Dagbok

Stallets dagbok

Det är fortfarande kyligt på mornarna och i alla fall jag inleder med en vinterjacka. Men på bara någon timme eller två så kommer värmen och nu känns det faktiskt att det är sommar, nästan i alla fall. Någon vår blev det ju knappt, vi gick från vinter till sommar direkt känns det som. 
Idag inledde vi dagen med tvååringarna som cantrade i sällskap med Princeton Graduate och därefter övade de startboxar igen. Vi gör ganska korta övningar men ofta, de får gå in och stå ett par gånger och sedan räcker det. Idag när de stod inne så stängde vi och öppnade framgrindarna fram och tillbaka flera gånger (men utan att låsa dem). Det klarade de jättebra och samtliga sköter sig fint med alla momenten så här långt. 
Därefter tränade vi vidare som vanligt med blandad träning gällande tempon. Det var några som gick i raskare canters och de såg verkligen mycket bra ut allihop. 
Förutom träningen och det vanliga arbetet så förberedde vi oss också inför morgondagens tävlingar, t ex genom att ordna tränsen och utrustningen varje häst ska ha. 
Egentligen skulle vi ha kvalat Gold Streak imorgon, men han har några mindre sår som inte är farliga men ändå kan ömma och därför får han vänta. Tre starthästar har vi imorgon och jag har uppdaterat kommentarer om deras chanser, ni hittar det under fliken Starter (& Resultat, så titta in där!

Så var det ny vecka och fullspäckat schema. Som vanligt på måndagar var det höger varv som gällde på dirttracken och vi varvade träning där och på rakbanan i lite lagom tempon. Arbetsdagen flöt på fint och hästarna var pigga och glada, efter en träningsfri dag brukar de vara lite extra laddade. 
Idag var det också anmälningar till söndagen den 11e, dvs om knappt två veckor. Då är det årets första storloppsdag på Bro Park med bl a Stockholms Stora Pris och klassiska Jockeyklubbens 2000 Guineas och Svenskt 1000 Guineas samt en hel del andra fina lopp.
Vi har Dharwin och Forty Love anmälda i de två klassiska loppen (där finns också ett Consolationlopp man kan välja med mycket bra pengar). Startanmälan är först nästa måndag och det ska bli väldigt spännande att se hur startlistan blir när röken skingrar sig. 

Lugn söndag i stallet för hästarna, men naturligtvis som vanligt var det hage och walker för alla som gällde. 
Nu är vi laddade för en ny vecka!

En mysig dag i stallet med den här sköna helgkänslan. Vi firade onsdagens segrar med extra lyxig fika och en liten tårta också.
En hel del hästar tränade på raskare och det gjorde de mycket bra. De såg så fina ut att man blir väldigt förväntansfull på kommande lopp av bättre slag som finns inplanerade från sommaren och framåt. 
Igår på Irland var det breeze up-auktion. Vi har köpt hästar där två år i rad, men inte i år då vi faktiskt redan har helt fullt i vårt stall (det går i och för sig att hyra boxar av annan tränare om det behövs). I alla fall så var det intressant att dyraste hästen på hela auktionen hade Zelzal som pappa och den kostade 270 000 euro. 
Det är alltså samma pappa som den häst vi har och som faktiskt är till salu inom stallet. Anledningen att han inte är såld är att han kom med ett läte i halsen som visade sig vara en instabilitet som unghästar kan ha och som antingen växer bort eller opereras när de växt lite mer. Nu har tid gått och han är noggrant kontrollerad av veterinär med kamera i halsen under snabbjobb. Det är konstaterat att allt fungerar till hundra procent och halsen nu är helt stabil, ingen åtgärd behövs.
Han har visat stora fartresurser i träning och vi ser enormt fram emot att få honom redo för start och få se vad han kan. 
Han har alltså inte varit till salu förrän vi fått klart för oss hur allt ser ut och vad som behövs, men nu är han det. 
Önskar er alla en trevlig helg!

En ganska vanlig dag i stallet med blandad träning, några hästar gick snabbare tempon men de flesta höll sig i mellantempon. Imorgon kommer fler hästar träna på mera. 
De senaste dagarna har jag haft så enormt mycket arbete vid datorn med papper och dessutom möten (igår kväll Fullmäktigemöte för Stockholms Galoppsällskap) som tagit ännu mer tid. Att säga att tiden inte har räckt till är ingen överdrift, men jag ser fram emot helgen och att komma ikapp med både sömn och en del ytterligare arbete som behöver göras. 
Men först träning som vanligt imorgon förmiddag så klart!

En dag som igår ger så enormt mycket positiv energi. Glädje och stolthet över resultaten och framför allt ett viktigt kvitto på att den träning vi gör är rätt.
I tider där hästarna inte presterar är det lätt att börja ifrågasätta det mesta hos sig själv och träningen, men det är oftast andra saker som påverkar då (infektioner t ex är en mycket viktig faktor). Att inte få panik och börja ändra allt när det inte går bra är viktigt, man ska tro på sin träningsfilosofi. Det är dock lättare sagt än gjort om inte resultaten är där. Därför är det så värdefullt när allt funkar och hästarna gör det man hoppas på, det kan man gå tillbaka till även i mindre framgångsrika dagar. 
Alla gårdagens starthästar mådde bra idag och verkade ha tagit sina lopp mycket bra. Sharp Eye startar redan nästa vecka igen, idag kom startlistan ut. Då har vi också Stureplan och Sandstorm samt Gold Streak i kval.  

Vilken dag för oss! Tre starthästar gav två segrar och en andraplats.
Dagen började inte så bra när Forty Love hostade några gånger på morgonen. Kanske att det inte betydde något, men det kan man inte chansa på, finns det en irritation i halsen och hon startar med det så kan hon underprestera eller ännu värre råka ut för t ex näsblod. 
Det var ändå ett enkelt beslut att stryka även om det så klart kändes väldigt trist när hon var i så fin form. Nu är det risk för att hon inte kommer med i Svenskt 1000 Guineas, men vi kan bara hoppas.
Glädjande då att de hästar som startade verkligen presterade på topp. Mest glädjande var att Dharwin vann, jag blev otroligt glad när han passerade mållinjen som vinnare. När man har en häst som man vet har kapacitet så är det frusterande när det inte fungerat helt i lopp och efter två fjärdeplatser som vi varit besvikna på så fungerade det nu. 
Sedan följde High Max upp med en enkel seger i loppet efter och dagen avslutades med en fin andraplats för Sharp Eye.  
Såå roligt att hästarna presterade så här fint.
Jag har uppdaterat med kommentarer om deras insatser under fliken (Starter &) Resultat, så titta in där!

Idag en del raskare träning och en riktig humörhöjare att se hur fina hästarna ser ut. Flera som siktar på start nu i juni, men vi har också flera hästar som faktiskt är startklara och väntar på gräslopp. Att Norges gräsbana ligger så enormt långt efter har ställt till det då planerade lopp har försvunnit. Gräspremiären där skulle ha varit den 17 maj och sedan har den flyttats fram hela tiden. Senaste beskedet är att det är först den 24 juni de kan tävla på gräset där. Vi hade inplanerade starter för flera hästar både den 25 maj och den 8 juni och det är inte helt enkelt att hitta andra lopp. 
Men först fokuserar vi på morgondagen och tävlingar på Bro Park med gräspremiär. Jag har uppdaterat kommentarer om hästarnas chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Träningsmässigt en ganska vanlig måndag med mestadels träning i mellantempon eller lugnare. 
Men förutom det så hade vi en hel del på programmet och vid lunch kom också vår chiropraktor och gick igenom några hästar vilket var jättebra att få gjort. Men tid tar det och det blev en lång dag i stallet. Men så är det ibland och man känner sig ändå nöjd när man hunnit med ganska mycket. 
Idag också anmälningar till nästa onsdag (den 31a) på Bro Park och där har vi en del hästar anmälda. Men först tävlingar på onsdag så klart. 
Däremot har Norge nu gång på gång skjutit upp säsongsstarten på gräset och idag kom nytt besked igen, men imorgon får vi detaljer och nya propositioner. Vi har ett antal hästar som har haft och har inplanerade lopp där och det ställer till det med de här förseningarna och ändringarna som blivit. Men att vintern har hängt kvar mycket längre än normalt, ja det kan de ju inte göra något åt. Vi får hoppas det här ordnar till sig nu!

Duca di Como- vilken häst! Nu åtta år gammal, men minst lika bra som tidigare och vann idag Pramms Memorial överlägset, det var mil ned till resten av fältet. Så roligt att se honom så bra som han var idag.
Galoppen behöver profilhästar och det är verkligen vad den här nästan vita hästen är!

En lite lugnare dag träningsmässigt när några av hästarna som gick fortare igår fick en välförtjänt ledig helg efter en intensiv träningsperiod. Men så klart var det ändå en hel del på schemat med träning både på rakbanan och på dirttracken och alla hästar tränade på enligt plan och såg fina ut. 
Det var en trevlig helgkänsla och med solen som skiner så blir ju allt så mycket lättare och härligare, nu känner man verkligen att sommaren inte är långt borta. 
Nu tar vi och hästarna lite helg samtidigt som vi laddar för nästa vecka med tävlingar på onsdag!

Dirttracken hade torkat upp till idag efter allt tidigare regn. Den var harvad och i bra skick, gick utmärkt att träna raskare på. 
Vi hade väldigt mycket blandad träning idag, men en hel del hästar som galopperade på i bättre tempon och det såg fint ut.
Det var en fullspäckad dag med många turer och hästar på schemat, men hela dagen flöt på utmärkt. Förutom träningen hann vi också med en hel del annat pyssel i stallet och med hästarna utöver det vanliga. 
Både igår och idag har det känts som lördag, kanske pga att det är långhelg för många. Men imorgon är det ju faktiskt lördag på riktigt!

Igår massor med regn och den bana som hade klarat det bäst var rakbanorna. Dirttracken låg packad hela dagen så det var ett mycket enkelt val att låta samtliga hästar träna på rakbanan som hade klarat regnet jättebra. 
Hästarna tränade i mellantempon eller lugnare och det såg fint ut för samtliga. 
Inget mer regn över dagen idag och solen sken framåt dagen och torkade upp en hel del. Imorgon tror jag det är bra chans att dirttracken har torkat upp och är bra igen.

Dagens tävlingar (det är ju i stort sett alltid galopp på onsdagar) avreds på Övrevoll traditionsenligt på deras nationaldag. Normalt sett är det alltid storlopp och gräs, men idag bara enklare lopp och dirttrack eftersom deras gräsbana inte är redo än.
Vi hade inga starthästar där, så vi hade en enklare dag idag. Planen var egentligen att vi skulle tävla där nästa vecka, men även den dagen har flyttats från gräs till dirttrack så vi stannar hemma och planerar om. 
Eftersom det är röd dag imorgon så var det redan idag startanmälan till på onsdag. Vi har fyra starthästar; Forty Love, Dharwin, High Max och Sharp Eye. För de två förstnämnda är det gräs som gäller och båda två har bara tävlat på dirttrack tidigare. 

Det var hotande regn idag på morgonen, man visste att det skulle komma men frågan var när. De första timmarna på morgonen var det uppehåll, men på den mörka himlen syntes det att det snart skulle ändras... Det började sedan med lite duggregn, men redan vid åttatiden hade regnet kommit igång mer och höll sen i sig hela förmiddagen. Även om det är trevligare med sol så mår ändå både naturen och banorna bra av det här, så det finns ingen anledning att klaga. 
Idag raskare träning för en del av hästarna, både jag som tittade och ryttarna som red var mycket nöjda. Hästarna såg starka och fina ut i ett upplägg på arbete där de ökade mer och mer hela vägen. 
I övrigt så är det roligt att se hur fint tvååringarna utvecklas, både kroppsligt och träningsmässigt. Det håller verkligen på och blommar ut, det har hänt och händer så mycket med dem just nu.
Det är en stor del av det som är så spännande med unghästar, att man när de är åringar ser en potential och därefter få följa vägen från att vara bebisar till att bli tävlingshästar. Och på den vägen finns också alla drömmar och förhoppningar man har på dem.

Vi var tillbaka igår kväll vid 22.30-tiden. Efter urlastning av hästarna och sedan avlastning av alla grejer återstod lite fix med hästarna; få på dem stalltäcken, ge mat och lite annat. Men strax efter kl 23 kunde vi stänga stallet för natten och en halvtimme senare var jag hemma. 
Lite trötta var vi idag, det är man väl alltid efter en tävlingsresa...? Men stallet och träningen skulle naturligtvis skötas som vanligt idag och det flöt på jättebra med allt arbete. 
Gårdagens starthästar mådde bra allihop och de inledde morgonen med en längre tur i hagen innan de var ute på skrittmaskinen senare. 
Den här veckan har vi inga tävlingar på Bro Park och vi har inte heller något inplanerat på annan bana. Vår nästa tävlingsdag blir nästa onsdag (den 24e) och den dagen anmäldes idag. Då har vi Forty Love, Dharwin, High Max och Sharp Eye som alla siktar på start. 

Nu är vi på¨väg hem igen efter den här Göteborgsutflykten. Man kan inte klaga på hästarna egentligen, men utdelningen blev lite halvklen med en tredje och en femteplats, kort slagna. Se närmare kommentarer under fliken (Starter &) Resultat. 
Det är bara att ladda om för nästa lopp och se till att det blir bättre då. 
När man reser med hästarna är det ju extra segt om man inte riktigt är nöjd med dagen, hemresan känns evighetslång. När de har vunnit så känner man sig så himla uppiggad och orkar det mesta. 
Men nu ägnas tiden åt planering av nya lopp, att se framåt är alltid det bästa sättet att ladda om. 

I skrivande stund sitter vi i hästbussen och har knappt en timme kvar tills vi är framme i Göteborg, på banan. 
Hästarna har rest väldigt bra, men vi får så klart se hur de verkar när de kommer fram. Sedan är en viktig sak hur de äter och dricker samt hur pass lugna de är när de blir installerade i sina boxar. High Max och Princeton Graduate är båda vana resenärer och borde klara det bra, men för Sandstorm är det här första resan och ett stort test.
Se utförliga kommentarer om hästarnas chanser under fliken Starter (& Resultat).
Och ikväll missar ni väl inte Eurovisionfinalen? Sverige och Loreen är storfavoriter och kommer troligtvis leda efter jurygrupperna har avlagt sina poäng. Men kanske kommer Finland klå oss på mållinjen när folkets röster redovisas? Tycker det är ett jättecoolt nummer (gjort av Sveriges främsta danskoreograf Benke Rydman) och låten sitter som ett klister i huvudet. Det kan bli väldigt spännande!

Idag raskare träning för några av hästarna och det såg jättefint ut, de är i stark utveckling formmässigt. 
Vi har en hel del hästar som är planerade att årsdebutera i slutet av maj eller till och med början av juni. För flera av dem är det gräs som gäller och den säsongen inleds på söndag med Göteborg medan Bro Park börjar tävla på gräs den 24 maj.
På onsdag är det ju norska nationaldagen och tradionellt har det alltid varit lite bättre lopp den 17 maj på gräset. Dock har den så länge kvarhängande vintern gjort att deras bana inte är redo, så loppen på onsdag ändrades till enklare dirttracklopp, väldigt trist för dem. 
På söndag har vi då tre starthästar i Göteborg och vi kommer åka imorgon vid lunch med dem. Innan dess, på morgonen, kommer vi träna som vanligt. Rapport kommer naturligtvis från vår resa!

Idag var det träning som vanligt och mestadels var det mellantempon som gällde för de allra flesta. Även fast vi hade en hel del på schemat så var det ändå en något lugnare dag och vi hann med en del extra pyssel som alltid finns att ta till när tid finns. 
Allt känns så mycket enklare och trevligare nu när våren verkar ha anlänt på riktigt. Även om det fortfarande är lite kyligt på morgonen så är det ändå klart varmare nu och ganska tidigt skiner solen och värmer. Det är ju faktiskt inte lång tid kvar nu tills sommaren anländer, ser verkligen fram emot det!
Imorgon tränar vi vidare som vanligt. Vi ska också förbereda packning och annat inför lördag då vi kommer åka till Göteborg vid lunchtid. 

Idag tävlingar på Jägersro där vi inte har starthästar, så vi fick en välbehövlig lugnare dag efter tävlande både onsdag och söndag förra veckan. På söndag är vi ju på Göteborg också, så man får passa på att tanka lite återhämtning en sällsynt dag som denna nu när säsongen är igång. 
Imorgon tränar vi vidare som vanligt. 

Idag var det en del raskare träning på programmet, mestadels längre arbeten där tempot ökades mer och mer. Hästarna gjorde det jättebra och såg starka och fina ut. 
Innan detta inleddes morgonen med startboxträning för tvååringarna efter de hade cantrat på banan. Tycker de skötte sig mycket bra och det här kommer vi lägga in en hel del nu för att få dem trygga med det. 
Nu blir det lite galopp-politik här:
I torsdags kväll hade vi ju extrastämma i Fullmäktige och jag lovade här att återkomma till det.
Motionen gällde att se över hela organisationen både gällande utgifter och intäkter, att effektivisera och göra bättre. Detta i syfte att få mer pengar över till sporten, att kunna öka prispengarna ordentligt. 
Av de pengar vi får av ATG varje år (som vi äger tio procent av) så går helt enkelt för liten del av det till prispengar/sporten och för mycket till administration och annat vilket galoppen fick kritik för i en utredning för evigheter sedan utan att något har hänt.
Självklart är det viktigt att göra saker, t ex marknadsföringen som i nuläget har dragits ner till nästan noll gör att spelet rasar (var det all time low i söndags?) och vi inte syns alls längre vilket är förödande. Ett väldigt bra exempel på en sak man inte ska dra ner på utan tvärtom.
Men det finns så mycket annat som kan ses över och göras om och det är här vår motion kommer in. Historiskt genom åren har Fullmäktige ofta varit splittrat, men vid höstmötet förra året kändes det som att vi för första gången började samarbeta och ha en större samsyn vilket är nödvändigt om vi ska komma någon vart.
Att den här motionen antogs med 35-0 är något vi kan vara mycket stolta över, jag kan inte ens minnas när vi någonsin haft de röstsiffrorna. 
Nu hoppas vi att det här blir något riktigt bra som gör Svensk Galopp effektivare och bättre samt att en nödvändig prispengahöjning kommer kunna genomföras inom en ganska snar framtid.

Så är dagen efter tävlingar är man alltid lite trött eller kanske urladdad. Men vi hade ett fullspäckat schema idag med ridningen och dessutom en hel del annat, så det var ingen slödag direkt. 
Hästarna tränade i mestadels mellantempon, några på rakbanan och övriga på dirttracken, höger varv som vanligt på måndagar.
Det var också startanmälan till söndag då årets första tävlingsdag på Göteborg går av stapeln. Där har vi Princeton Graduate och Sandstorm i samma lopp samt High Max och det ska bli intressant att se hur det passar. 
Imorgon är det en del raskare träning som gäller.  
 

Tävlingar idag igen och två starthästar. Dharwin skötte sig jättebra innan själva loppet men löpte väldigt grönt och blev fyra, han har mycket att lära innan vi får se hans fulla kapacitet. 
Snowfoot gjorde ett imponerande lopp. Försmädligt var han huvud ifrån segern som tvåa, men jag måste ändå hylla hans starka insats med hög vikt och i front. 
Dagens hjälte var ändå House in Order, trots att han själv är i full träning så är han med båda våra starthästar och har en så lugnade inverkan på dem. Han är supercool och när loppen reds väntade han inne på hinderbanan och galopperade sedan tillbaka med fältet efter målgång, vilken cigarr han är!
Se närmare kommentarer om starthästarna under fliken (Starter &) Resultat!

Dagen inleddes med fyra minusgrader! Vi är en bit in i maj nu... Men under dagen kom solen och värmde upp, det blev riktigt behagligt väder till slut men på morgnarna är det fortfarande galet kallt för att vara så här nära sommaren. 
Igår hade vi ganska många hästar som snabbjobbade och som var lediga från träningen, men även idag var det några som raskade på och det är en riktigt humörhöjare att se dem sträcka ut och se så fina ut. 
Gold Streak tränade startboxar igen och får vi inget bakslag så borde inte kvalet vara långt bort nu. 
Imorgon är det för andra gången den här veckan dags för tävlingar igen, vi har två starthästar och båda råkar vara av det knepigare slaget. Här kommer vi sätta in House in Order som följehäst och moraliskt stöd, han har gjort det tidigare och det har varit till väldigt stor hjälp vilket vi hoppas det ska vara även imorgon. Se närmare kommentarer om deras chanser under fliken Starter (& Resultat).

Det blev en lång dag igår med Fullmäktigemöte på kvällen och det var en väldigt viktig motion vi hade uppe och som också gick igenom med röstsiffrorna 35-0 (kan inte ens minnas när Fullmäktige enats så fullständigt om något) vilket var enormt glädjande. 
Jag återkommer med mer tankar och info kring detta nästa vecka tänker jag. 
Idag en hel del raskare träning och det såg verkligen jättebra ut, hästarna gjorde det enkelt och såg starka ut hela vägen. 
Några av dem kommer träna på fortare imorgon istället, men flertalet jobbades idag och kommer få helgen ledig, det kan behövas ibland med lite extra återhämtning. 
Vi var också i startboxarna med Gold Streak och oj vad det går framåt snabbt nu! Han är normalt sett en så cool häst så det var väldigt överraskande att det här har varit ett problem för honom, men jag hoppas och tror att det är på väg att lösa sig nu. 
Imorgon tränar vi vidare och på söndag är det tävlingar igen! 

Gårdagens starthästar mådde bra idag, kanske var Beach Road One lite trött bara och sov en del. Efter två starter nu med bara två veckor emellan (vilket är kortare än hans normala startfrekvens) så var det inte så konstigt. 
Det var trevligt väder med solsken (även om det var lite kallt imorse) och det tror jag hästarna uppskattade när de var ute i hagarna, de såg ut att njuta av värmen (nåja, kanske inte supervarmt...). 
Träningen var blandad mellan dirttracken och rakbanan, både raskare och lite lugnare tempon och det flöt på bra med turerna och det blev en bra arbetsdag.
När jag skriver detta så sitter jag i köket i stallet och väntar på den extrastämma i Fullmäktige som ska vara ikväll. Det är både viktiga beslutspunkter och intressant information, så det känns som ett viktigt möte. 
Imorgon tränar vi vidare med en del raskare tempon på schemat.  

Tävlingar idag och två starthästar. Båda hästarna gjorde det bra, men vi hade inte riktigt marginalerna på vår sida idag. Sharp Eye såg ut att bli tvåa, men åkte dit på målfoto och blev trea. Beach Road One blev fyra, men hade bara någon längd till andraplatsen. 
Se närmare kommentarer om hästarnas lopp under fliken (Starter &) Resultat!
Imorgon tränar vi vidare och på kvällen är det också viktigt Fullmäktigemöte. 

Under natten hade det regnat en hel del. Dirttracken var lite geggig och därför packades den ihop. Säkert helt rätt för att säkerställa att den är i bästa skick inför morgondagens tävlingar. Men när den packas blir det den ju ganska hård så vi red överhuvudtaget inte där idag utan höll oss på rakbanan. Det är nu den högra banan (som är den s k sommarrakbanan och som aldrig saltas) som är öppen och den var i mycket gott skick trots allt regn. 
Vi blandade raskare träning med mellantempon och hästarna som tränade på såg starka ut och gjorde det bra. 
Vår tandläkare (eller rättare sagt hästarnas tandläkare) Giovanni håller just nu på och går igenom samtliga hästar, han har delat upp det på några dagar och han kommer bli klar med de sista imorgon. Känns bra att veta deras tänder är i gott skick och speciellt för de yngre hästarna som byter tänder en hel del är det här en väldigt viktig sak att göra och hålla efter.
Idag var det startanmälan till söndag och då har vi Snowfoot och Dharwin till start. Dessutom var det anmälningar till Göteborg söndagen efter och där siktar vi på start med High Max samt Princeton Graduate och Sandstorm i samma lopp. 
Men först tävlingar imorgon på lunchen och vi har två starthästar. Jag har uppdaterat kommentarer om deras chanser och ni hittar det under fliken Starter (& Resultat).

Så var det maj månad då och nu borde det ju bli vår också även om det känns ganska segt med den saken just nu...
Träning som vanligt idag och ganska normal måndagsträning med lite lagom tempon på träningen. Hästarna var pigga och glada, de såg fina ut och skötte sig utmärkt allihop. 
Imorgon är det startanmälan till söndag på Bro Park och det är också anmälningar till Göteborg dit vi planerar att åka med några hästar. 

Lugn söndag utan tävlingar för vår del. Nästa söndag tävlar vi på Bro Park och en vecka senare är det vårpremiär i Göteborg, så framöver kommer det inte bli så många sådana här söndagar. 
Nu är vi redo för en ny vecka med tävlingar både onsdag och söndag!

Först måste vi prata om vädret. Det är minusgrader varje morgon trots att det bara är dagar kvar till maj månad, imorse var det till och med frost överallt. Även om det oftast blir sol vid lunch så ligger ändå den där kylan kvar hela dagen. 
Jag har varit otroligt trött och orkeslös de senaste dagarna, har nog dragit på mig en förkylning och skyller det helt på de här väderomslagen mellan vår och vinter som är varenda dag i stort sett.
En del rapporter pekar på att det ska bli en väldigt varm sommar och kanske kommer man då längta tillbaka till dagar som denna, men just nu vore det mysigt med riktig vårvärme. 
Dagens träning gick mycket bra och hästarna såg fina ut. De som skulle träna på raskare gjorde det mycket bra, sammanlagt var det sex hästar idag som gick fort. 
Vi tränade också startboxar med Gold Streak och det går framåt rejält för varje gång, det här är ett arbete som bara måste göras och nötas in. 
Imorgon är det en lugnare dag för oss, men naturligtvis är alla hästar ute i walker och hage som vanligt. Men på måndag tränar vi på som vanligt igen.

Idag var det en del raskare träning, vi har delat upp det mellan idag och imorgon beroende på deras individuella schema. Sedan är det naturligtvis några som inte kommer gå snabbare någon av dessa två dagar, men dryga hälften av hästarna sammanlagt blir det.
Hästarna i dagens raskare träning såg jättefina och starka ut, vi börjar närma oss årets första starter för ganska många av de som har siktet på större uppgifter under året och det är ju så klart väldigt spännande.
Vi har också en del hästar som föredrar gräset och den säsongen inleds om några veckor förutom i Danmark där den redan har startat. 
Imorgon ser vi fram emot en trevlig lördag i stallet samt att se några hästar snabbjobba.


Gårdagens starthäst mådde fint och hade tagit sitt lopp på allra bästa sätt, alltid lika skönt att kunna konstatera att en starthäst mår bra och är på bra humör efter ett lopp. 
Idag var det blandad träning med olika tempon beroende på häst och när planerad start är. Dessutom övade vi vidare med Gold Streak i startboxarna, han är ju ganska knepig och behöver mycket träning. Idag hade han startboxtäcke på sig och det kommer han troligtvis vara gynnad av att ha vid lastning. Det går framåt för varje träning, det är nog bara att traggla på.
Det var också startanmälan till på onsdag och då startar vi Beach Road One och Sharp Eye. Det är också tävlingar på söndagen efter (den 7e), men den startlistan kommer ut först på tisdag.  

Tävlingar idag, men för ändå en relativt lugn dag med bara en startande och vilken insats han gjorde Princeton Graduate efter tuffast möjliga upplägg! Att han blev trea efter den öppningen bådar väldigt gott för hans säsong. Se närmare kommentar om loppet under fliken (Starter &) Resultat!

En dag med blandad träning, mestadels var det mellantempon som gällde men också några som tränade lugnare samt ett par hästar som tränade på lite raskare. Dessutom hade vi ett snabbjobb och ett mycket glädjande sådant när vår NN e Zelzal (alltså ännu inget namn) idag fick klartecken av veterinär att den instablitet han tidigare hade i halsen förra året har växt bort och ingen åtgärd behövs. Han gick idag snabbjobb med kamera i halsen och allt såg helt perfekt ut. Det är inte ovanligt att sådant här försvinner på en ung häst och det har det alltså gjort. Otroligt glädjande att vi nu bara kan träna vidare, han visar stor talang i träning och blir en mycket spännande häst framöver. 
Imorgon är det dags för tävlingar igen på Bro Park och vi har en starthäst, jag har uppdaterat kommentar om hans chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så titta in där! 

Så var det en ny vecka och tävlingar på onsdag även om det för oss är en lite lugnare dag med bara en starthäst, Princeton Graduate
Ganska vanlig måndagsträning idag med lite lagom tempon och vi blandade ridning på rakbanan och på dirttracken. Hästarna var pigga och glada, men skötte sig ändå fint. 
Anmälningar idag till nästa vecka och då har vi på Bro Park tävlingar både onsdag och söndag. Vi har en hel del hästar anmälda båda dagarna, men exakt vem som startar var kommer klarna inom ett par dagar även om det mesta redan är klart. 
Imorgon tränar vi vidare!

Väldigt skönt med en dag för återhämtning efter en lång vecka som ändå varit mycket bra. 
Idag gjorde jag faktiskt något helt annat på eftermiddagen, var och såg musikalen Trollkarlen från Oz på Intiman, det var jätteskoj.
Imorgon är vi tillbaka som vanligt med träningen och en ny vecka inleds!  

Idag var det raskare träning som gällde för de flesta av hästarna. Tidig morgon har vi alla våra ryttare på plats, därför är det alltid intensivt med träningen de första timmarna av arbetsdagen varje dag. Sådana här dagar när det är snabbjobb eller extra rask träning så är det ännu mer hektiskt på morgonen. Men samtidigt känns det jättebra att så många hästar kan ridas tillsammans och efter några timmars arbete är de flesta hästar tränade även om fortfarande en del återstår. 
Jättenöjd med dagens arbeten och intrycket på hästarna, de som inte har startat i vinter börjar verkligen komma upp i form och bli redo för start. Hur pass beror naturligtvis på när de är planerade att göra årsdebut. 
Vid lunch hade vi möte i Stockholms Fullmäktige för att diskutera de motioner som kommer upp om tolv dagar och mötet tog ett par timmar, men det känns ändå som vi har en hyfsat enad syn på det mesta.
Imorgon blir det en lugnare dag för hästarna och för oss, men så klart följer vi tävlingarna på Jägersro med en hel del fina lopp!

Även idag lät vi hästarna träna i lugnare tempon, mestadels träning på dirttracken men också några som tränade på rakbanan. 
Vi har ju två rakbanor, den vänstra är "vinter" medan den högra är "sommar". Den största skillnaden mellan dem är att vintervarianten saltas under vintern och den är också en djupare bana. Sommarbanan saltas aldrig, den ligger fryst på vintern och man får sedan invänta tills den tinar upp igen. Den är också en mindre djup bana och en bana i alla fall jag föredrar om man får välja. 
Den har då legat fryst och packad hela vintern, men idag öppnade den igen äntligen och det är väl ett vårtecken om något. 
Imorgon blir det efter två lugnare dagar tempomässigt återigen raskare träning.

Även om det nu verkligen känns att det är vår så är det fortfarande minusgrader på natten och tidig morgon. Eftersom vi börjar jobba redan kl 05.00 så är det då så pass kallt att det är vinterjacka som gäller (jag har försökt stå ut att skippa mössa de senaste dagarna...). Men under dagen blir det sedan ett härligt vårväder med sol och värme, hoppas nu att även nätterna snart åtminstone håller sig på plusgrader. 
Gårdagens starthästar mådde jättebra idag, kalla och fina i benen och rörde sig bra samt att de rent allmänt verkade må finfint. 
Idag var det träning i antingen lugnare eller mellantempon. Hästarna har tränat på raskt ganska mycket den senaste tiden och några lugnare dagar nu kan vara välbehövligt. Vi körde varvat på rakbanan och på dirttracken beroende på var varje häst trivs bäst och dagen flöt på utmärkt. 
Idag var det startanmälan till nästa onsdag och vi nöjer oss med endast en starthäst då, Princeton Graduate. Efter den tävlingsdagen är det veckan efter både tävlingar onsdag (den 3e) och söndag (den 7e) och då kommer vi ha en del hästar som startar. Så roligt att allt tävlande är igång igen!
 

Härlig inledning på vårsäsongen för oss! Beach Road One inledde dagen med en fin insats som tvåa och kort slagen om segern. Så klart vill man alltid vinna, men vi var ändå väldigt nöjda med honom.
Därefter kom plumpen i protokollet när Snowfoot strulade med det mesta, svår att lasta, tappade start och tappade tungbandet, var det något som inte gick fel? Den starten kan vi bara glömma och ta nya tag nästa gång. 
Dagen avslutades på allra bästa sätt när Sharp Eye lätt vann efter en perfekt ritt av Christopher som passar så enormt bra ihop med Sharp. 
Vi fick ett kvitto idag på att vinterträningen och förberedelserna har varit bra och att hästarna är i fin form utan att på något sätt vara hårt jobbade inför detta, de här loppen kommer sätta fram dem ytterligare. 
Se närmare kommentarer om deras insatser under fliken (Starter &) Resultat!

Idag raskare träning för en hel del av hästarna och de såg jättefina ut. Verkligen glädjande att se hur snabbt framåt de går för varje träningspass konditionsmässigt. 
Att sedan solen skiner och det blir en underbar vårdag gör inte direkt dagen sämre, allt går så mycket enklare med lite uppiggande väder. 
Imorgon är det äntligen dags för vårpremiär på Bro Park, vad roligt att galoppsäsongen nu är igång på de flesta håll! Norge sätter igång nästa vecka och sedan är det bara Göteborg kvar som dröjer några veckor ytterligare. 
Vi har tre starthästar imorgon och jag har uppdaterat med kommentarer om deras chanser, ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat). Hoppas vi ses på Bro Park imorgon!


Så var det måndag igen och träning som vanligt. Man tycker ju att det är vår nu och ska vara varmt, men imorse var det tre minusgrader även om det blev trevligt väder när väl solen kom upp och värmde. 
På dirttracken var det höger varv som gällde och de flesta av våra hästar tränade där, men vi hade även några på rakbanan.
Igår tog ju PA sin 2000e seger, men så klart var han i stallet som vanligt imorse. Jag tror faktiskt han mest var glad att ha passerat den där milstolpen eftersom det varit väldigt mycket frågor till honom om det här och det nästan blivit ett spöke. Men nu har han nått dit och kan börja jobba mot nästa mål. 
Idag var det anmälningar till nästa onsdag och vi har då två hästar som siktar på start; Princeton Graduate och Dharwin. 
Imorgon är det en del raskare träning på programmet.

Lugn söndag och nu är vi laddade för en ny vecka med tävlingar på Bro Park, som vi har längtat! 
Det var också roligt idag att följa tävlingarna från Jägersro, nu känns det på allvar att våren är här!

Efter massor med snabbjobb eller extra rask träning igår så var det många hästar som fick ledigt idag och därför en lugnare dag när det gällde träningen. Det var fortfarande en del hästar som reds och det gick jättebra. Vi var också i startboxarna med Gold Streak som inte är helt enkel med det momentet och behöver mycket extra träning. Där är det tid och tålamod som gäller, det går framåt i alla fall.
I och med att det var en lugnare dag (den första på länge efter en intensiv träningsperiod) så hann vi också med extra mycket pyssel och annat med både hästarna och stallet för övrigt, välbehövligt. 
Imorgon är det dags för vårpremiär på Jägersro medan vi laddar för onsdag och Bro Parks första tävlingsdag för våren. 

Idag, en helt underbar arbetsdag! När allt bara flyter på, hästarna tränade toppenbra och det var stora plusintryck mest hela tiden och en enorm pepp på att säsongen snart sätter igång. 
Igår kom också de fullständiga propositionerna för säsongen ut, tidigare har endast storloppen samt de första tävlingsdagarna publicerats. Nu kan man göra en längre planering för varje häst och för de hästar som siktar på stora lopp framöver gäller det att planera starterna innan strategiskt. 
Är som sagt enormt nöjd med den här dagen och imorgon blir det en lite lugnare dag, men ändå en hel del på schemat. 

Idag var det fullspäckat schema och blandad träning tempomässigt, allt emellan lugnt och lite raskare även om ingen häst gick jättefort. 
Tvååringarna har mestadels tränat på rakbanan, endast Queens Legend har varit ute på dirttracken tidigare. Men idag var både hon, Wayfarer och nya Victorious Day ute tillsammans på dirttracken och de hade Beach Road One med sig som "pappa" och ledsagare. 
Alla uppförde sig som proffs, de skötte sig exemplariskt och galopperade rutinerat trots att det var ny bana. 
Jag tycker vi har jättefina tvååringar och det ska bli spännande att följa dem under säsongen. 
Idag var det också startanmälan till på onsdag. Vi har tre starthästar och samtliga är hästar som startat under vintern; Snowfoot, Beach Road One och Sharp Eye. Självklart har de hästar som tävlade i vintras ett klart försprång konditionsmässigt och då är det de som är klara att starta först. 
Imorgon blir det en hel del raskare träning igen! 

Idag skulle det egentligen vara vårpremiär på Bro Park. Men efter en rejäl snöstorm som orsakade en vecka där man inte kunde göra någon större träning alls samt diverse väderomslag fram och tillbaka så flyttades den här dagen. Dirttracken var då fortfarande inte redo att tränas på. Det blev den egentligen först häromdagen och det var rätt beslut att vänta en vecka tycker jag och jag tror de flesta andra i alla fall på Bro Park tycker detsamma. 
Så nu är det alltså idag exakt en vecka tills vårsäsongen startar upp i Stockholm, men redan på söndag är det premiär på Jägersro. 
Idag fick de hästar som gick raskt igår ledigt från träningen men vi red övriga hästar, de tränades på rakbanan och det gick jättebra. 
Imorgon är det fullt schema igen med samtliga att rida!

Idag var det många snabbjobb eller raskare tempon på schemat. De flesta hästarna tränade på dirttracken, men vi hade också några ute på rakbanan. 
Det var väldigt olika förutsättningar för de som skulle gå fortare. För de hästar som startat i vinter och sedan fått en liten kortare vila så är det en återuppträning och de här vinterloppen har de nytta av rent formmässigt. Medan de hästar som har vintervilat nu börjar träna på mer och mer, för dem var det här det första jobbet på länge. 
Det var väldigt roligt att se dem alla gå fortare och nu känns det på allvar att säsongen börjar alldeles strax, vi börjar komma igång fint med samtliga hästar. 
Och just idag var det anmälningar till nästa veckas vårpremiär och de hästar vi har anmält är alla hästar som har startat i vinter; Beach Road One, Snowfoot och Sharp Eye. 
Är väldigt nöjd med hela arbetsdagen och imorgon blir det en lugnare dag där de som jobbade idag får en ledig dag från träningen. Vi kommer dock rida de som inte snabbarbetade idag, så det blir ändå träning imorgon för en del av hästarna.   

Ännu en fullspäckad dag, exakt varenda häst har ridits idag. Vi hade hela sex hästar i de två första turerna och fyra i den tredje. Det betyder alltså att 16 av 22 hästar hade varit ute och tränat när det fortfarande var tidig morgon. Vi börjar ju redan kl 5 på morgonen sedan ett bra tag tillbaka och det är faktiskt bara positivt med en tidig start på arbetsdagen. 
Hästarna var ganska pigga idag som de ofta är på måndagar när de varit lediga från träningen dagen innan. Men på det hela taget skötte de sig bra och hela dagen flöt på strålande. Piggast av alla var kanske Timo Nurmos, han var i det närmaste överladdad och stod och studsade när han skulle kliva ut på banan.
Nya tvååringen Victorious Day reds för första gången idag sedan hon kom till oss fredag kväll. Hon skötte sig som ett proffs och var precis lika cool i ridningen som hon är med all annan hantering.
Imorgon tränar vi vidare och det blir också en del raskare träning. Imorgon är det också dags för anmälan till vårens första tävlingsdag på Bro Park som rids nästa onsdag, dvs den 19 april.  

Lugn träningsfri dag för hästarna och efter en väldigt intensiv vecka så behövde de en dag av återhämtning. Naturligtvis har de varit ute ordentligt som vanligt, både walkern och hagarna har det varit fullt upp med hela dagen. 
Imorgon inleder vi en ny vecka och tränar på som vanligt. 

En underbar vårdag, nu känns det faktiskt på allvar som att vintern äntligen har lämnat oss. Framåt lunch sken solen och det blev varmt och skönt, men bästa vårtecknet är att det inte har varit minusgrader på flera nätter nu
Och träningen idag gick strålande, hästarna såg så fina och starka ut allihop. Vi tränade på rakbanan trots att dirttracken öppnade igen. Den var helt ridbar, men troligtvis kommer den bli ännu bättre om den bara får ett par dagar ytterligare för att få bort den sista tjälen som fortfarande ligger kvar där under. Rakbanan är i toppskick och vi är jättenöjda med den. 
Det har varit en minst sagt intensiv arbetsvecka för både oss och hästarna, imorgon har vi en välförtjänt lugn dag utan träning för lite återhämtning. Önskar er alla en fortsatt Glad Påsk!

Hästarna hade tagit gårdagens snabbare träning jättebra. För alla som tränade på raskt igår blev det bara en lugn joggingrunda idag. 
Nu ikväll anlände ytterligare en tvååring till vårt stall som vi har fått i träning. Hon heter Victorious Day och hon verkar väldigt cool och trevlig. Hon har åkt en lång resa från Skåne igår kväll med övernattning på vägen och hon kommer få återhämta sig lite över helgen innan hon börjar ridas och träna igen på måndag. Det blir spännande att se henne under ryttare och få se hur hon ser ut i canter. 
Imorgon tränar vi som vanligt även fast det är påsk och det blir blandad träning tempomässigt. 

Vilken härlig dag! Hästarna tränade på raskt och de såg helt underbart fina ut. Man blir så peppad, förväntansfull, glad och massor med fler positiva känslor. 
Det har varit en lång vinter och den här lugna uppbyggande grundträningen hästarna har fått har varit extremt viktig, men samtidigt inte alltid det mest spännande arbetet. Det är ett jobb som ska göras för att ha dem redo för säsongen och det har vi verkligen gjort.
Nu när de ökar på så får vi ett första kvitto på om vinterträningen har gett resultat och också en indikation på hur pass mycket de har utvecklats de här senaste månaderna. 
Varje år ser man så klart alltid fram emot huvudsäsongen, men frågan är om vi någonsin haft så fina hästar och så mycket spännande planer och lopp i tankarna som nu? 
Imorgon tränar vi vidare som vanligt, men då blir det lite lugnare tempon.

Idag var det alltså inte vilodag för hästarna utan vi red och tränade som vanligt, om än i mestadels lugnare tempon. De hade tagit gårdagens träning bra och alla såg fina ut. 
Rakbanan är i väldigt fint skick nu, den är bättre än på evigheter. Dirttracken är fortfarande stängd, det är tjälen som behöver tina av innan den öppnas igen. Isen har krupit uppåt och ligger precis under ytskiktet, när den har smält av så är banan redo för träning igen. Det ser ut att bli varmare inom kort, så det borde verkligen inte dröja så länge nu. 

Idag kunde vi lägga in lite mer tempon i träningen och det är verkligen enormt peppande att se hästarna öka på farten även om de inte gick för fullt. De såg så fina ut och lika segt som det kändes förra veckan när vi inte kunde träna, lika roligt och uppåt känns det idag. 
Sedan ska man så klart ha med sig att det har varit en del avbrott i träningen pga de stora väderomslag som varit och det har påverkat. 
Jag lägger alltid in marginaler i schemat för uppträningen inför säsongen, man vet att det i stort sett alltid blir dagar när det är tjällossning eller dåliga förutsättningar med banan. Men att det skulle bli så här mycket hade nog ingen räknat med, det har mer än en gång gått från närmare tjugo minusgrader och mängder med snö ena dagen för att slå över till flera plusgrader bara någon dag senare. Det har inte varit enkelt varken för oss som ska träna hästar eller de som ska sköta banan.
Det har gjort att det varit en hel del stopp i uppträningen och att vi ligger efter. Samtidigt får man ta den tid det tar och se till att träna med bra förutsättningar. Hästarna har en väldigt bra grundträning som de har fått under vintern och det är det viktigaste. Tar det sedan ett par veckor extra än planerat innan de är redo så får det vara så.
Nu känns det vädermässigt som vi ser ljuset i tunneln, visst är väl äntligen våren på ingång ganska snart?
Imorgon är det onsdag och det brukar vara en lugn dag av återhämtning, men vi kommer rida ganska många av hästarna även imorgon. Med tanke på hur lite vi kunde träna förra veckan så känns det motiverat att lägga in en extra dag av träning denna vecka.

Äntligen! Idag var rakbanan öppen och helt okej att galoppera på. Känns enormt skönt att få ut hästarna och att det får rasta av sig och så klart också viktigt att vi kommer igång med träningen igen. 
Idag blev det canters åt det lite lugnare hållet, efter en vecka med väldigt begränsad träning så börjar man inte första dagen med att dra på alltför fort. 
Imorgon däremot siktar vi på att låta dem få gå i lite mer tempo, ser fram emot det!

Lugn söndag för stallet som det brukar vara när det inte är tävlingar. Vid lunch hade vi Extrastämma i Fullmäktige och en del viktiga punkter avhandlades även om det till stor del var saker som inte är helt avklarade än, dvs påbörjade projekt och annat. 
Imorgon håller jag och vi alla tummarna för att det går att träna igen!

Så var det lördag och den här veckan har varit helt bedrövlig ur en träningssynpunkt. I måndags gick det att träna som vanligt och efter det har det varit snöstormar och stängda banor. Nu avslutar vi den här veckan och hoppas innerligt att nästa vecka blir mer normal och att vi kan komma igång igen med vår träning inför säsongsstarten. 

Idag är sista dagen i mars och visst borde det vara vår nu. Men istället har vi massor med snö och det ligger så pass mycket snö i banorna att det i nuläget inte går att rida på. Man kan trava runt området och det är max det man kan göra. Otroligt frustrerande och vi alla hoppas att vi ska få tillbaka våra banor väldigt snart så vi kan träna igen.

Vi fick utskickat igår kväll att banan var stängd, all snö, blåst och kyla har haft alltför stor påverkan på sanden och den är helt enkelt inte tillräckligt bra att träna på alls. 
Att gå ut och trava är motion och inte träning, men vi körde i alla fall travturer idag för att få ut och aktivera hästarna lite. Det gick bra och de skötte sig fint trots att de är pigga och laddade, tror alla längtar efter att få komma ut och galoppera.  
Det ser mörkt ut att få hästarna redo till första tävlingsdagen som bara är knappa två veckor bort. Även om banan förhoppningsvis är i ordning tills dess så behöver vi också ha hästar i loppen och det kommer bli svårt tror i alla fall jag. 
Banpersonalen har jobbat hela dagen med både dirttrack och rakbana, men mycket arbete återstår och även imorgon är banorna stängda. 

Även idag var vädret uselt, mer snö och rejäl kyla. Det ser verkligen inte bra ut med förutsättningarna för träning de närmsta dagarna och nu får vi verkligen hoppas att våren är på ingång inom kort. 

Om vädret var dåligt igår så var det rena myset jämfört med idag. Full snöstorm och vinden var verkligen helt hemsk. 
Banan preparerad som vanligt, men det hade kommit så mycket snö att banan mer var en harvad snöbana än en harvad sandbana. Banpersonalen hade det inte lätt, när ett varv med traktorn var körd hade ny snö vräkt ner. Det blåste också så mycket att de inte kunde låta snön bara ligga ovanpå, då hade det blivit stora drivor på vissa delar av banan och extremt ojämnt. 
Jag inspekterar banorna varje morgon innan vi börjar träna och oftast är det ganska självklart hur dagens förutsättningar ser ut. Nu var det dock en annorlunda sorts bana med den här snöblandningen och frågan var om man kanske i alla fall kunde jogga runt lite lugnt på den?
Vi testade med första turen och hästar som är lätta att reglera i återhållsamma tempon. Samtliga ryttare tyckte banan var alltför hård och att snöblandningen inte kändes bra alls. Det var ett väldigt enkelt beslut att ställa in resten av dagens träning.
Vädret är verkligen inte med oss just nu, bara dryga två veckor kvar till vårpremiären och vi behöver träna på med de hästar som är planerade att starta de första tävlingsdagarna. Samtidigt kommer vi självklart inte börja träna på tveksamma banor, då får hellre hästarna vänta någon vecka extra med start.
Nu ser det ut att bli rejält kallt i ett par dagar ytterligare och därefter bättre. Men när kommer våren på riktigt och stannar? 

Inte de bästa förutsättningarna idag direkt. Men det gick i alla fall att cantra på banan, om än endast åt det lugnare hållet. 
Full snöstorm och inte så roligt för varken hästar eller folk, men vi kämpade på hela förmiddagen och genomförde hela schemat, det får man ändå vara nöjd med. 
Enligt väderprognosen fortsätter snöstormen även imorgon och vi får se hur mycket det går att göra. Sedan ska det bli ännu kallare i mitten av veckan, men bara att det slutar snöa vore bra och underlättande för banskötseln. 
Kom igen nu våren!

Lugn söndag och normalt sett är man peppad för en ny vecka. Men jag måste säga att väderrapporten för veckan inte ser strålande ut direkt... Idag slog ju tiden om till sommartid och det är egentligen ett härligt vårtecken, men några andra tecken på vår syns inte någonstans överhuvudtaget. 

Igår eftermiddag började det regna och sedan vräkte det på under natten. Banan var helt övermättad på vatten, det såg bra ut för ögat på ytan men var en enda gegga när man klev ut på det.
Dirttracken har legat packad sedan igår lunch för att skyddas så mycket som möjligt mot vattnet, men det är ju helt omöjligt när det regnat så här mycket. 
Det var ett väldigt enkelt val att ställa in dagens träning och efter en vecka där vi haft fina banförhållanden och kunnat träna på mest hela tiden så känns det ändå ganska okej att hästarna får en ledig helg. 
Det var ju stallrunda idag där stallarna visar sina tvååringar samt andelshästar till salu. Det var över 60 personer anmälda, men tyvärr utgick en hel del pga vädret och det kan man ju förstå. Det var ändå en god uppslutning och man får ge en liten tapperhetsmedalj till alla de som gick runt hela förmiddagen i kyla och snö. 
Vi visade våra tvååringar, men de har ägare till fullo och ingen andel till salu. Däremot har vi 20 procent kvar i fina treåriga Gold Streak som är redo för kval och debut så fort säsongen börjar om ett par veckor, så han visades upp. En häst vi har jättestor tro på framöver och som blir väldigt spännande att se tävla.
Nu tar vi lite helg och laddar för nästa vecka, trevlig helg allihop!

En jättebra dag i stallet med raskare träning och hästarna har sett fantastiskt fina ut. Normalt sett så är fredagar något av en dag mittemellan dagar där vi tränar på mer och därför en dag då vi ofta kör lite lugnare tempon. Men eftersom väderprognosen säger regn i massor ikväll och i natt så är det stor risk att det imorgon är begränsade möjligheter till träning. Därför tränade vi på även idag och så får vi se vad det kan bli för träning imorgon.
Imorgon är det stallbacksvandring där stallarna visar sina tvååringar samt om de har andelshästar till salu. Därefter kommer de som är med på vandringen gå upp och äta lunch på restaurangen samtidigt som Dubai World Cup-tävlingarna visas. 

Även idag var banan i mycket gott skick trots att det var flera plusgrader redan på morgonen. Det mesta av tjälen är helt borta och man får ändå säga att den processen gick smidigt och lätt, speciellt med tanke på de stora väderomslag som varit och som inte direkt har underlättat. 
Idag blev det träning som vanligt och en intensiv dag med mycket på schemat och mellantempon åt det något raskare hållet. 
Dessutom var vi nere vid startboxarna med Gold Streak och övade, han är redo för kval och sedan debut direkt när säsongen sätter igång. 
Väldigt nöjd med dagen och hästarna, imorgon jobbar vi vidare!

En välbehövligt lugnare onsdag för hästarna efter lite raskare träning igår. Nu har vi börjat skruva upp träningen och då är också återhämtning viktig emellanåt. Imorgon tränar vi vidare som vanligt!

Efter en natt med några minusgrader var dirttrackbanan idag mer uppharvad och i jättefint skick. Vi kunde öka upp tempot på träningen lite mer och det kändes väldigt roligt och peppande att få se dem galoppera på lite mer. 
Men däremot var det just det där med att se... Såg dem gjorde jag i ungefär 250 meter på upploppet, runt omkring låg dimman tät och man kunde inte ens skymta var på banan de befann sig. 
När man står och väntar på att de ska dyka upp så blir man lite konstig efter en stund, ser nästan syner. Man står och bara glor på en vit kompakt dimma och man får för sig att de dyker upp ungefär tio gånger innan de väl gör det på riktigt. 
Det här väcker en hel del minnen från Täby Galopp-tiden när det på tävlingar ett antal gånger var en sådan här dimma. Det skickades ut folk med walkie-talkies på ett antal ställen runt banan som rapporterade till speakern vilka som ledde och däremellan var det tyst och hela publiken väntade bara på att de skulle dyka upp. När de väl gjorde det så tog det alltid några sekunder innan man kunde lokalisera sin häst (om man hade starthäst i loppet vill säga) eller vilka hästar som slogs om segern. Reprisen på loppen efteråt var alltså en film på cirka tolv sekunder...
Imorgon blir det en lugnare onsdag och sedan tränar vi vidare igen på torsdag!

Så inleder vi en ny vecka och som vanligt just nu fram till säsongsstart så har vi verkligen fullt upp, varenda häst ska ridas och förberedas inför säsongen. 
Det är verkligen full fart på arbetet från mycket tidig morgon (kl 05.00) tills vi är klara med förmiddagsjobbet någon gång vid lunchtid. 
Idag öppnade ju dirttracken igen och den yttre halvan var harvad och där finns nu enligt uppgift från banchef John ingen tjäle kvar, däremot på den invändiga delen återstår lite och därför rider vi inte där än. 
Banan var ganska ihoppackad efter allt regn som varit och vi höll oss i lugna tempon, mer än så kändes det inte som att det var banförhållanden till. Däremot ser det ut att bli någon minusgrad i natt och då torkar nog sanden upp efter allt regn, kanske går det att träna på mer imorgon?
Vid lunch samlades vi tränare för ett möte uppe vid restaurangen (om någon ville äta lunch samtidigt) där vi fick väldigt bra och nyttig info om planer för banans skötsel framöver av John Fortune som är banansvarig. Ett bra och enkelt sätt för oss att få information och chans att ställa frågor, ett mycket bra möte i all sin enkelhet. 
Imorgon tränar vi vidare!

Lugn söndag som det brukar vara när det inte är tävlingar, men så klart ska alla hästar ut och skötas om som vanligt.
Under eftermiddagen fick vi besked om att dirttracken som varit stängd i nästan två veckor öppnar igen imorgon, mycket glädjande nyheter!

Fem plusgrader och ganska rejält regn direkt på morgonen var inte direkt de bästa förutsättningarna för träning idag. Trots det höll banan ihop bra på morgonen, men samtidigt vet man ju vid sådant här väder att det går fort utför och att man inte har många timmar på sig att rida innan banan är för blöt och geggig. 
I de lägena är det ju väldigt bra att vi börjar rida så tidigt och att så pass många hästar kan komma ut på en gång. 
Vi hann med två turer och mer än hälften av våra hästar innan vi bedömde att det var bättre att övergå till travturer resten av dagen. 
Nu ser vi ut att gå mot varmare väder och det kommer säkerligen vara ganska fram och tillbaka ett tag med banförhållanden. Väder och vind är ju inget vi kan påverka, vi kan bara varje dag träna hästarna efter de förutsättningar som är. Samtidigt är ju det här en process vi bara måste gå igenom för att få vår och sommar, så desto fortare desto bättre tycker jag!
Nu tar vi lite helg och laddar inför en ny vecka med träning och förberedelser inför säsongsstarten som nu bara är 3,5 vecka bort. Trevlig helg till er alla! 

Idag var det bara någon enstaka minusgrad på morgonen och riktigt trevligt väder hela dagen med sol framåt dagen. Det gör så mycket positivt för banan att det inte varit kallt under natten. 
Träning som vanligt idag och i stort sett varenda häst att rida, alla är igång nu. Daytona Gold har blivit kastrerad nyligen och har haft lite tid för läkning, men även han börjar komma igång med träningen igen och därmed är precis alla på träningsschemat. 
Nu har vi kommit till den allra sista hästen i genomgången och det är också den häst som alldeles nyligen kommit in i träning, Three Crowns:
Egentligen kan jag inte komma med något större utlåtande eller planer för honom än eftersom han bara varit hos oss i en vecka.
Han har galopperat på rakbanan och skött sig bra, men det är massor med nytt för honom att lära sig. 
Han kommer långt uppifrån norrut och ägs av sin uppfödare. Han är mycket hanterad, riden och arbetad med rent ridmässigt, så han är väl förberedd på det sättet. Men så klart blir det en stor skillnad och omställning att vara i träning på en galoppbana. 
Det är en ganska stor och välväxt häst och han är enormt vänlig och trevlig på alla sätt. 
Det kommer vara lättare att komma med ett utlåtande om honom när det gått några veckor och vi har fått se honom träna lite mer. So far so good!

En härligt fullspäckad dag idag. Jag gillar att få en bra start på morgonen och med fem hästar i första turen och sex hästar i den andra så kommer vi verkligen igång med dagen direkt.
Roligt att att se alla dessa hästar ute samtidigt och det känns också väldigt bra inför säsongen rent allmänt, hästarna har verkligen övervintrat bra. 
De här temperaturväxlingarna har gjort det svårt för banpersonalen som får slita hårt för att presentera bra underlag. Det är lätt att bli stressad över att säsongen sätter igång start, men vi försöker ha is i magen och inte träna fortare än vad banorna är bra för. Hellre ta det lite lugnare och vänta någon vecka eller två extra innan det blir start för vissa hästar. 
I genomgången av hästar är vi nu framme vid näst sista hästen och idag blir det den ännu odöpta hingsten (e Zelzal):
Han köptes på samma auktion som Blueprint och var faktiskt vårt förstaval, med tanke på Blueprints resultat så säger det en del. 
Det visade sig dock ganska direkt att han hade ett halsfel och det är därför han inte är döpt eller kommit igång och tävlat än. Vi har haft en väldigt lång dialog med Tattersalls och säljarna Tally Ho Stud om detta.
Hade han kunnat opereras direkt hade det inte varit något jätteproblem men han var tvungen att växa klart först (i alla fall i huvud och hals) och det är först nu en operation kan vara aktuell om det behövs. Det kan nämligen hända att det här har växt bort då det inte är någon skada i halsen eller så utan mer en mindre instabilitet som kan försvinna av sig självt.
Nu är han under uppträning för ett nytt prov med kamera i halsen och sedan får vi se om något behöver åtgärdas eller inte. Om det behövs så är det en mindre sak att korrigera.  
Men hästen själv är helt fantastiskt fin! Den här tiden som han fått har gjort honom väldigt gott, han ser ut som ett riktigt muskelpaket. Han har massor med energi och bara flyter fram. Vi tror massor på honom och tror att han varit väl värd den här långa väntan som blivit. Han är lite av vårt roliga trumfkort som knappt har märkts alls förra året, men nu kommer han vara redo att visa upp sig!

En lugnare onsdag och det både smälter och fryser om vartannat på området. Nu ser det ut att bli lite kallare i ett par dagar till på nätterna, så förhoppningsvis är det bra förutsättningar för träning imorgon. 

Minst sagt en scenförändring idag. Den senaste veckan har vi haft nätter med en temperatur på 10-19 minusgrader och nu var det plötsligt fem plusgrader imorse. Igår var det snö och is i drivor, idag hade enorma mängder försvunnit. På vägen bredvid rakbanan där vi skrittar och travar hade all is och snö helt försvunnit och vi hade en grusväg igen plötsligt. 
Vi red första turen på rakbanan och första halvan var okej, men den andra var sämre. Inte helt oväntat med tanke på väderomslaget och övriga turer idag blev travturer på området. 
Det ideala hade egentligen varit att plusgraderna bara fortsatte nu och att vi tog några dagar med dåliga förutsättningar medan tjälen släppte och sedan var det klart. Men tyvärr får man ju inte välja och det ser ut att bli ytterligare några dagar med minusgrader på nätterna (dock inte lika kallt som förra veckan) innan det helt slår över till plus igen. Hoppas starkt på våren nu!
Vi går vidare i genomgången och det är inte så många hästar kvar nu, idag blir det Blueprint:
Han köptes på Breeze up auktion förra sommaren som tvååring och efter några månaders träning var han klar för kval och start. Det strulade när först kvalet blev inställt (eller rättare sagt så valde vi att gå hem efter 45 minuters väntan i ledvolten efter en skadad ryttare i loppet innan, inte rätt mot hästen att då vänta ännu längre och sedan kvala).
Vi missade därmed tilltänkt debut eftersom han istället fick kvala då och när planeringen gick åt skogen så fick vi tänka om. Att debutera en häst i Vinterfavoriternas Pris (som i mitt tycke är det mest prestigefyllda tvåårsloppet) är inte direkt idealiskt, men vår tro på honom var så stor att vi trots missat debutlopp ville fortsatt satsa på att han skulle starta där. 
Några dagar innan loppet (som också var en storloppsdag där vi hade flera starthästar) insjuknade i stort sett hela stallet i en väldigt tydlig förkylning med hosta och snor som kom så otroligt snabbt och spred sig lika fort. Vi fick stryka alla hästar den tävlingsdagen vilket var ett hårt slag. 
Men sedan när han blivit frisk så blev det äntligen dags för debut och han var väl värd all väntan. Trots tappstart och lite trafikproblem så blev segern enkel mot mer rutinerade konkurrenter. Han fick sedan ytterligare ett lopp och då blev segern rent överlägsen, även där var han lite sent igång efter start och hamnade långt bak från början. 
Vi hade väldigt stort tro på honom från början och han har så här långt motsvarat förväntningarna och gjort precis allt rätt. 
Nu har han efter vintervila börjat grundträna inför säsongen och vi är väldigt nöjda med honom. Han har många storlopp i år att sikta på, men naturligtvis är Svenskt Derby det stora målet och det vi jobbar efter. Han kommer inte starta i april utan lite senare med tanke på ett digert storloppsprogram under sommaren. Att se hur långt han kan räcka i de här loppen blir otroligt spännande. 

 

Så var det måndag igen och ny vecka. Idag började också Elin Ahlin att rida ut för oss, så nu är det ett helt gäng som rider ut första turen runt kl 6.20 varje morgon. Det är hektiskt tempo just på morgonen när träningen inleds, men det känns toppen att vi kommer igång tidigt med ridningen, det är många turer att rida varje dag. 
I fredags kväll anlände en ny tvååring vi ska ha i träning, Three Crowns. Han är en hel del riden och hanterad, men det är ändå mycket här som är nytt för honom. Än är det svårt att bedöma honom, nu ska han först mest komma in i rutinerna. Han har galopperat på rakbanan i lördags och idag vilket gått utmärkt. Vi kommer lära känna honom mer och mer vartefter nu. 
I genomgången av hästarna är det inte så många kvar nu och idag så blir det tvåårige Wayfarer:
Att vi kunde köpa honom på åringsauktionen i höstas var ett smärre mirakel. Pappa Galiway (e Galileo) kostar 30 000 euro att betäcka med. Hans mamma (e Holy Roman Emperor) har lämnat bl a Katoucha som vi sett tävla i Dubai under vintern. 
Han är linjeavlad i tredje led på både Danehill och Sadler´s Wells vilka båda har Northern Dancer som pappa respektive morfar. 
Det här är en stam som imponerar även om han vore en import och ändå är han svenskfödd! Han borde ha varit hur dyr som helst och jag anser att det var ett rent fyndpris vi fick honom för.
Han är snygg, korrekt och med ett självförtroende som bara verkar höja sig för varje dag, han blir mer och mer kaxig på ett bra sätt. 
Han är väldigt snäll och professionell med all träning, sköter sig jättebra. Han gör all träning så lätt och har en mycket fin aktion när han galopperar. 
Planen för honom är ett ganska klassiskt upplägg när det gäller våra tvååringar. Debutera i ett vanligt lopp när han är redo för det utan stress och sedan sikta på några storlopp och inte göra alltför många starter som tvååring. Därefter sikta på de stora klassiska loppen som treåring och se hur han mäter sig även mot importerna. 
På det sätt han ser ut, rör sig och tränar så lovar han väldigt mycket. 

Lugn söndag med walker och paddock för hästarna. Nu är vi laddade för en ny fullspäckad vecka!

Imorgon är det exakt en månad till vårpremiären, det närmar sig verkligen även om någon vår inte är i sikte just nu i alla fall. 
För oss i stallet är det verkligen en intensiv tid som väntar nu fram tills tävlingarna börjar. När väl säsongen är igång är det i stort sett alltid hästar som just har startat och som har några lediga dagar från träningen, men nu ska varenda häst tränas inför säsongsstart och det är fullspäckat schema varje dag. 
Pga kyla, snö och vädret i allmänhet har det inte varit enkelt för banpersonalen att presentera bra banor. De är absolut tillräckligt bra för lugnare träning, men inte för snabbare arbeten än så länge. Nu ser det ut som att det blir bättre förutsättningar vädermässigt från början på nästa vecka och framåt, vi håller tummarna för det. Hästarna har fått och får en bra grundträning och de flesta av dem är nu redo att börja öka upp tempot vartefter så fort vi har bra förutsättningar för det. 
Vi fortsätter med genomgången av hästar och idag blir det Forty Love:
Vi köpte henne privat av Kastanjegården som åring. Jag flög ner över dagen för att titta på deras åringar och hon var det självklara valet. En liten rolig parentes var att hon stod i exakt samma box som Sandstorm gjorde ett år tidigare när jag var på besök då. 
När vi köpte henne hade hennes bror Tin Win ännu inte debuterat, ett par månader senare hade han högst handicap av alla Sveriges tvååringar och nu ett år senare har han utvecklats ytterligare och står i 88 efter att ha avslutat säsongen med två imponerande segrar. 
Att vi köpte henne innan hans debut var minst sagt bra timing...
Hon började växa och var allmänt ofokuserad, så när hon debuterade i slutet av året så var det mest för att lära, får lite rutin och kanske också vakna upp lite mer. Att hon skulle avsluta så starkt över upploppet och vinna, det trodde vi inte. PA sa att han hade noll segerfeeling under loppet, hon sprang bara runt och kollade sig omkring med handbromsen i så att hon kunde vinna ändå säger en del om den kapacitet hon har. 
Hon fick en start till efter det och blev tvåa, hon gjorde det bra även då men har massor kvar att lära. Hon agerar väldigt grönt och har trots två fina insatser inte ens varit i närheten av vad hon kan egentligen. 
Kroppsmässigt har hon utvecklats massor under vintern och är större och starkare i kroppen. Det ska bli spännande att se henne på gräs som jag tror kan vara ännu bättre för henne.
Vi jobbar nu mycket med att lära henne att fokusera så hon förstår vad det hela går ut på, då har vi en riktigt fin häst för de stora loppen för treåringar i år och även för stoeliten framöver.  

Idag var vädret lite bättre men fortfarande ganska kallt. I alla fall bra nog för att vi skulle kunna träna och det var skönt att få låta hästarna galoppera igen, om än i lugna tempon.
På morgonen var rakbanan inte bra, men den blev mycket bättre snabbt och både den och dirttracken var i gott skick nog att jogga runt på, men inte fortare än så. Nu ser det ut att bli mildare grader nästa vecka och då hoppas jag att vi kan börja träna på lite mer. 
Vi går vidare i genomgången och när jag igår skrev att vi hade kvar alla två och treåringar så hade jag faktiskt inte tänkt på att vi redan smygstartat med Gold Streak för ett tag sedan, så det var inte den allra första treåringen igår. 
I alla fall så är det idag dags för en tvååring och det är Queens Legend:
Hon köptes på åringsauktionen i Göteborg i höstas. Det första jag såg i henne var en otrolig utstrålning av självförtroende och coolhet, vissa hästar som liksom vet sitt värde kan ha den. 
Efter att då först ha fastnat för den där speciella auran så hoppades jag att hon även skulle ha allt annat som var viktigt; bra rörelsemönster, vara korrekt i benen och ha en väl sammansatt kropp. Hon uppfyllde med råge varenda kriterie och jag blev väldigt glad när vi lyckades ropa in henne. 
Queenie har en mycket stark vilja som framkom när vi böriade rida in henne, hon hade massor med synpunkter på vad hon skulle göra och inte. En sådan envishet är fantastisk om den används på rätt sätt, men jobbig om den inte gör det. Den har dock som tur är inte märkts alls lika tydligt från det att hon börjat ridas och träna med övriga hästar, hon uppför sig professionellt på alla sätt. 
Hon har en mycket fin och flytande aktion när hon galopperar, vi ser stora kvaliteter i henne som ska bli spännande att se framöver. 
Vi siktar på några större lopp för henne som tvååring, när och hur mycket beror helt på henne själv, dvs när hon är redo.
Inför nästa säsong (2024) kommer hon naturligtvis att anmälas i de stora klassiska loppen, Breeders och en hel del annat. 

På Bro Park imorse visade temperaturen 19 minusgrader! Det var inte länge sedan man hade riktig vårfeeling, den känns långt borta nu... 
Rakbanan hade massor med stora isklumpar så den var aldrig aktuell att rida på för oss. Dirttracken var i mycket bättre skick, men när det är så här kallt så är det helt omöjligt att få en bana som är bra, den blir alltid ihopfrusen och liksom frasig vid de här graderna. 
Det var inget svårt beslut att ställa in dagens träning, förutsättningarna var helt enkelt inte bra. Dessutom är det knappast trevligt varken för hästar eller ryttare att träna i de här graderna. 
I genomgången av hästar har vi nu gått igenom alla hästar som är fyra år och äldre. Det har inte varit någon speciellt ordning, men ändå har det oavsiktligt blivit så att det nu är de yngre hästarna som kvarstår. Idag fortsätter vi och då inleder vi treåringarna med Dharwin:
Han var aldrig redo för start förra året, han behövde tiden för att växa och utvecklas i kroppen och det har han verkligen gjort, han har blommat ut och är så mycket starkare och finare byggd nu än förra året. 
Han kvalade i januari och gjorde det på ett väldigt fint sätt. I debuten ett par veckor senare blev han för uppstressad innan loppet och det kändes som att han brände energin innan loppet. Dessutom tappade han start och det förstörde hela upplägget på loppet. Han blev fyra, men långt ifrån vad han kan. Det framkom dagarna efter loppet att han troligtvis hade en förkylningssläng som inte märktes innan, han hostade ett bra tag efteråt. Så debutloppet kan vi bara glömma helt enkelt.
Hans första större mål i år är Jockeyklubbens 2000 Guineas i juni, men innan dess måste han kvalificera sig dit genom att skaffa sig meriter och förhoppningsvis vinna ett maidenlopp inledningsvis. Jag ser också fram emot att testa honom på gräs innan storloppssäsongen börjar, känslan är att det kommer passa extra bra.
Han är en känslig häst med mycket kapacitet och att få honom trygg och självsäker är nyckeln till att han ska kunna prestera på topp. Han borde absolut kunna räcka långt i de här större loppen för skandinavienfödda hästar framför allt. Breeders är nog hans allra största mål, men han har många storlopp att sikta på i år.   

Full snöstorm idag och speciellt inne i Stockholm där jag bor. Bilen var totalt insnöad med nästan en meters snö uppe runt bilen och kanske 30 centimeter över hela bilen. Det tog mig evigheter att lyckas få bort all snö och överhuvudtaget få ut bilen. 
Inför morgondagen så hoppas vi att det mesta av snön är undanröjd på banorna i alla fall, så det går att träna. 

Idag var datorn tillbaka igen och jag är så glad över att det kunde ordnas så pass snabbt med en ny skärm. Man är ju så himla beroende av datorn om man använder den i sitt jobb och det är massor med saker jag inte kunnat göra eller komma åt när den varit trasig. 
Vi har varit beredda på kallare väder i slutet av veckan, men redan imorse var det fjorton hemska minusgrader! Som tur var så var det totalt vindstilla vilket gjorde att det ändå kändes ganska hyfsat ute.
Rakbanan var inte ridbar, den körs ju inte på nätterna och så här kalla grader gjorde att det blev väldigt stora klumpar i den. Däremot dirttrackbanan (som körs även natt när det är kallt) var i fint skick och där kunde vi träna från tidig morgon och framåt. 
Vädret var fint hela förmiddagen, men nu väntas det en rejäl snöstorm inom kort och vi får se hur det kommer påverka banorna och träningen. Det som gör att man ändå tar det här lite mer med ro är att det faktiskt inte är många veckor kvar till våren nu även om det inte känns så just nu. Det här är väl ändå sista rycket innan våren anländer på riktigt?
Efter ofrivilligt uppehåll i genomgången av hästar inför säsongen så fortsätter vi nu och idag blir det Daytona Gold:
Han köptes på Breeze up auktion som tvååring på sommaren och debuterade på hösten med enkel seger. Han anmäldes till Dubai den vintern, men när handicapgränsen för blivande treåringar höjdes rejält så kom han (och de flesta skandinaviska hästarna i hans ålder) inte med och han fick stanna hemma över vintern. 
Sedan årsdebuterade han förra året med ännu en överlägsen seger och vi hade så klart väldigt höga förhoppningar framöver. Men i starten efter, en dryg månad senare, så stod han inte alls att känna igen och han underpresterade grovt. 
Det här kändes som något av ett mysterium och vi hittade ingen förklaring alls förutom att han var väldigt slö och konstig. Även veterinären reagerade på att det var något märkligt när han kollade honom dagen efter, vi kunde knappt få honom att gå framåt och en hel del prov togs. 
För att göra en lång historia kort så tog det lång tid och en hel del tester innan det kunde konstateras att han blivit förgiftad på något sätt. Hur det har kunnat ske lär vi aldrig få veta säkert. Jag har aldrig ens hört talas om något liknande och ännu mindre varit med om det, men det var i alla fall skönt att få en förklaring även om den minst sagt var ovanlig. 
Det tog tid att få honom tillbaka och vi gjorde en start i december, men han kunde inte alls hantera en lösare vinterbana och då blev det ingen mer start i vinter.
Nu är han nyligen kastrerad och jag tror det kommer gynna honom. Vår tro på hans kapacitet är skyhög, han har visat och visar i träningen att han är en häst som kan räcka i de stora loppen framöver. Naturligtvis börjar vi i vanliga handicaplopp och jobbar oss förhoppningsvis uppåt, det är planen. 
Jag tror han verkligen har behövt tiden att återhämta sig och bygga upp sig och det är först i år han har förutsättningar att visa vad han kan. 

 

Igår körde PA Vasaloppet igen, förra söndagen var det ju Öppet Spår. Då körde han på tiden 5 timmar och 36 minuter, igår var han endast en halvtimme långsammare trots att förutsättningarna är helt annorlunda när alla startar samtidigt och trängs i början. Otroligt strongt att orka köra nio mil med bara en vecka emellan! 
Och minsann så var han på plats klockan 6.15 imorse för att rida ut hela dagen. Det drivet och den tuffheten är det som tagit PA till alla hans championat, "show up every day" är verkligen något han alltid jobbat efter. 
Full fart på träningen idag även om själva tempona vi tränar i än så länge är åt det lugnare hållet. Nu har vi även börjat sätta igång hästar som tävlat i vinter och det är fullspäckat schema för vår del med turer från tidig morgon fram till lunch. 
Gällande min dator så åkte jag fram och tillbaka till Arninge för att lämna in den så snabbt som möjligt hos fantastiskt duktiga Datagrottan som jag verkligen rekommenderar om man har datorproblem. 

En lugn söndag som vanligt just nu när vi inte tävlar. Lugnt även för hästarna, men naturligtvis har de varit ute som vanligt ordentligt. 
Imorgon tränar vi vidare som vanligt. 

Den här dagboksuppdateringen som normalt sett skrivs samma dag skriver jag nu istället först på tisdagen. Efter träning och arbete i stallet som vanligt så kom jag till slut hem och skulle göra lite skrivbordsarbete som vanligt. Men då är datorn oanvändbar pga att skärmen inte fungerar, varför vet jag inte alls. Naturligtvis så händer något sådant här på en helg när man inte kan få hjälp så det var bara att snällt vänta till måndag med att lämna in den.

Efter en mildare natt var banorna i superfint skick imorse. Vi körde på med de vanliga rutinerna där efter morgonsysslorna sadlar första turen klockan 6.15 och sedan flyter det på med träningen hela förmiddagen.
Det som var skillnad idag var att tvååringarna Wayfarer och Queens Legend reds tillsammans för första gången, tidigare har de galopperat en och en med en förhäst. Idag var det Sandstorm som var vägledare till dem och det var jätteroligt att se dem galoppera sida vid sida, de är så himla fina båda två.
Det kändes som en riktigt bra och positiv dag överlag tycker jag, vissa dagar känns det bara så.
Vi fortsätter genomgången av hästarna och idag är det dags för Chamori:
Hon har alltid varit en häst vi trott mycket på, men först förra året som fyraåring var hon redo efter mycket tidigare strul. 
Hon gick på två starter från 67 till 80 och visade oss att vår tro på henne inte varit fel med två raka segrar. Sedan startade hon i Norge på Derbydagen men det gick för fort för henne över 1600 meter snabb bana och vasst motstånd. Konstigt nog ska hon ha distans trots att hennes pappa Exceed and Excel normalt sett oftast lämnar sprinters. 
I sista starten förra året skulle vi testa henne på dirttracken, funkar det för henne även om hon nog är bättre på gräset? Tyvärr blev det ett prov helt utan värde när hon kraftigt halkade i starten och nästan gick omkull, hon var aldrig med i loppet utan galopperade bara runt långsamt långt bakom. 
Nu har hon vintervilat och hon som redan innan var stor ser ut att ha växt ytterligare, hon är verkligen ovanligt stor för att vara ett sto. Det känns som att hon är ännu bättre och starkare i år, man ska ha med sig att hon faktiskt endast startat åtta gånger någonsin och fortfarande är lite oerfaren när det kommer till lopp. 
Vi kommer sikta på en del större lopp för ston med henne i år och framför allt göra starter på gräs företrädelsevis. Det ska bli spännande att se hur hon står sig mot de bästa stona och hur pass högt handicapmässigt hon kan ta sig.  

En lång dag, men en väldigt bra dag tycker jag. Vi började med en helt vanlig arbetsdag med träning från morgon till lunch, sammanlagt sju turer red vi. 
Klockan 14 hade vi propositionsmöte och mellan jobb och möte hann jag precis analysera igenom det sista av förslaget för att vara helt förberedd. Tyckte det verkligen var en givande och bra genomgång, den tog 2,5 timme men var väl spenderad tid. 
Nu kommer loppen i april och maj att publiceras i stort sett på en gång medan resten kommer inom kort. 
Dags för en ny häst i genomgången inför säsongen och idag blir det High Max:
Han är den av våra hästar som står klart lägst i handicap, men han är ändå nyttig i sin klass och har också tagit sig upp ett hack handicapsmässigt. Han har alltid tränat som en guldhäst utan att vi sett det i loppen, så känslan har alltid varit att han har mer i sig än vi fått ut.
Efter gediget arbete av vår chiropraktor så blev han förra året mycket starkare och bättre i kroppen och han presterade väldigt fint i de starter han gjorde på våren med två segrar och en andraplats på fyra starter (han var kort slagen fyra i årsdebuten). 
Men sedan fick han en röta i en hovvägg och det tog tid att få bort det och få det att växa ned, mycket mer tid än vi trodde från början. Dessutom hade han en envis förkylning på sommaren som tog en massa tid. Men sedan kom han igång och årsdebuterade fint som kort slagen trea där han behövde loppet. I senaste starten blev det lite fel upplägg för honom när täthästen drog iväg och loppet blev förryckt för honom, så det kan vi bara glömma. 
Han är bra i sin klass och förhoppningen är att han ska kunna starta på nu under året och prestera samt kanske ta sig uppåt en bit till, jag tror han kommer få en fin säsong.  

Lugn onsdag, njuter av att det är mars månad nu... :)
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Sista dagen i februari! Ett steg närmare våren, mars känns så mycket mindre vinter än vad februari gör. 
Just nu gör vädret det svårt för oss, på dagarna är det ganska många plusgrader med skinande sol och det smälter undan och tinar för fullt. Det hade ju varit bra om det bara fortsatt så, men de senaste nätterna har det varit ganska kallt och imorse var det fem minusgrader. Då blir det ju is och halka överallt samt att det påverkar banorna också, banpersonalen har det inte lätt just nu. Men framåt dagen tinar allt upp igen och så börjar det om... Hade varit så skönt och förenklande om vi sluppit de där minusgraderna nu. 
Vi går vidare i genomgången av hästar och idag blir det Snowfoot:
Han är en av de hästar som startat några gånger i vinter och det pga att han hade varit borta från tävlandet ett bra tag och behövde komma igång igen. Första loppet gjorde han okej i skymundan, men orken tröt sista biten vilket inte var så konstigt alls. Han gick framåt mycket på det loppet och var sedan kort slagen trea efter en rykande avslutning över 1400 meter vilket är för kort distans för honom.
I starten efter vilket också är hans senaste start så blev han tvåa, endast en längd från segern. Där var det start vecka vecka och det klarade han bra även om det så klart inte är idealiskt. Det känns jättebra inför säsongen att han har fått några lopp och att han har gjort det så pass bra. 
Han är en stor häst med mycket utveckling kvar i sig, än har han faktiskt inte startat så många gånger (9 starter med 3 segrar, 2 andraplatser och 1 tredje) efter att ha varit väldigt krånglig med startboxarna tidigare. Han är inte fortfarande inte klockren med det, men det känns ändå som att han har stabiliserat sig och att vi har ett upplägg med lastningen som fungerar (peppar peppar...). 
Det finns all anledning att tro att han kommer kunna höja sitt handicaptal en hel del i år och att han står ganska bra inne i loppen när vårsäsongen börjar.
Han har bara gjort en start på gräs och det var i Jockeyklubbens 2000 Guineas där han blev femma, tre längder från seger och samma tid som trean. Trots att han alltså mest har startat på dirttrack så tror jag gräset kan vara en fördel för honom och det ska bli spännande att se honom göra fler starter där. Vi vill också testa honom mer över längre distanser då det kan passa honom ännu bättre än 1600 med rätt upplägg.
Det finns alltså en hel del att utforska innan vi hittat exakt vad som är hans ideala distans och underlag, men det är ju väldigt bra att han trots allt är så allround och klarar det mesta. Det ska bli intressant att se hur pass mycket han kan höja sig i år.  

Idag var det minst sagt fullspäckat schema och en lång dag. Den här veckan är PA inte hemma, igår körde han Öppet Spår i Vasaloppet (på grymma tiden 5,36!) och han kommer köra igen i riktiga Vasaloppet på söndag och är däremellan och åker skidor. 
Så det är mycket att rida den här veckan, men det flöt ändå på väldigt bra och jag är väldigt nöjd med hur hästarna ser ut i träningen och det arbetet de gör just nu. 
Dags att återuppta genomgången av hästar och idag blir det House in Order:
Han har nu precis som Stureplan hunnit bli nio år och jämför man dem två så har de gemensamt att de är två hingstar med enormt stora personligheter. House har ju till och med tidigare agerat hjälphäst åt Snowfoot där han gått med honom i ledvolten och till start och sedan väntat kvar bakom startboxarna när loppet startade. Inte många aktiva galopphästar skulle klara det så stencoolt som han har, han har ett fantastiskt psyke. 
Det psyket gör också att när han tycker det är roligt så har han massor med kapacitet, tycker han det är mindre kul så tar han inte i för fullt. Så att hålla honom på gott humör är otroligt viktigt. 
Han inledde förra året med två lopp som han behövde för att komma igång, han är en ganska stor och tung häst som tar lite tid på sig att bli helt i full form. 
Efter det började han prestera och speciellt när han kom ut på gräset, där gjorde han verkligen fina insatser. På dirttracken är han mycket mer ojämn efter hur loppet passar honom, så planen i år är att hålla honom på gräset så mycket som möjligt. 
Trots att han börjar bli lite äldre så tycker jag att han verkar vara i väldigt fin författning nu inför det här året.  Han har haft 83 som högst i hcp, står just nu i 79 och det tror jag är en bra utgångspunkt för säsongen, att han kommer stå ganska bra inne i loppen.

En lugn söndag för både hästar och folk. Man får passa på och njuta nu av de här lugna söndagarna som är just nu, så fort säsongen drar igång så är det ju ofta tävlingar eller t o m resor och tävlingar. Men samtidigt är det ju det vi jobbar och tränar för, så jag ser jättemycket fram emot allt det här som sätter igång om inte så länge. 
Imorgon tränar vi vidare som vanligt!

Tillbaka i snö och blåst igen, men ser fram emot nästa vecka när det verkar bli riktigt varmt om prognosen håller. 
Vi höll oss på rakbanan idag eftersom det var en hel del snö som lätt packade sig i hovarna, betydligt kortare väg att rida till rakbanan än till dirttracken. Hästarna skötte sig fint och även tvååringarna var mycket duktiga, de cantrar på rakbanan och vi ser verkligen massor med potential i dem. 
Nu kommer nästa häst i genomgången och idag blir det Sandstorm:
Han inledde förra året med en start på dirttrack (hans enda start så här långt på annat än gräs) och var en besvikelse som fyra, kanske var det underlaget eller så behövde han bara loppet. Därefter gjorde han ett topplopp som fyra i Svenskt 2000 Guineas där han gick i vida spår i sista sväng och avslutade starkast av alla. I starten efter var han hals från att vinna som snöplig trea i storloppet Bro Park Trial och även där avslutade han fort och hade det varit några ynka meter ytterligare så hade han vunnit. 
Han fortsatte med storlopp men jag tror inte det blev helt rätt upplägg och kanske också att han inte var helt på topp i slutet av året. 
Han är den enda häst vi har hållit igång lite under vintern utan någon plan på start och det är för att vi har jobbat med hans rygg som är hans svaga punkt. Han har verkligen svarat bra på det och ser bättre ut än någonsin faktiskt och det även rörelsemässigt. Vi tror att han i år kommer kunna höja sitt handicaptal betydligt om han fortsätter så här bra. 
Han har Breeders men i övrigt börjar vi i vanliga handicaplopp och tar det vartefter. Vi kommer nog också testa dirttrack igen för att se om det fungerar eller inte.  Han är en stor häst som alltid haft framtiden för sig och växt i sig mer och mer, mentalt har han alltid varit lite nervös men även det har blivit mycket bättre när vi jobbat med hans självförtroende. Allt känns väldigt lovande med honom inför säsongen, det är lite som att pusselbitarna har fallit på plats, men så klart vill vi ju se det i lopp också.

Äntligen en dag när det inte snöade! Skritt och travvägarna var plogade och sandade, banorna var i fint skick. Vi tränade som vanligt och nu är samtliga hästar igång med träningen förutom de som tävlat i vinter, de får en kortare vila på några veckor innan de jobbas vidare inför våren. 
Vi fortsätter med genomgången av hästar och idag är det dags för Beach Road One:
Han vann överlägset i sin andra start för året och då kändes det som en enormt lovande inledning på säsongen. Men sedan var han med i några storlopp där han hade jättesvårt med tempot. I vanliga Guldlopp över 1600 funkar han fint, men när det är den yppersta eliten och större pengar så går det nästan alltid mycket fort direkt från början och då får han kämpa för att ens hänga med och har ingen speed kvar på slutet. 
Därför testade vi i höstas honom över längre distans och det var verkligen perfekt. Han kunde då sitta väl i hand i början och ha gott om krafter kvar till slutet av loppen. Han inledde som mycket bra trea i Stockholm Hösthandicap mot vasst motstånd och därefter vann han lätt. 
Planen var att göra en start ytterligare på Nyårsdagen och sedan vintervila, men efter lopp som inte blev av och dagar som inställdes så dröjde det en dryg månad extra innan han fick starta igen och hade vi vetat att det skulle ta så lång tid så hade vi skippat att göra en start till. Med 66 kg på en tung bana över lång distans så tog det ut sin rätt sista biten och han blev passerad precis innan mållinjen och blev kort slagen trea. 
Planen i år är att specialisera honom över lång distans vilket borde utveckla honom där ännu mer. Växla mellan vanliga guldlopp och några större lopp och det ska bli spännande att se hur pass han räcker till mot eliten på längre distans istället för milerdistans. 
Han testade gräs en gång förra året och gjorde det okej, möjligt att vi testar i år igen någon gång även om han troligtvis är en dirttrackhäst.  Han står just nu i 85 i hcp, har haft 89 som högst och det vore roligt om han kan ta sig tillbaka dit igen i år. 

Lite av en följetong just nu med snö och minusgrader på morgonen och därefter plusgrader som gör att det lätt blir "snöstyltor" i hovarna framåt dagen. Av säkerhetsskäl inställde vi de sista turerna då det blev alltför stor risk för vrickningar, men de allra flesta hästar reds på morgonen medan det fortfarande var okej förhållanden. 
Enligt väderprognosen ser det ut att inte snöa imorgon vilket skulle var en jättestor hjälp för bättre skick på vägar och banor, det är svårt att slåss mot vädret. 
Vi fortsätter nu genomgången av hästarna och idag blir det Quagmire:
Vi köpte honom efter treårssäsongen där han satsat på storlopp och inte riktigt räckt till. Fyraårssäsongen gjorde han bra med tre segrar och goda placeringar där han presterade lite ojämnt, ibland fungerade han inte i loppen och ibland mycket bra. 
Förra året som femåring utvecklades han massor och gick från 76 i hcp till 84. Han klarade varje handicaphöjning och tog tre segrar på Övrevoll där han verkligen trivs extra bra. Det känns som att vi först då hittade helt rätt för honom med upplägg, distans, bana och underlag samt träningsupplägget. 
Inför i år så är planen att jobba vidare med samma upplägg och främst siktar vi på gräslopp för hans del även om något enstaka dirttracklopp kan vara aktuellt. 
Än så länge är han bara i en lugn uppträningsfas, men ändå är känslan att han utvecklats ytterligare kroppsmässigt och jag är otroligt nöjd med hur han ser ut. Vi hoppas och tror att han kan ta ytterligare ett steg uppåt i klass i år, då kan kanske till och med några större lopp bli aktuellt för honom. 

Lugn onsdag för hästarna och tid för extra pyssel och annat som alltid behövs. Genomgången av hästarna inför säsongen tar paus idag, men är tillbaka imorgon igen!

Idag var vädermässigt lite av en repris på gårdagen. Minusgrader på morgonen och sedan började det snöa på förmiddagen, dock inte lika mycket som igår. Vid lunch slaskade det för fullt när det slagit över till några plusgrader och härlig sol som piggade upp rejält. Man blir ju så löjligt glad när solen skiner, vilken humörhöjare det är! 
Träningen gick bra och det är som sagt bara lugn uppbyggande träning vi gör just nu, men väldigt viktig sådan. Det blev en väldigt bra dag i stallet idag tycker jag, nöjd med hur hästarna jobbar sig och går framåt mot säsongsstarten. 
Vi fortsätter genomgången av hästarna och idag är det dags för Timo Nurmos:
Han gjorde comeback i fjol efter lång bortavaro som berodde på att vi (ett antal veterinärer...) helt enkelt inte hittade vad som var fel på honom under en lång tid. Vi fick massor med diagnoser, men det kändes inte som att grundproblemet hade hittats och när det väl gjorde det så var det raka spåret framåt igen äntligen. Det var en sorts obalans i kroppen som är lite för krånglig för att förklara här, men en enda behandling med medicin gjorde en helt enorm skillnad. 
När han då äntligen var tillbaka så vann han direkt på Göteborg i ett lopp han stod fint inne i, det var ett jättebra sätt för honom att komma igång och få självförtroende, glöd och ett lopp i kroppen. Så glad och stolt han var efter loppet, den här hästen är väldigt smart och visar så tydligt när han är på bra humör. 
Därefter följde två lopp där han med absolut minsta marginal förlorade med målfoto, på Bro Park där det var uppförstorat målfoto och i Norge där han och Quagmire var i mål sida vid sida. Två väldigt starka lopp som han lika gärna kunnat vinna med lite tur. 
Så då tog vi chansen i Stockholm Cup även om det loppet kanske kom lite för tidigt för honom med tanke på hans långa bortavaro. Ändå gjorde han ett topplopp där, han blev rejält trängd i starten och hamnade långt bak, tog igen massor och avslutade väldigt starkt, endast fem längder från segern. Han höjdes faktiskt på det loppet ett kilo och står nu i 88 i hcp, men jag tror han kan ännu mer. 
Han blev bara bättre och bättre för varje start förra året och i år tror jag han kan ta ytterligare ett kliv uppåt med en uppbyggande säsong i ryggen. Vi kommer sikta på lite fler storlopp för honom i år och kanske även någon start i Frankrike där han som franskfödd har bonus. 
Han ska ha gräs och han ska ha lång distans och de är efter de förutsättningarna vi planerar säsongen för honom. 

 

 

Några minusgrader på morgonen och även om det inte var direkt kallt så var det tillräckligt för att marken skulle vara frusen. Jag vet att det bara är februari än så länge, men visst hade man fått lite vårfeeling som nu försvann fort... Dessutom började det snöa på morgonen och på bara någon timme så var det vitt överallt. 
Det funkade bra att rida på morgonen, men under förmiddagen när graderna steg så blev det lätt s k styltor, dvs när snön packar sig i hovarna. Men som tur var så hade vi en tidig start på dagens turer och därmed hann vi rida klart innan det blev alltför osäkert underlag. 
Idag var PA (Gråberg) tillbaka efter sin Mexico-semester, att döma av solbrännan har han inte spenderat semestern inomhus direkt... 
Nu fortsätter vi genomgången av hästar och idag är det Princeton Graduate:
Vi köpte honom på breeze up auktion som tvååring och då var han stor och gänglig i kroppen. Han vann direkt i debuten, men kunde sedan inte alls hantera banan i sina andra start på en mycket lös gräsbana i Svealandlöpning. 
Över vintern till treårssäsongen utvecklades han massor i kroppen och blev en stark och musklad häst istället, en enorm skillnad. 
Förra året som treåring gjorde han det väldigt bra i storloppen där jag känner att med lite mer tur hade han kunnat få så mycket mer utdelning. Han var t ex bara 2,5 längd från att vinna Norsk 2000 Guineas som fyra och Hotline Bling som vann är ju en väldigt meriterad häst, där gjorde han ett topplopp som var så nära. 
Han var trea i Derby Trial och även trea i Major Michelets Minnelöp mot äldrehästar. Han var fyra i Norsk St Leger och där var han först av alla treåringar, loppet är ju sedan några år tillbaka även öppet för fyraåringar. Han gjorde det bra hela tiden och hade varit värd en seger i något av de här loppen.
Nu inför fyraårssäsongen så är han nyligen kastrerad och det ska bli intressant att se vad det ger, förhoppningen är att det ska gynna honom ett snäpp ytterligare. 
Han är en stor häst som bör ha ännu mer utveckling kvar i sig. Han är allround och funkar bra både på gräs och dirttrack, distanser från 1600 och ända upp till de extra långa distanserna på 2800 meter. Han reser bra och kan tävla lite överallt där det passar. Jag tror han kan få en jättebra säsong och göra det ännu bättre än förra året. 

 

Lugn söndag för hästarna, men imorgon är vi igång igen och då väntar också igångsättning för ännu fler hästar som vintervilat!

Efter gårdagens och nattens regn så var det första jag gjorde imorse att inspektera banorna. De låg packade som skydd mot regnet vilket hade räddat banan till stor del. Men trots det kunde man känna att det var geggigt på toppen och vi fick också senare meddelande om att banorna inte skulle köras idag eftersom de behövde torka mer innan de kunde jobbas med.
Det var ett enkelt beslut att hoppa över träningen idag, efter så här pass mycket nederbörd var det omöjligt för banpersonalen att presentera en bra bana. Dock ska man veta att det här kommer torka upp fort, på måndag bör banorna vara i fint skick igen. 
Vi fortsätter genomgången av hästar (jag har ingen speciell ordning här utan blandar friskt) och idag är det dags för Gold Streak:
Vi köpte honom på en onlineauktion genom tyska BBAG där hästar från hela Europa fanns med. Han stod dock inte längre bort än i ett av grannstallen (De Burca). Vi var över och tittade på honom innan auktionen och gillade honom mycket, tror att vi gjorde ett fynd. 
Han har siktat mot kval under vintern, men behöver mer övning i startboxarna innan han är redo och det märks också att han inte är så tidig som vi först trodde, han har utvecklats massor den senaste tiden. I hans senaste snabbjobb visade han imponerande fartresurser vilket verkligen satte upp förhoppningarna på honom mycket. 
Han är alltså nybliven treåring och planen är att han kvalar och debuterar när vårsäsongen sätter igång och sedan får vi vartefter utvärdera gällande distanser och kapacitet, det är svårt att sikta på några speciella lopp förrän vi vet mer om vad som passar bäst. Han är alltså ett oskrivet kort än så länge och det ska bli väldigt roligt att se vad han kan prestera. 

Idag har vi tränat vidare som vanligt, men inför morgondagen är det mera osäkert. Det väntas in regn i eftermiddag och beroende på hur mycket som kommer så får vi se hur träningsmöjligheterna blir imorgon. 
Genomgången av hästar går vidare och idag blir det Douze Points:
Han var ganska liten när han kom till oss, men sent född och med ett bra rörelsemönster så såg jag potential i honom bara han fick tid på sig att utvecklas. Och tid behövde han, men med den tiden växte han mycket och blev stark och musklad.
Efter debuten på dirttrack över för kort distans så kom han ut på gräset i sina andra start och gjorde en enormt bra lopp som tvåa efter Dear Bear med handicap 80 som han gav en match ända in på linjen. Visserligen hade han gjort ett mycket bra snabbjobb innan det här loppet, men att han skulle prestera så uppseendeväckande bra mot massor med formstarka och meriterade hästar var väldigt oväntat i blott andra starten. 
I hans tredje start vann han överlägset med åtta längder och det var ett fint kvitto på att starten innan inte var en tillfällighet. 
Därefter startade han i storlopp, men han var för orutinerad för ett fullt fält och ett tufft lopp, det loppet kom för tidigt. Efter det gjorde han två lopp på dirttrack och det andra gjorde han okej i skymundan, men helt klart är det gräs han ska ha i första hand. 
Med bara sex starter någonsin så bör han ha mycket utveckling kvar i sig och det ska bli spännande att se vilken säsong han får i år. I första hand satsar vi naturligtvis på gräs för honom även om någon dirttrackstart också kan vara aktuell. 

Idag var det då träning som vanligt med lugna canters både på rakbanan och på dirttrackbanan. Just nu är det inte så jättespännande träning att berätta om och därför tänkte jag mer fokusera på genomgångarna av hästarna med en häst om dagen. Igår var det ju Sharp Eye och idag blir det Stureplan:
Han är för oss en helt speciell häst både prestationsmässigt men också att han är en stor personlighet. Han var också min första starthäst i Svenskt Derby och det är ett oförglömligt minne. 
Han var bra redan som tvååring och följde upp med att vara ännu bättre som treåring, han var med och gjorde det bra i de flesta storloppen och vann Derby Mile i Norge.
Som äldrehäst har han legat på handicap 85-87. Han sparkade oturligt i väggen för ett par år sedan och fick en spricka i hovbenet som tog lång tid och som påverkade ganska länge, men det är helt utläkt och borta. Det stoppade att han tog det där sista steget upp i eliten, han har mest hållit sig i "vanlig" Guldklass. Nu som nioåring är han i mitt tycke i bästa form på länge och mår toppenbra. Men eftersom han faktiskt är lite äldre nu så kommer vi inte sikta på några större lopp med honom utan är glada om han kan starta på och vinna lopp. Han har ju inlett året mycket starkt med en andraplats och sedan en seger. 
Det extra roliga med Sture är att han fullständigt älskar att tävla och träna, han blir superpeppad och glad när han vet att det är dags för lopp. 
En helt fantastisk individ!

Aktuellt

 • Gå med i en andelshäst! +

  Är du intresserad av att vara med som delägare i en galopphäst? Man kan gå in i både större och mindre procent i en andelshäst. 
  Våra tvååringar är slutsålda, men vi har några enstaka andelar kvar i ett par andra hästar. Dessutom kommer vi åka på breeze up auktion under våren. 

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1