Dagbok

Stallets dagbok

Träning som vanligt idag och lite nya träningsrutiner börjar sitta mer och mer, det fungerar väldigt bra. 
Ett stort glädjeämne är Timo Nurmos som efter många småstopp på vägen som gjort att säsongen blivit hel fel för honom nu ser jättefin ut och verkligen är på gång. Det är St leger om två veckor drygt och det kan bli lite tight, men huvudsaken är att han kommer tillbaka till den fantastiska häst han är. Framöver kommer han räcka i den absoluta eliten i Skandinavien, det har jag inga tvivel om alls då hans kapacitet är något utöver det vanliga och massor med mer utveckling finns kvar i honom.
Imorgon blir en väldigt spännande dag då det är auktion på åringar och för första gången utan hästar på plats och en hel del budande över nätet medan auktionen samtidigt sker på Aronsborg där jag (och många fler) kommer vara på plats.
Klockan 13.30 börjar själva auktionen och kan alltså följas på nätet, vi får hoppas att deras teknik fungerar bra när det är mycket via internet. Gå in på saef.se och kolla in filmer och mycket info och där kommer också själva auktionen att live sändas (klicka på Live Sale).
Imorgon kommer också en ny häst till stallet, Quagmire har vi köpt till stallet från Mr Ascot (tränad av Wido Neuroth). Han är en svart (ovanligt att de registreras som helt svarta) treåring efter Le Havre (samma pappa som Timo alltså) och en häst som kan bli ett fint tillskott till stallet. 

Egentligen var det varma grader idag, men det märktes inte på morgonen och tidiga förmiddagen, det blåste så mycket att det kändes som läge att sätta på sig vinterkläder. Ingen överdrift alls faktiskt, jag stolpade runt i yllevantar och drömde om en mysig dunjacka...
Träningen gick verkligen bra, väldigt många plusintryck och vi har ändrat på en del träningsrutiner den senaste tiden vilket jag tycker det har gett mycket positiva svar. Det är en bra känsla av att vi har många hästar på gång uppåt just nu. 
Eftermiddagen ägnades åt bilkörning och titt på ännu fler åringar och jag känner mig ganska redo inför helgens auktion. Så klart finns det fler hästar jag gärna hade velat åka och se, man hinner liksom inte med precis alla och får lov att prioritera.
Imorgon tränar vi vidare!

Lugn pysseldag vilket hästarna uppskattar och en dag där man hinner med en del extra saker. Vi jobbar vidare på friseringen av manar och dryga hälften är klara nu.
Imorgon träning som vanligt igen! 

En del raskare tempon stod på programmet idag och hästarna tränade på utmärkt. De som gick fortast var:
A Ragman och Chizhou- gott tempo hela vägen och båda siktar på start om två veckor, den 30e.
Kew Bridge- hon trivs bäst med att träna ensam och även hon har lopp den 30e (som blir en dag med väldans många startande från vårt stall).
Perfect Sister och Hällmyrans Zahra- den förstnämnda har utvecklats rekordsnabbt och kval ligger inte långt borta nu. Zahra har även hon lopp den 30e och för henne blir det debut.
Stureplan- är på gång mot start om ungefär en månad. Han är en kraftig häst och efter en längre bortavaro så får man grundträna ordentligt och höja träningsdosen långsamt så hela kroppen hinner med, därför har det tagit lite tid. Idag gick han i friskt tempo och fick han bestämma skulle det gå ännu fortare.
Utöver dessa så var det ett antal hästar som även de tränade på i snäppet under i tempo men ändå snabbare, det var en bra träningsdag med många plusintryck.
Imorgon blir det en lugnare dag med pyssel och annat på programmet.

Som ofta så blev det en måndag som var fullspäckad. Jag gjorde en lite extra tidig start på morgonen för att komma igång i god tid med fodring och utsläpp av hästar. Det var ett intensivt schema vi hade idag, men jag tycker ändå att dagen flöt på fint.
Gårdagens starthäst Sharp Eye mådde bra idag och verkar ha tagit sitt lopp utmärkt.
Vi fick in en ny häst igår till stallet. Valmir (som börjar hos oss den 1 oktober) har köpt Miintaka från Bent Olsens stall. Han är en jättefin häst, stor och snygg samt verkar också väldigt snäll och trevlig. Han har 82 i handicap och kan bli ett bra tillskott till stallet. Han kommer nu bara ta det lugnt och acklimatisera sig i de dryga två veckor som återstår innan Valmir är på plats.
Slutligen idag; det var en otäck olycka Per-Anders Gråberg var med om i lördags när han gick omkull på upploppet i en trång situation. Det ser verkligen illa ut när han landar på huvudet. Med tre frakturer på nackkotorna är det ju ändå väldig tur i oturen att han har full känsel och rörlighet i armar och ben och att han enligt läkarna kommer bli fullt återställd även om det så klart tar ett tag.
Han missade flera storloppssegrar igår där hans ritter fick ersättas av andra jockeys och det måste så klart kännas surt att inte kunna vara på plats och rida. Samtidigt är det nog bara den egna hälsan nu som överskuggar allt och vi önskar honom ett snabbt och bra tillfrisknande!

Lång väntan på lopp idag. Först i lopp 9 startade Sharp Eye och tills dess hann gräsbanan bli rätt ordentligt uppriden. Trots det klarade han banan och var ytterst nära att vinna, att bli trea med huvud är lite surt även om vi är toppennöjda med hans insats.
Till nästa söndag kommer de raila in gräsbanan och det lär behövas efter tio lopp på gräset idag plus ett kval och ett antal ponnylopp också för säkerhets skull...
Se mer kommentar under fliken (Starter &) Resultat!

Härlig lördag i stallet med trevlig fika, mycket folk och naturligtvis träning som vanligt i blandade tempon med en del raskare träning. 
Efter en lång vecka är jag nu trött och skulle behöva några extra timmars sömn för att få lite mer återhämtning, siktar på att hinna med det inför imorgon då det är tävlingar på Bro Park igen. Vi har bara en starthäst imorgon och jag har uppdaterat kommentarer om hans chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Idag var det som jag skrev igår en extra tidig start i stallet (strax efter klockan fem) så att hästarna skulle vara fodrade och första turen uppvärmd i walken när övriga i stallet anlände kl 05.50. Efter att ha sett två turer var det hög tid att åka in mot stan, hitta parkeringsplats och hinna med tåget mot Falköping via Skövde som gick kl 08.10.
Det var otroligt smidigt och enkelt att åka tåg, det måste varit flera år sedan senaste tågåkandet och då mestadels utomlands, i Sverige kan jag inte ens minnas när.
Vi blev hämtade vid stationen och det var en ganska kort biltur till Tor och Helena Sigfridssons fina och trevliga gård med en fantastisk utsikt över ett härligt lite engelskt landskap.
Vi har nu inspekterat alla deras åringar och med det och övriga hästar vi har sett så börjar det sakta ta form vilka hästar som känns aktuella inför auktionen även om vi ska hinna med att se fler under nästa vecka också.
Det var en supertrevlig utflykt och det ska verkligen bli spännande med auktionen nästa vecka. Det finns redan nu flera hästar som jag verkligen har fastnat för.
Dagens auktion i Danmark var enormt många återrop. Känslan efter ett väldigt speciellt år är att priserna kommer gå nedåt rejält, men det återstår så klart att se. Det här är lite som Börsen, när den tillfälligt går ner så är det läge att investera, det kan vara fyndläge i år!
Jag kan inte uppdatera här med dagens datum utan åtminstone skänka en tanke till alla de människor som miste livet eller deras anhöriga idag för 19 år sedan, en dag man aldrig glömmer.

Idag var det förutom träning och det vanliga stallarbetet även en riktig pyssel-och fixdag. Det var till att börja med uppackning av lådor mm som var med i Malmö (när man kommer hem sent på kvällen så vill man sällan städa och ha sig i transporten utan man vill bara hem). Därefter kördes transporten tillbaka där vi hyrde den, nystädad och fin.
Vi hann också med att frisera fem manar (det är nu dags igen att ta tag i det här projektet som ständigt är aktuellt) och det hanns även med en ordentlig fixning av underlaget i walkern. 
Imorgon är det lite annorlunda upplägg på dagen. Vi kommer åka tåg till Falköping på morgonen för att kolla in åringar inför auktionen hos Tor och Helena Sigfridsson. 
Innan dess vill jag gärna se så många hästar som möjligt träna, så det blir extra tidig start i stallet och de första hästarna kommer ridas tidigare än vanligt.
Rapport från dagen kommer naturligtvis som vanligt imorgon!

Fint lopp av Beach Road One idag, men så klart samtidigt surt att sitta instängd och missa segern när det bara är sju hästar med i loppet... Han blir trea och endast en längd från segern och det fanns en hel del kvar i honom eftersom han kom ut för sent. Jag är i alla fall väldigt nöjd med hans insats, nu startade han för första gången efter sin nya handicap 82 och visade att han klarar det bra och det trots resa till Jägersro. Han lär sig mer och mer det här med att resa, men det tar ändå en del på honom så han är strået vassare på hemmaplan.
Se mer utförlig kommentar under fliken (Starter &) Resultat.
Slutligen; stort Grattis till Malva som tog körkort idag på första försöket! 

Jag brukar ibland skriva att det var en lång dag och det var ingen överdrift gällande idag. Först träning på morgonen parallellt med packning och förberedelse inför resan till Jägersro. Vi kom iväg senare än beräknat, men klockan 11 rullade vi ut från Bro Park. På vägen körde vi igenom trafik, hällregn och värst av allt en blåst med kastvindar som tog tag i transporten gång på gång. Det här är bara andra resan jag kör och det var ingen lek där ett tag att hålla bilen stadig på vägen, men faktiskt gick det ändå bra.
Framme på Jägersro och alla vanliga rutiner med fixning av box, tvätt och promenad och fodring.
När allt var klart så hoppade vi in i bilen igen och körde till Kastanjegården där famlijen Henriksson tålmodligt väntat på oss och det hade hunnit bli mörkt innan vi anlände (bilresan dit tog närmare en timme efter lite felkörning mm). Så vi fick titta på deras fina åringar inne på stallgången vilket ändå gick bra och det är så klart väldigt värdefullt att inför auktionen hinna se så många åringar som möjligt.
Det blev väldigt sent innan vi kom tillbaka till Jägersro och därefter till hotellet och nu väntar några timmars sömn inför morgondagens tävlingar. Beach Road One är i lopp 1 och jag har som vanligt uppdaterat kommentar inför hans lopp som ni hitar under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Så börjar en ny vecka och lite nya rutiner också. Nu har vi extra hjälp med stallskötseln medan personalen mer kan fokusera på ridningen och vi startar upp med den första turen redan kl 6.30 nu framöver istället för mockning först innan ridningen.
Det var som vanligt på måndagar väldigt mycket med hovslagare och annat, men det flöt på överraskande bra trots att det nya upplägget kanske inte helt sitter än, man måste lära sig hur man ska lägga upp arbetet på bästa sätt vilket tar några dagar.
Träningen gick utmärkt och hästarna var lite extra pigga som de oftast är på måndagar.
Efter lunch hade vi tränare ett möte med Stockholms Galoppsällskap och där var även vår nya tillfälliga VD Jan Ohlsson med och kunde svara en hel del på våra frågor (om precis allt möjligt) samt också få en hel del input från oss om vad vi tycker, undrar, önskar mm. Jag tror det här mötet var väldigt bra, det ger en bra insikt i vilka saker vi funderar på och kommunikation och information är alltid viktigt och givande.
Jag lovade i lördags att presentera Tobias efterträdare och det är med stor glädje jag kan berätta att den första oktober börjar Valmir De Azeredo som ställföreträdande tränare med ett stort ansvar i stallet. Han är en oerhört duktig ryttare som är extra skicklig med unghästar samt att han har en lång erfarenhet och kunnande. 
Det här ser vi verkligen fram emot, det känns enormt roligt och inspirerande att han kommer till oss. 
Imorgon blir det träning som vanligt på morgonen och därefter kör vi mot Jägersro med Beach Road One som startar onsdag lunch!

En riktigt lugn dag och uppladdning inför kommande vecka som blir minst sagt fullspäckad. Att få sova ut och bara drälla runt en dag var väldigt välbehövligt, det var länge sedan det.
Hästarna var som vanligt ute i walkern och hagarna och är nu även de laddade för en ny vecka.

Hemma efter en lång, men väldigt trevlig lördag! Träning som vanligt på förmiddagen med en del raskare träning och hästarna såg mycket fina ut. 
Som jag skrev igår så var det ingen vanlig lördag, det var Tobias sista arbetsdag. Han har ju varit i vårt stall länge, först som praktikant, sedan som anställd och därefter som assisterande tränare. Han kommer vara saknad med sitt glada humör och sitt engagemang.
Vi firade honom på fikat med presenter och tårtor, vi har aldrig någonsin haft så många tårtor på en gång, fem stycken blev det till slut och alla var av större storlek och framför allt var alla supergoda. Vi var väldigt många på plats idag och det kändes jättefint att vi kunde få ett så bra och mysigt avfirande. 
Planen för Tobias är att åka till USA och jobba, men det här med papper kan ta mer tid än han från början trodde så nu kommer han nog vänta med det till våren och han kommer innan dess att åka till Dubai med den eller de hästar vi åker dit med vilket vi siktar starkt på. Så helt försvinner han inte från stallet även om det så klart nu blir stora förändringar.
Det gör också att all ordinarie personal stannar hemma och jobbar med hästarna över vintern. 
Tobias efterträdare är klar och anländer den 1 oktober, presentation kommer på måndag. Den personen har själv valt att inte åka till Dubai utan vill vara hemma och jobba med hästarna vilket känns perfekt att ha en fullt ansvarig hemma hela tiden. I vintras var ju Tobias i Dubai och jag åkte fram och tillbaka, på det här sättet är vi betydligt bättre rustade på hemmaplan i vinter.
Efter vi var klara vid lunch så blev det mer tårta (vi får jobba hårt om allt ska gå åt...) och så en hundpromenad tills regnet satte igång plötsligt.
På eftermiddagen åkte vi ett helt gäng till Eva Isacsson-Sjunesson och Bosse Helander (deras gårdar ligger väldigt nära varandra) och tittade på alla deras åringar. Eftersom åringarna för första gången inte kommer vara på plats utan endast via film vid auktionen så krävs det att man åker runt och inspekterar. Auktionen är lördagen den 19 september, så det är inte lång tid kvar och det blir hektiskt att hinna med. 
En film kan man absolut få ett intryck av, men för att se ordentligt alla fördelar och nackdelar så bör man se dem "live" tycker i alla fall jag.
Imorgon blir det en lugn dag, men sedan väntar en väldigt intensiv vecka med både resa till Jägersro, åringsinspektion, möten och naturligtvis träning. Veckan avslutas med tävlingar på Bro Park nästa söndag, så det är ett fullspäckat schema som väntar.
Önskar er alla en fortsatt trevlig helg!

En trevlig höstdag idag, lagom varmt och så lite helgkänsla på det även om vi så klart jobbar som vanligt imorgon. Träningen gick utmärkt i blandade tempon, men mest åt mellantempohållet (det kanske inte är ett helt korrekt ord det...?). 
Idag åkte Shylock till sin nya ägare för att blir ridhäst och det känns verkligen jättebra, han har kommit till en supertrevlig tjej och ett fint hem.
Förra året tog han tre raka segrar och året innan två segrar, han har varit en rolig häst att ha och en stor personlighet. I våras fick de flesta hästar en släng magsjuka med svullna ben (som de lätt kan få när magen krånglar) vilket gick över på bara ett par dagar. Men hos honom hängde det kvar och han blev aldrig riktigt i balans igen och har därför inte kommit igång och startat. Så nu låter vi nu honom få ett nytt liv som ridhäst istället och jag tror han kommer trivas strålande. Han kommer förmodligen bli rätt tjock eftersom han även i full träning och toppkondition varit åt det kraftiga hållet (för att uttrycka sig diplomatiskt...). Jag fick rapport med bilder och filmer direkt när han anlände och det tog inte lång tid förrän han stod och åt gräs oavbrutet... :)
Imorgon är det en speciell lördag, mer om det imorgon!

Idag var banan jättefin igen och vi kunde träna på raskt vilket naturligtvis var efterlängtat efter några dagar med återhållsamma tempon.
Några att nämna:
A Ragman, Kew Bridge och Hällmyrans Zahra tränade i samma tur och det gick undan rejält hela vägen, de såg mycket starka och fina ut.
Beach Road One och Chamori tillsammans i gott tempo som ökades lite till över upploppet, en bra träningsrunda.
Sharp Eye startade i söndags och fick idag träna med Perfect Sister som verkligen har stått för en fantastiskt snabb utveckling den senaste tiden, hon har kommit igång väldigt fint.
Några till som är på uppåtgående är Stureplan (som kommit ganska långt i sin träning och går i bra tempon), House in Order och Eye for an Eye, de kommer alla komma igång nu under hösten.
Idag var det startanmälan till nästa onsdag då vi har Beach Road One på Jägersro. Han är med i lopp 1 och när man ska köra hem i rätt många timmar så är en tidig start verkligen en glad nyhet, skillnaden mellan att ha häst i första eller sista loppet är stor.
Det var en bra tränings och arbetsdag idag och imorgon tränar vi vidare!

Lugnare onsdag med lite extra pyssel och fix, det är sådant tävlingsfria onsdagar är bra för. 
Det jag väntar på är beskedet när det höjs från 50 till 500 för folksamlingar, vilket innebär att vi kan börja få tillbaka ägare och publik till tävlingarna. Det lät som att besked skulle komma på tisdagen, dvs igår men det har det inte gjort. Det bör ju komma när som helst nu och det som är spännande är om det börjar gälla direkt eller något datum framåt i tiden och i så fall när. 
Jägersro hade nu tydligen ansökt om att få ha restaurangen öppen på söndag när det är Travderbyt, så visst kan vi nu börja förbereda oss på att det är på gång. Vi får hoppas att Svensk Galopp är redo så fort det finns klartecken för lättnader. Det här är ju en så viktig fråga och ni som läser här kommer få höra mer om detta, jag väntar med spänning på besked.

Så var det september då och då känns det ännu mer som att sommaren nu är slut. En hel del regn de senaste dagarna har så klart också bidragit till höstkänslan och även i natt hade det regnat. På morgonen var banan ungefär som igår, jämn men mättad på vatten.
Vi får ju banan harvad varje timme vilket är en lyx man kanske inte tänker så mycket på, men det är en stor förmån att kunna träna på nypreparerad bana hela dagarna. För varje körning idag samtidigt som solen sken rejält så blev banan bättre och bättre och vi anpassade tempot efter förutsättningarna. Dvs de som reds i de sista turerna kunde träna på raskare än de som reds i de första, de fick hålla igen mer på tempot. 
Det var länge sedan vi behövde tänka på banförhållanden, hela sommaren har vädret inte påverkat upplägget av träningen, banorna har alltid varit bra oavsett väder. Nu med höstens intåg så behöver man vara mer engagerad i väderprognoserna för att planera träningen. T ex om vi planerat lugnare träning en dag då det ska regna hela kvällen så är det förmodligen bättre att lägga in den raskare träningen den dagen istället. 
Imorgon är det lunchtävlingar på Göteborg där vi denna gång inte har någon starthäst utan vi laddar för nästa vecka istället med både Jägersro och Bro Park! 

Det hade regnat mängder under natten och stora pölar låg över hela stallplanen. Dirttrackbanan var därför ganska ihoppackad men ändå i förhållandevis fint skick.
Dagens träning blev därför av det mer samlade slaget, efter uppvärmning blev det ett ganska lugnt varv på banan för samtliga hästar. Undantaget var A Ragman som var ute på gräset och tränade och han såg mycket bra ut i raskare tempo. Han är en enormt stor häst som tagit mycket tid på sig för att bli klar i kroppen, bara de senaste veckorna har han utvecklats massor och gör så hela tiden.
Det var anmälningar idag och vi har nästa onsdag Beach Road One på Jägersro. Dessutom är det Bro Park nästa söndag och där har vi en hel del anmälda: A Ragman, Bright Light. Sharp Eye och Chamori. 
Först ut är alltså Jägersro och den startlistan är ute på torsdag, Bro Park först nästa måndag.
Imorgon hoppas vi på regnfritt väder!

Lång dags väntan på start. Endast en starthäst idag och han var med först i lopp 7. Sharp Eye gjorde ett helt godkänt lopp efter en bra avslutning och blev femma, endast 3,5 längd från seger. Han kommer gå framåt på det här loppet och nästa gång (om två veckor) är det 200 meter längre vilket bör gynna honom.
Se utförligare kommentar under fliken (Starter &) Resultat!
Även idag hade SGS servering ute på parkeringen med grill, smörgåsar och dricka och det var populärt och välbesökt, ett mycket bra initiativ tycker jag och en förhöjare av trevlighetsfaktorn. Vi hoppas ju dock att tävlingarna inom kort öppnar upp för publik, det blir en spännande vecka med väntan på besked från regeringen.

En toppentrevlig lördag på alla sätt. Bra träning där några gjorde raskare träning och det var en del mycket fina intryck. 
Trevligt fika med många ägare på plats och ja, vi håller avstånd på ett bra sätt. Det känns väldigt bra att vi nu kommit tillbaka till våra lördagsrutiner även om vi så klart tänker på säkerheten också vilket inte är några problem med tanke på att det är stora ytor och utrymmen överallt.
Imorgon är det tävlingar igen och vi har bara Sharp Eye till start. Våra svenskfödda tvååringar är ännu inte startklara även om de är klart på gång i träningen, annars hade SM för tvååringar kunnat vara aktuellt. Siktet för dem är snarare inställt på de senare storloppen för skandinavienfödda under hösten som t ex Auktionslöpet och Kriteriet.
Jag har som vanligt uppdaterat kommentar om morgondagen, se under fliken Starter (& Resultat).
Dessutom finns nu som utlovat nya bilder både från träning och tävling av toppenkvalitet, så kolla in Veckans Bilder!

Vart tog sommaren vägen? Det är bara en vecka sedan det var för varmt på nätterna för att lägga på täcken på hästarna, det var den där tryckande värmen som aldrig riktigt försvann någonsin under dygnet. Nu känns det som att sommaren är puts väck och temperaturen ligger på 6-8 grader varje morgon, en extrem snabb förändring från sommar till höst. 
Idag var det en trevlig arbetsdag med några raskare arbeten, dock var det mestadels mellantempon som gällde för de flesta. Imorgon är det ytterligare några snabbare träningar inplanerat för några av hästarna.
Imorgon kommer också en ny bilduppdatering här på sidan!

Inte som att jag studsade upp på morgonen imorse... Resor sliter alltid och när jag nu också kört transporten för första gången så var det så klart ganska mycket mental spänning när man inte är van.
Stallet ska dock skötas som vanligt och hästarna tränas och man kommer ändå igång förvånansvärt fort. Dagen har flutit på utmärkt faktiskt och hästarna har tränat på fint.
Bästa nyheten för dagen, ja inte bara för dagen utan den bästa på evigheter läste jag alldeles nyss. Det verkar nu vara väldigt nära att gränsen för folksamlingar höjs från 50 personer till 500, kanske redan nästa vecka om jag fattar rätt?
Det här vore helt fantastiskt i så fall, det innebär att publiken kan komma tillbaka och framför allt då att ägare kan vara med på tävlingar och se sina hästar tävla. Det skulle betyda oerhört mycket för hela galoppsporten, det är jag säker på. Att ägarna får vara med igen och får upp peppen är ju extremt prioriterat, det har så klart varit väldigt tråkigt för dem att inte kunna vara med varken i ledvolten inför loppen eller i vinnarcirkeln vid vinst. Att vara på plats och se sin häst tävla live, är ju en stor bit av det man vill uppnå som hästägare.
Under våren och sommaren med publikstopp har vi i vårt stall försökt att göra alla så delaktiga som möjligt med uppdateringar i sociala medier mm, men så klart kan inget ersätta att få vara med själv. 
Nu stundar också åringsauktioner både i Sverige och utomlands och att det finns intresse och att det blir köp av åringar är oerhört viktigt för både tränare, uppfödare och hela galoppsporten. Nya hästar måste komma in och fylla stallarna, unghästar som framöver både kommer vara med i de största loppen men även hästar som är en viktig kugge i hela maskineriet för galoppen genom att de är med i loppen. Hästar i loppen ger spel som i sin tur ger prispengar så småningom, allt hänger ihop.
Nu hoppas och väntar vi på att få ett klartecken inom kort för nya positiva regler, hoppet lever! 

Nu är vi hemma igen och resan har gått bra. Faktiskt så har jag kört hela vägen fram och tillbaka och det är första gången någonsin jag överhuvudtaget kör en häst eller en större bil. Det kändes lite stressat på förhand att direkt ge sig ut på en så lång resa, men det gick över förväntan och det kändes redan efter en stund ganska avslappnat trots allt.
Det blev två fjärdeplatser och båda hästarna gjorde helt okej lopp. High Max inte långt slagen efter ett stopp och vi fick en hel del nyttig input för framtida lopp. Kew Bridge var lite väl entusiastisk och stack helt enkelt iväg från start i front med rätt många längder och det var inte planen på förhand. Ingen skugga över Malva, hon gjorde vad hon kunde men Kew blev helt enkelt för stark. 
Med lite mer tur hade det kunnat bli mer utdelning, men vi åker hem med en del bra svar och idéer för kommande lopp. 
Jag har som vanligt uppdaterat med mer kommentarer och det finns som vanligt under fliken (Starter &) Resultat.

Nu är vi i Malmö efter en lång dag. Först träning på förmiddagen och det var en hel del raskare träning och flera plusintryck, det känns som att många hästar är klart uppåt i form.
Vi kom iväg efter sista turen var riden och klockan var ca 11.30 när vi rullade ut från Bro Park. Väl framme i Malmö så var det som oftast travtävlingar på Jägersro men idag Derbykval och därmed väldigt mycket hästar på plats. Det gjorde att vi våra gästboxar var uteboxar längre bort, inte någon av de vanliga uppstallningarna.
Eftersom högtalarna hördes ganska mycket så satte vi bomull i öronen på dem efter sedvanliga promenad, fodring och fixning. Vi ville så klart ha lite koll på dem under kvällen så gick vi iväg och åt middag och kom sedan tillbaka och tog ur bomullen och lade på stalltäckena lagom till sista travloppet. Hästarna mådde fint och verkade lugna och det är ju det man gärna vill se innan man lämnar dem för natten.
Imorgon lunch är det då alltså tävlingar här och jag har nu uppdaterat med kommentarer om deras chanser. Ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Det känns som första höstdagen idag, betydligt kyligare i luften än tidigare och speciellt tidigt på morgonen när vi började arbeta.
Precis som vanligt med måndagar så var det en dag med mycket på programmet; träning som vanligt, hovslagare, startanmälan samt en hel del annat som skulle fixas.
Imorgon reser vi ju till Jägersro med High Max och Kew Bridge inför tävlingarna onsdag. Idag var det också startanmälan till söndag och där har vi faktiskt bara en starthäst och det är Sharp Eye i Sunday Special. Vi har dock betydligt fler hästar som kommer ut under kommande tävlingsdagar framöver, i september är det planlagt med många starter. 
Imorgon blir det förutom det vanliga dagboksinlägget även som vi brukar kommentarer om onsdagens starthästar, det kommer under resvägen!

Lugn söndag för både hästar och folk eftersom det inte blev någon starthäst i Norge idag. Istället har vi laddat batterierna för kommande vecka då vi reser till Jägersro på tisdag för tävlingarna onsdag samt att vi också har tävlingsdag på Bro Park nästa söndag.

Hemma efter en händelserik och superhärlig dag! Morgonen började som vanligt med arbete och träning av hästar. Första turen reds extra tidigt för att vi skulle kunna avsluta all ridning tidigare än normalt.
Efter sista turen var serverades vi lyxfika med en väldans massa godsaker, jag tror vi hade allt från frukt och wienerbröd till lax och bubbel. Dessutom en lika fin som mumsig tårta i Beach Road Ones dressfärger, det var ju hans seger vi firade idag. 
Hälften satt på uteplatsen och fikade och hälften inne, det går jättebra att besöka oss utan att ta några risker om man är försiktig eller i en riskgrupp. Det känns jätteroligt att vi är igång med våra lördagar igen även om vi som sagt håller på säkerheten för var och en.
Efter träning och fika så återstod alla andra sysslor i stallet och att ta hand om hästarna. Schemat och planen idag var gjord för att vi skulle vara klara ungefär en timme tidigare än vanligt.
Idag var nämligen ingen vanlig dag, idag var Matilda och Johans bröllopsdag. Matilda (Sandell) som tidigare jobbat hos oss och fortfarande kommer och rider då och då gifte sig på i Ljusterö Kyrka med Johan Lindberg som tidigare varit jockey och numera jobbar som banpersonal. 
Många av oss var alltså bjudna på det här fina bröllopet och det är därifrån jag nu kommit hem. Vi har haft en fantastiskt eftermiddag och kväll med bröllop och dessutom dop av deras lilla dotter Alva. 
Så efter en lång, intensiv och mysig lördag så önskar jag nu alla en fortsatt trevlig helg!

Idag kom vår stallkatt Frankie tillbaka! I dryga tre veckor har han varit försvunnen, ute på rått-turné. Vi har lagt upp mat till honom varje kväll och den har försvunnit ungefär varannan dag. Den står på ett så pass knepigt sätt att jag var ganska säker på att det var han och ingen annan katt som ätit av den. 
Vi (framför allt Anne) har varit ute och ropat efter honom väldigt mycket, men desto längre tid som gått desto mer förvildad blir han ju. 
Häromdagen såg Ulrika (Holmqvist) honom jaga ett rådjur (lätt storhetsvansinne?) vid skogen längst nere vid rakbanan och vi åkte dit men utan resultat.
Så imorse när jag precis släppt ut en häst på walkern så hör jag ett jamande och så kommer han strosande från ingenstans. Fantastiskt vad glad man blir!
Han ser inte ut att ha haft det svårt direkt, betydligt tjockare än innan han försvann. Nu får han hålla sig inne i ett par dagar så han blir lite mer hemtam igen, han har ätit massor med godsaker under dagen.
Träning som vanligt idag och hästarna skötte sig fint i blandade tempon åt det lugnare hållet.
Mest spännande idag var presskonferensen om publik på konserter och idrottsevenemang, får vi publiken tillbaka nu? Svaret var oklart men lovande skulle jag säga. Min tolkning är att från den 1 oktober är det stor chans att vi under ordnade former kan släppa in folk till tävlingarna igen. Att det inom kort kommer riktlinjer med hur det ska fungera mer exakt.
Nu gäller det för travet och galoppen att ligga på och komma med förslag till myndigheterna hur det ska gå till. Vi har ju stora ytor och alla möjligheter att vid behov dela in i olika zoner med begränsat antal personer på varje del, det här ska ju absolut gå att lösa. Jag tror vi alla längtar tills vi kan ha ägare, publik och stämning på tävlingarna igen och nu ser det ut att vara bra chans att vi kan få det inom kort!

Klart man var pigg imorse, lättare att studsa upp när väckarklockan ringde efter den fina segern igår. Det var sedan en spännande väntan på Beach Road Ones nya handicaptal och vi hade gissat på 80-82, han stod ju i 78 igår. 82 blev det och fyra kilo är en rejäl höjning utan tvekan,men samtidigt vann han enkelt så det är svårt att gnälla på det.
Idag blandad träning som gick fint och det känns som att det är flera hästar, ganska många faktiskt, som är kraftigt på väg uppåt i form. De som gick raskast tempo var Kew Bridge, High Max och Sharp Eye, dvs de hästar som startar nästa vecka.
Startlistan till Jägersro (på onsdag) kom idag och där har vi Max och Kew till start. På måndag kommer startlistan till nästa söndag, den 30e på Bro Park där Sharp startar.
Vi firade gårdagen lite lätt idag till fikat, men mer firande med tårta och bubbel blir det på lördag och det ser vi fram emot!

En mycket härlig seger idag genom Beach Road One! Alla segrar är så klart roliga, men när det är en häst vi haft höga förhoppningar på och man börjar skymta lite av den kapacitet vi vet finns så är det extra roligt. Han bar 66 kg i loppet idag, men vann trots det väldigt lätt och det fanns en hel del kvar i honom över mål.
Jag tror han till nästa år kan ta sig upp i den högsta klassen, han är bara fyra år och efter halsoperation förra året så fungerar han nu som han ska och eftersom det här bara var hans elfte start någonsin så finns det definitivt mer utveckling i honom.
En mycket fin ritt av Fredrik också som satt lugn och väntade och gjorde allt rätt. Se närmare kommentar under fliken (Starter &) Resultat!

Fortfarande varmt och även idag blev det ridning direkt från tidig morgon och stallsysslorna sist, när träningen var klar. Man måste alltid anpassa sig så mycket man kan efter väder och vind för att hästarna ska få träna med så optimala förutsättningar som möjligt.
Det var en del raskare tempon på programmet idag och det såg bra ut för de som gick snabbare och även för de övriga som gick i mellantempon eller lugnare.
Två hästar jag vill lyfta fram lite extra idag:
Stureplan- Han ser kanske bättre ut än någonsin och det är en fröjd att se honom galoppera på banan. Han börjar nu komma igång mer och mer tempomässigt och vi har börjat snegla på passande lopp för honom även om det är ett tag kvar tills han är startklar. 
Perfect Sister- Hon har växt mycket sedan hon kom in och inte alls varit klar för mer än lugn träning. Nu har det plötsligt vänt, precis så är det ofta med tvååringar som kan gå från en växtperiod till att vara redo på mycket kort tid. Hon har nu börjat cantra mer och det här är en jättefin häst som det ska bli väldigt spännande att se hur bra hon blir.
Imorgon är det då tävlingar igen och vi har två starthästar och de är med i samma lopp. Mer utförliga kommentarer om deras chanser finns under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Så här dagen efter resa så är man ganska trött och sliten, men det är bara att starta upp en ny vecka och måndagar brukar innebära ett fullspäckat schema och så också idag.
Många turer att rida och med tanke på värmen så började vi rida tidigare och flyttade en hel del av morgonens stallsysslor till efter träningen var avslutad vilket fungerade bra. 
Det ser ut som att värmen ska avta mot slutet av veckan, men så länge den håller i sig gäller det att prioritera en så tidig träning som möjligt för hästarnas skull.
Idag var det också anmälningar, både till nästa onsdag på Jägersro där vi har Kew Bridge och High Max samt även till Bro Park söndagen efter, dvs den 30 augusti och där har vi i första hand Sharp Eye i en Sunday Special. 
Först är det dock tävlingar på Bro på onsdag som vi nu laddar för och kommentar om de starthästarna kommer som vanligt imorgon! 

Nu är vi hemma igen efter en ganska intensiv resa som det ju blir när man reser med hästar och speciellt i värmen som varit just nu. Det är ju betydligt lättare att orka när det går bra och idag gjorde det inte det, han var nära men ändå så långt borta. Tre längder från vinnaren, det är 0,6 sekunder det. Tänk hur fort en sekund går och det här är alltså drygt en halv sekund som är skillnaden mellan vinst och oplacerad, det är inga stora marginaler i den här sporten direkt.
Se närmare kommentar om dagens lopp under fliken (Starter &) Resultat!

Nu är vi på väg till Göteborg. Planen för dagen var att vi jobbade och tränade som vanligt på förmiddagen vilket gick utmärkt. Dessutom förbereddes packningen och transporten så allt var klart inför avfärden.
Jag hann sedan hem i två timmar (duscha, packa, ta en snabb powernap och icke att förglömma gosa med hundarna) innan det var dags att åka tillbaka. 
Vi kom iväg ca kl 17.20 och då hade Bright Light fått äta middag innan vi åkte. På det sättet blev det två bra saker, att han fått ladda upp med mat samt framför allt att han slipper åka i värsta värmen mitt på dagen. Nu kommer vi komma fram runt klockan 23 och han har då gott om tid att återhämta sig innan morgondagens tävlingar.
High Max är struken eftersom det visat sig att han troligtvis var sjuk i senaste starten och behöver lite mer tid på sig att återhämta sig. Vi siktar på start på Jägerso den 26e istället och de extra tio dagarna innan nästa start är värdefulla.
Jag har uppdaterat kommentar om morgondagens chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat)!

Idag var det startanmälan till Norsk Derby nästa söndag, ett lopp vi verkligen siktat på med Timo Nurmos. Efter mycket funderande fram och tillbaka tog jag till slut beslutet att hoppa över det loppet för att ge honom mer tid inför nästa lopp. Det var till och med så att vi red honom första turen imorse innan vi tog slutligt beslut, men känslan är och har varit att han behöver mer träning innan han är hundra procent redo för start och då är det fel att starta.
Han gjorde två starter förra året med två segrar varav Vinterfavoriternas Pris var den ena. Sedan åkte vi till Dubai och även där gjorde han allt rätt och hela upplevelsen när han var tvåa i sin andra start var inget mindre än fantastisk. 
Han kom hem och tog det lite lugnt och påbörjade därefter uppträningen. Allt var helt perfekt, han låg till och med något före i träningsschemat inför första starten för året som skulle ske i början på juni. 
Så fick han en bihåleinflammation i ena näsborren som kontrollerades noga och åtgärdades med medicin. Precis där kom han in i en ond cirkel, det blev ett kortare uppehåll och vi fick lägga om planen för start. Det blev då tidspress för att han skulle komma ut och få ett lopp och han var inte så hårt jobbad och behövde loppet. Då satte sig det loppet lite i kroppen på honom och han fick ta det lugnt och så var han lite för klent jobbad igen.
Nu stundar då nästa uppgift, men i de två starter han gjort hittills i år så har han inte haft rätt förutsättningar. Jag vet att han är en häst långt utöver det vanliga, en häst som kan räcka i yppersta eliten framöver. Ett Derby kommer inte tillbaka, så det var ett tufft beslut att ta men samtidigt helt rätt. Han behöver några veckors träning ytterligare för att vara helt redo och på topp och det ska han vara när han startar nästa gång. Det är viktigt att vi nu tar oss ur den här tidspressen som varit inför varje start och låter honom komma helt rätt på det igen. 
Vi har St Leger i oktober och funderar också på den norska varianten i början av september. 
Självklart tråkigt att vi inte är med nästa söndag, men vi har massor med spännande uppgifter framöver både i Skandinavien och övriga världen för Timo, det är jag helt övertygad om. Ibland behöver man ställa om kursen för att komma rätt och det har vi gjort idag. 

Vanlig träningsdag igen med en del raskare tempon och hästarna har skött sig fint. Ja,några var lite extra pigga i och för sig men på det hela taget har dagen gått utmärkt.
Startanmälan var det idag till nästa onsdag och då har vi faktiskt bara två startande och i samma lopp. Fördelen är att det är dirttrack, i nuläget känns gräsbanan inte helt på topp men med soligt väder nu så kanske den förhoppningsvis blir bättre. Det är Beach Road One och Mr Tooma Global vi startar på onsdag i en Silverhandicap över 1600 meter.
Det är också hinderpremiär på Bro Park på onsdag. Nu är ju inte jag någon hinderentusiast direkt, men det ska ändå bli spännande att se hur den nya banan fungerar.
Det var utlovat när den byggdes att vi skulle kunna träna våra hästar på den gräsbanan flera dagar i veckan. Hur det ska gå till när det nu står hinder överallt återstår att se, just nu skulle man nog inte vilja skicka ut några hästar för att kryssa runt hinder och infångare. Fortsättning följer, för är den ändå byggd med intentionen att den också ska vara en träningsbana så bör väl det följas?

En ganska lugn onsdag, men ändå lite ridning och så lite extra pyssel med både hästarna och i stallet. Vår massör var också på plats och gick igenom några av hästarna, det gör vi regelbundet och det är väldigt bra att hålla efter dem. Det är ju precis som med människor, har vi spänningar som sitter för länge så börjar vi kompensera och bli stela både här och där, men kan man få hjälp direkt så blir det inga större problem.
Imorgon tränar vi som vanligt igen!

Många turer, raskare träning, mycket arbete, dvs en intensiv dag och som det ska vara. Det var många plusintryck i träningen vilket så klart känns bra. 
Det har gått runt en del infektioner i många stallar under sommaren och vi har länge klarat oss undan. Nu har flera av våra hästar varit nedsatta och det har inte märkts till en början, dvs de har verkat friska men visat sig i ett senare skede att de haft infektion. Nu verkar det här gå åt rätt håll och är förhoppningsvis borta snart tack vare en hel del åtgärder vi jobbat och jobbar med varje dag. 
Det är en också en tydlig förklaring till en del underprestationer som vi först inte hittat anledning till. 
Jag har som utlovat uppdaterat med nya bilder och det är av bästa kvalitet med träningsbilder av Wolfram. Titta in under fliken Veckans Bilder!
 


Så var det en ny vecka igen och som oftast med måndagar en intensiv dag med mycket på programmet. Träning som vanligt naturligtvis, men också hovslagare och en hel del annat. Dessutom både startanmälningar och anmälningar, det är det i stort sett alltid på måndagar.
På söndag är det dags för Göteborg Galopp och då har vi High Max och Bright Light till start. Gällande anmälningar så var det idag till Bro Park nästa onsdag och då har vi Mr Tooma Global och Beach Road One i samma lopp, startlistan ute på torsdag.
Nu är det knappa två veckor kvar till Norsk Derby och idag släppte Norge några "gröna zoner" ytterligare. Det är alltså de landskap eller städer där det är godkänt att folk som bor där får åka in i Norge på nöjesresa eller så. För "röda zoner" gäller att man bara får resa in i arbetet. Dvs är man från en röd zon så kan man få resa till Övrevoll som chaufför, hästskötare, jockey mm men inte som hästägare. Idag släpptes Dalarna, Södermanland, Uppsala och Västerbotten medan t ex Skåne gick från grön till röd igen. De flesta nya gröna zoner ligger ju runt oss, så nu borde ju Uppland/Stockholm vara väldigt nära att bli gröna kan man gissa.
Imorgon tränar vi vidare och då kommer också nya bilder här på sidan!

Lugn söndag utan tävlingar för vår del. Nu laddar vi för kommande vecka med både träning och tävling!

Idag blev det då som jag skrev redan igår ett annat upplägg på schemat. För att hästarna skulle slippa träna i alltför varma grader så satte vi direkt igång med ridningen och väntade med fika och de flesta stallsysslorna tills alla hästar var klara för dagen. Det fungerade mycket bra och kändes helt rätt att prioritera att få ut dem så tidigt som möjligt.
Även med hagarna får man se till att göra ett smart schema och korta ner tiden lite så att alla hinner ut innan det blir för varmt, att de första hästarna kommer ut snabbt.
Nu verkar det gå mot något svalare grader nästa vecka även om det fortfarande ska bli hyfsat varmt, lagom är bäst när man har djur att ta hand om. 
Det blev en väldigt trevlig lördag i stallet på alla sätt och nu tar vi en lugn söndag både för hästar och folk.

Varmt idag och värre ska det bli över helgen. De sista turerna kändes väl sent att träna och till imorgon blir det att börja rida direkt på morgonen och sköta stallsysslorna sist, jag har gjort en bättre plan för lördagen med fokus på att hästarna ska få träna så tidigt som möjligt.
Första turen för dagen var Shylock, Perfect Sister och Snowfoot. De hann knappt komma ut förrän Tobias ringde och meddelade att Fredrik hade ramlat av Snowfoot som var på väg tillbaka i full fart. Här måste jag hylla den allmänna inställningen folk har på stallbacken, så fort en häst är lös rusar alla ut och hjälper till, det är precis så det ska vara och så klart mycket tacksamt. Nu var det vi som hade en löshäst och fick hjälp, nästa gång är det vi som hjälper någon annan. 
Som tur var gick det bra med både häst och ryttare, Snowfoot är en riktig mästare på att komma lös när man leder honom, men slänga av har han inte gjort lika mycket. 
Idag var det mest lugnare eller mellantempon, som ofta på fredagar gör vi en del alternativträning. Idag tömkörde vi både Dhakota och A Ragman och de jobbade sig verkligen bra, det här kommer de få göra fler gånger. 
Nu önskar jag alla en trevlig helg och så hörs vi imorgon igen!

Höstens åringsauktioner börjar närma sig. Igår kom auktionskatalog till Baden Baden i Tyskland i början av september och det var mycket hög kvalitet på härstamningarna, imponerande faktiskt. Det kommer också vartefter fler auktioner utomlands där både Frankrike och England/Irland är högintressant.
I Skandinavien har vi den svenska auktionen den 18 september och exakt en vecka tidigare hålls den danska och på den är det blandat med importer, danska och svenska hästar. 
Vår plan är att köpa både några svenskuppfödda hästar av god kvalitet och även åka utomlands och köpa en del importer. Det är ju väldigt viktigt att få in nya åringar och vi vill vara med i de största loppen och kunna konkurrera, då måste man satsa.
Så planer kommer nu formas den närmaste tiden för inköp av nya hästar. Här kan man som ägare skräddarsy det efter hur man vill ha det, en egen häst eller en delägd och i så fall exakt hur stor del man vill äga, det finns alla möjligheter att välja. 
Vill ni veta mer eller är vet att ni är intresserade så är ni välkomna att höra av er till mig (Caroline) via mail eller telefon för mer info och för plan för auktionerna. Det allra roligaste är om man kan hänga med på en auktion, men här får vi se vartefter hur det kommer att bli med hur auktionerna avhålles. I Tyskland verkar det bli en vanlig auktion dit man kan åka och närvara medan det i Sverige verkar mer tveksamt. 
Vi ser fram emot att planera inför nya köp!

Bara två starthästar idag och ingen höjdardag direkt. För Chamori var det ett distanstest och svaret blev solklart att det är för kort distans, precis som vi misstänkte. Det känns ändå bra att veta det säkert och kunna styra planerna efter det. Hon blev fyra, men vi vet att hennes kapacitet är väldigt mycket högre än så, hon är en häst med något helt extra.
High Max fungerade inte på gräset och jag gissar att det var många fler hästar idag som underpresterade just pga banan.
Det är nog dags att det görs något radikalt åt gräsbanan snart, den är inte bra alls just nu. Det är så klart lätt att gnälla när man inte har vunnit, men det här är mera fakta än tyckande eftersom banan är ojämn och släpper något enormt. Från starten på Bro Park 2016 har gräsbanan för varje år bara blivit bättre och bättre, men i år precis tvärtom och det enormt mycket. Därför behöver en analys göras varför och agera efter det.

Vanlig träningsdag idag med en del raskare träning som gick fint. Dagens största utmaning var att ta sig in och ut ur walkern, i en träspringa hade getingar byggt ett bo och varje gång vi råkade röra oss lite oförsiktigt så kom de ut arga och ettriga. Det jag kan säga är att det är en dålig idé att försöka lösa sådana här saker själv, det gör det oftast bara värre. Nu kom framåt lunch en expert iförd skyddskläder och tog bort hela boet och löste problemet, det kändes som ett betydligt bättre sätt än våra försök tidigare.
Imorgon är det då tävlingar igen och vi skulle ha tre starthästar. Dock blir det inte start för Bright Light, ingen fara med honom men ett litet sår har gjort att vi står över start för säkerhets skull. Då återstår Chamori och High Max, jag har uppdaterat kommentarer om deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

En ganska vanlig måndag som ju brukar vara intensiv med mycket arbete samt en hel del extra som t ex att vår hovslagare jobbar hos oss då. Vissa hästar står lugnt uppbundna när han skor och dessa innebär inget större merjobb för oss. Dock har vi också ett antal som istället behöver hållas vilket ju tar en hel del tid i anspråk och just idag var det i stort sett uteslutande sådana hästar som skoddes. Man får dock bara ta den tiden det tar, det är absolut prioriterat att det blir tryggt och harmoniskt för varje häst.
På måndagar är det alltid höger varv på dirttracken och även om jag personligen tycker det är lite tråkigare att de gör den raskare halvan av träningen långt bort på bortre långsidan så är det ändå en bra variation för dem att jobba sig i andra varvet en gång i veckan. 
Idag var det också anmälningar till bl a Göteborg näst nästa söndag (dvs den 16e) och vi siktar på start med Bright Light och High Max där. Det var också en hel radda med storloppsanmälningar idag inför hösten och flera spännande anmälningar för vår del gjordes, vi har en hel del roligt att se fram emot efter sommaren.
Slutligen för idag; Kultur-Sverige gör vårt jobb åt oss just nu vilket känns oerhört lovande. Med oss menar jag galoppen (och travet) där de som styr borde jobba stenhårt med idéer och förslag hur vi ska kunna få tillbaka publiken/ägare till banorna. Nu kan vi istället åka snålskjuts på att ett helt gäng artister/skådespelare mfl är i uppror över de otroligt skeva regler som gäller just nu. Att det inte får vara publik på arenor, konserter, idrotter, men däremot kan restauranger, köpcentrum, färjor mm proppa in hur många som helst. 
Efter ett hårt tryck de senaste dagarna där det krävts avgång för kulturministern så utlovades idag ett besked inom ett par veckor hur det blir med begränsningar för publik och vad som kommer att gälla. Det känns som att det är bra chans att det lättas på reglerna även här vilket vore helt logiskt. Dessutom går alla Sveriges kurvor nedåt nu, vilket är ännu ett bra argument. Vi håller verkligen tummarna för ett bra besked inom kort!

Lugn söndag för både hästar och ordinarie personal. Hästarna har som vanligt varit ute i hagar och i walkern och mår utmärkt. Nu är vi redo för en ny arbetsvecka!

Så var vi inne i augusti då, men samtidigt kom sommaren tillbaka med riktigt varmt och skönt väder idag faktiskt. Lördagar är ju bästa dagen i stallet, en mysig helgkänsla helt enkelt. Vi lyxfikade med bubbel, tårta och massa godsaker som skagenröra, tryffelsalami och supergott bröd till. Det var naturligtvis firande av Mr Tooma Globals seger i onsdags, men också helt enkelt att det är lördag och helg nu. Det blir ofta bubbel på lördagar och jag tycker det är helt rätt, man ska ha en extra liten guldkant på tillvaron när det går och det behöver inte vara så himla märkvärdiga saker man gör. 
Dagens träning gick fint och det var blandat mellan lugnare och raskare tempon, hästarna skötte sig bra och såg starka ut. 
Imorgon är det fina lopp på Jägersro, men vi har inte starthästar där. Vårt fokus när det gäller storlopp är Norsk Derby med Timo Nurmos och det rids om tre veckor imorgon. Tills dess hoppas vi också att Norge öppnar upp för alla landskap i Sverige (dvs även Stockholm), det vore ju väldigt roligt om ägarna och kanske några fler vill åka med dit och se tävlingarna.
Önskar er alla en fortsatt trevlig helg!

Ni som följer med här vet ju att fredagar är lite av mellandagen, dagen när hästarna tränar mestadels lugnare eller kör någon alternativträning. Även idag var det så och sådana här dagar är bra att alternera med för hästarna.
Det var också skönt med en dag utan regn, det var ett tag sedan. Det känns redan nästan som höst, men jag läste idag att värmen ska vara på väg tillbaka igen, så vi får väl se. Imorgon är det ju augusti, hur fort har det gått? Var det inte vår alldeles nyss? Framför allt undrar jag varför inte vintrarna går så här fort, det hade ju varit trevligt om man knappt hann blinka förrän det var slut på kyla och elände.
Imorgon tränar vi som vanligt och så har vi också sparat firandet av onsdagens seger till då, det är alltid trevligast att fira på lördagar. Trevlig helg på er och vi hörs imorgon!

Dagen efter seger har man alltid lite extra energi med sig, det känns så klart roligt och ett kvitto på det jobb vi alla lägger ner. Mr Tooma Globals seger gladde oss mycket och även Kew Bridges tredjeplats efter en tids frånvaro kändes klart positiv.
Samtidigt så är man också fundersam på om någon häst gått dåligt och man inte har någon direkt förklaring till det. Igår underpresterade Chizhou och det fanns liksom ingen som helst anledning till det. Idag verkar allt hur bra som helst med henne och inga svar alls har vi fått än så länge i alla fall.
Så riktigt nöjd är man bara om samtliga hästar har presterat på topp, man vill ju att det ska gå bra för alla så klart.
Gårdagens start och kvalhästar mådde alla bra och verkar ha tagit sina lopp utmärkt. Vi tränade som vanligt idag och arbetsdagen flöt på fint. Extra roligt är att Stureplan nu har kommit så långt i sin träning att han är ute på dirttracken igen. Han sparkade ju i boxen och fick en skada i hoven i slutet av förra sommaren och det har tagit tid. Efter igångsättning med först travpass och sedan lugna canters har träningsmängden ökats mer och mer. Nu har han sedan en tid gått två canterrundor på rakbanan och från denna vecka har vi börjat rida på banan igen. Att vi väntat lite med det beror på att han är stark och vill dra iväg, på rakbanan går det lättare att hålla honom i de tempon vi själva vill. 
Det känns jätteskoj att se honom ute på banan igen, själva symbolvärdet att han är ute där igen och på gång tillbaka är stort.
Idag var det också startanmälan till på onsdag och då har vi tre starthästar; Bright Light i en handicap över 2400 meter med Angelika, Chamori med Fredrik i ett maidenlopp och High Max med Malva i ett amatörlopp, samtliga lopp på gräs.
Imorgon tränar vi vidare!

Seger idag för Mr Tooma Global och Malva! Härlig insats av både häst och ryttare som verkligen levererade båda två. Roligt med vinst, det är ju i vinnarcirkeln man vill vara även om man kan vara jättenöjd också med fina placeringar.
Jag vill tacka alla i teamet som verkligen hjälps åt när det som idag är flera starthästar på rad, en fantastisk laginsats som gör att allt fungerar prickfritt trots ett tight schema.
Se närmare kommentarer om dagens start och kvalhästar under fliken (Starter &) Resultat!

Är nu äntligen hemma och är trött efter en intensiv arbetsdag som trots allt gått väldigt bra. Det blir ett kortare inlägg här idag, men jag har självklart uppdaterat kommentarer om morgondagens starthästar.
Vi har ju imorgon en kvalhäst (med en häst som sällskap) samt fem starthästar i fyra lopp. Loppen ligger på rad efter varandra och vi har nu gjort en bra planering för varje häst med exakta tider för sadling och när de ska gå från stallet till banan, vem som ska göra vad mm. När det är tight med tiden så är det viktigt att ha en ordentlig plan för att vara så förberedd som möjligt. 
Kolla in kommentarerna om morgondagens starthästar under fliken Starter (& Resultat)!

Så börjar en ny vecka med tävlingar på onsdag och träning varje dag naturligtvis. Tobias hade en extra ledig dag idag, så vid ridningen blev det lite andra konstellationer på häst-ryttare. Det fungerade fint och trots ett fullspäckat schema så flöt dagen på utmärkt. Det var hovslagare och en hel del annat som gällde utöver den vanliga träningen och stallarbetet.
God extrahjälp hade vi från Sandra som kom som en härlig överraskning imorse och var och pysslade i stallet hela förmiddagen. Vi blir lika glada varje gång hon dyker upp!
Det var också anmälningar idag till nästa onsdag och då har vi Bright Light, High Max och Chamori anmälda, startlistan ute på torsdag. 
Imorgon kommer förutom det vanliga dagboksinlägget här även kommentarer om onsdagens starthästar, så kolla in här imorgon igen!

Härligt lugn söndag, mycket välbehövligt med en dag för återhämtning. Nu är vi laddade för en ny vecka!

Så var det lördag och den där mysiga helgkänslan infinner sig. Trevlig dag i stallet och en bra träningsdag för hästarna som blandade raskare tempon med lite lugnare. 
Dagen avslutades som vanligt med en hundpromenad på gräsbanan och vi fick ta oss fram mellan vattensprinklers som vattnade för fullt. Efter en hektisk vecka ska det bli skönt nu med en lugnare söndag och ladda batterierna lite inför kommande vecka.
Höjdpunkten för eftermiddagen var att se Enables andra start för i år och vilket enormt sto hon är! På det sätt hon bara cantrade upp och väntade för att sedan bara dra ifrån, man får ju rysningar. Det var tredje raka segern i det här loppet (King George) och det är lika fantastiskt varje gång att se henne tävla.
Det är drömmen om en sådan häst eller bara ens en litegrann en sådan häst som det går ut på och som man kan jobba för dygnet runt. Varje gång man köper en åring så kan det ju vara den där otroliga stjärnan, den där hästen som är en på miljonen. Det är det som gör den här sporten så otroligt rolig och spännande, alla förhoppningar och drömmar om hur långt man kan nå. 

Fredagar brukar ju vara den där mellandagen när hästarna går lite lugnare och så var det även idag för de flesta i alla fall. Det syns på hästarna att de tycker det går för långsamt, de vill öka på mer. Jag tror det är väldigt nyttigt att de emellanåt får gå mindre raskt än de vill, att de kommer hem och tycker dagens träning var löjligt lätt.
Idag var också en stor dag, Beach Road One (drygt fyra år gammal) lärde sig att dricka ur vattenkoppen! När åringar kommer in i träning så kan vissa dricka ur vattenkopp och andra inte. De som inte kan brukar lära sig ganska fort, någon dag eller kanske max en vecka där man får öva med dem (de har naturligtvis vattenhink under den tiden). Sedan har vi några få som vägrar att lära sig, men det är ändå ganska sällsynt. Glädjen idag när han plötsligt hittade tekniken (om än lite klumpig så här i början) var stor, såå skönt att han nu kan ha en vanlig vattenkopp och sköta sitt eget vatten. 
Det blev en bra och trevlig arbetsdag med en hel del pyssel och fix. Imorgon tränar vi naturligtvis som vanligt, men vill redan nu önska er alla en trevlig helg!

Så var det en vanlig dag igen efter två dagars resande. Lite dagvill är man, igår kändes som söndag och därför idag som måndag. Det känns ganska skönt att den känslan är fel och att en lugn söndag med lite mer återhämtning närmar sig.
Gårdagens starthästar mådde fint och verkar ha tagit sina lopp helt utmärkt. Perfect Girl Ester startar faktiskt igen redan på onsdag och den startlistan kom ut idag. Förutom hon så har vi också High Max, Kew Bridge, Chizhou och Mr Tooma Global till start samt Hällmyrans Zahra i kval. Naturligtvis kom alla i loppen efter varandra förutom kvalet då. Vi behöver planera för träckare i god tid för att få ihop ett bra tidsschema.
Apropå gårdagen så kommer här en ny hotellrecension (jag har ju tidigare skrivit lite om hotellen i Malmö). Vi provade denna gång Clarion Hotell Malmö Live och den gick direkt upp som etta på topplistan (nu ska det sägas att vi inte bor på de finaste och dyraste hotellen utan det här får mera ses som budgettips men ändå god standard). Fräscha rum, fin utsikt över kanalen och bra läge inne i stan. Så kom det avgörande, hur skulle frukosten vara? Den var helt strålande bra med ett enormt utbud. Frukosten är ju den där extra lyxen man vill ha när man bor på hotell, att det finns mycket att välja på. Det här hotellet siktar vi på i första hand framöver vid Malmöresorna.
Från dagens träning kan rapporteras att det var en del canters i bättre tempon och Chizhou och Kew Bridge (som startar i samma lopp på onsdag) gick lite extra raskt och såg mycket starka och bra ut. 
Det var också startboxträning för Snowfoot och Hällmyrans Zahra och idag sprang de av från startboxarna. För Snowfoot var det första gången han gjorde det och i och med att han har startboxtäcke och ska lära sig att hoppa ur det så var det lite extra intressant att se hur han skulle reagera. Han skötte sig helt exemplariskt igen, det är ett otroligt förvandlingsnummer som skett med honom, han är så duktig nu med alla moment.
Imorgon tränar vi vidare!

Nu är vi på väg hem, mycket nöjda med dagen. Båda hästarna blir trea, båda gör bra lopp och båda är kort slagna.
Beach Road One går starkt hela vägen och är två längder från vinst, han gör det bra och speciellt med tanke på att resa inte är någon favorit för honom.
Perfect Girl Ester fungerade äntligen i startboxarna och skötte sig bra, hon ledde till sista lilla biten och är endast en längd från segern. 
Klart vi hade velat vinna idag och vi var inte så långt ifrån, men vi åker hem glada över de fina insatserna som kändes plusbetonade båda två.
En sak till som var bra idag var att våra hästar startade i lopp 1 och lopp 3 vilket betydde att vi faktiskt kom iväg hemåt i ganska hyfsad tid, vi bör vara på Bro Park ca kl 21 redan.
Jag har uppdaterat kommentarer om dagens starthästar och det finns som alltid under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon tränar vi som vanligt!

Nu är vi på Jägersro och för första gången någonsin så var vi framme tidigt, redan kl 15.20 körde vi in genom grindarna. Vi åkte tidigt eftersom Beach Road One är känslig att resa med, just i själva transporten. Resan gick över förväntan och han har rest riktigt bra faktiskt. 
Väl på plats blev det dusch och promenad och så fick de ett eftermiddagsmål medan vi gick en sväng och handlade i köpcentrumet bredvid. Efter lite annat pyssel kunde vi sedan kvällsfodra och det blev ett bra upplägg på hela dagen.
Imorgon lunch är det alltså dags för start och jag har uppdaterat kommentarer om deras chanser, finns som alltid under fliken Starter (& Resultat) så kolla in där!

Så var det måndag och ny vecka igen. Gårdagens starthästar hade tagit sina lopp utmärkt och mådde fint, skönt! 
Eftersom det var gräslopp igår så var det idag grästräning, så brukar det alltid vara eftersom banan ändå ska återställas under dagen och då är det ju perfekt att träna där innan. Vi hade Snowfoot och Hällmyrans Zahra där och de såg ut att trivas på banan i ett lagom bra tempo tillsammans. I övrigt var det väldigt blandat, några hästar galopperade ute på fältet, några på rakbanan och några på dirttracken samt även ett par trav/dressyrpass reds. 
Det var också anmälningar som gällde idag till nästa tävlingsdag på Bro Park, vi har ganska många anmälda då och på torsdag kommer startlistan.
Förutom alla vanliga bestyr i stallet och med hästarna idag så har vi också förberett packningen inför morgondagens resa. Normalt sett reser vi vid lunch, men imorgon siktar vi på att bege oss av mot Jägersro redan på morgonkvisten. 
Som vanligt kommer rapport under dagen!

Det här var verkligen "stolpe ut-dagen". Alla hästar går bra lopp egentligen, men ingen hade marginalerna med sig.
Chamori- 1,5 längd från segern som trea efter en stark avslutning
Sharp Eye- 2,5 längd från segern och blir ändå oplacerad.
Mr Tooma Global- 2,5 längd från andraplatsen, men kunde inte alls hantera gräset.
Bright Light- Mindre än 1 längd från segern och blir fyra, nos från tredjeplatsen.
Några timmar efter så här så måste man ändå vara nöjd med hästarna, men otroligt frustrerande att vi inte hade lite mer tur med oss idag.
Se närmare kommentarer om dagens insatser under fliken (Starter &) Resultat!

Trevlig lördag med lite helgkänsla även om det inte blir någon direkt ledighet imorgon när det är tävlingar. 
Vi tränade som vanligt vilket gick fint och väntade med fika tills vi var klara med all ridning för att det inte skulle bli alltför varmt. Det var dock lite behagligare grader idag tack vare en del moln som parkerade sig på himlen emellanåt. 
Inför morgondagen har vi förberett med träns mm som ska användas. Tidsschemat är klart, där har vi alla tider för vem som gör vad och när vilket är oerhört viktigt att ha planerat och klart när man har starthästar i flera lopp på rad.
Nu finns kommentarer om morgondagens starthästar och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Idag vände vi på rutinerna, vi red alla turer först och körde allt stallarbet klart efter träningen var avslutad. Detta pga värmen samt då bromsarna som blir väldigt besvärliga framåt dagen. 
Jag tyckte det fungerade väldigt bra, men så klart är det rent ordningsmässigt trevligare att ha stallet klart och fixat direkt på morgonen, det blev lite rörigare på det här viset. Självklart är det alltid viktigast att det blir bra för hästarna, så arbetet utgår ju alltid från dem. 
Dagens träning var som ofta på fredagar mer åt det lugna hållet. Vi tränade också startboxar med Snowfoot och Hällmyrans Zahra och det gick verkligen strålande. Zahra har alltid varit snäll, så för hennes del var det mest bara bra att repetera. Snow däremot som varit så enormt besvärlig sköter sig numera fantastiskt bra. Han går rakt in (alltid med startboxtäcke), står snällt inlåst och sedan backar vi ut honom och sedan in igen. Idag fick han också för första gången skritta ut framåt, detta för att introducera att det är där han framöver ska gå ut. Nu skrittade han bara lugnt ut med täcket, nästa steg i träningen är att börja öva på att hoppa ut och ur själva täcket.
Jag måste återigen hylla startboxpersonalen och starter Tove som är så otroligt proffsiga, lugna och duktiga, vilken hjälp vi har haft och har av dem! 
Imorgon tränar vi som vanligt samt förbereder oss inför söndagens tävlingar!

Värmen är tillbaka om än i något mer lagom form. Det som är största problemet just nu för hästarna är inte att det är varmt utan de där vidriga bromsarna som i år är gigantiska och ettriga. På morgonen är det rätt okej, men nu idag när graderna och solen steg så blev det ganska besvärligt för hästarna att värja sig. 
När de travar och cantrar så är det helt lugnt, det är just skritta som inte är helt lätt just nu och man får försöka planera med tidiga turer så gott det går samt insektsspray (där är det viktigt att man har en som inte har karens för doping).
Idag var det blandad träning där de flesta höll mellantempon eller lite raskare och några gick raskare. Hästarna skötte träningen fint och de såg bra och starka ut.
Det var också startanmälan idag till Jägersro nästa onsdag och då har vi Beach Road One och Perfect Girl Ester som startar. De kom i lopp 1 respektive lopp 3 vilket gör att vi kan komma hem i hygglig tid eftersom det är lunchtävlingar. 
Beach Road One har nu två andraplatser i sina dirttrackstarter i år och han har tidigare gjort bra lopp på Jägersro, var bl a fyra endast två längder slagen förra året i Malmö Stads Pris (Derby Mile). Dock kan han vara lite svår att resa med (inte att vara på annan plats utan själva transporten) och där har jag lite funderingar och planer för att göra det så bra som möjligt.
Perfect Girl Ester har nu två gånger i rad tappat start och nu har vi en ny och förhoppningsvis fungerade plan i samråd med starter Tove om hur det ska gå till för att hon inte ska bråka i boxarna denna gång.
Detta är ju på onsdag i nästa vecka och först laddar vi så klart för söndagens tävlingar på Bro Park där vi har fyra starthästar.

Lugn onsdag och det har verkligen varit välbehövligt med en återhämtningsdag, det var länge sedan. Nu på söndag är det ju tävlingar på Bro Park igen och nästa onsdag är det Jägersro som gäller för oss igen så det är ett ganska späckat schema med tävlingar just nu.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Igår var vi rätt trötta, resandet sliter en hel del med många timmar i transporten och inte minst för Tobias som kör. Idag var vi tillbaka i vanliga rutiner och det kändes skönt även om det var ganska mycket att göra idag. Träning som vanligt så klart och dessutom en hel del extra på dagens program, det var foderleverans, veterinärkontroll, massage för en del hästar mm. Det gick jättebra trots ett intensivt tempo och det känns alltid skönt att kunna åka hem och vara väldigt nöjd med dagen.
Igår var det startanmälan till på söndag på Bro Park och vi har där fyra startande; Chamori, Sharp Eye, Mr Tooma Global och Bright Light
Dessutom var det igår anmälan till nästa onsdag på Jägersro och där har vi Beach Road One och Perfect Girl Ester, så redan nästa vecka är det dags för ny resa.
Imorgon blir det i alla fall en lugn dag för oss då det är en tävlingsfri onsdag, det är faktiskt inte galopp alls på lunchen imorgon (vet inte alls varför faktiskt) och vi ser fram emot en dag av återhämtning.

Nu är vi hemma igen, vi åkte först imorse. Eftersom tävlingarna slutade ganska sent igår så hade vi planerat sedan innan att stanna kvar och slippa köra hem under natten. 
Imorse fick hästarna frukost medan vi packade och förberedde transporten och vi kom sedan iväg ganska fort och är nu hemma igen.
Hemma har det varit träning som vanligt och imorgon är vi tillbaka igen i normala rutiner.

En väldigt märklig Derbydag utan publik och ägare. Nu har vi ju vant oss vid tomma läktare, men när det var en så här pass stor dag så kändes det så påtagligt och tomt överallt.
För vår del blev dagen ingen framgång, men det är bara att ladda om och sikta framåt mot nya mål, vi kommer igen!
Angående publiken så tycker jag det är hög tid att ansvariga inom Svensk Galopp pratar ihop sig med travet och börjar hitta lösningar för att få tillbaka ägare och publik igen, där ägarna naturligtvis är det klart viktigaste. De lägger ner stora pengar och satsningar på sina hästar och är det bara möjligt så borde man kunna ordna så de får se sina hästar tävla vilket så klart ju är höjdpunkten för en ägare. 
Självklart är det viktigt att det sker utan att äventyra säkerheten, men det finns det alla möjligheter till. 
Det var en sak när det endast var trav och galopp som tävlade och andra sporter var nedstängda, men för att nu sätta saker lite i perspektiv:
Det avråds inte längre från närkontakt i sporter vilket gör att i stort sett alla sporter är i full gång. Vi har en utomhussport med långa avstånd och mycket stora ytor där åskådare (i första hand ägare) skulle kunna vara utan att ta några risker alls. 
Restauranger är öppna överallt, så då borde banorna kunna ha sina restauranger öppna och att det är ett avstängt område med annan ingång, dvs ett område är restaurangområde och ett område är tävlingsområde/arbetsplats. Så fungerar det nu i både Norge och Danmark och borde kunna vara samma här.
Det går också att dela upp områden för publiken så att det är ett begränsat antal på olika delar av området och att helt enkel dela upp allt i mindre sektioner.
Titta på samhället i övrigt, köpcentrum är öppna utan begränsning, gym och simhallar mm, det finns hur många exempel som helst.
Naturligtvis måste ändringar ske i samarbete med myndigheter, men man borde verkligen jobba aktivt för att hitta lösningar och det genast.


Nu är vi i Malmö efter en lång dag, men en mycket smidig resa. Dagen inleddes med träning som vanligt samtidigt som vi var igång med packning och förberedelser inför resan. 
Dhakota och Timo Nurmos fick lunch lite extra tidigt så de skulle hinna äta i lugn och ro innan vi åkte. Vi hade siktet inställt på att komma iväg klockan 12 och det hann vi nästan, det blev något senare men inte mycket.
Resan gick jättebra, det var köer pga vägbyggen i Norrköping men vi hittade en annan väg där och lyckades köra runt köerna. Det kändes minst sagt bra att köra upp precis där vägbygget slutade och trafiken flöt på igen, att bli stående med hästar länge när trafiken knappt rör sig är aldrig roligt (nu är ju köer överhuvudaget inte så skoj heller...).
Väl framme på Jägersro blev det promenad med hästarna som båda rest fantastiskt bra, lugna och oberörda klev de av transporten. Efter fix av boxar, fodring och pyssel kom vi till slut iväg mot hotellet och en sen middag. 
Nu är det uppladdning inför en otroligt spännande dag imorgon även om våra hästar är lite mer outsiderbetonade. 
Jag har uppdaterat med kommentarer angående morgondagens starthästar och det hittar ni som vanligt under fliken Starter (& Resultat). Det är nu också som utlovat uppdaterat med nya bilder och det finns under fliken Veckans Bilder. 
Heja på oss imorgon!

Idag var dirttracken öppen igen och vi tränade där som vanligt, det var lugnare tempon överlag som gällde idag. 
Imorgon jobbar vi som vanligt på morgonen och vid lunch är det dags att lasta och bege sig iväg mot Malmö, Jägersro för Derbydagen på söndag.
Bara att ha med en starthäst i Svenskt Derby känns ju fantastiskt även om Timo Nurmos nog hade föredragit gräs framför dirttrack. Vi har då även Dhakota i Svenskt Derby Consolation och vi får se hur långt han räcker i konkurrensen.
Uppdatering som vanligt och även kommentarer angående starthästarnas chanser kommer under morgondagen. Jag hade ju utlovat nya bilder idag, men det har verkligen varit fullt upp med förberedelser inför resan så det kommer imorgon istället, det blir många timmar i transporten och gott om tid att pyssla med sådant då.

Så klart hade vi lite extra energi och glädje idag efter gårdagens fina insatser och segrar. Det är ju betydligt lättare att studsa upp på morgonen när det har gått bra dagen innan...
Gårdagens starthästar mådde alla mycket bra, de var ute i walkern och hagen och myste i solen. 
Idag var dirttrackbanan stängd pga större underhållsarbete med underlaget, det är ju jättebra att det hålls efter regelbundet. Förutom att rakbanan som vanligt var öppen så var det också grästräning och vi hade Snowfoot, Double Down och Hällmyrans Zahra ute där och tränade och det gick fint. Övriga hästar tränades då på rakbanan i blandade tempon och även det gick utmärkt.
Vid fikat bjöds vi på Banoffee Pie av Eva som är en av delägarna till High Max. Ett tips är att googla receptet på denna underbara paj/tårta för den är helt magisk god!
Imorgon tänkte jag göra en ny bilduppdatering av Veckans Bilder!

Otroligt härlig dag, jag är enormt tacksam för dagens resultat. Två segrar och två andraplatser i de fyra lopp vi hade hästar i känns minst sagt toppenbra. 
Förra tävlingsdagen (för bara 10 dagar sedan) hade vi en dålig dag med många underprestationer. Vi trodde då att det berodde på att de hästarna inte kunde hantera gräsbanan, men så klart infinner sig en osäkerhetskänsla (som jag skrev om igår). Så mycket härligare idag då när till viss del samma hästar går ut och gör det så här bra, det var ett väldigt skönt besked det.
Grattis till alla ägare till både segrande hästar Mr Tooma Global och High Max, samt tvåorna Beach Road One och Chizhou
Ett stort tack till hela teamet i stallet, alla bidrar stort genom engagemang och hårt arbete. Att vi verkligen är ett team som samarbetar och håller ihop är guld värt!
Läs mer om dagens duktiga hästar i de kommentarer som nu finns under fliken (Starter &) Resultat!

En del raskare träning idag och hästarna såg mycket fina ut när de ökade på. Att stå och se dem komma över upploppet i snabbt tempo är något jag aldrig tröttnar på, tvärtom ger det alltid en känsla av förväntan och förhoppningar.
Morgondagens starthästar tog det lugnare idag som de brukar dagen innan tävling, imorgon har vi ju sex starthästar fördelade på fyra lopp.
Senaste tävlingsdagen hade vi många fina chanser, men även om några hästar gjorde bra lopp så var det många som underpresterade. I de flesta fall berodde detta troligtvis på att gräbanan för dagen inte hade bra fäste, ytlagret släppte. Det var många hästar (inte alls bara några av våra) som hade svårt att hantera det och som inte alls fungerade.
Nu är det för våra hästar endast dirttrack som gäller imorgon och det känns ju bra. Trots det så är det naturligtvis så att en viss osäkerhetskänsla infinner sig när hästarna förra gången inte presterade som vi hade förväntat. Vi får hoppas att det blir framgångar imorgon istället, men så klart hade man varit mer självsäker om vi haft en toppendag förra gången. Man är aldrig kaxigare än sitt senaste resultat, det går fort nedåt och även lika fort uppåt i den här sporten.
Jag har uppdaterat med kommentarer angående morgondagens starthästar och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Det var ingen riktigt vanlig arbetsdag i stallet idag. Johan Lindberg (banpersonal på Bro Park och tidigare jockey) gifter sig med Matilda i augusti och idag var det dags för svensexa. Därför var Tobias och Fredrik bara i stallet till klockan åtta imorse med fokus på att hinna rida så mycket som möjligt innan de åkte.
Jag var på plats tidigare så att de första turerna som då reds ovanligt tidigt var redo, dvs alla hästar var fodrade och de första hästarna som skulle ridas var ute i walkern.
Övriga jobbade enligt det normala upplägget med mockning och stallsysslor först och därefter ridning och träning av hästar. 
Som ofta på måndagar var det mycket på en gång, bl a var vår hovslagare på plats hela förmiddagen och hade fullt upp. 
Dagen fungerade bra även om det kändes en aning rörigt på morgonen när alla vanliga rutiner var lite upp och ner mot det normala, men det ordnade upp sig vartefter.
Idag var det också anmälningar till söndagen den 19e och då har vi en hel del hästar anmälda. Några av dem startar först nu på onsdag och vi ser hur de presterar där innan vi helt bestämmer något angående den veckan, men vi räknar med start för de flesta.
Idag var det också startanmälan till på söndag som är årets Derbydag. Vi har Dhakota i Derby Consolation och så har vi då Timo Nurmos i Svenskt Derby 2020. Bara att ha en häst med i Derbyt är ju oerhört stort och ärofyllt. 
Min första Derbyhäst var Stureplan som var första häst utanför pengarna. Distansen var i längsta laget och han låg på mycket från start och hamnade för långt fram. Jag kan säga att det ändå var en helt magisk känsla bara att ha med en häst i ledvolten där i Derbyt. Efter det loppet åkte han till Norge och vann Derbymilen som ju var mycket mer hans distans.
Nästa Derbyhäst var Daxios, men han var aldrig anmäld i Svenskt Derby (han köptes för sent för att anmälas) utan det var Norsk Derby som gällde och tyvärr blev han så rejält trängd i sista sväng att han nästan gick omkull och tappade alla möjligheter där. 
Timo Nurmos är alltså vår tredje Derbyhäst och han är med även i Norsk Derby som troligtvis är hans bästa chans med tanke på att det är på gräs.
Att satsa på fina unghästar som kan konkurrera i de största loppen är utan tvekan en inriktning och en målsättning för vårt stall, vi vill vara med i de bästa loppen och sikta högt. Det här är något jag hoppas vi kan utveckla mer och mer på sikt, att satsa stort. Det kräver så klart ägare som är villiga att göra den satsningen och jag är så tacksam för alla ägare vi har just nu och välkomnar samtidigt ännu fler framöver. 

En söndag åt det lugnare hållet med lite pyssel och annat i stallet. Hästarna mår fint och är nu laddade för en maxad vecka med tävlingar både onsdag och söndag!

Inget bra väder, men ändå stor tur med vädret! Vad betyder det? Jo, imorse hällregnade det rejält medan vi inledde med morgonens alla stallrutiner som fodring, utsläpp i walker, mockning mm. Walkern (skrittmaskinen) har ju tak, så där är det alltid okej att ha hästarna även när det spöregnar. Däremot avvaktade vi med att släppa ut dem i hagarna.
Lagom till första turen för dagen red ut så slutade det regna och även om ovädret hängde i luften och liksom hotade så höll det sig borta så länge vi red och vi kunde också börja släppa ut i hagarna.
En stund efter sista turen för dagen kommit in så började det regna igen och precis när vi var klara vid lunch så fullständigt vräkte det ner. Dagen brukar avslutas med en ordentlig promenad med hundarna, men det kändes ju tveksamt med en längre runda. Vi körde upp bilarna till läktaren för att bara ta ut dem en kort liten sväng på gräset. I samma stund som de hoppade ut ur bilen så slutade regnet igen och vi kunde promenera (visserligen i väldigt blött gräs) i uppehåll. Det var en ovanligt bra timing idag alltså!
Det enda planerade som fick ändras var plantering av nya blommor, att stå i ösregn och plantera lockade måttligt. Jag gjorde ändå ett försök att börja, men lade ner det efter en kort stund, det får vänta någon dag.
Själva träningen idag gick fint och den som gick raskast var Chamori som gick en canter och sedan raskt över upploppet och då gick det undan, vilken häst hon är! Det här var en liten övning vi gjorde med henne inför debuten om dryga två veckor. 
I övrigt mycket blandade tempon och hela dagen har varit trevlig och flutit på mycket bra.
I skrivande stund väntar jag på Epsom Derby, dvs det engelska derbyt som rids om en liten stund och som naturligtvis inte får missas. Apropå Derbyn så är det imorgon bara en vecka kvar till Derbyt i Sverige där vi har med Timo Nurmos och det är ju så klart otroligt spännande. På måndag kommer startlistan!
Önskar er alla en trevlig helg!

Det var mest mellantempon som gällde idag för de flesta hästarna. Det var ju många av dem som startade i söndags och dessutom kommer några av dem starta igen kommande onsdag. Så nu håller de igång och joggar i hyfsat tempo, de behöver ingen hårdare träning med så pass kort tid mellan starterna. 
Fredagar är ju oftast något av en lite-lagom-tempo-dag så där. Jag tycker det är viktigt mentalt för hästarna att det är dagar då de kanske vill gå lite mer än de får, att de skrittar av banan och tycker att "det där var ju lite löjlig träning och väldigt enkelt för mig". Det är bra med viss variation.
Dagen flöt på fint och vi jobbar också vidare med våra extraprojekt som just nu är frisering av manar samt storstädning av rummen i servicebyggnaden (där kök, kontor mm finns), vi jobbar med detta litegrann varje dag när tid finns. Gällande manarna så är nu mer än hälften klara och målet är att vi blir klara med alla under nästa vecka.
På hemvägen blev det också en riktig köpsväng för mig, det var vattenspridare till walkern som skulle inhandlas, det var en väldans massa olika saker till stallet och hästarna som behövdes samt ett stopp för att köpa nya blommor till stallet. Penséerna vi planterade tidigt i våras har liksom gjort sitt och det gick fort från fina blommor till väldigt tufsiga, fula och överväxta. De där blomlådorna sitter ju precis vid entrén till vår stallgård och jag tycker det ger ett fint intryck där med snygga blommor och imorgon ska det ordnas till igen.
Imorgon tränar vi vidare som vanligt och rapport kommer naturligtvis som alltid här!Efter ett par dagar med lite färre turer var vi idag tillbaka till normala rutiner med betydligt mer att rida. De som gick raskast idag var Chizhou och Chamori, i övrigt var det blandade tempon, dvs en del lugnare och en del mellantempon. Hästarna skötte sig utmärkt och såg fina ut.
Vi hade finbesök idag när Sandra kom och hälsade på och var i stallet hela förmiddagen. Efter att ha jobbat hos oss i en väldans massa år sammanlagt så pluggar hon nu till medicinsk sekreterare och jobbar extra som det under sommarlovet. Nu har hon en ledig vecka och passade på att komma till stallet, det var så roligt och trevligt att ha henne här. Hon har lovat att komma tillbaka snart igen och det ser vi fram emot!
Nu finns startlistan ute till onsdagens tävlingar på Bro Park och vi har sex starthästar i fyra lopp då. Se närmare vilka som startar på onsdag under fliken Starter (& Resultat)!

En onsdag utan tävlingar och det tror jag både vi och hästarna behövde, en lugnare dag.
Jag har som utlovat uppdaterat med nya bilder och ska nu försöka hålla igång den sidan mer regelbundet. Kolla in under fliken Veckans Bilder för att se dem!
Imorgon är det full fart igen med träningen samt att startlistan kommer ut till nästa onsdag, då är det tävlingar på Bro Park igen och vi har ganska många startande.

Sista dagen i juni redan, oj vad fort det har gått! Nu har vi ju ändå det mesta av sommaren kvar, men tiden flyger ju fram känns det som.
Även idag hade vi en lugnare dag på träningsfronten gällande hur många turer vi red, men däremot var det raskare tempon som gällde för de flesta som tränade idag. Hästarna såg fina ut och skötte sig utmärkt.
Har man tid över finns det alltid extraarbeten som behövs och just nu gäller främst frisering av alla manar och där kom vi en bra bit på väg idag och hann med ganska många. 
Utöver det var det var det en del storstädning som gällde. Ordning och reda är något jag uppskattar enormt och även om vi håller efter det normalt sett så är det skönt att göra en noggrannare variant emellanåt.
Imorgon tänkte jag få till en ny uppdatering av bilder här på sidan. Eftersom vi mest hela tiden uppdaterar på Facebook och Instagram så har det blivit väldigt sällan här istället, men nu är det dags för det igen.

Söndagar är ju vår lediga dag förutom de söndagar då det är tävling. Igår var allt annat än ledigt med en intensiv dag och det kändes idag, jag tror alla var väldigt trötta.
Det är baksidan av att jobba med levande djur, de ska tas om hand på bästa sätt varje dag oavsett om man är trött eller vädret är dåligt eller vad det nu kan vara. Jobbar man på kontor är det lättare att ta en ledig dag eller att skjuta upp jobb till senare vilket inte fungerar här.
Gårdagens starthästar verkade må bra och kändes fina i benen vilket man alltid oroar sig för speciellt när banan varit opassande för dem. För att vara på säkra sidan att de är friska så tog vi in veterinär och kontrollerade några halsar. Det tycker jag är bästa sättet för att se om en häst är frisk, där syns det oftast i så fall. Det såg bra ut, inga röda halsar, slem eller annat vilket var ett väldigt skönt besked. 
Vi hade inte så många turer att rida idag eftersom gårdagens starthästar var lediga från träningen. Dagens höjdpunkt var utan tvekan Snowfoot som startboxtränade med hjälp av startboxpersonalen och vilket fantastiskt jobb de gör med honom! Idag gick han in i den smala startboxen, dvs samma bredd som i tävling. Tidigare har vi övat i den bredare varianten. Det gick hur bra som helst, lugnt och tryggt hela tiden. Såå roligt att se vad bra det här har gått, vilka framsteg snabbt han har gjort med ett väldigt viktigt moment.
Det var anmälningar idag både till Bro Park nästa onsdag då vi har en hel drös med hästar anmälda samt den stora dagen på Jägersro nästa söndag då Svenskt Derby rids. Det blir en spännande nästa vecka!

Verkligen ingen höjdardag för vår del. På förhand hade vi många bra chanser, men även om en del hästar gick godkänt och Bright Light gick jättebra (men hade otur med målfotot) så hade vi hoppats på väldigt mycket mer än det blev.
Jag vill inte bara skylla på banan, men visst var den med största sannolikhet en del av förklaringen. En hel del hästar (och absolut inte bara våra) hade svårt att hantera gräsbanan där ytlagret släppte väldigt mycket. Det här var något som i stort sett alla jockeyerna klagade på under dagen. Jag hoppas att det är något som banansvariga gör en analys på varför det blivit så och förhoppningsvis går det att åtgärda.
Se närmare kommentar om varje häst under fliken (Starter &) Resultat!

Lite lugnare träning idag samt en hel del förberedelser inför morgondagens tävlingar. Alla våra hästar som startar eller kvalar imorgon, dvs nio stycken blev shamponerade och piffade så de ska vara lite extra fina. 
All utrustning skulle förberedas, t ex tränsen de ska ha där varje häst har sin kombination av bett, nosgrimma mm samt om de har t ex blinkers eller sidoludd. När det är så här pass många hästar så är det en hel del att plocka ihop så varje häst har rätt saker förberedda och klara.
Vi har också gjort ett utförligt tidsschema med exakta tider när varje häst ska sadlas, gå till banan mm samt vem som träcker och vilka som sadlar varje häst.
Imorgon är vi ett antal personer som kommer hjälpas åt, men det är ändå ett väldigt tight schema när så många hästar tävlar på rad, så det är viktigt att ha en ordentlig och tydlig plan som alla inblandade har.
Jag har nu som vanligt uppdaterat med kommentarer angående morgondagens starthästar och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!
Nu hoppas vi på en bra dag imorgon!

Igår skrev jag ju att schemaupplägget gick bra, men kunde gått ännu bättre och det fanns en förbättrad plan för idag fredag. Detta med tanke på värmen, att hästarna skulle slippa träna längre fram på dagen när det är för varmt. 
Idag började vi klockan 05.00 och började sadla första turen kl 05.30. Därefter körde vi på och bara red turerna på rad, fikarasten väntade vi med till sista turen var riden. Vi hade fem turer och red 18 hästar och sista turen var inne och duschad kl 9.45. Allt stallarbete fick vänta till efter vi tränat klart.
Jag måste säga att det fungerade jättebra, allt flöt på fint och även om det var varmt sedan morgonen så var träningen avslutad innan det blev olidigt varmt. 
Efter fikarasten tog det övriga arbetet vid, men inne i stallet är det svala grader vilket är jättebra framför allt för hästarna som ju bor där. 
Imorgon tränar vi vidare och förbereder också inför tävlingarna på söndag då vi har åtta starthästar och en kvalhäst, dvs minst sagt fullt upp.
Förutom den vanliga uppdateringen imorgon så kommer då också kommentarer om starthästarnas chanser, så vi hörs här imorgon!Vaaarmt! Synd att klaga och jag vet att jag är kinkig med vädret. Hade jag varit på semester eller varit ledig hade det bara varit underbart, men nu är det inte riktigt så. Man ska jobba och hålla igång och det tar på en när det är så här varmt.
Hästarna påverkar det så klart, vissa mer och vissa mindre. För deras och för ryttarnas skull försöker vi nu rida så tidigt som möjligt så länge som det är så här hett. Idag började vi rida direkt och körde allt stallarbete inklusive mockning efter träningen var klar. 
Det gick bra, men jag tycker det kunde rent schemamässigt gått ännu bättre, att vi hinner få ut dem tidigare ändå. Imorgon har jag en ny och förhoppningsvis bättre plan.
Rapport om detta kommer så klart imorgon!


Lugn dag på träningsfronten och onsdagar då det inte är tävlingar så är det istället extra pyssel och annat arbete med hästarna som står på programmet. Det är sådana här dagar man passar på att hinna med arbeten som får stå tillbaka andra dagar då naturligtvis träningen är i fokus. Som t ex frisering av manar som det är dags för igen och som vi börjat med. 
Värmen hänger kvar och det ser ut att fortsätta ett tag till. Enligt väderprognosen ska graderna ligga närmare 30 denna veckan ut, men i nästa vecka blir det ca tio grader svalare. Jag hoppas att det redan på söndag är mindre varmt, att det svalare vädret anländer lite tidigare. När det är tävlingar är det betydligt trevligare om temperaturen ligger mera lagom.
Imorgon tränar vi som vanligt igen!

Hett som en bastu idag! Vi hade fem turer att rida och det är svårt att hinna träna alla hästar innan värmen blir alltför besvärlig. Vissa hästar klarar det här hur bra som helst och andra påverkas en hel del.
Enligt väderprognosen så verkar den här värmen stanna hela veckan och vi får planera så bra som möjligt för att genomföra träningen i acceptabla grader. 
Dagens träning bestod mest av mellantempon eftersom det var raskare tempon på gräset igår. Den enda som gick snabbare tempo idag var Chizhou som siktar på start om ett par veckor och hon börjar se redo ut nu.
En häst som ska bli spännande att se när hon väl är klar är Perfect Sister, som ju är syster till Perfect Girl Ester. Hon har växt under en tid, men nu börjar man se vilken fin häst hon kommer bli, lik sin syster eller kanske ännu finare? Ester var inte så tidig som tvååring, men kom till start under hösten och något liknande scenario är troligt här med. En häst väl värd att vänta på. 
Apropå tvååringar så kvalar vi vår första tvååring i år på söndag och fina Chamori är något helt extra och vi har så stora förväntningar på henne under det här året (och framåt så klart). Nu är det ju bara ett kval, men det ska ändå bli roligt att se henne i dressen och i ett slags tävlingssammanhang i alla fall. Som en liten försmak helt enkelt.
Imorgon är det lugnare på träningsfronten och lite annat pyssel i stallet som står på programmet.

Lite extra tidig uppstigning idag för att vara lite extra tidigt i stallet eftersom vi skulle hinna undan med alla stallbestyren i god tid innan det var dags för träningen. Idag var det nämligen grästräning kl 7.30-9.30 och vi hade tre turer som skulle ut och träna där. Därför behövde vi hänga på låset när gräset öppnade så vi hann med alla de turerna i rätt tid.
Tidigare har det varit väldigt mycket restriktioner för vilka hästar som tillåtits träna på gräsbanan, men nu är det nya rutiner som gäller. I stort sett alla hästar får träna, men istället får man betala för det. 
Idag fick alla de som ska starta eller kvala på gräs på söndag känna på banan i ganska raska farter. Det var så roligt att se dem komma i friskt tempo över upploppet och inte minst för att de såg så fina ut, det var många plusintryck idag.
Efter de turerna var klara så blev det en fikarast och därefter var det dags för resten av turerna och även det gick utmärkt.
Idag var det då startanmälan till söndag och då har vi en minst sagt fullspäckad dag... Chamori kvalar och startar det gör: Perfect Girl Ester, Dhakota, Beach Road One, Sharp Eye, Bright Light, Mr Tooma Global, A Ragman och High Max. Jag minns inte när vi senast hade så här många startande på en och samma dag, men det ser vi verkligen fram emot.
Slutligen: Ett enormt stort GRATTIS till Angelika som idag tog körkort. I torsdags klarade hon teorin och idag uppkörningen, strålande arbetat!

Efter en intensiv vecka så har dagens lugna söndag känts precis vad som behövdes. Nu är vi laddade för en ny vecka!

Tobias var välförtjänt ledig idag för att få vila upp sig efter tappert arbete under våra resor. Även Fredrik var lite midsommarledig över helgen, men vi var ändå fullt med folk och tränade precis som vanligt. Dock märktes det att det var helg idag om man kollade in aktiviteten på området, det var nog en del stall som hade det lugnare idag.
Efter raskare träning igår så blev det en aning mer återhållsamt idag och mer åt mellantempon. Hästarna skötte sig bra och såg fina ut, både träningen och arbetsdagen flöt på utmärkt. 
En hel del hästar blev shamponerade, skönt att få en riktig ordentlig tvätt när det är sommar och värme. Man får anpassa arbetet efter hur varmt det blir, de dagar då temperaturen går upp högt så gäller det att prioritera att hinna klart med träningen innan solen gassar alltför mycket. Samma sak med hagarna, det är inte snällt att ha hästar ute framåt lunchtid, men vi vill ju hinna få ut så många som möjligt innan dess. Då får man korta ner hur länge de är ute så sista hästarna kan gå in hyfsat tidigt.
Alla de här rutinerna tycker jag fungerar fint, vi är ett bra team med samma tänk och vi lägger upp arbetet så det blir bra för hästarna.
Imorgon är det lunchtävlingar på Göteborg, men vi har inga hästar där utan vilar upp oss inför kommande vecka istället. Det är träning som vanligt hela veckan och så tävlingar på Bro nästa söndag där vi har en väldans massa starthästar. 
Önskar er en fortsatt trevlig helg!

Inte så att man direkt flög upp imorse, de senaste dagarnas resor har varit minst sagt tuffa och så mycket sömn har det inte blivit. Skönt i alla fall att vi är nöjda med hästarna som tävlat, hade vi rest runt så här och de hade gått dåligt hade det varit rent deprimerande, det är lättare att orka när det går bra.
Vi var extra många som jobbade i stallet idag och det var perfekt att ha den hjälpen så det blev lite färre antal turer att rida och fler som hjälptes åt med stallarbetet. Vi var därför klara redan innan kl 12, att få komma hem tidigare idag kändes välbehövligt och lite midsommarfirande måste ju också hinnas med.
Träningen gick fint och hästarna cantrade på överlag ganska raskt. Eftersom det var varmt idag så var vi igång tidigt med träningen och fikade först efter sista turen var riden så vi slapp träna i alltför stor hetta. 
Imorgon tränar vi vidare som vanligt.
Önskar er alla en jättetrevlig midsommar och på återhörande imorgon!

Nu är vi på väg hem och är troligtvis framme ca kl 01 i natt. Att göra två resor på rad så här sliter enormt och speciellt för Tobias som är huvudsaklig chaufför, en stor eloge till honom för fantastiskt tapper insats!
Vi var framme 03.20 imorse på Övrevoll och efter promenad och installering i boxen med fodring så blev det några få timmars sömn på hotellet. Därefter tillbaka till banan och en liten sväng med Timo Nurmos på gräsbanan där vi fått tillstånd att rida runt för att visa honom banan. 
Därefter hotellfrukost och den var riktigt bra efter omständigheterna. Sedan Corona så är det ju begränsat hur servering kan ske och vissa hotell (läs Scandic Triangeln i Malmö) har då rent usel frukost där knappt något alls finns. Här hade de (Scandic Fornebu) dock gjort ett gott jobb och när jag ändå är igång som recensent så var frukosten och servicen i Malmö på Best Western Hotell Royal förstklassig även om själva hotellet var enkelt. 
Efter frukost blev det några timmars sömn ytterligare vilket var välbehövligt. Därefter tillbaka till banan igen och så lite väntan innan tävlingarna drog igång.
Timo gjorde ett fint lopp och blev femma och endast 3,5 längd slagen av vinnaren. Fredrik gav honom ett perfekt uppbyggligt lopp och ändå en välbehövlig genomkörare inför Svenskt Derby om 3,5 vecka. Han tyckte Timo kändes fin, men att han som väntat blev trött mot slutet och det visste vi på förhand att han behövde det här loppet. 
När han blev snorig (i bihålan) för några veckor sedan blev det ett uppehåll i träningen och han tappade självklart en del där, så det här loppet behövdes.
Vi är jättenöjda med dagens insats även om själva placeringen blev blygsam, men det var inte idag det gällde utan det här loppet hade andra syften. Man ska heller inte glömma att han idag startade i en handicap efter 86 mot äldre hästar med full form, det var inget gratislopp.
Jag har uppdaterat med kommentar angående dagens lopp och ni hittar det som vanligt under fliken (Starter &) Resultat, så kolla in där.
Imorgon är det då Midsommarafton, men först ska hästarna ut och tränas som vanligt!

Härligt med seger idag! Dhakota tog sin första seger och det var han sannerligen värd efter flera bra lopp med fina placeringar. Jag trodde på förhand att han kunde vara bland de tre, men några hästar stod klart högre än han i handicap och på pappret skulle han inte vinna. Dock är längre distans något som passar honom, han avslutade mycket fort sista biten och har verkligen styrkan. Fredrik red verkligen ett optimalt lopp och de hann precis förbi på linjen, så roligt.
Dagens bästa chans på förhand var Perfect Girl Ester, men efter att ha hoppat runt i startboxarna så missade hon starten och tappade flera längder och segerchanserna, det där kostade för mycket. Trots det var hon inte långt slagen och tog sista pengarna, Fredrik sa att nu känns hon jättebra och redo, det blev bara fel med starten. Vi får ansöka om att gå in sist i boxarna nästa gång.
Efter deras lopp vill vi så klart komma iväg i hyfsad tid. Vi hade förberett allt vi kunde innan så när hästarna var redo och återhämtat sig tillräckligt för att åka hem så körde vi. Det är ju så klart viktigt att hästarna först är helt nere i varv och fått vila lite, så det väntade vi självklart på.
Väl hemma hade vi planen klar för vad som skulle göras och att brygga kaffe var en viktig del i det hela. Vi lastade av och duschade starthästarna, skönt att de fick känna sig fräscha igen efter resan. Därefter packade vi om grejerna samt lämnade schemat till morgondagens träning hemma. Efter en snabb fika (vi har också med oss termos med kaffe i bilen) så gjorde vi klar Timo Nurmos och lastade in och så var vi iväg igen. 
Nu i skrivande stund är vi på god väg mot Övrevoll, musik på i högtalaren och vi är pigga och glada. Så klart hjälpte Dhakotas seger till att ge oss energi, det underlättar enormt när det går bra.
Jag har nu uppdaterat om dagens starthästar samt morgondagens start på Övrevoll. Kolla in under fliken Starter & Resultat och heja på oss imorgon!

Väderprognosen spådde regn i massor idag och hela morgonen sneglade vi uppåt och bara väntade, de mörka molnen låg på himlen och bara bidade sin tid...
Även om det småduggade några minuter här och där så lät regnet vänta på sig och vi hann rida klart för dagen innan himlen öppnade sig. 
Själva träningen gick utmärkt och det var en hel del friskare tempon som gällde idag även om några höll sig i lite lugnare farter.
Efter träningen var klar började Tobias förbereda packningen, men innan vi lastade hann hästarna som skulle resa äta sin lunch i lugn och ro. 
Både Perfect Girl Ester och Dhakota var rena proffsen att lasta, de klev rakt in utan problem. I skrivande stund är vi strax framme på Jägersro och så här långt har de rest mycket bra.
Vi inledde resan i totalt ösregn, det gick knappt att se vägen framför sig och vi fick krypa fram. Vartefter vi kört har vädret förbättrats och här skiner nu solen från en klarblå himmel. 
Idag var det också startanmälan till i övermorgon, dvs torsdag i Norge där Timo Nurmos startar. Mer om hans lopp kommer i morgondagens uppdatering, men idag har jag uppdaterat med kommentarer om morgondagens starthästar. Ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Så inleds en ny vecka och vi kommer inte direkt ligga på latsidan. Det blir resa till Jägersro imorgon för tävlingarna onsdag och sedan tillbaka och direkt till Norge för tävlingarna torsdag. 
Vi började dock med en vanlig träningsdag idag, höger varv som vanligt på måndagar. Det var också grästräning vilket det kommer vara de flesta måndagar. Vi hade A Ragman och Chamori där och även om de inte gick något speciellt fort så såg de ändå trevliga ut och verkade gilla gräset.
Snowfoot gjorde en ny träningsrunda i startboxarna med startboxtäcket och med ovärderligt bra hjälp av banpersonalen. Förra gången gick det ju enormt framåt och jag tycker det gick minst lika mycket framåt idag, det känns toppenbra det här. 
Idag var det också anmälningar till Bro Park den 28e och vi har minst sagt många anmälda... I kval har vi Chamori och Hällmyrans Zahra. I lopp har vi anmält Mr Tooma Global, Sharp Eye, Bright Light, Perfect Girl Ester, Beach Road One, High Max, A Ragman och Dhakota. Tror ni vi kommer ha fullt upp eller...?
Imorgon ska det enligt väderprognosen fullständigt hällregna. Vi kommer träna på förmiddagen som vanligt (vi får hoppas att banan inte helt regnar bort...) och sedan vi lunch bege oss mot Malmö.
Imorgon kommer också startlistan till Övrevoll på torsdag vilket blir intressant att se.
Uppdatering kommer förmodligen från transporten när vi är på väg!

Jättetrevlig söndag i stallet! Vi hade ju för ovanlighetens skull inga starthästar, men det var ju fina lopp som man ville se. Egentligen skulle Chamori ha kvalat men hennes papper hann inte komma i tid och därför får det bli nästa tävlingsdag istället. Dock hade hennes ägare redan planerat in att se kvalet på tvn i stallet och fixa lite god mat att äta. Eftersom planeringen redan var gjord så blev det av i alla fall fast kolla in tävlingarna och det blev en toppendag, vi hade hur trevligt som helst och maten var underbart god. 
Imorgon är vi redo för en ny vecka!

Tidigt imorse när vi som bäst höll på med de vanliga morgonrutinerna som att känna på benen och kolla tempen av alla hästar så fick vi besök. Det var vår nya banmästare för gräset Gordon som kom förbi för att tala om att en sprinkler på dirttracken fastnat och orsakat översvämning. Därför var dirttracken stängd för att de skulle kunna jobba med att torka upp banan samt att det inte var säkert att rida där. 
Bra gjort att snabbt åka runt bland stallarna och informera tränarna, på det sättet fick vi veta direkt. Vi brukar annars få sms med information när det är något viktigt, men det dröjde en stund innan det kunde komma ut.
Så då blev det träning på rakbanan istället, inte som planerat men ibland måste man bara anpassa sig efter förutsättningarna.
Eftersom vi idag hade Årsmöte i Svensk Galopps Fullmäktige så var schemat organiserat så jag skulle hinna se så många hästar som möjligt innan dess. 
Träningen flöt på fint och det var blandade tempon som gällde idag. När några hästar återstod var jag tvungen att ansluta till mötet istället.
Mötet var planlagt att vara mellan klockan 10 och klockan 13. Det drog dock väldigt ut på tiden och ett tag kändes det som att vi skulle vara klara först till midnatt typ... Till slut kunde vi bli klara och de viktiga beslut som skulle tas blev tagna efter många mer eller mindre ändlösa diskussioner. Det kan inte vara meningen att ett sådant möte ska ta mer än dubbelt så lång tid som beräknat.
Imorgon hade vi ju bara en kvalhäst, men hon har fått en anings skenben och får vänta till nästa tävlingsdag med kvalet. 
Så det blir alltså en dag utan starthästar imorgon, vi fokuserar istället för vår del på Jägersro på onsdag och Övrevoll på torsdag. Dock kommer jag vara i stallet och se tävlingarna därifrån vilket kan vara trevligt. Hoppas ni har en trevlig helg i det fina vädret!

Idag var som ofta på fredagar en rutinträningsdag, så där lagom tempon för de flesta. För Snowfoot däremot var det ingen vanlig dag även om han brukar träna startboxar ganska många dagar i veckan. Nu har vi jobbat väldigt mycket med honom, stor eloge till Angelika som är den som lagt ner det här jobbet. Han har lärt sig massor, men nu behöver vi hjälp för att komma en bit framåt ytterligare. Det vi kommit fram till är att han med största sannolikhet är en häst som behöver startboxtäcke i lopp.
Ett startboxtäcke är ett tjockt tungt täcke som skyddar hästens sidor, fungerar jättebra för de hästar som blir stressade när det blir trångt på sidorna (som det ju är i startboxar). 
Nuförtiden är rutinen att vi själva kan öva i startboxar mest varje dag om vi vill det, de finns där tillgängliga. Istället för organiserad träning varje torsdag som det var tidigare så bokar man istället hjälp om det behövs. På det sättet kan startboxpersonalen hjälpa till med de hästar som verkligen behöver det, medan de snälla och okomplicerade klarar vi själva. 
Idag hade vi då bokat deras hjälp med Snowfoot och det gick otroligt bra. Lugnt och pedagogiskt fick de på honom täcket och sedan övade han en bra stund, allt var väldigt harmoniskt. Han har en fallenhet för att rusa igenom och därför stängdes framgrindarna och så fick han gå in så mycket han ville och bara ta det lugnt. Han stod till slut ända inne i boxarna och stod kvar utan problem och stress, det var långt över våra förväntningar det.
Det är verkligen tacksamt att få hjälp av sådana proffs, stort tack till starter Tove samt medhjälparna José Lopera och Pawel Gajda som är otroligt duktiga alla tre! Det är guld värt att ha stall på banan och kunna få den här ovärderliga hjälpen när det behövs.
Hela dagen idag flöt på fint och alla hästar skötte sig utmärkt. När förmiddagsarbetet var klart hade vi tränarmöte och det blev ett bra och konstruktivt möte där vi bollade en hel del idéer och åsikter, det verkar som att vi är eniga om det mesta just nu faktiskt vilket känns mycket bra. 
Imorgon är det så klart träning som vanligt, men det är ändå ingen vanlig dag. Det är nämligen årsmöte i Svensk Galopp och eftersom jag sitter med i Fullmäktige deltar jag alltså där och det börjar redan kl 10. Så vi kommer försöka hinna rida de flesta innan dess och mötet sker via dator så jag finns ändå i närheten hela tiden.
På återhörande imorgon och så länge önskar jag er trevlig helg!

Idag var det mestadels bättre tempon som gällde för hästarna. Det var inga snabbjobb full fart, men ändå lite extra raska canters och de skötte sig utmärkt och såg starka och fina ut allihop. 
Idag fick också de hästar som kvalar på söndag chansen att få bekanta sig med gräsbanan innan, så Hällmyrans Zahra fick galoppera runt och känna lite på gräset. Man vill ju inte gärna att kvalet ska vara första gången de beträder banan, så det var bra att vi fick gå ut där idag.
Egentligen var ju planen att även Chamori skulle ha kvalat på söndag, men vi väntade på ett papper från Frankrike och idag kom det äntligen. Så nu är allt klart och inregistrerat och hon kommer att tävla i precis omvänd dress som Timo Nurmos och A Ragman, dvs samma mönster men lila där deras är vit och vit där deras är lila. Det är delvis samma ägare, men absolut inte helt samma. Jag tror att den där dressen kommer bli jättefin!
Det var idag startanmälan till på onsdag på Jägersro då vi har Perfect Girl Ester och Dhakota till start där och jag tycker det ser ut som passande lopp för dem.
Dagen efter har vi ju Timo Nurmos i Norge, men den startlistan kommer väldigt sent, först på tisdag kommer den ut och det ska bli intressant att se hur loppet blir. Det är absolut inget gratislopp för honom utan tvärtom ganska tufft att starta i en handicap mot äldre hästar så här tidigt på året som treåring och med så pass hög handicap som han har (86). Syftet är dock främst att få en start på Övrevolls bana inför Norsk Derby som är hans bästa derbychans samt att få ett lopp i kroppen inför Svenskt Derby som rids den 12 juli.
Det blir ju hans första start sedan andraplatsen i Dubai i februari och det känns otroligt spännande med de här storloppen som vi har framför oss nu under sommaren.

Lugn onsdag och det märker hästarna direkt, det är stor skillnad på en onsdag med tävlingar och en utan. När det är en dag utan så är det många som tar en extra liten tupplur, de slappar lite extra och jag tror det är en viktig återhämtning även mentalt. Lediga dagar emellanåt ska man aldrig underskatta!
Imorgon tränar vi som vanligt igen!

Idag var det en del raskare träning som stod på programmet. De flesta hästar tränade på i goda tempon och några gick lite mer än så. Det var full spänst över mål på samtliga och många plusintryck idag, hästarna ser överlag bra och starka ut.
A Ragman mådde mycket bra efter gårdagens kastration, han var helt obekymrad och verkade knappt ens märka av det. Vi hoppas det fortsätter så här med en smidig läkning utan problem.
Det är verkligen sommar på allvar nu och så pass varmt att hästarna inte ens har täcke på natten på sig. Är det på gränsen så har vi dem ofta utan under dagen men lägger på dem till natten, men i nuläget behövs inte ens det och de trivs nog allra bäst utan täcken när temperaturen tillåter det.
Imorgon onsdag är jag enormt peppad på att se presskonferensen angående Palmemordet på förmiddagen, inleds kl 9.30. Tänk om man nu får en massa svar på en gåta som funnits med Sverige i så många år, det känns ju nästan overkligt. Får ej missas!

Dags att inleda en ny vecka och som ofta på måndagar var det en dag med mycket på programmet. Utöver den vanliga träningen så var vår hovslagare på plats och jobbade hela förmiddagen. Vissa hästar står snällt uppbundna på skoplatsen när de ska skos, men det är också ett antal som någon behöver stå och hålla i under skoningen vilket naturligtvis är tidskrävande. Samtidigt är det viktigt att varje häst känner sig lugna och trygg, så det får helt enkelt ta den tid det tar.
Idag var det också en kastration inbokad. A Ragman var minst sagt allmänt ofokuserad när han debuterade förra veckan och det har märkts tydligt den senaste tiden att han koncentrerar sig mer på andra hästar än vad han själv ska göra. Så idag fick han träna första turen på morgonen och göra den sista träningsrundan som hingst, vid lunch var han valack och nu hoppas vi att läkningen går lika snabbt och smidigt som själva kastrationen gjorde.
Idag var det både startanmälan och anmälningar. Startanmälan gällde nu på söndag och då har vi endast en kvalhäst, det är Hällmyrans Zahra ska kvala. Planen var egentligen att även Chamori skulle kvala, men vi väntar sedan ett bra tag på att ett papper från Frankrike ska anlända innan hon kan inregistreras och därmed vara klar för kval. Nu får det bli nästa tävlingsdag på Bro Park istället eftersom pappret aldrig dök upp idag. 
Anmälan gjorde vi till nästa vecka och då har vi Perfect Girl Ester och Dhakota på Jägersro på onsdagen. På torsdagen har vi Timo Nurmos i Norge för att få ett lopp i kroppen inför Svenskt Derby samt att få testa Övrevolls bana inför det Norska Derbyt som rids i augusti. 
Det blir ett minst sagt intensivt program för oss nästa vecka med resande flera dagar i sträck, men det ska också bli väldigt roligt och spännande med dessa starthästar.

Lugn söndag och vi hade verkligen behov för återhämtning efter en intensiv arbetsvecka. Nu är vi laddade igen och imorgon tränar vi vidare som vanligt!

Aktuellt

 • Andelar tvååringar +

  Vi har ännu några andelar kvar i Double Down och Perfect Sister!
  Två jättefina och lovande tvååringar som siktar mot storloppen framöver.

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1