Dagbok

Stallets dagbok

Nu njuter man verkligen av vårvärmen, redan tidig morgon är det ganska trevliga grader och när solen kommer upp och värmer blir det inte direkt sämre. 
Det har verkligen varit en sådan lång och jobbig vinter, det känns lite som att nu kommer belöningen för att vi tog oss igenom den- vår och sommar väntar!
Idag var det träning i ganska goda tempon för många av hästarna. De flesta tränade på dirttracken, men några höll sig på rakbanan. De såg fina och starka ut allihop.
Imorgon är det sista onsdagen utan galopptävlingar och exakt en vecka kvar till vårpremiären. På torsdag startanmäler vi till årets första tävlingsdag. Är vi taggade? Ja, minst sagt!

Så var det dags för en ny vecka och vi inledde starkt idag med att anmäla till premiärdagarna både på Bro Park (onsdag nästa vecka) och Jägersro (på söndagen efter). Bara att få läsa anmälningslistor igen är ju mycket peppande och roligt, nu är det väldigt snart dags!
Dagens träning var mestadels på rakbanan, men även ett fåtal på dirttracken och det var mellantempon som gällde för de flesta hästarna. 
Idag kändes ju också som den första riktiga vårdagen med betydligt varmare grader (även om det blåste lite imorse) och solsken mest hela dagen. En ganska stor scenförändring mot snön och minusgraderna för bara ett par dagar sedan. Helt underbart!

En lugn söndag för både oss och hästarna. Alla hästar mådde bra efter gårdagens snabbjobb. 
Nu är vi mycket laddade för en ny vecka, den sista veckan utan tävlingar och den första veckan för anmälningar och startanmälningar!

En väldigt rolig träningsdag idag med massor av snabbjobb! Det var några som gick fort på rakbanan (de som av olika anledningar tränar och trivs bäst där), men de allra flesta tränade på dirttracken. 
Det blev en mycket bra värdemätare på var de står träningsmässigt, efter idag kan jag uppdatera planerna för lopp lite mer för många av hästarna. I samråd med ryttarna fick vi mer exakt koll på hur mycket mer snabbare träning varje häst behöver innan den är startklar. 
Samtliga hästar har verkligen fått en gedigen uppbyggande grundträning under vintern. Sedan har det varit en del utmaningar med vädret som gjort att banorna emellanåt inte gått att träna på exakt så fort som man velat och vissa dagar har vi fått ändra planerna.
Det känns i alla fall som att vi är bra på gång och vi har många hästar som vi har stora förhoppningar på, det kan bli en spännande säsong. 
Efter alla hästar hade tränat klart blev det trevligt lördagsfika och därefter var det resten av arbetet kvar att göra; sköta om alla hästarna som duschat efter träningen och sätta kyllera på benen på de som snabbjobbat samt allt stallarbete. 
Det har varit en bra träningsvecka och nästa vecka är det dags för både anmälan och startanmälan till årets första tävlingsdag. Som grädde på moset ser det ut att bli rejält vårväder och varma grader nu framöver, underbart!

Det hade snöat en hel del under natten och det bara fortsatte mest hela dagen. Känns otroligt onödigt med tanke på att det kommer bli rejält varmt nu redan från söndag och framåt. 
Största problemet idag var att ta sig till och från banan för att träna. Snön och de relativt milda graderna gjorde att det lätt packade sig i hästarnas hovar. 
Vi skottade bort all snö från stalldörren ända upp till själva ridslingan som tar en till och från rakbanan. Den ridslingan kom de och tog bort snön från och när det var gjort var det ganska okej förutsättningar, så då kunde vi genomföra samtliga turer enligt plan. 
Idag var det mellantempon eller lugnare som gällde och imorgon står det en hel del snabbjobb på programmmet.

Idag på morgonen var dirttracken stängd eftersom det varit ca 4 minusgrader under natten, så det var rakbanan som gällde för oss idag. Den var i fint skick trots en kallare natt.
Dagens träning blev i mestadels tempon åt det raskare hållet och hästarna såg fina ut.
PA (Gråberg) var idag tillbaka i stallet efter ett par månader i Nya Zeeland där han ridit en hel del lopp med framgång. Han verkade nöjd med hela upplevelsen att vara där, nya erfarenheter är alltid roligt och berikande. Trevligt att han är tillbaka!

Idag är det två veckor exakt till vårpremiären på Bro Park. Jägersro startar upp på söndagen efter och båda dessa dagar anmäls på måndag.
Danmark/Klampenborg drar igång redan helgen innan, så om bara tio dagar alltså. Nu är det snart dags!

Igår sa väderprognosen snöstorm idag på Bro med väldigt stora mängder snö. På förhand var jag osäker på om det ens skulle gå att träna, men hoppades att vi skulle hinna med det innan det blev alltför mycket oväder. Vi startade upp tidigt och det blåste friskt redan på morgonen, men inte värre än att det utan problem gick att rida och överhuvudtaget vara ute. Träningen gick bra i blandade tempon, några tränade på dirttracken och resten på rakbanan.
Varje morgon släpper vi ut de fyra första hästarna i hagen ganska tidigt och sedan rullar det på under dagen så alla får vara ute. Idag gjorde vi precis som vanligt men drog ner på tiden de var ute. Mest för att alla skulle hinna komma ut innan ett eventuellt oväder, men också för att det ändå blåste en del och det var inte toppmysigt att vara ute alltför länge. 
Bro Park verkar dock ha haft en väldans tur, det kom ingen nederbörd överhuvudtaget medan det inne i Stockholm är helt vitt med ett ganska tjockt täcke snö efter en eftermiddag med oväder.
Nu ser det ut att bli två nätter med några minusgrader, men från fredag och framåt bara plusgrader och nästa vecka ser ut att bjuda på uppåt 12-13 grader varmt, längtar!
Mycket vädersnack här, men det påverkar vår träning i hög grad. Dessutom längtar man ju efter vår och värme nu!

Så var det ny vecka igen och den näst sista veckan utan tävlingar, om dryga två veckor är det dags. 
Idag höll vi till på rakbanan med samtliga hästar och det blev så där "lite lagom canters" som brukar vara bra på måndagar- inte för långsamt och inte heller för fort. 
Hur vi kan träna imorgon är dock lite oklart, enligt väderprognosen ska det komma över 17 mm nederbörd i form av snö och med tillhörande storm, dvs snöstorm... 
Men som alla vet är de här prognoserna inte klockrena, det kan bli både värre och bättre. Vi får hoppas på det bästa och att vi hinner träna med bra förutsättningar innan ett eventuellt oväder drar in.

Så var det sista dagen i mars och imorgon går vi verkligen in i vårmånaderna när april börjar. Det är ju också den månaden när tävlingssäsongen sätter igång, så nu är allting plötsligt så nära. 
Däremot ser vädret kommande vecka ut att bjuda på en snöstorm och lite minusgrader några nätter. Vi får väl se det som en sista suck från vintern innan det helt är vår och det är faktiskt inte heller jättelångt till sommaren!

Idag var det minst sagt blandad träning. En hel del hästar gick ju snabbjobb igår. Några av dem fick ledigt från träningen över helgen medan några fick gå ut och jogga lite, allt efter vad som passar dem bäst. 
Sedan var det också för övriga träning som vanligt och det var även idag några snabbjobb men också canters i blandade tempon. 
Träningen flöt på mycket bra och hästarna såg fina ut.
När vi hade ridit klart alla hästar blev det påskfika i stallet. Det blev verkligen fantastiskt trevligt och gott med sill, potatis, lax, köttbullar, ägghalvor mm mm och så en god påsktårta tiill efterrätt, hur lyxigt som helst.
I stort sett varenda helghögtid firar vi i stallet eftersom hästarna behöver tränas och skötas om som vanligt, så vi jobbar alltid. Men vad mysigt det är att tillsammans kunna känna att det ändå är en helgdag och värt att fira lite extra. 
Önskar er alla en Glad Påsk och en trevlig helg!

Morgonen inleddes med lite duggregn, men inte särskilt mycket alls. Dock hade det regnat en hel del under natten och det gjorde dirttracken lite för blöt och hård. Den var absolut möjlig att träna på, men min bedömning var att rakbanan idag var i bättre skick och inte särskilt påverkad av det regn som fallit. 
Vi snabbarbetade en del hästar idag och det blev då på rakbanan istället för dirttracken. Alla jobben gick utmärkt och att se hästarna galoppera förbi i fullt fart är verkligen roligt, de ser så starka och fina ut. Även de som inte gick fort såg bra ut i både raskare och lugnare tempon.
Det har minst sagt varit en lång vinter, men nu känns varje dag värt det när vi närmar oss säsongsstart!

Imorse var det några få plusgrader, men det dröjde inte länge innan solen sken och graderna snabbt steg. Vid rakbanan hade det från ingenstans dykt upp tussilagos i massor och ett säkrare vårtecken kan man knappast få.
Själv har jag fortfarande vinterkläder på mig, men kände idag att det börjar bli dags att rota fram lite annat ur garderoben inom kort, framåt lunch var det faktiskt ganska varmt. 
Hästarna hade väldigt blandade upplägg idag, några gjorde träningspass på volten, några cantrade raskare på banan och så var det också ett gäng som tränade på rakbanan i olika tempon. 
Nu blir det några som kommer att gå fortare på fredag och en del på lördag. Vi jobbar som vanligt hela påsken, så på återhörande imorgon!

Idag en lugnare onsdag med återhämtning för hästarna. Imorgon tränar vi vidare som vanligt igen.

Idag var det blandad träning med betoning på raskare tempon. Alla som är i den träningsfas att de är redo för snabbare träning friskade på i gott tempo. Ungefär hälften av dem gjorde det på dirttracken och övriga på rakbanan. Var de mestadels tränar beror lite på hur det passar varje häst, banorna är olika och det är jättebra att man har den valmöjligheten. 
Sedan har vi också gruppen med hästar som startar igång sin säsong lite senare och de går ännu inte fort. Men även de börjar mer och mer skruva upp sin träning med längre sträckor och mera tempon. 
Hästarna ser verkligen starka ut och gör det bra, är mycket nöjd med intrycken av dagen.
Vid lunch började det plötsligt snöa, stora flingor dalade ned och snön yrde. Hade jag inte precis innan sett att väderprognosen spår att det ska bli uppåt tio grader varmt i slutet av veckan så hade det känts jobbigt. Men nu visste man att den där snön överlever inte lång stund och snart är våren här på allvar!

Så var det dags för en ny vecka igen och måndagar är oftast en dag med "lite lagom tempon". Hästarna är pigga efter en ledig dag och man vill att de ska få rasta av sig och få det arbetspass de behöver utan att för den skull dra på för mycket.
Imorgon är det planerat för raskare träning för en del av dem, så idag höll vi oss på rakbanan eller volten i mestadels något lugnare tempon. 
Hästarna skötte sig bra och såg fina ut, hela arbetsdagen flöt på utmärkt. 

En lugn söndag, men nu är det faktiskt inte så väldigt länge till förrän söndagar betyder galopptävlingar! Ser så mycket fram emot att säsongen ska dra igång igen. 
Hästarna mår bra efter gårdagens träning och är redo för en ny träningsvecka.

Idag kändes det verkligen att vi närmar oss vårpremiären när årets första snabbjobb reds för några av hästarna. Det var så himla kul och peppande att se dem gå fort.
Nu red vi ganska snälla snabbjobb där vi började i mellantempo, ökade lite mer i svängen och sedan lät dem sträcka ut över upploppet men väl i hand. Det var lagom upplagda arbeten eftersom vi ville se lite mer var de står inför nästa jobb. 
Det är alltid ett pusslande och övervägande vilka hästar som ska träna med vilka. Några kanske tränar bäst ensamma så här i början. Det är mycket att fundera över så det blir så bra som möjligt för varje häst och att de som jobbar tillsammans är jämngoda. 
Att stå och se dem galoppera förbi gör att man ännu mer längtar tills säsongen sätter igång, så mycket förväntningar och planer inför årets tävlingar. 
Nu tar vi lite helg och så är vi mycket laddade inför nästa veckas träning!

Efter gårdagens träning åt det raskare hållet (dock inga snabbjobb) så blev det idag att vi höll oss på rakbanan eller volten.
Det känns bra att vi nu har alternativ att välja mellan när det gäller banorna efter en vinter med väldigt begränsade möjligheter. När vårvärmen kommer så dröjer det inte länge innan vi också har alla gräsfälten redo att träna på vilket ger massor med variationsmöjligheter för träningen. 
Imorgon planerar vi för lite snabbjobb för några av hästarna, de första för i år för vårt stall!

Idag var dirttracken öppen igen och i fint skick. Även rakbanan var mycket bättre, med plusgradernas ankomst så blir det ett helt annat fäste i banorna. 
Vi hade en hel del hästar på dirttracken idag, men också en del av dem på rakbanan och det blev mestadels goda tempon för hästarna. Dock är det några som kommer starta upp säsongen senare (som startar på gräsbanor) och som fortfarande håller sig till lugnare grundträning. 
Nu är det mindre än fyra veckor kvar till premiären och det känns som tiden flyger fram, snart är vi där!

Efter mestadels raskare träning igår så var det perfekt med en lugn onsdag idag. Imorgon tränar vi vidare och nu väntar också plusgrader!

Även i natt var det en hel del minusgrader, men i alla fall något bättre än gårdagen. Enligt väderprognosen ska det återigen bli klart varmare nätter från torsdag och framåt. 
Precis som igår så var dirttracken oridbar, men rakbanan som är saltad gick fint att träna på. Det blev blandade tempon med övervägande raskare tempon för de som kommit så pass långt i träningen. Det var väldigt roligt att få se hästarna sträcka ut litegrann, de ser jättefina ut. 
Imorgon är det bara fyra veckor kvar till vårpremiären. Tänk att vi orkat oss igenom den här långa vintern och nu väntar både vår och sommar med massor med tävlingar runt hörnet, kan knappt vänta!

Ett rejält bakslag för våren när det under natten var så kallt som tio minusgrader. Marken var hårdfrusen imorse och det var allmänt kyligt och blåsigt, inte så roligt väder.
Dirttracken öppnades inte, den var inte ridbar efter så många minusgrader. Men rakbanan som är saltad var i relativt gott skick ändå och gick bra att rida på. Vi tog en lugnare dag tempomässigt och jobbade de flesta hästar ordentliga pass på volten längst ner vid rakbanan, men några av dem fick istället cantra på själva rakbanan. 
Efter någon timme eller så sken solen och det blev en fin dag trots kylan. Imorgon hoppas vi kunna träna på lite mer igen, det ska bli kallt även i natt men inte lika kallt. 

 

Lugn söndag för både oss och hästarna. Nu är vi redo för en ny vecka!

Idag var väderprognosen totalt spöregn hela dagen. Det kändes med andra ord inför dagen ganska osäkert hur mycket och om man kunde träna. Men för ovanlighetens skull blev vädret mycket bättre än förväntat, tycker det oftast är tvärtom. 
När jag åkte hemifrån på morgonen regnade det rejält på vägen till Bro från Stockholm, men väl framme var det knappt ens duggregn. Det hade kommit en del under natten, men det hade snarast bara gjort gott för banorna som båda var fina med lagom djup. 
Till dagens sista tur som var Princeton Graduate så regnade det lite mera, men innan dess inga större problem alls. Vi red de flesta turerna på dirttracken, men också några hästar på rakbanan. 
Vi hann också som vanligt på lördagar med flera trevliga fikastunder med hästägare, lördagar är ju bästa dagen utan tvekan. Idag blev det lite mer utspritt med besök från morgonen och framåt. 
Nu tar vi lite helg och laddar för en ny vecka!

Efter gårdagens träning på dirttracken så körde vi idag rakbanan istället för att variera lite. Även den har blivit helt annorlunda tack vare plusgraderna. Nu går den att galoppera på i gott tempo utan problem. 
Det blev varierande tempon på den banan idag och det känns väldigt bra att vi nu äntligen har två banor som är fullt träningsbara med goda förutsättningar. 
Idag (och även imorgon) var Andreas (Tapia Dalbark) i stallet och red. Numera är han stationerad i Skåne, men han kommer så klart vara här när det vankas tävlingar och kanske någon annan dag också emellanåt som nu då. 
Han har varit i Frankrike och ridit under vintern men är nu tillbaka igen i Sverige och igång. Jättetrevligt att ha honom i stallet!

Som vi hade förhoppningar om så var både rakbanan och dirttracken helt annorlunda idag. Det var fäste och precis lagom mjukt för att kunna träna på så mycket man ville.
Vi har börjat öka upp tempot mer och mer nu, men vill samtidigt inte stressa och dra upp träningen för mycket på en gång. Det är ju jätteviktigt att varje häst individuellt verkligen får den uppbyggnad och träning som behövs för att ha en riktigt bra grund när säsongen sätter igång, de ska ju hålla formen ganska länge under året. Hellre i så fall start någon vecka senare än att hoppa över något moment i uppträningen för att det är bråttom att få dem klara. 
Vi gjorde ett upplägg på banan idag där de började lugnare och så ökades tempot lite mer och mer vartefter. Hästarna såg fina ut, de var starka och låg på hela vägen. 
Så skönt med det här varmare vädret och det verkade även hästarna tycka, speciellt när de kom ut i hagarna. De flög runt och var extra pigga i stort sett allihopa. Det märktes detsamma även på hästarna från andra stall i hagarna bredvid, det var verkligen full fart där ute mest hela dagen. 
Hoppas att de här plusgraderna är här för att stanna!

En lugn onsdag och nu verkar det bli rejält mycket varmare. Vi har gott hopp om att det kommer ge banorna mycket mer fäste och djup, att man resten av veckan kan träna på mer. 

Ännu en kall natt och banorna var precis som igår ridbara men lösa. Så även idag höll vi oss i lugna tempon, det blev istället längre pass så hästarna fick jobba ordentligt. 
Nu ser det som sagt ut att bli varma grader från torsdag och framåt, så då hoppas och tror jag att vi kan köra vidare med den träningen vi hade innan de här kalla dagarna kom. 
Vid lunch sken plötsligt solen extra mycket, livet kändes helt underbart och det var som att man kunde andas igen. Det här blev en helt fantastisk dag idag!

Efter en kall natt var samtliga banor ridbara, men de kalla graderna gjorde dem ganska lösa. Vi höll oss i hyfsat lugna tempon och det blev träning både på rakbanan, volten vid rakbanan och på dirttracken. Hästarna var ganska pigga och laddade efter en träningsfri dag, men de skötte sig ändå fint. 
Tvååringen gör framsteg varje dag, han har så lätt för sig och snappar direkt upp vad det är han ska göra. Idag blev det övning av styrning på stallgången och han var hur duktig som helst.
Han är inte bara duktig utan också snygg, vilket han var redan när han kom till oss. Men sedan dess har han utvecklats massor kroppsmässigt och jag tycker bara senaste veckan att han blivit ännu pampigare. 
Angående veckans träningsförutsättningar så säger väderprognosen att det ska vara ganska kallt även i natt, men sedan ser det ut att bli betydligt varmare nätter. Vi hoppas den prognosen håller i sig så vi får hit våren på allvar och riktigt bra banor som vi kan träna raskare på.

En lugn söndag, nu är både hästarna och vi redo för en ny vecka!

Idag var äntligen dirttrackbanan bra igen! Väldigt skönt att vi kunde komma ut och träna där igen och det kändes så peppande att få se hästarna galoppera där igen efter några dagars bortavaro från banan. 
Vi tränade även på volten längst ner vid rakbanan och på själva rakbanan. Hästarna är i lite olika faser i uppträningen och det är också olika behov av vilken sorts träning och hur mycket de behöver för att bli riktigt starka. 
Det var en stor lättnad att vi idag hade tillgång till flera alternativ för träningen och vi får verkligen hoppas att det fortsätter så. 
Det blev som vanligt en trevlig lördag med fika och hästägare på besök. Nu tar vi lite helg och laddar för kommande vecka!

Även idag var det kallt, men ändå lite varmare än igår. Dirttracken var öppen, men absolut inte tillräckligt bra att rida på eftersom det var isklumpar på den. Träningen fick bli på volten idag och även om det blir bra träningspass så är det irriterande när man behöver ändra på sina planer. Nu hoppas vi verkligen att det blir ordning på dirttracken igen så vi kan fortsätta träna där.
Man vet ju att det kommer lite bakslag med vädret innan våren helt är här, men det är ju ändå inte jättekallt på något sätt så det borde gå att hålla banan i bra skick. 

Imorse var det mer vinter än vår, det hade varit nere på åtta minusgrader under natten och var ungefär fem grader kallt på morgonen. 
Dirttracken var frusen och stängd på förmiddagen, men rakbanan var öppen. Det blev en blandad dag med träningen med lite olika upplägg. Vi red både på rakbanan, nere på volten och även några travturer runt området. 
Betydligt mindre ren träning än vi gjort de senaste dagarna, men det kan vara ganska okej för en dag att jogga runt och göra lite annan träning efter den uppskruvningen av träningen som varit de senaste dagarna.
Idag satt vi också på tvååringen (vi hoppas han får namn klart ganska snart) för första gången och han är så himla cool och fattar allting direkt. Han uppförde sig exemplariskt, som om han aldrig gjort annat. 
Imorgon hoppas vi att det är mindre kallt och att vi kan träna som vanligt igen!

Välbehövlig lugn dag för hästarna efter två intensiva dagar på träningsfronten. Imorgon tränar vi som vanligt igen!

Idag fick flera av hästarna träna på ett litet snäpp till. De startade upp i lugnare tempo, men ökade sedan på lite mer från mitt i sista sväng. Vi pratar absolut inte om snabbjobb, men bara något mer tempo. Jag tror hästarna har längtat efter detta, de var mycket peppade. 
Tycker samtliga såg starka ut, låg på hela vägen och gjorde det mycket lätt och fint. 
Träningen har verkligen ökats på nu och det gäller att balansera det så det inte blir för mycket för fort. Vi kommer resten av veckan blanda med att rida en del även på rakbanan som öppnat nu. 
På kvällen var det då den här extrastämman som det varit många turer kring och det blev som väntat ett mycket stökigt möte. Tror jag nöjer mig med att skriva så, tror tyvärr inte det går att skriva något balanserat om det här eftersom det är så infekterat från vissa håll. 
Kan i alla fall skriva att det här valet av ordförande har noll och inget att göra med Bara-projektet. Däremot är helt andra stora förändringar  nödvändiga för att galoppen ska komma på rätt väg igen, för det har vi verkligen inte varit de senaste månaderna utan precis tvärtom. Vi hoppas nu att Svensk Galopp ska kunna ta många steg i rätt riktning så fort det bara är möjligt.

Måndag och dirttrackträning betyder höger varv på banan för de som tränade där. Vi inledde dagen med en tur som reds runt området, men resten av dagen tränade vi på dirttracken och den är i jättefint skick. 
Hästarna var som vanligt på måndagar pigga och taggade, men de är faktiskt överlag väldigt peppade rent allmänt just nu vilket är roligt. 
Det blev ett intensivt schema med mycket som skulle hinnas med, men vi är ändå nöjda med dagen. 
Imorgon tränar vi vidare och på kvällen har vi också imorgon en mycket viktig extrastämma i Fullmäktige.

Lugn söndag och nu ser vi fram emot en ny vecka!

Så var det myslördag igen med hästägare på plats och vi blir så bortskämda med massor med god fika av det lyxigare slaget. Tycker det är så trevligt när vi är många i stallet som tittar på träningen, snackar lite och trivs. 
Träningen gick bra också, så hela dagen flöt på strålande och hästarna såg mycket fina ut. 
Nu tar vi lite helg med en lugn söndag och peppar massor för kommande vecka!

Nu är det mars! Egentligen en vintermånad, men det känns ju verkligen mer som vår nu och det är faktiskt inte så himla länge till vårpremiären. 
I tisdags hade vi möte om propositionerna och de bör nog komma ut i kommande vecka vad jag förstår, åtminstone för april och maj. Då kan man börja planera upp årets första starter för varje häst, det ser jag fram emot.
Dagens träning var snäppet mer i tempo än igår, men det är fortfarande relativt lugnt som gäller. Det är ju ändå en ny nivå på träningen att cantra på banan så man får inte stressa på det här för mycket. Hästarna ska få en bra uppbyggnad inför hela säsongen så det är viktigt att ha lite is i magen och inte bli överentusiastisk nu när vi har dirttracken igen. 
Är i alla fall mycket nöjd med hästarna idag och imorgon tränar vi vidare.

Idag var det äntligen, äntligen dags för dirttracken igen! Så peppande och roligt att se hästarna på banan igen, man har liksom glömt bort hur kul det är att stå vid upploppet och se dem galoppera förbi. 
Hästarna verkade också uppskatta det, de var på hugget allihopa. Idag blev det relativt lugna canters för de flesta för att känna av vad de står i konditionen. De har ju under vintern fått ganska ordentliga arbetspass på volten fram till nu, men att cantra ett varv på banan är ju något annat. De verkade dock ta dagens träning med en gäspning, inte en enda häst var det minsta trött vilket var mycket positivt. Så imorgon blir det ett litet snäpp mer tempo. 
Men det märks också rent arbetsmässigt att man måste ställa om rutinerna en aning, plötsligt blir det lite annat upplägg när de ska till banan och allt tar mer tid än att rida runt på området. Det brukar man dock vänja sig vid väldigt fort, tar bara ett par dagar så har man hittat ett bra sätt för att allt ska flyta på som det ska. Det viktigaste är så klart ridningen, men under tiden ska man hinna med byten av hästar i walkern och hagarna samt allt annat som ska göras i stallet. 
När sista turen var riden så jobbade vi med åringen och han är så duktig och läraktig, väldigt cool. Det är så mycket enklare nu när han har flyttat in i stallet, vi har väntat på det för att sätta igång honom helt.
Imorgon går vi in i månaden mars, nu känns ju inte 17 april och vårpremiär alls så långt borta! 

En lugn onsdag och visst känns det som vår? Man glömmer faktiskt att det bara är februari än, nu smälter den sista isen på stallområdet bort och det är mer eller mindre torr barmark, fantastiskt! Sedan vet man ju att det i stort sett alltid kommer något bakslag, men just nu njuter vi!

Träningen idag var runt området där det tinat så mycket att underlaget blivit mjukt nog att kunna galoppera lite lugnt på. Vi kunde rida längre turer där för att hästarna skulle få jobba ordentligt, men de är nu redo att börjar träna mer. 
Dirttracken har sedan igår körts igång och tack vare bra insats från banpersonalen är den redo att tränas på. Efter lunch fick vi besked om att den öppnar igen och det ser vi verkligen fram emot- nu börjar nästa fas i träningen. 
Efter lunch hade vi möte med genomgång av årets propositioner och de verkar äntligen vara på gång nu. Så fort de är publicerade kan man börja planera upp mer för varje häst hur säsongens inledning ska läggas upp. 
Idag åkte Stureplan till sitt nya hem och liv som avelshingst. Det känns så roligt att han får chansen och jag har en känsla av att han kan bli en tillgång som avelshingst. Letar man efter en hingst med bra psyke så har man kommit helt rätt. Så cool, så självsäker och helt utan nerver. Jag har sällan mött en häst som älskar att tävla och träna så mycket, helt överlycklig varje gång vi flätade honom till tävling. Han ville verkligen vinna varje gång och var så nöjd med sig själv efter varje segerlopp, då spatserade han runt som en kung efteråt. 
Han har fint blod och det ska bli så spännande att se hur hans avkommor blir. Det vore drömmen att så småningom få in en liten Sturekopia i träning. 
Han har betytt enormt mycket för vårt stall och är en helt oförglömlig häst. Att han nu får den här möjligheten är otroligt spännande!

Imorse var det inte lätt att ta sig fram någonstans överhuvudtaget. Under natten hade temperaturen sjunkit under noll och allt vatten som finns på marken hade frusit och det var glashalt var man än gick.
Så klart ville vi få ut hästarna och träna, men det var ändå ett relativt enkelt beslut att ställa in, olycksrisken var alldeles för hög. Hästarnas och ryttarnas säkerhet går självklart först och det hade absolut inte varit värt risken att ge sig ut på några turer idag. Det fick bli längre turer i walkern istället och så hoppas och tror vi att det går att träna imorgon. 

En lugn söndag och nu är vi redo för en ny vecka!

I natt hade graderna varit nere under nollan ett tag och det räckte för att banorna skulle torka upp en del. Första turen red vi som vanligt nere vid volten där rakbanorna slutar och det gick bra. Andra turen testade vi den volt som ligger precis utanför ingången till dirttrackbanan och bredvid det stora gräsfältet. Den volten har varit frusen hela vintern, men nu har de fått igång den och vi fick meddelande på morgonen om att den var öppen. 
Ryttarna bedömde att den volten var i bra skick och vi fortsatte resten av dagens turer där, det är ju om inte annat lite roligt med omväxling. 
Efter flera dagar med endast trav så var det minst sagt pigga och entusiastiska hästar som var ute. Det gällde inte bara vårt stall utan lite överallt studsade hästarna omkring, det var livat på området idag!
Som vanligt på lördagar var det den där härliga helgkänslan med trevliga hästägare som kom på besök och vi blev bortskämda med lyxfika. 
Nu tar vi lite helg och laddar för kommande vecka!

Morgonen inleddes med spöregn som trappades ner mer och mer under dagen. Vid lunch sken plötsligt solen från en klarblå himmel och det kändes verkligen som att idag var första riktiga vårdagen. Låt det bara fortsätta så här, helt underbart!
Efter dagens arbete, även idag var det trav som gällde, så tog jag en promenad med hundarna nere på gräsbanan, dirttracken och hinderbanorna i solskenet och bara njöt av vädret. Det kändes som det var evigheter sedan man kände den här vårkänslan och förväntan efter en lång vinter. 

Nu är det plusgrader och regn som gäller plötsligt, det är tvära kast fram och tillbaka när vintern ska bli vår.
Blaskigt och geggigt överallt just nu, så det blev ingen canter idag utan det var endast trav som gällde. Vi får se hur det ser ut imorgon, men håller tummarna nu för fortsatt värme så all is och tjäle smälter av. 

Lugn onsdag blev det idag. Tanken var att vi skulle rida en del hästar, men det var så isigt och halt att det var en alldeles för stor risk att ge sig ut någon annanstans än till walkern. Så det blev ett ganska enkelt beslut att inställa dagens plan. 
Imorgon hoppas vi på bättre förutsättningar!

Även idag var banan fin och perfekt djup för den träning vi gör just nu. Hästarna galopperar ganska länge där och är mer eller mindre svettiga när de är klara, det blir ett ordentligt pass. 
Men om kanske två veckor kommer vi vilja börja cantra i mer tempo och då vill det till att det finns banor till det. Kan man hoppas på att det blir varmt inom kort så dirttracken smälter av och kan börja komma i ordning igen? Det behövs!
Är i alla fall mycket nöjd med hästarna idag, tycker de ser så fina ut och galopperar elastiskt. Det känns som att de generellt har mått väldigt bra av den här träningen vi gör nu. 
Imorgon blir det lite lugnare och så fortsätter vi som vanligt på torsdag. Allt så klart beroende på vädrets makt över banförhållanden. 

Så var det ny vecka igen och glädjande idag var att banan hade torkat upp så vi kunde galoppera hästarna. Skönt att vi kan träna igen!
Efter allt regn i slutet av förra veckan har det ju varit klent med möjligheter till ridning, så det kändes väldigt bra att komma igång igen idag. 
Det var många pigga hästar ute från de olika stallen, det märktes att hästarna var extra på hugget efter de här dagarna. 
Nu får vi hoppas att banan håller sig bra, det ser ut att komma in plusgrader nu och då kan det bli besvärligt igen kanske.

Lugn söndag och efter en kallare natt så hoppas vi nu på en bra bana att träna på imorgon!

Lite kallare i natt, men ändå inte tillräckligt för att torka upp allt vatten. Banan var faktiskt bättre än jag hade trott, men absolut inte tillräckligt bra att rida på, det behövs nog lite mer tid för att allt ska hinna sjunka undan.
Det ser ut att bli varmare nästa vecka, kan man tro att våren börjar smyga sig närmare? Det vore ju helt underbart! Samtidigt är det då en process att få bort all tjäle ur banan som kräver en del tid och tålamod.
Det blev i alla fall en jättetrevlig dag i stallet med fika tillsammans med hästägare och mycket pyssel med hästarna. 
Trots att det nu ofrivilligt blev två dagar utan träning för hästarna så är vi ändå ganska nöjda med den här veckan. Träningen har kommit igång bra och hästarna ser fina ut. 
Nu tar vi lite helg och laddar för kommande vecka!

Massor med regn igår och idag fortsatte det hela dagen i stort sett oavbrutet. Vet inte exakt hur mycket regn som kommit ner, men det är i alla fall ansenliga mängder. 
Att ställa in dagens träning var inget svårt beslut, det fanns ingen bana och vädret inbjöd inte direkt heller till att vara utomhus. Det är sådana här dagar som walkern är helt oumbärlig, att hästarna ändå kan få röra sig ordentligt och få den motion de behöver. 
Nu får vi se hur det ser ut imorgon, men det behövs nog ett par minusgrader för att banan ska torka upp fort.

Varmare idag och det gjorde lite mer fukt och fäste i banan direkt på morgonen. Men det började sedan småregna lite samtidigt som graderna gick upp ytterligare. Banan höll så länge vi tränade, men efter lunch var det ganska geggigt. 
Skönt att vi kunde träna ordentligt idag, men jag undrar om det verkligen fungerar imorgon. Det ska regna och vi talar inte lite duggregn utan om stora mängder. Man kan ju hoppas, men med största sannolikhet är det inte ridbart alls imorgon. 
Sådana här väderomslag som påverkar banan finns med i tidsberäkningen när hästarna tränas igång, man måste räkna med att när tjälen släpper så kommer det bli en tid när vi inte kan träna som vi vill. Men om det redan är nu den processen sker eller om det bara är tillfälligt varmare, ja det återstår att se. 

En lugn onsdag för hästarna, men imorgon tränar vi som vanligt igen!

Ett fullspäckat schema hela förmiddagen med många hästar som skulle ridas. Vi håller oss fortfarande på volten och jag tycker hästarna jobbar sig väldigt bra där. Problemet är bara att förut var det lugnt där, nu är det många hästar/tränare som rider där och ibland är det nästan trångt. Sedan får man också ta hänsyn när det kommer hästar nerför rakbanan eftersom den mynnar ut i den här volten. Så lite meckigt är det ibland att få plats, men annars är det i det här läget av träningen mycket bra. 
Men så klart längtar man ju också efter när dirttracken öppnar igen och vi kan träna där. Man drömmer ju också om vårpremiär, sommar och tävlingar. Men i väntan på det tränar vi vidare!

Så var det ny vecka och det ser lite skakigt ut med vädret om man ska tro väderprognosen (vilket man absolut inte alltid ska...). Men idag var det bra förutsättningar och vi tränade på enligt plan. Vi har börjat öka upp mängden träning , men inte tempot för de hästar som varit igång ett tag.
Vi sätter också igång några hästar ytterligare nu som hittills endast har travat, nu är det dags att börja galoppera dem också. Hästarna är på lite olika schema beroende på när tanken är att de ska börja starta (gräshästarna har ju sina första lopp lite senare) samt hur mycket grundträning som krävs (precis som människor är det väldigt individuellt hur lättränade de är och hur deras kroppsliga förutsättningar är). 
Nu hoppas vi på bra väder och fina bana även imorgon!

Lugn söndag för både oss och hästarna. Idag var det Viola och Johanna som var stallansvariga. Allt var bra med hästarna som var pigga och glada. 
Imorgon tränar vi vidare som vanligt!

En dag med träning från tidig morgon och många hästar att rida, men allt flöt på utmärkt. 
Lördag betyder ju också en hel del hästägare på besök. Det är så trevligt när det är mycket folk i köket, kaffet igång och fikabrödet är framdukat. Det är liv och rörelse, diskussioner och skratt. Det sociala med att äga häst är ett viktigt mervärde och för oss i stallet är utan tvekan lördagar favoritdagen. 
Nu tar vi lite helg och laddar batterierna för nästa vecka!

Träningen går vidare med hästarna och även om det just nu är lugnare uppbyggande träning så känns det ändå väldigt motiverande.
Självklart är det ju allra roligast när hästarna tränar på mer och snabbjobbar, så man kanske kan tro att det känns lite segt just nu när de galopperar i lugnare tempon. Men hästarna ser så bra ut och det känns verkligen som att den här vintern har gjort dem gott, så det är väldigt trevligt att se hur fint de jobbar sig. 
Vi har hittat ett smart upplägg på alla jobbrutiner i stallet och hur vi lägger upp arbetet med fokus på ridning först och sedan all skötsel av hästar mm. Allt flyter på väldigt bra just nu. När de flesta hästarna vilade så var det ganska lugnt för oss också, men nu är det full fart igen och det känns bara roligt. 
Imorgon ser vi fram emot träning som vanligt och lite helgkänsla! 

Nu är det dags för den allra sista hästen i vår genomgång av alla stallets hästar inför säsongen. Sista hästen är också den yngsta hästen:
Vår ännu odöpta tvååring- köptes på Deauville i oktober förra året. Samma auktion som vi tidigare köpt både Chamori och Timo Nurmos på, det har kommit många kvalitativa hästar därifrån till Skandinavien.
Han har ett blod som inte direkt skäms för sig, pappa Goken har fått en smakstart i aveln och hans mamma är syster till ingen mindre än Our Last Summer! Hela stammen ser mycket fin ut med vinnande syskon och massor med topphästar som nära släktingar. 
Han var snygg och fin när han kom, men nu är han ännu finare. Han har växt och utvecklats massor i kroppen och han har dessutom ett guldpsyke. Han är hur cool som helst med högt självförtroende och stor utstrålning. Han har motor och rör sig helt fantastiskt, men är aldrig hetsig. Superlativen haglar här, men det med rätta. 
Jag tror han är en relativt tidig häst som kommer komma ut i sommar, men vi kommer spara lite på starterna till de stora loppen i år. Nästa år är han anmäld till Derbyserien och kommer även sikta på övriga klassiska lopp i Sverige samt Norsk Derby. 
Att säga att vi ser fram emot vad han kan visa är ingen underdrift direkt.

Nu är det dags för den näst sista hästen i den här genomgången av hästarna och det är:
Daytona Gold- inledde sin karriär som tvååring med två överlägsna segrar. Har sedan råkat ut för många märkliga problem, men kapaciteten råder det inga tvivel om. 
Han kom ut i slutet av juni förra året och vi var mer än säkra på att han fullständigt skulle jogga hem loppet, men istället drabbades han av ordentligt näsblod. Nu vet vi ju om mögelproblemen i stallet, men det hade vi ingen aning om då. 
Han är en häst som har alla förutsättningar att gå rätt upp i eliten om han håller sig frisk, det vågar jag sticka ut hakan och säga trots att han inte har startat många gånger än. På det sätt han tränar och det sätt han galopperar är det lätt att se vilken häst han är. 
Att få se honom tävla i ett friskt stall i år är något som minst sagt känns spännande. 

En bra träningsdag, tycker vi nu snabbt har kommit in i bra rutiner och upplägg med träningen och hästarna ser jättefina ut. Den här vintern har gjort dem gott och många har utvecklats massor kroppsmässigt och då speciellt de yngre hästarna. 
Nu fortsätter vi genomgången av hästar och idag:
Stureplan- han behöver väl ingen direkt presentation och han har haft en väldigt fin karriär med bl a seger i Derby Milen i Norge och han var också min första starthäst i Svenskt Derby även om den distansen var för lång för honom. Han har som äldre häst hållit en hög nivå hela tiden. Han var borta länge efter att oturligt sparkat i sin box och fått en spricka i hovbenet, en ren olycka. Utan den hade han kunnat visa ännu mer än han gjort, han förlorade där mycket tid där han hade kunnat tävla och ta sig ännu högre. 
Han kom tillbaka med två raka segrar direkt och vann även förra året. Han har inte bara varit en häst med många segrar och meriter, han är också en häst som fullständigt älskar att träna och tävla. En helt fantastisk personlighet och en löpskalle utan dess like. 
Men nu har han blivit tio år och nu avslutar han sin galoppkarriär. Vad han ska göra nu har det varit många turer kring, men en dröm hade ju varit om han fått chansen att betäcka både halvblod och fullblod då han är en väldigt stilig häst med fina gångarter. 

Så var det ny vecka och det ser ut på väderprognosen att hålla sig på minusgrader hela veckan vilket borde göra att banan håller sig bra. 
Idag var det samma upplägg som i lördags med trav först på travslingan och därefter galoppera på den större volt som är längst ned på rakbanan. 
Det är ju två rakbanor bredvid varandra och de mynnar ut i den här volten där vi för tillfället håller till. I nuläget rent uppbyggnadsmässigt så tycker jag att det här är optimal träning för dem för att jobba upp sig, det blir bra träningspass. När vi sedan ska börja öka upp tempo mer, ja då behövs rakbanan i helhet. 
Nu återstår det inte många hästar i genomgången inför säsongen och idag:
Wayfarer- han köptes som åring på auktionen i Göteborg och det var något av bingo att få en så fin häst som räknas som svenskfödd men med en stam som imponerar stort även om han vore en import.
Den linjeavel han har förtjänar ett eget litet kapitel. Hans pappa Galiway (e Galileo) har Sadlers Wells som farfar och Danehill som morfar. 
Hans mamma Perfect Day (e Holy Roman Emperor) har Danehill som farfar och Sadlers Wells som morfar. 
Så Wayfarer är alltså dubbelt linjeavlad i tredje led och idel topphingstar i hans stam.
Han har från början framstått som mer av en treåring än en tvååring, men planen var att han ändå skulle göra några lopp förra året för att komma igång lite och skaffa sig erfarenhet. 
Han växte dock en hel del och hade dessutom problem med snorighet och hosta som vi nu vet antagligen mest berodde på problemen med stallet, så det tog tid. 
Efter ett fint kval gjorde han debut i december på alldeles för kort distans (1200 meter) för att få ett lopp i kroppen inför start den sista tävlingsdagen i december. Som väntat hängde han inte med alls från start utan hamnade sist, men avslutade fint över upploppet till en femteplats och han hade lagom kommit upp i tempo när de var i mål.
Han gick framåt mycket på det loppet och hade två veckor senare ett mycket passande lopp över 1600 meter den 17 december som sedan flyttades till en dag tidigare. Som ni vet reds lopp 1 och därefter inställdes tävlingarna. Wayfarers lopp var lopp 2 och vi gick i ledvolten när beskedet om inställt kom. Då kändes det enormt surt att få gå hem igen med en så bra vinstchans...
Han har utvecklats massor över vintern kroppsmässigt och ser dunderfin ut. Förväntningarna är stora inför säsongen och vi kommer så klart inleda med ett vanligt maidenlopp, men siktet är inställt på storlopp och han är anmäld i det mesta. En mycket spännande treåring som det ska bli roligt att få se tävla. 

Lugn söndag för både hästar och folk, vi är redo för kommande vecka och då avslutar vi också genomgången av hästarna här!

Idag var det äntligen bra bana så vi kunde galoppera hästarna igen. Vi travade en runda först och därefter  galopperade dem på volten längst ner vid rakbanan. Ett bra träningspass och precis lagom för att de kunde rasta av sig och vara genomjobbade i kroppen. 
Nästan orimligt att man kan bli så glad för att kunna galoppera runt lite på en volt, men det kändes fantastiskt. Dessutom sken solen och en liten föraning av våren kändes, så det blev en riktig toppendag!
idag i genomgången av hästar blir det en häst som vi har i stallet men inte i träning:
House in Order- förra året bestämde vi oss för att han skulle avsluta sin tävlingskarriär, men stanna kvar i stallet som hjälphäst och sällskapshäst. Under hela sin karriär var han hingst, men det är ju betydligt bättre med tanke på hans uppgifter att vara valack så han kastrerades. Kastrationen har inte ändrat honom nämnvärt annat än att han är mycket lugnare med ston och så, han är fortfarande en häst med stort självfortroende och glimten i ögat.
Han är en ovärderlig hjälp för hästar som behöver trygghet och lugn inför lopp och det kommer han fortsätta med detta år. Det är också jättebra att ha sällskap till unghästar eller kanske någon häst som under säsongen vilat ett tag och inte vill ridas ensam. Han har ju ingen plan för sin träning utan är flexibel och kan hoppa in där det behövs. Han kan också resa med som sällskap till annan bana om det är så att vi bara har en starthäst som inte vill resa ensam. Han är helt enkelt en stor tillgång för stallet på så många sätt!
Nu tar vi lite helg och laddar för nästa vecka!

Dags för nästa häst i den här genomgången som nu inte har så väldigt många hästar kvar att redovisa och idag blir det:
Timo Nurmos- 2022 hade han en jättefin säsong där han inledde året med seger och därefter var slagen med minsta möjliga marginal två gånger som tvåa efter uppförstorat målfoto båda gångerna. Då tog vi chansen att starta honom i Stockholm Cup och han gjorde sitt bästa lopp någonsin även om han blev oplacerad, han var bara fem längder från vinnaren Hard One to Please. Det är ju en mycket stark insats oavsett och han var faktiskt den enda oplacerade hästen i det fältet som höjde sin handicap. Men ännu starkare blir det med tanke på att han blev rejält påriden direkt ut ur boxarna där hans spår bara försvann och han fick tas upp och hamnade sist. Han tog igen massor, men fortfarande undrar vi hur långt han hade kunnat räcka med ett störningsfritt lopp...?
Annars är han ju den häst som tagit vårt stall längst när vi fick åka till Dubai och vara tvåa i Meydan Trophy, riden av Fredrik Janetzky. Ett minne för livet utan tvekan och något jag hoppas kunna få uppleva igen, att åka dit med hästar och tävla. 
Förra året var han igång för tävling, men fick stoppas upp av en skada och han har fått den tid han behövt och mer därtill för att verkligen vara hundra procent igen och det är han nu.
Han är under uppträning inför säsongen och kanske kommer det bli ett liknande upplägg för hans tävlande som 2022 men med några ytterligare lopp inplanerade. Att Stockholm Cup är ett stort mål är ingen hemlighet, vad det blir för större lopp för övrigt vi siktar på får vi se. Men det är så klart roligt att ha en häst som redan bevisat sig tillhöra eliten och faktiskt har han ännu mer utveckling i sig. 

Så var det då väldigt efterlängtat februari som ju är en kort månad innan vi går in i mars. Här smälter det fortfarande för fullt, men till imorgon ska det bli några minusgrader och då hoppas vi att banan ska kunna torka upp. Just nu är det fortfarande travturer som gäller. 
Genomgången av hästar fortsätter och idag är det:
Blueprint- han var en av de hästar vi hade högst förväntningar på inför säsongen. Med två starter och lika många enkla segrar som tvååring gick han in i 2023 obesegrad och med massor av kapacitet. 
Siktet var inställt på Svenskt Derby, men det strulade och stoppade upp mest hela tiden. Till slut tog vi beslut att vila och behandla honom för att få honom hundra procent igen. Han hade ingen skada överhuvudtaget, men det kändes att han inte var i balans i kroppen och benen. 
Det beslutet var det bästa vi kunde göra och helt rätt för honom, den tiden behövde han. 
Han gjorde en start på hösten och blödde då näsblod i sviterna av mögelproblemen i stallet, så den starten är bara att glömma. 
Nu har han också kastrerats under vinter och det har redan nu gett massor. Han började bli tung i kroppen och har lättat mycket, han är också enormt mycket mer fokuserad och lugn på ett helt annat sätt. Fortfarande en häst med massor med energi, men på ett mycket bättre sätt. 
Han kommer börja starta i handicaplopp och så får vi se hur snabbt och hur högt han kan ta sig upp på de nivåer vi har förhoppningar om. 
Han är en otroligt fin häst som det ska bli mycket intressant att se tävla i år. 

Så var det redan den sista dagen i januari och när vi imorgon går in i februari så känns det som ett stort steg närmare våren, så himla långt borta är den inte nu. 
Vi fortsätter genomgången av hästarna och idag är det dags för:
Snowfoot- under vintern förra året var han tvåa och trea med starka avslutningar på loppen. När våren sedan inleddes så var han först femma, men gjorde därefter kanske sitt bästa lopp någonsin när han var målfotoslagen tvåa och långt före resten av fältet. Vinnare var Cousteau som då hade 67 i hcp och sedan dess gått upp till 74. Snowfoot bar tio kilo mer i loppet! Trean i mål var hela nio längder slagen och det var Alfaares som då stod i 78 och nu står i 84. Så det där loppet var värt väldigt mycket prestationsmässigt.
Men sedan dess har han varit helt hopplös med startboxarna och visats bort alldeles för många gånger. I träning flyger han in i boxarna utan minsta tvekan, så det är minst sagt frustrerande att han kommit in i en ond cirkel när det gäller loppen/kvalen. Han har alltid varit svår med lastningen, men inte på det här viset. 
Inför säsongen har vi en del idéer om vad vi ska göra,upplägg mm, men vi håller lite på det så länge. Hans kapacitet vet vi och det är också därför han har fått så många chanser. Men han måste ju komma tillrätta med lastningen och kunna fungera stabilt. Gör han det har vi en häst som kommer kunna klättra en hel del uppåt, han står klart lägre i handicap än vad han kan. 
Vi hoppas att vi kan hitta nyckeln så vi kan få se hans fulla kapacitet.

Vi kämpar vidare med att trava hästarna även om det inte känns jättespännande... Man längtar ju bara efter att kunna galoppera dem igen!
PAs visum har nu kommit och imorgon åker han till Nya Zeeland så får vi se hur länge han blir där, men innan säsongen drar igång är han tillbaka i alla fall. 
Vi fortsätter genomgången av hästarna och idag:
Sharp Eye- man måste hylla honom för hans jämnhet och att han nästan alltid presterar. På 59 livsstarter har han varit bland de tre 31 gånger, över hälften alltså och med tio segrar är det en segerprocent på ca 17 vilket är väldigt bra när man ändå startat så pass många gånger som han har. 
Förra året blev det tre segrar, tre andraplatser och två tredjeplatser på tretton starter. Utöver det var han fyra eller femma de flesta andra gånger, han gör sällan ett dåligt lopp. 
Han är en rolig häst att ha och väldigt allround med distanser mellan 1200-1600 och klarar både gräs och dirttrack. Däremot klarar han absolut inte att åka transport så det är inget vi ens jobbar med utan han får stanna hemma och starta på Bro Park helt enkelt. 
Han är ett bra tillskott till stallet med sina fina prestationer. Han är kanske inte en häst för de största loppen men gör det ändå bra upp till högre silverklass. 

Så var det ny vecka igen och det ser ut att vara plusgrader största delen av veckan, men lite kallare mot slutet. Det är ganska begränsat vad man kan göra just nu och det är mest travturer som gäller för tillfället. 
Det är ju bra att det smälter bort en stor del av all is och snö som finns i banorna, men det tar ju också tid. Nu ser det ut att bli minusgrader igen på fredag och sedan nästa vecka. Då ska det vara betydligt bättre förutsättningar för bra banor även om man egentligen bara vill att allt ska smälta bort. 
Nu fortsätter vi genomgången av hästarna inför säsongen och idag:
Queens Legend- efter ett mycket fint kval debuterade hon i slutet av augusti över 1200 meter gräs och avslutade strålande till en andraplats med mersmak. Hon ska ha längre distans egentligen och det kändes som att hon lagom hade kommit igång när hon passerade mål och var långt ifrån trött. 
Hon gjorde två starter till förra året och båda gångerna var det i storlopp vilket nog kom för tidigt för henne. Hon hade behövt lite mer rutin för att göra sig gällande där. 
Sedan var också starterna förra året mycket till för att göra henne lite mer redo inför treårssäsongen. Hon är i typen mer av en senare häst och under hösten och början av vintern växte hon massor. 
Hon är en av de hästar som nu inför säsongen behöver mest grundträning och uppbyggnad för att bli riktigt stark och redo i den kropp som utvecklats mycket sedan förra året. 
Hon är anmäld i många storlopp i år, men först fokus på att vinna ett maidenlopp och skaffa sig mer rutin innan vi släpper ut henne i hetluften igen. 
Hon är ett jättefint sto med stor potential som vi hoppas och tror ska kunna blomma ut nu som treåring.

Lugn söndag för både hästar och personal, men imorgon är vi tillbaka igen och fortsätter genomgången av hästarna!

Så var det lördag igen och en jättetrevlig dag i stallet med en hel del hästägare på besök, helgfeeling när den är som bäst.
Även idag var banan fin och vi kunde cantra hästarna. PA Gråberg red sina första turer för året idag. Han har inte suttit på en häst sedan han red Gold Streak till seger i det sista lopp som avreds förra året den 16 december.
Planen var egentligen att han skulle åka till Nya Zeeland direkt efter jul och stanna där under vintern. Men han väntar fortfarande på sitt visum som tagit en otroligt lång tid på sig. Nu lär det enligt hans advokat vara på gång och då kommer han åka dit, men det blir då betydligt kortare tid än vad det var tänkt.
PA inledde 2024s ridning med en cantertur på Wayfarer och red sedan också Blueprint och Queens Legend innan han var klar för dagen. 
Nu är det dags för nästa häst i genomgången inför säsongen och idag:
Princeton Graduate- inledde förra året med två lopp där han fick dåliga upplägg på loppet och trots det gjorde smått heroiska insatser när han höll så strongt ändå och var kort slagen båda gångerna.  Sedan följde flera fina lopp där han var tvåa eller trea och gjorde det bra i stort sett varje gång.
Han var en av de hästar vi tyckte klarade sig bäst trots problemen i stallet. Men sedan kom flytten. Och en ny häst uppenbarade sig när han direkt vann i totalt överlägsen stil i canter med åtta längder före tvåan. På den insatsen höjdes han fyra kilo, men visade ändå att han klarade det när han var mycket kort slagen som tvåa i starten efter och höjdes ytterligare ett kilo. Planen var egentligen att göra en start till för året, men det var dagen när bara ett lopp avreds och han skulle ha startat i lopp tre. 
Den förändring han gjorde förra året när vi flyttat var så rolig och det kändes så skönt att han kunde visa en glimt av vilken fin häst han är. Han har alltid gjort det ganska bra, men nu blommade han snabbt ut på ett helt annat sätt. 
Han är en väldigt allround häst som klarar 1600 meter, men helst ska han ha lång distans då han är stark. Han går bra på både gräs och dirttrack. Han har gjort fina lopp på både Bro Park, Göteborg och Övrevoll. 
Inför året ska det bli spännande att se hur mycket ytterligare han kan utvecklas och hur högt han kan nå. 

Idag var det äntligen bra träningsmöjligheter igen efter alla väderomslag som varit och vi kunde träna. Än är jag inte stressad, men så klart behöver vi i alla fall ganska snart komma igång mer regelbundet med träningen. Än är absolut inte alla hästar igång utan tid för igångsättning beror på vilka planer de har för start när säsongen sätter igång.
Hästarna som reds var pigga och glada, det känns jätteskönt att de kunde få galoppera även om det så klart är lugna tempon som gäller nu. 
Nu fortsätter vi genomgången av hästar inför säsongen och idag:
Victorious Day- hon är ett tufft sto som just blivit tre år och hon startade inte som tvååring. Hon växte mycket som tvååring och var under huvudsäsongen absolut inte redo för någon start, där är det viktigt att lyssna på hästen när den behöver tid. 
Den tiden gjorde verkligen gott för henne, hon har inte bara växt på höjden utan också utvecklats mycket i kroppen. Hon har alltid haft ett guldpsyke, cool som få. I början tyckte jag hon nästan var lite väl snäll och önskade mer gnista, men nu är hon betydligt piggare och har just det där som saknades tidigare. 
Vi jobbade på att hinna med kval innan uppehållet förra året, men det blev lite för kort om tid så det fick vänta och är istället något vi siktar på att få avklarat direkt när säsongen startar upp. 
"Vickan" är anmäld till diverse storlopp i år, lite av det vanliga storloppsprogrammet för treåringar. Men först är planen att börja i vanliga lopp och hon vinner sitt maiden innan vi siktar vidare. Ett oskrivet kort som vi ser fram emot att se vad hon kan!

Även idag var banan stängd pga tjällossningen och all snö smälter av så fort nu. Nu ser det dock ut att bli kallare till imorgon och vi planerar att rida då. 
Nu fortsätter vi med genomgången av hästar och idag är det:
Forty Love- gjorde två starter som tvååring där hon debuterade med seger och därefter var tvåa. Inför förra året och treårssäsongen var förväntningarna höga och vi siktade på en hel del storlopp för henne. 
Men hon var sjuk, hon hade en envis hosta som kom och gick. Dessutom var hon ofta inne i boxen helt apatisk, stod och blundade bara. Jag  vet inte hur många veterinärer vi konsulterat och hur många prov som har tagits för att försöka hitta vad som var fel på henne utan några klara svar. 
Det tog tid och de lopp vi planerat fick inställas och därför blev det inte årsdebut förrän i mitten av juni. 
Hon presterade långt under förväntan och under vad vi vet att hon kan i de lopp hon startade i under året fram tills vi fick provsvaren på stallet. 
Ni som läser här och nu följer genomgången av hästarna tycker kanske att det blir mycket snack om mögelproblemen vi har haft, men den påverkan det har haft är svår att inte ta upp gällande egentligen varenda häst, den är enormt stor och förstörde absolut största delen av 2023. 
När vi flyttade fick vi äntligen se en glimt av den riktiga Forty med en annan gnista i loppen. Först var hon målfotoslagen som tvåa, därefter trea på en djup och lös vinterbana som inte passade henne. I årets sista lopp så låg hon längst bak från start när inledningstempot var högt, men avslutade fortast av alla till en andraplats efter vår Gold Streak.
Men jag tror ändå inte hon var helt återställd efter alla problem som varit och den här vintern behöver hon för att vara på topp till kommande säsong.
Hon är ännu till stor del ett oskrivet blad och vilken distans och underlag som passar bäst får vi klura ut vartefter. Hur bra hon kan bli får vi förhoppningsvis se i år.

Nu fortsätter vi genomgången av hästarna och idag blir det en ostartad häst:
Secret Royal- köptes på breeze up-auktion som tvååring på våren 2022. När han anlände märktes ganska snabbt ett andningsproblem, men det fanns egentligen inget mekaniskt fel utan mer en instablitet i halsen. Svårt att förklara här, men det fanns två möjliga vägar framöver: antingen skulle det växa bort naturligt vilket är ganska vanligt eller så fick man göra ett ingrepp och rätta till det när han hade växt lite mer. 
Gör man ett sådant ingrepp för tidigt så kan det bli ett dåligt resultat när hästen sedan växer mer och proportionerna i halsen förändras. 
Så vi fick helt enkelt vänta under tvåårssäsongen och sedan gjordes en kontroll med kamera i halsen under snabbjobb som glädjande nog visade att problemet hade växt bort och han var stabil i halsen. 
Han tränades upp mot start men fick ett längre stopp när han var tvungen att kastreras vilket gav en hel del komplikationer som tog tid.
Efter fina kval var planen att han skulle hinna med några lopp under hösten och även vintern (när det skulle varit vintergalopp...), men han fick strykas två gånger pga att han inte återhämtat sig efter flytten från stallet och helt enkelt inte var frisk. 
Han tillhör utan tvekan en av de hästar som påverkats mest av problemen i stallet och det är den största orsaken till att han fortfarande är ostartad. 
Men han har visat väldigt fin fart i träning och han är ett riktigt krutpaket med massor med "power" i sig. Planen är att han är redo för start direkt när säsongen sätter igång och då får vi se vad han kan visa oss i tävling, det ska bli mycket spännande!

Redan på morgonen kom besked via sms att banan var stängd tillsvidare pga tjällossning. Otroligt vad fort det går, att det redan har kommit igång en process där tjälen smälter. Det finns ju massor med snö och is i banan, så även om det skulle bli kallt igen så har i alla fall vi kommit en bra bit på väg när en hel del smält undan. 
Det ser ut som att plusgraderna fortsätter både denna vecka och nästa, med undantag för fredag när det ska bli lite minus. Vi får bara hoppas att vi kan komma igång med träningen igen i slutet av veckan. Man vet ju varje år att sådan här tid kommer, när det smälter av och blir tjällossning. När jag gör plan för igångsättningen räknar jag alltid in en viss tid extra för just sånt här. Men att det skulle komma i januari var ju inte vad man trodde, även om nog detta inte är den slutgiltiga processen mot vår tyvärr...
Nu fortsätter vi med genomgången av hästarna och idag:
Beach Road One- har mer eller mindre alltid varit en miler, men förra året (eller egentligen i slutet av 2022) provade vi honom över längre distans och han fungerade bra på det med jämnare resultat, han vann över 2100 meter i sin sista start för året 2022. 
Anledningen till att vi testade det var främst att i de bättre loppen (storlopp och högre guldlopp) på milerdistans har han fått svårt att hinna med i tempot från början när det gått riktigt fort från start. På längre distans kan han få galoppera in sig i loppet utan stress.
I slutet av förra året blev det åter ett par starter över 1600 meter och han gjorde det bra där också, så framöver blir det nog blandat 1600 och uppåt. 
Han vann inget lopp förra året vilket så klart var synd, men det var nära flera gånger med två andraplatser och två tredjeplatser. Han var sällan långt slagen och gjorde det ändå ganska bra.
Han gjorde också en start på gräs och även om det bara blev en sjätteplats så var han bara 2,5 längd från seger. Han har inte startat mycket på gräs och det är absolut möjligt att göra några lopp där om det passar, tror dock att han är snäppet vassare på dirttrack trots allt. 
Vi lade om träningsupplägget för honom i slutet av året och han svarade mycket bra på det, det gjorde honom smidigare och bättre i kroppen mer och mer faktiskt.  Den specialträningen kommer vi förstås fortsätta med för honom även i år.
Han har varit ganska stabil i guldklassen, men kan också klara högre silverklass med högre vikt vilket han inte har några problem med att bära. 
Jag tror vi har hittat rätt med honom både träningsmässigt och distanser, ser fram emot att se honom i ett friskt stall i år!

Idag var planen att vi skulle sätta igång fler hästar, men vädret var ju rent bedrövligt. Det var ju nyss nästan tjugo minusgrader och över en natt har det nu slagit över till plusgrader och dessutom regn och blåst. 
Man fick hasa sig fram försiktigt för det var ren is var man än gick. Att ställa in ridningen var inget man behövde fundera på två gånger, man fick vara glad för att man kunde få ut och in hästarna till walkern. Att rida ut hade varit en stor säkerhetsrisk. 
Nu ser det ut att bli varmt ett tag framöver och vi får helt enkelt se när vi kan börja träna igång på allvar. Fortsätter det att vara plusgrader så kommer det bli värre först och bra så fort allt har smält bort. Men troligtvis kommer det bli lite fram och tillbaka ett tag nu med vädret och det är ju inte jätteenkelt. Än är det ingen stress med att komma igång med träningen, men så fort det finns förutsättningar för att rida och träna på bra underlag så är vi igång. 
Nu går vi vidare i genomgången av hästarna och idag är det dags för:
Dharwin- han var en av de hästar som fungerade bäst förra året trots mögelproblemen i stallet. Men jag tänker att vi snarare inte har sett hans fulla potential, att det blir spännande att se honom med rätt förutsättningar denna säsong. 
Han har inte varit en enkel häst från början med mycket nerver, men han har mognat mycket mentalt och lärt sig mycket, blivit säkrare på sig själv. 
Han startade aldrig som tvååring, men kom igång direkt förra året med kval i januari. Efter två godkända fjärdeplatser där själva loppupppläggen inte blev helt bra så vann han i sin tredje start efter en magnefik spurt över upploppet. Han såg inte ut som en vinnare alls, men avslutade otroligt fort sista biten och hann precis förbi.
Senare blev hans upplägg i loppen att gå i front, han behöver gå i sitt tempo avslappnat för att komma till sin rätt. Men han har ju tidigare visat att han kan löpa på annat sätt, så vi får framöver se vad det landar i.  
Han gjorde flera fina lopp, bl a var han trea i Guineas Classic Consolation, han var tvåa i Breeders Classic Trial och kort slagen fyra i Breeders Consolation. 
Främst ska han ha gräs och det kommer vi sikta på i första hand även om det kan bli några dirttracklopp också. Gällande distanser så är det 1200-1600 (eller 1750) som gäller, men vad han kan bli allra bäst på får vi testa lite under den här säsongen. 
Han bör ha massor med utveckling kvar i sig både kroppsmässigt och mentalt. Det känns som att vi hela tiden lär oss och hittar hur vi ska få honom att fungera optimalt. Han har gått från knepig till betydligt mer hanterbar och trygg, det är ju väldigt viktigt att han inte använder sin energi till annat än att prestera. Hur bra han kan bli framöver blir mycket intressant att se, jag tror han kan höja sig mycket i år.


Nu tar vi en lugn söndag och så fortsätter genomgången av hästar imorgon igen!

Så var det lördag igen och vi hade förväntat oss runt 20-25 minusgrader idag, men blev glatt överraskade när det "bara" landade på runt tolv grader. Kändes som rena vårvärmen jämfört med igår...
Nästa vecka ska det bli väldigt mycket mildare väder, vågar man hoppas på att vi slipper så här kalla grader framöver eller är det alltför optimistiskt?
Nu tar vi nästa häst i genomgången som vi startade i tisdags och idag blir det:
Gold Streak- vi köpte honom genom en tysk internetauktion som var på hästar från hela Europa. Dock fanns han inte så långt bort, han stod hos Kahlil de Burca som då tränade på Bro Park, bara några hundra meter bort.
Han hette Tarbh Dearg (med ett uttal som jag inte ens vågar försöka mig på...) när vi köpte honom vilket betyder Red Bull och han är en liten röd tjur så namnet var egentligen bra men alldeles för komplicerat. Så vi döpte om honom till Gold Streak (pappa är Hot Streak) och tränade igång honom, det här var på sommaren som tvååring. Han behövde tid på sig, växte en hel del och var helt enkelt inte redo för start 2022. 
Han var också väldigt svår med startboxarna till en början och jag vet inte hur många timmar vi jobbat med detta, att få honom trygg och att det ska fungera bra. 
Han debuterade med en femteplats efter tappstart och där han fick ett svårt lopp ute i spåren, han kom bort sig helt enkelt. Därefter var han kort slagen tvåa och även här tappade han start och lade en speed från sista häst till delad tät som hade kunnat få vilken häst som helst att krokna. Att han ändå höll till andraplatsen var minst sagt tappert. 
Efter det har han tagit två segrar i totalt överlägsen stil. Den andra segern blev också det sista lopp som reds i år på Bro Park och han blev utmanad och pressad hela vägen, men fullständigt seglade ifrån på upploppet. 
Han är fortfarande grön och orutinerad, har massor att lära sig men har också vad jag tror mycket kapacitet. Det ska bli otroligt spännande att få se mer vad han kan under denna säsong och vad som passar honom bäst. Han har nu vunnit på 1200 meter och på 1600 meter, vilken distans är hans optimala? Och gräs har han inte testat i tävling än, hur bra är han där?
Det är många frågor som vi kommer få svar på vartefter. Det är ju just det här som är så roligt med galopphästar, det är som en spännande resa att följa deras utveckling och se vart det bär. 

Idag var det KALLT! Nästan tjugo minusgrader, men som tur var ingen blåst i alla fall. Vi försökte hålla stallet så stängt som möjligt för att behålla värmen inne och använde endast en dörr för in och utpassering samt hade en dörrvakt som stängde direkt så det inte står öppet. Det går så fort annars innan det blir kallt i stallet och det är viktigt att vattenkopparna inte fryser. 
Hästarna fick komma ut i hagarna som vanligt, men vi lät dem vara ute lite kortare turer än normalt med tanke på att de står still där en del. Walkerturerna körde vi som vanligt för där rör de sig hela tiden, men någon ridning blev det inte idag. 
Även imorgon ska det bli väldigt kallt, men sedan verkar det bli nollgradigt eller till och med plusgrader nästa vecka. 
Det har blivit lite sporadisk ridning den här veckan, men från måndag blir det mer frekvent för de hästar som nu sätts igång. 
Nu är det dags för ännu en häst i vår genomgång inför säsongen och nu är det:
Quagmire- hans säsong 2023 blir det en mycket kort rapportering om eftersom han bara gjorde en enda start. Det var då årsdebut (så klart...) och lite för kort distans (2100 meter) och han var egentligen ute för att få ett lopp för att komma igång bara. Han gjorde det över förväntan och var bara tre längder från seger, men blev sexa. Både vi och Jacob som red var supernöjda med det loppet, men tyvärr så sparkade han på sig själv i loppet troligtvis. Han fick ingen egentlig skada som tur var, men blev rejält svullen.
Veterinären sa vid kontroll att hade man bara satt igång honom igen utan att kolla så hade det varit risk för problem, han behövde några veckor för att den smäll som blivit skulle läka ut. När sedan allt såg bra ut igen och vi tränade igång så hade en stor del av grässäsongen gått, sedan var det naturligtvis lite uppträningstid för att bli startklar och vips så var det höst. 
Vi hade lite funderingar på om vi skulle åka och starta honom utanför Skandinavien där det ännu var grässäsong, men till slut så blev det vintervila istället och sikte på kommande säsong. 
Han gjorde 2022 sina bästa lopp i Norge med tre segrar och dit planerar vi att åka en del i år igen. Han kommer ha ett liknande program i år till att börja med och så får vi se hur högt upp han kan räcka.

Nu är det dags för nästa häst i genomgången:
Sandstorm- är den häst som verkligen var sorgebarnet förra året. Som tvååring vann han direkt i debuten och gjorde därefter två bra insatser i stora lopp.  Som treåring visade han sin kapacitet med fina meriter i de stora klassiska loppen, bl a fyra i Jockeyklubbens 2000 Guineas och han var också målfotoslagen i Bro Park Trial som trea med hals från att segra. 
Därifrån till att förra året som fyraåring inte alls fungera. Visserligen några placeringar, men en skugga av sitt forna jag i loppen. 
Då han alltid varit en häst med känsliga luftvägar som utretts tidigare så är det ingen avancerad gissning att vårt stall förra året gjorde att han inte alls fungerade. Men nu under 2024 är det upp till bevis för honom, kan han komma tillbaka till den häst han var och kanske ännu mer?
Kan han det så kommer han in i loppen enormt billigt handicapmässigt eftersom hans tal har sjunkit massor. Så det känns som att antingen har han stor möjlighet att vinna ganska många lopp innan han är tillbaka på den nivå han visat tidigare, annars får han bli ridhäst och prova ett annat liv om han fortsatt inte fungerar. Jag tycker dock att det borde vara en god chans att vi får se en helt annan häst 2024 än 2023, men det får vi se när säsongen rullar igång.

Nästa häst för genomgång här på sidan blir:
Douze Points- är en riktig stayer med stor styrka som främsta vapen. Han inledde säsongen med seger direkt i årsdebuten där ridande Elin Ahlin bedömde tempot på pricken rätt och fångade in den överlägsna ledaren precis på mållinjen. 
Han gjorde sedan två ganska okej lopp i Göteborg där han var trea respektive fyra och inte långt slagen, men också några mer anonyma lopp. 
När problemen med stallet upptäcktes och vi flyttade så var han en av de hästar vi märkte mycket stor skillnad på direkt. Men då var ju grässäsongen slut och gräs är det underlag han ska ha.  Vi tog ändå en chans och testade med en start på dirttrack i december, mest för att få koll på om det framöver överhuvudtaget är någon idé att låta honom tävla på dirttrack eller inte.
Det var en Sunday Special med nästan fullt fält och han överraskade väldigt positivt genom att vara trea där och kanske det mest glädjande var på det sätt han spurtade över upploppet och avslutade så starkt.
Det här loppet gav oss ett mycket bra svar inför 2024, att vi kan få igång honom tidigare med ett par lopp på dirttrack först så han har full form när grässäsongen startar vilket är en stor fördel. Han är utan tvekan klassen bättre på gräs och det ska bli intressant att se hur mycket han kan prestera där i år i ett friskt stall. 

Okej, idag börjar vi genomgången av hästarna inför säsongen med en häst per dag. Vi inleder med:
Chamori- Vi hade en plan för hennes säsong förra året och vi inledde direkt med start i storlopp i Norge, Erik O Steens Memorial. Hon var rankad sist, men visade med eftertryck att hon hör hemma i den yttersta stoeliten när hon knep en andraplats, endast 1,5 längd från segern och före många mycket namnkunniga hästar. 
Efter den starka årsdebuten var nästa start tänkt att bli i Kopparmärralöpning i Göteborg. I sista snabbjobbet innan fick hon näsblod vilket aldrig hade hänt innan och hon hade inte heller visat några tecken på att vara sjuk. Nu vet vi att det berodde på stallet, men just då var det en mycket stor besvikelse och förvåning. Det tog också lång tid innan hon återhämtade sig helt och fick klartecken av veterinär att träna på för fullt, säsongen gick och hon missade de lopp vi hade inplanerade.
Hon hann precis bli redo för årets sista tävlingsdag på gräs i oktober och Stockholm Fillies and Mares Stakes. Lite kort distans (2100 meter) och framför allt inte startat på fyra månader jämfört med konkurrenterna som kom med full form. Ändå gör hon igen ett topplopp och blir fyra, endast tre längder från seger och höjs till 84. 
Hon hade inte de rätta förutsättningarna förra året och gjorde det ändå så bra. Men jag vet att hon kan ännu mer och har mycket utveckling kvar i sig, hon är sparsamt startad än så länge. Det blir mycket intressant att se hur mycket hon kan höja sig denna säsong, kan hon nu få starta på regelbundet så kommer hon blomma ut för fullt tror jag. 
 

Idag var det äntligen dags att börja rida några av hästarna igen. Vi smygstartar lite nu med ett fåtal som av olika anledningar behöver sättas igång redan nu. De flesta hästar som var fullt igång fram till jul kommer få vänta i ungefär två veckor ytterligare, men några kommer i alla fall påbörja uppträningen redan nu. 
Jag har utlovat att gå igenom alla hästarna inför säsongen, något jag ju brukar göra här på hemsidan varje år. Det kommer jag börja med från och med imorgon med en häst om dagen. 
Angående 2023 så tror jag alla som följer oss vet att hästarna var sjuka under en stor del av året. När vi till slut fick provsvar att vi hade den högsta graden av mögel föll pusselbitarna på plats, som vi hade undrat vad som var fel. Så många konstiga symptom och så mycket prov och kontroller av veterinärer utan några svar. Här kom svaret med besked och det stämde ju precis in på hur hästarna hade varit. 
Efter flytten ska man ha med sig att hästarna egentligen inte var helt återhämtade, men ändå fick vi på 15 starter ett resultat på 3 segrar, 5 andraplatser och 2 tredjeplatser. Dvs 20 procent segrar och 10 av 15 starter bland de tre vilket ger en platsprocent på 66,6 procent. 
Den här vintern är nödvändig för att hästarna verkligen ska bli helt återställda och sedan bygga upp sig inför säsongen. Vi ser verkligen med spänning fram emot ett 2024 med rätt förutsättningar, är enormt peppad på det!

 

Lugn söndag och nu laddar vi för att äntligen börja rida lite igen imorgon!

Så var det lördag redan, veckorna går så fort. Det var ju sista tävlingsdagen alldeles nyligen känns det som, men det är faktiskt nästan en månad sedan. 
Nästa vecka ser det ut att bli rejält kallt igen, det verkar vara något av varannan vecka just nu när det gäller temperatur. Längtar efter våren och plusgrader! 
Nu tar vi lite helg och så kommer det en genomgång av hästar inför säsongen i nästa vecka som utlovat. 

Nu efter en del småsnoriga hästar är planen att vi börjar rida på måndag igen, då bör de vara helt friska. Det är då absolut inte alla, men några som behöver börja startas upp. Det är lite beroende på hur länge de har vilat och vilken plan vi har för dem. Tills dess fortsätter vi med de vanliga rutinerna med walkern och hagarna för hästarna samt även lite extra pyssel med manfrisering, storstädning mm.  

En mycket bra torsdag. Ibland har man en dag när allt känns bara bra och så var det idag. 
Även om det fortfarande är mycket kvar av vintern så blir det lite ljusare för varje dag nu.

En lugn onsdag, men nu börjar det närma sig start för att rida några av hästarna. Det har blivit lite försenat pga att några hästar varit snoriga. 
Efter sista tävlingsdagen gjorde vi lite omflyttningar i stallet, så att hästarna nu står som vi vill ha dem under säsongen.
Den tanke vi normalt har är att stona står i ett stall tillsammans med en del valacker och i andra stallet har vi hingstar och valacker. Men "stostallet" har ett bra tag även haft inslag av hingstar och Victorious Day som är ett sto har stått inne i "hingststallet".
Nu har vi rättat till allt det så alla hästar står som det är bäst.  Dock är det så att när man flyttar runt hästarna så får man konstigt nog alltid en liten förkylningssläng på hästarna. Egentligen konstigt när det är samma hästar som stått där, men det är som att man blandar om i bakteriefloran. Därför gillar jag inte att flytta runt hästarna under säsongen, men just nu är det jättebra läge för det. 

Från kallt till väldigt mycket varmare i ett litet nafs! Ganska skönt faktiskt, men samtidigt är de här väderomslagen som blir hela tiden ganska besvärliga på många sätt. Men nu får vi njuta i några dagar av det mildare vädret innan det blir kallt igen i nästa vecka. 
Hästarna mår bra och vi kör på de vanliga rutinerna. 

Så var det ny vecka och det blev en lång dag på Bro Park. Först arbete på förmiddagen i stallet och med hästarna med de rutiner vi har just nu. 
Egentligen hade vi tänkt börja rida några få hästar idag som är på lite annat schema än övriga, men eftersom det även idag skulle vara rejält kallt (vilket det också var), så vi har flyttat fram det till torsdag. 
På kvällen hade vi ett möte i Fullmäktigegruppen för Stockholm. Istället för att åka hem och sedan tillbaka igen med risk för köer så stannade jag kvar hela dagen. Det blev en möjlighet att jobba med lite papper och annat jobb vid datorn som alltid behövs. Men tiden gick fortare än jag trodde, som vanligt tror man att man ska hinna massor och vips så har timmarna gått... 
Mötet blev i alla fall över all förväntan och stor enighet rådde vilket är mycket positivt. Utan tvekan var det värt en lång dag!

Lugn söndag och hästarna rapporteras må bra, allt lugnt och rutinerna som vanligt. Imorgon ser ut att bli sista kalla dagen på ett tag, nu ska det bli trevligare grader ett tag framöver. 

Så var det lördag igen och helgkänsla! Fast just nu är det ju så pass lugnt att det inte bara är återhämtning för hästarna utan också en möjlighet för oss att ta det lite lugnare. Det är så klart massor med arbete varje dag med hästarna, men det är samtidigt lättare för oss i stallet att ta några extra dagar ledigt här och där med ersättare som jobbar.
Normalt sett är det full fart med ridningen från morgon till lunch och då är det dåligt med tillfällen till ledighet. Att få vila lite och ladda upp inför säsongen är oerhört värdefullt för alla. Än så länge har inte jag åkt på någon semester, men kanske kan det eventuellt bli någon kortare resa senare. Just nu tar jag någon extra dag hemma här och där, skönt också att kunna komma ikapp med skrivbordsarbete och annat. 
Idag var det kallt, men inte riktigt så kallt som väderprognosen förutspådde tidigare i veckan. Det såg ut att gå mot tjugo grader kallt, men det landade på runt femton. Kyligt nog, men ingen blåst så det var ändå trevliga förutsättningar för hästarna att vara ute i hagarna. Men visst ser det ännu bättre ut i nästa veckan när det ska bli betydligt varmare och precis under nollstrecket. 
Nu tar vi helg!

Vår fina åring var vi ute och longerade en sväng idag. Han har fått ett annat upplägg än vi brukar, vi har faktiskt inte börjat rida in honom än.
Jag tror det har varit fantastiskt för honom, under den här tiden har han utvecklats och växt massor, han ser så fin ut så det är inte klokt. 
Han har varit snygg och rört sig bra sedan han kom hit, men oj vilken häst han har blivit nu! Kanske det här med att vänta med inridningen inte alls passar alla hästar, men i just hans fall har det varit toppen. Sällan har en åring blommat ut så mycket som han har gjort på den här tiden, inte någon som jag har sett i alla fall. 
Under den här tiden har han gått två ordentliga pass om dagen i walkern vilket varit viktigt för att hålla igång kroppen ordentligt. Sedan är han så klart varit ute i hagen varje dag, men där rör han sig ju så mycket eller lite han själv vill. 
Nackdelen med att vänta med inridning är att det är en utmaning att hitta bra underlag för longering och sadelvänjning, men vi får helt enkelt passa på när vi har bra underlag och vi får testa oss fram för att hitta rätt plats att vara på när vi arbetar med honom. Bro Park har massor med longeringsvolter, hagar och annat som är möjliga så det är bara att leta runt och prova. 
Han är verkligen en spännande irlandsfödd häst som vi köpte i Deauville, Frankrike (där vi tidigare har köpt Timo Nurmos och Chamori). Han har inte bara utseendet utan också härstamningen, pappa Goken är relativt ny i aveln men har redan goda meriter. Hans mamma är faktiskt syster till Our Last Summer som ju är en av de bättre hästarna vi har haft i Skandinavien med bl a segrar i Norsk Derby, Norsk 2000 Guineas, Oslo Cup och det allra finaste norska loppet Marit Sveaas Minnelöp (Grupp 3).  Så han har att brås på!
Förväntningar och drömmar är det som driver den här sporten och här är verkligen en häst som får en att drömma. 

Man har ändå kommit in i den här vinterlunken och de rutiner som är just nu. Det är ju inte jättespännande, men ändå välbehövligt med en lugnare period. Man får helt enkelt anpassa sig efter de förutsättningar som är och göra det allra bästa av det. Låta hästarna få en ordentlig semester och återhämtning är just i år inte fel för oss med tanke på att de varit sjuka pga stallet under förra året. Jag tror verkligen de behöver den här tiden. 
Men så klart längtar man till våren och tävlingar igen, det är något att se fram emot. Tiden går alltid fortare än man tror, det dröjer förhoppningsvis inte så länge förrän vi är redo för första tävlingsdagen för året den 17 april och sedan rullar det på och säsongen är igång.

Snön yr oavbrutet och det är inget trevligt väder direkt just nu. Och nu väntar kallare grader också inom kort. Vi ser fram emot nästa vecka där det verkar bli bättre väder. 
Hästarna har sina rutiner varje dag med ordentliga pass i walkern och ute i hagarna. De är väldigt pigga och glada allihop, men de flesta är ändå nedvarvade på ett bra sätt, de har förstått att de har ledigt just nu och de är avslappnade precis som man vill att de ska vara. Sedan är det några hästar som är mer energiska och blir lite överfriska emellanåt och då får de gå ett extra pass på eftermiddagen om det behövs. 

Den här veckan hotar riktigt kalla grader till helgen eller till och med tidigare. Att det är mycket snö just nu är egentligen bara bra, det ökar möjligheterna till att kunna galoppera i snön, longera mm samt hålla hagarna i gott skick. Men det vore ju trevligt om det kan hålla sig på lite lagom grader så där, lite under nollan. Vi får hålla tummarna för en "lagom" vinter och framför allt en tidig vår!

Så är det då 2024 nu och det känns väldigt bra att vi kommit in i det nya året.
En sak som flera av oss har pratat om många gånger är hur man ser året bildmässigt för sitt inre när man tänker på det. Vissa ser det  t ex som en klocka/cirkel och andra från vänster till höger, allt är ju möjligt. Själv ser jag året uppifrån och ner, som en almanacka ungefär där januari är längst upp och december längst ner. När det nu blir nytt år så är man plötsligt allra längst upp igen istället för längst ned. Så rent psykologiskt så känns ju våren för mig så mycket närmare nu när det är "nedförsbacke". Låter det oklart? Det är det inte, men kanske lite svårt att förklara i skrift...
Även den här veckan är hästarna lediga från träning så allt är ganska lugnt för oss. Men så klart ska hästarna ut i både walkern och i hagarna och de ska tas om hand, borstas och pysslas med. Utöver det har vi nu tid för extra uppgifter (som storstädning t ex) samt fix med hästarna (just nu manfrisering), sånt som är bra att passa på med när det finns tid. 
Något som är en stor vinst är att alla hästar nu fått vila samtidigt ett tag. Det sprider sig snabbt ett lugn och ett semestermood hos hästarna, de märker att det inte är någon träning på programmet och att allt är väldigt stilla. Det gör att de mentalt kopplar av extra mycket, jag tror att det här är otroligt viktigt och nyttigt för dem.

Tack för i år till alla hästägare i vårt stall och alla andra som är del av stallet samt även ni som läser här! 
Hej då till 2023 och varmt välkommen till 2024!

Så var det årets näst sista dag och snart slut på 2023. Det ska bli skönt att lägga det här året bakom oss och helt fokusera på 2024 och kommande säsong. En lite längre sammanfattning av året kommer i veckan. Sedan kommer också ha en genomgång av hästarna en och en inför säsongen med tankar och planer. 
Men först laddar vi för Nyårsafton imorgon!

Så var vi tillbaka på slask igen. Imorse gick det jättebra att köra till stallet på de stora vägarna, men när man kom in innanför grinden till Bro Park så var det skridskobana och bilen sladdade direkt. Jag hann bli orolig för att krascha in i något trots att det inte gick fort, men det ordnade upp sig. 
Allt som var plogat på området var snorhalt, där snön låg kvar var det inga problem alls. Under morgonen/förmiddagen sandades det sedan, men det var en inte helt säker inledning på dagen direkt. 
Kändes osäkert med hagarna först, men de hade klarat sig bra och kunde användas. Enligt väderprognosen ska det vara varmt även imorgon och sedan lite kallare. Nästa vecka ska det tydligen bli nedåt femton minusgrader i några dagar, låter så där...
Idag har vi satt igång med "Projekt manfrisering". Vi kommer nu gå igenom alla för att få dem lite uppsnyggade. Vissa ser hyfsade ut (främst de som startat nyligen), medan några ser mer vildvuxna ut. Idag gjorde vi Sharp Eye och Timo Nurmos, planen är att ta en eller ett par hästar om dagen. 

En hel del snö, men ändå trevligt väder idag och hagarna är i så fint skick med det här tjocka snötäcket som ligger. Dock ser vi nu ut att gå mot plusgrader i ett par dagar vilket kan ställa till det med underlagen. Det här med väder fram och tillbaka hela tiden är man ju ganska trött på...

Aktuellt

 • Vill du veta mer? +

  Är du intresserad av att vara med på en tvååring eller en äldre häst så finns alla möjligheter. Att vara med på en unghäst innebär stora möjligheterna att vara med i storloppen för två och treåringar, med det kommer också chansen till massor med spännande upplevelser.
  Jag har också planer på att åka på auktion och köpa fler tvååringar i vår på auktion. 

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info.

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1