Dagbok

Stallets dagbok

Här sitter vi i lastbilen på väg mot Jägersro och i skrivande stund är det knappa tre timmar kvar till ankomst (enligt GPSen ska vi vara framme ca kl 19.50). 
Lastningen gick strålande, all lastningsträning vi har gjort har verkligen hjälpt. Nu gick det hur fort som helst och samtldigt lugnt och harmoniskt.
Efter ett par timmars sovande här i bilen så sitter jag nu och uppdaterar här på sidan, det är bra att passa på och få lite skrivbordsjobb gjort när man ändå inte har annat för sig.
Jag har nu uppdaterat här både med nya bilder som finns under fliken Veckans Bilder samt kommentarer om morgondagens starthästar, finns under fliken Starter (& Resultat)
Dagens träning gick mycket bra och det var en del raskare träning. Hästarna såg fina ut och gjorde det utmärkt på alla sätt, de ser verkligen fina och starka ut nu. Det gäller så klart främst de hästar som ska starta inom kort, men även både hästar på väg uppåt i träningen samt inte minst tvååringarna som går fort framåt.
När vi åkte från Bro Park var det bara en tur kvar som skulle gå lugnt och jag har fått rapport om att även det gick bra.
När vi så småningom är framme på Jägersro så väntar fixning av hästarnas boxar med att strö upp dem och ge foder mm, samtidigt ska de också ut på promenad.
Därefter är det full fart mot hotellet, kl 21 börjar finalen av Eurovision och det får inte missas! Nederländerna är storfavorit och vinner väl förmodligen om man tittar på oddsen i alla fall. Jag har börjat snöa in på Australien som jag inte alls gillade först, den växer hela tiden. Även Schweiz, Azerbajdzjan och Ryssland (låter verkligen som en låt i en Bondfilm) är bra, men samtliga jag har nämnt nu är hyfsat tippade tillsammans med Sverige som vi ju givetvis hejar på. Jag har en outsider också, den är inte tippad och lär inte vinna, men jag tycker Slovenien är ett bra och finstämt nummer. Se där, nu fick ni lite Eurovisontips varken ni ville eller inte...
Kolla nu in Wolframs jättefina bilder under Veckans Bilder och heja på oss imorgon!

Idag lite av en mellandag i träningen med mestadels lugnare träning även om det var några få som gick lite raskare tempon. Alla hästar såg fina ut och hela arbetsdagen flöt på hur bra som helst. 
Vi provlastade också Beach Road One inför morgondagens resa till Jägersro. Vid tidigare transporter (t ex när han skulle kastreras) har han varit mer än lovligt seg att lasta, så nu har vi tagit oss mycket tid att öva utan stress och press. Det har verkligen gett resultat och idag gick det jättebra, vi hoppas (och tror) han är lika duktig imorgon. 
Planen imorgon är att träna hästar och jobba som vanligt under morgonen, men att komma iväg i god tid innan lunch så vi är i Malmö i hyfsad tid.
Rapport här på sidan kommer från transporten när vi är på väg. Jag planerar också en ny bilduppdatering här imorgon samt naturligtvis kommentarer angående starthästarnas chanser. Kika in här under eftermiddagen så borde allt finnas inne!

Lång dag idag, men ibland är det bara så det är. Jag ville absolut kolla High Max i halsen idag för att se om han verkade sjuk. Det var minst sagt svårt att få en veterinär att komma till stallet, men till slut lyckades vi få en tid. Dock var den tiden kl 18.30, men då var det bara att vänta in det. Så med en avfärd hemifrån kl 05.00 imorse och hemma igen lite efter kl 20 så var det en rätt lång dag.
Dock kändes det klart värt det när vi fick ett klart och tydligt svar på den kraftiga underprestationen. Han såg fin ut nere i luftrören, men i svalget var han röd, irriterad och ordentligt svullen. Detta är troligen pga allergi eller känslighet och det kan med hjälp av medicin gå över fort. 
Veterinären sa att det är solklart att han inte kan prestera med den halsen, han får inte alls luft som han ska när han är så pass svullen. Så det var skönt att få ett svar och också att det förhoppningsvis går snabbt att få honom bra igen.
Dagens träning gick fint med en del raskare canters och hästarna såg fina ut. Vi var också i startboxarna och övade med samtliga tvååringar samt Chizhou och de skötte sig verkligen exemplariskt allihop. De gick in lugnt och stod fint medan bakgrindarna stängdes och sedan låste vi framtill och de stod instängda en stund. Därefter öppnade vi framtill och lät dem skritta ut lugnt bara. Så det moment att öva som återstår är bara att galoppera ut, men det lär de sig fort. Viktigast är att de är lugna och harmoniska i startboxarna och inte stressar. Därför är det bra att vänta med att springa av dem tills de har övat ett antal gånger och har befäst ett bra beteende. 
Idag var det också startanmälan till onsdag och då har vi Perfect Girl Ester, Bright Light, Shylock och Himalaya till start. Det är tätt mellan tävlingarna just nu; Göteborg i söndags, Bro Park igår, Jägersro på söndag och Bro Park igen på onsdag. Lägg då till resande både till Göteborg och Jägersro så blir det inte så mycket ledig tid just nu. Det är dock just det här vi jobbar för, att se hästarna tävla och när det går bra som det gör just nu så blir allt så mycket lättare.
Imorgon tränar vi vidare och förbereder lite inför lördagens resa till Jägersro!

Härligt med seger för Stureplan! Han är verkligen en speciell häst med så mycket karaktär och personlighet och han vet när han har vunnit eller gått bra. Han var mycket nöjd med sig själv efter loppet, på gott humör och med extra mycket självförtroende. 
Han gjorde det bra idag med 65 kg och hårt tempo, ändå satt Fredrik och väntade en bra bit in på upploppet innan han reds ut. 
House in Order gjorde också ett topplopp, även han med 65 kg och avslutade fort över upploppet till en andraplats.
Med tre starthästar som gav en seger, en andraplats och en femte så borde man bara fira dagen och vara supernöjd. Jag kan dock inte låta bli att fundera på varför High Max underpresterade så som femma, det skaver i mig. Vi kommer kolla upp honom, börja med att kontrollera så han inte har någon slags infektion i kroppen, han löpte som om han var sjuk. 
Förra veckan så skrev jag här att hästarna presterade så bra, men att vi haft många andra och tredjeplatser och hoppades på lite fler segrar inom kort. Nu vann Haweswater i söndags och Stureplan idag, det känns skönt att det börjar lossna på allvar. Kul också att Fredrik vann ytterligare en seger idag och är i toppform!
Har uppdaterat med närmare kommentarer om dagens starthästar och ni hittar detta som vanligt under fliken (Starter &) Resultat!

Idag var det en hel del raskare träning/snabbjobb på programmet:
Approach och Perfect Girl Ester jobbade tillsammans.
Beach Road One och Bright Light tillsammans, även det var ett snabbjobb.
Dhakota gick fort över upploppet och hade med sig Mr Tooma Global som sällskap.
Dessutom rask canter för Himalaya tillsammans med Space Dragon, inte fort men snäppet under.
Utöver detta var det ett antal hästar som gick i hyfsat raska tempon. Jag måste vara jättenöjd med dagens träning, hästarna såg fantastiskt fina ut och gick över all förväntan.
Det känns väldigt uppåt för många av hästarna just nu, de ser starka och bra ut och utvecklas hela tiden formmässigt.
Det är väldigt mycket tävlande just nu, men när det känns så här bra så är det bara roligt. Redan imorgon är det ju tävlingar igen, då på hemmaplan Bro Park. Jag har som vanligt uppdaterat kommentarer om våra tre starthästar och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Vi var tillbaka i stallet igår kväll strax efter kl 22, ganska hyfsat ändå faktiskt. Jag var hemma en dryg timme senare och efter en dusch och sedan på datorn kvällens avsnitt av Robinson (kunde inte vänta till idag, missar aldrig ett avsnitt!) så blev det ju rätt sent ändå. Inte så att man studsade upp imorse, men när man är nöjd och glad med gårdagen så går det betydligt lättare.
Idag var det då som vanligt numera på måndagar träning i höger varv på dirttracken. Hästarna verkar tycka det är kul med variationen och de blir lite extra pigga av att det är något annorlunda. Det var mellantempon eller lugnare som gällde idag och dessutom några som tränade ute på fältet/gräset.
Hela dagen flöt på bra även om det var mycket arbete när vår hovslagare var på plats. När han skor så står vissa hästar står snällt uppbundna medan andra behöver en person som håller i dem för att de ska vara lugna och trygga. Vissa dagar är det inte så många eller några alls som måste hållas, men idag råkade det behövas på i stort sett samtliga som skulle skos och det tar ju en massa tid. Vi jobbade dock på effektivt och hann med precis allt vi skulle lagom till lunchfodringen.
Idag var det också startanmälan till Jägersro på söndag och då har vi Beach Road One i ett treårslopp över 1600 meter. Det är lite av ett test inför Voter och senare Svenskt Derby, så det är upp till bevis. Vi har också Mr Tooma Global som återigen startar i en Sunday Special, denna gång över 1730 meter.
Förutom våra lopp så är det många fina och kvalitativa lopp med Pramms Memorial som den givna höjdpunkten.
Det var också anmälningar till Bro Park nästa onsdag, den 22 maj och där har vi Bright Light, Perfect Girl Ester, Himalaya och Shylock anmälda. Startlista dit är ute på torsdag.
Imorgon är det en hel del raskare träning som är inplanerad!

Nu är vi på väg hem igen! Resan har gått bra och smidigt och så här kommer vi förmodligen resa tll Göteborg framöver, samma natt och vara framme tidig morgon. 
Så klart är vi lite extra glada efter en lätt seger för Haweswater och Malva! Det är ju alltid roligt att vinna och speciellt när man reser och lägger så pass mycket tid på det så är det ju skönt när det går bra. 
En perfekt riden ritt av Malva som gjorde allting rätt och hon är så klart superglad nu och det med rätta.
Lite frustrerande att Light Treading är så kort slagen (3,5 längd från vinnaren) och ändå blir oplacerad. Detta efter att vi testade blinkers här och hon blev väl övertaggad av det och låg på hårt både till start och direkt i loppet, brände ut energin i förtid. Jag tycker ändå vi är på gång att komma på rätt upplägg för henne för att få henne att fungera i lopp.
Se närmare kommentarer angående dagens starthästar, som vanligt finns det under fliken (Starter &) Resultat.

Så var det lördag och lite raskare träning på programmet, dock lite mindre fort än vi oftast brukar just på lördagar. Hästarna har tränat på ganska ordentligt den senaste tiden och kan behöva vänta ett par dagar tills nästa hårdare träning. Det blev ändå bättre tempon, men snäppet under extra raskt och hästarna såg fina ut och skötte sig bra.
Efter sista turen för dagen var riden väntade som vanligt allt vi brukar göra i stallet med skötsel av hästar, förberedande av foder inför kvällen mm mm. Dessutom var det packning av allt vi ska ha med oss till Göteborg. Normalt sett åker vi ju sen förmiddag eller lunch dagen innan, men nu ska vi testa denna gång att åka i natt istället. Då kan hästarna äta middag och sova halva natten hemma, därefter åker vi vid ett-tiden och bör vara framme vid  kl 6.30-7 ca. Då får de efter promenad äta frukost och har sedan ändå ganska många timmars vila innan det är dags för tävlingar. 
Eftersom Göteborg ligger betydligt närmare än Jägersro så är det nog just här man ska kunna göra ett sådant tidsupplägg. Det här är inget vi själva har kommit på, ganska många tränare gör så när det är lite kortare resor och det har fungerat bra. Sedan vill vi ju se själva hur jobbigt det blir med tur och retur på så kort tid för oss människor (speciellt Kurre som kör) och hur hästarna trivs med det. För känsliga hästar som inte reser så bra kan jag tänka mig att det är en fördel att vara hemma så länge som möjligt. Nu är Haweswater och Light Treading åt det coolare hållet, men det ska ändå bli intressant att se. 
Jag har uppdaterat med kommentarer angående deras chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Roligt att vara tillbaka igen i stallet även om jag inte var borta så himla länge. Faktiskt räcker några dagar hemifrån för att få ny energi. Om jag får välja på tre korta resor lite utspridda eller en längre så tror jag det är mycket mer värt med flera korta. Dessutom är det betydligt enklare och kräver mindre planering att åka iväg på det här viset.
I alla fall så började morgonen som vanligt med inspektion av samtliga hästar och de verkade må fint. Dagens träning var åt det lugnare hållet, efter en hel del raskare träning så var det lite av en mellandag idag. Hästarna såg fina ut och skötte sig bra.
Imorgon är det en del raskare träning på programmet. Det är också förberedelser med packning och så inför vår Göteborgresa där vi startar Light Treading och Haweswater på söndag. Mer om det imorgon!

Så var man hemma igen i verkligheten! Lite förseningar var det och det hann bli kväll istället för sen lunch innan vi var hemma. Resan har varit toppenbra, men det är också alltid skönt att komma hem igen.
Hästarna har tränat på i ganska goda tempon idag och alla ryttare verkade nöjda. Det var bara positiva rapporter jag fick, så det känns ju så klart väldigt trevligt.
Imorgon ska det bli roligt att se hästarna träna igen även om det är lite åt det lugnare hållet då.
Idag var det startanmälan till onsdag och då har vi Stureplan, House in Order och High Max som startar.
Jag har nu uppdaterat med nya bilder och denna gång är det både från träning, stallvisning (där vi visade våra fina tvååringar) samt från tävlingarna. Samtliga bilder är tagna av duktiga fotograf Wolfram, så kolla in allt, det finns som vanligt under fliken Veckans Bilder!

Lugn dag på träningsfronten hemma och allt rapporteras bra!
Här har det varit ännu en trevlig och härlig dag och imorgon bitti åker vi hem igen. En kort resa, men bara att komma hemifrån och se något annat samt få ladda batterierna lite betyder väldigt mycket.
Imorgon kommer då alltså som utlovat nya bilder igen här på sidan!

Här på Mallorca har vi haft en superhärlig dag och dessutom varmt och soligt redan från morgonen, betydligt varmare än igår. Det har verkligen varit en maxad dag och när det är så här få dagar så får man ta vara på dem så mycket man kan.
På hemmaplan var det överlag raskare träning som gällde i varierande grad. Några gick närmare snabbjobb medan många gick i rask canter. I stort sett alla ökade på i någon grad i alla fall och alla ryttare verkade mycket nöjda med träningen och hästarna.
Jag får ett sms på morgonen hur hästarna mår och när sedan träningen är klar så kommer en träningsrapport med tider och omdömen. Det var bara positivt och entusiastiskt idag!
Imorgon är det lugnare på träningsfronten. 
Veckans bilder blev det ju inget med i lördags, jag brukar oftast uppdatera dem då men det har verkligen varit fullt upp. Planen är att de kommer in på torsdag när vi är hemma igen.

Direkt efter tävlingarna igår så var det full fart mot Arlanda för resa till Mallorca och nu är vi här. Min sambo Erik fyller jämnt imorgon och det firar vi här med en kortare resa, vi är hemma igen redan på torsdag lunch.
Palma är en så himla trevlig stad och vädret är soligt och fint om än inte jättevarmt. Vi har haft en mycket bra första semesterdag och även om det bara är få dagar här så är det ändå betydelsefullt att kunna komma iväg en sväng.
Hemma rapporterades allt bra, gårdagens starthästar mådde fint och träningen gick bra. Måndagar är ju lite av en rutinträningsdag med mestadels mellantempon, så även idag. Dock är ju det nya sedan förra veckan att det är höger varv som gäller på måndagar vilket ju är en nyttig och bra variation.
Det var också både startanmälan och anmälningar idag. Startanmälan var till Göteborg på söndag och där har vi Haweswater och Light Treading som startar. Anmälningar var både till Bro Park nästa onsdag (den 15e) samt till Jägersro (den 19e) dit vi planerar att åka. Så det blir ett intensivt tävlande nu för oss med resande och tre tävlingsdagar på lika många banor på en vecka.
Imorgon är det lite raskare träning som gäller!

Mycket fina insatser av våra hästar idag och med lite tur hade det kunnat bli ännu mer utdelning. Nu blev de tvåa (kort slagen efter strid), trea (två längder slagen efter att ha kastat bort uppåt tio längder på bortre lång) samt femma (en och en halv längd från andraplatsen) så vi hade inte helt turen på vår sida.
Det viktigaste är dock att det märks att hela stallformen är starkt uppåt, hästarna blir bättre och starkare hela tiden och gör bra lopp. De går framåt på loppen, tränar på och går uppåt i form. 
Nu har det bara varit tävlingar i en månad än och säsongen har precis börjat komma igång. Så jag är väldigt nöjd med deras prestationer så här långt och det känns mycket lovande framöver. Nu hoppas vi det snart ska bli lite "proppen ur" med fler segrar, vi har bara en seger i år men sex andraplatser och tre tredje, vi har varit väldigt nära många gånger... 
Jag har uppdaterat med en analys av dagens insatser och ni hittar det som vanligt under fliken (Starter &) Resultat!

Idag var det då så klart träning som vanligt, men också stallbacksvisning som Stockholms Galoppsällskap anordnade. Det var ganska många som promenerade runt på området och kollade in hästarna, i första hand var det tvååringar som visades. Vi visade våra fyra tvååringar och de skötte sig mycket bra och var coola. 
Eftersom vårt stall var sist för dagen så blev den grillunch som besökarna skulle bjudas på vid vårt stall. Så det blev ett ganska perfekt avslut på vår arbetsdag.
Dagens träning var av det blandade slaget med en del raskare tempon. 
Light Treading, Approach, Bright Light och Beach Road One var det som gick i snabbast tempo. Snäppet under gick Space Dragon och Chizhou samt en hel del hästar i mellantempon eller lugnare.
Dhakota och den odöpa franska hingsten (det kommer ett namn snart!) fick idag öka tempot lite över upploppet för första gången. Dhakota är en tidig, speedig och rask häst som nog kommer kunna starta hyfsat tidigt. "Frallan" (smeknamn på att han är fransk, tills han får ett namn) är en häst som siktar på Derbyn nästa år och inte alls ska starta förrän senare i sommar eller tidig höst. Han gör allt så lätt och man får snarare hålla igen på hans träning. 
Så de är två väldigt olika hästar, men just idag kunde de gå tillsammans och gjorde detta mycket bra. Det är ju så roligt och spännande när unghästarna börjar komma igång mer med träningen och man får se dem sträcka ut litegrann.
Imorgon är det tävlingar igen och vi har tyvärr fått stryka Haweswater. Det är dock ingen fara med henne och hon startar nästa söndag i Göteborg istället.
Tre starthästar imorgon återstår, jag har som vanligt uppdaterat med kommentarer angående deras chanser. Ni hittar detta under fliken Starter (& Resultat).

Idag var det blandad träning åt det mer lugna hållet. Ofta är fredagar något av en mellandag där hästarna tar det lite lugnare när det gäller tempon. 
Dagens bästa träning var den vi gjorde i slutet av arbetsdagen, nämligen lastningsträning. Det blev en övning som gick långt över det förväntade och som verkligen var bra på alla sätt. Normalt sett om man ska iväg någonstans så måste ju hästen in i transporten och det är alltid en viss tidspress. Nu fick varje häst ta den tid som behövdes och vi jagade inte på något alls. Däremot lockade vi med både mat och gräs och det blev verkligen en positiv övning med mycket beröm.
Idag var bara första dagen av dessa övningar, vi kommer göra det här varje dag vi hinner framöver. Det viktigaste är att man har gott om tid och tålamod när man övar så hästen känner att det inte är någon som helst stress.
Det som är bra är att man här kan bocka av vartefter att den här hästen behöver inte öva fler gånger och den här behöver mer övning. Planen är att hinna gå igenom samtliga aktuella hästar vilket är ganska många.   
Imorgon är det träning som vanligt samt också stallbacksvisning som går till så att de som vill samlas kl 10 vid stall 25 (Nadja Bellander). Därefter går alla tillsammans efter ett schema runt bland stallarna där tränarna visar framför allt sina tvååringar. Vårt stall är sist på schemat, ca kl 12.45 och det hela avslutas med lite grillning som är vid vårt stall. Det här brukar vara ett jättetrevligt och populärt evenemang!

Regn! Massor med regn! Även om man kommer hem dyngsur och kall så är det faktiskt ändå svårt att klaga, naturen behöver verkligen det här. Förra årets torka och dåliga skörd var ju faktiskt skrämmande, ett sådant extremväder vill vi inte ha igen. 
Så det känns ändå bra att det regnade på rejält och vi hoppas på en lagom varm sommar där vädret är lite mer normalt.
Dagens träning var åt det raskare hållet och det är roligt att se hur fina hästarna ser ut. De flesta av våra hästar har behövt ett lopp i kroppen för att komma igång, se bara på Stureplan vilken skillnad det var till andra starten. De har inte varit så hårt tagna i träning och det känns som att formen bara går uppåt nu och eftersom säsongen knappt har börjat så känns det bra.
Bright Light och Beach Road One årsdebuterade nyligen med fina resultat (trea och tvåa) och nu syns det tydligt i träningen hur framsatta de är efter sina lopp. 
De siktar ju båda på storloppen under sommaren och ska vara på topp då. 
En som ännu inte har årsdebuterat men som börjar se mycket bra ut är Approach. Han verkar vara en riktig stayer med en stor styrka och det närmar sig årsdebut.
Är nöjd med samtliga hästar idag och hela dagens träning.
Imorgon blir det förutom den vanliga träningen även lastningsövning. Det är snart dags för tävlingsresor till andra banor och då är det bra om själva lastningsmoment i transporten går smidigt. Idag kom Kurre med sin lastbil och har parkerat den vid stallet så vi enkelt kan öva. Så det är ett projekt vi inleder imorgon!

Dagen inleddes inte så bra med strykning av Himalaya. Det kan vara så att han smällt till sig i boxen eller liknande i natt, men inget farligt. Dock tillräckligt för att inte riskera att starta och hästens bästa måste alltid komma först. Han får göra sin nästa start om ett par veckor istället.
Desto gladare blev vi över Stureplans starka insats som tvåa. Åt vinnaren gick inget att göra åt, men det var ingen överraskning då hon stod alldeles för billigt inne i handicap och bar hela nio kilo mindre än han. 
Sture gjorde verkligen ett bra lopp och det är så otroligt glädjande att se att han är tillbaka med besked!
High Max debuterade och gjorde det okej, men den här hästen kan massor mer än så. Här fick han en lite strulig start, men framför allt visade sig distansen vara alldeles för kort. Han är ju anmäld bl a i både Svenska och Norska Derbyt, så det var ju egentligen ett bra besked att han ska ha längre distans.
Se närmare kommentarer om dagens starthästar under fliken (Starter &) Resultat!

Sista dagen i april, vad tiden flyger fram! När det var vinter och kallt så kändes varje dag långsam, nu när våren är här så går det fort känns det som.
Idag var det blandad träning med en del snabbare tempon och hästarna som ska starta på söndag tränade på lite extra. De gjorde det starkt hela vägen och såg fina ut. Även övriga hästar skötte sig utmärkt och såg bra ut i lite raskare tempon.
Tvååringarna utvecklas hela tiden och det är en fröjd att se dem på banan, de är verkligen klassiga!
Det är alltid roligt att åka hem nöjd efter en arbetsdag och känna att hästarna gått bra allihop.
Imorgon är det då tävlingar igen och vi har fyra starthästar. Jag har uppdaterat kommentarer om deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Så var det ny vecka igen. Den inleddes med ett mindre bakslag för våren med tre minusgrader på morgonen. Det var bara att dra fram vinterjackan igen, jag som trodde den var klaranvänd för ett antal månader framåt. Dock steg temperaturen fort i och med att solen började skina och det blev ändå rätt behagligt efter några timmar.
Idag var det premiär för en ny rutin på banan, varje måndag kommer det vara höger varv på dirttracken. Det har funnits uppe som förslag flera gånger, men först nu har det genomförts, bl a eftersom flera tränare vill ha motsatt varv någon dag per vecka.
Hästarna verkade tycka den här variationen var lite rolig, några av dem blev lite väl peppade av upplägget och mer eller mindre studsade av banan efter träningen.
Det gick ändå fint med alla turer och jag tycker nog det här är en bra sak, nyttigt som omväxling en dag i veckan.
Idag var det också startanmälan till söndag och för oss blev det fyra hästar som kommer ut då; Daxios, Mr Tooma Global samt Haweswater och Label Black i samma lopp. Först är det ju dock tävlingar redan på onsdag och även då är det fyra starthästar som gäller för oss.
Imorgon tränar vi vidare som vanligt!

Lugn söndag eftersom dagens tävlingar avhölls på Jägersro och vi hade inga starthästar där. Dock var det roliga lopp att se ändå. 
Nästa söndag är det tävlingar på Bro Park och det är det ju även på onsdag, så det blir en riktig tävlingsvecka detta. Imorgon kommer startlistan till söndagen!

Solig och trevlig lördag med en del raskare träning, men också lugnare tempon. De som gick raskast var:
Stureplan ensam
Daxios och High Max tillsammans
Himalaya och Mr Tooma Global tillsammans
Det blev bra upplägg för dem där de gick starkt hela vägen.
Dessutom gick A Ragman och den odöpta franska hingsten i ganska bra tempo, de gör verkligen allting så himla lätt. Här handlar det snarare om att hålla igen, de ska inte ut och starta för tidigt eftersom de satsar på riktigt stora lopp framöver.
Dagens grästräning ute på fältet var med Chizhou och Light Treading, båda trivs strålande där. För Chizhou är det bra och uppbyggande träning nu när hon börjar komma igång mer efter en växtperiod. Light Treading är en häst som lätt spänner sig och blir alltför stark på banan, fantastiskt att se vilken annan häst hon är ute på fältet, avslappnad och harmonisk. Det känns som ett mycket bra upplägg för henne att variera med detta ett par dagar i veckan.
Hela arbetsdagen flöt på fint och som alltid var det mycket folk på plats och trevlig stämning.
Nu är jag precis hemkommen från Kulturnatt inne i Stockholm. Ett jättebra arrangemang som ordnas en gång om året då det är en massa olika saker runt om i stan, lite av ett öppet hus överallt och det är gratis. Vi var först på Operan och såg en balettföreställning som var hur cool som helst. Därefter blev det en promenad till Hedvig Eleonora kyrka där det avhölls en Metallicamässa, dvs de spelade och sjöng låtar av Metallica på orgel och piano. Det var otroligt mäktigt och en så rolig idé! Det var verkligen fullt med folk överallt och båda evenemangen som vi gick på blev helt fullsatta. 
Nu dröjer det ju ett år till nästa Kulturnatt (som är på kvällen kl 18-24), men ett tips är kolla in det nästa år.
Åter till hemsidan här, jag har uppdaterat som utlovat med nya bilder och ni hittar dem som vanligt under fliken Veckans Bilder. Ha nu en härlig söndag!

Idag var det lite av en rutinträningsdag med mestadels mellantempon åt det något lugnare hållet. Vi hade också en trevlig tur ute på fältet med trav och canter, det är verkligen stora ytor där att rida på. Träningen flöt på bra och hästarna skötte sig fint.
Idag kontrollerade vi Australian Open i halsen efter hans grova underprestation. Han såg helt perfekt ut där vilket var glädjande trots allt. Det är ju inte roligt att få in någon halsinfektion så trots att vi letar efter ett fel så var detta ett bra besked. Helt klart var det något som inte stämde med honom, men nu vet vi i alla fall att det inte var halsen och kan gå vidare med andra kontroller.
Imorgon är det en del raskare träning på programmet. Jag har också planerat att göra en ny bilduppdatering här på sidan. Så länge önskar jag alla en trevlig helg!

Dagens träning var av varierande tempon där de första turerna för dagen tränade raskt. Alla hästar såg mycket starka och fina ut och gjorde detta lätt och bra. Senare på dagen var det även några turer i mellantempon samt några som också gick i lugnare tempon. Det blev en bra träningsdag där allt flöt på fint.
Gårdagens starthästar mådde fint och kändes bra på alla sätt, alltid ett skönt besked.
Idag var det också startanmälan till nästa tävlingsdag på Bro Park som är på onsdag den 1 maj. Då har vi fyra starthästar; Stureplan i en Guldhandicap, Shylock och Himalaya i samma lopp samt debut för High Max. En spännande dag!
Imorgon tränar vi vidare som vanligt!

Tävlingar idag med fyra startande. Tre av dem presterade bra även om det hade kunnat bli någon vinst med ett mer förmånligt loppupplägg... Jag har uppdaterat med mycket närmare kommentar angående deras prestationer under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon träning som vanligt samt startanmälan till nästa onsdag den 1 maj!

Nu börjar ju våren verkligen komma på allvar och de där minusgraderna på nätterna var det i alla fall ett tag sedan vi senast såg. Allt blir så mycket trevligare och lättare när det är sol och varmt!
Idag var det raskare träning för några hästar:
Stureplan, High Max, Shylock och Label Black gick alla tillsammans i ett gott tempo som ökades lite extra över upploppet. Samtliga gjorde detta mycket bra och de är nu också anmälda till lopp den 1 maj eller 5 maj, båda dagarna anmäldes idag.
Daxios gick ensam senare på dagen och gjorde precis samma upplägg som de andra, vilket gick mycket bra. Efter sin fina andraplats i årsdebuten så siktar han nu på start den 5 maj igen.
Även Chizhou gick något raskare tempo från sista sväng, men inte så fort som övriga. Hon har varit i en växtperiod ett tag, men börjar nu komma igång på allvar igen.
Övriga hästar gick mellantempon eller lugnare och dagen flöt på utmärkt. A Ragman och den odöpta franska hingsten var ute och galopperade på fälten och de ser så klassiga ut båda två så det är en fröjd att stå och titta på dem.
Imorgon är det tävlingar igen och för oss en spännande dag där vi har flera treåringar till start som vi har höga förhoppningar på inför säsongen.
Jag har uppdaterat kommentarer om våra starthästar och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Annandag Påsk idag, men vi red och arbetade som vanligt, hästarna måste ju ut och träna.
Denna vecka har Tobias semester, så vi får kämpa på utan honom och vi har organiserat upp det mesta för veckan. Det mest stressiga är tävlingarna på onsdag när (naturligtvis) alla hästar går på rad, i loppen efter varandra. Även det är planlagt hur det ska gå till, där har vi alltid tider för när varje häst ska sadlas och så håller man sig till schemat. Dock är det så för mig att jag ska upp och vara på plats när loppen går och så iväg emellan och sadla, sedan hinna tillbaka upp igen osv... Det är full fart hela tiden då kan jag lova.
Idag var det träning åt det lugnare hållet och endast ett fåtal gick i mellantempon, en rutinträningsdag som det ju brukar vara på måndagar. Hästarna såg fina och lite pigga ut, de var ganska laddade efter en dag ledigt från träningen.
Arbetsdagen flöt på bra och imorgon är det raskare tempon för en del av hästarna! Imorgon kommer också kommentarer om chanserna för onsdagens starthästar.

Härligt lugn söndag och inga tävlingar för första gången på ett tag. De senaste två söndagarna har det ju varit tävlingar på Bro Park så det var faktiskt ganska skönt med en ledig dag.
Hästarna mår bra och är laddade för en ny vecka med tävlingar onsdag. Vi tränar som vanligt imorgon!

Alla komponenter för en härlig dag! Sol och fint väder och många ägare på plats hela dagen. Bra träning med både raskare och långsammare farter på banan. Dessutom en tur som var ute och galopperade på fältet, det är lite av favoritturen att stå och se dem komma galopperande tillsammans där.
De som gick raskast idag var Beach Road One, Shylock, Label Black och High Max. Även Daxios ökade på lite sista biten och samtliga hästar såg jättefina ut och gjorde det bra.
De som gick fortare igår var ute och joggade lugnt idag och de hade tagit gårdagens träning utmärkt.
Hela dagen flöt på bra och med god hjälp så var vi även idag klara lite tidigare. Arbetsdagen och veckan avslutades på allra bästa sätt med årets första grillning på uteplatsen. Vi var så pass många att vi verkligen fick tränga ihop oss för att få plats och det var hur trevligt som helst.
Det brukar heta att "grillat är godast" och det skriver jag verkligen under på. Den där rökiga smaken som blir på maten är oslagbar i mitt tycke och det gäller vad man än grillar; kött, fisk, grönsaker mm mm.
Vi hade dessutom lyxen att få avsluta med en god hembakt marängtårta med lemoncurd och jordgubbar, så bättre kunde det knappast bli. Det blir defintivt många fler grilldagar i stallet under våren och sommaren!
Jag har nu som utlovat uppdaterat med nya bilder och det är både från träning och tävling denna gång. Kolla in Wolframs fantastiska foton (alla utom de allra första är hans bilder) under fliken Veckans Bilder.
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig Påskhelg!

Så var det Långfredag då, men för oss i stallet var den snarare åt det kortare hållet. Vi började rida tidig morgon och körde mockningen vartefter med god hjälp av Anne som dök upp på morgonen som en glad överraskning.
Tack vare att vi började rida extra tidigt så var också sista turen klar i bra tid och det var skönt att kunna lyxa till det med att vara färdiga en timme tidigare än normalt. Hästarna behöver ju tränas som vanligt även om det är helg, men kan man bli klar i bra tid så är det ändå mycket värt för hårt arbetande personal.
Själva träningen idag gick fint, de som tränade i snabbast tempo var Stureplan, Approach, Bright Light och Australian Open. Alla såg bra ut och gjorde det starkt. Övriga hästar höll sig i mellantempo eller lugnare och några av dessa kommer gå friskare tempo imorgon istället.
Precis som igår reds en av turerna ute på fältet och idag var det Perfect Girl Ester, Label Black, Chizhou och Kew Bridge som tränade där och de verkade trivas.
Imorgon tänkte jag göra en ny bilduppdatering här på sidan med bilder från veckan!

Nu är det verkligen vår i luften! Ett par minusgrader på morgonen, men redan efter ett par timmar flödade solen och allt blir ju så mycket mer lättjobbat då, vilken energi man får!
Idag var det blandad träning men inga snabbjobb. Några hästar cantrade på i ganska hyfsade tempon medan andra gick lite lugnare. Vi hade också en större tur som galopperade ute på fältet och de tyckte det var jätteroligt med något nytt, det märktes verkligen. Det var lite mysigt att stå där och se dem komma galopperande tillsammans över ängen.
Idag var det också startboxträning och vi var där med tre hästar. Dhakota fortsatte sin startboxträning och skötte sig helt exemplariskt, idag kunde vi även stänga bakgrindarna samt introducera stängande av framgrindarna. Roligt att se hur cool och duktig han har blivit!
Beach Road One och Bright Light var också där för en kort övning inför deras lopp på onsdag. De startade ju varsin gång förra året och båda vann. Nu har de inte sett startboxar på ett antal månader och därför kan det vara bra att repetera. De fick bara gå in, stå en kort stund och sedan backa ut igen. Bright Light gick in i stort sett direkt. Beach Road One var något motvillig först, men det tog inte så lång tid innan han kom in. För säkerhets skull fick han gå ut och göra om det igen och då gick det bra direkt. Det känns bra att ha låtit dem göra detta inför sina lopp.
Nu kommer ju påskhelg, men vi jobbar som vanligt med träning både fredag och lördag, så på återhörande imorgon!

Banan stängd idag och det var en lugnare dag för stallet efter några dagars intensiv träning och även tävling i söndags. 
Startanmälan idag till nästa onsdag och då har vi fem spännande starthästar, det ser vi fram emot! Se under fliken Starter (& Resultat) vilka hästar som startar och vilka lopp.
Imorgon är det träning som vanligt igen och även startboxträning står på programmet!

Idag var det en del snabbare arbeten på programmet:
Approach med Himalaya-
Approach går framåt för varje träningstillfälle, men han är ingen lättränad typ utan kräver en hel del arbete för att bli riktigt redo och stark. Roligt att se att han förbättrar sig hela tiden och vi siktar på årsdebut inom ett par veckor.
Himalaya har gått framåt massor på sitt lopp och är klart mer på hugget nu. Han siktar på start nästa onsdag, den 24e.
Beach Road One med Stureplan-
Stureplan var inte alls hårt jobbad när han årsdebuterade, nu är det helt andra förutsättningar efter ett lopp i kroppen och han ser toppenfin ut.
Beach Road One fick här en bra genomkörare inför sitt lopp nästa onsdag och kan man gå lätt tillsammans med Stureplan på det här viset så ser det minst sagt bra ut.
Bright Light delvis tillsammans med Space Dragon-
De började i friskt tempo tillsammans, men sedan fick Bright Light öka betydligt mer de sista 600 metrarna vilket han gjorde jättebra. En nyttig övning för honom som även han siktar på start nästa onsdag.
Space Dragon fortsatte i det tempo de gick i innan, han kommer träna raskare senare i veckan istället och har lopp om ett par veckor.
Shylock och Power of Attorney-
Shylock tog sitt lopp hur bra som helst och tränar nu vidare mot nästa lopp, han är på väg uppåt i form.
Power of Attorney är redo för debut ganska snart och går stadigt framåt i träningen hela tiden. Han är en utpräglad stayer som inte alls hittade farten förra året, men efter vintern har han utvecklats mycket. Han kommer behöva några ytterligare jobb innan han är startklar, men är klart på gång nu.
Utöver dessa hästar så gick även Mr Tooma Global och Label Black i friskare tempo tillsammans, vilket blev ett jättebra upplägg för båda hästarna.
Dessutom ett antal hästar som gick något lugnare tempon upp till hyfsat raskt och de såg laddade och fina ut.
Tvååringarna testade en variation i träningen idag, de var ute och galopperade på fältet. Rolig och nyttig träning, både hästar och ryttare såg uppiggade ut när de kom tillbaka. Kul att göra något annat emellanåt och det kommer vi göra fler gånger!
Sammanfattningsvis en mycket bra och positiv träningsdag och det är så roligt att vi har så många fina hästar på gång mot start nu!

Så var det dags för en ny vecka igen. Gårdagens fina insatser av hästarna gav helt klart en extra energi att starta upp veckan, det är ju så mycket lättare när man är glad och nöjd.
Kall morgon med sju minusgrader men när solen kom upp och värmde blev det riktig vårfeeling faktiskt, tänk att det inte ens är särskilt långt till sommaren nu!
Gårdagens start och kvalhästar mådde bra och hade tagit sina lopp bra. När man kommer till stallet dagen efter tävling så är det några saker man kontrollerar lite extra noga med varje starthäst: Ser hästen ut att må bra, ser avspänd och nöjd ut? Är all mat uppäten? Hur känns benen, är de kalla och fina utan några svullnader? Därefter tittar man på hur hästen rör sig när den går ut, att den inte är stel eller dålig på något sätt.
Allt såg jättebra ut för samtliga hästar som tävlade igår, vilket så klart alltid är ett väldigt skönt besked.
Som vanligt på måndagar så var det något av en rutinträningsdag med mestadels mellantempon. Hästarna skötte sig utmärkt och såg fina ut.
Arbetsdagen flöt på bra med det vanliga inslaget på måndagar av hovslagare på plats och lite annat. 
Idag var det anmälningar till nästa tävlingsdag som är nästa onsdag, den 24e april. Då har vi 5-6 starthästar och start för några av våra fina treåringar,  både Beach Road One, Bright Light och Australian Open är alla anmälda. Dessutom ytterligare några hästar som redan årsdebuterat och fått lopp i kroppen, så det ser ut som en spännande tävlingsdag.
Imorgon är det lite raskare träning på programmet!

Fina insatser idag med två bra andraplatser och en tredje. Klart man vill vinna, men jag är ändå jättenöjd med hästarna. Dessutom ett imponerande kval av High Max, nu ser vi verkligen fram emot debuten inom kort.
Våra hästar har behövt lopp för att komma igång, men också lite mer träning innan de varit redo och det har märkts hur snabbt framåt de har gått den senaste tiden. Ser man då till tävlingsresultaten så är det samma sak, nu börjar de som kommer ut vara klart mer förberedda, varje dags träning sätter fram dem.
Vi körde aldrig för fullt i tempon på rakbanan vilket har gjort att vi legat lite efter nu i början, men vi kommer starkt nu mer och mer för varje gång.
Se närmare kommentarer om hästarnas insatser under fliken (Starter &) Resultat!

Trevlig lördag med sol och en hel del ägare på plats samt raskare träning.
Många ryttare på plats idag, så det blev färre turer men istället många hästar i varje tur. Det passade mig bra eftersom vi också hade Fullmäktigemöte under förmiddagen och framåt. Där skippade jag föreläsningarna som var först och anslöt till själva stämman, på det sättet hann alla hästar träna klart innan jag åkte. Hästarna är alltid prio ett, så det kändes skönt att det här gick att kombinera.
Träningen gick jättebra, det var många som gick i snabbare tempon och det gjorde de utmärkt. I tre veckor har nu dirttracken varit öppen och hästarna går fortfarande starkt framåt och förbättrar sig fort.
Därefter var det då dags för stämma som avhölls i Aronsborg i Bålsta och det blev en mindre cirkus under delar av mötet. Jag avstår från någon längre rapport här, men mötet visade tydligt hur läget är mellan de olika sällskapen. Jag tror det kommer bli bra till slut, nu finns det flera konkreta planer på förändring som kommer sättas igång.
Imorgon är det dags för tävlingar igen på Bro Park och jag har som vanligt uppdaterat (under fliken Starter & Resultat) med kommentarer om våra starthästar.
Vi hoppas på en bra dag imorgon!


Minus åtta grader imorse, minus åtta! Hallå våren, kom genast tillbaka!
Enda ljuspunkten på morgonen var att himlen var blå och solen var uppe tidigt, så man förstod ju att graderna skulle stiga ganska snabbt vilket de gjorde också.
Lite av en mellandag träningsmässigt, det var ingen som gick jättefort utan de höll sig i mellantempon eller lugnare.
Igår var det ju en del raskare träning och så även imorgon, så idag var det då något lugnare för hästarna vilket gick fint.
Det blev en bra arbetsdag trots morgonkylan, allt flöt på utmärkt.
Jag utlovade ju igår nya bilder och nu finns de klara och uppe här på sidan. Det är Wolframs fantastiskt fina bilder från både träning och tävling, så missa inte dem. Kolla in under fliken Veckans Bilder!

Resten av denna vecka öppnar dirttrackbanan först klockan åtta. Det beror på att det är minusgrader på nätterna för tillfället, så banan behöver preparering innan den är redo för träning varje morgon. Så idag fick vi då vänta med första turen tills dess och därefter var det ett fullspäckat schema med en del raskare träning de första turerna. Det gick jättebra, hästarna såg spänstiga och starka ut.
Klockan tio var det dags för startboxträning och då hade vi hästar som skulle dit också. High Max kvalar på söndag och han har tränat på att hoppa ut ur startboxarna tidigare. Förra veckan gjorde han det för första gången på länge och då var han lite långsam, så idag behövdes en repetition. Han var betydligt raskare ut nu och skötte sig mycket bra och fokuserat.
Vi var också där med Dhakota för första gången och han var hur proffsig som helst. Han skrittade in utan ledare och stod lugnt och fint, hur säker som helst. Det är verkligen roligt att se hur han har förändrats sedan kastrationen. Innan var han mer vild än tam, men nu är han lugn och samlad på ett helt annat sätt och han fungerar i träningen som han inte alls gjorde tidigare.
Även A Ragman och den odöpta franska var i startboxarna igen, de var ju där för första gången förra veckan. De var minst lika duktiga idag och kom långt i sin startboxträning. Först skrittade de igenom ett par gånger innan de sedan gick in samtidigt och stod kvar därinne. Därefter stängdes bakgrindarna och de fick prova att backa ett par steg för att känna att det var stopp bakåt och de tog allt med lugn. Slutligen testade vi att stänga och öppna framgrindarna framför dem utan att låsa, en första introduktion och det gick bra det med. Jag vet ju vilken påverkan problem med startboxar har på en häst, hur mycket det kan förstöra och ta deras energi. Så det känns oerhört tacksamt att de här unghästarna verkar ta det med ro och sköter sig så bra.
Eye for an Eye fick inte träna boxar idag, just nu är hon inne i en växtperiod och får ta det lite lugnare. Det är viktigt att ge hästen tid när den behöver det så den växer och utvecklas som den ska.
Imorgon tänkte jag köra en ny bilduppdatering här på hemsidan!

Lugnare onsdag där de flesta hästarna hade en ledig dag från träningen och för övriga var det endast ridning på området. 
Då passar man så klart på att hinna med lite extra pyssel, sånt som vi inte alltid hinner annars. Idag blev det frisering av manar och även en del storstädning.
Imorgon är det träning som vanligt samt startboxträning!

Hemma efter en väldigt lång dag! Först var det så klart arbete som vanligt under förmiddagen och idag en hel del raskare träning.
Approach och House in Order tillsammans.
Haweswater med High Max.
Beach Road One och Bright Light ihop.
Space Dragon ihop med Power of Attorney.
Daxios tränade ensam och det gjorde också Stureplan.
Alla dessa gick i extra raska tempon och det såg bra ut, de gjorde det med full spänst hela vägen.
Övriga hästar som reds höll sig i mellantempon eller lugnare. Jag måste nämna hur fina tvååringarna ser ut, de sköter sig verkligen galant och gör snabba framsteg nu när de börjat träna på dirttracken. Det märks vilken skillnad det är att komma ut på en riktig tävlingsbana och träna dem. Även om rakbanan duger bra för uppträningen så ger det så enormt mycket mer på en stor bana med doserade kurvor, gjord för fart på ett helt annat sätt.
Vi har bara tränat i drygt två veckor på dirttracken och framstegen för alla och då speciellt tvååringarna är enormt stor.
Efter förmiddagsarbetet var klart så blev det en hundpromenad, men det var ju inte direkt något mysväder att vara ute och gå i, var är våren liksom? Jag började ju ladda för vår redan i februari och då var det ju inte så konstigt att det blev kallt igen, men nu är vi en bra bit in i april!
Eftermiddagen och kvällen ägnades åt först arbete i stallet med kvällsfodring och allt annat vi gör på eftermiddagarna (tar ut hästar, fixar hönät, mockar av boxarna mm mm) och därefter Fullmäktigemöte vilket tog några timmar. Väl hemma igen och jag har nu varit igång i 17 timmar, det är tur att inte alla dagar är så här långa!
Är i alla fall nöjd med dagen och hästarna!

Vad mycket en seger gör, vad glad man blir! Alla vi i stallet jobbar hårt och lägger ner ett engagemang som innebär att man spenderar mer tid med hästarna än sin egen familj. Det är inte bara ett jobb utan så mycket mer. 
Så när man får känna den här glädjen av en seger så ger det en så mycket energi och boost att bara jobba ännu hårdare.
Idag firade vi Perfect Girl Esters fina seger med tårta till fikat, man ska alltid fira när det finns tillfälle, det är viktigt tycker jag.
Alla starthästar mådde bra och verkar ha tagit sina lopp bra. Light Treading efteranmälde jag till och med till nästa söndag när ett passande lopp för henne öppnades. Det var alltså startanmälan idag till på söndag och då har vi High Max som ska kvala och förutom Light Treading så startar också House in Order, Haweswater och Daxios
Idag var det något lugnare träning och imorgon blir det en hel del raskare tempon!

Så härligt med första segern för i år! Fina Perfect Girl Ester infriade förväntningarna med råge och vann enkelt! 
Våra hästar har- som jag varit väldigt tydlig med- inte varit så väldigt vässade inför de här första tävlingsdagarna och de flesta har behövt ett lopp i kroppen för att komma igång. Därför kändes det lite extra bra att få en seger idag och speciellt på ett så fint sätt.
Se närmare kommentarer om hästarnas insatser idag under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon jobbar vi vidare!

En kylig morgon som övergick till sol och värme först framåt eftermiddagen. Det blev ändå (trots kylan) en trevlig förmiddag med många ägare på plats och en del raskare träning.
Morgonen inleddes med snabbare arbete för Daxios och Approach som gjorde ett bra upplägg tillsammmans och jag var jättenöjd med bägge hästarna. Daxios startar nästa söndag, den 14e medan Approach har sitt första lopp den 24e.
Andra hästar som ökade på under dagen var Label Black, Power of Attorney och High Max som arbetade ihop i ett extra raskt tempo som ökades lite ytterligare över upploppet vilket de gjorde bra allihop.
Även House in Order och Beach Road One tränade på extra friskt men väl i hand och de är på gång mot årsdebut, House in Order redan nästa söndag.
Utöver dessa så gick de flesta snäppet under i tempo, men ganska snabbt ändå och det såg bra ut.
Imorgon är det då dags för tävlingar igen, första söndagen med lopp och söndagar kommer vara s k Premium Days som kommer lyftas mest. Vi hade fem starthästar, men Space Dragon får vänta ett par veckor till innan start så det blir fyra som startar. Jag har som vanligt uppdaterat med kommentar angående deras chanser och ni hittar det under fliken Starter (& Resultat).

Morgonen började lite annorlunda. Precis när jag kör in på stallområdet så börjar min mobil tjuta med någon konstig larmsignal jag inte alls känner igen. Så kommer det upp på displayen i bilen "ringer 112" och då försöker jag lite desperat lägga på, men icke... När de svarar förklarar jag raskt att det var en felringning och vi lägger på. Då kommer direkt nästa moment "kontaktar alla dina nödkontakter" och inte heller här kunde jag stoppa något. 
Det tog inte många sekunder innan en av mina tre kontakter, min syster, ringer och undrar vad som händer. Hon fick ett meddelande att jag ringt 112 och var i nöd samt fick en karta med var jag befann mig.
Trots lite av ett kaos (förmodligen orsakat av att mobilen legat emot något i bilen), så måste jag ändå säga att det här fungerade ju väldigt bra och tydligt! Så en uppmaning är att gå in och se till att man alltid har gärna flera personer listade som sina nödkontakter. På Iphone görs det i den app som har ett hjärta som symbol, jag tror den ligger inlagd från början i alla telefoner.
Resten av dagen var lite mindre dramatisk och mera av en rutindag. Idag var det lugnare tempon som gällde och imorgon blir det raskare igen.
Jag har som utlovat uppdaterat med nya bilder igen, träningsbilder och även ett par bilder från tävlingarna i onsdags. Ni hittar alla superfina bilder under fliken Veckans Bilder!

Morgonen började precis som vanligt med att gå runt och kolla alla hästars temp och ben. Gårdagens starthästar var helt klara och fina i benen, det är ett mycket härligt besked att få dagen efter tävling.
Idag var det raskare träning på programmet och alla hästar såg spänstiga och fina ut. Det är bara två veckor imorgon sedan dirttracken öppnade för i år och sedan dess har träningen gått snabbt framåt. Man får ha i åtanke att det varit ganska kort om tid och det märks att hästarna utvecklas mycket på i stort sett varenda träningspass.
Idag var det också årets första startboxträning i ordinarie startboxar som används vid tävling. High Max fick göra en repetition inför ett snart kommande kval. Han gick in jättefint och stod lugnt. Hoppade sedan av godkänt, men lite raskare får han gärna bli och det brukar hästarna lära sig ganska fort av sig själva.
Vi var också där med tvååringarna Eye for an Eye, A Ragman och den odöpta franska. Tanken innan var att det skulle vara en lätt introduktion, men alla uppförde sig helt lysande och gick in två gånger var på ett lugnt och fint sätt. Ibland kan hästar vara jättesvåra och ta tid på sig, så det här var väldigt lovande och positivt. 
Dhakota var inte där idag, men med honom siktar vi på detta nästa vecka istället och nu är det startboxträning varje torsdag framöver.
Imorgon är det dags för en ny bilduppdatering här på hemsidan!

Ja, då var vi igång igen med tävlingar! Så länge sedan och vad roligt att allt drar igång nu igen, det har vi längtat efter länge.
Dagens starthästar behövde verkligen sina lopp av olika anledningar. Debuterande Australian Open var duktig som tvåa, men han kommer visa mycket mer än så här framöver när han lär sig allt. 
Under fliken (Starter &) Resultat har jag uppdaterat med kommentar angående dagens insatser.
Imorgon tränar vi vidare och redan på söndag är det dags för nästa tävlingsdag!

Idag var det till stor del raskare träning på programmet och hästarna tränade på mycket fint. Det är verkligen roligt att se hur starka och bra de ser ut, det är många som är snabbt på väg uppåt i form nu och på gång.
Imorgon är det ett första upp till bevis då tävlingssäsongen äntligen drar igång! Vi har tre starthästar och de är inte supervässade någon av dem och det får ses som ett första lopp för att komma igång. Sedan är det fråga om hur hårt konkurrenterna är tränade och hur långt det räcker för våra hästar. Vi hoppas så klart mycket på en bra inledning på säsongen!
Se närmare kommentarer om hästarnas chanser under fliken Starter ( & Resultat). 
Hoppas vi ses på Bro Park imorgon!

Så var det april då, vad fort tiden går nu! Idag var allt som vanligt igen, roligt att få se hästarna träna och de såg fina ut allihop.
Känns ganska bra att vara tillbaka och det är mycket som jag behöver hinna med nu de närmaste dagarna för att "hinna ikapp" med det som fått vänta under de dagar vi var i Dubai.
Just nu sitter jag i vårt kök i stallet och jobbar lite här vid datorn, det är strax dags för Fullmäktigemöte i Stockholms Galoppsällskap och senare ikväll är det även årsmöte.
Idag var det både startanmälan till söndag där vi har fem hästar och anmälningar till näst söndag, den 14e där vi också hade ett antal. Vi har många hästar på gång nu och det blir en spännande vecka och månad!

Uppstigning tidigt imorse, packning av väska och så ut till flygplatsen. Det är egentligen ganska overkligt att man hoppar in i ett flygplan och sitter där i sex timmar och sedan är man plötsligt på en helt annan plats på jorden. 
Resan hem gick bra och det är alltid så roligt att komma hem till hundarna som blir helt överlyckliga!
Nu är man tillbaka i verkligheten igen efter en jättehärlig resa och imorgon är det träning som vanligt igen.

Vilken rolig och härlig kväll! Har man möjlighet så rekommenderar jag varmt att åka och se Dubai World Cup, hela arrangemanget är fantastiskt och har det mesta.
Inte minst hästar i världsklass och idag såg vi en häst utöver det vanliga. Normalt sett är det just själva huvudloppet som är det mest intressanta och visst var det ett otroligt spännande upplopp när Thunder Snow precis på linjen hann ifatt och vann för andra året i rad.
Dock var det japanska superstoet Almond Eye i Dubai Turf som var den mest imponerande idag. I ledvolten såg hon lugn och snäll ut, hon såg nästan lite osäker ut och inte särskilt kaxig alls. När hon sedan klev ut på banan och cantrade till start, ja då såg man direkt att detta var något helt extra. Smidig och atletisk med en aktion som bara flöt ovanpå, såå himla fin!
I loppet såg hon ju inte alls ut som en vinnare i början, men vilken spurt hon satte in och gjorde det så lätt. Jag är verkligen glad för att ha fått se henne i verkligheten här.
I övrigt så träffade vi på lite skandinavier, bl a Oliver Wilson och Elione Chaves som båda varit här hela vintern. En av Olivers passhästar var Old Persian som vann Dubai Sheema Classic och som han hejade och skrek över upploppet! 
Hela kvällen var strålande trevlig på alla sätt och imorgon bitti åker vi hem väldigt nöjda och glada. Hela den här resan har varit suveränt bra (om än lite kort kanske) och jag kommer hem laddad och taggad.
På hemmaplan rapporteras allt bra, några raskare canters idag men de som tränade på igår gick lite lugnare idag.
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

Idag var det raskare träning på programmet på hemmaplan. Inte för alla hästar, men för många av dem. Enligt alla rapporter så gick det utmärkt och ryttarna var allihop nöjda med hästarna.
Angående de som startar på onsdag så får man ha i åtanke att de kanske behöver ett lopp för att komma igång, men de såg alla bra ut idag i en extra rask canter.
Även de som är anmälda till nästa söndag är bra på gång och det känns som en god chans att de är startklara tills dess.
Samtliga hästar har ju fått en mycket bra grundträning på rakbanan de senaste månaderna där vi också ökat på tempot mot slutet av vintern. Dock var det först när dirttracken öppnade som vi kunde ta upp träningen ytterligare ett snäpp, så tiden till de första tävlingsdagarna har varit lite knapp. 
Här i Dubai var det äntligen sol idag, skönt med lite bra väder. Det blev för första gången sedan vi kom hit en sovmorgon och en lugnare dag med lite sol och bad, skönt att ta det lugnt efter två maxade dagar. Det som är lite extra roligt denna gång är att min syster Lotta är här för första gången och det är skoj att visa henne staden och allt man bör hinna se.
Vill avsluta dagens inlägg med en stor eloge till Tobias som ansvarar för stallet hemma och även till övriga personalen med Amanda och Maria E i spetsen. De lägger ner ett stort jobb och ser till att allt flyter på, har koll på allt och rapporterar. Även om jag inte är på plats i stallet så märks det tydligt att de gör ett fantastiskt jobb på hemmaplan. Känns skönt att ha ett så bra och duktigt team med ett engagemang utöver det vanliga!

 

Tidig uppstigning imorse och så begav vi oss ut till Meydan för att kolla runt och titta på morgonträningen. Återigen var det regn, men vi åkte ut i alla fall. Normalt sett är det fullsmockat med folk som bevakar hästarnas träning och intervjuar tränare och jockeys. Nu var antalet personer på plats kraftigt decimerat, vädret gjorde att den där trevliga känslan att stå där och titta försvann. Vi stod där en stund i regnet, men sedan förflyttade vi oss inomhus och kunde även titta lite på hästarna uppifrån den gigantiska läktaren.
Banan arrangerar alltid Breakfast with the stars torsdag morgon som brukar vara något helt extra. Då dukas det upp en massa bord ute med frukost och det står kockar precis överallt och lagar allt möjligt man kan tänka sig. Samtidigt intervjuas jockeys, tränare och andra intressanta personer. Det är en jättetrevlig stämning med folk som minglar och med lite roliga uppträdanden runtomkring, t ex jonglerare.
Men hur bra man än gör ett sådant här arrangemang så rår man ju inte på vädret och alla fina bord stod där övergivna ute i regnet. Snabbt hade arrangören flyttat in allt detta inomhus och det är gott om plats och möjligheter inne också. Det blir dock inte alls samma stämning och upplägg som vanligt, så det var ju väldigt tråkigt för dem när de satsar så mycket på det här.
Vädret förbättrade sig i alla fall under dagen och vi hann med att kolla in och handla lite i de gamla delarna av stan, där alla marknader finns. Imorgon hoppas jag på lite sol också!
På hemmaplan gick träningen fint enligt rapporter, idag var det mellantempon för de flesta även om några hästar cantrade på i snabbare tempon. Imorgon är det raskare träning inplanerat.
Årets första startanmälan var det idag. Vi startanmälde de tre hästar som var anmälda: Himalaya, Stureplan och Australian Open. De har alla sett fina ut i träningen och även om de inte är i toppform (vilket vore märkligt innan ens säsongen har börjat) så bör de vara klara för ett första lopp för året. Dock vill vi så klart se att de jobbar tillräckligt bra imorgon, att de verkar redo. Rapport kommer naturligtvis som vanligt under morgondagen!

Nu är jag på plats i Dubai! Flyget avgick igår kväll och när vi kom fram var det tidig morgon eftersom tiden här ligger tre timmar för Sveriges. 
Vi åkte ut till hotellet och därefter var planen att åka till banan och kolla runt, men då regnade det rejält. Lite av en överraskning faktiskt, vädret brukar i stort sett alltid vara bra i Dubai vid den här årstiden. 
Vi avvaktade med banbesök idag, men imorgon ska vi definitivt upp tidigt för att kolla morgonträningen och eventet Breakfast with the Stars. Rapport om detta kommer imorgon!
På hemmaplan var det en lugnare dag, men några hästar reds på området. Imorgon är det träning på dirttracken igen för samtliga.
Jag utlovade ju nya bilder och nu är de klara. Superfina bilder och roligt med bilder från tävlingsbanan för första gången på länge! Kolla in dem som vanligt under fliken Veckans Bilder.
Imorgon är det också dags för årets första startlista och det är då till tävlingarna nästa onsdag. Nu drar verkligen allt igång igen!

Idag var det mestadels raskare träning igen och det var roligt att se hur fina hästarna såg ut. De är i stark utveckling just nu och går snabbt framåt i form även om de så klart inte är på topp ännu och det ska de inte vara heller. Säsongen har ju inte ens börjat än och för många av hästarna finns större lopp som mål framöver och de ska matchas dit.
Detta känns ändå som ett bra första kvitto på att vår vinterträning varit bra, hästarna svarar väldigt starkt på träningen. Det verkliga kvittot kommer dock så klart först när tävlingarna börjar, det är då det är upp till bevis.
Nu sitter jag faktiskt på Arlanda och ska snart åka till Dubai i ett par dagar. På lördag är det Dubai World Cup och förutom att se själva tävlingarna så kommer jag också kolla in morgonträningen, det är alltid hur intressant som helst. Det blir ingen lång resa, vi är tillbaka redan söndag lunch, men några dagar i sol och värme är den perfekta uppladdningen innnan säsongen drar igång på allvar.
Självklart kommer jag uppdatera här som vanligt. Hade ju utlovat nya bilder idag, men jag kommer inte hinna detta innan planet avgår, så de kommer in imorgon istället.

Så var det en ny vecka igen och träningen fortsätter på dirttrackbanan. Inte springer man runt i vanliga fall under säsongen och tänker på hur roligt det är att träna på själva banan. Men efter en lång vinter med all grundträning som gjorts på rakbanan så har vi laddat så länge för detta, det känns fortfarande efter några dagar helt underbart. 
Idag var det mera mellantempon som gällde och hästarna såg bra ut och verkade ha tagit lördagens träning fint. 
Idag var det också dags för årets första anmälningar, både till den 3e som ju är nästa onsdag samt den 7e som är söndagen. Vi anmälde ett antal hästar båda dagarna, lite fler på söndagen än tisdagen. Det är dock inte alls säkert att alla verkligen blir startklara, vi får se de närmaste dagarna hur pass redo de är. 
Imorgon är det inplanerat raskare träning för en del av dem och då får vi ett första svar.
Det är också dags för nya bilder här på sidan och imorgon har jag tänkt att det blir en ny uppdatering!

Lugn söndag och uppladdning inför en ny vecka med träning, anmälningar och en massa annat!

Så var det äntligen lördag och inte bara träning på dirttracken utan det var många som gick i raskare tempon idag. Banan öppnade även idag kl 8.00 så vi väntade med första turen tills dess, men istället hade vi många ryttare och alltså större turer.
Tur 1:
Approach- friskt tempo ensam och trots att det gick undan rejält så var han ganska oberörd efteråt.
Beach Road One och High Max- tillsammans i mellantempo åt det något raskare hållet.
Haweswater- lugnt tempo ensam
Dhakota- hör och häpna så cantrade han på banan! Det hade jag verkligen inte trott, men sedan hans kastration har han blivit betydligt mer lätthanterlig. Hittills har han ridits ute runt området, så att gå ut ett varv på dirttracken idag var minst sagt en milstolpe. En eloge till Tobias som har lagt ner ett väldigt bra arbete på Dhakota och det har verkligen gett resultat!
Tur 2:
Label Black, Perfect Girl Ester, Space Dragon och Himalaya. I denna tur skulle även Mr Tooma Global ha ridits, han och Himalaya var planerade att träna tillsammans. Men han hade lyckats trampa av sig en sko och kunde inte gå med ut. En sådan sak sätter ju hela planen ur spel och man får tänka om.
Himalaya som skulle gå snäppet raskare än övriga fick då istället ligga bakom en bit och ta sig ikapp. Det var bara det att de övriga tre gick lite fortare än tänkt, de var rejält taggade allihop. Så alla gick exakt lika i tempo och Himalaya fick klara sig utan sällskap idag.
Tur 3:
Efter en trevlig fikarast med mycket folk var det dags för tvååringarna (förutom Dhakota då):
A Ragman, den odöpta franska samt Eye for an Eye var alla tre tillsammans ute på dirttracken tillsammans för första gången. De skötte sig exemplariskt och såg verkligen inte ovana ut, de galopperade på jättefint på ett klassigt vis.
Vi må ha lite för få tvååringar i år med bara fyra stycken så här långt, men oj så fina de är!
Samtidigt reds också Light Treading som gick i friskt tempo som ökades till ännu raskare över upploppet samt Chizhou som höll sig i något lugnare tempo. 
Tur 4:
Stureplan- ensam i mycket raskt tempo.
Australian Open och House in Order- tillsammans i raskt tempo
Power of Attorney och Bright Light- tillsammans i raskt tempo som ökades snäppet mer över upploppet.
Samtidigt som denna tur reds så serverade vi bubbel med lite tilltugg uppe på läktaren för de av våra ägare som var på plats. Det var en spontan grej vi hittade på för att fira banans öppnande och att säsongen är på gång. Supertrevligt i all sin enkelhet får jag säga! Vi bestämde sedan att det måste bli bubbel och firande av saker i större utsträckning framöver, man ska se till att ha roligt och lyfta positiva saker så mycket man kan.
Tur 5 och dagens sista tur:
Att få en hovslagare att dyka upp en lördag är inte det lättaste, men duktiga Erik Engblom kunde komma förbi och få på skon på Mr Tooma Global, vilket jag var oerhört tacksam för. Så nu kunde "Tom" ridas i den här turen istället, oerhört värdefullt att han kunde träna på idag istället för att missa dagens träning helt.
Daxios-ensam i ganska raskt tempo som ökades till full fart över upploppet fast ändå i hand.
Shylock och Mr Tooma Global- tillsammans i mycket raskt tempo.
Otroligt roligt att se alla dessa hästar ute på banan idag och hur fina de såg ut! Man blir oerhört glad över hur bra dagens träning gick och att vi nu har gått in i en ny fas i och med banans öppnande igen.
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg och på måndag är det dags för årets första anmälningar, till den 3e och 7e april!

 

 

Äntligen! Vilken härlig dag! Som vi har väntat på öppningen av dirttracken och idag var det dags. Dirttracken skulle öppna kl 08.00 och vi var ute och värmde upp hästarna runt området i god tid. Kl 7.59 skrittade hästarna ut på banan och vi var faktiskt först ut på banan. De hästar som reds då var Australian Open, Bright Light, Mr Tooma Global och Label Black.
Känslan att se dem komma galopperande över upploppet var fantastisk och då gick de inte ens särskilt raskt. Banan var jättefin och precis lagom på alla sätt.
Just när våra hästar kom ut var det lugnt ute på banan och knappt några hästar syntes till. Det dröjde dock inte många minuter förrän de kom hästar från alla håll skrittande mot banan, det blev full aktivitet väldigt snabbt.
Att solen sken hela dagen gjorde ju inte saken sämre, det är otroligt vilken energi man får och vad lätt allt går när det är sol och vår i luften. Det blev verkligen en sådan positiv och bra dag på alla sätt.
Alla våra turer idag var i mellantempon eller lugnare, men imorgon är det inplanerat en hel del raskare träning.

Imorgon öppnar dirtrackbanan! Det känns lite som reklamen "Triss- plötsligt händer det". Vi har väntat så länge och det var på gång för flera veckor sedan, men så kom minusgrader och snö plötsligt, så där lagom när man fått lite vårkänsla. Sedan dess har det varit en evig seg väntan, så när beskedet om öppningen kom idag vid lunchtid så kändes det nästan overkligt. Oj, vad man har längtat efter detta!
Träningen idag gick bra och efter gårdagens raskare träning så höll vi oss mer åt det lugnare håller eller mellantempon. Jag är glad att vi tränade på igår, då var banan klart bättre än idag (även om den även idag var helt okej).
Nu är vi superladdade för morgondagen, kl 08.00 öppnar banan!

Till vår stora glädje hade ett par minusgrader under natten torkat upp rakbanan och den gick att cantra raskare på. Kändes väldigt välbehövligt för själva träningen och också för att hästarna äntligen skulle få rasta av sig lite mer.
För att vara på säkra sidan ifall banan skulle börja släppa senare på dagen så red vi direkt från kl 6.30 (mockningen klarades av vartefter). Banan höll dock fint hela förmiddagen, troligtvis tack vare att det nog inte är så mycket tjäle kvar i den nu. Jag tror snarare att det var allt regnande som gjorde den så blöt häromdagen och inte tjällossning.
Det var härligt att stå vid sidan av banan och se hästarna svepa förbi, så himla skönt att kunna låta dem sträcka ut lite mer igen! De såg starka och fina ut, jag är verkligen nöjd med dagens intryck av träningen. Dock är det som jag skrivit tidigare betydligt enklare och tydligare att se hur pass redo de är när de kan komma ut på dirttracken igen.
I skrivande stund har vi ännu inte fått besked om dirttrackbanan öppnar imorgon eller inte, längtan är stor att komma dit nu. Det har sagts att det blir öppning i slutet av denna vecka och troligtvis imorgon, så senast fredag annars får vi hoppas. Nu känns det ju också som att våren är på väg på allvar, sol och relativt många plusgrader (som det varit under eftermiddagen) hjälper till att få banan redo för träning. 
Rapport som vanligt imorgon!

Även idag blev det travturer och ska man ha hästar till start första tävlingsdagen så börjar det brådska en del. Det är ju bara drygt två veckor kvar till säsongspremiären och än har inte dirttracken öppnat. Nu är senaste budet att den öppnar på torsdag, många väderomslag den senaste tiden har försenat öppningen en hel del.
När det gäller vintergaloppens vara eller inte vara så tycker jag att just detta är ett ganska viktigt argument. Att låta banan ligga hela vintern och frysa ihop verkar inte fungera så jättebra, det tar en väldig tid innan den är upptinad och redo att tränas på. Våra breddgrader och väder gör att det vore en stor fördel att hålla igång banan även under vinterhalvåret.
Läser man på Svensk Galopps sida (artikeln Rapporter om dirttrackbanan) om de olika alternativen vi har att välja på så tycker jag en sak låter väldigt spännande; att lägga värmeslingor under banan. Det skulle ju vara fantastiskt att ha en sommarbana året om, att slippa lösa och tunga vinterbanor vore en dröm. Kanske kan man även slå på värmen vid enstaka tillfällen under övriga året om det t ex regnat väldigt mycket och man vill torka ur banan? 
Fler fördelar kommer med det här förslaget, vi skulle då göra vårt eget gödselbrännverk vilket är något Svensk Galopp har haft på agendan i många år, redan på Täby Galopp långt innan flytten var det på gång. Det skulle göra att istället för att betala för att få gödseln bortförd så skulle den ge en intäkt. Självklart är det då en investering som måste göras, men över tid skulle det ge ett plus istället för ett minus och dessutom ovärderliga fördelar med en sommarbana året runt. Ett alternativ som är väl värt att utreda närmare! På Svensk Galopps årsmöte den 13 april är det meningen att frågan om vintergaloppen ska tas upp och det finns mycket att diskutera.
I natt ska bli den sista natten på ett tag (väldigt långt tag förhoppningsvis...) med minusgrader och till imorgon borde rakbanorna kunna vara bra. Normalt sett har vi lugn dag på onsdagar, men går det att träna på imorgon så blir det istället en dag med full aktivitet, det gäller att passa på när förutsättningarna är bra!Idag var ingen vanlig dag utan våra rutiner var i lätt oordning. Normalt sett så mockar vi hela stallet direkt på morgonen och har alla morgonrutiner klara tidigt.
Men idag fick det vi ta det lite vartefter och detta pga att Australian Open skulle in en sväng till Mälarkliniken. Han har haft en ståltråd i sin mun (ungefär som en tandställning) i sex veckor sedan han lyckats få lös två tänder och en bit av tandköttet på något märkligt sätt.
Till saken hör att hade det varit en lättlastad häst så hade en person kunnat åka in med honom för det här ganska enkla ingreppet. Dock är han ganska svårlastad i transport, så både jag och Tobias fick åka med och så Kurre som körde också.
Så med lastning och körning dit, vänta tills han var klar och så lastning och körning hem igen, ja då hann det gå ett par timmar.
Jag hatar när det är rörigt och saker inte är klara, ordning och reda är alltid bra tycker jag. Dagar som denna är det dock inte mycket att göra åt, man får jobba på och vid lunch var allt klart som vanligt till slut.
Det gick inte att cantra på banan idag och den stängde helt pga tjällossning. Det blev travturer istället och nu börjar det kännas lite stressat inför tävlingspremiären med träningen. Dock kan ingen rå över vädret och temperaturen, så det är bara att ha is i magen och vänta på bra förutsättningar.
Dirttracken skulle ha öppnat idag, men nytt besked är att de hoppas det blir i slutet av veckan. Vi håller tummarna för det!

Lugn och härlig söndag. Nu dröjer det inte länge innan söndag är tävlingsdag igen och inte särskilt lugn dag alls, det ser vi fram emot!
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Inte helt otippat efter allt regnande så var banan inte bra idag. Den var blöt och geggig och hade ojämna partier där vattnet hade lagt sig i sjöar.
Vi testade med första turen att se om det gick att gå väldigt lugnt på den, men den testrundan gick mest i trav och vi kunde konstatera ganska direkt att det var bättre och säkrare att trava runt området än att ge sig ut på den.
I det här läget när hästarna nu är uppe i kondition så är allt som inte är raskare träning bara underhåll och motion. Idag blev det då travturer med pigga hästar, men jag är i alla fall nöjd med att vi kunnat träna på banan hela veckan med ganska bra förhållanden. Det är inte helt lätt när vinter går till vår och med de väderomslagen som varit den senaste tiden så har banorna ändå klarat sig långt över förväntan.
Det blev en trevlig lördag med mycket folk även om det så klart hade varit ännu roligare om vi kunnat träna på. Nu måste dock dirttracken öppna inom kort, oj vad vi ser fram emot det! Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Inga minusgrader i natt heller, men ändå gick banan faktiskt över förväntan att träna på. Kanske inte bra nog för full fart och vi höll oss i mellantempon, men man hade eventuellt kunnat gå aningen fortare än så. Hästarna såg fina ut och skötte sig utmärkt allihopa.
Under hela förmiddagen småregnade det lite fram och tillbaka och med lite vind också var inte direkt glamourfaktorn skyhög, det var verkligen ruggigt hela dagen.
Nu under eftermiddagen har regnet tilltagit ganska mycket och det ligger vatten överallt runt området, så morgondagens träning känns just nu lite osäker. Jag har planerat in rask träning imorgon, men i skrivande stund känns det mera troligt med travturer. Återkommer naturligtvis med rapport som vanligt!

Imorse var det två-tre plusgrader lite otippat, enligt prognosen skulle det vara ett par minus. Efter all nederbörd som kom igår så insåg jag ganska snabbt att det är stor risk banan inte håller sig bra hela dagen. Den såg i alla fall fin ut på morgonen, men man kunde ändå se att den var rätt mättad på vatten.
Vi lade snabbt om planeringen och gjorde om dagens schema. Normalt sett brukar Fredrik rida ensam kl 6.30 medan övriga mockar stallet. Just idag var det dock ett mycket bättre upplägg att börja rida direkt och få ut hästarna medan banan var bra, allt arbete i stallet fick vänta till sist istället.
Alla ryttare red från första turen och när de kom in med en tur var redan nästa tur intagen från walkern, borstad och förberedd att sadlas. På det sättet gick det undan och vi hann träna nästan alla i raska tempon.
Jag hade lagt de som ändå skulle gå lite lugnare sist, så det gick jättebra med det här upplägget. Till näst sista turen för dagen hade banan hunnit bli betydligt sämre och vi fick ta det lugnare. Men hade vi kört på det vanliga arbetsupplägget och tidsschemat så hade hela fyra turer fått gå lugnt, så vi vann väldigt mycket på detta.
Det är det som är lite svårt just nu med alla väderomslag, det har varit många dagar då det varit bästa förutsättningar för en bana med bra fäste senare på dagen och sämre på morgonen, tvärtom mot idag alltså. Det gäller att vara snabb och ändra planen om det behövs.
Idag har jag nu som utlovat uppdaterat med nya bilder här igen och det är Wolframs toppenfina bilder som gäller, så missa inte dem. Kolla in under fliken Veckans Bilder!

En pyssel och fixdag med massor med saker extra som vi hann med. Manfrisering, tvättning av hönät och skurning av krubbor mm mm. Det är alltid väldigt skönt att få gjort grejer man inte hinner vanligtvis när träningen är första prioritet.
Jag hade ju utlovat nya bilder idag, men det kom en massa annat emellan, men imorgon kommer det istället!

Enligt väderprognosen ska detta ha varit den sista riktigt kalla natten, i alla fall så långt man kan se framåt just nu vilket är tio dagar. Det var närmare nio minusgrader i natt och på morgonen var banan inte helt otippat lös. Vi inledde därför dagen med att de första turerna fick hålla sig i lugnare tempon.
Dock var solen uppe och sken redan tidigt och den värmde ganska snabbt upp banan som då fick väldigt mycket bättre fäste. Så vi började vartefter öka upp tempot på träningen, så klart anpassat efter hur bra banan var. Långsammare farter morgon, som övergick till mellantempon några timmar senare och de tre sista turerna för dagen kunde gå i riktigt bra tempo. 
Jag pratade med ansvarig banpersonal idag om planen för öppnande av dirttracken. De har ju fått vänta ut den här kylan som stoppat upp öppnandet av banan. Nu är det tänkt att banan ska hyvlas torsdag och eventuellt fredag och på måndag ska den kompletteras med lite sand. De trodde att det finns goda möjligheter att den öppnar på tisdag och det vore ju fantastiskt. Imorgon är det tre veckor kvar till första tävlingsdagen, så kan vi i alla fall få två veckors träning på dirttracken så hade det varit väldigt bra och välbehövligt.
Imorgon siktar jag på en ny bilduppdatering här på sidan!

Efter en kall natt med dryga sju minusgrader så var banan åt det något lösare hållet, men ändå ganska okej. Vi höll oss i något lugnare tempon idag och alla hästar var verkligen smidiga och fina, de hade tagit lördagens träning toppenbra. Det känns jätteskönt att de svarar så bra på träningen och går framåt hela tiden, det är en väldigt positiv utveckling just nu på faktiskt alla hästarna.
Det som man mest längtar efter nu är att banan öppnar igen, nu ser det ut som att det bara är en eller två nätter till som är kalla och därefter verkar varmare grader på väg. Kan man hoppas på en öppning inom kort?
Igår var inte någon lugn och återhämtande dag för mig som söndagar annars brukar vara. Istället var det en väldigt tung och sorglig dag när min äldsta hund Molle fick tas bort. Han var också min första hund någonsin och blev dryga 15 år. Djur har en fördel mot människor, att man kan avsluta deras liv om de blivit alltför dåliga så det inte blir ovärdigt. Där har man som ägare ett stort ansvar att ta det här beslutet och det är inte lätt. 
Hos mig har det här varit en förhandling och ett vägande fram och tillbaka under en längre tid. Man får lov att vara gammal och lite skruttig, men var går gränsen? Under helgen blev det dock en klar försämring och jag kände under söndagen att det var dags, hur svårt det än kändes. Jag är så otroligt tacksam att Fredriks flickvän Lina (som ju är veterinär) kunde komma till oss och ordna så han fick somna in hemma. En av de svåraste saker jag varit med om och en enorm ångest innan även fast jag visste att det var rätt. Ni som har husdjur vet hur mycket de betyder och vilket hål i ens hjärta de gör när de inte finns kvar längre. Kom ihåg att värdesätta varje dag tillsammans!

Efter en kallare natt hade banorna frystorkat och det var utmärkta förutsättningar hela dagen glädjande nog. Det blev blandad träning idag, men mest åt det raskare hållet. Varje häst tränas ju individuellt och många av dem har nu kunnat träna på ganska rejält den senaste tiden medan andra behöver få en långsammare ökning av träningen och tar lite mer tid på sig. Jag tycker dock generellt att vi ligger väldigt bra till med träningen så här långt.
Planen för varje häst är klar och de flesta siktar på start under april, vissa i början och andra mer mot slutet av den månaden. Det är ju inte så himla långt kvar till april nu faktiskt och tiden går fort.
Nu längtar man ju bara tills dirttracken öppnar igen, det gäller väl bara att de värsta minusgraderna försvinner först så att temperaturen aldrig är så jättemycket under noll i alla fall. 
Önskar er alla en härlig fortsättning på helgen!

Vid första inspektionen på morgonen idag så såg banan hyfsad ut. Det var inplanerat lugnare träning idag och första turen fick då testa och se hur banan verkade. Den var bra i början av sträckan, men längre ner blev det blötare och geggigare, dock inte värre än att det gick att gå lugnt på den.
Tyvärr blev den fort sämre när graderna steg och redan efter tur 3 för dagen som gick ut kl 8.30 så hade banan släppt rejält. Det blev en travtur till efter det, men de sista turerna ställdes in och de fick motionera i walkern istället.
Blir det extra tid över som det blev idag så får man pyssla och fixa med annat som behövs och vi hann med en hel del bra saker inklusive manfrisering av några av hästarna.
Nu ska det bli kallt i natt så vi hoppas på bra förutsättningar imorgon!
Är nu hemkommen från Friends Arena där vi var och såg genrepet inför Mellofinalen imorgon. Överhuvudtaget var faktiskt alla artister väldigt mycket bättre live och hela finalprogrammet var bra med gästartister och annat. Känslan är att John Lundvik inte bara vinner utan gör det överlägset!

När jag åkte till stallet imorse så kändes det inte som några optimala förutsättningar för en bra bana. Någon plusgrad och regnet smattrade på vindrutan hela vägen till Bro Park. Så då var det roligt att bli glatt överraskad, banan såg mer eller mindre perfekt ut. Det var den antagligen tack vare att det var så pass kallt igår att kylan fanns kvar i marken.
Första turen för dagen var Daxios och Haweswater och efter en första lugn och uppvärmande canter så tyckte ryttarna att banan kändes jättebra hela vägen (det är en sak att den är bra när man själv går ut och går på den, men det kan vara något annat när man rider på den och känner den på ett annat sätt). Andra canterrundan för dem blev då i raskt tempo och båda hästarna såg mycket spänstiga och pigga ut. 
Nästa tur var Australian Open, House in Order och Himalaya och även de gick undan i friskt tempo hela vägen på ett starkt sätt. Dagen fortsatte sedan med att vi tränade på, de allra flesta gick i raskt tempo idag även om det också var några få som gick lite lugnare. 
Så klart tränar inte tvååringarna i alltför snabba tempon än så länge, men tillräckligt bra för att man ska kunna se hur fina de ser ut och vilken bra aktion de har när de galopperar. Är otroligt nöjd med hur fina de ser ut allihop!
Banan höll sig bra hela dagen, men mot slutet av förmiddagen så plattades den ihop lite mer vid harvningarna. Det gjorde att den blev lite mindre djup, men samtidigt lite hårdare under, så både en fördel och en nackdel i mina ögon.
Det känns verkligen bra att vi har kunnat träna på idag och att hästarna var på hugget och såg så bra och starka ut.
Imorgon får vi se om banan är bra igen eller inte, vi får ju ta det dag för dag nu när det slår över till plusgrader igen.

Rejält kallt idag med 11 minusgrader på morgonen. Lugn onsdag med endast travträning, men imorgon är det träning som vanligt igen!

Fin bana även idag och vi kunde träna på i något raskare tempon vilket hästarna gjorde utmärkt. Det var jag väldigt glad för eftersom väderprognosen för resten av veckan inte ser helt stabil ut. Det ska slå över till 11-12 minusgrader imorgon och sedan blir det 4-5 plusgrader och en massa regn både torsdag och fredag. 
Den här Dagboken har den senaste tiden innehållit en väldans massa väderrapporter, men det är liksom verkligheten vi lever i just nu där allt är beroende av plus eller minus.
Vår, sommar och höst så behöver man inte fundera så väldigt mycket på hur många grader det kommer bli under veckan, i alla fall inte för träningens skull. Men just när det slår över till vinter eller när det som nu är på väg mot vår, ja då stirrar jag på den där SMHI-appen flera gånger om dagen. Man har inte lyxen att bara kunna planera in träningen exakt efter eget huvud utan man måste anpassa sig efter förutsättningarna. 
Så det känns i alla fall bra att vi kunnat träna på i mer tempon idag och sedan får vi ta dag för dag resten av veckan. Snart borde det bli vår på riktigt, det närmar sig i alla fall.
Idag var det Semmeldagen (eller rättare sagt Fettisdagen) och då blev det goda semlor till fikat, den här dagen får man ju inte missa! Det blev en trevlig arbetsdag överhuvudtaget och det är en skön känsla att kunna köra hem efter en lång dag och vara nöjd med hästarna och träningen.
Imorgon lär det bli åt det kyligare hållet!

Alltså den här snön, så himla onödigt! Vad hände med våren? Nu ser det på väderprognosen ut som att det ska bli rejält kallt natten till onsdag och därefter ganska många plusgrader både torsdag och fredag. Jag hoppas verkligen att det här är ett kort bakslag även om man ju vet att det nog är lite fram och tillbaka ett tag eftersom vi precis gått in i mars.
Idag var rakbanan fin med bra fäste utan att vara blöt eller så. Problemet på morgonen var att på travbanan (den väg som man rider på till och från rakbanan) var täckt av ganska mycket snö vilket gjorde att de fick snöstyltor. 
Så vi fick helt enkelt vänta in att de fick bort snön där med en hyvel och då blev det betydligt bättre, det var värt väntan. 
Träningen gick utmärkt och det var mestadels mellantempon som gällde. Hästarna skötte sig fint och de som gick extra raskt i lördags hade tagit detta på rätt sätt, vilket så klart var ett bra besked.
Hela arbetsdagen gick bra, men skillnaden mot förra veckan (när solen sken och det var vår i luften) var att med den här snön så går inget lätt. Det är jobbigare att dra kärror och annat, man behöver skotta snö mm, ja det mesta blir svårare. Men det är bara att jobba på och se fram emot bättre väder, förhoppningsvis snart!

Lugn söndag, men helt nöjd är jag inte med den där snön som har börjat falla. Hoppas den försvinner väldigt snart!
Imorgon är det dags för en ny träningsvecka och fullt program som vanligt!

Det blev verkligen en toppenbra dag idag med alla ingredienser som behövs; sol och vår i luften, massor med ägare på plats och raska tempon för många av hästarna. Framför allt så såg de som ökade på väldigt fina ut, vilket så klart är en stor humörhöjare. Det var en härlig helgkänsla hela dagen idag faktiskt och det känns också att säsongen börjar närma sig med stormsteg och att hästarna är på gång.
Ett fåtal av hästarna höll sig i lugnare tempon, sedan var det också många som gick i ganska bra farter och dessutom var det ett antal som ökade på lite extra. Det var så klart mest spännande och intressant att kolla in de hästar som friskade på mest och de gjorde detta mycket bra. Man kan redan nu se vilken fin utveckling många av dem (framför allt då så klart de yngre) har gjort över vintern, precis som vi hoppats och trott på.
Nu längtar vi ju bara ännu mer tills dirttracken öppnar igen och då blir det mer "finlir" på träningen. Nu står jag vid rakbanan och tittar på hästarna och gör en bedömning av hur de ser ut och hur fort det går. När de tränar på stora banan så har man en mycket bättre uppsikt och kan också ta tid och värdera träningen mera exakt. Hur fort gick det och hur lätt gick de i det tempot? Det är det man vill veta och det är väldigt mycket enklare och mer exakt på dirttracken.
Är strålande nöjd med dagen och hela veckans träning och nu tar vi lite helg här med en lugn söndag. Önskar er alla en fortsatt trevlig helg!

Äntligen första mars och nu är även februari avklarad och vad fort den månaden gick! Något kallare grader de senaste dagarna, men trots det är det ändå vår i luften och inte vinter faktiskt.
Vid en första inspektion imorse såg banan okej ut, dock fanns en hel del större klumpar i banan vilket man absolut vill undvika att trampa på. De kan inte alltid ses utan ligger strax under ytan. Vi ansåg att det gick att cantra, men att det var en dum risk att träna på raskare. Därför blev det en tempomässigt lugnare träningsdag och hästarna skötte sig jättebra.
Nu lär de vara laddade till imorgon då vi hoppas kunna träna i friskare tempon med flertalet av hästarna.
Som jag utlovade igår så har jag idag uppdaterat med nya bilder och det blev en smärre bildbomb med en väldans massa superfina bilder som duktiga Wolfram har tagit. Missa inte dem, de finns nu upplagda under fliken Veckans Bilder!

Idag var det första gången på länge som banorna inte var helt bra. Nu har man blivit van (och lite bortskämd) med att de är fina varje dag, så det var nästan förvånande faktiskt. Jag tycker vädret var likadant som tidigare med en något kyligare morgon, men det var ändå en klar skillnad på banan. Den var blöt på mitten och det var mycket väta i den vilket gjorde den ganska djup. Den gick absolut att cantra på vilket vi också gjorde med samtliga hästar, men bara lugnt. Så det var pigga och aningens missnöjda hästar som kom tillbaka efter varje tur, de hade velat galoppera på betydligt mer än de fick.
Idag var Malva tillbaka i stallet igen efter två veckors praktik i England, Newmarket. Hon verkade väldigt nöjd och har haft det jättebra där. Det är ju väldigt utvecklande och även spännande att få åka iväg utomlands och rida helt nya hästar, att klara sig själv i en helt ny miljö. Så den här resan var säkerligen mycket nyttig för henne. Vi är i alla fall väldigt glada över att hon nu är tillbaka igen!
Vår duktiga fotograf Wolfram har varit en hel del i stallet och tagit en väldans massa fina träningsbilder, så imorgon planerar jag för en ny bilduppdatering här på sidan!

Onsdag åt det lugnare hållet med endast lite lugnare träning och de flesta hade en träningsfri dag med walker och hage. Imorgon är det full fart på träningen igen!

Även idag var banan toppenfin och höll sig i bra skick från tidig morgon till lunch utan problem. Jag tror att just Bro Park har ett litet eget klimat, det var plusgrader överallt hela vägen hemifrån mitt hus (jag hinner passera ganska många områden på vägen) till innanför grindarna till banområdet och där var det någon minusgrad. Dock steg graderna fort under morgonen och så hade vi också en härlig sol som lyste hela dagen. 
Som det är just nu så tinar det en hel del varje dag på dagarna när det är varmt, för att sedan gå ner lite under noll på natten. På det viset håller sig banan bra samtidigt som tiningsprocessen pågår. Nu är ju mer eller mindre all snö och is borta och vägarna är ganska upptorkade och fina.
Det är verkligen vår i luften och vi kunde idag öppna alla fönster till boxarna. Så härligt att se alla hästar stå och titta ut, det är verkligen något de uppskattar och trivs med.
Dagens träning gick toppenbra, vi tränar på i bra tempon i stort sett varenda dag nu även om vi ännu inte är uppe i full fart så klart. Träningen har snabbt gått in i en ny fas, vi har ju gjort en rejäl grund och uppbyggnadsträning under vintern och nu är det dags att ta upp det ett snäpp vilket så klart känns väldigt roligt.
Imorgon om fem veckor är det årspremiär för tävlingarna, tiden går fort nu!

Så börjar en ny träningsvecka och på förhand var det lite osäkert hur banan skulle ha klarat plusgraderna, var den fortfarande bra? Inga problem alls, den höll ihop jättefint men visst märktes under dagen att det blev mer och mer fukt i den. Några gånger tidigare har den vid varmare väder varit okej på morgonen, men sedan börjat släppa framåt lunch. Idag höll den sig bra hela dagen trots att solen sken, så jag antar att mycket av tjälningsprocessen redan är klar. Dock kan man nog förvänta sig att en del kvarstår och att det kommer bli dagar då den inte går att träna på.
Jag pratade idag med en ansvarig ur banpersonalen om när dirttracken kan öppna, nu när det är varmare så känns det ju klart aktuellt. På måndag är det beställt en hyvel som ska jämna upp hela banan och se tilll att allt är i ordning innan de jobbar mer med den. Det jobbet tar en hel dag, men därefter återstår inte mycket annat än en del körning, så den borde absolut kunna öppna någon gång under nästa vecka, vilket vore fantastiskt!
Dagens träning gick jättebra och hästarna galopperade på i variende raska tempon, idag tror jag att Stureplan var den som gick fortast och han bara utstrålar klass.
Nu hoppas vi att banan håller sig bra även imorgon!

Lugn söndag och vi laddar för en ny vecka!

I väntan på att påbörja eftermiddagsarbetet så kommer här dagens uppdatering! Det har verkligen varit en intensiv arbetsvecka med mycket att göra, men också härligt att vi har kunnat träna på från och med i torsdags. Även idag var banan utmärkt och vi kunde då alltså få ännu en dag med träning i raskare tempon vilket gick jättebra. Man vet ju att det kommer bli dagar då det inte går att träna på när den sista tjälen och snön ska smälta undan, så jag tycker att vi har ganska goda marginaler just nu på träningen och ligger bra till rent tidsmässigt med vårt schema för träningen.
Det blev en sådan där mysig lördag med mycket folk hela dagen och trevlig stämning, den perfekta avslutningen på arbetsveckan. Vi var många i stallet redan från morgonen och Wolfram dök upp med kameran redan till första turen kl 6.30 vilket var skoj. Därefter anlände en hel del ägare vartefter under förmiddagen och några var kvar ända till lunch. Det är verkligen extra trevligt när vi är många.
Efter lunchfodring blev det en längre hundpromenad runt området inklusive ett varv inne på tävlingsbanan. Dirttracken ser verkligen lovande ut och borde kunna öppna snart och oj, vad jag ser fram emot det!
Ni som följer sidan här vet nog att jag är en Mello-fantast och ikväll är det sista deltävlingen och här kommer den som jag tror blir slutsegraren i finalen, John Lundvik. Vi får se om jag tycker det när jag väl hör och ser framträdandet, men känslan är att detta blir vinnaren. Trevlig helg till er alla!

Imorse var det på förhand aviserat om kyla, men var det tvunget att landa på hela 11 minusgrader? Ett rejält bakslag för våren, men faktiskt så steg graderna väldigt raskt och dessutom lyste solen hela förmiddagen. Det blev så pass varmt av solen framåt lunch att det blev årspremiär för att öppna fönsterna idag, så härligt att se hur mysigt hästarna tyckte det var att titta ut! Vi stängde igen till kvällen så klart, men förhoppningsvis dröjer det inga evigheter innan fönsterna kan vara öppna dygnet runt.
Även idag var banan bra trots den rejäla morgonkylan och hästarna kunde träna på. Både igår och idag har alla tränat i ett gott tempo, men ett par har gått snäppet fortare. Igår gick Mr Tooma Global och Bright Light fortast, idag var det Approach och Kew Bridge som hade lite högre fart än övriga. 
Jag måste återigen säga att det är så inspirerande och roligt när hästarna nu börjar träna på mer, det är som lägga i en högre växel. 
Nu blir det plusgrader framöver ser det ut som, men eftersom det var så pass kallt imorse så bör banan hålla kylan även till imorgon och vara bra, i skrivande stund ligger dessutom graderna strax under nollan. Så förhoppningsvis kan vi träna på även imorgon, återkommer då med en rapport som vanligt.

Vilken härlig träningsdag! Efter en natt med ett par minusgrader var banorna upptorkade och fina, inga isklumpar i (bra jobb av nattpersonalen!) och helt enkelt som man önskade att de skulle vara.
Detta innebar att vi kunde cantra på i bättre tempon idag vilket både vi och hästarna har längtat efter. Så skönt att kunna få rasta av dem lite mer och det märktes också hur avslappnade och nöjda de var efter träningen, det här var välbehövligt!
Roligt också att få se dem länga ut på steget lite mera även om vi inte gick superfort på något sätt.
Även imorgon ska det bli några minusgrader så jag räknar med att vi kan träna på även då. 

Lugn onsdag med endast lite ridning, de flesta av hästarna var lediga idag som ofta på just onsdagar.
Som utlovat har jag idag uppdaterat med nya bilder och det är i alla fall några klassiga Wolfram-bilder med (i övrigt får ni hålla tillgodo med mina mindre spännande mobilbilder...). Kolla in bilderna under fliken Veckans Bilder!
I natt väntas några minusgrader så det borde bli bra banförutsättningar imorgon tycker jag!

Efter ännu en natt med plusgrader så var det ingen stor överraskning att rakbanorna var oridbara idag. Vid inspektion tidig morgon såg man redan på håll att det var vatten och gegga på banorna. Jag testade att ta ett steg ut på banan, men var snabbt ute igen. Det var djupt och gick ner i botten, tjällossningen är verkligen i full gång!
Det tog inte så lång tid innan vi fick meddelande om att banorna var stängda och banpersonal var ute under förmiddagen och grävde öppningar på sidorna där vattnet kan rinna ut.
Så som ni förstår blev det istället travturer idag, även idag var det hela sju turer som skulle ridas. Samtliga turer gick bra, men det här är mer motion än träning, ett sätt att hålla igång dem tills vi kan träna på igen vilket bör bli från och med torsdag enligt väderprognosen.
Dirttracken gör enorma framsteg för varje dag, där har det gått blixtsnabbt framåt. I snitt har jag den senaste tiden kollat den varannan dag och varje gång har det varit väldigt stor skillnad mot gången innan. Nu är all is och snö helt borta (banan har legat under ett tjockt snö och istäcke hela vintern) och själva sanden är nu upptinad ca 8-10 centimeter. Under det så känner man tjälen, där är det stenhårt än så länge men det lär tina upp även där ganska snabbt. Med tanke på hur fort det går så borde det faktiskt inte dröja så länge innan banan kan öppna för träning igen. Torsdag och fredag ska det bli några minusgrader, därefter ser det ut att bara vara plusgrader och då lär banan kunna vara redo inom kort.
Jag skrev ju igår att jag siktade på bilduppdatering idag, men lite mer jobb återstår med att sammanställa bilderna, så detta blir klart under morgondagen istället. 

Jag inser nu när jag skriver dagens datum att det nästan gått tre veckor av februari redan, vad tiden flög fram! Jag tyckte det var som igår jag gladde mig åt att januari var slut och nu är det bara tio dagar kvar av februari, känns härligt så klart. Som ni nog märker är längtan stor till våren och tills tävlingarna börjar igen, tror hela stallet verkligen ser fram emot det. 
Att hela den här processen med tjällossning och smältande av snö och is är igång redan nu är fantastiskt och det även om det skulle bli något bakslag (förhoppningsvis i så fall av det mindre slaget...) så är ju liksom mycket av det "jobbet" gjort då, varje dag smälter det undan massor. 
Efter en kallare dag igår så var banan ganska okej imorse, men inte så det gick att gå raskare. Man fick hålla sig i lite lugnare tempo eftersom det var blött på vissa punkter.
Vi hade en minst sagt fullspäckad dag med sju turer, mockning, hovslagare på plats mm. Måste säga att det gick strålande bra, men så klart blev det en intensiv dag.
Efter fyra turer började banan släppa mer och mer, tur fem cantrade en gång (normalt sett cantrar vi två vändor) och tog istället ett travvarv runt området istället för den andra cantern. De två sista turerna för dagen fick nöja sig med travarbete, då var banan väldigt blöt, geggig och började också bli ojämn. 
I slutet av veckan ska det bli två dagar med några minusgrader på nätterna, då bör det bli bra förutsättningar för att kunna träna på lite mer. Tills dess får vi hålla oss i lugnare tempo och sjunker det inte under nollan i natt så blir det troligtvis travarbete imorgon.
Det är hög tid för nya bilder här på hemsidan, tills tävlingarna drar igång igen så blir det längre mellan uppdateringarna. Jag siktar på en ny uppdatering med bilder imorgon!

Lugn söndag och allt väl med hästarna. Nu laddar vi för en ny träningsvecka!

Plusgrader hemma imorse och plusgrader precis överallt på vägen ut till Bro, men precis innanför grindarna till banan, där var det minusgrader. Har Bro Park en helt egen liten väderzon eller...? Fruset överallt inne på området förutom... ja, vad tror ni? Javisst, förutom just banan som var helt vattenfylld fortfarande. Jämfört med igår så kändes banan ojämnare och djupare, tiningsprocessen har helt klart gått en bra bit framåt på ett dygn.
Första turerna travade vi runt området och det var pigga hästar som nog gärna hade velat galoppera av sig lite mer. Efter tredje turen var jag ute och pratade med banpersonalen som jobbade med att göra rännilar där vattnet från banan kunde rinna ut. Vid harvning precis innan så hade avslutningen av rakbanan (som är en större volt) varit i så pass okej skick att man nog kunde jobba hästarna i trav där. Absolut värt att testa och de tre sista turerna reds där istället och det gick jättebra. Dock blev det geggigare och geggigare desto mer solen sken och värmde, men det blev ändå en bra och nyttig övning att rida där och hästarna jobbade sig fint.
Vilken skillnad det blir för ens eget humör och energinivå när det känns som vår med skinande sol och mer värme än på många månader, då känns allt så lätt och enkelt!
Efter förmiddagsarbetet var avslutat gick vi på promenad med hundarna och idag var det hela åtta hundar som var med, en hel skock. Vi gick till stora banan och tog ett varv runt gräsbanan och det är otroligt hur mycket dirttracken har tinat på bara ett par dagar. Senast vi gick där så tyckte jag att det smält mycket, men nu var det bara väldigt lite is kvar i kanterna och själva dirttracken hade tinat en hel del. Fortsätter vädret så här så borde banan kunna öppna inom kort faktiskt, det vore fantastiskt!
Ha nu en fortsatt fin helg i solen!

Om banan höll bra igår, vilket den verkligen gjorde, så var det helt annorlunda idag. Redan från morgonen när jag gick ut för en första inspektion i mörkret så var det ingen tvekan om att den hade släppt rejält. Det var vatten på hela ytlagret och det gick rätt ner igenom till botten där alltså själva tjälen sitter. Otroligt vilken scenförändring mot gårdagen!
Det känns väldigt skönt att vi ändå cantrade på lite med hästarna igår, tittar man på väderprognosen så dröjer det nog några dagar innan det fungerar att träna på raskare igen.
Om jag jämför hur det såg ut på stallplan på morgonen jämfört med kvällen idag så har det bara under denna dag smält massor, när jag åkte hem var det vatten nästan överallt.
Nu får man ju som bekant inte välja väder, men bäst nu hade nog varit om det bara höll sig på plus hela tiden så den här processen får fart. Varje gång det fryser så stoppas det ju upp, å andra sidan får man en bra bana då så det finns fördelar och nackdelar med båda.
Återkommer som vanligt med en rapport om lördagens träning, så får vi se om det bara blir trav eller om vi kan få galoppera lite också.

Idag var det en härlig dag! Det var första dagen vi cantrade på i mera tempo och även om det inte gick jättefort så var det en stor skillnad mot de lugna och uppbyggande tempon vi gått i hela vintern. Roligt att få se hästarna galoppera på lite mer med en annan steglängd och det var nog väldigt skönt för dem med, jag tror de har längtat mycket efter att få öka på.
Mellantempo var i stort sett det man kan säga att de gick i och de såg väldigt fina och peppade ut. Kändes ännu mer som att våren är på gång nu när träningen går in i ett nytt skede!
Det var ett par minusgrader på morgonen som övergick till plus, men banan höll sig utmärkt hela dagen. Däremot var den ganska geggig framåt kvällen och det vill nog till att graderna kryper under nollan en stund i natt om det ska vara ridbart imorgon.
Mest hoppas jag faktiskt på att det blev bara plusgrader nu, även om det då inte skulle vara ridbara banor på några dagar så skulle allt smälta undan rätt fort och att det sedan är sommarbanor som gäller. Vi avslutade dagen med en hundpromenad med baninspektion samtidigt och det har försvunnit massor med is och snö från dirttracken, så blir det lite varmt nu så går nog den tiningsprocessen ganska fort. Ser såå fram emot att få träna där igen!

Lugn onsdag med tid för extrapyssel och fix. Onsdagar är just en sådan dag när man hinner med allt extrajobb som behöver göras regelbundet. Dock fungerar det ju bara så nu när det inte är tävlingar, när säsongen drar igång kommer det vara en dag med full fart istället och förberedelser inför lopp.
Galoppen kommer ju tävla varje onsdag och söndag och även om det inte är tävlingar på hemmaplan varje vecka så är det ofta i alla fall (och dessutom en del resande till andra banor).
Imorgon är det träning som vanligt!

Som väntat var det ett par minusgrader imorse och vips så hade banan torkat upp! Så klart med hjälp av körning under natten när den börjar frysa och även tidig morgon var traktorn igång och underhöll banan. 
Skönt att kunna cantra alla hästar idag och det tyckte de med. Flera av hästarna studsade fram första biten ute på banan, glada att få galoppera av sig lite.
Hela arbetsdagen flöt på utmärkt och hästarna såg fina ut. Roligt också att de inte bara ser bra ut när de galopperar utan även i kroppen. De yngre hästarna har vuxit och utvecklats en hel del och överlag ser hästarna musklade och starka ut, när man ställer upp dem och tittar på dem så ser de mycket bra ut.
Vår chiropraktor var på plats idag och jobbade med några av hästarna. Det är bra nu inför säsongen att se till att det inte finns några låsningar eller småproblem som kan störa, att de är hundra procent i kroppen.
Det blev sammanfattningsvis en bra dag som bara blev bättre när solen för andra dagen i rad började skina, det är vi inte så bortskämda med.
Arbetet med planering inför säsongen fortsätter (gällande storlopp och datum för de första loppen för varje häst) och imorgon tror jag att det arbetet kan vara klart.

Det kan väl inte bli vår redan i februari? Det kändes faktiskt så idag. 4-5 plusgrader har det varit hela helgen och det har smält undan enormt mycket, så himla skönt! 
Det var nästan så man undrade vad det var för lampa som lyste plötsligt, det var ju evigheter sedan vi såg solen men idag sken den halva förmiddagen och gav lite extra känsla av vår.
Vi fick ett sms redan igår att banan var stängd pga tjällossning, det brukar ju sällan hända så här tidigt. Hela dagen idag har traktorer kört på rakbanorna och jobbat med dem, jämnat och fixat. Som jag tidigare skrivit så är det massor med snö och is som ska smälta bort och banorna har varit ganska krävande pga all snö, det blir ju så mycket material och ganska djupt. Så det känns jättebra att få bort en hel del av detta i alla fall. 
Nu verkar det som att det ska vara några minusgrader på nätterna och plus på dagarna, det är ju ganska perfekt. Det betyder att det hinner smälta en del på dagarna och så torka upp under nätterna så det går att träna på banan.
Idag blev det travturer för hela slanten och hästarna var väldigt pigga, de hade behövt galoppera av sig lite.
I lördags vaccinerade vi ganska många hästar, så idag var det lite färre antal turer (man ska alltid ta det lugnt med hästarna i ett par dagar efter vaccination). Det här var inte planerat, men häromdagen kom det ut på Svensk Galopps sida en rekommendation att alla hästar som inte vaccinerats inom sex månader borde få en vaccination omgående (normalt görs det en gång om året efter grundskyddet är klart). Rekommendationen kom för att just nu härjar hästinfluensa i England där de har ställt in alla galopptävlingar och även i Sverige har det ju varit en hel del. Med tanke på att det varit mycket virus och annat så får man vara extra försiktig och noggrann om man är i flera stall, det är ju jätteviktigt att begränsa smittorisker så mycket det går.
Imorgon hoppas vi det går att cantra på banan igen!

Lugn härlig söndag och ledigt för både ordinarie personal och hästar. Nu laddar vi för en ny träningsvecka!

En del regn idag, det småduggade till och från under i stort sett hela dagen med lite kortare uppehåll och plusgraderna hänger kvar. Redan på förhand var det alltså en del frågetecken kring hur banan skulle ha klarat vädret. 
Fredrik, som fortfarande är jetlaggad sedan sin semester, var återigen på plats tidigt och red första turen ensam kl 6.30 (under den tiden mockar vi och gör klart stallet), han och Haweswater var ute och testade banan. Den var lite geggig och hade en del mindre ojämnheter som jag inte direkt gillade även om det kanske inte var någon riktig fara.
Min plan blev att avvakta till första harvningen 7.30 och kontrollera banan igen innan nästa tur reds. Efter nästa harvning kändes banan klart jämnare när man gick på den, men också klart blötare. Att inspektera den till fots som jag gör är en sak, men det är först när man rider på den som man fullt ut kan känna om den är okej eller inte. 
Så nästa tur skickades ut och det var Space Dragon (med Maria Neil), Himalaya (med Fredrik), Light Treading (med Tobias) och High Max (med Amanda). Normalt sett travar de först och går sedan en canter på rakbanan, travar tillbaka och därefter ytterligare en canter. När de kom travande tillbaka efter första canterrundan var ingen särskilt imponerad över banan, den var alltför blöt och geggig. Jag inspekterar i stort sett alltid ganska i början av bansträckningen, vilket är nära vårt stall och där tyckte de att den var okej, men längre ner hade den börjat släppa mer och mer.
Vi tog då beslutet att de fick trava en runda till istället för ytterligare en canter. Övriga turer för dagen reds runt området som var sandat och det var trav som gällde. Banan har ändå klarat väderomslaget bra denna vecka fram till idag, men man får tänka på att det är mycket snö och is i den som ska smälta bort.
Klockan tolv lämnade jag stallet för det här mötet som hölls uppe på restaurangen i läktarbyggnaden och redan när jag kom körande med bilen så var det lätt att se att intresset för mötet var minst sagt stort, det var verkligen parkerade bilar precis överallt. Det finns säkert någon mer exakt siffra på hur många som var där, men jag gissar på att det inte var så himla långt ifrån 100-talet personer. Det är väldigt glädjande att så här många tar sig tid en lördag, det visar ju att det finns ett stort engagemang. 
Mötet var satt till att hålla på i två timmar, men tog närmare 2,5 timme. Det var VD Fredrik Reuterskiöld som svarade på frågor som var inskickade i förväg och det uppkom också en hel del frågor runt dessa.
Mycket bra moderator var Louis De Geer, han upprättade vilken ordning folk fick fråga, han såg till att det inte blev för långrandigt och han satte stopp när det kändes som att ämnet var uttömt och klart. Han var lugn men bestämd och det gjorde att det blev ett bra upplägg på mötet så enligt mitt tycke var han ovärderlig för att det här skulle bli bra.
Det var många intressanta och viktiga saker som togs upp, skulle jag redovisa allt här så skulle det nog bli lite väl långt... Stockholms Galoppsällskap kommer ut med någon mer detaljerad rapport sedan, det fanns också en hel del frågor som var inskickade och som inte kom med på mötet, de skulle skriftligt besvaras efteråt och publiceras.
Min åsikt är att mötet på det hela taget var mycket bra och att information är något Svensk Galopp behöver förbättra, detta var ett första steg i rätt riktning. Någon föreslog en typ av Nyhetsbrev varannan vecka vilket jag tycker skulle vara en utmärkt idé. Kommmunikation och information är viktigt för att undvika onödiga spekulationer och konspirationsteorier samt kan bidra till en ökad förståelse.
Frågan som inledde mötet var Vintergaloppen, om banan fungerar för det vilket den enligt VD inte gör. Det gav ju inte en toppenstart direkt, här tror jag många med rätta blev upprörda.
För mig känns inte frågan utredd än, enligt banbyggaren är inte banan gjord för att saltas på för då skulle det varit grövre sand och en mycket mindre dosering i svängarna. Det borde utredas betydligt mer, stämmer verkligen detta och i så fall vem beställde då hur banan skulle läggas? Man kan inte bara acceptera att en person säger så utan då får man ta in fler experter som kontrollerar banan och kommer med utlåtanden. Detta bör göras så snabbt som möjligt för att ha ett bra beslutsunderlag för hur tävlande på vintern framöver ska gå till. 
Efter det blev det ändå många bra nyheter om saker som är på gång, bl a den hinderbana som byggs på innerplan som då kommer bli en gräsbana som vi kommer kunna använda för träning. Den banan kommer vara ett mycket starkt komplement för oss tränare att kunna preparera hästar till lopp på en skonsam och mer sviktande gräsbana. Jag tror det hade varit svårt för de flesta att acceptera att det läggs så pass mycket pengar på en hinderbana när det knappt finns några hinderhästar, men blir det också en träningsbana så kan det vända opinionen från minus till plus.
Överhuvudtaget blev det ett bra möte där många nog fick en helt annan insikt i hur det fungerar och att det finns många nya spännande saker som kommer inom kort.
Jag tror det var oerhört viktigt och positivt att avhålla det här mötet och de jag pratade med efteråt tyckte detsamma. Sedan finns det alltid enskilda frågor man inte är nöjd med, men på det hela taget tror jag det här var väldigt nyttigt och bra. 
Önskar nu alla en fortsatt trevlig helg!

 

 

En något lugnare dag idag och det tack vare att Elin (Rödjare) ville komma och rida lite turer idag. Trevligt att ha henne på besök, det var ett tag sedan! Så då blev det färre men större turer idag och dagen flöt på utmärkt. 
Lite oroliga var vi för om banan skulle hålla efter en natt med plusgrader och enormt mycket smältande snö (nästan så man får lite vårfeeling...), men den fungerade bra. Det blev mera fukt i banan (det är ju säkerligen en hel del snö som harvats ner i den och som ska smälta bort) och den blev lite tyngre men med bra fäste i.
Hästarna tränar på fint, fortfarande i lugna tempon och det håller vi oss i ett litet tag till. 
Idag kom propostionerna ut till april och maj och även storloppspropositionerna. Än så länge bara på nätet, men nu kan man ju börjar planera upp säsongen mer i detalj och det är ju roligt att börja se framåt mot våren och tävlingar. Det blir lite mer verkligt liksom när nu loppen finns publicerade, så himla länge till dröjer det faktiskt inte.
Imorgon är det träning som vanligt på morgonen och kl 12  har Svensk Galopp tillsammans med Stockholms Galoppsällskap ett intressant informations/frågemöte som jag tänkte gå på. Hoppas det blir ett bra möte, kommunikation är viktigt och behövs för att skapa förståelse. Rapport från mötet kommer imorgon!

I väntan på att börja med eftermiddagsarbetet så kör jag idag en tidig uppdatering här på sidan.
Det har ju varit mycket vädergnäll från min sida den senaste tiden, men om jag får säga det själv så är jag lite ursäktad med tanke på hur extremt det har varit den senaste tiden. I måndags 20 minusgrader, tisdag plusgrader, onsdag 14 minus och idag var det plus igen... Inte måttligt med temperaturomslag, men nu håller jag tummarna för att det fortsätter ligga en bit över nollan så alla de här snömassorna åtminstone börjar smälta bort. Idag har det rasslat på taken stup i kvarten när stora sjok med snö rasar ner, bort med det bara tycker jag som inte gillar vinter och snö.
Det är nu så bra plogat överallt att det fungerar att rida även i plusgrader, det finns inte så mycket snö på ridvägarna att det är någon större fara. Lite styltor blev det i näst sista turen, men inte mycket alls och vi kunde genomföra samtliga turer utan problem.
Det är mycket att rida nu när alla hästar ska förberedas inför säsongen, när tävlingarna är igång igen så är det alltid några som har startat och som då har några dagar ledigt, men fram tills dess är det intensivt arbete som gäller. 
Fredrik fick prova A Ragman idag och det var premiär för honom att rida årets tvååringar. Det är alltid roligt att höra vad han tycker och han gillade "Ragge" mycket, han kommer få prova de övriga också vartefter det passar in i schemat. Det är ju annars Tobias som har ridit in samtliga åringar och är den som har ridit dem mest, han gör ett fantastiskt jobb med unghästarna!
Apropå Fredrik så har han inte helt ställt om sig på tiden än sedan semestern (det är 11 timmars tidsskillnad till Hawaii). Planen var att han skulle rida första turen kl 7.30 idag, men redan kl 4.50 skickade han sms och frågade om han inte kunde få komma en timme tidigare eftersom han var så himla pigg! Det finns ändå fördelar med jetlag... ;)
Imorgon tränar vi vidare!

Igår utlovade jag lite uttalande om de nyheter som kom ut på Svensk Galopps sida igår, hittas här:
https://www.svenskgalopp.se/artikel?cid=1.740244&defaultMenuId=true
Naturligtvis tycker jag detta är väldigt goda nyheter! Fullmäktige bestämde i höstas att Tävlingskommittén (som jag är med i) skulle gå igenom prispengarna och det som var direktivet var att höja prispengarna i vardagsgaloppen. Detta har vi lagt ganska många timmar på, bl a en hel söndag tillbringades på Arlanda där vi jobbade med en ordentlig genomgång och beräkningar. Sedan är det ju styrelsen i Svensk Galopp som tar det slutgiltiga beslutet och det här nya söndagsloppet är ett förslag som kommer från dem.
Nu höjs prispengarna en bit i alla handicapklasser vilket är en väldigt viktigt och positiv signal tycker jag. 
Så finns då dessutom det här nya loppet och det rids varje söndag och är i klassen -10. Alla hästar kommer inte in här, men visst ligger det lite lagom i mitten vilket gör att i alla fall många kan vara med. Förstapris är hela 60 000 kr vilket är väldigt högt för den här klassen som är mitt emellan brons och silver. Har man dessutom en svenskfödd häst som är tre eller fyra år så blir ju förstapriset hela 84 000 kr! Så här finns verkligen möjligheter att en helt vanlig häst i mellanklassen kan gå rejält plus med lite tur.
Galoppen har så pass bra ekonomi att detta kan göras vilket är mycket glädjande och det känns som en allmänt stor satsning detta år med flera större förändringar. Som ni kan läsa i artikeln kommer både ett nytt positioneringssystem och en ny sida med tips till alla lopp. Båda dessa nyheter är ju i första hand en service till spelare och spel är vi ju beroende av för att ha råd och för att kunna växa. Ska man få fler personer att upptäcka galoppen så är just information det absolut viktigaste och det här låter som två bra redskap för bättre service till de som ska spela och följa tävlingarna.
Denna vecka är det utlovat att propositionerna för april och maj ska publiceras och även storloppspropositionerna. Visst får man en liten försmak av våren när allt sånt här är på gång nu? Det är en spännande säsong som ligger framför oss!

Vilka galna väderomslag det är just nu! Igår var det 20 minusgrader, redan imorse vid 5-tiden var det nästan plusgrader, låg och pendlade runt nollan för att sedan stiga mer under dagen. 
Det kändes lite osäkert om det skulle bli styltor i hovarna, men på morgonen fungerade det bra ändå. Det blev inga stora styltor och de släppte på en gång så det var ingen fara alls. Dock blev det lite värre framåt lunch när graderna kröp uppåt och vi fick inställa de sista turerna men som tur var hann vi rida nästan alla innan förutsättningarna var för osäkra.
Verkligen besvärligt just nu med väderförutsättningarna, men det gäller att ha is i magen och bara rida när det är säkert och bra underlag. Skönt i alla fall att vi kunde träna nästan allihop idag och hästarna var pigga och glada, bl a Approach studsade fram av glädje ute på rakbanan.
Idag var Fredrik tillbaka igen, brunbränd och väldigt nöjd med en fantastisk semester på Hawaii som han rekommenderade varmt. Det är elva timmars tidsskillnad så igår när de kom hem efter en väldigt lång hemresa med förseningar så var han mycket trött. Strongt ändå att ta sig upp tidig morgon idag och komma och rida hela dagen, jetlag och sömnbrist är inga enkla förutsättningar. 
Igår kom ju Svensk Galopp ut med nyheter angående prispengar, nytt lopp samt lite andra positiva nyheter. Imorgon går jag in lite närmare på detta här på sidan, så på återhörande då!

20 minusgrader på morgonen och så massa snö på det, inte de roligaste förutsättningarna. För egen del blev det en minst sagt annorlunda dag... Startade upp bilen och fick bort snön på och runt, men vad hjälpte det. Trots att jag skulle backa i nerförsbacke som ju borde vara rätt enkelt så fastnade bilen efter ett par meter. Där satt den, ohjälpligt fast och framhjulen bara snurrade varje gång jag försökte köra. Efter en timmes försök gav jag upp och insåg att ut kommer jag inte. Då stod bilen precis mitt i grinden till huset, den blockerade uppfarten och grinden gick inte heller att stänga, den kunde ha stått bättre...
På eftermiddagen åt kvällshållet kom vår otroligt snälla granne med en traktor och hjälpte till att få loss bilen, men inte bara det. Han plogade och sandade uppfarten också, allt förvandlades från kaos till ordning och reda. Jag är så otroligt tacksam, utan hans hjälp hade väl bilen stått där till våren typ... 
Så imorgon ska det förhoppningsvis fungera att ta sig ut igen!
I stallet gick det relativt bra trots kylan, men när det är så kallt och dessutom massor med snö så blir allt väldigt tungjobbat.
Idag landade Fredrik och Lina i Sverige igen efter två veckor på Hawaii, imorgon är Fredrik tillbaka i stallet igen!

Vilket kaosväder! Sedan den här sommaren som var rekordvarm och man kände att det inte riktigt är som det brukar vara så sa jag att antingen blir vintern extremt varm eller extremt kall. Det började ju bra med plusgrader långt in i december, men den senaste tiden har det inte varit lika fantastiskt (om man nu inte älskar snö och kyla vill säga...).
Söndagar jobbar Maria (Neil) och idag var det tillsammans med Sofia. Maria ringde mig klockan 6 och talade om att hon inte kom ut med bilen, hon hade jobbat en bra stund på att ta ut. Den enda lösningen jag såg då var att ta en taxi, men det var över en timmes väntetid på det. Medan hon väntade fortsatte hon skotta och tog sig faktiskt till slut ut, så något försenat kunde arbetet inledas. Sofia, som åkte kommunalt klarade det lättare men även där var det en del förseningar.
Därefter gick arbetsdagen bra, men det är ju inte lite snö som har fallit och allt blir tungarbetat.
Imorgon ska det bli rejält kallt dessutom, det är ju kanske inte just det man längtar efter just nu. Våren känns en bit bort för tillfället!

Aktuellt

 • Andelar i nya hästar +

  Är du intresserad av att vara med som delägare i en häst? Vi har flera olika möjligheter beroende på vad Du är intresserad av, både större och mindre andelar. Främst satsar vi på köp av yngre hästar med sikte mot de större loppen. Vill du prova på med en mindre andel i en häst som redan är etablerad så har vi även enstaka andelar i äldre starthästar.
  Vill du veta mer om vårt upplägg så kan du också läsa här på sidan under Bli Hästägare.

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1