Dagbok

Stallets dagbok

Tyvärr inga tävlingar idag heller. Jag jobbade i tv-studion och eftersom vi ändå inte skulle ha haft några starthästar så har jag inte själv inspekterat banan och kan komma med några säkra uttalanden om hur bra den var. Verkar dock som att den var hyfsat bra till största delen, men invändigt i sista sväng var den enligt uppgift ojämn och bar inte ordentligt. 
Det betyder att det då går utmärkt att rida på den i träning när man kan hålla utvändigt, men i lopp fungerar inte detta. Tyvärr är det så att det hjälper inte om banan är perfekt till 98 procent ifall det finns en liten plätt som är undermålig.
Det är självklart väldigt trist när tävlingar ställs in, men säkerheten för hästarna går alltid först. Det är tråkigt för de som rest till banan och så får de vända hem igen. Dilemmat där är att man så klart vill göra allt för att avhålla tävlingar och jobbar med banan hela tiden in i det sista. Hade loppen inställts igår och banan varit bra idag så hade det blivit kritik för det. Svårt att vinna i de här lägena, det blir lätt fel hur man än väljer att göra.
Vill i alla fall säga att jag med säkerhet vet att banmästare Johan Lindberg har jobbat stenhårt hela helgen med att försöka få till banan, så allt som kunde göras gjordes utan tvekan. När banan lagts om kommer vi ha en betydligt mera tålig sand och inte alls ha så här stora problem. Sedan ska man också tänka på att vädret varit helt extremt den senaste tiden med enormt mycket nederbörd samtidigt som temperaturen skiftat mellan plus och minus mest hela tiden, det har varit mer än tio graders skillnad från en dag till en annan vissa dagar.
Vill också säga att vad man än tycker så är det så att banveterinären har ansvaret för djurskyddet och är den som har veto om tävlingarna ska ställas in eller ej. Detta måste respekteras och det är inte okej som aktiv att stå och skälla på honom för att man inte är nöjd med det beslut han tar, det är under all kritik. Så skedde idag och jag tycker att vi som håller på med det här med galopp borde hålla en respektfull ton och en nivå som är högre än så.
 

Vilken fantastiskt trevlig lördag!
För att börja med dagens banrapport så var dirttracken mycket bättre och  i alla fall ridbar, dock inte mer än lugnt och i svängen mellan 800 och 400 var det fortfarande väldigt blött. Även rakbanan var det en hel del vatten på, så det blev träning i lugnt tempo på stora banan för våra hästar. 
Första turen för dagen var en längre travtur runt området för ett antal hästar som är under igångsättning.
Andra turen var canter på banan för hästar som egentligen skulle ha cantrat raskare än de nu kunde göra, men det är bara att anpassa sig efter förutsättningarna. Samtidigt var Perfect Girl ute på rakbanan tillsammans med Marius Federigo och galopperade för första gången där och hon skötte sig mycket bra. 
Tredje turen var Marius ute igen, men nu tillsammans med fem åringar; Australian Open, Approach, High Max, Kew Bridge och Love You Vero. För High Max var det banpremiär, men det syntes absolut inte, han galopperade rutinerat och fint upploppet ner efter att ha travat först. 
När jag ser alla dessa fantastiska åringar galoppera tillsammans så längar jag redan till säsongen drar igång, ser så enormt mycket fram emot nästa år med de här förutsättningarna vi har nu!
Den åring som inte nämnts nu är Chizhou som precis som de andra haft en förkylningssläng som är på väg bort nu, så även hon är nog med i de här turerna snart.
Sent ikväll anländer också vår nya åring (e Mastercraftsman) som inköptes på Newmarket nyligen. Det har tagit ett tag att få hit honom, så det känns bra att han äntligen anländer nu.
För att återgå till dagens träning så var sedan fjärde och sista turen för dagen en tur där hästarna gjorde lite olika, det var både trav runt området och canter lugnt på banan.
När allt annat jobb i stallet var klart så fick vi jullunch serverad i köket. Det var våra härliga ägare som brukar vara i stallet på lördagar som ordnade detta, så vi alla kunde sitta och äta en jättegod och trevlig jullunch tillsammans. Det var hur mysigt som helst och det här gör vi om flera gånger!
Imorgon är det tävlingar om nu banan blir tillräckligt bra för det, den blir bättre och bättre. Jag jobbar i tv-studion (Tv12 12.30-14) och vi har ändå inga starthästar så det passar utmärkt. 
Vi håller tummarna för bra bana imorgon!

Idag var banan stängd, den var geggig och djup med en hård botten. Mera lämplig för mudwrestling än kapplöpning... Ska det bli tävlingar på söndag så behöver det nog bli lite kallt natten mellan lördag och söndag, annars ser det ganska körigt ut tror jag i nuläget.
Har aldrig varit med om ett mer växlande väder vad jag kan komma ihåg. I onsdags var det minus 6 och dagen efter plus 6, det är snabba förändringar det, lägg på lite snö och regn också så förstår ni att det är inte lätt just nu.
På söndag har vi ingen starthäst, men däremot så jobbar jag i tv-studion om loppen blir av.
Det blev ridning på området idag och som tur var gick rakbanan att använda även om det endast blev i lugna tempon.
Träningen gick bra och hästarna var pigga och glada.
Nu är klockan strax 20 och det är dags för finalen i Idol som jag följt hela säsongen, hoppas starkt att Hanna vinner!

Idag var banan toppfin! Igår var det ju fruset och kallt och så kom snö under natten. Tidigt på morgonen hade detta övergått i plusgrader och lite regn och då blir det en process i banan, den börjar tina. Dock var den så där perfekt lagom just under förmiddagen, den var inte frusen och tung och den var inte geggig heller, utan en god bana med bra fäste. 
Så klart passade vi på att träna på de som nu är aktuella för start och det är Label Black som startar på onsdag (den 13e) samt House in Order och Tailwind som båda siktar på start den 17e, dvs nästa söndag. Alla tre cantrade på i ett rejält tempo hela vägen och de såg mycket bra ut.
Vi har också haft en del hästar där vi haft siktet inställt på start en av de sista dagarna, men när det varit sådana här banförhållanden pga vädret så är det svårt att få igång hästar, träningen blir väldigt sporadisk och det är svårt att lägga upp en långsiktig plan. Space Dragon, Cordelia, Shylock och Himalaya har jag haft i åtanke för start, men det ser ut att bli lite för stressigt med det nu.
I övrigt har vi många hästar som travar just nu efter att ha vilat. De kommer att göra ordentliga travpass i ett antal veckor innan de börjar cantra, vi kommer att lägga ner mycket tid på ett ordentligt grundarbete på samtliga inför nästa säsong. Några som är igångsatta nu efter vila är Stureplan, Light Treading och Miss Global Tooma. Fler hästar kommer sättas igång nu vartefter de har vilat färdigt, snart är mer eller mindre alla ute och travar.
Åringarna jobbar vidare och idag var några av dem på banan igen. De reds i en tur med Marius Federigo som förhäst och det var Approach, Australian Open, Kew Bridge och Love You Vero som var där.  Det är verkligen nyttigt för dem att gå så här många tillsammans, det lär de sig oerhört mycket på och har en stor fördel när de kommer till lopp och är vana att gå i stora klungor. Övriga åringar reds på området och snart är även de redo för banan.
Väldigt nöjd med alla hästar idag och så klart glad för att vi har kunnat träna på idag!

Idag var banan bättre, men inte helt bra. Fortfarande isklumpar men betydligt mindre i storlek och inte över hela banan. Gick man direkt efter traktorn hade harvat så fanns i alla fall några spår som var okej. Dock inte fortare än lugn canter blev det. 
Imorgon kommer nästa väderomslag, det är nu minusgrader och under natten säger prognosen att det kommer en hel del snö för att sedan under tidig morgon övergå till regn och plusgrader.
Inte det enklaste vädret just nu... Men det kan ändå finnas möjlighet till bra bana under förmiddagen med lite tur.
Ser att vi inte är de enda med svårt väder för tillfället, på Jägersro har det varit vattenbana och total gegga i ett antal veckor nu vid tävlingarna, idag hade de sin säsongsavslutning.
Vi hoppas kunna träna på mer imorgon och jag kommer då förhoppningsvis också med en mera utförlig träningsrapport!

Blev en ganska ospännande träningsdag idag. Igår var ju banan jättefin, men efter en kall natt så ansåg i alla fall jag att de hårda isklumpar som fanns på banan var en alldeles för stor risk för hästarna att galoppera på. Så det blev en dag där samtliga hästar istället fick göra längre travpass. 
Imorgon ska banan vara öppen under förmiddagen, så vi får hoppas att det går att träna på då istället.
Jag vill verkligen inte tumma på säkerheten och utsätta hästarna för dumma risker, idag var inte banan säker. Borde den inte vara bra då? Jo, det kan man tycka samtidigt som det kommit enorma mängder regn den senaste veckan och nu minusgrader. 
Klart det är frustrerande när man planerar träningen och man får tänka om, men man måste se längre än bara de närmaste veckorna. 
När jag kollar väderprognosen framöver så ser det väldigt ostadigt ut, både snö, regn, minusgrader och plusgrader om vartannat... Inte idealiskt direkt. Banpersonalen kommer behöva jobba stenhårt om de ska kunna få till bra banor, det är helt klart. 
Vi får ta dag för dag nu, vädret är svårt att rå på. 
På återhörande imorgon!

Idag var det återigen minusgrader och banan hade då torkat upp igen och var fin. I lördags när några av våra hästar cantrade på raskare så fick så klart House in Order och Label Black ta det lugnare eftersom det var meningen att de skulle tävla dagen efter. Nu blev ju tävlingarna inställda och idag fick de här två träna på istället, lika bra att passa på när banan är bra.
Cordelia gick i mellantempo och såg laddad ut medan övriga höll sig något lugnare och planerar att träna på mer imorgon istället.
Åringarna var ute och reds i två turer ute på banan och man blir så glad när man ser dem, de är verkligen duktiga. De som varit förkylda och precis är igångsatta fick nöja sig med att gå ut på en travtur, men det dröjer inte länge förrän även de är ute på banan.
Startanmälan idag till söndag men då har vi inga som startar. Dock är det tätt mellan tävlingarna och idag anmäldes det till nästa onsdag (den 13e) samt nästa söndag (den 17e) och då har vi några som siktar på start.

Inställda tävlingar idag. Jag är inte förvånad, har haft det lite på känn hela veckan. Allt regn som har kommit under veckan och sedan minusgrader lördag som snabbt övergick till plusgrader redan igår kväll, det är inga optimala väderförutsättningar det. När det varit fruset och sedan går över till plus igen så börjar det då tina och det sker ofta ojämnt. 
Idag var banan geggig och blöt, men det hade man kunnat leva med, dock var det väldigt ojämnt under vilket var det som gjorde att det blev inställt.
Helt rätt beslut, säkerheten för hästarna (och ryttarna) måste alltid gå först!
När banan lagts om (med start den 2 januari) så bör de här problemen minska radikalt, den här sanden vi har nu är känsligare för nederbörd och släpper inte igenom vatten på samma sätt som den nya sanden kommer att göra, den är lite annorlunda och bättre.
De här loppen idag kommer att läggas till på redan befintliga löpdagar, redan nu på söndag rids några extra lopp och även den 17e har flera lopp utskrivits. Nu håller vi tummarna för bra förutsättningar de sista tävlingsdagarna innan omläggningen.
Nu framåt kvällen känns det återigen lite kallare, så det finns god chans att banan är bra imorgon igen.

Idag var det ett par minusgrader vilket gjorde att banan hade torkat upp och gick att träna på. Med två starthästar imorgon och många som vilar så är det dock inte så många hästar som är redo att träna på. Det blev Himalaya, Space Dragon och Tailwind som gick i friskare tempo och det gjorde de utmärkt.
I övrigt var det lugnare tempon och även en hel del travturer för hästar som är under igångsättning.
Stora framsteg för åringarna idag! Kew Bridge var ute på dirttrackbanan för första gången med Marius Federigo och hon skötte sig kanonbra. Senare på dagen blev det en tur med Australian Open, Approach och Love You Vero och även det blev en tur på banan. Love You Vero har varit där tidigare, men för de andra två var det premiär och det är otroligt så fort det har gått med deras utveckling, de har lärt sig allt i raketfart. 
Turerna gick till så att de skrittade ut en bit på banan, travade sedan fram till upploppet och där galopperade de rakan ner och runt svängen, är så imponerad över hur duktiga de är allihop!
De som inte var ute på banan var High Max, Perfect Girl och Chizhou, som jag skrev häromdagen så har de haft en förkylningssläng men är nu friska och redo för igångsättning. Efter två dagars longering där de har fått rasta av sig och vi har kunnat kolla av att det inte blivit något bakslag i deras tidigare förkylning så var de nu redo för mera träning. Idag blev det en liten repetition med sadel och ridning inne på stallgången och detta klarade de av utan problem. Man ska komma ihåg att de nyligen är inridna, därför är det alltid bättre att ta det säkra före det osäkra och ta ett kort steg bakåt för att repetera än att kasta sig ut på tur oförberedd. Nästa vecka kommer de kunna ridas ute på tur med de andra.
Apropå åringarna så har jag nu lagt in dem under Våra hästar, det är Wolfram som har tagit fina huvudbilder på dem. Deras dressar och ägare är ännu inte inlagda dock, det kommer när allt sånt är klart och inregistrerat. Jag har då lagt in de sju vi har inne nu, ytterligare två stycken kommer in, den ena är på inridning och den andra är på väg hem från England.
Har idag uppdaterat med nya bilder och där finns också med bild på just vår nya engelska åring, ser mycket fram emot hans ankomst! Kolla in honom samt Wolframs fina träningsbilder under fliken Veckans Bilder.
Imorgon är det tävlingar på lunchen, har uppdaterat kommentarer om chanserna för våra två starthästar och ni hittar detta under fliken Starter (& Resultat).

Så var det december då och än så länge mest åt hösthållet även det varit kallt enstaka dagar. Banan blir sakta men säkert bättre, det torkar upp mer och mer även om en del regnande emellanåt förstör framstegen.
Det gick att cantra en aning mer idag, men än så länge ingen jättespännande träning att rapportera om utan vi håller det fortsatt lite återhållsamt. 
Hästarna mådde bra och dagen flöt på fint. Det blir en kortare rapport idag och hoppas kunna ha lite mer att skriva om imorgon då väderprognosen säger någon minusgrad under natten. Det borde räcka för att torka upp banan så det går att träna på lite mer då förhoppningsvis.
Imorgon kommer det in nya bilder här på sidan.
Trevlig helg alla!

Idag något bättre bana och vi kunde cantra hästarna. Dock lite övermättad på vatten fortfarande, så det blev inga raska tempon idag heller utan lugnt. Om regnet håller sig borta nu så borde banan vara i gott skick imorgon eller senast lördag. Däremot oroar väderprognosen till på söndag då det verkar bli regn, men vi får hålla tummarna för att den prognosen hinner ändra sig tills dess...
Mest dramatik idag blev det när Andreas ramlade av Himalaya mitt på upploppet. Hästarna är ju vana vid att träna på och när de går så här långsamt så blir de lätt ofokuserade. Han var mest fokuserad på att följa med Space Dragon som låg lite framför och sedan får han syn på något och tvärvänder i galopp och det gick blixtfort. Andreas klarade sig bra som tur var, men det är aldrig kul att ha en lös häst som springer runt. 
Normalt sett när vi tränar så när samtliga har saktat av så skrittar alla förbi utgången och stannar sedan och står still en stund innan de lugnt får skritta ut från banan. Detta gör vi för att de inte ska ha bråttom ut och skapa en onödig stress. Tror att den rutinen gjorde hela skillnaden idag, Himalaya galopperade förbi mål och saktade av uppe vid bortre lång och kom sedan i full fart mot utgången, men stannar precis innan och står helt still och kunde på det sättet smidigt infångas. Skönt att det gick bra!
De som inte reds på banan idag var åringarna som travade en slinga runt området och därefter galopperade de i båda varven på volten längst ner vid rakbanan. Kew Bridge och Love You Vero reds i en tur tillsammans och så var det Approach och Australian Open i en tur. Det var första gången Australian Open reds med andra åringar och han skötte sig exemplariskt och kunde till och med galoppera först hur rutinerat som helst!
Chizhou, High Max och Perfect Girl har alla haft en förkylningssläng, men nu verkar de friska igen och vi har därför inlett med longering, då får de rasta sig lite lagom utan att man tar dem för hårt. De kommer igång med ridningen igen inom kort.
Vet att det är hög tid att uppdatera Veckans Bilder och hoppas kunna få klart med det imorgon eller senast lördag!

Ännu en dag med regn, jag som gnällde över vinter och minusgrader börjar nästan ändra mig nu... Nej, egentligen tycker jag att hösten är mysig, men evigt regn och geggamojja är inte lika skoj.
Det blev travturer idag för hästarna och åringarna fick ledigt. Så en halvlugn dag där vi hann med lite annat också, bl a ytterligare några manar som blev friserade och inte så många återstår nu.
Vi håller på och jobbar på transport för den nya åringen som står kvar på Newmarket än så länge. I nuläget verkar det som han kan hämtas först om en vecka, synd om han inte kan komma fortare. Dock inget att göra åt om det inte finns någon lämplig transport, men vi får se om det kan ordna sig raskare, vi hoppas det.
Imorgon tränar vi vidare och håller tummarna för bra väder och bana!

Så var hela stallet vintersäkrat och klart! Känns skönt att det är gjort nu, det enda som återstår är själva värmegolvet i stallet. Det fungerar bra i mittensektionen av stallet, men inte i  stallgångarna. Det är själva värmepannan som behöver åtgärdas vad jag förstår och detta gäller alla 20-stallarna (i stallar med endast 10 hästar räcker värmen).
Nu är det på gång under denna vecka eller nästa med folk som ska se över det här, så förhoppningsvis är även det åtgärdat snart och då är vi enormt mycket mera redo för vinter och kyla än förra året då tex vattenkopparna frös, nu är rören inklädda med värme.
Planen idag var att träna på och snabbjobba en del hästar, men det gick inte det  utan det fick bli lugn träning. Den senaste veckan kan vädret sammanfattas med regnDet är geggigt överallt och inte mycket någon kan göra åt det. Tyvärr betyder det att söndagens starthästar inte får något snabbjobb denna vecka, men hellre att de är lite klent tränade än att snabbjobba på en bana som inte är tillräckligt bra. Det är House in Order och Label Black som startar på söndag, men det är även en del hästar som siktar på start om några veckor som skulle behöva träna på. Gäller dock att ha is i magen i de här lägena.
Imorgon onsdag är banan öppen halva förmiddagen och vi kommer rida en del hästar. Annars är ju onsdag den lugnare träningsdagen men eftersom det blivit så återhållsam träning de senaste dagarna så finns det ingen anledning till en ledig dag för hästarna utan vi jobbar vidare.

Hemma efter en lång dag! Idag hade vi ju första halvan av vintersäkringen att ordna med. Vårt stall är uppdelat i en avdelning för hingstar (och valacker) och en för ston. Idag flyttade vi hingststallet och alla hästar skulle vara ute kl 8. 
Vi var över och förberedde med att lägga in foder, torka ur vattenkoppar och krubbor samt köra en dusch med descinficering i varje box eftersom alla stall använder boxarna vid den här processen, så det är många som har stått där.
Jag hade gjort schemat så att de som skulle flyttas var ridna eller reds kl 8 och vi kunde flytta över hästarna vartefter de var färdigtränade för dagen. Var en hel del att fixa med, men måste ändå säga att det gick över förväntan smidigt. Unde eftermiddagen kunde de flytta tillbaka igen och imorgon är det stostallets tur.
Träningen idag var som vanligt på måndagar åt det lugnare hållet och hästarna såg fina ut. Sista turen för dagen var en travtur, där Miss Global Tooma var oerhört pigg och var mer i luften än på marken. Guldstjärna till Andreas som höll sig kvar hur smidigt som helst, imponerande!
Efter avslutat arbete hann jag i stort sett hem, byta om och vända innan det var dags för först ett styrelsemöte i Stockholms Galoppssällskap och sedan senare höstmöte i samma föreningen. Tycker båda mötena var bra även om jag åkte hem lite innan det sista mötet var helt slut, lite middag och sömn är också bra att hinna med...
Det mest intressanta idag var i alla fall att det blev ytterligare en åring inköpt, denna gång i England på auktion i Newmarket. 
Jag var inte själv på plats, men vår agent i samarbete med en engelsk agent inspekterade åtta nummer som på pappret såg intressanta ut och ratade fem av dessa. Tre nummer återstod och vi trodde nog på förhand att den första av dem var mest intressant och så blev det också! Det är en snygg grå hingst e Mastercraftsman (precis som Global Boxticker) och med USA-blod på mammans sida. Vi fick honom för 19 000 Guineas (det är typ Pund det) och det får ses som ett mycket bra pris. 
Vilka åringar vi har nu, overkligt hög kvalitet! Ser så enormt mycket fram emot nästa år!

Välbehövligt med en lugn dag för återhämtning helt klart. Uppladdning inför kommande vecka då vi inleder med lite special måndag och tisdag. Just nu vintersäkras alla stall på Bro Park, de installerar isolering på vattenrören och sätter upp vindskydd på utsidan av stallet som täcker en ganska rejäl öppning ovanför boxarna.
Det här bokas in i förväg och hästarna måste flytta ut över dagen i annat stall på området. Halva stallet flyttar imorgon och andra halvan på tisdag, det är alltså bara en flytt över dagen och de kommer tillbaka till kvällen.
Därför rider vi direkt på morgonen imorgon och mockar sist istället, det blir ett mycket enklare upplägg att ha de som ska flytta ridna och klara innan de byter stall.
Ska bli skönt att få detta gjort även om det innebär en hel del merarbete kommande två dagar. Återkommer med en rapport imorgon så klart!

Så var det lördag igen. Ni som brukar läsa här vet ju att lördagar är en speciell dag, då kommer många av våra ägare och det är en social och trevlig dag. Idag var det dock inte riktigt som vanligt, för de flesta som kom på besök idag så var detta första gången i stallet sedan World Gone Mads olycka i onsdags. Det var många tårar och känslor idag, men tror att samtliga kände att det var skönt att vara i stallet igen och gick hem med en positiv känsla, det var en helande dag på något sätt.
Träningen gick fint, efter någon minusgrad under natten hade banorna torkat upp och gick att cantra på, dock var de ännu lite för hårda under och vi höll oss i lugna tempon med samtliga. Var i alla fall bra att kunna komma ut och galoppera dem även om vi önskat att vi kunnat träna på lite mer än så.
Åringarna fortsätter att sköta sig utmärkt och idag var Approach för första gången på tur med fler än en häst, det var både Marius Federigo och Love You Vero som var med i samma tur och de travade och galopperade på volten längst ner på rakbanan. Det har gått enormt fort framåt!
Igår skrev jag ju att Australian Open var på gång med inridningen. Det kan man ju minst sagt säga. I förrgår var det första gången någon hängde på honom. Igår var första gången någon satt upp på honom. Idag reds han ute på stallgången utan ledare och både skrittade och travade fram och tillbaka på stallgången, han förstod styrning och allt helt perfekt. Därefter skrittade han med ledare en liten sväng ute också och var hur cool som helst, såå duktig!
Några av åringarna har haft lite snuva, men nu tycker jag det känns som att det börjar avta och att de kan ridas igen snart.
Imorgon är det inga tävlingar och en lugn dag för både hästar och folk, välbehövligt! Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Banorna något bättre idag, men inte tillräckligt så det blev ännu en dag med travturer för samtliga idag. Undantaget var åringarna som kunde galoppera lite på volten längst ner på rakbanan även om det var något blött där.
Idag satt vi (eller rättare sagt Tobias satt) för första gången i sadeln på Australian Open och det gick utmärkt. I den här inridningsprocessen går det ofta ganska snabbt när väl själva inridningen har börjat, om hästen är lugn och vettig vilket han är. Tror inte det dröjer länge förrän han är ute på tur med övriga.
Imorgon hoppas jag att banorna är i bra skick igen och eftersom mycket hade torkat upp redan idag så finns det gott hopp att det ska vara okej imorgon. 

Tung dag idag efter gårdagen, att komma till en tom box var otroligt sorgligt och alla vi var nedstämda och det var lågt på energi överlag. Men det finns 24 andra hästar som måste tas om hand på bästa sätt, så det är bara att ta sig samman och jobba på, det hjälper att fokusera på dem istället även om det värker i hjärtat.
Efter regnande hela natten samt ett raskt omslag från 7 minusgrader igår till 5-6 plusgrader idag så var både dirttracken och rakbanan rejält geggiga.
Det blev travturer för samtliga hästar idag, tre varv runt hela området är en bra och uppbyggande tur, men mera motion än träning. Hästarna skötte sig fint, men lite pigga var några av dem.
Vi får hoppas det går att träna på imorgon istället, men efter regn nu på eftermiddagen/kvällen så känns det något osäkert.

Ibland är livet hårt och tungt. En sorglig, sorglig dag när World Gone Mad (Myran kallad) bryter höger framkota och måste avlivas. En sådant hårt slag för oss alla, vi i stallet som jobbar med hästarna varje dag och spenderar mer tid med dem än med våra familjer, man fäster sig vid dem. Ägarna som engagerar sig och är i stallet ofta och hälsar på, för dem blev det här också en chock.
Förmodligen var det helt enkelt maximal otur, ett rent feltramp vilket Andreas också trodde. Man ser att ett steg blir lite orytmiskt och sedan märks att något inte stämmer och han galopperar orytmiskt och stannas upp. När vi kom upp till bortre långsidan (efter att ha liftat med ambulansen) så syntes det direkt att det inte fanns något att göra åt skadan.

Den känslan som uppstår då är obeskrivlig och inget man vill uppleva.
Myran var en stålhäst, alltid frisk och fräsch, det här blev verkligen chockartat och overkligt, så svårt att ta in.
Tack för allt stöd, hjälp och tröstande ord, det är tungt nu och han är enormt saknad. Vi har förlorat, inte bara en fin tävlingshäst utan en stor personlighet med en fantastisk utstrålning, det kommer bli tomt i stallet utan fina Myran.

Idag var det några som tränade på lite snabbare:
Label Black och House in Order jobbade tillsammans där upplägget var ett längre jobb som inleddes redan på bortre långsidan. Det gick kanske något fortare än planerat i svängen, men de höll ändå tempot fint hela vägen. House gör detta lättast vilket är som det ska då han är äldre och i full form medan Label Black siktar på debut om knappt två veckor och är på väg uppåt i sin form.
En bit bakom dessa två gick Himalaya en rask canter som blev ännu lite snabbare mot slutet. Han skulle gå snäppet lugnare än de övriga två, så då kunde han starta bakom och få lite lagom draghjälp sedan. Han ser strålande fin ut! Siktet är inställt på start om en månad och om inte vädret orsakar alltför många dagar där man inte kan träna på banan så borde han hinna bli klar tills dess. 
Lite senare på dagen cantrade Cordelia på i en ganska rask canter och efter ett litet uppehåll så är hon på väg uppåt igen i form.
I övrigt var det lite blandade tempon och även några som var ute och travade längre pass runt området, det kommer vara en del sådana turer ett tag framöver vartefter hästar kommer igång.
På åringsfronten går det fortsatt bra framåt, även om det emellanåt blir lite stopp i träningen pga att de får någon förkylningssläng som åringar i stort sett alltid får när de kommer in i träning, lite som dagisbarn.
Approach var idag för första gången ute på tur tillsammans med Marius Federigo och de tog en runda runt området, han var hur duktig som helst!
Australian Open sköter sin tömkörningsträning galant och det börjar nu bli dags att introducera själva inridningen.
Imorgon är det tävlingar på lunchen och vi har endast en startande, World Gone Mad, i första loppet. Se närmare kommentar angående hans chanser under fliken Starter (& Resultat).

Så var det måndag igen och en ny vecka. Snö har det kommit dessutom, inte mitt favoritväder även om jag kan medge att det är ljusare och finare än geggamojja...
Som vanligt på måndagar så var det mera åt mellantempohållet idag, mest plus får Space Dragon som cantrade i sällskap. Han har cantrat på en hel del ensam och sett jättefin ut, men nu såg han ännu bättre ut eftersom han tog fatt lite ytterligare och han gjorde det verkligen lätt i hand hela vägen.
Många hästar vintervilar ju, första häst att vila var Global Boxticker och idag var det dags för igångsättning igen efter nästan sex veckor utan ridning. Planen nu är en månad åtminstone med travpass så han blir starkare i hela kroppen, han har en del byggande kvar att göra innan han är helt färdig i kroppen. Han har växt en hel del under vilan vilket var välbehövligt då han är stor och man har sett att han inte varit helt klar i sin utveckling. Tror vi kommer se massor med förbättring i honom till nästa år.
En fördel med att det just nu är lite lugnare på ridfronten är att vi hinner med en del extra saker som alltid behövs. Projekt just nu är frisering av manar, hann med två hästar idag och vi har hunnit med en hel del tidigare också, återstår dock klart mer än hälften så vi får kämpa på. 
Anmälningar idag till näst nästa söndag, den 3e december och då har vi House in Order, Tailwind och så Label Black som debuterar. Tycker listorna så här på förhand såg bra ut för vår del.
Imorgon är det raskare träning för några av hästarna!

Otroligt välbehövligt med en ledig söndag, precis en sådan dag som behövdes för att lite komma ikapp på alla sätt.
Från stallet rapporterades allt bra, hästarna mådde fint.
Tävlingar idag, men bara fyra lopp och inga starthästar från oss. Däremot på onsdag så startar vi World Gone Mad som efter två raka segrar är favorit till att ta tredje raka.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Dagens väder kan sammanfattas som sämre och sämre. Började bra med rejält med plusgrader på morgonen, men regnet hängde i luften. Lagom till stallet var mockat och klart och det var dags för fikarast så började det smådugga lite. Därefter ökade regnet stadigt mer och mer under dagen.
Banan höll dock ihop på ett helt okej sätt även om den var lite blöt på bortre långsidan. Frågan är bara hur pass bra den blir till tävlingarna imorgon om regnet fortsätter?
Hästarna tränade på fint i blandade tempon. Allra piggast var nog Cordelia som visserligen brukar köra några bocksprång av glädje när hon kommer in på upploppet, men idag var det en hel serie hela rakan ner, hon tycker verkligen det är roligt att träna!
Åringarna travade och cantrade på rakbanan och de skötte sig kanonbra som vanligt. Approach reds för första gången utomhus idag och han lär sig allt väldigt snabbt. Nu är det bara Australian Open kvar att rida in och oj vad jag ser fram emot att se honom under ryttare, han är så himla fin. Han har påbörjat tömkörningen, så lite mer sådan träning så är även han igång.
Imorgon har vi för ovanlighetens skull inga starthästar, så passar på att ta en ledig dag och ladda batterierna lite. Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Idag lite av en mellandag när det gäller träningen, mestadels tempon åt det lugnare hållet. Hästarna såg fina ut men några av dem hade nog gärna velat cantra i lite raskare tempo om de fått bestämma själva...
För åringarna var det en lugnare dag där vi endast jobbade med Approach och Australian Open. De tränas i stort sett varje dag medan de som rids har vilodagar emellan. Approach har vi börjat sitta på och idag blev det också en liten tur ute på stallgången och han skötte sig strålande fint.
Australian Open fick en liten förkylningssläng (som i stort sett alla åringar får) och har varit lite ledig, men nu är han igång igen med träningen och longerades med sadel idag. Dags att återuppta tömkörningsträningen.
En liten tur till Mälarkliniken blev det med Miss Global Tooma för återkoll. Hon fick ett överben (som en knöl antagligen pga en spark) som vi tog bort för ett tag sedan. Det här är ingen skada som ska läka, men eftersom de varit inne och rotat så vill man se att det inte är aktivt. Allt såg toppen ut och nu kan hon tränas igång igen!
Idag blev också ytterligare ett åringsnamn godkänt. Love You Vero heter nu det förut odöpta stoet efter Excelebration, som var en av flera åringar vi köpte i Baden Baden i höstas. Det är Global Farm äger henne och hon är nu döpt efter hans sambo Veronica, väldigt trevligt tycker jag!
Imorgon träning som vanligt inklusive åringarna som ska ut på tur!

Idag var det banpremiär för två av åringarna. Det var "Vero" (Namn kraftigt på gång) och Chizhou som med Marius Federigo som förhäst gick ut på dirttracken. Först skritt en bit och därefter trav fram till upploppet där det även blev lite galopp.
De uppförde sig exemplariskt båda två. De var ute samtidigt som traktorn preparerade banan, då vet man att det är lugnt och mindre risk för att bli passerad av raskt cantrande häst. Just det momentet är alltid det kritiska, det är lätt hänt att en oerfaren häst blir skrämd och ibland reagerar de fel och snarare springer inåt i banan och då kan det blir problem. 
Nu passerades de av en häst i lugnt tempo och det gick jättebra. Är så nöjd med dem, de lär sig allting oerhört fort! 
Nu betyder inte detta att de framöver endast kommer träna på banan, man får inte glömma bort att de är unga och det är bra att träna lite varierat än så länge samt inte glömma viktig vila emellan så det inte blir för mycket.
Övriga åringar som rids tränades på området och de var jätteduktiga allihop. De som vi ännu inte börjat rida är de två som anlände sist, nämligen Australian Open och Approach. Det dröjer nog inte så himla länge innan även de är ute på tur, men lite jobb är det kvar tills dess.
I övrigt idag var det mestadels lite lugnare träning och de som behandlades av chiropraktorn igår fick en extra ledig dag. Hästarna såg fina ut allihop!
Bygget av den nya rakbanan går vidare och de kör hela dagarna med lastbilar, är igång från tidig morgon. Ser fram emot att vi får prova den nya banan när den är klar!
Startanmälan idag till nästa onsdag och i World Gone Mads lopp var det endast tre anmälda innan, så det kändes lite osäkert om det skulle bli av. Loppet fylldes dock upp med flera hästar och det blev till slut sju startanmälda. Det ser ut som en passande uppgift för honom.
Avslutar med att passa på att påminna om någon missade det häromdagen att nya bilder uppdaterades i tisdags igen, så har ni inte kollat in Wolframs fina bilder så gör det!

Lugn dag på träningsfronten, som oftast på onsdagar så var dirttracken stängd idag. De flesta hästar hade vilodag från träningen, endast lite småarbete med några av åringarna gjordes i träningsväg.
Vår chiropraktor var på plats och jobbade med en del hästar, alltid bra att få en genomkoll regelbundet så man får bort eventuella spänningar och småproblem innan de blir större. Tror det är viktigt i förebyggande syfte att emellanåt göra en genomgång av varje häst.
Imorgon är det träning som vanligt igen och dessutom startanmälan till tävlingarna nästa onsdag!

Idag ett snabbare arbete och det var World Gone Mad och Label Black som jobbade tillsammans. De ökade på redan från 1200 meters pålen och gick i ett friskt tempo från början som sedan ökades ytterligare och helt fort över upploppet. Båda hästarna gjorde detta bra, Label Black närmar sig debut nu, några veckor till så är det dags är tanken.
World Gone Mad är anmäld till nästa onsdag, dock är det endast tre anmälda så vi hoppas loppet blir av.
I övrigt idag var det lite blandade tempon och hästarna såg fina ut. Första ridturen på Akoya sedan kastreringen för ett tag sedan och han var minst sagt laddad, bockade mer eller mindre hela canterturen och verklade tycka det var väldigt skoj att komma ut och träna igen! 
Den här veckan är ju då rakbanan stängd för det mesta pga att rakbana 2 anläggs, det kör lastbilar hela tiden. Dock blev det ett par timmars uppehåll i sandleveransen och banan öppnade en stund innan lunch plötsligt. Då passade vi på att gå ut där med Kew Bridge (som vanligt var Marius Federigo med som förhäst) för första gången och det gick jättebra. Hon är den fjärde av våra åringar som börjat ridas ute på rakbanan och de övriga kommer igång mer och mer de också, snart kommer alla kunna ridas på tur tillsammans.
Har idag uppdaterat med nya bilder och denna gång så är det finfina Wolframbilder som gäller, så missa inte dem! Kolla in alla bilder under fliken Veckans Bilder!

Så var det en ny vecka igen, tiden flyger fram! Idag känns vintern betydligt närmare också, det var 3-4 minusgrader imorse och marken var helt frusen. Banan var dock körd över natten och var i finfint skick, skönt när det fungerar med körningen på nätterna och vi kan komma till en bra bana direkt på morgonen.
Som vanligt på måndagar lite av en rutinträningsdag utan de där riktigt raska cantersen, de flesta höll sig i mellantempon. Hästarna var lite extra pigga och laddade idag, tror det var kylan som bidrog till det mestadels.
Idag påbörjades påläggningen av sand på nya rakbanan vilket innebär att den redan befintliga rakbanan är stängd i stort sett hela veckan. Det kör ju lastbilar fram och tillbaka precis hela tiden så det är inte direkt lämpligt att träna i närheten. 
Flera av åringarna har börjat träna på rakbanan, men idag tog vi en tur runt området istället eftersom de ännu inte är helt redo att gå ut på stora banan. Var bara bra med lite variation i upplägget och de sköter sig jättefint.
Idag var det också startanmälan till på söndag då endast fyra lopp rids. Vi har faktiskt ingen starthäst för ovanlighetens skull, men däremot är det också tävlingar tre dagar senare, på onsdagen (den 22a) som anmäldes idag och där kan det bli någon startande. Som sagt så har många redan börjat vintervila, men det kommer komma fler som startar under december i alla fall.
Hade tänkt uppdatera med fler bilder idag från Wolfram, men efter lite tekniska bekymmer med bilduppladdningen så väntar vi med det och hoppas det har löst sig till imorgon!

Lugn söndag utan tävlingar, välbehövligt att ladda batterierna lite med en dag utan en massa saker inplanerade. Hästarna mådde fint och alla har som vanligt varit ute ordentligt även om det inte var träning, de står aldrig.
Fredrik var i Italien idag, i Pisa och red arablopp och vann! Verkligen roligt och så klart också en bra erfarenhet för honom att rida lopp utanför Skandinavien.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Vaknade till flera gånger under natten av att det regnade kraftigt, så visste att förutsättningarna för bra bana kanske inte var helt på topp.
Morgonen inleddes med sedvanlig stalltjänst med fodring, mockning mm och under tiden kom och gick regnet hela tiden. 
Efter inspektion av banorna så ändrades dagens plan, det gick fint att gå mycket lugnt men inte mer än så. Vattnet låg ovanpå banan men det var jämnt under vilket är viktigast, dock inte läge för att cantra på.
Det blev en lugnare träningsdag och faktiskt så slutade det att regna lagom tills det var dags att börja rida, efter fikat.
I övrigt en som vanligt trevlig lördag med mycket folk på plats, det borde vara lördag varje dag!
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

Åringarna fortsätter att gå framåt med stormsteg. Det är så roligt att se deras fina framsteg och de är verkligen läraktiga. Att följa med från början när de kommer in i träning och inte har någon större erfarenhet av någonting och sedan hur snabbt de lär sig allting, det är fantastiskt när man tänker efter. Hur de accepterar och lär sig alla nya moment som kommer.
Nu kommer de igång med ridningen mer och mer här vartefter. Än så länge har de som börjat ridas ute på tur endast varit ute en och en med Marius Federigo som förhäst (han får jobba hårt som "pappa" till åringarna), men nu dröjer det inte länge innan vi kan börja sätta ihop dem i turerna. 
Det är ju än så länge väldigt olika hur långt de har kommit i utbildningen beroende på när de kom in i träning, men det kommer att jämna ut sig ganska snabbt och de som är sist in i träning tar sig ikapp så småningom.
Drygt en och en halv månad kvar av 2017 som varit vårt bästa år någonsin och än återstår en hel del starthästar även om också många börjat vintervila. Men vi har redan börjat peppa inför år 2018, vad roligt det ska bli! Ser otroligt mycket fram emot ett år där vi har en ännu starkare uppställning med hästar, såå fina åringar vi har fått in samtidigt som vi sålt en del hästar som ridhästar som inte fungerade som galoppörer eller helt enkelt hade gjort sitt. Detta har gjort att vi nu har det otroligt bra förspänt inför nästa år på alla fronter. 
Normalt sett kanske den här kommande vinterträningen (uppbyggnadsträningen) inte är den mest spännande, men faktiskt så ser jag verkligen redan nu fram emot att börja jobba upp alla dessa högklassiga hästar inför nästa säsong, det jobbet ska bara bli roligt!
Den vanliga träningen idag gick också fint och det var några raskare canters där Label Black var den som gick i friskast tempo och han siktar på debut om några veckor.
Inför morgondagen har väderprognosen svajat fram och tillbaka, varit prognos på hällregn och även snö och senast jag tittade så såg det inte ut som att det skulle komma så mycket trots allt. Vi håller tummarna för bra väder imorgon så vi kan träna på som vanligt!

Andreas är på semester i en vecka, han kommer hem på tisdag. Det betyder att vi får jobba hårdare än vanligt eftersom vi är en person mindre i stallet. Nu är det ju som jag tidigare skrivit en hel del hästar som vintervilar, så lite lugnare är det. Dock tar åringarna en hel del tid och många av momenten behöver man vara två om, så det tar i gengäld mycket tid.
Inte blev det bättre just idag av att Fredrik var hemma sjuk med feber, så där fick vi lite ytterligare hästar att rida.
Med bra teamwork och grym arbetsinsats av samtliga så gick dagen fint ändå!
Idag inleddes arbete med påläggning av sand på den andra rakbanan. Den 2 januari är det dags att lägga om dirttrackbanan, vilket kommer att ta ca 8-9 veckor. Under den tiden är det tävlingsuppehåll precis som det brukar vara på vintern (bara ett par veckor längre denna gång, men vi tappar inga tävlingsdagar för det).
Under omläggningen så är det träning på rakbanan som gäller och därför känns det jättebra att det nu läggs ytterligare en bana bredvid den andra.
För det första så behövs två banor för att alla ska få plats att träna. T ex så är det ju inte så roligt om hästar går snabbjobb samtidigt som orutinerade åringar är ute, där får vi lägga upp en plan för hur vi rider med regler för detta.
För det andra så är det så att den befintliga rakbanan vi har nu är byggd på samma sätt och med likadan sand som dirttracken, så även den behöver läggas om, vilket Svensk Galopp redan har talat om att de kommer att göra framöver. När de lägger om den så kan vi då få ett annat underlag (t ex cushiontrack) på den banan istället.
Den här nya banan däremot byggs som dirttracken kommer göra vid omläggningen, med spärrlager och annan sand.
Banmästare Johan har själv sagt att han är osäker på hur den befintliga rakbanan kommer att klara vintern om det blir mycket nederbörd och väderomslag, så genom den här sandpåläggningen nu så säkrar vi träningen under banomläggningen, det är ju då vi ska göra all viktig grund och uppbyggnadsträning. 
Har uppdaterat med nya bilder idag. Det blir en mindre bilduppdatering nu och så kommer ytterligare bilder in till helgen när Wolfram är redo med flera fina bilder. Kolla in alla bilder under fliken Veckans Bilder!

Tävlingar idag och en startande, vilket var fina Daxios. Hade trott på bra chans till seger idag och det var nära, men han åkte dit på linjen och blev tvåa med hals.
Lite surt kändes det just då, men så här efteråt är jag istället imponerad över hur tapper han var. Han fick problem i loppet med sina muskelvärden och detta märktes på en gång efteråt. Det är verkligen bra gjort att gå så bra som han gjorde med det i åtanke.
Nu hoppas jag att det här ska växa bort över vintern vilket det ofta gör när yngre hästar drabbas av det. Det blir vintervila och därefter uppbyggnadsträning inför nästa säsong för honom nu.
Se mera utförlig kommentar angående hans insats under fliken (Starter &) Resultat!

Gårdagens långa dag tog ut sin rätt idag, jag brukar vara ganska tålig men oj vad tröttheten hängde över en hela dagen. 
Starthästarna från igår mådde fint och hade tagit sina lopp jättebra, alltid lika skönt!
Blandad träning idag och hästarna såg mycket bra ut. Nu är det en hel del hästar som vintervilar just nu, så lite lugnare är det på träningsfronten ett tag. Dock dröjer det inte så himla länge förrän de åter ska börja tränas och då är det massor med grundträning som behöver göras.
De som vilar för tillfället är: Light Treading, Stureplan, Global Boxticker, Mr Tooma Global och så Haweswater då från och med idag.
Dock har vi ju fortfarande en hel del hästar som startar och även några som är på gång mot start snart, så det finns mycket roligt att se fram emot.
Imorgon är det tävlingar igen, känns lite konstigt med så tätt emellan tävlingsdagarna, men det är bara att ladda om. Vi har Daxios i Tvåårsloppet och det är återigen Oliver som rider honom, vilket vi är mycket nöjda med. Har uppdaterat kommentar angående hans chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

5.15 imorse åkte jag hemifrån och strax före midnatt var jag hemma igen, inte superpigg efter närmare 19 timmar hemifrån... Kvällstävlingar på sommaren är underbart, men så här års med mörker och kyla så känns det inte lika fantastiskt.
Efter 10 plusgrader och sol på dagen slog det om till minusgrader på kvällen och man frös konstant, det tror jag att mer eller mindre alla gjorde.
Som tur var så var detta sista kvällstävlingarna för i år, onsdagar och framför allt söndagar är det som gäller framöver, betydligt trevligare förutsättningar.
Två startande ikväll och House in Order gjorde en fin insats som trea även om det var lite stolpe ut i och med att han nog hade kunnat vinna om han hade fokuserat lite mer... Haweswater får vintervila nu efter en fin säsong med tre segrar, formen är inte på topp längre helt klart.
Har uppdaterat utförligt om deras insatser och det finns under fliken (Starter &) Resultat!

Lugn söndag för hästarna som vanligt, vilodagen från träningen. Hästarna verkar må bra förutom att Shylock antagligen har sparkat till sig, utsidan av benet är normalt men han är svullen på insidan. Detta betyder att det inte blir någon start imorgon tyvärr, känns enormt surt när det var den här finalen med fina pengar och han hade ju stor vinstchans. Dock måste alltid hästens väl och ve komma först så det var ändå ett enkelt beslut. Vi hoppas han är bra snart igen och kan fortsätta sin fina segerrad efter två lätta vinster.
Har uppdaterat kommentar angående starthästarnas chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).
Håll tummarna för oss imorgon kväll!

Så var det lördag igen, veckorna flyger fram tycker jag. Idag blev det firande av World Gone Mads fina seger i onsdags, många av ägarna var på plats och åt mycket smaskig tårta. Det är trevligt när man kan organisera upp så att de som är med och äger en vinnande häst kan träffas och fira tillsammans. Ett bra tillfälle att ses för alla som har möjlighet att närvara.
Efter raskare träning igår så var det överlag lite lugnare tempon som gällde idag. Nöjer mig med att nämna några få:
Space Dragon är efter "sju sorger och åtta bedrövelser" äntligen på rätt väg! Han har varit för tung i kroppen och inte tillräckligt stark baktill och han har haft en massa problem utan att egentligen haft någon skada eller så. 
När vi köpte honom och gjorde det sk windtestet (när hästarna longeras i full fart runt för att kontrollera att de andas rätt och inte har något halsfel) så sa jag direkt när jag såg honom galoppera att han kommer förmodligen bli sen. Det syntes att han inte hade koll på sin kropp och att det skulle ta tid innan han skulle bli redo. Hade dock inte kunnat drömma om att det skulle ta så här lång tid.
Vi tror väldigt mycket på honom och i det enda riktiga snabbjobb han har gjort vilket var ganska länge sedan så glänste han enormt, det syntes tydligt vilken kapacitet han besitter.
Vi har fått bakslag så många gånger när vi försökt träna på honom, han har helt enkelt inte varit redo och stark nog. 
Nu har han lättat väldigt mycket i kroppen och vi har medvetet tagit det mycket lugnt och byggt upp honom sakta och försiktigt. Vi började lite om från början och travade bara först ute på området och därefter smög upp det bit för bit.
Nu när han galopperar på banan så har han ett helt annat rörelsemönster, han ser spänstig och fin ut och det syns tydligt att han är stark på ett helt annat sätt nu.
Det ska sägas att han har lång bit kvar till start, men glädjen att ha vänt det här åt rätt håll betyder mycket!
Himalaya är nu igångsatt efter ett kortare uppehåll för kastration. För tidigt än att säga hur pass mycket kastrationen kommer ändra honom, men fin ser han ut i alla fall.
Tror inte det dröjer så länge innan han är igång på allvar.
Igår lämnade jag en liten statusrapport här i Dagboken om hur långt åringarna har kommit. De som ju kommit längst är två av de tyska hästarna som kom in först, "Max" och Vero". Idag var det premiär för dessa två ute på rakbanan, de var hur duktiga som helst! Vi kollade av att det var lugnt där först och sedan gick de ut och travade och galopperade rakan ner, de uppför sig som proffs båda två.
De som huvudsakligen ska ta åt sig äran för detta är Tobias och Sandra som tillsammans lagt ner ett toppenjobb på åringarna. Sandra har stor erfarenhet av  alla de här momenten vid inridningen och är extra duktig på tömkörningsbiten. Tobias är den som rider in hästarna och han är lugn och fin med dem, men ändå bestämd vilket är precis vad man behöver vara. Här har han bra assistans av Sandra som är med och leder hästen och tillsammans bestämmer de vad som ska göras. Det här fungerar suveränt bra! 
De är oerhört viktigt att de som håller på med åringarna själva känner av vad varje häst är redo för. Sånt kan inte planeras i förtid utan man får läsa av hästen vartefter hur mycket man kan träna och när den är klar för nya moment. Därför är det stort ansvar på de som jobbar med åringarna och jag känner fullt förtroende för dem och för det här upplägget, kunde inte fungera bättre!
Imorgon är det tävlingar på Jägersro med bl a Svenskt Kriterium. Vi hade Mr Tooma Global anmäld där, men valde nu istället att låta honom vintervila och sikta mot nästa säsong. Jag jobbar i tv-studion med sändning i tv12 kl 12.30-14.
Önskar alla en forsatt trevlig helg!

Efter någon minusgrad under natten så var banan upptorkad och bra (den körs på nätterna om det är frysgrader). Vi kunde därför träna på och det blev en hel del raska canters. Två hästar tränade på lite mer än så:
Daxios- gick ett lättare snabbjobb, ökade på från 1000 men mycket väl i hand hela vägen och gjorde det med gott om sparade krafter. Han ser strålande fin ut!
Label Black- fick testa att gå ett jobb utan sällskap och gjorde detta långt över förväntan. Han gick en rask canter från bortre lång som ökades ännu lite mer i sista sväng och därefter helt fort över upploppet. I och med att han gjorde detta ensam så hade jag inte förväntat mig att han skulle göra det så fokuserat och bra som han gjorde, speedade på imponerande över upploppet!
Utlovade igår ännu en liten åringsrapport, hur långt varje häst har kommit:
"Max" (e Maxios) och "Vero" (e Excelebration) skrev jag ju senast att de kommit så långt att de rids ute på tur och travar och galopperar. Detta jobbar vi vidare på nu och finslipar, de blir säkrare och går framåt för varje ridtur. Nästa steg sedan blir att börja cantra dem även på rakbanan innan det är dags att gå ut på stora banan.
Kew Bridge hade vi ridit lite i longervolten när det blev ett kortare uppehåll i träningen som det ofta blir med unghästarna (det är vanligt att det blir en liten febersläng eller snorighet eller annat som stoppar upp tillfälligt hos mer eller mindre alla någon gång). Därför har det nu blivit en mindre repetition av träningen och hon rids nu inne på stallgången och är ganska redo att återigen även ridas ute.
Chizhou och Perfect Girl har båda jobbats på med tömkörningen och nu har vi precis börjat rida in dem. Så här långt går det mycket bra och de sköter sig finfint. Vi börjar alltid med att sitta upp inne i boxen och därefter även skritta runt där inne och så långt har de kommit nu. Nästa steg blir att börja rida dem även ute på stallgången.
Australian Open och Approach som båda nyligen kom till stallet har vi fått på sadel på ett antal gånger. Än behöver de öva lite mer på detta innan det är dags att inleda tömkörningsträningen.
Der är en fröjd och en stor glädje med så enormt fina åringar och man blir verkligen glad varje gång man ser dem, det är ren lyx att få ha så här kvalitativa unghästar!

Så var den eviga följetongen regnet tillbaka igen. Riktig tur med vädret igår, då var banan perfekt. Därefter körde regnet igång igår kväll och höll i sig hela natten. 
Inga vidare banor idag, jämna men mycket vatten på dem och det blev lugn träning, men alla kunde i alla fall cantra.
Enligt väderprognosen så ska det bli någon minusgrad under natten och då bör det bli bra bana imorgon och då ska några hästar träna på lite mer.
World Gone Mad mådde fint idag och hade tagit sitt lopp på allra bästa sätt. Han höjdes två kilo och står nu i 82. Än är han bara fyra år och jag tror vi kommer se mer utveckling i honom under nästa år.
Vid lunch idag var det dags för nästa kastration, Akoya blev kastrerad eftersom han mer har lekstuga än tränar när han rids. Vi har gett honom tid, men det har inte förbättrat sig alls så nu var det dags att göra något åt detta. Nu har det faktiskt blivit några kastreringar trots att jag helst inte gör det om det inte är nödvändigt. Fördelningen i vårt stall ser för tillfället ut så här:
10 Ston
10 Hingstar
5 Valacker
En ganska bra fördelning tycker nog jag!
Startanmälan var det idag också och det är ju tävlingar både måndag och onsdag nästa vecka och det var onsdagslistan som kom idag. Då har vi Daxios till start i en Tvåårslöpning över 1600 meter och det är första starten på dirttrack för honom efter två grässtarter.
Imorgon blir det ännu en åringsrapport här på sidan, det går fort framåt!

Vilken härlig dag! En starthäst och en seger! World Gone Mad var vår enda starthäst idag i det första loppet för dagen, vilket var en Guldhandicap. Han höll oss på halster in i det sista, såg verkligen inte ut som en vinnare 200 meter kvar av loppet då han låg trea på behörigt avstånd. Sista 150 metrarna av loppet sätter han in en fantastisk speed och hann precis i språnget upp och förbi, imponerande! En eloge också till Andreas som red ett mycket snyggt lopp, det är inte lätt när man får hålla igång hästen i stort sett hela vägen.
Med den här segern är vi nu hittills i år uppe i 19 segrar, vilket är vårt bästa resultat någonsin. 18 segrar var vårt rekord tidigare, så det känns kanonbra att passera det när det ännu återstår två månader. Känns också jätteskoj att vi nu börjar uppnå en del av våra uppsatta mål, förra veckan passerade vi ju 1,5 miljon i insprungna pengar vilket var en annan milstolpe som betydde mycket att klara av. 
Det finns både delmål och mål och alla kommer inte nås, men de är ju där för att det ska finnas något att sträva efter. Ofta så når man dem inte, därför känns det extra roligt att vi faktiskt kan bocka av några på vägen här,  det sporrar bara till att jobba ännu hårdare.
Har uppdaterat kommentar angående dagens insats och ni hittar det som vanligt under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Idag syntes direkt att banorna var körda under natten och det var fina förutsättningar för träning. Vi hade planerat in en del raskare träning, så det kändes ju väldigt bra att vi också kunde genomföra den. Efter de senaste veckornas regnande så tar man absolut inget för givet inte, det har varit så många dagar där både väder och banförhållanden gjort att alla planer har fått ändras totalt.
Två hästar gick snabbjobb idag och det var House in Order och Haweswater, dock inte tillsammans. De gjorde liknande upplägg, raskt tempo från bortre långsidan och ökade mer och mer hela vägen. Båda hästarna såg starka och fina ut och vi var mycket nöjda med dem.
De som gick raskast för övrigt var Daxios och Label Black som båda cantrade på i lite extra gott tempo och de gjorde detta med mersmak.
Annars var det en del friskare tempon för flera och överlag såg hästarna fina och peppade ut!
Startanmälan idag till nästa måndag, då det rids V64 på kvällen med fina lopp. Vi har Shylock och Tailwind i finallopp för stayers och Haweswater i ett likadant lopp för milers. Dessutom House in Order i en Silverhandicap.
Först är det dock tävlingar imorgon på lunchen och då har vi World Gone Mad i en Guldhandicap. Har uppdaterat kommentar angående hans chanser och ni hittar detta under fliken Starter (& Resultat), så titta in där!

Efter en kall natt med minusgrader så var banorna frusna på morgonen. Nu är det meningen att de ska köras på natten vid behov, detta hade inte fungerat i natt och vi fick träna lugnt. Efter att ha pratat med banansvariga om detta så tror och hoppas jag att det ska fungera från och med nu, detta ska ha varit en missbedömning från deras sida. 
Banorna blev snabbt bättre, men inte tillräckligt enligt min mening. Precis idag var det ingen katastrof just för vårt stall (men fanns säkert andra som det förstörde mer för) som ändå inte hade någon raskare träning inplanerad, men det måste verkligen fungera framöver.
Förutom den vanliga träningen så jobbade vi vidare med åringarna och det är så roligt att följa deras framsteg. Ser fram emot när alla kan ridas ut på turer tillsammans, det går fortade än man tror!
Anmälan idag till nästa onsdag då vi har Daxios till start. Det är alltså tävlingar både måndag kväll och onsdag lunch nästa vecka. Startlistan till måndag kväll kommer imorgon. 
Har uppdaterat med nya bilder idag och som vanligt när det är Wolfram som tagit bilderna så är det jättefina bilder, så missa inte dem! Där får ni bl a se många bilder på våra nya åringar Approach och Australian Open. Titta in under fliken Veckans Bilder!

Igår efter arbetet i stallet hade vi Fullmäktigemöte från lunch och framåt och detta fortsatte på förmiddagen idag. Även om det tar mycket tid en hel helg så är det ändå viktigt att kunna påverka rätt när man har möjlighet, så jag tycker det är värdefullt att vara med trots den tid det tar.
Som vanligt lugn och ledig söndag för hästarna som verkade må bra och nu laddar för en ny vecka då det är tävlingar på onsdag lunch.
Idag för två veckor sedan var vi på Jägersro med Shylock och Tailwind. Jag hade sedan en tid tillbaka snokat rätt på en bok som tydligen ska vara magiskt bra om man vill sluta röka. För er som röker så heter den Äntligen icke-rökare!- Det enkla sättet att sluta och den är skriven av Allen Carr. 
På vår resa ner till Jägersro som inleddes lördag lunch så började Tobias att läsa boken, ungefär halva boken på nervägen och sedan resten på hemvägen. När vi stannar för sista rasten på söndag kväll så hoppar han ur bilen och går och bryter sönder sina cigaretter och ger sedan sin tändare till Kurre. Idag är det två veckor sedan och han har (vad jag vet...) inte rökt ett bloss sedan dess, helt fantastiskt! Ska tilläggas att här pratar vi om en riktigt beroende rökare som uppträtt stressat och maniskt varje gång det dröjt för länge mellan cigaretterna.
Är så himla imponerad!
De nya bilderna är på gång, Wolfram jobbar för fullt och som jag skrev igår så vill jag gärna få med hans fina bilder, så imorgon bör vi ha dem klara!

Så var regnet tillbaka igen, hur mycket regn finns det egentligen? Förstod ganska snabbt att det endast skulle bli lugn träning idag och var i alla fall otroligt nöjd med att vi tränade på igår och att vi jobbade då World Gone Mad som startar på onsdag.
Efter lite provridning både på dirttracken och på rakbanan så visade det sig att denna gång var rakbanan ett bättre val. Det är konstigt nog inte så att vid mycket nederbörd så håller den ena banan bättre än den andra alltid utan detta är väldigt olika.
Förutom den lugna träningen som mest får räknas som motion så jobbade vi också med åringarna. Här kommer en liten delrapport hur långt varje häst har kommit:
"Max" (Hello Max, men nytt namn på gång) har kommit så långt att han rids ute på tur med Marius Federigo (som vi använder som sällskap till åringarna) och han har både travat och även galopperat under ryttare. Han sköter sig kanonbra, är cool och tuff.
"Vero" (odöpt efter Excelebration, namn på gång) har kommit lika långt som Max, rids ute på tur. Hon är stor för att vara ett sto, men väldigt lätt i kroppen och rör sig så lätt och fint.
Kew Bridge har vi ännu bara ridit inne i longervolten. Det här är ett sto som är enormt tuff med stark vilja på rätt sätt. När hon anlände såg hon fin ut i kroppen, men oj vad hon har utvecklat sig sedan dess muskelmässigt, fantastiskt snygg.
Perfect Girl har en utstrålning utöver det vanliga, hon bara lyser av självförtroende och coolhet. Hon har påbörjat sin tömkörningsträning både inne i longervolten och även ute på området.
Chizhou är helsyster till Chizalady men har ett helt annat psyke, till skillnad från sin syster så är hon lätt att ha att göra med och har inte alls svårt att ta in nya saker, anpassar sig lätt. Därmed har hon bara där helt andra förutsättningar. Hon kan nu sadlas inne i boxen och vi har precis introducerat tömkörningen och ska börja jobba mer med det.
Approach (Agent Approach, men ska döpas om) kom så sent som i tisdags kväll. Longering förstod han direkt och idag satte vi på sadel för första gången. Blev som vanligt massa bockande först, men han lugnade sig snabbt. 
Australian Open kom samtidigt och även han förstod longeringen direkt och fick idag på sig sadel för första gången, vilket gick bra det med.
De båda nya är det svårt ännu efter så få dagar att säga något mer om annat än att båda två är enormt fina och snygga hästar som bara utstrålar klass!
Har sagt det förut, men är enormt tacksam och peppad över att ha så fina och kvalitativa åringar. De tvååringar vi har i år har inneburit ett stort kliv uppåt för oss i klass och därför var det viktigt att vi kunde fortsätta den utvecklingen genom att få in lika fina åringar i år. De har vida överskridit alla förväntningar, fantastiskt vilka hästar vi har!
Imorgon siktar jag på att kunna göra en ny bilduppdatering, men detta hänger lite på Wolfram. Han har varit på plats både idag och igår och tagit en del kort och hans fantastiska bilder är ju väldigt roligt att få med, så jag vill gärna vänta in dem om möjligt. 

Träning som vanligt på förmiddagen. En häst gick snabbjobb och det var World Gone Mad som slipade formen inför sitt lopp på onsdag. Han gick en rask canter som avslutades i full fart över upploppet och han ser helt strålande stark och energisk ut.
I övrigt också en hel del raskare tempon och det såg bra ut överlag.
Åringarna tänkte jag imorgon komma med en närmare rapport om hur långt varje häst har kommit. 
Så var det tävlingar på kvällen och vi hade endast en startande, Mr Tooma Global. Vi hade hoppats på seger, men fick nöja oss med en tredjeplats. Med facit i hand så blev det lite för tätt med start så nära inpå hans finfina lopp förra veckan, men det är lätt att vara efterklock. Han gjorde det ändå godkänt och tjänade nästan 20 000 kr inklusive bonusen. Med de pengarna passerade vi 1,5 miljon i insprungna pengar vilket är vårt bästa resultat någonsin. Året är inte slut än och kan dessutom redan nu säga att vi siktar mycket högre ändå nästa år med de fina åringarna vi fått in. 
Jag har en målsättning för varje år vilket inkluderar ett antal mål och delmål och det känns roligt varje gång man kan bocka av något!

Efter att det återigen regnat galet mycket igår så befarade vi en totalgeggig bana idag, men blev positivt överraskade. Banan hade klarat regnet över förväntan, mycket tack vare bra insats av banansvariga som plattat ihop banan ordentligt igår som skydd mot regnet.
Det gick att träna på i ganska gott tempo, men vi höll oss åt mellantempohållet och hästarna såg fina ut och träningen flöt på utmärkt.
Det mest spännande för dagen var att se de två nya hästarna longeras, hur de rörde sig i trav och galopp. De gjorde ingen besviken, tvärtom var de båda grymt imponerande och något helt extra. Det är så roligt när man står och tittar på en häst och känner den där förväntningen att det här kan vara en riktig stjärna...
Startanmälan idag till nästa onsdag då vi har World Gone Mad till start i en Guldhandicap. Det var få hästar anmälda och det kändes osäkert om loppet skulle bli av, men som tur var så fick de ihop hästar nog så det blev lopp.
Imorgon är det träning som vanligt på förmiddagen och ovanligt nog är det tävlingar en fredag kväll. Vi har endast en startande och det är Mr Tooma Global. Se närmare kommentar angående hans chanser under fliken Starter (& Resultat).

Lugn onsdag som oftast, men vi red några turer ute på området och/eller rakbanan vilket gick utmärkt.
De nya hästarna som ju anlände i natt fick nöja sig med att testa walkern en stund och det gick hur bra som helst. Imorgon ska vi prova att longera dem för första gången, ser fram emot att få se dem röra sig lite mera och få en närmare uppfattning om hur de verkar.
Efter en dag med hällregn som åtminstone upphört nu till kvällen så håller vi tummarna för att allt vatten hunnit rinna av tills imorgon så det är bra träningsmöjligheter!

Hemma efter en minst sagt lång dag! Först arbete och träning på förmiddagen som vanligt. Idag tränade hästarna på betydligt mera, överlag raskare tempon för de flesta.
Ett snabbjobb och det var House in Order och Label Black som jobbade tillsammans. De började öka tempot från 1000 och gick ett gott tempo redan där. Från 600 gick de i full fart och de såg mycket fina ut båda två. På det sättet Label Black jobbade så ser han startklar ut, det här räcker väldigt långt. Dock vet vi att lite mer träning till så har han ännu mer utveckling i sig, han behöver lite ytterligare innan det är dags för debut. House såg dunderfin ut och gjorde detta lätt. Jag tror det finns massor med klass i honom, man ska tänka på att han ännu endast har startat fem gånger och är på väg uppåt.
Även World Gone Mad gick ett längre arbete i mycket friskt tempo hela vägen och han ser verkligen stark ut som den stayer han är.
Även övriga hästar såg finfina ut, nöjd med hela dagens träning samt naturligtvis åringarna som sköter sig strålande.
Efter avslutat arbete åkte jag och Tobias till Ikea och handlade en hel del saker som behövdes till fikarummet och de andra utrymmena. På kontoret har vi förutom skrivbord också en hörnsoffa och nu piffades den upp med en mindre matta och ett fint litet runt bord till. Små förändringar gör väldigt stor skillnad, det ser verkligen kanontrevligt ut där nu!
Detta gjordes i väntan på de nya åringarna från Tyskland som skulle anlända. Planerad tidpunkt var kl 18-20, men under dagen ändrades tiden till kl 20-21. Några av våra ägare ville komma och titta när de anlände och vi åt middag i köket i form av pizza från pizzerian som ligger precis vid banan samt lite tilltugg, hembakta kakor och kaffe. Vi hade verkligen trevligt i all enkelhet!
Dock hade inte transportören någon superkoll på det här med tiden, det kom nya bud mest hela tiden och när väl hästarna anlände var klockan strax efter 23 och vi var inte så många tappra själar kvar. De var ändå värda all väntan utan tvekan. Två fantastiskt fina hästar kom ut, vilka stjärnor de såg ut som!
Approach (som hette Agent Approach när vi köpte honom) har sedan auktionen i september varit på bete en månad. Han var rundare om magen nu och med tjockare päls och längre man, men det är bara yta man kan förbise. Annars var han precis lika fin som jag kom ihåg honom, en riktig klasshäst!
Australian Open kom däremot direkt från auktionen och var då naturligtvis mera preparerad i päls och hull, han var blank och fin och såg fantastisk ut, vilken häst! Kan fortfarande inte fatta att vi kunde köpa en sådan här häst med den stammen till ett så pass i sammanhanget rimligt pris. Är så otroligt glad för båda dessa hästar så det är helt overkligt.
Efter drygt 17 timmar i stallet var det skönt att åka hem i natten och det jättenöjd och tacksam över våra fina hästar!

Mycket idag när vi förutom den vanliga träningen också hade både vår veterinär och vår hovslagare på plats. Huvudskälet för veterinärbesöket var faktiskt en kastration av Himalaya. Han har alltid varit ofokuserad och även fast han vunnit tre lopp så har han också förlorat minst lika många pga han kommit upp i front och då direkt tappat fart och börjat titta sig om.
Det här beteendet har jag ursäktat med att han är stor, sen och valpig men nu närmar han sig femårsåldern snart och bättre är han inte. Istället så att han har blivit betydligt hingstigare och gapigare i sitt sätt och det kändes som att kastration var enda utvägen. Ska bli spännande att se hur mycket han förändras i sättet nu!
Dagens träning var inte av det mest spännande slaget, överlag träning åt det lugnare hållet, det var endast några som gick lite mera tempo.
Idag kom startlistan till den 27e ut, dvs nu på fredag. Där har vi en startande och det är Mr Tooma Global.
Anmälningslistor ute både till den 1a och till den 6e samt den 5/11 Jägersro. Blir nog ett antal starthästar dessa dagar!
Imorgon väntar vi på transporten med våra två tyska hästar, ser mycket fram emot det!

Mycket lugn söndag och laddning inför nästa vecka. Då är det ovanligt nog tävlingar på fredag kväll. Många tävlingsdagar på Bro Park den närmaste tiden, nu på fredag och sedan onsdag den 1a, måndag den 6e och onsdag den 8e. 
Imorgon kommer en hel del lijstor, både anmälningslistor och även startlista till fredag.

Trevlig och händelserik lördag! Naturligtvis träning som vanligt och idag var äntligen dirttracken bra igen, mer eller mindre hela veckan har den varit för geggig och djup. Inte så konstigt egentligen efter de enorma mängder regn som kommit, banan har blivit rejält övermättad på vatten och det har tagit tid att torka upp. I det läget gäller det att ha is i magen och helt enkelt ta det lugnt med träningen tills dess att banan är bra igen, vilket den var idag.
De som gick raskast var:
House in Order- gjorde ett oförklarligt dåligt lopp senast och vi kunde först inte hitta någon anledning varför. När vi sedan satte igång och red honom igen så kändes det som att något störde honom i kroppen, han var inte sig själv. Vår chiropraktor gick då igenom honom och han var låst baktill i ryggen, kanske sträckte han till sig i startögonblicket eller liknande? I alla fall fick hon loss det som var låst och nu efter några dagars lugn träning kunde han cantra på raskare. Han har nog aldrig sett bättre ut än han gjorde idag, imponerande fin!
World Gone Mad- stark och pigg som vanligt, han är alltid väldigt peppad när han kommer ut och ska träna och ligger på rejält. Ni som brukar vara på tävlingarna kan gärna kolla in honom nästa gång han ska starta vid nedstartsgaloppen, i stort sett varje gång kör han en serie bocksprång på väg till start, han älskar att träna och tävla!
Label Black- har ännu bara kvalat och är förmodligen vår nästa tvååring till start. Han var sjuk när han kvalade visade det sig efteråt, men nu är han frisk sedan ett tag tillbaka och tränar på för fullt, idag i friskt tempo. Han har tränat på ganska ordentligt, men behöver nog ändå någon månad till innan han är helt redo för start. En jättefin häst som kommer bli ännu finare nästa år när han har utvecklats ytterligare.
Övriga hästar cantrade i snäppet under dessa i tempo eller lugnare och träningen gick fint och alla såg bra ut.
Åringarna tränade vidare och de gör stora framsteg varje dag, några av dem var till och med ute på en liten ridtur idag tillsammans med Marius Federigo som vi har mest som förhäst åt dem.
Det är så roligt att se hur mycket de lär sig och hur duktiga de är allihop!
Idag hittade vi också ett bra hem till vår Björne, Glad Bear. Jag satte för någon månad sedan in en annons på Poison Ivy och skrev där att vi hade fler hästar till salu. Vi har sålt undan en hel del hästar som inte räckt till i loppen eller som kanske tröttnat på galopplivet och förtjänar ett nytt liv som ridhäst. Jag tycker vi har hittat fina och som det känns bra hem till dem allihop.
Glad Bear vill vi inte sälja, men däremot hitta ett hem som fodervärd där han kan stanna helst hela livet. Fick säkert in över 70 svar på den där annonsen, det har varit ett väldigt tryck på ridhäst som det verkar. Ett enda mail av dessa kände jag kunde vara helt rätt för Glad Bear och efter telefon och mailkontakt så kom de idag och tittade och provred. Känns jättebra och rätt och på tisdag åker han till sitt nya hem!
Efter en härlig dag med träning, mycket folk och även lite trevligt firande av Shylocks seger i söndags med tårta och alkoholfritt bubbel (mer eller mindre alla kör ju bil) så avslutades arbetsdagen med en lång promenad med hundarna där vi även tog ett helt varv runt gräsbanan som faktiskt känns över förväntan efter en hel säsong med lopp.
Väl tillbaka i stallet insåg jag att jag hinner inte hem förrän det är dags för de två nummer i Baden Baden vi bevakade. Så upp med datorn och så väntade jag i stallet istället på att de här hästarna skulle komma in i ringen. Det jobbiga var att den vi helst ville ha gick efter den vi ville ha i andra hand. Fanns en stor risk att vi inte skulle ha råd med häst nr 2, hur ska man tänka taktiskt? Vi bjöd en bit på den första hästen, men bestämde oss därefter för att hellre gå "all in" på den andra. 
Så kom han in, en svart hingst vars pappa är Dabirsim, en av de absolut hetaste hingstarna i Europa. Snittpriset på avkommorna efter honom har i år varit 81 000 pund i Europa och på de fåtal som gått på auktion i England/Irland har snittet legat på 217 000 pund! Dock är den här auktionen i Baden Baden enormt prisvärd, t ex att jämföra med auktionen i Deauville för några dagar sedan där priserna tvärtom var galet höga.
Pulsen var hög när buden började komma in, men så kändes det som att det började mattas av, en bra bit under det pris vi förväntat och för endast 32 000 euro blev han vår! Så himla glad! Inga fel alls på honom utan tvärtom såg han kanonfin ut. Nu har vi ytterligare en högkvalitativ åring som kan vara med och konkurrera i de stora loppen.
Ni som har Facebook kan se bild på honom på vår sida där, tryck på Facebookmärket längst upp här på hemsidan så kommer ni till vår Stall Malmborg-sida.
På tisdag kväll kommer han och han heter Australian Open, jättefint namn tycker jag. I samma transport kommer också Approach (hette Agent Approach på auktionen) som vi köpte på septemberauktionen i Baden Baden tillsammans med övriga tre, han stannade kvar på bete en månad. Ser verkligen fram emot deras ankomst!
Vi fick in så fina åringar förra året, de som är två år i år. Vi har verkligen tagit ett rejält kliv uppåt i klass och kvalitet på hästar och då vill man ju så klart fortsätta i den riktningen och fortsatt få in bra hästar. Tycker varenda en av de åringar vi har nu har verklig potential och det känns oerhört spännande inför nästa säsong.
Vi har nu sju åringar samt en åttonde jättefin som just nu är på inridning och kommer in om några månader. Det är samma antal som förra året, känns perfekt eller möjligen någon till. Då har vi många hästar som kan träna tillsammans och få till ett bra upplägg. Vi har ju också som sagt gjort oss av med många hästar vilket gör att vi kommer landa på samma antal som tidigare, 26 stycken cirka. På några års sikt skulle jag gärna öka lite i antal hästar, men nu är det en ökning av kvalititen som är prioriterat och det känns det verkligen som vi har lyckats med.
Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

 

 

 

 

Det var lite som dagen efter idag, man är trött men ändå väldigt nöjd. Hästarna som startade igår mådde bra och det är alltid det viktigaste. 
Lite av en mellandag med träningen, inga jättesnabba tempon. Banan har varit lite för blöt och geggig hela denna vecka för att träna på rejält på. Nu har det ju inte regnat på ett tag, så den borde faktiskt vara i bra skick igen när som helst, förhoppningsvis redan imorgon.
Idag och imorgon är det auktion i Baden Baden, hade från början planer på att åka dit. Vi har i alla fall vår agent på plats och några hästar vi kommer att bevaka imorgon, så vi får se om det blir något inköp då. På återhörande imorgon!

Så himla nöjd med hästarnas insatser ikväll! Mr Tooma Global fyra i Magic Million efter en rykande slutspurt sista biten. Daxios fyra och Light Treading femma i Vinterfavoriternas Pris där de gjorde jättebra lopp i tuffast möjliga konkurrens. Tillsammans tjänade dessa tre hästar 148 000 kr och de visade alla tre att de räcker i de stora loppen. Ingen av dem presterade på max vad de kan idag, det finns massor med möjliga förbättringar för dem som gör att de med rätt förutsättningar kan räcka ännu längre.
Har uppdaterat kommentarer angående deras fina insatser och det finns som vanligt under fliken (Starter &) Resultat!

Lugn onsdag för oss, vi red bara någon enstaka häst lite lugnt ute på rakbanan. Vi laddar för fullt inför morgondagen! Träning på förmiddagen som vanligt och sedan kvällstävlingar med storlopp på kvällen. Vi har tre startande, en i Magic Million och två i Vinterfavoriternas Pris. Har uppdaterat kommentar angående deras chanser och det finns som vanligt under fliken Starter (& Resultat)!

Igår var det ju väldigt mycket att göra hela förmiddagen. Även idag var det ett fullspäckat schema. Huvudarbetet är naturligtvis själva träningen, men det är en hel del andra saker som behövs göras emellanåt också. Idag fick vi spånleverans och vi var tvungna att hjälpa till med att få in alla pallar vilket tog lång tid. Bäst och vanligast är att leverantören sköter sånt själv, men inte denna tyvärr. 
Dessutom var vår chiropraktor på plats och gick igenom en hel del hästar. Hon kan arbeta med många av dem ensam, men vissa är lite besvärliga eller blir oroliga och då är det smidigare och bättre om någon kan assistera och hålla i. Det är väl spenderad tid, viktigt att få en genomgång på hästar man av olika anledningar misstänker har några spänningar eller låsningar. Får man bort det i tid så kan man förebygga större problem framöver så att de inte går och kompenserar någon ömhet i kroppen.
Det var en hel del andra saker utöver det vanliga också, men med bra teamwork och högt tempo löste sig det mesta!
Själva träningen gick också bra, det var blandade tempon och en del lite raskare tempon. Framåt slutet av veckan siktar vi på några snabbjobb.
Vi jobbade vidare med åringarna också och det går fantastiskt bra. Ett råd som många ger när det gäller inridning är att det är bättre att rida in dem raskt innan de blir för hemtama och kaxiga. Desto snabbare man kan komma upp på dem desto enklare är det. Vi har dock gjort tvärtom och lärt dem styrning och tömkört dem ordentligt innan vi hoppat upp på dem. Vi tycker det är viktigt att de får jobba upp muskler i ryggen innan någon sätter sig på dem och dessutom lär de sig styrning och att gå fram överallt.
Så är de då svårare att rida in när de har hunnit vara inne i träning ett bra tag innan själva inridningen? Nej, skulle säga precis tvärtom. Nu är ju varje häst olika och visst finns det undantag, men överlag så är de väldigt förberedda på alla sätt och mycket snälla. De förstår direkt styrningen och är lyhörda och duktiga, imponerad över dem alla hur lätt de lär sig! 
Har nu som utlovat uppdaterat med nya bilder och denna gång känns det roligt att det mestadels är Wolframs fina bilder, de är ju alltid fantastiskt bra! Kolla in dem under fliken Veckans Bilder!

Vi var framme ca 00.40 i natt och sedan tog det en stund med avlastning av hästar och alla grejer vi hade med oss. Jag har närmare 40 minuters bilväg hem, så det blev inte många timmars sömn i natt. Som vanligt så är det dock enklare att orka när det gått bra och man är glad över fina resultat.
Ingen slömåndag direkt, det var full fart på träningen och banan hade torkat upp och gick att cantra lite raskare på även om vi höll oss något mera återhållsamt.
Dessutom hade vi vår hovslagare på plats vilket gör att någon ofta måste assistera honom då vissa hästar inte kan stå uppbundna när de skos utan måste hållas.
Vi hade också bokat in en genomgång av samtliga hästars tänder vilket tog sin tid, men väl värt att få dem genomkollade och uppjämnade där det behövdes.
Tycker vi klarade av den här arbetsdagen med bravur, det var ett fullspäckat schema från början till slut men det gick bra.
Hade utlovat nya bilder idag, men tröttheten har här framåt kvällen tagit överhanden och jag flyttar fram detta till imorgon, så på återhörande då!

Nu är vi på hemväg igen efter en mycket lyckad resa till Jägersro! Shylock visade att segern senast minsann inte var någon tillfällighet, han vann igen och lika enkelt denna gång, joggade ifrån övriga fältet. Såå roligt att vi äntligen får utdelning, vi har alltid trott att han är en häst med kapacitet. Jag gillar ju att behålla hästarna som hingstar om de fungerar, men i det här fallet får man klart säga att kastration var succé, som hingst var han totalt ofokuserad.
Tailwind femma, bara en längd från tredjeplatsen och hon speedade bra från sista sväng. I genomgången på banan efter loppet fick hon mycket beröm och hon var den häst de sa att man skulle passa framöver, roligt. Hon behöver bli starkare i sin stora kropp och få mer rutin, hon har massor med utveckling kvar.
Så nu sitter vi här i bussen och beräknas anlända till Bro Park strax efter midnatt, blir inte många timmars sömn innan det är dags för en ny arbetsdag och vecka. Men så enormt mycket lättare det är när det har gått bra, då orkar man!
Har uppdaterat kommentar angående dagens insatser under fliken (Starter &) Resultat, kolla in där.
Imorgon kommer förutom den vanliga träningsrapporten även en uppdatering med nya bilder igen!

Och så var då regnet tillbaka, suck! Regn hela natten och morgonen och dirttracken stängde för preparering vilket var helt rätt. Återstod att trava runt området samt att vi hade rakbanan till förfogande. Nu var den verkligen inte i något toppskick efter allt regn, men höll man sig på vänsterkanten vilket vi gjorde så gick det att cantra mycket mycket lugnt, ren motion.
Regnet avtog faktiskt ganska tidigt under förmiddagen och vid lunch kunde man till och med skönja lite sol. Kollade in väderprognosen och nu verkar det dröja ett bra tag innan det blir regn igen, håller verkligen tummarna för att den prognosen håller.
Hoppas nu kunna komma igång med vanlig träning igen från måndag, oerhört frustrerande har det varit den senaste tiden.
När vädret är okej och banorna är bra, ja då kan man träna på precis som man vill och det är lätt att ta det för givet. Med det här helt extrema vädret som varit den senaste tiden så har det ju bara varit att ha is i magen och vänta på bra bana. När väl banförhållanden varit bra så har det gällt att passa på och träna, som igår då när vi kunde gå snabbjobb och göra raskare träning.
Efter en sådan här väderperiod så uppskattar man i alla fall de bra förutsättningarna för träning vi normalt har.
Hästarna mådde bra efter gårdagens träning och var pigga och taggade idag, de hade nog gärna velat cantra på lite mer än de fick.
Åringarna sköter sig fortsatt kanonbra. De tyska hästarna har vi nu börjat rida, idag inne i longervolten samt en kort skrittpromenad med ledare efteråt. De är enormt läraktiga, allt går som på räls så här långt.
Chizhou som nyligen kom är ju helsyster med Chizalady, men verkligen inte lik henne till sättet. Chizalady var svår med allt redan från början och krävde en massa arbete, allt tog tid att lära sig att acceptera. Chizhou är stencool och klarar av allt utan minsta bekymmer. Longering, sadel, stalltäcke, spolbås, skospiltan; hon lär sig massor med nya saker utan att hetsa upp sig, hur lugn och smart som helst. Det enda som krävt lite mer jobb är att lära sig walkern, men nu börjar även det gå bra. Lustigt att två helsyskon kan vara så komplett olika i psyket!
Efter sista turen för dagen så påbörjade vi packningen i transporten och vid lunch lastade vi Shylock och Tailwind och nu är vi på god väg mot Malmö. De har rest väldigt lugnt och fint så här långt. Imorgon är det då tävlingar på Jägersro och de går i samma lopp. Har uppdaterat kommentar angående deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat). 
Önskar alla en fortsatt trevlig helg och håll tummarna för oss imorgon!

Äntligen gick det att träna på banan på riktigt! Efter en natt utan regn och fint väder idag så torkade banan upp fort. Trots att den var enormt övermättad på vatten så måste jag säga att den häpnadsväckande fort torkade ur, redan på morgonen var allt vatten borta.
Vi hade en plan där de som gick fortast gick så sent som möjligt och vi inledde med lugnare turer. För varje körning av banan så blev den bättre och bättre, så det var en bra plan det.
De som cantrade på mest idag var:
Akoya och Label Black- inledde lugnt men gick i ett bättre tempo mot slutet. Akoya har tagit tid på sig och varit mest koncentrerad på att leka och ha kul mer än att arbeta, men idag såg vi en annan och mer fokuserad häst, mycket glädjande!
Haweswater- mellantempo som smögs upp mer och mer till ett raskt tempo mot slutet.
World Gone Mad- gott tempo som blev lite extra raskt över upploppet. Tror aldrig han har sett bättre ut än nu.
Daxios- rask canter hela varvet och som ökades ännu lite mer sista biten.
Light Treading och Mr Tooma Global- ett längre snabbjobb tillsammans med upplägget börja i bra tempo och öka mer och mer hela vägen.
Hästarna såg verkligen fina ut allihop, även de jag inte nämnt här.
Var så skönt att äntligen kunna träna på som man ville, välbehövligt!
Imorgon är det träning som vanligt och sedan beger vi oss av mot Malmö med Shylock och Tailwind som båda göra sin första resa med start söndag. Rapport kommer från hästtransporten!

Hur mycket kan det regna? Ska det aldrig sluta? Otroligt tröttsamt med allt det här regnandet, är så less på det så det är inte sant. Man vill ju träna hästarna och istället så får vi fjatta omkring och mest motionera dem väldigt lugnt. Allt flyter precis överallt.
Imorgon ska det vara uppehåll enligt väderprognosen, hoppas starkt på att banan hinner torka upp då.
Den enda träning som går verkligt framåt nu är åringarna som sköter sig strålande och lär sig nya moment varje dag, de är så himla duktiga och läraktiga!
Förlåt om jag inledde lite gnälligt och surt, men det här vädret och förutsättningarna är faktiskt väldigt trista.
Har i alla fall gjort en "halv" bilduppdatering idag. Wolfram har en del bilder på gång, men de är inte klara än. Därför har jag nu satt in de bilder vi hade (mycket åringar) samt fina bilder från Shylocks seger som Wolfram har tagit. Förhoppningsvis så kommer det fler bilder in redan imorgon och då lägger jag till även dem. Men kolla in redan nu de bilder som är klara under fliken Veckans Bilder. 
Nu håller vi tummarna för bra bana och väder imorgon!

Lugn onsdag då de flesta varit lediga från träningen och ett fåtal reds på rakbanan lugnt.
Imorgon är det träning som vanligt är tanken, men en väderprognos med en massa regn under natten och dagen oroar minst sagt. Normalt sett är planen/schemat klart kvällen innan, men imorgon måste vi vara lite flexibla beroende på väder och banförhållanden.
Tänkte komma med en ny bilduppdatering imorgon, så titta in här då igen!

Hemma igen efter en lång dag. Träning på morgonen först och sedan tränarmöte direkt på lunchen som tog två timmar. Därefter dröjde det inte länge förrän det var dags för nästa möte med Fullmäktigegruppen Stockholms Galoppsällskap. Hann vara med ett tag där innan det var dags att förbereda inför sadling till loppen.
Två startande ikväll och även om vi så klart hade hoppats att Global Boxticker skulle vinna så gjorde han ett okej lopp som tvåa.
Vi får nog se de tre starter han gjort i år som ren bonus och bra erfarenhet, det är nästa år han kommer vara redo att visa vilken klass han har. Han är en stor och sen häst och när han kom in i träning kändes det inte alls säkert att han skulle komma tilll start i år överhuvudtaget. Nu har han fått de här loppen och visst är det lätt att frestas till att starta honom en gång till för att vinna. Ska dock låta bli det och låta honom vintervila nu och grundtränas inför nästa säsong. Är helt säker på att han kommer räcka långt när det är dags för de stora loppen, detta är en Derbyhäst.
En häst till ikväll, House in Order och han var inte så långt slagen men kändes aldrig segerfarlig alls. Ibland underpresterar hästar oförklarligt, men det var länge sedan jag blev så förvånad över en blek insats. Hittar ingen rimlig förklaring så här direkt och han verkade inte särskilt trött efteråt alls. Hade faktiskt trott att han hade utmärkt chans att vinna detta hur enkelt som helst och är helt förbryllad över denna insats. 
Satte mig direkt och tittade igenom alla hans lopp för att se om jag missat något som kan förklara den här insatsen, men hittade inget. Vid förra starten som också gav seger så fick han ett lopp som var väldigt likt dagens lopp i upplägg. 
Den enda möjliga förklaringen just nu kan kanske vara om han inte trivdes på dagens bana som efter allt regn var geggig och lite packad. Vore väldigt mycket enklare om hästar kunde tala med en, så slapp man gissa...
Har uppdaterat kommentarer angående dagens insatser och ni hittar det som vanligt under fliken (Starter &) Resultat!

Efter att regnet vräkt ner hela kvällen igår och under natten så förväntade vi oss endast travturer idag. Tycker dock att dirttracken höll ihop förvånansvärt bra och det gick att cantra där, om än åt det lugnare hållet.
Som vanligt på måndagar en rutinträningsdag, så det gjorde inte så mycket att vi fick hålla oss i lugna tempon, det var ändå planen på förhand.
Nu håller vi tummarna för att det är uppehåll imorgon efter att det regnat ännu mer nu under eftermiddagen. Tror det räcker med att det är okej väder imorgon för att banan ska hinna torka upp till kvällen då det är tävlingar.
Vi har två startande imorgon kväll, har uppdaterat med kommentar angående deras chanser under fliken Starter (& Resultat). Håll tummarna för oss imorgon!

Lugn söndag för hästarna som verkar må fint efter veckans träning och laddar för en ny vecka. Kommande vecka är det tävlingar tisdag kväll på Bro Park och vi kommer också att åka till Jägersro för tävlingar nästa söndag. Imorgon kommer startlistan ut till den dagen.
Mycket regn idag ger en stark misstanke om att det kan bli lugn träning imorgon.

Mycket firande idag, men det kan man väl inte få för mycket av? Två av Shylocks ägare hade med sig tårtor, den ena tårtan var också för World Gone Mads seger förra veckan. Dessutom hembakta kakor och annat smaskens, det var nog ingen som gick hem hungrig från vårt stall idag direkt... Mycket folk på plats som det nästan alltid är på lördagar och många ville se åringarna tränas.
De tre tyska åringarna som kom först har vi nu påbörjat inridningen på allvar och suttit på i boxen. Man börjar sedan rida runt lite inne i boxen, sedan ute på gången och därefter i inhägnad, förmodligen i longervolten. Vips, så är de ute på tur tillsammans, det går fort när man väl har börjat. 
Hela den här processen med tömkörning ska alla våra åringar gå igenom innan de rids in, så det tar den tid det tar nu vartefter de kommer in, Perfect Girl har kommit en bit på väg.
Sent igår kväll anlände Chizhou och hon verkar väldigt trevlig och såg fin ut. Det blev en introduktionsdag för henne, hon behöver nog återhämta sig lite efter sin resa. Hon fick gå ut på en promenad och gå in i longervolten som har höga väggar vilket gör att den känns något instängd. Därför kan det vara bra att gå runt och visa hur det ser ut där. Hennes träning börjar mer på allvar från och med måndag.
Om ett par veckor anländer också den fjärde tyska åringen som köptes i Baden Baden, ser verkligen fram emot att se honom igen! Vi har ytterligare en åring som vi får in i träning, men han är på inridning och anländer först om ett par månader. Sedan får vi se om det blir några fler hästar, ännu återstår några auktioner utomlands och lite planer finns.
När nya åringar kommer in så måste också några utgå. Vi slänger inte ut hästar bara för att nya kommer, men de som inte presterat eller trivs får nya liv som ridhästar. De vi hittills har sålt har känts som mycket bra hem och vi får ofta bilder och rapporter. Idag åkte också Amandine Rose till sitt nya hem, även detta känns helt rätt. Hon har inte startat många gånger och visat fart i träning, men uppenbarligen blir loppen för mycket stress för henne och hon mår bra inte bra av det. Då ska hon inte behöva tävla, hästar måste gilla galopplivet för att fungera.
Återstår att hitta rätt hem till Glad Bear, till någon som vill ha en häst för att rida dressyr eller en härlig hobbyhäst, han rör sig mycket trevligt och är en så otroligt mysig häst!
Dagens träning förutom åringarna var på dirttracken och mestadels raskare canters, ett fåtal gick något lugnare. Hästarna såg mycket bra ut allihop, roligt att se hur fina de ser ut.
Imorgon är det fina lopp i Norge och jag jobbar i tv-studion under V4-sändningen i Tv12 kl 12.30-14.
Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Efter gårdagens raskare träning blev det idag mera åt mellantempohållet och några som gick lugnare än så. Trevligt gästspel idag av Elin Rödjare som jobbade hos oss ett tag förra året. Hon är ju Svensk Galopps representant i Fegentriserien i år och åker runt i hela världen och rider amatörlopp, vilken upplevelse! Idag var hon ledig från sitt jobb och ville komma och rida lite vilket var jätteskoj, länge sedan.
Jag utlovade lite rapport om åringarna idag:
Perfect Girl köptes in på Tammsvikauktionen för snart två veckor sedan. Hon har sedan dess lärt sig longering och även tränats in med sadel.  Hon ska lagom nu börja öva tömkörning. En häst med enormt mycket utstrålning och hur cool som helst i psyket.
För en månads sedan köptes fyra hästar in på auktionen i Baden Baden. En av dem är kvar i Tyskland, men han anländer förmodligen om ungefär två veckor, ska bli roligt att se honom igen nu när det gått en tid. 
Övriga tre har kommit långt med sin grundträning:
Kew Bridge är tömkörd en hel del och är den som är tuffast med mest åsikter. Hon är svårast, men bara på ett positivt sätt, hon vet vad hon vill och hon är inte rädd för något. Guldpsyke för ett sto, attityd på helt rätt sätt. 
Det andra stoet (ännu odöpt, men namn är på gång) som har Excelebration som pappa har även hon tömkörts en hel del, ganska mycket faktist. Här har vi just påbörjat inridningen och satt på henne i boxen häromdagen och hon var hur snäll som helst. Hon är uppfödd på samma stuteri som Light Treading och det märks hur proffsigt och bra de är hanterade där, de är verkligen förberedda när de kommer in i träning.
"Max" (Han heter Hello Max just nu, men ska döpas om, på gång med det) är en typisk Maxioshäst (hans pappa) både utseendemässigt och till sättet. Cool och duktig med det mesta, inga problem alls. Han är kraftfull i kroppen och sköter all träning mycket fint. Han är mycket tömkörd och ska precis börjas ridas in han med.
Sent ikväll anländer också Chizhou (kallad Svea eftersom hon har en vit bläs som ser ut som Sverigekartan) som är helsyster till Chizalady. Ska bli spännande att se henne och redan imorgon tar vi ut och rör lite på henne så får vi se hur hon verkar.
På återhörande imorgon!

Gårdagens starthästar verkade må utmärkt idag efter sina lopp, extra bra eftersom samtliga siktar på start om en och halv vecka på Jägersro.
Regn under natten och över stallplan låg det stora pölar. Rakbanan låg mer eller mindre under vatten och var inte alls bra så den skippade vi helt.
Stora banan däremot hade klarat sig över förväntan och för varje harvning blev den bättre och bättre.
Vi började med de lugnare turerna för att ge banan en chans att torka upp ytterligare innan den raskare träningen. De som tränade på gjorde det sist på dagen när banan var fin:
Label Black, Light Treading och Global Boxticker tillsammans sida vid sida alla tre.
Mr Tooma Global och House in Order tillsammans hela vägen.
De gick aldrig full fart men väl gott tempo från mitten av bortre lång som ökades lite mer över upploppet. Samtliga gjorde detta lätt och såg starka ut hela vägen, är mycket nöjd med dagens träning.
Imorgon tänkte jag komma med en utförligare åringsrapport!

Vilken härlig seger! Shylock kom ut i första starten efter kastration och vann lätt med hela sex längder till slut. Jag glädjer mig speciellt för hans ägares skull som haft tålamod med en häst som vi vetat kan, men som bara varit helt ofokuserad. Nu var det helt andra takter även om han i sanningens namn fortfarande inte var helt koncentrerad, det finns mer där.
Har uppdaterat under fliken (Starter &) Resultat med kommentar angående dagens starthästar.
Efter tävlingarna blev det lite grillning i stallet. Några av de ägare som är mest i stallet hade anordnat detta och vi fick i stort sett komma till ett dukat bord. Var jättetrevligt att avsluta tävlingsdagen tillsammans med mat, snack och så tittade vi på reprisen på loppen så klart. Stort tack för det!
På förmiddagen innan tävlingarna cantrade vi en hel del av hästarna på rakbanan eftersom dirttracken var stängd för preparering. Imorgon hoppas vi på bra bana (det är aviserat regn under natten) så det går att träna på!

Inplanerat raskare träning idag, men frågan var hur banan skulle hålla efter mycket regn. Planerade in de turer som skulle friska på så sent som möjligt för att öka möjligheterna till upptorkning. Banan harvas en gång i timmen och ett par harvningar kan göra väldigt stor skillnad.
Som den var imorse så höll den ihop bra, men var ganska mättad på vatten så det blir lätt att den blir stum och hård.
När första turen reds var banan bra nog att gå i högst mellantempo. Andra turen var den lite bättre och vi kunde träna något vassare men inte jättesnabbt. Till tredje turen hade det torkat upp bra och hästarna kunde cantra på ganska raskt.
Vi har lagt om planen, det blir rejälare träning på torsdag istället eftersom banan är stängd imorgon inför tävlingarna. Däremot tränar vi lite lugnare på rakbanan imorgon förmiddag.
Idag började vi introducera att hänga på de åringar vi har tömkört tillräckligt med. Tömkörningen kommer fortsätta, men parallellt kommer vi också nu lite lätt att inleda inridningen. Det är lika roligt varje år att följa den här utbildningen och utvecklingen de gör, det går verkligen fort framåt!
Imorgon är det då lunchtävlingar, har uppdaterat kommentar angående våra starthästars chanser, ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat) så kolla in där!
Har också uppdaterat med nya bilder igen och denna gång har återigen Wolfram varit på plats och tagit betydligt mera högkvalitativa bilder än de vi själva får till... Kolla in bilderna under fliken Veckans Bilder!  

Idag kändes som höstens antågande på allvar. Blåste rejält hela dagen och gula löv som virvlade runt. Hösten är ju egentligen en ganska mysig årstid, men det kan gärna låta bli att blåsa. Så länge det inte är minusgrader så låter jag bli att gnälla, det är helt klart där gränsen går. 
Som vanligt på måndagar en rutinträningsdag med canters i lugna eller mellantempon. Träningen gick fint och hästarna såg bra ut. Även jobb med åringarna som verkligen var pigga och laddade idag. Redan på morgonen körde de race i full fart ute i hagen och busade runt. De ser så himla fina ut i kroppen, starka och snygga och man ser att de mår bra.
Anmälan idag till nästa vecka och då har vi House in Order och Global Boxticker på Bro Park tisdag kväll (den 10e). Dessutom anmält till Jägersro söndagen (den 15e) och där har vi Haweswater, Shylock och Tailwind. Nu startar samtliga på onsdag först, men vi siktar i alla fall på start där.
Imorgon är det lite raskare träning under förutsättning att banan är bra, det regnar för fullt just nu.
Imorgon kommer också kommentar om starthästarnas chanser samt nya bilder kommer att uppdateras. Hörs då!

Lugn söndag och det var välbehövligt efter Jägersroresan och jobb i stallet direkt vid hemkomst. Hästarna har som vanligt varit ute ett eller två ordentliga pass i walkern och de verkar må bra allihop.
Har hunnit planera lopp och annat skrivbordsjobb som behöver göras, det är mycket arbete som ska skötas förutom själva träningen.
Imorgon börjar då en ny vecka och träning som vanligt igen!

Så var det sista september idag, när oktober börjar kan man inte ens låtsas att det finns någon som helst sommar kvar... Jag tycker det var första september igår, det är helt overkligt vad tiden flyger fram!
En extra trevlig lördag idag när vi firade World Gone Mads seger och det var flera tårtor som bara dök upp så där och många var på plats under förmiddagen. Precis som det ska vara med folk från morgon till lunch, så himla mysigt.
Vi jobbade vidare med åringarna idag och det går väldigt bra. Nya Perfect Girl har nu fått på sig sadel och longeras, så nästa steg blir att börja öva tömkörningen. Hon sköter sig kanonbra och är så säker i sig själv, har ett grundmurat självförtroende som är väldigt betydelsefullt. Övriga tre från Tyskland är nu fullt igång med tömkörningen och de är hur duktiga som helst. 
Vi kommer jobba på med det ett tag till för att träna upp dem i ryggen och ha dem redo på alla sätt innan vi börjar rida dem. Den här träningen betyder mycket för hela deras grundträning, de blir starka i kroppen, de lär sig att lyssna och de lär sig styrningen samt att de blir tuffa och duktiga på att gå fram överallt när de körs ute på området.
Många hästar raskade på i träningen idag, det var en hel del friskare tempon. Träningen gick bra och hästarna såg mycket fina ut. De som gick raskast var:
House in Order ser bättre ut än någonsin, han glänser på banan. Velade länge om start eller ej på onsdag, men valde till slut att låta honom starta veckan efter istället på samma distans och underlag som vid segern senast, dvs 2100 meter dirttrack. 
Label Black och Mr Tooma Global tränade tillsammans idag och gör så ganska ofta. De gick ett friskt tempo och såg starka ut båda två. Mr Tooma Global siktar mot Magic Million om knappa tre veckor medan Label Black debuterar när han är startklar, vilket inte bör dröja så där väldigt länge.
Daxios gick en lugnare canter och fort över upploppet och han ser mäktig ut när han sträcker ut!
Daxios pappa är ju som bekant Maxios precis som Label Black, Light Treading och en av våra nya åringar ("Max" som han kallas) som vi köpte i Tyskland. Vi följer därför Maxiosavkommorna noga, detta är hans första årgång nu och segrarna börjar komma in mer och mer. Imorgon rids kanske världens mest prestigefulla lopp, Prix de l´Arc de Triomphe och bara att ha starthäst den dagen är stort. I loppet innan huvudloppet rids ett Grupp 1 lopp för tvååringar där Godolphin och Aiden O´Brien har flera startande. Där startar en häst som heter Woodmax och som redan vunnit två gånger. Han är från Tyskland och såldes på auktionen i Baden Baden förra året. Woodmax är efter Maxios och är uppfödd tillsammans med Daxios, de var hagkompisar. Otroligt spännande att se honom i det här loppet oavsett hur det går, det är oerhört prestigefyllt att ens starta. 
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!


Klockan 5.40 imorse rullade vi in på stallplan. Kurre körde tryggt och säkert, stor beundran för att orka hålla koncentration och skärpa att sitta och köra en hel natt i mörker med en stor lastbil. 
Urlastning av häst, grejer mm och så var det bara att dra igång med dagens aktiviteter. Eftersom vi börjar jobba kl 6 varje morgon så anlände vi rätt perfekt. Att sova några timmar i transporten ihopvikt på ett säte är inte riiiiktigt som att sova hemma, så man är ju lite mosig och seg helt klart. Dock så är nyckeln till att orka jobba direkt att man inte sätter sig och vilar utan bara kör på, så länge man rör sig så är det helt okej faktiskt.
Träningen flöt på fint idag, blandade tempon med några raskare tempon och mest mellantempon och hästarna såg finare ut. Överlag blir det något raskare till imorgon.
Återkommer imorgon med en närmare träningsrapport!

Nu är vi på väg hem från Malmö och med en stolt segerhäst bak i bilen! 
Imorse var vi uppe tidigt för att visa honom banan ett varv. Som tur var så höll jag i med en lina samtidigt som Tobias skulle hoppa upp. I samma sekund som han kommer upp i sadeln stegrar sig World Gone Mad högt, gnäggar och far runt och hade jag inte hållit i där hade det kunnat bli en lös häst... Han var helt vild och skulle tala om för alla hästar i närheten vem som var kung. Så pass pigg att när vi väl kom till banan så vågade jag inte släppa honom utan jag sprang med ett varv på banan. Nu är inte mitt flås vad det borde vara och banan var rätt lös att springa på, så det blev en del skrittpauser på vägen, men runt tog vi oss.
Efter tvätt och fodring och lite fix så åkte vi tillbaka till hotellet för frukost och vila fram till lunch.
Sedan tillbaka till stallet igen för fodring och koll att allt var bra. Några timmars väntan innan tävlingarna drog igång och vi gick då och åt middag på stallfiket. Därefter dags att förbereda inför loppet med flätning, borstning mm. 
Väl i ledvolten kändes han väldigt på hugget, var superladdad men skötte sig ändå bra.
Planen  i själva loppet var att helst ligga ganska högt upp, men det gick inte alls. Han var mer än lovligt seg och Andreas fick minst sagt jobba för jockeyarvodet och börja rida redan varvet före mål! Man ska veta hur jobbigt det är att putta en tungriden häst så långt som han gjorde, det var ett stort styrkebesked. Först in på upploppet så fick de upp farten på allvar och speedade ner samtliga på ett mycket övertygande sätt. 
110 000 kr i förstapris satt perfekt, härligt!
Nu är vi då som sagt i transporten och vi är nog hemma precis lagom till när vi börjar jobba imorgon bitti. Det är ingen jätteglamour med en natt i transporten och sedan sätta igång arbetet direkt, men en seger så här hjälper upp motivationen enormt!

På plats på hotellet efter resan till Malmö som gått bra. Dagen har sett ut så här:
Först var det träning på morgonen och idag på rakbanan. Bara lugnare tempon, mera åt jogginghållet och hästarna skötte sig utmärkt allihop. 
Även jobb med åringarna som glädjer en varje dag med hur duktiga och läraktiga de är.
Sedan var det packning och förberedelser inför resan och vid 12.30-tiden kom vi iväg med World Gone Mad som hann äta lunch i lugn och ro innan, bra att få i sig den maten innan avfärd.
Resan gick utmärkt och han var ute på en ordentlig promenad i mörkret när vi kom fram medan hans box ströddes och maten serverades.
Imorgon ska han ut på banan på morgonen och bara jogga runt ett varv för att ha sett den innan loppet som går först på kvällen. Det är V64 och Dagens Dubbel imorgon vilket innebär att vi är huvudbana på Atg Live. Det är fina lopp hela kvällen, så missa inte det!
Har uppdaterat kommentar angående hans chanser, finns under fliken Starter (& Resultat). Heja på oss imorgon!

En del raskare träning idag och de som gick fortast var:
Mr Tooma Global och Label Black gick en canter i mycket gott tempo som ökades lite extra över upploppet. De gick en och en men i god anslutning och båda hästarna såg starka ut. 
House in Order tillsammans med Shylock och ungefär samma upplägg som förra turen men snäppet raskare. House ser lika fin ut som förut och det är roligt att se vilken enorm förbättring Shylock har gjort, det tyckte även Lin som red idag och inte har ridit honom på ett tag. Kastrationen har varit mycket bra för honom, mycket mer fokus nu.
Daxios tillsammans med Global Boxticker och de gjorde samma upplägg de med, den raskare varianten och båda hästarna ser strålande ut.
I övrigt var det blandad träning och alla hästar skötte sig finfint. 
Åringarna jobbar vidare och de tyska åringarna som kom först har kommit ganska långt med tömkörningen och styrningen, det går framåt hela tiden. Perfect Girl som ju kom i lördags kväll har vi ju precis börjat med så hon ligger så klart efter de andra, men det är tidigt än och ingen som helst stress.
Är verkligen nöjd och glad för samtliga åringar som vi hittills har köpt, de är så fina allihop! Det är ju målet och tanken också, att vi ska gradera upp kvaliteten på hästarna och satsa på de större loppen med de yngre hästarna. Då gäller det att inte tänka kortsiktigt och bara köpa en häst för att den verkar billig utan viktigast är att det är en häst som vi tror kan ha klass nog att räcka långt när det är dags för de större loppen.
Vi tog också två blodprov imorse. Light Treading ville vi kolla upp så hon inte hade dåliga värden, men de var perfekta. Nu kanske man inte ska gnälla när man med ett sto är fyra i Svealandlöpning mot hingstarna, men som sagt så vet jag att hon kan ännu mer än så, mycket mer. Förmodligen var det ändå gräsbanans lösare underlag som inte passade henne, att hon inte fick fäste. Det syntes i söndags att vissa hästar klarade det briljant och vissa inte alls. Hon siktar nu mot Vinterfavoriternas Pris om 3,5 vecka och vi hoppas på en fastare bana då. Att det var lopp på fredagen som drog upp banan rejält gjorde nog mycket för att den blev så här och det slipper vi ju nästa gång.
Vi tog också blodprov på Mr Tooma Global som hade dåliga värden efter sin senaste start, men nu hade de glädjande nog normaliserats och allt såg bra ut igen, skönt!
Har idag uppdaterat med nya bilder, men det blir en mindre uppdatering denna gång med mestadels åringar. Sedan tänkte jag komplettera detta med fler bilder i slutet av veckan. Kolla in de nya bilderna under fliken Veckans Bilder!
Imorgon är det träning på rakbanan på morgonen eftersom dirtracken är stängd. Vid lunch lastar vi World Gone Mad och beger oss mot Malmö för start torsdag kväll. 

Ny vecka då och denna vecka har vi World Gone Mad till start på torsdag kväll i Malmö i en handicapfinal med förhöjd prissumma (110 000 kr till vinnaren). Nyligen var han på sin första resa med tävling då han gjorde ett fint lopp i Norge, nu får vi se hur han passar på Jägersrobanan. Vi åker onsdag lunch och sedan hem efter tävlingarna torsdag kväll, lagom hemma till morgonen fredag.
Inga tävlingar på Bro Park denna vecka, däremot nästa onsdag och det anmäldes idag. Vi anmälde Shylock, Haweswater, Tailwind, House in Order samt Daxios och det ser ut att bli en intensiv tävlingsdag för våran del. Tyckte det såg bra ut så här på förhand i alla fall, startlista ute på torsdag.
Idag som vanligt på måndagar var det en rutinträningsdag med mestadels mellantempon. Det som var lite annorlunda än annars var att House in Order tränade på gräsbanan. Det var grästräning idag i första hand för tvååringar, men eftersom han aldrig varken startat eller tränat på gräs så fick även han prova banan. Han såg ut att trivas fint även om det alltid är svårt att bedöma exakt eftersom han inte gick så fort, mera åt mellanhållet.
Vi jobbade också vidare med åringarna idag och mest spännande var att se vår nya åring Perfect Girl som köptes in i lördags. Hon verkar verkligen hur cool som helst och uppförde sig exemplariskt. Vi testade walkern och hon gick hur lugnt som helst, vi longerade och det verkade hon förstå direkt. Hon rörde sig mycket fint i alla gångarter, är mycket nöjd med det här köpet som kan vara ett riktigt fynd!
Idag åkte också Poison Ivy till sin nya ägare i Göteborg och ett nytt liv som ridhäst, det är hon värd efter en karriär med fem segrar och många goda placeringar, maxhandicap 79. Inte en topphäst men en duktig kämpe som gjort det bra i mellanklassen. Nu när åringarna kommer in så måste vi se över vilka hästar som inte har mer utveckling i sig och som känns som att de gjort sitt som galopphästar. Viktigast att det känns bra med den som köper hästen, det är ett ansvar man har och det här kändes mycket bra.
Dags för en ny bilduppdatering och jag siktar på detta imorgon då timmen är sen nu. På återhörande imorgon!

En av årets största tävlingsdagar idag. Vi hade ju bara en starthäst idag, Light Treading och hon blev fyra i hård konkurrens mot hingstarna. En fin insats egentligen, men ändå långt under vad hon kan, jag vet att hon är något helt helt extra. Vi har ännu inte hittat exakt varför hon inte presterade helt på topp, vi jobbar på det. Se mer kommentar angående hennes insats under fliken (Starter &) Resultat.
Efter hennes lopp som var det första loppet så var det sedan tre timmars direktsändning från studion som gällde. Första gången Stockholm Cup inte sändes från bana, men det fungerade fint i studion med. 
Jag var rätt kritisk till att ett lopp som Stockholm Cup inte lockat mer än sju startande och noll hästar utanför Skandinavien, där har man jobbat för dåligt på Svensk Galopp. De borde ju vilja jobba upp en så hög status som möjligt och göra loppet så intressant och spännande som det bara går. Anmäls inte utländska hästar så får man ju göra reklam för loppet och locka hit dem, det gör loppet så väldigt mycket mer intresaant att se hur våra stjärnor står sig i intenationell konkurrens.
Trots detta så blev det ändå ett fantastiskt lopp där treåriga stoet Dorcia vann tämligen överlägset. Det är sådana här profilhästar galoppen behöver, vilken propaganda för galopp på alla sätt! Hon visade minsann att ett bra sto visst kan slå hingstar, att en treåring kan tvåla till sina äldre konkurrenter. Det är en sådan här häst man vill ha, en inspiration för både ägare och tränare. 
När man ser henne så ser hon ut som vilken häst som helst, ganska liten och oansenlig, men oj vad hon kan springa och framför allt spurta, imponerande!
Det blev för övrigt också en trevlig tävlingsdag med många fina insatser.
Imorgon är det en ny vecka och fullt upp!

Precis som förväntat en lång dag, men mycket nöjd! Först träning på morgonen där arbetet var organsierat så att vi började rida tidigt och det var ganska många som red i varje tur. Detta för att jag skulle hinna se alla hästar som skulle träna på banan innan det var dags för åringsinspektion. Det upplägget fungerade bra och när jag åkte från stallet var det bara åringarna kvar att träna samt allt jobb inne i stallet.
Väl på plats på auktionen väntade genomgång av hästarna. Den visning som är först är en bra idé eftersom man då kan få en bra översikt av alla hästar, de leds då runt under tio minuter 5-6 nummer i taget. Det är ett enkelt och bra sätt att inte missa någon häst. Dock var en del av hästarna ganska vilda och ohanterade och fladdrade runt väl mycket. För att sånt här ska vara optimalt så behöver det flyta på smidigare. Ungefär samma system finns t ex på Goresbridge, Irland, där hästarna visas i ett ridhus ett tag innan de ska in i ringen. Skillnaden är att de hästarna är klart mycket mer skolade och skrittar lugnt och fint bredvid sin ledare. Vikten av att ha en preparerad häst för detta kan inte nog understrykas.
Det fanns en del hästar som på pappret hade för dålig stam, men det fanns också en del bra. Sedan ska stammen också matchas av en fin individ med korrekt benställning, bra psyke mm, det är mycket som ska stämma in.
Vi hade tanke på att köpa allt ifrån noll hästar upp till max två. Det blev en häst och henne är vi mer än nöjda med. Nr 47 Perfect Girl, vars mormor är fina Pretty Girl som var en av Skandinaviens bästa ston. Pappa är engelska Mayson som är en relativt ny hingst, hans äldsta avkommor är tre år och han har fått en mycket bra inledning med Grupp 2 seger och många avkommor med hög handicap, motsvarande svensk över 90. Det är starka papper att ha en svenskuppfödd häst med så bra pappa!
Nu är hon installerad i stallet och var hur cool som helst, ställde sig lugnt och åt direkt.
Imorgon är det då tävlingar med Stockholm Cup. Vi har en starthäst (Light Treading) i första loppet som är Svealandlöpning, se utförlig kommentar angående hennes chanser under fliken Starter (& Resultat). 
Direkt efter hennes lopp är det full fart mot tv-studion där sedan hela Grand Slam 75 direktsänds i Tv12 kl 15-18 för er som inte kan vara på plats. Är även med en kort sväng i Lunchtravet Direkt, kommer in ca kl 13.45 så det är ingen tid att slöa emellan direkt...
Har man möjlighet att komma till Bro Park imorgon så är det en rekommendation då det är jättefina tävlingar och kanske den största tävlingsdagen för året på vår bana.

Bättre bana idag, men helt upptorkad var den inte på morgonen, blev dock klart bättre ju längre fram på dagen vi kom. Vi höll oss även idag i lugnare tempon, men hoppas kunna träna på lite mer imorgon. 
Vid lunch tog vi en snabb tur ut till Tammsvik och kollade ett fåtal åringar. Ville mest kika in och se hur mycket hästar och folk som var på plats och det var då fortfarande en hel del hästar som ännu inte anlänt. 
Hade en ambition om en runda till IKEA efteråt för lite inköp till stallet, men vi nöjde oss med att åka och köpa pizza som delades upp i mindre bitar och vi var ett antal som hängde lite i vårt kök i väntan på tävlingarna, mycket trevligt i all sin enkelhet.
Inga starthästar idag efter strykning av Tailwind. Inget större fel på henne, bara det att hon inte helt har hunnit återhämta sig i kroppen efter förra veckans start, det här loppet kom tyvärr lite väl nära inpå. Hon siktar på start om knappa två veckor istället.
Blev en middag på restaurangen på Bro Park under tävlingarna, sånt där hiinner man ju aldrig annars normalt sett. Åkte dock hem efter halva tävlingsdagen, det blir en lång dag imorgon och en hel del jobb väntade hemma också.
Imorgon börjar vi rida tidigt på morgonen så i alla fall de flesta har tränat färdigt för dagen när jag måste bege mig mot Tammsvik. Visningen av åringarna börjar kl 9.30 och själva auktionen kl 14. Vi får se om vi hittar någon kvalitativ häst till rätt pris. Hittar vi inte någon häst vi verkligen fastnar för så står vi över och siktar mer på de utländska auktionerna, men visst vore det roligt om vi får med oss någon fin häst hem.

Under natten hade regnet fullständigt vräkt ner. Första turen för dagen reds i mycket lugnt tempo först ett varv på dirttracken och sedan en gång på rakbanan för att få lite koll på banornas status. 
Man kan alltid gå ut och känna på banorna till fots, men när man också rider runt så känner man betydligt bättre hur pass bra den är samt vilka delar av banan som är bättre och sämre.
Båda banorna hade vatten överst och var övermättade på vatten. De höll dock ihop okej och gick att träna lugnt på. Vi ansåg att rakbanan var lite mindre plaskig och höll oss där resten av dagen.
Det blev alltså en ganska ospännande träningsdag med långa travpass samt lugna canters. Hästarna var lite missnöjda med tempot och hade nog gärna velat dra på mer om de hade fått.
Framåt lunch hade vädret slagit om helt och solen sken, så imorgon bör nog banorna ha torkat upp helt och redan idag började de bli mindre blöta i slutet av arbetsdagen.
Till helgen säger väderprognosen sol och värme, hoppas verkligen detta stämmer när vi har både tävlingar och auktion.
Imorgon är det träning som vanligt och därefter lite koll på åringar på lunchen innan tävlingarna drar igång på kvällen. 

Blir en kort uppdatering idag som det brukar bli när det varit en lugnare dag.
Som oftast lite mindre och mera återhållsam träning på onsdagar. Dock red vi ett par turer ute på rakbanan och runt området och hästarna var pigga och fina. Träningen var mer åt det mjukgörande hållet och det är alltid bra att variera med alterntiv träning någon dag emellanåt.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Det förväntade regnet höll sig mestadels borta, en snabb skur vid lunch som varade i högst tio minuter och det var allt. Banorna var bra och vi kunde träna på enligt plan. Det var tre hästar som jobbade idag:
Shylock gick en rask canter som ökades mer och mer och så full fart över upploppet. Han såg fin ut och gjorde det på ett bra sätt. Nu har han snabbjobbat mestadels ensam, men planerar att även sätta honom i sällskap snart igen.
Daxios och Light Treading gjorde ett liknande upplägg de med, men tillsammans och de imponerar verkligen båda två. Tror de kommer räcka långt i större lopp framöver, både i år och nästa år. Daxios är till och med anmäld i två lopp i Tyskland nästa år, lopp man kan anmäla i om de är köpta på auktion där, spännande!
Förutom dessa jobb så var det en del raskare canters också och hästarna såg fina ut. Roligt att se Himalaya komma igång nu efter lite uppehåll även fast han än så länge håller sig i lugnare tempon. 
Åringarna jobbar vidare och har kommit igång med tömkörningen nu. De körs inne i longervolten men vi har också börjat ta kortare bitar ute där man då alltså går några meter efter hästen med två linor och styr. Styrningsmässigt är det som att rida fast man istället då håller sig bakom hästen. Tycker det här momentet är väldigt viktigt av flera orsaker;
Hästen lär sig styrning och är betydligt bättre förberedd när den så småningom börjar ridas.
När man går runt ute på längre rundor så lär den sig också att gå fram överallt utan problem, det är väldigt bra miljöträning.
Dessutom anser jag att det är viktigt att man bygger upp muskler och styrka i ryggen innan man börjar sitta på en unghäst, det kan spara många framtida ryggproblem.
När nya åringar nu vartefter kommer in så är det samtidigt några som får nya liv som ridhästar. Idag kom rätt köpare till Path Changer och de fastnade för honom direkt. Han kommer nu bo i Vimmerby i Småland hos en familj och vi glädjer oss för hans skull. Han startade så sent som i tisdags, men visade väldigt tydligt hur mycket han har tröttnat på livet som galopphäst. En häst som inte tycker det är skoj ska få göra något annat och vi tror han kommer bli kanonfin som ridhäst. Det finns aldrig någon garanti när man säljer dem vidare att det blir bra, men vi gör allt vi kan för att det ska bli rätt hem för dem, att det känns bra och det gjorde verkligen detta. Det kvarstår några hästar ytterligare som vi ska hitta nya hem till, vi jobbar vidare på det!

Så var det ny vecka igen och ni har väl inte missat att det denna vecka är Festival of Swedish Racing? Vilket innebär att det är tävlingar fredag kväll, auktion på åringar ute på Tammsvik (som ligger några minuters bilväg från Bro Park) samt tävlingar igen på söndag. Det är också bra klass på loppen, på fredag är det bl a Breederslopp och på söndag är nog den dagen som får betecknas som den största dagen på året på Bro Park med bl a Stockholm Cup samt en massa andra storlopp.
Efter att ha haft ganska många startande den senaste tiden så är det lite lugnare till helgen. På fredag startar Tailwind i Breeders Classic Consolation med 100 000 kr i förstapris (plus bonus 40 procent för svenskfödda). Det här är hennes tredje start och första på gräs, så vi får se hur långt det räcker då hon fortfarande är orutinerad.
På söndag har vi Light Treading i Svealandlöpning och även om det är klart tuffa hästar emot så tror jag hon kan ha ganska bra chans.
På söndag gör jag också tv-sändningen (som tur är så går Svealand som första lopp och sändningen börjar senare) då det är Grand Slam 75 och dessutom Jackpot. Sändningen görs från banan och det ska bli jätteroligt!
Idag som oftast på måndagar en rutinträningsdag och hästarna såg fina ut, lite väl pigga var några av dem efter en vilodag (även om de så klart var ute i walkern ordentligt igår).
Det var också anmälningar både till Jägersro och Övrevoll nästa vecka. Vi kommer starta World Gone Mad på Jägersro i en finalhandicap med förhöjd prissumma, ska bli spännande att se hur han passar på den banan. House in Order står kvar i Norsk St Leger, men där har jag ännu inte bestämt hur vi gör då det finns alternativa lopp på hemmaplan också.
Imorgon är det inplanerat lite raskare träning för några, men väderprognosen säger regn, så vi får se hur banorna blir om det kommer mycket nederbörd.

Lugn söndag för hästarna och även för oss som annars är i stallet. På söndagar är Maria (Neil) ansvarig och hon har nyligen kommit hem igen efter sin USA-vistelse och fortsätter nu sina studier till att bli veterinär. Idag var det hon och Bruno som jobbade tillsammans och allt rapporterades lugnt och bra, hästarna mådde fint.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Härlig lördag med många ägare på besök under förmiddagen. Det blev också firande av House in Orders seger med fantastiskt god tårta som delägare Maria hade med sig samt lyx med gott rågbröd och lax mm. Skulle gärna ha sådana här lördagar för jämnan!
Första turen reds på Bro Parks nya gräsbana. Precis utanför ingången till tävlingsbanan så ligger ett stort fält och där har det klippts upp en bana på ca 1800 meter som går i en stor slinga runt. Helt suveränt, jättebra om man vill få lite mer träning på gräsunderlag eller helt enkelt bara få variation på träningen. Idag reds som sagt bara en tur där men vi kommer nog använda den mer frekvent framöver.
En del raskare träning idag och hästarna skötte sig utmärkt och såg jättefina ut.
Åringarna tränade vidare med sadel i longeringen och dessutom introducerade vi lite tömkörning som vi kommer jobba mycket med framöver. Det är så roligt att följa deras snabba framsteg, de är så duktiga och läraktiga!
Imorgon ser jag fram emot en lugnare dag efter en mycket intensiv vecka, en dag med återhämtning känns nödvändig. Önskar er alla en fortsatt trevlig helg!

Det blev ingen resa till den Danska Åringsauktionen idag. Det fanns en hel del på pappret kvalitativa hästar med där, men de ägare som vi har och som vill köpa svenskfött vill hellre kunna vara med i Magic Million och föredrar därför Tammsvikauktionen nästa lördag. Vi kommer också åka till några ytterligare utländska auktioner under hösten, planerna är i full gång.
Auktionen idag blev blandad, några var rejält dyra (två över 600 000!), en hel del för priser åt det högre hållet, men också många billiga hästar och många återrop. Blir intressant att se mer exakta siffror och analys av detta.
De åringar som vi redan har fått in jobbade vi vidare med idag och de longerades för första gången med sadel. Man vet aldrig på förhand hur mycket de kommer reagera på sadeln i början, idag var det väldigt olika med allt ifrån helt oberörd till rodeo en stund inledningsvis. Samtliga var dock hur avspända och harmoniska som helst efter en stund, de är så duktiga och coola alla tre! 
Träningen idag för övriga hästar gick utmärkt, det var mestadels mellantempon som gällde och de skötte sig fint.
För de som är lite nyfikna på åringarna och vill se när de tränar så kommer de att longeras ca kl 9.30 imorgon, välkomna!
Har idag uppdaterat med nya bilder och där är det mycket tonvikt på just åringarna, så kolla in alla fina bilder under fliken Veckans Bilder!

Efter två dygn med tävlingar, resor och jobb där det inte blivit många timmars sömn så var det lite motigt att ta sig upp imorse. Samtidigt skönt med en helt vanlig träningsdag och tillbaka i rutinerna.
Blandad träning idag där några gick lugnare och en hel del mellantempon. De som gick raskast var:
Daxios- gick en lugn canter som ökades litegrann i svängen och så fort bara över upploppet och han såg strålande fin ut.
Shylock- är under uppträning sedan kastrationen och på gång att bli startklar, men han är ganska hårdtränad och kräver en hel del för att vara redo. Sånt där är väldigt olika, vissa hästar håller formen lätt och efter en liten vila så är de redo på nolltid medan andra fort tappar den där styrkan som är viktig och behöver rejäla mängder med träning innan de är på topp igen. 
Idag fick han gå en rask canter som ökades lite ytterligare vartefter och han var uppe i full fart över upploppet. Han gjorde detta bra och det dröjer inte så länge till start.
Light Treading gick inte fort, men en canter i mycket gott tempo blev det och hon ser så otroligt klassig ut.
Även övriga träningen gick finfint. Åringarna jobbar vi vidare med, de longeras en sväng varje dag och vi har också börjat introducera sadel för dem, lagt på den utan att ännu spänna gjorden. De sköter sig mycket bra och är duktiga med allt annat också som ska tränas, t ex att kunna gå in i spolbåset och stå, de är många nya moment som kräver övning.
Imorgon siktar jag på en ny bilduppdatering!

Hemma efter en dag som inleddes med tidig uppstigning, kl 07.00 avgick planet från Arlanda till Oslo. Därefter tåg i 30 minuter och sedan taxi sista biten. PA åkte på samma flyg som jag och när vi var framme så tog han direkt ut World Gone Mad ett halvvarv på banan eftersom vi fått tillstånd att rida runt svängen och visa honom den.
Han var lite skrikig och utmanande så fort han såg hästar, som om han vill tala om för dem att han minsann är kung och ingen sätter sig på honom. Lite så han är hemma också faktiskt fast här klart mycket mer och tydligare.
Efter ridning var det ett par timmar kvar till tävlingarna och vi åkte en sväng till hotellet där Kure och Bruno bott och det blev i alla fall en halvtimmes vila på soffan där.
Sedan tillbaka och det var inte så mycket tid att vinka på utan i stort sett direkt sätta igång att ordna med alla saker och sedan börja fläta och putsa. 
Han gjorde sedan ett jättefint lopp och var med i segerstriden hela vägen, men blev femma och endast slagen två längder av vinnaren. Glad att han fick pengar, 9 000 kr i femtepris, men det hade ju kunnat bli betydligt mera utdelning när han var så nära och gjorde ett så bra lopp, så lite irriterande också.
Dock är det så att första gången man startar på Övrevolls ganska knepiga bana så kan många hästar ha lite svårt att hantera den, det är en speciell bana. PA sa att underlaget klarade han fint, men ovanan vid banan hindrade honom lite, när det gick uppåt och neråt som det gör där så tappade han aktionen några gånger. Om det framöver blir fler resor till Norge för hans del så kommer han lärt sig massor på idag.
Strax före kl 23 var vi i stallet och nu är det efter midnatt och dags att sova en stund innan vi imorgon tränar som vanligt igen!

Hemma sent efter en lång dag och fina prestationer av hästarna. Bäst idag var House in Order som vann komfortabelt, väldigt roligt!
Imorgon upp väldigt tidigt och flyga till Norge där vi har World Gone Mad i en större handicap i loppen på lunchen.
Återkommer med en längre rapport på väg hem sedan i transporten!

Full planering inför veckan. Imorgon har vi sju starthästar och i alla lopp utom lopp 2, så det är ett minutschema för att hinna med detta på ett bra sätt. Allt är nu planerat, exakta tider för varje häst och alla olika moment som när de ska sadlas, gå till banan mm. Det måste vara uppstyrt exakt för att kunna fungera.
På förmiddagen imorgon ska vi förutom den vanliga träningen också packa och skicka iväg World Gone Mad till Norge, Bruno åker med honom tillsammans med chaufför Kurre så klart. Jag flyger tidigt onsdag morgon till Oslo och åker sedan hem med transporten.
Träningen idag var som vanligt på måndagar lite av en rutinträningsdag med mestadels lugna eller mellantempon på cantersen. Hästarna såg fina ut och precis lagom laddade.
Åringarna var ute och longerades en sväng även idag, de är verkligen jätteduktiga allihop. Imorgon blir det lite nya moment för dem också som ska introduceras, vi tar det vartefter.
Anmälningar idag till både fredag den 22a och söndag den 24e. Ni har väl koll på att det är Festival of Swedish Racing då? Det är tävlingar fredag kväll, auktion lördag och tävlingar söndag med Stockholm Cup bland annat. Boka in den helgen!
Men först då tävlingar imorgon och jag har uppdaterat med kommentarer angående våra starthästars chanser imorgon, kolla in det under fliken Starter (& Resultat)!

Lugn söndag när det inte varit några tävlingar idag. Hästarna mår fint och de nya åringarna är hur coola som helst och verkar redan hemmastadda.
Imorgon börjar en ny intensiv vecka igen då det är tävlingar tisdag på Bro Park och på onsdag är det Övrevoll. På fredag är det auktion i Danmark, inte helt bestämt än om vi ska åka dit eller ej, men det finns några intressanta hästar som gör att det kan vara aktuellt.
Imorgon åker Angelika till England för att jobba hos James Tate, faktiskt samma tränare som vi köpte Yajamila av på auktionen i Newmarket för några år sedan. Vi önskar Angelika stort lycka till och ser fram emot att få följa hennes äventyr där, vi räknar med att få rapporter emellanåt!

Härlig lördag med många ägare på plats under förmiddagen. Det var fullt vid vårt bord när vi fikade vilket är precis som det ska vara, desto fler desto trevligare! 
Blandad träning med allt ifrån lugnt, mellantempon och raskare. Fortast gick World Gone Mad som testade flexibla blinkers inför starten på onsdag. I Sverige togs flexibla bort för ett par år sedan, här får man ju inte längre använda dessa och det är ganska oklart varför.
De fungerar så att de är uppfällda först så hästen ser precis som vanligt åt sidorna. När det sedan är dags för att speeda och fokusera så kan man dra ner dem. Tycker det fungerar jättebra och är ett bra alternativ till vanliga blinkers som sitter på hela loppet.
Därför passade vi på använda dem när han nu startar på Övrevoll och då är det alltid bra att hästen vet hur de fungerar innan. Han hade dem på sig uppfällda under turen och så cantrade han lugnt hela varvet fram till upploppet. In på upploppet drogs de ner och samtidigt fick han öka på över rakan och han såg mycket rask och bra ut, hans form verkar vara på topp just nu att döma av träningen de senaste veckorna.
Mest spännande idag var att ta ut åringarna på en kort lite longering och se hur de rörde sig. De anlände ju igår kväll och vi vill gärna låta dem återhämta sig lite efter resan, men att jogga runt några minuter är bara nyttigt.
De var verkligen duktiga och förstod bra vad de skulle göra, de longerades endast ett par minuter i varje varv och fick sedan också gå en stund i walkern vilket alla verkar vara vana vid.
De rör sig jättefint allihop och de verkar också ha coola och bra psyken, är otroligt nöjd med de här inköpen! Två av dem kommer ju säljas i andelar, jag har köpt in dem för att intresset i vårt stall för andelshästar är stort och det är många som tycker det är ett roligt och lätt sätt att äga häst tillsammans med andra. Flera har frågat redan nu om det kommer fler andelshästar under hösten, men jag kommer avvakta med det tills de här är slutsålda och då utvärdera om det fortfarande finns fler som vill ha häst innan ytterligare hästar köps in.
Vi kommer få in ett antal åringar till, men de har då redan klara ägare. Så ni som vill vara med på en andelshäst får gärna haka på nu, välkomna att komma och titta på de här två jättefina hästarna med stark härstamning.
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

Idag lugnare träning, de som jobbade igår var ute på en längre travtur runt hela området. Nyttigt att komma ut och röra sig ordentligt på annat sätt än på banan som omväxling och alla såg smidiga och fina ut. Övriga hästar cantrade i lugnare eller mellantempon, så inget riktigt raskt idag.
Den stora händelsen idag var väntan på de nya åringarna. Vi var kvar i stallet under lunchen och eftermiddagen och inför deras anländande strax efter kl 18 blev det lite spontangrillning och dessutom fanns det pizza och hembakta kakor. Vi var ett femtontal personer som väntade och vi hade hur trevligt som helst!
Så kom de äntligen då och de var minst lika fina som senast och det var så roligt att se dem igen. Jag tror verkligen inte någon blev besviken på hur de såg ut, tvärtom så glänste de på alla sätt.
Imorgon kommer vi ta ut och röra på dem lite lätt vid 10.30-11 någonting, de som vill komma då är hjärtligt välkomna! 

Idag en del snabbare arbeten, samtliga med samma upplägg; rask canter från bortre långsidan som ökades mer och mer och så lite ytterligare över upploppet utan att köra gasen helt i botten, lätt i hand. De som gjorde detta var:
Cordelia ensam
House in Order med World Gone Mad
Shylock ensam 
Path Changer med Tailwind
Förutom dessa så gick även Daxios en rask canter, men utan att öka på över upploppet. Övriga hästar höll sig i mellantempon eller lugnare. Global Boxticker som också han startar nästa vecka gick raskare i tisdags, så han höll sig åt mellanhållet idag.
Hästarna såg mycket fina ut och gjorde träningen precis som man vill, starka hela vägen och bara ökade på mer och mer, är supernöjd med dem allihop.
Startanmälan idag till lunchtävlingarna på Övrevoll nästa onsdag och då startar vi World Gone Mad där i en större handicap över extra lång distans (2830 meter). Det är ju tävlingar på Bro tisdag kväll, så vi får dela upp oss lite eftersom transporten till Norge behöver köra iväg på tisdag förmiddag. Jag har bokat flyg tidigt onsdag morgon och åker sedan hem med transporten efter tävlingarna.
Imorgon blir en spännande dag, då anländer tre av våra fyra nya åringar, ska bli så roligt att se dem igen! Den fjärde (eller egentligen den första vi köpte in, nr 37 e Dawn Approach) kommer om en månad, han är kvar i Tyskland hos sin uppfödare tills dess. Hästarna anländer under eftermiddagen, förmodligen ca kl 17. De som vill komma och se dem idag är så klart välkomna, men annars imorgon förmiddag!

Som oftast blev det en lugn onsdag och det var välbehövligt både för folk och hästar efter den enormt sena kväll som blev igår. Gårdagens starthästar verkar må fint och ha tagit sina lopp bra.
Idag var det lunchtävlingar på Jägersro och Andreas slog till och vann två lopp efter fina ridningar, mycket roligt!
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Det var inte vår dag idag. Vi har verkligen varit bortskämda med segrar varenda tävlingsdag och man måste klara att ibland blir det inte som man hoppats. Idag fanns olika förklaringar till att hästarna underpresterade. En som dock inte underpresterade var Light Treading som var femma i Amacita endast slagen 2,5 längd av vinnaren efter ett alldeles för tufft lopp där hon drog på i front. Mycket tapper insats av henne, har lite svårt att släppa att vi hade kunnat vinna det loppet med en lugnare inledning.
Men så här är det, man kan inte alltid ha bra dagar och det är bara att jobba vidare och komma igen! 

Tillbaka i verkligheten igen. Det var först resa till Norge och sedan hann jag knappt packa om innan det var dags för auktion i Baden Baden. Dagarna har varit så långa och vi har hunnit med så mycket så det känns som jag varit borta i en evighet och inte bara i några dagar.
Skönt att vara tillbaka ändå och kolla igenom hur alla hästar känns i benen och ser ut när de tränar, efter idag så är jag lite mer uppdaterad igen. Det här har Lin skött med bravur när jag varit borta, det känns bra att hon och alla övriga som jobbar i stallet har full koll på hur hästarna är och känns, det gör det lättare att kunna resa bort och koncentrera sig på annat.
Det där regnet hade jag däremot gärna klarat mig utan, så tråkigt väder idag med regn hela dagen. Banan höll ihop att cantra lugnt på, men inte mer än så. Nu brukar vi ju ta det lugnare på måndagar ändå, men hoppas i alla fall den har torkat upp till imorgon.
Imorgon är det då tävlingar igen med en del större lopp. Vi har fem starthästar och det ska bli spännande att se hur långt de räcker, några av dem i vass konkurrens.
De som startar är Amandine Rose, Haweswater, Mr Tooma Global, Light Treading och Stureplan. Stureplan startade ju och vann så sent som förra söndagen och har dessutom då rest eftersom loppet var i Norge. Fick ett erbjudande från Madde på Maddes Hästsport att testa NAF Recover för att hjälpa till med återhämtningen, ett helt karensfritt preparat (så klart, för annars hade det inte varit aktuellt) och jag hoppas och tror det kan ha hjälpt till.
Har uppdaterat kommentar om starthästarnas chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!
Första loppet går kl 18.00 imorgon och våra hästar startar i de fem första loppen.

Lugn dag som behövdes för att ta sig ikapp med diverse arbeten som anmälningar, mail mm samt bara helt enkelt packa upp och tvätta. Skönt att få den här dagen innan ännu en fullspäckad vecka drar igång. Tävlingar på tisdag med storlopp, ska bli väldigt spännande!
Har som utlovat nu uppdaterat nya bilder och där finns dessutom bilder på alla våra nya hästar, missa inte det! Kolla in alla bilderna under fliken Veckans Bilder!

Nu hemma igen sent efter en lång men lugn dag. Idag hemgång och planet gick inte förrän på kvällen, planen var då att vi skulle åka ut till tävlingarna i Baden Baden där fina lopp reds.
Vaknade på morgonen av att regnet vräkte ner och dessutom åskade det. Efter en sen frukost och lite ytterligare tid utan att vädret blivit bättre så inställde vi de planerna.
Det blev en tur på stan med paraply och när det slutat regna även en promenad uppåt för att se lite utsikt över stan, den är fantastiskt vacker och mysig.
Det blev alltså en väldigt ostressad dag idag även om själva resandet sedan alltid gör en trött.
Efter tåg, flyg och väntan på väska så var jag ute ca 22.30 för buss till parkeringen. Hade sådan tur att bussen kom direkt! Trodde jag... Var helt säker på att jag parkerat på Beta, men insåg efter en lång tur på den där bussen att det var Alfa, vilken bra koll jag hade... Not! Fick rådfråga chauffören som släppte av mig så nära han kunde, så det blev en rask promenad i mörkret som avslut på resan. 
Har haft en jättetrevlig resa och är så otroligt nöjd med var och en av de fyra hästar vi har köpt! Imorgon kommer nya bilder som jag vet har dröjt efter en vecka med både resa till Norge och Tyskland. Då kommer också bilder på de nya hästarna, så titta in här imorgon igen!

Såå glad för dagens fina inköp! Fyra nya hästar till stallet och inte vilka hästar som helst utan är supernöjd med dem allihop. Det gäller verkligen att hålla huvudeti kallt och inte köpa häst man inte känner för helt, det kostar bara i längden. Min ambition med vårt stall är att det ska utvecklas mycket framöver och att vi ska ha högkvalitativa hästar.
De fina unghästar vi fick in i stallet förra året har redan visat vilken enorm skillnad det blir när man har bra hästar att jobba med, de har ju presterat strålande. Det kostar lika mycket varje månad att träna en enkel häst som en storloppshäst. Därför är det helt klart värt att satsa på de hästar man verkligen vill ha, ibland blir de dyra, ibland får man dem till fyndpris och ibland får man dem inte alls. Får man inte det man vill ha så ska man vänta.
Alla fyra hästarna är verkligen hästar vi ville ha och har alla de kvaliteter vi tittar på när vi kollar igenom varje häst.
Som jag skrev igår så har vi ett arbetssätt på auktionerna som fungerar kanonbra. Börje vår agent går runt och kollar i stort sett alla hästar (vet han att något stuteri har dålig kvalitet så skippar vi det) och han har sin A-lista med de han gillar allra bäst och dessa tittar jag på. Han har också några som är på B-listan som är nästan lika fina och som kan vara värda att kolla.
Samtliga inköp idag kommer från A-listan. Samtliga inköp känns mycket spännande och är hästar vi kan konkurrera med i de största loppen nästa år och framåt.
Mer info om varje häst kommer, men vill ni kolla upp mer själva så länge så är det nummer 37, 96, 104 och 193, de två första är hingstar och de två sista är ston.
Nummer 96 och 104 har jag köpt som andelshästar som säljs i 10 procent och uppåt, försäljningen påbörjas från söndag när jag är hemma igen (flyger hem imorgon kväll). 
De andra två har klara ägare och som sagt så kommer mer info om samtliga hästar imorgon! Ska också försöka få till en bilduppdatering imorgon om bilderna hinner bli klara, dags för det nu efter en hektisk vecka minst sagt.

Hemma på hotellet efter en lång dag med många intryck. Det kanske låter rätt avslappnat att gå runt och titta på hästar hela dagen och jag ska absolut inte klaga, värre kan man ha det. Men det är viktigt att vara fokuserad, titta noga och verkligen ha koll. Sedan ska olika hästar värderas mot varandra, gillade vi den där bättre än den? Man behöver ofta se dem någon gång till.
Därför är det här upplägget bra med visning idag och auktion imorgon. Då finns chansen att smälta intrycken och hinna se dem igen dagen efter.
Vi har hittat många fina hästar här och ett par stora favoriter. 
Jag tycker som vanligt att det arbetssätt som jag och vår agent Börje Olsson har är klockrent, det fungerar perfekt. Han går runt ensam och inspekterar och ger mig nummer vartefter som han gillar och jag koncentrerar mig i första hand på dem. Därefter sätter vi oss ner och diskuterar och kommer fram till en plan. Imorgon blir det likadant först på morgonen att vi jobbar enskilt och sedan när väl auktionen drar igång så tittar vi tillsammans.
Imorgon är det visning någon timme på morgonen och auktionen börjar kl 10. Det är 250 hästar som ska säljas så räknar med att auktionen är slut först runt kl 23 eller så... Auktionen går att se live och där finns också all info om åringarna: http://www.bbag-sales.de/en/index.html
Håll tummarna för oss imorgon!
På hemmaplan får jag regelbundna rapporter och idag regnade det mycket hela dagen. Trots det höll banorna ihop okej, men blev så klart åt det blötare hållet. Det blev lugn träning idag för hästarna och allt verkar ha gått utmärkt.
På återhörande sent imorgon kväll! Ni som har Facebook kommer kunna se där på vår sida under dagen hur det går med våra hästköp: https://www.facebook.com/StallMalmborg/

 

Äntligen på plats i Baden Baden efter en lång dag! Kl 17 skulle planet avgå från Arlanda och efter att jag haft några ärenden inne i Stockholm först så var det enklaste att köra direkt till Arlanda och vara i lite extra god tid. Väl framme visade det sig att flyget var försenat till kl 17.50, så det blev en ganska lång väntan.
Det finns två sätt att flyga till Baden Baden, antingen via Berlin och sedan till Karlsruhe eller så flyger man till Frankfurt och därefter tåg. Vi körde det senare alternativet, men hade otur och missade precis ett lämpligt tåg. En dryg timmes väntan på flygplatsen i Frankfurt och sedan var vi iväg och resan avslutades med taxi sista biten.
Framme på hotellet vid midnatt, det blev onödigt sent pga de här långa väntetiderna som uppstod. Tycker ändå resan gick bra och är glad över att vara på plats!
Däremot ska vi enligt prognosen ha ruskigt otur med vädret, idag har det varit soligt och varmt här, men det ska tydligen regna rejält både imorgon och på fredag.
Imorgon är det visning av hästar från kl 9 till kl 18, auktionen är på fredag och då blir det nog en lång dag med ca 250 hästar som ska passera ringen.
På hemmaplan var det en lugn dag idag, men vi tränar som vanligt under veckan och Lin är ansvarig i stallet och har full koll på allt tillsammans med alla resten av vår duktiga personal. 
Återkommer imorgon med rapport hur det ser ut efter visningen!

Idag en del snabbare arbeten och överlag friskare tempon. De som jobbade var:
Cordelia gick ensam i en extra rask canter som ökades ytterligare över upploppet. Hon var lite tunt jobbad inför sin förra start och det märks nu hur mycket det loppet satte fram henne. Hon gick ett liknande upplägg på jobb inför den starten och jämför man dessa två arbeten så var det en helt annan häst idag, på hugget och med en rejäl speed över upploppet. Verkligen supernöjd med hur hon såg ut!
Shylock och Amandine Rose gick fort tillsammans 800 meter. Shylock har blivit kastrerad och det har han mått bra av, han är mycket lugnare och mer fokuserad. Amandine Rose jobbar verkligen övertygande så hoppas att hon kan visa det i lopp också!
Poison Ivy och Path Changer gick ett längre arbete som öppnades i frisk canter och ökades mer och mer till i stort sett full fart, de gick i hand hela vägen och såg starka ut. Båda är på gång mot start inom ett par veckor.
Light Treading och House in Order jobbade tillsammans 900 meter och här gick det undan. Är enormt imponerad av båda hästarna och inte minst Light Treading som faktiskt bara är två år, hon övertygar stort.
Mr Tooma Global och World Gone Mad gick även de 900 meter, men här var planen ett något lugnare jobb. De inledde därför lite mer återhållsamt och ökade mer och mer. In på upploppet speedade de till och då gick det mycket fort. Båda hästarna såg kanonbra ut!
Utöver dessa så reds en del raskare canters och hästarna såg toppfina ut, mycket roligt!
Både igår och idag hade vi god hjälp av Angelika som håller på och tränar upp formen. Hon har ju varit hos oss i många år och gått från nybörjare på galopp till duktig amatörryttare med flera segrar. Nu har hon gått ut gymnasiet och är på väg mot Newmarket för att komma ut i världen och prova att jobba i ett galoppstall i annat land.
Jag tror det är en lysande idé för hennes utveckling, hon har stor talang men allt hon behöver göra är att tuffa på sig lite mer och våga ta för sig. Det här borde vara ett helt perfekt sätt att ta ett rejält kliv framåt. Ser fram emot att följa hennes framfart i England om ett tag!
Startanmälan idag och många spännande starthästar på tisdag kväll:
Amandine Rose i en vanlig handicap
Haweswater i SM för amatörryttare
Mr Tooma Global i SM för tvååringar
Light Treading i Amacitalöpning
Stureplan i 7Furlongschallenge
Naturligtvis kom de i lopp 1,2,3,4 och 5, det blir en utmaning att planera kvällen för att hinna med allt när deras lopp går på rad.
Imorgon åker jag till Baden Baden, Tyskland för åringsauktion. På torsdag visas åringarna, på fredag är det auktion hela dagen med närmare 250 hästar och så åker vi hem på lördag igen. Ska bli oerhört spännande och roligt, hoppas vi hittar fina och köpbara hästar! Kommer naturligtvis uppdatera här från resan!

Aktuellt

 • Andelar i nya hästar +

  Vi har just nu två åringar som säljs i andelar, båda inköpta på auktion i Baden Baden och är alltså tyskfödda.
  Nu finns endast en andel (10 procent) kvar i hingsten e Maxios. Maxiosavkommorna går kanonbra just nu och nya vinnare rapporteras hela tiden.
  Det finns  också några andelar kvar i stoet som heter Kew Bridge. Pappa är Jukebox Jury som är en ganska ny hingst med bra resultat på kort tid, senast häromdagen vann en av hans avkommor på Ascot.
  Normalt sett har vi endast andelar i 10 procent och uppåt, men hon är ett undantag som vi också erbjuder i andelar från 5 procent eftersom vi tidigare hade en andelhäst i mindre andelar och därför har detta efterfrågats. 
  De håller som bäst på att ridas in och är mycket fina båda två, rör sig klassigt och har bra psyken, de har de rätta kvaliteterna.
  Båda hästarna kommer att sikta på storlopp som två och treåringar.

  Vill du bli delägare eller ha mer info? Kontakta Caroline!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1