Dagbok

Stallets dagbok

Idag var det plötsligt svinkallt (eller ja, allt är ju relativt...) med närmare tio minusgrader. Vi har ju hittills varit bortskämda med milda grader för att vara vinter, det har så här långt varit en perfekt vinter vädermässigt enligt mitt tycke. 
Det blev då en del klumpar i banorna och vi valde efter att ha provridit banan att istället bara trava idag och det gick bra det med. 
Så fortsätter vi genomgången och idag kommer de tre sista treåringarna, därefter återstår bara de nyblivna tvååringarna.
Beach Road One (valack 3 år, ägare Stall Strandvägen- Easy)- Han köptes i Newmarket i december som åring, alltså ganska sent. Priset var minst sagt överkomligt, 19 000 gns (ungefär som pund) och då ska man veta att bara att betäcka med hans pappa Mastercraftsman kostar 30 000 euro. 
I det läget när han köptes så såg stammen ruskigt stark ut bakåt, dock hade hans ett år äldre syster (som heter Spinning Memories) inte startat än. Vilket var en väldig tur för oss, för hade hon gjort det så hade vi aldrig haft råd att köpa honom.
Förra året kom hon ut och vann direkt i debuten hur lätt som helst mot bra hästar. I nästa start som var ett lite större lopp blev hon femma, men sedan slog hon till på allvar och vann ett Listedlopp. Konkurrensen där var väldigt hög och hon har hittills visat kapacitet som imponerar stort. Då ska man också veta att Spinning Memories har Arcano som pappa vilket inte är ens i närheten så bra som Mastercraftsman som har producerat hur många Grupp 1-vinnare som helst.
Beach Road One har till viss del (men inte helt) samma ägare som Stureplan och från början skulle han ha hetat Östermalm. Det blev dock inte godkänt pga att Ö inte finns i engelska alfabetet, så de nekade. Då blev han döpt efter den utmärkta restaurangen Strandvägen 1 och då blev det ändå lite samma tema och ett mycket snyggt namn tycker jag.
Vi har alltid haft stor tro på honom, men också trott att han inte skulle bli så tidig vilket var korrekt. Han kvalade i september och gjorde det väldigt lätt och fint. Dock visade han ganska svåra hingsttendenser i kvalet, både i ledvolten och i startboxarna. Fredrik sa direkt när han kom tillbaka att det här beteendet kommer att göra så han förlorar lopp i onödan, han var helt fokuserad på de andra hästarna och inte alls på vad han skulle göra.
Så då blev det kastration (jag gillar att ha kvar hästar som hingstar om de är coola, men inte om det blir till deras nackdel av någon anledning) och han gick från bitig och nafsig till världens trevligaste häst, så lugn, värdig och jättemysig. Att det var rätt beslut såg vi sedan i debuten då han joggade iväg från övriga och vann hur lätt som helst. På den insatsen fick han 76 i handicap vilket är bra efter en tvåårssäsong och endast ett lopp, han har nu ett bra utgångsläge inför i år och storloppen.
Han anmäldes faktiskt till Dubai efter sin debutseger, men då var tanken att han skulle starta en gång till i december och vinna lätt om det skulle vara aktuellt. Nu blev han struken och Dubai får vänta för vår del, men det vore ju väldigt skoj att åka dit och testa någon gång. Så nu siktar vi på kommande vinter istället och det är ett roligt mål att ha inför året, att ha några hästar som är tillräckligt bra för att resa dit vilket jag tror att vi har och Beach Road One kan vara en av dem.
Han har hela det här storloppsprogrammet med Voter och Derbyn som mål och planen är förmodligen två starter innan storloppscirkusen drar igång. En häst med mycket stor potential!
Power of Attorney (hingst 3 år, ägare Stall Mad)- Han köptes på Breeze Up auktion på Goresbridge, Irland i maj förra året. Vi hade ju tidigare fina World Gone Mad (som köptes på samma auktion) och när han förolyckades så blev detta hans ersättare, det är samma ägarkonstellation. Så därför fanns en tanke innan att han skulle inköpas på samma auktion, där vi för övrigt genom åren har lyckats köpa flera fina och prisvärda hästar, t ex House in Order och Space Dragon.
Hans pappa Authorized var som tävlingshäst en stayer som bl a vann Engelska Derbyt (Epsom Derby) och en klar majoritet av hans avkommor är också stayers, vilket jag definitivt även tror att Power of Attorney är. Namnet (som betyder Fullmakt) kommer just från hans pappas namn, ganska vitsigt faktiskt.
Hans mamma startade bara ett fåtal gånger, men mormor är flerfaldig Listedvinnare och även för övrigt i nära släkt finns många Listedvinnare och Grupplacerade hästar.
Det vi gillade hos honom var hans otroligt coola utstrålning, ett väldigt lugn. Många hästar på auktion stressar upp sig då det är mycket nytt och rörigt och de kommer ofta direkt från en lugn hemmiljö så det blir ju lite av en chock med alla nya intryck. Det imponerade dock inte på "Anton" som han numera kallas, han var kolugn och tog allt med ro.
Det räcker dock inte att bara vara lugn, han hade fler kvaliteter som vi fastnade för. Mycket fina rörelser, smidig och atletisk och det syns när han galopperar, han har en lång och vägvinnande aktion.
Han kvalade i början på oktober och vi tog ut honom där för att han skulle lära sig en del och kanske vakna till lite mer. Det gjorde han helt klart, efter kvalet blev han betydligt mer på hugget. Men han är fortfarande inte "där" och helt klar än, han är en senare utvecklad häst än vad han först såg ut som. Han var startanmäld på den inställda dagen nu i slutet av december och planen var att starta honom för att han skulle få ett lopp och lite erfarenhet, ta det som ett utbildningslopp. 
Kanske var det ändå bra för honom att de tävlingarna inte reds så han får ytterligare tid på sig. När vi drog ner på tempot och intensiteten i träningen så märktes det snabbt att han kom in i en växtperiod vilket jag tror var välbehövligt för att han ska bli klar i kroppen. Så just nu vilar han från träning tills han säger ifrån själv att han är mer redo, det märker man ganska lätt om man är uppmärksam. 
Han kan vara rätt stark att rida (sedan han kvalade), men i boxen är han fantastiskt mysig. Varje morgon går jag runt och känner på alla ben, när jag kommer in till honom så lägger han nästan alltid huvudet i famnen på mig så jag kan krama honom, han är en stor personlighet.
Eftersom han köptes på Breeze up så är han inte anmäld i det Svenska Derbyprogrammet, men däremot efteranmäld till Norskt Derby och även Norskt St Leger kan vara intressant. 
Planen är att ta ut honom på lite längre distans direkt till våren och låta honom starta igång, jag tror att den här vintern kommer göra honom betydligt mera redo.
Sharp Eye (hingst 3 år, ägare Stall Malmborg HB)- Han köptes på samma auktion som Power of Attorney och var lite av ett spontanköp, vi skulle egentligen bara ha en häst. Han var dock så snygg och fin att vi slog till och köpte även honom. Så då blev han också vår egen häst, vi ägde tidigare Marius Federigo som numera är ridhäst och sedan honom har vi inte haft någon egenägd häst.
Pappa är Rajsaman som både är född och även numera verksam i Frankrike som avelshingst. En ganska stabil och bra hingst, i Sverige finns förutom Sharp Eye endast en ytterligare avkomma till honom och det är Chantaraman som har 87 i handicap.
En liten rolig detalj är att Rajsamans pappa är Linamix och han har en ovanlig egenskap i form av dubbla anlag för skimmel. Det innebär att alla hästar med Linamix som pappa blir skimlar, så det vimlar av grå hästar i hans släkt.
Sharp Eye kvalade i november för att ha det gjort, men var inte så vässad för det. Han har haft mycket problem med sin hals som påverkades svårt av fodret och den här vintern kommer han behöva för att komma tillrätta med det för fullt.
Annars är han en fin och kvick häst som vi planerar att börja starta direkt till våren och även han siktar i första hand på de norska storloppen eftersom han inte är anmäld i de svenska. Jag kan tycka det är lite synd att hästar som köps tidig vår som tvååringar inte kan få vara med i det svenska storloppsprogrammet, men nu är ju reglerna sådana även om det kanske kan ändras någon gång i framtiden?
Detta var de tre sista treåringarna att gå igenom och sammanfattningsvis så har vi en otroligt stark treårskull som verkligen ska bli spännande att följa!
Nu återstår bara att gå igenom tvååringarna!


Aktuellt

 • Andelar i nya hästar +

  Vi köpte på den svenska auktionen följande två åringar:
  Nr 27 Snowfoot e Footstepsinthesand- Arley Hall/Excellent Art     inköpspris: 105 000 kr
  Snittpriserna på avkommor efter pappa Footstepsinthesand ligger internationellt på dryga 43 000 euro!
  Nr 28 Double Down e Zaahid- Double End/ Lilbourne Lad      inköpspris: 20 000 kr
  Mamma Double End hade hcp 81 och var placerad i en radda storlopp samt vann två lopp.
  Båda hästarna har precis det vi önskar i kroppstyp, rörelsemönster och de är helt korrekta i benen. 
  De säljs i andelar om 10 procent och uppåt och försäljningen har redan startat.

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1