Dagbok

Stallets dagbok

Jag utlovade igår lite reflektioner på några saker gällande tävlingarna nu när de är igång och här kommer det i en blandning av positiva och negativa saker:
1. Programmen- Svensk Galopp vill spara pengar och bl a genom att dra in på programmen. Att de tar bort att man kan prenumerera på dem tycker jag är okej. Det har varit stora problem att få ut dem i tid från tryckeriet och när posten numera har övergått till att bara leverera ut post varannan dag så är det ännu större risk att prenumeranter får sitt exemplar samma dag eller t o m dagen efter tävlingarna avhållits. Vad jag förstår så har tjänsten att distribuera samt portokostnaden gjort det till en klar minusaffär. 
Men när man betalat en initialkostnad för själva tryckningen så brukar inte varje exemplar vara särskilt dyrt och det borde då vara väl spenderade pengar att trycka upp ett par kartonger extra.
För självklart ska alla hästägare som är på banan få ett exemplar och självklart ska jag som tränare kunna hämta en bunt program att ha i stallet och dela ut till ägare som kommer till stallet. Hästägarna är sportens största sponsor och då är det oacceptabelt att de inte ska få program när de kommer till banan. Tycker att alla som jobbar på Svensk Galopp borde förstå hur otroligt viktigt det är, annars har de fel jobb.
Det här måste bara ordna sig och det omedelbart och jag vet att det finns folk som jobbar på en lösning. Det är helt nödvändigt att det ändras och det omedelbart. 
2. Restaurangen- På Bro Park har vi en relativt ny krögare och de har verkligen fått fart på rörelsen snabbt. De serverar luncher varje vardag och tack vare mycket god mat och service så har det blivit väldigt populärt även fast de knappt har marknadsfört det alls. Det är över 100 personer per lunch och uppåt 140 stycken faktiskt, det känns också som att det ökar hela tiden. Det gör ju att nya personer kommer till galoppen och ser hästar träna och vissa onsdagar kommer det också vara tävlingar och därmed en bra chans att få in fler intresserade på sikt. (Även här kan ju program var väldigt bra att dela ut för att öka intresset).
Nu har vi tränare också erbjudits att köpa ett eget bord för hela året som gör att vi är garanterade plats varje tävlingsdag. Det har jag gjort och det kändes direkt i söndags som att det var väl värt det, det är ett bra sätt för ägarna i stallet att veta att det alltid finns en samlingsplats och att fler lär känna varandra, en ökad gemenskap. 
Tycker allt med restaurangen känns mycket positivt. 
3. De nya spöreglerna- Att vi nu har helt tagit bort spödrivning har jag inga synpunkter på alls, tvärtom. Även om vi aktiva vet att det är ett vadderat spö och att det endast är lättare maningar som varit tillåtna så ser det för ögat inte bra ut alls. 
Men vi tränare och jockeys var helt tagna på sängen av vad som egentligen står i Reglementet nu och det får vi också ta på oss, vi borde ha lusläst det innan beslut togs eller i alla fall innan säsongen startade upp.
Som det varit de här två tävlingsdagarna (Bro Park i söndags och Jägersro onsdag) är helt orimligt. De flesta trodde att regeln gällde att de inte får använda spöet och klart med det. Men nu är Galoppdomstolen inne och gör bedömningar av hur ryttare rider finish och att händerna måste vara på manken och halsen hela loppet. 
PA blev avstängd i onsdags på Jägersro för att han hade sin ena hand en decimeter till vänster om hästen hals en kort stund över upploppet. Gå in och titta på repriserna från den dagen och jämför med t ex Jacob, Oliver och Martin som alla har sina händer ut på sidorna ett antal gånger över upploppet utan åtgärd. Och de borde de få ha, hur var och en rider vanlig finish är faktiskt helt galet att lägga sig i, men när dessutom helt godtyckligt vissa blir avstängda och andra inte så är det inte okej. Tre avstängda jockeys på två tävlingsdagar och ingen av dem har gjort något fel alls i mitt och de flesta andras tycke.
Däremot står det i Reglementet att det är ryttarens skyldighet att tillvarata hästens chanser på bästa sätt och det kan de inte göra om de inte får rida vanlig finishridning utan vara strikt begränsade.
Ändra de reglerna omedelbart så att ryttarna får rida vanlig normal finish på det sätt de är tränade för och vana vid, fast utan spö då.
4. Banan på Bro Park- det gjordes en restaurering av banan veckan innan premiären och den gjorde väldigt gott på så vis att banan blev mycket mindre stum och med mer grepp, helt enkelt en stor förbättring.
Sedan var vädret väldigt emot oss med regn och plusgrader ena dagen som övergick till massor med minusgrader och snö, fram och tillbaka hela tiden. På fredagen var banan oridbar efter allt oväder, på lördagen var den bra vid lunch men fortfarande mycket djupare utvändigt än invändigt. 
På tävlingsdagen i söndags var hela banan jämn och fin, bankillarna gjorde ett kanonjobb med att få den bra så en stor eloge till dem.
Nu ser vi fram emot nästa tävlingsdag som är kommande onsdag lunch!

 

Aktuellt

 • Vill du veta mer? +

  Är du intresserad av att vara med på en tvååring eller en äldre häst så finns alla möjligheter. Att vara med på en unghäst innebär stora möjligheterna att vara med i storloppen för två och treåringar, med det kommer också chansen till massor med spännande upplevelser.
  Jag har också planer på att åka på auktion och köpa fler tvååringar i vår på auktion. 

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info.

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1