Dagbok

Stallets dagbok

Hemma efter en låång dag. Träning som vanligt på förmiddagen, men skillnaden för mig idag var att vi hade Höstmöte i Stockholms Galoppsällskap på kvällen. Då är det en stor nackdel att bo så pass långt bort som jag gör, det är inte så att man åker hem då på lunchen. Så det blev till att vara kvar hela dagen och kvällen. Efter ett trevligt Höstmöte blev det också ett kortare Fullmäktigemöte för oss som är med där. Så jag åkte hemifrån kl 5 som vanligt imorse och var hemma igen precis före kl 22. 17 timmmar är en lång dag, men jag måste samtidigt säga att det var väl spenderad tid.
Idag var det också förutom träningen även både startanmälan till denna söndag samt anmälningar till nästa vecka då det är tävlingar på Jägersro onsdag (den 27e) och Bro söndag (den 1a). Vi har en hel del hästar anmälda nästa vecka och nu på söndag startar vi sex hästar (och för en gångs skull kom inte alla på rad utan tvärtom väldigt trevligt utspridda lite lagom över dagen).
Imorgon är rakbanorna stängda för arbete med staketen runt dem, så då blir det till att träna på dirttracken istället.

Tränings och tävlingsfri söndag med lite välbehövlig återhämtning både för hästar och folk. Nu laddar vi för en ny vecka!

Igår skrev jag ju om att Snowfoot och Double Down lyckades öppna låset på hagen och ta sig ut. För att förstärka låset var egentligen planen att hitta någon bra kedja att dra runt hela grindöppningarna. I väntan på att ordna en sådan så drog vi imorse ett rejält grimskaft runt hela alltet och knöt med två ordentliga knutar. 
Det hinner gå några timmar och sedan ser jag plötsligt Snowfoot galopperande runt i hagen med grimskaftet i munnen och han svingar det runt i luften som en lasso.
Jag springer bort mot hagen och medan jag gör det galopperar han till grinden och slänger tillbaka grimskaftet över grindöppningen, så den ligger lite nonchalant tvärs över ingången. Som att han låtsas att det inte alls var han som knutit upp grimskaftet... Väl framme ser jag att låset återigen är avpillat och båda grindarna är halvöppna. De där två är ju hur smarta som helst, de klarar alla iq-tester med glans kan jag säga! 
Nu sitter det en anordning med kedja som knäpps på och den ska bara inte gå att få upp. Man kan dock aldrig vara helt säker, de där två är något utöver det vanliga i att hitta på bus.
Jag utlovade ju en rapport om åringarna idag:
Chamori- har nu longerats med sadel i ett par dagar och idag introducerade vi tömkörning. Det börjar man alltid med inne i longervolten och först förstod hon inte vad hon skulle göra, men lärde sig snabbt. Så nu är planen att jobba vidare på detta, att hon ska lära sig tömkörning och öva styrningen inne i volten först och därefter ute.
Snowfoot- började ridas in för ett tag sedan och det gick framåt som det skulle. Sedan blev det ett bakslag när vi red ute i longervolten och han slängde av. Därefter har vi tagit ett ordentligt steg tillbaka och så jobbat oss framåt. Idag gick det mycket bra och han reds en hel del inne i boxen och övade på att styra med ryttare och att ta skänkel. 
Double Down- har växt jättemycket (vilket är superpositivt!) och vi har tränat honom lite lugnt. Idag galopperade han med ryttare för första gången och det skedde ute i longervolten. Det gick toppenbra och nu är nästa steg att rida honom med sällskap ute på tur. 
Träningen idag med alla hästar som inte är åringar gick finfint och det  var mestadels raskare tempon som gällde.
Vid fikat blev det supergod hembakt tårta till Kew Bridges ära och visst blev det lite bubbel också, som det ska vara på lördagar.
Imorgon är det för första gången på länge en för oss tävlingsfri söndag. Det är dock tävlingar på Övrevoll och i tv-sändningen i Tv12 kl 12.30 och framåt kommer reportaget om Timo Nurmos har jag fått besked om. Det ska bli jättespännande att se hur det blev!

Efter gårdagens (och även onsdagens) intensiva regnande så kändes det på förhand något osäkert hur banan skulle vara. Vid lunch igår var den ju ganska geggig och hade börjat släppa på vissa ställen. Dock verkar den släppa igenom vattnet fort, redan på morgonen idag var banan väldans mycket bättre, om än inte jättebra. Direkt efter första harvningen kl 8 blev det en ytterligare markant förbättring och det gick faktiskt fint att cantra på i ganska bra tempon hela dagen.
Dagens schema började med arbete med åringarna samt lugnare canters, just med tanke på att banan kanske behövde några timmar för att torka upp. Därefter reds de som skulle cantra på mera och dagen flöt på fint.
Strax före lunch lyckades Snowfoot och Double Down pilla upp grinden till hagen och de tog en tur ute på området tillsammans innan de som tur var ganska raskt infångades. Kluriga hästar det där, grinden sitter låst på ett i mitt tycke ganska bra sätt men tydligen inte tillräckligt. De har nog stått och funderat ut hur de skulle öppna den och nu får vi se till att låsa den med ytterligare en låsning.
Imorgon tänkte jag uppdatera lite mer här om åringarnas träning och framsteg!

Efter mycket regn igår följde minst lika mycket regn idag. På morgonen var banan fin och höll ihop sig bra, men så klart så fanns det en rejäl mättnad på vatten och någonstans blir det väl mycket. Det märktes framåt lunch, vid dagens sista tur var det geggigt och började släppa och tempot fick dras ner till lugnare.
Vi jobbar vidare med åringarna och idag hade nya franska stoet Chamori sadel på sig för första gången. Som vanligt skedde det i longervolten och då blev hon ju lite taggad sedan när sadeln var på. Hon är galet snabb kan jag säga! Tror faktiskt aldrig jag har sett en häst springa fortare i longering någonsin. Om jag jämför det med när man köper hästar på auktion så beställer man ofta en s k windtest då de gör en kontroll att hästen inte har halsfel. I den kontrollen ingår att de longerar hästen i full fart runt och lyssnar på andningen och det innebär att de jagar runt den rejält. Här jagades det ingenting, men ändå sprang hon lätt och naturligt bra mycket fortare än jag någonsin sett en häst göra. En mycket spännande häst är hon!
Kanal 75 var på plats idag för att göra ett inslag med Timo Nurmos inför Dubai. De filmade när han tränade och intervjuade både mig och Fredrik. Det ska bli spännande att se resultatet, jag vet inte än när det ska visas.
Det blev lyxfika idag med både smörgåstårta och tårta och vi hade så mycket gott att äta att det finns massor kvar till imorgon också vilket ju inte är helt fel.
Imorgon hoppas vi att banan hunnit torka upp igen!

Efter mycket regn under natten och även på förmiddagens så befarade jag och nog de flesta med mig en geggig och blöt bana. Det var den inte alls, den hade klarat all nederbörd fantastiskt bra och kändes relativt torr och fin. 
Tre starthästar idag och det började med Sharp Eye som fick fel lopp och kom bort sig, han kommer igen nästa gång.
Därefter var det dags för Kew Bridge och Chizhou i samma lopp. Kew Bridge tog front medan Chizhou kom på speed och i mål skiljde endast en liten nos! Vilken lyx det var att stå och heja på två av våra hästar mot varandra och väntan på målfotot var ovanligt lugn... Det glädjer mig mycket att Kew Bridge fick sin första seger och att så många av hennes ägare var på plats, de var värda en seger efter att ha varit hyfsat nära ett par gånger nu. Mycket fin insats av båda hästarna!
Imorgon blir det lite firande och så träning som vanligt också naturligtvis!

Skönt att plusgraderna har återvänt och även om det inte är varmt, så är det återigen mera höstväder (med regn nu framåt kvällen i och för sig). Så länge temperaturen inte visar minus så är jag nöjd!
Det var en ganska vanlig träningsdag idag med raskare tempon och hästarna såg fina och starka ut. Åringarna tränade vidare och denna vecka planerar vi att jobba lite mer intensivt med dem för att komma framåt en bit till. 
Nu laddar vi för morgondagen då vi har tre startande i två lopp. Det är ju en kortare tävlingsdag med endast fem lopp och jag kan tycka det känns ganska lagom faktiskt som en mellandag så där.
Nästa söndag när vi har nästa tävlingsdag på Bro är det en klart längre dag (och vi har också fler starthästar) och när det är söndagstävlingar så passar det bättre med fler lopp eftersom det alltid är mer folk på plats då.
Jag har som vanligt uppdaterat kommentarer om våra chanser imorgon, så kolla in det under fliken Starter (& Resultat). 

Vi tog oss hem utan problem igår kväll. Jag satt och läste uppdateringar om trafiken hela vägen vilket lät oroande. Sedan fick vi rapport om att vägen var okej, men för säkerhets skull körde vi långsamt den sista biten, fartmässigt var det nästan som ett luciatåg som skred in på stallplan. Ungefär lika fort körde jag sedan hem, hellre att det tog lite längre tid och kändes säkert efter alla kvällens olyckor.
Idag var det en hel del att hinna med, dagen efter resa så ska ju transporten städas och iordningställas samt allt packas upp. Dessutom har vi alltid hovslagaren på måndagar och just idag var det dags för flera hästar som inte kunde stå uppbundna utan måste hållas och det tar ju massor med tid. 
Vi fick dock ihop en bra arbetsdag och hästarna har tränat på fint. 
Idag var det också anmälningar till nästa vecka och vi har en hel bunt med hästar som är aktuella för start.
Imorgon tränar vi vidare!

Nu är vi på väg hem med väldigt blandade känslor. Alltså vad var det där för galen otur? När starten går hoppar Perfect Girl Ester så pass snett ut att stiglädret slår i grinden och på något sätt knäpps upp. Det ska ju bara inte kunna hända och ändå gjorde det det. Så stackars Fredrik har ingen stigbygel att ta på höger sida och får släppa båda och sätta sig ner. 
Där tänkte man att loppet är totalt över, men ändå kämpar både han och Ester tillsammans i front och leder till sista biten. De blir fyra och endast 1,5 längd från vinnaren efter att inte alls ha kunnat rida finish över upploppet (även om Fredrik verkligen försökte så gott han kunde där han satt).
Vilken häst hon är! Känslan de senaste veckorna har varit att hon är i toppform och det visade hon ju verkligen. Jag tror inte någon behöver tvivla på att hon hade vunnit om Fredrik haft stigbyglar. 
Jag måste också ge en stor eloge till Fredrik som förutom bra balans också visar kämpaglöd och inte gav upp trots de här usla förutsättningarna, bra jobbat!
Dhakota skötte sig fint och avslutade sitt lopp starkt till en femteplats, men idag på en så här pass snabb bana var distansen för kort för honom. Vi är nöjda med honom och han har säkerligen också lärt sig mycket på den här resan.
Igår kväll när vi kom till hotellet och precis packade ur väskorna ur bilen så smällde det rejält och en förbipasserande sa lugnt att "där smällde det en bomb" och mycket riktigt var det något liknande. Under kvällen var det sedan som säkert de flesta läst både dödsskjutningar och överfall, Malmö känns inte som ett supertryggt ställe direkt. 
Nu har vi lämnat Skåne, men är nu istället på väg mot ishalka och masskrockar. Enligt rapporter är sista biten fram till Bro helt avstängd just nu efter minst tre olika krockar med sammanlagt närmare 20 bilar inblandade. Kommer vi ens ta oss fram sista biten? Kommer vi kunna köra hem sedan eller är vi fast i stallet till imorgon? Fortsättning följer...

Morgonen började okej vädermässigt, men regnet hängde i luften. Det dröjde mycket riktigt inte länge förrän det först duggade och till de sista turerna för dagen var det ganska rejält regn, det var inte superkul direkt men bara att kämpa på. 
Rakbanan tål mycket nederbörd och höll sig fin hela förmiddagen och samtliga turer kunde ridas enligt plan och i mestadels raskare tempon.
Mest spännande idag var att se nya åringen Chamori som ju anlände igår kväll. Hon var så snygg och cool, tog allt med lugn och självklarhet som en riktig klasshäst. Hon fick testa en kort longering och hon rör sig enormt lätt och fint. I övrigt var hon (precis som de andra åringarna) ute i hage hela förmiddagen och även det gick jättebra.
Snowfoot och Double Down jobbar vidare med inridningen, vi tar det lugnt med dem men samtidigt säkert framåt i utbildningen.
Det är så roligt med åringarna, att följa deras utveckling och så den förhoppningen man har på dem, de är ju oskrivna kort som kan bli precis så bra som helst och det är ju det som är drömmen!
Vid lunch efter avslutat arbete så lastade vi in Perfect Girl Ester och Dhakota i transporten och begav oss mot Malmö och Jägersro. Vi var på förhand lite oroliga för hur Dhakota skulle sköta sig, men resan gick över all förväntan. En gång började sparka och ha sig så vi fick stanna akut vid sidan av vägen. Det visade sig att det berodde på att han ätit upp allt sitt hö (trots en påfyllning vid första rasten) och var arg för att han ville ha mer mat... :)  Han är normalt sett inte något matvrak, så det var minst sagt överraskande men bra att problemet kunde lösas på en minut med lite hö. Därefter var han hur cool som helst igen, nöjd med sin mat.
Nu är vi installerade, hästarna i stallet och vi på hotellet. Jag hade egentligen tänkt uppdatera i transporten på vägen, men fick inte igång någon anslutning på datorn vilket var högst irriterande. Hoppas det kan lösas till hemvägen.
Jag har uppdaterat kommentarer om morgondagens chanser, ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Skönt med plusgrader idag, vi kunde till och med öppna upp alla fönster i boxarna under dagen. Hästarna älskar att stå och titta ut och vi försöker se till att de kan göra det så mycket det bara går. Nu är det för kallt att ha öppet dygnet runt, men på dagen när vädret är som idag går ju utmärkt.
Dagens arbete och träning gick fint, allt flöt på bra trots att vi hade en hel del att göra. Tobias var ledig eftersom han kör transporten till Malmö under helgen, så vi fick klara oss utan honom idag.
Nu under kvällen väntas vår nya franska åring Chamori anlända och det blir spännande att äntligen få hem henne och vi ser också fram emot att börja jobba med henne och se henne röra sig i longering.
Imorgon tränar vi som vanligt på morgonen och siktar sedan på att komma iväg mot Jägersro hyfsat tidigt. Uppdatering kommer från transporten!

Alla gårdagens starthästar mådde bra idag och hade tagit sina lopp utmärkt, ett alltid lika välkommet och bra besked varje morgon efter tävling.
Något färre turer idag eftersom då en del startade igår, men alla som tränade såg fina ut i mestadels lite raskare tempon.
Träningsbanan känns för tillfället mycket bra, banan är helt perfekt och precis lagom djup. Det är en fröjd att se den varje morgon, vi har verkligen bra förutsättningar för träningen.
Idag var det startanmälan till nästa onsdag och till slut blev det tre startande då, Sharp Eye samt Kew Bridge och Chizhou i samma lopp. Innan dess är det dock dags för Jägersro på söndag och båda våra starthästar då, Perfect Girl Ester och Dhakota är redo och av träningen att döma i fin form. De reser som vanligt lördag lunch till Malmö.
Imorgon tränar vi vidare!

Seg dag där vi på förhand hade flera goda segerchanser. Tre tredjeplatser och en fjärde blev det och även om några av hästarna gjorde helt okej insatser så är man ändå klart besviken när det inte blir någon seger, det är ju segrarna man vill ha.
Vi får i alla fall glädja oss åt att vi idag för första gången någonsin passerade två miljoner i insprungna pengar, det är en väldigt stor milstolpe för oss! Tidigare bästa resultat har varit dryga 1,6 miljoner och det här ett gigantiskt steg uppåt och än är inte året slut. 
Det kändes jätteskönt att nu äntligen få passera den gränsen och nu jobbar vi vidare.

Idag var det en del snabbare träning på programmet. Följande hästar gick lite extra raskt:
Chizhou, Label Black och Eye for an Eye tillsammans.
Perfect Girl Ester ensam
Dhakota ensam
Beach Road One ensam
Hästarna såg fina ut och gjorde det bra, är även nöjd med de som gick snäppet under i tempo, det blev en bra träningsdag.
Redan imorgon är det då dags för tävlingar igen och vi har sju startande. Jag har som vanligt uppdaterat med kommentarer angående deras chanser och det hittar ni som alltid under fliken Starter (& Resultat).

Så var det måndag igen och när det nu är tävlingar i övermorgon igen så blir man lite dagvill faktiskt. 
Det var som vanligt idag rutinträning med mest mellantempon eller lugnare och hästarna såg fina ut.
Timo Nurmos har fått vila två veckor efter sitt lopp och planen var egentligen en vecka till lugnt (för att få en liten minisemester), men nu är han så pass pigg att det kändes nödvändigt att sätta igång honom igen. Det var jätteroligt att se honom ute och galoppera, han ser ut som att han utvecklas och blir finare för varje dag.
Idag var det startanmälan till söndag på Jägersro och då har vi Dhakota i Janos Tandaris minne (korta varianten av Kriteriet) samt Perfect Girl Ester i Autumn Final Sprint, spännande starter båda två.
Det var också anmälningar till nästa onsdag (den 13e) och då har vi ett antal hästar anmälda i loppen, då några av dem startar nu på onsdag så får vi se hur många startande det blir när röken skingrar sig.

Ingen höjdardag idag precis, men Sharp Eye gjorde i alla fall en stark insats igen och blev tvåa, otroligt vad jämn och bra han är!
Mr Tooma Global testade lång distans och såg ut som en vinnare hela vägen till sista 200, han visade tydligt att han står max 1800 meter och vi får hålla oss på mellandistans framöver. Han såg så fin ut i loppet att det känns som en mycket bra chans nästa gång.
Nu laddar vi för nya tävlingar redan på onsdag, det är tätt emellan det. Då har vi sju startande hästar i fem olika lopp pch så här på förhand ser det ut som flera bra chanser då.

Så var det lördag och trevligt med många ägare på plats. Idag på programmet stod det en del raskare träning och även några snabbjobb och hästarna såg mycket fina ut och gjorde det bra.
Även åringarna jobbar vidare och de är så duktiga båda två. Jag tror absolut att det är för att vi har gjort en så ordentlig grundträning med tömkörning där de har lärt sig styrning, att lyssna på den som styr samt att gå fram överallt. Vi började med tömkörningen inne i longervolten, men sedan har vi kört dem lite överallt runt området och det är en nyttig övning som är väl investerad tid då det gör hästarna lyhörda och frimodiga.
Så när vi nu har påbörjat själva inridningen har det gått väldigt lätt och bra och det känns också mycket bättre att hästarna har fått jobba upp ryggmusklerna en hel del innan vi börjar sitta på dem.
Double Down har vi redan ridit en gång ute i longervolten och han har varit så supersnäll med hela inridningen. 
Han växer mycket (vilket är toppenbra!) så vi håller igång honom lite lätt genom att bara rida honom några dagar i veckan och låta honom få fler lediga dagar för att inte störa växtprocessen för mycket. Han köptes ju just med tanke på att han var sent född och kommer växa mycket, vi kunde se potentialen i honom när han är redo, så det känns väldigt bra att det händer mycket i hans växtprocess nu.
Snowfoot satt Tobias upp på för första gången igår och även idag reds han runt i boxen, så nu blir nästa steg att börja rida honom ute på stallgången innan det är dags för ridning utomhus. Han rör sig strålande fint och lätt, jag är så glad för att vi lyckades köpa honom!
Vi väntar också in vår nya franska åring som heter Chamori, hon skulle ha anlänt som idag, men pga helgdag i Frankrike (gissar att det begränsar lastbilstrafiken?) så kommer hon inte iväg förrän i mitten på kommande vecka, så det dröjer alltså lite till innan hon anländer vilket vi ser fram emot så klart.
Imorgon är det tävlingar och vi har fyra starthästar, som vanligt finns det kommentarer om deras chanser under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Så var det november då, som vanligt så känns det som tiden flyger fram. 
Idag var det som det brukar vara på fredagar, lite lugnare träning och något av en mellandag när det gäller tempon. Dock inte en mellandag rent arbetsmässigt, vi hade många turer och hästar att rida och det var full fart hela förmiddagen. Arbetet flöt ändå på bra och hästarna skötte sig fint.
Strax efter lunch anlände den ena av Himalayas två nya ägare och vi skrev klart alla papper och fixade det formella. Därefter lastades han i Kurres transport och Kurre körde honom till hans nya hem, som ligger bara en kvart från banan. 
När man säljer en häst ska det kännas som rätt magkänsla, att den har kommit till rätt hem. Så känns det verkligen här, jag är jätteglad över hans nya hem med två engagerade ägare. Jag hoppas och tror att det blir toppenbra och de har verkligen fått en fantastiskt fin häst. Jag är också glad för Himalayas skull, han har tröttnat på att vara galopphäst och han är verkligen värd ett nytt liv som ridhäst nu.
Imorgon är det en del raskare träning och så kommer här också kommentarer om starthästarna på söndag!

Väldigt blandad träning idag, vi började de två första turerna med lugnare tempon. Därefter var det en tur med snabbare arbeten och det var tre hästar som gick i den turen.
Perfect Girl Ester gick ensam och hon siktar på Sprintfinalen på Jägersro nästa söndag (den 10e). Hon har verkligen levererat i år med massor av otroligt starka insatser i storloppen och hon borde kanske börja gå ner i form. Av träningen att döma så ser hon dock ut att vara i bättre form än på länge, hon ser helt strålande ut och gör det så enkelt men fort.
Dhakota och Chizhou jobbade tillsammans och egentligen är de ganska omaka, men det var ändå en bra sammansättning. Dhakota är snabb och mer åt sprinterhållet. Även han siktar på Jägersrostart den 10e i Götalandlöpning (korta varianten av Kriteriet). Chizhou är mycket mer av en stayer, men jag tycker det är bra om vi får upp lite mer speed på henne, så att någon gång jobba lite extra raskt är bara bra för att väcka upp henne mer.
Efter den här turen blev övriga turer mellantempo och roligt är att se Beach Road One komma igång mer och mer för varje dag nu efter sin halsoperation. Så himla spännande att se honom tävla igen om ett tag, han har ju tävlat med endast 25 procents luft och ändå gått så pass bra, så hur bra blir han med fullt luftflöde?
Idag var det också startanmälan till nästa onsdag då det igen är tävlingar på Bro Park. Vi har då sju starthästar och det blir en maxad dag helt klart!

Lugn onsdag och det är bra för hästarna med sådana här dagar emellanåt, det ger harmoni och avkoppling eftersom de ganska direkt känner att det är en träningsfri dag. 
Imorgon är vi laddade för träning som vanligt!

Ganska kallt imorse igen och rakbanan hade rejält med klumpar på morgonen. Vi fick ta det lugnare med första turen än planerat, man får lov att anpassa sig efter omständigheterna och framöver lägger vi de lugna turerna först när det är kallare. Efter två harvningar och rejält med solsken så var det en helt annan bana och övriga turer kunde träna på raskt för de som skulle och det gick jättebra.
Idag kom Sandra på mycket populärt besök, lika roligt varje gång hon kommer och hälsar på oss! Hon hjälpte till med allt möjligt, både med åringarna och en massa pyssel i stallet och med hästarna, men allra trevligast var bara att hon var på plats. 
Sandra stod också för dagens roligaste kommentar; Hon kommer gående med Light Treading från walkern och säger: "Är det Lily (Light Treading) eller Anton (Power of Attorney)?
Jag stirrar förvånat på henne och tänker "är hon förvirrad, känner hon inte igen hästarna...?". Då ser jag att hon håller en extra grimma i handen och alltså frågade vems grimma det var.. :) Det missförståndet var ganska roligt får jag säga!
Det blev överhuvudtaget en trevlig och bra dag som avslutades med en hundpromenad runt området. Det enda man önskar nu är att de härligt varma graderna från förra veckan ska återkomma, att det är minusgrader varje morgon är ingen humörhöjare direkt... 
Imorgon är det lunchtävlingar på Jägersro och vi har inga starthästar. Dock laddar vi för tävlingar söndag (Bro Park), nästa onsdag (Bro Park) och nästa söndag (Jägersro), så en lugnare onsdag imorgon passar bra.

Så var det måndag och ny vecka. Lite lugnare på ridfronten idag eftersom vi hade ganska många starthästar igår, så det blev något färre antal turer att rida. Hästarna såg fina ut i lugnare eller mellantempon och skötte sig bra.
Åringarna har nu påbörjat inridningen mer på allvar och det går fort framåt, de är superduktiga!
Efter avslutad träning och fikarast så hann vi jobba vidare på vårt projekt med frisering av manar och efter dagens insats återstår endast fem hästar att göra innan samtliga är prydliga i man, pannlugg och svans.
Måndagar brukar också innebära anmälan och startanmälan och så också idag. På söndag har vi fyra starthästar, varav tre är i finalloppen. Sharp Eye startar i sprint, Haweswater i miler och Shylock i stayerloppet. Samtliga lopp har 75 000 kr i förstapris, så det är fina pengar att tävla om. 
Dessutom efteranmälde vi Mr Tooma Global i Sunday Special och det blir första gången någonsin han testar längre distans, det är 2100 meter. Kan bli spännande att se hur det passar.
Det var också anmälningar både till Bro Park nästa onsdag (den 6e) och där har vi sju hästar anmälda samt till Jägersro (söndag den 10e) och där har vi Perfect Girl Ester i finalsprinten samt Dhakota i Götalandlöpning (korta varianten av Svenskt Kriterium).
Något jag inte skrivit alls om här på sidan är planerna för Timo Nurmos. Igår var det dock ett inslag om det i tv-sändningen så det är väl ändå på sin plats att berätta att han nu är anmäld till Dubai i vinter. Antagningarna är inte klara än på några veckor, men i och med att han står så högt i handicap så borde han ju ha bra chans att komma med.
Det är ett otroligt spännande äventyr som väntar och jag kommer naturligtvis återkomma mer om det vartefter. Det har alltid varit en dröm att få ha starthäst där, så det känns ju verkligen fantastiskt om det blir så.
Imorgon blir det raskare träning igen!

Hemma efter en kall dag, det är inte klokt vad jag har frusit hela dagen trots att vi har haft fullt upp och hållit igång hela tiden. Dags att klä på sig mer framöver helt klart!
Idag var dagen där vi på förhand mest hade outsiderchanser och flera hästar som behövde ett lopp i kroppen. 
Det blev ingen seger idag, men flera hyfsade placeringar och framför allt känns det som att några av dem har god segerchans nästa gång. Så ibland får man ändå vara nöjd med att det lovar gott framöver och se fram emot nästa lopp.
Se närmare kommentarer angående dagens insatser under fliken (Starter &) Resultat.

Glamourfaktorn på dagens arbete var inte direkt skyhög... Det regnade rejält i stort sett hela förmiddagen och man var dyngsur mest hela tiden. Då ska ändå inte jag gnälla som bara är ute begränsad tid, de stackars ryttarna som red flera turer på rad var det betydligt mer synd om.
En hel del raskare arbeten idag och många plusintryck, jag är jättenöjd med dagens träning. 
Även åringarna tränades idag och för första gången så satt Tobias på Double Down och han var jättecool och duktig. Snowfoot har vi precis börjat introducera inridningen för, så det kommer dröja lite till. Det är ingen stress utan varje häst får ta den tid de behöver.
Till fikat idag blev det bubbel så klart. Dessutom en väldans massa godsaker; en jättefin hembakt tårta i Timo Nurmos ära (och med namn på) samt en lika god hembakt äppelkaka. Dessutom dök det upp en massa gott kaffebröd, frukt, kakor mm, det var minst sagt ett digert utbud.
Imorgon är det då dags för nya tävlingar igen och vi har sju hästar till start. Det skulle vara åtta, men vi har tyvärr fått stryka House in Order denna gång. Det är inget allvarligt, men just imorgon kan han inte starta utan det får vänta ett par veckor.
Jag har som vanligt uppdaterat med kommentarer angående deras chanser och ni hittar det under fliken Starter (& Resultat).
Avslutningsvis; kom ihåg att det blir vintertid imorgon och klockan ställs en timme tillbaka! Det innebär en extra timmes sovtid vilket ju känns helt okej... :)

Idag var som ofta på fredagar lite av en mellandag. Mest uppmjukande joggingturer även om några hästar tränade i mera tempon, men inte full fart för någon.
Har jag återhämtat mig efter söndagens seger? Nja, det känns fortfarande helt otroligt och hela veckan har varit i något av ett glädjeskimmer som gärna får hänga kvar ett tag till. Allt känns liksom lite enklare och roligare.
Gällande nya åringen så har vi idag fått besked om att hon lämnar Frankrike på onsdag, så hon borde vara på ingång i slutet av nästa vecka, det ser vi verkligen fram emot.
Imorgon kommer förutom vanlig rapport här även utförliga kommentar om söndagens starthästar!

Härligt höstväder för tillfället, det är precis så här man vill att hösten ska vara med lite lagom varma grader och sedan den där myskänslan med alla fina löv.
Det är ju betydligt trevligare att jobba när det är så här pass bra väder, jag hoppas minusgraderna håller sig långt borta länge!
Idag var det blandad träning åt det raskare hållet för de flesta och hästarna tränade på utmärkt. Roligast var sista turen för dagen då Mr Tooma Global skulle träna ensam och Haweswater ensam då de hade olika träningsrundor. "Tom" som han kallas brukar vara hur cool som helst när han går ensam normalt sett. Bara det att under uppvärmingen får han syn på Haweswater och då börjar han gnägga efter henne, ungefär som en övergiven åring... Hela travvägen fortsatte han gnäggandet högt och ljudligt, man kunde inte tro att det där var en vuxen häst som lät. Lite gulligt ändå! Dock är han så pass proffsig att när han väl ska galoppera så är det fullt fokus framåt, då är det inga tjejer som stör koncentrationen.
Idag har jag som utlovat uppdaterat med nya bilder och det är så klart många bilder på Timo Nurmos från i söndags. Det är också många åringsbilder och så lite andra tävlingsbilder. Kolla in dem under fliken Veckans Bilder!

Idag blev det en lugnare pyssel och fixdag och vi har också hunnit frisera ganska många manar (det är ett ständigt pågående projekt att hålla alla hästar prydliga och fina i manar, svansar mm). Sådana här dagar är så bra för att just hinna med extrajobb och sådant. Dessutom är en lugn dag bra för hästarna, de känner tidigt att det inte är träning och då brukar de ofta ta en powernap och bara varva ner.
Jag hade ju utlovat nya bilder idag, men är just hemkommen från en supertrevlig konsert i Globen med Michael Bublé och nu är klockan närmare midnatt. Så jag får prioritera att sova nu och så kommer bilderna imorgon istället!

Idag var det mestadels raskare träning som gällde. De som gick lite extra raskt var:
Perfect Girl Ester ensam
Bright Light och Australian Open tillsammans
Mr Tooma Global ihop med Power of Attorney
Kew Bridge, Shylock och High Max tillsammans
Label Black och Dhakota ihop
Hästarna såg starka och övertygande ut och ryttarna var nöjda med allihop faktiskt. Utöver dessa så gick ett antal hästar precis snäppet under i tempo och det såg bra ut även där.
Åringarna Snowfoot och Double Down jobbar vidare med tömkörningen och de är mycket duktiga båda två. Varje dag lär de sig nya saker och de har också bra psyke båda två, det märks. Vissa hästar kan vara svåra med nya saker och behöva vänja sig, de här två tar det mesta med ro och är trygga i sig själva, en väldigt viktig egenskap.
Senare idag blev det ett mycket fint tillskott på åringssidan inköpt i Deauville. Auktionen började idag och pågår hela veckan och jag trodde inte på förhand att vi skulle köpa någon häst just idag eftersom de dyraste (och bäst stammade) hästarna går första dagen.
Ända från morgonen har jag fått rapporter om att det var en häst som stod ut från övriga och att det var den som gällde (men troligtvis skulle bli alldeles för dyr). Så det känns ju väldigt spännande att vi ändå lyckades köpa det här fina stoet (nr 63 i katalalogen)! Det är alltså samma auktion som vi köpte Timo Nurmos på förra året. Fredrik Otter skrev en artikel direkt efter köpet om härstamningen, jätteroligt att läsa alla detaljer: https://www.galopptips.se/nyheter/fransk-aring-pa-vag-till-sverige
Imorgon tänkte jag göra en ny bilduppdatering här på sidan!

Nu har ett dygn passerat sedan den här fantastiska segern, men vi är nog fortfarande i ett slags glädjerus. Idag ville jag att vi i stallet skulle göra något extra av dagen. Så vi var lite fler än vanligt i stallet hela förmiddagen för att vi skulle kunna bli klara tidigare. Naturligtvis blev det lyxfika med tårta, men det trevligaste idag var en gemensam lunch för oss ute vid Bro Hofs slott/golfbana när förmiddagsarbetet var avklarat. Så trevlig miljö där (ännu mer på sommaren när man kan sitta ute) och god mat.
Det var roligt att kunna göra något extra tillsammans i all enkelhet.
På morgonen väntade vi med spänning på vilket handicaptal Timo Nurmos skulle få och det blev hela 85 vilket är rejält högt för en tvååring, delat högst rankade tvååring (med Ascot Brass) i hela Skandinavien!
Mycket glädjande också att han har tagit loppet helt perfekt och känns iskall och klar i benen, lika kaxig som vanligt och nästan lite extra pigg och peppad faktiskt. Att han kan gå ett sådant här tufft lopp där han dessutom har problem med fästet i banan och ändå ta loppet så här klockrent känns mycket bra, han är en stark häst på alla sätt.
Nu pågår planer för fullt för honom, men jag återkommer till det senare.
Idag var det också startanmälan till nästa söndag och vi har hela åtta starthästar då, så det blir fullspäckat schema!

Jag vet knappt vad jag ska säga, ord kan inte beskriva den känslan som infann sig när Timo Nurmos passerade mållinjen som vinnare av Vinterfavoriternas Pris. Helt otroligt och jag tror knappt jag har förstått det än...
Att han är en häst utöver det vanliga har jag aldrig tvivlat på, han har agerat som en stjärna från dag ett. Han är superbesvärlig att hantera i boxen och kaxig som få, men proffsig när han tränar. Så hans talang har jag varit på det klara med, men att bara ha ett enda lopp i kroppen och gå ut och vinna ett så här tufft lopp, det var jag däremot inte alls säker på.
Jag vill ge en eloge till Fredrik som inte förivrade sig utan lät honom hitta benen i loppet och bedömde loppet helt perfekt. Jag vill också tacka alla i vårt stall, ordet team används ofta men i det här fallet stämmer det verkligen. Vi har en fantastisk stämning och sammanhållning och alla jobbar hårt och engagerar sig hundra procent i att varje häst ska få bästa möjliga omhändertagande och träning.
Imorgon blir det massor med firande!

Supermysig lördag med en väldans massa ägare på plats under förmiddagen. På fikarasten var det alldeles fullpackat runt bordet och jag tror att alla extrastolar vi har gick åt. Man tänker tillbaka på tiden på Täby Galopp och det pyttelilla fikarummet vi hade, där var vi tvungna att fika i omgångar om vi var fler än 5-6 personer. I vårt rymliga kök på Bro Park kan vi lätt få in 30-40 personer med lite planering, idag var vi 16 stycken så det finns plats för ännu fler.
Träningen var mestadels åt det raskare hållet, de som gick fortast var:
Bright Light, Kew Bridge, Perfect Girl Ester, Dhakota, High Max, Shylock, Australian Open, Label Black och Power of Attorney. Utöver dessa flera som gick precis snäppet under i tempo och jag är jättenöjd med hur starka hästarna såg ut och hur pass lätt och bra de gör sin träning.
Imorgon är det då tävlingar igen och många fina storlopp som rids. Har man möjlighet att ta sig till Bro Park imorgon så rekommenderas ett besök. Vi har två starthästar och jag har uppdaterat med kommentarer om deras chanser och det finns som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Idag var det internationella champagnedagen och då blev det bubbel (Prosecco) till fikat. Trevligt att göra något extra ibland och det behöver inte vara något märkvärdigt egentligen men det ger en liten guldkant på tillvaron,
Dagens träning var av mittemellanslaget, hästarna tränade på så där lagom, dvs varken långsamt eller fort och de skötte sig fint.
Åringarna var ute i parken och övade styrningen i tömkörning och det går verkligen superbra, de lär sig massor för varje dag.
Imorgon är det en del raskare träning och så förberedelser inför söndagens tävlingar!

Idag var det åter dags för öppning av rakbanan. Vi har ju två stycken och under hela sommaren har den vänstra varit stängd och inte varit iordninggjord. Detta är fixat nu med ny sand och uppjämning och den var mycket fin. 
Den högra banan var stängd idag eftersom den fått ligga medan allt regnande pågått, men den bör öppna inom kort igen. När åringar så småningom börjar cantra så är det ju viktigt att vi har två öppna rakbanor så vi kan bestämma att den ena är i första hand för åringar och att de har förtur där. 
Eftersom det då idag endast var den nylagda banan som var öppen så var vi på förhand inställda på att den skulle vara lite lös till att börja med, det kan ju ta några dagar innan ny sand sätter sig. I det fallet har dock regnet varit en stor fördel, all nederbörd har hjälpt till att få banan fin med gott fäste.
Vi tränade på ganska raskt, men höll ändå igen lite med tanke på att den ändå är helt nylagd. Hästarna skötte sig fint och jag tror de flesta var nöjda och glada över att vara tillbaka på rakbanan igen.
I övrigt idag var det mycket på en gång med bl a hovslagare (med många hästar som behövde hållas), veterinärkoll samt provridning av Himalaya. Han borde verkligen hitta sin nya ägare väldigt snart, finare häst är svår att hitta och med stor talang för både dressyr och hoppning. Vet ni någon som söker en ridhäst utöver det vanliga, så är detta hästen med stort H och en utstrålning som få!
Efter en hektisk dag idag så hoppas vi på en något lugnare morgondag.

Idag var det lugnare på träningsfronten och mest arbete med åringarna. De har nu börjat tömköras även ute på området och jobba mycket med styrningen.
I övrigt var det som vanligt lite extra pyssel i stallet. Dessutom var det för andra dagen i rad lastträning av Dhakota inför start på Jägersro den 10 november. Han behöver en hel del övning för allt han ska göra, så det är bra att börja i god tid. Han har hittills skött sig fint och uppfört sig bra.
Imorgon öppnar rakbanan igen, det ser vi fram emot!

Idag hade det torkat upp så pass mycket att det utsatta arbetet med rakbanorna kunde fortsätta och på torsdag öppnar dessa banor igen.
Så det blev endast träning på dirttracken idag och även den hade torkat upp rätt så bra jämfört med igår. Den var dock fortfarande mättad på vatten och ganska packad och stum. När det regnat så mycket som det har gjort så kan de inte harva banan, då blir det bara en enda gegga och ingen bärighet i underlaget. De måste köra med en speciell sorts "plåt" som bara jämnar upp det och packar till det på ytan. 
Inför veckan var det inplanerat raskare träning/snabbjobb idag, men det fick reduceras till canter åt det lugnare hållet. Man får anpassa sig efter förutsättningarna och förhoppningsvis går det att träna på mer i slutet av veckan.
Normalt sett när båda banorna är öppna så tränar vi övervägande på rakbanan, men även en del på dirttracken och detta är mest uppdelat efter hur det passar varje häst. Så idag var flera av våra hästar ute på dirttracken som inte tränat där alls på väldigt länge. Det var för mig roligt att se dem från ett annat perspektiv än man får när man står nära vid rakbanan. När de tränar på dirttracken ser man ju hela banan och man ser dem över upploppet på ett helt annat sätt. På det sättet är träningen på dirttracken mycket mer exakt när man går snabbare, man kan ta tid och man ser var de står konditionsmässigt på ett mycket tydligare sätt. 
Dock har rakbanan andra fördelar som gör att den just nu känns efterlängtad att öppna igen.
Imorgon är det en tävlingsfri onsdag och det innebär lite lugnare med träningen. Vi kommer dock hålla igång litegrann och framför allt jobba vidare med åringarna som fortsätter att göra fina framsteg!

Morgonen inleddes med regn. Sedan blev det ösregn. Därefter lite mer regn. Ja, det var en kort sammanfattning av förmiddagen det.
När vi inledde dagens arbete så var jag inne på att ställa in all träning, det vräkte ner och dirttracken var jätteblöt och geggig. Förra veckan var den ju stängd för sandpåläggning och denna vecka är det rakbanornas tur att fixas så de är stängda. Dock regnade det så mycket att det inte gick att köra ut där med maskiner, så det jobbet fick inställas idag fick vi besked om.
Däremot var det grästräning för tvååringarna och gräset höll fint trots all nederbörd, så där gick det bra att rida. 
Vi gjorde så att vi flyttade träningen till en timme senare (i hopp om att regnet skulle lugna sig) och så gjorde vi en rask genomgång av hästarna. De som ska starta denna vecka eller nästa red vi, de som har lite längre fram till nästa start fick en extra ledig dag idag och ett längre pass i walkern istället. 
Vi brukar träna som vanligt även fast vädret är dåligt, men idag var det exceptionellt faktiskt. Alla hästar som reds fick en varm dusch och ett ordentligt värmande täcke på sig när de kom in.
Strax efter lunch blev det äntligen slut på allt regnande och inför morgondagen ser det bra ut vädermässigt.
Idag var det startanmälan till söndag och vi har då två starthästar och det är Timo Nurmos som startar i tuffa Vinterfavoriternas Pris. För honom är det bara andra starten och en nackdel gentemot de som har gjort några starter. Å andra sidan så gäller det som tvååring att spara på starterna om man vill ha en utveckling till treårssäsongen, så vi tar vad som bjuds här och ser hur långt det räcker. Vi har också Haweswater i Sunday Special, det gäller att passa på nu så länge det är gräs som hon gillar bäst.
Idag var det också anmälan till nästa söndag (den 27e) och vi har då anmält hela nio hästar och ett kval! Det blir en intensiv dag det, jag kan inte minnas när vi senast hade så många starthästar på en och samma dag.

Lugn söndag för både ordinarie personal och hästar. Nu är vi laddade för en ny vecka med träning samt tävlingar söndag. Startlistan kommer ut imorgon!

Lite ovant med tävlingar en fredag kväll, idag lördag var det färre ägare än normalt i stallet. Det var nog många som tog sovmorgon efter en sen kväll på banan igår, men några tappra ägare var i alla fall på plats under dagen vilket alltid är trevligt.
Ledig var för övrigt Tobias idag och det var välförtjänt efter hans nattkörning till Göteborg i onsdags. Så det blev lite andra konstellationer på häst och ryttare idag än vanligt, men det gick fint och träningen gick utmärkt.
Väldigt blandat upplägg idag, några gick raskt, några i mellantempon och så ett fåtal lite lugnare.
Åringarna som jobbat hela veckan fick en arbetsfri helg efter att ha blivit avmaskade igår. Det kan vara bra att man blandar in extra lediga dagar emellanåt, de blir ju en stor omställning för dem när de kommer in i träning. Det är  också jättebra att de kan gå i hagen tillsammans och de är ute väldigt många timmar varje dag vilket gör dem gott.
Gårdagens starthästar mådde bra idag och laddar nu för nästa uppgift. Igår passerade vi vårt bästa resultat någonsin gällande insprungna pengar, ett viktigt delmål på vägen.
När varje år börjar så ställer jag upp en hel massa olika mål som ska uppnås. Där är det viktigt att ha delmål också så att inte själva målen är så långt borta att det blir för svårt. Vissa når man kanske inte, men man måste ju också sikta högt så klart och ha ordentliga målsättningar. Nu jobbar vi vidare mot att passera flera uppställda delmål så här i slutet av året.
Imorgon är det en lugn söndag utan tävlingar för oss!

Hemma efter en lång dag med kvällstävlingar. Sharp Eye var superduktig och vann igen, vilken löpskalle han har! Otrolig surt att inte även House in Order vann, hade han kommit fram i tid så hade han vunnit baklänges faktiskt... Nu blir han trea och flyger fram när han till slut kommer ut sista lilla biten, men mer tydligt än så här kan det inte bli att han satt med alla krafter kvar, så det här var en både imponerande och irriterande insats.
Sedan blev det dramatik när Mr Tooma Global tappar en sko när han ska cantra till start, att få på den igen i ledvolten var ingen lek och förstörde alla hans chanser, så bara glöm det loppet för honom. 
Se närmare kommentarer angående dagens insatser under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon blir det tårta och firande!

Idag en del raskare träning för de som inte startar just denna vecka. Även då en del lugnare tempon och det såg bra ut överlag, de som tränade på såg starka ut hela vägen och gick lätt och även övriga såg fina ut.
För åringarnas del inleddes tömkörningsträningen idag. Först en kort longering och därefter sattes en extra longerlina på och det blev en pedagogisk övning i hur det fungerar. I början blir de oftast lite rädda när de känner linorna bakom sig, men de brukar vänja sig fort. Båda två var jätteduktiga och lärde sig snabbt, de verkar verkligen vara smarta och begåvade hästar som fattar allting fort.
Imorgon är det då dags för tävlingar igen och vi har fem starthästar. Jag har uppdaterat som vanligt med kommentarer angående deras chanser och det finns under fliken Starter (& Resultat).

Kl 01.40 i natt rullade vi ut från Bro Park och var sedan på plats i Göteborg strax efter kl 7 på morgonen. Jag måste verkligen ge en eloge till Tobias som tappert körde hela natten. Jag brukar försöka vara vaken hela tiden som stöd, men vid 3.30-blecket var jag helt slut och somnade ett tag liggande på snedden i sätet.
Resan gick i alla fall bra och Kew Bridge som aldrig rest tidigare skötte sig strålande bra på det hela taget.
Båda hästarna gjorde bra lopp, men utdelningen för detta blev dock klen idag och då är det ju alltid segare när man reser. Här ska vi dock inte klaga, vi har haft väldigt fin utdelning på våra resor under året nästan varje gång.
Se närmare kommentarer om dagens insatser under fliken (Starter &) Resultat!
Under hemresan fick jag några timmars "skönsång" från chauffören som var underhållande men kanske inte av det vackrare slaget... :)
Nu är vi hemma igen och imorgon tränar vi vidare som vanligt.

Nu känns det som att man börjar komma in i de vanliga rutinerna igen efter semestern. Dock märks det att efter bara några dagars frånvaro från skrivbordsarbete så är det mycket att ta igen under den kommande veckan innan man är ikapp. Normalt sett är det alltid flera timmars jobb varje dag med planering av lopp, kommunikation med hästägare och  mycket annat pappersjobb som görs efter ordinarie tid i stallet och nu väntar en hel del arbete på mig.
Idag var det blandad träning och hästarna skötte sig jättebra. Roligt också att åringarna gör så fina framsteg och lär sig allt snabbt och bra. Nu longeras de med sadlar och nästa steg i deras träning blir att inleda tömkörningen..
Imorgon är det dags för tävlingar i Göteborg. Vi har fått stryka Chizhou, men det är inget allvarligt. Hon har startat flera gånger på banor där hon inte riktigt fått fäste och gått och spänt sig och det har satt sig lite i kroppen på henne. Hon är snart redo för start igen.
De som startar är Kew Bridge och Haweswater och eftersom det bara blir två hästar så åker vi med en mindre lastbil och vi kommer köra i natt och vara framme imorgon bitti.
Jag har uppdaterat kommentarer om deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).
Jag har också som utlovat uppdaterat Veckans Bilder, så kolla även in där för lite fina bilder!

Så var man tillbaka igen. Alltid efter en semester (även av kortare slag) så känns det som man varit borta jättelänge när man kommer tillbaka till stallet igen. Det tar en halv dag att hittar rutinerna och komma ikapp och få koll på allt. Märkligt, men samtidigt betyder väl det att man faktiskt har kopplat av litegrann.
Det var träning som vanligt idag och väldigt blandade tempon beroende på när varje häst ska starta, vissa cantrade på ganska raskt.
Denna vecka är det full fart med tävlingar i Göteborg på onsdag samt på Bro fredag kväll. 
Idag var det också anmälningar till storloppsdagen den 20e på Bro Park, det är alltså söndag om knappt två veckor och då kommer vi ha några starthästar, exakt hur många får vi se under denna vecka eftersom några av dem startar då.
Det var väldigt länge sedan vi hade någon bilduppdatering här på sidan, den delen har varit lite eftersatt. Jag hoppas hinna ordna en under morgondagen! 

Mycket tidigt imorgon bitti är det dags för hemfärd igen efter en jättehärlig semester som verkligen har känts välbehövlig. Bara några dagar så här har räckt som ett avbrott från vardagen och ett bra sätt att ladda batterierna för resten av säsongen. Istanbul är en fascinerande stad som jag gärna återvänder till igen.
Självklart missade vi inte Prix de l´Arc de Triomphe som sågs på datorn. Det blev ju tyvärr inte seger för Enable, jag trodde hon skulle vinna överlägset när hon ryckte ifrån men hon orkade inte sista biten och det var förmodligen pga den tunga banan. Vilken häst hon är ändå, hon föll med flaggan i topp!
Imorgon är jag alltså tillbaka i verkligheten igen och rapport kommer som vanligt. 

Idag var det mestadels raskare tempon som gällde för hästarna och enligt alla rapporter så gick det utmärkt, alla verkade mycket nöjda.
Här i Istanbul har vi promenerat i evigheter runt staden och även varit på några museum. Överallt finns det djur, framför allt katter men också lite hundar. Något som är otroligt sympatiskt är att alla verkar ta hand om djuren, det finns stora matställen med torrfoder och vatten bl a. På fik ligger de och sover på stolar och de matas flitigt. Jag skulle ge en katt lite av min smörgås med ost, men den stirrade avmätt på den där biten och såg att undra var skinkan var...
Jag kan tycka att det är jättejobbigt om det är många hemlösa djur i en stad, men här är de väl omhändertagna och integrerade i samhället på alla sätt och det känns toppenbra. Jag googlade lite:
https://minadjur.com/djur/istanbul-ar-katternas-stad-men-vet-du-varfor/
Imorgon rids Prix de l´Arc de Triomphe och hela världen håller tummarna för att superstoet Enable ska få avsluta karriären med ännu en seger och bli historisk. Det loppet rids som lopp 4 kl 16.05 och kan ses på atg.se, missa inte det!
I lopp 6 kl 17.30 som är ett Grupp 1-lopp kommer Beach Road Ones halvsyster Spinning Memories ut och det ska bli väldigt spännande att se hur långt hon räcker där.

Idag var det en mellandag för träningen med mest lugnare tempon för hästarna. När jag inte är hemma som nu så får jag en rapport varje dag när träningen är klar hur det har gått och allt verkar bra. 
Jag vill verkligen hylla hela vårt team, vi har en så bra sammanhållning och alla hjälps åt. Som i onsdags på tävlingarna när våra sex starthästar startade på rad, allt fungerade perfekt tack vare engagemang och samarbete. Att ha roligt tillsammans samtidigt som man lägger ner ett hårt jobb är något som verkligen är viktigt och gör att vi blir sammansvetsade. Att hitta rätt personal är inte alltid så lätt, jag är därför extremt tacksam och glad för hur bra vi har det hos oss!
Igår var det startanmälan till Göteborg på onsdag och där har vi tre starthästar; Kew Bridge, Chizhou och Haweswater. Vilka lopp kom de i då? Jo, naturligtvis tre lopp i rad, lopp 1,2 och 3.
Sedan var det idag startanmälan till Bro Park nästa fredag och där har vi fem starthästar; Eye for an Eye, Light Treading, Sharp Eye, House in Order samt Mr Tooma Global. Här blev det lopp 1,2,3,4 och så ett litet uppehåll till lopp 7 faktiskt.
Otroligt vad vi åker på att ha alla hästar på rad och speciellt i Göteborg dit man ju reser med begränsat antal personer, det kommer krävas ett bra upplägg på förhand, men vi jobbar på det.
Här i Istanbul har jag haft en riktigt slö dag med mycket vila och sol och även promenad i stan både morgon och kväll. Det har varit varmt och soligt idag, men ska bli sämre väder nu framöver och då får det bli mer sightseeing istället. 
Det är en så cool stad, halva staden ligger i Europa och halva i Asien. Vi bor och har ännu bara varit på Europasidan, men planerar absolut för att kolla in den andra sidan också.
Imorgon på hemmaplan blir det en del raskare träning och så tror jag att det anländer en snygg tårta också i Space Dragons färger till fikat.

Morgonen inleddes som vanligt med genomgång av samtliga hästar och gårdagens starthästar mådde fint och verkar ha tagit sina lopp utan problem.
Efter det vanliga stallarbetet med fodring, mockning och utsläpp av hästar så påbörjade vi dagens träning. Idag var det grästräning för tvååringarna och första turen reds då där i raskare tempo och de såg strålande fina ut allihop.
Det var goda tempon mest hela förmiddagen och hästarna skötte sig fint. Jag missade sista turen, men fick rapport om att även den gick bra.
Efter att dagens ridning var avslutad så jobbade de med åringarna som lär sig fort. De longeras och vi har också påbörjat lite andra övningar som spolbås och att ta in dem på skoplatsen och öva att stå där mm. Det är viktigt att man tar sig tid och att de på ett lugnt och pedagogiskt sätt får vänja in sig vid allt som är nytt.
De går i hagen tillsammans och är redan väldiga bästisar, så det är en del gnäggande när den ena är iväg och tränar medan den andra är kvar i hagen.
Nu är jag på plats här i Istanbul, jag har aldrig varit i Turkiet tidigare. Vi anlände tidig kväll, så än kan jag inte säga så jättemycket om staden, men den gör ett väldigt mäktigt intryck med otroligt mycket folk (här bor över femton miljoner människor!). Det blir spännande att kolla in allt mer imorgon!

Vilken härlig dag det blev med en fin seger och två andraplatser! Stark insats av Space Dragon som gick ut i hög silverklass och det var ett rejält kliv uppåt för honom. Han har inte startat på länge, men trots det visade han klass och vann ganska klart. Jag är faktiskt väldigt imponerad av honom, han är en bra häst som kan ta ytterligare kliv uppåt framöver.
Se närmare kommentarer om dagens duktiga starthästar under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon inleder vi dagen som vanligt med träning, men sedan kommer jag strax före lunch åka iväg på några dagars semester för att ladda batterierna lite inför resten av hösten. Planen hela sommaren har varit att åka iväg några dagar när det fanns en lucka, bara det att det blev aldrig någon lucka alls. Det har varit fullt upp hela tiden. Nu är det inga tävlingar denna helg samt att vi har haft många starthästar denna vecka, två på Jägersro i söndags och sex stycken idag. Så det känns som ett bra läge att komma iväg och jag är hemma igen redan på måndag morgon. Det blir faktiskt en resa till Istanbul och jag har aldrig varit där, så det ska bli spännande.

Idag var det en del snabbare träning för några av hästarna, samtidigt som morgondagens alla starthästar tog det lugnare. De som tränade på raskare var:
Light Treading, Bright Light, Mr Tooma Global, Sharp Eye, Label Black och Chizhou
Dessutom precis snäppet under i tempo för House in Order, A Ragman, Power of Attorney och Timo Nurmos
Hästarna såg fina och starka ut och skötte sig utmärkt.
Det var också dags för att testa longering för våra nya åringar Snowfoot och Double Down. Vi brukar alltid vara två stycken som hjälps åt, en som står i mitten och longerar som man brukar göra och så en som springer bakom och manar på så de förstår vad de ska göra. De fattade ganska direkt hur det gick till och både och travade och galopperade i båda varven.
Det är ju alltid så roligt att få se dem röra sig lite mer organiserat än vad de gör ute i hagarna, man börjar tänka på hur det kommer se ut när de så småningom kommer galoppera under ryttare. Att följa dem så här från början är alltid lika roligt och vi är supernöjda med våra inköp som känns väldigt mycket som två fynd!
Imorgon är det dags för tävlingar igen och jag har uppdaterat med kommentarer angående deras chanser, finns som alltid under fliken Starter (& Resultat)

Så var det måndag och ny vecka med mycket att göra. Dagen efter resa är det alltid lite efterarbete som behöver göras, transporten ska städas och fixas samt all uppackning av grejer vi har med oss. När man kommer hem mitt i natten så orkar man inte riktigt ordna allt det där då utan det får vänta till morgonen efter.
Annat som var extra jämfört med förra veckan är att vi nu har våra nya åringar att ta hand om och vi hyr två boxar i annat stall för att få plats. Det brukar ta någon dag innan man hittar det rätta, optimala arbetssättet att sköta hästar som inte står i vårt ordinarie stall. Det ska ju släpas dit både foder och skottkärra för mockning mm varje dag, så det gäller att organisera det på ett bra sätt.
Angående arbetet med åringarna så tycker jag inte man behöver kasta sig ut och slänga på dem en sadel, det är bättre att de får mentalt landa lite först. Igår var de ute på en liten promenad, idag var de ute i hagen tillsammans hela förmiddagen och de verkar trivas fint ihop. Imorgon tänkte vi börja introducera longering och det ska bli spännande att se dem röra sig liter mer.
Dagens vanliga träning gick bra även om det totalt spöregnade stora delar av förmiddagen och då menar jag verkligen spöregnar. Det var som en vägg av regn när det var som värst, galet mycket! Rakbanan höll utmärkt trots så mycket nederbörd, dirttracken klarade sig klart sämre trots att det är likadan sand på båda banorna. Det är något att fundera över för de banansvariga inför höstregn och kommande vinter, att få till banor som tål vatten och tillåter genomrinning ordentligt.
Imorgon är det en del raskare träning igen.

Två bra insatser och man får vara nöjd med dagen. Så klart vill man alltid vinna och det kändes som att båda hade kunnat göra det med lite mer tur med loppuppläggen.
Perfect Girl Ester låg på för mycket när den andra hästen i front reds hårt från start och vi serverade det till köhästarna som gick förbi sista vägen. Trots ett för hårt utgångstempo så håller hon heroiskt och blir trea, inte långt slagen. 
Haweswater avslutar som vanligt snabbt och blir tvåa, men vinnaren hade redan stulit loppet och dragit iväg. I det läget är det väldigt svårt att bedöma när man ska börja avancera och vi får ändå vara mycket nöjda med att hon hann passera alla andra.
Roligt att båda gjorde bra lopp och fungerade på en för dagen ganska geggig och vattnig bana som oroade oss lite på förhand.
Jag har uppdaterat som vanligt med mer utförliga kommentarer om dagens insatser och ni hittar det under fliken (Starter &) Resultat.

Det blev en lång dag det här, men en bra dag!
Morgonen började med träning tidigt, lite av en specialdag där mockningen gjordes en del under tiden och det sista när alla hästar var färdigtränade. Detta för att vi skulle ha hunnit rida så många som möjligt innan visningen av åringarna började. Jag hann se de flesta hästarna innan kl 9, men de som var kvar att träna efteråt hann jag också se genom att åka ner precis när de skulle träna och så tillbaka direkt. Genomförbart tack vare att auktionen hölls på Bro Park och det var nära emellan.
Den här morgonvisningen är bra tycker jag. Där visas hästarna i nummer ordning sex hästar i taget när de går runt tillsammans i en större volt. På så sätt fick man enkelt en överblick av samtliga hästar på ett smidigt sätt. Sedan är det klart att man tittar närmare och noggrannare på hästar man är genuint intresserad av, men det känns skönt att veta att man inte har missat någon som stack ut som en extra fin individ.
Det blev sedan två inköp för oss och jag är otroligt nöjd med båda dessa hästar. 
Nr 27 heter Snowfoot och pappa är fina Footstepsinthesand. Att ha utländska och dokumenterat bra hingstar som pappor på svenskfödda avkommor har ju varit ett vinnande koncept i väldigt många fall.
Han har allt man ska ha; snygg och välbalanserad i kroppen, korrekt i benen och ett klassigt och coolt psyke. Skrittar och rör sig precis som man vill att de ska göra, lätt och fint. En häst jag verkligen fastnade för direkt när jag såg honom.
Han har också en bra uppfödare i Sigfridssons som i år verkligen har slagit igenom med massor med framgångar vilket är dem väl unt då de har gjort en ordentlig satsning på avel.
Ärligt talat så trodde jag han skulle bli minst dubbelt så dyr som han blev, 105 000 kr är ett rent fynd!
Nr 28 heter Double Down (och kallas för Frankel!) och honom såg vi för några dagar sedan då vi besökte Eva Isacsson-Sjunessons stuteri och kollade in alla åringar där och han framstod direkt som en högintressant häst som vi förmodligen skulle kunna köpa till ett bra pris.
Hans mamma Double End var tidig, snabb och bra och hade 81 i hcp och fina insatser i flera storlopp. 
Han är en mindre och kraftfull typ som nog blir ganska tidig och hans bästa egenskap är hur bra han rör sig, skritten är femstjärnig. När man ser en häst skritta så säger det väldigt mycket om hästens förmåga att röra sig, det visar på smidigheten och motorn bak. Vi fick honom för endast 20 000 kr och även där var det klart under vad han borde kosta, till stor glädje för oss så klart.
Båda dessa hästar kommer säljas i andelar om tio procent och uppåt och försäljningen av andelarna har redan börjat. Är man intresserad av att veta mer eller vara med så kontakta Caroline snarast möjligt då vi jobbar på att sälja klart dem så snabbt som möjligt.
Utöver dessa så bjöd vi större pengar (300 000 resp 350 000) på två hästar, men som drog iväg i pris för mycket för att det skulle kännas som rätt pris. Det kommer fler auktioner utomlands framöver också och då kan man köpa där istället.
Under dagen har nu morgondagens starthästar åkt till Malmö och resan har gått bra. Imorgon bitti flyger jag ner (och hem) för att vara med på tävlingarna naturligtvis.
Jag har uppdaterat med kommentarer angående deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Fredagar brukar ju vara något av en mellandag när det gäller träningen och det blev just mellantempon idag för de flesta.
Efter träningen var avslutad var det fullt fokus på auktionen eller rättare sagt visningen av åringarna inför auktionen imorgon. Så skönt att den är på Bro Park i år och att allt ligger så nära, det var ju bara att ta sig upp till gäststallarna och börja kolla in hästar. Vi hann med ganska många idag, men mest blir det imorgon då visningen börjar redan kl 9. 
Vi kommer börjar rida tidigt imorgon och inleda med raskare träning, på det sättet hinner jag se de allra flesta hästar innan det är dags att koncentrera sig på åringar iställlet.
Vi ska ju också resa till Jägersro imorgon med Perfect Girl Ester och Haweswater för start på söndag. Tobias och Malva kommer åka vid lunch och eftersom jag behöver vara med på auktionen så flyger jag till Malmö tidigt på söndag morgon istället.
Rapport om allt kommer imorgon! 

Så var det en ny träningsdag och fem turer med ganska många hästar i varje tur reds. Lite fler på rakbanan än på dirttracken, men det var som vanligt en mix och jag tycker det fungerar utmärkt så. Mestadels lite raskare tempon som gällde idag och hästarna skötte sig mycket bra.
Idag var det också startanmälan och med ett nyutskrivet maidenlopp så har vi på onsdag sex starthästar i fem olika lopp. När startlistan kom så höll jag tummarna för att de tre lopp där vi inte hade starthästar skulle ligga lite lagom så där emellan, så vi får bra tid till sadling. 
Började kolla första loppet; ingen starthäst, andra loppet; ingen starthäst. Jaha ja, nu kommer de komma på rad alltså... Ja, mycket riktigt så låg det tredje lopp vi inte hade häst i allra sist, så alla våra hästar går i loppen efter varandra (lopp 3,4,5,6 och två stycken i lopp 7). Planering av dagen är redan påbörjad, här måste allt styras upp på minutschema för att det ska fungera bra för hästarna och att alla förberedelser och sadlingar ska gå smidigt.
På eftermiddagen idag hade vi en timmes telefonmöte i Tävlingskommittén som jag är med i och nu börjar tävlingskalendern med datum för tävlingar ta form. Efter många möten, förslag och förhandlingar så verkar det som att en plan nu i stort sett är i hamn. Nu börjar det också se bra ut med ett fint "flow" i kalendern så det finns tävlingar med en bra regelbundenhet. Och ni som undrar, ja det är inlagt vintergalopp i planeringen! Jag återkommer med mer detaljer när det är klart att publicera.
Imorgon tränar vi vidare och det är också dags att gå och kolla in åringar inför auktionen på lördag, redan imorgon börjar visningen!

En lugn dag när vi för en gångs skull inte hade några lunchtävlingar att vara med på.
Bara väldigt lite ridning, men desto mera pyssel och fix i stallet, bra att hinna med sådant där extra som verkligen behövs men som man inte alltid hinner med. Jag gillar verkligen när det är ordning och reda, därför står storstädning och organisering högt på priolistan när det finns tid över.
Imorgon är det träning som vanligt samt startanmälan till kommande onsdag på Bro Park!

Betydligt trevligare grader idag, än finns det hopp för en trevlig höst och inte att vi går direkt till vinter. Vid lunch var det till och med sol och riktigt mysigt väder.
Idag var det mestadels raskare träning som gällde för de flesta. De som gick fortast var:
Haweswater ensam på dirttracken i ett extra raskt tempo som ökades lite ytterligare över upploppet.
Perfect Girl Ester gick även hon på dirttracken och snabbjobbade ensam lätt i hand.
Shylock och Space Dragon tillsammans på rakbanan.
Approach ensam på dirttracken i ett något längre arbete.
Sharp Eye och A Ragman tillsammans på rakbanan.
Power of Attorney reds på dirttracken och började i hyfsat raskt tempo som sedan ökades mer och mer hela vägen.
Kew Bridge och Australian Open tillsammans på rakbanan.
Hästarna tränade fint och såg starka ut. Utöver dessa så var det flera som gick precis snäppet under i tempo och det blev en bra träningsdag.
Vår chiropraktor var också på plats och jobbade med en del hästar, det är viktigt att hålla efter dem regelbundet. Vi har ett bra upplägg tycker jag där hästarna jobbas med i förebyggande och uppmjukande syfte.
Efter diverse annat pyssel i stallet och med hästarna kunde vi så småningom bege oss hemåt och vara nöjda med dagen, den känslan är alltid så bra.

Imorse åkte vinterkläderna på och det rejält. Tre minusgrader på morgonen, hallå det är fortfarande september! Det skulle ju egentligen fortfarande kunna vara sensommar enligt kalendern och frost och fruset ska det ju definitivt inte vara nu, helt hemskt! Det var ju inte det ideala sättet att börja en ny vecka på (tycker jag som avskyr kyla), vi får hoppas varmare grader återkommer inom kort.
Det var vanlig måndagsträning idag, inga jättesnabba tempon utan mer åt det lugnare hållet eller lite mittemellan. Hästarna skötte sig i alla fall fint och imorgon blir det raskare träning igen.
Startanmälan idag till på söndag på Jägersro och då har vi Perfect Girl Ester i Scania Sprint som ju är ett större lopp för ston. Vi har också Haweswater i ett amatörlopp där hon bär högre vikt och det är Malva som rider henne. 
Planen var att även ta med Sharp Eye, han var anmäld i ett lämpligt lopp där och har fin form. Dock har han varit besvärlig de gånger han transporterats sedan vi köpte honom, så i lördags gjorde vi en provlastning. Jag trodde nämligen att det kanske berott på att han rest ensam och att i sällskap skulle det inte vara några problem. Det var fel...
Vi lastade in honom med sällskap för en kort runda ut på vägen för att testa en sväng. Han gick snällt in och stod lugnt i transporten. Michael körde bilen och jag satt med i framsätet och övervakade via tv-monitorn vi har så man kan se hästarna ordentligt. Han stod hur lugnt som helst- i ungefär tvåhundra meter... Sedan började han hoppa runt och även uppåt och jag fick kasta mig in bak i transporten för att lugna ner honom. Det blev en snabb vändning tillbaka och som tur var gick det bra, men några tävlingsresor för honom lär dröja...
Idag har det också varit anmälningar till nästa onsdag (den 2a) och vi anmälde där Space Dragon, Approach, Shylock, Australian Open och Kew Bridge, så det lär bli en maxad dag för oss med många starthästar på ganska få lopp för dagen.
Imorgon hoppas vi på lite varmare grader, man ska inte behöva använda vinterjacka redan nu.

Vilken trevlig Stockholm Cup-dag det blev. Massor med publik, en halvtimme innan första loppet var kön till entrén hela vägen ut till bilvägen och nästan hundra meter på den vägen och det i tredubbla led! Detta måste ha varit det största publikantalet sedan invigningen.
Sedan var det också väldigt trevligt ordnat med massor med olika små tält och bord där det såldes och visades saker, det fanns något för alla. Dessutom foodtrucks och artistuppträdanden mm, men samtidigt var ändå galopptävlingarna i fokus hela tiden vilket är viktigt. När det anordnades Markoolio-konsert förra året så kom det massor med barnfamiljer för att se honom, men struntade fullständigt i hästarna. Då är det ju ingen mening alls med arrangemanget, vi vill ju att folk ska upptäcka vilken fantastisk sport galoppen är. Idag blev det hellyckat!
Man behöver inte vara megaexpert för att förstå att vi fick se något helt extra när Square De Luynes vann Stockholm Cup i joggingstil, vilken stjärna han är! Dessutom har han verkligen blivit cool, som unghäst syntes mycket nerver men han verkar ha blivit en helt annan häst nu med ett enormt självförtroende. Efter segern tog han ett extra varv och till tonerna av "Hip to be Square" kom Square de Luynes värdigt skrittande mot vinnarcirkeln med en utstrålning som få, en verklig wow-upplevelse!

En extra härlig lördag idag. Hästarna tränade mycket bra och såg fina ut i en hel del raskare tempon, mestadels på rakbanan men även några på dirttracken.
Det var en hel del ägare på plats idag och vid fikat blev det både bubbel och tårta (vi har blivit bortskämda med tårta i flera dagar i rad nu av olika snälla ägare).
Dessutom sken solen och det blev ett riktigt mysigt väder efter flera dagar med apkyla (igår var det nollgradigt på morgonen och man ville bara emigrera till varmare breddgrader...).
Hela dagen var som en skön avslappnad känsla av att vara väldigt nöjd efter en intensiv och lyckad vecka.
Imorgon har vi inga starthästar för ovanlighetens skull. Så klart vill man ha starthästar med i de stora loppen, men nu blev det inte så denna gång av olika anledningar, så då får vi njuta av en dag som publik och bara ta det lugnt.

Är så otroligt glad för Timo Nurmos debutvinst idag! Han är en så fin häst som vi har så höga förväntningar på framöver, så det känns jätteroligt att han kunde vinna direkt i debuten. Nu blev det lite onödigt spännande då han var väldigt grön i loppet och det såg inte ut som att han skulle hinna fram förrän sista biten, han gjorde en verkligt stark avslutning.
Det känns naturligtvis också väldigt roligt att vi har hittat formen på stallet och tagit fyra segrar på en dryg vecka. 
Är mycket nöjd med dagen och så klart veckan i stort med House in Orders fina seger. Jag har uppdaterat kommentarer om dagens kval och starthästar och ni hittar detta som vanligt under fliken (Starter &) Resultat, så kolla in där för mera utförlig rapport.
Imorgon blir det både tårta och bubbel till fikat!

Idag blir det ett kortare inlägg här och ett längre imorgon istället. Man är inte jättepigg efter många timmar i transport och sedan jobb hela dagen idag.
Nu gäller det att ladda om till tävlingarna imorgon kväll och det går ju så klart lättare när det gått så bra som det gjorde igår.
Jag har uppdaterat med kommentarer angående morgondagens starthästar och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Vilken härlig seger och vilken häst han är House in Order! Trots att han inte startat sedan i maj och en extra lång distans på en bana med uppförsbacke så är han bara bäst och går ifrån starkt sista biten till en ganska lätt seger med dryga två längder. Det är faktiskt väldigt tappert och bra gjort av honom utan lopp i kroppen i ett sådant kraftprov.
Vi har alltid haft stor tro på honom, att det finns mycket utveckling i honom och det här var ett kvitto på att han är på väg att bli den häst vi tror han kan bli framöver. 
Det här var ju ett lite större lopp och även om vi blev superglada direkt när han gick i mål så tog det faktiskt en stund in glädjen riktigt sjönk in helt. Fasiken han vann faktiskt det här!
Nu är vi på väg hem efter att ha hamnat i lite köer och annat på vägen hem och bör vara på Bro Park strax efter kl 22. Hemresan går ju alltid så mycket lättare när det gått bra och även om vi nu är lite senare än tänkt så känns det helt okej.
Jag har uppdaterat kommentar om House fina insats idag och ni hittar detta som vanligt under fliken (Starter &) Resultat.
En sak till vill jag också säga, en stor eloge till ledningen på Övrevoll som verkligen är serviceminded och hjälper till med allt möjligt, smått och stort. Inget är svårt och engagemanget är hundra procent, hade alla sådan bra inställning vore det lätt i livet. 

Vi sitter i skrivande stund i hästtransporten på väg mot norska gränsen och sedan till Övrevoll. Precis som de senaste resorna så är det Tobias som kör en tvåhästarsbil och vi ska enligt beräkning vara framme vid banan strax före kl 20. 
Vi har bara House in Order med oss, annars brukar det oftast vara två eller flera hästar som startar. Denna gång fanns dock inget passande lopp för någon annan häst samt att House (som är hingst och själv tycker han är bäst i världen) är lite knepig med andra hästar och mopsar sig gärna. Så det kanske ändå är lugnast att han åker ensam faktiskt.
Tobias går nu under namnet "Popcornkungen" efter morgonens insats. När vi ska ut och resa brukar han poppa en hel stor påse (typ Icapåse) full med popcorn, tillräckligt för en mindre armé ungefär. Imorse efter någon timmes arbete i stallet fick han ett sms hemifrån: "Glömde du möjligen påsen med popcornen på biltaket när du åkte? Det ligger popcorn över hela uppfarten..."
Snyggt jobbat där! :)
Dagens träning gick bra och det var mestadels raskare tempon idag. Från denna vecka är det nya rutiner gällande dirttrackens harvningar. Tidigare i år har det bara körts med vält hela tiden, men nu är det bara harv utan vält på morgonen och från och med 9.30 är välten på. Det gör att man kan välja, vill man ha en lite djupare bana åt sin häst så rider man tidigt, vill man ha banan mer packad så rider man sent. Så här har vi gjort tidigare och det har fungerat bra. Det gör också att banan inte bara packas hela tiden med välten, naturligt kommer den få lite mer svikt och bli mindre stum. Sedan blir det säkert ännu bättre efter den här sandkompletteringen, då kommer de nog få lättare att göra den exakta skötsel som behövs.
Jag har nu uppdaterat kommentar om morgondagens start och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Så var det måndag och en ny vecka igen. Stockholm Cup-veckan. Tidigare år har det inneburit tävlingar fredag kväll, auktion på åringar lördag och tävlingar söndag.
I år har dock auktionen flyttats en vecka senare till lördagen efter. Både bra och dåligt enligt mitt tycke.
Det har varit tidigare väldigt stressigt, speciellt för oss tränare som ska hinna med allt under dessa tre dagar, att kolla in åringar för köp kräver en hel del tid. Samtidigt har ju alla varit på plats i Stockholm under den här helgen medan den nuvarande auktionslördagen har tävlingar på Jägersro dagen efter vilket inte är optimalt.
Dagen på Jägersro (den 29e) anmäldes idag och vi kommer åka dit med någon eller några hästar, vi får se senare under veckan hur många det blir.
Vi inleder dock veckan med en tur till Norge dit vi åker imorgon för lunchtävlingarna på onsdag. Rapport från resan samt morgondagens träning kommer så klart imorgon.


Härlig lugn söndag för både hästar och ordinarie personal. Nu är vi laddade för en ny vecka!

Imorse var det endast fem grader när jag åkte hemifrån på morgonen. Hösten kan vara väldigt mysig, men det var lite väl kallt faktiskt. Att börja morgonen med mössa på när vi bara är i september känns lite tidigt... Sedan blev det i och för sig betydligt varmare och trevligare under dagen när solen väl tittade fram.
Blandade tempon med en hel del raskare träning både på rakbanan och på dirttracken stod på programmet. Hästarna skötte sig fint och hela arbetsdagen flöt på utmärkt. 
Det blev en väldigt trevlig fika idag med många ägare på plats och vi fick också ett extra firande då en jättegod tårta till Shylocks ära dök upp. 
Efter en lång period med tävlande och resande så är det faktiskt en ledig söndag som äntligen står på programmet imorgon. Det behövs verkligen och är något att ta vara på på bästa sätt. Sedan är vi laddade inför en ny intensiv vecka!

Nästa vecka blir det ett intensivt tävlande. Visserligen har vi förmodligen ingen starthäst på Stockholm Cup-dagen, men vi har däremot startande både onsdag och fredag.
Onsdag är det lunchtävlingar på Övrevoll och vi har där House in Order i ett bättre handicaplopp med bra prispengar, startlistan kom ut igår. 
Idag var det startanmälan till Breedersdagen nästa fredag. Där har vi flera starthästar samt Eye for an Eye som kvalar. De som startar är Haweswater och Chizhou i samma lopp, Mr Tooma Global i Breeders Sprint och så Timo Nurmos som gör spännande debut. Det ser vi fram emot!
Dagens träning var mestadels åt det något lugnare hållet även om det var några hästar som tränade på lite mer. Mer tempon blir det imorgon.
Idag har Wolfram gjort klart jättefina bilder från tävlingarna i onsdags. Jag kände när de kom att en bilduppdatering vore rolig, så nu finns nya bilder från tävlingsdagen uppdaterade. Ni hittar dem som vanligt under fliken Veckans Bilder.
Imorgon tränar vi vidare, men ni som redan nu har ledigt önskar jag en trevlig helg! 

Något jag missade att skriva om igår var dirttrackbanan. Mycket glädjande att den var betydligt bättre igår och att loppen kunde vinnas från alla positioner för första gången på väldigt länge.
Lätt för mig som vann två lopp att hylla banan? Jovisst, men det är absolut inte anledningen och dessutom så hörde jag minst tio personer som var jätteglada över den stora förbättring som var igår. Jag tror alla kunde se att det var en stor förändring i hur loppen vanns. All cred till de som sköter banan och som nu åtgärdat den på ett positivt sätt!
Idag var det grästräning på morgonen för tvååringarna och vi passade så klart på att träna där vilket gick mycket bra. Övriga hästar tränade på rakbanan eller dirttracken, det var ungefär hälften på varje bana. Hela dagens träning gick utmärkt.
Gårdagens starthästar mådde bra och hade tagit sina lopp fint. Vid fikat idag blev det både tårta och bubbel, så här borde det vara varje dag! Man får se till att fira vid varje tillfälle man kan, det är en viktig del att njuta av framgångarna och särskilt som det är så mycket jobb och slit till vardags.
Något annat som var igår och som sätter mycket i perspektiv var den 11 september. Jag tror de flesta som var i hyfsat vuxen ålder den där dagen för 18 år sedan kommer ihåg var de var någonstans när nyheten kom att första planet kört in i World Trade Center. 
Det här med terroristattacker blev så enormt mycket mer påtagligt från och med då och den dagen förändrades livet för evigt för ett oändligt antal anhöriga till offren vars liv tog slut.
Ens egens vardagsproblem känns futtiga när man tänker på den dagen 2001, den kommer jag aldrig att glömma.

Härligt med två segrar idag! Alla hästar var på pengar, där var vi nöjda med några och mindre nöjda med en annan. Se närmare om varje häst under fliken (Starter &) Resultat.
Vi får i alla fall glädja oss åt att Shylock nu har tre raka segrar, det är faktiskt inte helt enkelt att ta. Vi glädjer oss också åt att Sharp Eye går från klarhet till klarhet och tog här andra segern på fem starter (i övriga tre starter har han varit tvåa, trea och fyra). Två segrar på en dag med fem starthästar värmer så klart lite extra!
Imorgon blir det lite extra firande vid fikat!

Varje dag har jag gjort en planering för dagen med tider för ridningen samt allt annat jobb som ska göras. Vi inleder alltid morgonen på samma sätt med fodring, tempning och kontroll av hästar och utsläpp i walker och hagarna samt all mockning.
Dagen inleddes precis som vanligt men vid 6.45 skulle Bright Light lastas. Han har nämligen haft bekymmer med sin ena testikel som suttit uppe i kanalen. I början av säsongen störde den inte honom, men nu har den suttit så den har klämt honom (kan bara gissa hur ont det har gjort...) och idag var det äntligen dags att få bort den och göra en kastration.
Bara det att han blåvägrade att gå på transporten... Vi var till slut fem personer som kämpade för att truga upp honom och efter väldigt länge som det kändes (var kanske drygt en halvtimme) så lyckades vi sakta men säkert få honom att ta ett steg i taget och till slut komma upp i bilen. Hästar kan vara enormt envisa när de sätter den sidan till!
När han väl kom iväg så låg vi kraftigt efter i tidsschemat, men det var bara att jobba vidare och göra stallarbetet vartefter under förmiddagen.
Träningen gick bra och det var en del snabbare arbeten idag, samtliga på rakbanan. En tur reds på dirttracken, men de höll sig i något lugnare tempo.
Apropå dirttracken så flyttas alla lopp den 11 oktober till gräs då arbete med att lägga på sand på dirttracken ska göras. Den sanden behövs av två anledningar. Den ena är att vid vintergalopp behövs lite mer sand för att det ska fungera. Dock skulle vi ändå oavsett behöva en påläggning då kontroll har visat att det behövs mer material för att kunna sköta banan som man ska. Så detta är mycket välkommet!
Senare på eftermiddagen var Bright Light tillbaka i sin box, lastningen på hemvägen gick betydligt smidigare. Skönt att ha den här kastrationen klar och det ska bli spännande att se honom nu så fort han kan sättas igång igen om en dryg vecka.
Imorgon är det dags för tävlingar igen. Space Dragon visade vid senaste jobbet att han behöver ett par veckors ytterligare träning innan han är klar, så han stryks. Då återstår fem starthästar och jag har uppdaterat kommentarer angående deras chanser, finns som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Så var det måndag och ny vecka. Den inleddes med regnskurar under morgonen, då och då öppnade sig himlen och det fullständigt vräkte ner i några minuter för att sedan nästan helt sluta. Stackars ryttare och hästar hade precis ridit ut en tur när det allra värsta ösregnet drog igång och trots att inte heller det varade länge så var de fullständigt dyngsura när de kom tillbaka till stallet efter turen. Tur att det finns torktumlare! För hästarna blev det en dusch med varmvatten så de inte skulle stå och bli kalla.
Dagens träning var av det blandade slaget med mestadels mellantempon och dagen flöt på utmärkt även om vi hade mycket att göra. 
Idag var det också anmälningar till Stockholm Cup-helgen nästa vecka då det är tävlingar både fredag och söndag. Det ser ut att bli två mycket högkvalitativa dagar med många fina hästar på anmälningslistorna! För vår del är det främst fredagen som gäller då det är Breedersdagen, vi har en hel del hästar anmälda i lite olika lopp där.
Imorgon tränar vi vidare!

Nu är vi hemma igen efter ett intensivt dygn. Jag och Tobias träffades i stallet kl 1.45 imorse (eller snarare i natt...), packade in grejer och hästar (som lät sig lastas helt exemplariskt) och kom iväg kl 02.15. Vi var framme kl 7.35 efter en rast och två mycket korta stopp på vägen. Det går faktiskt rätt smidigt och relativt snabbt att köra till Göteborg och speciellt med en tvåhästars-lastbil.
Efter en promenad med hästarna och fixande av boxar och foder så blev det frukost och vila ett par timmar både för dem och oss.
Sedan drog tävlingarna igång och alla rutiner som vanligt inför start. Båda hästarna gjorde egentligen bra lopp även om Chizhou inte fick utdelning för det, hon var först utanför pengar men bara tre längder från seger. Då ska man veta att hon inte alls fungerade på banan och det tog halva loppet innan hon ens kom igång. Haweswater gör som vanligt en kämpainsats, hon blir tvåa efter ett starkt upplopp och lite irriterande bara hals från segern.
Se närmare kommentarer angående deras insatser under fliken (Starter &) Resultat.
Någon timme efter vårt sista lopp, när hästarna hunnit återhämta sig lite så kom vi iväg hemåt. Även om vi nu var i stallet på Bro rekordtidigt (strax efter 20.30) så är man ju inte så pigg efter ett dygn med sömn enstaka timmar här och där. Då har jag ändå bara suttit i passagerarsätet, Tobias har tappert kört hela vägen fram och tillbaka.
Imorgon tränar vi precis som vanligt! 

I skrivande stund är jag hemma och ska snart äta middag och sedan försöka hinna sova ett par timmar. Vi kommer resa under natten till Göteborg, siktar på att lasta strax före kl 2 i natt. Då är vi framme tidig morgon och hästarna får på sig det antal timmar de behöver för återhämtning. Så här har vi gjort vid de resor vi gjort till Göteborg i år och det här fungerat bra. Det är ju en betydligt kortare resa än till Jägersro, där åker vi alltid dagen innan.
En stor fördel med detta upplägg är att de äter middag hemma på kvällen först och kan ta det lugnt där. En nackdel så klart att lasta mitt i natten, men sedan väl framme så serveras de frukost och får vila under förmiddagen.
Jag har uppdaterat med kommentarer angående morgondagens chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).
Dagens träning gick utmärkt och hästarna skötte sig fint i blandade tempon, men mestadels åt det raskare hållet. 
Vi har också förberett det mesta inför lastningen så det går smidigt och raskt i natt när vi anländer.
Nu hoppas vi på en bra dag imorgon!

Idag tog jag en ledig dag (även om ledig innebar en hel del skrivbordsarbete). Det var en lugnare dag i stallet och efter en lång och intensiv period inklusive flera resor med hästar (eller Fullmäktige) så har jag börjat känna mig minst sagt trött. Vi kommer dessutom resa till Göteborg under natten mellan lördag och söndag, så det kändes ganska nödvändigt att få sova ett par extra timmar och ladda batterierna. Man gör ett bättre jobb med återhämtning emellanåt.
I stallet var det som sagt lite lugnare och jag fick rapporter under dagen om att allt var bra och att träningen som var mest åt det lugnare hållet hade gått helt enligt plan.
Som utlovat har jag nu uppdaterat med nya bilder idag. Jag hade en plan på en hel del träningsbilder av mer modest kvalitet som jag tagit själv. När jag såg Wolframs fina bilder från tävlingarna så övergav jag snabbt den idén och nu blir bilduppdateringen helt på tävlingsbilder istället. Det är ju betydligt roligare när bilderna är så här fina, det är något helt annat det. Kolla in dem under fliken Veckans Bilder!
Imorgon är det träning som vanligt under förmiddagen samt förberedande packning. Under natten sedan lastar vi och åker till Göteborg, men uppdatering här kommer innan dess.

Morgonen inleddes med ösregn vilket enligt prognosen skulle hålla i sig hela förmiddagen. Dock slutade det faktiskt regna redan efter någon timme, vid sjutiden hade det avtagit och vi kunde släppa ut hästarna i hagarna som vanligt. 
Gårdagens duktiga kval och starthästar mådde fint idag och hade tagit sina lopp bra.
Det var grästräning för tvååringarna idag och vi passade så klart på att träna de som inte kvalade eller startade igår, dvs A Ragman och Eye for an Eye. De fick galoppera på i ganska gott tempo ett varv och såg fina ut båda två.
I övrigt var det blandad träning, Approach gick ett längre snabbjobb som såg bra ut medan de flesta andra cantrade på åt det raskare hållet. Det var även några som höll sig i lite lugnare tempon. 
Vi fortsätter att variera mellan dirttracken och rakbanan med klar majoritet på rakbanan. Det finns ganska enkla åtgärder eller snarare skötselrutiner som skulle få dirttrackbanan mer som vi tränare önskar, dvs med mer svikt i botten. Positivt är att vi nu har ett banråd som har möten (eller samrådsmöten) med representant för tränarna där vi kan framlägga önskemål. Dock hade jag nog hoppats att man kommer igång med nya rutiner direkt och inte drar på det i onödan. 
Idag var det startanmälan till kommande onsdag och vi har då sex hästar till start, så det blir en fullspäckad dag. Vilka det blir ser ni under fliken Starter (& Resultat).
Imorgon tänkte jag äntligen få till en ny bilduppdatering här på sidan igen, det har dragit ut på tiden då det varit mycket annat. Vi uppdaterar ju annars mest hela tiden på Facebook och Instagram (sök på Stall Malmborg så hittar ni oss!), men även här ska det så klart bli bilder emellanåt och det kommer alltså imorgon.

En härlig dag och det känns jättebra att kunna åka hem och vara nöjd med samtliga hästar. Fint kval från Timo Nurmos, bra debut av Dhakota och nära seger för Mr Tooma Global. Bäst idag var dock utan tvekan Perfect Girl Ester som gjorde en heroisk insats och blev trea i SM för Sprinters, ett lopp hon på pappret skulle vara chanslös att ta pengar i.
När vi stod i ledvolten så sa jag till ridande Manuel Martinez (Fredrik var ju avstängd idag och fick hålla sig på publikplats istället) att idag kommer hon göra sitt bästa lopp någonsin, men sedan får vi se om det räcker till något. Så fin har hon varit i träningen, men motståndet var ju stentufft.
Att se henne leda så länge och hålla farten så bra, det var sådan spänning och glädje. Vi studsade, hejade och skrek hela vägen och vi var lika glada som om hon vunnit när hon gick i mål.
Se närmare kommentarer om alla dagens duktiga hästar under fliken (Starter &) Resultat!

Det märks att vi är inne i september nu, på mornarna är det inte alls lika varmt som tidigare även om solen värmer framåt dagen. Imorse när vi började arbeta var det bara sju grader, lite till kan väl sommaren hänga kvar?
En hel del raskare träning idag, de som gick snabbast var:
Haweswater- på dirttracken ensam
Space Dragon, A Ragman och Chizhou- tillsammans på rakbanan.
Approach- ensam på rakbanan
Australian Open- ensam på rakbanan, han testade blinkers inför nästa veckas start. Vi ville mest se att han inte stressade upp sig med dem eftersom han är en känslig häst, men det gick utmärkt.
Övriga hästar höll sig i mellantempon eller lugnare och vi varierar vilka som rids på dirttracken och rakbanan efter hur det passar.
Startanmälan idag till Göteborg på söndag och då har vi Chizhou och Haweswater som startar.
Men först är det ju tävlingar imorgon där vi har en kvalhäst och tre starthästar. Jag har uppdaterat kommentarer angående deras chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Så var det måndag igen och efter en intensiv vecka så är jag helt dagvill, tyckte det kändes som torsdag idag. Förra veckan var det ju verkligen fullspäckat schema med resa till Jägersro två dagar och så kvällstävlingar Bro Park direkt dagen efter samt då gårdagens Göteborgsresa från tidig morgon till kväll (flyget hem blev dessutom försenat när vi väl satt i planet, så vi blev sittande ute på plattan i ungefär en timme innan vi ens kom iväg...).
Nu är det ny vecka och nya tävlingar, denna vecka är det Bro Park onsdag lunch med fina lopp samt Göteborg på söndag där vi kommer starta Haweswater och Chizhou.
Idag var det också anmälningar till nästa onsdag (även det på Bro Park) och då har vi Approach, Shylock, Australian Open, Sharp Eye, Space Dragon samt Kew Bridge som alla siktar på start.
Dagens träning var som oftast på måndagar lite av rutinträning med mestadels mellantempon även om några cantrade i raskare tempon. 
Imorgon blir det mer tempon inklusive en del snabbjobb.

JA till Vintergaloppen! Det var ett viktigt beslut som togs idag och med röstsiffrorna 24 för och 11 emot så blev det ändå ett tydligt ja till att tävla året runt.
Jag tror att detta var ett viktigt beslut för hela galoppsporten i Sverige, oavsett om man är för eller emot att starta hästar på vintern. För att behålla alla galoppintresserade aktiva samt att hästantalet inte ska sjunka (utan hellre öka) så är det oerhört avgörande att vi inte står utan möjligheter att tävla under mer än fyra månader varje år.
Jag tror också det är viktigt att dirttrackbanan inte får frysa ihop på vintern, de två vintrar den har fått göra det nu så har det tagit alltför lång tid innan tjälen släppt på våren.
Nu är beslutet taget och sedan ska mer arbete till med att planlägga tävlingsdagar, skötsel av banan under vintern mm, men det får ju de som är ansvariga för respektive sak sköta så klart.
Nu sitter vi på flygplatsen och väntar på flyget hem. Själva stämman gick mycket fortare än beräknat. Det hade varit himla skönt att kunna komma hem några timmar tidigare och i min enfald trodde jag man kunde få åka med ett tidigare plan i mån av plats. Det tyckte dock inte SAS trots att det fanns massor med platser lediga, de var inte direkt serviceminded... Vi får helt enkelt sitta här och dricka lite kaffe eller juice och vänta.
Det var uppstigning kl 4.30 imorse och det blir en rätt lång dag. Dock var det värt det utan tvekan när resultatet blev så bra!

Varje dag när vi sätter igång arbetet på morgonen så är det vissa rutiner som ska följas och det är lite av full fart direkt. Det är lite så där som "okej, nu kör vi" och så sätter man igång.
Imorse när vi kom så var det strömavbrott på hela stallbacken och mörkt. Man kommer liksom av sig. Ingen walker, det var det absolut största hindret (även om nog några tyckte att inget kaffe var lika illa...). Alla hästar går i walkern varje dag och speciellt för de hästar som inte rids för dagen så är den väldigt viktig.
Eljouren kom in ganska snabbt (felet låg egentligen hos Eon, men deras problem hade gjort att en av våra centraler löst ut) och första besked var att elen skulle vara tillbaka vid 9.15. Sedan blev det uppskjutet till innan kl 12 och när klockan var 11.35 så slogs allt på igen till vår stora glädje. Vi kunde få ut de hästar som var nödvändiga på wallkern, hade den inte kommit tillbaka så hade vi fått putta runt maskinen själva (det har vi gjort när den varit trasig tidigare och det är inte så skoj, jobbigare än man tror). Nu slapp vi det och det var vi minst sagt glada för.
En del raskare träning idag. De som gick fortast var:
Approach- ensam på dirttracken i mycket raskt tempo lätt hela vägen.
Dhakota och Chizhou- snabbjobb tillsammans på rakbanan
Timo Nurmos och House in Order- snabbjobb tillsammans på rakbanan
Space Dragon och A Ragman- gick tillsammans och detta var inte snabbjobb, men precis snäppet under.
Utöver dessa så var det en del blandad träning med flera hästar som gick i goda tempon, några på dirttracken men de flesta på rakbanan.
Det blev en väldigt trevlig dag i stallet med många ägare på plats. Vid fikat så hade Maria (Esberg) som är med och äger Shylock tagit med två magiskt goda tårtor, för att fira hans seger och de gick åt fort kan jag säga... Det var roligt att vi var så många idag, nu under sommaren har ju många varit bortresta och även om inte alla var på plats idag så märks det att det börjar bli höst och slut på semester för många.
Imorgon hade en ledig dag varit välbehövligt, men istället blir det tidig uppgång för att flyga till Göteborg. Där kommer vi i Fullmäktige bl a rösta om Vintergaloppen och det är ju ett väldigt viktigt beslut. Jag kommer uppdatera här så fort beslut är klart!

Idag var det blandad träning. Några på dirttracken och lite fler på rakbanan. Dessutom var det grästräning för tvååringar och då passade vi självklart på att träna alla våra där. Timo Nurmos och Dhakota tillsammans och därefter A Ragman med Eye for an Eye. Det är mycket värdefullt att få den här träningen på banan varje gång den erbjuds, att de är så vana vid den som möjligt. Glädjande nog skickades i veckan ut datum med planerad grästräning så vi vet redan nu när vi får träna där framöver.
Ett snabbjobb reds idag och det var Perfect Girl Ester som jobbade ensam på ett övertygande sätt. Hon startar på onsdag i SM för Sprinters, men motståndet är minst sagt tufft och hon är ensam treåring mot äldre elit. 
Förutom hon startar på onsdag även Mr Tooma Global och Dhakota samt kval för Timo Nurmos. Det här är alltså SM-dagen med fina lopp, känns lite ovant bara att en sådan dag rids på en vardagslunch.
Imorgon är det en del raskare träning som gäller!

Två startande idag och det blev två andraplatser. Känns väldigt bra att båda hästarna gjorde bra insatser och speciellt Australian Open som vi hoppas äntligen är på rätt väg nu. För honom var det här för första gången ett steg i helt rätt riktning, han lärde sig förhoppningsvis mycket på dagens lopp. Se närmare kommentarer om dagen under fliken (Starter &) Resultat.
Efter att ha varit på resande fot både tisdag och onsdag, några timmars sömn och sedan en lång dag så är energinivån inte på topp nu. Det sliter rätt mycket att resa kan jag säga.
Imorgon kommer ett litet längre inlägg här, nu är det dags att sova!

Ett så härligt formbesked idag! Båda hästarna gjorde jättefina lopp och så klart var Shylocks seger bäst, roligt att få vinna när man gör resan till Malmö. Även Haweswater gjorde ett bra lopp, men hon hann inte riktigt fram hela vägen och slutade kort slagen fyra efter en snabb avslutning.
Våra hästar var i väldigt fin form under sommaren hela juli ut med segern I Derby Sprint som solklar höjdpunkt. Sedan har de presterat klart under vad de kan under några veckor nu under augusti och även om det har funnits förklaringar på enskilda hästar så har det känts som att något inte stämde. 
Vi hade då bytt till årets skörd med hö från och med den dagen de började underprestera och även om höet såg bra ut så fungerade det inte för oss, näringsvärdena blev inte rätt ihop med kraftfodret. Jag vill här förtydliga att det var inte fel på höet, men värdena på det var inte kompatibelt med vår övriga foder.
Så nu har vi bytt till en mer passande höskörd näringsmässigt och detta var första starthästarna på den här foderstaten, så det kändes extra bra!
Nu är vi på väg hem och när man kör en mindre bil som vi gör denna gång så går ju resan klart fortare. Vi kommer vara vid stallet strax före kl 22, nästan lyxigt faktiskt. Tobias får mer än godkänt för sin körning, men visst saknar vi Kurre här i bilen!
Imorgon är det dags för tävlingar igen, denna gång på Bro Park och det är kvällstävlingar som gäller med första start kl 17.30. Jag har nu uppdaterat kommentarer både angående dagens resultat och morgondagens chanser och ni hittar båda under fliken Starter & Resultat!

Nu är vi här i Malmö och har kommit till hotellet. Det brukar ju vara Kurre som kör, men han och Ingalill (fru) är ute på en liten runda Sverige runt med deras fina husbil och de är faktiskt nu på plats på Jägersro.
Så idag var det Tobias som körde hästarna med mig som medpassagare och även om det var lite ovant med ny chaufför så gick det fint. Båda hästarna är vana resenärer och coola med allt vilket ju så klart är en stor fördel.
Vi var nere ca kl 19.45 och efter promenad och fixning med boxar, mat och hästarna så hann klockan bli närmare 21. Vi hängde sedan en stund i husbilen som stod väldigt nära innan vi åkte till hotellet. 
När man är bortskämd med Stockholm som har öppet i stort sett dygnet runt gällande det mesta så kan jag meddela att så är det verkligen inte i Malmö. För restauranger och enklare matställen så verkar den gyllene gränsen gå vid klockan 22, efter det så är i stort sett det mesta stängt. Vi lyckades dock hitta en enklare sportsbar som var öppen och fick lite mat till slut. 
Så nu är det dags för några timmars sömn innan morgondagen där tävlingarna börjar redan vid lunch. Jag har uppdaterat kommentarer angående hästarnas chanser och de finns som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Måndagar brukar ju vara lite av rutindagar och så även idag. Dock var det en del hästar som tränade på ganska raskt på rakbanan, vi hade också några som höll sig i mellantempon på dirttracken. Dagen flöt på utmärkt och hästarna skötte sig fint.
Idag var det anmälningar, både till Göteborg nästa söndag (den 8e) samt Bro Park nästa onsdag (den 4e). Normalt sett är detta med anmälningar ganska snabbt avklarat om vi inte har fler än en häst per lopp, Fredrik rider ju alla i första hand. Han är dock tyvärr avstängd nästa onsdag (som är SM-dagen med många större lopp) så idag fick jag jobba lite mer med bokningar av ryttare. Det blev lite olika jockeys på de som ska starta och jag känner mig nöjd med hur det blev, i alla fall så här på förhand.
Imorgon tränar vi som vanligt på förmiddagen och strax innan lunch beger vi oss sedan mot Malmö och Jägersro med Haweswater och Shylock. Uppdatering kommer från bilen imorgon!

Lugn söndag eftersom vi inte hade några starthästar i Norge denna gång. Imponerande Derbyseger av Privilegiado, som var helt överlägsen. Ändå var den klart mest imponerande vinnaren under dagen utan tvekan Square de Luynes som är en helt fantastisk häst, den bästa på många år i mitt tycke.
Nu laddar vi för en ny intensiv vecka!

Så var det lördag igen, dagarna flyger fram. Full fart på träningen idag och det var många ryttare i stallet så det blev stora turer.
Mestadels raskare träning som gällde och hästarna tränade på fint och såg starka ut. 
Vi var faktiskt nere på dirttracken med en tur och glädjande nog så var banan i alla fall något mindre stum än den varit den senaste tiden. Fortsätter den som den var idag eller helst bättre så kommer vi variera och varva lite mellan dirttracken och rakbanan. Hur mycket på varje bana beror på hur det passar varje häst.
Det är också på dirttracken inplanerat en sandpåläggning med några centimeter eftersom de har kontrollerat att det fattas sand och behöver kompletteras. Det kommer vara en bra åtgärd tror jag även om det är fler saker som behövs.
Angående dirttrackbanan så kommer vi i Fullmäktige nästa söndag ta beslut om Vintergaloppens vara eller inte vara. Det gör vi i Göteborg och då kommer alltså ett definitivt besked. Även om man inte ska föregå beslut så känns det som en bra chans till att det blir ja till vintergalopp redan denna vinter. Jag lovar att uppdatera er här nästa söndag direkt när vi vet!
Imorgon rids Norsk Derby och det får man inte missa att se! Planen var att Beach Road One skulle ha startat där, men istället väntar han på halsoperation inom kort. Han var en av de hästar vi kontrollerade i halsen. Det visade sig att när han går på maxfart så har han bara 25 procents luft. 25 procent och han har ändå gått så pass bra och gjort så fina insatser, det är nästan otroligt det. När veterinären såg filmen från hans hals när han gick snabbjobb så frågade han om han överhuvudtaget har presterat något alls... Det ska bli minst sagt spännande att se honom när det här är tillrättat!
Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Idag var det regn som gällde. Enligt alla väderprognoser så skulle det inte regna förrän lunch/eftermiddag, men vädret brydde sig inte om de prognoserna... Precis när vi skulle fika så började det smådugga och när vi lagom var klara med frukosten så regnade det betydligt mer än så. 
Det var dock bara att klä på sig regnkläder och jobba vidare och lagom tills sista hästen var färdigriden så blev det uppehåll och lite trevligare väder. Lite lättare ändå att ta dagens regn när man vet att nu väntar ju betydligt varmare väder, en sista känsla av sommaren kanske?
Idag var det startanmälan till Bro Park torsdag och då har vi Australian Open till start samt Sharp Eye och Kew Bridge i samma lopp. Detta är alltså torsdag kväll med första start kl 17.30.
Imorgon är det en del raskare träning som gäller!

Träningen på rakbanan fungerar väldigt bra så här långt. Självklart är jag öppen för att flytta tillbaka någon eller några hästar till dirttracken om de verkar trivas och fungera bättre där, men i nuläget känns det verkligen inte så. Tvärtom så verkar de fungera utmärkt med den här träningen.
Det är mycket just nu, i stort sett varenda häst är igång och tränar och vi har fullspäckat schema varje dag, men det är ju egentligen bara positivt.
Idag var det startanmälan till Jägersro kommande onsdag och då har vi två startande, Haweswater och Shylock. För Haweswatwer är det faktiskt första gången någonsin på Jägersro, så vi får se hur det passar. Hon älskar att resa och motståndet ser överkomligt ut, det borde vara en bra chans. Shylock har startat två gånger tidigare i Malmö, första gången vann han lätt och andra gången var han kort slagen fyra efter ett lopp med trafikproblem. Han kommer från seger senast, men kliver nu upp i klass jämfört med då.
Imorgon tränar vi vidare och till helgen och nästa vecka väntas värmen tillbaka igen!

Endast en starthäst idag, Chizhou. Tyvärr hade hon svårt med underlaget och snubblade flera gånger under loppet. Gräsbanan har efter en hel del regn börjat släppa betydligt mer och det klarar inte vissa hästar medan andra fungerar bra på den.
De två gånger hon har startat på gräset under juli månad så har banan snarare varit hård, men med bra fäste i och det har passat henne mycket bättre.
Det här loppet var ett test för att se lite var hon står, men nu blev det något av ett prov utan värde. Dock siktar vi på ett enklare lopp för henne nästa gång för att förhoppningsvis kunna vara med i segerstriden och få lite självförtroende.
Efter sista loppet så hade vi ett kortare tränarmöte där vi bland annat utsåg en banrepresentant för tränarna. Nu ska det bli regelbundna möten med banansvariga, precis som vi hade tidigare. Jag tror det blir jättebra att det finns möjligheter att diskutera banskötsel och planer för arbeten och liknande. Kommunikation är bra och viktigt och förebygger många problem i onödan, dessutom skapar det förståelse åt båda håll. 

 

En bra arbetsdag med mestadels raskare träning. De som gick fortast var:
Haweswater ensam.
Bright Light, House in Order och Space Dragon tillsammans.
Australian Open och Timo Nurmos tillsammans.
Det gjorde de utmärkt, de såg fina och starka ut allihop. Även alla jag inte just nämnt gick bra i goda tempon, det var endast ett fåtal som höll sig i lugnare tempon idag.
Efter flera dagar där vi haft ett fåtal ryttare (och därför många turer) var det fler hästar och ryttare i turerna idag trots att Fredrik inte var på plats. Giovanni var tillbaka efter några veckors semester, Michael red ett par turer och vi hade också Elin Ahlin som red under förmiddagen tillsammans med Tobias och Malva. Dessutom jobbade Sandra idag, nu har hennes utbildning börjat igen men just idag hade hon ingen skola och kunde hoppa in. Så det blev en mycket trevlig dag!
Imorgon är det dags för tävlingar igen, men för vår del har vi bara en starthäst, Chizhou gör ett test i Breeders Trial. Se närmare kommentar angående hennes chanser under fliken Kommande Starter (Starter & Resultat).

Så var det ny vecka och mycket att göra, lite som vanligt. Fredrik (och Lina) är på en kortare bröllopsresa och är tillbaka imorgon eftermiddag igen, så vi fick klara oss utan honom idag och även imorgon.
Arbetet flöt på mycket bra trots ett väldigt fullspäckat schema med hela åtta turer. En eloge till hela personalen, alla jobbar fantastiskt effektivt men noggrant och är ett så bra team tillsammans! 
Hästarna såg fina ut och verkar trivas utmärkt på rakbanan, det känns jätteroligt faktiskt att ändra lite i upplägget.
Idag var det en hel del anmälningar och vi har anmält ganska många hästar, både till Jägersro nästa onsdag (den 28e) och så dagen efter på Bro Park (torsdag den 29e). Eftersom vi bara har en starthäst på onsdag så är det roligt att det blir många fler nästa vecka.
Imorgon tränar vi vidare!

Lugn söndag och efter en minst sagt hektisk vecka med jobb i stort sett dygnet runt så var det välbehövligt. Nu laddar vi för en ny vecka!

Idag var det då Fredriks och Linas bröllopsdag. Naturligtvis var inte Fredrik i stallet, istället var det här något av "gamla-gänget-dag". Det var Sandra, Tobias, jag, Matilda och Michael som jobbade/red. 
För att vi skulle kunna vara färdiga i god tid för att hinna just till bröllopet så var siktet inställt på att vara klara kl 11.30. Efter en extra tid start på morgonen så fortsatte vi att jobba på effektivt och allt var lunchfodrat och klart kl 11.35, inte illa faktiskt!
Som jag skrev igår så blev det träning på rakbanan idag och för en del av hästarna vara det första gången sedan i vintras de var där. Samtliga hästar verkade trivas och de skötte sig fint. För de som inte ridits på rakbanan på länge så höll vi igen litegrann på tempot för att de ska få vänja in sig vid underlaget under några dagar.
De som gick fortast idag var Kew Bridge, Bright Light och Shylock som gick snabbjobbstempon. Även Timo Nurmos och A Ragman samt House in Order och Space Dragon ökade på lite och samtliga hästar såg pigga och starka ut. Det blev en mycket bra träningsdag idag.
Jag avslutar dagens inlägg med ett stort grattis till Fredrik och Lina som nu är gifta efter ett mycket fint och stämningsfullt bröllop!

Ingen höjdardag, Sharp Eye var fyra vilket var hyfsat, men han kan betydligt mycket mer än så. Daxios var inte på topp och slutade i det slagna fältet även om han avslutade okej.
När inte hästarna går bra och man klagar på något så är det lätt att man ses som "en dålig förlorare". Trots det sticker jag ut hakan och säger att nu behöver de åtgärda dirttrackbanan så den är som den kan och ska vara. Som det är nu så är den så packad och stum att det är mycket svårt att ta något bakifrån. Det är bara att titta på dagens lopp så ser man att hästarna som ligger längre ner i fältet kommer ingen vart, alla lopp vanns av häst i front eller precis bakom fronten och gärna längst in på rail.
Nu är inte detta något jag hittade på just idag utan diskussion från tränarna om detta har pågått en längre tid. Problemet har dock blivit mer och mer påtagligt, men är egentligen ganska enkelt ordnat genom att banan harvas upp då och då (för att luckra upp botten) samt packas till efteråt (jag tror inget vill ha en djup bana). Då får banan bra fäste, men med svikt under.
På en bra bana ska man kunna vinna från alla positioner och den ska också vara skonsam vid träning.
Jag brukar väldigt sällan kritisera här, men efter så här lång tid när inget händer så hoppas jag (och nog de flesta tränare med mig) att det är på gång med nya rutiner.
För egen del så har jag efter funderingar kommit fram till att lägga om träningen tills dirttracken blir bättre igen och träna i stort sett alla hästar på rakbanan. De hästar som vi har tränat där den senaste tiden har svarat väldigt bra på träningen, så det känns rätt att flytta över övriga också.
Imorgon är ingen vanlig dag, imorgon är Fredriks bröllopsdag! 
 

Mycket på schemat idag, hela denna vecka är verkligen fullspäckad på alla sätt. Blandad träning, några tränade på raskare och andra lite lugnare. Vi använder rakbanan i högre grad nu än tidigare och kanske hälften av turerna reds där.
När vi var klara med träning, stallarbete och allt annat så blev det en lite tur till IKEA där vi inhandlade några saker som behövdes till stallet. Man inleder alltid med lunch där och sedan jobbar man sig genom varuhuset uppifrån och ner. Faktiskt var vi ovanligt raska idag, ibland kan det bli ett ganska långt strosande runt där.
Väl tillbaka i stallet var det eftermiddagsarbete som gällde, så det blev en lång dag på nästan 14 timmar om man räknar in bilresan fram och tillbaka hemifrån. 
Idag var det också startanmälan till nästa onsdag lunch och då har vi Chizhou till start i Breeders Trial. Dock är det först tävlingar imorgon kväll som gäller med första start kl 17.30. 
Jag har uppdaterat kommentarer om våra starthästar och ni hittar detta som vanligt under fliken Kommande Starter (eller Starter & Resultat).

Onsdagar brukar innebära antingen tävlingar eller en lugn dag. Idag var det inga tävlingar, men vi passade ändå på att träna på rakbanan med några av hästarna och det gick fint.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Dagen började precis som igår med en extra tidig start och att första turen var ute strax efter klockan sex. Skillnaden mot igår var att det var betydligt raskare tempon som gällde idag.
Dessutom lite special då det gjordes en kontroll av i halsen under arbete på två av hästarna. Man sätter en slang med en kamera som filmar när hästen går fort. Hur fungerar halsen då, får hästen luft som den ska? Det finns flera olika orsaker till att en häst inte får luft, olika sorts fel i svalget som gör att det täpper till luftintaget och hindrar hästen från att andas som den ska.
Man kan ju lätt själv tänka sig vilken stress det skulle innebära att andas som genom ett sugrör och försöka prestera samtidigt. Som tur är så är dessa fel oftast ganska lätt åtgärdade när man väl har diagnostiserat exakt vad det är och som sagt så finns det flera varianter. 
Testerna gjordes idag, men det dröjer tills imorgon innan de är klart analyserade då det krävs att man tittar på filmen i slowmotion ett antal gånger för att se exakt hur det ser ut. 
Igår utlovade jag nya bilder och nu är det uppdaterat med Wolframs strålande fina bilder, så missa inte dem. Titta in under fliken Veckans Bilder!
Imorgon är det lite lugnare på träningsfronten eftersom banan är stängd, men vi kommer ändå rida några turer ute på rakbanan.

Amanda har fått en inflammation i sin ena arm den är rejält svullen och röd. Efter läkarbesök så måste hon ha armen i skena i kanske en vecka, tills det här går tillbaka. Så vi fick klara oss utan henne idag och några dagar framöver.
Jag kan med stolthet säga att vi inte drog in på någonting alls som behövde göras idag, vi genomförde precis allt. Det var väldigt många hästar att träna, det var hovslagaren, all mockning samt allt annat som vi gör i stallet. 
Jag var på plats en timme tidigare, kl 05.00 och det var bara trevligt att pyssla runt lite ensam i stallet en timme och ha all fodring och tempning klar samt de första hästarna ute när övriga anlände. 
Vi fick in Michael att rida ett par turer, men det blev ändå hela åtta turer som reds innan träningen var klar samt att jag tömkörde Label Black (han tränas igång med markträning ett tag framöver innan han ska börja cantra igen). 
Det blev en hektisk dag så klart, men det gick ändå väldigt bra.
Idag var det också anmälningar till nästa onsdag, då har vi bara Chizhou anmäld i Breeders Trial, ett test för att se hur pass hon räcker i den här klassen på gräs. Även om det bara är en häst nästa vecka så blir det desto fler veckan efter. Då är det väldigt många hästar som siktar på start och kanske också någon kvalhäst.
Imorgon blir det ännu en fullspäckad dag. Jag tänkte också imorgon uppdatera med nya bilder igen, då det var ett tag sedan sist så det är hög tid för det igen.

Lugn söndag och vi följde tävlingarna från Klampenborg och efter några timmar är man helt inne i den där danskan... :)
Ni som inte såg Derby Consolation, kolla in det på Atg Live vid resultaten, där kan man klicka upp själva filmen. Läskigt när två hästar innan första sväng bara lämnar banan och drar rätt igenom railen. Flera människor hann fly undan men en står kvar precis bredvid där de kraschar in och måste ha änglavakt, det kan inte ha varit många centimetrar ifrån.
Överlägsen Derbysegrare i Queen Rouge, fina ston som slår alla hingstar är så himla coolt. De riktigt bra stona vet liksom alltid sitt värde och bara lyser av självförtroende, så är det faktiskt nästan jämt med just ston.
Efter en mindre hektisk dag idag så är vi laddade för en ny fullspäckad vecka!

Trevlig lördag med en hel del ägare på plats. Även om det fortfarande är semestertider så märks det att många är tillbaka efter resor, landet mm och nu börjar komma tillbaka i gamla rutiner. Mysigt när många är på plats och vi lär bli fler under de kommande veckorna gissar jag.
Vi började rida tidigt idag eftersom Fredrik var på Klampenborg och red lopp, så det var färre personer som red men istället fler turer.
De första och sista turerna reds på rakbanan som vi för tillfället alternarer lite med. Egentligen gillar jag dirttrackbanan mer att träna på, men rakbanan är klart mjukare och passar bättre för vissa hästar. Det är bra att ha den som ett komplement och variation helt klart.
Det var en del raskare tempon som gällde idag och hästarna gjorde det fint och såg starka ut allihop. Det blev en bra träningsdag och även en bra avslutning på arbetsveckan, det känns alltid extra fint att kunna åka hem nöjd efter dagen.
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

En positiv dag med en hel del riktigt bra svar blev det idag. Som jag skrev igår så återkommer jag med redovisning, det blir troligtvis efter helgen. Även fast en hel del klarnade idag så vill jag ändå ha allt klart för mig först.
Träning som vanligt idag och fredagar brukar ju vara något av en mellandag, men det var ändå en del hyfsade tempon idag och hästarna skötte sig fint.
Det var också startanmälan och nästa vecka är det tävlingar på fredag kväll med första start kl 17.30. Vi har tre starthästar då, se vilka det är under fliken Kommande Starter (eller Starter & Resultat).

Gårdagens start och kvalhästar verkade må bra idag, de kändes fina i benen och rörde sig smidigt allihop, inga problem alls. Skönt besked och speciellt när de inte har presterat som de skulle, då är det ju alltid större risk för påverkan på dem. 
Dagen har för min del till största delen (förutom den vanliga träningen så klart) ägnats åt att reda ut möjlig orsak till att de inte var på topp igår alls. Jag har konsulterat en hel del experter på olika områden och i nuläget har vi tre olika saker vi ska kolla upp de närmaste dagarna. Jag vill inte gå in på det närmare här just nu eftersom det än så länge bara är saker som ska kontrolleras, men så fort vi är klara med det så kommer jag redovisa detta även här.
Imorgon träning som vanligt samt startanmälan till nästa fredag!

Sämsta tävlingsdagen på väldigt länge. Fint kval av Dhakota som verkligen såg bra ut och gick lätt hela vägen, men det var också dagens enda riktigt bra insats.
Visst finns det förklaringar och ursäkter för varje häst; någon behövde loppet, en trivdes inte på banan, en var inte så långt slagen mm. Dock när man lägger samman att fem starthästar underpresterade på samma dag så var det något som inte stämde idag.
Normalt sett brukar jag ju skriva kommentarer om varje häst efteråt, men idag gör jag ett undantag och hoppar över det den här gången. Vi behöver ta ett helhetsgrepp på vad det var som var orsaken till dagens resultat. Jag har några idéer och teorier, men vi börjar med att se hur det är med hästarna imorgon bitti och tar det därifrån.
Förra onsdagen hade vi fina resultat, så det här är något som kommit nu. Jag återkommer med mer om detta imorgon.

Aktuellt

 • Andelar i nya hästar +

  Vi köpte på den svenska auktionen följande två åringar:
  Nr 27 Snowfoot e Footstepsinthesand- Arley Hall/Excellent Art     inköpspris: 105 000 kr
  Snittpriserna på avkommor efter pappa Footstepsinthesand ligger internationellt på dryga 43 000 euro!
  Nr 28 Double Down e Zaahid- Double End/ Lilbourne Lad      inköpspris: 20 000 kr
  Mamma Double End hade hcp 81 och var placerad i en radda storlopp samt vann två lopp.
  Båda hästarna har precis det vi önskar i kroppstyp, rörelsemönster och de är helt korrekta i benen. 
  De säljs i andelar om 10 procent och uppåt och försäljningen har redan startat.

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1