Dagbok

Stallets dagbok

De här väderomslagen börjar man ju tröttna på rejält. Snö och kallt igår, regnaktigt och plusgrader under natten och så slog det om till några minusgrader tidig morgon och då var det ju inte direkt konstigt att det blev isigt överallt och blixthalka. Vet att det är lite tidigt att tänka på våren redan i januari, men oj vad jag längtar dit! Tänk när det är plusgrader och sol, dirttrackbanan är öppen igen och det är dags att träna på i raska tempon. Längtar tills det är dags för tävlingar igen och även till de sista finslipande snabbjobben innan start. Just nu känns det långt borta, men ofta brukar tiden gå fortare än man tror och vips så är det vår.
Dagens träning gick bra och hästarna såg fina och pigga ut som vanligt. Rakbanorna hade klarat väderomslagen och var i bra skick. Hela dagen och arbetet flöt på utmärkt.
När vi var klara med förmiddagsarbetet samt hade promenerat med hundarna så var det fulllt fokus på Dubai med flera bra chanser på förhand för de skandinaviska hästarna. Så otroligt roligt och imponerande att inte bara se I Kirk vinna utan faktiskt vara helt överlägsen. Dessutom en fin insats av Suspicious Mind som blev tvåa och även de övriga två skandinavierna gick okej och fick pengar. Det här visar ju att vi duger i Skandinavien/Sverige och det var verkligen ett starkt kvitto för svensk galoppsport, att vi kan konkurrera utomlands mot meriterat motstånd med topphärstamningar. Dagens resultat borde vara en boost för alla som håller på med galopp, hit vill vi också nå. Vad häftigt att få tävla och vinna på den nivån och det är ju helt uppenbart långt ifrån omöjligt!

Lugn onsdag med endast lite ridning och annars mest pyssel och fix med hästarna och stallet. 
Idag är det som utlovat dags för en ny bilduppdatering som ju haft lite uppehåll över nyår och lite till. Nu är nya och fantastiskt fina bilder på plats, samtliga signerade vår grymt duktiga fotograf Wolfram! Kolla in allt under fliken Veckans Bilder!

Så har vi då kommit till de två sista hästarna i den här genomgången som tagit en hel del tid. Återstår gör de två tvååringar som inte är svenskfödda:
A Ragman (hingst 2 år)- Han köptes på den första av årets auktioner i Baden Baden och är en häst med väldigt mycket utstrålning.
Pappa Dawn Approach har ännu bara haft två årgångar med avkommor och haft både Grupp 2, 3 och Listedvinnare. I augusti förra året debuterade hans hittills bästa avkomma Madhmoon och vann direkt och vann sedan i starten efter ett Grupp 2 lopp och har 114 i OR, vilket betyder 97 i svensk handicap.
Mamma An Angel har lämnat flera vinnande avkommor, bl a Adriana som vunnit Grupp 3  och varit placerad både i Grupp 3 och Listed samt varit fyra i Grupp 1 med en tysk handicap på 95 vilket motsvarar samma som svensk. Så han har en syster med mycket starka meriter!
Morfar är Trempolino och utseendemässigt har han verkligen slagit igenom då A Ragman är väldigt lik honom, fux med en rejält stor bläs som syns ordentligt. 
Han har uppträtt väldigt lugnt och klassigt hela tiden, var dessutom lätt att rida in och allmänt okomplicerad och cool. 
Han har en jättefin och lång aktion, en långbent och lätt typ som gör allting väldigt enkelt utan ansträngning.
Vilka storlopp det blir i år beror ju på när han är startklar, men de vanliga storloppen som finns för importer är ju absolut planen, t ex Vinterfavoriternas Pris.
Odöpt (hingst 2 år)- Han är den första häst vi har köpt från Deauville i Frankrike, vilket är en väldigt fin auktion som gett många skandinaviska Derbyvinnare under åren. Han är också den dyraste häst vi haft i vårt stall, han kostade 45 000 euro. Men det är ändå ett rent fyndpris om man ser till härstamningen och att hans pappa Le Havre faktiskt kostar 60 000 euro att betäcka med! 
Le Havre har en hel del Grupp 1-vinnande avkommor och den allra bästa heter La Cressonniere med OR 117, motsvarande 98,5 i svensk handicap. Hon gjorde åtta starter och vann samtliga varav två var Grupp 1, ett Grupp 2 och tre Listed, hyfsat imponerande! 
Det roligaste med det är att hennes morfar är Galileo som ju knappast behöver någon presentation, just nu rankad som världens bästa avelshingst. Vår ännu odöpta tvååring har även han just Galileo som morfar, så att säga att han har stark stam är ingen underdrift direkt. Det är ju fantastiskt roligt att få ha en tvååring med en så här fin stam.
Säljarna hade förväntat sig ett mycket högre pris och återropade honom för 50 000 euro, men på en aktion med över 600 hästar så går inte alla upp till förväntat pris och vill säljarna inte bli stående med dem så är de ibland tvungna att släppa sina åringar billigare, så vi kunde förhandla oss till ett mycket bra pris efteråt.
Han var lätt att rida in och sköter sig utmärkt i träningen, men han är samtidigt en tuff hingst med mycket attityd. När man ser honom galoppera på banan så bara flyter han fram, han ser strålande fin ut. 
Även han siktar på en hel del storlopp i år, men båda hästarna är köpta främst för att vara starka Derbykandidater till nästa år vilket vi verkligen tror att de kan vara. Jag tror dock de gör sig gott gällande redan i år, ingen av dem ser speciellt sena ut. Två väldigt fina hästar som det känns mycket spännande med inför året.
Tanken från början var att sälja dessa två  tillsammans och göra ett specialprojekt med en Racing Club, men vi har tänkt om lite där och kommer göra ägandet mer på ett vanligt sätt.
En sammanfattning av tvååringarna i stallet är att vi har fyra mycket fina hästar och med en bra blandning av två importer och två svenskfödda. Dock hade jag önskat att vi hade några hästar ytterligare och vi får se om det blir några fler inköp på Breeze Up-auktionerna till våren. Det är ju väldigt viktigt att få in nya unghästar varje år för att kunna vara med och konkurrera. Efter en förstörd säsong (om än att den rättade till sig något på slutet efter foderbytet) där vi inte hade några förutsättningar under sommaren att konkurrera i storloppen så är det svårare att få in nya unghästar så klart. När våra hästar vinner och tjänar pengar så ger det ägarna en boost att investera i nya hästar. 
Nu har vi gjort en rätt gedigen genomgång av alla hästar och inför denna säsong så känns det väldigt bra. Vi har mycket fina hästar och rätt förutsättningar i år att göra helt andra resultat och vara med och konkurrera i de allra största loppen. Ett annat mål är att kunna åka till Dubai med ett antal hästar kommande vinter, där har vi så här på förhand flera möjliga kandidater som kan räcka till och inte minst bland unghästarna. Hoppas och tror att 2019 blir ett jättebra år!
Imorgon blir det en bilduppdatering!

 

 

Ny vecka och det var kyligt imorse. Verkar ju tyvärr som att det ska vara kallt på nätterna ett tag framöver, men viktigast är ändå att banorna klarar sig bra och det hade de gjort, de kändes utmärkta. Hästarna var pigga och glada, lite som vanligt faktiskt och träningen gick fint och flöt på bra.
Sedan vid lunchtid så följde vi med spänning via tvn långköraren "Dokusåpan Regeringen" som verkar ha många avsnitt kvar än... Jag avstår från att kommentera vad jag tycker om några av deltagarna (dvs partiledarna), men att det är en cirkus är nog de flesta eniga om.
Nu fortsätter vi den här genomgången av hästarna, det är ju bara tvååringarna kvar som är fyra stycken och här kommer de första två som båda är svenskfödda:
Dhakota (hingst 2 år, ägare Stall Bellis)- Hans mamma Dharawal (e Bushranger) hade vi i träning och hon var en riktigt vass och snabb häst. Tyvärr var hon inte helt korrekt i ena benet och därför belastade hon fel och hennes knä höll därför inte vilket alltså inte berodde på dålig hållbarhet utan på en snedbelastning. Hon startade aldrig, men vi vet vilken kapacitet hon hade och vi har stor tro på att hon kommer bli ett mycket bra avelssto. 
Därför var hennes ägare väldigt glada när de kunde göra en uppgörelse som gjorde att Dharawal blev avelssto mot att de istället fick hennes första avkomma som då är Dhakota.
Dharawal står nu hos Annika Stalfelt som bl a fött upp Houston Heat, Cordelia, Holly Society och Hong Kong Star. Dhakota har en lillebror (helbror) som heter Dherby. 
När Dharawal skulle betäckas så fanns det ett antal intressanta hingstar att välja mellan och till slut föll valet på Barocci som då var ett oprövat kort. Efter hans första årgång så känns det som att vi gjorde ett bra val, Barocci hade ju en stark inledning på sin avelskarriär förra året med Jamaica som den som presterade bäst.
Dhakota har inte varit helt enkel att rida in. Sadelvänjning, longering och tömkörning var han jätteduktig med och det var inga problem alls. Däremot själva inridningsmomentet var svårare och med en hel del bakslag. Han är fortfarande inte helt pålitlig även om det gått framåt mycket och han har kommit så pass långt att han kan cantra på rakbanan i sällskap med andra.
Han är precis som sin mamma ett riktigt krutpaket, inte så stor men kraftigt och fint musklad.
Hans storloppsplan för detta år är i huvudsak lopp för svenskfödda eller skandinavienfödda, tex SM, Kriteriet och naturligtvis Breeders. 
Eye For An Eye (sto 2 år, ägare Kurre, Ingalill, Sandra Andersson och Stall Malmborg)- Hon köptes på den svenska auktionen och var en häst vi fastnade för både utseendemässigt och härstamningsmässigt. Mamma Lovely Eyes har lämnat goda avkommor som t ex Glory Days (e Gloria de Campeao) med hcp 81 och Good Eye (e Eishin Dunkirk) med hcp 78. 
Pappa är spännande Wilshire Boulevard som ju både har starka meriter och minst lika stark stam. Detta är hans första årgång avkommor och man vet ju inget än, men känslan är att han kan vara ett starkt tillskott till skandinavisk avel.
Så med en dokumenterat bra mamma och en ny väldigt spännande pappa så kan det här bli något jättebra! 
Eye For An Eye har varit väldigt okomplicerad och lätt att hantera, hela inridningen gick hur smidigt och lätt som helst. Hon har en väldigt fin aktion när hon galopperar och är en lugn och klassig häst i sitt uppträdande.
Precis som Dhakota så siktar vi på storloppen för svenskfödda eller skandinavienfödda i första hand detta år (SM, Kriteriet och Breeders), men skillnaden här är att hon är ett sto och också har några större lopp som bara är för ston som en möjlighet också. 
Båda dessa hästar ser ganska tidiga ut i typen, sedan vet man aldrig om det blir några stopp på vägen så klart. Tror dock det finns bra chans att de kommer till start hyfsat tidigt under tvåårssäsongen.
Imorgon kommer de två sista tvååringarna!

 

 

En riktigt härlig söndag med återhämtning både för hästar och folk! Ibland är det väldigt välbehövligt med en dag när man i stort sett inte gör någonting alls, man laddar batterierna rejält. 
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Är precis klar med kvällsfodringen och det är alltid trevligt när man går runt och kollar av det sista på alla hästar och de står och mumsar mat och är nöjda. 
Det har varit en lång vecka med mycket arbete och nu känns det lite skönt att det är helg och en lugn söndag väntar.
Dagens träning gick fint, jag har ju inte rapporterat så väldigt mycket här under veckan utan istället lagt krutet på genomgången av hästarna. Nu är det ju bara tvååringarna kvar och jag tänkte köra den genomgången på måndag och tisdag, så ni får ha lite tålamod över helgen alltså. 
I början på nästa vecka är det också dags för en ny bilduppdatering, det har fått stå tillbaka över jul och nyår och sedan tog de här genomgångarna betydligt mer tid än jag på förhand hade trott. Men nu är vi snart tillbaka med bilder som vanligt igen, det är på gång.
Trevlig helg önskar jag er alla!

Idag jobbade Sandra sin sista arbetsdag och från och med måndag kommer hon börja plugga och gå i skola, hon ska gå en tvåårig utbildning för att bli medicinsk sekreterare.
Sandra kom från början till oss som skolpraktikant på Täby Galopp i två veckor och sedan blev hon kvar och hängde i stallet på helger, lov och ibland på eftermiddagarna.
Efter lite andra jobb ett tag så började hon sedan jobba heltid hos oss vilket hon gjorde ett antal år. Därefter påbörjade hon en utbildning till sjukgymnast, men kände när det var dags för praktik att det trots allt inte var ett yrke för henne, så då avbröt hon utbildningen och började jobba hos oss igen.
Med uppehåll för mammaledighet så har hon varit hos oss hela tiden sedan dess, så idag var verkligen en speciell dag där vi tackade av och firade Sandra. Vi var ganska många på plats vid fikat som var lite extra lyxigt med tårta och annat. Dessutom blev det en paus med bubbel vid lunch, så det var ingen vanlig dag idag.
Vi kommer sakna henne massor, hon har verkligen på alla sätt varit vår klippa i alla år! Duktig, pålitlig, ambitiös och alltid väldigt engagerad, det är ju drömegenskaper att ha och Sandra har allt det där och lite till. 
Vi har upplevt så mycket tillsammans; med och motgångar, sorg och lycka. Sorgligast de gånger hästar har skadat sig allvarligt och kanske inte överlevt. Många stunder av glädje vid segrar med hästar man jobbat hårt med och så klart särskilt de gånger de vunnit något större lopp. 
Allra roligaste minnet var när jag, Sandra och Kurre reste till Norge med Yajamila för start i Listedlopp där och hon var tippad sist. Vi kom fram dagen innan och regnet fullständigt vräkte ner och allt var blött. Dagen efter sken dock solen och det blev en helt perfekt dag och när sedan Yajamila speedar ifrån övriga och vann, den känslan var nästan overklig. 
Vi var alla i något av en chock, men samlade till slut ihop oss och bestämde oss för att inte köra hem utan vara kvar och fira segern, stanna till dagen efter. Det blev mycket champagne, firande och glädje, en dag jag aldrig glömmer.
Nu väntar nya utmaningar och idag firade vi all den tid som har varit, men också framtiden och vi är alla väldigt glada för Sandras skull att hon nu får testa något nytt efter så många år. Hon vet också att vi finns kvar och vi vet att hon kommer och hälsar på oss, så vi ses snart igen. Lycka till Sandra, du är fantastisk!

Idag var det plötsligt svinkallt (eller ja, allt är ju relativt...) med närmare tio minusgrader. Vi har ju hittills varit bortskämda med milda grader för att vara vinter, det har så här långt varit en perfekt vinter vädermässigt enligt mitt tycke. 
Det blev då en del klumpar i banorna och vi valde efter att ha provridit banan att istället bara trava idag och det gick bra det med. 
Så fortsätter vi genomgången och idag kommer de tre sista treåringarna, därefter återstår bara de nyblivna tvååringarna.
Beach Road One (valack 3 år, ägare Stall Strandvägen- Easy)- Han köptes i Newmarket i december som åring, alltså ganska sent. Priset var minst sagt överkomligt, 19 000 gns (ungefär som pund) och då ska man veta att bara att betäcka med hans pappa Mastercraftsman kostar 30 000 euro. 
I det läget när han köptes så såg stammen ruskigt stark ut bakåt, dock hade hans ett år äldre syster (som heter Spinning Memories) inte startat än. Vilket var en väldig tur för oss, för hade hon gjort det så hade vi aldrig haft råd att köpa honom.
Förra året kom hon ut och vann direkt i debuten hur lätt som helst mot bra hästar. I nästa start som var ett lite större lopp blev hon femma, men sedan slog hon till på allvar och vann ett Listedlopp. Konkurrensen där var väldigt hög och hon har hittills visat kapacitet som imponerar stort. Då ska man också veta att Spinning Memories har Arcano som pappa vilket inte är ens i närheten så bra som Mastercraftsman som har producerat hur många Grupp 1-vinnare som helst.
Beach Road One har till viss del (men inte helt) samma ägare som Stureplan och från början skulle han ha hetat Östermalm. Det blev dock inte godkänt pga att Ö inte finns i engelska alfabetet, så de nekade. Då blev han döpt efter den utmärkta restaurangen Strandvägen 1 och då blev det ändå lite samma tema och ett mycket snyggt namn tycker jag.
Vi har alltid haft stor tro på honom, men också trott att han inte skulle bli så tidig vilket var korrekt. Han kvalade i september och gjorde det väldigt lätt och fint. Dock visade han ganska svåra hingsttendenser i kvalet, både i ledvolten och i startboxarna. Fredrik sa direkt när han kom tillbaka att det här beteendet kommer att göra så han förlorar lopp i onödan, han var helt fokuserad på de andra hästarna och inte alls på vad han skulle göra.
Så då blev det kastration (jag gillar att ha kvar hästar som hingstar om de är coola, men inte om det blir till deras nackdel av någon anledning) och han gick från bitig och nafsig till världens trevligaste häst, så lugn, värdig och jättemysig. Att det var rätt beslut såg vi sedan i debuten då han joggade iväg från övriga och vann hur lätt som helst. På den insatsen fick han 76 i handicap vilket är bra efter en tvåårssäsong och endast ett lopp, han har nu ett bra utgångsläge inför i år och storloppen.
Han anmäldes faktiskt till Dubai efter sin debutseger, men då var tanken att han skulle starta en gång till i december och vinna lätt om det skulle vara aktuellt. Nu blev han struken och Dubai får vänta för vår del, men det vore ju väldigt skoj att åka dit och testa någon gång. Så nu siktar vi på kommande vinter istället och det är ett roligt mål att ha inför året, att ha några hästar som är tillräckligt bra för att resa dit vilket jag tror att vi har och Beach Road One kan vara en av dem.
Han har hela det här storloppsprogrammet med Voter och Derbyn som mål och planen är förmodligen två starter innan storloppscirkusen drar igång. En häst med mycket stor potential!
Power of Attorney (hingst 3 år, ägare Stall Mad)- Han köptes på Breeze Up auktion på Goresbridge, Irland i maj förra året. Vi hade ju tidigare fina World Gone Mad (som köptes på samma auktion) och när han förolyckades så blev detta hans ersättare, det är samma ägarkonstellation. Så därför fanns en tanke innan att han skulle inköpas på samma auktion, där vi för övrigt genom åren har lyckats köpa flera fina och prisvärda hästar, t ex House in Order och Space Dragon.
Hans pappa Authorized var som tävlingshäst en stayer som bl a vann Engelska Derbyt (Epsom Derby) och en klar majoritet av hans avkommor är också stayers, vilket jag definitivt även tror att Power of Attorney är. Namnet (som betyder Fullmakt) kommer just från hans pappas namn, ganska vitsigt faktiskt.
Hans mamma startade bara ett fåtal gånger, men mormor är flerfaldig Listedvinnare och även för övrigt i nära släkt finns många Listedvinnare och Grupplacerade hästar.
Det vi gillade hos honom var hans otroligt coola utstrålning, ett väldigt lugn. Många hästar på auktion stressar upp sig då det är mycket nytt och rörigt och de kommer ofta direkt från en lugn hemmiljö så det blir ju lite av en chock med alla nya intryck. Det imponerade dock inte på "Anton" som han numera kallas, han var kolugn och tog allt med ro.
Det räcker dock inte att bara vara lugn, han hade fler kvaliteter som vi fastnade för. Mycket fina rörelser, smidig och atletisk och det syns när han galopperar, han har en lång och vägvinnande aktion.
Han kvalade i början på oktober och vi tog ut honom där för att han skulle lära sig en del och kanske vakna till lite mer. Det gjorde han helt klart, efter kvalet blev han betydligt mer på hugget. Men han är fortfarande inte "där" och helt klar än, han är en senare utvecklad häst än vad han först såg ut som. Han var startanmäld på den inställda dagen nu i slutet av december och planen var att starta honom för att han skulle få ett lopp och lite erfarenhet, ta det som ett utbildningslopp. 
Kanske var det ändå bra för honom att de tävlingarna inte reds så han får ytterligare tid på sig. När vi drog ner på tempot och intensiteten i träningen så märktes det snabbt att han kom in i en växtperiod vilket jag tror var välbehövligt för att han ska bli klar i kroppen. Så just nu vilar han från träning tills han säger ifrån själv att han är mer redo, det märker man ganska lätt om man är uppmärksam. 
Han kan vara rätt stark att rida (sedan han kvalade), men i boxen är han fantastiskt mysig. Varje morgon går jag runt och känner på alla ben, när jag kommer in till honom så lägger han nästan alltid huvudet i famnen på mig så jag kan krama honom, han är en stor personlighet.
Eftersom han köptes på Breeze up så är han inte anmäld i det Svenska Derbyprogrammet, men däremot efteranmäld till Norskt Derby och även Norskt St Leger kan vara intressant. 
Planen är att ta ut honom på lite längre distans direkt till våren och låta honom starta igång, jag tror att den här vintern kommer göra honom betydligt mera redo.
Sharp Eye (hingst 3 år, ägare Stall Malmborg HB)- Han köptes på samma auktion som Power of Attorney och var lite av ett spontanköp, vi skulle egentligen bara ha en häst. Han var dock så snygg och fin att vi slog till och köpte även honom. Så då blev han också vår egen häst, vi ägde tidigare Marius Federigo som numera är ridhäst och sedan honom har vi inte haft någon egenägd häst.
Pappa är Rajsaman som både är född och även numera verksam i Frankrike som avelshingst. En ganska stabil och bra hingst, i Sverige finns förutom Sharp Eye endast en ytterligare avkomma till honom och det är Chantaraman som har 87 i handicap.
En liten rolig detalj är att Rajsamans pappa är Linamix och han har en ovanlig egenskap i form av dubbla anlag för skimmel. Det innebär att alla hästar med Linamix som pappa blir skimlar, så det vimlar av grå hästar i hans släkt.
Sharp Eye kvalade i november för att ha det gjort, men var inte så vässad för det. Han har haft mycket problem med sin hals som påverkades svårt av fodret och den här vintern kommer han behöva för att komma tillrätta med det för fullt.
Annars är han en fin och kvick häst som vi planerar att börja starta direkt till våren och även han siktar i första hand på de norska storloppen eftersom han inte är anmäld i de svenska. Jag kan tycka det är lite synd att hästar som köps tidig vår som tvååringar inte kan få vara med i det svenska storloppsprogrammet, men nu är ju reglerna sådana även om det kanske kan ändras någon gång i framtiden?
Detta var de tre sista treåringarna att gå igenom och sammanfattningsvis så har vi en otroligt stark treårskull som verkligen ska bli spännande att följa!
Nu återstår bara att gå igenom tvååringarna!


Nu har vi fem treåringar kvar att gå igenom och här kommer ytterligare två och övriga tre imorgon:
Australian Open (valack 3 år ägare Stall Grand Slam)- Han köptes på den senare auktionen i Baden Baden (det är en åringsauktion först tidigt på hösten och därefter en auktion med mest åringar men även starthästar).
Hans pappa är Dabirsim som fått en smakstart på sin avelskarriär efter två årgångar med avkommor. Han är ledande andraårshingst i Frankrike och trots en än så länge kort avelskarriär så har han producerat flera Gruppvinnare och till och med även Grupp 1-placerade. Med tanke på att de äldsta avkommorna ju bara var tre år förra året, så är det verkligen starka resultat. Hans avkommor har ofta kostat väldigt mycket pengar på auktionerna (upp till 500 000 euro!), så även om inte Australian Open var gratis (32 000 euro), så anser vi ändå att det var ett rent fyndpris, han borde ha kostat väldigt mycket mer och vi hade tur.
Mamma Around the World (e Samum) startade bara ett par gånger, men i hennes nära släkt finns idel Grupp och Listedvinnare, så stammen ser mycket fin ut.
Dock är det Australian Open själv som mest imponerar, han har en utstrålning utöver det vanliga och det är faktiskt ganska ofta som någon frågar vad det är för häst, man lägger märke till honom. Nästan kolsvart med vit bläs, stor, snygg och elegant och han har en så lång, fin aktion när han galopperar, han bara flyter fram.
Det syntes ganska direkt att han inte var så tidig utan troligtvis mest en häst för treårssäsongen och så blev det ju också. Han kvalade i augusti, men var sedan inte redo för start och det var nog till det bästa att vi har sparat honom. Nu ser man när han galopperar att han är betydligt mera färdig och utvecklad i kroppen, han har en helt annan kontroll på sin kropp numera.
Han blev väldigt hingstig under hösten och kastrerades, sedan dess har han varit en cool och trevlig häst på alla sätt, okomplicerad om än lite stark på banan men inte på ett stressat sätt utan han vill bara framåt. 
Planen är att han kommer ut rätt tidigt i vår för att kvalificera sig för storloppen som Voter, Svenskt och Norskt Derby mm. Tror att detta kan vara en stor stjärna, men det återstår ju att se när säsongen drar igång. 
Approach (valack 3 år, ägare Comprad Racing, Tomas Lostrand, WM Racing)- Även han köptes på auktion i Baden Baden, här var det dock den tidigare auktionen som gällde. Sedan var han kvar i Tyskland på bete, så han och Australian Open anlände tillsammans en väldigt sen höstkväll (eller nästan natt) efter att vi suttit en lång kväll i stallet och väntat på dem. 
Approach (som hette Agent Approach, men namnet kortades och tyskfödda hästar måste heta på samma bokstav som sin mamma) var den sista häst jag inspekterade dagen innan själva auktionen. Jag fastnade enormt för honom, han hade "det". När man är på auktion och man hittar en häst som man känner att man bara måste ha, då blir det nästan jobbigt. Blir den för dyr så är det inte roligt alls. Jag kommer ihåg känslan när jag vaknade på morgonen för auktionen och tänkte "den där hästen, den bara måste vi få". Desto gladare blir man när det lyckades och hans tre ägare Urban, Tomas och Wolfram var alla med på auktionen och det var stor lycka när de kunde köpa honom och vi firade genast med champagne.
Pappa är Dawn Approach som även han är en relativt ny hingst, han har precis som Dabirsim haft två årgångar på banan. Han har redan lyckats få fram en Grupp 2-vinnare och en Grupp 3-vinnare som också varit tvåa i Grupp 1. Dessutom flera Listedvinnare och placerade, så han har kommit igång mycket starkt han med och har ju precis inlett sin avelskarriär.
Mamma är Adalea (e Dalakhani) och mest intressant med henne är hon lämnat nu femåriga Abadan (e Samum) som alltså då är en halvsyster till Approach. Abadan kom ut först på sommaren som treåring och vann två raka segrar direkt, har vunnit sammanlagt tre lopp på elva starter. Klart bästa prestationerna har dock varit en tredjeplats och en fjärdeplats i Grupp 3-lopp, strålande insatser verkligen.
Approach startade sex gånger förra året, han var tvåa med hals bakom Noosa Prince en gång och tog några fler placeringar. Dock fanns det flera orsaker till att han inte alls visade vad han kan; så klart som övriga var det huvudsakligen fodret vilket också blodprov visade, han hade en klar påverkan på levern. Dessutom har han haft en krånglande testikel som satt högt upp och besvärade honom, därför gjordes en operation som tog bort den och då togs även den andra, så han blev valack då.
När han tog det ingreppet bra så tänkte vi att han får starta en gång till innan vintervilan när han ändå var igång. Det var den dagen banan blev superlös och redan när starten gick så kunde han inte få något fäste alls utan hamnade sist direkt och fick kämpa hårt på underlaget. Så de starter han gjorde förra året- glöm dem. Det här är en klasshäst med rätt förutsättningar och med denna vinter på sig att jobba upp sig så har han alla möjligheter denna säsong att visa vad han kan. Han är troligtvis mer av en stayer, detta får vi testa lite i början av säsongen.
Han är anmäld bl a i Derbyserien och Norskt Derby, frågan är om Voter är för kort för honom och vi ska sikta på Derby Trial istället och specialisera honom på stayerdistans från början. Planen är att inleda med ett maidenlopp och därefter sikta mot storloppen.

 

 

 

Vi fortsätter genomgången av hästar och nu när de treåriga stona är avverkade så går vi in på hingstar och valacker istället och vi har sju stycken. Här kommer de första två:
Bright Light (hingst 3 år, ägare Stall Skumpa)- Han är vår enda svenskfödda hingst/valack (Chizhou och Perfect Girl Ester är våra svenskfödda ston). Mamma Angel Light var en av de absolut bästa stona i Skandinavien, dubbel Listedvinnare och vann eller var placerad i en radda med fina storlopp. Hon presterade på topp i stort sett hela tiden och var ganska allround på distanser, hon var knappt slagen tvåa i Dianalöpning (1600 m gräs Täby) och vann Jockeyklubbens Avelslöpning (2400 m dt Jägersro). Hon hade 88 i handicap vilket det inte är så många ston som kommer upp till. 
Bright Light är hennes första avkomma och han har mycket att brås på. Pappa är Aussie Rules vilket gör att han inte är med i Breeders, men istället har en mycket stark härstamning som svenskfödd.
Han tog lite tid på sig att bli startklar, men med facit i hand så var det skönt att han inte startade på det dåliga fodret och han var kvalklar i november och gjorde ett mycket fint kval enkelt på en bra tid. Därefter behövde han några veckors träning för att vara redo för start och han gjorde verkligen ingen besviken när han debuterade. Det blev seger direkt och tvåan var en nyimporterad engelsk häst med form och med handicap 74, så det var bra gjort att speeda ner den som debutant och orutinerad.
Han fick 74 i handicap på den insatsen och har nu inför säsongen ett bra utgångsläge. Han är anmäld i en hel del storlopp, men eftersom Jockeyklubbens 2000 Guineas endast är för skandinavienfödda så är det inte bara första mål utan också en av hans bästa chanser så här på förhand. Han är också med i Derbyserien och han är även anmäld i Danskt Derby, som ju endast är för skandinavienfödda. Bright Light kan verkligen få en spännande säsong!
När han kom till oss var han både hingstigt kaxig och något ängslig vilket kan vara en lite svårare kombination. Han har dock blivit både säkrare och coolare och med mera erfarenhet kommer han växa i psyket ännu mer och jag tror han kommer bli ganska omkomplicerad och säker som tävlingshäst vilket han också verkade vara i debuten.
Planen för våren är att starta troligtivs två gånger innan Jockeyklubbens som rids i mitten av juni.
High Max (valack 3 år, ägare Stall Herecomesmax)- Han köptes på auktion i Baden Baden (vi har köpt ganska många hästar där) och hans pappa är Maxios (precis som Daxios, Light Treading och Label Black). Mamman Hello Honey (e Sholokhov) har vunnit och bakåt i härstamningen finns massor med Grupp och Listedvinnare och High Max är hennes första avkomma.
Han hetter Hello Max när han köptes, men döptes raskt om till High Max som låter lite snitsigare. En snygg och cool häst som haft mycket fokus på mat, som många hästar har innan de är igång som tävlingshästar.
Han blev väldigt hingstig och besvärlig under sensommaren, så det blev kastration vilket fick honom att bli enormt mycket trevligare och lugnare samt lätta lite i kroppen.
Han har växt, haft skenben och allmänt inte varit redo. Han har också haft många förkylningar som förmodligen berodde på fodret, efter foderbytet har han varit betydligt sundare.
Ett tag var han lite på gång mot kval, men han har stoppats upp av ovan nämnda saker, mest tror jag han helt enkelt behövde mera tid.
Han gick några riktigt fina snabbjobb i somras och visade imponerande fart, jag tror detta är en mycket bra häst som kan räcka långt i storloppen i sommar. Han är anmälde bl a i Derbyserien och det är hela det programmet vi siktar på till att börja med och även Norskt Derby.
Eftersom han inte är kvalad än så siktar vi på att ha honom redo så fort säsongen drar igång för kval och sedan debut.
Det var dagens hästar det och imorgon fortsätter vi med treåringarna!

Så var det måndag igen och ny vecka. Vi tränar vidare i lugna tempon och det var pigga hästar idag, som vanligt kan man nog säga. 
Vår hovslagare kunde äntligen vara på plats, den stackaren har varit utan el sedan stormen natten till onsdag och den kom tillbaka först igår kväll. Han har en hel gård med hästar och när inte ens vattnet fungerar är det inte enkelt direkt. Mina två dagar utan el känns ganska futtigt i jämförelse...
Idag fortsätter vi genomgången av hästarna och nu är det dags att börja med treåringarna. Vi har tio treåringar varav tre är ston och vi inleder med just stona:
Kew Bridge (sto 3 år, ägare Stall Attitude- Easy)- Hon köptes som åring på auktion i Baden Baden. Inför de här auktionerna så läggs oftast filmer ut på nätet där man kan se hästarna uppställda och när de skrittar. Av tidigare erfarenhet så vet jag att det är svårt att bedöma på en film, mer än en gång har hästar som såg strålande ut på film inte alls varit fina i verkligheten och tvärtom. Ändå kan man ju inte låta bli av ren nyfikenhet att kolla igenom de där filmerna och faktiskt var hon den häst av alla som jag tyckte skrittade bäst (vilket är en viktig egenskap för det säger något om hur smidiga de är och hur bra de galopperar). Till min förvåning så var hon faktiskt även i verkligheten en jättefin häst och vi lyckades köpa henne till ett bra pris.
Det här är en häst med väldigt mycket vilja och åsikter, jag gillar när ston är lite tuffare som hon är så länge de använder det på rätt sätt.
Hon startade tre gånger förra året, debuterade med en tredjeplats endast slagen hals av Jamaica, så det var en mycket bra debut. I starten efter var hon trea igen, Irene´s Prince vann och det var ganska bra hästar överlag i det loppet. Dock var hon slagen 6,5 längd och vi hade förväntat oss mer trots en ändå helt okej insats.
I sista starten för året var hon med i Amacita och var sjua, slagen 8,5 längd av vinnaren Sea Race och hon hängde inte alls med i tempot från start utan fick kämpa hela vägen.
Alla tre starterna var över 1200 meter vilket är för kort för henne, men i början som tvååringar finns ju mest lopp över 1000-1200 meter.
Hennes helsyster Köln har verkligen imponerat, hon vann förra året Ungerska Oaks och var tvåa i Ungerska Derbyt. Det är ju också en stark indikation på att lång distans är det rätta och det är också så det har känts i träning, att hon är mer åt stayerhållet.
Hon tog vid sig mycket av fodret och såg länge inte alls bra ut i pälsen och musklerna, men sedan foderbytet ser hon glansig och fin ut och jobbas nu upp inför säsongen.
Hon siktar på att komma ut tidigt för att förhoppningsvis kunna gå ut och vinna direkt för att kvalificera in sig i storloppen som ju sätter igång rätt tidigt under sommaren.
Perfect Girl Ester (sto 3 år, ägare Oxalis AB)- Hon köptes på den svenska auktionen och hon var just den häst vi ville köpa, den vi fastnade mest för.
Hon är inte så stor, men har en utstrålning av stort självförtroende, hon vet sitt eget värde. Hon är väldigt snäll att hålla på med så länge hon får göra som hon vill, men säger man till henne så blir hon jättearg eftersom hon själv tycker att hon är drottning och ingen ska ge henne några order. 
Hennes mormor är välkända Pretty Girl, en av de bästa stona i Skandinavien genom tiderna. Pappa är Mayson som är en engelsk avelshingst vilket gör att Perfect Girl Ester inte är med i Breeders, men istället har en stark stam för att vara svenskfödd.
Hon startade bara två gånger förra året och var inte redo förrän i oktober. I debuten såg hon ut att vinna, men orken tröt sista lilla biten och hon blev fyra endast 2,5 längd slagen.
Hon hade kvalat veckan innan och det blev sedan start igen bara åtta dagar senare vilket var ett lite väl tight schema. Anledningen till det blev så var att det var Magic Million och när hon tog debutloppet så bra så ville vi gärna vara med där. Där blev hon dock skenbensöm och var oplacerad. Man ska också ha i åtanke att båda starterna gjordes innan foderbytet, så vi har inte alls sett vad hon kan än. Hon är förmodligen åt sprinter/milerhållet och 1000 Guineas är absolut ett första mål för henne i år.
Chizhou (sto 3 år, ägare David Crona, Urban Dahlberg, Stall Malmborg)- Hon köptes direkt från uppfödaren som föl eftersom vi då hade hennes helsyster Chizalady i träning som var lovande. Chizalady hade kapacitet, men tyvärr var hon väldigt knepig och stressig och hade verkligen humöret emot sig. Lika bra som det är om en häst är tuff och cool, lika negativt är det när all energi slösas på andra saker, när inget går lätt. Hon vann ett lopp och var trea en gång på endast sex starter och hade 71 i handicap men kunde betydligt mer.
Därför var det oerhört glädjande när vi ganska fort insåg att Chizhou är en helt annan häst, inte det minsta svår utan tvärtom okomplicerad och cool.
Hon är mera lik sin mamma Chiloé, som var ett duktigt sto med hög kapacitet. Hon hade 80 i handicap, men kunde egentligen ännu mer. Dock råkade hon ut för en olycka när hon skulle cantra till start i ett lopp, en löshäst som sprang ut rakt framför henne så de krockade och vi trodde först att hon hade brutit benet. Det visade sig dock var en nervskada som läkte ihop och hon kunde fortsätta sin karriär så småningom. Dock påverkade det där henne så det blev inte så många starter till innan det blev avelsboxen. På endast sex starter vann hon två lopp, var tvåa i två och trea en gång, hon presterade bra varenda gång. Jag tycker Chizohu har alla möjligheter att bli lika bra som sin mamma. 
Chizhou har växt en del och tagit tid på sig, men var precis kvalklar nu till januari. När det nu inställdes så blir det kval direkt vid första möjlighet till våren. Även hon har 1000 Guineas som ett första mål, men huvudmål är och allra bästa chans är nog ändå Breeders.
Imorgon fortsätter vi genomgången! 

 

 

 

Lugn söndag som vanligt när det inte är tävlingar, välbehövligt med en ledig dag. Imorgon fortsätter genomgången av hästarna!

 

Blixthalka på vägarna imorse, det var ingen lek att ta sig till stallet! Jag var nere på under 40 km/h på motorvägen och kände ändå hur bilen krängde som den ville, det var inget fäste alls, riktigt läskigt faktiskt. Som tur var gick det bra för oss alla att ta oss fram, även om Tobias var nära att åka i diket när han skulle lämna motorvägen vid Bro-avfarten. 
Det var även väldigt isigt på området och häromdagen hyllade jag ju hur bra sandningen fungerar på alla slingor och runt stallet, men tyvärr var det inte lika fantastiskt när det var lördag och det dröjde innan sandningen kom igång. Vi red därför så mycket som möjligt på själva rakbanorna och så lite som möjligt runt området.
Träningen går fortsatt bra med pigga hästar som såg fina ut i lugna tempon.
Idag fortsätter naturligtvis genomgången av hästar inför säsongen och nu har vi kommit fram till de hästar som just fyllt fyra år, så här kommer de:
Light Treading (sto 4 år, ägare Stall Lily)- Hennes tvåårssäsong kan man inte klaga på. Hon debuterade med seger i Future Stars, startade fem gånger som tvååring och samtliga starter var i storlopp och hon var på pengar i alla lopp. 
Så kom förra årets treårssäsong där hon gick okej i årsdebuten mot bra hästar, inte långt slagen och behövde det loppet inför 1000 Guineas (tidigare Dianalöpning). Sedan i Guineas såg hon bäst ut av alla i sista sväng, hon gled upp lätt och såg strålande ut men det ebbade ut sista biten. Ändå var hon faktiskt bara 5,5 längd slagen av vinnaren Queen Estoril, en insats som till och med höjde hennes handicap, men ändå var känslan att något inte stod rätt till. 
För hennes del var det både fodret och även ett halsfel som opererades. I träning har hon sedan foderbytet glänst något enormt och hela hästen ser ut att vara bättre än någonsin. Hon var startanmäld på den dagen när tävlingarna inställdes vilket var synd. Dock tror jag en vinter med ytterligare återhämtning kan göra henne gott. Kan hon visa samma fart i tävling som i träning så kan det räcka långt.
Label Black (valack 4 år, ägare Compad Racing AB)- Precis som Light Treading så köptes han på auktion i Tyskland och båda hästarna har samma pappa, Maxios. 
Han kom aldrig till start som tvååring utan debuterade först förra året. Han har faktiskt endast startat sex gånger i livet, så än är han lite orutinerad. Hans stora akilleshäl är hans självförtroende, han behöver bli tuffare. Detta jobbar vi med hela tiden och det går också framåt hela tiden, som tvååring var han mer eller mindre livrädd för andra hästar men nu kan han träna i stora klungor utan problem. 
Även han skulle ha startat den inställda tävlingsdagen i december och planen då var att testa blinkers för att hjälpa till lite ytterligare, så det får bli när säsongen drar igång igen.
Han har vunnit en gång och även om det var ett enkelt lopp så vann han mycket enkelt och visade litegrann av vad han kan. Han har kapacitet för betydligt mer än sin handicap, så vår utmaning och uppgift är att boosta hans självförtroende och hitta ett upplägg som passar honom. Än har han inte startat på gräs och det tror jag kan passa strålande för honom, så det är absolut en del av planen att testa honom på det när grässäsongen börjar.
Daxios (hingst 4 år, ägare Stall Daxios- Easy)- Här är ytterligare en häst med Maxios som pappa. Maxios första årgång är fyra år i år och faktiskt så var Light Treading hans första vinnare någonsin och blev omnämnd på flera internationella galoppsidor (bl a på Racing Post), väldigt skoj! Daxios var hans andra vinnare någonsin när han debuterade som tvååring med seger. Efter den starten gick han ut i Vinterfavoriternas Pris där han gjorde en stark avslutning och blev kort slagen fyra i hård konkurrens. Sista starten på säsongen var han målfotoslagen tvåa och utsågs senare till Årets Tvååring på Bro Park.
Förra året årsdebuterade han med en överlägsen seger med hela 13 längder och höjdes till 82 i handicap. Därefter åkte vi till Norge för att testa banan inför Norsk Derby senare på sommaren och han var kort slagen tvåa mot I and I med två kilo mer än han, vilket var en mycket stark insats. 
Därefter kom det spännande äventyret att åka hela vägen till Tyskland för start i ett storlopp där. På pappret såg det ut som en bra chans att bli etta eller tvåa, men när det var dags för lopp så var han inte alls sig själv. Fredrik kände redan vid startboxarna att Daxios var svettig och stressad och han var inte ens på bettet från start.
Resan tog hårt på honom, men nu med facit i hand så vet vi ju också att han inte heller hade de rätta förutsättningarna med maten och inte mådde bra.
Han fick återhämta sig efter den långa resan och därefter var det Norsk Derby där han blev grovt påriden och aldrig fick chansen. 
Han gjorde ett par starter till efter det, men var sig inte alls lik och det är nog många faktorer som påverkat honom och han har verkligen behövt vintervila och börja om.
Jag tror stenhårt att detta är en häst med kapacitet att ta sig upp i eliten så småningom, just nu står han bara på 79 och är enligt min mening billigt inne i loppen när säsongen börjar.
Mr Tooma Global (hingst 4 år, ägare Oxalis AB)- Han köptes på den svenska auktionen som åring. Han debuterade med seger som tvååring och startade fyra gånger det året där hans klart bästa insats var en fjärdeplats i Magic Million, kort slagen efter en rykande slutspurt.
Förra året gjorde han några godkända insatser, men inte alls som vi hade hoppats på. Så kom då foderbytet (vet att det är mycket tjat om det, men det påverkade ju säsongen enormt) och då kom han ut som en annan häst och vann direkt med sju längder joggandes. I starten efter bar han väldigt mycket vikt och fick gå i hårt tempo direkt från start, såg ut att vinna men blev passerad precis på mållinjen och blev tvåa vilket ändå var en bra insats.
Han står i 76 i handicap och kan nog höja sig lite ytterligare, tror han kan bli en nyttig häst som kan starta på och göra bra insatser. Han har ju också Breeders i år där han absolut kan göra sig gällande. Han är ett riktigt litet kraftpaket, en tuff och kaxig häst och bara det kommer man långt på.
Detta var genomgången av fyraåringarna, så härnäst börjar vi med treåringarna!
Önskar alla en trevlig helg!

 

 

 

 

Idag fortsätter genomgången av hästarna. Vi har sex hästar som är fem år eller äldre, igår skrev jag om tre av dem och idag då övriga tre:
Stureplan (hingst 5 år, ägare Sturekompaniet- Easy)- Startade bara en gång förra året och vann ganska överlägset en Guldhandicap. Sedan blev det lite stopp pga mindre problem som gjorde att han inte kom till start och sedan blev han som de flesta övriga sjuka i halsinfektion som medicinerades i omgångar. Nu med facit i handen så är jag glad för att han inte startade på dåligt foder även om säsongen gått till spillo. 
Det här är en häst som har alla möjligheter att ta steget upp i eliten detta år. Han visade både som två- och treåring att han duger och hästar i hans årgång som han tävlat mot och också slagit har varit framgångsrika förra året, t ex Plata O Plomo, Victor Kalejs, Stricker, Seaside Song m fl. Det var helt klart en bra årgång, hästarna som i år blir fem år.
Planen är att årsdebutera honom ganska direkt till våren och sedan får vi se om vi ska sikta på storlopp tidigt (t ex Pramms) eller om han ska fortsätta i handicaplopp tills han står högre i handicap, nu har han 85.
House in Order (valack 5 år, ägare Stall House)- Inför förra året när han fyllde fyra år så trodde jag att han skulle räcka ganska högt upp i klass, Guld och kanske en bit till. Han gjorde under fjolåret några hyfsade lopp med goda placeringar och gick ganska jämnt och bra mest hela tiden. Dock inte på den nivån förväntningarna låg på, jag hade trott han skulle visa betydligt mer. 
Så efter foderbytet kom han ut och såg ut som en helt annan häst, han joggade hem loppet med 5,5 längd i canter. Där såg vi en skymt av den häst vi trott han kan utvecklas till. 
Han är väldigt allround och funkar på distanser från 1600 meter och uppåt, har gått bra på till och med så långt som 2800 meter förra året. Han är bra på både gräs och dirttrack och har presterat på olika banor i Skandinavien. 
Fyraårssäsongen är oftast den svåraste eftersom hästen inte är helt färdigutvecklad men ändå ska tävla mot äldre kamrater. Så jag tycker att han har alla möjligheter nu som femåring och med rätt förutsättningar att blomma ut på riktigt i år.
Shylock (valack 5 år, ägare Stall Shakespeare)- Som unghäst var han väldigt ofokuserad i loppen och efter kastration som treåring så tog han två raka segrar och visade stor bättring. Det tog sedan tid förra året innan han kom ut och han underpresterade rejält under året av nu känd orsak. 
Efter foderbytet gjorde han ett bra lopp som trea efter en stark avslutning och det var ett finallopp med bra prispengar. I sista starten för i år så blev loppupplägget helt fel, så den starten kan vi bara glömma.
Nu är det upp till bevis när våren kommer att han presterar som han kan och gjort tidigare. Han är ingen arbetsnarkoman direkt, men vi hoppas han i år kan bli en matnyttig häst som presterar betydligt jämnare än förra året och kanske till och med stiger ett snäpp i klass.
Detta var dagens genomgång och imorgon kommer redovisning om de nyblivna fyraåringarna!

Här kommer dagens uppdatering i väntan på Fullmäktigemöte som vi har nu på kvällen på Bro Park.
Idag var det igångsättning av tre fina hästar som vilat ett tag; Approach, Beach Road One och Daxios roligt att se dem ridas igen!
Runt området var inte underlaget direkt idealiskt, det var väldigt isigt och halkigt här och där. Det blev så klart bättre när det sandades på morgonen, men kändes ändå inte helt säkert. Därför blev det mera trav och långsam galopp på rakbanan istället och mindre ute på området. Kan väl i stort sett sammanfatta dagen med att alla hästar var väldigt pigga och på hugget överlag. Vi har ju dragit ner träningen till väldigt lugnt tempo från det att dirttracken stängde och om hästarna fick bestämma skulle det gå undan betydligt mera.
Jag utlovade ju en genomgång av hästarna och nu börjar vi med det idag. Jag delar upp det efter ålder och börjar med de äldsta och går nedåt. Idag blir det de hästar som är fem år eller äldre, vi tar några hästar om dagen så här kommer de tre första:
Himalaya (valack 6 år, ägare Stall Silverpilen)- har jag alltid haft stor tro på och han var som unghäst stor och väldigt sen både i kroppen och även mentalt. Trots det hade han en mycket bra treårssäsong och hade 83 i hcp efter det året. Som fyraåring hade han en del problem som gjorde att det tog tid innan han startade och det blev få starter. Han inledde förra året med 82 i hcp, men han är en av de som blev värst drabbad av fodret och fungerade inte alls. Därför kändes det väldigt positivt att han i sista starten för året gjorde en bra prestation som trea där han avslutade fort efter att ha legat mycket långt bak i början. Det var en medveten taktik från oss (att han skulle får ta det lugnt i början av loppet) för att få honom att hitta gnistan igen och få vara stark på slutet.
Han står efter förra året extremt billigt inne i hcp (74) vilket ger bra förutsättning inför året. Jag tror han verkligen kommer dra nytta av en vintervila och uppbyggnad, att få tid att återhämta sig ytterligare.
Han är en riktig stayer och vi kommer sikta på några större handicaplopp under säsongen med honom över extra lång distans. Jag tror han kan få sin bästa säsong hittills i år, nu när han har rätt förutsättningar.
Haweswater (sto 6 år, ägare Stall Haweswater)- är en riktigt hedershäst. Hon är nästan alltid på pengar och när hon tävlar så spurtar hon alltid strålande sista biten över upploppet vilket är ett loppupplägg som är lite roligt.
När vi köpte henne så tänkte jag att hon kommer bli superfin när hon växt klart. Bara det att sedan växte hon inte så mycket mer, så hon är inte stor direkt men med ett hjärta av guld. Hon är ingen världsmästare, men ändå en kul häst att ha som är sund och tuff och klarar att starta på utan problem. 
Hon är klart klassen bättre på gräs och vi kommer försöka ta ut henne så mycket som möjligt på det när grässäsongen är igång. 
Det blev bara en seger förra året, men fyra andraplatser och då ska man också ha i åtanke att hon inte hade bra foder den största delen av året. 
Space Dragon (valack 5 år, ägare Stall Dragon)- När han köptes på Breeze up auktion på Irland så syntes det att detta inte var en tidig häst, att han skulle behöva tid. Att det skulle ta så här pass lång tid trodde vi dock inte. Det var småsaker som stoppade upp hela tiden, hade man vetat att det skulle dra ut på tiden så mycket så hade vi antagligen gett upp. Anledningen till att det tog så länge innan han var redo för debut är nog helt enkelt att han faktiskt inte var klar i kroppen, en extremt sen häst. Tittar man på honom så är han stor och maffig, numera väldigt fint musklad och han har behövt den här tiden.
Så har det varit värt väntan? Efter tre raka segrar så är det svårt att vara missnöjd. För varje gång har han höjts 3-4 kilo i handicap och startat mot hårdare motstånd. Ända har han vunnit lättare och lättare, senast var det mycket enkelt och man ska också ha i åtanke att han har bara startat fyra gånger någonsin och utvecklas fortfarande för varje start. 
Alla segrar är över 1200 meter, men vi kommer nog testa lite längre också så småningom, kanske upp till 1600 meter. Testa gräs blir också intressant, det tror jag också kan passa.
Nu återstår att se hur långt upp i klass han kan ta sig, det blir spännande.
Imorgon skriver jag om övriga tre hästar som är fem år! 

 

Vaknade mitt i natten av stormen och det var inte lite det blåste! Jag var vaken i flera timmar, det var inte helt lätt att somna om faktiskt med en tjutande vind och en hel del smällar då och då. På morgonen visade det sig att några träd i trädgården hade blåst sönder och det var också grenar överallt, såg ut som en smärre krigszon...
Dock var det än värre att strömmen också gick mitt i natten och det är en tankeställare att saker som man varje dag tar för givna är något man är så beroende av. Utan ström så försvann värmen väldigt snabbt och även varmvattnet, internet, till och med uppkopplingen på mobilen. Utan el funkar liksom knappt någonting, men det är ju ingenting man går och tänker på i vardagen.
Så det blev en annorlunda dag idag, hade egentligen en massa saker som skulle göras men utan ström och dator är det inte så lätt precis. 
Verkar nu inte som att strömmen kommer bli reparerad förrän imorgon eftermiddag, men kommer den bara tillbaka någon gång under morgondagen så vore jag väldigt tacksam.
Vår hovslagare skulle vara på plats idag, men han kom inte längre än 300 meter hemifrån och sedan var det stopp pga massor med träd som låg tvärs över vägen och som också hängde över elledningar. Om jag gnäller över att vänta på ström till imorgon så är det i alla fall lyx jämfört med honom, de har inte ens fått en prognos för när det blir ordning igen där.
I stallet var det väldigt blåsigt hela dagen, det gick att ha hästarna i walkern, men planerade ridturer inställdes då det var alltför stark vind.
Igår lovade jag ju att idag påbörja genomgång av hästarna inför säsongen, men tänker nu att vi väntar med det tills imorgon istället. 

Förra året på nyårsafton så blev jag akut magsjuk ett par timmar innan tolvslaget och det kan ha varit det mest opampiga firandet av nyåret någonsin för min del. Kanske skulle man ha sett det som ett tecken inför året tänker jag nu i efterhand. Kan därför med glädje meddela att gårdagskvällen blev en trevlig och lyckad kväll och en bra start på år 2019.
Idag var det jag och Sandra som jobbade i stallet medan övriga var välförtjänt nyårslediga (vi har ju delat upp det under jul och nyår så alla får en viss ledighet). Arbetet flöt på utmärkt och samtliga hästar mådde fint, det blev en bra dag i stallet. Det var varmt ute med 5-6 plusgrader, de graderna får gärna stanna kvar så länge som möjligt om jag får önska.
Nu när det är nytt år så tänkte jag börja med en genomgång av våra hästar här på hemsidan, hur det ser ut inför säsongen. Delar upp det på några dagar med början imorgon!

I skrivande stund så sitter jag i köket och väntar på att klockan ska bli tillräckligt mycket för att kunna börja med eftermiddagsarbetet och kvällsfodringen. Vi har ridit lite på förmiddagen och det var pigga hästar som var ute och studsade runt.
I kväll blir det för min del lugnt hemma med god middag och lite bubbel för att fira in nyåret. En av mina hundar är väldigt rädd för fyrverkerier, så att vara hemma på nyår är alltid bäst för honom.
Och apropå det så vill jag verkligen uppmana alla att inte hålla på och fyra av raketer och annat som smäller. Varje år runt nyår kommer nyheter om djur som förolyckats  eller skadats svårt pga att de fått panik av smällare eller liknande. Förstår inte hur någon människa ändå kan gå ut och köpa/använda detta, det är helt galet.
Jag hoppas verkligen det blir ett totalförbud snarast möjligt! Det går minst lika bra att varje stad firar in det nya året med en ljusshow/lasershow som inte smäller om man tycker det är viktigt med något sorts firande som lyser. Som ni hör är det här något som jag är väldigt engagerad i, det är så himla onödigt.
Nu är det här året till ända och det har verkligen inte varit vårat år. Det har varit det värsta och svåraste året någonsin, helt knäckande var det ett tag. Så därför var det oerhört lättande och faktiskt helt avgörande för stallet att vi hittade felet till slut.
Jag är glad att vi avslutade så otroligt bra (med en segerprocent på närmare 40 procent efter foderbytet), det gav oss ett starkt besked inför 2019 att vi nu har ett fungerande foder och att vårt koncept fungerar, vilket jag alltid har trott egentligen. Dock är det så att när resultaten inte kommer så ifrågasätter man allt och börjar till slut tvivla. Det här året har gjort mig till en bättre tränare, precis allt har funderats igenom och analyserats. Det som inte dödar dig stärker dig heter det- jo det stämmer väl in här. Nu känns det bra, men det har varit ett enormt tufft år.
Så tack och hej 2018, nu är det all-in på år 2019 som vi verkligen ser fram emot med väldigt fina hästar och stora förhoppningar. Gott Nytt år till er alla!

Lugn söndag och nu laddar vi för årets sista dag imorgon. Snart dags för år 2019!

Idag var vi många i stallet vilket gjorde dagen enkel och lätt. Utöver de som var planerade att jobba i stallet idag (Tobias, Amanda, Sofia, Fredrik och jag) så ville även både Malva och Matilda komma och rida, så det blev färre men större turer och det är alltid extra trevligt när vi är många i stallet. Anne, som annars brukar vara i stallet på lördagar har varit på plats och hjälpt till i stort sett varenda dag på jullovet, vilken lyx för oss att vi är så många varje morgon!
Hela den här julveckan har varit väldigt smidig och lättjobbad. Normalt sett jobbar vi hårt, så det känns välförtjänt för samtliga att få en lite lättare period just nu. Man vet att det inte dröjer länge förrän det är full fart igen och det är bra att ha möjlighet att ladda lite även för personalen.
En hel del ägare på plats idag också även om det inte var lika många som vanliga lördagar, en hel del är ju bortresta eller upptagna med annat över jul. Det var ändå ganska fullt runt bordet vid fikarasten och desto fler desto trevligare!
Kan inte påstå att det var fullt med hästar som var ute och tränade, men efter ett antal dagar då det var extremt öde så sågs i alla fall betydligt fler ute idag.
Imorgon söndag är det en lugn dag som vanligt på tävlingsfria söndagar. På måndag som är nyårsafton kommer vi ha en vanlig träningsdag även om vi siktar på att vara klara lite extra tidigt.
Trevlig helg till er alla!

Lika tomt idag överallt, nästan overkligt att man knappt ser en häst... Jo då, några få förutom oss är ute och tränar, men många är det inte. Ska bli intressant att se om det bara är julledighet eller om det blir ett längre uppehåll innan träningen kommer igång igen.
Hästarna var lite lugnare idag efter att ha cantrat igår och rastat av sig det värsta, men de är ändå pigga och glada allihop.
Rakbanorna körs hela nätterna och är i utmärkt skick, det fungerar strålande. Något annat som också fungerar väldigt bra är sandningen. Varenda morgon tidigt så kommer Danne som kör ut sand och ser till att det inte är isigt runt stallar och slingor där man rider. Det här är något som genom åren ofta har varit ett problem då det ibland har dröjt långt in på dagen innan viktiga vägar t ex till banan blivit sandade. Nu funkar det superbra och det är en så viktig grej som man kanske inte tänker så mycket på, men som bara måste fungera!
Imorgon är det ju lördag (man blir ganska dagvill med alla julhelger) och vi tränar vidare med de hästar som inte vilar just nu.

Så var vi tillbaka mer som vanligt igen idag, kändes bra! Lite lättare arbetsdagar än vad det brukar vara är det just nu när vissa av hästarna vilar. Ett antal hästar har redan vilat i några veckor (sedan deras senaste start) och de sätts igång igen i slutet av nästa vecka eller veckan efter det (beroende på hur länge de haft ledigt)
Det är också ett antal som inte kommer få någon längre vila, hästar som inte har startat alls eller bara lite under året och som är under uppträning. De fortsätter med sitt träningsschema inför kommande säsong, men jobbas bara i lugnt tempo i uppbyggande träning.
Jag har också för övriga hästar (de som har startat på en del) gjort en liten analys av vad som behövs i vila och sedan uppbyggnad igen. Här har vi nu delat lite på det, så några har redan börjat vila nu och kommer få några veckor utan träning innan de börjar sättas igång igen. Några kommer att tränas ner lite till innan de börjar vila, men det dröjer inte så länge innan även de har en träningsfri period.
Detta gör att de går lite omlott, några vilar, några tränar lugnt och några ska snart sättas igång igen.
Idag efter två lediga dagar från träning var det pigga hästar ute på rakbanan! Kew Bridge såg mer ut som en rodeohäst än en galoppör när hon började galoppera rakbanan ner och Tobias fick verkligen hålla i allt vad han kunde. Andra vändan såg hon bara marginellt lugnare ut, hon var väldigt taggad.
Stureplan såg ut som en studsboll när han galopperade, han hoppade och skuttade av glädje och för all del även av missnöje med det enligt honom löjliga tempot...
Det var inte någon idag som såg direkt slö ut, det är roligt att se att hästarna tycker det är så skoj att vara ute och galoppera!
Det är många stall som har tagit julledigt verkar det som, hela dagen var det knappt några hästar ute och man blev glatt överraskad varje gång någon dök upp. Ganska skönt när det inte är någon trängsel på banan får jag säga.
Imorgon är det samma upplägg på träningen som idag, men förhoppningsvis med lite mer avrastade hästar!

Ännu en lugn dag, men imorgon blir det träning och jobb som vanligt igen. Ska bli skönt med vardag igen faktiskt.
För er som har Netflix kan jag rekommendera en serie som heter 7 days out. Varje avsnitt handlar om en veckas förberedelse inför något större; en tävling, en modevisning eller något annat liknande. De avsnitt jag har sett har varit mycket bra där man verkligen får följa med bakom kulisserna. Framför allt roligt att se avsnittet om galopp som handlar om Kentucky Derby och man får följa flera stall som har starthästar både under dagen och i själva Derbyt. Rekommenderas!
Återkommer som vanligt imorgon med en närmare stall och träningsrapport!

Juldagen är lite av en favoritdag för mig. Det är så där lugnt och avslappnat, en dag att bara vara, inte göra så mycket. Så har den dagen alltid varit för mig och så också idag.
Vi har delat upp det under jul och nyår så att alla får lite ledigt och efter önskemål har vi faktiskt lyckats pussla ihop det riktigt bra för oss allihop. För min del innebär det att jag två dagar nu kan vara ledig (idag och imorgon) och två dagar på rad är en lyx som aldrig händer annars (förutom på semester så klart). Däremot nästa vecka när det är nyår så blir det betydligt mer jobb för min del.
Hästarna mådde enligt rapporterna finfint allihop, inga problem alls under hela dagen förutom en sko som satt lite dåligt, men den fixades ganska raskt.
Önskar er alla en God Fortsättning på julen!

Trevlig dag i stallet där vi först på morgonen mockade och fixade stallet och därefter reds två turer. Sedan var det dags för fika och det fanns mycket att välja på i matväg; lax, skinka, julost, olika sorters bröd mm samt både glögg och must. I godis/kakväg har vi bunkrat upp ungefär till midsommar känns det som nu, det finns minst sagt gott om onyttigheter...
Vi var ändå ett ganska stort gäng som fikade, roligt att så pass många har möjlighet och vill komma och hänga med oss en stund på julafton.
Efter fikat gjorde vi klart allt i stallet och förmiddagen avslutades sist med en lång hundpromenad över området.
Nu blir det lugnt här i två dagar innan det är dags för träning lite som vanligt igen från torsdag. 
Önskar alla en fantastiskt God Jul!

Lugn dag i stallet och hästarna verkar må fint. Även en lugn dag hemma med lite julförberedelser som det ska vara så här dagen innan julafton. 
Ser fram emot en trevlig Julafton både hemma och i stallet!

Bara två dagar till Julafton och idag i stallet kändes det som något av lilla julafton eftersom det var väldigt mycket folk på plats och många åker sen iväg över julhelgen. På fikarasten var vi så många att vi knappt fick plats inne i det stora köket och hela dagen var väldigt mysig och trevlig. 
Träningen flöt på fint och många av hästarna är ganska pigga och på hugget, de hade nog gärna raskat på betydligt mera. Flera av dem har tränats för tävling och varit laddade för det, men missat själva urladdningen med lopp pga de inställda tävlingarna. Därför är det en ganska bra idé att träna ner dem litegrann innan de får vila helt, så den här joggingen vi gör nu är viktig för de som skulle ha startat inom kort.
Planen för kommande vecka är att vi rider hästarna på julafton och vi brukar alltid ha en trevlig julaftonsfika, vilket har blivit något av en tradition. Därefter är det bara walkern och hagarna som gäller under juldagen och annandagen, vilket passar perfekt i samband med vaccinering. Från torsdag och framåt är det träning som vanligt igen. 
Idag framåt kvällen kom ett förtydligande från Svensk Galopp angående vintergaloppen och jag tycker det var bra att det kommer ut ordentlig information så alla förstår läget. Som jag skrev igår har vi ett nytt möte den 2 januari och då får vi se om vi får någon mer info och hur det ser ut med det här salttillståndet som ju borde komma ganska snart om jag förstått det rätt. 
Sist för idag så vill jag bara säga till er som ska iväg någonstans över julhelgen att köra försiktigt, olycksrisken i jultider med mycket trafik är stor. Drar man ner farten så tappar man inte alls så mycket tid som man tror, men man minskar risken för en olycka radikalt. Så ta det lite lugnt när ni är ute och åker, slappna av och andas!

Träning på rakbanan lugnt är vad vi ägnar oss åt för tillfället och båda rakbanorna körs hela nätterna och harvas varje timme, så de är fina båda två. Hästarna travar och cantrar lugnt även om några ligger på lite extra och gärna vill öka på mera. 
Det besked vi fått idag på eftermiddagen är att vi ska ha ett nytt avstämningsmöte angående banan och hur läget är den 2 januari. Det känns inte särskilt troligt att det blir tävlingar i januari om det inte blir flera plusgrader då vill säga. Helt stängd är inte den dörren än eftersom de lovat att försöka avhålla tävlingar om det går, men samtidigt måste man se realistiskt på det hela och sannolikheten just nu att vi kan tävla om ett par veckor känns inte jättestor. 
Just nu är min plan att fortsätta jogga hästarna och det blir också lite lugnare några dagar över julhelgen i samband med vaccinering. 
Sedan får vi se hur status är vid nästa möte direkt efter nyår, men några av våra hästar kommer inom kort få några veckors vila innan uppträning påbörjas och det gäller främst de som startat på den här under hösten. 
Har som utlovat uppdaterat med nya bilder idag och det blir bara tävlingsbilder denna gång eftersom det varit två tävlingsdagar sedan förra bilduppdateringen för en dryg vecka sedan. Kolla in Wolframs superfina bilder under fliken Veckans Bilder!
Och hör ni, idag vänder det och blir ljusare tider igen. Även om det inte märks i början så känns det psykologiskt viktigt, lite ljusare för varje dag istället för tvärtom!

Nytt tränarmöte idag, men än har vi inte så mycket besked angående tävlingsdagarna i vinter, Jag förstår ju att vi väntar på salttillståndet bl a, men hoppas någon sorts plan för resten av vintern kommer inom kort. Så länge håller vi igång våra hästar och tränar dem i lugna tempo, vilket känns som ett bra upplägg oavsett.
Vi har också haft både veterinär och chiropraktor på plats denna vecka för en genomgång av några av hästarna, bra att kolla igenom dem och ha dem riktigt fina och fräscha i kroppen inför nästa säsong. Är överhuvudtaget väldigt laddad inför år 2019 med bra förutsättningar för stallet och det känns bra att vi har kunnat visa det nu i slutet av året även om vi tappade hela storloppssäsongen pga fodret. Nästa år ska det inte bli så, nu har vi verkligen laddat på alla sätt och målen är högt ställda.
Redan i år anmälde vi faktiskt Beach Road One och Stureplan till Dubai, men för att vi skulle ha åkt så var tanken att Beach Road One skulle starta en gång till i början på december och då ströks han, så vi skippade det. Dock måste jag säga att jag lärde mig en hel del bara på den här anmälan, jag fick en massa info och insyn i hur allt fungerar med vaccinationsregler, transport, karantän mm. Blir det nästa vinter så känner jag mig betydligt mer insatt nu.
Imorgon tänkte jag göra en ny bilduppdatering här på hemsidan!

Lugn dag på träningsfronten idag, som det brukar vara på onsdagar när det inte är tävlingar. Just nu håller vi på med projekt "Frisera Manar" och på bara några dagar nu så har vi hunnit fler än hälften.
Imorgon blir det träning på rakbanan igen, utgår från att dirttracken fortfarande är stängd.

Största delen av förmiddagen idag gick åt till möten. Först på morgonen hade vi tränare ett förberedande möte på 45 minuter där vi pratade ihop oss. Vi är olika företagare med olika uppfattning och viljor, så oftast genom tiderna har vi haft svårt att helt hålla ihop och tycka lika. Denna gång var vi dock rörande eniga och hade precis samma uppfattning och därmed var vi betydligt starkare tillsammans.
Därefter hade vi ett möte med VD samt några av de ban- och salttillståndansvariga. Mötet tog närmare två timmar och det inleddes inte direkt bra enligt mitt tycke, för att så småningom ro upp sig betydligt. När vi var klara så tror jag att de flesta av oss ändå kände ett visst hopp om att en hel del saker är på gång och att vi inte ger upp den här vintersäsongen riktigt än. Jag vill inte här och nu uttala mig om de åtgärder som utlovades förrän vi vet mer om vad som verkligen sker, men vi hoppas på positiva besked inom kort.
Så jag får helt enkelt återkomma i ärendet när vi får några nyheter.
I väntan på att veta mer så håller vi igång hästarna med träning på rakbanan, idag var det dock så pass varmt framåt dagen av snön bildade isstyltor i hovarna på hästarna. Detta ger en stor risk för att de vrickar sig, så vi valde av säkerhetsskäl att inställa sista turen för dagen. I övrigt gick träningen fint och hästarna skötte sig utmärkt.
Imorgon blir det då inga tävlingar tyvärr, så de hästar vi skulle ha startat får vänta ett tag till, frågan är hur lång väntan blir?

Gårdagens duktiga starthästar mådde jättebra idag och hade tagit sina lopp helt utmärkt. 
Mycket snöande idag och dirttracken var stängd så det blev träning på rakbanan istället. I det läget antog vi att banan inte var öppen för att få bort snön och för att få den så bra som möjligt inför onsdagens tävlingar. Nu på kvällen fick vi ett plötsligt besked om att tävlingarna onsdag är inställda, för mig ett väldigt tidigt och märkligt beslut. Visserligen säger väderprognosen kallt natten mellan tisdag och onsdag och då kan det bli besvärligt, men man ger väl inte upp på förhand?
Banan var jättefin igår och då känns det konstigt att dagen efter inställa onsdagens tävlingar. Dock vill jag veta mer om saken innan jag uttalar mig mera och redan imorgon bitti har vi tränare ett möte med ansvariga och där hoppas jag mycket kan redas ut. Så jag återkommer imorgon med mera fakta och synpunkter!

Igår var det anmält att det var en oro för att kunna avhålla tävlingarna idag, men dirttracken blev till slut bra utan problem, om än lite lös och tung. 
Såå roligt att se Space Dragon ta tredje raka segern, han utvecklas för varje start och vann till slut lätt och han gör det alltid på ett så bra sätt, ser starkast ut sista biten. Även Himalaya gjorde ett fint lopp som trea och här ville vi att han skulle ligga långt bak i början och få känna att han passerar hästar på slutet. Han har en kapacitet som vida överstiger vad han presterat i år, så viktigast idag var att få honom att hitta tillbaka till den gnista han hade förut och det här var ett bra steg i rätt riktning.
Sedan vi hittade problemet med fodret och bytte så har hästarna på 1,5 månad nu vunnit 7 segrar på 18 starter, en segerprocent på nästan 40 procent! Det är extrem stor skillnad mot vad de presterade fram till foderbytet och det känns som en enorm lättnad och glädje att vi hittat så rätt nu. Är väldigt laddad inför nästa år och att tävla med de rätta förutsättningarna. 
Har uppdaterat kommentar om dagens starthästar och ni hittar detta som vanligt under fliken (Starter &) Resultat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kallare i natt, men vid morgonens vanliga inspektion så hade dirttracken klarat detta mycket bra, antagligen tack vare bra insats av nattpersonalen. Dock blev banan under förmiddagens senare del åt det stummare hållet, den började frysa på uppifrån. Det finns ingen tjäle alls i banan vilket är bra, men eftersom den inte är saltad så är det naturligtvis betydligt svårare att hålla den i bra skick när det blir kallt. Under natten när banan är stängd så kan den köras hela tiden, men under ordinarie öppettider så körs den bara en gång i timmen och hinner då antagligen frysa till mellan harvningarna.
Nu har Svensk Galopp gått ut med information om att de är osäkra på om morgondagens tävlingar kan avridas. Vad jag förstår så hänger detta helt på hur kallt det blir i natt, håller det sig på max 2-3 minusgrader så bör det inte vara några problem, men natten till idag var det -8 och då är det klart svårare.
Annars blev det en trevlig träningsdag där hästarna skötte sig fint i blandade tempon. Vi hade ju också Glöggfika i stallet och det blev väldigt trevligt och överhuvudtaget en mysig dag i stallet.
Nu hoppas vi på en bra och tävlingsbar bana imorgon. Har uppdaterat kommentar angående våra två starthästar och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Bara tio dagar kvar till julafton, vad fort tiden går! Vi håller som bäst på att planera arbetsschemat för julen, vilket alltid är lite pusslande. Det är ju viktigt att alla kan få lite ledigt samtidigt som hästarna både ska tränas och tas om hand ordentligt. Det är enklare när man jobbar typ på kontor att bara stänga ett antal dagar, så fungerar det ju inte här. Tror vi nu har kommit fram till ett bra upplägg och jag hoppas bli klar med det exakta schemat innan helgen är slut.
Idag var det tre hästar som snabbjobbade och de ska alla starta på onsdag. Light Treading gick fort ensam medan Label Black och Power of Attorney jobbade tillsammans. Banan var fin med fäste, lite åt det tyngre hållet och alla tre hästarna verkade fungera bra på banan och jobbade utmärkt. Dessa tre hästar behövde ett ordentligare jobb, vilket de fick medan House in Order och Mr Tooma Global som också startar på onsdag bara behöver ett lättare jobb och därför friskar de på imorgon istället.
Roligast idag var annars att se den odöpta franska åringen ute på rakbanan för första gången, vilken galopp han har! Han skötte sig exemplariskt och bara utstrålar klass och det ska han ju ha också med den härstamningen.
Imorgon är det förutom vanlig träning även Glöggfika i stallet kl 11.30-13 och alla är hjärtligt välkomna till vårt stall!

Gårdagens starthästar mådde fint idag och verkar ha tagit sina lopp bra. 74 i hcp fick Bright Light och det ger honom precis som vi hade hoppats ett bra utgångsläge inför storloppen nästa år. 
Dagens träning var blandad men utan några jätteraska tempon. Åringarna jobbar vidare och A Ragman och Eye for an Eye var ute och cantrade tillsammans på rakbanan, så fina och duktiga båda två!
Den franska odöpta sköter sig strålande och kommer säkert även han kunna börja cantra på rakbanan ganska snart, han rids ute i longervolten och gör allting rätt. Dhakota hade kommit ungefär lika långt han när han plötsligt häromdagen fick ett tokryck och förvandlades från snäll och lugn till en rodeohäst! Nu har vi backat några steg i träningen och tar det lite lugnt, vet faktiskt inte alls vad som hände där. Det är bara att jobba vidare lugnt och pedagogiskt.
Startanmälan idag till nästa onsdag och för oss blir det en fullmatad dag med fem starthästar; Light Treading, House in Order, Mr Tooma Global, Label Black samt debut för Power of Attorney, spännande!
Imorgon och på lördag blir det en del raskare träning!

Tävlingar idag och såå härligt att se Bright Light vinna på ett snyggt sätt i sin debut trots att han agerade väldigt grönt under loppet. Han är en bra häst som vi har trott på hela tiden, men han har tagit tid på sig att bli redo. Den väntan var väl värd när han nu kunde prestera så bra direkt och han har nu skaffat sig ett bra utgångsläge inför nästa års storlopp där Jockeyklubbens 2000 Guineas är första målet för säsongen. 
Vi har verkligen många fina tvååringar som blir tre nästa år, så det ser onekligen spännande ut med kommande säsong.
Se närmare kommentar angående dagens starthästar under fliken (Starter &) Resultat!

Regnet smattrade på ganska bra på vindrutan hela vägen till Bro imorse och i det läget trodde jag banan skulle vara blöt och geggig. Där hade jag fel, den hade klarat sig utmärkt och även om den är lite mättad på vatten så verkar den hålla bra för väder och vind just nu.
Blandad träning åt det något lugnare hållet efter gårdagens raskare arbeten. De som jobbade igår var ute och joggade medan några andra gick i lite bättre tempon och hela arbetsdagen gick mycket bra.
Inför morgondagens tävlingar ser väderprognosen ganska lovande ut, det bör kunna bli bra banförhållanden. Vi har tre starthästar och jag har nu uppdaterat med kommentarer om deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat). Har också idag uppdaterat med nya bilder från träningen, så kolla in dem under fliken Veckans Bilder! 

Idag på morgonen låg graderna precis kring nollan och dirttracken kändes okej vid en första inspektion som jag brukar göra när jag anländer på morgonen. Man kunde känna att den var lite väl mättad på vatten, men den verkade ändå ganska så ridbar. 
Därefter sjönk temperaturen med bara någon grad, men det räckte för att torka upp banan lite ytterligare och den blev riktigt bra faktiskt. I nuläget gäller det att passa på och träna när banan tillåter det, man måste vara lite vaken för att göra ändringar i planen.
Man har ju ett upplägg för hästarna där man planerat in hur träningen ska göras olika dagar och när vädret är stabilt så behöver man inte tänka så mycket på banförhållanden. Så lyxigt har vi det dock inte nu utan varje dag får träningen anpassas efter hur banan är för dagen. Så det var ju väldigt glädjande att vi kunde träna på idag och speciellt med tanke på att lördagens planerade snabbare arbeten blev till lugn jogging.
En rask canter gick Label Black, Kew Bridge och Power of Attorney tillsammans. Även Light Treading cantrade på och det gick undan, det var snäppet ifrån snabbjobb i tempo.
Det var även fyra hästar som gick extra raskt och det var Himalaya och Space Dragon tillsammans och Chizhou tillsammans med Mr Tooma Global. Alla fyra såg fina och starka ut hela vägen, mycket nöjd med dem! Utöver dessa så var det en hel del mellantempon och lugnare också och även detta gick utmärkt. 
Åringarna jobbar vidare och sköter sig strålande, A Ragman och Eye for an Eye var ute på tur tillsammans idag med trav och canter. Dhakota och den odöpta franska åringen reds inne i longervolten och de har gjort väldigt snabba framsteg den senaste tiden.
Startanmälan idag till söndag och då har vi två starthästar och ett kval. Även anmälningar idag och det till årets sista tävlingsdag som rids nästa onsdag (den 19e) och vi har en hel del starthästar då.
Nu hoppas vi att dirttracken fortsätter att hålla sig fin även till tävlingarna på onsdag till att börja med!

Lugn söndag för hästarna som det brukar vara när det inte är tävlingar och de mådde fint och var pigga. Själv jobbade jag i tv-studion idag och det var roligt att vara tillbaka där eftersom det var ett tag sedan sist.
Imorgon är det träning som vanligt igen och vi hoppas på någon minusgrad så blir det bra hjälp till banan att torka upp lite mer.

Vi hann inte mer än att fodra hästarna förrän regnet smattrade på taket. Det regnade på ganska rejält de första arbetstimmarna och en dirttrack som redan var väldigt mättad på vatten blev då ganska geggig. Banan verkar som jag skrev igår klara ganska mycket regn och nederbörd, men det finns ju någon slags gräns även där och efter flera dagars regn så avspeglade det sig även på banorna. Det som är bra är att nu när tjälen är borta så kommer vattnet rinna igenom ganska fort och det räcker nog med en dags uppehåll så hinner det torka upp.
Så idag blev de planerade snabbare arbetena istället till lugnare tempon. På våren och sommaren behöver man sällan fundera på hur vädret blir utan man kan köra på med träningen enligt sitt eget huvud. Höst och vinter så måste man dock hålla en helt annan koll på hur banorna är och hur vädret beräknas bli.
De senaste veckorna har det varit väldigt växlande med allt ifrån tio minusgrader till sju-åtta plusgrader med regn och det är klart att det påverkar hur mycket jobb och hur duktig än banpersonalen är och på Bro Park har de jobbat stenhårt verkligen.
Nu hoppas vi på lite tur med vädret framöver!
Vid lunch när allt arbete var klart så åt vi en väldigt god jullunch tillsammans, vi i stallet och många av de ägare som alltid brukar vara på plats på lördagar. Det här har blivit en mycket trevlig tradition som vi gjort de senaste åren. Ett sorts knytkalas där alla tar med sig något och det blir ett smaskigt julbord med de flesta ingredienser man brukar ha och jag tror ingen gick hem hungrig.
Nästa lördag anordnar vi Glöggfika i stallet kl 11.30 och alla är hjärtligt välkomna! Vi serverar glögg, kaffe och tilltugg, ett trevligt sätt att mingla och träffas samt naturligtvis hälsa på hästarna också. Anmäl er via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så blir det lättare att beräkna åtgång. Hoppas vi ses då!
Imorgon är det tävlingar på Jägersro och jag jobbar då i tv-studion. På sistone har jag varit tvungen att hoppa av flera tv-sändningar eftersom vi haft starthästar och det alltid går först. Så nu var det ett tag sedan jag stod i studion och det ska bli roligt!

Idag var det lite lugnare tempon på programmet efter gårdagens raskare arbeten. Inte superspännande träning kanske, men den ska göras den med och hästarna såg fina och spänstiga ut.
Mycket positivt var att trots rejält regnande under natten så var banan bra, nu när tjälen är helt borta så verkar den tåla en hel del vatten utan problem. Som jag ser det så bör vi ha en bra bana så länge det inte blir alltför kallt och väderprognosen de närmaste tio dagarna utlovar plusgrader och som kallast runt nollan och kanske en minusgrad. Håller den prognosen så ser det lovande ut för de tre tävlingsdagar som är utskrivna i år (12e, 16e och 19e). Sen får vi ju också hoppas att mildvädret håller i sig över januari, så att även de tre tävlingsdagarna där kan avridas som planerat.
Överhuvudtaget är jag väldigt glad så länge det inte är minusgrader, eftersom allt är så mycket enklare när det inte är fruset överallt, så för min del får gärna plusgraderna hålla i sig hela vintern.
Imorgon har vi en del raskare träning inplanerad.

Idag var äntligen dirttracken öppen igen- vad bra det kändes att få träna där igen! Måste börja dagens inlägg med att ge en eloge till banpersonalen och inte minst nattpersonalen, som lägger ner ett enormt jobb för att hålla banan i ordning. Det är inga lätta förhållanden de jobbar under när det ena dagen är sju plusgrader och regn och så några timmar senare så fryser det på. Lägg då till att det inte finns någon salt i banan så förstår man att de får kämpa hårt för att klara att hålla dirttracken fri från isklumpar och jämn och fin. Både igår morse och idag när jag inspekterade banan tidig morgon så har den varit i mycket gott skick.
Idag var det en hel del snabbjobb och också några raskare canters. Det var många turer som skulle ridas och för att hinna alla innan banan stängde (den stänger tidigare för tillfället eftersom de jobbar med den) så hade vi hästarna borstade och förberedda inne i stallet inför varje tur. De som red kunde då snabbt sadla på och rida ut, så på det viset hade vi ett väldigt effektivt upplägg som gjorde att alla turer hanns med. Visst hade vi kunnat ta några av turerna på rakbanan, men jag föredrar klart tävlingsbanan.
De som gick snabbjobb var:
Light Treading- ensam, men hon fick drag av några från annat stall som gick jobb och fick på det sättet lite sällskap i alla fall. Hon såg strålande ut!
Bright Light och Mr Tooma Global- de gick tillsammans och såg starka och bra ut hela vägen. Bright Light fick här ett sista finslipande jobb inför debuten nästa onsdag, mycket spännande. 
Power of Attorney och Label Black- de gick precis som övriga 800 meter fort och gjorde ett bra upplägg. Power of Attorney har varit mycket senare i utvecklingen än vi trodde från början, men idag var det klart bästa jobb han har gjort och det närmar sig debut. Label Black siktar på start om 1,5 vecka och man ser i jobben att han är mycket mer kapabel än sin handicap.
Förutom snabbjobben så gick några hästar raska canters:
Space Dragon ensam och han ser jättefin ut. Kew Bridge, Perfect Girl Ester och Chizhou tillsammans alla tre och de såg fina ut allihop och är klart på gång. Dessutom gick Shylock och Himalaya en rask canter som ökades lite extra över upploppet och det syns att båda är stayers, de bara mal på och ser piggast ut sista biten.
Utöver dessa turer så var det även några som gick lugnare och alla hästar har tränat mycket fint idag, är väldigt nöjd både med träningen och att få vara tillbaka på dirttrackbanan igen.
Det var också startanmälan idag till onsdag och då har vi Bright Light, Shylock och Haweswater som startar. Sedan är det även tävlingar ett par dagar senare, på söndagen (den 16e) och då har vi några ytterligare som startar. Det är ju även lopp den 19e, så det är täta tävlingstillfällen nu innan jul. I januari är det också utskrivet tre tävlingsdagar innan det blir tävlingsuppehåll i februari.
Jag inledde ju dagens inlägg med en hyllning (till banpersonalen) och avslutar också med en. Igår red Malva sitt första lopp någonsin. Igår på dagen för två år sedan kom hon till vårt stall som praktikant från skolan, en tvåveckors praktik var det tänkt. Hon och kompisen Embla (som just nu går på ridgymnasium i Ystad) fastnade direkt och blev kvar i stallet kan man väl säga. Alla helger och lov har spenderats hos oss och numera går Malva på ridgymnasium med praktik i vårt stall 2-3 dagar per vecka samt en del helgjobb.
Att hon har talang för detta såg vi tidigt och allt har gått mer eller mindre som på räls för henne. Så igår var det då debut som amatörryttare och hon blev tvåa med en på förhand otippad häst. Egentligen var det inte andraplatsen som var det viktigaste, utan hur bra hon red. Fanns ingen anmärkning på något alls, trots ytterspår så tog hon sig inåt i banan innan första sväng och sparade mark, bedömde sedan tempot perfekt och började avancera i rätt tid. Red dessutom snyggt i finishen och det syntes inte alls att det var första loppet någonsin, såå bra gjort!

Ingen toppendag direkt för oss idag efter två strykningar med Beach Road One och House in Order som båda hade toppchans att vinna. Det var inga stora problem med någon av dem, men hellre vara på den säkra sidan och stryka om det är någon tvekan och nya lopp kommer hela tiden.
Haweswater gjorde som vanligt en stabil insats och blev fyra medan Approach inte alls klarade den lösa banan och en femteplats var ju inte det vi siktade på, den här hästen har massor av kapacitet. Han får visa det nästa år istället när banorna är goda igen och det är vår, nu blir det vinterträning med uppbyggnad för honom och han har massor med utveckling kvar i sig.
Se närmare kommentar angående insatserna under fliken (Starter &) Resultat. 
Imorgon hoppas jag att dirttrackbanan är så pass bra att det går att rida lite snabbare arbeten på den.

Även idag blev det träning på rakbanan, som dock var betydligt bättre än de senaste dagarna. Första turen hade jag lagt in hästar som ändå skulle gå i lugnt tempo. Detta för att se hur banan var samt att varje harvning som görs kan förbättra banan ytterligare om den är under upptorkande. Banan var något hård och stum den första turen, men sedan blev den fin när den hade körts och vi kunde gå i mellantempo åt det något raskare hållet. 
Många pigga och laddade hästar efter några dagars lugn jogging och det märktes tydligt att de var glada över att få rasta av sig åtminstone litegrann idag.
Denna vecka har Tobias välförtjänt semester så vi har extra fullt upp, men jag tycker vi har löst det bra ändå och arbetsdagen flöt på fint trots ett späckat schema.
Imorgon är det då dags för tävlingar igen och eftersom söndagen inställdes så har de tävlingarna flyttats till morgondagen och det blir hela tolv lopp som rids, en ovanligt lång dag.
Sedan är frågan hur banan blir? Idag kändes den betydligt bättre än igår, men regn på eftermiddagen var ju inte de bästa förutsättningarna. Det verkar som att det ska frysa någon grad i natt, vilket kan göra både bra och dåligt för banan. Bra om den torkar upp och blir precis lagom, men risken är att det blir klumpar i den när det börjar frysa när det är så mycket vatten i den som just nu.
Vi håller tummarna för bra förutsättningar imorgon! Vi har fyra starthästar och jag har uppdaterat kommentar angående deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Även idag blev det träning på rakbanan. Eller snarare jogging på rakbanan, just nu är det mera motion än riktig träning som gäller. Flera av hästarna börjar bli väldigt laddade och pigga, de skulle behöva cantra på lite raskt nu för att få rasta av sig lite mer än vad som kan göras nu. Hoppas nu att banorna torkar upp inom kort så vi kan träna på igen.
Det är inte så konstigt att förutsättningarna just nu är lite begränsade, det har inte gjort annat än att regna de senaste dagarna. Vore trevligt med lite härligt höstväder igen (vintern skippar vi om jag hade fått välja) som det var för några veckor sedan med ganska många plusgrader och sol.
Idag fick vi besked om att gårdagens inställda tävlingar flyttas till onsdag och rids direkt efter ordinarie lopp. Det var ju det besked vi fick preliminärt i lördags, men slutligt besked skulle komma idag. Så då blir det hela 12 lopp på onsdag från lunch och framåt, en bra lösning.
Idag var det också anmälan både till den 12e och den 16e, men av någon anledning så kom aldrig listan ut, så jag antar att den dyker upp imorgon förmiddag istället. 

Lugn söndag nu när tävlingarna tyvärr blev inställda (eller förhoppningsvis flyttade till onsdag). Vore bra om nu vädret blir lite torrare och blåsigare så banan torkar upp, men det känns ju inte riktigt så just nu efter mycket regnande.
Imorgon är det träning som vanligt på förmiddagen. På eftermiddagen avhåller Jägersro de inställda tävlingarna från i onsdags, så jag laddar för att kolla loppen via datorn och det är några finare lopp som rids imorgon.

Idag kom det föga överraskande beslutet att morgondagens tävlingar är inställda. Hade det på känn i och med att det igår var ojämnt med tjällossning enligt utkommunicerat meddelande. Det där är en ju process som banan ska gå igenom när det först varit kallt och blivit tjäle som sedan ska släppa när det övergår till plusgrader. Detta är vi vana vid varje år, men inte så ofta i november/december utan det brukar ju vara när våren är i antågande. 
Nu är ju inte jag på något sätt banexpert, men det borde ändå i just det här fallet vara en fördel att vi inte har salt i banan. Så klart hade salt varit bättre när det var kallt, men nu när tjälen släpper så är banan verkligen djup, geggig och blöt och varje år säger de som jobbar med banan att saltet gör att det tar lång tid innan banan torkar upp. Nu borde den ha bättre förutsättningar att torka upp fortare om jag förstått det rätt.
Positivt är att de tror det är god chans att banan hunnit bli bra till på onsdag och att de då siktar på att köra både morgondagens tävlingar och de lopp som redan är utskrivna på onsdag. Det blir då som en dubbeldag med 12 lopp istället för planerade 4 lopp vilket är en jättebra idé. Slutligt besked om detta kommer på måndag, men det verkar lovande att det ska fungera.
Idag var det inplanerat snabbjobb för åtta hästar, men efter allt regn (även idag kom det litegrann) så var rakbanan fortfarande ganska blöt. Så jobben får vänta ett par dagar och istället blev det lagom lugnt tempo för samtliga turer, inte så himla spännande kanske. Man måste dock anpassa sig efter banförhållanden och vädret går inte så mycket att göra något åt (tänk vad bra om man kunde det...).
Så nu får det bli en lugnare helg utan tävlingar även om jag så klart mycket hellre hade velat ha starthäst imorgon. Dagens inlägg avslutas med ett litet filmtips (eller ett boktips), ikväll på TV4 kl 21.35 visas den mycket bra filmen Livet efter dig (Me before you), se den om ni har möjlighet. Den är baserad på den ännu bättre boken med samma namn som är skriven av Jojo Moyes, en av de bästa böcker jag någonsin läst. Trevlig helg på er!

Dagen kan sammanfattas med ordet REGN. Inte så att det vräkte ner, men det regnade ganska konstant hela dagen. Redan på morgonen var det vattenpölar som smärre sjöar lite här och där, så det hade nog regnat på rejält hela natten. Torkskåpet och tumlaren jobbade på högvarv för att torka täcken och annat, så det skulle finnas varma och torra grejer till alla hästar.
Träning på rakbanan även idag och på morgonen var banorna fina, men framåt lunch började det bli lite väl slabbigt och de sista turerna fick gå i något lugnare tempo än planerat för säkerhets skull.
Det var snabbjobb inplanerade för imorgon, men så kom meddelande ut på Svensk Galopps sida att det är risk för inställt på söndag eftersom det är tjäle kvar i dirttracken. Jag var ute och gick på den imorse och då kändes den väl geggig, men det är svårt att känna eventuell tjäle bara genom att gå på den. Den ska tydligen besiktigas imorgon kl 10 och beslut kommer eventuellt redan då, vi håller verkligen tummarna för att den hinner bli bra! Det är inte mycket tjäle kvar, men likväl är det en process som ska till innan tjälen går ur och det är under den tiden som banan lätt blir ojämn och inte ridbar. Det borde gå ganska fort att få den bra igen, men är den bra redan på söndag?

Ännu en dag med träning på rakbanan. Även imorgon är dirttracken stängd för preparering, men de planerar att ha den öppen på lördag igen. Det går bra att träna på rakbanan, men nu efter några dagar saknar jag stora banan, det blir lite mer finlir där eftersom man ser hästarna hela vägen när de tränar samt att man kan kolla tempot mer exakt med tidtagning.
Igår morse var det tretton minusgrader, imorse var det ett par plusgrader istället, så närmare 15 graders skillnad på en enda dag! Dock var inte vädret så mysigt direkt, det var rejäl blåst hela dagen och råkallt även fast det egentligen var milda grader.
Träningen idag var mestadels mellantempon och några som gick lite lugnare. Hästarna såg pigga och fina ut och hela träningsdagen flöt på utmärkt.
Startanmälan idag till på onsdag och då startar de vi planerat för innan, dvs House in Order, Haweswater och Beach Road One. Det är bara fyra lopp på onsdag, men naturligtvis kom våra tre lopp på rad och det blir ett späckat schema för att hinna sadla och se alla hästar.
Om ni missade gårdagens dagboksinlägg så gjorde jag då en uppdatering av Veckans Bilder och det är många roliga och fina bilder denna gång, så missa inte det!

Lugnare på träningsfronten idag, endast någon enstaka tur som var ute och cantrade på rakbanan. Riktigt svinkallt imorse med närmare 13 minusgrader, men nu hoppas jag varmare grader är på gång inom kort. Vore ju bra om banan blir fin med bra fäste till tävlingarna på söndag och enligt väderprognosen ser det lovande ut.
Har idag uppdaterat med en väldans massa bilder, mycket fina bilder från både träning och tävling samt även en hel del från mitt besök på Gulfstream Park. Kolla in allt under fliken Veckans Bilder!

Även idag var dirttracken stängd för preparering och det blev träning på rakbanorna. Båda banorna kändes likvärdiga när jag gick på dem och första turen gick första rundan på den ena och andra cantern på den andra och ryttarna tyckte också att det inte var någon skillnad på dem. Därför reds varje tur där det för tillfället passade bäst, vilket också gjorde att i de turer där några skulle gå fortare än andra så kunde de dela upp sig på två banor och det fungerade finfint.
Ett snabbjobb blev det och det var Beach Road One och Approach som gick tillsammans och det blev ett mycket bra upplägg, perfekt för båda hästarna som bägge såg jättefina ut. 
I övrigt var det en del extra goda canters, de som gick raskast var Light Treading och Label Black tillsammans samt Chizhou, Shylock och Kew Bridge tillsammans. Det är lite trångt att gå många ihop på rakbanan som ju är betydligt smalare än dirttrackbanan, men samtidigt är det nyttig träning för hästarna att gå tätt ihop utan någonstans att flytta sig. Samtliga hästar såg starka och bra ut.
Förutom dessa var det en del canters i mellantempo eller lugnare. En häst som alltid glänser även när han går lugnt är Australian Open, vilken fantastiskt fin häst det är!
Vi jobbade också med åringarna som vanligt. A Ragman och Eye for an Eye cantrar på rakbanan och de är hur fina och stabila som helst. Nästa steg är att testa stora banan så småningom, men det är ingen jättebrådska med det. De cantrar inte varje dag nu utan är ibland ute och travar eller har en extra ledig dag, man får inte glömma att det ännu är unghästar som nyss kommit in i träning. 
Dhakota och den odöpta franska hingsten har kommit ungefär lika långt i inridningen. De är jätteduktiga med tömkörning och styrning och nu har själva inridningen inletts. Tobias har suttit på dem några gånger och de har börjat ridas runt litegrann, men ännu bara med ledare. Härifrån brukar det dock gå ganska fort innan de är ute på tur och kan både trava och galoppera under ryttare.
Idag vid lunch kom besked om att morgondagens tävlingar på Jägersro blir inställda och flyttas till på måndag istället. Inte så överraskande eftersom vi hört att det är kallt i Malmö och att banan är frusen. Vi hade Beach Road One anmäld där i Skånelandlöpning, men valde till slut att starta honom hemma den 5e istället. Hade vi valt Jägersro så hade vi åkt idag dit, så kändes ganska bra att vi slapp massa strul med det där. Nu hoppas vi plusgraderna återvänder både där och här i Stockholm!
Imorgon tänkte jag uppdatera med nya bilder igen, blir både tränings och tävlingsbilder samt att jag också tänkte sätta in lite bilder från besöket på Gulfstream Park.

Idag var det uteslutande träning på rakbanan som gällde. Vi fick meddelande igår om att dirttracken är stängd så länge det är kallt, detta för att de ska ha möjlighet att köra och jobba med banan hela tiden om det behövs. Jag tycker det är rätt, viktigast att vi har så bra bana som möjligt till tävlingarna på söndag och kommande onsdag.
Rakbanorna är i mycket bra skick och vi kunde träna på enligt plan vilket var att några gick lite lugnare medan flera andra cantrade på raskare. Hästarna såg pigga och fina ut!
Idag fick vi också upp den vintersäkring som brukar göras. I alla stallar finns ett sorts luftigt galler som sitter precis under taket och på sommaren ger det ett väldigt bra luftintag. Dock är det inte lika strålande när det är minusgrader, så inför varje vinter sätts måttanpassade skivor upp som stänger igen den här extra öppningen. Vi har fortfarande ett annat intag i varje box samt taket som går att öppna och stänga så mycket man vill, så det är faktiskt alltid oavsett väder väldigt fin luft i stallet. Man vill dock inte ha det så kallt att vattenkopparna fryser, så det här var bra att få gjort.
Idag var det startanmälan till söndag och då har vi Approach till start i ett maidenlopp. Det ska bli spännande att se honom starta med bra foder och nu dessutom som valack (hans ena testikel har legat högt upp och behövde verkligen tas bort). Det var också anmälningar till nästa torsdag och då har vi Haweswater, House in Order samt Beach Road One anmälda och det ser ut som bra uppgifter för alla tre.

Den här dagen bara flög förbi. Vi hade ju möte i Tävlingskommittén och då det var ett par av mötesdeltagarna som kom från andra delar av landet så avhölls mötet smart nog på Arlanda eller rättare sagt på hotellet som ligger precis bredvid.
Vi började kl 9.30 och var klara strax efter kl 16. Jag är inte riktigt van att sitta i ett möte en hel dag, så det kändes som att när man kom ut därifrån så var dagen plötsligt slut. Vi hade fullt upp med viktiga punkter att diskutera, så tiden gick väldigt fort.
Jag tycker det var ett bra och viktigt möte som var värt en hel dag och jag hoppas att det vi kom fram till kan och kommer att genomföras.
Imorgon är det ny vecka och träning som vanligt igen!

Trevlig lördag som det ju brukar vara med mycket folk på besök, lördagar är ju den klart mysigaste dagen i stallet!
Vi hade ju planerat en del raskare träning idag, dock var det ännu kallare på morgonen och banan hade inte klarat sig lika bra som igår. Den gick att galoppera på, men var inte så bra som man hade hoppats och vi höll igen på tempot. Sista turen för dagen reds på rakbanan istället och den är ett bra alternativ nu att ta till om kylan fortsätter.
Ser ut på väderprognosen som att plusgraderna ska vara tillbaka från torsdag och framåt, det låter strålande tycker jag. Så länge det är plusgrader är jag nöjd!
Hästarna såg i alla fall fina ut och skötte sig bra. Det var många ryttare idag och det är lite extra roligt att se en tur med sex hästar tillsammans som galopperar i grupp. 
Imorgon är det lugnt på träningsfronten, men själv har jag mer eller mindre hela dagen inplanerad då det är möte i Tävlingskommittén. Där ska vi gå igenom massor med viktigt inför nästa år som t ex fördelningar av prispengar och lopp. 
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

Närmare fem minusgrader och rätt så kyligt i luften imorse, men dirttrackbanan hade klarat sig förvånadsvärt bra med tanke på att den inte är saltad än. Jag befarade att den skulle vara frusen på morgonen, men den kändes ganska hyfsad. Det var lite småklumpar i den, men när man tog upp dem i handen så gick de sönder direkt. Att den klarat sig så pass bra är förmodligen mycket tack vare att det inte direkt har regnat något på länge, att det inte är alltför mycket väta i banan.
Vi hade ingen raskare träning inplanerad idag, men däremot imorgon så är det en del hästar som ska träna på lite mer. 
Imorgon firar vi senaste veckans segrar med lite tårta till fikat!

Alla gårdagens starthästar (och kvalhäst) mådde bra idag och verkar ha tagit sina lopp utmärkt. Varje morgon så börjar vi med fodring av hö samt kollar temp och känner på benen på samtliga hästar. Så då är det med lite extra glädje man dagen efter lopp kan känna igenom dem och kan konstatera att de känns fina och att allt verkar bra.
Idag var det blandad träning åt det raskare hållet och hästarna ser fina och taggade ut, är väldigt nöjd med dagens träning överhuvudtaget.
Roligt också att åringarna sköter sig så fint och det går verkligen snabbt framåt just nu!
Dagen efter tävling är man ju också intresserad av att veta ändring av handicaptal och House in Order höjdes fyra kilo på sin lätta seger medan Mr Tooma Global gick upp två kilo på sin andraplats. Inte så mycket att säga om när de gör bra prestationer, jag hoppas och tror att de motsvarar sin nya handicap och förhoppningsvis mer framöver.
 

Så himla glad över framgångarna och att hästarna presterar nu! House in Order var helt ensam på banan idag och även om han är en av få som ändå gått hyfsat de senaste månaderna så såg vi ju idag hur mycket mer det finns i honom, idag var han en helt annan häst.
Väldigt nära att det blev två segrar idag igen då Mr Tooma Global såg ut att ha vinsten klar, men blev upphunnen precis på linjen och blev mycket kort slagen tvåa. Med tanke på att han bar 71 kg i ett proffslopp så får man ändå säga att han gjorde en bra insats.
Se närmare kommentar under fliken (Starter &) Resultat!

Idag var det tre hästar som jobbade och några raskare canters. De som gick jobb var Approach ensam 800 meter och det gjorde han mycket bra, han såg stark ut hela vägen och han har verkligen en fin och vägvinnande aktion när han sträcker ut över upploppet.
Samtidigt gick Chizhou sitt första snabbjobb och hon hade med sig Shylock som sällskap och sparring. De började i lugn canter för att sedan öka upp tempot från 600 och komma igång lite. Därefter gick de fort över upploppet och de fick ett ganska lätt jobb vilket jag tycker var bra när det var första gången hon gick fort. Vissa hästar förstår direkt och andra tar tid på sig, men hon verkade fatta på en gång vad hon skulle göra. Hon har bara på de senaste veckorna utvecklats enormt mycket och ser klart redo ut för mer träning. Tror inte det dröjer så himla länge innan det blir kval för henne.
Dessutom gick Stureplan och Bright Light i friskt tempo en och en och båda såg toppenfina ut. Bright Light har verkligen vaknat till av sitt kval och han är på gång mot debut inom kort.
I övrigt var det några som cantrade lite lugnare och även de skötte sig bra. 
Sedan jobbade vi med åringarna också, A Ragman och Eye For An Eye har hittills ridits en och en och de har cantrat en hel del på rakbanan. Idag gick de ut på tur tillsammans och det gick hur bra som helst. Det är en stor fördel när fler åringar kommer igång så de kan träna ihop.
Dhakota har inte varit den enklaste hästen i början att lära saker, stark vilja på honom. Men igår och idag så är det som att han har lärt sig och accepterat allt, han har verkligen coolat ner sig och är helt annorlunda. Så idag blev det premiär att sitta upp på honom och han skötte sig exemplariskt faktiskt, jätteskoj!
Den odöpta franska åringen är suveränt fin och han har nu kommit en bra bit i inridningsprocessen. Han är van vid sadel och duktig med tömkörningen, han har nu börjat träna styrningen även ute på området och han förstår direkt. Så roligt att se alla unghästarnas snabba utveckling!
Imorgon är det tävlingar igen och då har vi en kvalhäst och fyra starthästar, dock i två lopp. Har uppdaterat med kommentarer angående deras chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Idag var det lite som första riktiga dagen tillbaka. Jag kom ju till stallet i lördags, men då först lite senare och igår var det ju tävlingar. Så idag var första vanliga träningsdagen där jag var med från början och det var skönt att vara tillbaka och gå runt och inspektera alla hästar på morgonen, känna på benen och kolla av dem ordentligt. Tillbaka i rutinerna liksom, men med ännu mer energi nu efter semestern. 
Träningen idag var som det brukar vara på måndagar, en del åt det lugnare hållet och några i mellantempo. De raskare tempona spar vi till imorgon istället då några ska träna på lite mer.
Anmälningar idag till söndag den 2a och vi har bara Approach den dagen i ett maidenlopp som såg ut som en bra uppgift för honom. Vi har sedan klart fler som startar onsdagen den 5e (som inte anmäldes idag).
Som utlovat igår har jag nu uppdaterat med nya bilder igen efter att ha "fuskat" med det en vecka när jag var bortrest, så det var dags att ta tag i det. Kolla in Wolframs fantastiskt fina bilder från både träning och tävlingar under fliken Veckans Bilder! Till nästa bilduppdatering kommer också en hel del bilder jag tog på Gulfstream Park, men det får som sagt vänta lite.

Vilken härlig återkomst det blev efter semestern! Först den trevliga gårdagen i stallet och idag en startande och en seger! Roligt för Space Dragons tålmodiga ägare som väntat på honom att han nu verkligen levererar med två raka segrar efter bara tre starter. Än är han faktiskt orutinerad och kommer gå framåt för varje start ett bra tag framöver.
Har uppdaterat kommentar angående hans insats under fliken (Starter &) Resultat.
Jag vet att jag skrev det vid förra tävlingsdagen när Beach Road One vann så enkelt, men det är faktiskt otroligt vilken skillnad det blev när hästarna fick ett friskt foder i sig. Eller egentligen inte alls otroligt, får de i sig mögel och bakterier så är det ju inte så konstigt att de blir kraftigt nedsatta och inte kan prestera, de har ju varit mer eller mindre förgiftade.
Nu känns det så himla bra och peppande inför nästa säsong, vi har nog alla som på olika sätt är engagerade i stallet fått en rejäl energiboost och en framtidstro. Nu känns det ju roligt och motiverande igen efter den värsta säsongen någonsin. 
Imorgon siktar jag på en ny bilduppdatering igen, planen är ju att göra det varje vecka nu men under semestern så skippade jag det jobbet faktiskt. 
Imorgon bitti lär jag få kämpa mig upp på morgonen, är helt fel på tiden efter den här tidsomställningen.

Som genom ett smärre mirakel så hann vi med flyget hem! Klockan 17.55 lokal tid skulle planet från New York avgå mot Stockholm och vi landade inte förrän närmare kl 17.20 och lägg sedan till tid för att köra in till gaten, öppna planet och få ut folk så förstår ni nog att det inte var långt kvar innan planet skulle avgå. Vi skulle dessutom byta terminal, så det kändes ganska kört när vi så snabbt som möjligt försökte ta oss ur planet med fullt av folk framför. 
En snabb springmarsch till en buss som skulle ta oss till nästa terminal och den körde smidigt på insidan där planen står och så var vi faktiskt raskt framme vid rätt terminal. Ut och upp för ett antal ståltrappor i full fart så tog vi oss in i terminalen och mera springning och vips så var vi framme vid gaten. Så dags borde gaten varit stängd, men som tur var så var folk inte inne i planet än så vi hann otroligt nog.
Jag försökte sova så mycket som möjligt på vägen hem, den där tidsomställningen är inte jättelätt direkt så man får försöka göra så gott man kan för att komma rätt på det.
Väl hemma och vid bilen så var det sedan direkt full fart mot Bro Park där jag precis lagom hann se sista turen för dagen träna och det var Approach, Bright Light och Sharp Eye som alla tre såg fina och på hugget ut.
Därefter ner till stallet och där väntade en minst sagt oväntad överraskning i form av firande i efterskott av födelsedagen med värsta lyxfikat, ballonger och girlanger. Det var hembakt bröd, lax, köttbullar, tårtor mm samt inte minst bubbel som fanns både med och utan alkohol. Jag hade verkligen inte förväntat mig detta alls utan trodde jag missat dagens fika. Ett jättestort tack till er alla som ordnat detta och var på plats, det var smockfullt i köket och så himla trevligt. Bättre hemkomst kunde man ju inte få!
Jag har bara varit borta i lite drygt en vecka, men det känns som väldigt länge eftersom vi liksom har hunnit med som två semestrar i ett med det här upplägget, har hunnit se och uppleva så mycket. Det känns som att den här semestern har varit väldigt bra och nyttig för att ladda batterierna, rensa huvudet och få perspektiv på tillvaron, precis som det ska vara med en ledighet.
Så nu är jag tillbaka och verkligen peppad att fortsätta jobba och det ännu mera målmedvetet.
Imorgon är det tävlingar och vi har då bara en startande, har uppdaterat kommentar angående hans chanser under fliken Starter (& Resultat).

Nu sitter jag här på flygplatsen i Fort Lauderdale och planet är för tillfället tre timmar försenat. När vi anlände var det 45 minuter sent och sedan dess har de flyttat tiden längre och längre fram... Nu är det så pass sent att det blir väldigt på gränsen om vi kommer hinna med planet från New York. Vi hade nästan fyra timmar på oss och gott om tid som det verkade då, men nu börjar det bli lite körigt att hinna med. Hoppas verkligen vi hinner!
Orsaken är något sorts snökaos under natten i New York, så jag måste verkligen säga att vi haft tur med vädret, när vi var där var det soligt och förhållandevis varmt för att vara höst.
Det här har varit den bästa semestern någonsin, att få se New York som jag alltid har velat och sedan till solen och värmen i Florida har varit ett helt perfekt upplägg.
Amerikaner är ju väldigt annorlunda jämfört med tillknäppta svenskar och att kalla främlingar för "you guys, dear, honey, darling, buddy" mm är väl inte riktigt min stil, men man vänjer sig förvånansvärt fort och blir lite mer pratglad med folk. Skulle du börja babbla med en människa som råkar åka samma hiss som du i Sverige så blir man nog betraktad som konstig, men här är det snarare tvärtom.
Sen måste jag ju hylla det fantastiska systemet med Uber som även finns i Sverige, men inte är lika stort hemma som här. Det är ju helt galet smidigt och prisvärt och fungerar otroligt bra, tusen gånger bättre än taxi! Man bara laddar ner appen och betalar med den via sitt kreditkort och bilresan är betald och klar innan. Sen ser man exakt via appen var bilen befinner sig och den dyker ofta upp inom någon minut. Det är också mindre än halva priset jämfört med taxi och samtliga vi åkte med var toppenbra. Vem som helst (med körkort) kan bli förare och det var många vi åkte med som hade det som ett extrajobb för att t ex betala av sin bil medan andra hade det som heltid.
På hemmaplan idag var det mestadels lugnare träning och imorgon är det lite mer tempon igen. Vårt plan ska landa ganska tidigt på morgonen och hinner vi bara med det så bör jag kunna se lite av träningen i alla fall.  

Idag var det raskare träning samt två snabbjobb som gällde. Det var House in Order och Himalaya som jobbade tillsammans i ett längre snabbjobb samt Haweswater och Sharp Eye tillsammans i ett något kortare arbete. Både snabbjobben och den övriga träningen verkar ha gått utmärkt enligt rapport.
Det var ju också startanmälan till nästa onsdag då vi har fyra starthästar och ett kval. Endast Space Dragon startar på söndag, men alltså betydligt fler på onsdag.
Här i Florida var ett besök på Gulfstream Park inplanerat och vi var på plats på morgonen och såg tre turer tränas på banan. Vi var runt och kollade in stallarna samt tog sedan också en runda in runt läktare, ledvolt och uppsadlingsområde. 
Det första stallet vi var inne i var gjort av vit tältduk (antar som skydd mot värmen?), enormt högt i tak. Det andra stallet var i trä och lägre i tak, men lite mysigare. Samma upplägg för alla stallar; runt boxarna går det som en volt i sand där hästarna leds runt. Så de passerar alltså precis utanför varje box hela tiden vilket ju borde vara lite störande för hästar som står inne, men jag tror de vänjer sig fort vid det. 
Det finns tre olika sorts jobb (förutom tränare, assistent mm) som det är uppdelat i:
1. Arbetsryttare- de rider ofta 9-10 turer per dag och det går undan mellan turerna. När de är klara för dagen så tvättar de utrustning och smörjer alla saker, men i övrigt är det ridning som gäller.
2. Hästskötare- de sadlar nästa tur så den är redo och schamponerar hästarna efter de ridits och sköter sedan om dem. De sköter alltså ruljansen i stallet och ser till att allt går smidigt. De jobbar hårt och är på plats först på morgonen samt sköter eftermiddagsarbetet.
3. Ledare- deras uppgift är att leda hästarna efter de tränat, varje ridtur går nämligen direkt från banan hem. De tar då hästen direkt och leder den först några varv så den får blåsa ut lite. Därefter håller de i medan hästen tvättas och schamponeras och sedan leder de igen, oftast i ca 30 minuter.
Det var väldigt intressant att vara där och gå runt och se allt. Nu var det tyvärr inte så jättefina hästar på plats än, de kommer först om några veckor. Just nu håller tävlingarna lägre klass för att sedan gå upp betydligt om ett tag och då kommer de flesta av de här hästarna åka till andra banor. 
Ryttarna var av väldigt varierande kvalitet och det tar inte lång tid att förstå hur glada de måste vara när de får in bra folk som kan rida, som Fanny som nu har flyttat hit och verkar ha tänkt sig att stanna här framöver. 
Efter träningen var avslutad så tog vi då också en sväng runt publikplats och det var verkligen klassigt och fint. Det ligger precis bredvid ett stort köpcentrum och de har kasino inne på banan, på både gott och ont. Mest gott kanske att få in folk, men det betyder nog också att många som är där överhuvudtaget inte är där för att se kapplöpningar.
Det var ett väldigt intressant och lärorikt besök, stort tack till Fanny som tog sig tid att visa runt överallt!
Imorgon är det dags för hemgång igen, vi åker via New York med ett stopp där på några timmar innan vi sedan landar i Sverige igen tidig lördag morgon. Blir nog en uppdatering här från New York i väntan på flyget. 

Har haft en hel underbar födelsedag idag här i värmen, kunde knappast ha önskat mig en bättre dag! Hela den här resan har verkligen varit helt fantastisk (den är ju inte helt slut än...) och att åka till två så olika resmål och klimat med så kort bit emellan är ett helt perfekt upplägg faktiskt. Det här var min drömresa på förhand och så känns det fortfarande, verkligen en upplevelse på alla sätt!
På hemmaplan var det lugnt som det ofta är på onsdagar, men några hästar reds i lugna tempon. Imorgon är det raskare träning och även startanmälan till nästa onsdag.
Imorgon bitti gör vi ett nytt försök att åka till Gulfstream Park på morgonen för att se träningen och stallarna!

Idag var det en del raskare träning samt ett snabbjobb. Det var Space Dragon och Mr Tooma Global som gick tillsammans och de ökade upp från 900 och gick fortare och fortare hela vägen. Ryttarna var nöjda med dem och tyckte de kändes fina och att det blev ett bra upplagt arbete. I övrigt var det en hel del hästar som gick snäppet under snabbjobb, gott tempo hela varvet och enligt rapporterna så var alla väldigt nöjda. 
Planen här var ju ett besök på Gulfstream Park tidig morgon, men fick ett meddelande från Fanny (Olsson) att det hade regnat under natten och att banan var så blöt att de bara kunde trava idag. Så nu blir det torsdag morgon istället, vill verkligen se morgonträningen. Det är också tävlingar på kvällen på torsdag, så det kanske blir ett besök ytterligare då?

Så var det måndag igen vilket för stallet och hästarna ju i stort sett alltid är en rutinträningsdag och det var det också idag. Lite lagom tempon på träningen och enligt rapporterna så var alla nöjda. De nya franska åringen hade sadel på sig för första gången och även det gick fint efter lite bockande i början så vande han sig väldigt fort. Det är idel lovord över hur fin han ser ut, han är utan tvekan en mycket spännande häst!
Det känns väldigt bra att vara på semester och veta att vi har ett så bra och engagerat team som jobbar hemma. Sandra är ansvarig inne i stallet och har koll på hästarnas ben och hur de mår vilket är superviktigt att väga in när man bestämmer träningen. Det är dessutom hon som kollar tiderna när hästarna tränar nu när inte jag är hemma.
Tobias är ställföreträdande tränare och tar ansvar för det övriga och han är ju ganska ny på den positionen så jag tror det bara är nyttigt att få testa på det ansvaret lite mera skarpt som det blir just nu. Amanda har inte jobbat så många veckor än, men har redan kommit in i arbetet fort och det går jättebra för henne. Det var mycket träningsvärk första veckan, men hon har kommit igång mer och mer med ridningen och det dröjer inte så länge innan hon har styrkan uppe för att rida alla turer. I övrigt har vi då så klart Fredrik som rider hela dagarna och ett antal övriga som alla är viktiga pusselbitar till att allt fungerar så bra och att hästarna tas om hand på bästa sätt. Att ha bra personal som inte bara gör sitt jobb utan också lägger ner det här extra engagemanget som gör så stor skillnad betyder väldigt mycket, så alla mina hyllningar till samtliga!
Idag var det startanmälan till på söndag och då startar vi Space Dragon och vi får se om han kan följa upp sin fina seger senast. Det var också anmälningar till nästa onsdag och då har vi House in Order, Himalaya, Haweswater och Mr Tooma Global samt Sharp Eye som ska kvala. 
Imorgon är det lite raskare träning på programmet. För egen del är ett besök på Gulfstream Park på morgonen inplanerat för att kolla in träningen, ska bli väldigt intressant!

 

 

 

Är nu äntligen i Fort Lauderdale och det är mitt i natten här. Efter en sista dag i New York med besök på deras Naturhistoriska museum (som är med i filmen Natt på museet) och en allmänt mysig höstdag med sol och promenad på stan så var det dags att under eftermiddagen bege sig mot flygplatsen och meningen var att komma fram lagom till kvällen.
Stiger på planet när piloten meddelar att "vi har ett problem med en mindre läcka, men teknikerna tittar på det just nu". Kändes ju lite så där får jag säga... Var nästan glad när vi fick gå av planet igen efter en kvart, men det tog mer än tre timmar innan ett nytt plan fanns tillgängligt så det var hyfsat segt att sitta och vänta. Men nu väntar ett par dagar i värmen innan det är dags att bege sig tillbaka till verkligheten igen.
Hemma rapporteras allt lugnt och imorgon är det både startanmälan till söndag samt anmälningar till nästa onsdag.

Idag var det en del raskare träning som gällde, dock inga direkta snabbjobb. Nu är ju inte jag på plats, men jag får en liten rapport varje dag samt vilka tider de har tränat på och det verkade ha gått utmärkt. Tobias gör schemat och ansvarar vilket han gör hur bra som helst.
Redan i torsdags innan jag åkte så firade vi ju Beach Roads Ones seger med tårta, men idag var det ytterligare firande när det var fler folk på plats som det ju brukar vara på lördagar. Jag fick en bild på den tjusiga tårtan i hans dressfärger med hans namn på, den såg helt fantastisk ut!
Här i New York var det ännu en dag i promenadens tecken, man vill ju bara hinna se så mycket som möjligt och det är också så roligt att olka delar av staden är av så olika typ. Gick ner till World Trade Center vilket tar en bra stund från Times Square där hotellet ligger. Hann på vägen passera många områden av varierande mysighetsgrad. Gillar bäst de där lummiga gatorna med träd och där det går små trappor ut från varje bostad, som i Greenwich Village. På vägen tillbaka gick vi igenom Chinatown, men gillade Little Italy betydligt mer som var ett trevligt litet område.
Dagen inleddes med Empire State Building och tanken var att åka upp där, men kön var väl lång faktiskt så vi får se om det blir ett nytt försök innan vi åker vidare mot Miami.
Överhuvudtaget storgillar jag New York, det är en fascinerande stad på alla sätt!
Imorgon är sista dagen här innan det sedan blir några dagar i värmen innan vi åker hem till Sverige igen på fredag.

Är nu som jag skrev igår i New York och stannar här till på söndag kväll och därefter vidare till Miami ett par dagar också. Där är ett besök på Gulfstream Park inplanerat, att åka dit på morgonen och se träningen. Fanny Olsson jobbar där numera och tack vare henne så är det också möjligt att få se stallar och allting runt, ska bli väldigt intressant.
Nu ska ju det här vara en Dagbok från stallet, men lite New York-rapportering får ni stå ut med:
Vilken fantastisk stad! Jag har alltid velat åka hit och efter alla filmer och serier härifrån så känns det ju så välbekant. Så här långt har de skyhöga förväntningarna motsvarats utan tvekan.
Kom fram igår torsdag på eftermiddagen och hann gå en ganska lång runda på Times Square och runt lite och insupa atmosfären samt hamnade mitt i en demonstration mot Trump med massor av poliser runt som bevakade. Efter en trevlig middag kändes det som det var mitt i natten, men i själva verket var klockan inte ens åtta... Vaknade sedan kl två på natten och var pigg, den här tidsomställningen är inte helt lätt.
Idag har det blivit en väldans massa promenerande, bl a genom Central Park till The Met som hade alla möjliga intressanta utställningar, men framför allt många totalt fascinerande tavlor. Hann också med en lunch inne i Grand Central Station på tillbakavägen.
Mycket planerande med kartor för att maxa allt och få med saker som ligger åt samma håll och imorgon blir det en tur åt andra hållet av stan med ett antal intressanta saker på programmet.
På hemmaplan rapporteras allt bra. Igår var det ju en del raskare träning, så idag var lite av en mellandag där de flesta gick lugnt. Imorgon blir det mera tempon igen och jag kommer med en rapportering här så klart.
Önskar alla en trevlig helg!

Nu är jag minst sagt trött, här är klockan nu bara strax efter 21, men i Sverige är klockan strax efter tre fredag morgon och nu är de väldigt dags att sova.
Efter ett fåtal timmars sömn igår (jag är fasiken specialist på att ta tid på mig med packning och förberedelser dagen innan jag ska bort någonstans) så var det bara att släpa sig upp i ottan och ut till Bro först. Där hann jag i alla fall först gå igenom alla hästars ben och annat och alla verkade må fint. Därefter hinna se de tre första turerna och det var där en hel del raskare träning och hästarna skötte sig utmärkt och såg på hugget ut.
Därefter full fart mot Arlanda och efter närmare åtta timmars flyg så är jag nu för första gången i livet i New York! 
Nu måste jag sova några timmar, men lovar en mycket utförligare uppdatering imorgon.

Ni som har följt oss här på hemsidan vet ju hur jobbigt det har varit i år med alla problem. Så då hoppas jag ni har överseende med att jag nu är superglad och hur mycket den här stora vändningen betyder.
Det är så frustrerande att ha hästar man tror så mycket på och så presterar de inte och man försöker leta anledningar. När vi sedan hittade det här med fodret, ja då kändes det direkt att här har vi felet, allting stämde liksom. 
Fortfarande är inte alla värden på topp, för varje starthäst har vi tagit prov och fått ja eller nej från veterinär men på alla prov syns en påverkan som ska vara försvunnen om ett par veckor ytterligare. Så att hästarna redan nu har gått så fantastiskt bra är över all förväntan och det är precis det här som behövs för att få tillbaka lite pepp.
Trots att det bara har gått två veckor sedan vi tog bort det dåliga fodret så har hästarna redan på endast sex starter vunnit tre av dem samt en tredjeplats och en fjärde. Den statistiken är vi ungefär tusen mil ifrån de senaste månaderna innan bytet...
Nu har vi ju tappat i stort sett en hel säsong på detta och framför allt hela storloppssäsongen och det känns så klart bittert. Men nu måste vi se framåt och resten av året är mest för att få igång lite hästar och känna att vi är fullt rustade och har ett bra fungerande koncept inför nästa år samt en hel del väldigt fina och högkvalitativa hästar som kan räcka i storloppen 2019.
Idag kvalade vi Bright Light som såg imponerande fin ut och sedan kom Beach Road One ut i sin debut och bara cantrade hem loppet med 7,5 längd. Han visade direkt att han är en häst för större uppgifter nästa år. Jag blir alltid väldigt glad när vi vinner lopp, den där känslan att se sin häst komma först över mållinjen är oslagbar. Men efter det här året så är känslan och glädjen så enormt mycket större, jag uppskattar det ännu mer nu efter alla motgångar.
Se närmare kommentar angående dagens duktiga hästar under fliken (Starter &) Resultat!
Imorgon så är det träning som vanligt och vid lunch beger jag mig faktiskt på semester en vecka drygt, till det resmål jag velat åka till i hela mitt liv och aldrig gjort tidigare. Jag fortsätter uppdateringarna här som vanligt ändå, så fortsättning följer imorgon!

Igår kväll anlände vår nya åring från Frankrike. Det var precis innan tävlingarna och det hade hunnit bli mörkt ute och visst gick det att se hur snygg han var, men närmare bedömning fick vänta till idag. En häst av det tuffa slaget, han gick rätt in i sin box utan tvekan igår kväll och ställde sig lugnt och åt direkt. Han verkar ha ett grundmurat självförtroende och lugn, stressar inte upp sig men är ändå framåt och pigg.
Idag blev det bara en lite lätt longering och han förstod direkt vad han skulle göra och rörde sig oerhört lätt och fint i trav och galopp. Dessutom har han kanske den bästa skritt jag har sett vilket är viktigt, det visar hur elastisk en häst är i kroppen och det säger mer än man tror om förmågan att galoppera fort.
Han fick också vara ute i hagen en stor del av förmiddagen och galopperade runt där en hel del och verkade tycka det var roligt. 
Än har han inget namn och vi försöker ju undvika att hitta på smeknamn som inte har en koppling med namnet, så än så länge heter han "Franska" tills han får ett namn.
Känns fantastiskt spännande och roligt att ha fått in en så fin häst och även om han kostade en del får han ses som ett stort fynd. Han kostade 45 000 euro, men då ska man veta att det bara att betäcka med hans pappa Le Havre kostar 60 000 euro. Dessutom har han en världens bästa avelshingstar Galileo som morfar. Tittar man på Le Havres avkommor så har den högst rankade, som heter La Cressonniere (obegsegrad efter åtta starter och 117 i OR vilket är nästan 100 i svensk handicap) just Galileo som morfar!
Hans uppfödare hade hoppats på betydligt mer betalt och ropade tillbaka honom för 51 000 euro, men sedan får de ju värdera att antingen ha kvar hästen eller få ett lägre pris än de önskat. På en så här stor auktion med nästan 600 hästar så finns absolut fynd att göra, det finns ju inte obegränsat antal köpare. Så vi lyckades efter klubbslaget deala till oss honom för ett väldigt bra pris i sammanhanget.
Så nu är han här och han är verkligen hur fin som helst!
Dagens träning var av det raskare slaget för flera av hästarna. Power of Attorney och Himalaya gick ett lättare snabbjobb tillsammans väl i hand båda två. Friskare tempon även för House in Order, Light Treading, Mr Tooma Global och Sharp Eye och de såg starka och bra ut allihop. Sedan var det mellantempon och även lugnare för några och roligt var att se Approach ute på banan igen efter kastration. Han har haft en testikel som legat högt upp och förmodligen stört honom en del, men nu är den och den andra bortopererad och idag blev det en lugn jogg på banan.
Åringarna tränar vidare, igår gick A Ragman och även Eye for an Eye ute på rakbanan och de sköter sig strålande båda två, riktiga proffs. Även Dhakota är duktig, han kom ju nyss in i träning men har nu börjat ha sadel på sig. Igår spände vi sadelgjorden för första gången och det blev mycket bockande först i longervolten, men han lugnade sig snart och idag kunde vi sadla honom inne i boxen. De lär sig enormt fort!
Imorgon är det tävlingar igen och för oss är det ett kval och en starthäst, båda tvååringar. Har uppdaterat kommentar angående chans och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

När det är kvällstävlingar på våren eller sommaren så är det lite mysigt med en lång dag i stallet och sedan lopp på kvällen. Även om det är ovanligt varmt för att vara november så gör det inte direkt något att detta var sista kvällstävlingen för i år... Det blir mörkt tidigt och lite halvkallt, man kan inte njuta av fina lopp på samma sätt tycker i alla fall jag (som är frusen av mig). Är man inomhus, som på restaurangen eller fiket så är det däremot bara trevligt.
Två starthästar och en insats av Shylock som trea (målfoto från andraplatsen lite surt...) som visade att han är klart på gång nu efter tidigare underprestationer, känns väldigt bra! Fina pengar tjänade han också för att vara en tredjeplats, drygt 25 000 kr inklusive svenskbonusen.
Daxios var också mycket mer på bettet än tidigare, men han har nog tappat formen efter många tuffa lopp och resor och det är nog dags att ge lite vintervila och börja om igen för att hitta rätt med honom.
Sen kväll som det blir när det är en lång tävlingsdag och sedan bilresa hem som tar ett tag. Imorgon är det träning som vanligt med lite raskare tempon för några av hästarna.

Lugn söndag och laddning inför en ny vecka med tävlingar både imorgon kväll och onsdag lunch. Vi kommer ta blodprov på starthästarna imorgon bitti för att kolla av hur värdena ligger till. 
Jag har nu lagt in kommentarer angående deras chanser och ni hittar detta under fliken Starter (& Resultat).

Lördagar är ju som ni vet den trevligaste dagen i stallet med mycket folk på plats och idag på fikat var det smockfullt runt bordet. Vi firade onsdagens segrar och speciellt Space Dragons vinst med en fantastisk tårta i hans dressfärger, såå snygg och dessutom supergod! 
Efter gårdagens raskare träning så var det lite lugnare tempon som gällde idag och hästarna skötte sig bra och såg smidiga och fina ut.
Jag utlovade ju rapport om åringarnas framsteg:
A Ragman var den som kom in först i träning och han är en fantastiskt cool häst med massor med utstrålning. All träning så här långt har gått som på räls och idag gjorde han debut ute på rakbanan och hade inte ens med sig en förhäst utan gick helt ensam och skötte sig hur proffsigt som helst. En väldigt klassig typ!
Eye for an Eye köpte vi på svenska auktionen och hon har spännande hingsten Wilshire Boulevard som pappa och har dessutom flera syskon som håller bra klass. Inridningen har gått strålande så här långt. Hon rör sig väldigt spänstigt och fint och är även hon lättlärd och lyhörd. Hon har börjat ridas ut på tur och både travar och galopperar. Hon och A Ragman kommer kunna träna tilllsammans inom kort.
Dhakota har bara varit inne i träning i drygt en vecka. Han har nu lärt sig longering och vi har också påbörjat sadelträningen, har lagt på sadeln i boxen och dragit sadelgjorden runt magen men utan att spänna fast den än. Det kommer vi börja med efter helgen och första gången man sätter fast sadeln är alltid spännanade då man inte alls vet hur hästen kommer reagera. När han kom in var han lite svår först eftersom allt var nytt, men han har redan lugnat ned sig och är nu harmonisk och verkar trivas fint. Han är precis som sin mamma Dharawal ett riktigt muskelpaket.
Sedan väntar vi på den nya franska åringen e Le Havre och han anländer på måndag är planen. Enligt rapporter så är han en häst med ett stenhårt psyke vilket kan vara fantastiskt om det används på rätt sätt. Ser verkligen fram emot hans ankomst, ska bli så spännande att se honom!
Efter en kväll framför tvn kollandes på Breeders Cup från USA så önskar jag nu alla en fortsatt trevlig helg!

Idag var det en hel del raskare träning. Ett snabbarbete var det och det var Beach Road One och Himalaya som jobbade tillsammans. Det blev ett bra upplagt arbete där de gick lagom fort i hand hela vägen. Båda hästarna såg jättefina och starka ut hela vägen. Beach Road One debuterar på onsdag och det ska bli mycket spännande då det är en väldigt klassig häst.
I övrigt var det en hel del friskare tempon och de som gick snabbast där var House in Order och Light Treading som båda var rejält på hugget.
Även Stureplan, Power of Attorney och Bright Light gick i ett bra tempo tillsammans och de är alla tre klart på gång uppåt i form, Bright Light ska ju kvala nästa onsdag
Roligt också att se att Chizhou som har växt mycket nu börjar bli redo för lite raskare träning och ser jättefin ut.
Måndagens starthästar är Daxios och Shylock och de ser spänstiga och fina ut båda två. Vi kommer dock ta prov måndag morgon för att kolla värdena innan deras lopp även om det bör vara bra chans att de är ganska så återställda tills dess.
Åringarna sköter sig fortsatt strålande och imorgon kommer en närmare rapport om deras framsteg.
Har idag uppdaterat med nya bilder igen och siktar nu som jag skrev förra veckan på att göra detta varje vecka som det gjordes tidigare. Vi finns ju också på diverse sociala medier (Facebook, Instagram och Twitter) och det är det som vi har ökat upp mest, men det ska även bli oftare här. Kolla in alla fina bilder som är både från träning och tävling, finns som alltid under fliken Veckans Bilder!

Allt har gått lätt idag, gårdagen gav så oerhört mycket glädje och det blir tusen gånger lättare att jobba vidare med lite medvind i ryggen.
Gårdagens starthästar mådde fint och hade tagit sina lopp bra, det är alltid ett skönt besked när man kommer på morgonen och kontrollerar dem att det inte är några större problem. De kändes bra i benen och rörde sig fint och alla verkade både pigga och glada.
Träningen idag var åt mellantempohållet och allting flöt på mycket bra. När det sedan var dags för fika så blev det lite extra lyxigt (och onyttigt...) med tårta och läsk förutom det vanliga med färskt bröd och goda pålägg förstås. Det gäller verkligen att fira när man kan, det är faktiskt viktigt att man gör det när man uppnår de resultat man jobbar för.
Imorgon blir det mera tempon för flera av hästarna och då kommer också en ny bilduppdatering här på sidan.

Ordet idag var glädje. Jag hade lågt ställda förväntningar på dagen och hoppades på några goda placeringar och att vi i alla fall skulle se att hästarna är på rätt väg. När man strukit så pass många hästar och vet att det finns värden på proven som tar ett par veckor ytterligare innan de är helt återställda så är man inte så kaxig direkt och speciellt inte med tanke på hur säsongen har varit. 
Jag fick glädjefnatt när Space Dragon vann, det bubblade känslor av lättnad och glädje blandat med vemod vad det här har kostat oss med den här säsongen förstörd. 
När sedan Mr Tooma Global inte bara vinner utan bara cantrar ifrån sina konkurrenter så tror jag att alla kunde se att det var en helt annan häst än han varit de senaste månaderna, att det var en stor skillnad.
Det här var bara två vanliga lopp, men det betydde precis allt just idag. Vi behövde detta så oerhört mycket och jag är så glad att det är svårt att sätta ord på det, men det gav hela stallet en stor push framåt och massor med energi.
Nu jobbar vi vidare ännu hårdare!

Det här blev en lång dag som började med träning på förmiddagen i mestadels hällregn och blåst. Tappra ryttare och hästar som kämpade på i inte alltför roligt väder, glamourfaktorn var inte skyhög direkt... 
Måste säga att dirttrackbanan klarade all nederbörd med glans, den var hur bra som helst hela förmiddagen och visade inga som helst tecken på att släppa eller ens bli blöt. Det har ju fortsatt regna under dagen, så hoppas den håller lika bra imorgon.
Shylock och Daxios gick ett fint arbete tillsammans lätt i hand och såg mycket bra ut bägge två. Utöver detta var det en del raskare canters och alla gjorde det starkt och bra, lätt med full spänst.
Morgonen inleddes med att vi tog blodprov på alla tänkta starthästar samt några ytterligare som är på gång att starta nästa vecka. I min enfald trodde jag resultatet skulle vara klart vid lunch och att det inte skulle vara några oklarheter. Det tog dock till kvällen innan jag fått prata med två olika veterinärer om provresultaten som inte är helt lätta att tyda om man inte kan detta. Det är en väldig massa värden, men det som syns klart är att detta har haft en rejäl påverkan på hästarna. Som tur är så säger alla veterinärer jag hittills pratat med samma sak, att hästar är duktiga på att rensa ut kroppen själva från ett gift som mögel är och att på 2-3 veckor så bör de vara återställda.
De som hade dåliga värden stryks så klart och man ska ha i åtanke att även om de som startar har fått klartecken så är de inte helt på topp än. Vi får ta den här dagen lite för vad den är och ha högre ställda förväntningar om ett par veckor.
Under fliken Starter (& Resultat) ser ni vilka hästar det blir som startar och kommentar angående deras chanser.

Full vintermundering som gällde idag; tjock jacka, mössa, långkalsonger samt termobyxor. För bedrövligt kallt helt enkelt! Glädjer mig dock åt väderprognosen som lovar 10-12 plusgrader hela veckan och även i början på nästa, bort med vinterkylan! 
Efter den här extrema sommaren så känns det som att även vintern kan bli ovanlig, antingen typ 35 grader kallt eller så plusgrader hela vintern. Jag hejar på plusgrader...
Dagens träning var som en ganska vanlig måndag med canters åt det något lugnare hållet och hästarna var pigga i kylan.
Även åringarna tränades och Dhakota fick idag för första gången testa longering. Han rörde sig jättefint och skötte sig bra. Han är väldigt lik mamma Dharawal med sin kraftfulla och musklade kropp. För övrigt är jag lika förbluffad varje gång hur nya åringar lär sig saker så enkelt och självklart, det är fantastiskt så smarta de är och hur fort de fattar vad de ska göra.
I fredags började Amanda jobba heltid hos oss och det är ingen picknick att sätta igång och rida galopphästar när man jobbat på kontor en längre tid. Nu har hon ju mångårig erfarenhet sedan tidigare, men det är jobbigt i början innan kroppen vänjer sig. För tillfället rider Amanda i stort sett varannan tur och jobbar inne i stallet varannan för att det inte ska bli alltför tufft, men jag tror hon kommer igång för fullt rätt kvickt och kan rida alla turerna.
Imorgon är det lite mer tempon som gäller för flera av hästarna. Imorgon kommer vi också ta prov på de hästar som är tänkta att starta på onsdag för att kolla hur det verkar. De som inte har bra värden kommer naturligtvis att strykas. Rapport kommer imorgon kväll!

Inte en helt vanlig söndag eftersom det var Höststämma där vi i Fullmäktige deltog. Förmöte kl 8.30, möte sedan från kl 9 och det var klart vid 11.30 och så blev det lite eftermöte i en timme ytterligare. Detta avhölls i Bålsta på ett konferenscenter där de flesta stannade kvar igår för middag och övernattning, jag valde dock att spendera kvällen hemma istället.
Innan mötet så hann jag en runda förbi stallet och allt verkade bra med både hästar och stall.
Imorgon är vi laddade för en ny vecka!

Hemma efter en ganska stressig dag. Träning som vanligt idag, men efter många snabbare arbeten igår så var det lugnare tempon som gällde idag, de flesta turerna var mera åt jogginghållet även om det var några hästar som tränade på lite mer.
Igår var det då snabbare arbeten och de som gick raskast var:
Bright Light och Beach Road One tillsammans
Label Black och Shylock tillsammans
Himalaya och Space Dragon tillsammans
Daxios och Mr Tooma Global gick inte lika fort som de andra, men åt det raskare hållet.
Samtliga hästar gick lätt i hand och med ett bra upplägg som gjorde att det blev ordentlig träning utan att trötta ut dem för mycket. Innan vi har alla provsvar och vet hur mycket hästarna är påverkade så känns det viktigt att se till att de inte ansträngs för hårt. Det är ju viktigt att fortfarande träna, men lagom.
Igår vid lunch anlände också nya åringen Dhakota som jag skrivit om här förut. Pappa är Barocci och mamma Dharawal som vi hade i träning tidigare och som hade enormt mycket kapacitet. Så det är väldigt spännande stam! Vi hämtade honom igår från hans uppfödare Annika Stalfelt och han skötte sig fint med lastandet, var sedan lite orolig i transporten men inga större problem. Idag har han varit ute i hage hela förmiddag och det blir likadant imorgon, han får lite mjukstart och så brukar vi göra med åringarna när de kommer in och allt är nytt. 
Från och med måndag börjar vi träna longering och det ska bli roligt att se honom röra sig lite mer organiserat som det blir vid longering.
Idag var det förutom träningen även Fullmäktigemöte från förmiddagen och ändå fram mot kvällen, så det var mycket att hinna med i stallet innan det var dags att bege sig mot Bålsta där mötet avhölls. Nu är jag hemma igen, men även imorgon bitti och fram till lunch är det möte igen.
Önskar nu alla en jättetrevlig helg (eller rättare sagt fortsättning på helg)!

Idag blir det en lite kortare uppdatering och jag lovar att komma med en längre redovisning imorgon istället. Det var en del raskare träning idag och hästarna jobbade fint och väl i hand allihop. Rapport om detta kommer som sagt imorgon! Varit fullt upp idag med allt möjligt och även imorgon är en dag med fullspäckat schema så jag har fått dra in på lite annat arbete idag som detta, men framåt kvällen kommer jag ha tid att skriva här ordentligt igen!

Utlovade igår lite mer info om den åring vi köpte i Deauville. Det är en hingst som är e Le Havre och morfar är ingen mindre än Galileo, så det är starka papper det. Hela stammen ser mycket bra ut och det känns jätteroligt att ha kunnat köpa en så fin häst.
Planen är att han och A Ragman ska säljas tillsammans i andelar i ett litet specialprojekt vi tänkte göra, som en Racing Club med de två hästarna. 
Har ännu inte fått exakt besked om vilken dag han anländer, men det bör bli i början av nästa vecka, ser fram emot hans ankomst!
Startanmälan idag och vi har en kvalhäst och sex starthästar, men som jag skrev igår så ska först prov tas för att se om de har hunnit återhämta sig efter den här havren. Så hur många som verkligen startar vet vi inte än.
Vårt nya foder anlände igår förmiddag och vi har börjat fodra igång med det och det ser mycket bra ut så här långt, hästarna verkar gilla det också.
Har nu som utlovat uppdaterat med nya bilder igen och tanken är att återgå till att göra det en gång i veckan. Kolla in bilderna där även bild på nya åringen är med, finns som vanligt under fliken Veckans Bilder!

Jaha, så hur kändes det idag då efter gårdagens besked om havren? Jo, ungefär likadant kan man nog säga. Är fortfarande både glad och arg, men nu gäller det att jobba på och fokusera på att få hästarna bra och få koll på allting. Nu vet vi ju och det känns väldigt bra, även om den här bitterheten och besvikelsen tar tid innan den försvinner.
Den miljökonsult vi anlitat kom till stallet idag igen (vilket var inbokat sedan tidigare) och han tog en hel del prov i själva stallet och runt och allt som kunde analyseras direkt såg helt perfekt ut utan minsta anmärkning. Nu väntar vi på två prov ytterligare som ska analyseras och som tar tio dagar, men det är mest för säkerhets skull och det finns inga misstankar nu från honom att det är något fel på miljön efter dagens kontroller. Att veta att själva stallmiljön för hästarna är bra betyder ju enormt mycket. Även om vi hittat orsaken till problemen så är det lika bra att genomföra klart allt sådant här för att verkligen ha svart på vitt att det inte finns något annat som krånglar. Att gå in i en ny säsong med vetskap om att vi har ett friskt stall och en närmiljö som är bra är en stor trygghet.
Imorgon är det startanmälan och jag är inte alls säker än på om hästarna har återhämtat sig till om en vecka. Jag kommer dock startanmäla dem och se hur de verkar samt konsultera expertis under veckan angående detta. Vi kommer också ta prov på dem innan de eventuellt startar, vi tog några specialprov idag som visar olika slags påverkan hos hästarna och de proven ska tas om i nästa vecka så vi säkerställer att det har gått ur kroppen på dem innan de tävlar igen.
Ikväll nu så köpte vi en ny åring till stallet i Deauville (nr 296) vilket känns mycket roligt och spännande så klart! Återkommer med mer info om honom imorgon, då tänkte jag också uppdatera med nya bilder igen,har tänkt att börja med det mer frekvent igen här på hemsidan.

Idag har jag fått ett besked som känns både väldigt bra och enormt bittert. Som ni nog vet om ni följer den här sidan så har vi i jakten på förklaringar till hästarnas underprestationer kontrollerat det mesta (vi håller faktiskt fortfarande på och är inte klara med allt än). 
För att utreda precis allt lämnade jag in prover på kraftfodret även fast det inte ska behövas då varje nytt större parti ska vara kontrollerat av den som tillverkar fodret. 
Idag skulle jag få svaren och innan det kom på mailen så ringde jag till labbet och pratade med dem. Fick då beskedet att den havre vi har använt hela året är väldigt möglig och har ett högt bakterieantal och hon jag pratade med sa att det är mycket mögel och att det utan tvekan har en stor inverkan på hästarnas hälsa. 
Att havren är dålig går inte att se med blotta ögat utan det sitter inne i havrekärnan, så det är ett prov som krävs för att få ett svar. 
Den havre vi har köpt är mer än dubbelt så dyr som vanlig havre eftersom den ska ha bättre värden och högre kvalitet. Vi har filosofin att göra det allra bästa för hästarna och bl a då att kosta på dem dyrare foder som är bättre. Då har man kanske rätt att förvänta sig det också...
Kände först en enorm lättnad att ha hittat en så väldigt tydlig förklaring till att de varit sjuka hela sommaren och sedan inte återhämtat sig. Strax därefter infann sig en stor bitterhet över att ha förlorat en hel säsong på det här och inte bara det utan så mycket kring hela stallet när hästarna inte har presterat. Svårare att få in nya hästar, att få ägare att satsa på fler hästar och att även få in nya ägare när resultaten har uteblivit. Som jag skrev häromdagen så har vi aldrig haft i närheten så bra hästar som nu och borde haft ett rekordbra år och istället har det varit det sämsta någonsin.
Jag hann som tur var få stopp på kvällsfodringen och all mat som var förberedd slängdes ut, gällde ju bara att få bort havren direkt. De veterinärer och andra experter jag har pratat med så här långt tror alla att man ser resultat snabbt när hästarna inte längre utsätts för möglet, att omställningen och tillfrisknandet går fort. Jag ska dock kolla upp det ännu mer även om det säkert är väldigt individuellt från häst till häst. 
Vi använder nu den andra fodersorten, men som tur är så anländer vårt nya foder redan imorgon förmiddag, ett foder vi har planerat att byta till sedan en tid tillbaka. Nu får man ju fodra igång lite försiktigt, men det känns bra att allt är på gång nu.
Är faktiskt helt slut i huvudet nu efter det här beskedet som känns så bra och så dåligt, enormt mycket känslor har det varit hela eftermiddagen och kvällen.

Kändes verkligen som en rivstart för nya veckan idag med massor på programmet. Det som tog mest tid på morgonen var inflyttandet av utehästarna i stallet och där hade vi en plan innan för hur de bäst skulle stå för att det skulle bli bra. Det gäller att de går bra ihop med den eller de hästar de ska stå bredvid och att det blir harmoniskt (vi har haft ett par hästar som leker lite väl vilt med varandra som boxgrannnar, så där gjorde vi några ändringar för att minska skaderisken).
Hela stämningen i stallet var entusiastisk, även de som stod kvar i sina gamla boxar tyckte det var väldigt spännande med nya hästar i stallet och alla verkade trivas så här långt i alla fall.
Nu är vårt utestall tomt och ska högtryckstvättas innan vi flyttar in hästar där, skönt att ha någon dag på sig innan nya åringar kommer in. På torsdag anländer Dhakota (e Barocci och mamma är Dharawal e Bushranger), ser fram emot hans ankomst!
Träningen idag var vanlig måndagsträning med lugnare och mellantempon samt träning av åringarna som har kommit långt. A Ragman rids nu ute på området och han har inte ens haft med sig en förhäst de gånger han ridits, hur cool och duktig som helst. An Eye For An Eye var lite skeptisk i början när inridningsövningarna inleddes med att hänga på henne, men nu har Tobias suttit på henne ett par gånger och idag kunde han rida och styra henne ute på stallgången och hon skötte sig hur bra som helst.
Anmälningar idag till nästa tävlingsdag på Bro Park som är på onsdag i nästa vecka, dvs den 31a. Även anmälningar till måndagen den 5 november och det var ju lite märkligt att anmäla så här pass långt innan som två veckor, men oavsett så har vi ett större antal hästar anmälda båda dagarna. Det är sedan faktiskt även tävlingar onsdag den 7 november, så det blir ett tätt program.

Tävlingar idag och blandade resultat, men dagen avslutades i alla fall med en ljusglimt i form av Haweswaters andraplats, den hästen är verkligen liten men tuff! Se närmare kommentarer angående dagens prestationer under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon börjar en ny vecka där det är mycket saker som ska fixas i stallet, en viktig och bra vecka känns det som så här på förhand.

Mycket trevlig lördag med väldigt många på plats, vid fikat var de smockfullt i köket och hur trivsamt som helst. 
Träningen gick bra, dagen inleddes med lugnare tempon tidig morgon när det fortfarande var kallt och nästan frostigt, sen gick solen upp och började värma lagom tills det var dags för lite raskare tempon. 
När förmiddagsarbetet var avslutat blev det en mysig hundpromenad över fälten och sedan raka vägen hem för att hinna se fina Grupp 1 lopp från Ascot, fantastiska hästar som tävlade! Det är ju så himla roligt att se de här loppen i absolut världsklass.
Imorgon är det dags för tävlingar igen på Bro Park, den tävlingsdagen som skulle ha gått i Göteborg men som flyttades. Vi har fyra starthästar och jag har uppdaterat kommentarer om deras chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).
Önskar alla fortsatt trevlig helg!

Att hästarna varit sjuka och därefter inte kommit tillbaka, det måste vi hitta en orsak till och det jobbar vi med i stort sett dygnet runt just nu. Det är ju något som inte stämmer eftersom de alla går på samma vis när det är lopp och maxprestation, de ser superfina ut och går lätt men sista biten finns det ingen ork kvar, det är slut på bränslet. I träning ser allt mer än bra ut, men i lopp fungerar det inte alls. 
Så just nu jobbar jag med två olika saker, det första är fodret som vi har redan ändrat mycket på nyligen och kommer ändra ytterligare en hel del. Där har jag idag efter ett antal timmars jobb känt att jag äntligen är i mål med det och hittat precis vad som krävs för att komma rätt. Det kommer ta några veckor innan den ändringen är färdig, men bara känna att man är helt klar med detta nu känns bra, det är ett väldigt stort och viktigt projekt som avslutats vad det gäller research mm.
Sedan jobbar vi samtidigt med att kolla av allt i och runt stallet, igår hade vi en expert på stallmiljö som inspekterade själva stallet och närmiljön och han återkommer igen nästa vecka för fler kontroller. Jag vill ju säkerställa att det inte finns något som är fel i eller runt stallet som påverkar hästarna. Vet man att allt är bra så har man gjort vad man kan för att inte nästa sommar med värme hamna i att få hästarna sjuka igen. 
Det finns en orsak till prestationerna som i år är tusen mil från hur hästarna presterat tidigare år och detta trots att vi nu har långt bättre hästar än tidigare. Vi borde ha ett rekordår i år och det har vi också fast åt fel håll och då gäller det att hitta anledningen och det hoppas jag vi gör nu.

Hemma efter en lång dag med träning på förmiddagen och tävlingar på kvällen med storlopp. Vi hade ju bara två startande idag i de två stora loppen för tvååringar och Perfect Girl Ester gjorde ett helt okej lopp med tanke på att det blivit tätt med först kval och sedan debut veckan efter och nu storlopp en vecka senare. Hon var inte långt slagen och var med i segerstriden en lång bit på upploppet. Däremot Approach gick klart under vad han kan trots att han fick ett perfekt lopp i drag på ledaren. 
Se närmare kommentar angående insatserna under fliken (Starter &) Resultat.

Lugn dag idag när banan som oftast på onsdagar var stängd. Uppladdning inför morgondagen då det är en storloppskväll på Bro Park, har man möjlighet att ta sig ut så rekommenderas ett besök. Vi har två startande imorgon och jag har som vanligt uppdaterat med kommentarer angående deras chanser och ni hittar det under fliken Starter (& Resultat).

Idag var det raskare träning för många av hästarna, men inte full fart. Vi hade även några som gick lite lugnare och hästarna såg fina ut och gjorde träningen bra.
Blev en bra arbetsdag där vi hann med mycket. Självklart utgår allt arbete från träningen, det är ju det som är det viktigaste vi gör och där allt fokus ligger. Sedan är det ju också mycket arbete inne i stallet som ska göras och det pågår under tiden. Finns sedan tid över så tar vi tag i extra projekt och saker som behövs fixas, ibland hinns det med och ibland inte. Jag som gillar ordning och reda blir väldigt glad när vi hinner med någon storstädning eller organisering av saker, det ger arbetsro när allt är städat och fint.
Idag var det startanmälan till söndag och då startar vi House in Order, Haweswater samt Light Treading och Mr Tooma Global i samma lopp. Det blir årets sista gräslopp som rids då och samtliga lopp under dagen rids på gräs. Som jag skrev igår så rider Fredrik storlopp i Italien på söndag, men som tur var hittade vi bra ersättare till hästarna.
Som utlovat har jag idag uppdaterat med nya bilder och ni hittar dessa under fliken Veckans Bilder!

Idag var det vanligt måndagsträning dvs inte någon som gick snabbjobb, men blandade tempon där några cantrade på och andra tog det lite lugnare. Hela dagen flöt på utmärkt och hästarna såg fina ut.
Anmälan idag till söndagens tävlingar som ju skulle ha gått i Göteborg men som nu istället rids på Bro Park. Först var beskedet att det skulle bli dirttrack, men glädjande nog ändrades detta tilll gräs vilket är det klart mest logiska eftersom ju loppen ursprungligen var utskrivna på gräs. 
Fredrik är i Milano på söndag och rider araben Jaldi Karo i ett storlopp (tror det är Gruppstatus faktiskt). Det är så klart en jätterolig upplevelse för honom att få rida utomlands och speciellt i storlopp, så man får passa på när tillfälle ges. Som tur var hittade jag bra ryttare som ersättare till honom och vi har fyra hästar som startar på söndag.
Imorgon är det träning som vanligt med några raskare tempon också. Jag tänkte även göra en ny bilduppdatering här på hemsidan imorgon, det var ju ett bra tag sedan. Jag har ju dragit ner på det ganska mycket till förmån för vår Facebooksida, Instagram samt Twitter som jag uppdaterar ganska många gånger i veckan. Emellanåt blir det dock bilduppdateringar även här och då ganska mycket på en gång, så det kommer imorgon!

Lugn söndag utan tävlingar för oss och ett bra sätt för både hästar och folk att ladda batterierna inför en ny vecka med tävlingar både torsdag kväll och söndag. Det är alltid välbehövligt med en lugn dag emellanåt och nu är vi redo för en ny vecka!

Idag var det Lins sista arbetsdag och i slutet av månaden flyttar hon till England för jobb i John Gosdens stall, mycket spännande! Så idag hade vi avtackning med lyxfika och det var ingen som gick hungrig därifrån direkt när det serverades lax, köttbullar, brieost, fantastiskt bröd, tårtor mm. Jättemysigt och trevligt att vi var så många på plats, det var smockfullt runt bordet!
Vi önskar Lin stort lycka till och kommer med spänning följa hur det går för henne framöver. Fast vi säger inte riktigt adjö än då hon lovat att komma och fika med oss en del innan hon åker om knappt två veckor och kanske även tar någon tur på sin favorit House in Order.
Så vem kommer då att jobba istället för Lin i vårt stall? Är glad att kunna berätta att Amanda som jobbat heltid hos oss tidigare nu återkommer efter några år med kontorsarbete. För mig var det viktigt att hitta någon som passar in med oss då vi har en väldigt bra och positiv stämning i stallet med stor sammanhållning och dynamiken kan lätt förändras när en ny person kommer in. Självklart var det ju också extremt viktigt att hitta någon som rider tillräckligt bra och klarar hästarna samt är ambitiös och engagerad. Sånt är inte helt lätt att veta på förhand om man inte känner personen, kommer han/hon ha de rätta egenskaperna för jobbet? Därför känns det toppen att få in Amanda som jag redan vet har allt det där vi söker! Teamkänslan är väldigt viktig och det här känns jättebra.
Träningen idag gick bra, inleddes med några lugnare turer först innan sedan Approach och Light Treading gjorde ett mycket starkt snabbjobb tillsammans som gick undan rejält. 
Därefter var det en tur med Beach Road One, Bright Light och Power of Attorney som tillsammans cantrade i friskt tempo som ökades ytterligare över upploppet, vilket de gjorde lätt allihop, så fina tvååringar de är! Dagen avslutade sedan med lite lugnare turer samt Space Dragon som gick i mellantempo åt det raskare hållet.
Åringarna jobbar vidare och A Ragman är nu inriden och han är så otroligt lättlärd och cool, han kan redan efter några få dagar ridas lite överallt och har både travat och galopperat under ryttare. Självklart får man tänka på att det är unghästar man jobbar med och ta korta pass så de inte blir uttröttade utan bara tycker det är skoj.
Eye For An Eye kom ju in senare och henne har vi börjat hänga på och göra lite inridningsövningar, men inte suttit upp på än. Tömkörningen med styrning över området går jättebra och även hon är en klipsk och lättlärd häst.
Det blev en supertrevlig och bra lördag på alla sätt. Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Mycket fokus på nästa veckas tävlingar idag. Startlistan kom ut till torsdag som är en storloppsdag. Vi har Approach i Vinterfavoriternas Pris och Perfect Girl Ester i Magic Million, de två stora loppen för tvååringar alltså. Det är ju tuff konkurrens där så klart, men det ska bli spännande att se hur långt de räcker.
Sedan var det ju tänkt att vi skulle åka till Göteborg för tävlingar där nästa söndag, men idag på eftermiddagen fick vi plötsligt besked om att de tävlingarna flyttas till Bro Park istället. Tydligen har det regnat så pass mycket att Göteborgs bana inte är ridbar, det måste vara ganska rejält när beslut tas så här tidigt innan, det är ju nio dagar dit. 
Både bra och dåligt med flytten för oss, så klart skönt att slippa resa och kunna starta på hemmaplan istället, men samtidigt gillar jag banan i Göteborg under normala omständigheter och flera av våra tänkta starthästar hade helt klart föredragit gräs framför dirttrack som det kommer bli nu.
Idag var det lite lugnare tempon på träningen, imorgon blir det mera fart för en del av hästarna och då kommer en mer detaljerad träningsrapport!

Idag var det lite lugnare med antal turer eftersom många hästar startade igår. Blandad träning där några gick raskare och några höll sig i lugnare tempon. 
Det jag glömde skriva igår var ett stort grattis till Malva som igår efter tävlingarna red upp för licensen och klarade den med bravur! Nu får hon rida amatörlopp och jag är helt säker på att hon kommer bli ett bra tillskott till ryttarkåren, Malva är en stor talang. 
Imorgon kommer startlistan till nästa torsdag när det är storloppskväll på Bro Park. Vi kommer ha några startande där och sedan åker vi också till Göteborg på lördagen med fyra hästar för start på söndagen. Den startlistan är dock inte ute förrän på måndag.
På återhörande imorgon!

Inte de resultat vi hoppades på idag. Det känns ju minst sagt kämpigt med den säsong vi har haft så här långt med hela sommaren med halsinfektioner och än har vi inte hittat tillbaka även om några hästar har presterat. 
Halsinfektionerna satte ju ned hästarna mycket och de hängde kvar länge, sen är det lång väg tillbaka. 
Det jag kan säga är att när vi tar oss ur detta så kommer jag vara en mycket bättre tränare än innan, precis allt har gåtts igenom, analyserats och funderats över. 
Det jag tror kan göra stor skillnad nu är det här foderbytet vi har inlett sedan igår (förutom på de som startade idag så klart, börja ge nytt foder dagen innan start går absolut inte). Värdena har inte varit rätt och det kan vara förklaringen till den gnista som saknas hos de flesta hästar.
Se närmare kommentar angående dagens starthästar under fliken (Starter &) Resultat.

Idag blandad träning med lugnare canters för alla de som ska starta imorgon och även några ytterligare som höll sig i mera samlade tempon. 
Sen var det också en hel del som tränade på i raska tempon och allra snabbast gick Approach, Beach Road One, Bright Light och Power of Attorney som allihop gick tillsammans och de gjorde det starkt hela vägen. Roligt att se så fina tvååringar träna tillsammans!
I övrigt idag var det mycket fokus på fodret. Vi har säkrat upp så vi har hösilage för hela året och nästa och det känns ju jätteskönt att ha det klart och slippa tänka på det. Ett litet lyxproblem är att det hösilage vi har nu har väldigt bra värden och då måste det balanseras med kraftfodret så att alla siffror blir rätt när man gör ett foderstatsprogram. Nu kommer vi ändra en del av fodret för att det ska bli mer optimalt och det här har vi jobbat ganska mycket med den senaste tiden och idag kom vi äntligen i mål och kunde bestämma exakt hur vi skulle ha det. Det är ju viktigt att innan man bestämmer sig att man går igenom alla alternativ så man hittar det som verkar bäst både kvalitetsmässigt och att alla värden hamnar rätt. Det här verkar mycket bra på alla sätt!
Imorgon är det tävlingar igen och vi har sex starthästar, blir en hektisk dag!
Har uppdaterat kommentarer om chanserna och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Var inte jättepigg imorse efter att ha varit hemma i bostaden först kl 01.30 och sen upp igen drygt tre timmar senare. Men man kommer alltid igång efter en stund, dock är bilresan i mörker tidig morgon inte något som direkt hjälper till när man är trött. 
Gårdagens starthästar mådde fint och hade tagit sina lopp bra, det är man alltid extra glad för så klart. 
Träningen idag var ganska typisk måndagsträning med en del lugnare canters och en del i mellantempon men inga riktigt raska, det blir det däremot imorgon istället. 
Anmälningar idag både till Bro Park nästa torsdag (den 18e) då det är en hel del storlopp. Även anmälningar till Göteborg söndagen efter, dvs den 21a och det ser ut som att vi åker dit med ett antal hästar. Men först är det ju tävlingar på onsdag då vi har sex starthästar och imorgon kommer som vanligt här på sidan kommentarer om deras chanser.

Åter hemma nu efter en resa där båda hästarna gjorde godkända insatser och inte var långt slagna som trea och fyra. För Mr Tooma Global var det första tävlingsresan någonsin och han skötte sig mycket bra och lärde sig säkert också mycket på detta. Haweswater är en rutinerad resenär och det märks verkligen att hon trivs med det och tycker det är skoj.
Se närmare kommentarer angående insatserna under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Sitter här i transporten och som vanligt så är det Kurre som kör och det är Tobias och jag som åker med. Vi har våra vanliga platser, Tobias bak där man kan ligga utsträckt och sova ganska bra, jag sitter i framsätet med datorn. Den här stolen går att dra bak ganska mycket, så sova här funkar rätt så okej även om det inte direkt är som att ligga och sova hemma i en säng...
Träning och arbete som vanligt på förmiddagen och det var många hästar som tränade på idag.
Raskast gick House in Order, Perfect Girl Ester, Daxios, Himalaya, Approach och Beach Road One, de gick allihop i rejält friska tempon men väl i hand allihop.
Även Bright Light och High Max gick i ganska bra tempo och båda två är på gång mot kval nu under oktober om allt går enligt plan.
Light Treading är nu igång för fullt med träningen igen efter halsoperation och hon ser så fin ut nu så det ska bli väldigt spännande att se henne tävla snart igen!
De som startade förra veckan och som startar igen på onsdag var bara ute och joggade lugnt och det gjorde även Stureplan som ser strålande fin ut.
Roligt var att se Power of Attorney som ju kvalade i onsdags. Han är en väldigt smart häst som har lite av en Tjuren Ferdinand-mentalitet, han hetsar inte upp sig i onödan och är otroligt cool. Han verkar dock ha vaknat till av det där kvalet, idag skulle han bara jogga lugnt var meningen, men när han kom in på upploppet var han såg taggad att han stack iväg över upploppet och runt svängen. Bara skoj att se att han börjar vakna till på allvar!
Vi jobbade naturligtvis också med åringarna och A Ragman kan vi snart hoppa upp på. Vi hänger nu på honom och skrittar på stallgången och på måndag gissar jag att vi kan sitta upp på honom. Eye For An Eye har redan lärt sig tömkörning och är mycket duktig med styrningen, hon tömkörs runt på området och förstår allting direkt.
När alla hästar var färdigtränade så väntade stallarbetet med skötsel av hästar och annat samtidigt som själva packningen inför resan inleddes. När sedan Kurre anlände med transporten så lastade vi in all packning och foder där och hade allt förberett. Vid lunch fodrades alla hästar som vanligt och så stängde vi stallet en stund så de hann äta och få en liten stund i lugn och ro innan vi lastade och begav oss iväg. Kl 13.30 kom vi iväg och vi bör vara framme ca kl 20.30 vilket faktiskt är en helt okej tid. Under sommaren när det var varmt blev det ju oftast att vi körde när det var svalare framåt kvällen och då var vi framme någon gång mitt i natten, så detta är ju nästan lyx...
Har uppdaterat med kommentar angående deras chanser imorgon och det hittar ni som vanligt under fliken Starter (& Resulltat).

Aktuellt

 • Andelar i nya hästar +

  Nu är det åringssäsong och några åringar har redan kommit in, fler är på väg. Vi kommer ha andelar till salu som vanligt och vi kommer också göra ett specialprojekt med en s k Racing Club på två stycken åringar tillsammans, tyska A Ragman och den nya franska åringen e Le Havre. Välkomna att höra av er om ni vill veta mer!
  Är du mer intresserad av att vara med som delägare i en häst som redan är igång och tävlar? Vi har enstaka andelar till salu i ett par av våra starthästar. 

  Kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1