Dagbok

Stallets dagbok

Nu har vi fem treåringar kvar att gå igenom och här kommer ytterligare två och övriga tre imorgon:
Australian Open (valack 3 år ägare Stall Grand Slam)- Han köptes på den senare auktionen i Baden Baden (det är en åringsauktion först tidigt på hösten och därefter en auktion med mest åringar men även starthästar).
Hans pappa är Dabirsim som fått en smakstart på sin avelskarriär efter två årgångar med avkommor. Han är ledande andraårshingst i Frankrike och trots en än så länge kort avelskarriär så har han producerat flera Gruppvinnare och till och med även Grupp 1-placerade. Med tanke på att de äldsta avkommorna ju bara var tre år förra året, så är det verkligen starka resultat. Hans avkommor har ofta kostat väldigt mycket pengar på auktionerna (upp till 500 000 euro!), så även om inte Australian Open var gratis (32 000 euro), så anser vi ändå att det var ett rent fyndpris, han borde ha kostat väldigt mycket mer och vi hade tur.
Mamma Around the World (e Samum) startade bara ett par gånger, men i hennes nära släkt finns idel Grupp och Listedvinnare, så stammen ser mycket fin ut.
Dock är det Australian Open själv som mest imponerar, han har en utstrålning utöver det vanliga och det är faktiskt ganska ofta som någon frågar vad det är för häst, man lägger märke till honom. Nästan kolsvart med vit bläs, stor, snygg och elegant och han har en så lång, fin aktion när han galopperar, han bara flyter fram.
Det syntes ganska direkt att han inte var så tidig utan troligtvis mest en häst för treårssäsongen och så blev det ju också. Han kvalade i augusti, men var sedan inte redo för start och det var nog till det bästa att vi har sparat honom. Nu ser man när han galopperar att han är betydligt mera färdig och utvecklad i kroppen, han har en helt annan kontroll på sin kropp numera.
Han blev väldigt hingstig under hösten och kastrerades, sedan dess har han varit en cool och trevlig häst på alla sätt, okomplicerad om än lite stark på banan men inte på ett stressat sätt utan han vill bara framåt. 
Planen är att han kommer ut rätt tidigt i vår för att kvalificera sig för storloppen som Voter, Svenskt och Norskt Derby mm. Tror att detta kan vara en stor stjärna, men det återstår ju att se när säsongen drar igång. 
Approach (valack 3 år, ägare Comprad Racing, Tomas Lostrand, WM Racing)- Även han köptes på auktion i Baden Baden, här var det dock den tidigare auktionen som gällde. Sedan var han kvar i Tyskland på bete, så han och Australian Open anlände tillsammans en väldigt sen höstkväll (eller nästan natt) efter att vi suttit en lång kväll i stallet och väntat på dem. 
Approach (som hette Agent Approach, men namnet kortades och tyskfödda hästar måste heta på samma bokstav som sin mamma) var den sista häst jag inspekterade dagen innan själva auktionen. Jag fastnade enormt för honom, han hade "det". När man är på auktion och man hittar en häst som man känner att man bara måste ha, då blir det nästan jobbigt. Blir den för dyr så är det inte roligt alls. Jag kommer ihåg känslan när jag vaknade på morgonen för auktionen och tänkte "den där hästen, den bara måste vi få". Desto gladare blir man när det lyckades och hans tre ägare Urban, Tomas och Wolfram var alla med på auktionen och det var stor lycka när de kunde köpa honom och vi firade genast med champagne.
Pappa är Dawn Approach som även han är en relativt ny hingst, han har precis som Dabirsim haft två årgångar på banan. Han har redan lyckats få fram en Grupp 2-vinnare och en Grupp 3-vinnare som också varit tvåa i Grupp 1. Dessutom flera Listedvinnare och placerade, så han har kommit igång mycket starkt han med och har ju precis inlett sin avelskarriär.
Mamma är Adalea (e Dalakhani) och mest intressant med henne är hon lämnat nu femåriga Abadan (e Samum) som alltså då är en halvsyster till Approach. Abadan kom ut först på sommaren som treåring och vann två raka segrar direkt, har vunnit sammanlagt tre lopp på elva starter. Klart bästa prestationerna har dock varit en tredjeplats och en fjärdeplats i Grupp 3-lopp, strålande insatser verkligen.
Approach startade sex gånger förra året, han var tvåa med hals bakom Noosa Prince en gång och tog några fler placeringar. Dock fanns det flera orsaker till att han inte alls visade vad han kan; så klart som övriga var det huvudsakligen fodret vilket också blodprov visade, han hade en klar påverkan på levern. Dessutom har han haft en krånglande testikel som satt högt upp och besvärade honom, därför gjordes en operation som tog bort den och då togs även den andra, så han blev valack då.
När han tog det ingreppet bra så tänkte vi att han får starta en gång till innan vintervilan när han ändå var igång. Det var den dagen banan blev superlös och redan när starten gick så kunde han inte få något fäste alls utan hamnade sist direkt och fick kämpa hårt på underlaget. Så de starter han gjorde förra året- glöm dem. Det här är en klasshäst med rätt förutsättningar och med denna vinter på sig att jobba upp sig så har han alla möjligheter denna säsong att visa vad han kan. Han är troligtvis mer av en stayer, detta får vi testa lite i början av säsongen.
Han är anmäld bl a i Derbyserien och Norskt Derby, frågan är om Voter är för kort för honom och vi ska sikta på Derby Trial istället och specialisera honom på stayerdistans från början. Planen är att inleda med ett maidenlopp och därefter sikta mot storloppen.

 

 

 

Aktuellt

 • Andelar tvååringar +

  Vi har ännu några andelar kvar i Double Down och Perfect Sister!
  Två jättefina och lovande tvååringar som siktar mot storloppen framöver.

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1