Dagbok

Stallets dagbok

En lugn dag idag för hästarna vilket är nyttigt både mentalt och för återhämtning efter hårdare träning. Det blev lite extra mycket pyssel och fix istället.
Roligt att se Jägersros vårpremiär idag, nu är vi verkligen igång och redan om en månad sätter även Göteborg igång sina tävlingar på gräset.
Imorgon tränar vi som vanligt och dessutom kommer startlistan till nästa onsdag då vi tävlar igen på Bro Park.

När dagens första tur red ut sken redan solen. När andra turen red ut sa Fredrik att "det var ett helt underbart väder", solen värmde från en klarblå himmel. En halvtimme senare kunde inte ens den blåa himmeln skymtas, grå moln täckte varenda centimeter. Några minuter senare öste regnet ner, helt otroligt vad fort det väderomslaget gick!
När det regnar och man rider en häst som ligger på så kan det bli extra jobbigt, tyglarna blir blöta och man får inte samma tag i dem. Både Lina som red Bright Light och Angelika som red Light Treading fick kämpa hårt för att hålla sina hästar. Även om båda gick i ett raskt tempo så ville hästarna gärna gå ännu fortare.  
I dagens fjärde tur blev det startboxträning, det var Chamori, Snowfoot och A Ragman som var där. A Ragman närmar sig kval och även om han tränat mycket i startboxarna tidigare så var det ett tag sedan och några repetitioner är bara bra. Tvååringarna övar vi flitigt med nu när startboxarna finns tillgängliga varje dag, man behöver inte träna så himla länge varje gång utan bara göra det lite lätt och okomplicerat.
Sista (och sjätte) turen för dagen var Perfect Sister som vi sätter igång igen efter ett liten vila pga förkylning och växtperiod. Hon har samma fina psyke och självförtroende som sin syster Perfect Girl Ester, okomplicerad och cool. Efter några dagars igångsättning med travturer är hon nu redo att återuppta canterträningen igen.
Idag öppnade då den andra rakbanan, den högra, samtidigt som den vänstra för tillfället är stängd för underhållsarbete. Den högra kändes mycket bra, precis lagom djup med bra svikt under. Vi har varit mer än nöjda med den vänstra banan hela tiden, men frågan är om inte den högra till och med är snäppet bättre? Så kändes det idag i alla fall.
Gällande fix och pysselavdelningen så jobbar vi vidare med frisering av samtliga manar och fler än hälften är klara. Idag blev det också plantering av blommor i alla lådorna vid vår infart, vinterns ljungblommor har kämpat tappert men verkligen gjort sitt och det var skönt att få dem utbytta. 
Imorgon är det en lugnare dag efter två dagars raskare träning.

Idag var det utlovat vårväder, men det kändes åt det kallare hållet imorse. Under förmiddagen steg dock graderna fort och vid lunch var det närmare 14 grader, fantastiskt härligt!
Rakbanan var stängd för underhållsarbete idag och då blev det träning på dirttracken istället. Måndagar betyder höger varv där, något vi har lyckats glömma bort mer än en gång... Idag var vi dock duktiga och red i rätt varv redan från första turen, än är inte undrens tid förbi... ;)
Hästarna tycker det är lite roligt med variationen av varv, men samtidigt ser man dem inte lika bra, när de passerar på upploppet har de precis satt igång och går ännu i lugnt tempo. Det man vill se på slutet är hur pass lätt i hand de går och hur de ser ut då, men det är ju långt bort på bortre långsidan och man har inte alls samma uppsikt. Dock är det här bara en gång i veckan och det är nyttigt att träna i andra varvet emellanåt.
Tobias jobbar vidare inne i stallet än så länge, men hans finger har blivit mycket bättre de senaste dagarna. Vi har fått väldigt mycket städning, sortering, krattning mm gjort sedan han började jobba med endast stalltjänst hela dagarna. Ordning och reda är något jag verkligen uppskattar och eftersträvar, det känns skönt att vi hunnit med det där lilla extra man inte alltid prioriterar, hästarnas träning och skötsel kommer ju alltid först.
Imorgon öppnar rakbana nr 2, den bana till höger som legat plattad under vintern och som nu är redo för träning igen. Samtidigt kommer den vänstra banan hållas stängd för underhåll ett tag. Vi kommer blanda träning på rakbanan och dirttracken imorgon.


Eftersom vi inte hade några starthästar idag så fick jag snällt följa tävlingarna via datorn istället. Det blev en bra sändning med mycket uppsnack, jag tycker verkligen Svensk Galopp hade jobbat på att få till det så bra det bara gick med tanke på omständigheterna. 
Även om vi för en gångs skull inte var med och tävlade så kändes det ändå roligt att säsongen nu är igång äntligen!
Imorgon inleder vi en ny veckas träning!

I skrivande stund sitter jag samtidigt och tittar på Dannys livestreaming från Globen. Där skulle jag (och väldigt många fler) varit på konsert idag. Nu spelar han i ett tomt Globen och mycket folk (fler än 40 000 var det när det startade och fler ansluter) sitter hemma och tittar.
Jag önskar innerligt att livet ska bli som vanligt igen snart, att gå och backa undan från folk för att inte komma nära någon har snabbt blivit en reflex och vardag. 
Vi som kan vara ute ska ändå inte gnälla, det finns många människor som sitter isolerade och all sympati till er!
Nu över till dagens rapport:
Sju minusgrader imorse och rakbanan hade en del frusna klumpar, däremot var dirttracken i utmärkt skick efter nattkörning så där tränade vi alla hästar idag. Det var många ryttare som ville komma och rida idag, så det blev flera stora turer och en hel del rask träning stod på programmet.
Hästarna skötte sig mycket bra, såg starka ut och jag är mycket nöjd med dagens intryck.
Vi avslutade dagen som vanligt med en trevlig hundpromenad runt gräsbanan i solen och jag åkte sedan hem med en bra helgkänsla.
Imorgon drar vi igång tävlingssäsongen på Bro Park, men eftersom vårt stall inte har starthästar förrän nästa gång så kommer vi följa tävlingarna via atg.se.
Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Att påstå att det var blåsigt idag var ingen överdrift. När jag körde till stallet på morgonen var det flera gånger som vinden tog tag så hårt i bilen att den knappt gick att styra och man fick hålla nere på farten. 
Jag var faktiskt tveksam om det skulle gå att träna, det gick knappt att ta sig mellan fikarummet och stallet och när man öppnade ytterdörrarna så flög de upp med en smäll. Dock mojnade det en hel del innan vi började rida och även om det blåste friskt hela förmiddagen så var det absolut inga problem att genomföra träningen.
Hästarna skötte sig mycket bra trots vädret, det är ju annars lätt att de blir lite extra pigga och ofokuserade. 
Idag var som ofta på fredagar en mellandag där tempot var snäppet lugnare och imorgon blir det raskare igen.
Imorgon är det ju lördag och som jag skrev förra fredagen så håller vi igen på besöken just nu. Det är av största vikt att inte äventyra att vi får avhålla tävlingar och att vi då håller oss borta från smittan. Sedan är det ju också så att om vi i stallet skulle få in en helt vanlig förkylning så innebär det ändå med de omständigheter som råder att vi måste stanna hemma tills vi är helt friska och det även om det bara är väldigt lite. Så för att inte äventyra att vi kan sköta hästarnas träning så är varje person färre vi träffar en minskad risk för problem.
Vi längtar alla tills det är som vanligt igen och alla får hjälpas åt i kampen mot att vi når dit!

På söndag är det ju dags för vårens första tävlingsdag på Bro Park. Vi kommer faktiskt inte ha någon starthäst, Label Black är struken och han var vår enda startanmälda häst. Därmed kommer jag och övriga i stallet få se tävlingarna hemifrån vilket känns lite ovant. Att tävlingarna överhuvudtaget kan avridas beror ju på att det är klassat som en arbetsplats (vilket jag skrev om häromdagen). Svensk Galopp tar det här på största allvar och har skickat ut tre sidor med noggranna instruktioner till alla aktiva och det är stenhårda och tydliga regler som gäller tävlingsdagar. 
Endast ryttare, tränare, träckare samt funktionärer kommer in på området, vakter kommer kontrollera alla. Varje tränare måste anmäla vilka som träcker och samtliga ska visa id-handling samt ett särskilt kort som delas ut.
Bastun och duscharna är stängda och de som bara har en ritt får inte byta om i omklädningsrummet. Då återstår ett fåtal med flera ritter och de får anvisade platser långt ifrån varandra. Tränare får inte komma in i omklädningsrummet utan får hämta sadlar vid utgången och ge ridorder per telefon innan. 
Det här var bara några av alla nya regler som gäller, men jag tycker det är bra att vi visar att vi gör det här så strikt som möjligt.
Dagens träning gick utmärkt och hästarna tränade på och såg fina ut. Det blev en bra och effektiv dag där vi förutom själva träningen även hann med mycket annat arbete i stallet som behövdes göras. Tobias gör ett mycket bra arbete inne i stallet nu när han inte kan rida för tillfället.
Nu framåt kvällen yr snön här, jag som trodde att vi sett det sista av snön nu innan våren. Vi får hoppas den försvinner lika fort som den kom!

Äntligen april! Kan man inte se en liten ljusning i att nu är i alla fall mars över? Vi har ju haft en synnerligen mild och rent fantastisk vinter, så det vore synd att klaga. Jag tänker mera på att med våren och värmen så säger många forskare att det är större chans att det här jädrans viruset avtar. Man vill ju bara att allt ska vara som vanligt och normalt igen...
Idag var det en lugnare dag med pyssel och annat, vi håller just nu på att frisera manar (det är liksom ett nästan ständigt pågående projekt).
Imorgon tränar vi på som vanligt igen!

Tio minusgrader imorse! Visserligen var vi beredda eftersom vi hade kollat in väderprognosen, men det var verkligen iskallt. Solen dök dock upp tidigt och graderna steg ganska raskt under förmiddagen som tur var.
Jag hade befarat innan att banorna kanske inte skulle vara bra med så kalla grader, men dirttracken hade nog körts flitigt under natten, inga som helst klumpar fanns där så nästan alla våra turer reds där.
Endast sista turen för dagen red vi på rakbanan, då hade solen värmt så pass länge att även den banan var fin. Det blev en lite äventyrligare tur, fyra rådjur (eller kanske hjortar?) stod tvärsöver banan när Eye for an Eye och Sharp Eye (många Eye där...) kom cantrande. Både hästarna tvärbromsade när de såg dem, men rådjuren däremot blev inte ett dugg imponerade utan stod lugnt kvar. Fredrik och Angelika fick vifta och hojta en bra stund innan flocken behagade flytta på sig... :)
Efter sista vanliga turen för dagen var riden så tog vi även en tur runt stallet med Perfect Sister, som en repetition. Hon kom in i träning senare än de andra tvååringarna och har ridits en hel del och kommit så långt att hon cantrat på rakbanan några gånger. Därefter kom hon in i en växtperiod samtidigt som hon fick en förkylningssläng, så hon har haft ledigt ett tag. Nu är det dags att träna vidare och efter några dagars igångsättning med longering så tog vi då en kort tur idag och hon skötte sig mycket bra. Nu är det bara att träna vidare!
Inifrån stallet kan jag rapportera att Tobias jobbar vidare och får vänta med ridningen i alla fall under den här veckan. Hans finger är bättre, men ännu inte bra nog. Vi kör vår laser på hans hand varje dag för att hjälpa till med läkningen och kanske kan den bli tillräckligt bra för ridning nästa vecka, vi får se. 
Imorgon är det en lugnare dag på träningsfronten efter två dagars raskare träning.

Hallå, vart tog våren vägen? Idag var det otroligt märkligt väder med snö och blåst blandat med kortare stunder av sol, fram och tillbaka mest hela förmiddagen.
Enligt väderprognosen ska det bli åtta minusgrader i natt och därmed känns det lite osäkert hur pass bra banorna blir imorgon. Så idag tränade vi på raskare med en hel del av hästarna, det är möjligt att det endast blir lugnare tempon imorgon om det blir löst underlag av kylan.
Glädjande i alla fall att från och med onsdag och så långt fram man kan se (tiodygnsprognosen) så är det rejält med plusgrader både på dagen och natten, det ser vi fram emot.
Idag var det både startanmälan och anmälningar. Startanmälan till söndag och då har vi endast Label Black eftersom Haweswater får vänta ett par veckor. Anmälningar till nästa tävlingsdag på Bro Park och det är onsdag den 15e. Där har vi House in Order, Kew Bridge, Shylock och Eye for an Eye anmälda. Ännu fler väntar veckan efter (den 22a) så nu kommer hästarna igång här vartefter de har lämpliga lopp. Kan nu bara våren dyka upp lite mer konstant också så vore det mycket bra!

Lugn söndag för både hästar och folk, laddning av batterierna inför kommande vecka! Snart tävlar vi i stort sett varenda söndag, det ser vi fram emot!

Det var ingen vanlig lördag eftersom vi bett alla ägare att ligga lågt ett tag med besöken, normala lördagar är det ju fullt med folk från morgon till lunch. Så klart väldigt tråkigt, men vi hoppas och tror det här gäller under en väldigt begränsad tid och det är ju för allas bästa, vi vill inte äventyra att tävlingarna rids nu i april. 
Vi försökte upprätta helgkänslan så gott vi kunde i alla fall och till fikat firade vi Våffeldagen (som ju var i onsdags) i efterhand med våfflor, grädde och två sorters sylt vilket var mycket gott.
Idag kom Matilda och red en tur på Kew Bridge, det var hennes första tur sedan hon blev mamma till lilla Alva för endast två veckor sedan. Hon väntade inte länge i onödan kan man säga, men har längtat länge efter att vara tillbaka.
Dagens träning gick fint, första turen red vi på dirttracken och övriga turer på rakbanan och hästarna såg fina ut i mestadels raskare tempon. 
Vi hann också med extra mycket pyssel och fix i stallet, Tobias jobbar ju än så länge bara med stalltjänst tills hans finger är helt bra igen. 
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg och påminner också om att det blir sommartid imorgon!

Det beslut som kom från regeringen idag vid lunch kändes väldigt tungt till en början. Från söndag gäller att det endast är tillåtet med högst 50 personer vid sammankomster, skulle vi då kunna fortsätta att tävla?
Vi började spåna på om det kanske gick att genomföra tävlingar med högst 50 personer, det hade krävt lite specialupplägg men hade nog kunnat fungera. Nu verkar dock inte det behövas, några timmar senare kom besked från Svensk Travsport att travtävlingarna fortsätter och då gäller det naturligtvis även galoppen. 
Den här begränsningen på 50 personer gäller inte för en hel del saker (som t ex simhallar och gym lite överraskande) och bland annat arbetsplatser. I och med att publikplats på tävlingarna är stängda och endast aktiva får vara på plats så räknas tävlingsbanorna som arbetsplatser och inte som sammankomster. Ett mycket viktigt och lugnande besked.
Nu har vi också fått instruktioner om att begränsa stallbesöken så mycket som möjligt. Våra mysiga lördagar i stallet med ägare på plats får vi vänta lite med ett tag nu, viktigast är att vi inte äventyrar tävlingarna. Skulle smittan komma in på Bro Park så skulle det vara stor risk för nedstängning och det är ju prio ett att undvika. 
Vårt stall kommer uppdatera ännu mer nu på sociala medier (som jag skrev om här redan igår) för att alla ska känna sig så delaktiga som det går när man inte kan vara plats för tillfället. 
Alla får hjälpas åt att göra så mycket man kan just nu och hoppas att det här lugnar ner sig snart. 

Idag var första dagen det kändes som vår på allvar ända från morgonen. Inga minusgrader i natt och när jag åkte hemifrån kl 5 på morgonen så var det i stort sett ljust. Redan tidigt sken solen och sedan badade Bro Park i sol och värme hela förmiddagen, såå härligt var det!
En som inte tyckte dagen var lika härlig var däremot stackars Tobias med sitt skadade finger. Han jobbade inne i stallet idag och det gick faktiskt över förväntan. Han skötte det mesta av markservicen; fyllde hönät, tvättade vattenkoppar, bytte i hage och walker, ryktade hästar mm mm. Det här var något han själv ville igår när vi diskuterade hur vi skulle göra och han fick känna sig för vad han klarade av. Jag var ganska beredd på att han skulle vara väldigt begränsad i sina möjligheter till arbete och hade räknat med att han kanske inte skulle jobba så mycket, men det mesta fungerade galant.
Tobias längtade dock svårt efter att rida hela förmiddagen och tittade avundsjukt på varje tur som red ut. Han har redan börjat planera för hur han ska testa att ta en tur efter helgen, men jag vill nog se först att han inte har ont i handen innan han rider igen.
Dagens träning gick utmärkt och det var en hel del friskare tempon som gällde, några av turerna gick på dirttracken och resten på rakbanan. När man har en person som sköter stallet så hinner övriga koncentrera sig mer på att rida och vi hade turer från tidig morgon och sista turen kom in strax före lunchfodringen.
Slutligen; jag vet att jag har skrivit om det tidigare, men vill återigen slå ett slag för våra sidor på Facebook och Instagram och då särskilt Händelser (det som ligger kvar i endast 24 timmar och det hittas högst upp i nyhetsflödet på respektive sida). Nu i dessa tider när många inte kan vara på plats så är det ett enkelt och roligt sätt att hänga med i vårt stall, vi uppdaterar där i stort sett varje dag och en hel del filmklipp från träningen, så häng med där!

Morgonen började inte toppenbra direkt... I stort sett på en gång fick Tobias sitt ena lillfinger (tur i oturen att det var det vänstra) ur led när han skulle leda ut en av hästarna till walkern. Hästen försökte dra iväg och Tobias höll kvar, men fingret fick ta smällen.
Först åkte han till Bålsta Vårdcentral men de lyckades inte få tillbaka den i led utan misstänkte att den var bruten och skickade iväg honom till Enköping istället. Efter röntgenkontroll där som såg bra ut så kom fingret på plats igen, men nu är det osäkert hur mycket ligamenten runt omkring har påverkats och vad han kan göra.
Så imorgon blir det ingen ridning för Tobias, han kommer då testa sig fram hur mycket han kan och inte kan göra i stallet. 
Återkommer med rapport imorgon då vi så klart tränar som vanligt.

Idag var det blandad träning med en hel del raskare tempon. Dagens första tur reds på dirttracken och det var både snabbare arbeten och lugnare canters i den turen. Därefter reds två turer på rakbanan i mestadels friskare farter med ett par något lugnare undantag och hästarna verkade vara nöjda med att få träna på. 
Efter dessa var det åter dags för en tur på banan med fyra hästar och efter cantern blev det också en uppföljning av startboxträningen för tvååringarna som övade i boxarna häromdagen. Det gick jättebra, både Snowfoot och Chamori skötte sig galant, de lär sig verkligen fort. Även Double Down kommer denna vecka börja med sin startboxträning medan Perfect Sister får vänta någon vecka ytterligare. Hon har haft en vanlig unghästförkylning som stoppat upp hennes träning tillfälligt, men är snart redo att träna igång igen.
Övriga hästar reds på rakbanan eller området och i stort sett varenda häst är igång och rids så det är fullt upp med träningen nu inför vårsäsongen.
Idag fyllde Michael år och när alla var ute och red så sjöng de för honom, dock en aning tveksamt hur vackert det lät (att döma av den "skönsång" vi hör i stallet emellanåt)... :) Vi firade annars honom till fikat och serverade chokladtårta med vispgrädde efter önskemål från födelsedagsbarnet och det var jättetrevligt.
Imorgon är det som oftast på onsdagar en lugnare träningsdag.

Idag var det anmälningar till första tävlingsdagen om knappa två veckor. Nu är vi verkligen på gång mot vårpremiär under förutsättning att restriktionerna i samhället inte blir större än de är nu. I nuläget är planen att loppen ska ridas utan publik, endast träckare, hästskötare, funktionärer mm ska få vara på plats, dvs alla aktiva som håller igång tävlingarna.
Vi hoppas så klart att även publik kan vara på plats inom kort, men viktigast är ändå att själva tävlingarna kan avridas och det finns ju internet och tv, så alla kan faktiskt se loppen även om det är på avstånd.
Vi har bara två anmälda till första tävlingsdagen, Haweswater i ett amatörlopp och Label Black som testar längre distans. Vi ser första tävlingsdagen som en mjukstart och kommer ha betydligt fler startande i kommande tävlingsdagar.
Dagens träning gick fint, hästarna skötte sig utmärkt i blandad träning och efter en kall morgon sken solen och gav riktig vårkänsla vid lunch.
Imorgon tränar vi vidare!

Lugn söndag, man får passa på nu när det inte är tävlingar att ta lite helg. Om två veckor drar det igång igen, det ser vi fram emot!

Härlig helgkänsla hela dagen idag. Hästarna tränade på fint, solen sken och trevliga ägare var på plats i stallet. Lördagar är utan tvekan mysigaste dagen i stallet och idag var inget undantag.
Nu är ännu en träningsvecka till ända och imorgon om två veckor är det dags för vårpremiär. Vi kommer ha ett fåtal startande första tävlingsdagen, men betydligt fler andra och tredje tävlingsdagen (15 och 22 april). Jag tycker hästarna ligger bra till med träningen, detta naturligtvis beroende på vilket datum de är planerade att starta. Varje häst har ju sin egen plan för säsongen och olika mål. Nu längtar vi efter att tävlingssäsongen sätter igång, det börjar närma sig nu. 
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

Något mer återhållsam träning tempomässigt gällde idag, mellantempon eller lugnare för de som cantrade på banan. Några av hästarna gjorde vi lite alternativträning med och red dem på volten som ligger precis utanför ingången till banan. Där fick de jobba lugnt och uppmjukande, mera åt dressyrridningshållet faktiskt. Bra för dem att få göra något annat någon gång emellanåt både för kropp och psyke.
Vår tandläkare jobbar vidare varje dag med hästarna och imorgon är det dags för de sista hästarna för den här gången och då är samtliga genomgångna och fina i tänderna vilket känns bra inför säsongsstart.
Avslutar dagens inlägg med en kort rapport från arbetet med underhåll av banorna: Allt har tydligen gått fortare än beräknat enligt utskick. Så redan kl 11 idag öppnade rakbanorna och samtidigt stängde dirttracken och direkt inleddes arbetet där. När vi efter avslutat arbete för dagen var ute och promenerade våra hundar på gräsbanan jobbade de för fullt med dirttracken och imorgon är den stängd, så då gäller rakbanorna för träning.

För tillfället ordnas banorna inför säsongen. Idag och imorgon är rakbanan stängd, den ska hyvlas och jämnas och även rakbana 2 som alltså ligger bredvid ska ordnas då den legat plattad över vintern. När detta är klart stänger istället dirttracken som då kommer hyvlas och mätas så den är jämn överallt. Eftersom banorna körs extra mycket på vintern när det är kallt så gör det att sandmassorna flyttar sig en del och då är det viktigt att återställa emellanåt.
Så idag skedde all träning på dirttracken som är precis lagom i min smak, inte för stum som den kan bli ibland när den körs för mycket med den s k välten som mera plattar. Nu är det bra svikt i botten och precis lagom djup för en skonsam men effektiv träning.
Hästarna tränade på och såg starka ut, de är klart på gång att bli redo för start vartefter och vi ser fram emot att tävlingarna ska sätta igång nu om 2,5 vecka, söndagen den 5 april.
Idag kom också de nya övningsboxarna på plats ute på banan. Tidigare har vi bara kunnat träna på torsdagar då tävlingsboxarna körts ut och personal har funnits till hands. Nu har då äntligen de här nya boxarna anlänt som vi har väntat på länge och de ser identiska ut med tävlingsboxarna förutom att en av dem är lite bredare så man kan börja där när hästarna inte är vana.
Nu kommer övningsboxarna stå ute vid banan så vi kan träna där hur mycket vi vill och istället får vi boka tid om vi får problem och behöver hjälp av startboxpersonal, mycket bättre tycker jag!
Idag fick Chamori och Snowfoot öva litegrann och efter att ha fått titta en stund skrittade de exemplariskt igenom ett par gånger utan problem, mycket duktiga bägge två.
Imorgon tränar vi vidare!

Lugn onsdag och då blev det istället en pyssel- och fixdag med hästarna. Vi har dessutom haft både vår chiropraktor och vår tandläkare på plats så det var mycket nyttigt och viktigt som vi hann med idag. Hästarna mår bra av de här lugna dagarna vi lägger in, jag tror det är väldigt viktigt för dem på alla sätt.
Imorgon tränar vi vidare!

Full aktivitet som vanligt idag, turer från tidig morgon till lunch och hästarna tränar på utmärkt. Vi hade en tur på dirttracken och övriga på rakbanan och båda banorna är i mycket bra skick. 
Angelika åkte till England i fredags ett par dagar för att avsluta en del praktiska saker med boende och annat som hon hade kvar att fixa. Den resan har varit inplanerad sedan hon började, men bara sedan hon åkte har ju hela situationen med resande ändrats fort. Idag skulle hon tillbaka igen, men med endast någon timme kvar till avgång ställdes flyget in. Det var i det sista osäkert hur hon skulle ta sig hem, men sedan blev hon ombokad till ett flyg sent ikväll och jag har fått besked om att hon kom iväg. Inte roligt att befinna sig utomlands nu och inte veta om man tar sig hem, flygbolagen har så klart inte råd att flyga nästan tomma plan hela tiden så det mesta ställs ju in.
Idag jobbade Amanda istället vilket var toppentrevligt, annars kommer hon oftast och rider på lördagar men har haft extra möjlighet nu att hoppa in när det behövs.
Jag utlovade igår nya bilder från träningen och har nu uppdaterat med blandade träningsbilder och ni hittar dem under fliken Veckans Bilder så kollla in där!
Jag brukar ofta här påminna om att vi också har Instagram och Facebook (ni kan komma direkt till våra sidor om ni klickar på de ikoner vi har här på sidan, de ligger längst upp om ni tittar via dator och längst ner om ni tittar via mobil). Jag vill också slå ett extra slag för att på både Instagram och Facebook finns ju något som heter Händelser/Stories där filmer/bilder endast ligger kvar i 24 timmar. Där uppdaterar vi i stort sett varenda dag med filmer från träningen och annat, ett sätt att hänga med i vår vardag.

Morgonen började med regn och därefter ännu mer regn som raskt övergick i snö. Det var inte så jättepeppande när vi red ut de första turerna, men sedan blev det bättre och till med sol framåt lunch.
Vi har mycket att rida nu och det kommer vara intensivt tills säsongen drar igång och hästarna börjar starta. Idag var det blandade tempon men mestadels lite raskare. Hästarna var glada och pigga, träningssugna efter en ledig dag från arbete. Jag tycker hästarna ser väldigt fina ut både i kroppen och träningsmässigt. Varje häst har sin egen plan för start, men vi kommer inte stressa utan se till att de är redo när de ska starta, de kommer komma igång mot start vartefter under april månad.
Hela arbetsdagen gick utmärkt och vi hann med allt som vi skulle; det vanliga stallarbetet, träningen, skötsel och pyssel samt att vår hovslagare arbetade under förmiddagen. 
Fredrik var tillbaka och red idag, han kom hem från Dubai i onsdags men har varit hemma över helgen av säkerhetsskäl. Skönt att ha honom i stallet igen, men jag tror han längtade tillbaka till varmare väder när snön yrde imorse... :)
Imorgon siktar jag på en ny bilduppdatering med blandade bilder från träningen!


Härligt lugn söndag för både hästar och folk. Alla hästar verkar må bra och har varit ute i walker och paddock som vanligt. Nu är vi laddade för en ny vecka!

Kallare än på väldigt länge imorse, fem minusgrader och fruset överallt. Eftersom dirttrackbanan prioriteras när det är kallt och nattkörning krävs så blev det där vi tränade idag. Den banan var helt okej men sanden var ändå lite isig och för säkerhets skull tog vi det lugnt och höll oss i återhållsamma tempon. Hästarna skötte sig fint men hade nog gärna velat träna på lite mer än de fick idag.
Fika på lördagar brukar vara trevligt och lite extra gott, men idag blev det en nivå ytterligare. Vi hade skagenröra, tryffelsalami, melon, chokladdoppade jordgubbar, två hembakta kakor med hallongrädde mm mm. Till detta var det som ofta på lördagar bubbel, det ska vara lite extra lyxigt när det är helg och vi är många på plats. Dagens fika var helt fantastiskt, stort tack till er som fixade detta! Lördagar är verkligen bästa dagen i stallet, så himla mysigt med den gemenskapen.
Klockan 10.15 började vårt extra Fullmäktigemöte och det hölls uppe i restaurangen med god sikt över banan, så jag kunde se de två sista turerna ridas. Mötet gick utmärkt trots att det hölls genom telefon på tre olika platser, Bro, Jägersro och Göteborg. Det är första gången vi har möte i Fullmäktige på det sättet och det gick hur bra som helst. 
Strax efter klockan 12 var vi klara och jag kom tillbaka till stallet för att hjälpa till med det sista arbetet. Även idag hann vi med en hel del städning och nu är det putsat och fint, ordning och reda i stort sett överallt.
Efter avslutat arbete tog vi som vanligt en lång promenadrunda med hundarna över området och det är en skön helgkänsla som infinner sig när man är klar för dagen och en lugn ledig dag väntar. Önskar er alla en fortsatt trevlig helg!

Så var det fredagen den 13 då. Jag är ganska vidskeplig med mycket, men inte just detta faktiskt. Dock kan man ju inte låta bli att reagera lite över datumet när man ser eller hör det.
Träningen och dagen i stort gick i alla fall bra, det var lite av en mellandag träningsmässigt med något lugnare tempon och hästarna skötte sig fint.
Det var ett par minusgrader på morgonen och rakbanan behövde ett par harvningar innan den var helt bra så de första turerna reds på dirttracken och de sista på rakbanan när solen kommit igång på allvar.
Idag var vi extra många i stallet och då hann vi förutom allt det vanliga även med en hel del välbehövligt extraarbete. Först var det själva uppackningen av alla grejer vi haft i Dubai, två stora lådor fullproppade med saker samt några resväskor. Dessutom stod en hel del storstädning på programmet både i kök, kontor, sadelkammare mm. Det här städprojektet är inte klart än, vi får lite i taget när tid finns men vi kom en bra bit idag. Jag gillar ordning och reda och nu inför våren känns det skönt att göra en ordentlig genomgång med städning och sortering av allt.
Imorgon ser vi fram emot en trevlig lördag i stallet!

Idag kom Kaia (Sofie Ingolfsland) på besök hos oss. Hon hade andra ärenden i Stockholm och frågade häromdagen om hon då samtidigt kunde få komma och rida. Jättetrevligt att träffa henne igen och hon red fyra hästar; High Max, Light Treading, House in Order och Haweswater. Hon verkade tycka om alla fyra hästarna med kanske ett litet extra plus till House.
Efter andra turen var det fika som vanligt och när vi var klara med den och kom ut så hade det börjat regna och det rätt rejält. Inte jättekul, men det var bara att kämpa på med resten av dagen även om precis allting blev blött. Det kom faktiskt så mycket regn att när jag åkte hem hade det blivit en hel del vattenansamlingar på motorvägen och man fick köra försiktigt.
För övrigt idag gick träningen bra och hästarna skötte sig fint. Det var en hel del raskare canters som gällde idag.
Timo Nurmos har ju haft en väldigt lång och ansträngande resa, men det verkar inte ha imponerat särskilt mycket på honom. När jag skulle leda ut honom till walkern så stack han plötsligt iväg i full fart och försökte slita sig, att jag lyckades hålla kvar honom var ren viljestyrka blandat med en gnutta tur (i en dragkamp mellan häst och människa är det svårt att vara starkare än hästen...). Min plan var att han skulle få ledigt torsdag och fredag för att återhämta sig helt, men redan imorgon blir det nog en lätt joggingtur så han får rasta sig lite. 
Imorgon håller vi tummarna för bättre väder!

Tidigt imorse reste hästarna från Jägersro med destination Bro Park. På eftermiddagen anlände de och Timo Nurmos verkar må fint och ha klarat den här långa resan bra. Nu väntar ett par dagar lugnt med bara walker för honom så han återhämtar sig helt efter resan och därefter kommer han börja ridas igen.
Hemma var det som oftast på onsdagar en lugn dag för hästarna och imorgon tränar vi vidare som vanligt!

Nu är Timo Nurmos på väg hem igen. Hela processen tar rätt lång tid och kräver att hästarna tar det lugnt och inte slösar energi på att stressa. Först lastas hästarna och åker från stallet och därefter in i "flygcontainers" (där de står två och två ungefär som i en transport). När samtliga hästar är ilastade körs alla containers in i planet och det flyger iväg. Både dit och hem har vi åkt via England eftersom vi fått använda Godolphins plan och de har haft med sig hästar som ska dit. 
När de sedan i eftermiddags anlände till Köpenhamn så kom då en container i taget och vartefter lastades hästarna ut från den och in i väntande transport. Det tog tid då det ska kontrolleras noga med alla papper och hästar, det måste bli rätt och att allt sköts som det ska. Så det tog ett par timmar från det att första häst lastades ur innan sista var klar och de kunde komma iväg. Ingen fick åka förrän allt var klart och både hästar och grejer var avprickade och lastade. 
Nu är de som ska till Bro Park installerade på Jägersro för vila och övernattning och imorgon bitti körs de hem och anländer under eftermiddagen. Tobias har rapporterat att Timo mår bra och verkar ha klarat resan fint så här långt.
Vilket otroligt äventyr den här Dubairesan har varit! Vi har genom det här gett honom bästa möjliga förutsättning att utvecklas under vintern och han har verkligen blommat ut och stortrivts.
Att sedan ha starthäst och stå i ledvolten i Meydan var något vi verkligen såg fram emot, men känslan till och med översteg alla förväntningar, det var stort att bara vara med. När han sedan topplevererade i sitt andra lopp och var tvåa på gräs, ja det var så fantastiskt så det var svårt att ta in. 
Det här har inte bara varit väldigt utvecklande för hästen utan också för mig som tränare och Fredrik som jockey som red lopp mot världsjockeys. Det har gett massor med mersmak och kommande vinter hoppas jag att vi kan återvända med flera hästar, vi satsar hårt på att få med så många som möjligt.

Vilken vårfeeling idag! Sju plusgrader direkt på morgonen och efter några timmar sken solen från en blå himmel och hela känslan var att nu är verkligen våren på väg, så otroligt härligt.
Rakbanan var utmärkt och där tränade våra samtliga turer. Det var blandade tempon fast mest åt det raskare hållet och hästarna såg fina ut och skötte sig bra, några var lite extra måndagspigga.
Jag missade häromdagen att berätta att vår stallkatt Frankie äntligen kom tillbaka efter 14 dagars "rått-turné". Han har försvunnit iväg tidigare, men då har det varit sommar och varmt. Vi har varit oroliga och letat och ropat men utan resultat. Men så i fredags morse dök han upp från tomma intet och var lite tovig och trött. Nu har vi hållit honom instängd i ett par dagar för att han ska få äta upp sig, sova ut samt framför allt att man bryter det där mönstret att sticka ut, han får lugna sig lite.
Idag såg han ut som han ville gå ut igen, så nu släppte vi ut honom i solen på lunchen och vi får hoppas han håller sig i närheten nu.
Imorgon är det dags för hemgång från Dubai, tidig morgon lastas hästarna och körs till flygplatsen där de lastas in i planet. De kommer flyga via England och sedan landa imorgon eftermiddag i Köpenhamn. Tobias möter upp där för att ta emot Timo och därefter körs hästarna till Jägersro för övernattning. Onsdag morgon åker de mot Stockholm och Bro Park och beräknas anlända framåt eftemiddagen. Spännande att få hem honom igen, det ser vi fram emot!

Lite trött idag efter en intensiv men rolig dag igår. Så då var det ju passande med en lugn dag idag och ladda batterierna lite. Nu är vi redo för en ny vecka!

Otroligt lång dag, men på ett bra sätt. Dagen började som vanligt med träning (som gick jättebra) och allt det vanliga jobbet i stallet. Vi var så många i stallet idag att vi lätt hann med allt vi skulle och vi kunde ändå med bravur vara klara en dryg timme tidigare än vanligt, strax före klockan 12.
Detta för att vi skulle hinna se Super Saturday på Meydan med fyra skandinaviska starthästar. Ingen större lycka för dem idag dock, men också väldigt tuff konkurrens i de här Grupploppen och det var ändå roligt att följa tävlingarna. Det kändes väldigt märkligt när tv-kamerorna svepte över totalt tomma läktare, tråkigt att sådana högkvalitativa lopp kördes utan publik pga risken för coronaviruset. Det blir otroligt intressant att se hur det blir när det är dags för Dubai World Cup-dagen om tre veckor.
Lagom när tävlingarna var slut så var det dags att göra sig iordning inför kvällen och Hästfesten på Bro Park. Det blev en jättetrevlig kväll med god mat varvad med prisutdelning och det var mycket folk på plats. Inte blev kvällen sämre av att Timo Nurmos vann kategorin Årets Tvååring 2019, verkligen superkul och hedrande. Vi är så klart jättestolta över honom och den här utmärkelsen. 
Även Perfect Girl Ester var nominerad, hon var en av tre i kategorin Årets Sto, men där vann Silent Night. Det är ändå glädjande bara att bli uppmärksammad genom en nominering och hon hade ett toppenår förra året där hon gick från klarhet till klarhet.
Efter festen lyckades jag faktiskt ta mig hem utan att få veta resultatet i Melodifestivalen, det var en utmaning med tanke på att folk blixtsnabbt får all info genom sina mobiler och det var nog ett stort antal som visste vinnaren. Väl hemkommen så blev det soffan och hela sändningen på Svt Play. Mitt skrälltips igår gick inte hem, men han blev ändå femma. Otroligt spännande omröstning, men jag skulle ljuga om jag sa att jag var nöjd. Dotter som förlorade med en ynka poäng hade nog haft bra chans i Eurovision med sin coola scenshow, nu blir det lite som att köra samma nummer i år igen som förra året. 
Sammanfattning av dagen: Träning, Super Saturday, Hästfesten och Mellon, en intensiv och jättehärlig lördag!

Fyra minusgrader på morgonen och marken var rejält frusen. Det gjorde också att rakbanan som inte körs på nätterna hade en ordentlig skorpa på toppen. Under dagen när den kördes så blev den bra, men vi bedömde att dirttracken (som harvas nattetid när det är kallt) var klart bättre och där tränade vi.
En kall natt brukar också innebära att det blir soligt sedan och mycket riktigt blev det en härlig dag med strålande sol från en blå himmel och plusgraderna kom tillbaka ganska fort.
Vi kunde träna på i ganska hyfsade tempon och efter ett par dagar med något mer återhållsam träning så kändes det skönt att kunna öka på igen.
Hästarna ser starka och fina ut och nu längtar man ju tills säsongen drar igång igen!
I skrivande stund är jag precis hemkommen från genrepet av Melodifestivalen och det var tolv bra framträdanden vi fick se. Ni som inte gillar Mellon får ändå stå ut med ett litet tips från min sida här. När sista numret körde igång, Anis Don Demina med Vem e oss så blev stämningen helt fantastisk. Folk stod upp, jublade och det var ett otroligt drag i hela arenan. Han står ju i högt odds att vinna, men har stor chans att få högst poäng av svenska folket och om inte internationella juryn helt sänker hans chanser så kan skrällen vara ett faktum!
Imorgon blir en intensiv och spännande dag med träning på förmiddagen, Super Saturday i Dubai på lunchen (första start redan kl 13.00!) och så Hästfesten på kvällen samt Mellon då.

Efter en väldans massa regnande under dagen igår och även under natten så var banorna åt det blöta hållet. Dock höll de ändå ihop fint och det gick att träna på dem men lugnt. Vi testade både rakbanan och dirttracken och de var ungefär likvärdiga. Förhoppningsvis torkar det upp rätt fort nu, enligt väderprognosen väntas inget mer regn den här veckan.
Det kan tyckas som att jag är otroligt väderintresserad och så är det egentligen inte. Dock påverkar ju vädret vår arbetssituation och förutsättningarna för träning enormt, så det ingår liksom lite i jobbet att ha ständig koll på förutsättningarna.
Idag kom meddelande om att lördagens tävlingar på Meydan kommer att ridas utan publik pga risken för coronavirus. Endast de som har med hästarna att göra (dvs ägare, tränare, skötare mf l) samt media och sponsorer får komma. Okej, det blir ju inte helt tomt, men låter ändå som att det kan bli otroligt märkligt att rida lopp för mer eller mindre tomma läktare. 
Så klart riskerar det att bli samma sak med Dubai World Cup (då det alltid är totalt fullpackat med folk), men det är ju drygt tre veckor dit så vi får hoppas att läget är förbättrat då.
Imorgon har förhoppningsvis banorna hunnit torka upp en hel del och i så fall siktar vi på att kunna träna på lite raskare igen.

Lugn onsdag där fokus låg på jobb i stallet och med hästarna, lugnt på träningsfronten. 
Imorgon tränar vi som vanligt igen!

Det kom en hel del regn under natten och då behöver oftast harvningarna istället göras med ett slags nät som mer drar på ytan. Harvar man i en blöt bana så blir det bara en djup gegga, så på det här sättet blir banan mer fast och packad men jämn. Dessutom håller den ifrån sig regnet bättre om den ligger lite mer ihoptryckt, så väntas regn så brukar den packas innan för att hålla ifrån sig vätan.
Banan var ändå helt okej, men åt det klart hårdare hållet och vi drog ner till lugnare tempon än vanligt. Det kan vara nyttigt med lite variation i upplägget också och hästarna jobbade sig väldigt fint i bra form.
I Dubai hållerTimo Nurmos igång med lugnare träning. Ungefär var tredje dag får han cantra lite mer för att rasta av honom någorlunda och annars håller han sig i lugna tempon. Fredrik är mycket nöjd med hur han känns och ser ut, att ha spenderat vintern där har varit guld värt.
Om en vecka idag flygs de skandinaviska hästarna hem och anländer till Köpenhamn tisdag lunch. Det kommer då ta ett tag med papper,tull och avlastning av både hästar och grejer, men därefter transporteras de till Jägersro för övernattning. Sedan körs alla hästar som ska till Bro Park tillsammans på onsdag morgon och vi ser fram emot hans ankomst!
På lördag kväll är det Hästfest på Bro Park och det anordnas av SGS. Vi har där två nomineringar; Timo Nurmos i kategorin Årets Tvååring och Perfect Girl Ester i kategorin Årets Sto. Verkligen roligt och vi kommer bli ett antal som går dit och vad jag har hört så är det närmare 100 personer anmälda så det kan bli en jättetrevlig kväll.
Det blir en hektisk lördag; träning på morgonen, Super Saturday i Dubai på lunchen/eftermiddagen och så Hästfesten på kvällen. Den krockar ju med finalen i Melodifestivalen och ni som följt med här länge vet nog att jag inte vill missa det. Man får se till att undvika att få veta resultatet och kolla i efterhand direkt när jag kommer hem. Hårt jobb... :)

Härlig morgon med plusgrader och sol, så pass varmt att vi kunde öppna fönsterna till alla boxar redan på morgonen. Hästarna älskar ju att stå och titta ut och vi öppnar alltid när vädret så tillåter.
Det var träning som vanligt idag och lite extra pigga hästar så här på måndagen. Förutom alla normala rutiner med fodring, mockning, träning, skötsel mm så var det också en del extra på programmet idag. Som vanligt på måndagar så var vår hovslagare på plats och jobbade under förmiddagen. Vi hade dessutom lite genomgång av hästar med veterinär, bra nu när det ändå är uppehåll att kolla igenom om allt är bra eller något som behöver åtgärdas. Det blev en intensiv men bra dag där vi fick mycket gjort!
I skrivande stund sitter jag här i köket i vårt fikarum och väntar på ett Fullmäktigemöte som vi ska ha ikväll. Det blir säkert en sen kväll, men uppdraget att vara en fullmäktigeledamot är viktigt och det är prioriterat att vara med på de här mötena.

En lugn söndag för både hästar och folk. Man får passa på och njuta av en ledig dag nu när det inte är tävlingar, när säsongen drar igång så tävlar vi ju de flesta söndagar.
Nu är vi laddade för en ny vecka!

Så var det sista dagen i februari och vi är ett steg närmare våren känns det som. Här är det fortfarande sportlov, men idag var ändå många ägare på plats och det var ganska proppfullt i köket när det var dags för fika. Vi bjöds på en massa godsaker, det fanns både tårta och kaka och en hel del bubbel. Så himla gott alltihop, vi blir verkligen bortskämda!
Idag var vi många i stallet, Amanda ville komma och rida och det var jätteroligt att åter ha henne hos oss. Så det blev färre turer men fler i varje tur istället och träningen gick jättefint. Hästarna såg bra ut i blandade tempon och solen sken hela förmiddagen, det blev kort sagt en härlig förmiddag med mycket folk och god stämning.
Nu tar vi lite helg och laddar inför kommande vecka!

Fredagar, dagen innan helgen. Nu jobbar ju vi som vanligt även på lördagar, men jag tycker ändå att man får en viss helgkänsla.
Fredagar är också ofta den där mellandagen där en del av hästarna håller sig i snäppet lugnare tempon. Idag var det blandade tempon som gällde och det gick utmärkt och hästarna skötte sig mycket bra.
Fredagar är dessutom dagen då det kommer ett nytt avsnitt av min favoritpodd Alex och Sigges podcast (idag avsnitt 406, så det finns en del att lyssna på...). Jag kör ju ca 40 minuter på morgonen och minst lika länge tillbaka hem sedan så att ha en podd man gillar att lyssna på är en stor trivselhöjare och något som verkligen rekommenderas.
Nu laddar vi för helgen och naturligtvis träning som vanligt imorgon!

Alltså snö! Hela marken täckt och snön yrde, inte riktigt den morgonen man längtade efter. Jag blev ärligt talat extremt seg, det kändes motigt att det plötsligt blev vinter när våren är i antågande. Man ska ju verkligen inte klaga efter den här otroligt milda vintern som haft i stort sett bara plusgrader, men kunde inte låta bli att bli lite gnällig... Hoppas verkligen att det här var ett högst tillfälligt bakslag.
På förhand var vi lite osäkra på om det skulle bli styltor när hästarna reds, men det fungerade faktiskt riktigt bra och vi kunde genomföra träningen enligt plan. Banan var jättefin och inte alls påverkad av snön, vi hade bra träningsförhållanden även idag precis som vi haft i stort sett hela vintern.
I skrivande stund sitter jag och tittar på de sista loppen för idag från Meydan. Ännu en stark insats från en skandinavisk häst idag när Silent Night var tvåa och knappt slagen om segern. Som jag skrivit tidigare så borde alla fina prestationer i Dubai göra att svenska/skandinaviska ägare blir väldigt peppade. Att de vill satsa på bra hästar som räcker på den här nivån, nu har vi visat ett antal gånger under det här meetinget att vi kan konkurrera, vi räcker till.
Extra roligt tycker jag att den här framgången var eftersom Silent Night tränas på Bro Park. Här finns alla förutsättningar med bra banor, stall mm för att få fram hästar på hög nivå.
Imorgon tränar vi vidare och hoppas snön har försvunnit.

En lugn dag som ofta på onsdagar, mera pyssel och annat man hinner med då. Träningen är så klart jätteviktig, men återhämtning både fysiskt och psykiskt ska inte underskattas. Hästar är smarta och märker fort att det är en ledig dag och då brukar många ta en extra powernap, de slappnar av och tar det lugnt. Sådana här dagar är nyttiga att lägga in regelbundet, de gör mer positivt än man tror.
Imorgon tränar vi på som vanligt igen!

Semmeldagen, den var ju absolut tvungen att firas med lite goda semlor. I Bro har vi konditori Mazarin som har bra kvalitet på både tårtor, bullar, sallader mm. Där inhandlades ett antal mycket goda semlor dagen till ära, så det blev extra gott fika idag.
Turerna gick fint och hästarna såg bra ut. Det känns för tillfället ganska lugnt på träningsfronten gällande hela Bro Park, jag tror en hel del stallar vilar en stor del av sina hästar att döma av hur få hästar man ser ute. Vi som inte startat så många under vintern har istället mycket träning att göra inför vårpremiären och att det är lugnt ute på banorna känns ju bara skönt.
Nu är vi framme vid sista hästen i den här genomgången av alla hästar som jag alltid brukar göra inför våren:
Chizhou- Andra avkomman till duktiga Chiloé som vi hade i träning. Chizhou är lik sin mamma både utseendemässigt och även till psyket, lugna och stabila hästar som inte slösar energi i onödan.
Efter några lopp på väl kort distans gick hon i höstas ut över långt för första gången och visade då att det var rätt distans, hon kom fort på slutet och var tvåa slagen med nos.
Sedan har hon startat en gång till och blev då ordentligt knuffad i loppet flera gånger. Hon ådrog sig då en blödning i en muskel som det visade sig till slut efter flera undersökningar och nu är det läkt och hon har precis börjat ridas igen. Hon förmodligen vara startklar i slutet av april, början av maj.
Vår förhoppning är att hon i år ska kunna utvecklas ordentligt över lång distans och speciellt på gräs som bör vara en stor fördel för henne. Både härstamningsmässigt och hur hon agerat på gräset så bör hon vara klassen bättre där, men fungerar även på dirttracken.

Någon minusgrad imorse gjorde att de två första turerna reds på dirttracken, vi inväntade harvning av rakbanan innan vi red där. När första turen på morgonen hade passerat mål så såg vi andra hästar komma ut på banan- i andra varvet. Hoppsan, vi hade visst helt missat att det är högervarv som gäller på måndagar... Ingen skada skedd, det gick jättebra och till nästa tur lyckades vi rida i rätt varv också... :)
Tobias var tillbaka i stallet idag, förra veckan hade han semester för att hinna "landa" lite efter Dubai samt spendera tid med sin nya valp Prosecco. Nu är Hundpatrullen rejält förstärkt eftersom även jag har skaffat en hund till, Harry. Så det är två valpar som härjar för tillfället.
I genomgången av hästar återstår nu två stycken och här kommer då dagens häst:
High Max- hade vi stor tro på från början, men han var en besvikelse många gånger. Så hittades ett halsfel och han opererades. Han kom sedan tillbaka rätt fort, fick först ett lopp i kroppen över lite för kort distans och var trea. Därefter blev det en överlägsen seger i joggingstil och det gladde oss lite extra att ägarna som satsat på operation fick utdelning för det så fort.
I år har han startat en gång och vi var bergsäkra på seger innan. Han hade tränat som en häst i Guldklass och verkligen imponerat. Dock fungerade han inte alls och Fredrik sa direkt att han kände att något störde hónom. Vi hittade en del saker som var enkla att åtgärda och nu ser han strålande fin ut igen. Jag hoppas verkligen att han kan visa lika bra i lopp som i träning, gör han det så kan han klättra långt upp i klass. Han har en kapacitet som ligger väldigt mycket högre än hans handicap och kan få ett spännande år.

Lugn söndag och vi laddar för en ny vecka då vi tränar vidare inför säsongsstart. Även i Dubai var det en lugnare träningsdag för Timo Nurmos, Fredrik var ute och travade honom lite på området bara. Annars hålls han igång med canters på banan innan det blir hemfärd om dryga två veckor.
På återhörande imorgon!

Normalt på lördagar brukar det ju vara fullt med folk hela dagen. Nu är det sportlov och det märktes verkligen, vi var betydligt färre än vanligt. Det var så klart en del ägare på plats, men inte alls lika fullpackat som det brukar vara. Ganska mysigt blev det ändå, nu var vi 11-12 personer vid fikat mot normalt ibland nästan det dubbla. Jag gillar ju när det är fullproppat och det är många konversationer på en gång, men det här var jättetrevligt det med på ett lugnare sätt.
Dagens träning gick bra i blandade tempon och hästarna ser mycket fina ut. Jag är överlag otroligt nöjd med hur de ser ut i träningen och hur långt de har kommit med träningen. När man står vid sidan och ser dem galoppera förbi så längtar man tills vårsäsongen ska sätta igång.
Igår fortsatte jag ju genomgången av hästarna inför säsongen och två hästar återstår. Som vanligt tar vi lite lugn helg nu och de sista kommer då alltså på måndag och tisdag.
Nu är det fullt fokus på sista deltävlingen av Melodifestivalen ikväll, final om två veckor!

Trevligare grader idag och återigen vår i luften, till och med fåglar som kvittrar. Vi tränar på inför säsongsstarten och smyger upp tempot mer och mer vartefter. Än är det ju ett tag kvar tills tävlingarna börjar och jag tycker vi ligger bra i fas träningsmässigt med hästarna. 
Jag utlovade ju igår en genomgång av de hästar jag ännu inte redovisat och det är tre stycken som återstår och vi tar en per dag med start idag:
Bright Light- kom ut sent som tvååring och vann direkt i debuten. Han inledde förra året bra som trea i ett lopp på dirttrack, därefter trea i ett lopp på gräs som fungerade som Classic Trial, ett test inför de klassiska gräsloppen. Han startade sedan i Jockeyklubbens 2000 Guineas och tog pengar där som 6a, endast 4,5 längd från vinnaren och blev då rejält störd sista biten.
Han hade galen otur med spåren varenda gång och drog ytterspår som han förlorade mycket mark på. Sammanfattningsvis kan man säga att han gjorde det bra men hade inte marginalerna på sin sida.
Sedan underpresterade han i Bro Park Trial, han fick ett uppehåll efter det loppet och mycket strul på vägen gjorde att det tog till slutet av oktober innan han startade igen. I det loppet såg han fantastisk ut och satt och cruisade lätt in till upploppet där luften tog slut sista biten. Man tänkte att det här loppet behövde han och nästa gång vinner han. Men det gjorde han inte och det kändes som att något inte stämde.
Vi har sedan dess hittat felet som helt åtgärdats, han grundtränas nu under vintern för att vara startklar i april. Jag är supernöjd med honom, han har en helt annan styrka i kroppen nu och ser strålande fin ut. Vi har alltid haft stor tro på honom och nu har han helt rätt förutsättningar att visa sin fulla kapacitet, han kan få ett spännande år och vi tror hans handicaptal ligger långt under vad han kan.


Imorse var det kyliga fyra minusgrader och den där våren jag babblade om häromdagen kändes långt borta. Dock steg graderna under förmiddagen och vid lunch var det flera plusgrader igen, det uppskattas!
De första turerna red vi på dirttracken, men så fort rakbanan var körd en gång så blev den bra och vi tränade sedan övriga turer där och det gick fint.
Propositionerna för april och maj finns nu ute och planeringen för lopp har inletts, när och var varje häst ska göra sina första starter. Tiden går fort och det dröjer inte så fasligt länge förrän vårsäsongen är igång.
Jag insåg idag att i den här genomgången av hästar som vi gjort så har jag ett fåtal kvar att skriva om. Från och med imorgon så kör vi de sista hästarna för den här gången!

Som ofta på onsdagar var det en lite lugnare dag med mycket pyssel. 
En rapport från Dubai: Timo Nurmos mår fint och har nu blivit så pass pigg att han måste träna på litegrann för att rasta av sig. Vi försökte ge honom en kortare viloperiod för återhämtning, men efter några dagar visade han tydligt att han ville träna igen. 
Hästarna kommer flygas hem tillsammans efter det att den sista hästen har startat och det är på Super Saturday den 7 mars. Beräknad dag för hemfärd blir tisdagen den 10 mars och tills dess hålls han igång med träningen och han stortrivs i värmen. Det tror jag för övrigt Fredrik också gör... :)
Jag har som utlovat gjort en bilduppdatering idag och denna gång blir det endast från loppet i torsdags i Dubai. Nästa bilduppdatering blir en vanlig på hästarna hemma som ju tränar på för fullt inför vårpremiären. Kolla in bilderna under fliken Veckans Bilder!

Idag hjälpte vi till med ett test. Det nya positioneringssystemet från I Reality har ju varit på gång under en längre tid och de har vad jag förstår finslipat detaljerna för att det ska fungera prickfritt när det börjar användas till våren. 
Nu vill de börja göra tester i träning för att kolla av allt ytterligare. Tempot vi gick i spelade ingen roll, så vår träning påverkades inte ett dugg av att vi ställde upp. Den enda skillnaden var att hästarna i den turen hade nummerlappar på sig när de reds.
Allt hästarna gjorde registrerades; hur fort varje häst gick mellan varje 200-meters påle, hur de förflyttade sig i sidled, ja exakt hur de rörde sig och hur fort.
Det kommer testas en gång i veckan fram till vårpremiären och det ska bli oerhört spännande att se hur det blir när det börjar användas på riktigt!
Träningen idag gick utmärkt och hästarna skötte sig fint, några är väldigt taggade. Det känns som att våren är på gång fast vi bara är i mitten av februari, det kanske är det som piggar upp dem lite extra?
Imorgon siktar jag på en ny bilduppdatering här på sidan!

Idag var ingen vanlig dag, idag var Angelikas första arbetsdag hos oss efter 2,5 års arbete i Newmarket, England. Vi är så glada över att hon är tillbaka hos oss! Hon var duktig redan innan hon åkte, men det syns tydligt hur mycket hon har utvecklas ridmässigt och det såg mycket bra ut i alla turerna hon red.
I övrigt idag var det en del omflyttningar som gällde. Jag gillar inte att byta boxar på hästar när det är säsong och alla är igång, det är lätt att man får en liten infektionssläng då även om ingen är sjuk, man rör liksom runt i bakteriefloran när man byter platser. Så nu när det är tävlingsuppehåll och vi har sålt ett par hästar som ridhästar så passade vi på att göra de omflyttningar vi ville göra. 
Det blir alltid liv i luckan när det blir nya "rumskamrater", speciellt hingstarna (läs House in Order och Stureplan som är ledarna i stallet) reagerade mycket i början, men de vänjer sig fort.
Det blev en intensiv men bra dag!

Inte riktigt samma glamourkänsla att ha starthästar på Bro Park som i Dubai får man säga... Det blev dock en trevlig dag ändå den sista tävlingsdagen innan uppehållet. Nu är nästa tävlingsdag först den 5 april vilket ju är ett antal veckor bort.
Under den här vintergaloppstiden har vi ju inte startat så många hästar, endast ett fåtal har hållit igång. När vårsäsongen drar igång är de flesta hästarna redo för start, det är ju huvudsäsongen vi i första hand siktar på så klart. Jag är ändå nöjd med det hästarna har gjort i de få starter vi har gjort under vintern, det ser bra ut inför säsongen.
Jag har som vanligt uppdaterat med kommentarer angående dagens två starthästar och ni hittar det under fliken (Starter &) Resultat.
 

En väldigt speciell lördag. Det var Tobias första dag hemma och han fick ett mycket fint mottagande med en liten röd matta som var utrullad vid omklädningsrummet. Hans skåp var pimpat med både text och utsmyckning, jag tror inte han missade att han varit saknad.
Samtidigt var det Amandas sista arbetsdag vilket så klart känns lite sorgligt. Hon kommer framöver förhoppningsvis kunna komma och träcka och rida turer, men att jobba heltid har rent fysiskt gett en del problem.
Så det blev ingen vanlig fika idag, vi hade två mumsiga tårtor, massor med bubbel samt lyxfika med lax, avokado och annat. Vi både firade Timo Nurmos insats i Dubai, firade att Tobias var hemma igen samt tackade och firade av Amanda. Det blev både fint och trevligt på alla sätt!
Det var skönt att vara hemma igen och jag började morgonen med en sedvanlig genomgång av samtliga hästar, hur de är i benen och mår. Det känns alltid bra att uppdatera sig ordentligt efter att man varit bortrest. Träningen gick bra i blandade tempon och hästarna såg fina ut.
Imorgon är det då dags för sista tävlingsdagen innan uppehållet fram till vårpremiären den 5 april. Vi skulle ha tre starthästar, men vi får tyvärr stryka Label Black. Han har sparkat till sig lite på ett bakben och även om det egentligen är en bagatell så tar vi ingen onödig risk och startar. 
Jag har uppdaterat med kommentarer om de två starthästar som kvarstår och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Igår kväll fortsatte firandet. Vi firade väl lite lagom så där med bubbel och häng på restaurangen vid hotellet. När man varit så förväntansfull, nervös och sedan överlycklig så går luften lätt ur en när man väl börjar varva ner, jag blev jättetrött. 
Några som var mer ambitiösa med festandet var hela stallpersonalen,dvs alla som har hand om de skandinaviska hästarna. Ibland går de ut och festar efter tävlingarna och igår kväll ville alla fira av Tobias som åkte hem imorse. När jag kom till stallet strax efter kl 6 på morgonen var det inga pigga och raska människor som satt och hängde på soffan utanför stallet... :) Jag tror de alla ändå tyckte att det var värt det, de verkade ha haft väldigt roligt.
Timo mådde jättebra och hade tagit loppet perfekt, kändes iskall och fin i benen och rörde sig bra. Lite trött var han bara, men konstigt hade varit annars.
Vid lunchtid åkte jag mot flygplatsen och är nu hemma igen. Jag lever fortfarande kvar i gårdagens glädjekänsla och den får gärna hänga kvar länge.

Vilken dag, vilken häst, vilken insats! Vi är så glada nu så det är inte klokt!
Timo Nurmos tvåa i Meydan Trophy och han tar in på vinnaren hela vägen och slutar 3/4 längd från Godolpins Dubawi-avkomma. Att han fick visa hur bra han är, att han räckte så här långt och att vi kan åka till Dubai och konkurrera i det här motståndet är inget mindre än fantastiskt.
Den här satsningen vi gjorde, att åka hit för att ge Timo bästa möjliga förutsättningar inför storloppssäsongen, den gav även utdelning prestationsmässigt. Vi var beredda på att han kanske inte skulle tjäna några pengar alls här och inte räcka till, men så otroligt härligt när han översteg alla våra förväntningar. Känslan att se honom över upploppet, känslan när han gick över mål- total eufori! Det är det här man kan jobba dygnet runt för, det här är på en helt ny nivå. Efter den här dagen är en ännu högre växel ilagd i vårt stall för framtiden. Målen är högre och ännu tydligare.
Jag vill också hylla Fredrik som red ett så bra lopp. Vi ville att han skulle få rida här för att utveckla sig ytterligare, att rida i den här konkurrensen ger ju massor. Han motsvarade förtroendet med råge och red helt perfekt mot världsjockeys, väldigt strongt gjort!
Imorgon åker Tobias hem till Sverige och Fredrik tar över ansvaret för Timo tills de skandinaviska hästarna flygs hem om ungefär en månad. Tobias har gjort ett fantastiskt jobb med Timo som är en besvärlig häst att hantera, han har skött honom på allra bästa sätt.
Jag har uppdaterat med kommentar om gårdagens fantastiska insats, finns som vanligt under fliken (Starter &) Resultat så kolla in där!

Idag var det lite lugnare jogging som gällde för Timo Nurmos inför starten imorgon kväll. Han ser som vanligt fin och pigg ut och det ska bli spännande att se honom tävla på gräset för första gången här.
Vädret har däremot inte varit helt på topp, från och med när jag anlände i måndags morse har det bara varit molnigt och blåsigt. Man kanske inte ska klaga eftersom det ändå är behagliga 20-22 grader, men lite sol hade varit trevligt.
Inför morgondagens tävlingar lägger jag återigen ut länken för att se tävlingarna:
https://www.squidtv.net/middle-east/uae/uae-007.html
Där finns två kanaler att välja mellan samt numera även en tredje längre ner. I någon av dessa kommer det sändas på engelska från hela kvällen på Meydan. Vårt lopp är lopp 2 kl 16.05 svensk tid, första loppet rids kl 15.30 svensk tid.
Jag har som vanligt uppdaterat med kommentar inför loppet och ni hittar det under fliken Starter (& Resultat).
Heja på oss imorgon!

Hyfsat tidig uppstigning imorse (speciellt som man i viss mån fortfarande är inställd på svensk tid som ju ligger tre timmar bakom) och så direkt till stallet som vanligt på morgonen. 
Idag fick Fredrik rida Timo Nurmos och det såg bra ut i något lugnare tempo. Det är som alltid lika roligt att stå där vid banan och kolla in alla hästar som tränar. När man sedan kommer tillbaka till stallet så hänger man runt vid stallet, tar en kaffe och snicksnackar lite. Det är hög mysfaktor på rutinerna här tycker jag.
På hemmaplan rapporteras allt bra, hästarna tränar på fint och de är på lite olika nivå just nu med träningen. Några grundtränar inför säsongen, tre stycken startar på söndag medan andra har startat under vintern och tar det nu en aning lugnare innan de sedan kommer träna på igen.
Närmare lunch kom sedan startlistan här i Dubai till på torsdag. Lopp 2 är det som gäller och loppet rids lokal tid kl 19.05, dvs svensk tid kl 16.05.
Tretton startanmälda och han fick spår två. Jag hade kanske hellre velat ha lite längre ut, men på gräset är det mindre viktigt.
Kommentar om loppet och chanserna kommer som vanligt imorgon!

 

Det blåste ju rejält igår kväll och en hel del flygningar ställdes in under lunchen och eftermiddagen. Så lite orolig för om jag skulle komma iväg var jag allt. Iväg kom vi, men vi var nog ca 45 minuter försenade pga blåsten och det gjorde att jag inte hann fram i tid för att se träningen imorse. När jag anlände var träningen klar och det var fullt fokus på att beta gräs.
Alla flygningar jag gjort fram till i år har varit med Norwegian. Jag gillar inte den där snålattityden som de har, att precis allt kostar. Man betalar extra för väska och nu till och med extra för handbagage om det är lite större. Maten kostar, de bjuder absolut inte på någonting. 
Denna gång var biljett med Emirates bästa pris och vilken skillnad! Ingår incheckning av väska, alla har egen tv-skärm framför sig. Tre rätters middag utan extra kostnad och de har en meny som delas ut och som man beställer från. Kudde och filt samt hörlurar vid varje plats. Magisk skillnad om ni frågar mig!
Träningen hemma fick jag positiva rapporter om, det verkar ha gått utmärkt. Det var också startanmälan idag till vinterns sista tävlingsdag och vi har då tre som startar. Det är Haweswater och Label Black i samma lopp samt Eye for an Eye som får göra en start till innan det blir vinteruppehåll
Här i Dubai kom anmälningslistan ut till torsdag och så klart är motståndet tufft, men det kunde varit värre. Imorgon kommer startlstan, hoppas vi har mer tur med spårlottningen denna gång.

Så är man på väg mot Dubai igen. Jag kommer att landa tidig morgon och hoppas hinna se morgonens träning, det blir dock precis på håret om jag hinner det.
Dagens starthäst Eye for an Eye skötte sig med den äran och gjorde en debut med mersmak som femma och kort slagen efter en stark avslutning på lite för kort distans. Vi är supernöjda med henne! Se närmare kommentar under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon kommer anmälningslistan till loppet på torsdag på Meydan och imorgon kommer också startlistan till kommande söndag på Bro Park.
Vi hörs imorgon!

Hemma efter en lång och lyckad dag. Jag återkommer mer om detta imorgon. Det får bli en lite kortare uppdatering här idag, det är mycket som står på programmet inför resan till Dubai imorgon kväll. Det är ju inte bara att åka iväg, det är en hel massa olika saker som måste ordnas, planeras och fixas.
Imorgon är det först tävlingar som gäller och vi har då Eye for an Eye som debuterar. Jag har uppdaterat med kommentar angående chanserna och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat). 
Vi hörs från Arlanda imorgon kväll!

Fredag och trots väldigt kalla grader på morgonen så var rakbanan i fint skick och vi tränade där. Idag var det mestadels lugnare träning som gällde och hästarna skötte sig utmärkt. 
I Dubai är det dags för start på torsdag och det blir då första starten där på gräs vilket ska bli spännande. Jag reser dit söndag kväll efter tävlingarna på Bro. Dagen efter tävlingarna på Meydan, dvs fredag åker både jag och Tobias hem medan Fredrik tar över ansvaret för Timo Nurmos där nere. Alla de skandinaviska hästarna kommer sedan resa tillbaka någonstans mellan den 8e och 12e mars. Stannar man längre än så måste man ta hästen till en månads karantän i Mauritius. Dvs skulle någon häst från Skandinavien starta på Dubai World Cup-dagen så reser den/de en helt annan rutt tillbaka.
Då var det dags för dagens häst i genomgången:
Kew Bridge- tyskfödd med en duktig storasyster som vunnit Ungerska Oaks och var tvåa i deras Derby. En riktigt stayer alltså och det var tidigt känslan att även hon är. 
Hon gick några hyfsade lopp mot bra konkurrens som tvååring och sedan hoppades vi att hon skulle utveckla sig mycket inför förra året. Dock blev det massa strul på vägen som tog tid. Hon kom inte ut förrän i september och missade därmed de större uppgifterna vi hade hoppats på. 
Första loppet var över alldeles för kort distans och bara för att komma igång med ett lopp. Efter ett test över 1600 meter som även det var för kort så startade hon sedan på stayerdistans och där visade hon stor bättring. Hon vann ett lopp och var inte så långt slagen de andra gångerna. Sista starten för året var i Malmö och hon gillade inte alls den hårda och stumma banan och var fyra där.
Än har hon inte startat så många gånger och vi tror det finns klart mer utveckling i henne och speciellt på gräs. Hon borde kunna höja sin handicap en hel del i år och så fort grässäsongen är igång så kommer vi starta henne där så mycket som möjligt.

Idag hade graderna stigit till noll och även om marken fortfarande var frusen så var det betydligt trevligare förutsättningar. Rakbanan var fin och där tränade vi samtliga hästar. Det blev blandade tempon där de flesta höll sig i mellantempon men några även både fortare och långsammare.
På eftermiddagen/kvällen var det självklart tävlingarna på Meydan vi kollade in och oj vad Red Cactus imponerade! Det måste vara både extremt surt att förlora med en nos samtidigt som själva insatsen var femstjärning. Han fick inget lätt lopp och ändå flög han fram på slutet. Än en gång visas det att de skandinaviska hästarna räcker till om man har en tillräckligt bra häst. De ägare som vill tävla på den här nivån framöver borde bli väldigt peppade att satsa med de resultat som varit de senaste två veckorna.
Dagens häst i genomgången av våra fyraåringar:
Beach Road One- han är faktiskt just en häst som vi hade Dubai i åtanke för, så stor tro har jag på honom. Han har en syster som är en grupphäst med mycket fina meriter och hon har en sämre pappa (Arcano) än vad han har som är e Mastercraftsman. Han har alltid för oss framstått som en riktig stjärna.
Han gjorde förra året mestadels hyfsade lopp men alltid en bra bit under vad vi hade hoppats på. Bästa loppet var som fyra i Malmö Stads Pris (motsvarande Derby Mile), med i striden och endast två längder slagen. Det som utmärkte alla hans lopp var att han på upploppet vinglade och hade sig, uppträdde väldigt märkligt som han aldrig gjorde i träning.
För att göra en lång historia kort så visade det sig efter många turer att han fick väldigt lite luft i slutet av varje lopp, nästan inget alls faktiskt och därav vinglandet. Nu är han åtgärdad och återkollad så allt fungerar som det ska.
Det ska bli oerhört intressant att med rätt förutsättningar få se hur långt upp i klass han kan ta sig, nu står han i 78 vilket jag inte tror är ens i närheten av vad han kan. Vi kommer börja i vanliga handicaplopp och utnyttja att han förhoppningsvis står billigt inne. 

Idag fortsätter vi genomgången av fyraåringarna med nästa häst:
Sharp Eye- köptes på Breeze up auktion på Irland och tanken var att han skulle bli en konsortiehäst. Dock märkte vi ganska snabbt att han hade ett halsfel vilket märkligt nog inte hade uppdagats på auktionen trots det test man kan ta där och som vi gjorde. Det testet görs i longering och det är möjligt att det inte kom fram på samma sätt då. 
För mig kändes det då inte rätt att sälja ut honom i andelar eftersom en halsoperation förmodligen väntade och det är ju en lite tråkig start på ett hästägande. Så vi bestämde oss därför för att behålla honom själva även fast det absolut inte var planen från början. 
Eftersom han bara var två år då och inte färdigväxt på något sätt så ville veterinärerna gärna avvakta lite med operation och se om några mindre åtgärder skulle ge resultat nog vilket det inte gjorde. Till slut blev det operation och det gav ett mycket bra resultat. 
Det här gjorde att han tog tid på sig innan han debuterade, men resultatet när han väl kom igång kan vi inte klaga på. Han startade nio gånger förra året med tre segrar, två andraplatser sam en tredjeplats. Det var först i sista starten för året han var utanför pengar och det berodde nog på att han börjat tappa formen och var redo för vintervila. 
Det har han fått och nu grundtränas han inför säsongen. Än har han en hel del utveckling kvar i sig tror jag och kan nog komma upp i klass ytterligare, han är ju fortfarande relativt sparsamt startad och går framåt hela tiden.
En rolig häst att äga som inte bara är jämn i sina prestationer utan också väldigt allround, han funkar från 1200 meter upp till 1600 och längre än så har vi ännu inte testat. Han går bra både på dirttrack och gräs, men är snäppet vassare på gräset. 
Den enda nackdelen jag ser med honom är att han inte är snäll att resa med så det blir endast starter på hemmaplan. Behöver han köras någonstans så kan man naturligtvis ge lugnande, men det går ju inte att göra vid tävling så han får stanna hemma och tävla. Han kommer vara redo för start i april när vårsäsongen drar igång är planen.
Imorgon kommer ytterligare en häst i genomgången! 

Idag var det ännu kallare på morgonen. Det blev mestadels dirttrackträning, men faktiskt har de också fått ordning på rakbanan även vid kyla efter en del arbeten på den igår. Vi får se hur den utvecklar sig under den här kallare veckan, men jag tror det kan bli bra faktiskt, så klart helt beroende på hur mycket energi och tid som läggs ner på den.
Vi red en del snabbare arbeten idag och de som gick lite extra raskt var:
Label Black och Eye for an Eye tillsammans i ett längre arbete och de såg starka ut båda två.
Beach Road One gjorde ett snabbjobb som ökades hela vägen och trots ett högt tempo lade han i en extra växel sista biten. Idag tror jag vi såg en glimt av den häst vi hela tiden har trott att han är. 
Det blev en nyttig dag med en hel del på programmet som hanns med vilket alltid känns bra.
Jag utlovade en genomgång av de nyblivna fyraåringarna och det inleds idag med en häst per dag. Generellt kan man nog säga att den här årgången led en hel del av det dåliga foder vi råkade ut för under 2018, då var de två år och som växande unghästar påverkades de säkert mer än äldre hästarna. Det här har de repat sig från, men det var säkerligen något som satte ner dem under en längre tid när de skulle ha presterat. Så i den här årgången finns flera hästar som vi hade större förväntningar på än de visade, men här finns nog också en del dolda resurser och utveckling kvar i flera av dem.
Perfect Girl Ester- startade bara två gånger som tvååring och gjorde det godkänt utan att glänsa. Vi visste att hon var betydligt bättre än hon visade då och förra året så bekräftade hon det och mer därtill. 
Hon inledde med en lätt seger i årsdebuten. Därefter testade hon längre distans och gräs i Trial samt 1000 Guineas vilket inte passade. Efter det övergick vi helt till sprintdistans och dirttrack och som hon presterade! Först segern i Derby Sprint, känslan när hon gick först över mål var helt obeskrivlig. Därefter tredjeplatsen i SM för Sprinters där hon var ensamt sto och ensam treåring mot sprintereliten. De två första hade 91 respektive 90 i handicap och hon slog meriterade hästar med 88-89 i handicap. Aldrig har en tredjeplats känts så mycket som en seger.
Hon var också trea i Scania Sprint innan hon skulle avsluta säsongen på Jägersro och förhoppningen där var att höja sig något kilo till och åka med till Dubai. Hon var i toppform, men när grindarna öppnades hoppade hon snett ut och på något sätt drogs stiglädret upp och släppte. Så Fredrik red hela loppet sittande ner och försökte rida så gott det gick, men så klart förstörde det helt hennes chanser. Trots det var hon med i segerstriden och slutade fyra endast 1,5 längd från vinst. 
Då startade vi henne en gång till, men med facit i hand var det bara dumt och lite som att slänga jästen efter degen, det blev helt fel. Vi hade en plan och vi borde ha skrotat den där sista starten. 
Hon mår jättebra inför säsongen och grundtränar för fullt. Vi hoppas och tror att hon ska höja sig ett snäpp till i år efter fjolårets strålande säsong. Hon har ju redan visat att hon räcker mot den äldre årgången. Vi kommer också testa henne på gräs igen, än har vi bara gjort grässtarter över längre distanser så ett försök över 1200 meter ska vi absolut göra.
Imorgon fortsätter genomgången!

 

Där fick jag för att jag babblade om hur härligt det var med plusgrader hela vintern... Imorse var marken hårdfrusen och det blåste kallt. Enligt väderprognosen så ska det här med kalla nätter hålla i sig ordentligt under veckan och bli till och med kallare, men på lördag ska plusgraderna vara tillbaka igen och vi längtar redan.
Det blev träning på dirttracken idag och på måndagar är det högervarv som gäller där. Hästarna skötte sig bra och såg fina ut i varierande tempon åt det något raskare hållet.
Idag kom också startlistan till söndag, då har vi endast en starthäst och det är Eye for an Eye som debuterar. En jättefin häst som växt och tagit tid på sig, det ska bli spännande att se henne tävla nu.
Det var också anmälningar till sista dagen för vintersäsongen och det är då nästa söndag, den 16e, där har vi några hästar anmälda. Vi har endast startat ett fåtal nu under vintern och övriga siktar på april och vårsäsongen.
Jag gjorde ju en genomgång av hästarna inför säsongen här på sidan och har fortfarande kvar de nyblivna fyraåringarna. Jag börjar med dem från och med imorgon så på återhörande då!

Det var ingen höjdardag för oss idag resultatmässigt, men jag är egentligen inte missnöjd med hästarna även om det blev blygsammare placeringar.
Läs mer om varje häst idag under fliken (Starter &) Resultat. 
Imorgon jobbar vi vidare med både träning, startanmälan och anmälan!

Vilken trevlig lördag med fullt med folk på plats! Vid fikat var det smockfullt vid bordet och massor med livliga konversationer i positiv anda, precis som det ska vara.
Träningen gick också utmärkt och jag är lite extra nöjd med tvååringarna som utvecklas så fint och sköter träningen jättebra. Idag fick Chamori och Snowfoot cantra tillsammans och de kommer nog fortsätta att ridas ihop en del då de träningsmässigt har kommit ganska lika. Mycket fina hästar bägge två fast på olika sätt.
Chamori är otroligt kvick och har full koll på sig själv, en häst åt sprinter-milerhållet som både härstamningsmässigt och utseendemässigt är något helt extra. Den snabbaste åring jag någonsin sett i en longervolt under inridningen, hon fullständigt flög fram när vi lät henne galoppera på.
Snowfoot är jättestor och tar långa kliv när han galopperar. Han kommer troligtvis inte bli så tidig, men det här kan istället vara en Derbyhäst som treåring och han gör ett väldigt pampigt och klassigt intryck.
Double Down brukar träna med Snowfoot, men idag fick han träna med de äldre hästarna istället. Han har växt enormt mycket och fort sedan vi köpte honom, då var han väldigt liten och nu börjar en helt ny häst ta form. Han växer fortfarande och får ibland lite extra ledigt för att inte störa detta, men tränar ändå en hel del. Han har sedan en tid tillbaka fått en utstrålning av självförtroende och kaxighet som bådar gott för framtiden, så där ser hästar ut som vet sitt värde.
Perfect Sister som ju är just syster till Perfect Girl Ester kom in i träning betydligt senare än övriga. Igår galopperade hon med ryttare för första gången och vi fortsatte med samma upplägg idag. Hon är superduktig och lär sig allt hur lätt som helst. Lik Ester både i psyke och även utseendemässigt, de är kompakta och rejält muskulösa båda två. Det ska bli spännande att se om hon kan leva upp till förväntningarna och vara minst lika bra som storasyster. 
Jag är otroligt nöjd med samtligas utveckling så här långt och målen/förväntningarna på dem allihop är stora.
Imorgon är det då dags för tävlingar igen och vi har tre starthästar. Jag har uppdaterat kommentarer angående deras chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Så är vi inne på sista dagen i januari och fortfarande gott om plusgrader. Som jag tidigare skrivit så är jag väl medveten om att det är ett varningstecken ur miljösynpunkt att klimatet är så skevt. Dessutom finns det ett behov för en period med ordentliga minusgrader för att ta kål på vissa bakterier och även fästingar och annat. Dock måste jag ändå medge att jag (som har svårt för kylan) njuter av den bästa vintern någonsin vädermässigt.
För hästarna så är det också en enorm fördel, de slipper träna och tävla på lösa vinterbanor som sliter utan har perfekta träningsförhållanden i stort sett varje dag. Banorna är toppfina verkligen!
Efter en dag igår med mera rask träning så var det något lugnare tempon idag och hästarna skötte sig fint. Imorgon blir det raskare igen för en del av hästarna medan några nu grundtränar lugnt inför säsongen.
Tänk att det bara är drygt två månader kvar till vårpremiären, tiden går ju verkligen fort!

Wow! Plata O Plomo vinner i Dubai med Stricker som tvåa, vilket resultat! Det här betyder enormt mycket för svensk och skandinavisk galoppsport, nu ser alla att vi räcker till att konkurrera internationellt. Det här borde locka nya ägare till sporten och att redan befintliga ägares vilja att satsa ökar markant. Att fler vill vara med och tävla på toppnivå, att fler vill ha häst i Dubai på vintrarna och ha hästar som räcker till.
Förstapriset var ca 1 miljon kronor och i andrapris ca 350 000 kr, det är ju en rejäl utdelning det. Stort grattis till hela kretsen kring dessa två hästar som gjorde så bra reklam för svensk galopp idag, fantastiskt!


Lugn onsdag med lite annat pyssel i stallet. Oftast har vi ju en lugnare dag just på onsdagar och så var det idag, men imorgon är det full fart som vanligt.
Jag har som utlovat uppdaterat med nya bilder och ni hittar dem under fliken Veckans Bilder, så kolla in där!

Det har verkligen varit snabba scenförändringar den senaste tiden för mig med resor fram och tillbaka till Dubai. Ena dagen är man på Bro Park och jobbar med hästarna och dagen efter är man i Dubai och så tillbaka igen. Det känns lite absurt egentligen och ändå anpassar man sig fort, nu är det hemmaplan som gäller denna vecka och nästa. 
Efter tävlingarna söndag den 9e blir det avgång mot Dubai igen och Timo Nurmos startar torsdagen den 13e.
Att han får spendera vintern där har utvecklat honom massor, man kan se hur han har blommat ut och mått bra av att få vara i värmen och med massor med faciliteter. Det är full satsning på i första hand Svenskt och Norskt Derby i sommar och med den här vinterträningen har vi gett honom de allra bästa förutsättningarna.
För mig som tränare har det också varit och är mycket utvecklande och lärorikt. Det har dessutom gett ett annat perspektiv på hur vårt stall ska satsa och hur det ska se ut framöver. Det finns en hel del planer och nytänk kring många olika delar av träningsrörelsen vilket känns inspirerande.
Imorgon kommer en ny bilduppdatering här på hemsidan!

Så var det måndag och ny vecka. Träningen var mycket av det raskare slaget för de som är igång för fullt. Sedan har vi ett antal som vintervilat och så nu kommer igång igen och de gick naturligtvis lugnt, för dem är det nu uppbyggande grundträning som gäller ett tag framöver. 
Det var startanmälan idag och på söndag har vi tre starthästar (kolla in under fliken Starter & Resultat så ser ni vilka det är). Det var också anmälningar till söndagen efter och då har vi även den dagen några anmälda. 
Imorgon tränar vi vidare för fullt!

Lugn söndag och vi laddar för kommande vecka och även tävlingar på Bro Park nästa söndag!

Så var man raskt tillbaka i vardagen igen och idag var det träning som vanligt på hemmaplan. Någon minusgrad över natten och då var dirttrackbanan bättre än rakbanan, så det fick blir träning på stora banan idag. Det var blandade tempon och hästarna skötte sig jättefint. 
Det börjar också bli dags att sätta igång en del hästar som vintervilat och det kommer vi börja med i nästa vecka. Dhakota är en av dessa och eftersom han var av det knepigare slaget att rida in så är det säkrast att repetera litegrann innan han kommer igång. Idag blev det sadel på i walkern och han var helt vild när den kom på, hade "glömt bort" det där med att han en sadelgjord spänd runt magen... Han lugnade sig sedan, men det får bli en försiktig igångsättning där.
Även tvååringarna Snowfoot och Double Down har fått några veckors vila eftersom de växt en hel del, ganska mycket faktiskt. De ser jättefina ut i kroppen och har utvecklats massor. Idag hade de sadel på och så red vi dem en sväng inne i boxen bara, de var hur coola som helst och känns redo att träna vidare nu.
Vid fikat firade vi House in Orders fina seger i söndags med en jättefin och god tårta som delägare Marie hade med sig, vi var många på plats och det var hur trevligt som helst.
Imorgon är det inga inplanerade tävlingar på Bro Park pga att Prix d`Amerique körs i Paris och alla tv-sändningar fokuserar på det. Vi laddar istället för tävlingarna nästa söndag då vi har en del starthästar!

Så var man på hemväg igen, resan blir ganska lång när man varje gång måste åka via Cypern och tanka, är lätt uttråkad och längtar hem.
Timo Nurmos mådde jättebra idag och var iskall och fin i benen, jätteskönt! Nu laddar vi för nästa lopp och ser verkligen fram emot det, hela upplevelsen igår gav mersmak.
Allt runt omkring fungerade han bra med och det är ganska många procedurer som sker innan start. Hästarnas stall ligger ju en bra bit från banan så de åker transport dit. Man får en tid för varje häst när de ska lastas och åka och sedan körs de till gäststallar som ligger inne i tunnlar under banan.
Väl på plats i sin tillfälliga box så tas blodprov på alla och de id-kontrollerar med den chipmärkning som alla hästar har. Sedan förbereder man hästen där och 40 minuter innan loppet så går alla hästar därifrån till uppsadlingsboxarna. Då ska de i stort sett vara helt klara med allt förutom själva sadlingen.
När loppet innan har gått får man som tränare gå in i vågrummet och hämta sin sadel som då hänger klar att hämta. Man går alltså inte in i själva omklädningsrummet utan vågkontrollanten har uppsikt över samtliga sadlar när de är vägda och klara, ett mycket bra system.
Sedan går man upp och möter upp sin häst som lagom har kommit till uppsadlingsboxarna och sadlar och gör klar den. Därefter leds hästarna runt där tills det är dags att gå ut i ledvolten via en tunnel.När man ska till gäststallarna (jag var där både innan och efter för att se att allt var okej) så körs man i golfbilar som åker i skytteltrafik fram och tillbaka, allt är otroligt välordnat. Efter loppet går hästarna tillbaka till gästavdelningen och om de ska dopingstestas så ligger det precis bredvid. Sedan har man också fått en tid när man ska åka tillbaka till ordinarie stall, men där är det flexibelt om man vill ha mer tid på sig med hästen. Det är alltså en hel del att hålla reda på och för hästen att klara av utan att stressa upp sig, men det fungerade jättebra. Det är otroligt professionellt allting och hela upplevelsen igår gör att man bara längtar till nästa start.Imorgon är jag på hemmaplan igen och det är träning som vanligt samt firande av Houses seger i söndags!

Så har vi haft vår första starthäst i Dubai någonsin och vilken känsla det var, det var mäktigare än man trodde på förhand. Känslan att stå där i mitten av ledvolten och se honom skritta runt var inget mindre än fantastisk och hela den här upplevelsen sporrar bara till att jobba ännu hårdare, nästa vinter vill vi ha många fler hästar här.
Att han utsågs till Bäst Gjorda Häst i loppet var ju också jätteroligt, han glänste verkligen på alla sätt.
Precis som jag befarade (och skrev om igår) så fick han en chock av sprutet som är extremt svårt här. Loppet var 1900 meter och i de första 1600 meterna sprang han med huvudet upp och handbromsen i. Mitt på upploppet kommer han till slut ut och direkt axar han igång, men försent. Han blir ändå sjua och först utanför pengar, men det känns ändå surt att han inte kom ut mycket tidigare.
Vi får ändå vara nöjda med att han gör ett fint lopp med mycket mersmak i sin första start någonsin på dirttrack och Fredrik tyckte han klarade banan bra, dock inte sprutet. 
Nu fick han också ett lopp i kroppen inför nästa start om tre veckor och då är det gräs som gäller och helt andra förutsättningar.
Imorgon lunch åker Fredrik och jag hem igen och på lördag är det vanliga rutiner igen. Efter nästa start kommer Fredrik vara kvar i Dubai med Timo och Tobias åker hem.
På återhörande imorgon!

Imorgon är det dags. Vår första starthäst i Dubai och det känns ju både nervöst, spännande och nästan overkligt. 
Vi är så redo vi kan bli och det viktigaste är att också hinna njuta av upplevelsen att ha en häst med på den här nivån. Det är inga krav på honom från vår sida denna gång eftersom det är hans första start på dirttrack och det är osäkert hur det passar.
Jag har uppdaterat mer utförlig kommentar om honom och loppet under fliken Starter (& Resultat).
Kl 17.15 imorgon svensk tid går hans lopp men redan kl 15.30 svensk tid går lopp 1 och det är gott om skandinaviska hästar som startar under kvällen. Här kan ni se startlistor:
http://www.emiratesracing.com/node/3?id=2975
Här kan loppen ses:
https://www.squidtv.net/middle-east/uae/uae-007.html
Välj där kanal, finns två kanaler längst upp på sidan och nu även en tredje längre ner. En av dem är på engelska direkt från Meydan, man får testa sig fram vilken det är då det varierar från gång till gång.

Idag fick Fredrik rida Timo Nurmos igen för första gången sedan i början på december. Han fick också rida runt på Meydans bana och känna lite på den inför torsdag, det tycker jag var värdefullt. Han var jättenöjd med Timo och han tyckte banan var imponerande, den är ju väldigt stor och fin.
Så kom startlistan och som väntat är det fullt fält med 16 hästar och till och med reserver. Vi diskuterade innan en del vilket spår som vore bra och där fanns det en del olika bud. Jag hade nog gärna sett lite mer i mitten, men nu blev det spår 3 och han kan få en spårsnål första sväng, de går in i den ganska direkt efter start. 
Det är lopp 4 som gäller för oss på torsdag och det rids svensk tid kl 17.15. Det är en väldans massa skandinaviska hästar både i vårt lopp och övriga lopp, så det är en väldigt spännande tävlingsdag överhuvudtaget. 
Mer analys kommer om hans chanser kommer som vanligt imorgon.
På hemmaplan flyter det på utmärkt och hästarna tränar på i blandade tempon. Vi håller kontakt flera gånger varje dag och det funger jättebra med vårt engagerade och duktiga team som jobbar hemma.

Så är vi i Dubai då och nu är det ju snart dags för start för Timo Nurmos. Idag kom anmälningslistan till torsdag och han står delat högst i handicap med en Godolphinhäst på listan, kändes nästan lite overkligt. Det var väldigt många anmälningar och lär bli ett fullt fält. Imorgon kommer startlistan och då får vi se lite mer hur förutsättningarna är.
Även på hemmaplan var det anmälningar och då till den 2 februari där vi har en hel del hästar som siktar på start.
Det är ju inte tävlingar på Bro på söndag pga att det är Prix d´Amerique i Frankrike och fullt fokus på det i tv-sändningarna.
Hemma verkade hästarna må fint och träningen gick bra enligt alla rapporter.
Jag återkommer som vanligt imorgon!

Nu sitter jag och Fredrik på flygplatsen och väntar på flyget som ska avgå kl 23.40 mot Dubai. Bra för Fredrik att hans sista ritt innan avgång gav seger med House in Order, det ger ju lite extra självförtroende innan han ska rida mot världsjockeys på torsdag.
House var faktiskt imponerande idag och gjorde det verkligen bra, roligt för alla hans ägare!
Då kändes det också värt att åka hem och vara hemma i dryga 24 timmar, att få se honom vinna så fint. Det var också bra att hinna känna igenom alla hästar, prata "live" med alla i stallet och planera upp lite inför kommande vecka. Och så var det väldigt mysigt att få träffa mina hundar, det är ju så jobbigt varje gång jag måste resa ifrån dem...
Jag har som vanligt uppdaterat med kommentarer angående dagens starthästar och det finns under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon (efter den här extra långa rutten som flygs nu) så landar vi vid 11-tiden lokal tid, dvs kl 8 på morgonen i Sverige. På tisdag morgon ska Fredrik rida Timo och också få känna lite på banan inför loppet på onsdag. Imorgon kommer också anmälningslistan till loppet och det blir otroligt spännande att se hur det eventuella motståndet ser ut.

I skrivande stund sitter jag på flyget hem, det är fantastiskt egentligen att wi-fi fungerar så här smidigt nuförtiden. Jag skulle ha landat kl 14.25 men omläggning av rutten pga att man inte flyger över Iran ger en hel del förseningar. Nu kommer planet att anlända till Arlanda strax efter kl 20 och den där eftermiddagen hemma gick om intet.
På morgonen idag i Dubai gick Timo Nurmos snabbjobb på träningsgräsbanan. Det är den bana som är mest skonsam för hästarna att träna på,så även fast han tävlar på dirttrack på torsdag så passar man gärna på de dagar gräset är öppet. Den banan har också en högre handicapgräns för att få lov att träna, så det är inte alla som kan göra det. Som tur är så står han högt (90 i engelsk handicap) och får gå på alla banor (grästävlingsbanan har ännu högre gräns och begränsat antal per gång som får träna). 
Idag tog han sällskap med Quarterback och Privilegiado och det blev ett mycket bra och rejält upplägg där de gick raskare och raskare hela vägen. Både jag och Tobias var mycket nöjda med honom. 
Hemma var det blandad träning och jag fick också en bild på en fantastiskt fin tårta i Label Blacks ära med hans namn på, att fira segrar med tårta är lika roligt varje gång!
Imorgon är det då dags för tävlingar igen och som vanligt är det nu uppdaterat med kommentarer angående våra hästars chanser. Ni hittar det under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där.

Idag var det på hemmaplan blandad träning och här i Dubai var det lugn träning. Lite av en mellandag som fredagar kan vara ibland.
Imorgon är det rask träning för Timo Nurmos och sedan gör gör jag den rätt jobbiga resan hem vid lunch (landar imorgon kväll efter försenad och ändrad rutt) och tillbaka söndag kväll igen. Framför allt är det för att det är tävlingar på söndag, men också för att checka av alla hästar och allt i stallet, det är skönt att få uppdatera sig mer "live" istället för bara genom rapporter.
Sedan är jag tillbaka här i Dubai måndag morgon och åker hem igen morgonen efter tävlingarna, dvs nästa fredag. 
Nu fortsätter vi genomgången av hästarna, två hästar som är fem år eller äldre återstår:
Label Black- har haft mycket bekymmer och mest med sig själv, han har varit osäker och rent rädd för andra hästar. Han har tidigare i lopp glänst till någon enstaka gång, men för det mesta inte fungerat alls. 
Nu känns det som att vi hittat helt rätt med honom även om det tagit tid. Han har genom mycket övning blivit betydligt säkrare på sig själv och fått en helt annan inställning. Han har också stabiliserat sig i kroppen och mognat på alla sätt. 
Det är roligt att se att han i loppen gått från klarhet till klarhet och klarat av trånga situationer och i söndags blev det seger efter två bra insatser som trea och tvåa i slutet av förra året. Han ska framöver också bli amatörhäst åt Sofia som äger honom tillsammans med övriga i hennes familj, hon laddar nu för uppridningen i april.
Light Treading- är till salu som ridhäst. Jag förstår inte alls varför hon inte är såld redan, normalt sett brukar vi hitta bra hem åt våra hästar ganska fort, men kanske har jul och nyår gjort att det varit lite stiltje på marknaden? I alla fall så kan jag starkt rekommendera att om man söker häst så kom och titta och provrid henne!
Hon rör sig trevligt i alla gångarter och har massor med potential att utvecklas. Hon är tuff och orädd i psyket, men samtidigt snäll och helt okomplicerad med allt. Hon är inget lite klent sto utan har mycket massa i kroppen, hon är snygg och muskulös. Hon är sund och fräsch utan skador, har bara tröttnat på livet som galopphäst. Vet ni någon som söker häst så tipsa gärna om henne och intresserade kan kontakta mig (Caroline) via mail eller telefon.

Idag var det raskare träning som gällde för Timo Nurmos och han tränade ensam på dirttracken. Hemma brukar han ha sällskap, men här där man är beroende av vad andra ska göra med sina hästar så har det varierat om vi gått i sällskap eller inte. Det har nog varit nyttigt för honom att lära sig att träna på utan draghjälp, i början var han ganska seg ensam men nu klarar han det utmärkt.
Han gick ett längre arbete och aldrig full fart utan friskade på men hade gott om krafter kvar. Vi var jättenöjda med honom, han ser fin ut! En vecka kvar idag tills han startar, det ska bli otroligt spännande.
På hemmaplan var det blandad träning med mest raskare tempon och det gick fint. Jag mailar schema varje dag och så får jag rapporter under dagen hur hästarna verkar och känns, det fungerar jättebra.
Ikväll har vi alla varit på tävlingarna på Meydan där fem svenska hästar startade och både Trickbag och Red Hot Chili gjorde fina insatser.
För att vara så förberedd jag kan inför nästa vecka så hängde jag med Patrick (Wahl) när han skulle hämta sadeln i vågrummet och sadla. Det är alltid bra att ha koll på alla rutiner och hur man lägger upp det, en sak mindre att fundera på.
Det blev en trevlig kväll på Meydan, det är ju roligt att vi är så många skandinaver här.
Avslutningsvis för idag så fortsätter vi också genomgången av hästarna:
Stureplan- är en häst som ju har massor med kapacitet och också har visat det, 87 i hcp förra året. 16 starter har gett 6 segrar och 3 andraplatser och det i högsta klass; Guld eller storlopp. 
Han är också min första starthäst i ett Derby och det betyder så klart lite extra. Efter en del småstrul kom han tillbaka fräsch och fin som en vinnare förra året innan vi testade gräset där han inte alls passade. Därefter var han femma i Malmö Sommarhandicap och gjorde ett ganska bra lopp mot vassa hästar, allra bäst är han kanske på hemmaplan.
Därefter skadade han sig i boxen, han sparkade i väggen så hårt att han ådrog sig en fraktur i hovbenet. Otroligt onödigt och dumt, en sådan grej man knappt tror kan hända.
Han har varit konvalscent ganska länge och är nu ohalt i skritt, nästa kontroll sker vid nästa skoning. Vi hoppas ju så klart att han ska komma tillbaka för fullt igen och att det läker ut helt och hållet. 
Han är en fantastisk häst på alla sätt med massor av karaktär och utstrålning, han är chef i stallet (tycker han själv i alla fall...).
Mr Tooma Global- visade en del kapacitet som unghäst med seger i debuten och senare t ex som fyra i Magic Million efter en vass spurt.
Han har sedan som fyraåring förra året varit väl ojämn, han varvade ganska bra insatser som tvåa och trea med sämre resultat och det blev ingen seger. På något sätt så var det lite stolpe ut flera gånger, hans kapacitet kom inte riktigt till sin rätta.
Det finns alltid en fördel med sådant och det är att han nu står väldigt billigt inne i handicap, han har 70 för tillfället och har stått i 76, jag tror han kan ett par kilo ytterligare. 
Jag hoppas verkligen vi kan hitta rätt med honom i år, då har han mycket att hämta med tanke på att han är bra inne med vikten.
På återhörande imorgon!
 

Idag var det som oftast på onsdagar en lugnare dag träningsmässigt hemma. Även här var det något av en mellandag med lite lugnare canter, imorgon blir det mera tempo.
Efter att vi var klara i stallet på förmiddagen åkte några av oss på en liten turistrunda. Huvudmålet var The Frame som ser ut som en gigantiskt stor ram utan innehåll, speciellt på kvällar när den lyser upp ser den väldigt cool ut.
Man får åka hiss 150 meter upp och när man sedan kommer ut på toppen så är det en makalös utsikt med den gamla delen av Dubai på ena sidan och den nya med alla skyskrapor på andra sidan. 
Det är då också ett glasgolv i mitten där man ser rätt ner under sig. Jag är höjdrädd men var på förhand fast besluten att jag skulle gå på golvet. Dock var det värre än vad vi trodde, det totalt svindlade bara man tittade ner. Efter mycket om och men så gick vi alla till slut över det, men det var en minst sagt hisnande känsla. 
Det här kan jag varmt rekommendera om man besöker Dubai, så himla häftigt var det!
Så fortsätter vi genomgången av hästarna:
Space Dragon- är nog den häst vi haft som tagit längst tid på sig. Redan när vi köpte honom syntes tydligt att han skulle bli sent klar, men att det skulle ta så lång tid hade vi aldrig trott. Först på hösten som fyraåring debuterade han och han har inte startat mycket än men gjort fina resultat med fyra segrar på endast nio starter. 
Han är en stor och tung häst, väldigt muskulös i kroppen och det gör att han ofta är svår att få igång och kräver mycket grundträning och styrka innan han är redo för start.
Nu är planen att starta en gång i februari och sedan hålla igång honom inför våren för att få mer frekventa starter på honom. Min känsla är att hittar vi bara rätt med honom så han kan starta på så kan han höja sig en hel del, kapacitet finns helt klart.
Shylock- är en matnyttig häst som brukar plocka en del vinster. Han tog tre raka segrar förra året och därefter en andraplats och när han hittar formen hittar han också motivationen och gör det riktigt bra. 
Han är en häst lite mitt i, räcker bra i bronsklass och lägre silverklass och vi kommer nog testa honom under året mer i silver där det finns bättre pengar.
Loke som han kallas är en härlig karaktär, han är lat som få och gör inte mer än han behöver i träning, men så fort han tycker något är roligt så blir han jättepigg och taggad. 
Imorgon tränar vi som vanligt hemma och även här och på kvällen imorgon är det tävlingar här på Meydan med fem svenska starthästar. Nästa vecka är det ju vår tur att ha starthäst, men imorgon ser jag fram emot att bara titta på de andra. 
Ni som vill följa loppen kan göra det här:  https://www.squidtv.net/middle-east/uae/uae-007.html
Sedan klickar man på kanalerna, en är på engelska direkt från banan. OBS att om ni scrollar ner längre på sidan så finns där nu en tredje kanal och det var den det sändes ifrån förra veckan, så troligtvis är det den ni ska gå in på.

Här i Dubai har det ju spöregnat i flera dagar i slutet av förra veckan. Banorna var så översvämmade att de stängde helt och de har hållits stängda nu i ett antal dagar. Idag var första dagen man fick komma ut på dem igen och det var full aktivitet på tävlingsbanan, hästar galopperade förbi mest hela tiden.
Det var jätteroligt att få se Timo Nurmos träna igen, han ser verkligen spänstig och fin ut.
Från hemmaplan på Bro Park rapporterades det att hästarna tränat på fint, idag i mestadels raskare canters.
Nu dags att gå vidare i genomgången av hästarna inför säsongen och vi har ju gått igenom två och treåringarna. Nu tar vi resten i bakvänd ordning och börjar med de äldsta hästarna:
Haweswater- har nu hunnit bli sju år. Det här är en häst som håller till i den lägre klassen men som trots det ändå känns rolig att ha kvar. Hon är synnerligen jämn i loppen och är oftast med i striden och sällan långt slagen. Hon inleder loppen långt bak och speedar sedan fort. 
När vi köpte henne på Breeze up auktion på Irland så var hon ganska liten, men vi tänkte att hon kommer bli jättefin när hon har växt klart. Bara det att hon växte aldrig särskilt mycket mer, hon ser i stort sett likadan ut nu. Liten men tuff och ett hjärta av guld. Hon tål att starta tätt och älskar att resa till andra banor, en otroligt okomplicerad och härlig häst som sällan gör oss besvikna. Hon startar vidare i år och gärna så mycket som möjligt på gräs där hon är en klass bättre.
House in Order- startar på söndag, nu över 1600 meter. Han är ganska allround i distans och kan gå från 1600 meter och uppåt även om kanske lite längre passar honom bäst.
Han tog tid på sig att vara riktigt klar i kroppen och har blommat ut mer och mer. Han är faktiskt ganska sparsamt startad och trots att han nu är sex år så är min känsla att han har lite mer utveckling kvar i sig, det borde finnas några kilo i handicap kvar i honom. 
Han gjorde en stark insats i Norge förra året när han vann Michelets Minnelöp och även i starten efter imponerade han, han var kort slagen trea efter att ha suttit inlåst i stort sett hela vägen fram till sista 200 då han speedade fenomenalt när han väl kom loss.
Han är en kaxig häst med mycket karaktär, jag gillar verkligen hans självförtroende. Planen för året är att göra någon start nu i vinter och sedan blir det spännande att se om han kan gå upp ett snäpp ytterligare under året och kanske speciellt på gräs, kapacitet finns.
Imorgon fortsätter vi genomgången!

Nu är jag här i Dubai! Flyget gick nära midnatt igår kväll och normalt sett landar man då strax efter klockan nio på morgonen lokal tid (dvs kl 6 svensk tid). Dock har det för tillfället blivit en ändring av flygrutterna för att undvika att passera Iran och Irak, så istället blev det en längre resa med mellanlandning i Cypern för tankning. Det tog en timme och tjugo minuter extra, men det känns väldigt värt att göra.
Man sover ju inte direkt bekvämt på flyg, så helt pigg är jag inte idag men ändå hyfsat. Jag hann lagom installera mig på hotellet och packa upp innan det var dags för att bege sig till stallet. 
De som jobbar i stallarna har boende ordnat av Emirates Racing, men det har inte tränarna. Jag har denna gång hittat hotell nära deras bostäder så jag lätt kan promenera dit och åka med till stallet på morgnarna och eftermiddagarna. Det är flera här som hyr bil som man kan få åka med i, men annars har de ordnat bussar som går till och från banan på bra tider. 
Det var väldigt roligt att se Timo Nurmos igen och jämföra hur han såg ut mot senast jag var här. även om jag fått många filmer under tiden. Jag tycker han ser jättefin ut och precis lagom i kroppen, varken för tjock eller för smal. Imorgon blir det ännu mer spännande att se honom ridas också. Banan har varit stängd pga allt regn ett tag, men ska nu öppna igen från och med imorgon. 
Hemma var det förutom den vanliga träningen även startanmälan idag. På söndag startar vi House in Order i en Silverhandicap samt Power of Attorney i ett amatörlopp. 
Jag ska ju fortsätta uppdateringen av hästarna, lovar att börja med det imorgon efter en god natts sömn!

Härligt med seger för Label Black! Han har förut inte alls fungerat i loppen då han varit rent "hästrädd", men efter mycket träning så har han blivit mycket tuffare och det har också visat sig i loppen, även i starterna innan då han börjat prestera bättre och bättre. Roligt för hans ägare som haft kvar honom som blivande amatörhäst till ägardotter Sofia som rider honom i träning en hel del, det är ju skönt att han visar stabil form och att han börjar utvecklas.
Det här med galopp och tävlingar, det är oftast uppåt och nedåt. Glädje över segern så klart medan de andra två starthästarna var mer oroande. Se närmare kommentarer om starthästarna under fliken (Starter &) Resultat.
Sent ikväll går mitt flyg till Dubai och jag landar imorgon bitti. Det ska verkligen bli spännande att få se Timo Nurmos nu igen efter ganska lång tid hemma. Uppdatering från Dubai kommer imorgon!

Fem minusgrader imorse och efter lång tid med massor med plusgrader så kändes det väldigt kallt. Otroligt så fort man vänjer sig, normalt sett är det ju rejält med minus mer eller mindre hela vintern och nu håller man på att frysa ihjäl för några futtiga grader under noll...
Är det kallt och banorna behöver köras så prioriteras dirttrackbanan på natten, så rakbanan var inte lika bra idag och vi skippade träningen där. Det blev alltså istället endast träning på stora banan och det gick fint. 
För Chamori var det premiär på den banan och hon skötte sig verkligen strålande, hon såg hur van och fokuserad ut som helst, vilket proffs hon är!
Nu är det bara Perfect Sister som inte har cantrat på banan, men hon har ju inte varit inne i träning så länge och har ändå lärt sig allt superfort. Hon har sedan ett par dagar tillbaka börjat ridas runt stallet med förhäst och övar styrning och i nästa vecka kommer hon börja gå ut på tur runt området och trava. Alla våra tvååringar är så himla fina och duktiga!
Imorgon är det tävlingar igen och vi har tre startande i två lopp. Jag har uppdaterat kommentarer angående deras chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så titta in där!

Jag vaknade imorse av att telefonen ringde kl 03.23, det var Tobias som nog tänkte lite fel på tidsskillnaden och ville diskutera hur han skulle göra med träningen då det spöregnade i Dubai och banan var stenhård av allt regn.
Det blev en lugn träningsdag där och det blir då nog även imorgon eftersom regnet har trummat på hela dagen. Tur för arrangören att det där regnet inte satte igång på allvar några timmar tidigare när det var tävlingar.
Hemma var det fina banförhållanden och vi tränade på med hästarna som skötte sig finfint.
Efter genomgången av våra nyblivna tvååringar och treåringar så återstår nu de äldre hästarna av varierande ålder. Den genomgången inleder jag på måndag och kör den under veckan, nu stundar helg med starthästar på söndag som det ska fokuseras på. 

Idag var det då träning som vanligt och hästarna tränade på utmärkt. Det är ganska många turer att rida varje dag, men snart blir det ännu fler. Vi har fortfarande ett antal hästar som har vintervilat ett tag, men inom kort är det dags att sätta igång dem igen.
Vi fortsätter genomgången av hästarna och idag är det dags för de sista treåringarna som båda är importer:
Timo Nurmos- köpte vi på auktion i Deauville som åring. Med Le Havre som pappa och Galileo som morfar så kändes direkt fantastiskt att få in en så fint stammad häst. Han hade också den där utstrålningen av kaxighet som jag gillar. Han är ganska besvärlig att hålla på med och bits för det mesta, dock inte av elakhet utan det är mera hingsthormoner och ett mycket gott självförtroende.
Redan från början så syntes det att han skulle bli åt det något senare hållet, en ganska stor häst som inte var jättetidig. Han kvalade i början av september och debuterade ett par veckor senare. Han vann debuten med hals och det var snarare en lättnad än glädje från mitt håll då jag förväntade mig att han skulle vinna det loppet. Han agerade grönt i loppet och speedade förbi precis på linjen.
I Vinterfavoriternas Pris hade vi dock inte alls de kraven och förväntningarna, personligen trodde jag hans brist på erfarenhet skulle fälla honom, att bara ett lopp innan inte var tillräckligt i så hård konkurrens. Han såg inte ens ut att få pengar 600 kvar, men så kom han igång in på upploppet och den känslan när han speedade förbi var helt magisk, en blandning av eufori och chock.
Så nu är han i Dubai och idag om två veckor är det dags för hans första start där. Det ska bli otroligt spännande att se hur långt han räcker och kanske speciellt i hans andra start som förmodligen blir på gräs. Han har aldrig tävlat på dirttrack förrän nu i närmast kommande start och det är ett litet frågetecken hur det passar.
Den största vinsten med att åka till Dubai är att få övervintra där. Titta bara på de senaste årens Derbyvinnare som har spenderat vintern i Dubai. Även Bank of Burden var där varje vinter, presterade ingenting men åkte sedan hem och vann det mesta inklusive Stockholm Cup fyra gånger! Vi vill ge Timo chans att utvecklas så mycket det går över vintern för att sedan sikta på i första hand Svenskt och Norskt Derby. Presterar han något i Dubai så är det ren bonus, konkurrensen är stenhård och vi får ta vad som bjuds.
A Ragman- köpte vi på auktion i Baden Baden som åring. Han har fin stam med Dawn Approach som pappa och Trempolino som morfar. Framför allt har han flera vinnande syskon varav en syster med 95 i hcp som vunnit Grupp 3 och varit placerad ända upp till Grupp 1, det är starka papper det.
Även med honom syntes det tidigt att han inte skulle bli så tidig, men han har tagit mer tid på sig än vi trodde. Han såg från början ut att bli ganska normalstor, men han har växt enormt och nu är han nog störst i hela stallet! Då får man ha is i magen och inte pressa på för tidigt, han har fått den tid han behöver men ändå tränat.
Han har en väldigt fin och vägvinnande aktion och gör träningen så lätt och fint trots att han fortfarande har mer utveckling kvar innan han är redo.
Han är egentligen ganska kvalklar, men är som sagt ännu inte helt färdig i kroppen och det blir nog troligtvis debut i april. 
Även han siktar på Derbyn och hela den serien, vi tror mycket på honom framöver.
Det var genomgången av treåringarna det och från imorgon går vi vidare med de äldre hästarna.

 

 

Idag är det då dags för genomgång av treåringarna och vi börjar med de två svenska:
Dhakota- har vi följt sedan födseln. Vi hade nämligen hans mamma Dharawal i träning och sålde henne till uppfödare Annika Stalfelt. I det köpet så fick ägarna första avkomman vilket då alltså är Dhakota som har Barocci som pappa.
Han var minst sagt besvärlig att rida in och var väldigt svår med mycket, men till vår stora förvåning har han skött sig hur bra som helst i sina starter och även klarat en resa till Jägersro med start. Vi hoppas och tror att han också kommer mogna mentalt vartefter.
Han gjorde det helt okej förra året i sina fyra starter. Han inledde med en tredjeplats och därefter var han kort slagen tvåa och båda gångerna avslutade han starkt.
Därefter reste han då till Jägersro vilket jag tror var en viktig erfarenhet att ha med sig för honom. Han startade där i Götalandlöpning över 1200 meter snabb och geggig bana. Han hängde inte med för fem öre från start och galopperade högt i sprutet och geggan. Dock avslutade han även här bra och knep en femteplats vilket vi var nöjda med. I årets sista start var han fyra, men han hade nog tappat formen där kändes det som.
Han har fått vintervila ett tag nu för att helt ta igen sig och han ser fin ut i kroppen, jag tror han kan utvecklas en hel del över vintern.
Han kommer sikta på de stora loppen och då i första hand de som är för skandinavienfödda, som Jockeyklubbens 2000 Guineas och Breedersserien som ju går både i Sverige och Norge. Planen är att ha honom redo till våren i några vanliga lopp för att förhoppningsvis visa att han räcker till mot de bättre hästarna. 
Eye for an Eye- köpte vi på svenska auktionen som åring. Hon är syster till bl a Good Eye (hcp 86) och Glory Days (hcp 81). Pappa är Wilshire Boulevard och hans första avkommor är denna årgång. Han hade ganska få avkommor, men har redan lämnat bl a Midnight Oil (hcp 80) som var trea i Vinterfavoriternas Pris och nu är i Dubai. 
Stammässigt ser det alltså bra ut och "Eye" är en snygg och korrekt häst som dessutom har ett väldigt vasst psyke, hon vet vad hon vill och är ganska kaxig.
Hon kvalade förra året och gjorde det väldigt lätt och fint. Dock har hon växt mycket sedan dess och helt enkelt inte varit redo för start, men nu börjar det närma sig. Hon tränar på för fullt nu och ser jättefin ut, det ska bli spännande att se henne tävla.
Förhoppningen är att det blir debut i februari, kan hon ha gjort en start innan uppehållet inför vårpremiären så är det mycket värt.
Även hon är med i Breedersserien och så siktar vi naturligtvis också på storloppen för ston med henne, i första hand Svenskt 1000 Guineas och Oaks.
Imorgon fortsätter vi genomgången!

Idag var det både startanmälan till på söndag och anmälan till söndagen efter. På söndag startar High Max och Label Black i samma lopp och vi har även Chizhou till start, så tre hästar i två lopp alltså. Den 19e har vi House in Order anmäld i två olika lopp samt Power of Attorney i ett amatörlopp. Även om det är en hel del hästar som vintervilar eller tränar upp sig inför säsongen så är det ändå roligt att ha lite starthästar, att det finns tillfällen att starta de hästar som kanske inte startade för fullt hela förra året.
I Dubai tränar Timo Nurmos vidare inför start och nu är det bara drygt två veckor kvar, den 23e är det dags. På söndag efter tävlingarna flyger jag dit och är där under nästa vecka för att följa träningen på plats. Därefter flyger jag hem över helgen och tävlingarna och sedan tillbaka igen fram till loppet på torsdagen. Det känns ju otroligt spännande att det närmar sig nu!
Så var det dags för dagens genomgång av häst och idag är det de två stona som nu är nyblivna tvååringar:
Perfect Sister- är en halvsyster till Perfect Girl Ester och uppfödd av samma uppfödare, Annika Åkesson. Mormor till dem båda är Pretty Girl, en av de bästa stona genom tiderna i Skandinavien. Hennes meriter är fantastiska med en radda storloppsvinster och hon räckte även mot de bästa hingstarna och hade 92 i handicap. 
Ester har en mera sprintbetonad pappa i Mayson, Perfect Sister är efter Swipe och vi tror att hon förmodligen kommer stå lite längre, åtminstone upp till 1600 meter.
Jämför man dem båda så är det mycket som är lika, de är väldigt kraftfulla båda två med en rejäl rumpa och power i kroppen. Båda har den där utstrålningen av vilja och självförtroende som är något speciellt.
Hon har ju inte varit hos oss så länge än, men lärt sig allt jättesnabbt och nu har vi börjat rida henne lite också och hon är verkligen duktig.
Jag tror hon är åt det tidigare hållet, men jag vill aldrig starta tvååringarna alltför många gånger första året. Gör man det så tar man bort en del av deras utveckling som treåring enligt min mening. Så planen är att debutera i ett vanligt lopp och därefter sikta på 2-3 starter i större lopp under detta år för att sedan gå mot de klassiska loppen nästa år. Till skillnad mot Ester så är hon ju med i Breedersserien vilket ju är en stor fördel och självklart finns med i planerna.
Chamori- köptes på auktionen i Deauville förra året, samma auktion som vi köpte Timo Nurmos på. Hennes pappa är Exceed and Excel vars meriter är minst sagt imponerande. Han är en av endast 19 avelshingstar som har lämnat över 150 Stakesvinnare! När man tittar på listan över hans avkommor som vunnit Grupplopp så är den oändligt lång och flera av dem är i sin tur avelshingstar. 
Chamori har en bror som heter Emin och sedan vi köpte henne har han vunnit tre av sina fyra senaste starter varav ett Listed. Så det var nog bra för oss att de meriterna inte kom innan köpet... 
När vi longerade henne för första gången i longervolten kan jag säga att jag aldrig någonsin sett en häst som galopperat runt där så fort, hon fullständigt flög fram. Känslan är att hon är mer åt sprinterhållet, hon är otroligt snabb i benen och har full koll på sig själv trots att hon är så ung.
Hon har cantrat en del på rakbanan och ser så klassig ut, det känns ju väldigt roligt att ha en häst med så fin stam som hon har.
Som jag skrev igår så siktar vi på att köpa några fler tvååringar i vår, men jag måste säga att de fyra tvååringar vi nu har är otroligt fina och de är också ganska olika vilket är bra.
Imorgon inleder vi genomgången av de nu nyblivna treåringarna!

 

 

Idag börjar vi den utlovade genomgången av hästarna inför säsongen och vi inleder med de nyblivna tvååringarna. I nuläget har vi fyra tvååringar varav tre är svenska och en är en import. Som nog många vet så är det ju som två inriktningar man kan ha med importer och/eller svenska hästar. Fördelen med de svenska är att man får 40 procent extra i bonus på allt de tjänar och det är värt oerhört mycket. En tvååring som vinner ett maidenlopp med 50 000 kr i förstapris får då alltså som svenskfödd istället 70 000 kr, en stor skillnad.
Fördelen med importer är att de är uppfödda i ett gynnsammare klimat, ofta kommit längre i sin utveckling samt att de stammar som finns utomlands hittar man sällan i Sverige.
Det finns alltså stora fördelar med båda inriktningarna och jag vill gärna ha både och. 
Min förhoppning och plan är att köpa någon eller några hästar ytterligare utomlands på auktion i vår med sikte på Derbyn nästa år.
Två hästar köpte vi på den svenska åringsauktionen i år:
Snowfoot- var en häst vi fastnade för direkt när vi kollade igenom alla hästar inför auktionen. Stor, snygg och rör sig mycket fint, det fanns verkligen bara plus hos honom.
Hans pappa är Footstepsinthesand vilket ju inte är en svensk hingst. Nackdelen med det är att han inte är med i Breeders, men alla andra fördelar med att ha en internationell pappa med fina meriter överväger stort. Ser man på de mest framgångsrika svenskfödda hästarna varje år så har påfallande många en utländsk far, mamman har ofta köpts på utomlands  på auktion dräktig.
Snowfoot själv har kommit långt i sin träning och cantrat en del både på rakbanan och på stora banan. Han är som sagt en stor häst och jag tror inte han startar första dagen direkt utan han är en lite senare häst. Dock är han ändå lätt i kroppen och gör allt så enkelt så den lösa planeringen än så länge är nog att han debuterar i slutet av sommaren och sedan siktar på ett par större lopp i slutet av året. Hans huvudsäsong blir absolut som treåring med de klassiska loppen, men jag tror ändå han kan få en mycket fin säsong redan i år.
Double Down- såg vi innan auktionen när vi var på besök hos Eva Isacsson-Sjunesson på hennes stuteri Solbacka. Han var då rätt så liten, men det syntes tydligt att han växte mycket och vi såg kvaliteter i honom när han hade växt klart, han var korrekt och rörde sig strålande bra. Eftersom han inte var så stor så gissade vi att vi skulle kunna köpa honom till ett fyndpris och så blev det också. 
Oj, vad han har växt sedan dess! Bara de senaste två månaderna har han växt hela sex centimeter och han är inte klar än. Han utvecklas hela tiden och kommer bli jättefin när han är färdig. Trots att han växer så mycket just nu så är ändå känslan att han kommer en bli hyfsat tidig häst som kommer få en bra tvåårssäsong. 
Hans mamma Double End (hcp 81) var också hon en tidig och bra häst som var kort slagen trea i både Amacita och Svealand.
Han har följts åt med Snowfoot i träningen och har cantrat en hel del. 
Båda de här hästarna är tuffa och coola i psyket, precis som man vill att de ska vara.
Imorgon kommer genomgång av de två tvååriga stona!

Mjukstart på året för oss med endast en startande, Power of Attorney. Han gjorde sitt klart bästa lopp i karriären och var inte långt slagen denna gång, men han behöver höja sig mer framöver. Man får i alla fall glädja sig åt att han verkar utvecklas och gå framåt och vi startar på under vintern och utvärderar honom efter det.
Startlistan till nästa söndag kommer ut först på tisdag eftersom det är röd dag imorgon. Vi tränar på som vanligt oavsett om det är helgdag eller inte.

Så var det lördag igen och det var många trevliga ägare på plats. Det märks att julhelgerna börjar gå mot sitt slut och att de flesta är tillbaka hemma igen. 
Jul och nyår är ju klart mysigt, men det känns också bra att det börjar bli vardag och som vanligt igen.
Efter en vecka med 6-8 plusgrader var det kyligare idag och graderna låg lite över nollan, men det var ganska fruset i marken eftersom det hade varit kallare under natten.
Båda banorna gick bra att träna på, det var lite klumpar i banan men de var mjuka och gick sönder när man tog i dem.
Hästarna gick även idag blandat, några cantrade på raskt och andra gick något lugnare och träningen flöt på utmärkt.
Jag kommer med start från måndag gå igenom hästarna inför säsongen, hur det ser ut och planer. Vi börjar med de nyblivna tvååringarna (som jag fortfarande kallar åringar, det tar ett tag att vänja sig vid att alla hästar nu är ett år äldre...).
Imorgon är det då dags för årets första tävlingar och vi mjukstartar med endast en starthäst, Power of Attorney. Jag har uppdaterat kommentar om hans chanser under fliken Starter (& Resultat). 

En vanlig rutindag idag, blandade tempon där vissa gick raskare och andra lite lugnare. 
Tyvärr har vi fått någon febersläng i stallet, det har gått runt fort och verkar också gå över fort. De som har blivit sjuka har bara haft lite temphöjning en dag och sedan gått ner till normalt igen, men så klart sätter det ner dem.
House in Order
kommer därför för säkerhets skull strykas på söndag. För några dagar sedan var han lite hängig i en dag och även om han verkar helt okej nu så vill jag inte riskera att han inte har återhämtat sig till fullo. Lopp finns det nya hela tiden och man ska ha en häst som är hundra procent när den tävlar.
Så vi mjukstartar tävlingsåret på söndag med endast en startande, Power of Attorney.
Imorgon tränar vi som vanligt, men till er andra önskar jag nu en trevlig helg!

Så har år 2020 kommit igång mera på riktigt kändes det som. Igår var ju en lugn dag för de flesta människor, idag var första vardagen på året. 
Vi tränade på som vanligt och hästarna skötte sig fint. Rakbanan är i mycket bra skick och det var där vi red.
Sju plusgrader i januari hör inte till vanligheterna även om det blåste rejält. Jag vet ju att det egentligen behövs en period med rejäl kyla för att ta död på en del bakterier och annat, men kan ändå inte låta bli att njuta av de ovanligt varma graderna.
Här kommer nu den utlovade sammanfattningen av år 2019:
Det klart bästa året någonsin för oss utan tvekan. Nästan 2,2 miljoner i insprungna pengar och det var en stor milstolpe att passera två miljoner.
En viktig sak är att vi visade att vi klarar att konkurrera i de stora loppen. Visst är varje seger jätterolig oavsett om det är låg eller hög klass. Men konkurrensen i de flesta storlopp är på en helt annan nivå och jag hade inte alls varit lika nöjd om vi bara fått ihop de här prispengarna i vanliga lopp. Det betyder enormt mycket att vi har fått fram hästar som räckt att både vinna och placera sig i de största loppen.
Med endast fyra tvååringar i stallet var det fantastiskt att en av dem var Timo Nurmos som presterade allt vi drömde om och mer därtill. 
Perfect Girl Esters säsong och utveckling var också strålande där hon inte bara vann Derby Sprint utan följde upp det med att konkurrera starkt mot äldre hästar och tredjeplatsen i SM för Sprinters kändes som en seger.
Sedan var det ändå hästar som inte presterade som vi hoppades på. Jag har svårt att tro att vi något år kommer få varenda häst att nå de förhoppningar som finns, det ingår liksom att vissa hästar inte blir det man tror eller kanske till och med vet att de kan, men det är lika frustrerande ändå.
I några fall hittade vi förklaringar som gör att de förhoppningsvis kan blomma ut i år istället. Andra hästar har fått nya liv som ridhästar och det är ju en stor besvikelse när man får ge upp. Vi jobbar så hårt för att varje häst ska få det bästa möjliga, men ibland får man inse att den inte har det där extra som man trodde.
År 2019 kändes också som året då vi började hittade rätt upplägg för träningen och allt runt. Det är ju det som är roligt, man blir aldrig klar och kan allt, man utvecklas hela tiden och hittar nya vägar och lär sig nya saker. Vi ändrade på en hel del, testade oss fram och fick bra svar med hur hästarna presterade.
Nu är det nytt år och vi är ännu mer peppade att ta oss upp högre och bli bättre, nu jobbar vi ännu hårdare. Vi ser fram emot ett spännande år!

Årets första dag, nu börjar ett helt nytt år med nya förhoppningar, drömmar och målsättningar. För oss är det så klart extra spännande att för första gången ha starthäst i Dubai. Det har varit med i målsättningen länge eller snarare har det varit listat som en dröm att en dag ha häst där och nu har vi nått det vilket känns stort.
Hästarna har det otroligt bra på den fina anläggningen och så här långt har det bara gett mersmak att jobba ännu hårdare för att låta fler hästar få möjlighet att övervintra i värmen nästa vinter. 
Imorgon startar de första svenska hästarna och första loppet rids kl 15.30 svensk tid, men sändningen inleds säkert betydligt tidigare med intervjuer och från ledvolten. Googla Meydan Live Stream så är den översta länken squidtv, klicka på den. Då kommer två kanaler upp och där får man testa vilken man ska ha, det brukar vara engelska kommentatorer på den ena. 
Jag utlovade ju igår både en sammanfattning av år 2019 (som sedan igår också finns bildmässigt under fliken Veckans Bilder) samt en blick framåt för detta år och det kommer under de närmaste dagarna (skulle egentligen ha påbörjats redan idag, men får vänta en dag). 
Hoppas ni hade en trevlig nyårsafton och en lugn och skön nyårsdag!

Så var det då sista dagen på år 2019 och då brukar man ju reflektera lite över året som gick. Jag kommer både titta bakåt och framåt under de närmaste dagarna. Imorgon kommer en kortare sammanfattning av vårt år, men redan idag kan ni se det i bilder. Jag har uppdaterat med en hel del bilder från årets segrar och ni hittar detta under fliken Veckans Bilder, så kolla in där!
Nu önskar jag alla ett Gott Nytt År!

I lördags var det minus fem och fruset överallt, idag var det plus åtta och allt var upptinat igen. Rakbanan var jättefin och vi tränade samtliga turer där i ganska goda tempon.
Roligast var att se turen med Snowfoot och Chamori som hade med sig Haweswater som förhäst. Det var väldigt mycket bus och hopp när de skulle galoppera på rakbanan, det är roligt att se vilken glädje och entusiasm de har!
Idag var det startanmälan till på söndag och där har vi Power of Attorney och House in Order till start. Dessutom var det anmälan till söndagen efter (den 12 januari) och då har vi ganska många hästar som siktar på start.
Imorgon är det ju årets sista dag och vi jobbar som vanligt, men siktar på att också fira av år 2019 med lite bubbel och lyxfika under förmiddagen.


Lugn söndag och uppladdning inför nästa vecka då vi i stort sett tränar som vanligt. Nästa söndag är det ju också dags för årets första tävlingsdag på Bro Park och startlistan till det kommer ut imorgon.

Så var det lördag igen, dagarna bara flyger fram. Redan nästa söndag börjar tävlingarna på Bro Park igen, det här lilla uppehållet gick otroligt fort.
Idag var det svinkallt, fast egentligen inte om man jämför med hur vintrarna brukar vara. Fem minusgrader kändes ändå kyligt, ser fram emot nästa veckas plusgrader.
Det blev träning på dirttracken idag, när det är kallt och det behöver köras på nätterna så är det tävlingsbanan som körs i första hand så vid minusgrader är det den som är bäst.
Igår blev det raskare träning, även idag cantrade en hel del hästar på i friska tempon medan några andra gick något lugnare. 
Som vanligt på lördagar hade vi en hel del besök av ägare även om styrkan är aningens decimerad över jul och nyår med resor och annat. Några av dem hade till och med med nya juklappstäcken till sina hästar, de blev så fina! Alla våra hästar har så klart vintertäcken, men ett nytt och fint är ju alltid trevligt och hästarna verkade trivas i sina nya "kläder".
Imorgon blir det då sista tävlingsfria söndagen på ett tag, vi laddar för nästa helg!

Igår på annandagen var det så pass varma grader att hästarrna kunde stå med öppna fönster i sina boxar hela dagen, inte illa så här i slutet av december. Idag var det dock inte lika härligt väder utan istället kyligt och blåsigt och allt är ju så mycket jobbigare när det fryser. Dock verkar detta vara rätt kortvarigt, redan på söndag ska det återvända ordentligt med plusgrader. 
Nästa söndag börjar ju tävlingar på Bro igen, så det är dags att börja tänka på hur banan kommer bli inför loppen och det verkar väl lovande om prognosen håller i sig. Kul att allt drar igång igen även om vi har en del hästar som vintervilar eller grundtränar just nu. Vi har ändå ett antal hästar som kommer göra någon eller några starter under vintern och det är bra att möjligheten finns.
Apropå tävlingar så är första tävlingsdagen på Meydan i Dubai på torsdag och jag tror det blir rätt många skandinaviska hästar till start då som det verkar. Jag har alltid tyckt det är kul att se loppen och så klart speciellt när det är hästar man känner till som startar. Nu när jag har varit med och sett de här hästarna varje morgon ett tag så blir det så klart extra roligt att följa. 
Timo Nurmos tränar på och det dröjer ju fortfarande nästan fyra veckor innan han ska starta, igår var han ute och tränade på gräset (inte på tävlingsbanan utan på den mjukare träningsbanan) och enligt rapporterna kändes han mycket fin. Hans första start blir på dirttrack, men troligtvis är gräs en klar fördel för honom och hans andra start blir på gräs är planen.
Här hemma har vi kämpat på rejält idag. Jag fick ett sms klockan två i natt från Amanda att hon var magsjuk och troligtvis inte skulle kunna komma om hon inte mådde bättre. I planen för dagen ingick att hon skulle rida ganska många turer. Vi klarade dock detta ändå genom att ha hästarna sadlade och klara till Michael som fick rida i stort sett hela förmiddagen. Det var väldigt mycket arbete idag, men vi klarade att genomföra allt på ett bra sätt, stor eloge till hela personalstyrkan som jobbade bra tillsammans.
Hästarna fick cantra på ganska raskt idag och de såg fina ut och gjorde det mycket bra.
Imorgon är det lördag igen, man blir ju helt dagvill med alla julhelger. Vi tränar och arbetar precis som vanligt imorgon!

Aktuellt

 • Andelar tvååringar +

  Vill du vara med som andelsägare i någon av våra fina tvååringar?
  Än finns några andelar kvar.
  Vi siktar på de stora loppen och dessa hästar har de kvaliteter som behövs.

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1