Dagbok

Stallets dagbok

Idag var det ingen vanlig dag, idag var det tvättdag. En gång om året brukar vi tömma hela stallet och tvätta ordentligt. Det kräver både planering och en rejäl insats från vår sida, det är ganska jobbigt och tröttande faktiskt.
Jag hade hyrt en stor hetvattentvätt som anlände igår. Sedan fanns också en noggrann plan för hur hästarna skulle gå ut eller flyttas. Mest osäkert på förhand var nog hur House in Order (som är hingst och vet om det...) skulle uppföra sig inne i stostallet där han fick flytta in under tiden. Han var hur cool och lugn som helst, stod där och myste liksom. Han är verkligen en häst med en sådan fantastisk personlighet och karaktär!
Efter en extra tid start så hästarna fick äta i lugn och ro och samtliga var tempade och kontrollerade (gårdagens starthästar mådde mycket bra och hade tagit sina lopp fint) så var vi redo att släppa ut dem enligt plan klockan sex och börja tömma stallet.
Idag gjordes "hingststallet", dvs den halva där hingstarna samt de flesta valacker bor. Det tog en väldans tid och strul med att få igång maskinen vilket drog ut på tiden, men till slut kom vi igång. Det är ett hårt jobb att stå och tvätta då det blir ett rejält tryck i axlarna och ryggen av maskinen. 
Efter ett toppenjobb av alla så var stallet klart vid 11-tiden och vi kunde ta en fika och vila lite innan resten skulle ordnas.
Samtidigt tränades också hästarna, men eftersom vi hade fem starthästar igår som var lediga idag så var det lite färre än vanligt att rida. 
Imorgon laddar vi för tvätt av stostallet samt utestallet, nu är man mör och trött men det ska bli skönt att få allt klart och fint.

Vilken härlig dag för stallet och vilket bra formbesked vi fick! En seger, en andraplats, en tredjeplats och samtliga fem starthästar tog pengar, vi är så klart supernöjda.
Jag vill tacka alla i stallet som lägger ner ett så bra jobb, både med själva ridningen men också med arbetet i stallet och kring hästarna. Det är hårt arbete och ett stort engagemang av alla som ligger bakom och som är så avgörande både för hästarnas välmående och för resultaten, det betyder jättemycket.
Jag har uppdaterat med utförliga kommentarer om dagens duktiga starthästar och ni hittar det som alltid under fliken (Starter &) Resultat, så kolla in där.

En del raskare träning idag för flera av hästarna medan morgondagens starthästar tog det lugnare. Några att nämna:
Timo Nurmos tillhörde inte dem som gick raskast idag, men hade han själv fått bestämma hade han absolut gjort det. Han skulle egentligen ha provat Övrevolls bana i torsdags, men efter en liten snorighet så lade vi för säkerhets skull om tidsplanen och åker dit om två veckor istället. Därefter blir det Svenskt Derby den 12 juli och sedan det Norska Derbyt den 23 augusti.
De som gick snabbjobb idag var Perfect Girl Ester som gick ensam och det går undan när hon drar på även fast hon alltid går väldigt lätt. Dessutom gick Mr Tooma Global tillsammans med Hällmyrans Zahra som har gått framåt väldigt fort och börjar närma sig kval. Idag ökade de lite från 800 meter och sedan raskt sista 600 och gjorde det mycket bra bägge två. 
Av de som cantrade så var det Chamori, Bright Light och Chizhou som gick i friskast tempo och de såg bra ut allihop, det gjorde för övrigt de som gick lugnare också.
Snowfoot tränar vidare med startboxarna och det går verkligen framåt. Vi har mest övat i den startbox som är bredare och från början tog det lång tid att ens få in honom och sedan rusade han snabbt ut varje gång han gick in. Nu är han väldigt duktig och går fint in och går också oftast lugnt ut (ibland kan han vara lite ofokuserad och pigg...). Nu börjar vi mer att öva i den smalare varianten som alltså är identisk i bredd med tävlingsboxarna. Han går bra in där, men har än så länge väldigt bråttom ut. Det är bara att traggla vidare och lägga ner det jobb som behövs. Angelika har en ängels tålamod med honom och har lagt ner ett fantastiskt jobb.
Imorgon är det då tävlingar på lunchen på Bro Park och vi har fem starthästar. Jag har som vanligt uppdaterat med kommentarer angående deras chanser och ni hittar det under fliken Starter (& Resultat). Heja på oss imorgon!

Så var det måndag och ny vecka, samtidigt som det idag är första dagen i juni och sommar på allvar. I natt stod hästarna utan täcken för första gången i år, det var för hett igår kväll för att lägga på dem helt enkelt. Det var varmt och skönt direkt imorse, så det kändes som helt rätt beslut att skippa täckena.
Vi körde något kortare turer än vanligt i hagarna för att alla skulle hinna ut innan solen gassade på alltför mycket. Det är inte snällt att låta dem vara ute när det blir riktigt varmt som det var idag framåt lunch så det här upplägget fungerade bra.
Måndagar är ju höger varv på dirttracken och det trivs hästarna utmärkt med, idag i mestadels mellantempon eller lite lugnare. Vi hade också några hästar ute på fältet och tränade och även det gick fint. 
Vår hovslagare var på plats och arbetade under förmiddagen, vi har ju fem starthästar på onsdag som skulle kontrolleras eller skos och dessutom flera andra hästar som det var dags att sko, så han hade gott om jobb hela förmiddagen.
Imorgon tränar vi vidare med en del friskare tempon och så förbereder vi oss inför tävlingarna på onsdag då vi har fem starthästar.

De söndagar vi inte tävlar är viktiga återhämtningsdagar och idag var en sådan, en mysig och lugn dag för både hästar och folk.
Sista söndagen i maj är det ju också Elitloppet och oj vad märkligt att se helt tomma läktare! Jag kan tänka mig att för de aktiva som var där kändes det säkert ännu konstigare. 
Bästa hästen vann utan tvekan, Propulsion fick precis inget gratis men klarade det enkelt ändå. Vilken otroligt imponerande och stark häst, både i kropp och psyke. Det blev verkligen en spännande final, bra klass på sport är alltid roligt och intressant.
Nu är vi laddade för en ny vecka med träning samt tävlingar på onsdag!

En härlig lördag med de flesta ingredienser som behövs för en lyckad dag i stallet; fint väder, duktiga hästar som tränade på bra, mysigt fika med bubbel (klart det ska vara extra lyx på helgen!) och en allmän härlig helgkänsla.
Hästarna såg fina ut i friskare tempon och det var också några som var ute och tränade på gräset på fälten. En av de som skulle träna där idag var Shylock, men han blev så vild när han kom ut där att vi fick avbryta av säkerhetsskäl. Han fladdrade runt och gick knappt att styra, men det var ju ändå roligt att han blev så entusiastisk, om än lite väl mycket... Vi testar igen i nästa vecka men då med stabilt sällskap som han kan ha med sig. Tanken är att variera med den träningen någon dag då och då, men nu fick han gå till banan istället när han blev lite väl stojig.
Vi tränade också startboxar med A Ragman inför debuten på onsdag. I kvalet tappade han väldigt mycket från start och det gör ingenting i ett kval, tvärtom lär de sig egentligen mer om de hamnar bakom i sprutet och får ta sig ikapp än om de drar iväg först och knappt ser de andra hästarna. 
När det är dags för lopp däremot så vill man gärna vara säker på att hästen förstår att den ska hoppa ut direkt när grindarna öppnas och det var det vi övade idag. Det gick kanonbra, han skrittade rätt in i startboxar och stod där lugnt. När vi öppnade grindarna hoppade han ut omedelbart och man ser att han lärt sig det här nu.
Efter avslutat arbete med hästarna och stallet blev det som vanligt en promenad runt området och gräsbanan med hundarna i solen. 
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

En trevlig fredag med lite förkänsla av helgen faktiskt. Det är ju Elitloppet på söndag och även om jag inte är jätteengagerad i trav så är det väldigt roligt med ett så stort lopp, att se de bästa hästarna tävla är alltid spännande och intressant. Normalt sett hade det varit Solvallabesök på söndag, men i år är det inte bara via tvn som gäller utan också att det körs på kvällen. Det kan vara trevligt att duka upp framför tvn på söndag och göra något roligt av det och det börjar ju med galopp i Göteborg även om vi denna gång inte har starthästar.
Detta om helgen (eller söndag rättare sagt), men jag ska ju så klart skriva något om dagens träning:
Några av hästar reds ute på fältet idag och jag tycker verkligen att det är en fantastisk möjlighet att kunna få träna där. Hästarna får öva att gå på gräs, det är en variation i träningen och med enorma ytor att galoppera på. Dessutom är det väldigt nyttigt psykiskt att kunna gå ut och rida i så trevlig miljö, en sorts avkoppling mentalt.
I övrigt ganska mycket rutinträning i lagom tempon och hästarna såg fina ut. Vi har ändrat på framridningsrutinerna sedan en tid tillbaka och det tycker jag fungerar mycket bra. Både för att jag får mer uppsikt över hästarna samt att själva uppvärmningen blir bättre för dem, det känns helt rätt.
Imorgon tränar vi vidare och rapport här kommer precis som vanligt!


Extra tidig uppstigning idag då det var en fullspäckad dag med mycket som skulle hinnas med. Träningen var av det blandade slaget med en del canters i friskare tempon och en del mellantempon. Hästarna skötte sig fint och dagen flöt på utmärkt.
Det var också startanmälan idag till på onsdag och då har vi fem starthästar; 
High Max- tillbaka på 1600 meter igen. Senast var det 1400 och även om han avslutade fort till en andraplats så var distansen i kortaste laget.
Sharp Eye- gjorde ett kanonlopp i årsdebuten över 1600 meter. Nu är det 1200 som han tidigare mest startat över och det funkar även om jag tror att längre är en fördel för honom.
Beach Road One- har inte startat på länge och det är också första starten efter halsoperation. En häst vi har väldigt hög tro på, men han kan behöva ett lopp först innan han börjar visa det.
Dhakota- testar för första gången lång distans och det känns intressant, känslan är att det kan passa utmärkt.
A Ragman- dags för debut för den här fina hästen som är enormt stor och har tagit tid på sig då han växt mycket. Det ska bli roligt att se honom börja tävla nu.

Lugn träningsfri dag för hästarna som haft en mysdag med hage och walker samt lite extra pyssel.
Imorgon tränar vi som vanligt och det är också startanmälan till onsdag på Bro Park där vi har ganska många startande, mer om det imorgon!

Dagens träning gick bra och hästarna tränade på utmärkt. En majoritet av hästarna tränade på i raskt tempo medan några gick lite lugnare. Vi hade också ett par hästar som var ute och cantrade på det fina gräsfältet, en bra variation emellanåt voch en fantastisk möjighet att ha det här gräset att kunna rida på.
Det har varit en intensiv dag med mycket på programmet, vissa dagar är det massor med arbete som är nödvändigt förutom själva träningen. Idag var det bl a en skoning med specialskor som tog ett par timmars anspråk, men det är helt enkelt tid man får ta och planera för.
Egentligen var planen att vi imorgon skulle bege oss till Norge med Timo Nurmos för att testa banan inför Norsk Derby. Planen ligger kvar att starta där, men det får bli om ett par veckor istället eftersom han är lite snorig i ena näsborren. Vi har redan kontrollerat att halsen ser bra ut men vi tar inga risker utan ser till att få bort det här innan det blir start. Svenskt Derby rids den 12 juli och planen är ett lopp innan dess, så i och med att vi har gott om tid så finns det ännu mindre anledning att stressa med start.
Så imorgon blir det en lugn dag istället för en resedag.

Hemma vid midnatt igår och innan jag kunde somna var jag ju tvungen att se Robinson-finalen efter att ha följt hela säsongen. Det var så spännande att även fast jag var trött var jag klarvaken hela programmet och väldigt nöjd med utgången.
Efter några få timmars sömn var det dags att hoppa upp till en ny vecka och en hel del arbete att ta itu med. Gårdagens starthästar mådde fint och kändes bra i benen, de fick en ordentlig dusch efter de varit ute och de verkade nöjda och tog en extra powernap under förmiddagen. Resandet tar ju en del på krafterna och då vill man att de ska få det så lugnt och harmoniskt som möjligt så här dagen efter resa med tävling.
Idag var det mestadels mellantempon som gällde och dessutom en del startboxträning. Snowfoot tränar i stort sett varje dag och gör framsteg hela tiden, den här tiden vi lägger ner är guld värd. Idag var också Chamori och Hällmyrans Zahra där och övade, fast på olika nivå. Chamori är redo för kval och övade på att springa av från boxarna. För Zahra var det första riktiga startboxträning (även om hon övat i startboxattrapperna) och hon fick gå in och stanna ett par gånger, skötte sig hur bra som helst.
Idag var det också en hel del anmälningar och för vår del fokus på nästa onsdag på Bro Park (den 3 juni) då vi har en hel drös med hästar anmälda. Det är ju jätteroligt när fler hästar kommer igång nu vartefter och startar, startlistan är ute på torsdag.

Nu är vi på väg hem igen. Tobias kör och vi har även med oss Fredrik nu på hemvägen. Fredrik var ju tvåa i Pramms Memorial efter en snygg ritt och så klart jättenöjd med det, den fantastiska Duca di Como var inget att göra åt. Vilken otroligt imponerande häst!
Våra hästar fick nöja sig med blygsammare placeringar idag. För Perfect Girl Ester var det helt väntat, hon behövde ett lopp i årsdebuten och kommer gå framåt massor på det här. 
Bright Light hade vi däremot större förhoppningar på, men han gick absolut inte en meter i sprutet. Hans avslutning av loppet var däremot mycket bra, så fort han kom ut ur sprutet tog han in massor. Dock var det för långt fram men räckte i alla fall till pengar denna gång. 
Som vanligt har jag uppdaterat med mer kommentarer och nii hittar det under fliken (Starter &) Resultat. 

I skrivande stund sitter jag i transporten och Tobias kör, vi är snart framme på Jägersro. Så här långt har resan gått fint även om vi minst sagt har kört genom varierande väder. Här i Skåne skiner i alla fall solen och hästarna har rest bra.
Snart dags för avlastning och promenad så de får sträcka på benen ordentligt. 
Vi tränade på förmiddagen och jobbade som vanligt och sedan fick de lunch lite tidigare så de hann äta ordentligt innan vi lastade och åkte.
Jag har uppdaterat med kommentarer angående morgondagens chanser, under fliken Starter (& Resultat). Nu hoppas vi på en bra dag imorgon!

Vad härligt det varit med vädret både idag och igår, äntligen lite vår och sommarfeeling till och med.
Idag som ofta på fredagar var det för många hästar en alternativdag med variation på träningen. Några fick ett trav/dressyrpass och några cantrade i lugnt tempo. Vi var också ute på fältet och galopperade och man tröttnar ju aldrig på den utsikten över en enormt stor gräsyta, vilken lyx att få träna där!
Vår massör var på plats och jobbade med en del hästar. Vi har kommit in i en rutin med det och det känns jättebra att hålla efter dem regelbundet för att ha dem i bästa möjliga skick.
Imorgon är det träning på förmiddagen och vid lunch beger vi oss mot Malmö med Perfect Girl Ester och Bright Light för tävlingarna söndag. Uppdatering kommer från transporten!

Gårdagens starthästar mådde finfint idag, extra skönt besked med tanke på att Dhakota fick sig en rejäl tackling vid den dramatiska olyckan igår. Stackars Andreas som var den som gick omkull har ådragit sig ett nyckelbensbrott och brutna revben, vi hoppas verkligen han läker och återhämtar sig fort. Eftersom han var skadad i höstas och relativt nyligen var tillbaka så känns det extra oturligt att just han skulle drabbas. 
Dagens träning gick fint och det var några som tränade på raskare medan några andra gick i mer återhållsamma tempon, lite blandade tempon alltså.
Det var ju röd dag idag och även fast vi jobbade som vanligt idag så var det ändå på något sätt något av en helgkänsla. Vi avslutade arbetsdagen med en långpromenad med hundarna på gräsbanan och underlaget där är verkligen i gott skick.
Imorgon tränar vi vidare som vanligt!

Hemma igen efter dagens tävlingar och även om det inte blev någon seger idag så är vi väldigt nöjda med hästarnas insatser. Ja, Dhakota är inget att säga om annat än att han och Fredrik hade tur som inte stöp i backen när en häst gick omkull, där får de sig en rejäl sidosmäll och flyger rätt ut i banan.
Sharp Eye hade vi noll förväntningar på innan, han skulle bara ha ett fint lopp för att komma igång men var nära att vinna. Det är roligt när man blir glatt överraskad.
High Max gjorde ett en enormt stark avslutning över för kort distans och blev tvåa även denna gång, blir det seger nästa gång kanske?
Se närmare kommentarer om dagens starthästar under fliken (Starter &) Resultat.

Mestadels raskare träning idag även om det också var några som gick lugnare tempon. Hästarna såg fina ut och det är många som är på starkt uppåtgående i form.
Snowfoot var och tränade startboxar vilket vi tragglar på med mest varje dag och han gör stora framsteg snabbt. Förut tränade han där i sällskap, men för att han ska lära sig i lugn och ro och verkligen ta in det här så är det i nuläget bättre att han övar ensam. Annars blir det lätt så att han hakar på bakom annan häst och bara följer med, nu får han ta ansvar själv och det här sättet fungerar bättre för honom. 
Första dagarna ville han inte ens komma nära boxarna, nu går han rätt in utan problem. Han har ofta för bråttom ut dock och det är det vi jobbar med nu, att han ska kunna gå in och stå still lugnt vilket blir bättre för varje dag. Det här tar en del tid och möda, men det är viktigt att lägga ner det arbete som krävs för att han ska bli trygg och lugn med ett väldigt viktigt tävlingsmoment.
Imorgon är det då tävlingar igen på Bro Park och jag har uppdaterat kommentarer om våra tre starthästars chanser, kolla det under fliken Starter (& Resultat).
Som utlovat har jag också uppdaterat med nya bilder och det är verkligen toppfina träningsbilder från i lördags. De finns som alltid att se på Veckans Bilder, så missa inte dem!

Så var det måndag och en ny vecka inleds. Som vanligt på måndagar var det höger varv på dirttracken och hästarna sköter det där hur bra som helst, det är inga problem att träna i "fel varv".
Idag var det startanmälan till Jägersro på söndag som är Prammsdagen och en av årets största tävlingsdagar. Kommer nog kännas väldigt märkligt att en sådan dag kommer ridas utan publik. 
Vi har två starthästar här, Perfect Girl Ester gör årsdebut i en Guldhandicap över 1200 meter och Bright Light startar i Sunday Special över 1730 meter. 
Idag var det också anmälningar till Övrevoll på torsdag i nästa vecka (den 28e) och då ska Timo Nurmos dit för att testa banan inför Norsk Derby. Först är det Svenskt Derby som gäller, men det finns inte tid emellan att starta i Norge så därför tar vi det nu. Det är en stor fördel att ha gjort ett lopp på den banan som är lite speciell med sina svängar och uppförsbacke. Vi har också High Max och Mr Tooma Global anmälda i lopp där, men vi får se om någon av dem hänger med dit eller om de stannar hemma. 
Imorgon kommer förutom den vanliga uppdateringen här även kommentarer om onsdagens starthästar samt även en bilduppdatering, så titta in här imorgon igen!

Skönt med en lugn och ledig söndag, nästa vecka blir det resande till Malmö på helgen istället.
Idag var det ju traditionsenliga tävlingar på Övrevoll på deras nationaldag. Idag för fem år sedan vann vi Listedlopp där med Yajamila, ett lopp jag aldrig glömmer. Vi var tippade sist och känslan när hon drog ifrån på upploppet var helt fantastisk. Vi var så tagna efteråt att det tog en stund innan vi tog beslutet stannade kvar och fira istället för att köra hem direkt. Det är sådana upplevelser man kan jobba hur hårt som helst för, att få vinna de stora loppen.
Imorgon börjar en ny vecka med både träning och tävling på programmet.

Vilken härlig lördag med en sådan där helgkänsla man vill ha. Den började förvisso inte så himla bra vädermässigt, himlen öppnade sig totalt och det fullständigt vräkte ner medan vi tog ut de första hästarna i skrittmaskinen och påbörjade morgonrutinerna i stallet. I det läget tänkte jag att det går knappt att rida om det fortsätter så här. Sedan var det som att någon vred på kranen och vips så slutade det regna helt på bara någon minut.
Dagens turer var blandat, några att nämna:
A Ragman gjorde ett mycket starkt intryck när han gick fortare över upploppet och lade i en högre växel än jag någonsin sett honom göra tidigare. Han har vaknat till på kvalet och utvecklats mycket i träningen den senaste tiden. 
Perfect Girl Ester är anmäld till Jägersro nästa söndag och hon gjorde en raskare träning idag och är på starkt uppåtgående i form. Det är troligt att hon behöver ett lopp i kroppen för att vara helt klar, men vi får se.
Bright Light är även han anmäld till Jägersro och han gjorde ju ett fint lopp i Göteborg i söndags. Just nu ägnar han sig mest åt lugnare jogging och uppmjukande träning, lugn canter i torsdags, igår tömkörning och idag trav och lugn canter på volten på ett mer dressyrmässigt sätt. Han är i bra form nu och då är det lämpligt att ta några dagar och variationsträna.
Timo Nurmos siktar på att göra sitt första lopp sedan Dubai om knappa två veckor och idag blev det ett längre jobb ensam och han ser som vanligt strålande fin ut.
Beach Road One, Shylock och Sharp Eye tränade tillsammans idag sida vid sida i ett gott tempo hela varvet och de såg starka och bra ut hela vägen. Sharp Eye gör årsdebut på onsdag och de andra två startar tävlingsdagen efter som är två veckor senare.
På onsdag startar också Dhakota och High Max. Dhakota gick ganska lugnt idag medan High Max ökade på sista biten över upploppet och såg mycket bra ut.
Perfect Sister tränar mycket tillsammans med nykomlingen Zahra och de passar bra tillsammans just nu, de jobbar upp kondition och styrka hela tiden. Perfect Sister är väldigt lik sin syster Perfect Girl Ester både kroppsmässigt och det coola psyket, de har ett sådant härligt självförtroende och en air av att de vet sitt värde.
Jag nöjer mig med att rapportera dessa idag även om det var många fler fina hästar som var ute och tränade och gjorde det bra. 
Imorgon är det tävlingar på Övrevoll när det är Norges nationaldag "syttende mai" med tradionsenliga galopptävlingar. 

Fredagar är ju oftast lite av en mellandag med träningen och det är också då vi emellanåt gör någon sorts alternativträning med några hästar. Något som är en bra variation och som både kan vara nyttigt och roligt att variera med.
Idag reds en tur ute på fälten och det är verkligen fantastiska ytor som finns där. Tidigare har vi ridit på fältet precis till höger när man kör in vid banan, men i år har vi istället varit bakom ingången till dirttrackbanan, där finns ett fält som känns oändligt stort. Man kan rida flera kilometer rakt fram och det känns som ytorna aldrig tar slut. Underlaget där är också jättefint, så det är en fantastisk möjlighet att kunna träna där.
Hästarna tyckte det var roligt och för de yngre hästarna blir det också en bra träning att få gå på gräs även om man så klart gärna också vill öva dem på den riktiga gräsbanan innan de startar där.
Tömkörning är en annan nyttig variation som vi också jobbade med idag, det är bra att kunna jobba hästarna dressyrmässigt från marken och det bygger upp dem och mjukgör dem väldigt fint.
Imorgon tränar vi som vanligt och det är mera tempon som gäller för en del av hästarna. Önskar er alla en trevlig helg och på återhörande imorgon!

Lite trevligare väder idag även om värmen låter vänta på sig. Det var träning som vanligt och dessutom startboxträning på morgonen. Där hade vi Chamori som behöver någon ytterligare övning innan hon kvalar vilket vi siktar på ganska snart. Hon har tränat startboxar ganska många gånger, men idag var första gången vi stängde framgrindarna. Det blev en väldigt bra och harmonisk träning och hon skötte sig utmärkt. 
I övrigt var det blandat med mestadels mellantempon, men även några som cantrade både lite raskare och något lugnare. 
Idag var det också startanmälan till Bro Park på onsdag och då har vi tre startande; Dhakota på gräset, Sharp Eye gör årsdebut i en Silverhandicap och så har vi High Max i amatörlopp med Malva denna gång. 
Imorgon jobbar vi vidare med träning som vanligt och hoppas också på mera vårvärme till helgen!

Var det någon dag vi inte skulle ha starthästar så kändes idag som en ganska bra dag för det. Snö i mitten av maj, helt galet! Riktigt vidrigt väder faktiskt.
Endast tränare med starthästar har tillgång till tävlingsområdet, så jag fick snällt se tävlingarna på tvn och heja på Angelika som tog två fina andraplatser och var otroligt nära att vinna det första loppet. 
Imorgon är det träning som vanligt samt startanmälan till Bro Park nästa onsdag där vi har en del startande.

En träningsdag med mestadels raskare träning och det var flera som gjorde väldigt starka intryck idag. Att se dem träna på så här fint ger ju en massa förväntningar framöver, vi har mycket spännande att se fram emot under säsongen tror jag. 
Här hade jag kunnat nämna namn, men vill nog smälta intrycken från dagens arbeten och hålla lite på det faktiskt.
Nu något helt annat;
I ett antal veckor nu har vi bett de besökare/ägare som normalt är på plats (speciellt på lördagar) att hålla igen på besöken för att begränsa riskerna för smittan så mycket som möjligt. Nu känner vi att vi kan lätta lite försiktigt på det och att det med vårens ankomst (nåja, det borde ju vara vårvärme nu...) blir betydligt lättare att ha folk på plats och ändå kunna hålla avstånd.
Man kan komma till stallet och se träningen, man kan hälsa på hästarna och fikar man på uteplatsen så finns det gott om plats. Det enda vi behöver begränsa är att vi inte som förr sitter 20 personer och trängs kring bordet när vi fikar. Man kan absolut vara i köket och fika med oss så länge det inte är fler i taget än att vi har gott om plats att hålla på den viktiga säkerheten.
Så från och med nu är alla välkomna igen, men vi kommer så klart vara väldigt noga med att följa de rekommendationer som finns för att hålla alla friska.
Imorgon är det tävlingar på Bro Park (utan publik), men ovanligt nog så har vi inga starthästar. Vi laddar istället för nästa vecka och hejar på Angelika via tvn!

Lite annorlunda dag i och med att det var tävlingar på Klampenborg, Danmark på förmiddagen och där befann sig i stort sett alla jockeys på Bro Park. Så det var en hel del folk som saknades i de olika stallen och hos oss var det då Fredrik vi fick klara oss utan. 
Nu är i alla fall Tobias nästan helt igång med ridningen igen och det känns skönt att han är tillbaka ute i turerna med de andra. 
Dagens träning gick fint i höger varv på dirttracken som det alltid är på måndagar. Banan var ganska välvattnad kan man säga efter massor med regn som kom under natten och det var så kallt på morgonen att till och med vintermössan kom på under några timmar.
Vi hade verkligen mycket att hinna med idag förutom själva träningen, bl a hovslagaren som ofta behöver en hel del assistans. 
Det var också anmälningar idag till både nästa onsdag på Bro Park samt söndagen efter (den 24e) på Jägersro. Vi har en hel del hästar som är aktuella för båda tävlingsdagarna.
Imorgon är det dags för något raskare träning för en del av hästarna!

Nu är vi hemma igen efter en lång resa. Ganska på pricken ett dygn tog det och glamourfaktorn har inte varit skyhög om man säger så... 
Klockan 22 igår kväll träffades vi i stallet och lastade in alla grejer och hästar, vi var iväg redan kl 22.35. Framme i Göteborg ca kl 04.15 och efter promenad och fodring så fick både hästarna och vi vila. Det enda stället som fanns för oss var i själva transporten, men det gick helt okej att sova där ett par timmar.
Lagom till tävlingarna drog igång så gjorde även regnet det och hela dagen har jag drömt om ett varmt bad och en kopp varm choklad (typ allt på temat varmt...) för vi har frusit precis hela dagen. Förutom regn så blåste det också rejält och det var endast ett par plusgrader så det var konstant uselt väder.
Göteborgsbanan med sitt långa fina upplopp har alltid varit perfekt för hästar som ska speeda, det är sällan fronthästarna håller hela vägen. Idag var det dock tvärtom, nästan omöjligt att ta in något på ledarna och var man långt bak i början så var det ganska kört. 
Det här berodde troligtvis på att gräset hade växt så dåligt att det inte kändes helt klart, det var glest och klent och med allt regn så blev det geggigt och det underlaget var väldigt annorlunda mot hur det brukar vara. Nu är det tre veckor tills nästa tävlingsdag på Göteborg och förhoppningsvis hinner det rätta till sig tills dess om det kommer mera sol och värme.
Efter två starthästar som låg bak i fältet från början och inte gick något så hade mina förhoppningar på Bright Light sänkts rejält med tanke på förutsättningarna. Han är ingen fronthäst utan kommer på speed och 1400 meter är i kortaste laget för honom.
När starten gick jagade Fredrik på så mycket han kunde för att hänga på, men det tar alltid lite tid för Bright i loppen att komma igång. Han hamnade i hyfsad anslutning, men inte alls i front och trots det avslutade han jättefint till en tredjeplats. Med tanke på att han hade allt emot sig och ändå var så kort slagen så kändes den här prestationen väldigt stark och den gjorde vår dag helt klart.
På hemvägen fortsatte regnet och en bit hemifrån står plötsligt en älg mitt på vägen framför oss. En eloge till Michael som smidigt lyckades bromsa in utan att tvärbromsa (vilket ju inte är så kul med hästar i bilen). Älgen flyttade sig till vänster, men kom strax tillbaka och travade rakt framför vår bil en bra bit innan den hoppade ut till höger. Den stressen när den plötsligt dök upp var inte rolig, skönt att det gick bra och jag hoppas innerligt att även älgen hittade tillbaka dit han kom från utan någon incident.


Idag var det äntligen dags för Tobias att få rida igen efter en ganska lång väntan sedan han skadade fingret för ett antal veckor sedan. Han fick ta en lugnare tur på Perfect Girl Ester som är en av hans absoluta favoriter och han var väldigt nöjd och glad efteråt. 
Hans hand kändes okej och på måndag blir det fler turer, vilket jag tror han ser fram emot rejält efter många dagars stalljobb medan de andra varit ute och ridit. 
Hela arbetsdagen gick fint och hästarna såg bra ut. Vi förberedde oss också inför resan till Göteborg med att organisera all packning samt piffa hästarna.
I skrivande stund är jag hemma och klockan 22 ikväll ses vi i stallet och lastar in grejer och hästar. Då har de hunnit äta middag i lugn och ro och sedan reser vi under natten och beräknas komma fram vid 5-tiden imorgon bitti. Gott om tid att ge hästarna en promenad, frukost och därefter vila i ett antal timmar innan tävlingarna drar igång.
Jag har uppdaterat kommentarer om morgondagens chanser och ni hittar det som alltid under fliken Starter (& Resultat).

Dagens absoluta höjdpunkt kom under eftermiddagen via ett mail. Äntligen nya regler för tävlande i Norge/Övrevoll! Så här långt har endast lokala ryttare kunnat rida och de enda som släppts in om man ska åka och tävla med häst är chauffören. Dvs det har varit så att har man starthästar får en person köra in dem till banan, men bara uppehålla sig vid transporten och får inte ta hand om hästarna. 
Så då har man varit tvungen att överlåta ansvaret till någon annan där och man har alltså inte kunnat vara med överhuvudtaget från ankomst till hemgång. Känns så där va...? Speciellt om man har en lite mer komplicerad häst att hantera så är det klart tveksamt. Jockeyutbudet har ju inte heller varit av det större slaget sedan de började tävla, till allra största delen har det varit lokala lärlingar och amatörer som ridit samt ett fåtal bra jockeys.
Nu är då detta ändrat så att om man har ett jobb att göra så får man åka in i Norge. Det är fortfarande en del begränsningar, man får åka dit och göra sitt jobb och sedan åka hem igen, men nu kan vi i alla fall åka dit utan problem. Vi har start planerad där om några veckor vilket jag varit minst sagt tveksam till att genomföra med de regler som gällt hittills. Stor lättnad över att det har ordnat sig!
Dagens träning var ofta som på fredagar lite av en rutindag där hästarna tränade i lite lagom mellantempon på ett trevligt sätt.
Imorgon är det alla vanliga rutiner och arbeten på förmiddagen, men också förberedelser inför avresan till Göteborg. Hästarna kommer få äta middag och ta det lugnt under kvällen och vi åker sent imorgon kväll och är framme mycket tidig morgon på söndag.

En glad och positiv känsla när man vaknade imorse, nöjd med gårdagens duktiga starthästar. Det känns väldigt skönt att stallformen är uppåt nu, vi är på gång!
De som startade/kvalade igår mådde utmärkt idag och verkar ha tagit sina lopp/kval hur fint som helst, de var pigga och glada och kändes bra i benen och kroppen.
Dagens träning bestod av blandade tempon och upplägg med några som gick lite raskare. Beach Road One och Timo Nurmos gick ett längre snabbare arbete tillsammans och det är en fröjd att se dem, vilka fina hästar!
Man måste också imponeras av Chamori, två år och ser ut som en äldrehäst när hon tränar. De förväntningar man får när man ser henne träna, det är den känslan man eftersträvar och vill ha, den känslan kan man jobba hur hårt som helst för. Hon ser verkligen ut som en häst långt utöver det vanliga.
Hästarna överlag skötte sig fint idag och det blev en bra arbetsdag. Vi firade naturligtvis gårdagens framgångar med lyxfika, det var både lax med tillbehör och chokladtårta med vispgrädde.
Det var startanmälan idag till på onsdag, men faktiskt så har vi inga starthästar då eftersom vi har så pass många denna vecka i och med att det också är Göteborg på söndag. Däremot veckan efter det har vi många igen. Istället får vi på onsdag heja på Angelika som har tre jättefina ritter på onsdag!

Vilken härlig dag det blev för oss! Efter en väldigt seg april med få startande hästar så blev det helt annorlunda idag med en dubbelseger i amatörloppet där Mr Tooma Global vann lätt och High Max var solkar tvåa. Malva och Daniel red jättefina lopp och det var verkligen härligt att stå och se våra hästar på upploppet långt före övriga fältet.
Dhakota gjorde årsdebut med mersmak som trea efter en starkt spurt över upploppet och vi var supernöjda med det här loppet, han kommer gå framåt massor på det till nästa start om två veckor. 
Se närmare kommentarer om dagens duktiga starthästar och vår kvalhäst A Ragman som skötte sig fint. Ni hittar det som vanligt under fliken (Starter &) Resultat!

Blandad träning idag, några hästar tränade på raskt medan några andra tog det lite lugnare och höll mellantempo eller lugnt.
Roligast var dock en helt vanlig travtur, idag reds Stureplan för första gången på länge och det var så härligt att se honom ridas igen. Förra året lyckades han ju sparka i väggen så hårt och oturligt att han fick en spricka i hovbenet i ena bakhoven och den läkningen har tagit tid. Nu är det äntligen dags för igångsättning med ridning och det inleds så klart med travturer som kommer ökas mer och mer i tid innan han börjar cantra igen.
Imorgon är det dags för tävlingar igen på Bro Park och vi har en kvalhäst och tre starthästar. Jag har uppdaterat kommentarer om chanserna och ni hittar det under fliken Starter (& Resultat) så kolla in där!

Så var det ny vecka och en hel del att göra. Måndagar har vi vår hovslagare på plats och det kräver alltid en del planering så det synkar bra mellan ridschemat och vilka som ska skos.
Träningen gick utmärkt, det var lite av en vanlig måndag med mellantempon som gällde och höger varv på dirttracken. Hästarna skötte sig fint. Vi gjorde också en kort repetition med A Ragman i startboxarna inför kvalet på onsdag och det var inga problem alls. Han har övat mycket tidigare, men att friska upp minnet kan ju vara bra.
Idag kom startlistan till Göteborg och alla våra hästar kom med i loppen vilket var glädjande eftersom Bright Light stod en bit ned på listan i populära Sunday Special. Förutom han så startar också Light Treading, Haweswater och Kew Bridge
Med fyra hästar som ska resa till Göteborg håller vi för fullt på att leta efter lastbil som vi kan antingen anlita med chaufför eller hyra själva bilen. Det här behöver vi helst få klart och bokat imorgon och vi jobbar för fullt med det. Har någon tips om lämplig bil så hör gärna av er!
Anmälningslistan kom också idag och då gäller det Bro nästa onsdag. Vi har några anmälda där, men jag vill avvakta onsdagens tävlingar och träningen fram till startanmälan innan vi bestämmer om och vilka som startar. Jag är mest väldigt glad för att Angelika fick några jättefina ritter den dagen, det ser vi fram emot med spänning!
Imorgon kommer kommentarer om onsdagens starthästar!

Lugn och harmonisk söndag för både hästar och folk vilket behövdes inför kommande vecka. Då tävlar vi både onsdag på Bro Park och på söndagen är vi i Göteborg och startlistan dit kommer ut imorgon!

Jag saknar lördagar när det var fullt med ägare i stallet och det var proppfullt i köket på fikarasten. Gemenskapen och den mysiga helgkänslan, vi längtar tills allt blir som vanligt igen.
När det förhoppningsvis snart blir varmare och man kan sitta ute och fika så borde det fungera att folk dyker upp igen, utomhus är ju en helt annan sak och gott om plats att hålla säkerhetsavstånd. Man kan absolut redan nu komma och kolla in träningen, är man t ex i en riskgrupp och vill hålla sig för sig själv så kan man köra sin bil till parkeringen och titta därifrån utan att beblanda sig med andra.
Jag vet att många följer oss via de Händelser vi lägger ut på Instagram och Facebook där de ligger kvar i 24 timmar, vi har fått väldigt mycket positiv feedback på det och det är många som tittar. Dock är det så klart inte alls samma sak som att vara på plats, men i alla fall ett försök att ni ska kunna hänga med litegrann.
Dagens träning gick fint, det var lite raskare tempon för de flesta och hästarna såg starka och bra ut.
Efter avslutat arbete med hästarna och stallet tog vi en promenad runt området med hundarna och ett varv runt hela gräsbanan. Den 20 maj rids de första gräsloppen på Bro Park, dvs om 2,5 vecka och gräsbanan är i mycket fint skick kan jag säga efter dagens inspektion.
Önskar er en trevlig helg och missa inte tävlingarna på Jägersro imorgon lunch/em!

Idag var det aviserat regn hela dagen. Jag måste säga att vi trots allt hade en rackarns tur, precis när vi hade lunchfodrat och var klara med allt så började det ösregna. Under hela förmiddagen duggade det då och då, men vi klarade alla turer i förhållandevis hyfsat väder.
Efter raskare träning igår och även planerat till imorgon så var det lite av en "terapi-dag" för hästarna idag. Dvs fokus på att de skulle ha det lugnt, harmoniskt och trevligt och bara jogga lite uppmjukande. De flesta turer tog först en tur genom parken och runt området och därefter galopperade de lugnt på rakbanan och avslutade med en promenad genom skogen.
Även om inte själva träningen var så spännande så var det säkerligen mentalt nyttigt för hästarna och en bra variation på träningen, de verkade nöjda.
Nu är vi då inne i maj och längtan till sommaren och riktig värme är stor. Hoppas ni hade och har en fin Valborg även om den inte är som det brukar!

Idag träning i goda tempon och hästarna skötte sig fint. Träningsmässigt ser det väldigt positivt ut och jag hoppas verkligen nu att det kommer visa sig i loppen också framöver.
Vi har än så länge haft väldigt få starthästar och det har strulat med en del som tagit tid på sig. Vi har gjort en del omändringar och åtgärder de senaste två veckorna som jag tycker hästarna har svarat bra på. Nästa vecka börjar nu äntligen flera hästar komma igång och starta och ännu fler är redo inom kort.
Sedan är det så klart en del hästar som vi från början planlagt senare start för, men det är ju en helt annan sak.
Det känns så klart segt när det blir en så trög inledning på vårsäsongen, man vill ju vara med och ha bra resultat direkt. Vi jobbar stenhårt för att komma dit och med två tävlingsdagar nästa vecka (Bro Park onsdag och Göteborg söndag) med en hel del startande så hoppas vi att de fina träningsrundorna också ska avspegla sig i resultatlistorna.

Bara en starthäst idag och Kew Bridge var lite sen ut ur boxarna, hamnade i sprutet och hatade det. Ingen höjdardag alltså och en seg inledning på våren för vår del med väldigt få startande.
Vi får ta nya tag och nästa vecka har vi ganska många starthästar både på onsdag på Bro Park och söndag Göteborg. Startlistan till Bro Park kom idag och på onsdag kvalar A Ragman och till start har vi Dhakota, High Max och Mr Tooma Global. Startlistan till Göteborg kommer ut på måndag.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Det vore en lögn att påstå att det kändes glatt och motiverande imorse, snö på marken och hela min bil var täckt av det där vita krafset som jag trodde vi skulle slippa när vi nu närmar oss maj. Det kändes mer som november eller december, kallt och ruggigt hela förmiddagen med blandat regn och snö.
Däremot värmde intrycken från dagens träning, några att nämna:
Beach Road One har efter lite småstrul på vägen nu börjat komma igång på allvar. Han cantrade på ganska raskt idag och det här är en häst jag tror kan räcka långt upp framöver, hur långt blir spännande att se.
Timo Nurmos, A Ragman och Sharp Eye tränade tillsammans i gott tempo och såg starka ut alla tre. A Ragman kvalar nästa onsdag, Sharp Eye startar om ett par veckor och Timo Nurmos först i slutet av maj. Hans huvudmål är naturligtvis Svenskt och Norsk Derby och all preparation för hans del är med fokus på att det är då han ska vara på topp.
Chamori och Snowfoot övade startboxar idag. Båda har varit där flera gånger och skrittat igenom, men utan ledare. Idag hjälpte Michael och Tobias till att leda in dem och hålla i så de stod kvar inne i boxarna, speciellt Snowfoot har lite bråttom ut. Jag tycker dagens övning blev ett bra steg på vägen och framöver kommer de också få träna där med andra hästar.
Bright Light har gått framåt enormt mycket på sitt lopp förra onsdagen, det syns tydligt att han är mer på hugget och ännu starkare nu. Efter några dagars lugnare tempon så cantrade han på mer idag. Hans lopp förra veckan var med plan att det skulle vara uppbyggligt för honom med en snäll inledning och ett bra avslut, en positiv upplevelse och så blev det verkligen också. Vi ser fram emot nästa start med tillförsikt!
Mr Tooma Global och Dhakota jobbade utmärkt tillsammans idag, båda startar nästa onsdag och det är årsdebut för bägge hästarna. Mr Tooma Global är kastrerad och jag tror det kan vara väldigt positivt för honom.
Perfect Girl Ester närmar sig första starten för i år och det ska verkligen bli spännande att se om hon kan ta klivet uppåt en bit till, just nu står hon i 81 i handicap. Hon startade ju med stor framgång mot äldre hästar redan förra året men nu som fyraåring blir det intressant att se om hon har utvecklats lite ytterligare. Hon ser jättefin ut i träningsrundorna, idag gick hon i ganska bra tempo som ökades mer och mer.
Haweswater är anmäld till Göteborg den 10 maj i ett amatörlopp där Malva kommer rida henne. De vann det här loppet förra året, kan det bli i år igen? Idag blev det ett friskt tempo hela vägen och hon såg ut att vilja fortsätta en bit till, hon höll tempot uppe även efter mål och runt svängen.
Det här var då några av alla hästar som tränade på idag!
I övrigt så är jag väldigt nöjd med att våra hagar nu är i toppskick igen. Hästarna gräver och rullar sig och ställer till dem, så underlaget där har verkligen behövts jämnas upp mer än vad vi själva kan göra med en kratta och en spade. Vi hyrde då in hjälp med en rejäl traktor och skopa (jag kan ju inte det där tekniska så det heter säkert något annat...). Nu är allt uppjämnat och fint, vi är supernöjda!
Imorgon är det då dags för tävlingar igen och Shylock har inte återhämtat sig helt från sin hovböld än och är därför struken. Så det blir bara Kew Bridge från vårt stall imorgon och jag har som vanligt (under fliken Starter & Resultat) uppdaterat med kommentar angående hennes chanser.
Jag har också som utlovat uppdaterat med nya bilder och det är även denna gång fina Wolfram-bilder som gäller. Kolla in Veckans Bilder!

 

 

Så inleder vi en ny vecka då och som vanligt på måndagar så var det höger varv på dirttracken. Hästarna är vana vid det och det är inga konstigheter alls faktiskt. Hästar är annars vanedjur och kan lätt bli stressade när saker inte är som de brukar, det är en trygghet hos dem att ha rutiner. 
Träningen gick mycket bra och det var lite lagom tempon så där även fast några cantrade på lite mer. Imorgon är det fler hästar som tränar på raskare.
Det var också anmälningar idag till nästa onsdag på Bro Park och söndagen efter då det är vårpremiär i Göteborg. På Bro Park har vi High Max, Mr Tooma Global och Dhakota anmälda samt A Ragman i kval. I Göteborg var det högt tryck på intresserade, det var många anmälda i loppen. Vi har där Bright Light, Light Treading, Haweswater och Kew Bridge.
Imorgon tänkte jag sikta på en ny bilduppdatering här på hemsidan!

Lugn och härlig söndag utan träning, men naturligtvis var hästarna som vanligt ute ordentligt i walkern och även i hagarna.
Tävlingarna från Jägersro idag och blev man inte imponerad av Duca di Com så vet jag inte vad, vilken häst!
Imorgon inleder vi en ny vecka och imorgon är det också en del anmälningslistor som kommer ut.

Det var många som red idag och då blir det större turer. Det är alltid trevligt när det är många i varje tur och nyttigt för hästarna att träna ihop i större gäng. Man får dock inte glömma att vissa hästar trivs bättre att träna med färre hästar och det får man anpassa sig efter. Det är viktigt att varje häst får de bästa förutsättningarna och alla är olika. Man får prova sig fram och hitta rätt upplägg för de som är lite knepigare medan andra hästar däremot är helt okomplicerade och fungerar bra med det mesta.
Idag var det lite blandad träning med en hel del raskare tempon. 
Starthästarna från i onsdags; High Max, Light Treading och Bright Light tog sina lopp på bästa sätt och var ute och cantrade idag men åt det lugnare hållet. De siktar på ny start ganska snart igen.
Perfect Sister och Double Down passar utmärkt att ridas tillsammans just nu eftersom de är i samma träningsfas. De har växt en hel del och då fått ta det lite lugnt, men nu är båda igång med mer träning igen. Idag var det rakbanan som gällde för dem och båda hästarna är verkligen duktiga och talangfulla.
Snowfoot och Chamori har kommit långt och även gjort några snabbare arbeten. Idag gick de en canter i gott tempo tillsammans med Chizhou som är starkt på gång uppåt i form. Hon har behövt jobbat uppbyggande länge under vintern men har nu ökat upp tempot mer och mer.
Dhakota, Mr Tooma Global, A Ragman och Sharp Eye har tränat ihop en hel del den senaste tiden och gjorde så även idag i friskt tempo. De är redo för start inom ett par veckor allihop.
Det här var bara några av alla som tränade idag, jag kommer framöver variera lite vilka hästar som jag skriver mer om så alla är med då och då.
Imorgon är det tävlingar på Jägersro och det ser minst sagt högintressant ut med flera elithästar som kommer ut och får ett första lopp inför storloppssäsongen. Pramms Memorial rids ju redan om några veckor så det ska bli extra spännande att se ITM Spring Mile. Tävlingarna visas både i Tv12 och på atg.se (där man naturligtvis väljer bankanal Jägersro för att hänga med från banan).


Som ofta på fredagar lite av en mellandag tempomässigt, men självklart tränade alla hästar precis som vanligt. Dvs enda skillnaden är att de går oftast lite lugnare just på fredagar medan det på torsdagar och lördagar oftast är något raskare tempon som gäller.
Arbetet flöt på strålande, hästarna skötte sig fint och vi hann med allt arbete som vi skulle. Det var en utmärkt arbetsdag helt enkelt och jag är väldigt glad för vilket bra team vi är i stallet och hur alla kompletterar varandra. Vi har en mycket bra stämning i stallet och det är otroligt viktigt, hästarna känner av att alla trivs, är glada och engagerade vilket påverkar dem i högsta grad.
Nu är det ju helg för de flesta och även om vi jobbar som vanligt imorgon så önskar jag er alla en trevlig helg och på återhörande imorgon!

Täta födelsedagar, igår var det Angelikas och idag Tobias! Eftersom det var tävlingar igår och fokus på det så blev det sammanslaget firande idag med lyxfika inklusive tårta.
Gårdagens starthästar mådde utmärkt och hade tagit sina lopp hur bra som helst, alltid ett väldigt skönt besked.
Dagens träning var åt det mestadels raskare hållet och hästarna tränade på starkt och såg fina ut, det är ganska många som närmar sig start inom kort.
Nu är det verkligen vår och till och med en känsla av sommar nästan. Alla vintertäcken är utbytta mot tunnare sommartäcken och idag gjorde vi en shamponering av de flesta hästar, några få återstår till imorgon. Tvättas av gör de i stort sett varje dag, men det känns extra bra att ge dem en riktigt grundlig vårskrubbning.
I natt var också första gången i år som vi hade fönsterna helt öppna hela natten. Den senaste tiden har de varit öppna på dagen och stängda på glänt under natten, men nu har graderna stigit betydligt under hela dygnet. Det känns så klart väldigt trevligt för hästarna att ha så öppet som möjligt.
Startanmälan idag till på onsdag och då har vi Shylock och Kew Bridge i samma lopp. Det är sista tävlingsdagen i april och vi har alltså inte haft särskilt många startande under april månad. I maj däremot ser det helt annorlunda ut, inom ett par veckor är de flesta igång och startar och det ser vi verkligen fram emot!

Tre startande idag och det blev två fjärdeplatser, samtliga behövde de här loppen. Precis som förra året så har vi inlett lite försiktigt, hästarna är bra grundtränade men inte på något sätt hårt arbetade. De är redo att starta, men en start sätter fram dem väldigt mycket. Säsongen har ju precis satt igång så jag tycker det känns helt okej att de först går ut och får ett lopp i kroppen för de som kommit ut nu.
Se närmare kommentar om dagens starthästar under fliken (Starter &) Resultat!

Vilken vårdag! Solen sken och det var ju dessutom varmt, åtminstone framåt lunch steg graderna upp rejält. Man får lite förkänsla av sommaren faktiskt, längtar!
Blandad träning, men en hel del hästar tränade på lite raskare och såg fina ut. De går uppåt i form för varje dag känns det som just nu.
Vi har startat upp lite avvaktande med endast en starthäst än så länge, imorgon ytterligare tre stycken. Nu är det många som är nästan startklara och från maj kommer de flesta vara fullt igång med tävlandet. 
Imorgon är det då alltså tävlingar igen på Bro Park. Samtliga av våra tre starthästar har inte startat på länge och kan behöva ett lopp i kroppen. Vi får se dem lite som outsiders denna gång tycker jag. Uppdatering med närmare kommentarer finns som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Måndagar betyder höger varv på dirttrackbanan. När man står och ser dem så kommer de ju förbi på upploppet precis när de sätter igång, så man får inte alls lika bra överblick över träningen. Dock tycker jag ändå det är bra med variation, både rent fysiskt att gå i andra varvet och även nyttigt psykiskt att de lär sig att det inte är givet att gå åt samma håll jämt.
Dagen flöt på bra trots att vi hade mycket på schemat idag och hästarna såg fina ut.
Det var också anmälningar idag till nästa onsdag och där har vi House in Order, Shylock och Kew Bridge anmälda. Startlistan kommer ut på torsdag. 
Imorgon tränar vi på som vanligt och förutom den vanliga uppdateringen här så kommer också kommentarer om onsdagens starthästar!

Lugn söndag för både hästar och folk och nu har vi laddat batterierna inför kommande vecka!

En mycket bra träningsdag, hästarna såg fina ut i en del raskare träning. Några av de som tränade på:
High Max och Bright Light gick tillsammans i ett längre arbete där de ökade mer och mer hela vägen och avslutade med god fart över upploppet. Båda hästarna startar ju på onsdag och de ser mycket starka ut båda två.
Sharp Eye, A Ragman och Dhakota gick tillsammans där de började i mellantempo och ökade sedan på betydligt mer från sista sväng och gick i ett gott tempo över mål. Alla tre hästarna är på väg uppåt i träningen och siktar på start om några veckor.
Timo Nurmos har sedan hemkomsten från Dubai hållit igång med lugnare träning, men inga raskare tempon eftersom han inte ska starta förrän i slutet av maj. Nu har vi börjat smyga upp tempot igen och han ser helt strålande ut.
Chamori och Snowfoot gick i ett trevligt tempo tillsammans och man kan inte tro att det är tvååringar man ser när de kommer mycket väl i hand över upploppet. Även Kew Bridge var med i samma tur, hon tog sitt lopp (som hon ju behövde) i onsdags utmärkt och är nu igång med träningen igen.
Perfect Girl Ester siktar på årsdebut under maj och börjar se mer och mer taggad ut, hon vill gå ännu fortare än hon får än så länge. Det ska bli spännande att se hur mycket hon har utvecklats under vintern, redan förra året som treåring så tävlade hon ju med stor framgång mot äldre hästar.
Även de hästar jag inte nämnt nu skötte träningen bra, det var en dag där man åker hem väldigt nöjd och glad för de fina intryck dagens träning gav.
Imorgon är det dags för tävlingar på Jägersro och det är en hel del intressanta lopp. Som vanligt rekommenderas starkt att om man ser via atg.se, välj Kanal Jägersro istället för Atg Live så hänger man med från banan. Tävlingarna visas också i Tv12 och jag tror (men är inte helt säker) att det kommer inslag om Timo Nurmos där, kanal 75 var och filmade i stallet för några veckor sedan. 
Önskar er alla en fortsatt trevlig helg!

Vissa dagar är man mer segstartad än andra. Efter sent skrivbordsarbete igår och därmed för lite sömn så var jag inte pigg imorse när jag anlände till stallet. Kaffe är effektivt för att vakna till och från att ha varit halvt sovande så vände det kvickt och så var man redo att starta arbetsdagen.
Idag var det mestadels lugnare träning för de flesta av hästarna. Light Treading var dock ett undantag, hon gick ett fint upplagt snabbjobb av Angelika som red och som ju också rider henne på onsdag.
Imorgon är det betydligt fler hästar som tränar på igen.


Idag kom startlistan till nästa onsdag och då har vi tre startande; Bright Light, High Max och Light Treading. Den sistnämnda rids av Angelika som rider sitt första lopp som lärling. 
När hon gick i gymnasiet och jobbade extra hos oss så red hon amatörlopp och vann tre gånger. Efter studenten flyttade hon till England och har sedan jobbat heltid med galopp i Newmarket under 2,5 år. 
Så kom hon hem nu för ett tag sedan och är nu alltså redo att ta steget upp som lärling. Det är otroligt förmånligt att få fyra kilos viktlättnad med en så duktig och begåvad ryttare som Angelika är. 
Nu startar vi upp lite mjukt med bara en ritt denna gång, en plan som vi haft för att det inte ska bli för mycket direkt. Som amatör (som Angelika var tidigare) rider man sällan mer än ett lopp om dagen, så det är ju en stor omställning när det finns massor med lopp per dag som är möjliga. Vi ville därför inte börja med för många ritter. Det är ju viktigast att kunna tillvarata varje hästs chans på bästa sätt och se till ha optimal styrka och ork, men planen är att öka på antal ritter ganska raskt vartefter. Det här ska bli jättespännande!

Bara en starthäst idag när röken skingrade sig och Kew Bridge såg fin ut länge, men behövde det här loppet. Hon har ju inte startat sedan november och kommer gå framåt mycket på den genomkörare hon fick idag.
Något helt annat som sätter livet i perspektiv; På kvällen kom nyheten att Adam Alsing gått bort i coronaviruset. Jag kände inte honom, men ändå var det liksom svårt att ta in. Undrar om inte det här kommer ändra synen på viruset för många. Även jag själv tog ganska lätt på smittan i början, men har förstått allvaret sedan en tid tillbaka. 
Att en person som känns så levande, stark och förhållandevis (till riskgrupperna äldre) ung dör så här är en ögonöppnare ytterligare. Var rädda om er!

Idag raskare träning för några och de som tränade på mest idag var:
High Max och Bright Light tillsammans på dirttracken i ett längre arbete. Båda hästarna siktar på start om en dryg vecka.
Light Treading ensam på rakbanan. Även hon siktar på start den 22a, dvs nästa onsdag.
Chamori gick sitt första snabbjobb och hade med sig Mr Tooma Global som sällskap. Hon förstod vad hon skulle göra och ökade på direkt. Även om hon så klart är grön än så länge så syns det hur klassig hon är. Mr Tooma Global är snart startklar, men först ska han kastreras och det blir imorgon det.
Utöver dessa så gick de flesta en canter i friskare tempo och det är många som är på gång mot start inom ett par veckor. Det är roligt att se hästarna bli mer och mer redo, det är många som är i ett skede just nu där varje träningspass sätter fram dem ganska mycket. När de sedan är igång och startar för fullt så handlar det mycket om att bevara eller förbättra formen, men just nu är det verkligen en uppåtgående kurva för många av dem.
Idag var det anmälan till den 22a och då har vi fyra anmälda, startanmälan redan i övermorgon.
Imorgon är det då tävlingar igen och eftersom vi inte hade någon starthäst förra tävlingsdagen så blir det här första dagen vi är med och tävlar utan publik. Det ska bli intressant att se hur det fungerar med allting, jag gissar att det kommer kännas märkligt när det är folktomt.
Efter strykning av House in Order som sparkat till sig på ett bakben så återstår två starthästar i samma lopp, Shylock och Kew Bridge. Jag har uppdaterat kommentar om deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).
Följer ni tävlingarna imorgon så är det då atg.se som gäller. Ni vet väl att man kan välja kanal där? Man behöver inte titta på kanal Atg Live som även visar trav och annat, det är mycket bättre att välja kanal Bro Park så är det nästan som att ni är med på banan. Kanal väljs uppe vid själva tv-bilden, där kan man klicka där det står Atg Live och då kommer alla banor man kan välja upp, för en sändning direkt från banan.

Jag vet att det här är "väderbloggen" emellanåt, mycket prat om vädret. Är man ute stor del av dagen och all träning sker utomhus så påverkar det ju ganska mycket. Idag blåste det storm kändes det som och framåt lunch yrde till och med några snöflingor, inget toppväder alltså. Det är ju så mycket mer lättjobbat när vädret är trevligare än det var idag, men det är bara att kämpa på oavsett.
Måndagar innebär högervarv på dirttracken och vi varvade som vanligt träning där och på rakbanan. Eftersom det var röd dag idag så var det många lediga på plats som ville rida och det är roligt när det blir många i turerna. Matilda hade lurat med sig Camilla Karlsson (Stall Dollar) som ju har ett förflutet som lärling på den tiden när vi höll till på Täby Galopp. Camilla rider ridhästar nuförtiden, men en galopphäst var det två år sedan hon red. Det syntes dock inte, hon red Mr Tooma Global hur fint som helst ute på dirttracken. 
Snowfoot och Chamori startboxtränade idag igen och vi stängde bakgrindarna för Chamori och så fick hon backa lite så hon kände att det var stopp där. Det här var nästa steg i hennes startboxträning och det klarade hon med glans. Snowfoot behöver öva några gånger ytterligare innan vi börjar stänga in honom, det är viktigt att han får fullt förtroende och lugn innan man kör nästa etapp.
De andra två tvååringarna, Double Down och Perfect Sister, cantrade tillsammans på rakbanan och de tränar fint ihop. Fredrik red Perfect Sister för första gången idag och de såg ut att trivas utmärkt tillsammans.
Jag är nöjd med hela dagens träning, hästarna såg fina ut och skötte sig strålande trots blåsten.
Imorgon är det en del raskare träning på programmet!

En söndag utan galopptävlingar i Skandinavien, normalt sett tävlar vi någonstans varje onsdag och söndag, denna söndag ett undantag.
Lugn dag och vi nu har vi laddat batterierna lite inför kommande vecka med träning samt tävlingar onsdag. 
Vi tränar som vanligt imorgon!

Vi tränade som vanligt idag, men att det ändå är Påskafton tycker jag ändå borde firas litegrann. Normalt sett hade vi nog organiserat något trevligt med de ägare som brukar vara på plats på lördagar, men just nu är ju inget som vanligt som bekant. Vi fixade mat för alla oss som jobbar eller rider i stallet och vi var klara lite tidigare idag och åt en gemensam påsklunch med ägg, lax, sill, köttbullar och tårtor mm. Gott och trevligt i all sin enkelhet och det är roligt när vi kan göra saker tillsammans.
Dagens träning var åt det mestadels raskare hållet och blandat på dirttracken och rakbanan. Imorse var rakbana 2 inte så bra pga att det varit minusgrader på natten. Däremot var rakbana 1 fin, den har inte samma sammansättning av sand. Så då kördes den och öppnades, det var ju väldigt smidigt och bra.
De senaste dagarna har Wolfram varit vid banorna och tagit en del bilder. Även om ägare ska hålla igen på besöken i stallarna så är det ju inget som hindrar att man tar sin bil till banan och tittar på träningen så länge man håller sig utomhus och på lite avstånd, ett tips för de som längtar efter ett besök.
Det blev jättefina bilder på några av våra turer (medan andra turer inte reds när han var på plats), så nu har jag idag gjort en uppdatering på Veckans Bilder med bara dessa, så kolla in där!
Ha en fortsatt trevlig påskhelg!

Härligt soligt idag och det är ju betydligt trevligare att jobba i fint väder. Lite av en mellandag träningsmässigt med lugnare eller mellantempon. Flera av hästarna var lite missnöjda med tempot och ville gå betydligt fortare, men det är rent mentalt nyttigt för dem att vilja träna mer än de får emellanåt. Imorgon blir det raskare träning igen, så de behöver inte vänta så länge.
Önskar er alla en Glad Påsk nu när påskhelgen inleds redan idag. Vi tränar dock som vanligt imorgon och rapport kommer här under eftermiddagen!

Idag kom startlistan till nästa onsdag då vi har våra första starthästar för våren. Vi har House in Order i en Guldhandicap över 2100 meter. De senaste två starterna har han gjort fina lopp med en seger och en kort slagen fjärdeplats, båda dessa starter över 1600 meter. I mitt tycke är längre distans ett plus för honom och vi får se hur långt han räcker i meriterat motstånd med 83 i handicap som han har numera.
Vi har också Kew Bridge och Shylock i samma lopp och för båda är det årsdebut, de startade senast i november. De ser jättefina ut i träningen, men går säkert framåt med ett lopp i kroppen båda två även om det kan räcka en bit så här direkt. Här har då Fredrik valt att rida Shylock (och PA rider Kew Bridge). Jag kan säga att det var ett enormt svårt val för Fredrik, det tog ända från anmälan förra måndagen tills det nu precis var dags för startanmälan innan han bestämde sig. Det är alltså inte så lätt att säga vem av dem som har bäst chans.
Loppen kommer även denna gång ridas utan publik och kan ses på atg.se.
Dagens träning gick utmärkt, några turer reds på dirttracken och resten på rakbanan. Det är olika slags banor och några hästar passar bättre att träna på ena banan och några på den andra och här testar vi oss också fram emellanåt och utvärderar. Jag tycker det är strålande att vi har flera olika möjligheter med banor, en tävlingsbana i form av dirttracken och där finns också startboxarna. Vi har då också två rakbanor samt massor av gräsfält där vi kan galoppera hästarna och även hoppa dem lite faktiskt om man vill det. De här variationerna vi har möjlighet till är verkligen något att vara tacksam för!
Imorgon inleds påsken, men vi kommer träna på som vanligt varje dag ändå.

En lugn dag idag för hästarna vilket är nyttigt både mentalt och för återhämtning efter hårdare träning. Det blev lite extra mycket pyssel och fix istället.
Roligt att se Jägersros vårpremiär idag, nu är vi verkligen igång och redan om en månad sätter även Göteborg igång sina tävlingar på gräset.
Imorgon tränar vi som vanligt och dessutom kommer startlistan till nästa onsdag då vi tävlar igen på Bro Park.

När dagens första tur red ut sken redan solen. När andra turen red ut sa Fredrik att "det var ett helt underbart väder", solen värmde från en klarblå himmel. En halvtimme senare kunde inte ens den blåa himmeln skymtas, grå moln täckte varenda centimeter. Några minuter senare öste regnet ner, helt otroligt vad fort det väderomslaget gick!
När det regnar och man rider en häst som ligger på så kan det bli extra jobbigt, tyglarna blir blöta och man får inte samma tag i dem. Både Lina som red Bright Light och Angelika som red Light Treading fick kämpa hårt för att hålla sina hästar. Även om båda gick i ett raskt tempo så ville hästarna gärna gå ännu fortare.  
I dagens fjärde tur blev det startboxträning, det var Chamori, Snowfoot och A Ragman som var där. A Ragman närmar sig kval och även om han tränat mycket i startboxarna tidigare så var det ett tag sedan och några repetitioner är bara bra. Tvååringarna övar vi flitigt med nu när startboxarna finns tillgängliga varje dag, man behöver inte träna så himla länge varje gång utan bara göra det lite lätt och okomplicerat.
Sista (och sjätte) turen för dagen var Perfect Sister som vi sätter igång igen efter ett liten vila pga förkylning och växtperiod. Hon har samma fina psyke och självförtroende som sin syster Perfect Girl Ester, okomplicerad och cool. Efter några dagars igångsättning med travturer är hon nu redo att återuppta canterträningen igen.
Idag öppnade då den andra rakbanan, den högra, samtidigt som den vänstra för tillfället är stängd för underhållsarbete. Den högra kändes mycket bra, precis lagom djup med bra svikt under. Vi har varit mer än nöjda med den vänstra banan hela tiden, men frågan är om inte den högra till och med är snäppet bättre? Så kändes det idag i alla fall.
Gällande fix och pysselavdelningen så jobbar vi vidare med frisering av samtliga manar och fler än hälften är klara. Idag blev det också plantering av blommor i alla lådorna vid vår infart, vinterns ljungblommor har kämpat tappert men verkligen gjort sitt och det var skönt att få dem utbytta. 
Imorgon är det en lugnare dag efter två dagars raskare träning.

Idag var det utlovat vårväder, men det kändes åt det kallare hållet imorse. Under förmiddagen steg dock graderna fort och vid lunch var det närmare 14 grader, fantastiskt härligt!
Rakbanan var stängd för underhållsarbete idag och då blev det träning på dirttracken istället. Måndagar betyder höger varv där, något vi har lyckats glömma bort mer än en gång... Idag var vi dock duktiga och red i rätt varv redan från första turen, än är inte undrens tid förbi... ;)
Hästarna tycker det är lite roligt med variationen av varv, men samtidigt ser man dem inte lika bra, när de passerar på upploppet har de precis satt igång och går ännu i lugnt tempo. Det man vill se på slutet är hur pass lätt i hand de går och hur de ser ut då, men det är ju långt bort på bortre långsidan och man har inte alls samma uppsikt. Dock är det här bara en gång i veckan och det är nyttigt att träna i andra varvet emellanåt.
Tobias jobbar vidare inne i stallet än så länge, men hans finger har blivit mycket bättre de senaste dagarna. Vi har fått väldigt mycket städning, sortering, krattning mm gjort sedan han började jobba med endast stalltjänst hela dagarna. Ordning och reda är något jag verkligen uppskattar och eftersträvar, det känns skönt att vi hunnit med det där lilla extra man inte alltid prioriterar, hästarnas träning och skötsel kommer ju alltid först.
Imorgon öppnar rakbana nr 2, den bana till höger som legat plattad under vintern och som nu är redo för träning igen. Samtidigt kommer den vänstra banan hållas stängd för underhåll ett tag. Vi kommer blanda träning på rakbanan och dirttracken imorgon.


Eftersom vi inte hade några starthästar idag så fick jag snällt följa tävlingarna via datorn istället. Det blev en bra sändning med mycket uppsnack, jag tycker verkligen Svensk Galopp hade jobbat på att få till det så bra det bara gick med tanke på omständigheterna. 
Även om vi för en gångs skull inte var med och tävlade så kändes det ändå roligt att säsongen nu är igång äntligen!
Imorgon inleder vi en ny veckas träning!

I skrivande stund sitter jag samtidigt och tittar på Dannys livestreaming från Globen. Där skulle jag (och väldigt många fler) varit på konsert idag. Nu spelar han i ett tomt Globen och mycket folk (fler än 40 000 var det när det startade och fler ansluter) sitter hemma och tittar.
Jag önskar innerligt att livet ska bli som vanligt igen snart, att gå och backa undan från folk för att inte komma nära någon har snabbt blivit en reflex och vardag. 
Vi som kan vara ute ska ändå inte gnälla, det finns många människor som sitter isolerade och all sympati till er!
Nu över till dagens rapport:
Sju minusgrader imorse och rakbanan hade en del frusna klumpar, däremot var dirttracken i utmärkt skick efter nattkörning så där tränade vi alla hästar idag. Det var många ryttare som ville komma och rida idag, så det blev flera stora turer och en hel del rask träning stod på programmet.
Hästarna skötte sig mycket bra, såg starka ut och jag är mycket nöjd med dagens intryck.
Vi avslutade dagen som vanligt med en trevlig hundpromenad runt gräsbanan i solen och jag åkte sedan hem med en bra helgkänsla.
Imorgon drar vi igång tävlingssäsongen på Bro Park, men eftersom vårt stall inte har starthästar förrän nästa gång så kommer vi följa tävlingarna via atg.se.
Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Att påstå att det var blåsigt idag var ingen överdrift. När jag körde till stallet på morgonen var det flera gånger som vinden tog tag så hårt i bilen att den knappt gick att styra och man fick hålla nere på farten. 
Jag var faktiskt tveksam om det skulle gå att träna, det gick knappt att ta sig mellan fikarummet och stallet och när man öppnade ytterdörrarna så flög de upp med en smäll. Dock mojnade det en hel del innan vi började rida och även om det blåste friskt hela förmiddagen så var det absolut inga problem att genomföra träningen.
Hästarna skötte sig mycket bra trots vädret, det är ju annars lätt att de blir lite extra pigga och ofokuserade. 
Idag var som ofta på fredagar en mellandag där tempot var snäppet lugnare och imorgon blir det raskare igen.
Imorgon är det ju lördag och som jag skrev förra fredagen så håller vi igen på besöken just nu. Det är av största vikt att inte äventyra att vi får avhålla tävlingar och att vi då håller oss borta från smittan. Sedan är det ju också så att om vi i stallet skulle få in en helt vanlig förkylning så innebär det ändå med de omständigheter som råder att vi måste stanna hemma tills vi är helt friska och det även om det bara är väldigt lite. Så för att inte äventyra att vi kan sköta hästarnas träning så är varje person färre vi träffar en minskad risk för problem.
Vi längtar alla tills det är som vanligt igen och alla får hjälpas åt i kampen mot att vi når dit!

På söndag är det ju dags för vårens första tävlingsdag på Bro Park. Vi kommer faktiskt inte ha någon starthäst, Label Black är struken och han var vår enda startanmälda häst. Därmed kommer jag och övriga i stallet få se tävlingarna hemifrån vilket känns lite ovant. Att tävlingarna överhuvudtaget kan avridas beror ju på att det är klassat som en arbetsplats (vilket jag skrev om häromdagen). Svensk Galopp tar det här på största allvar och har skickat ut tre sidor med noggranna instruktioner till alla aktiva och det är stenhårda och tydliga regler som gäller tävlingsdagar. 
Endast ryttare, tränare, träckare samt funktionärer kommer in på området, vakter kommer kontrollera alla. Varje tränare måste anmäla vilka som träcker och samtliga ska visa id-handling samt ett särskilt kort som delas ut.
Bastun och duscharna är stängda och de som bara har en ritt får inte byta om i omklädningsrummet. Då återstår ett fåtal med flera ritter och de får anvisade platser långt ifrån varandra. Tränare får inte komma in i omklädningsrummet utan får hämta sadlar vid utgången och ge ridorder per telefon innan. 
Det här var bara några av alla nya regler som gäller, men jag tycker det är bra att vi visar att vi gör det här så strikt som möjligt.
Dagens träning gick utmärkt och hästarna tränade på och såg fina ut. Det blev en bra och effektiv dag där vi förutom själva träningen även hann med mycket annat arbete i stallet som behövdes göras. Tobias gör ett mycket bra arbete inne i stallet nu när han inte kan rida för tillfället.
Nu framåt kvällen yr snön här, jag som trodde att vi sett det sista av snön nu innan våren. Vi får hoppas den försvinner lika fort som den kom!

Äntligen april! Kan man inte se en liten ljusning i att nu är i alla fall mars över? Vi har ju haft en synnerligen mild och rent fantastisk vinter, så det vore synd att klaga. Jag tänker mera på att med våren och värmen så säger många forskare att det är större chans att det här jädrans viruset avtar. Man vill ju bara att allt ska vara som vanligt och normalt igen...
Idag var det en lugnare dag med pyssel och annat, vi håller just nu på att frisera manar (det är liksom ett nästan ständigt pågående projekt).
Imorgon tränar vi på som vanligt igen!

Tio minusgrader imorse! Visserligen var vi beredda eftersom vi hade kollat in väderprognosen, men det var verkligen iskallt. Solen dök dock upp tidigt och graderna steg ganska raskt under förmiddagen som tur var.
Jag hade befarat innan att banorna kanske inte skulle vara bra med så kalla grader, men dirttracken hade nog körts flitigt under natten, inga som helst klumpar fanns där så nästan alla våra turer reds där.
Endast sista turen för dagen red vi på rakbanan, då hade solen värmt så pass länge att även den banan var fin. Det blev en lite äventyrligare tur, fyra rådjur (eller kanske hjortar?) stod tvärsöver banan när Eye for an Eye och Sharp Eye (många Eye där...) kom cantrande. Både hästarna tvärbromsade när de såg dem, men rådjuren däremot blev inte ett dugg imponerade utan stod lugnt kvar. Fredrik och Angelika fick vifta och hojta en bra stund innan flocken behagade flytta på sig... :)
Efter sista vanliga turen för dagen var riden så tog vi även en tur runt stallet med Perfect Sister, som en repetition. Hon kom in i träning senare än de andra tvååringarna och har ridits en hel del och kommit så långt att hon cantrat på rakbanan några gånger. Därefter kom hon in i en växtperiod samtidigt som hon fick en förkylningssläng, så hon har haft ledigt ett tag. Nu är det dags att träna vidare och efter några dagars igångsättning med longering så tog vi då en kort tur idag och hon skötte sig mycket bra. Nu är det bara att träna vidare!
Inifrån stallet kan jag rapportera att Tobias jobbar vidare och får vänta med ridningen i alla fall under den här veckan. Hans finger är bättre, men ännu inte bra nog. Vi kör vår laser på hans hand varje dag för att hjälpa till med läkningen och kanske kan den bli tillräckligt bra för ridning nästa vecka, vi får se. 
Imorgon är det en lugnare dag på träningsfronten efter två dagars raskare träning.

Hallå, vart tog våren vägen? Idag var det otroligt märkligt väder med snö och blåst blandat med kortare stunder av sol, fram och tillbaka mest hela förmiddagen.
Enligt väderprognosen ska det bli åtta minusgrader i natt och därmed känns det lite osäkert hur pass bra banorna blir imorgon. Så idag tränade vi på raskare med en hel del av hästarna, det är möjligt att det endast blir lugnare tempon imorgon om det blir löst underlag av kylan.
Glädjande i alla fall att från och med onsdag och så långt fram man kan se (tiodygnsprognosen) så är det rejält med plusgrader både på dagen och natten, det ser vi fram emot.
Idag var det både startanmälan och anmälningar. Startanmälan till söndag och då har vi endast Label Black eftersom Haweswater får vänta ett par veckor. Anmälningar till nästa tävlingsdag på Bro Park och det är onsdag den 15e. Där har vi House in Order, Kew Bridge, Shylock och Eye for an Eye anmälda. Ännu fler väntar veckan efter (den 22a) så nu kommer hästarna igång här vartefter de har lämpliga lopp. Kan nu bara våren dyka upp lite mer konstant också så vore det mycket bra!

Lugn söndag för både hästar och folk, laddning av batterierna inför kommande vecka! Snart tävlar vi i stort sett varenda söndag, det ser vi fram emot!

Det var ingen vanlig lördag eftersom vi bett alla ägare att ligga lågt ett tag med besöken, normala lördagar är det ju fullt med folk från morgon till lunch. Så klart väldigt tråkigt, men vi hoppas och tror det här gäller under en väldigt begränsad tid och det är ju för allas bästa, vi vill inte äventyra att tävlingarna rids nu i april. 
Vi försökte upprätta helgkänslan så gott vi kunde i alla fall och till fikat firade vi Våffeldagen (som ju var i onsdags) i efterhand med våfflor, grädde och två sorters sylt vilket var mycket gott.
Idag kom Matilda och red en tur på Kew Bridge, det var hennes första tur sedan hon blev mamma till lilla Alva för endast två veckor sedan. Hon väntade inte länge i onödan kan man säga, men har längtat länge efter att vara tillbaka.
Dagens träning gick fint, första turen red vi på dirttracken och övriga turer på rakbanan och hästarna såg fina ut i mestadels raskare tempon. 
Vi hann också med extra mycket pyssel och fix i stallet, Tobias jobbar ju än så länge bara med stalltjänst tills hans finger är helt bra igen. 
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg och påminner också om att det blir sommartid imorgon!

Det beslut som kom från regeringen idag vid lunch kändes väldigt tungt till en början. Från söndag gäller att det endast är tillåtet med högst 50 personer vid sammankomster, skulle vi då kunna fortsätta att tävla?
Vi började spåna på om det kanske gick att genomföra tävlingar med högst 50 personer, det hade krävt lite specialupplägg men hade nog kunnat fungera. Nu verkar dock inte det behövas, några timmar senare kom besked från Svensk Travsport att travtävlingarna fortsätter och då gäller det naturligtvis även galoppen. 
Den här begränsningen på 50 personer gäller inte för en hel del saker (som t ex simhallar och gym lite överraskande) och bland annat arbetsplatser. I och med att publikplats på tävlingarna är stängda och endast aktiva får vara på plats så räknas tävlingsbanorna som arbetsplatser och inte som sammankomster. Ett mycket viktigt och lugnande besked.
Nu har vi också fått instruktioner om att begränsa stallbesöken så mycket som möjligt. Våra mysiga lördagar i stallet med ägare på plats får vi vänta lite med ett tag nu, viktigast är att vi inte äventyrar tävlingarna. Skulle smittan komma in på Bro Park så skulle det vara stor risk för nedstängning och det är ju prio ett att undvika. 
Vårt stall kommer uppdatera ännu mer nu på sociala medier (som jag skrev om här redan igår) för att alla ska känna sig så delaktiga som det går när man inte kan vara plats för tillfället. 
Alla får hjälpas åt att göra så mycket man kan just nu och hoppas att det här lugnar ner sig snart. 

Idag var första dagen det kändes som vår på allvar ända från morgonen. Inga minusgrader i natt och när jag åkte hemifrån kl 5 på morgonen så var det i stort sett ljust. Redan tidigt sken solen och sedan badade Bro Park i sol och värme hela förmiddagen, såå härligt var det!
En som inte tyckte dagen var lika härlig var däremot stackars Tobias med sitt skadade finger. Han jobbade inne i stallet idag och det gick faktiskt över förväntan. Han skötte det mesta av markservicen; fyllde hönät, tvättade vattenkoppar, bytte i hage och walker, ryktade hästar mm mm. Det här var något han själv ville igår när vi diskuterade hur vi skulle göra och han fick känna sig för vad han klarade av. Jag var ganska beredd på att han skulle vara väldigt begränsad i sina möjligheter till arbete och hade räknat med att han kanske inte skulle jobba så mycket, men det mesta fungerade galant.
Tobias längtade dock svårt efter att rida hela förmiddagen och tittade avundsjukt på varje tur som red ut. Han har redan börjat planera för hur han ska testa att ta en tur efter helgen, men jag vill nog se först att han inte har ont i handen innan han rider igen.
Dagens träning gick utmärkt och det var en hel del friskare tempon som gällde, några av turerna gick på dirttracken och resten på rakbanan. När man har en person som sköter stallet så hinner övriga koncentrera sig mer på att rida och vi hade turer från tidig morgon och sista turen kom in strax före lunchfodringen.
Slutligen; jag vet att jag har skrivit om det tidigare, men vill återigen slå ett slag för våra sidor på Facebook och Instagram och då särskilt Händelser (det som ligger kvar i endast 24 timmar och det hittas högst upp i nyhetsflödet på respektive sida). Nu i dessa tider när många inte kan vara på plats så är det ett enkelt och roligt sätt att hänga med i vårt stall, vi uppdaterar där i stort sett varje dag och en hel del filmklipp från träningen, så häng med där!

Morgonen började inte toppenbra direkt... I stort sett på en gång fick Tobias sitt ena lillfinger (tur i oturen att det var det vänstra) ur led när han skulle leda ut en av hästarna till walkern. Hästen försökte dra iväg och Tobias höll kvar, men fingret fick ta smällen.
Först åkte han till Bålsta Vårdcentral men de lyckades inte få tillbaka den i led utan misstänkte att den var bruten och skickade iväg honom till Enköping istället. Efter röntgenkontroll där som såg bra ut så kom fingret på plats igen, men nu är det osäkert hur mycket ligamenten runt omkring har påverkats och vad han kan göra.
Så imorgon blir det ingen ridning för Tobias, han kommer då testa sig fram hur mycket han kan och inte kan göra i stallet. 
Återkommer med rapport imorgon då vi så klart tränar som vanligt.

Idag var det blandad träning med en hel del raskare tempon. Dagens första tur reds på dirttracken och det var både snabbare arbeten och lugnare canters i den turen. Därefter reds två turer på rakbanan i mestadels friskare farter med ett par något lugnare undantag och hästarna verkade vara nöjda med att få träna på. 
Efter dessa var det åter dags för en tur på banan med fyra hästar och efter cantern blev det också en uppföljning av startboxträningen för tvååringarna som övade i boxarna häromdagen. Det gick jättebra, både Snowfoot och Chamori skötte sig galant, de lär sig verkligen fort. Även Double Down kommer denna vecka börja med sin startboxträning medan Perfect Sister får vänta någon vecka ytterligare. Hon har haft en vanlig unghästförkylning som stoppat upp hennes träning tillfälligt, men är snart redo att träna igång igen.
Övriga hästar reds på rakbanan eller området och i stort sett varenda häst är igång och rids så det är fullt upp med träningen nu inför vårsäsongen.
Idag fyllde Michael år och när alla var ute och red så sjöng de för honom, dock en aning tveksamt hur vackert det lät (att döma av den "skönsång" vi hör i stallet emellanåt)... :) Vi firade annars honom till fikat och serverade chokladtårta med vispgrädde efter önskemål från födelsedagsbarnet och det var jättetrevligt.
Imorgon är det som oftast på onsdagar en lugnare träningsdag.

Idag var det anmälningar till första tävlingsdagen om knappa två veckor. Nu är vi verkligen på gång mot vårpremiär under förutsättning att restriktionerna i samhället inte blir större än de är nu. I nuläget är planen att loppen ska ridas utan publik, endast träckare, hästskötare, funktionärer mm ska få vara på plats, dvs alla aktiva som håller igång tävlingarna.
Vi hoppas så klart att även publik kan vara på plats inom kort, men viktigast är ändå att själva tävlingarna kan avridas och det finns ju internet och tv, så alla kan faktiskt se loppen även om det är på avstånd.
Vi har bara två anmälda till första tävlingsdagen, Haweswater i ett amatörlopp och Label Black som testar längre distans. Vi ser första tävlingsdagen som en mjukstart och kommer ha betydligt fler startande i kommande tävlingsdagar.
Dagens träning gick fint, hästarna skötte sig utmärkt i blandad träning och efter en kall morgon sken solen och gav riktig vårkänsla vid lunch.
Imorgon tränar vi vidare!

Lugn söndag, man får passa på nu när det inte är tävlingar att ta lite helg. Om två veckor drar det igång igen, det ser vi fram emot!

Härlig helgkänsla hela dagen idag. Hästarna tränade på fint, solen sken och trevliga ägare var på plats i stallet. Lördagar är utan tvekan mysigaste dagen i stallet och idag var inget undantag.
Nu är ännu en träningsvecka till ända och imorgon om två veckor är det dags för vårpremiär. Vi kommer ha ett fåtal startande första tävlingsdagen, men betydligt fler andra och tredje tävlingsdagen (15 och 22 april). Jag tycker hästarna ligger bra till med träningen, detta naturligtvis beroende på vilket datum de är planerade att starta. Varje häst har ju sin egen plan för säsongen och olika mål. Nu längtar vi efter att tävlingssäsongen sätter igång, det börjar närma sig nu. 
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

Något mer återhållsam träning tempomässigt gällde idag, mellantempon eller lugnare för de som cantrade på banan. Några av hästarna gjorde vi lite alternativträning med och red dem på volten som ligger precis utanför ingången till banan. Där fick de jobba lugnt och uppmjukande, mera åt dressyrridningshållet faktiskt. Bra för dem att få göra något annat någon gång emellanåt både för kropp och psyke.
Vår tandläkare jobbar vidare varje dag med hästarna och imorgon är det dags för de sista hästarna för den här gången och då är samtliga genomgångna och fina i tänderna vilket känns bra inför säsongsstart.
Avslutar dagens inlägg med en kort rapport från arbetet med underhåll av banorna: Allt har tydligen gått fortare än beräknat enligt utskick. Så redan kl 11 idag öppnade rakbanorna och samtidigt stängde dirttracken och direkt inleddes arbetet där. När vi efter avslutat arbete för dagen var ute och promenerade våra hundar på gräsbanan jobbade de för fullt med dirttracken och imorgon är den stängd, så då gäller rakbanorna för träning.

För tillfället ordnas banorna inför säsongen. Idag och imorgon är rakbanan stängd, den ska hyvlas och jämnas och även rakbana 2 som alltså ligger bredvid ska ordnas då den legat plattad över vintern. När detta är klart stänger istället dirttracken som då kommer hyvlas och mätas så den är jämn överallt. Eftersom banorna körs extra mycket på vintern när det är kallt så gör det att sandmassorna flyttar sig en del och då är det viktigt att återställa emellanåt.
Så idag skedde all träning på dirttracken som är precis lagom i min smak, inte för stum som den kan bli ibland när den körs för mycket med den s k välten som mera plattar. Nu är det bra svikt i botten och precis lagom djup för en skonsam men effektiv träning.
Hästarna tränade på och såg starka ut, de är klart på gång att bli redo för start vartefter och vi ser fram emot att tävlingarna ska sätta igång nu om 2,5 vecka, söndagen den 5 april.
Idag kom också de nya övningsboxarna på plats ute på banan. Tidigare har vi bara kunnat träna på torsdagar då tävlingsboxarna körts ut och personal har funnits till hands. Nu har då äntligen de här nya boxarna anlänt som vi har väntat på länge och de ser identiska ut med tävlingsboxarna förutom att en av dem är lite bredare så man kan börja där när hästarna inte är vana.
Nu kommer övningsboxarna stå ute vid banan så vi kan träna där hur mycket vi vill och istället får vi boka tid om vi får problem och behöver hjälp av startboxpersonal, mycket bättre tycker jag!
Idag fick Chamori och Snowfoot öva litegrann och efter att ha fått titta en stund skrittade de exemplariskt igenom ett par gånger utan problem, mycket duktiga bägge två.
Imorgon tränar vi vidare!

Lugn onsdag och då blev det istället en pyssel- och fixdag med hästarna. Vi har dessutom haft både vår chiropraktor och vår tandläkare på plats så det var mycket nyttigt och viktigt som vi hann med idag. Hästarna mår bra av de här lugna dagarna vi lägger in, jag tror det är väldigt viktigt för dem på alla sätt.
Imorgon tränar vi vidare!

Full aktivitet som vanligt idag, turer från tidig morgon till lunch och hästarna tränar på utmärkt. Vi hade en tur på dirttracken och övriga på rakbanan och båda banorna är i mycket bra skick. 
Angelika åkte till England i fredags ett par dagar för att avsluta en del praktiska saker med boende och annat som hon hade kvar att fixa. Den resan har varit inplanerad sedan hon började, men bara sedan hon åkte har ju hela situationen med resande ändrats fort. Idag skulle hon tillbaka igen, men med endast någon timme kvar till avgång ställdes flyget in. Det var i det sista osäkert hur hon skulle ta sig hem, men sedan blev hon ombokad till ett flyg sent ikväll och jag har fått besked om att hon kom iväg. Inte roligt att befinna sig utomlands nu och inte veta om man tar sig hem, flygbolagen har så klart inte råd att flyga nästan tomma plan hela tiden så det mesta ställs ju in.
Idag jobbade Amanda istället vilket var toppentrevligt, annars kommer hon oftast och rider på lördagar men har haft extra möjlighet nu att hoppa in när det behövs.
Jag utlovade igår nya bilder från träningen och har nu uppdaterat med blandade träningsbilder och ni hittar dem under fliken Veckans Bilder så kollla in där!
Jag brukar ofta här påminna om att vi också har Instagram och Facebook (ni kan komma direkt till våra sidor om ni klickar på de ikoner vi har här på sidan, de ligger längst upp om ni tittar via dator och längst ner om ni tittar via mobil). Jag vill också slå ett extra slag för att på både Instagram och Facebook finns ju något som heter Händelser/Stories där filmer/bilder endast ligger kvar i 24 timmar. Där uppdaterar vi i stort sett varenda dag med filmer från träningen och annat, ett sätt att hänga med i vår vardag.

Morgonen började med regn och därefter ännu mer regn som raskt övergick i snö. Det var inte så jättepeppande när vi red ut de första turerna, men sedan blev det bättre och till med sol framåt lunch.
Vi har mycket att rida nu och det kommer vara intensivt tills säsongen drar igång och hästarna börjar starta. Idag var det blandade tempon men mestadels lite raskare. Hästarna var glada och pigga, träningssugna efter en ledig dag från arbete. Jag tycker hästarna ser väldigt fina ut både i kroppen och träningsmässigt. Varje häst har sin egen plan för start, men vi kommer inte stressa utan se till att de är redo när de ska starta, de kommer komma igång mot start vartefter under april månad.
Hela arbetsdagen gick utmärkt och vi hann med allt som vi skulle; det vanliga stallarbetet, träningen, skötsel och pyssel samt att vår hovslagare arbetade under förmiddagen. 
Fredrik var tillbaka och red idag, han kom hem från Dubai i onsdags men har varit hemma över helgen av säkerhetsskäl. Skönt att ha honom i stallet igen, men jag tror han längtade tillbaka till varmare väder när snön yrde imorse... :)
Imorgon siktar jag på en ny bilduppdatering med blandade bilder från träningen!


Härligt lugn söndag för både hästar och folk. Alla hästar verkar må bra och har varit ute i walker och paddock som vanligt. Nu är vi laddade för en ny vecka!

Kallare än på väldigt länge imorse, fem minusgrader och fruset överallt. Eftersom dirttrackbanan prioriteras när det är kallt och nattkörning krävs så blev det där vi tränade idag. Den banan var helt okej men sanden var ändå lite isig och för säkerhets skull tog vi det lugnt och höll oss i återhållsamma tempon. Hästarna skötte sig fint men hade nog gärna velat träna på lite mer än de fick idag.
Fika på lördagar brukar vara trevligt och lite extra gott, men idag blev det en nivå ytterligare. Vi hade skagenröra, tryffelsalami, melon, chokladdoppade jordgubbar, två hembakta kakor med hallongrädde mm mm. Till detta var det som ofta på lördagar bubbel, det ska vara lite extra lyxigt när det är helg och vi är många på plats. Dagens fika var helt fantastiskt, stort tack till er som fixade detta! Lördagar är verkligen bästa dagen i stallet, så himla mysigt med den gemenskapen.
Klockan 10.15 började vårt extra Fullmäktigemöte och det hölls uppe i restaurangen med god sikt över banan, så jag kunde se de två sista turerna ridas. Mötet gick utmärkt trots att det hölls genom telefon på tre olika platser, Bro, Jägersro och Göteborg. Det är första gången vi har möte i Fullmäktige på det sättet och det gick hur bra som helst. 
Strax efter klockan 12 var vi klara och jag kom tillbaka till stallet för att hjälpa till med det sista arbetet. Även idag hann vi med en hel del städning och nu är det putsat och fint, ordning och reda i stort sett överallt.
Efter avslutat arbete tog vi som vanligt en lång promenadrunda med hundarna över området och det är en skön helgkänsla som infinner sig när man är klar för dagen och en lugn ledig dag väntar. Önskar er alla en fortsatt trevlig helg!

Så var det fredagen den 13 då. Jag är ganska vidskeplig med mycket, men inte just detta faktiskt. Dock kan man ju inte låta bli att reagera lite över datumet när man ser eller hör det.
Träningen och dagen i stort gick i alla fall bra, det var lite av en mellandag träningsmässigt med något lugnare tempon och hästarna skötte sig fint.
Det var ett par minusgrader på morgonen och rakbanan behövde ett par harvningar innan den var helt bra så de första turerna reds på dirttracken och de sista på rakbanan när solen kommit igång på allvar.
Idag var vi extra många i stallet och då hann vi förutom allt det vanliga även med en hel del välbehövligt extraarbete. Först var det själva uppackningen av alla grejer vi haft i Dubai, två stora lådor fullproppade med saker samt några resväskor. Dessutom stod en hel del storstädning på programmet både i kök, kontor, sadelkammare mm. Det här städprojektet är inte klart än, vi får lite i taget när tid finns men vi kom en bra bit idag. Jag gillar ordning och reda och nu inför våren känns det skönt att göra en ordentlig genomgång med städning och sortering av allt.
Imorgon ser vi fram emot en trevlig lördag i stallet!

Idag kom Kaia (Sofie Ingolfsland) på besök hos oss. Hon hade andra ärenden i Stockholm och frågade häromdagen om hon då samtidigt kunde få komma och rida. Jättetrevligt att träffa henne igen och hon red fyra hästar; High Max, Light Treading, House in Order och Haweswater. Hon verkade tycka om alla fyra hästarna med kanske ett litet extra plus till House.
Efter andra turen var det fika som vanligt och när vi var klara med den och kom ut så hade det börjat regna och det rätt rejält. Inte jättekul, men det var bara att kämpa på med resten av dagen även om precis allting blev blött. Det kom faktiskt så mycket regn att när jag åkte hem hade det blivit en hel del vattenansamlingar på motorvägen och man fick köra försiktigt.
För övrigt idag gick träningen bra och hästarna skötte sig fint. Det var en hel del raskare canters som gällde idag.
Timo Nurmos har ju haft en väldigt lång och ansträngande resa, men det verkar inte ha imponerat särskilt mycket på honom. När jag skulle leda ut honom till walkern så stack han plötsligt iväg i full fart och försökte slita sig, att jag lyckades hålla kvar honom var ren viljestyrka blandat med en gnutta tur (i en dragkamp mellan häst och människa är det svårt att vara starkare än hästen...). Min plan var att han skulle få ledigt torsdag och fredag för att återhämta sig helt, men redan imorgon blir det nog en lätt joggingtur så han får rasta sig lite. 
Imorgon håller vi tummarna för bättre väder!

Tidigt imorse reste hästarna från Jägersro med destination Bro Park. På eftermiddagen anlände de och Timo Nurmos verkar må fint och ha klarat den här långa resan bra. Nu väntar ett par dagar lugnt med bara walker för honom så han återhämtar sig helt efter resan och därefter kommer han börja ridas igen.
Hemma var det som oftast på onsdagar en lugn dag för hästarna och imorgon tränar vi vidare som vanligt!

Nu är Timo Nurmos på väg hem igen. Hela processen tar rätt lång tid och kräver att hästarna tar det lugnt och inte slösar energi på att stressa. Först lastas hästarna och åker från stallet och därefter in i "flygcontainers" (där de står två och två ungefär som i en transport). När samtliga hästar är ilastade körs alla containers in i planet och det flyger iväg. Både dit och hem har vi åkt via England eftersom vi fått använda Godolphins plan och de har haft med sig hästar som ska dit. 
När de sedan i eftermiddags anlände till Köpenhamn så kom då en container i taget och vartefter lastades hästarna ut från den och in i väntande transport. Det tog tid då det ska kontrolleras noga med alla papper och hästar, det måste bli rätt och att allt sköts som det ska. Så det tog ett par timmar från det att första häst lastades ur innan sista var klar och de kunde komma iväg. Ingen fick åka förrän allt var klart och både hästar och grejer var avprickade och lastade. 
Nu är de som ska till Bro Park installerade på Jägersro för vila och övernattning och imorgon bitti körs de hem och anländer under eftermiddagen. Tobias har rapporterat att Timo mår bra och verkar ha klarat resan fint så här långt.
Vilket otroligt äventyr den här Dubairesan har varit! Vi har genom det här gett honom bästa möjliga förutsättning att utvecklas under vintern och han har verkligen blommat ut och stortrivts.
Att sedan ha starthäst och stå i ledvolten i Meydan var något vi verkligen såg fram emot, men känslan till och med översteg alla förväntningar, det var stort att bara vara med. När han sedan topplevererade i sitt andra lopp och var tvåa på gräs, ja det var så fantastiskt så det var svårt att ta in. 
Det här har inte bara varit väldigt utvecklande för hästen utan också för mig som tränare och Fredrik som jockey som red lopp mot världsjockeys. Det har gett massor med mersmak och kommande vinter hoppas jag att vi kan återvända med flera hästar, vi satsar hårt på att få med så många som möjligt.

Vilken vårfeeling idag! Sju plusgrader direkt på morgonen och efter några timmar sken solen från en blå himmel och hela känslan var att nu är verkligen våren på väg, så otroligt härligt.
Rakbanan var utmärkt och där tränade våra samtliga turer. Det var blandade tempon fast mest åt det raskare hållet och hästarna såg fina ut och skötte sig bra, några var lite extra måndagspigga.
Jag missade häromdagen att berätta att vår stallkatt Frankie äntligen kom tillbaka efter 14 dagars "rått-turné". Han har försvunnit iväg tidigare, men då har det varit sommar och varmt. Vi har varit oroliga och letat och ropat men utan resultat. Men så i fredags morse dök han upp från tomma intet och var lite tovig och trött. Nu har vi hållit honom instängd i ett par dagar för att han ska få äta upp sig, sova ut samt framför allt att man bryter det där mönstret att sticka ut, han får lugna sig lite.
Idag såg han ut som han ville gå ut igen, så nu släppte vi ut honom i solen på lunchen och vi får hoppas han håller sig i närheten nu.
Imorgon är det dags för hemgång från Dubai, tidig morgon lastas hästarna och körs till flygplatsen där de lastas in i planet. De kommer flyga via England och sedan landa imorgon eftermiddag i Köpenhamn. Tobias möter upp där för att ta emot Timo och därefter körs hästarna till Jägersro för övernattning. Onsdag morgon åker de mot Stockholm och Bro Park och beräknas anlända framåt eftemiddagen. Spännande att få hem honom igen, det ser vi fram emot!

Lite trött idag efter en intensiv men rolig dag igår. Så då var det ju passande med en lugn dag idag och ladda batterierna lite. Nu är vi redo för en ny vecka!

Otroligt lång dag, men på ett bra sätt. Dagen började som vanligt med träning (som gick jättebra) och allt det vanliga jobbet i stallet. Vi var så många i stallet idag att vi lätt hann med allt vi skulle och vi kunde ändå med bravur vara klara en dryg timme tidigare än vanligt, strax före klockan 12.
Detta för att vi skulle hinna se Super Saturday på Meydan med fyra skandinaviska starthästar. Ingen större lycka för dem idag dock, men också väldigt tuff konkurrens i de här Grupploppen och det var ändå roligt att följa tävlingarna. Det kändes väldigt märkligt när tv-kamerorna svepte över totalt tomma läktare, tråkigt att sådana högkvalitativa lopp kördes utan publik pga risken för coronaviruset. Det blir otroligt intressant att se hur det blir när det är dags för Dubai World Cup-dagen om tre veckor.
Lagom när tävlingarna var slut så var det dags att göra sig iordning inför kvällen och Hästfesten på Bro Park. Det blev en jättetrevlig kväll med god mat varvad med prisutdelning och det var mycket folk på plats. Inte blev kvällen sämre av att Timo Nurmos vann kategorin Årets Tvååring 2019, verkligen superkul och hedrande. Vi är så klart jättestolta över honom och den här utmärkelsen. 
Även Perfect Girl Ester var nominerad, hon var en av tre i kategorin Årets Sto, men där vann Silent Night. Det är ändå glädjande bara att bli uppmärksammad genom en nominering och hon hade ett toppenår förra året där hon gick från klarhet till klarhet.
Efter festen lyckades jag faktiskt ta mig hem utan att få veta resultatet i Melodifestivalen, det var en utmaning med tanke på att folk blixtsnabbt får all info genom sina mobiler och det var nog ett stort antal som visste vinnaren. Väl hemkommen så blev det soffan och hela sändningen på Svt Play. Mitt skrälltips igår gick inte hem, men han blev ändå femma. Otroligt spännande omröstning, men jag skulle ljuga om jag sa att jag var nöjd. Dotter som förlorade med en ynka poäng hade nog haft bra chans i Eurovision med sin coola scenshow, nu blir det lite som att köra samma nummer i år igen som förra året. 
Sammanfattning av dagen: Träning, Super Saturday, Hästfesten och Mellon, en intensiv och jättehärlig lördag!

Fyra minusgrader på morgonen och marken var rejält frusen. Det gjorde också att rakbanan som inte körs på nätterna hade en ordentlig skorpa på toppen. Under dagen när den kördes så blev den bra, men vi bedömde att dirttracken (som harvas nattetid när det är kallt) var klart bättre och där tränade vi.
En kall natt brukar också innebära att det blir soligt sedan och mycket riktigt blev det en härlig dag med strålande sol från en blå himmel och plusgraderna kom tillbaka ganska fort.
Vi kunde träna på i ganska hyfsade tempon och efter ett par dagar med något mer återhållsam träning så kändes det skönt att kunna öka på igen.
Hästarna ser starka och fina ut och nu längtar man ju tills säsongen drar igång igen!
I skrivande stund är jag precis hemkommen från genrepet av Melodifestivalen och det var tolv bra framträdanden vi fick se. Ni som inte gillar Mellon får ändå stå ut med ett litet tips från min sida här. När sista numret körde igång, Anis Don Demina med Vem e oss så blev stämningen helt fantastisk. Folk stod upp, jublade och det var ett otroligt drag i hela arenan. Han står ju i högt odds att vinna, men har stor chans att få högst poäng av svenska folket och om inte internationella juryn helt sänker hans chanser så kan skrällen vara ett faktum!
Imorgon blir en intensiv och spännande dag med träning på förmiddagen, Super Saturday i Dubai på lunchen (första start redan kl 13.00!) och så Hästfesten på kvällen samt Mellon då.

Efter en väldans massa regnande under dagen igår och även under natten så var banorna åt det blöta hållet. Dock höll de ändå ihop fint och det gick att träna på dem men lugnt. Vi testade både rakbanan och dirttracken och de var ungefär likvärdiga. Förhoppningsvis torkar det upp rätt fort nu, enligt väderprognosen väntas inget mer regn den här veckan.
Det kan tyckas som att jag är otroligt väderintresserad och så är det egentligen inte. Dock påverkar ju vädret vår arbetssituation och förutsättningarna för träning enormt, så det ingår liksom lite i jobbet att ha ständig koll på förutsättningarna.
Idag kom meddelande om att lördagens tävlingar på Meydan kommer att ridas utan publik pga risken för coronavirus. Endast de som har med hästarna att göra (dvs ägare, tränare, skötare mf l) samt media och sponsorer får komma. Okej, det blir ju inte helt tomt, men låter ändå som att det kan bli otroligt märkligt att rida lopp för mer eller mindre tomma läktare. 
Så klart riskerar det att bli samma sak med Dubai World Cup (då det alltid är totalt fullpackat med folk), men det är ju drygt tre veckor dit så vi får hoppas att läget är förbättrat då.
Imorgon har förhoppningsvis banorna hunnit torka upp en hel del och i så fall siktar vi på att kunna träna på lite raskare igen.

Lugn onsdag där fokus låg på jobb i stallet och med hästarna, lugnt på träningsfronten. 
Imorgon tränar vi som vanligt igen!

Det kom en hel del regn under natten och då behöver oftast harvningarna istället göras med ett slags nät som mer drar på ytan. Harvar man i en blöt bana så blir det bara en djup gegga, så på det här sättet blir banan mer fast och packad men jämn. Dessutom håller den ifrån sig regnet bättre om den ligger lite mer ihoptryckt, så väntas regn så brukar den packas innan för att hålla ifrån sig vätan.
Banan var ändå helt okej, men åt det klart hårdare hållet och vi drog ner till lugnare tempon än vanligt. Det kan vara nyttigt med lite variation i upplägget också och hästarna jobbade sig väldigt fint i bra form.
I Dubai hållerTimo Nurmos igång med lugnare träning. Ungefär var tredje dag får han cantra lite mer för att rasta av honom någorlunda och annars håller han sig i lugna tempon. Fredrik är mycket nöjd med hur han känns och ser ut, att ha spenderat vintern där har varit guld värt.
Om en vecka idag flygs de skandinaviska hästarna hem och anländer till Köpenhamn tisdag lunch. Det kommer då ta ett tag med papper,tull och avlastning av både hästar och grejer, men därefter transporteras de till Jägersro för övernattning. Sedan körs alla hästar som ska till Bro Park tillsammans på onsdag morgon och vi ser fram emot hans ankomst!
På lördag kväll är det Hästfest på Bro Park och det anordnas av SGS. Vi har där två nomineringar; Timo Nurmos i kategorin Årets Tvååring och Perfect Girl Ester i kategorin Årets Sto. Verkligen roligt och vi kommer bli ett antal som går dit och vad jag har hört så är det närmare 100 personer anmälda så det kan bli en jättetrevlig kväll.
Det blir en hektisk lördag; träning på morgonen, Super Saturday i Dubai på lunchen/eftermiddagen och så Hästfesten på kvällen. Den krockar ju med finalen i Melodifestivalen och ni som följt med här länge vet nog att jag inte vill missa det. Man får se till att undvika att få veta resultatet och kolla i efterhand direkt när jag kommer hem. Hårt jobb... :)

Härlig morgon med plusgrader och sol, så pass varmt att vi kunde öppna fönsterna till alla boxar redan på morgonen. Hästarna älskar ju att stå och titta ut och vi öppnar alltid när vädret så tillåter.
Det var träning som vanligt idag och lite extra pigga hästar så här på måndagen. Förutom alla normala rutiner med fodring, mockning, träning, skötsel mm så var det också en del extra på programmet idag. Som vanligt på måndagar så var vår hovslagare på plats och jobbade under förmiddagen. Vi hade dessutom lite genomgång av hästar med veterinär, bra nu när det ändå är uppehåll att kolla igenom om allt är bra eller något som behöver åtgärdas. Det blev en intensiv men bra dag där vi fick mycket gjort!
I skrivande stund sitter jag här i köket i vårt fikarum och väntar på ett Fullmäktigemöte som vi ska ha ikväll. Det blir säkert en sen kväll, men uppdraget att vara en fullmäktigeledamot är viktigt och det är prioriterat att vara med på de här mötena.

En lugn söndag för både hästar och folk. Man får passa på och njuta av en ledig dag nu när det inte är tävlingar, när säsongen drar igång så tävlar vi ju de flesta söndagar.
Nu är vi laddade för en ny vecka!

Så var det sista dagen i februari och vi är ett steg närmare våren känns det som. Här är det fortfarande sportlov, men idag var ändå många ägare på plats och det var ganska proppfullt i köket när det var dags för fika. Vi bjöds på en massa godsaker, det fanns både tårta och kaka och en hel del bubbel. Så himla gott alltihop, vi blir verkligen bortskämda!
Idag var vi många i stallet, Amanda ville komma och rida och det var jätteroligt att åter ha henne hos oss. Så det blev färre turer men fler i varje tur istället och träningen gick jättefint. Hästarna såg bra ut i blandade tempon och solen sken hela förmiddagen, det blev kort sagt en härlig förmiddag med mycket folk och god stämning.
Nu tar vi lite helg och laddar inför kommande vecka!

Fredagar, dagen innan helgen. Nu jobbar ju vi som vanligt även på lördagar, men jag tycker ändå att man får en viss helgkänsla.
Fredagar är också ofta den där mellandagen där en del av hästarna håller sig i snäppet lugnare tempon. Idag var det blandade tempon som gällde och det gick utmärkt och hästarna skötte sig mycket bra.
Fredagar är dessutom dagen då det kommer ett nytt avsnitt av min favoritpodd Alex och Sigges podcast (idag avsnitt 406, så det finns en del att lyssna på...). Jag kör ju ca 40 minuter på morgonen och minst lika länge tillbaka hem sedan så att ha en podd man gillar att lyssna på är en stor trivselhöjare och något som verkligen rekommenderas.
Nu laddar vi för helgen och naturligtvis träning som vanligt imorgon!

Alltså snö! Hela marken täckt och snön yrde, inte riktigt den morgonen man längtade efter. Jag blev ärligt talat extremt seg, det kändes motigt att det plötsligt blev vinter när våren är i antågande. Man ska ju verkligen inte klaga efter den här otroligt milda vintern som haft i stort sett bara plusgrader, men kunde inte låta bli att bli lite gnällig... Hoppas verkligen att det här var ett högst tillfälligt bakslag.
På förhand var vi lite osäkra på om det skulle bli styltor när hästarna reds, men det fungerade faktiskt riktigt bra och vi kunde genomföra träningen enligt plan. Banan var jättefin och inte alls påverkad av snön, vi hade bra träningsförhållanden även idag precis som vi haft i stort sett hela vintern.
I skrivande stund sitter jag och tittar på de sista loppen för idag från Meydan. Ännu en stark insats från en skandinavisk häst idag när Silent Night var tvåa och knappt slagen om segern. Som jag skrivit tidigare så borde alla fina prestationer i Dubai göra att svenska/skandinaviska ägare blir väldigt peppade. Att de vill satsa på bra hästar som räcker på den här nivån, nu har vi visat ett antal gånger under det här meetinget att vi kan konkurrera, vi räcker till.
Extra roligt tycker jag att den här framgången var eftersom Silent Night tränas på Bro Park. Här finns alla förutsättningar med bra banor, stall mm för att få fram hästar på hög nivå.
Imorgon tränar vi vidare och hoppas snön har försvunnit.

En lugn dag som ofta på onsdagar, mera pyssel och annat man hinner med då. Träningen är så klart jätteviktig, men återhämtning både fysiskt och psykiskt ska inte underskattas. Hästar är smarta och märker fort att det är en ledig dag och då brukar många ta en extra powernap, de slappnar av och tar det lugnt. Sådana här dagar är nyttiga att lägga in regelbundet, de gör mer positivt än man tror.
Imorgon tränar vi på som vanligt igen!

Semmeldagen, den var ju absolut tvungen att firas med lite goda semlor. I Bro har vi konditori Mazarin som har bra kvalitet på både tårtor, bullar, sallader mm. Där inhandlades ett antal mycket goda semlor dagen till ära, så det blev extra gott fika idag.
Turerna gick fint och hästarna såg bra ut. Det känns för tillfället ganska lugnt på träningsfronten gällande hela Bro Park, jag tror en hel del stallar vilar en stor del av sina hästar att döma av hur få hästar man ser ute. Vi som inte startat så många under vintern har istället mycket träning att göra inför vårpremiären och att det är lugnt ute på banorna känns ju bara skönt.
Nu är vi framme vid sista hästen i den här genomgången av alla hästar som jag alltid brukar göra inför våren:
Chizhou- Andra avkomman till duktiga Chiloé som vi hade i träning. Chizhou är lik sin mamma både utseendemässigt och även till psyket, lugna och stabila hästar som inte slösar energi i onödan.
Efter några lopp på väl kort distans gick hon i höstas ut över långt för första gången och visade då att det var rätt distans, hon kom fort på slutet och var tvåa slagen med nos.
Sedan har hon startat en gång till och blev då ordentligt knuffad i loppet flera gånger. Hon ådrog sig då en blödning i en muskel som det visade sig till slut efter flera undersökningar och nu är det läkt och hon har precis börjat ridas igen. Hon förmodligen vara startklar i slutet av april, början av maj.
Vår förhoppning är att hon i år ska kunna utvecklas ordentligt över lång distans och speciellt på gräs som bör vara en stor fördel för henne. Både härstamningsmässigt och hur hon agerat på gräset så bör hon vara klassen bättre där, men fungerar även på dirttracken.

Någon minusgrad imorse gjorde att de två första turerna reds på dirttracken, vi inväntade harvning av rakbanan innan vi red där. När första turen på morgonen hade passerat mål så såg vi andra hästar komma ut på banan- i andra varvet. Hoppsan, vi hade visst helt missat att det är högervarv som gäller på måndagar... Ingen skada skedd, det gick jättebra och till nästa tur lyckades vi rida i rätt varv också... :)
Tobias var tillbaka i stallet idag, förra veckan hade han semester för att hinna "landa" lite efter Dubai samt spendera tid med sin nya valp Prosecco. Nu är Hundpatrullen rejält förstärkt eftersom även jag har skaffat en hund till, Harry. Så det är två valpar som härjar för tillfället.
I genomgången av hästar återstår nu två stycken och här kommer då dagens häst:
High Max- hade vi stor tro på från början, men han var en besvikelse många gånger. Så hittades ett halsfel och han opererades. Han kom sedan tillbaka rätt fort, fick först ett lopp i kroppen över lite för kort distans och var trea. Därefter blev det en överlägsen seger i joggingstil och det gladde oss lite extra att ägarna som satsat på operation fick utdelning för det så fort.
I år har han startat en gång och vi var bergsäkra på seger innan. Han hade tränat som en häst i Guldklass och verkligen imponerat. Dock fungerade han inte alls och Fredrik sa direkt att han kände att något störde hónom. Vi hittade en del saker som var enkla att åtgärda och nu ser han strålande fin ut igen. Jag hoppas verkligen att han kan visa lika bra i lopp som i träning, gör han det så kan han klättra långt upp i klass. Han har en kapacitet som ligger väldigt mycket högre än hans handicap och kan få ett spännande år.

Lugn söndag och vi laddar för en ny vecka då vi tränar vidare inför säsongsstart. Även i Dubai var det en lugnare träningsdag för Timo Nurmos, Fredrik var ute och travade honom lite på området bara. Annars hålls han igång med canters på banan innan det blir hemfärd om dryga två veckor.
På återhörande imorgon!

Normalt på lördagar brukar det ju vara fullt med folk hela dagen. Nu är det sportlov och det märktes verkligen, vi var betydligt färre än vanligt. Det var så klart en del ägare på plats, men inte alls lika fullpackat som det brukar vara. Ganska mysigt blev det ändå, nu var vi 11-12 personer vid fikat mot normalt ibland nästan det dubbla. Jag gillar ju när det är fullproppat och det är många konversationer på en gång, men det här var jättetrevligt det med på ett lugnare sätt.
Dagens träning gick bra i blandade tempon och hästarna ser mycket fina ut. Jag är överlag otroligt nöjd med hur de ser ut i träningen och hur långt de har kommit med träningen. När man står vid sidan och ser dem galoppera förbi så längtar man tills vårsäsongen ska sätta igång.
Igår fortsatte jag ju genomgången av hästarna inför säsongen och två hästar återstår. Som vanligt tar vi lite lugn helg nu och de sista kommer då alltså på måndag och tisdag.
Nu är det fullt fokus på sista deltävlingen av Melodifestivalen ikväll, final om två veckor!

Aktuellt

 • Andelar tvååringar +

  Vill du vara med som andelsägare i någon av våra fina tvååringar?
  Än finns några andelar kvar.
  Vi siktar på de stora loppen och dessa hästar har de kvaliteter som behövs.

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1