarna och idag var det hela åtta hundar som var med, en hel skock. Vi gick till stora banan och tog ett varv runt gräsbanan och det är otroligt hur mycket dirttracken har tinat på bara ett par dagar. Senast vi gick där så tyckte jag att det smält mycket, men nu var det bara väldigt lite is kvar i kanterna och själva dirttracken hade tinat en hel del. Fortsätter vädret så här så borde banan kunna öppna inom kort faktiskt, det vore fantastiskt!
Ha nu en fortsatt fin helg i solen!

Om banan höll bra igår, vilket den verkligen gjorde, så var det helt annorlunda idag. Redan från morgonen när jag gick ut för en första inspektion i mörkret så var det ingen tvekan om att den hade släppt rejält. Det var vatten på hela ytlagret och det gick rätt ner igenom till botten där alltså själva tjälen sitter. Otroligt vilken scenförändring mot gårdagen!
Det känns väldigt skönt att vi ändå cantrade på lite med hästarna igår, tittar man på väderprognosen så dröjer det nog några dagar innan det fungerar att träna på raskare igen.
Om jag jämför hur det såg ut på stallplan på morgonen jämfört med kvällen idag så har det bara under denna dag smält massor, när jag åkte hem var det vatten nästan överallt.
Nu får man ju som bekant inte välja väder, men bäst nu hade nog varit om det bara höll sig på plus hela tiden så den här processen får fart. Varje gång det fryser så stoppas det ju upp, å andra sidan får man en bra bana då så det finns fördelar och nackdelar med båda.
Återkommer som vanligt med en rapport om lördagens träning, så får vi se om det bara blir trav eller om vi kan få galoppera lite också.

Idag var det en härlig dag! Det var första dagen vi cantrade på i mera tempo och även om det inte gick jättefort så var det en stor skillnad mot de lugna och uppbyggande tempon vi gått i hela vintern. Roligt att få se hästarna galoppera på lite mer med en annan steglängd och det var nog väldigt skönt för dem med, jag tror de har längtat mycket efter att få öka på.
Mellantempo var i stort sett det man kan säga att de gick i och de såg väldigt fina och peppade ut. Kändes ännu mer som att våren är på gång nu när träningen går in i ett nytt skede!
Det var ett par minusgrader på morgonen som övergick till plus, men banan höll sig utmärkt hela dagen. Däremot var den ganska geggig framåt kvällen och det vill nog till att graderna kryper under nollan en stund i natt om det ska vara ridbart imorgon.
Mest hoppas jag faktiskt på att det blev bara plusgrader nu, även om det då inte skulle vara ridbara banor på några dagar så skulle allt smälta undan rätt fort och att det sedan är sommarbanor som gäller. Vi avslutade dagen med en hundpromenad med baninspektion samtidigt och det har försvunnit massor med is och snö från dirttracken, så blir det lite varmt nu så går nog den tiningsprocessen ganska fort. Ser såå fram emot att få träna där igen!

Lugn onsdag med tid för extrapyssel och fix. Onsdagar är just en sådan dag när man hinner med allt extrajobb som behöver göras regelbundet. Dock fungerar det ju bara så nu när det inte är tävlingar, när säsongen drar igång kommer det vara en dag med full fart istället och förberedelser inför lopp.
Galoppen kommer ju tävla varje onsdag och söndag och även om det inte är tävlingar på hemmaplan varje vecka så är det ofta i alla fall (och dessutom en del resande till andra banor).
Imorgon är det träning som vanligt!

Som väntat var det ett par minusgrader imorse och vips så hade banan torkat upp! Så klart med hjälp av körning under natten när den börjar frysa och även tidig morgon var traktorn igång och underhöll banan. 
Skönt att kunna cantra alla hästar idag och det tyckte de med. Flera av hästarna studsade fram första biten ute på banan, glada att få galoppera av sig lite.
Hela arbetsdagen flöt på utmärkt och hästarna såg fina ut. Roligt också att de inte bara ser bra ut när de galopperar utan även i kroppen. De yngre hästarna har vuxit och utvecklats en hel del och överlag ser hästarna musklade och starka ut, när man ställer upp dem och tittar på dem så ser de mycket bra ut.
Vår chiropraktor var på plats idag och jobbade med några av hästarna. Det är bra nu inför säsongen att se till att det inte finns några låsningar eller småproblem som kan störa, att de är hundra procent i kroppen.
Det blev sammanfattningsvis en bra dag som bara blev bättre när solen för andra dagen i rad började skina, det är vi inte så bortskämda med.
Arbetet med planering inför säsongen fortsätter (gällande storlopp och datum för de första loppen för varje häst) och imorgon tror jag att det arbetet kan vara klart.

Det kan väl inte bli vår redan i februari? Det kändes faktiskt så idag. 4-5 plusgrader har det varit hela helgen och det har smält undan enormt mycket, så himla skönt! 
Det var nästan så man undrade vad det var för lampa som lyste plötsligt, det var ju evigheter sedan vi såg solen men idag sken den halva förmiddagen och gav lite extra känsla av vår.
Vi fick ett sms redan igår att banan var stängd pga tjällossning, det brukar ju sällan hända så här tidigt. Hela dagen idag har traktorer kört på rakbanorna och jobbat med dem, jämnat och fixat. Som jag tidigare skrivit så är det massor med snö och is som ska smälta bort och banorna har varit ganska krävande pga all snö, det blir ju så mycket material och ganska djupt. Så det känns jättebra att få bort en hel del av detta i alla fall. 
Nu verkar det som att det ska vara några minusgrader på nätterna och plus på dagarna, det är ju ganska perfekt. Det betyder att det hinner smälta en del på dagarna och så torka upp under nätterna så det går att träna på banan.
Idag blev det travturer för hela slanten och hästarna var väldigt pigga, de hade behövt galoppera av sig lite.
I lördags vaccinerade vi ganska många hästar, så idag var det lite färre antal turer (man ska alltid ta det lugnt med hästarna i ett par dagar efter vaccination). Det här var inte planerat, men häromdagen kom det ut på Svensk Galopps sida en rekommendation att alla hästar som inte vaccinerats inom sex månader borde få en vaccination omgående (normalt görs det en gång om året efter grundskyddet är klart). Rekommendationen kom för att just nu härjar hästinfluensa i England där de har ställt in alla galopptävlingar och även i Sverige har det ju varit en hel del. Med tanke på att det varit mycket virus och annat så får man vara extra försiktig och noggrann om man är i flera stall, det är ju jätteviktigt att begränsa smittorisker så mycket det går.
Imorgon hoppas vi det går att cantra på banan igen!

Lugn härlig söndag och ledigt för både ordinarie personal och hästar. Nu laddar vi för en ny träningsvecka!

En del regn idag, det småduggade till och från under i stort sett hela dagen med lite kortare uppehåll och plusgraderna hänger kvar. Redan på förhand var det alltså en del frågetecken kring hur banan skulle ha klarat vädret. 
Fredrik, som fortfarande är jetlaggad sedan sin semester, var återigen på plats tidigt och red första turen ensam kl 6.30 (under den tiden mockar vi och gör klart stallet), han och Haweswater var ute och testade banan. Den var lite geggig och hade en del mindre ojämnheter som jag inte direkt gillade även om det kanske inte var någon riktig fara.
Min plan blev att avvakta till första harvningen 7.30 och kontrollera banan igen innan nästa tur reds. Efter nästa harvning kändes banan klart jämnare när man gick på den, men också klart blötare. Att inspektera den till fots som jag gör är en sak, men det är först när man rider på den som man fullt ut kan känna om den är okej eller inte. 
Så nästa tur skickades ut och det var Space Dragon (med Maria Neil), Himalaya (med Fredrik), Light Treading (med Tobias) och High Max (med Amanda). Normalt sett travar de först och går sedan en canter på rakbanan, travar tillbaka och därefter ytterligare en canter. När de kom travande tillbaka efter första canterrundan var ingen särskilt imponerad över banan, den var alltför blöt och geggig. Jag inspekterar i stort sett alltid ganska i början av bansträckningen, vilket är nära vårt stall och där tyckte de att den var okej, men längre ner hade den börjat släppa mer och mer.
Vi tog då beslutet att de fick trava en runda till istället för ytterligare en canter. Övriga turer för dagen reds runt området som var sandat och det var trav som gällde. Banan har ändå klarat väderomslaget bra denna vecka fram till idag, men man får tänka på att det är mycket snö och is i den som ska smälta bort.
Klockan tolv lämnade jag stallet för det här mötet som hölls uppe på restaurangen i läktarbyggnaden och redan när jag kom körande med bilen så var det lätt att se att intresset för mötet var minst sagt stort, det var verkligen parkerade bilar precis överallt. Det finns säkert någon mer exakt siffra på hur många som var där, men jag gissar på att det inte var så himla långt ifrån 100-talet personer. Det är väldigt glädjande att så här många tar sig tid en lördag, det visar ju att det finns ett stort engagemang. 
Mötet var satt till att hålla på i två timmar, men tog närmare 2,5 timme. Det var VD Fredrik Reuterskiöld som svarade på frågor som var inskickade i förväg och det uppkom också en hel del frågor runt dessa.
Mycket bra moderator var Louis De Geer, han upprättade vilken ordning folk fick fråga, han såg till att det inte blev för långrandigt och han satte stopp när det kändes som att ämnet var uttömt och klart. Han var lugn men bestämd och det gjorde att det blev ett bra upplägg på mötet så enligt mitt tycke var han ovärderlig för att det här skulle bli bra.
Det var många intressanta och viktiga saker som togs upp, skulle jag redovisa allt här så skulle det nog bli lite väl långt... Stockholms Galoppsällskap kommer ut med någon mer detaljerad rapport sedan, det fanns också en hel del frågor som var inskickade och som inte kom med på mötet, de skulle skriftligt besvaras efteråt och publiceras.
Min åsikt är att mötet på det hela taget var mycket bra och att information är något Svensk Galopp behöver förbättra, detta var ett första steg i rätt riktning. Någon föreslog en typ av Nyhetsbrev varannan vecka vilket jag tycker skulle vara en utmärkt idé. Kommmunikation och information är viktigt för att undvika onödiga spekulationer och konspirationsteorier samt kan bidra till en ökad förståelse.
Frågan som inledde mötet var Vintergaloppen, om banan fungerar för det vilket den enligt VD inte gör. Det gav ju inte en toppenstart direkt, här tror jag många med rätta blev upprörda.
För mig känns inte frågan utredd än, enligt banbyggaren är inte banan gjord för att saltas på för då skulle det varit grövre sand och en mycket mindre dosering i svängarna. Det borde utredas betydligt mer, stämmer verkligen detta och i så fall vem beställde då hur banan skulle läggas? Man kan inte bara acceptera att en person säger så utan då får man ta in fler experter som kontrollerar banan och kommer med utlåtanden. Detta bör göras så snabbt som möjligt för att ha ett bra beslutsunderlag för hur tävlande på vintern framöver ska gå till. 
Efter det blev det ändå många bra nyheter om saker som är på gång, bl a den hinderbana som byggs på innerplan som då kommer bli en gräsbana som vi kommer kunna använda för träning. Den banan kommer vara ett mycket starkt komplement för oss tränare att kunna preparera hästar till lopp på en skonsam och mer sviktande gräsbana. Jag tror det hade varit svårt för de flesta att acceptera att det läggs så pass mycket pengar på en hinderbana när det knappt finns några hinderhästar, men blir det också en träningsbana så kan det vända opinionen från minus till plus.
Överhuvudtaget blev det ett bra möte där många nog fick en helt annan insikt i hur det fungerar och att det finns många nya spännande saker som kommer inom kort.
Jag tror det var oerhört viktigt och positivt att avhålla det här mötet och de jag pratade med efteråt tyckte detsamma. Sedan finns det alltid enskilda frågor man inte är nöjd med, men på det hela taget tror jag det här var väldigt nyttigt och bra. 
Önskar nu alla en fortsatt trevlig helg!

 

 

En något lugnare dag idag och det tack vare att Elin (Rödjare) ville komma och rida lite turer idag. Trevligt att ha henne på besök, det var ett tag sedan! Så då blev det färre men större turer idag och dagen flöt på utmärkt. 
Lite oroliga var vi för om banan skulle hålla efter en natt med plusgrader och enormt mycket smältande snö (nästan så man får lite vårfeeling...), men den fungerade bra. Det blev mera fukt i banan (det är ju säkerligen en hel del snö som harvats ner i den och som ska smälta bort) och den blev lite tyngre men med bra fäste i.
Hästarna tränar på fint, fortfarande i lugna tempon och det håller vi oss i ett litet tag till. 
Idag kom propostionerna ut till april och maj och även storloppspropositionerna. Än så länge bara på nätet, men nu kan man ju börjar planera upp säsongen mer i detalj och det är ju roligt att börja se framåt mot våren och tävlingar. Det blir lite mer verkligt liksom när nu loppen finns publicerade, så himla länge till dröjer det faktiskt inte.
Imorgon är det träning som vanligt på morgonen och kl 12  har Svensk Galopp tillsammans med Stockholms Galoppsällskap ett intressant informations/frågemöte som jag tänkte gå på. Hoppas det blir ett bra möte, kommunikation är viktigt och behövs för att skapa förståelse. Rapport från mötet kommer imorgon!

I väntan på att börja med eftermiddagsarbetet så kör jag idag en tidig uppdatering här på sidan.
Det har ju varit mycket vädergnäll från min sida den senaste tiden, men om jag får säga det själv så är jag lite ursäktad med tanke på hur extremt det har varit den senaste tiden. I måndags 20 minusgrader, tisdag plusgrader, onsdag 14 minus och idag var det plus igen... Inte måttligt med temperaturomslag, men nu håller jag tummarna för att det fortsätter ligga en bit över nollan så alla de här snömassorna åtminstone börjar smälta bort. Idag har det rasslat på taken stup i kvarten när stora sjok med snö rasar ner, bort med det bara tycker jag som inte gillar vinter och snö.
Det är nu så bra plogat överallt att det fungerar att rida även i plusgrader, det finns inte så mycket snö på ridvägarna att det är någon större fara. Lite styltor blev det i näst sista turen, men inte mycket alls och vi kunde genomföra samtliga turer utan problem.
Det är mycket att rida nu när alla hästar ska förberedas inför säsongen, när tävlingarna är igång igen så är det alltid några som har startat och som då har några dagar ledigt, men fram tills dess är det intensivt arbete som gäller. 
Fredrik fick prova A Ragman idag och det var premiär för honom att rida årets tvååringar. Det är alltid roligt att höra vad han tycker och han gillade "Ragge" mycket, han kommer få prova de övriga också vartefter det passar in i schemat. Det är ju annars Tobias som har ridit in samtliga åringar och är den som har ridit dem mest, han gör ett fantastiskt jobb med unghästarna!
Apropå Fredrik så har han inte helt ställt om sig på tiden än sedan semestern (det är 11 timmars tidsskillnad till Hawaii). Planen var att han skulle rida första turen kl 7.30 idag, men redan kl 4.50 skickade han sms och frågade om han inte kunde få komma en timme tidigare eftersom han var så himla pigg! Det finns ändå fördelar med jetlag... ;)
Imorgon tränar vi vidare!

Igår utlovade jag lite uttalande om de nyheter som kom ut på Svensk Galopps sida igår, hittas här:
https://www.svenskgalopp.se/artikel?cid=1.740244&defaultMenuId=true
Naturligtvis tycker jag detta är väldigt goda nyheter! Fullmäktige bestämde i höstas att Tävlingskommittén (som jag är med i) skulle gå igenom prispengarna och det som var direktivet var att höja prispengarna i vardagsgaloppen. Detta har vi lagt ganska många timmar på, bl a en hel söndag tillbringades på Arlanda där vi jobbade med en ordentlig genomgång och beräkningar. Sedan är det ju styrelsen i Svensk Galopp som tar det slutgiltiga beslutet och det här nya söndagsloppet är ett förslag som kommer från dem.
Nu höjs prispengarna en bit i alla handicapklasser vilket är en väldigt viktigt och positiv signal tycker jag. 
Så finns då dessutom det här nya loppet och det rids varje söndag och är i klassen -10. Alla hästar kommer inte in här, men visst ligger det lite lagom i mitten vilket gör att i alla fall många kan vara med. Förstapris är hela 60 000 kr vilket är väldigt högt för den här klassen som är mitt emellan brons och silver. Har man dessutom en svenskfödd häst som är tre eller fyra år så blir ju förstapriset hela 84 000 kr! Så här finns verkligen möjligheter att en helt vanlig häst i mellanklassen kan gå rejält plus med lite tur.
Galoppen har så pass bra ekonomi att detta kan göras vilket är mycket glädjande och det känns som en allmänt stor satsning detta år med flera större förändringar. Som ni kan läsa i artikeln kommer både ett nytt positioneringssystem och en ny sida med tips till alla lopp. Båda dessa nyheter är ju i första hand en service till spelare och spel är vi ju beroende av för att ha råd och för att kunna växa. Ska man få fler personer att upptäcka galoppen så är just information det absolut viktigaste och det här låter som två bra redskap för bättre service till de som ska spela och följa tävlingarna.
Denna vecka är det utlovat att propositionerna för april och maj ska publiceras och även storloppspropositionerna. Visst får man en liten försmak av våren när allt sånt här är på gång nu? Det är en spännande säsong som ligger framför oss!

Vilka galna väderomslag det är just nu! Igår var det 20 minusgrader, redan imorse vid 5-tiden var det nästan plusgrader, låg och pendlade runt nollan för att sedan stiga mer under dagen. 
Det kändes lite osäkert om det skulle bli styltor i hovarna, men på morgonen fungerade det bra ändå. Det blev inga stora styltor och de släppte på en gång så det var ingen fara alls. Dock blev det lite värre framåt lunch när graderna kröp uppåt och vi fick inställa de sista turerna men som tur var hann vi rida nästan alla innan förutsättningarna var för osäkra.
Verkligen besvärligt just nu med väderförutsättningarna, men det gäller att ha is i magen och bara rida när det är säkert och bra underlag. Skönt i alla fall att vi kunde träna nästan allihop idag och hästarna var pigga och glada, bl a Approach studsade fram av glädje ute på rakbanan.
Idag var Fredrik tillbaka igen, brunbränd och väldigt nöjd med en fantastisk semester på Hawaii som han rekommenderade varmt. Det är elva timmars tidsskillnad så igår när de kom hem efter en väldigt lång hemresa med förseningar så var han mycket trött. Strongt ändå att ta sig upp tidig morgon idag och komma och rida hela dagen, jetlag och sömnbrist är inga enkla förutsättningar. 
Igår kom ju Svensk Galopp ut med nyheter angående prispengar, nytt lopp samt lite andra positiva nyheter. Imorgon går jag in lite närmare på detta här på sidan, så på återhörande då!

20 minusgrader på morgonen och så massa snö på det, inte de roligaste förutsättningarna. För egen del blev det en minst sagt annorlunda dag... Startade upp bilen och fick bort snön på och runt, men vad hjälpte det. Trots att jag skulle backa i nerförsbacke som ju borde vara rätt enkelt så fastnade bilen efter ett par meter. Där satt den, ohjälpligt fast och framhjulen bara snurrade varje gång jag försökte köra. Efter en timmes försök gav jag upp och insåg att ut kommer jag inte. Då stod bilen precis mitt i grinden till huset, den blockerade uppfarten och grinden gick inte heller att stänga, den kunde ha stått bättre...
På eftermiddagen åt kvällshållet kom vår otroligt snälla granne med en traktor och hjälpte till att få loss bilen, men inte bara det. Han plogade och sandade uppfarten också, allt förvandlades från kaos till ordning och reda. Jag är så otroligt tacksam, utan hans hjälp hade väl bilen stått där till våren typ... 
Så imorgon ska det förhoppningsvis fungera att ta sig ut igen!
I stallet gick det relativt bra trots kylan, men när det är så kallt och dessutom massor med snö så blir allt väldigt tungjobbat.
Idag landade Fredrik och Lina i Sverige igen efter två veckor på Hawaii, imorgon är Fredrik tillbaka i stallet igen!

Vilket kaosväder! Sedan den här sommaren som var rekordvarm och man kände att det inte riktigt är som det brukar vara så sa jag att antingen blir vintern extremt varm eller extremt kall. Det började ju bra med plusgrader långt in i december, men den senaste tiden har det inte varit lika fantastiskt (om man nu inte älskar snö och kyla vill säga...).
Söndagar jobbar Maria (Neil) och idag var det tillsammans med Sofia. Maria ringde mig klockan 6 och talade om att hon inte kom ut med bilen, hon hade jobbat en bra stund på att ta ut. Den enda lösningen jag såg då var att ta en taxi, men det var över en timmes väntetid på det. Medan hon väntade fortsatte hon skotta och tog sig faktiskt till slut ut, så något försenat kunde arbetet inledas. Sofia, som åkte kommunalt klarade det lättare men även där var det en del förseningar.
Därefter gick arbetsdagen bra, men det är ju inte lite snö som har fallit och allt blir tungarbetat.
Imorgon ska det bli rejält kallt dessutom, det är ju kanske inte just det man längtar efter just nu. Våren känns en bit bort för tillfället!

Idag blev det en lite annorlunda dag. Hade redan innan jag åkte hemifrån en misstanke om att det inte var så bra förutsättningar, massor med snö och så lite plusgrader. Mycket riktigt så fick hästarna rejält packade styltor i hovarna bara de gick de få metrarna som är från stallet ut till walkern. Att ställa in dagens träning var ganska självklart, risken för vrickningar var extremt stor. Det var inget fel på rakbanan, men kruxet var att ta sig dit och hem med massor med snö överallt. 
Vi inställde också hagturerna, hagarna är jättemysiga just nu med massor med snö, bara det att just idag var de inte så lämpliga. 
En sådan här dag kan jag känna att vi har det ganska bra förspänt i och med att vi har hållit igång hästarna så pass mycket, då är det också lättare att ställa in när inte förutsättningarna är bra. 
En gång för många år sedan hade vi en häst som skulle starta på söndagen och dagen innan tog jag ut honom på en runda i skogsslingan som fanns på Täby Galopp. Vädret var ungefär som idag och det var en mysig tur i djupsnön tyckte jag. Lika roligt var det inte dagen efter då han stod med en vrickad kota som var svullen och han fick strykas. Den där kotan tog ett bra tag innan den var helt utläkt. Så det är sällan värt det att chansa när det inte är bra underlag.
Det blev en trevlig pysseldag i stallet och några hästägare kom på besök i alla fall och vi köpte extra god (och onyttig...) fika.
Måndag verkar bli väldigt kall (ca 15 minusgrader), men resten av kommande vecka ser alldeles lagom ut med ett par minusgrader enligt väderprognosen.
Ni som följt den här sidan länge vet att en av mina favoritprogram är Melodifestivalen och ikväll drar det igång äntligen, jag är mycket taggad. Trevlig helg på er!

Känns riktigt bra att det nu är februari, dock var det mer vinter än på länge idag. Snön yrde och emellanåt blåste det också, men alla turer kunde genomföras som planerat och hästarna ser fortsatt fina och pigga ut. 
Jag hade hand om kvällsfodringen och under eftermiddagen började jag bli lite orolig för hur det skulle gå att köra hem med all snö som föll, men det gick bra. Vill uppmana alla som ska ut och åka bil under helgen att ta det lugnt, för underlaget skiftar fort!
Hoppas nu att vädret är okej imorgon, så det går att träna som planerat. Stora massor med snö är ju sällan jättebra.

Sista dagen i januari, känns psykologiskt viktigt att vi imorgon går in i februari. Tycker den här månaden har gått väldigt långsamt, så det känns skönt att vi nu tar ett steg vidare mot våren som jag (och säkert många med mig) längtar efter. 
Träningen gick bra och hästarna såg fina ut i fortsatt lugna tempon. Maria Neil red ett par turer på morgonen innan skolan (som är veterinärutbildning) och hon red bl a A Ragman för första gången och gillade verkligen honom. Det är alltid roligt att höra vad en ny ryttare tycker om en häst och speciellt unghästarna. Jag är så himla nöjd med våra tvååringar, de har allihopa både växt och utvecklats massor den senaste tiden och de ser strålande fina ut.
Idag på eftermiddagen hade vi det sista telefonmötet för denna gång i Tävlingskommittén och nu är det mesta spikat vad gäller propositioner och prispengar. Det är många spännande och positiva nyheter som kommer ut officiellt inom kort, senast  i nästa vecka. Så fort det finns ute så tänkte jag kommentera närmare här angående allt nytt som blir nu till våren vilket känns väldigt bra och peppande.
Rolig avslutning på eftermiddagen att se Irish Trilogy göra en ny toppinsats i Dubai och att de skandinaviska hästarna räcker så långt och har tagit pengar i alla lopp är ju fantastiskt. Det visar ju också att det är inte alls orealistiskt att åka dit och kunna konkurrera, vår nivå här i Skandinavien räcker ändå en bra bit.

Lugnare dag som onsdagar brukar vara, men vi red ändå några turer idag och det gick fint.
Jag har idag som utlovat uppdaterat med nya bilder även om det blir en lite mindre uppdatering denna gång. Kolla in detta under fliken Veckans Bilder!
Imorgon är det träning som vanligt igen med fullt schema!

Nollgradigt idag och på förhand var jag lite orolig om det var "styltväder" dvs när snön packar sig i hovarna och det är risk för vrickning. Så var det dock inte alls och vi kunde träna helt enligt plan. 
Hästarna såg fina ut och var som vanligt pigga och glada. Jag ser verkligen fram emot när det är dags för lite snabbare tempon igen, men än dröjer det ett tag.
Hela arbetsdagen var intensiv med mycket på schemat, men flöt på bra ändå.
Efter ridningen varje dag så sköts naturligtvis hästarna om. När det inte är vinter och kyligt brukar de först duschas av, men när det nu varit kallt har vi bara spolat benen och sedan borstat dem för övrigt. Så därför passar vi på nu när det är något varmare grader och ger dem en riktig shamponering, vi kör några hästar per dag men bara när det är mildväder som idag. Det märks att de njuter, det måste vara jätteskönt efter ett långt uppehåll att bli ordentligt duschad och ren över hela kroppen och så på med ett varmt fleecetäcke direkt efteråt.
Vi håller också på med att frisera manar när tid finns, så det är mycket pyssel och fix just nu även om så klart själva träningen är prio ett.
Imorgon tänkte jag göra en ny bilduppdatering igen!

Så var det en ny vecka och fullspäckat schema! Det är ju fler turer i och med att Fredrik är på semester sedan drygt en vecka, men om ytterligare en vecka är han hemma igen.
Igångsättning idag av Space Dragon som bara fått en liten minisemester på tio dagar för att ladda lite, han mår bäst av att hållas igång annars. Dessutom igångsättning av tvååringarna A Ragman och den odöpta franska. De har fått vila i några veckor vilket jag tycker är viktigt för åringar/tvååringar. Efter inridning på hösten och igångsättning så mår de även bra av en kortare viloperiod då de kan hinna växa lite och få tid att utvecklas. Man ska inte underskatta tid för återhämtning och uppbyggnad när man jobbar med unghästar.
Idag var det då dags igen för ridning och de skötte sig verkligen exemplariskt och speciellt med tanke på att de inte ridits på ett tag. De fick först trava en sväng och sedan cantrade de tillsammans på rakbanan. Det här är utan tvekan två klasshästar, bara att se vilken mäktig aktion de har när de galopperar.
Alla turer gick bra och vid lunch hade vi hoppats på att provsvar skulle vara klart så vi kunde åka till Mälarkliniken och hämta upp Australian Open. Jag ringde vid 13-tiden för att kolla läget och fick då besked att svaret väntades först vid 16-16.30. Halvsegt att vänta, men efter en längre hundpromenad och en lunch på pizzerian så gick tiden ändå hyfsat snabbt. Strax före kl 16 ringde de och sa att som väntat så var allt bra med provet och han kunde åka hem. 
När vi kommit dit och fått instruktioner och annat så väntade då bara den lilla detaljen att lasta in honom. Kan säga att han inte var snällare att lasta denna gång än häromdagen, envis var bara förnamnet. Även fast vi fick hjälp av Matilda som hade kvällspass på Mälarkliniken och var så himla snäll och hjälpte till så tog det sin tid, men efter mycket jobb så gick han plötsligt in. Klockan 18.30 var han hemma i sin box, i transporten på väg hem satt vi och planerade för den här lastningsträningen som snart ska inledas och som känns ganska välbehövlig... 
Det blev en lång dag, jag åkte hemifrån kl 5 imorse och var hemma igen 14,5 timme senare, men det känns jätteskönt att Aussie är hemma igen!

Lugn söndag som vanligt nu under vintern när det inte är tävlingar. Jag ringde och pratade med jouransvarig på Mälarkliniken och Australian Open mådde utmärkt och hade ingen som helst temphöjning idag. Så nu hoppas vi att provet kan tas så snabbt som möjligt imorgon så han kan åka hem hyfsat tidigt.
På återhörande imorgon!

Dagens schema var verkligen fullspäckat eftersom vi skulle hinna med både den vanliga träningen samt hämtning av Australian Open på Mälarkliniken. Eftersom han var rejält svår att lasta när vi åkte dit igår så hade jag planerat in att vi skulle åka flera stycken dit vilket ju naturligtvis är ganska tidskrävande.
På morgonen ringde som avtalat veterinären med en rapport om hur allt varit under natten och morgonen, innan hämtning ville vi ju stämma av att allt var bra. Han mådde fint och allt såg bra ut efter operationen, det enda var att han hade ett par tiondelars förhöjning i temperatur vilket är väldigt vanligt efter operation, det är i stort sett mer eller mindre alltid så.
I normala fall hade det bara varit att hämta hem honom, men nu med den här hemska abortvirusen som drabbat bl a Skånsta så är säkerhetstänket extremt stort. De sa att visst fick vi hämta honom om vi ville, men om man ville vara helt på den säkra sidan så tar men ett snabbprov och kollar att han inte har någon virus eller liknande. De var väldigt tydliga med att det egentligen inte fanns någon misstanke och han har inga som helst symptom, detta var rent ur säkerhetssynpunkt med tanke på att det går en hel del just nu. 
Det här fick jag själv bestämma hur vi skulle göra, men med tanke på att vi har ett helt stall med tävlingshästar och att det ändå var deras rekommendation så fick det bli så till slut. Hellre vara för petig än att chansa, även om det i det här fallet kanske var lite överdrivet noggrant. Han får stå kvar på kliniken till på måndag och tidig morgon tar de ett prov som lämnas in direkt och svar kommer samma dag. Så nu är planen att hämta hem "Aussie" efter lunch på måndag istället.
Hästarna tränar vidare och ser fina ut, den här uppbyggnadsträningen som görs nu är ju viktig och lägger hela grunden för säsongen. Tror att både hästarna och vi längtar till våren och snabbare tempon och även om det känns långt dit nu så går tiden ändå rätt fort. I nästa vecka börjar februari som ju är en kort månad och därefter är vi inne i mars som är sista månaden innan tävlingarna börjar igen. Längtar tills den här spännande säsongen drar igång!
Önskar er alla en jättetrevlig helg!

Här kommer fortsättningen på gårdagens stök med Australin Opens tänder/tandkött:
Idag var det då körning till Mälarklinikenför att en riktig tandexpert skulle kontrollera honom. Eftersom Kurre var bortrest just idag så var Wolfram snäll och kom och körde, transporten fick jag låna (hyra) av Maria Sandh, stort tack till båda två!
Det inleddes inte direkt på bästa sätt med att Aussie som han kallas blåvägrade att gå på transporten. Han var inte stressad utan bara envis och det tog lång tid innan han gav med sig. (Kan säga att det är inplanerat lastträning med unghästarna inför sommarens resor, så här vill vi inte hålla på när de ska iväg och starta...).
När vi försenade till slut kom fram och han blev kollad så fick vi två val:
1. Skära av biten med tandkött och tänder.
Fördel: Smidigt och enkelt att utföra, bara att skära av och han kan åka hem igen. Läker fort och bra.
Nackdel: Hans permanenta tänder som kommer fram så småningom har inte ordentligt skydd av tandkött och det kan göra att han får problem med infektion i dem och att de måste tas bort de med.
2. Sätta fast allt med en sorts ståltråd som syr ihop det.
Fördel: Det är det bästa för munnen om det läker bra, allt sitter som det ska.
Nackdel: Inte helt säkert att det läker ihop bra och då får man i alla fall skära bort biten, dock är det en mycket bra chans till full läkning.
Största nackdelen är dock att då måste han sövas vilket alltid är en risk och att vi måste lämna honom och hämta imorgon istället.
Så då var det upp till mig att bestämma vilket alternativ vi skulle välja. Efter mycket velande så kom jag fram till att alternativ två fick det bli, till stor del baserat på att veterinären verkade förorda det. Det var det bästa för Aussie, att få det åtgärdat ordentligt och att vi inte riskerade problem framöver med tänderna. Men helt klart våndades jag en del över att han skulle sövas, även om risken inte är jättestor så finns den.
Det var därför en stor lättnad när veterinären ringde framåt eftermiddagen och meddelade att allt hade gått bra och att det såg jättefint ut!
Imorgon blir det hämtning på förmiddagen!

Det var lite av ett tandtema på dagen. På eftermiddagen var det inplanerat tandläkarbesök för några av hästarna. Vi har redan gjort en genomgång på tvååringarna och inom kort ska övriga hästar få en kontroll, det blir om en månad ungefär. Dock är det några vi misstänkt behöver åtgärdas tidigare, speciellt yngre hästar släpper en hel del mjölktänder och där kan det ganska fort bli ganska ojämnt i munnen och en irritation för dem. Så vi hade bokat in fem av dem redan idag och övriga då i slutet av februari.
Detta var då som sagt inbokat först på eftermiddagen, men redan mitt på förmiddagen inträffade något mer akut. Vi vet inte vad som hade hänt (hästar är ju experter på att hitta på osannolika saker...), men vi upptäckte att Australian Open hade två tänder och en rejäl bit tandkött som hängde löst åt sidan, ganska otrevligt (för att inte säga äckligt). Detta var inget för en tandläkare utan för en veterinär och vi fick en från Mälarkliniken att komma ut. 
Det tog en väldans tid att fixa och greja med detta, rengöra och kontrollera mm. Tiden gick och plötsligt kommer tandläkaren in i stallet och vi inser förvånat att lunch har blivit till eftermiddag, tiden bara flög fram.
Till slut kom i alla fall veterinären fram till att det här måste förmodligen sys fast och då måste han in till kliniken.
Normalt sett har vi ju lyxen av att ha Kurre med transport som kan köra, men nu är Kurre bortrest just idag och imorgon bitti. Vi fick tid imorgon bitti, så under kvällen här har det varit lite knep och knåp att få ihop morgondagen men tror nu jag organiserat allt. Närmare rapport kommer imorgon!

Lugn onsdag med bara lite ridning och mera pyssel och fix i stallet. Sköna grader idag, närmare nollan faktiskt och även om vi bara är i januari än så hoppas man ju på att graderna börjar smyga uppåt så småningom.
Imorgon är det fullspäckat schema med ridning hela dagen!

Betydligt trevligare grader idag, på morgonen 6-7 minusgrader och framåt lunch var vi nästan uppe på nollgradigt. Rakbanorna var jättefina, trots flera dagar med rejäl kyla så fanns nu inga klumpar alls i banan. 
Hästarna var efter en extra ledig dag lite extra pigga och glada idag, det är roligt att se hur kul de tycker det är att träna (även om det bara är lugna tempon), de riktigt laddar när de kommer ut på banan och ska sätta igång att galoppera.
Idag var det dags för igångsättning av några hästar som fått vila ett tag; Power of Attorney, Haweswater och Shylock. De flesta av våra hästar har bara fått en kortare vila och har hållits igång, men några som behövt det har fått vila lite längre och dessa tre tillhör de fåtal som haft längre semester från träningen. Power of Attorney har verkligen haft nytta av den här tiden, han har växt mycket och först nu känns han redo att träna igång igen. Haweswater och Shylock har båda haft en lång säsong och speciellt Shylock påverkades mycket av fodret och har behövt tid för återhämtning för att nu kunna börja om igen. Nu är det då uppbyggnadsträningen som påbörjas för att ha dem redo när säsongen börjar. 
Hästar som har fått kortare vila har gått lite omlott vilka som vilat och när, men inom ett par veckor kommer precis alla hästar vara igång igen och då är det verkligen fullt upp för oss fram till att säsongen börjar.
Imorgon är det som vanligt på onsdagar något lugnare, men lite ridning blir det i alla fall.

Imorse var det kallt på riktigt! 17 minusgrader visade termometern på Bro Park och det var inget svårt beslut att ställa in dagens träning. Jag tror inte det är nyttigt för varken folk eller hästar att motionera alltför mycket när det är så kallt och dra i sig kalluft. Bara av att gå i skrittmaskinen blev hästarna alldeles isiga runt mulen och i hela ansiktet och då hade de ju bara skrittat lugnt och dessutom under tak där det inte alls är lika kyligt.
Inne i stallet finns det värme i vattenrören, men ändå var själva kopparna frusna. De tinade dock upp ganska fort och vi satte dessutom in fläktar i stallet som värmde upp lite extra.
Ungefär samtidigt som vi anlände till stallet på morgonen kom en bild via Snapchat från Lina och Fredrik med sådana där blomhalsband som är lite typiskt för Hawaii och de hade skrivit "Incheckade" på bilden. Vår "incheckning" på Bro Park kändes inte riktigt lika glamourös i apkylan... 
Det blev en bra dag i alla fall och vår hovslagare var på plats och jobbade på, men även han hade det besvärligt då järnet i skorna blir väldigt kallt. Han kämpade på trots allt och hann med några prioriterade hästar, de som var viktigast att få skodda just idag.
Framåt lunch hade det blivit något drägligare och temperaturen var uppe i tio grader vilket inte direkt är mysväder det heller, men betydligt bättre åtminstone.
Enligt väderprognosen ska det bli mildare nu, så imorgon hoppas och tror jag vi kan träna som vanligt igen!

Lugn söndag för hästar och folk, men naturligtvis har samtliga hästar som vanligt varit ute ordentligt och alla mådde utmärkt. 
Imorgon är det en ny vecka och träning som vanligt!

Lika kallt även imorse. Igår klarade rakbanorna kylan fint, men med ytterligare en rejält kall natt så blev det inte lika bra idag. En del större klumpar vilket kan vara farligt att trampa på, så vi lade om planeringen till travturer runt området. Hellre ta det säkra före det osäkra och även travträning är viktigt och stärkande när man grundtränar så det blev bra ändå.
Enligt väderprognosen ska det vara två kalla nätter ytterligare och sedan återgå till mildare väder med bara några få minusgrader, så det hoppas vi stämmer.
Idag på morgon åkte Fredrik (och Lina) på två veckors välförtjänt semester till Hawaii. Vilket drömresmål! Dock låter inte själva resan dit som en picknick direkt, nästan ett dygn tar det att ta sig dit (och hem), men det kan det ju vara värt när man ska stanna där ett tag sedan. Väldigt bra för Fredrik att få ladda batterierna inför säsongen. När tävlingarna drar igång igen så är det viktigt att han är peppad, redo och motiverad vilket jag vet att han är, men lite semester är viktigt för att återhämta sig och vila ut efter ett långt år.
Idag red Maria Neil turer istället vilket var väldigt trevligt, annars är det söndagarna hon är ansvarig för i vårt stall. Det blev en bra lördag trots kylan med en hel del ägare på besök och vid fikat värmde vi oss med varm choklad med grädde och mashmallows, lite mysigt faktiskt.
På eftermidddagen/kvällen åkte några av oss (eller vi blev till slut ganska många) till Solvalla och tittade på tävlingarna där. Vi gjorde detta en gång även förra vintern när det inte var galopptävlingar. Kul med ett besök och att få se både likheter och skillnader jämfört med galoppen när det gäller tävlingsupplägget. Framför allt tycker jag det var roligt att vi kunde träffas utanför stallet, normalt sett när det är galopptävlingar har flera av oss fullt upp med hästarna och inte tid att sitta i lugn och ro och umgås. Det blev väldigt trevligt och lyckat även om vi inte satte något spel och håvade in några miljoner...
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

Kallaste morgonen hittills denna vinter, så kändes det i alla fall. Det är ju inte bara graderna som gör det (-12 imorse) utan vinden också och idag var det verkligen råkallt och energinivån var inte på topp för min del på morgonen. Men man kommer igång och faktiskt så sken solen framåt lunch och det blev riktigt vackert ute.
De senaste dagarna har det varit mycket jobb med Tävlingskommittén där jag ingår. Väldigt många timmar har lagts på genomgång av propositionsförslag och vi har också haft telefonmöten. Jag ska inte föregå beslut, men de förslag som kommit upp där gällande prispengar och nya sorts lopp ser väldigt spännande och positivt ut och det framför allt för vardagsgaloppen, dvs handicaploppen i alla klasser. Får återkomma till detta när det är helt spikat!
Imorgon hoppas vi på lite mildare väder även om det ser ut att bli kallt den närmaste veckan.

De här väderomslagen börjar man ju tröttna på rejält. Snö och kallt igår, regnaktigt och plusgrader under natten och så slog det om till några minusgrader tidig morgon och då var det ju inte direkt konstigt att det blev isigt överallt och blixthalka. Vet att det är lite tidigt att tänka på våren redan i januari, men oj vad jag längtar dit! Tänk när det är plusgrader och sol, dirttrackbanan är öppen igen och det är dags att träna på i raska tempon. Längtar tills det är dags för tävlingar igen och även till de sista finslipande snabbjobben innan start. Just nu känns det långt borta, men ofta brukar tiden gå fortare än man tror och vips så är det vår.
Dagens träning gick bra och hästarna såg fina och pigga ut som vanligt. Rakbanorna hade klarat väderomslagen och var i bra skick. Hela dagen och arbetet flöt på utmärkt.
När vi var klara med förmiddagsarbetet samt hade promenerat med hundarna så var det fulllt fokus på Dubai med flera bra chanser på förhand för de skandinaviska hästarna. Så otroligt roligt och imponerande att inte bara se I Kirk vinna utan faktiskt vara helt överlägsen. Dessutom en fin insats av Suspicious Mind som blev tvåa och även de övriga två skandinavierna gick okej och fick pengar. Det här visar ju att vi duger i Skandinavien/Sverige och det var verkligen ett starkt kvitto för svensk galoppsport, att vi kan konkurrera utomlands mot meriterat motstånd med topphärstamningar. Dagens resultat borde vara en boost för alla som håller på med galopp, hit vill vi också nå. Vad häftigt att få tävla och vinna på den nivån och det är ju helt uppenbart långt ifrån omöjligt!

Lugn onsdag med endast lite ridning och annars mest pyssel och fix med hästarna och stallet. 
Idag är det som utlovat dags för en ny bilduppdatering som ju haft lite uppehåll över nyår och lite till. Nu är nya och fantastiskt fina bilder på plats, samtliga signerade vår grymt duktiga fotograf Wolfram! Kolla in allt under fliken Veckans Bilder!

Så har vi då kommit till de två sista hästarna i den här genomgången som tagit en hel del tid. Återstår gör de två tvååringar som inte är svenskfödda:
A Ragman (hingst 2 år)- Han köptes på den första av årets auktioner i Baden Baden och är en häst med väldigt mycket utstrålning.
Pappa Dawn Approach har ännu bara haft två årgångar med avkommor och haft både Grupp 2, 3 och Listedvinnare. I augusti förra året debuterade hans hittills bästa avkomma Madhmoon och vann direkt och vann sedan i starten efter ett Grupp 2 lopp och har 114 i OR, vilket betyder 97 i svensk handicap.
Mamma An Angel har lämnat flera vinnande avkommor, bl a Adriana som vunnit Grupp 3  och varit placerad både i Grupp 3 och Listed samt varit fyra i Grupp 1 med en tysk handicap på 95 vilket motsvarar samma som svensk. Så han har en syster med mycket starka meriter!
Morfar är Trempolino och utseendemässigt har han verkligen slagit igenom då A Ragman är väldigt lik honom, fux med en rejält stor bläs som syns ordentligt. 
Han har uppträtt väldigt lugnt och klassigt hela tiden, var dessutom lätt att rida in och allmänt okomplicerad och cool. 
Han har en jättefin och lång aktion, en långbent och lätt typ som gör allting väldigt enkelt utan ansträngning.
Vilka storlopp det blir i år beror ju på när han är startklar, men de vanliga storloppen som finns för importer är ju absolut planen, t ex Vinterfavoriternas Pris.
Odöpt (hingst 2 år)- Han är den första häst vi har köpt från Deauville i Frankrike, vilket är en väldigt fin auktion som gett många skandinaviska Derbyvinnare under åren. Han är också den dyraste häst vi haft i vårt stall, han kostade 45 000 euro. Men det är ändå ett rent fyndpris om man ser till härstamningen och att hans pappa Le Havre faktiskt kostar 60 000 euro att betäcka med! 
Le Havre har en hel del Grupp 1-vinnande avkommor och den allra bästa heter La Cressonniere med OR 117, motsvarande 98,5 i svensk handicap. Hon gjorde åtta starter och vann samtliga varav två var Grupp 1, ett Grupp 2 och tre Listed, hyfsat imponerande! 
Det roligaste med det är att hennes morfar är Galileo som ju knappast behöver någon presentation, just nu rankad som världens bästa avelshingst. Vår ännu odöpta tvååring har även han just Galileo som morfar, så att säga att han har stark stam är ingen underdrift direkt. Det är ju fantastiskt roligt att få ha en tvååring med en så här fin stam.
Säljarna hade förväntat sig ett mycket högre pris och återropade honom för 50 000 euro, men på en aktion med över 600 hästar så går inte alla upp till förväntat pris och vill säljarna inte bli stående med dem så är de ibland tvungna att släppa sina åringar billigare, så vi kunde förhandla oss till ett mycket bra pris efteråt.
Han var lätt att rida in och sköter sig utmärkt i träningen, men han är samtidigt en tuff hingst med mycket attityd. När man ser honom galoppera på banan så bara flyter han fram, han ser strålande fin ut. 
Även han siktar på en hel del storlopp i år, men båda hästarna är köpta främst för att vara starka Derbykandidater till nästa år vilket vi verkligen tror att de kan vara. Jag tror dock de gör sig gott gällande redan i år, ingen av dem ser speciellt sena ut. Två väldigt fina hästar som det känns mycket spännande med inför året.
Tanken från början var att sälja dessa två  tillsammans och göra ett specialprojekt med en Racing Club, men vi har tänkt om lite där och kommer göra ägandet mer på ett vanligt sätt.
En sammanfattning av tvååringarna i stallet är att vi har fyra mycket fina hästar och med en bra blandning av två importer och två svenskfödda. Dock hade jag önskat att vi hade några hästar ytterligare och vi får se om det blir några fler inköp på Breeze Up-auktionerna till våren. Det är ju väldigt viktigt att få in nya unghästar varje år för att kunna vara med och konkurrera. Efter en förstörd säsong (om än att den rättade till sig något på slutet efter foderbytet) där vi inte hade några förutsättningar under sommaren att konkurrera i storloppen så är det svårare att få in nya unghästar så klart. När våra hästar vinner och tjänar pengar så ger det ägarna en boost att investera i nya hästar. 
Nu har vi gjort en rätt gedigen genomgång av alla hästar och inför denna säsong så känns det väldigt bra. Vi har mycket fina hästar och rätt förutsättningar i år att göra helt andra resultat och vara med och konkurrera i de allra största loppen. Ett annat mål är att kunna åka till Dubai med ett antal hästar kommande vinter, där har vi så här på förhand flera möjliga kandidater som kan räcka till och inte minst bland unghästarna. Hoppas och tror att 2019 blir ett jättebra år!
Imorgon blir det en bilduppdatering!

 

 

Ny vecka och det var kyligt imorse. Verkar ju tyvärr som att det ska vara kallt på nätterna ett tag framöver, men viktigast är ändå att banorna klarar sig bra och det hade de gjort, de kändes utmärkta. Hästarna var pigga och glada, lite som vanligt faktiskt och träningen gick fint och flöt på bra.
Sedan vid lunchtid så följde vi med spänning via tvn långköraren "Dokusåpan Regeringen" som verkar ha många avsnitt kvar än... Jag avstår från att kommentera vad jag tycker om några av deltagarna (dvs partiledarna), men att det är en cirkus är nog de flesta eniga om.
Nu fortsätter vi den här genomgången av hästarna, det är ju bara tvååringarna kvar som är fyra stycken och här kommer de första två som båda är svenskfödda:
Dhakota (hingst 2 år, ägare Stall Bellis)- Hans mamma Dharawal (e Bushranger) hade vi i träning och hon var en riktigt vass och snabb häst. Tyvärr var hon inte helt korrekt i ena benet och därför belastade hon fel och hennes knä höll därför inte vilket alltså inte berodde på dålig hållbarhet utan på en snedbelastning. Hon startade aldrig, men vi vet vilken kapacitet hon hade och vi har stor tro på att hon kommer bli ett mycket bra avelssto. 
Därför var hennes ägare väldigt glada när de kunde göra en uppgörelse som gjorde att Dharawal blev avelssto mot att de istället fick hennes första avkomma som då är Dhakota.
Dharawal står nu hos Annika Stalfelt som bl a fött upp Houston Heat, Cordelia, Holly Society och Hong Kong Star. Dhakota har en lillebror (helbror) som heter Dherby. 
När Dharawal skulle betäckas så fanns det ett antal intressanta hingstar att välja mellan och till slut föll valet på Barocci som då var ett oprövat kort. Efter hans första årgång så känns det som att vi gjorde ett bra val, Barocci hade ju en stark inledning på sin avelskarriär förra året med Jamaica som den som presterade bäst.
Dhakota har inte varit helt enkel att rida in. Sadelvänjning, longering och tömkörning var han jätteduktig med och det var inga problem alls. Däremot själva inridningsmomentet var svårare och med en hel del bakslag. Han är fortfarande inte helt pålitlig även om det gått framåt mycket och han har kommit så pass långt att han kan cantra på rakbanan i sällskap med andra.
Han är precis som sin mamma ett riktigt krutpaket, inte så stor men kraftigt och fint musklad.
Hans storloppsplan för detta år är i huvudsak lopp för svenskfödda eller skandinavienfödda, tex SM, Kriteriet och naturligtvis Breeders. 
Eye For An Eye (sto 2 år, ägare Kurre, Ingalill, Sandra Andersson och Stall Malmborg)- Hon köptes på den svenska auktionen och var en häst vi fastnade för både utseendemässigt och härstamningsmässigt. Mamma Lovely Eyes har lämnat goda avkommor som t ex Glory Days (e Gloria de Campeao) med hcp 81 och Good Eye (e Eishin Dunkirk) med hcp 78. 
Pappa är spännande Wilshire Boulevard som ju både har starka meriter och minst lika stark stam. Detta är hans första årgång avkommor och man vet ju inget än, men känslan är att han kan vara ett starkt tillskott till skandinavisk avel.
Så med en dokumenterat bra mamma och en ny väldigt spännande pappa så kan det här bli något jättebra! 
Eye For An Eye har varit väldigt okomplicerad och lätt att hantera, hela inridningen gick hur smidigt och lätt som helst. Hon har en väldigt fin aktion när hon galopperar och är en lugn och klassig häst i sitt uppträdande.
Precis som Dhakota så siktar vi på storloppen för svenskfödda eller skandinavienfödda i första hand detta år (SM, Kriteriet och Breeders), men skillnaden här är att hon är ett sto och också har några större lopp som bara är för ston som en möjlighet också. 
Båda dessa hästar ser ganska tidiga ut i typen, sedan vet man aldrig om det blir några stopp på vägen så klart. Tror dock det finns bra chans att de kommer till start hyfsat tidigt under tvåårssäsongen.
Imorgon kommer de två sista tvååringarna!

 

 

En riktigt härlig söndag med återhämtning både för hästar och folk! Ibland är det väldigt välbehövligt med en dag när man i stort sett inte gör någonting alls, man laddar batterierna rejält. 
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Är precis klar med kvällsfodringen och det är alltid trevligt när man går runt och kollar av det sista på alla hästar och de står och mumsar mat och är nöjda. 
Det har varit en lång vecka med mycket arbete och nu känns det lite skönt att det är helg och en lugn söndag väntar.
Dagens träning gick fint, jag har ju inte rapporterat så väldigt mycket här under veckan utan istället lagt krutet på genomgången av hästarna. Nu är det ju bara tvååringarna kvar och jag tänkte köra den genomgången på måndag och tisdag, så ni får ha lite tålamod över helgen alltså. 
I början på nästa vecka är det också dags för en ny bilduppdatering, det har fått stå tillbaka över jul och nyår och sedan tog de här genomgångarna betydligt mer tid än jag på förhand hade trott. Men nu är vi snart tillbaka med bilder som vanligt igen, det är på gång.
Trevlig helg önskar jag er alla!

Idag jobbade Sandra sin sista arbetsdag och från och med måndag kommer hon börja plugga och gå i skola, hon ska gå en tvåårig utbildning för att bli medicinsk sekreterare.
Sandra kom från början till oss som skolpraktikant på Täby Galopp i två veckor och sedan blev hon kvar och hängde i stallet på helger, lov och ibland på eftermiddagarna.
Efter lite andra jobb ett tag så började hon sedan jobba heltid hos oss vilket hon gjorde ett antal år. Därefter påbörjade hon en utbildning till sjukgymnast, men kände när det var dags för praktik att det trots allt inte var ett yrke för henne, så då avbröt hon utbildningen och började jobba hos oss igen.
Med uppehåll för mammaledighet så har hon varit hos oss hela tiden sedan dess, så idag var verkligen en speciell dag där vi tackade av och firade Sandra. Vi var ganska många på plats vid fikat som var lite extra lyxigt med tårta och annat. Dessutom blev det en paus med bubbel vid lunch, så det var ingen vanlig dag idag.
Vi kommer sakna henne massor, hon har verkligen på alla sätt varit vår klippa i alla år! Duktig, pålitlig, ambitiös och alltid väldigt engagerad, det är ju drömegenskaper att ha och Sandra har allt det där och lite till. 
Vi har upplevt så mycket tillsammans; med och motgångar, sorg och lycka. Sorgligast de gånger hästar har skadat sig allvarligt och kanske inte överlevt. Många stunder av glädje vid segrar med hästar man jobbat hårt med och så klart särskilt de gånger de vunnit något större lopp. 
Allra roligaste minnet var när jag, Sandra och Kurre reste till Norge med Yajamila för start i Listedlopp där och hon var tippad sist. Vi kom fram dagen innan och regnet fullständigt vräkte ner och allt var blött. Dagen efter sken dock solen och det blev en helt perfekt dag och när sedan Yajamila speedar ifrån övriga och vann, den känslan var nästan overklig. 
Vi var alla i något av en chock, men samlade till slut ihop oss och bestämde oss för att inte köra hem utan vara kvar och fira segern, stanna till dagen efter. Det blev mycket champagne, firande och glädje, en dag jag aldrig glömmer.
Nu väntar nya utmaningar och idag firade vi all den tid som har varit, men också framtiden och vi är alla väldigt glada för Sandras skull att hon nu får testa något nytt efter så många år. Hon vet också att vi finns kvar och vi vet att hon kommer och hälsar på oss, så vi ses snart igen. Lycka till Sandra, du är fantastisk!

Idag var det plötsligt svinkallt (eller ja, allt är ju relativt...) med närmare tio minusgrader. Vi har ju hittills varit bortskämda med milda grader för att vara vinter, det har så här långt varit en perfekt vinter vädermässigt enligt mitt tycke. 
Det blev då en del klumpar i banorna och vi valde efter att ha provridit banan att istället bara trava idag och det gick bra det med. 
Så fortsätter vi genomgången och idag kommer de tre sista treåringarna, därefter återstår bara de nyblivna tvååringarna.
Beach Road One (valack 3 år, ägare Stall Strandvägen- Easy)- Han köptes i Newmarket i december som åring, alltså ganska sent. Priset var minst sagt överkomligt, 19 000 gns (ungefär som pund) och då ska man veta att bara att betäcka med hans pappa Mastercraftsman kostar 30 000 euro. 
I det läget när han köptes så såg stammen ruskigt stark ut bakåt, dock hade hans ett år äldre syster (som heter Spinning Memories) inte startat än. Vilket var en väldig tur för oss, för hade hon gjort det så hade vi aldrig haft råd att köpa honom.
Förra året kom hon ut och vann direkt i debuten hur lätt som helst mot bra hästar. I nästa start som var ett lite större lopp blev hon femma, men sedan slog hon till på allvar och vann ett Listedlopp. Konkurrensen där var väldigt hög och hon har hittills visat kapacitet som imponerar stort. Då ska man också veta att Spinning Memories har Arcano som pappa vilket inte är ens i närheten så bra som Mastercraftsman som har producerat hur många Grupp 1-vinnare som helst.
Beach Road One har till viss del (men inte helt) samma ägare som Stureplan och från början skulle han ha hetat Östermalm. Det blev dock inte godkänt pga att Ö inte finns i engelska alfabetet, så de nekade. Då blev han döpt efter den utmärkta restaurangen Strandvägen 1 och då blev det ändå lite samma tema och ett mycket snyggt namn tycker jag.
Vi har alltid haft stor tro på honom, men också trott att han inte skulle bli så tidig vilket var korrekt. Han kvalade i september och gjorde det väldigt lätt och fint. Dock visade han ganska svåra hingsttendenser i kvalet, både i ledvolten och i startboxarna. Fredrik sa direkt när han kom tillbaka att det här beteendet kommer att göra så han förlorar lopp i onödan, han var helt fokuserad på de andra hästarna och inte alls på vad han skulle göra.
Så då blev det kastration (jag gillar att ha kvar hästar som hingstar om de är coola, men inte om det blir till deras nackdel av någon anledning) och han gick från bitig och nafsig till världens trevligaste häst, så lugn, värdig och jättemysig. Att det var rätt beslut såg vi sedan i debuten då han joggade iväg från övriga och vann hur lätt som helst. På den insatsen fick han 76 i handicap vilket är bra efter en tvåårssäsong och endast ett lopp, han har nu ett bra utgångsläge inför i år och storloppen.
Han anmäldes faktiskt till Dubai efter sin debutseger, men då var tanken att han skulle starta en gång till i december och vinna lätt om det skulle vara aktuellt. Nu blev han struken och Dubai får vänta för vår del, men det vore ju väldigt skoj att åka dit och testa någon gång. Så nu siktar vi på kommande vinter istället och det är ett roligt mål att ha inför året, att ha några hästar som är tillräckligt bra för att resa dit vilket jag tror att vi har och Beach Road One kan vara en av dem.
Han har hela det här storloppsprogrammet med Voter och Derbyn som mål och planen är förmodligen två starter innan storloppscirkusen drar igång. En häst med mycket stor potential!
Power of Attorney (hingst 3 år, ägare Stall Mad)- Han köptes på Breeze Up auktion på Goresbridge, Irland i maj förra året. Vi hade ju tidigare fina World Gone Mad (som köptes på samma auktion) och när han förolyckades så blev detta hans ersättare, det är samma ägarkonstellation. Så därför fanns en tanke innan att han skulle inköpas på samma auktion, där vi för övrigt genom åren har lyckats köpa flera fina och prisvärda hästar, t ex House in Order och Space Dragon.
Hans pappa Authorized var som tävlingshäst en stayer som bl a vann Engelska Derbyt (Epsom Derby) och en klar majoritet av hans avkommor är också stayers, vilket jag definitivt även tror att Power of Attorney är. Namnet (som betyder Fullmakt) kommer just från hans pappas namn, ganska vitsigt faktiskt.
Hans mamma startade bara ett fåtal gånger, men mormor är flerfaldig Listedvinnare och även för övrigt i nära släkt finns många Listedvinnare och Grupplacerade hästar.
Det vi gillade hos honom var hans otroligt coola utstrålning, ett väldigt lugn. Många hästar på auktion stressar upp sig då det är mycket nytt och rörigt och de kommer ofta direkt från en lugn hemmiljö så det blir ju lite av en chock med alla nya intryck. Det imponerade dock inte på "Anton" som han numera kallas, han var kolugn och tog allt med ro.
Det räcker dock inte att bara vara lugn, han hade fler kvaliteter som vi fastnade för. Mycket fina rörelser, smidig och atletisk och det syns när han galopperar, han har en lång och vägvinnande aktion.
Han kvalade i början på oktober och vi tog ut honom där för att han skulle lära sig en del och kanske vakna till lite mer. Det gjorde han helt klart, efter kvalet blev han betydligt mer på hugget. Men han är fortfarande inte "där" och helt klar än, han är en senare utvecklad häst än vad han först såg ut som. Han var startanmäld på den inställda dagen nu i slutet av december och planen var att starta honom för att han skulle få ett lopp och lite erfarenhet, ta det som ett utbildningslopp. 
Kanske var det ändå bra för honom att de tävlingarna inte reds så han får ytterligare tid på sig. När vi drog ner på tempot och intensiteten i träningen så märktes det snabbt att han kom in i en växtperiod vilket jag tror var välbehövligt för att han ska bli klar i kroppen. Så just nu vilar han från träning tills han säger ifrån själv att han är mer redo, det märker man ganska lätt om man är uppmärksam. 
Han kan vara rätt stark att rida (sedan han kvalade), men i boxen är han fantastiskt mysig. Varje morgon går jag runt och känner på alla ben, när jag kommer in till honom så lägger han nästan alltid huvudet i famnen på mig så jag kan krama honom, han är en stor personlighet.
Eftersom han köptes på Breeze up så är han inte anmäld i det Svenska Derbyprogrammet, men däremot efteranmäld till Norskt Derby och även Norskt St Leger kan vara intressant. 
Planen är att ta ut honom på lite längre distans direkt till våren och låta honom starta igång, jag tror att den här vintern kommer göra honom betydligt mera redo.
Sharp Eye (hingst 3 år, ägare Stall Malmborg HB)- Han köptes på samma auktion som Power of Attorney och var lite av ett spontanköp, vi skulle egentligen bara ha en häst. Han var dock så snygg och fin att vi slog till och köpte även honom. Så då blev han också vår egen häst, vi ägde tidigare Marius Federigo som numera är ridhäst och sedan honom har vi inte haft någon egenägd häst.
Pappa är Rajsaman som både är född och även numera verksam i Frankrike som avelshingst. En ganska stabil och bra hingst, i Sverige finns förutom Sharp Eye endast en ytterligare avkomma till honom och det är Chantaraman som har 87 i handicap.
En liten rolig detalj är att Rajsamans pappa är Linamix och han har en ovanlig egenskap i form av dubbla anlag för skimmel. Det innebär att alla hästar med Linamix som pappa blir skimlar, så det vimlar av grå hästar i hans släkt.
Sharp Eye kvalade i november för att ha det gjort, men var inte så vässad för det. Han har haft mycket problem med sin hals som påverkades svårt av fodret och den här vintern kommer han behöva för att komma tillrätta med det för fullt.
Annars är han en fin och kvick häst som vi planerar att börja starta direkt till våren och även han siktar i första hand på de norska storloppen eftersom han inte är anmäld i de svenska. Jag kan tycka det är lite synd att hästar som köps tidig vår som tvååringar inte kan få vara med i det svenska storloppsprogrammet, men nu är ju reglerna sådana även om det kanske kan ändras någon gång i framtiden?
Detta var de tre sista treåringarna att gå igenom och sammanfattningsvis så har vi en otroligt stark treårskull som verkligen ska bli spännande att följa!
Nu återstår bara att gå igenom tvååringarna!


Nu har vi fem treåringar kvar att gå igenom och här kommer ytterligare två och övriga tre imorgon:
Australian Open (valack 3 år ägare Stall Grand Slam)- Han köptes på den senare auktionen i Baden Baden (det är en åringsauktion först tidigt på hösten och därefter en auktion med mest åringar men även starthästar).
Hans pappa är Dabirsim som fått en smakstart på sin avelskarriär efter två årgångar med avkommor. Han är ledande andraårshingst i Frankrike och trots en än så länge kort avelskarriär så har han producerat flera Gruppvinnare och till och med även Grupp 1-placerade. Med tanke på att de äldsta avkommorna ju bara var tre år förra året, så är det verkligen starka resultat. Hans avkommor har ofta kostat väldigt mycket pengar på auktionerna (upp till 500 000 euro!), så även om inte Australian Open var gratis (32 000 euro), så anser vi ändå att det var ett rent fyndpris, han borde ha kostat väldigt mycket mer och vi hade tur.
Mamma Around the World (e Samum) startade bara ett par gånger, men i hennes nära släkt finns idel Grupp och Listedvinnare, så stammen ser mycket fin ut.
Dock är det Australian Open själv som mest imponerar, han har en utstrålning utöver det vanliga och det är faktiskt ganska ofta som någon frågar vad det är för häst, man lägger märke till honom. Nästan kolsvart med vit bläs, stor, snygg och elegant och han har en så lång, fin aktion när han galopperar, han bara flyter fram.
Det syntes ganska direkt att han inte var så tidig utan troligtvis mest en häst för treårssäsongen och så blev det ju också. Han kvalade i augusti, men var sedan inte redo för start och det var nog till det bästa att vi har sparat honom. Nu ser man när han galopperar att han är betydligt mera färdig och utvecklad i kroppen, han har en helt annan kontroll på sin kropp numera.
Han blev väldigt hingstig under hösten och kastrerades, sedan dess har han varit en cool och trevlig häst på alla sätt, okomplicerad om än lite stark på banan men inte på ett stressat sätt utan han vill bara framåt. 
Planen är att han kommer ut rätt tidigt i vår för att kvalificera sig för storloppen som Voter, Svenskt och Norskt Derby mm. Tror att detta kan vara en stor stjärna, men det återstår ju att se när säsongen drar igång. 
Approach (valack 3 år, ägare Comprad Racing, Tomas Lostrand, WM Racing)- Även han köptes på auktion i Baden Baden, här var det dock den tidigare auktionen som gällde. Sedan var han kvar i Tyskland på bete, så han och Australian Open anlände tillsammans en väldigt sen höstkväll (eller nästan natt) efter att vi suttit en lång kväll i stallet och väntat på dem. 
Approach (som hette Agent Approach, men namnet kortades och tyskfödda hästar måste heta på samma bokstav som sin mamma) var den sista häst jag inspekterade dagen innan själva auktionen. Jag fastnade enormt för honom, han hade "det". När man är på auktion och man hittar en häst som man känner att man bara måste ha, då blir det nästan jobbigt. Blir den för dyr så är det inte roligt alls. Jag kommer ihåg känslan när jag vaknade på morgonen för auktionen och tänkte "den där hästen, den bara måste vi få". Desto gladare blir man när det lyckades och hans tre ägare Urban, Tomas och Wolfram var alla med på auktionen och det var stor lycka när de kunde köpa honom och vi firade genast med champagne.
Pappa är Dawn Approach som även han är en relativt ny hingst, han har precis som Dabirsim haft två årgångar på banan. Han har redan lyckats få fram en Grupp 2-vinnare och en Grupp 3-vinnare som också varit tvåa i Grupp 1. Dessutom flera Listedvinnare och placerade, så han har kommit igång mycket starkt han med och har ju precis inlett sin avelskarriär.
Mamma är Adalea (e Dalakhani) och mest intressant med henne är hon lämnat nu femåriga Abadan (e Samum) som alltså då är en halvsyster till Approach. Abadan kom ut först på sommaren som treåring och vann två raka segrar direkt, har vunnit sammanlagt tre lopp på elva starter. Klart bästa prestationerna har dock varit en tredjeplats och en fjärdeplats i Grupp 3-lopp, strålande insatser verkligen.
Approach startade sex gånger förra året, han var tvåa med hals bakom Noosa Prince en gång och tog några fler placeringar. Dock fanns det flera orsaker till att han inte alls visade vad han kan; så klart som övriga var det huvudsakligen fodret vilket också blodprov visade, han hade en klar påverkan på levern. Dessutom har han haft en krånglande testikel som satt högt upp och besvärade honom, därför gjordes en operation som tog bort den och då togs även den andra, så han blev valack då.
När han tog det ingreppet bra så tänkte vi att han får starta en gång till innan vintervilan när han ändå var igång. Det var den dagen banan blev superlös och redan när starten gick så kunde han inte få något fäste alls utan hamnade sist direkt och fick kämpa hårt på underlaget. Så de starter han gjorde förra året- glöm dem. Det här är en klasshäst med rätt förutsättningar och med denna vinter på sig att jobba upp sig så har han alla möjligheter denna säsong att visa vad han kan. Han är troligtvis mer av en stayer, detta får vi testa lite i början av säsongen.
Han är anmäld bl a i Derbyserien och Norskt Derby, frågan är om Voter är för kort för honom och vi ska sikta på Derby Trial istället och specialisera honom på stayerdistans från början. Planen är att inleda med ett maidenlopp och därefter sikta mot storloppen.

 

 

 

Vi fortsätter genomgången av hästar och nu när de treåriga stona är avverkade så går vi in på hingstar och valacker istället och vi har sju stycken. Här kommer de första två:
Bright Light (hingst 3 år, ägare Stall Skumpa)- Han är vår enda svenskfödda hingst/valack (Chizhou och Perfect Girl Ester är våra svenskfödda ston). Mamma Angel Light var en av de absolut bästa stona i Skandinavien, dubbel Listedvinnare och vann eller var placerad i en radda med fina storlopp. Hon presterade på topp i stort sett hela tiden och var ganska allround på distanser, hon var knappt slagen tvåa i Dianalöpning (1600 m gräs Täby) och vann Jockeyklubbens Avelslöpning (2400 m dt Jägersro). Hon hade 88 i handicap vilket det inte är så många ston som kommer upp till. 
Bright Light är hennes första avkomma och han har mycket att brås på. Pappa är Aussie Rules vilket gör att han inte är med i Breeders, men istället har en mycket stark härstamning som svenskfödd.
Han tog lite tid på sig att bli startklar, men med facit i hand så var det skönt att han inte startade på det dåliga fodret och han var kvalklar i november och gjorde ett mycket fint kval enkelt på en bra tid. Därefter behövde han några veckors träning för att vara redo för start och han gjorde verkligen ingen besviken när han debuterade. Det blev seger direkt och tvåan var en nyimporterad engelsk häst med form och med handicap 74, så det var bra gjort att speeda ner den som debutant och orutinerad.
Han fick 74 i handicap på den insatsen och har nu inför säsongen ett bra utgångsläge. Han är anmäld i en hel del storlopp, men eftersom Jockeyklubbens 2000 Guineas endast är för skandinavienfödda så är det inte bara första mål utan också en av hans bästa chanser så här på förhand. Han är också med i Derbyserien och han är även anmäld i Danskt Derby, som ju endast är för skandinavienfödda. Bright Light kan verkligen få en spännande säsong!
När han kom till oss var han både hingstigt kaxig och något ängslig vilket kan vara en lite svårare kombination. Han har dock blivit både säkrare och coolare och med mera erfarenhet kommer han växa i psyket ännu mer och jag tror han kommer bli ganska omkomplicerad och säker som tävlingshäst vilket han också verkade vara i debuten.
Planen för våren är att starta troligtivs två gånger innan Jockeyklubbens som rids i mitten av juni.
High Max (valack 3 år, ägare Stall Herecomesmax)- Han köptes på auktion i Baden Baden (vi har köpt ganska många hästar där) och hans pappa är Maxios (precis som Daxios, Light Treading och Label Black). Mamman Hello Honey (e Sholokhov) har vunnit och bakåt i härstamningen finns massor med Grupp och Listedvinnare och High Max är hennes första avkomma.
Han hetter Hello Max när han köptes, men döptes raskt om till High Max som låter lite snitsigare. En snygg och cool häst som haft mycket fokus på mat, som många hästar har innan de är igång som tävlingshästar.
Han blev väldigt hingstig och besvärlig under sensommaren, så det blev kastration vilket fick honom att bli enormt mycket trevligare och lugnare samt lätta lite i kroppen.
Han har växt, haft skenben och allmänt inte varit redo. Han har också haft många förkylningar som förmodligen berodde på fodret, efter foderbytet har han varit betydligt sundare.
Ett tag var han lite på gång mot kval, men han har stoppats upp av ovan nämnda saker, mest tror jag han helt enkelt behövde mera tid.
Han gick några riktigt fina snabbjobb i somras och visade imponerande fart, jag tror detta är en mycket bra häst som kan räcka långt i storloppen i sommar. Han är anmälde bl a i Derbyserien och det är hela det programmet vi siktar på till att börja med och även Norskt Derby.
Eftersom han inte är kvalad än så siktar vi på att ha honom redo så fort säsongen drar igång för kval och sedan debut.
Det var dagens hästar det och imorgon fortsätter vi med treåringarna!

Så var det måndag igen och ny vecka. Vi tränar vidare i lugna tempon och det var pigga hästar idag, som vanligt kan man nog säga. 
Vår hovslagare kunde äntligen vara på plats, den stackaren har varit utan el sedan stormen natten till onsdag och den kom tillbaka först igår kväll. Han har en hel gård med hästar och när inte ens vattnet fungerar är det inte enkelt direkt. Mina två dagar utan el känns ganska futtigt i jämförelse...
Idag fortsätter vi genomgången av hästarna och nu är det dags att börja med treåringarna. Vi har tio treåringar varav tre är ston och vi inleder med just stona:
Kew Bridge (sto 3 år, ägare Stall Attitude- Easy)- Hon köptes som åring på auktion i Baden Baden. Inför de här auktionerna så läggs oftast filmer ut på nätet där man kan se hästarna uppställda och när de skrittar. Av tidigare erfarenhet så vet jag att det är svårt att bedöma på en film, mer än en gång har hästar som såg strålande ut på film inte alls varit fina i verkligheten och tvärtom. Ändå kan man ju inte låta bli av ren nyfikenhet att kolla igenom de där filmerna och faktiskt var hon den häst av alla som jag tyckte skrittade bäst (vilket är en viktig egenskap för det säger något om hur smidiga de är och hur bra de galopperar). Till min förvåning så var hon faktiskt även i verkligheten en jättefin häst och vi lyckades köpa henne till ett bra pris.
Det här är en häst med väldigt mycket vilja och åsikter, jag gillar när ston är lite tuffare som hon är så länge de använder det på rätt sätt.
Hon startade tre gånger förra året, debuterade med en tredjeplats endast slagen hals av Jamaica, så det var en mycket bra debut. I starten efter var hon trea igen, Irene´s Prince vann och det var ganska bra hästar överlag i det loppet. Dock var hon slagen 6,5 längd och vi hade förväntat oss mer trots en ändå helt okej insats.
I sista starten för året var hon med i Amacita och var sjua, slagen 8,5 längd av vinnaren Sea Race och hon hängde inte alls med i tempot från start utan fick kämpa hela vägen.
Alla tre starterna var över 1200 meter vilket är för kort för henne, men i början som tvååringar finns ju mest lopp över 1000-1200 meter.
Hennes helsyster Köln har verkligen imponerat, hon vann förra året Ungerska Oaks och var tvåa i Ungerska Derbyt. Det är ju också en stark indikation på att lång distans är det rätta och det är också så det har känts i träning, att hon är mer åt stayerhållet.
Hon tog vid sig mycket av fodret och såg länge inte alls bra ut i pälsen och musklerna, men sedan foderbytet ser hon glansig och fin ut och jobbas nu upp inför säsongen.
Hon siktar på att komma ut tidigt för att förhoppningsvis kunna gå ut och vinna direkt för att kvalificera in sig i storloppen som ju sätter igång rätt tidigt under sommaren.
Perfect Girl Ester (sto 3 år, ägare Oxalis AB)- Hon köptes på den svenska auktionen och hon var just den häst vi ville köpa, den vi fastnade mest för.
Hon är inte så stor, men har en utstrålning av stort självförtroende, hon vet sitt eget värde. Hon är väldigt snäll att hålla på med så länge hon får göra som hon vill, men säger man till henne så blir hon jättearg eftersom hon själv tycker att hon är drottning och ingen ska ge henne några order. 
Hennes mormor är välkända Pretty Girl, en av de bästa stona i Skandinavien genom tiderna. Pappa är Mayson som är en engelsk avelshingst vilket gör att Perfect Girl Ester inte är med i Breeders, men istället har en stark stam för att vara svenskfödd.
Hon startade bara två gånger förra året och var inte redo förrän i oktober. I debuten såg hon ut att vinna, men orken tröt sista lilla biten och hon blev fyra endast 2,5 längd slagen.
Hon hade kvalat veckan innan och det blev sedan start igen bara åtta dagar senare vilket var ett lite väl tight schema. Anledningen till det blev så var att det var Magic Million och när hon tog debutloppet så bra så ville vi gärna vara med där. Där blev hon dock skenbensöm och var oplacerad. Man ska också ha i åtanke att båda starterna gjordes innan foderbytet, så vi har inte alls sett vad hon kan än. Hon är förmodligen åt sprinter/milerhållet och 1000 Guineas är absolut ett första mål för henne i år.
Chizhou (sto 3 år, ägare David Crona, Urban Dahlberg, Stall Malmborg)- Hon köptes direkt från uppfödaren som föl eftersom vi då hade hennes helsyster Chizalady i träning som var lovande. Chizalady hade kapacitet, men tyvärr var hon väldigt knepig och stressig och hade verkligen humöret emot sig. Lika bra som det är om en häst är tuff och cool, lika negativt är det när all energi slösas på andra saker, när inget går lätt. Hon vann ett lopp och var trea en gång på endast sex starter och hade 71 i handicap men kunde betydligt mer.
Därför var det oerhört glädjande när vi ganska fort insåg att Chizhou är en helt annan häst, inte det minsta svår utan tvärtom okomplicerad och cool.
Hon är mera lik sin mamma Chiloé, som var ett duktigt sto med hög kapacitet. Hon hade 80 i handicap, men kunde egentligen ännu mer. Dock råkade hon ut för en olycka när hon skulle cantra till start i ett lopp, en löshäst som sprang ut rakt framför henne så de krockade och vi trodde först att hon hade brutit benet. Det visade sig dock var en nervskada som läkte ihop och hon kunde fortsätta sin karriär så småningom. Dock påverkade det där henne så det blev inte så många starter till innan det blev avelsboxen. På endast sex starter vann hon två lopp, var tvåa i två och trea en gång, hon presterade bra varenda gång. Jag tycker Chizohu har alla möjligheter att bli lika bra som sin mamma. 
Chizhou har växt en del och tagit tid på sig, men var precis kvalklar nu till januari. När det nu inställdes så blir det kval direkt vid första möjlighet till våren. Även hon har 1000 Guineas som ett första mål, men huvudmål är och allra bästa chans är nog ändå Breeders.
Imorgon fortsätter vi genomgången! 

 

 

 

Lugn söndag som vanligt när det inte är tävlingar, välbehövligt med en ledig dag. Imorgon fortsätter genomgången av hästarna!

 

Blixthalka på vägarna imorse, det var ingen lek att ta sig till stallet! Jag var nere på under 40 km/h på motorvägen och kände ändå hur bilen krängde som den ville, det var inget fäste alls, riktigt läskigt faktiskt. Som tur var gick det bra för oss alla att ta oss fram, även om Tobias var nära att åka i diket när han skulle lämna motorvägen vid Bro-avfarten. 
Det var även väldigt isigt på området och häromdagen hyllade jag ju hur bra sandningen fungerar på alla slingor och runt stallet, men tyvärr var det inte lika fantastiskt när det var lördag och det dröjde innan sandningen kom igång. Vi red därför så mycket som möjligt på själva rakbanorna och så lite som möjligt runt området.
Träningen går fortsatt bra med pigga hästar som såg fina ut i lugna tempon.
Idag fortsätter naturligtvis genomgången av hästar inför säsongen och nu har vi kommit fram till de hästar som just fyllt fyra år, så här kommer de:
Light Treading (sto 4 år, ägare Stall Lily)- Hennes tvåårssäsong kan man inte klaga på. Hon debuterade med seger i Future Stars, startade fem gånger som tvååring och samtliga starter var i storlopp och hon var på pengar i alla lopp. 
Så kom förra årets treårssäsong där hon gick okej i årsdebuten mot bra hästar, inte långt slagen och behövde det loppet inför 1000 Guineas (tidigare Dianalöpning). Sedan i Guineas såg hon bäst ut av alla i sista sväng, hon gled upp lätt och såg strålande ut men det ebbade ut sista biten. Ändå var hon faktiskt bara 5,5 längd slagen av vinnaren Queen Estoril, en insats som till och med höjde hennes handicap, men ändå var känslan att något inte stod rätt till. 
För hennes del var det både fodret och även ett halsfel som opererades. I träning har hon sedan foderbytet glänst något enormt och hela hästen ser ut att vara bättre än någonsin. Hon var startanmäld på den dagen när tävlingarna inställdes vilket var synd. Dock tror jag en vinter med ytterligare återhämtning kan göra henne gott. Kan hon visa samma fart i tävling som i träning så kan det räcka långt.
Label Black (valack 4 år, ägare Compad Racing AB)- Precis som Light Treading så köptes han på auktion i Tyskland och båda hästarna har samma pappa, Maxios. 
Han kom aldrig till start som tvååring utan debuterade först förra året. Han har faktiskt endast startat sex gånger i livet, så än är han lite orutinerad. Hans stora akilleshäl är hans självförtroende, han behöver bli tuffare. Detta jobbar vi med hela tiden och det går också framåt hela tiden, som tvååring var han mer eller mindre livrädd för andra hästar men nu kan han träna i stora klungor utan problem. 
Även han skulle ha startat den inställda tävlingsdagen i december och planen då var att testa blinkers för att hjälpa till lite ytterligare, så det får bli när säsongen drar igång igen.
Han har vunnit en gång och även om det var ett enkelt lopp så vann han mycket enkelt och visade litegrann av vad han kan. Han har kapacitet för betydligt mer än sin handicap, så vår utmaning och uppgift är att boosta hans självförtroende och hitta ett upplägg som passar honom. Än har han inte startat på gräs och det tror jag kan passa strålande för honom, så det är absolut en del av planen att testa honom på det när grässäsongen börjar.
Daxios (hingst 4 år, ägare Stall Daxios- Easy)- Här är ytterligare en häst med Maxios som pappa. Maxios första årgång är fyra år i år och faktiskt så var Light Treading hans första vinnare någonsin och blev omnämnd på flera internationella galoppsidor (bl a på Racing Post), väldigt skoj! Daxios var hans andra vinnare någonsin när han debuterade som tvååring med seger. Efter den starten gick han ut i Vinterfavoriternas Pris där han gjorde en stark avslutning och blev kort slagen fyra i hård konkurrens. Sista starten på säsongen var han målfotoslagen tvåa och utsågs senare till Årets Tvååring på Bro Park.
Förra året årsdebuterade han med en överlägsen seger med hela 13 längder och höjdes till 82 i handicap. Därefter åkte vi till Norge för att testa banan inför Norsk Derby senare på sommaren och han var kort slagen tvåa mot I and I med två kilo mer än han, vilket var en mycket stark insats. 
Därefter kom det spännande äventyret att åka hela vägen till Tyskland för start i ett storlopp där. På pappret såg det ut som en bra chans att bli etta eller tvåa, men när det var dags för lopp så var han inte alls sig själv. Fredrik kände redan vid startboxarna att Daxios var svettig och stressad och han var inte ens på bettet från start.
Resan tog hårt på honom, men nu med facit i hand så vet vi ju också att han inte heller hade de rätta förutsättningarna med maten och inte mådde bra.
Han fick återhämta sig efter den långa resan och därefter var det Norsk Derby där han blev grovt påriden och aldrig fick chansen. 
Han gjorde ett par starter till efter det, men var sig inte alls lik och det är nog många faktorer som påverkat honom och han har verkligen behövt vintervila och börja om.
Jag tror stenhårt att detta är en häst med kapacitet att ta sig upp i eliten så småningom, just nu står han bara på 79 och är enligt min mening billigt inne i loppen när säsongen börjar.
Mr Tooma Global (hingst 4 år, ägare Oxalis AB)- Han köptes på den svenska auktionen som åring. Han debuterade med seger som tvååring och startade fyra gånger det året där hans klart bästa insats var en fjärdeplats i Magic Million, kort slagen efter en rykande slutspurt.
Förra året gjorde han några godkända insatser, men inte alls som vi hade hoppats på. Så kom då foderbytet (vet att det är mycket tjat om det, men det påverkade ju säsongen enormt) och då kom han ut som en annan häst och vann direkt med sju längder joggandes. I starten efter bar han väldigt mycket vikt och fick gå i hårt tempo direkt från start, såg ut att vinna men blev passerad precis på mållinjen och blev tvåa vilket ändå var en bra insats.
Han står i 76 i handicap och kan nog höja sig lite ytterligare, tror han kan bli en nyttig häst som kan starta på och göra bra insatser. Han har ju också Breeders i år där han absolut kan göra sig gällande. Han är ett riktigt litet kraftpaket, en tuff och kaxig häst och bara det kommer man långt på.
Detta var genomgången av fyraåringarna, så härnäst börjar vi med treåringarna!
Önskar alla en trevlig helg!

 

 

 

 

Idag fortsätter genomgången av hästarna. Vi har sex hästar som är fem år eller äldre, igår skrev jag om tre av dem och idag då övriga tre:
Stureplan (hingst 5 år, ägare Sturekompaniet- Easy)- Startade bara en gång förra året och vann ganska överlägset en Guldhandicap. Sedan blev det lite stopp pga mindre problem som gjorde att han inte kom till start och sedan blev han som de flesta övriga sjuka i halsinfektion som medicinerades i omgångar. Nu med facit i handen så är jag glad för att han inte startade på dåligt foder även om säsongen gått till spillo. 
Det här är en häst som har alla möjligheter att ta steget upp i eliten detta år. Han visade både som två- och treåring att han duger och hästar i hans årgång som han tävlat mot och också slagit har varit framgångsrika förra året, t ex Plata O Plomo, Victor Kalejs, Stricker, Seaside Song m fl. Det var helt klart en bra årgång, hästarna som i år blir fem år.
Planen är att årsdebutera honom ganska direkt till våren och sedan får vi se om vi ska sikta på storlopp tidigt (t ex Pramms) eller om han ska fortsätta i handicaplopp tills han står högre i handicap, nu har han 85.
House in Order (valack 5 år, ägare Stall House)- Inför förra året när han fyllde fyra år så trodde jag att han skulle räcka ganska högt upp i klass, Guld och kanske en bit till. Han gjorde under fjolåret några hyfsade lopp med goda placeringar och gick ganska jämnt och bra mest hela tiden. Dock inte på den nivån förväntningarna låg på, jag hade trott han skulle visa betydligt mer. 
Så efter foderbytet kom han ut och såg ut som en helt annan häst, han joggade hem loppet med 5,5 längd i canter. Där såg vi en skymt av den häst vi trott han kan utvecklas till. 
Han är väldigt allround och funkar på distanser från 1600 meter och uppåt, har gått bra på till och med så långt som 2800 meter förra året. Han är bra på både gräs och dirttrack och har presterat på olika banor i Skandinavien. 
Fyraårssäsongen är oftast den svåraste eftersom hästen inte är helt färdigutvecklad men ändå ska tävla mot äldre kamrater. Så jag tycker att han har alla möjligheter nu som femåring och med rätt förutsättningar att blomma ut på riktigt i år.
Shylock (valack 5 år, ägare Stall Shakespeare)- Som unghäst var han väldigt ofokuserad i loppen och efter kastration som treåring så tog han två raka segrar och visade stor bättring. Det tog sedan tid förra året innan han kom ut och han underpresterade rejält under året av nu känd orsak. 
Efter foderbytet gjorde han ett bra lopp som trea efter en stark avslutning och det var ett finallopp med bra prispengar. I sista starten för i år så blev loppupplägget helt fel, så den starten kan vi bara glömma.
Nu är det upp till bevis när våren kommer att han presterar som han kan och gjort tidigare. Han är ingen arbetsnarkoman direkt, men vi hoppas han i år kan bli en matnyttig häst som presterar betydligt jämnare än förra året och kanske till och med stiger ett snäpp i klass.
Detta var dagens genomgång och imorgon kommer redovisning om de nyblivna fyraåringarna!

Här kommer dagens uppdatering i väntan på Fullmäktigemöte som vi har nu på kvällen på Bro Park.
Idag var det igångsättning av tre fina hästar som vilat ett tag; Approach, Beach Road One och Daxios roligt att se dem ridas igen!
Runt området var inte underlaget direkt idealiskt, det var väldigt isigt och halkigt här och där. Det blev så klart bättre när det sandades på morgonen, men kändes ändå inte helt säkert. Därför blev det mera trav och långsam galopp på rakbanan istället och mindre ute på området. Kan väl i stort sett sammanfatta dagen med att alla hästar var väldigt pigga och på hugget överlag. Vi har ju dragit ner träningen till väldigt lugnt tempo från det att dirttracken stängde och om hästarna fick bestämma skulle det gå undan betydligt mera.
Jag utlovade ju en genomgång av hästarna och nu börjar vi med det idag. Jag delar upp det efter ålder och börjar med de äldsta och går nedåt. Idag blir det de hästar som är fem år eller äldre, vi tar några hästar om dagen så här kommer de tre första:
Himalaya (valack 6 år, ägare Stall Silverpilen)- har jag alltid haft stor tro på och han var som unghäst stor och väldigt sen både i kroppen och även mentalt. Trots det hade han en mycket bra treårssäsong och hade 83 i hcp efter det året. Som fyraåring hade han en del problem som gjorde att det tog tid innan han startade och det blev få starter. Han inledde förra året med 82 i hcp, men han är en av de som blev värst drabbad av fodret och fungerade inte alls. Därför kändes det väldigt positivt att han i sista starten för året gjorde en bra prestation som trea där han avslutade fort efter att ha legat mycket långt bak i början. Det var en medveten taktik från oss (att han skulle får ta det lugnt i början av loppet) för att få honom att hitta gnistan igen och få vara stark på slutet.
Han står efter förra året extremt billigt inne i hcp (74) vilket ger bra förutsättning inför året. Jag tror han verkligen kommer dra nytta av en vintervila och uppbyggnad, att få tid att återhämta sig ytterligare.
Han är en riktig stayer och vi kommer sikta på några större handicaplopp under säsongen med honom över extra lång distans. Jag tror han kan få sin bästa säsong hittills i år, nu när han har rätt förutsättningar.
Haweswater (sto 6 år, ägare Stall Haweswater)- är en riktigt hedershäst. Hon är nästan alltid på pengar och när hon tävlar så spurtar hon alltid strålande sista biten över upploppet vilket är ett loppupplägg som är lite roligt.
När vi köpte henne så tänkte jag att hon kommer bli superfin när hon växt klart. Bara det att sedan växte hon inte så mycket mer, så hon är inte stor direkt men med ett hjärta av guld. Hon är ingen världsmästare, men ändå en kul häst att ha som är sund och tuff och klarar att starta på utan problem. 
Hon är klart klassen bättre på gräs och vi kommer försöka ta ut henne så mycket som möjligt på det när grässäsongen är igång. 
Det blev bara en seger förra året, men fyra andraplatser och då ska man också ha i åtanke att hon inte hade bra foder den största delen av året. 
Space Dragon (valack 5 år, ägare Stall Dragon)- När han köptes på Breeze up auktion på Irland så syntes det att detta inte var en tidig häst, att han skulle behöva tid. Att det skulle ta så här pass lång tid trodde vi dock inte. Det var småsaker som stoppade upp hela tiden, hade man vetat att det skulle dra ut på tiden så mycket så hade vi antagligen gett upp. Anledningen till att det tog så länge innan han var redo för debut är nog helt enkelt att han faktiskt inte var klar i kroppen, en extremt sen häst. Tittar man på honom så är han stor och maffig, numera väldigt fint musklad och han har behövt den här tiden.
Så har det varit värt väntan? Efter tre raka segrar så är det svårt att vara missnöjd. För varje gång har han höjts 3-4 kilo i handicap och startat mot hårdare motstånd. Ända har han vunnit lättare och lättare, senast var det mycket enkelt och man ska också ha i åtanke att han har bara startat fyra gånger någonsin och utvecklas fortfarande för varje start. 
Alla segrar är över 1200 meter, men vi kommer nog testa lite längre också så småningom, kanske upp till 1600 meter. Testa gräs blir också intressant, det tror jag också kan passa.
Nu återstår att se hur långt upp i klass han kan ta sig, det blir spännande.
Imorgon skriver jag om övriga tre hästar som är fem år! 

 

Vaknade mitt i natten av stormen och det var inte lite det blåste! Jag var vaken i flera timmar, det var inte helt lätt att somna om faktiskt med en tjutande vind och en hel del smällar då och då. På morgonen visade det sig att några träd i trädgården hade blåst sönder och det var också grenar överallt, såg ut som en smärre krigszon...
Dock var det än värre att strömmen också gick mitt i natten och det är en tankeställare att saker som man varje dag tar för givna är något man är så beroende av. Utan ström så försvann värmen väldigt snabbt och även varmvattnet, internet, till och med uppkopplingen på mobilen. Utan el funkar liksom knappt någonting, men det är ju ingenting man går och tänker på i vardagen.
Så det blev en annorlunda dag idag, hade egentligen en massa saker som skulle göras men utan ström och dator är det inte så lätt precis. 
Verkar nu inte som att strömmen kommer bli reparerad förrän imorgon eftermiddag, men kommer den bara tillbaka någon gång under morgondagen så vore jag väldigt tacksam.
Vår hovslagare skulle vara på plats idag, men han kom inte längre än 300 meter hemifrån och sedan var det stopp pga massor med träd som låg tvärs över vägen och som också hängde över elledningar. Om jag gnäller över att vänta på ström till imorgon så är det i alla fall lyx jämfört med honom, de har inte ens fått en prognos för när det blir ordning igen där.
I stallet var det väldigt blåsigt hela dagen, det gick att ha hästarna i walkern, men planerade ridturer inställdes då det var alltför stark vind.
Igår lovade jag ju att idag påbörja genomgång av hästarna inför säsongen, men tänker nu att vi väntar med det tills imorgon istället. 

Förra året på nyårsafton så blev jag akut magsjuk ett par timmar innan tolvslaget och det kan ha varit det mest opampiga firandet av nyåret någonsin för min del. Kanske skulle man ha sett det som ett tecken inför året tänker jag nu i efterhand. Kan därför med glädje meddela att gårdagskvällen blev en trevlig och lyckad kväll och en bra start på år 2019.
Idag var det jag och Sandra som jobbade i stallet medan övriga var välförtjänt nyårslediga (vi har ju delat upp det under jul och nyår så alla får en viss ledighet). Arbetet flöt på utmärkt och samtliga hästar mådde fint, det blev en bra dag i stallet. Det var varmt ute med 5-6 plusgrader, de graderna får gärna stanna kvar så länge som möjligt om jag får önska.
Nu när det är nytt år så tänkte jag börja med en genomgång av våra hästar här på hemsidan, hur det ser ut inför säsongen. Delar upp det på några dagar med början imorgon!

I skrivande stund så sitter jag i köket och väntar på att klockan ska bli tillräckligt mycket för att kunna börja med eftermiddagsarbetet och kvällsfodringen. Vi har ridit lite på förmiddagen och det var pigga hästar som var ute och studsade runt.
I kväll blir det för min del lugnt hemma med god middag och lite bubbel för att fira in nyåret. En av mina hundar är väldigt rädd för fyrverkerier, så att vara hemma på nyår är alltid bäst för honom.
Och apropå det så vill jag verkligen uppmana alla att inte hålla på och fyra av raketer och annat som smäller. Varje år runt nyår kommer nyheter om djur som förolyckats  eller skadats svårt pga att de fått panik av smällare eller liknande. Förstår inte hur någon människa ändå kan gå ut och köpa/använda detta, det är helt galet.
Jag hoppas verkligen det blir ett totalförbud snarast möjligt! Det går minst lika bra att varje stad firar in det nya året med en ljusshow/lasershow som inte smäller om man tycker det är viktigt med något sorts firande som lyser. Som ni hör är det här något som jag är väldigt engagerad i, det är så himla onödigt.
Nu är det här året till ända och det har verkligen inte varit vårat år. Det har varit det värsta och svåraste året någonsin, helt knäckande var det ett tag. Så därför var det oerhört lättande och faktiskt helt avgörande för stallet att vi hittade felet till slut.
Jag är glad att vi avslutade så otroligt bra (med en segerprocent på närmare 40 procent efter foderbytet), det gav oss ett starkt besked inför 2019 att vi nu har ett fungerande foder och att vårt koncept fungerar, vilket jag alltid har trott egentligen. Dock är det så att när resultaten inte kommer så ifrågasätter man allt och börjar till slut tvivla. Det här året har gjort mig till en bättre tränare, precis allt har funderats igenom och analyserats. Det som inte dödar dig stärker dig heter det- jo det stämmer väl in här. Nu känns det bra, men det har varit ett enormt tufft år.
Så tack och hej 2018, nu är det all-in på år 2019 som vi verkligen ser fram emot med väldigt fina hästar och stora förhoppningar. Gott Nytt år till er alla!

Lugn söndag och nu laddar vi för årets sista dag imorgon. Snart dags för år 2019!

Idag var vi många i stallet vilket gjorde dagen enkel och lätt. Utöver de som var planerade att jobba i stallet idag (Tobias, Amanda, Sofia, Fredrik och jag) så ville även både Malva och Matilda komma och rida, så det blev färre men större turer och det är alltid extra trevligt när vi är många i stallet. Anne, som annars brukar vara i stallet på lördagar har varit på plats och hjälpt till i stort sett varenda dag på jullovet, vilken lyx för oss att vi är så många varje morgon!
Hela den här julveckan har varit väldigt smidig och lättjobbad. Normalt sett jobbar vi hårt, så det känns välförtjänt för samtliga att få en lite lättare period just nu. Man vet att det inte dröjer länge förrän det är full fart igen och det är bra att ha möjlighet att ladda lite även för personalen.
En hel del ägare på plats idag också även om det inte var lika många som vanliga lördagar, en hel del är ju bortresta eller upptagna med annat över jul. Det var ändå ganska fullt runt bordet vid fikarasten och desto fler desto trevligare!
Kan inte påstå att det var fullt med hästar som var ute och tränade, men efter ett antal dagar då det var extremt öde så sågs i alla fall betydligt fler ute idag.
Imorgon söndag är det en lugn dag som vanligt på tävlingsfria söndagar. På måndag som är nyårsafton kommer vi ha en vanlig träningsdag även om vi siktar på att vara klara lite extra tidigt.
Trevlig helg till er alla!

Lika tomt idag överallt, nästan overkligt att man knappt ser en häst... Jo då, några få förutom oss är ute och tränar, men många är det inte. Ska bli intressant att se om det bara är julledighet eller om det blir ett längre uppehåll innan träningen kommer igång igen.
Hästarna var lite lugnare idag efter att ha cantrat igår och rastat av sig det värsta, men de är ändå pigga och glada allihop.
Rakbanorna körs hela nätterna och är i utmärkt skick, det fungerar strålande. Något annat som också fungerar väldigt bra är sandningen. Varenda morgon tidigt så kommer Danne som kör ut sand och ser till att det inte är isigt runt stallar och slingor där man rider. Det här är något som genom åren ofta har varit ett problem då det ibland har dröjt långt in på dagen innan viktiga vägar t ex till banan blivit sandade. Nu funkar det superbra och det är en så viktig grej som man kanske inte tänker så mycket på, men som bara måste fungera!
Imorgon är det ju lördag (man blir ganska dagvill med alla julhelger) och vi tränar vidare med de hästar som inte vilar just nu.

Så var vi tillbaka mer som vanligt igen idag, kändes bra! Lite lättare arbetsdagar än vad det brukar vara är det just nu när vissa av hästarna vilar. Ett antal hästar har redan vilat i några veckor (sedan deras senaste start) och de sätts igång igen i slutet av nästa vecka eller veckan efter det (beroende på hur länge de haft ledigt)
Det är också ett antal som inte kommer få någon längre vila, hästar som inte har startat alls eller bara lite under året och som är under uppträning. De fortsätter med sitt träningsschema inför kommande säsong, men jobbas bara i lugnt tempo i uppbyggande träning.
Jag har också för övriga hästar (de som har startat på en del) gjort en liten analys av vad som behövs i vila och sedan uppbyggnad igen. Här har vi nu delat lite på det, så några har redan börjat vila nu och kommer få några veckor utan träning innan de börjar sättas igång igen. Några kommer att tränas ner lite till innan de börjar vila, men det dröjer inte så länge innan även de har en träningsfri period.
Detta gör att de går lite omlott, några vilar, några tränar lugnt och några ska snart sättas igång igen.
Idag efter två lediga dagar från träning var det pigga hästar ute på rakbanan! Kew Bridge såg mer ut som en rodeohäst än en galoppör när hon började galoppera rakbanan ner och Tobias fick verkligen hålla i allt vad han kunde. Andra vändan såg hon bara marginellt lugnare ut, hon var väldigt taggad.
Stureplan såg ut som en studsboll när han galopperade, han hoppade och skuttade av glädje och för all del även av missnöje med det enligt honom löjliga tempot...
Det var inte någon idag som såg direkt slö ut, det är roligt att se att hästarna tycker det är så skoj att vara ute och galoppera!
Det är många stall som har tagit julledigt verkar det som, hela dagen var det knappt några hästar ute och man blev glatt överraskad varje gång någon dök upp. Ganska skönt när det inte är någon trängsel på banan får jag säga.
Imorgon är det samma upplägg på träningen som idag, men förhoppningsvis med lite mer avrastade hästar!

Ännu en lugn dag, men imorgon blir det träning och jobb som vanligt igen. Ska bli skönt med vardag igen faktiskt.
För er som har Netflix kan jag rekommendera en serie som heter 7 days out. Varje avsnitt handlar om en veckas förberedelse inför något större; en tävling, en modevisning eller något annat liknande. De avsnitt jag har sett har varit mycket bra där man verkligen får följa med bakom kulisserna. Framför allt roligt att se avsnittet om galopp som handlar om Kentucky Derby och man får följa flera stall som har starthästar både under dagen och i själva Derbyt. Rekommenderas!
Återkommer som vanligt imorgon med en närmare stall och träningsrapport!

Juldagen är lite av en favoritdag för mig. Det är så där lugnt och avslappnat, en dag att bara vara, inte göra så mycket. Så har den dagen alltid varit för mig och så också idag.
Vi har delat upp det under jul och nyår så att alla får lite ledigt och efter önskemål har vi faktiskt lyckats pussla ihop det riktigt bra för oss allihop. För min del innebär det att jag två dagar nu kan vara ledig (idag och imorgon) och två dagar på rad är en lyx som aldrig händer annars (förutom på semester så klart). Däremot nästa vecka när det är nyår så blir det betydligt mer jobb för min del.
Hästarna mådde enligt rapporterna finfint allihop, inga problem alls under hela dagen förutom en sko som satt lite dåligt, men den fixades ganska raskt.
Önskar er alla en God Fortsättning på julen!

Trevlig dag i stallet där vi först på morgonen mockade och fixade stallet och därefter reds två turer. Sedan var det dags för fika och det fanns mycket att välja på i matväg; lax, skinka, julost, olika sorters bröd mm samt både glögg och must. I godis/kakväg har vi bunkrat upp ungefär till midsommar känns det som nu, det finns minst sagt gott om onyttigheter...
Vi var ändå ett ganska stort gäng som fikade, roligt att så pass många har möjlighet och vill komma och hänga med oss en stund på julafton.
Efter fikat gjorde vi klart allt i stallet och förmiddagen avslutades sist med en lång hundpromenad över området.
Nu blir det lugnt här i två dagar innan det är dags för träning lite som vanligt igen från torsdag. 
Önskar alla en fantastiskt God Jul!

Lugn dag i stallet och hästarna verkar må fint. Även en lugn dag hemma med lite julförberedelser som det ska vara så här dagen innan julafton. 
Ser fram emot en trevlig Julafton både hemma och i stallet!

Bara två dagar till Julafton och idag i stallet kändes det som något av lilla julafton eftersom det var väldigt mycket folk på plats och många åker sen iväg över julhelgen. På fikarasten var vi så många att vi knappt fick plats inne i det stora köket och hela dagen var väldigt mysig och trevlig. 
Träningen flöt på fint och många av hästarna är ganska pigga och på hugget, de hade nog gärna raskat på betydligt mera. Flera av dem har tränats för tävling och varit laddade för det, men missat själva urladdningen med lopp pga de inställda tävlingarna. Därför är det en ganska bra idé att träna ner dem litegrann innan de får vila helt, så den här joggingen vi gör nu är viktig för de som skulle ha startat inom kort.
Planen för kommande vecka är att vi rider hästarna på julafton och vi brukar alltid ha en trevlig julaftonsfika, vilket har blivit något av en tradition. Därefter är det bara walkern och hagarna som gäller under juldagen och annandagen, vilket passar perfekt i samband med vaccinering. Från torsdag och framåt är det träning som vanligt igen. 
Idag framåt kvällen kom ett förtydligande från Svensk Galopp angående vintergaloppen och jag tycker det var bra att det kommer ut ordentlig information så alla förstår läget. Som jag skrev igår har vi ett nytt möte den 2 januari och då får vi se om vi får någon mer info och hur det ser ut med det här salttillståndet som ju borde komma ganska snart om jag förstått det rätt. 
Sist för idag så vill jag bara säga till er som ska iväg någonstans över julhelgen att köra försiktigt, olycksrisken i jultider med mycket trafik är stor. Drar man ner farten så tappar man inte alls så mycket tid som man tror, men man minskar risken för en olycka radikalt. Så ta det lite lugnt när ni är ute och åker, slappna av och andas!

Träning på rakbanan lugnt är vad vi ägnar oss åt för tillfället och båda rakbanorna körs hela nätterna och harvas varje timme, så de är fina båda två. Hästarna travar och cantrar lugnt även om några ligger på lite extra och gärna vill öka på mera. 
Det besked vi fått idag på eftermiddagen är att vi ska ha ett nytt avstämningsmöte angående banan och hur läget är den 2 januari. Det känns inte särskilt troligt att det blir tävlingar i januari om det inte blir flera plusgrader då vill säga. Helt stängd är inte den dörren än eftersom de lovat att försöka avhålla tävlingar om det går, men samtidigt måste man se realistiskt på det hela och sannolikheten just nu att vi kan tävla om ett par veckor känns inte jättestor. 
Just nu är min plan att fortsätta jogga hästarna och det blir också lite lugnare några dagar över julhelgen i samband med vaccinering. 
Sedan får vi se hur status är vid nästa möte direkt efter nyår, men några av våra hästar kommer inom kort få några veckors vila innan uppträning påbörjas och det gäller främst de som startat på den här under hösten. 
Har som utlovat uppdaterat med nya bilder idag och det blir bara tävlingsbilder denna gång eftersom det varit två tävlingsdagar sedan förra bilduppdateringen för en dryg vecka sedan. Kolla in Wolframs superfina bilder under fliken Veckans Bilder!
Och hör ni, idag vänder det och blir ljusare tider igen. Även om det inte märks i början så känns det psykologiskt viktigt, lite ljusare för varje dag istället för tvärtom!

Nytt tränarmöte idag, men än har vi inte så mycket besked angående tävlingsdagarna i vinter, Jag förstår ju att vi väntar på salttillståndet bl a, men hoppas någon sorts plan för resten av vintern kommer inom kort. Så länge håller vi igång våra hästar och tränar dem i lugna tempo, vilket känns som ett bra upplägg oavsett.
Vi har också haft både veterinär och chiropraktor på plats denna vecka för en genomgång av några av hästarna, bra att kolla igenom dem och ha dem riktigt fina och fräscha i kroppen inför nästa säsong. Är överhuvudtaget väldigt laddad inför år 2019 med bra förutsättningar för stallet och det känns bra att vi har kunnat visa det nu i slutet av året även om vi tappade hela storloppssäsongen pga fodret. Nästa år ska det inte bli så, nu har vi verkligen laddat på alla sätt och målen är högt ställda.
Redan i år anmälde vi faktiskt Beach Road One och Stureplan till Dubai, men för att vi skulle ha åkt så var tanken att Beach Road One skulle starta en gång till i början på december och då ströks han, så vi skippade det. Dock måste jag säga att jag lärde mig en hel del bara på den här anmälan, jag fick en massa info och insyn i hur allt fungerar med vaccinationsregler, transport, karantän mm. Blir det nästa vinter så känner jag mig betydligt mer insatt nu.
Imorgon tänkte jag göra en ny bilduppdatering här på hemsidan!

Lugn dag på träningsfronten idag, som det brukar vara på onsdagar när det inte är tävlingar. Just nu håller vi på med projekt "Frisera Manar" och på bara några dagar nu så har vi hunnit fler än hälften.
Imorgon blir det träning på rakbanan igen, utgår från att dirttracken fortfarande är stängd.

Största delen av förmiddagen idag gick åt till möten. Först på morgonen hade vi tränare ett förberedande möte på 45 minuter där vi pratade ihop oss. Vi är olika företagare med olika uppfattning och viljor, så oftast genom tiderna har vi haft svårt att helt hålla ihop och tycka lika. Denna gång var vi dock rörande eniga och hade precis samma uppfattning och därmed var vi betydligt starkare tillsammans.
Därefter hade vi ett möte med VD samt några av de ban- och salttillståndansvariga. Mötet tog närmare två timmar och det inleddes inte direkt bra enligt mitt tycke, för att så småningom ro upp sig betydligt. När vi var klara så tror jag att de flesta av oss ändå kände ett visst hopp om att en hel del saker är på gång och att vi inte ger upp den här vintersäsongen riktigt än. Jag vill inte här och nu uttala mig om de åtgärder som utlovades förrän vi vet mer om vad som verkligen sker, men vi hoppas på positiva besked inom kort.
Så jag får helt enkelt återkomma i ärendet när vi får några nyheter.
I väntan på att veta mer så håller vi igång hästarna med träning på rakbanan, idag var det dock så pass varmt framåt dagen av snön bildade isstyltor i hovarna på hästarna. Detta ger en stor risk för att de vrickar sig, så vi valde av säkerhetsskäl att inställa sista turen för dagen. I övrigt gick träningen fint och hästarna skötte sig utmärkt.
Imorgon blir det då inga tävlingar tyvärr, så de hästar vi skulle ha startat får vänta ett tag till, frågan är hur lång väntan blir?

Gårdagens duktiga starthästar mådde jättebra idag och hade tagit sina lopp helt utmärkt. 
Mycket snöande idag och dirttracken var stängd så det blev träning på rakbanan istället. I det läget antog vi att banan inte var öppen för att få bort snön och för att få den så bra som möjligt inför onsdagens tävlingar. Nu på kvällen fick vi ett plötsligt besked om att tävlingarna onsdag är inställda, för mig ett väldigt tidigt och märkligt beslut. Visserligen säger väderprognosen kallt natten mellan tisdag och onsdag och då kan det bli besvärligt, men man ger väl inte upp på förhand?
Banan var jättefin igår och då känns det konstigt att dagen efter inställa onsdagens tävlingar. Dock vill jag veta mer om saken innan jag uttalar mig mera och redan imorgon bitti har vi tränare ett möte med ansvariga och där hoppas jag mycket kan redas ut. Så jag återkommer imorgon med mera fakta och synpunkter!

Igår var det anmält att det var en oro för att kunna avhålla tävlingarna idag, men dirttracken blev till slut bra utan problem, om än lite lös och tung. 
Såå roligt att se Space Dragon ta tredje raka segern, han utvecklas för varje start och vann till slut lätt och han gör det alltid på ett så bra sätt, ser starkast ut sista biten. Även Himalaya gjorde ett fint lopp som trea och här ville vi att han skulle ligga långt bak i början och få känna att han passerar hästar på slutet. Han har en kapacitet som vida överstiger vad han presterat i år, så viktigast idag var att få honom att hitta tillbaka till den gnista han hade förut och det här var ett bra steg i rätt riktning.
Sedan vi hittade problemet med fodret och bytte så har hästarna på 1,5 månad nu vunnit 7 segrar på 18 starter, en segerprocent på nästan 40 procent! Det är extrem stor skillnad mot vad de presterade fram till foderbytet och det känns som en enorm lättnad och glädje att vi hittat så rätt nu. Är väldigt laddad inför nästa år och att tävla med de rätta förutsättningarna. 
Har uppdaterat kommentar om dagens starthästar och ni hittar detta som vanligt under fliken (Starter &) Resultat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kallare i natt, men vid morgonens vanliga inspektion så hade dirttracken klarat detta mycket bra, antagligen tack vare bra insats av nattpersonalen. Dock blev banan under förmiddagens senare del åt det stummare hållet, den började frysa på uppifrån. Det finns ingen tjäle alls i banan vilket är bra, men eftersom den inte är saltad så är det naturligtvis betydligt svårare att hålla den i bra skick när det blir kallt. Under natten när banan är stängd så kan den köras hela tiden, men under ordinarie öppettider så körs den bara en gång i timmen och hinner då antagligen frysa till mellan harvningarna.
Nu har Svensk Galopp gått ut med information om att de är osäkra på om morgondagens tävlingar kan avridas. Vad jag förstår så hänger detta helt på hur kallt det blir i natt, håller det sig på max 2-3 minusgrader så bör det inte vara några problem, men natten till idag var det -8 och då är det klart svårare.
Annars blev det en trevlig träningsdag där hästarna skötte sig fint i blandade tempon. Vi hade ju också Glöggfika i stallet och det blev väldigt trevligt och överhuvudtaget en mysig dag i stallet.
Nu hoppas vi på en bra och tävlingsbar bana imorgon. Har uppdaterat kommentar angående våra två starthästar och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Bara tio dagar kvar till julafton, vad fort tiden går! Vi håller som bäst på att planera arbetsschemat för julen, vilket alltid är lite pusslande. Det är ju viktigt att alla kan få lite ledigt samtidigt som hästarna både ska tränas och tas om hand ordentligt. Det är enklare när man jobbar typ på kontor att bara stänga ett antal dagar, så fungerar det ju inte här. Tror vi nu har kommit fram till ett bra upplägg och jag hoppas bli klar med det exakta schemat innan helgen är slut.
Idag var det tre hästar som snabbjobbade och de ska alla starta på onsdag. Light Treading gick fort ensam medan Label Black och Power of Attorney jobbade tillsammans. Banan var fin med fäste, lite åt det tyngre hållet och alla tre hästarna verkade fungera bra på banan och jobbade utmärkt. Dessa tre hästar behövde ett ordentligare jobb, vilket de fick medan House in Order och Mr Tooma Global som också startar på onsdag bara behöver ett lättare jobb och därför friskar de på imorgon istället.
Roligast idag var annars att se den odöpta franska åringen ute på rakbanan för första gången, vilken galopp han har! Han skötte sig exemplariskt och bara utstrålar klass och det ska han ju ha också med den härstamningen.
Imorgon är det förutom vanlig träning även Glöggfika i stallet kl 11.30-13 och alla är hjärtligt välkomna till vårt stall!

Gårdagens starthästar mådde fint idag och verkar ha tagit sina lopp bra. 74 i hcp fick Bright Light och det ger honom precis som vi hade hoppats ett bra utgångsläge inför storloppen nästa år. 
Dagens träning var blandad men utan några jätteraska tempon. Åringarna jobbar vidare och A Ragman och Eye for an Eye var ute och cantrade tillsammans på rakbanan, så fina och duktiga båda två!
Den franska odöpta sköter sig strålande och kommer säkert även han kunna börja cantra på rakbanan ganska snart, han rids ute i longervolten och gör allting rätt. Dhakota hade kommit ungefär lika långt han när han plötsligt häromdagen fick ett tokryck och förvandlades från snäll och lugn till en rodeohäst! Nu har vi backat några steg i träningen och tar det lite lugnt, vet faktiskt inte alls vad som hände där. Det är bara att jobba vidare lugnt och pedagogiskt.
Startanmälan idag till nästa onsdag och för oss blir det en fullmatad dag med fem starthästar; Light Treading, House in Order, Mr Tooma Global, Label Black samt debut för Power of Attorney, spännande!
Imorgon och på lördag blir det en del raskare träning!

Tävlingar idag och såå härligt att se Bright Light vinna på ett snyggt sätt i sin debut trots att han agerade väldigt grönt under loppet. Han är en bra häst som vi har trott på hela tiden, men han har tagit tid på sig att bli redo. Den väntan var väl värd när han nu kunde prestera så bra direkt och han har nu skaffat sig ett bra utgångsläge inför nästa års storlopp där Jockeyklubbens 2000 Guineas är första målet för säsongen. 
Vi har verkligen många fina tvååringar som blir tre nästa år, så det ser onekligen spännande ut med kommande säsong.
Se närmare kommentar angående dagens starthästar under fliken (Starter &) Resultat!

Regnet smattrade på ganska bra på vindrutan hela vägen till Bro imorse och i det läget trodde jag banan skulle vara blöt och geggig. Där hade jag fel, den hade klarat sig utmärkt och även om den är lite mättad på vatten så verkar den hålla bra för väder och vind just nu.
Blandad träning åt det något lugnare hållet efter gårdagens raskare arbeten. De som jobbade igår var ute och joggade medan några andra gick i lite bättre tempon och hela arbetsdagen gick mycket bra.
Inför morgondagens tävlingar ser väderprognosen ganska lovande ut, det bör kunna bli bra banförhållanden. Vi har tre starthästar och jag har nu uppdaterat med kommentarer om deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat). Har också idag uppdaterat med nya bilder från träningen, så kolla in dem under fliken Veckans Bilder! 

Idag på morgonen låg graderna precis kring nollan och dirttracken kändes okej vid en första inspektion som jag brukar göra när jag anländer på morgonen. Man kunde känna att den var lite väl mättad på vatten, men den verkade ändå ganska så ridbar. 
Därefter sjönk temperaturen med bara någon grad, men det räckte för att torka upp banan lite ytterligare och den blev riktigt bra faktiskt. I nuläget gäller det att passa på och träna när banan tillåter det, man måste vara lite vaken för att göra ändringar i planen.
Man har ju ett upplägg för hästarna där man planerat in hur träningen ska göras olika dagar och när vädret är stabilt så behöver man inte tänka så mycket på banförhållanden. Så lyxigt har vi det dock inte nu utan varje dag får träningen anpassas efter hur banan är för dagen. Så det var ju väldigt glädjande att vi kunde träna på idag och speciellt med tanke på att lördagens planerade snabbare arbeten blev till lugn jogging.
En rask canter gick Label Black, Kew Bridge och Power of Attorney tillsammans. Även Light Treading cantrade på och det gick undan, det var snäppet ifrån snabbjobb i tempo.
Det var även fyra hästar som gick extra raskt och det var Himalaya och Space Dragon tillsammans och Chizhou tillsammans med Mr Tooma Global. Alla fyra såg fina och starka ut hela vägen, mycket nöjd med dem! Utöver dessa så var det en hel del mellantempon och lugnare också och även detta gick utmärkt. 
Åringarna jobbar vidare och sköter sig strålande, A Ragman och Eye for an Eye var ute på tur tillsammans idag med trav och canter. Dhakota och den odöpta franska åringen reds inne i longervolten och de har gjort väldigt snabba framsteg den senaste tiden.
Startanmälan idag till söndag och då har vi två starthästar och ett kval. Även anmälningar idag och det till årets sista tävlingsdag som rids nästa onsdag (den 19e) och vi har en hel del starthästar då.
Nu hoppas vi att dirttracken fortsätter att hålla sig fin även till tävlingarna på onsdag till att börja med!

Lugn söndag för hästarna som det brukar vara när det inte är tävlingar och de mådde fint och var pigga. Själv jobbade jag i tv-studion idag och det var roligt att vara tillbaka där eftersom det var ett tag sedan sist.
Imorgon är det träning som vanligt igen och vi hoppas på någon minusgrad så blir det bra hjälp till banan att torka upp lite mer.

Vi hann inte mer än att fodra hästarna förrän regnet smattrade på taket. Det regnade på ganska rejält de första arbetstimmarna och en dirttrack som redan var väldigt mättad på vatten blev då ganska geggig. Banan verkar som jag skrev igår klara ganska mycket regn och nederbörd, men det finns ju någon slags gräns även där och efter flera dagars regn så avspeglade det sig även på banorna. Det som är bra är att nu när tjälen är borta så kommer vattnet rinna igenom ganska fort och det räcker nog med en dags uppehåll så hinner det torka upp.
Så idag blev de planerade snabbare arbetena istället till lugnare tempon. På våren och sommaren behöver man sällan fundera på hur vädret blir utan man kan köra på med träningen enligt sitt eget huvud. Höst och vinter så måste man dock hålla en helt annan koll på hur banorna är och hur vädret beräknas bli.
De senaste veckorna har det varit väldigt växlande med allt ifrån tio minusgrader till sju-åtta plusgrader med regn och det är klart att det påverkar hur mycket jobb och hur duktig än banpersonalen är och på Bro Park har de jobbat stenhårt verkligen.
Nu hoppas vi på lite tur med vädret framöver!
Vid lunch när allt arbete var klart så åt vi en väldigt god jullunch tillsammans, vi i stallet och många av de ägare som alltid brukar vara på plats på lördagar. Det här har blivit en mycket trevlig tradition som vi gjort de senaste åren. Ett sorts knytkalas där alla tar med sig något och det blir ett smaskigt julbord med de flesta ingredienser man brukar ha och jag tror ingen gick hem hungrig.
Nästa lördag anordnar vi Glöggfika i stallet kl 11.30 och alla är hjärtligt välkomna! Vi serverar glögg, kaffe och tilltugg, ett trevligt sätt att mingla och träffas samt naturligtvis hälsa på hästarna också. Anmäl er via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så blir det lättare att beräkna åtgång. Hoppas vi ses då!
Imorgon är det tävlingar på Jägersro och jag jobbar då i tv-studion. På sistone har jag varit tvungen att hoppa av flera tv-sändningar eftersom vi haft starthästar och det alltid går först. Så nu var det ett tag sedan jag stod i studion och det ska bli roligt!

Idag var det lite lugnare tempon på programmet efter gårdagens raskare arbeten. Inte superspännande träning kanske, men den ska göras den med och hästarna såg fina och spänstiga ut.
Mycket positivt var att trots rejält regnande under natten så var banan bra, nu när tjälen är helt borta så verkar den tåla en hel del vatten utan problem. Som jag ser det så bör vi ha en bra bana så länge det inte blir alltför kallt och väderprognosen de närmaste tio dagarna utlovar plusgrader och som kallast runt nollan och kanske en minusgrad. Håller den prognosen så ser det lovande ut för de tre tävlingsdagar som är utskrivna i år (12e, 16e och 19e). Sen får vi ju också hoppas att mildvädret håller i sig över januari, så att även de tre tävlingsdagarna där kan avridas som planerat.
Överhuvudtaget är jag väldigt glad så länge det inte är minusgrader, eftersom allt är så mycket enklare när det inte är fruset överallt, så för min del får gärna plusgraderna hålla i sig hela vintern.
Imorgon har vi en del raskare träning inplanerad.

Idag var äntligen dirttracken öppen igen- vad bra det kändes att få träna där igen! Måste börja dagens inlägg med att ge en eloge till banpersonalen och inte minst nattpersonalen, som lägger ner ett enormt jobb för att hålla banan i ordning. Det är inga lätta förhållanden de jobbar under när det ena dagen är sju plusgrader och regn och så några timmar senare så fryser det på. Lägg då till att det inte finns någon salt i banan så förstår man att de får kämpa hårt för att klara att hålla dirttracken fri från isklumpar och jämn och fin. Både igår morse och idag när jag inspekterade banan tidig morgon så har den varit i mycket gott skick.
Idag var det en hel del snabbjobb och också några raskare canters. Det var många turer som skulle ridas och för att hinna alla innan banan stängde (den stänger tidigare för tillfället eftersom de jobbar med den) så hade vi hästarna borstade och förberedda inne i stallet inför varje tur. De som red kunde då snabbt sadla på och rida ut, så på det viset hade vi ett väldigt effektivt upplägg som gjorde att alla turer hanns med. Visst hade vi kunnat ta några av turerna på rakbanan, men jag föredrar klart tävlingsbanan.
De som gick snabbjobb var:
Light Treading- ensam, men hon fick drag av några från annat stall som gick jobb och fick på det sättet lite sällskap i alla fall. Hon såg strålande ut!
Bright Light och Mr Tooma Global- de gick tillsammans och såg starka och bra ut hela vägen. Bright Light fick här ett sista finslipande jobb inför debuten nästa onsdag, mycket spännande. 
Power of Attorney och Label Black- de gick precis som övriga 800 meter fort och gjorde ett bra upplägg. Power of Attorney har varit mycket senare i utvecklingen än vi trodde från början, men idag var det klart bästa jobb han har gjort och det närmar sig debut. Label Black siktar på start om 1,5 vecka och man ser i jobben att han är mycket mer kapabel än sin handicap.
Förutom snabbjobben så gick några hästar raska canters:
Space Dragon ensam och han ser jättefin ut. Kew Bridge, Perfect Girl Ester och Chizhou tillsammans alla tre och de såg fina ut allihop och är klart på gång. Dessutom gick Shylock och Himalaya en rask canter som ökades lite extra över upploppet och det syns att båda är stayers, de bara mal på och ser piggast ut sista biten.
Utöver dessa turer så var det även några som gick lugnare och alla hästar har tränat mycket fint idag, är väldigt nöjd både med träningen och att få vara tillbaka på dirttrackbanan igen.
Det var också startanmälan idag till onsdag och då har vi Bright Light, Shylock och Haweswater som startar. Sedan är det även tävlingar ett par dagar senare, på söndagen (den 16e) och då har vi några ytterligare som startar. Det är ju även lopp den 19e, så det är täta tävlingstillfällen nu innan jul. I januari är det också utskrivet tre tävlingsdagar innan det blir tävlingsuppehåll i februari.
Jag inledde ju dagens inlägg med en hyllning (till banpersonalen) och avslutar också med en. Igår red Malva sitt första lopp någonsin. Igår på dagen för två år sedan kom hon till vårt stall som praktikant från skolan, en tvåveckors praktik var det tänkt. Hon och kompisen Embla (som just nu går på ridgymnasium i Ystad) fastnade direkt och blev kvar i stallet kan man väl säga. Alla helger och lov har spenderats hos oss och numera går Malva på ridgymnasium med praktik i vårt stall 2-3 dagar per vecka samt en del helgjobb.
Att hon har talang för detta såg vi tidigt och allt har gått mer eller mindre som på räls för henne. Så igår var det då debut som amatörryttare och hon blev tvåa med en på förhand otippad häst. Egentligen var det inte andraplatsen som var det viktigaste, utan hur bra hon red. Fanns ingen anmärkning på något alls, trots ytterspår så tog hon sig inåt i banan innan första sväng och sparade mark, bedömde sedan tempot perfekt och började avancera i rätt tid. Red dessutom snyggt i finishen och det syntes inte alls att det var första loppet någonsin, såå bra gjort!

Ingen toppendag direkt för oss idag efter två strykningar med Beach Road One och House in Order som båda hade toppchans att vinna. Det var inga stora problem med någon av dem, men hellre vara på den säkra sidan och stryka om det är någon tvekan och nya lopp kommer hela tiden.
Haweswater gjorde som vanligt en stabil insats och blev fyra medan Approach inte alls klarade den lösa banan och en femteplats var ju inte det vi siktade på, den här hästen har massor av kapacitet. Han får visa det nästa år istället när banorna är goda igen och det är vår, nu blir det vinterträning med uppbyggnad för honom och han har massor med utveckling kvar i sig.
Se närmare kommentar angående insatserna under fliken (Starter &) Resultat. 
Imorgon hoppas jag att dirttrackbanan är så pass bra att det går att rida lite snabbare arbeten på den.

Även idag blev det träning på rakbanan, som dock var betydligt bättre än de senaste dagarna. Första turen hade jag lagt in hästar som ändå skulle gå i lugnt tempo. Detta för att se hur banan var samt att varje harvning som görs kan förbättra banan ytterligare om den är under upptorkande. Banan var något hård och stum den första turen, men sedan blev den fin när den hade körts och vi kunde gå i mellantempo åt det något raskare hållet. 
Många pigga och laddade hästar efter några dagars lugn jogging och det märktes tydligt att de var glada över att få rasta av sig åtminstone litegrann idag.
Denna vecka har Tobias välförtjänt semester så vi har extra fullt upp, men jag tycker vi har löst det bra ändå och arbetsdagen flöt på fint trots ett späckat schema.
Imorgon är det då dags för tävlingar igen och eftersom söndagen inställdes så har de tävlingarna flyttats till morgondagen och det blir hela tolv lopp som rids, en ovanligt lång dag.
Sedan är frågan hur banan blir? Idag kändes den betydligt bättre än igår, men regn på eftermiddagen var ju inte de bästa förutsättningarna. Det verkar som att det ska frysa någon grad i natt, vilket kan göra både bra och dåligt för banan. Bra om den torkar upp och blir precis lagom, men risken är att det blir klumpar i den när det börjar frysa när det är så mycket vatten i den som just nu.
Vi håller tummarna för bra förutsättningar imorgon! Vi har fyra starthästar och jag har uppdaterat kommentar angående deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Även idag blev det träning på rakbanan. Eller snarare jogging på rakbanan, just nu är det mera motion än riktig träning som gäller. Flera av hästarna börjar bli väldigt laddade och pigga, de skulle behöva cantra på lite raskt nu för att få rasta av sig lite mer än vad som kan göras nu. Hoppas nu att banorna torkar upp inom kort så vi kan träna på igen.
Det är inte så konstigt att förutsättningarna just nu är lite begränsade, det har inte gjort annat än att regna de senaste dagarna. Vore trevligt med lite härligt höstväder igen (vintern skippar vi om jag hade fått välja) som det var för några veckor sedan med ganska många plusgrader och sol.
Idag fick vi besked om att gårdagens inställda tävlingar flyttas till onsdag och rids direkt efter ordinarie lopp. Det var ju det besked vi fick preliminärt i lördags, men slutligt besked skulle komma idag. Så då blir det hela 12 lopp på onsdag från lunch och framåt, en bra lösning.
Idag var det också anmälan både till den 12e och den 16e, men av någon anledning så kom aldrig listan ut, så jag antar att den dyker upp imorgon förmiddag istället. 

Lugn söndag nu när tävlingarna tyvärr blev inställda (eller förhoppningsvis flyttade till onsdag). Vore bra om nu vädret blir lite torrare och blåsigare så banan torkar upp, men det känns ju inte riktigt så just nu efter mycket regnande.
Imorgon är det träning som vanligt på förmiddagen. På eftermiddagen avhåller Jägersro de inställda tävlingarna från i onsdags, så jag laddar för att kolla loppen via datorn och det är några finare lopp som rids imorgon.

Idag kom det föga överraskande beslutet att morgondagens tävlingar är inställda. Hade det på känn i och med att det igår var ojämnt med tjällossning enligt utkommunicerat meddelande. Det där är en ju process som banan ska gå igenom när det först varit kallt och blivit tjäle som sedan ska släppa när det övergår till plusgrader. Detta är vi vana vid varje år, men inte så ofta i november/december utan det brukar ju vara när våren är i antågande. 
Nu är ju inte jag på något sätt banexpert, men det borde ändå i just det här fallet vara en fördel att vi inte har salt i banan. Så klart hade salt varit bättre när det var kallt, men nu när tjälen släpper så är banan verkligen djup, geggig och blöt och varje år säger de som jobbar med banan att saltet gör att det tar lång tid innan banan torkar upp. Nu borde den ha bättre förutsättningar att torka upp fortare om jag förstått det rätt.
Positivt är att de tror det är god chans att banan hunnit bli bra till på onsdag och att de då siktar på att köra både morgondagens tävlingar och de lopp som redan är utskrivna på onsdag. Det blir då som en dubbeldag med 12 lopp istället för planerade 4 lopp vilket är en jättebra idé. Slutligt besked om detta kommer på måndag, men det verkar lovande att det ska fungera.
Idag var det inplanerat snabbjobb för åtta hästar, men efter allt regn (även idag kom det litegrann) så var rakbanan fortfarande ganska blöt. Så jobben får vänta ett par dagar och istället blev det lagom lugnt tempo för samtliga turer, inte så himla spännande kanske. Man måste dock anpassa sig efter banförhållanden och vädret går inte så mycket att göra något åt (tänk vad bra om man kunde det...).
Så nu får det bli en lugnare helg utan tävlingar även om jag så klart mycket hellre hade velat ha starthäst imorgon. Dagens inlägg avslutas med ett litet filmtips (eller ett boktips), ikväll på TV4 kl 21.35 visas den mycket bra filmen Livet efter dig (Me before you), se den om ni har möjlighet. Den är baserad på den ännu bättre boken med samma namn som är skriven av Jojo Moyes, en av de bästa böcker jag någonsin läst. Trevlig helg på er!

Dagen kan sammanfattas med ordet REGN. Inte så att det vräkte ner, men det regnade ganska konstant hela dagen. Redan på morgonen var det vattenpölar som smärre sjöar lite här och där, så det hade nog regnat på rejält hela natten. Torkskåpet och tumlaren jobbade på högvarv för att torka täcken och annat, så det skulle finnas varma och torra grejer till alla hästar.
Träning på rakbanan även idag och på morgonen var banorna fina, men framåt lunch började det bli lite väl slabbigt och de sista turerna fick gå i något lugnare tempo än planerat för säkerhets skull.
Det var snabbjobb inplanerade för imorgon, men så kom meddelande ut på Svensk Galopps sida att det är risk för inställt på söndag eftersom det är tjäle kvar i dirttracken. Jag var ute och gick på den imorse och då kändes den väl geggig, men det är svårt att känna eventuell tjäle bara genom att gå på den. Den ska tydligen besiktigas imorgon kl 10 och beslut kommer eventuellt redan då, vi håller verkligen tummarna för att den hinner bli bra! Det är inte mycket tjäle kvar, men likväl är det en process som ska till innan tjälen går ur och det är under den tiden som banan lätt blir ojämn och inte ridbar. Det borde gå ganska fort att få den bra igen, men är den bra redan på söndag?

Ännu en dag med träning på rakbanan. Även imorgon är dirttracken stängd för preparering, men de planerar att ha den öppen på lördag igen. Det går bra att träna på rakbanan, men nu efter några dagar saknar jag stora banan, det blir lite mer finlir där eftersom man ser hästarna hela vägen när de tränar samt att man kan kolla tempot mer exakt med tidtagning.
Igår morse var det tretton minusgrader, imorse var det ett par plusgrader istället, så närmare 15 graders skillnad på en enda dag! Dock var inte vädret så mysigt direkt, det var rejäl blåst hela dagen och råkallt även fast det egentligen var milda grader.
Träningen idag var mestadels mellantempon och några som gick lite lugnare. Hästarna såg pigga och fina ut och hela träningsdagen flöt på utmärkt.
Startanmälan idag till på onsdag och då startar de vi planerat för innan, dvs House in Order, Haweswater och Beach Road One. Det är bara fyra lopp på onsdag, men naturligtvis kom våra tre lopp på rad och det blir ett späckat schema för att hinna sadla och se alla hästar.
Om ni missade gårdagens dagboksinlägg så gjorde jag då en uppdatering av Veckans Bilder och det är många roliga och fina bilder denna gång, så missa inte det!

Lugnare på träningsfronten idag, endast någon enstaka tur som var ute och cantrade på rakbanan. Riktigt svinkallt imorse med närmare 13 minusgrader, men nu hoppas jag varmare grader är på gång inom kort. Vore ju bra om banan blir fin med bra fäste till tävlingarna på söndag och enligt väderprognosen ser det lovande ut.
Har idag uppdaterat med en väldans massa bilder, mycket fina bilder från både träning och tävling samt även en hel del från mitt besök på Gulfstream Park. Kolla in allt under fliken Veckans Bilder!

Även idag var dirttracken stängd för preparering och det blev träning på rakbanorna. Båda banorna kändes likvärdiga när jag gick på dem och första turen gick första rundan på den ena och andra cantern på den andra och ryttarna tyckte också att det inte var någon skillnad på dem. Därför reds varje tur där det för tillfället passade bäst, vilket också gjorde att i de turer där några skulle gå fortare än andra så kunde de dela upp sig på två banor och det fungerade finfint.
Ett snabbjobb blev det och det var Beach Road One och Approach som gick tillsammans och det blev ett mycket bra upplägg, perfekt för båda hästarna som bägge såg jättefina ut. 
I övrigt var det en del extra goda canters, de som gick raskast var Light Treading och Label Black tillsammans samt Chizhou, Shylock och Kew Bridge tillsammans. Det är lite trångt att gå många ihop på rakbanan som ju är betydligt smalare än dirttrackbanan, men samtidigt är det nyttig träning för hästarna att gå tätt ihop utan någonstans att flytta sig. Samtliga hästar såg starka och bra ut.
Förutom dessa var det en del canters i mellantempo eller lugnare. En häst som alltid glänser även när han går lugnt är Australian Open, vilken fantastiskt fin häst det är!
Vi jobbade också med åringarna som vanligt. A Ragman och Eye for an Eye cantrar på rakbanan och de är hur fina och stabila som helst. Nästa steg är att testa stora banan så småningom, men det är ingen jättebrådska med det. De cantrar inte varje dag nu utan är ibland ute och travar eller har en extra ledig dag, man får inte glömma att det ännu är unghästar som nyss kommit in i träning. 
Dhakota och den odöpta franska hingsten har kommit ungefär lika långt i inridningen. De är jätteduktiga med tömkörning och styrning och nu har själva inridningen inletts. Tobias har suttit på dem några gånger och de har börjat ridas runt litegrann, men ännu bara med ledare. Härifrån brukar det dock gå ganska fort innan de är ute på tur och kan både trava och galoppera under ryttare.
Idag vid lunch kom besked om att morgondagens tävlingar på Jägersro blir inställda och flyttas till på måndag istället. Inte så överraskande eftersom vi hört att det är kallt i Malmö och att banan är frusen. Vi hade Beach Road One anmäld där i Skånelandlöpning, men valde till slut att starta honom hemma den 5e istället. Hade vi valt Jägersro så hade vi åkt idag dit, så kändes ganska bra att vi slapp massa strul med det där. Nu hoppas vi plusgraderna återvänder både där och här i Stockholm!
Imorgon tänkte jag uppdatera med nya bilder igen, blir både tränings och tävlingsbilder samt att jag också tänkte sätta in lite bilder från besöket på Gulfstream Park.

Idag var det uteslutande träning på rakbanan som gällde. Vi fick meddelande igår om att dirttracken är stängd så länge det är kallt, detta för att de ska ha möjlighet att köra och jobba med banan hela tiden om det behövs. Jag tycker det är rätt, viktigast att vi har så bra bana som möjligt till tävlingarna på söndag och kommande onsdag.
Rakbanorna är i mycket bra skick och vi kunde träna på enligt plan vilket var att några gick lite lugnare medan flera andra cantrade på raskare. Hästarna såg pigga och fina ut!
Idag fick vi också upp den vintersäkring som brukar göras. I alla stallar finns ett sorts luftigt galler som sitter precis under taket och på sommaren ger det ett väldigt bra luftintag. Dock är det inte lika strålande när det är minusgrader, så inför varje vinter sätts måttanpassade skivor upp som stänger igen den här extra öppningen. Vi har fortfarande ett annat intag i varje box samt taket som går att öppna och stänga så mycket man vill, så det är faktiskt alltid oavsett väder väldigt fin luft i stallet. Man vill dock inte ha det så kallt att vattenkopparna fryser, så det här var bra att få gjort.
Idag var det startanmälan till söndag och då har vi Approach till start i ett maidenlopp. Det ska bli spännande att se honom starta med bra foder och nu dessutom som valack (hans ena testikel har legat högt upp och behövde verkligen tas bort). Det var också anmälningar till nästa torsdag och då har vi Haweswater, House in Order samt Beach Road One anmälda och det ser ut som bra uppgifter för alla tre.

Den här dagen bara flög förbi. Vi hade ju möte i Tävlingskommittén och då det var ett par av mötesdeltagarna som kom från andra delar av landet så avhölls mötet smart nog på Arlanda eller rättare sagt på hotellet som ligger precis bredvid.
Vi började kl 9.30 och var klara strax efter kl 16. Jag är inte riktigt van att sitta i ett möte en hel dag, så det kändes som att när man kom ut därifrån så var dagen plötsligt slut. Vi hade fullt upp med viktiga punkter att diskutera, så tiden gick väldigt fort.
Jag tycker det var ett bra och viktigt möte som var värt en hel dag och jag hoppas att det vi kom fram till kan och kommer att genomföras.
Imorgon är det ny vecka och träning som vanligt igen!

Trevlig lördag som det ju brukar vara med mycket folk på besök, lördagar är ju den klart mysigaste dagen i stallet!
Vi hade ju planerat en del raskare träning idag, dock var det ännu kallare på morgonen och banan hade inte klarat sig lika bra som igår. Den gick att galoppera på, men var inte så bra som man hade hoppats och vi höll igen på tempot. Sista turen för dagen reds på rakbanan istället och den är ett bra alternativ nu att ta till om kylan fortsätter.
Ser ut på väderprognosen som att plusgraderna ska vara tillbaka från torsdag och framåt, det låter strålande tycker jag. Så länge det är plusgrader är jag nöjd!
Hästarna såg i alla fall fina ut och skötte sig bra. Det var många ryttare idag och det är lite extra roligt att se en tur med sex hästar tillsammans som galopperar i grupp. 
Imorgon är det lugnt på träningsfronten, men själv har jag mer eller mindre hela dagen inplanerad då det är möte i Tävlingskommittén. Där ska vi gå igenom massor med viktigt inför nästa år som t ex fördelningar av prispengar och lopp. 
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

Närmare fem minusgrader och rätt så kyligt i luften imorse, men dirttrackbanan hade klarat sig förvånadsvärt bra med tanke på att den inte är saltad än. Jag befarade att den skulle vara frusen på morgonen, men den kändes ganska hyfsad. Det var lite småklumpar i den, men när man tog upp dem i handen så gick de sönder direkt. Att den klarat sig så pass bra är förmodligen mycket tack vare att det inte direkt har regnat något på länge, att det inte är alltför mycket väta i banan.
Vi hade ingen raskare träning inplanerad idag, men däremot imorgon så är det en del hästar som ska träna på lite mer. 
Imorgon firar vi senaste veckans segrar med lite tårta till fikat!

Alla gårdagens starthästar (och kvalhäst) mådde bra idag och verkar ha tagit sina lopp utmärkt. Varje morgon så börjar vi med fodring av hö samt kollar temp och känner på benen på samtliga hästar. Så då är det med lite extra glädje man dagen efter lopp kan känna igenom dem och kan konstatera att de känns fina och att allt verkar bra.
Idag var det blandad träning åt det raskare hållet och hästarna ser fina och taggade ut, är väldigt nöjd med dagens träning överhuvudtaget.
Roligt också att åringarna sköter sig så fint och det går verkligen snabbt framåt just nu!
Dagen efter tävling är man ju också intresserad av att veta ändring av handicaptal och House in Order höjdes fyra kilo på sin lätta seger medan Mr Tooma Global gick upp två kilo på sin andraplats. Inte så mycket att säga om när de gör bra prestationer, jag hoppas och tror att de motsvarar sin nya handicap och förhoppningsvis mer framöver.
 

Så himla glad över framgångarna och att hästarna presterar nu! House in Order var helt ensam på banan idag och även om han är en av få som ändå gått hyfsat de senaste månaderna så såg vi ju idag hur mycket mer det finns i honom, idag var han en helt annan häst.
Väldigt nära att det blev två segrar idag igen då Mr Tooma Global såg ut att ha vinsten klar, men blev upphunnen precis på linjen och blev mycket kort slagen tvåa. Med tanke på att han bar 71 kg i ett proffslopp så får man ändå säga att han gjorde en bra insats.
Se närmare kommentar under fliken (Starter &) Resultat!

Idag var det tre hästar som jobbade och några raskare canters. De som gick jobb var Approach ensam 800 meter och det gjorde han mycket bra, han såg stark ut hela vägen och han har verkligen en fin och vägvinnande aktion när han sträcker ut över upploppet.
Samtidigt gick Chizhou sitt första snabbjobb och hon hade med sig Shylock som sällskap och sparring. De började i lugn canter för att sedan öka upp tempot från 600 och komma igång lite. Därefter gick de fort över upploppet och de fick ett ganska lätt jobb vilket jag tycker var bra när det var första gången hon gick fort. Vissa hästar förstår direkt och andra tar tid på sig, men hon verkade fatta på en gång vad hon skulle göra. Hon har bara på de senaste veckorna utvecklats enormt mycket och ser klart redo ut för mer träning. Tror inte det dröjer så himla länge innan det blir kval för henne.
Dessutom gick Stureplan och Bright Light i friskt tempo en och en och båda såg toppenfina ut. Bright Light har verkligen vaknat till av sitt kval och han är på gång mot debut inom kort.
I övrigt var det några som cantrade lite lugnare och även de skötte sig bra. 
Sedan jobbade vi med åringarna också, A Ragman och Eye For An Eye har hittills ridits en och en och de har cantrat en hel del på rakbanan. Idag gick de ut på tur tillsammans och det gick hur bra som helst. Det är en stor fördel när fler åringar kommer igång så de kan träna ihop.
Dhakota har inte varit den enklaste hästen i början att lära saker, stark vilja på honom. Men igår och idag så är det som att han har lärt sig och accepterat allt, han har verkligen coolat ner sig och är helt annorlunda. Så idag blev det premiär att sitta upp på honom och han skötte sig exemplariskt faktiskt, jätteskoj!
Den odöpta franska åringen är suveränt fin och han har nu kommit en bra bit i inridningsprocessen. Han är van vid sadel och duktig med tömkörningen, han har nu börjat träna styrningen även ute på området och han förstår direkt. Så roligt att se alla unghästarnas snabba utveckling!
Imorgon är det tävlingar igen och då har vi en kvalhäst och fyra starthästar, dock i två lopp. Har uppdaterat med kommentarer angående deras chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Idag var det lite som första riktiga dagen tillbaka. Jag kom ju till stallet i lördags, men då först lite senare och igår var det ju tävlingar. Så idag var första vanliga träningsdagen där jag var med från början och det var skönt att vara tillbaka och gå runt och inspektera alla hästar på morgonen, känna på benen och kolla av dem ordentligt. Tillbaka i rutinerna liksom, men med ännu mer energi nu efter semestern. 
Träningen idag var som det brukar vara på måndagar, en del åt det lugnare hållet och några i mellantempo. De raskare tempona spar vi till imorgon istället då några ska träna på lite mer.
Anmälningar idag till söndag den 2a och vi har bara Approach den dagen i ett maidenlopp som såg ut som en bra uppgift för honom. Vi har sedan klart fler som startar onsdagen den 5e (som inte anmäldes idag).
Som utlovat igår har jag nu uppdaterat med nya bilder igen efter att ha "fuskat" med det en vecka när jag var bortrest, så det var dags att ta tag i det. Kolla in Wolframs fantastiskt fina bilder från både träning och tävlingar under fliken Veckans Bilder! Till nästa bilduppdatering kommer också en hel del bilder jag tog på Gulfstream Park, men det får som sagt vänta lite.

Vilken härlig återkomst det blev efter semestern! Först den trevliga gårdagen i stallet och idag en startande och en seger! Roligt för Space Dragons tålmodiga ägare som väntat på honom att han nu verkligen levererar med två raka segrar efter bara tre starter. Än är han faktiskt orutinerad och kommer gå framåt för varje start ett bra tag framöver.
Har uppdaterat kommentar angående hans insats under fliken (Starter &) Resultat.
Jag vet att jag skrev det vid förra tävlingsdagen när Beach Road One vann så enkelt, men det är faktiskt otroligt vilken skillnad det blev när hästarna fick ett friskt foder i sig. Eller egentligen inte alls otroligt, får de i sig mögel och bakterier så är det ju inte så konstigt att de blir kraftigt nedsatta och inte kan prestera, de har ju varit mer eller mindre förgiftade.
Nu känns det så himla bra och peppande inför nästa säsong, vi har nog alla som på olika sätt är engagerade i stallet fått en rejäl energiboost och en framtidstro. Nu känns det ju roligt och motiverande igen efter den värsta säsongen någonsin. 
Imorgon siktar jag på en ny bilduppdatering igen, planen är ju att göra det varje vecka nu men under semestern så skippade jag det jobbet faktiskt. 
Imorgon bitti lär jag få kämpa mig upp på morgonen, är helt fel på tiden efter den här tidsomställningen.

Som genom ett smärre mirakel så hann vi med flyget hem! Klockan 17.55 lokal tid skulle planet från New York avgå mot Stockholm och vi landade inte förrän närmare kl 17.20 och lägg sedan till tid för att köra in till gaten, öppna planet och få ut folk så förstår ni nog att det inte var långt kvar innan planet skulle avgå. Vi skulle dessutom byta terminal, så det kändes ganska kört när vi så snabbt som möjligt försökte ta oss ur planet med fullt av folk framför. 
En snabb springmarsch till en buss som skulle ta oss till nästa terminal och den körde smidigt på insidan där planen står och så var vi faktiskt raskt framme vid rätt terminal. Ut och upp för ett antal ståltrappor i full fart så tog vi oss in i terminalen och mera springning och vips så var vi framme vid gaten. Så dags borde gaten varit stängd, men som tur var så var folk inte inne i planet än så vi hann otroligt nog.
Jag försökte sova så mycket som möjligt på vägen hem, den där tidsomställningen är inte jättelätt direkt så man får försöka göra så gott man kan för att komma rätt på det.
Väl hemma och vid bilen så var det sedan direkt full fart mot Bro Park där jag precis lagom hann se sista turen för dagen träna och det var Approach, Bright Light och Sharp Eye som alla tre såg fina och på hugget ut.
Därefter ner till stallet och där väntade en minst sagt oväntad överraskning i form av firande i efterskott av födelsedagen med värsta lyxfikat, ballonger och girlanger. Det var hembakt bröd, lax, köttbullar, tårtor mm samt inte minst bubbel som fanns både med och utan alkohol. Jag hade verkligen inte förväntat mig detta alls utan trodde jag missat dagens fika. Ett jättestort tack till er alla som ordnat detta och var på plats, det var smockfullt i köket och så himla trevligt. Bättre hemkomst kunde man ju inte få!
Jag har bara varit borta i lite drygt en vecka, men det känns som väldigt länge eftersom vi liksom har hunnit med som två semestrar i ett med det här upplägget, har hunnit se och uppleva så mycket. Det känns som att den här semestern har varit väldigt bra och nyttig för att ladda batterierna, rensa huvudet och få perspektiv på tillvaron, precis som det ska vara med en ledighet.
Så nu är jag tillbaka och verkligen peppad att fortsätta jobba och det ännu mera målmedvetet.
Imorgon är det tävlingar och vi har då bara en startande, har uppdaterat kommentar angående hans chanser under fliken Starter (& Resultat).

Nu sitter jag här på flygplatsen i Fort Lauderdale och planet är för tillfället tre timmar försenat. När vi anlände var det 45 minuter sent och sedan dess har de flyttat tiden längre och längre fram... Nu är det så pass sent att det blir väldigt på gränsen om vi kommer hinna med planet från New York. Vi hade nästan fyra timmar på oss och gott om tid som det verkade då, men nu börjar det bli lite körigt att hinna med. Hoppas verkligen vi hinner!
Orsaken är något sorts snökaos under natten i New York, så jag måste verkligen säga att vi haft tur med vädret, när vi var där var det soligt och förhållandevis varmt för att vara höst.
Det här har varit den bästa semestern någonsin, att få se New York som jag alltid har velat och sedan till solen och värmen i Florida har varit ett helt perfekt upplägg.
Amerikaner är ju väldigt annorlunda jämfört med tillknäppta svenskar och att kalla främlingar för "you guys, dear, honey, darling, buddy" mm är väl inte riktigt min stil, men man vänjer sig förvånansvärt fort och blir lite mer pratglad med folk. Skulle du börja babbla med en människa som råkar åka samma hiss som du i Sverige så blir man nog betraktad som konstig, men här är det snarare tvärtom.
Sen måste jag ju hylla det fantastiska systemet med Uber som även finns i Sverige, men inte är lika stort hemma som här. Det är ju helt galet smidigt och prisvärt och fungerar otroligt bra, tusen gånger bättre än taxi! Man bara laddar ner appen och betalar med den via sitt kreditkort och bilresan är betald och klar innan. Sen ser man exakt via appen var bilen befinner sig och den dyker ofta upp inom någon minut. Det är också mindre än halva priset jämfört med taxi och samtliga vi åkte med var toppenbra. Vem som helst (med körkort) kan bli förare och det var många vi åkte med som hade det som ett extrajobb för att t ex betala av sin bil medan andra hade det som heltid.
På hemmaplan idag var det mestadels lugnare träning och imorgon är det lite mer tempon igen. Vårt plan ska landa ganska tidigt på morgonen och hinner vi bara med det så bör jag kunna se lite av träningen i alla fall.  

Idag var det raskare träning samt två snabbjobb som gällde. Det var House in Order och Himalaya som jobbade tillsammans i ett längre snabbjobb samt Haweswater och Sharp Eye tillsammans i ett något kortare arbete. Både snabbjobben och den övriga träningen verkar ha gått utmärkt enligt rapport.
Det var ju också startanmälan till nästa onsdag då vi har fyra starthästar och ett kval. Endast Space Dragon startar på söndag, men alltså betydligt fler på onsdag.
Här i Florida var ett besök på Gulfstream Park inplanerat och vi var på plats på morgonen och såg tre turer tränas på banan. Vi var runt och kollade in stallarna samt tog sedan också en runda in runt läktare, ledvolt och uppsadlingsområde. 
Det första stallet vi var inne i var gjort av vit tältduk (antar som skydd mot värmen?), enormt högt i tak. Det andra stallet var i trä och lägre i tak, men lite mysigare. Samma upplägg för alla stallar; runt boxarna går det som en volt i sand där hästarna leds runt. Så de passerar alltså precis utanför varje box hela tiden vilket ju borde vara lite störande för hästar som står inne, men jag tror de vänjer sig fort vid det. 
Det finns tre olika sorts jobb (förutom tränare, assistent mm) som det är uppdelat i:
1. Arbetsryttare- de rider ofta 9-10 turer per dag och det går undan mellan turerna. När de är klara för dagen så tvättar de utrustning och smörjer alla saker, men i övrigt är det ridning som gäller.
2. Hästskötare- de sadlar nästa tur så den är redo och schamponerar hästarna efter de ridits och sköter sedan om dem. De sköter alltså ruljansen i stallet och ser till att allt går smidigt. De jobbar hårt och är på plats först på morgonen samt sköter eftermiddagsarbetet.
3. Ledare- deras uppgift är att leda hästarna efter de tränat, varje ridtur går nämligen direkt från banan hem. De tar då hästen direkt och leder den först några varv så den får blåsa ut lite. Därefter håller de i medan hästen tvättas och schamponeras och sedan leder de igen, oftast i ca 30 minuter.
Det var väldigt intressant att vara där och gå runt och se allt. Nu var det tyvärr inte så jättefina hästar på plats än, de kommer först om några veckor. Just nu håller tävlingarna lägre klass för att sedan gå upp betydligt om ett tag och då kommer de flesta av de här hästarna åka till andra banor. 
Ryttarna var av väldigt varierande kvalitet och det tar inte lång tid att förstå hur glada de måste vara när de får in bra folk som kan rida, som Fanny som nu har flyttat hit och verkar ha tänkt sig att stanna här framöver. 
Efter träningen var avslutad så tog vi då också en sväng runt publikplats och det var verkligen klassigt och fint. Det ligger precis bredvid ett stort köpcentrum och de har kasino inne på banan, på både gott och ont. Mest gott kanske att få in folk, men det betyder nog också att många som är där överhuvudtaget inte är där för att se kapplöpningar.
Det var ett väldigt intressant och lärorikt besök, stort tack till Fanny som tog sig tid att visa runt överallt!
Imorgon är det dags för hemgång igen, vi åker via New York med ett stopp där på några timmar innan vi sedan landar i Sverige igen tidig lördag morgon. Blir nog en uppdatering här från New York i väntan på flyget. 

Har haft en hel underbar födelsedag idag här i värmen, kunde knappast ha önskat mig en bättre dag! Hela den här resan har verkligen varit helt fantastisk (den är ju inte helt slut än...) och att åka till två så olika resmål och klimat med så kort bit emellan är ett helt perfekt upplägg faktiskt. Det här var min drömresa på förhand och så känns det fortfarande, verkligen en upplevelse på alla sätt!
På hemmaplan var det lugnt som det ofta är på onsdagar, men några hästar reds i lugna tempon. Imorgon är det raskare träning och även startanmälan till nästa onsdag.
Imorgon bitti gör vi ett nytt försök att åka till Gulfstream Park på morgonen för att se träningen och stallarna!

Idag var det en del raskare träning samt ett snabbjobb. Det var Space Dragon och Mr Tooma Global som gick tillsammans och de ökade upp från 900 och gick fortare och fortare hela vägen. Ryttarna var nöjda med dem och tyckte de kändes fina och att det blev ett bra upplagt arbete. I övrigt var det en hel del hästar som gick snäppet under snabbjobb, gott tempo hela varvet och enligt rapporterna så var alla väldigt nöjda. 
Planen här var ju ett besök på Gulfstream Park tidig morgon, men fick ett meddelande från Fanny (Olsson) att det hade regnat under natten och att banan var så blöt att de bara kunde trava idag. Så nu blir det torsdag morgon istället, vill verkligen se morgonträningen. Det är också tävlingar på kvällen på torsdag, så det kanske blir ett besök ytterligare då?

Så var det måndag igen vilket för stallet och hästarna ju i stort sett alltid är en rutinträningsdag och det var det också idag. Lite lagom tempon på träningen och enligt rapporterna så var alla nöjda. De nya franska åringen hade sadel på sig för första gången och även det gick fint efter lite bockande i början så vande han sig väldigt fort. Det är idel lovord över hur fin han ser ut, han är utan tvekan en mycket spännande häst!
Det känns väldigt bra att vara på semester och veta att vi har ett så bra och engagerat team som jobbar hemma. Sandra är ansvarig inne i stallet och har koll på hästarnas ben och hur de mår vilket är superviktigt att väga in när man bestämmer träningen. Det är dessutom hon som kollar tiderna när hästarna tränar nu när inte jag är hemma.
Tobias är ställföreträdande tränare och tar ansvar för det övriga och han är ju ganska ny på den positionen så jag tror det bara är nyttigt att få testa på det ansvaret lite mera skarpt som det blir just nu. Amanda har inte jobbat så många veckor än, men har redan kommit in i arbetet fort och det går jättebra för henne. Det var mycket träningsvärk första veckan, men hon har kommit igång mer och mer med ridningen och det dröjer inte så länge innan hon har styrkan uppe för att rida alla turer. I övrigt har vi då så klart Fredrik som rider hela dagarna och ett antal övriga som alla är viktiga pusselbitar till att allt fungerar så bra och att hästarna tas om hand på bästa sätt. Att ha bra personal som inte bara gör sitt jobb utan också lägger ner det här extra engagemanget som gör så stor skillnad betyder väldigt mycket, så alla mina hyllningar till samtliga!
Idag var det startanmälan till på söndag och då startar vi Space Dragon och vi får se om han kan följa upp sin fina seger senast. Det var också anmälningar till nästa onsdag och då har vi House in Order, Himalaya, Haweswater och Mr Tooma Global samt Sharp Eye som ska kvala. 
Imorgon är det lite raskare träning på programmet. För egen del är ett besök på Gulfstream Park på morgonen inplanerat för att kolla in träningen, ska bli väldigt intressant!

 

 

 

Är nu äntligen i Fort Lauderdale och det är mitt i natten här. Efter en sista dag i New York med besök på deras Naturhistoriska museum (som är med i filmen Natt på museet) och en allmänt mysig höstdag med sol och promenad på stan så var det dags att under eftermiddagen bege sig mot flygplatsen och meningen var att komma fram lagom till kvällen.
Stiger på planet när piloten meddelar att "vi har ett problem med en mindre läcka, men teknikerna tittar på det just nu". Kändes ju lite så där får jag säga... Var nästan glad när vi fick gå av planet igen efter en kvart, men det tog mer än tre timmar innan ett nytt plan fanns tillgängligt så det var hyfsat segt att sitta och vänta. Men nu väntar ett par dagar i värmen innan det är dags att bege sig tillbaka till verkligheten igen.
Hemma rapporteras allt lugnt och imorgon är det både startanmälan till söndag samt anmälningar till nästa onsdag.

Idag var det en del raskare träning som gällde, dock inga direkta snabbjobb. Nu är ju inte jag på plats, men jag får en liten rapport varje dag samt vilka tider de har tränat på och det verkade ha gått utmärkt. Tobias gör schemat och ansvarar vilket han gör hur bra som helst.
Redan i torsdags innan jag åkte så firade vi ju Beach Roads Ones seger med tårta, men idag var det ytterligare firande när det var fler folk på plats som det ju brukar vara på lördagar. Jag fick en bild på den tjusiga tårtan i hans dressfärger med hans namn på, den såg helt fantastisk ut!
Här i New York var det ännu en dag i promenadens tecken, man vill ju bara hinna se så mycket som möjligt och det är också så roligt att olka delar av staden är av så olika typ. Gick ner till World Trade Center vilket tar en bra stund från Times Square där hotellet ligger. Hann på vägen passera många områden av varierande mysighetsgrad. Gillar bäst de där lummiga gatorna med träd och där det går små trappor ut från varje bostad, som i Greenwich Village. På vägen tillbaka gick vi igenom Chinatown, men gillade Little Italy betydligt mer som var ett trevligt litet område.
Dagen inleddes med Empire State Building och tanken var att åka upp där, men kön var väl lång faktiskt så vi får se om det blir ett nytt försök innan vi åker vidare mot Miami.
Överhuvudtaget storgillar jag New York, det är en fascinerande stad på alla sätt!
Imorgon är sista dagen här innan det sedan blir några dagar i värmen innan vi åker hem till Sverige igen på fredag.

Är nu som jag skrev igår i New York och stannar här till på söndag kväll och därefter vidare till Miami ett par dagar också. Där är ett besök på Gulfstream Park inplanerat, att åka dit på morgonen och se träningen. Fanny Olsson jobbar där numera och tack vare henne så är det också möjligt att få se stallar och allting runt, ska bli väldigt intressant.
Nu ska ju det här vara en Dagbok från stallet, men lite New York-rapportering får ni stå ut med:
Vilken fantastisk stad! Jag har alltid velat åka hit och efter alla filmer och serier härifrån så känns det ju så välbekant. Så här långt har de skyhöga förväntningarna motsvarats utan tvekan.
Kom fram igår torsdag på eftermiddagen och hann gå en ganska lång runda på Times Square och runt lite och insupa atmosfären samt hamnade mitt i en demonstration mot Trump med massor av poliser runt som bevakade. Efter en trevlig middag kändes det som det var mitt i natten, men i själva verket var klockan inte ens åtta... Vaknade sedan kl två på natten och var pigg, den här tidsomställningen är inte helt lätt.
Idag har det blivit en väldans massa promenerande, bl a genom Central Park till The Met som hade alla möjliga intressanta utställningar, men framför allt många totalt fascinerande tavlor. Hann också med en lunch inne i Grand Central Station på tillbakavägen.
Mycket planerande med kartor för att maxa allt och få med saker som ligger åt samma håll och imorgon blir det en tur åt andra hållet av stan med ett antal intressanta saker på programmet.
På hemmaplan rapporteras allt bra. Igår var det ju en del raskare träning, så idag var lite av en mellandag där de flesta gick lugnt. Imorgon blir det mera tempon igen och jag kommer med en rapportering här så klart.
Önskar alla en trevlig helg!

Nu är jag minst sagt trött, här är klockan nu bara strax efter 21, men i Sverige är klockan strax efter tre fredag morgon och nu är de väldigt dags att sova.
Efter ett fåtal timmars sömn igår (jag är fasiken specialist på att ta tid på mig med packning och förberedelser dagen innan jag ska bort någonstans) så var det bara att släpa sig upp i ottan och ut till Bro först. Där hann jag i alla fall först gå igenom alla hästars ben och annat och alla verkade må fint. Därefter hinna se de tre första turerna och det var där en hel del raskare träning och hästarna skötte sig utmärkt och såg på hugget ut.
Därefter full fart mot Arlanda och efter närmare åtta timmars flyg så är jag nu för första gången i livet i New York! 
Nu måste jag sova några timmar, men lovar en mycket utförligare uppdatering imorgon.

Ni som har följt oss här på hemsidan vet ju hur jobbigt det har varit i år med alla problem. Så då hoppas jag ni har överseende med att jag nu är superglad och hur mycket den här stora vändningen betyder.
Det är så frustrerande att ha hästar man tror så mycket på och så presterar de inte och man försöker leta anledningar. När vi sedan hittade det här med fodret, ja då kändes det direkt att här har vi felet, allting stämde liksom. 
Fortfarande är inte alla värden på topp, för varje starthäst har vi tagit prov och fått ja eller nej från veterinär men på alla prov syns en påverkan som ska vara försvunnen om ett par veckor ytterligare. Så att hästarna redan nu har gått så fantastiskt bra är över all förväntan och det är precis det här som behövs för att få tillbaka lite pepp.
Trots att det bara har gått två veckor sedan vi tog bort det dåliga fodret så har hästarna redan på endast sex starter vunnit tre av dem samt en tredjeplats och en fjärde. Den statistiken är vi ungefär tusen mil ifrån de senaste månaderna innan bytet...
Nu har vi ju tappat i stort sett en hel säsong på detta och framför allt hela storloppssäsongen och det känns så klart bittert. Men nu måste vi se framåt och resten av året är mest för att få igång lite hästar och känna att vi är fullt rustade och har ett bra fungerande koncept inför nästa år samt en hel del väldigt fina och högkvalitativa hästar som kan räcka i storloppen 2019.
Idag kvalade vi Bright Light som såg imponerande fin ut och sedan kom Beach Road One ut i sin debut och bara cantrade hem loppet med 7,5 längd. Han visade direkt att han är en häst för större uppgifter nästa år. Jag blir alltid väldigt glad när vi vinner lopp, den där känslan att se sin häst komma först över mållinjen är oslagbar. Men efter det här året så är känslan och glädjen så enormt mycket större, jag uppskattar det ännu mer nu efter alla motgångar.
Se närmare kommentar angående dagens duktiga hästar under fliken (Starter &) Resultat!
Imorgon så är det träning som vanligt och vid lunch beger jag mig faktiskt på semester en vecka drygt, till det resmål jag velat åka till i hela mitt liv och aldrig gjort tidigare. Jag fortsätter uppdateringarna här som vanligt ändå, så fortsättning följer imorgon!

Igår kväll anlände vår nya åring från Frankrike. Det var precis innan tävlingarna och det hade hunnit bli mörkt ute och visst gick det att se hur snygg han var, men närmare bedömning fick vänta till idag. En häst av det tuffa slaget, han gick rätt in i sin box utan tvekan igår kväll och ställde sig lugnt och åt direkt. Han verkar ha ett grundmurat självförtroende och lugn, stressar inte upp sig men är ändå framåt och pigg.
Idag blev det bara en lite lätt longering och han förstod direkt vad han skulle göra och rörde sig oerhört lätt och fint i trav och galopp. Dessutom har han kanske den bästa skritt jag har sett vilket är viktigt, det visar hur elastisk en häst är i kroppen och det säger mer än man tror om förmågan att galoppera fort.
Han fick också vara ute i hagen en stor del av förmiddagen och galopperade runt där en hel del och verkade tycka det var roligt. 
Än har han inget namn och vi försöker ju undvika att hitta på smeknamn som inte har en koppling med namnet, så än så länge heter han "Franska" tills han får ett namn.
Känns fantastiskt spännande och roligt att ha fått in en så fin häst och även om han kostade en del får han ses som ett stort fynd. Han kostade 45 000 euro, men då ska man veta att det bara att betäcka med hans pappa Le Havre kostar 60 000 euro. Dessutom har han en världens bästa avelshingstar Galileo som morfar. Tittar man på Le Havres avkommor så har den högst rankade, som heter La Cressonniere (obegsegrad efter åtta starter och 117 i OR vilket är nästan 100 i svensk handicap) just Galileo som morfar!
Hans uppfödare hade hoppats på betydligt mer betalt och ropade tillbaka honom för 51 000 euro, men sedan får de ju värdera att antingen ha kvar hästen eller få ett lägre pris än de önskat. På en så här stor auktion med nästan 600 hästar så finns absolut fynd att göra, det finns ju inte obegränsat antal köpare. Så vi lyckades efter klubbslaget deala till oss honom för ett väldigt bra pris i sammanhanget.
Så nu är han här och han är verkligen hur fin som helst!
Dagens träning var av det raskare slaget för flera av hästarna. Power of Attorney och Himalaya gick ett lättare snabbjobb tillsammans väl i hand båda två. Friskare tempon även för House in Order, Light Treading, Mr Tooma Global och Sharp Eye och de såg starka och bra ut allihop. Sedan var det mellantempon och även lugnare för några och roligt var att se Approach ute på banan igen efter kastration. Han har haft en testikel som legat högt upp och förmodligen stört honom en del, men nu är den och den andra bortopererad och idag blev det en lugn jogg på banan.
Åringarna tränar vidare, igår gick A Ragman och även Eye for an Eye ute på rakbanan och de sköter sig strålande båda två, riktiga proffs. Även Dhakota är duktig, han kom ju nyss in i träning men har nu börjat ha sadel på sig. Igår spände vi sadelgjorden för första gången och det blev mycket bockande först i longervolten, men han lugnade sig snart och idag kunde vi sadla honom inne i boxen. De lär sig enormt fort!
Imorgon är det tävlingar igen och för oss är det ett kval och en starthäst, båda tvååringar. Har uppdaterat kommentar angående chans och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

När det är kvällstävlingar på våren eller sommaren så är det lite mysigt med en lång dag i stallet och sedan lopp på kvällen. Även om det är ovanligt varmt för att vara november så gör det inte direkt något att detta var sista kvällstävlingen för i år... Det blir mörkt tidigt och lite halvkallt, man kan inte njuta av fina lopp på samma sätt tycker i alla fall jag (som är frusen av mig). Är man inomhus, som på restaurangen eller fiket så är det däremot bara trevligt.
Två starthästar och en insats av Shylock som trea (målfoto från andraplatsen lite surt...) som visade att han är klart på gång nu efter tidigare underprestationer, känns väldigt bra! Fina pengar tjänade han också för att vara en tredjeplats, drygt 25 000 kr inklusive svenskbonusen.
Daxios var också mycket mer på bettet än tidigare, men han har nog tappat formen efter många tuffa lopp och resor och det är nog dags att ge lite vintervila och börja om igen för att hitta rätt med honom.
Sen kväll som det blir när det är en lång tävlingsdag och sedan bilresa hem som tar ett tag. Imorgon är det träning som vanligt med lite raskare tempon för några av hästarna.

Aktuellt

 • Andelar i nya hästar +

  Nu är det åringssäsong och några åringar har redan kommit in, fler är på väg. Vi kommer ha andelar till salu som vanligt och vi kommer också göra ett specialprojekt med en s k Racing Club på två stycken åringar tillsammans, tyska A Ragman och den nya franska åringen e Le Havre. Välkomna att höra av er om ni vill veta mer!
  Är du mer intresserad av att vara med som delägare i en häst som redan är igång och tävlar? Vi har enstaka andelar till salu i ett par av våra starthästar. 

  Kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1