Dagbok

Stallets dagbok

Idag har jag fått ett besked som känns både väldigt bra och enormt bittert. Som ni nog vet om ni följer den här sidan så har vi i jakten på förklaringar till hästarnas underprestationer kontrollerat det mesta (vi håller faktiskt fortfarande på och är inte klara med allt än). 
För att utreda precis allt lämnade jag in prover på kraftfodret även fast det inte ska behövas då varje nytt större parti ska vara kontrollerat av den som tillverkar fodret. 
Idag skulle jag få svaren och innan det kom på mailen så ringde jag till labbet och pratade med dem. Fick då beskedet att den havre vi har använt hela året är väldigt möglig och har ett högt bakterieantal och hon jag pratade med sa att det är mycket mögel och att det utan tvekan har en stor inverkan på hästarnas hälsa. 
Att havren är dålig går inte att se med blotta ögat utan det sitter inne i havrekärnan, så det är ett prov som krävs för att få ett svar. 
Den havre vi har köpt är mer än dubbelt så dyr som vanlig havre eftersom den ska ha bättre värden och högre kvalitet. Vi har filosofin att göra det allra bästa för hästarna och bl a då att kosta på dem dyrare foder som är bättre. Då har man kanske rätt att förvänta sig det också...
Kände först en enorm lättnad att ha hittat en så väldigt tydlig förklaring till att de varit sjuka hela sommaren och sedan inte återhämtat sig. Strax därefter infann sig en stor bitterhet över att ha förlorat en hel säsong på det här och inte bara det utan så mycket kring hela stallet när hästarna inte har presterat. Svårare att få in nya hästar, att få ägare att satsa på fler hästar och att även få in nya ägare när resultaten har uteblivit. Som jag skrev häromdagen så har vi aldrig haft i närheten så bra hästar som nu och borde haft ett rekordbra år och istället har det varit det sämsta någonsin.
Jag hann som tur var få stopp på kvällsfodringen och all mat som var förberedd slängdes ut, gällde ju bara att få bort havren direkt. De veterinärer och andra experter jag har pratat med så här långt tror alla att man ser resultat snabbt när hästarna inte längre utsätts för möglet, att omställningen och tillfrisknandet går fort. Jag ska dock kolla upp det ännu mer även om det säkert är väldigt individuellt från häst till häst. 
Vi använder nu den andra fodersorten, men som tur är så anländer vårt nya foder redan imorgon förmiddag, ett foder vi har planerat att byta till sedan en tid tillbaka. Nu får man ju fodra igång lite försiktigt, men det känns bra att allt är på gång nu.
Är faktiskt helt slut i huvudet nu efter det här beskedet som känns så bra och så dåligt, enormt mycket känslor har det varit hela eftermiddagen och kvällen.

Aktuellt

 • Andelar i nya hästar +

  Är du intresserad av att vara med som delägare i en häst? Vi har flera olika möjligheter beroende på vad Du är intresserad av, både större och mindre andelar. Främst satsar vi på köp av yngre hästar med sikte mot de större loppen. Vill du prova på med en mindre andel i en häst som redan är etablerad så har vi även enstaka andelar i äldre starthästar.
  Vill du veta mer om vårt upplägg så kan du också läsa här på sidan under Bli Hästägare.

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1