Dagbok

Stallets dagbok

Verkligen ingen höjdardag för oss idag. Snowfoot blev bortvisad från start och ströks, han gick helt enkelt inte in i startboxarna. Det här har vi övat enormt mycket, men får helt enkelt öva mer då träning och tävling inte är samma sak. Det är ju fler hästar och väldigt mycket rörigare när det är tävling, men det måste han ju vänja sig vid och klara av. 
Vi har en del idéer för hur det ska gå till, det får inte bli en osäkerhetsfaktor framöver. 
A Ragman fick ett perfekt lopp, men han har aldrig visat i lopp vad han gör i träning och gjorde inte det idag heller. Nu får han bli ridhäst och så stor och snygg som han är så kommer han nog inte bli svår att sälja.
Sharp Eye startade för första gången vecka vecka och hade inte den där extra glöden han brukar ha annars, förra veckan var han ju bara huvud från vinst. 
Så vi får helt enkelt ladda om inför nästa veckas tävlingar och morgondagens träning, men så klart känns det tungt när det blev en sådan rent usel dag idag.

Idag var det en del raskare träning för några av hästarna medan några andra höll sig i mellantempon. Några att nämna:
Quagmire och High Max tränade tillsammans sida vid sida hela vägen i ett gott tempo och båda hästarna såg mycket taggade ut och ville gå ännu fortare än de fick trots att de höll rask fart hela vägen.
House in Order gick ensam i en lagom bra canter och han har tagit förra veckans fina lopp toppenbra och formen känns starkt på uppåtgående. 
Perfect Sister ströks förra veckan, men är nu pigg och frisk och igång med träningen igen. Hon siktar på start om två veckor.
Kew Bridge gick en rask canter som ökades upp extra över upploppet och hon såg stark ut hela vägen.
Beach Road One snabbjobbade och det gjorde han på ett imponerande sätt, han ser verkligen strålande ut. 
Timo Nurmos gick en vanlig canter, men han måste ändå nämnas då han ser så himla fin ut nu. Man önskar ju bara att det vore grässäsong nu...
Vi jobbade också med åringarna och longerade dem med sadel. Dessutom har vi också påbörjat själva inridningen av fuxhingsten (namn är på gång nu och vi väntar bara på godkännande!) och så här långt har han skött sig hur bra som helst. Med mening har vi tagit det lugnt med åringarnas träning och det har de svarat väldigt bra på genom att de har utvecklats massor i kroppen på alla sätt.
Imorgon är det tävlingar igen på Bro Park och vi har tre starthästar. Jag har uppdaterat kommentarer om deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Fruset imorse och det var ju inte idealiskt efter gårdagens regn. Dock hade banorna klarat omställningen mycket bra, detta tack vare nattkörning av banpersonalen. Vi tränade på dirttracken som var precis lagom djup och fin, idag var det mest mellantempon som gällde för hästarna.
Vi jobbade på bra i stallet och när vi var klara med det vanliga arbetet något tidigare än vanligt så tog vi ett ryck och städade ur ladan. Vi sorterade i det plåtskåp vi har med diverse "bra-att-ha-grejer" som skruvar, verktyg mm och slängde ut en massa saker som mest har legat och skräpat. Känns alltid bra att storstäda, särskilt efteråt när man är klar.
Imorgon är det planerat för en del raskare träning och rapport kommer här. Dessutom kommer som vanligt kommentarer om söndagens starthästar, så titta in här imorgon igen.

Min dator är tillbaka! Nu på eftermiddagen fick jag den och med ny hårddisk och faktiskt det mesta räddat så känns det underbart! Sedan är det väldigt mycket som är nytt rent utseendemässigt och en massa lösenord och annat som legat inlagt som måste läggas in igen, så det är en hel del att fixa med. Bara att jag har den tillbaka är jag minst sagt glad för.
På stallområdet imorse var det massor med vattenpölar precis överallt, uppenbarligen hade det regnat rejält under natten. Vi red första turen på dirttracken och den var jämn men väl blöt och ihoppackad för att cantra på mer än lugnt. Däremot rakbanan var riktigt fin och den verkar tåla mycket, där kunde vi träna på i valfria tempon och vi höll oss där resten av dagen.
Imorgon ska det enligt väderprognosen bli minusgrader och med all nederbörd som har kommit är det stor risk för att det är isigt och halkigt imorgon, så ta det försiktigt!

Idag reds årets sista tävlingsdag på Jägersro och även årets sista tävlingsdag för galoppen på en onsdag. Från och med nu så är det söndagar som gäller samt lördagen 12 december och att den är ett undantag beror ju på att den tillkom senare efter generös sponsring av SGS.
I januari och februari är det bara söndagar vi tävlar och först till våren är onsdagar tillbaka igen.
Så fullt fokus på helgtävlingar ett tag nu!

Även idag blir uppdateringen via mobilen och troligtvis imorgon också. Hårddisken på datorn har säckat ihop och företaget som nu hjälper mig försöker rädda så mycket som möjligt. Det här med att säkerhetskopiera behöver jag bli bättre på framöver...
Dagens arbete gick toppenbra och hästarna tränade på i blandade tempon. Snowfoot fick repetera startboxmomenten och det gick fint. Både lastningen och själva uthoppningen ur boxarna klarade han bra. Tove som är starter och ansvarig för allt kring det tyckte inte han behövde öva mer nu inför söndagens debut, han är redo. 
Efter alla hästar var ridna var det dags att jobba med åringarna. De sköter sig strålande och är så fina, riktiga guldklimpar! Utvecklingen går verkligen fort framåt nu. 
Imorgon blir det lite lugnare på träningsfronten för de flesta hästarna!

Nu kommer dagens uppdatering fast om den ser lite annorlunda ut så beror det på att den kommer via min mobil istället för via datorn som normalt.  
Min dator verkar ha gått sönder och då märker man hur enormt beroende man är av den. Det stressar en hel del att inte veta om innehållet kan räddas eller ej. Jag jobbar på det med hjälp av experter! 
Så i nuläget är jag väldigt begränsad med vad jag kan göra jobbmässigt när det gäller skrivbordsjobb tills datorn är lagad eller utbytt, vilket jag verkligen hoppas går fort. 
Dagens träning gick fint och helgen starthästar mådde fint. 
Startlistan till söndag kom ut idag och då startar A Ragman, Sharp Eye och Snowfoot. 
Det var också anmälningar idag till söndagen efter (den 6e) och då har vi Beach Road One, House in Order och Quagmire anmälda. 

Idag var det verkligen dubbla känslor. Två starthästar blir trea och båda är huvud från segern! Marginalerna var verkligen inte på vår sida, med bara lite tur så hade vi kunnat få två segrar idag. Samtidigt känns det väldigt uppåt formmässigt och båda hästarna gjorde mycket fina lopp och avslutade starkt. Mållinjen kom bara lite för tidigt... :)
Jag har som vanligt uppdaterat med kommentarer om dagens insatser och ni hittar det under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon kommer startlistan till tävlingarna kommande söndag!

Helt vidrigt väder idag! Morgonen var kall med minusgrader och ganska snart började det regna. Hela tävlingsdagen blåste det iskallt med piskande regn, det var vädermässigt en av de värre tävlingsdagarna jag kan komma ihåg. Dyngsur och iskall var nog i stort sett samtliga som på något sätt deltog i dagens tävlingar.
Som tur är säger väderrapporten att det ska bli betydligt trevligare imorgon, så det hoppas vi verkligen på!
Våra två starthästar var ganska anonyma och hade nog båda uppskattat längre distans, ingen av dem var trött efter loppet.
Imorgon är det då tävlingar igen och vi har en kvalhäst och tre starthästar. Se närmare kommentarer om dagens och morgondagens starthästar under fliken Starter & Resultat!

Första dagen med minusgrader och för min del får det gärna vara den sista också även om det kanske är lite överoptimistiskt... Jag tar mycket hellre gårdagens storm än minusgrader, hatar verkligen när det är kallt och marken är frusen.
Dirttracken var trots kylan i fint skick, den var körd och redo när banan öppnade. Jag har sagt det tidigare, men säger det igen; bättre banskötsel än nu har vi aldrig haft och det är verkligen glädjande att se vilket jobb och engagemang som läggs ner.
Hästarna skötte sig utmärkt i dagens rutinträning och såg fina ut allihop. Det blev en bra arbetsdag där vi hann med en hel del extraarbeten inne i stallet också som behövdes.
Imorgon blir det en intensiv dag, vi rider tidigt på morgonen och därefter är det då tävlingar som drar igång redan kl 11.00. Två starthästar har vi imorgon och jag har skrivit kommentarer om deras chanser under fliken Starter (& Resultat), så titta in där!

Vilket väder! Det blåste så mycket på morgonen att hela taket skallrade. Vi har ju glastak som kan öppnas så mycket eller lite man vill och jag slängde mig på knapparna och stängde till dem, var faktiskt ganska orolig för att de skulle rivas sönder av blåsten. 
Vi såg senare på dagen en bild från ridskolan i Bro där halva deras ridhustak hade blåst av, det såg helt overkligt ut!
Trots att det var stormvarning så genomförde vi alla turer utom åringarna. Det är för stor risk att jobba med oerfarna hästar som kan bli skrämda när det blåser så här mycket, det var en säkerhetsfråga både för dem och oss. 
Det var rätt lugnt på banan och stallbacken, det verkade som att inte alla stallar tränade idag pga vädret. Hästarna klarade det hela bra i alla fall trots att täckena fladdrade runt ganska mycket när de reds.
Imorgon verkar det bli kallt och nu på eftermiddagen har jag bytt till vinterdäck på bilen, när man kör så pass långa sträckor som jag gör varje dag så känns det viktigt att ha bra däck om det blir isigt.

Lugnare träning idag och på rakbanan eftersom dirttracken var stängd. 
Startlistan till lördag kom och redan kl 11.00 rids första loppet då, så det blir en annorlunda och intensiv lördag med morgonträning och därefter förbereda oss inför tävlingarna samtidigt som vi ska hinna med allt annat i stallet.
Vi har alltså två starthästar på lördag och tre på söndag samt ett kval. Under fliken Starter (& Resultat) kan ni se vilka hästar som startar i vilka lopp till helgen.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Idag var det då startanmälan till på söndag och då har vi House in Order, Sharp Eye och Perfect Sister som startar samt Snowfoot som kvalar.
Lördagens tävlingar anmäldes idag och där kommer startlistan ut imorgon och vi har Quagmire och A Ragman som startar då.
Dessutom anmäldes det idag till nästa söndag (den 29e) där vi har en del hästar anmälda. Det är tätt på given nu med tre tävlingsdagar inom en dryg vecka, men det verkar finnas hästar för det i alla fall, t ex i maidenloppet nästa vecka anmäldes över 30 hästar!
Dagens träning gick mycket bra och hästarna tränade i goda tempon tillsammans och det känns uppåt formmässigt på många håll. Nu hoppas vi att det syns också till helgens tävlingar som ska bli spännande.
Imorgon är det en lugnare träningsdag, men några hästar kommer ridas på rakbanan eftersom dirttracken som vanligt på onsdagar är stängd för underhållsarbete.

Nu verkar det mycket glädjande ordna upp sig med tävlingarna. På söndag blir det tävlingar som planerat samt att Stockholms Hösthandicap som skulle ha ridits i söndags kommer att gå då. På lördag rids alla övriga lopp som skulle ha gått i söndags. Startlistan till söndag kommer ut imorgon, lördagens lista kommer ut på onsdag eftersom det först ska anmälas imorgon. Låter det rörigt? Litegrann kanske, men mest positivt och roligt med tävlingar hela kommande helgen!
I det stallet där det funnits en tidigare sjuk person har nu alla testats negativt, jag är inte helt säker på om det kvarstår någon att testa än eller ej men det känns ju i alla fall minst sagt lovande. 
Idag var Andreas (Tapia Dalbark) tillbaka på Bro efter att ha varit i Wido Neuroths stall de senaste månaderna med stor framgång. Han kommer rida ut för oss och det känns väldigt roligt att han är tillbaka. Han var ju lärling hos oss för ett antal år sedan och red bl a sitt första Derby åt oss på Stureplan, vi hade ett mycket bra samarbete. Det känns väldigt skojigt att han är tillbaka.
Samtidigt börjar nu Angelika på heltid hos Patrick. Fram till nu har hon ridit turer åt oss, Patrick samt Claes Björling. Hos Patrick har hon mycket fler möjligheter att få ritter så jag tycker det är helt rätt att hon nu helt satsar där istället och önskar henne ett jättestort lycka till!
Det blev en bra träningsdag idag med lagom raska canters på dirttracken och som vanligt på måndagar var det höger varv som gällde. Hästarna var pigga och glada, tror de uppskattade att få träna på efter en ledig dag. 
Imorgon kommer då startlistan till söndag samt anmälningslistan både till lördag och till veckan efter, den 29e.
 

Efter den inställda tävlingsdagen idag blev det helt snopet en annan dag än det var tänkt. När man är helt mentalt inställd på tävling så blir det nästan märkligt när det blir en så snabb ändring som det nu blev. 
Nu hoppas vi att tävlingarna kan fortsätta i kommande vecka!

Bra inledning på dagen med träning av hästarna och snabbare arbeten för House in Order, Perfect Sister och Hällmyrans Zahra som alla jobbade en och en på ett mycket bra sätt.
Longering av åringarna och Douze Points hade sadel på sig för första gången och skötte sig som ett superproffs, han har verkligen utvecklats massor i kroppen och är jättefin.
Så långt var dagen fantastisk, men så kom då plötsligt ett meddelande om att morgondagens tävlingar är inställda. Där och då förvandlades dagen snabbt till ett mindre kaos.
Många upprörda känslor både från tränare och ägare, här hade tydlig information från Svensk Galopp i förtid varit väldigt bra.
Jag är numera återigen ordförande i vår tränarförening och i egenskap av det fick jag minst sagt många samtal, telefonen har gått varm precis hela dagen.
Det här är min personliga åsikt om de inställda tävlingarna:
Man ska absolut ta pandemin och smittorisken på högsta allvar, ingen tvekan alls där. Dock måste man ändå ha lite perspektiv på det hela och inte få panik och bara ställa in. 
En person i ett stall har varit sjuk och har konstaterats med Covid-19. Hon är frisk sedan en tid tillbaka och ingen annan i det stallet har uppvisat några symptom. När det här kom fram igår var planen att sätta in åtgärder och restriktioner för det stallet för säkerhets skull. Det borde ha varit mer än tillräckligt.
Det är tävlingar utomhus och risken för smitta där måste anses vara extremt låg, det här är ju inte alls några moment med närkontakt. Jämför då med t ex fotboll som borde vara en betydligt större risk och där lag från olika städer och t o m olika länder möts. Det spelas fotboll för fullt även fast flera spelare är drabbade, t ex är Sveriges förbundskapten just nu konstaterad smittad. Inte inställs det för det utan det spelas vidare med andra spelare/ledare och de som är sjuka är naturligtvis inte med.
Galopptävlingar klassas nu som arbetsplats och det är därför vi har kunnat tävla hela tiden. En arbetsplats stänger inte ner pga att en medarbetare är sjuk, jag har inte hört talas om något kontor som har bommat igen pga att en i personalen är smittad. 
Vi följer de riktlinjer som finns och vi hade kunnat öka upp säkerheten ett snäpp till om det var nödvändigt, vi har stora ytor på Bro Park och har alla möjligheter att anordna säkra tävlingar med stora avstånd mellan de aktiva vilket vi också har gjort. 
Nu är beslutet taget och det blir inga tävlingar imorgon. Vi tränare är helt eniga om att det är av högsta vikt att den här tävlingsdagen rids och det så fort som möjligt. Personalen i det drabbade stallet har idag testats och om de alla förhoppningsvis är negativa så borde det då åter vara grönt ljus för tävlingar och då får Svensk Galopp hitta en bra dag för den här tävlingsdagen och det helst denna vecka. 
Det finns egentligen mycket mer att säga om det här och hur det har skötts, men det här får räcka för nu och vi hoppas verkligen att det här ordnar upp sig fort.

En lång och intensiv arbetsdag blev det idag, men vi har fått massor gjort. När man åker hem och har en bra känsla av att vara väldigt nöjd så är det okej trots att man är trött.
Jag lovade ju igår att berätta mer om tävlingsdagen den 12 december, så det kommer här:
Den sista tävlingsdagen för året skulle egentligen vara den 6 december och så skulle vintergaloppen sätta igång i januari, faktiskt blir första tävlingsdagen nästa år redan på Nyårsdagen!
Stockholms Galoppsällskap har varit väldigt engagerade i det här med tävlingar under vintern och det beror på att det vid möten har framkommit starka önskemål från medlemmarna (där det finns många hästägare och tränare bl a) att det ska jobbas för den här frågan som prioriterad och viktig för många.
När det då har kollats upp lite kring intresset i övriga landet så har flera tränare från Göteborg och Skåne sagt att de skulle vilja starta hästar under vintern, men att de är osäkra på om de kan hålla igång träningen under de veckor i december då det inte är tävlingar eftersom de inte vet hur deras banförhållanden kommer att vara.
Därför har då SGS nu helt sponsrat en extra tävlingsdag, för att det inte ska bli något längre uppehåll där och tack var det så blir det nu inte ens tre veckor emellan. 
Jag tycker det är oerhört generöst och det visar verkligen hur SGS jobbar för sina medlemmar. En extra tävlingsdag betyder mycket för många, så ett jättestort tack till SGS för detta!

Idag var då dirttracken stängd för ett större underhållsarbete. En inhyrd väghyvel med laser som läser av djupet och rättar till så hela banan är helt jämn jobbades det med hela dagen. Det här är naturligtvis väldigt viktigt att göra emellanåt och speciellt inför vintern då harven kan behöva gå ner djupare och då riskera att dra upp sten om man inte har full koll på hur långt ner det är till stenlagret som ligger i botten.
Vi tränade istället på rakbanan i blandade tempon och hästarna skötte sig finfint. Dagen flöt på bra och vid lunch när vi var klara var det dags för tränarmöte. Glädjande var att vi hade en hyfsat bra uppslutning på mötet denna gång och många viktiga saker som gäller oss tränare avhandlades och planerades för.
Jag hann inte mer än hem så var det sedan dags för Höststämma i Stockholms Galoppsällskap som skedde via datorn med ca 45 stycken uppkopplade personer. Tekniken för sådant här fungerar faktiskt hur smidigt som helst och mötet blev bra. 
Den 12 december blir det en extra tävlingsdag sponsrad av SGS, mer om det kommer jag skriva här imorgon!

Idag var då dirttracken ovanligt nog öppen och där tränade vi de hästar som reds idag vilket var en hel del. Efter gårdagens raskare träning blev det dock mera åt jogginghållet idag och mest lite uppmjukande träning. 
Idag har jag äntligen gjort en uppdatering av Veckans Bilder och det var ju evigheter sedan. Nu sätter vi igång med det igen och planen är att från och med nu uppdatera varje onsdag med nya bilder. Denna gång har vi turen att få med massa högkvalitativa bilder som Wolfram har tagit och det är både träningsbilder och även från vår senaste resa till Jägersro. 
Kolla in allt fint under fliken Veckans Bilder!

Idag var det i stort sett bara raskare tempon på träningen och samtliga turer reds på dirttracken. Hästarna skötte sig strålande, det var en fröjd att stå och se hur fina de såg ut.
Vi jobbade också med åringarna i longering och idag blev det sadelpremiär för den odöpta fuxhingsten. Hans namn är på gång nu och vi undviker att hitta på något smeknamn tills namnet är klart, det är bättre att ha rätt namn att utgå ifrån än att de kallas för något som absolut inte har något samband med namnet.
I alla fall så klarade han det här med sadlingen galant, den lades först på i boxen och han leddes runt där ett tag innan han longerades med den. Så klart reagerade han lite på att ha något spänt runt magen, men på det hela taget så gick det hur smidigt och bra som helst, han var jätteduktig. Douze Points longerades utan sadel, så där är nästa steg att även han ska tränas in med det.
Som jag skrivit tidigare så tar vi det rätt lugnt med åringarna och stressar inte med inridningen, att de har fått landa mentalt i sin nya hemmiljö har varit guld värt. Nu börjar vi göra lite mer inridningsträning, men det är inte alls bråttom att börja rida dem utan nu introducerar vi nya moment vartefter.
Imorgon är dirttracken öppen och den är istället stängd för större underhållsarbete på torsdag. Imorgon kommer vi rida en del av hästarna och på torsdag tränar vi för fullt fast på rakbanan.

Så var det en ny vecka igen, tiden flyger verkligen fram och det är ju inte så himla länge tills det är jul. Förra året åkte vi ju med Timo Nurmos till Dubai i mitten av december och siktet i år har varit att göra det igen med både honom och kanske flera hästar. Dock ser förutsättningarna i år lite annorlunda ut och frågetecknen är många. 
Säsongen är kortad, både tiden man får vara där och själva tävlingssäsongen med antal tävlingsdagar. Det gör att det är snålt med lämpliga lopp och dessutom har de dragit ner på prispengarna. Även om man inte kan räkna in prispengar i budgeten när man åker så är det ju ändå en faktor att ha med när man överväger resa. 
Dock tycker jag att det största skälet till att tveka om att resa dit är hela världsläget med corona och att det finns en avrådan från UD att resa utanför Sverige. Gäller försäkringar då för både folk och hästar? Vad händer om Dubai plötsligt stänger ner? Kommer hästägare ens kunna resa dit och se tävlingarna?
Alla dessa frågetecken gör att det lutar starkt åt att vi nog stannar hemma i vinter och siktar på att åka dit till nästa säsong istället och då med så många hästar som möjligt.
Nu verkar ju ett coronavaccin vara lite på gång och det är förmodligen det som krävs för att livet ska bli som vanligt igen.
Dagens träning gick mycket bra och även det övriga arbetet i stallet. Vår hovslagare var på plats och förutom några skoningar inför helgens tävlingar så jobbade han också med åringarna. Michael höll i dem och det var massor med beröm och klappar, det är ju av yttersta vikt att allt sådant här blir en positiv upplevelse för dem och det blev också, de skötte sig galant.
Startanmälan idag till på söndag då vi har Quagmire, A Ragman och Kew Bridge som startar samt Snowfoot som kvalar. Det var också anmälningar till veckan efter, dvs den 22a och då har vi också ett antal intressanta hästar som siktar på start. 

Ännu en väldigt trevlig lördag i stallet som det ju brukar vara, lördagar är utan tvekan favoritdagen i stallet. En del raskare träning samt snabbjobb och hästarna gjorde det verkligen utmärkt. De såg starka och fina ut och framför allt att samtliga gick fortast över upploppet med full spänst över mållinjen. 
Vi har många planerade starter nu under november månad och det ska så klart bli spännande att se debut för Perfect Sister och Snowfoot inom kort samt första starten för Quagmire sedan han kom till vårt stall. Utöver det så är det många som är på väg uppåt i form, som t ex House in Order som verkligen behövde loppet senast och har gått framåt massor på det, i dagens arbete gjorde han ett mycket starkt intryck.
Imorgon är det tävlingar på Jägersro och där har vi ingen starthäst denna gång. Nästa söndag är det tävlingar på Bro Park och sedan varje söndag ända en bit in i december, så vi ser fram emot många roliga och spännande helger nu.
Önskar er alla en fortsatt trevlig helg!

14 grader i november... Personligen känns det ju skönt och behagligt, men miljömässigt känns det inte helt normalt. Tänker tillbaka på vintrarna när man såg att en viss dag skulle det frysa. Vi var då dagen innan ute och krattade och jämnade hagarna så de var platta och fina. Så kom kylan och de frös ihop och så höll de sig mer eller mindre hela vintern och med ett snölager över så småningom. Jämför det med nu, det är så enormt mycket varmare vintrar och totalt andra förutsättningar. 
Idag var en s k rutinträningsdag, lagom raska canters på programmet och dagen flöt på utmärkt. Även vår hovslagare var på plats och jobbade under förmiddagen och vi hann med mycket arbete där. 
Imorgon är det en del raskare träning/snabbjobb på programmet!

Trevlig arbetsdag med solsken (även om det var ganska kallt på morgonen), bra banor och träning med plusintryck. Mestadels något raskare tempon idag och hästarna såg fina och starka ut. 
Vi startboxtränade Snowfoot och Perfect Sister också och det blev en mycket bra övning. Snowfoot fick då för första gången hoppa ut ur startboxarna med sällskap vilket var nyttigt inför hans kval nästa vecka eftersom han annars tränat ensam. Han blev faktiskt bara bättre av att ha häst med sig och vi får hoppas det gäller i lopp också där det ju inte bara är en utan betydligt fler hästar.
Perfect Sister fick en bra repetition av startboxarna och dessutom behövde hon vässas lite mer på just momentet att starta upp, i kvalet tog det ca 100 meter innan hon började komma upp i fart även om det gick undan sedan. I lopp är det viktigt att man är med från start och speciellt över kortare distans som gäller för henne. Nu såg man att hon lärt sig och var betydligt raskare igång och det momentet känns hon redo med inför debuten den 22a, dvs om drygt två veckor.
Det känns väldigt roligt och spännande med dessa två hästar som nu kommer ut under november, vi har stor tro på båda framöver och vi ser fram emot deras debuter.

En lugnare onsdag, men vi håller igång och tränar en del av hästarna även på onsdagar numera. Några får en välbehövlig ledig dag, men de som vi bedömer behöver komma ut och träna hålls igång. Onsdagar är för det mesta dirttrackbanan stängd och så var det idag, så det blev träning på rakbanan.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Kom inkörande på området imorse och möttes av gigantiska vattenpölar... Mera regn! Hemma hos mig hade det inte regnat, men på Bro däremot hade det kommit ganska stora mängder under natten. 
Trots det så var både rakbanan och dirttracken i bra skick och vi kunde träna enligt plan. Hästarna såg fina ut och skötte sig bra, de flesta tränade i ganska goda tempon.
En bra dag både träningsmässigt och arbetsmässigt på alla sätt.
Nu är jag väldigt laddad för en kväll/natt med valvaka för att följa presidentvalet i USA som ju påverkar hela världen enormt för de närmaste fyra åren.

Så var det då en ny vecka med mycket arbete. Planen var ju att åka till Danmark på fredag för start på lördag med Timo Nurmos och Quagmire. Dock var banan i lördags så pass geggig, blöt och tung att vi avstår. Även om den torkar upp en del under veckan och kanske blir bättre så känns det ändå väl chansartat att resa så pass långt när banförhållandena är väldigt osäkra. Vi får hitta andra lopp på hemmaplan eller på Jägersro istället.
Så nästa tävlingsdag för oss blir den 15e, dvs om knappa två veckor på Bro Park och den dagen anmäldes idag. De som är anmälda är: House in Order, Quagmire, A Ragman, Hällmyrans Zahra, Kew Bridge samt Snowfoot i kval. Startlistan är ute först nästa måndag.
Idag var det vanlig rutinträning som det brukar vara på måndagar och vi alternerade mellan rakbanan och dirttrackbanan som båda var bra trots en del regn. 
Imorgon är det lite mer tempon inplanerade!

Mycket välbehövligt lugn dag utan starthästar. Ibland behöver man helt enkelt en ledig dag för att återhämta sig lite och nu är jag redo för en ny arbetsvecka.

En härlig dag i stallet med en hel del folk på plats. Vi har den största respekt för att Coronasmittan just nu ökar och vi följer alla direktiv. Det är inga problem att komma till stallet och hålla bra avstånd, som tur är har vi stora ytor och vi håller ju också till mycket utomhus.
Lördagar är en speciell dag i stallet, det är mysig stämning och samtidigt mycket jobb att göra. Vi har nu ett arbetsupplägg som fungerar optimalt med stort fokus på varje häst och det känns enormt motiverande och förväntansfullt framöver. 
Några snabbjobb reds idag:
Quagmire jobbade ensam och han ser bara bättre och starkare ut för varje jobb. Han har ett så otroligt sträck i steget och lägger mycket mark under sig i varje galoppsprång. 
A Ragman och Snowfoot arbetade tillsammans och det såg jättefint ut. Snowfoot behöver ytterligare en startboxträning, men konditionsmässigt är han redo för kval utan tvekan. A Ragman har hittills inte presterat något av värde i lopp, men när man ser honom jobba så är det utan tvekan så att det finns fart i honom. Det är en utmaning att nu få till det i lopp också.
Utöver dessa så reds en del raskare canters och hästarna såg bra ut och vi är mycket nöjda med dem. Vi longerade också åringarna som båda två sköter sig strålande och rör sig så lätt och fint. Jag vet att många stall (på Bro Park) redan har ridit in sina åringar, men vi tar det ganska lugnt nu i början och låter dem landa mentalt och vänja in sig vid sin nya tillvaro. Vi jobbar just nu mycket med hanteringen istället och att få dem trygga vilket fungerat mycket bra så här långt och kommer vara värdefullt i framtiden.
Imorgon är det tävlingar, men för ovanlighetens skull så har vi inga starthästar. Det är många veckor sedan jag hade en ledig dag och speciellt resandet till Jägersro förra helgen tog en del på krafterna, så imorgon ska det bli underbart att få en hemmadag.

Andra dagen utan regn och banorna har torkat upp bra. Så här långt har dirttracken varit bäst och den vi har tränat på både igår och idag. Att den är bättre än rakbanan (som annars tål vatten väldigt bra) tror jag beror på att dirttracken har körts så mycket till tävlingarna så den prepareringen har hjälpt till att torka upp banan. Nu börjar dock båda banorna bli helt bra igen och vi får hoppas att regnet håller sig borta ett bra tag till.
Precis som igår så tränade hästarna på fint på banan, men jag såg dem inte så mycket faktiskt eftersom dimman låg tät på banan. Första turen på morgonen såg man de sista 200 meterna och det var allt, men under dagen lättade det en aning men inte helt. 
Arbetsdagen flöt på fint och hästarna skötte sig bra. Snowfoot (som är en häst som tittar på det mesta i omgivningen och gärna överreagerar på det) testade blinkers idag och det fungerade strålande. Det här är en väldigt fin häst som det ska bli väldigt spännande att se när det är dags för start snart, men först kval om dryga två veckor.
Imorgon är det en del snabbare arbeten på programmet!

Idag var det en lite lugnare dag rent arbetsmässigt. Dvs hästarna tränade på som vanligt, men vi hade något färre turer så här dagen efter tävlingarna och det kan vara skönt med en sådan dag ibland. Vi hann då med annat pyssel, främst är det storstädning och sortering av saker som vi har inlett ett projekt med. Just nu håller jag på med vår sadelkammare och det är så skönt att få riktig ordning och reda på allt samt röja ut saker som inte används och bara är i vägen egentligen.
Gårdagens start och kvalhästar mådde bra, förutom att det visade sig vid kontroll att Sharp Eye har en halsinfektion. Att han presterade så bra ändå när han startade igår är ju minst sagt tappert av honom. Nu får han medicin och en veckas vila, men det ska bli spännande att se honom vid nästa start när han då förhoppningsvis är frisk och kry igen.

Dagen började tidigt som vanligt med stalljobb och några turer som skulle ridas samt förberedelse inför tävlingarna.
Vi hade idag en kvalhäst och två starthästar. Perfect Sister kvalade på ett imponerande sätt på alla vis, skötte sig exemplariskt och joggade lätt iväg på ett klassigt sätt. Vi är minst sagt nöjda med henne och ser fram emot debuten inom några veckor.
Sharp Eye gjorde ett bra lopp och var kort slagen efter en stark avslutning, men visst är det lite surt att bli femma och bara vara en ynka halv längd från andraplatsen...
House in Order trodde vi mycket på på förhand, men han behövde det här loppet och luften räckte helt enkelt inte. Där får vi helt enkelt jobba honom lite mer inför nästa start, men bara det här loppet kommer han gå framåt rejält på. 
Se närmare kommentarer angående dagens insatser under fliken (Starter &) Resultat.

Även idag var banorna efter allt regn fortfarande geggiga och speciellt dirttracken. Dock har det varit uppehåll hela dagen, så det känns ändå som en god chans att banan hinner torka upp bra till morgondagens tävlingar.
Vi höll oss på rakbanan även idag och gick i något lugnare tempon. Blir det bättre banförhållanden framåt slutet av veckan så blir det mera tempon då. Hästarna såg fina ut och skötte sig bra även om några var lite extra pigga.
Imorgon är det då dags för tävlingar igen och vi har två starthästar och ett kval. Jag har uppdaterat kommentarer och det finns som alltid under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Efter en lång resa så är man alltid lite sliten dagen efter, men har det gått bra så är det ju en enorm skillnad i hur pigg man är när klockan ringer på morgonen. Efter att vi kommit till stallet och lastat av och städat ur transporten så skulle den återlämnas och sedan var det då bilresan hem till bostaden. Så strax före midnatt var jag hemma, men tycker ändå att resan gick fint. Vintertiden som blev igår gjorde att det blev längre tid vi fick köra i mörker (och dessutom regn i stort sett hela vägen) vilket är betydligt jobbigare, men samtidigt var den där extra timmen på morgonen mycket värt.
Dagen inleddes med regn och så lite mer regn, dvs i stort sett hela dagen. Vi höll oss på rakbanan som trots all nederbörd ändå höll ihop ganska bra och gick att cantra på, om än åt det lugnare slaget.
Vid lunch åkte Bright Light ut till landet för vintervila i ett par månader, till samma ställe där han reds in innan han kom till oss. Han har haft en sanslös otur i sina lopp i år, i stort sett gått bra i varje start och varit väldigt lite slagen flera gånger, med minsta tur hade han vunnit ett eller två lopp i år vilket han verkligen hade varit värd.
Slutligen; I lördags var det Fullmäktigemöte och normalt sett är jag med där, men eftersom vi skulle åka till Jägersro så hade jag en ersättare denna gång. En motion om att inställa Vintergaloppen röstades ner med kraftig majoritet, så nu blir det tävlingar i januari och februari. Dessutom kommer Stockholms Galoppsällskap sponsra en extra tävlingsdag i december för att det inte ska bli för långt uppehåll mellan tävlandet från början av december till januari. Jag tycker det är mycket generöst och en väldigt god nyhet. Hoppas nu vi kan få lite stabilitet i tävlingskalendern och att inte tagna beslut ska ifrågasättas gång på gång. 

Vilken härlig seger! Det var länge sedan en seger i ett vanligt lopp (dvs inte ett storlopp) kändes så glädjande. Det här året har varit fullt med strul och helt enkelt inte alls som vi hoppats på, det lysande undantaget så klart Dubaiäventyret med Timo Nurmos andraplats i Meydan Trophy.
Nu har vi gjort en rejäl nystart, men självklart tar sådant lite tid och det är inget som visar sig i resultaten över natten utan snarare mest till nästa år. Här fick vi dock ett kvitto på att vi är helt på rätt väg och när Beach Road One passerade mållinjen som vinnare så var känslan bara lycka och glädje, jag blev så otroligt glad.
Stort tack till alla i vårt team som jobbar stenhårt och målmedvetet, det är ett helt ovärdeligt jobb alla lägger ner tillsammans.
Jag har uppdaterat kommentar angående dagens insats och det finns under fliken (Starter &) Resultat!

En hel del snabbare arbeten på programmet idag. Morgonen började med fint väder och efter en kallare natt där det till och med gått ner på någon minusgrad så hade banorna torkat upp jättebra. 
Jag måste ge en eloge till banskötarna, tidigt varje morgon är de ute och preparerar, när banorna öppnar klockan 6.30 är de körda och så bra de bara kan vara. Förr i tiden (mest på Täbytiden) var det ofta banorna öppnade och inte alls var fixade med en massa klagomål från tränarna som självklart resultat. Sådant behöver vi inte ens tänka på nu, det är toppenbra skött!
Morgonens goda väder höll inte i sig många timmar, ganska snabbt började det regna och med det började kampen mot klockan att hinna träna hästarna innan banan blivit för dålig. Sista turen fick vi rida på rakbanan, men annars hann vi med bra att få ut de som skulle gå snabbare.
Några att nämna:
Timo Nurmos- siktar på start i Danmark om två veckor och han såg mycket fin ut i ett raskare längre arbete idag. 
Quagmire- kommer troligtvis även han starta i Danmark den 7 november och han gjorde ett starkt intryck i dagens arbete.
A Ragman och Snowfoot jobbade tillsammans och Snowfoot siktar på kval och sedan debut ganska snart. Han är en häst vi har höga tankar om inför nästa säsong.  
House in Order startar på onsdag och ser strålande fin ut i träningen, dock får man så klart komma ihåg att det var länge sedan han startade.
Det blev en bra träningsdag och en mycket trevlig dag i stallet med en hel del folk på plats, det enda som var tråkigt var vädret.
Vid lunch begav vi oss iväg mot Malmö och imorgon startar Beach Road One. Jag har som vanligt uppdaterat med kommentar inför morgondagen och ni hittar det under fliken Starter (& Resultat)

Mera regn under hela natten och morgonen. Jag måste ändå säga att rakbanan klarar de här mängderna vatten över förväntan. Visst var den ordentligt blöt och geggig, det var endast lugn canter som kändes lämpligt, men trots allt var den i alla fall så pass bra att det gick att träna lite lugnt på den.
Vi red alla turer enligt plan, men som sagt endast i återhållsamma tempon och så hoppas vi att det är bättre förutsättningar imorgon.
Imorgon är det då träning som vanligt på förmiddagen och vid lunch beger vi oss iväg mot Malmö och Jägersro.

Regnet smattrade på rutan imorse när jag vaknade. Hela vägen till Bro Park så var det regn och mycket vatten på vägbanorna. Efter att vi hade fodrat och släppt ut första turen på walkern så inspekterade vi banorna. Dirttracken var jämn och packad, men efter så här mycket regn så var det nog en ganska omöjlig uppgift för de som sköter banan att få den bättre än den var. Rakbanan kändes bättre, den tål mer vatten men även den var väldigt blöt. Vi testade den i första turen, men övergick därefter till travturer resten av dagen. 
Idag blev det inte träning, det blev motion samt förberedelse för träning imorgon hoppas vi. En stor fördel med de här banorna är att de torkar upp kvickt när det är uppehåll, det är bra dränering under.
Nu till gårdagens i mitt tycke mycket märkliga händelse. I tisdags kom besked att Marc Stott fått fyra års avstängning, ett ganska uppseendeväckande strängt straff. Utdelar man ett så hårt straff så har man så klart rejält med bevis för vad som har skett. Det kändes helt självklart att de hästar han tränar som var startanmälda skulle strykas. 
Det står i reglementet att för att en häst ska få starta så ska den ha en tränare med giltig licens. Det står också att 14 dagar efter tränarbyte så får den gamla tränaren tränarprocenten hästen tjänar. 
Det naturliga och självklara borde vara att de hästar han har tränat får startförbud till 14 dagar efter de har bytt tränare. Då är det tid för den nya tränaren att verkligen ta över tränaransvaret. Som det var nu så var alltså en dopingavstängd tränare ansvarig för hästen dagen innan tävlingarna.
Nu slängde de in ett annat namn som tränare, hon har aldrig haft en häst i träning tidigare men gick då in och tog över direkt när avstängningsdomen kom. Detta räckte tydligen för att hästen då skulle få starta. 
Enligt Svensk Galopp fanns det inte stöd i reglementet för att stryka hästen. Jag är inte expert på reglemente och regler, men det är trots allt Svensk Galopp som anordnar tävlingar och borde kunna stoppa något sådant här och sätta sina egna gränser för vad som tillåts och inte. Vi tränare upplevde inte att det jobbades speciellt hårt för det alls.
Det jag/vi är stolta över var att samtliga proffstränare (Jag, Patrick W, Ylva B, Alice E, Julian McL, Catharina V och Henke E) med starthäst i lopp 1 (dvs i samma lopp som den hästen) gick in tillsammans och anmälde att vi protesterade mot att den fick starta. Vi förstod vid det laget att den inte skulle strykas, men det kändes ändå viktigt att markera att vi inte tycker att det här är en moral som borde få gälla. Vi höll ihop allihop och fick med det i protokollet (även fast några namn inte kom med), då har vi i alla fall visat var vi står. 
Det borde vara självklart att galoppen inte stödjer sådant här och säger ifrån, men det var det tydligen inte. Att den dessutom vann helt överlägset gjorde ju inte saken bättre.

Det blir en kort uppdatering idag efter mycket jobb, först i stallet från morgonen och nu ikväll massor med skrivbordsarbete. Jag skulle gärna skriva lite mer om vad jag/vi tränare tycker om att en häst från en avstängd tränare fick starta idag, men det kommer imorgon istället.

Tre minusgrader på morgonen! Ni som läst här under en längre tid vet att jag inte direkt är någon entusiast av vinter och kalla grader, när termometern kryper under nollan och det fryser så bara hatar jag det. Det enda som värmde imorse var en titt i väderapparna, framöver ska vi återgå till betydligt varmare grader och inga mer minusgrader så långt prognosen sträcker sig, hoppas verkligen det stämmer.
Efter inspektion av båda banorna så testade vi först en tur på dirttracken och därefter en på rakbanan. Vår bedömning var att dirttracken var lösare och torrare, på rakbanan var det bättre fäste och vi red därför resten av dagens turer där. 
Imorgon är det tävlingar på Bro Park, men för vår del blir det endast en starthäst och det är High Max. Kew Bridge har fått lite småsår, snarare en mindre irritation i huden och även om det är av det milda slaget så vill man inte riskera att starta om hon känner obehag av det. 
Planen var att Perfect Sister skulle kvala, men eftersom hon ströks i söndags så blir hon följdstruken. Det här tycker jag är larvigt eftersom det gäller ett kval och inte ett lopp, i många andra fall har inte samma regler gällt för kval som för lopp och då borde det vara samma här. Nu måste våra planer för henne ändras, men det är bara att acceptera och jobba vidare.

Så var det ny vecka och tävlingar båda onsdag på Bro Park och söndag på Jägersro. Söndagens lopp startanmäldes idag och det är Beach Road One och Dhakota vi har med där och jag tycker det ser ut som två passande uppgifter.
Träningen idag flöt på utmärkt, det var blandat på rakbanan och i höger varv på dirttracken som det ju alltid är på måndagar.
Vi longerade också den nya åringen och han blev inte mindre fin när man fick se honom i galopp, vilken bra teknik han har och med vilken lätthet han rör sig även fast underlaget i longervolten är ganska djupt och krävande. Är så himla glad för att vi lyckades köpa honom!
Gårdagens starthästar mådde båda bra och verkade väldigt pigga och peppade. Man blir ju lite orolig att de ska ta vid sig mentalt när de får ett så fel loppupplägg, men så var det som tur var inte alls.
Idag var det också anmälningar till Bro Park både på onsdag den 28e samt söndag den 1a, det är tätt på given nu!

Vi hade två av Skandinaviens absolut bästa jockeyer på våra två hästar idag. Ändå kan jag nog inte minnas när två hästar reds bort så mycket som de gjorde idag. Två hästar i samma lopp, båda startar alltid i kön och har rykande slutspeeder normalt sett. Dock inte idag då de drar iväg direkt från start i front och rider dessutom mot varandra, sida vid sida. 
Sällan har jag blivit så besviken på ridningen och när det då är två ryttare av den här kalibern så blir det ju minst sagt väldigt märkligt. 
Se närmare kommentar under fliken (Starter &) Resultat!
På väg hem så får man ändå lite perspektiv på livet. Framför på motorvägen kör en bil med en släpvagn och när vi precis kört av vid avfarten så flyger en rejält stor diskho i stål (för kök antar jag) ut från släpet och kommer flygande i luften rätt mot bilen och landar precis framför vår bil. Det kändes oundvikligt att vi skulle krocka in i den och då hade den troligtvis kommit flygande in i rutan eller liknande. Jag lyckas slänga bilen till vänster utanför vägen och undkommer med en hårsmån en krock som troligtvis hade varit allvarlig. Så tacksam för att vi klarade oss! 
Då betyder inte ett dåligt ridet lopp lika mycket plötsligt, det kommer nya lopp!

Igår kväll anlände då åringen (han är ännu odöpt) som vi köpte på auktionen. Jag tror inte han gjorde någon besviken, vilken fantastisk häst han är! Den där utstrålningen han har och så snygg och kraftfull han är, inga superlativ räcker känns det som.
Det här blir otroligt spännande, att påbörja den här resan som det faktiskt är att börja jobba med och rida in unghästarna. Att vi har Valmir här är oerhört värdefullt, han är enormt duktig med unghästar och har den erfarenhet som behövs för att lösa eventuella problem på vägen och att allt blir rätt.
Idag var det en del snabbare arbeten, riktiga snabbjobb gick House in Order och Timo Nurmos. De tränade en och en och båda var ute på dirttracken och det såg mycket bra ut. House har ett passande lopp om 1,5 vecka medan Timo siktar på start i början av november.
Extra raska canters gick ganska många, bl a Snowfoot och Quagmire ute på rakbanan och Dhakota på dirttracken, men det var som sagt fler som tränade på i friska tempon och vi var nöjda med dagens träning.
Idag åkte också två av de hästar som vi har haft till salu till sina nya hem. Haweswater kommer bli avelssto hos familjen Stern och hon ska betäckas med Zaahid. Det som de hoppas att hon ska ge framtida avkommor är den sundhet och hårdhet hon har haft samt hennes tävlingsglädje och löpskalle. 
Double Down är såld som ridhäst, han skulle behöva alltför mycket tid innan han skulle vara redo att tävla och då är det bättre att han får bli ridhäst. Hans nya matte körde hela natten från södra Skåne med transport och kom tidigt imorse för att hämta honom. 
Båda hästarna är mycket härliga individer och nu börjar ett nytt kapitel i deras liv och vi hoppas och tror att det ska bli jättebra.
Imorgon är det tävlingar på Bro Park och som vanligt har jag uppdaterat med kommentarer angående chanserna och ni hittar det under fliken Starter (& Resultat).

Idag har det överlag varit "normal" träning, ganska goda tempon men samtidigt så är det raskare farter inplanerat till imorgon, så lite återhållsamt var det ändå.
Dagens mest spännande händelse kommer senare ikväll när vår nya åring (ännu odöpt) som vi köpte på auktionen anländer. Som vi har sett fram emot hans ankomst! 
Sällan har en häst golvat mig så totalt som han gjorde när jag såg honom första gången och nu ska det bli otroligt roligt att få se honom igen och att han nu kommer finnas i vårt stall. 
Så ni som är nyfikna på att se honom är mer än välkomna imorgon (eller någon annan dag så klart)!

Bra förutsättningar idag med fina banförhållanden både ute på rakbanan och på dirttracken. Det var goda tempon på träningen och hästarna skötte sig utmärkt. Det arbetssystem vi har nu med både träningen och arbetet med hästarna i stallet efteråt fungerar väldigt bra och känns helrätt på alla sätt. 
Idag var det startanmälan till nästa onsdag på Bro Park och då har vi Kew Bridge och High Max till start. Vi har även startanmält Perfect Sister till kval, men det är mest för säkerhets skull eftersom hon ju kvalar på söndag. Vi har ingen misstanke om att hon inte skulle sköta sig finfint då, men det vore ju dumt om vi inte har möjligheterna öppna om något skulle strula på söndag. Hon har lopp den 28e, så vi vill gärna säkerställa att hon är kvalad och klar tills dess. Hon står också kvar i Kriteriet (eller Götaland som är den korta varianten) den 8 november, men vi tar en sak i taget.
Slutligen; just nu håller vi på och säljer ett par hästar som ridhästar och/eller avelsston (här finns möjligheter även för ponny eller halvblodsavel om man håller på med det), så vet ni någon som söker häst så är det ett tips att kontakta mig (Caroline) via telefon eller mail.

Ganska lugn dag, men några hästar tränade ute på rakbanan, på onsdagar är ju dirttracken stängd. Vi hann också med lite pyssel med frisering av manar, det är just sådant här extra man får passa på att göra när det finns extra tid över.
Det här var sista dagen på länge som var just en tävlingsfri lugn dag för oss. På söndag är det tävlingar på Bro och även nästa onsdag, söndagen efter det är vi i Malmö med starthästar och sedan är det Bro igen på onsdagen och så rullar det på... Det är ju så klart roligt eftersom hela syftet med träningen är ju just tävling.
Imorgon tränar vi som vanligt igen och så kommer startlistan ut till nästa onsdags tävlingar.

Efter mer än ett dygn utan regn så var det både rakbanan och dirttracken idag i utmärkt skick. Båda banorna tål ganska mycket vatten och det torkar också upp fort när det är uppehåll. 
Det var en hel del hästar som tränade på i bättre tempon idag, raskast gick Quagmire som jobbade på dirttracken och han har en helt underbar lång och fin aktion. Han siktar på start om två veckor och det ska verkligen bli spännande att se honom tävla snart efter fina träningsrundor.
Även övriga hästar skötte sig mycket bra och det har varit en positiv träningsdag överlag.
Imorgon är dirttracken stängd, men några hästar kommer att ridas på rakbanan eller området medan några också kommer ha ledigt.  

Måndag och träning i höger varv på dirttracken, vi växlade mellan den och rakbanan som vi börjat använda betydligt mer nu vilket fungerar mycket bra.
Efter ytterligare regn så var banorna ganska mättade på vatten, men de höll ändå ihop bra. Nu ser det ut att vara uppehåll ett tag framöver och en bra chans att allt torkar upp lite till.
Idag var det startanmälan till söndag då vi har Perfect Sister som kvalar och Bright Light och Sharp Eye i Sunday Special.
Det var också anmälningar både till Bro Park den 21a (nästa onsdag) samt Jägersro söndagen efter (den 25e) och vi har flera starthästar på båda banorna.
Imorgon är det en del något raskare träning för flera av hästarna!

Lugn söndag, men nu dröjer det med tävlingsfria söndagar för vår del. Kommande söndag (den 18e) är det tävlingar på Bro Park, det är det också på onsdagen efter, den 21a. Söndagen efter det (den 25e) har vi förmodligen ett par starthästar på Jägersro och det här anmäls och startanmäls imorgon.

Idag var det ganska mycket raskare träning på programmet. Vi började med tre turer ute på rakbanan och därefter två turer på dirttracken. Vi är mycket nöjda med hästarna och det var massor med plusintryck idag.
Valmir har nu jobbat hos oss i tio dagar och det här är nog den största nystarten vi någonsin har gjort. Det är många förändringar vi gjort i både smått och stort tillsammans gällande både träning, skötsel, foder, ja det mesta. Utöver allt vanligt arbete så har vi också haft mycket tid för diskussioner om hästarna och kommande planer vilket är en viktig pusselbit.
Det känns väldigt inspirerande och positivt med allt just nu, hela arbetsupplägget fungerar utmärkt och att få bra feedback om hästarna är så otroligt viktigt för att det ska bli rätt. Det är stort fokus på omvårdnad av hästarna och noggrannhet och engagemang är ledorden vi jobbar med, något jag uppskattar väldigt mycket. 
Det har varit en intensiv arbetsvecka, men när man jobbar så bra tillsammans som ett team som vi alla gör nu så ger det massor med energi och det känns bara roligt.


Regntema på den här veckan och det fullständigt öste ner under halva förmiddagen, det var inga små mängder det kom direkt. Banorna blev ganska blöta, men viktigast är ändå att de är jämna och håller ihop bra och det gjorde de. Det blev vatten ovanpå dirttracken och i de lägena ser det ut som en förskräcklig bana, men vattnet verkar dämpande och underlaget är mycket bättre än det ser ut.
Mest synd var det om de tappra ryttarna (och hästarna för den delen) som fick vara ute och träna i regnet. Hästarna fick en varm dusch och fleecetäcke på sig efter träningen, ryttarna fick värma sig med kaffe och klädbyten. Sådana här dagar får man kämpa!
Framåt lunch klarnade det upp och till och med solen var framme, jag hoppas den stannar ett tag framöver. 
Idag tränade några hästar raskt, men de flesta i mellantempon. Imorgon blir det överlag raskare träning för de flesta hästarna.

Bra träningsdag där vi red började morgonen med träning på rakbanan och mot slutet av dagen även några turer på dirttracken som då hade torkat upp lite mer.
Rakbanan tål mycket regn verkar det som, trots gårdagens hällregn så var den bra redan på morgonen. Dirttracken hade torkat upp bra under natten, men behöver nog någon dag till innan den är optimal även om den var helt okej. När det regnar mycket måste den köras med en annan harv som mera jämnar på toppen, normalt sett används en harv som gör banan lite mjukare och ger mer svikt. Dock blir det bara en gegga om man harvar ner i en blöt bana för mycket så därför behöver den prepareras annorlunda så länge den är övermättad på vatten.
Nu är jag precis hemkommen efter att vi haft Fullmäktigemöte för vår grupp i Stockholm inför höstmötet den 24 oktober i Svensk Galopp. Sådana här möten gör att det blir en lång dag (och kväll), men jag tycker det är viktiga saker och där vi kan påverka positivt är det klart motiverat att ta den tiden och engagera sig.

Lera, regn och gegga var temat för dagen. Jag kan inte ens komma ihåg när banan senast var så här blöt senast i tävlingssammanhang på Bro Park. De två första loppen reds på en normal bana, men när hästarna cantrade till start i lopp 3 så var det som en vägg av regn. En häst slängde av och kom lös och den vägrade låta sig infångas, under tiden skrittade resten av hästarna runt bakom startboxarna i spöregnet och väntade i vad som kändes som en smärre evighet.
När det regnar så mycket så brukar det bara vara en kort skur, men här höll det i sig länge och resten av tävlingarna liknade mer en arena för gyttjebrottning och uppskattades inte av många hästar. Vi hade bara Kew Bridge till start och jag är ganska tacksam för att vi hade en så pass lugn dag med de banförutsättningarna. Hon fullständigt hatade banan och var totalt oberörd efter loppet (dock dränkt i lera till oigenkännlighet). 

Morgonen började med skönt höstväder, närmare 15 grader varmt och vindstilla. Efter halva förmiddagen började dock regnet anlända och även om det bara var väldigt lätt regn så kom det ändå en hel del mängder ner. 
Vi tränade blandat på dirttrackbanan och rakbanan och till sista turen hade dirttracken blivit ganska geggig och då var rakbanan klart att föredra.
Imorgon är det tävlingar och vi har endast Kew Bridge till start i amatörloppet, så det blir en lite lugnare dag för oss. Dock kommer vi att träna en del hästar först under morgonen är planen. 

Så var det då ny vecka och som vanligt en fullspäckad måndag med mycket på schemat. Träningen gick bra och banan var i gott skick trots massor med regn under gårdagen och natten. Det är ju höger varv som gäller på måndagar och det blev ganska mycket rutinträning idag med canters i lagom raska tempon, imorgon blir det lite snabbare för en del.
Det var anmälningar idag till nästa söndag, den 18e (dvs om knappt två veckor) och då har vi Bright Light och Sharp Eye anmälda. Det är också tävlingar på Bro Park bara tre dagar senare (onsdagen den 21a), men det anmäls först nästa måndag.
Något helt annat avslutningsvis; har ni inte sett dokumentärserien om Estonia på Dplay så gör det! Den är så bra gjord, det är sex avsnitt och det är intressant och spännande hela tiden. När några som överlevde berättar om den natten i första avsnittet så kan man riktigt känna hur hemskt och skrämmande det måste ha varit. Det ger ett bra perspektiv på livet!

Efter en lång dag med tävlingar och körning igår så var det välbehövligt med en dag för återhämtning, att få en dag och bara ta det lugnt är nödvändigt emellanåt.
Imorgon är vi redo för en ny arbetsvecka!

Nu är vi hemma igen efter vår utflykt till Göteborg. Det är inte ofta man är nöjd med en åttondeplats och visst var målet att vara bland de sex och få pengar, men Dhakota gick ett bra lopp. Han har bara hästar med betydligt högre handicap framför sig och hade han haft ett lopp i kroppen så hade han haft större möjligheter att räcka en bit ytterligare. Att starta på nästan 3000 meter när man inte tävlat på ett tag är så klart en utmaning, men han klarade det bra och nu kan han starta vidare i vanliga lopp.
Vi visste ju från början att vi tog en jättechans att starta, men ska man göra det någon gång så är det ändå i ett sådant här lopp.
Hemma var det träning som vanligt och Valmir håller på och lär känna alla hästar, både genom ridning och att jobba med dem i stallet. Det är så klart mycket som är nytt och när det bara var hans tredje arbetsdag och jag inte var hemma så var det mycket som skulle organiseras, men enligt alla rapporter så har det gått utmärkt.
Det har för mig känts som söndag idag, det är ju väldigt sällan tävlingar på lördagar och jag måste säga att jag uppskattar att det imorgon är söndag och inte måndag som det har känts som hela dagen... Det har gått jättebra att köra transporten, men det ska bli skönt med en lugnare dag imorgon. 
Ni missar väl inte Prix de l´Arc de Triomphe imorgon på Longchamp? Klockan 16.05 rids loppet och då kan superstoet Enable bli historisk om hon vinner sin tredje seger.

Nu är vi i Göteborg! Det var träning och arbete som vanligt imorse och dessutom mycket att förbereda med packning och annat inför avresan. 
Alla hästar lunchfodrades och fick äta i lugn och ro innan vi lastade och begav oss iväg. Resan har gått utmärkt och nu är klockan mycket efter en lång dag.
Imorgon (vad märkligt det känns med lördagstävlingar!) är vi då med i klassiska St Leger med Dhakota och vi är väl medvetna om att det är ett tufft lopp, men vi tar chansen i alla fall. Se närmare kommentar under fliken Starter (& Resultat). 

Idag började Valmir (De Azeredo) hos oss, något vi har sett fram emot länge. Det känns otroligt inspirerande och som en nystart med det här samarbetet. Han kommer ha ett stort ansvar i stallet och han och jag kommer jobba tillsammans med hästarna på ett sätt jag tror kommer bli jättebra.
Han anlände tidigt imorse med tåget och första dagen så här blev mycket introduktion och att vi gick igenom alla hästar. Efter att vi haft många starthästar igår så var det lite lugnare på ridfronten, men han red tre turer och hade så klart även koll på de andra hästarna som reds samtidigt. Han red idag House in Order, Bright Light och Snowfoot och gillade allihop. Han var också ute och jobbade med nya åringen Douze Points i longering, vilket fin och lättlärd häst det är!
Vi har lagt om arbetet i stallet så att vi har mer personal som sköter själva stallet med mockning och annat medan ryttarna har fokus på hästarna. Jag vill ju att Valmir spenderar sin tid så mycket som möjligt med att framför allt rida och ta hand om hästarna.
Imorgon jobbar vi vidare och vid lunch kör jag (med Malin som sällskap och hjälp) mot Göteborg med Dhakota för start i St Leger på lördag.

Även om vi fick några placeringar (tre fjärdeplatser och en femte) där hästarna gick godkänt så var det ändå en dålig dag där segrarna uteblev. 
Chizhou avstannades i loppet och fick en skada, sådant känns alltid väldigt tungt och tråkigt för oss som jobbar med hästarna varje dag. Hon mår i alla fall efter omständigheterna okej, men kommer inte att tävla mer.
När man har bra dagar med segrar och framgångar, då har man fullt med energi och glädje. Sådana här dagar känns det betydligt tyngre, men det är bara att jobba vidare.
Imorgon blir en nystart på många sätt.

En del raskare träning idag och hästarna såg fina och starka ut. Vi jobbade också med nya åringen Douze Points och tränade longering, han rör sig så lätt och fint i både trav och galopp. Vill ni se honom i en kort longeringsfilm så titta in på vårt Instagram eller Facebook på Händelser/Stories där filmerna ligger kvar i 24 timmar. För de som inte är så vana vid att titta på dem så är det de runda symbolerna som ligger längst upp när man går in på Instagram, på Facebook ligger de också överst på rad men i en mer avlång symbol.
Imorgon är det då dags för tävlingar igen och med sju startande i de fem första loppen så har vi fullt upp. Vi har nu förberett ett exakt tidsschema för att få det här att flyta på utan stress och med mottot att alla hjälps åt så kommer man långt. 
Se närmare kommentarer om morgondagens chanser under fliken Starter (& Resultat)!

En som vanligt fullspäckad måndag med massor på programmet. Gällande träningen så var det som alltid på måndagar höger varv på dirttracken och där tränade de flesta hästar, men inte alla. Några fick cantra ute på det enorma fält som ligger precis bakom ingången till dirttracken, precis bredvid den framridningsvolt som är utanför. Fältet sträcker sig så långt bort att man knappt ser hästarna när de är längst bort och det blir långa, härliga raksträckor att galoppera på. Man får passa på nu när vi har en så fin höst och gräset fortfarande är grönt.
Det var startanmälan idag till lördag på Göteborg och St Leger. Där var det ju egentligen tänkt att Timo Nurmos skulle starta, men han kommer behöva några veckor till innan han är i full kondition. Det är så klart synd eftersom han ser strålande fin ut nu, men viktigast är att han får bygga upp sig ordentligt och vara helt redo innan han startar och han är klart på gång mot där han ska vara. 
Istället blir det Dhakota som tar en chans mot bra motstånd, men han har i alla fall fördelen av att han står distansen och det är väldigt bra prispengar att tävla om.
Imorgon tränar vi på som vanligt och förbereder oss för tävlingarna på onsdag där vi ju har sju starthästar. På torsdag är det den 1 oktober och då börjar Valmir jobba hos oss vilket vi ser fram emot mycket, så det blir en spännande vecka som avslutas med en Göteborgsresa.

En lugn söndag för både hästar och folk, nu är vi laddade för en ny vecka!

När första turen reds ut imorse var hela himlen mörkgrå och regnet hängde i luften. Det tog inte lång stund förrän det satte igång på allvar och hela förmiddagen har det regnat på rejält med endast några kortare uppehåll här och där. Det kom ganska stora mängder och vi förstod rätt snabbt att banan troligtvis skulle bli sämre framåt lunch, det var angeläget att hinna rida turerna så snabbt och effektivt som möjligt. 
Vi körde på i gott tempo mellan turerna där vi såg till att hästarna till nästa tur var inne från walkern (där de alltid gör en första uppvärmning innan sadlingen) när turen innan kom in, vi fick på det sättet allt att flyta på smidigt och raskt. 
Jag tycker vi klarade det här väldigt bra faktiskt, det var en hektisk morgon med stort fokus på att hästarna skulle få träna på en så bra bana som möjligt och det fungerade utmärkt. Guldstjärna till våra tappra ryttare som kämpade på i regnet, sådana här dagar är det ett tufft jobb.
Sent igår kväll anlände en ny åring till stallet, Douze Points (ska uttalas på franska, det är ju högsta poängen man delar ut till bidragen vid röstningen i Eurovision Song Contestfinalen, dvs betyder tolv poäng). Han är uppfödd hos Tor och Helena Sigfridssons storsatsande stall (bl a uppfödare till Ascot Brass) och jag inspekterade honom alltså när vi var där på besök innan auktionen. 
Han är efter Barocci och mamman är fransk, han har fyra framgångsrika syskon med goda meriter som vunnit en hel del i Frankrike.
Idag var han ute i hagen i några timmar även om inte vädret var direkt optimalt. Han är snygg och en väldigt trevlig häst på alla sätt. Hans bästa egenskap är att han rör sig väldigt fint och lätt med mycket bra rörelser som gör att det ser så enkelt ut utan ansträngning, han bara flyter fram.
Hur ägarbilden kommer se ut för honom får jag återkomma till, det kan bli att han blir en andelshäst men inget är bestämt än.
Nu är en lång arbetsvecka till ända och vi önskar er alla en fortsatt trevlig helg!

Vanligtvis brukar fredagar vara lite av en mellandag, men just nu är det verkligen fullspäckat schema varje dag. Det känns och ser väldigt positivt ut överlag, på onsdag får vi i alla fall lite facit om den känslan stämmer med sju startande i fem lopp.
Nu ikväll anländer en ny åring, mer om det kommer imorgon!

Första turen idag var House in Order och Beach Road One. När jag kom upp till banan för att se träningen så låg dimman så tät över banan att man inte ens såg 400-meters pålen. När man står och glor in i en vit kompakt dimma för att spana efter hästarna så börjar man snabbt se i syne, man tycker att man ser dem dyka upp hela tiden. Det tar inte många minuter innan man känner sig helt knäpp och när de väl dyker upp är det knappt man vet om det är ännu en hägring eller ej. Som tur var så försvann dimman redan till andra turen, det är nog mest tidig morgon det är aktuellt nu under hösten.
Den här hösten känns just nu helt magisk, det är ju precis så här man vill att den ska vara med sol och lagom varma grader samtidigt som löven börjar få andra färger. De senaste åren har vi gått från sommar och nästan direkt till något slags vinteraktig snålkyla så passa på och njut av det härliga vädret!
Dagens träning gick mycket bra och det var flera som gick i lite extra raska tempon idag medan några andra gick snäppet lugnare. 
Startanmälan idag och på onsdag har vi sju startande, kolla in under fliken Starter (& Resultat) så ser ni där vilka det är!

En lugn pysselonsdag med lite manfrisering och annat på programmet. Nästa onsdag är det inte lika lugnt, då är det tävlingar på Bro Park och vi har sju hästar till start. Startlistan kommer ut imorgon!

Idag var det en hel del raskare träning på programmet, några att nämna:
A Ragman- startar nästa vecka och har i sina få starter inte presterat något vidare. Dock är han stor som ett hus och har behövt tiden på sig, nu visar han helt andra takter i träningen och det ska bli spännande att se om han kan göra likadant när det är lopp om drygt en vecka.
House in Order- är på gång uppåt i träningen efter uppehåll och siktar på start här under hösten. Han har börjat öka upp tempot på träningen och ser stark och kraftfull ut.
Dhakota- fick en ordentlig infektion med feber under sommaren som tog tid att repa sig ifrån. I sina lopp i år har han höjt sin handicap i varje start, han har utvecklats hela tiden och vi hoppas så klart han ska fortsätta med det under hösten. Han gör ett starkt intryck i träningen och är startklar inom ett par veckor.
Beach Road One och High Max gick i friskt tempo tillsammans mycket lätt och båda hästarna startar nästa vecka.
Sharp Eye fick vara sällskap till Perfect Sister när hon skulle jobba. De inledde med en lugnare canter som sedan ökades mer från svängen och på upploppet gick det i full fart men väl i hand. Perfect Sister siktar på kval om ett par veckor bara och ser ut att vara en häst med stora kvaliteter. Hon gör allt väldigt enkelt och naturligt, hennes formkurva i träningen pekar rakt uppåt på ett ganska ovanligt sätt. Sharp Eye var ju målfotoslagen senast och startar nu igen nästa vecka.
Nya Quagmire är en cool häst och han har en fantastiskt fin aktion, det här kan bli ett roligt tillskott till stallet. Han är inte så mycket startad än och borde kunna ha en hel del utveckling i sig. Idag fick han träna med Hällmyrans Zahra som debuterar nästa vecka och de cantrade i ett bra tempo tillsammans.
Timo Nurmos-  gör oss glada varje dag nu när han bara blir starkare och finare hela tiden. Efter allt strul som varit så är det så otroligt glädjande att han äntligen är på rätt spår igen.
Stureplan- siktar på start i oktober och även om han har några kilo runt magen att få bort innan han är helt redo så flyter han fram finare än någonsin. Han går i goda tempon men är ändå absolut aldrig nöjd, fick han bestämma så skulle det gå mycket fortare.
Snowfoot- är en mycket stor tvååring som varit i många växtperioder fram och tillbaka. Ibland kan han träna på raskare och ibland får man ta det lugnare. Han är värd att vänta på och man får helt enkelt ha is i magen, men just nu kan han träna på mer och känns redo för lite ökade tempon.
Det här "några att nämna" jag skrev i början blev visst ganska många hästar det... Det känns allmänt väldigt uppåt i träningen och med många starthästar nästa vecka så ska det bli spännande att se om det kan visa sig där också.

Måndagar är i stort sett alltid den mest intensiva dagen och det gällde verkligen idag. Fullt träningsschema med sammanlagt sju turer att rida och dessutom massor med annat som hovslagare och veterinär som alltid tar en massa tid i anspråk. När hovslagaren jobbar så kan en del av hästarna stå själva på hovslagarplatsen, men det är också ett antal som någon av oss måste hålla i medan han skor. I alla fall så fick vi väldigt mycket gjort idag och det känns bra efter en intensiv och nyttig dag.
På lunchen hade vi möte, ett s k samrådsmöte där vi diskuterar banor och annat vi vill ta upp, det är representanter från tränarna tillsammans med några ur SGS (Stockholms Galoppsällskap) som träffar flera nyckelpersoner från Svensk Galopp. Jag tycker det blev ett givande möte och det verkar finnas en hel del bra planer framöver gällande både banor och annat. Den otroligt viktiga frågan om publik på tävlingsdagar igen tog vi upp och det hoppas vi ska lösa sig inom kort då det verkar bli nya positiva regler som gäller från 1 oktober och då måste vi vara redo. Det är ju faktiskt oktober redan i slutet av nästa vecka...
Idag var det också anmälningar till Bro Park nästa onsdag och då har vi fullt upp. Vi har anmält Beach Road One, Sharp Eye, High Max, A Ragman, Kew Bridge, Chizhou samt Hällmyrans Zahra. Jag tycker loppen såg passande ut så här långt på anmälningslistan, mer exakt ser vi på torsdag när startlistan kommer ut.

En Stockholm Cup-dag med några imponerande insatser. Så klart Square de Luynes som för andra året i rad vann och var totalt överlägsen, men mest av alla Duca di Como som i det närmaste bara joggade hela vägen i Nickes Minneslöpning, vilken häst han är! Att se riktigt bra hästar tävla, då är sporten som bäst och det är sådana här fixstjärnor vi behöver.
Efter en inspirerande dag är vi nu laddade för en ny vecka!

Vilken dag och vad glad jag är!
Inför auktionen har vi åkt runt mycket och tittat på hästar och hittat en del guldkorn. På min "önskelista" fanns 6-7 hästar som var de som var intressanta. När man går på en auktion och har ett antal hästar man gillar och gärna vill köpa så är det roligt och spännande, men när det finns en häst man totalt fallit för och som man känner är något helt speciellt så är det nästan bara jobbigt. Från första sekund vi klev in i stallet på Kastanjegården så var jag helt såld av den utstrålning av stjärna han hade.
Hästen är alltså nr 79 på auktionen, en hingst efter Giant Sandman. Jag kan inte nog ösa superlativ över honom, han har allt! En ledartyp, snygg, korrekt och kraftfull med alla rätt, men framför allt den där helt fantastiska auran som bara vissa hästar har som vet att de är något speciellt, de har den där stjärnglansen.
Det blev en lång väntan och jag hade önskat att han haft ett tidigare nummer, då hade det nog blivit ett inköp ytterligare. Nu var det han som var den överlägset viktigaste hästen att köpa och vi satsade hårt på det. 
280 000 kr kostade han och vi fick honom efter en lång och hård budgivning som kändes evighetslång. Glädjen när hammarslaget föll och han blev vår var obeskrivlig, är otroligt lycklig över att få honom till vårt stall.
Auktionen gick överlag bra tyckte jag med tanke på att inga hästar fanns på plats. Tekniken med onlinebud fungerade utmärkt och arrangemanget var välordnat, men visst saknar man hästarna. Det var också många återrop och det finns en hel del fina hästar kvar som inte är sålda än.
En lång dag är till ända och den blev oförglömlig, den (ännu odöpta) fantastiska hästen är vår nu!

Träning som vanligt idag och lite nya träningsrutiner börjar sitta mer och mer, det fungerar väldigt bra. 
Ett stort glädjeämne är Timo Nurmos som efter många småstopp på vägen som gjort att säsongen blivit hel fel för honom nu ser jättefin ut och verkligen är på gång. Det är St leger om två veckor drygt och det kan bli lite tight, men huvudsaken är att han kommer tillbaka till den fantastiska häst han är. Framöver kommer han räcka i den absoluta eliten i Skandinavien, det har jag inga tvivel om alls då hans kapacitet är något utöver det vanliga och massor med mer utveckling finns kvar i honom.
Imorgon blir en väldigt spännande dag då det är auktion på åringar och för första gången utan hästar på plats och en hel del budande över nätet medan auktionen samtidigt sker på Aronsborg där jag (och många fler) kommer vara på plats.
Klockan 13.30 börjar själva auktionen och kan alltså följas på nätet, vi får hoppas att deras teknik fungerar bra när det är mycket via internet. Gå in på saef.se och kolla in filmer och mycket info och där kommer också själva auktionen att live sändas (klicka på Live Sale).
Imorgon kommer också en ny häst till stallet, Quagmire har vi köpt till stallet från Mr Ascot (tränad av Wido Neuroth). Han är en svart (ovanligt att de registreras som helt svarta) treåring efter Le Havre (samma pappa som Timo alltså) och en häst som kan bli ett fint tillskott till stallet. 

Egentligen var det varma grader idag, men det märktes inte på morgonen och tidiga förmiddagen, det blåste så mycket att det kändes som läge att sätta på sig vinterkläder. Ingen överdrift alls faktiskt, jag stolpade runt i yllevantar och drömde om en mysig dunjacka...
Träningen gick verkligen bra, väldigt många plusintryck och vi har ändrat på en del träningsrutiner den senaste tiden vilket jag tycker det har gett mycket positiva svar. Det är en bra känsla av att vi har många hästar på gång uppåt just nu. 
Eftermiddagen ägnades åt bilkörning och titt på ännu fler åringar och jag känner mig ganska redo inför helgens auktion. Så klart finns det fler hästar jag gärna hade velat åka och se, man hinner liksom inte med precis alla och får lov att prioritera.
Imorgon tränar vi vidare!

Lugn pysseldag vilket hästarna uppskattar och en dag där man hinner med en del extra saker. Vi jobbar vidare på friseringen av manar och dryga hälften är klara nu.
Imorgon träning som vanligt igen! 

En del raskare tempon stod på programmet idag och hästarna tränade på utmärkt. De som gick fortast var:
A Ragman och Chizhou- gott tempo hela vägen och båda siktar på start om två veckor, den 30e.
Kew Bridge- hon trivs bäst med att träna ensam och även hon har lopp den 30e (som blir en dag med väldans många startande från vårt stall).
Perfect Sister och Hällmyrans Zahra- den förstnämnda har utvecklats rekordsnabbt och kval ligger inte långt borta nu. Zahra har även hon lopp den 30e och för henne blir det debut.
Stureplan- är på gång mot start om ungefär en månad. Han är en kraftig häst och efter en längre bortavaro så får man grundträna ordentligt och höja träningsdosen långsamt så hela kroppen hinner med, därför har det tagit lite tid. Idag gick han i friskt tempo och fick han bestämma skulle det gå ännu fortare.
Utöver dessa så var det ett antal hästar som även de tränade på i snäppet under i tempo men ändå snabbare, det var en bra träningsdag med många plusintryck.
Imorgon blir det en lugnare dag med pyssel och annat på programmet.

Som ofta så blev det en måndag som var fullspäckad. Jag gjorde en lite extra tidig start på morgonen för att komma igång i god tid med fodring och utsläpp av hästar. Det var ett intensivt schema vi hade idag, men jag tycker ändå att dagen flöt på fint.
Gårdagens starthäst Sharp Eye mådde bra idag och verkar ha tagit sitt lopp utmärkt.
Vi fick in en ny häst igår till stallet. Valmir (som börjar hos oss den 1 oktober) har köpt Miintaka från Bent Olsens stall. Han är en jättefin häst, stor och snygg samt verkar också väldigt snäll och trevlig. Han har 82 i handicap och kan bli ett bra tillskott till stallet. Han kommer nu bara ta det lugnt och acklimatisera sig i de dryga två veckor som återstår innan Valmir är på plats.
Slutligen idag; det var en otäck olycka Per-Anders Gråberg var med om i lördags när han gick omkull på upploppet i en trång situation. Det ser verkligen illa ut när han landar på huvudet. Med tre frakturer på nackkotorna är det ju ändå väldig tur i oturen att han har full känsel och rörlighet i armar och ben och att han enligt läkarna kommer bli fullt återställd även om det så klart tar ett tag.
Han missade flera storloppssegrar igår där hans ritter fick ersättas av andra jockeys och det måste så klart kännas surt att inte kunna vara på plats och rida. Samtidigt är det nog bara den egna hälsan nu som överskuggar allt och vi önskar honom ett snabbt och bra tillfrisknande!

Lång väntan på lopp idag. Först i lopp 9 startade Sharp Eye och tills dess hann gräsbanan bli rätt ordentligt uppriden. Trots det klarade han banan och var ytterst nära att vinna, att bli trea med huvud är lite surt även om vi är toppennöjda med hans insats.
Till nästa söndag kommer de raila in gräsbanan och det lär behövas efter tio lopp på gräset idag plus ett kval och ett antal ponnylopp också för säkerhets skull...
Se mer kommentar under fliken (Starter &) Resultat!

Härlig lördag i stallet med trevlig fika, mycket folk och naturligtvis träning som vanligt i blandade tempon med en del raskare träning. 
Efter en lång vecka är jag nu trött och skulle behöva några extra timmars sömn för att få lite mer återhämtning, siktar på att hinna med det inför imorgon då det är tävlingar på Bro Park igen. Vi har bara en starthäst imorgon och jag har uppdaterat kommentarer om hans chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Idag var det som jag skrev igår en extra tidig start i stallet (strax efter klockan fem) så att hästarna skulle vara fodrade och första turen uppvärmd i walken när övriga i stallet anlände kl 05.50. Efter att ha sett två turer var det hög tid att åka in mot stan, hitta parkeringsplats och hinna med tåget mot Falköping via Skövde som gick kl 08.10.
Det var otroligt smidigt och enkelt att åka tåg, det måste varit flera år sedan senaste tågåkandet och då mestadels utomlands, i Sverige kan jag inte ens minnas när.
Vi blev hämtade vid stationen och det var en ganska kort biltur till Tor och Helena Sigfridssons fina och trevliga gård med en fantastisk utsikt över ett härligt lite engelskt landskap.
Vi har nu inspekterat alla deras åringar och med det och övriga hästar vi har sett så börjar det sakta ta form vilka hästar som känns aktuella inför auktionen även om vi ska hinna med att se fler under nästa vecka också.
Det var en supertrevlig utflykt och det ska verkligen bli spännande med auktionen nästa vecka. Det finns redan nu flera hästar som jag verkligen har fastnat för.
Dagens auktion i Danmark var enormt många återrop. Känslan efter ett väldigt speciellt år är att priserna kommer gå nedåt rejält, men det återstår så klart att se. Det här är lite som Börsen, när den tillfälligt går ner så är det läge att investera, det kan vara fyndläge i år!
Jag kan inte uppdatera här med dagens datum utan åtminstone skänka en tanke till alla de människor som miste livet eller deras anhöriga idag för 19 år sedan, en dag man aldrig glömmer.

Idag var det förutom träning och det vanliga stallarbetet även en riktig pyssel-och fixdag. Det var till att börja med uppackning av lådor mm som var med i Malmö (när man kommer hem sent på kvällen så vill man sällan städa och ha sig i transporten utan man vill bara hem). Därefter kördes transporten tillbaka där vi hyrde den, nystädad och fin.
Vi hann också med att frisera fem manar (det är nu dags igen att ta tag i det här projektet som ständigt är aktuellt) och det hanns även med en ordentlig fixning av underlaget i walkern. 
Imorgon är det lite annorlunda upplägg på dagen. Vi kommer åka tåg till Falköping på morgonen för att kolla in åringar inför auktionen hos Tor och Helena Sigfridsson. 
Innan dess vill jag gärna se så många hästar som möjligt träna, så det blir extra tidig start i stallet och de första hästarna kommer ridas tidigare än vanligt.
Rapport från dagen kommer naturligtvis som vanligt imorgon!

Fint lopp av Beach Road One idag, men så klart samtidigt surt att sitta instängd och missa segern när det bara är sju hästar med i loppet... Han blir trea och endast en längd från segern och det fanns en hel del kvar i honom eftersom han kom ut för sent. Jag är i alla fall väldigt nöjd med hans insats, nu startade han för första gången efter sin nya handicap 82 och visade att han klarar det bra och det trots resa till Jägersro. Han lär sig mer och mer det här med att resa, men det tar ändå en del på honom så han är strået vassare på hemmaplan.
Se mer utförlig kommentar under fliken (Starter &) Resultat.
Slutligen; stort Grattis till Malva som tog körkort idag på första försöket! 

Jag brukar ibland skriva att det var en lång dag och det var ingen överdrift gällande idag. Först träning på morgonen parallellt med packning och förberedelse inför resan till Jägersro. Vi kom iväg senare än beräknat, men klockan 11 rullade vi ut från Bro Park. På vägen körde vi igenom trafik, hällregn och värst av allt en blåst med kastvindar som tog tag i transporten gång på gång. Det här är bara andra resan jag kör och det var ingen lek där ett tag att hålla bilen stadig på vägen, men faktiskt gick det ändå bra.
Framme på Jägersro och alla vanliga rutiner med fixning av box, tvätt och promenad och fodring.
När allt var klart så hoppade vi in i bilen igen och körde till Kastanjegården där famlijen Henriksson tålmodligt väntat på oss och det hade hunnit bli mörkt innan vi anlände (bilresan dit tog närmare en timme efter lite felkörning mm). Så vi fick titta på deras fina åringar inne på stallgången vilket ändå gick bra och det är så klart väldigt värdefullt att inför auktionen hinna se så många åringar som möjligt.
Det blev väldigt sent innan vi kom tillbaka till Jägersro och därefter till hotellet och nu väntar några timmars sömn inför morgondagens tävlingar. Beach Road One är i lopp 1 och jag har som vanligt uppdaterat kommentar inför hans lopp som ni hitar under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Så börjar en ny vecka och lite nya rutiner också. Nu har vi extra hjälp med stallskötseln medan personalen mer kan fokusera på ridningen och vi startar upp med den första turen redan kl 6.30 nu framöver istället för mockning först innan ridningen.
Det var som vanligt på måndagar väldigt mycket med hovslagare och annat, men det flöt på överraskande bra trots att det nya upplägget kanske inte helt sitter än, man måste lära sig hur man ska lägga upp arbetet på bästa sätt vilket tar några dagar.
Träningen gick utmärkt och hästarna var lite extra pigga som de oftast är på måndagar.
Efter lunch hade vi tränare ett möte med Stockholms Galoppsällskap och där var även vår nya tillfälliga VD Jan Ohlsson med och kunde svara en hel del på våra frågor (om precis allt möjligt) samt också få en hel del input från oss om vad vi tycker, undrar, önskar mm. Jag tror det här mötet var väldigt bra, det ger en bra insikt i vilka saker vi funderar på och kommunikation och information är alltid viktigt och givande.
Jag lovade i lördags att presentera Tobias efterträdare och det är med stor glädje jag kan berätta att den första oktober börjar Valmir De Azeredo som ställföreträdande tränare med ett stort ansvar i stallet. Han är en oerhört duktig ryttare som är extra skicklig med unghästar samt att han har en lång erfarenhet och kunnande. 
Det här ser vi verkligen fram emot, det känns enormt roligt och inspirerande att han kommer till oss. 
Imorgon blir det träning som vanligt på morgonen och därefter kör vi mot Jägersro med Beach Road One som startar onsdag lunch!

En riktigt lugn dag och uppladdning inför kommande vecka som blir minst sagt fullspäckad. Att få sova ut och bara drälla runt en dag var väldigt välbehövligt, det var länge sedan det.
Hästarna var som vanligt ute i walkern och hagarna och är nu även de laddade för en ny vecka.

Hemma efter en lång, men väldigt trevlig lördag! Träning som vanligt på förmiddagen med en del raskare träning och hästarna såg mycket fina ut. 
Som jag skrev igår så var det ingen vanlig lördag, det var Tobias sista arbetsdag. Han har ju varit i vårt stall länge, först som praktikant, sedan som anställd och därefter som assisterande tränare. Han kommer vara saknad med sitt glada humör och sitt engagemang.
Vi firade honom på fikat med presenter och tårtor, vi har aldrig någonsin haft så många tårtor på en gång, fem stycken blev det till slut och alla var av större storlek och framför allt var alla supergoda. Vi var väldigt många på plats idag och det kändes jättefint att vi kunde få ett så bra och mysigt avfirande. 
Planen för Tobias är att åka till USA och jobba, men det här med papper kan ta mer tid än han från början trodde så nu kommer han nog vänta med det till våren och han kommer innan dess att åka till Dubai med den eller de hästar vi åker dit med vilket vi siktar starkt på. Så helt försvinner han inte från stallet även om det så klart nu blir stora förändringar.
Det gör också att all ordinarie personal stannar hemma och jobbar med hästarna över vintern. 
Tobias efterträdare är klar och anländer den 1 oktober, presentation kommer på måndag. Den personen har själv valt att inte åka till Dubai utan vill vara hemma och jobba med hästarna vilket känns perfekt att ha en fullt ansvarig hemma hela tiden. I vintras var ju Tobias i Dubai och jag åkte fram och tillbaka, på det här sättet är vi betydligt bättre rustade på hemmaplan i vinter.
Efter vi var klara vid lunch så blev det mer tårta (vi får jobba hårt om allt ska gå åt...) och så en hundpromenad tills regnet satte igång plötsligt.
På eftermiddagen åkte vi ett helt gäng till Eva Isacsson-Sjunesson och Bosse Helander (deras gårdar ligger väldigt nära varandra) och tittade på alla deras åringar. Eftersom åringarna för första gången inte kommer vara på plats utan endast via film vid auktionen så krävs det att man åker runt och inspekterar. Auktionen är lördagen den 19 september, så det är inte lång tid kvar och det blir hektiskt att hinna med. 
En film kan man absolut få ett intryck av, men för att se ordentligt alla fördelar och nackdelar så bör man se dem "live" tycker i alla fall jag.
Imorgon blir det en lugn dag, men sedan väntar en väldigt intensiv vecka med både resa till Jägersro, åringsinspektion, möten och naturligtvis träning. Veckan avslutas med tävlingar på Bro Park nästa söndag, så det är ett fullspäckat schema som väntar.
Önskar er alla en fortsatt trevlig helg!

En trevlig höstdag idag, lagom varmt och så lite helgkänsla på det även om vi så klart jobbar som vanligt imorgon. Träningen gick utmärkt i blandade tempon, men mest åt mellantempohållet (det kanske inte är ett helt korrekt ord det...?). 
Idag åkte Shylock till sin nya ägare för att blir ridhäst och det känns verkligen jättebra, han har kommit till en supertrevlig tjej och ett fint hem.
Förra året tog han tre raka segrar och året innan två segrar, han har varit en rolig häst att ha och en stor personlighet. I våras fick de flesta hästar en släng magsjuka med svullna ben (som de lätt kan få när magen krånglar) vilket gick över på bara ett par dagar. Men hos honom hängde det kvar och han blev aldrig riktigt i balans igen och har därför inte kommit igång och startat. Så nu låter vi nu honom få ett nytt liv som ridhäst istället och jag tror han kommer trivas strålande. Han kommer förmodligen bli rätt tjock eftersom han även i full träning och toppkondition varit åt det kraftiga hållet (för att uttrycka sig diplomatiskt...). Jag fick rapport med bilder och filmer direkt när han anlände och det tog inte lång tid förrän han stod och åt gräs oavbrutet... :)
Imorgon är det en speciell lördag, mer om det imorgon!

Idag var banan jättefin igen och vi kunde träna på raskt vilket naturligtvis var efterlängtat efter några dagar med återhållsamma tempon.
Några att nämna:
A Ragman, Kew Bridge och Hällmyrans Zahra tränade i samma tur och det gick undan rejält hela vägen, de såg mycket starka och fina ut.
Beach Road One och Chamori tillsammans i gott tempo som ökades lite till över upploppet, en bra träningsrunda.
Sharp Eye startade i söndags och fick idag träna med Perfect Sister som verkligen har stått för en fantastiskt snabb utveckling den senaste tiden, hon har kommit igång väldigt fint.
Några till som är på uppåtgående är Stureplan (som kommit ganska långt i sin träning och går i bra tempon), House in Order och Eye for an Eye, de kommer alla komma igång nu under hösten.
Idag var det startanmälan till nästa onsdag då vi har Beach Road One på Jägersro. Han är med i lopp 1 och när man ska köra hem i rätt många timmar så är en tidig start verkligen en glad nyhet, skillnaden mellan att ha häst i första eller sista loppet är stor.
Det var en bra tränings och arbetsdag idag och imorgon tränar vi vidare!

Lugnare onsdag med lite extra pyssel och fix, det är sådant tävlingsfria onsdagar är bra för. 
Det jag väntar på är beskedet när det höjs från 50 till 500 för folksamlingar, vilket innebär att vi kan börja få tillbaka ägare och publik till tävlingarna. Det lät som att besked skulle komma på tisdagen, dvs igår men det har det inte gjort. Det bör ju komma när som helst nu och det som är spännande är om det börjar gälla direkt eller något datum framåt i tiden och i så fall när. 
Jägersro hade nu tydligen ansökt om att få ha restaurangen öppen på söndag när det är Travderbyt, så visst kan vi nu börja förbereda oss på att det är på gång. Vi får hoppas att Svensk Galopp är redo så fort det finns klartecken för lättnader. Det här är ju en så viktig fråga och ni som läser här kommer få höra mer om detta, jag väntar med spänning på besked.

Så var det september då och då känns det ännu mer som att sommaren nu är slut. En hel del regn de senaste dagarna har så klart också bidragit till höstkänslan och även i natt hade det regnat. På morgonen var banan ungefär som igår, jämn men mättad på vatten.
Vi får ju banan harvad varje timme vilket är en lyx man kanske inte tänker så mycket på, men det är en stor förmån att kunna träna på nypreparerad bana hela dagarna. För varje körning idag samtidigt som solen sken rejält så blev banan bättre och bättre och vi anpassade tempot efter förutsättningarna. Dvs de som reds i de sista turerna kunde träna på raskare än de som reds i de första, de fick hålla igen mer på tempot. 
Det var länge sedan vi behövde tänka på banförhållanden, hela sommaren har vädret inte påverkat upplägget av träningen, banorna har alltid varit bra oavsett väder. Nu med höstens intåg så behöver man vara mer engagerad i väderprognoserna för att planera träningen. T ex om vi planerat lugnare träning en dag då det ska regna hela kvällen så är det förmodligen bättre att lägga in den raskare träningen den dagen istället. 
Imorgon är det lunchtävlingar på Göteborg där vi denna gång inte har någon starthäst utan vi laddar för nästa vecka istället med både Jägersro och Bro Park! 

Det hade regnat mängder under natten och stora pölar låg över hela stallplanen. Dirttrackbanan var därför ganska ihoppackad men ändå i förhållandevis fint skick.
Dagens träning blev därför av det mer samlade slaget, efter uppvärmning blev det ett ganska lugnt varv på banan för samtliga hästar. Undantaget var A Ragman som var ute på gräset och tränade och han såg mycket bra ut i raskare tempo. Han är en enormt stor häst som tagit mycket tid på sig för att bli klar i kroppen, bara de senaste veckorna har han utvecklats massor och gör så hela tiden.
Det var anmälningar idag och vi har nästa onsdag Beach Road One på Jägersro. Dessutom är det Bro Park nästa söndag och där har vi en hel del anmälda: A Ragman, Bright Light. Sharp Eye och Chamori. 
Först ut är alltså Jägersro och den startlistan är ute på torsdag, Bro Park först nästa måndag.
Imorgon hoppas vi på regnfritt väder!

Lång dags väntan på start. Endast en starthäst idag och han var med först i lopp 7. Sharp Eye gjorde ett helt godkänt lopp efter en bra avslutning och blev femma, endast 3,5 längd från seger. Han kommer gå framåt på det här loppet och nästa gång (om två veckor) är det 200 meter längre vilket bör gynna honom.
Se utförligare kommentar under fliken (Starter &) Resultat!
Även idag hade SGS servering ute på parkeringen med grill, smörgåsar och dricka och det var populärt och välbesökt, ett mycket bra initiativ tycker jag och en förhöjare av trevlighetsfaktorn. Vi hoppas ju dock att tävlingarna inom kort öppnar upp för publik, det blir en spännande vecka med väntan på besked från regeringen.

En toppentrevlig lördag på alla sätt. Bra träning där några gjorde raskare träning och det var en del mycket fina intryck. 
Trevligt fika med många ägare på plats och ja, vi håller avstånd på ett bra sätt. Det känns väldigt bra att vi nu kommit tillbaka till våra lördagsrutiner även om vi så klart tänker på säkerheten också vilket inte är några problem med tanke på att det är stora ytor och utrymmen överallt.
Imorgon är det tävlingar igen och vi har bara Sharp Eye till start. Våra svenskfödda tvååringar är ännu inte startklara även om de är klart på gång i träningen, annars hade SM för tvååringar kunnat vara aktuellt. Siktet för dem är snarare inställt på de senare storloppen för skandinavienfödda under hösten som t ex Auktionslöpet och Kriteriet.
Jag har som vanligt uppdaterat kommentar om morgondagen, se under fliken Starter (& Resultat).
Dessutom finns nu som utlovat nya bilder både från träning och tävling av toppenkvalitet, så kolla in Veckans Bilder!

Vart tog sommaren vägen? Det är bara en vecka sedan det var för varmt på nätterna för att lägga på täcken på hästarna, det var den där tryckande värmen som aldrig riktigt försvann någonsin under dygnet. Nu känns det som att sommaren är puts väck och temperaturen ligger på 6-8 grader varje morgon, en extrem snabb förändring från sommar till höst. 
Idag var det en trevlig arbetsdag med några raskare arbeten, dock var det mestadels mellantempon som gällde för de flesta. Imorgon är det ytterligare några snabbare träningar inplanerat för några av hästarna.
Imorgon kommer också en ny bilduppdatering här på sidan!

Inte som att jag studsade upp på morgonen imorse... Resor sliter alltid och när jag nu också kört transporten för första gången så var det så klart ganska mycket mental spänning när man inte är van.
Stallet ska dock skötas som vanligt och hästarna tränas och man kommer ändå igång förvånansvärt fort. Dagen har flutit på utmärkt faktiskt och hästarna har tränat på fint.
Bästa nyheten för dagen, ja inte bara för dagen utan den bästa på evigheter läste jag alldeles nyss. Det verkar nu vara väldigt nära att gränsen för folksamlingar höjs från 50 personer till 500, kanske redan nästa vecka om jag fattar rätt?
Det här vore helt fantastiskt i så fall, det innebär att publiken kan komma tillbaka och framför allt då att ägare kan vara med på tävlingar och se sina hästar tävla. Det skulle betyda oerhört mycket för hela galoppsporten, det är jag säker på. Att ägarna får vara med igen och får upp peppen är ju extremt prioriterat, det har så klart varit väldigt tråkigt för dem att inte kunna vara med varken i ledvolten inför loppen eller i vinnarcirkeln vid vinst. Att vara på plats och se sin häst tävla live, är ju en stor bit av det man vill uppnå som hästägare.
Under våren och sommaren med publikstopp har vi i vårt stall försökt att göra alla så delaktiga som möjligt med uppdateringar i sociala medier mm, men så klart kan inget ersätta att få vara med själv. 
Nu stundar också åringsauktioner både i Sverige och utomlands och att det finns intresse och att det blir köp av åringar är oerhört viktigt för både tränare, uppfödare och hela galoppsporten. Nya hästar måste komma in och fylla stallarna, unghästar som framöver både kommer vara med i de största loppen men även hästar som är en viktig kugge i hela maskineriet för galoppen genom att de är med i loppen. Hästar i loppen ger spel som i sin tur ger prispengar så småningom, allt hänger ihop.
Nu hoppas och väntar vi på att få ett klartecken inom kort för nya positiva regler, hoppet lever! 

Nu är vi hemma igen och resan har gått bra. Faktiskt så har jag kört hela vägen fram och tillbaka och det är första gången någonsin jag överhuvudtaget kör en häst eller en större bil. Det kändes lite stressat på förhand att direkt ge sig ut på en så lång resa, men det gick över förväntan och det kändes redan efter en stund ganska avslappnat trots allt.
Det blev två fjärdeplatser och båda hästarna gjorde helt okej lopp. High Max inte långt slagen efter ett stopp och vi fick en hel del nyttig input för framtida lopp. Kew Bridge var lite väl entusiastisk och stack helt enkelt iväg från start i front med rätt många längder och det var inte planen på förhand. Ingen skugga över Malva, hon gjorde vad hon kunde men Kew blev helt enkelt för stark. 
Med lite mer tur hade det kunnat bli mer utdelning, men vi åker hem med en del bra svar och idéer för kommande lopp. 
Jag har som vanligt uppdaterat med mer kommentarer och det finns som vanligt under fliken (Starter &) Resultat.

Nu är vi i Malmö efter en lång dag. Först träning på förmiddagen och det var en hel del raskare träning och flera plusintryck, det känns som att många hästar är klart uppåt i form.
Vi kom iväg efter sista turen var riden och klockan var ca 11.30 när vi rullade ut från Bro Park. Väl framme i Malmö så var det som oftast travtävlingar på Jägersro men idag Derbykval och därmed väldigt mycket hästar på plats. Det gjorde att vi våra gästboxar var uteboxar längre bort, inte någon av de vanliga uppstallningarna.
Eftersom högtalarna hördes ganska mycket så satte vi bomull i öronen på dem efter sedvanliga promenad, fodring och fixning. Vi ville så klart ha lite koll på dem under kvällen så gick vi iväg och åt middag och kom sedan tillbaka och tog ur bomullen och lade på stalltäckena lagom till sista travloppet. Hästarna mådde fint och verkade lugna och det är ju det man gärna vill se innan man lämnar dem för natten.
Imorgon lunch är det då alltså tävlingar här och jag har nu uppdaterat med kommentarer om deras chanser. Ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Det känns som första höstdagen idag, betydligt kyligare i luften än tidigare och speciellt tidigt på morgonen när vi började arbeta.
Precis som vanligt med måndagar så var det en dag med mycket på programmet; träning som vanligt, hovslagare, startanmälan samt en hel del annat som skulle fixas.
Imorgon reser vi ju till Jägersro med High Max och Kew Bridge inför tävlingarna onsdag. Idag var det också startanmälan till söndag och där har vi faktiskt bara en starthäst och det är Sharp Eye i Sunday Special. Vi har dock betydligt fler hästar som kommer ut under kommande tävlingsdagar framöver, i september är det planlagt med många starter. 
Imorgon blir det förutom det vanliga dagboksinlägget även som vi brukar kommentarer om onsdagens starthästar, det kommer under resvägen!

Lugn söndag för både hästar och folk eftersom det inte blev någon starthäst i Norge idag. Istället har vi laddat batterierna för kommande vecka då vi reser till Jägersro på tisdag för tävlingarna onsdag samt att vi också har tävlingsdag på Bro Park nästa söndag.

Hemma efter en händelserik och superhärlig dag! Morgonen började som vanligt med arbete och träning av hästar. Första turen reds extra tidigt för att vi skulle kunna avsluta all ridning tidigare än normalt.
Efter sista turen var serverades vi lyxfika med en väldans massa godsaker, jag tror vi hade allt från frukt och wienerbröd till lax och bubbel. Dessutom en lika fin som mumsig tårta i Beach Road Ones dressfärger, det var ju hans seger vi firade idag. 
Hälften satt på uteplatsen och fikade och hälften inne, det går jättebra att besöka oss utan att ta några risker om man är försiktig eller i en riskgrupp. Det känns jätteroligt att vi är igång med våra lördagar igen även om vi som sagt håller på säkerheten för var och en.
Efter träning och fika så återstod alla andra sysslor i stallet och att ta hand om hästarna. Schemat och planen idag var gjord för att vi skulle vara klara ungefär en timme tidigare än vanligt.
Idag var nämligen ingen vanlig dag, idag var Matilda och Johans bröllopsdag. Matilda (Sandell) som tidigare jobbat hos oss och fortfarande kommer och rider då och då gifte sig på i Ljusterö Kyrka med Johan Lindberg som tidigare varit jockey och numera jobbar som banpersonal. 
Många av oss var alltså bjudna på det här fina bröllopet och det är därifrån jag nu kommit hem. Vi har haft en fantastiskt eftermiddag och kväll med bröllop och dessutom dop av deras lilla dotter Alva. 
Så efter en lång, intensiv och mysig lördag så önskar jag nu alla en fortsatt trevlig helg!

Idag kom vår stallkatt Frankie tillbaka! I dryga tre veckor har han varit försvunnen, ute på rått-turné. Vi har lagt upp mat till honom varje kväll och den har försvunnit ungefär varannan dag. Den står på ett så pass knepigt sätt att jag var ganska säker på att det var han och ingen annan katt som ätit av den. 
Vi (framför allt Anne) har varit ute och ropat efter honom väldigt mycket, men desto längre tid som gått desto mer förvildad blir han ju. 
Häromdagen såg Ulrika (Holmqvist) honom jaga ett rådjur (lätt storhetsvansinne?) vid skogen längst nere vid rakbanan och vi åkte dit men utan resultat.
Så imorse när jag precis släppt ut en häst på walkern så hör jag ett jamande och så kommer han strosande från ingenstans. Fantastiskt vad glad man blir!
Han ser inte ut att ha haft det svårt direkt, betydligt tjockare än innan han försvann. Nu får han hålla sig inne i ett par dagar så han blir lite mer hemtam igen, han har ätit massor med godsaker under dagen.
Träning som vanligt idag och hästarna skötte sig fint i blandade tempon åt det lugnare hållet.
Mest spännande idag var presskonferensen om publik på konserter och idrottsevenemang, får vi publiken tillbaka nu? Svaret var oklart men lovande skulle jag säga. Min tolkning är att från den 1 oktober är det stor chans att vi under ordnade former kan släppa in folk till tävlingarna igen. Att det inom kort kommer riktlinjer med hur det ska fungera mer exakt.
Nu gäller det för travet och galoppen att ligga på och komma med förslag till myndigheterna hur det ska gå till. Vi har ju stora ytor och alla möjligheter att vid behov dela in i olika zoner med begränsat antal personer på varje del, det här ska ju absolut gå att lösa. Jag tror vi alla längtar tills vi kan ha ägare, publik och stämning på tävlingarna igen och nu ser det ut att vara bra chans att vi kan få det inom kort!

Klart man var pigg imorse, lättare att studsa upp när väckarklockan ringde efter den fina segern igår. Det var sedan en spännande väntan på Beach Road Ones nya handicaptal och vi hade gissat på 80-82, han stod ju i 78 igår. 82 blev det och fyra kilo är en rejäl höjning utan tvekan,men samtidigt vann han enkelt så det är svårt att gnälla på det.
Idag blandad träning som gick fint och det känns som att det är flera hästar, ganska många faktiskt, som är kraftigt på väg uppåt i form. De som gick raskast tempo var Kew Bridge, High Max och Sharp Eye, dvs de hästar som startar nästa vecka.
Startlistan till Jägersro (på onsdag) kom idag och där har vi Max och Kew till start. På måndag kommer startlistan till nästa söndag, den 30e på Bro Park där Sharp startar.
Vi firade gårdagen lite lätt idag till fikat, men mer firande med tårta och bubbel blir det på lördag och det ser vi fram emot!

En mycket härlig seger idag genom Beach Road One! Alla segrar är så klart roliga, men när det är en häst vi haft höga förhoppningar på och man börjar skymta lite av den kapacitet vi vet finns så är det extra roligt. Han bar 66 kg i loppet idag, men vann trots det väldigt lätt och det fanns en hel del kvar i honom över mål.
Jag tror han till nästa år kan ta sig upp i den högsta klassen, han är bara fyra år och efter halsoperation förra året så fungerar han nu som han ska och eftersom det här bara var hans elfte start någonsin så finns det definitivt mer utveckling i honom.
En mycket fin ritt av Fredrik också som satt lugn och väntade och gjorde allt rätt. Se närmare kommentar under fliken (Starter &) Resultat!

Fortfarande varmt och även idag blev det ridning direkt från tidig morgon och stallsysslorna sist, när träningen var klar. Man måste alltid anpassa sig så mycket man kan efter väder och vind för att hästarna ska få träna med så optimala förutsättningar som möjligt.
Det var en del raskare tempon på programmet idag och det såg bra ut för de som gick snabbare och även för de övriga som gick i mellantempon eller lugnare.
Två hästar jag vill lyfta fram lite extra idag:
Stureplan- Han ser kanske bättre ut än någonsin och det är en fröjd att se honom galoppera på banan. Han börjar nu komma igång mer och mer tempomässigt och vi har börjat snegla på passande lopp för honom även om det är ett tag kvar tills han är startklar. 
Perfect Sister- Hon har växt mycket sedan hon kom in och inte alls varit klar för mer än lugn träning. Nu har det plötsligt vänt, precis så är det ofta med tvååringar som kan gå från en växtperiod till att vara redo på mycket kort tid. Hon har nu börjat cantra mer och det här är en jättefin häst som det ska bli väldigt spännande att se hur bra hon blir.
Imorgon är det då tävlingar igen och vi har två starthästar och de är med i samma lopp. Mer utförliga kommentarer om deras chanser finns under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Så här dagen efter resa så är man ganska trött och sliten, men det är bara att starta upp en ny vecka och måndagar brukar innebära ett fullspäckat schema och så också idag.
Många turer att rida och med tanke på värmen så började vi rida tidigare och flyttade en hel del av morgonens stallsysslor till efter träningen var avslutad vilket fungerade bra. 
Det ser ut som att värmen ska avta mot slutet av veckan, men så länge den håller i sig gäller det att prioritera en så tidig träning som möjligt för hästarnas skull.
Idag var det också anmälningar, både till nästa onsdag på Jägersro där vi har Kew Bridge och High Max samt även till Bro Park söndagen efter, dvs den 30 augusti och där har vi i första hand Sharp Eye i en Sunday Special. 
Först är det dock tävlingar på Bro på onsdag som vi nu laddar för och kommentar om de starthästarna kommer som vanligt imorgon! 

Aktuellt

 • Andelar Åringar +

  Två svenska åringar är redan inköpta och vi siktar på fler hästar vid höstens auktioner utomlands.
  Är du intresserad av att vara med på en mindre eller större andel?

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1