Dagbok

Stallets dagbok

Trevlig lördag i stallet och så den där helgkänslan som är så mysig när en lugnare söndag väntar. Även fast man får passa på och njuta när det är lite lugnt så längtar man ju ändå bara till våren och tävlingar.
Faktiskt så börjar vi nu komma in i slutet av januari, inte så himla länge tills årets kortaste månad februari inträder och sedan är det inte så långt kvar. 
Låter jag lite överoptimistisk? Ja, kanske det men längtan efter våren med både tävlingar och varmare väder är stor. Tiden brukar ju flyga fram när det är sommar, så det borde den göra nu med... 
Nu önskar jag er en fortsatt trevlig helg!

Lite extra tidig start imorse och det är mysigt att känna att man är i bra tid och inte har någon brådska när man startar upp. De första turerna för dagen i walkern utgår alltid från vilka tider hästarna ska träna, att de ska hinna göra en första uppvärmning i walkern innan de sadlas. 
Nu är det ju fortfarande åt det lugnare hållet med träningen, men vi börjar trappa ut mer och mer. 
Med gårdagens genomgång av Daytona Gold så har vi nu gått igenom alla hästar utom de nyblivna tvååringarna. Efter helgen kommer genomgången av dem, efter en vecka med möten nästan varje dag så kan det vara värdefullt att få tid med en del annat i ett par dagar nu.

Det var ju nästan snöstorm imorse och det tog en bra stund att ta sig till stallet, det var faktiskt lite köer ute på motorvägen trots att det var mycket tidig morgon. Moddigt och halkigt, men fram kom vi till slut. 
Det blev plogat och sandat under förmiddagen på stallområdet, men på morgonen var det drivor med snö precis överallt. Är inte direkt superentusiastisk över det här vädret, men det är ju inget att göra åt...
Genomgången inför säsongen fortsätter och nu dags för:
Daytona Gold- en häst vi köpte på breeze up auktion i Newmarket i somras. Vi gillade honom skarpt och inte en enda dag har han gjort oss besvikna, den höga förväntning vi haft på honom har varit intakt vid vartenda träningspass. Allt han gör ser så enkelt ut och utan ansträngning.
Efter ett kval där han bara joggade runt så var det dags för debut och det blev en väldigt enkel seger med fem längder. Han såg fantastiskt fin ut, men frågan är om det inte var i vinnarcirkeln man allra mest såg vilken speciell häst han är. Medan vi stod och väntade in alla ägare som var på plats så bara står Daytona blixtstilla i flera minuter och rör inte en hov; har aldrig någonsin sett en häst som precis har tävlat uppföra sig så oberört och klassigt.
Planen var att han skulle tävla i Dubai i vinter, men när vi sedan fick veta att gränsen för tvååringarna i år troligtvis skulle höjas så startanmälde vi honom till den 28 november med plan att han skulle höja sin handicap till den nivå som behövdes. Nu inställdes den dagen och därmed så blev det inte Dubai denna vinter. Att han har kvaliteter som skulle räckt långt där är vi totalt övertygade om, men det får kanske bli nästa vinter istället.
Nu siktar vi mot treårssäsongen och första storloppet kommer bli Norsk 2000 Guineas i juni, sedan finns flera olika möjligheter att välja på men vi tar en sak i taget. Han är en oerhört fin häst som jag håller enormt högt och ser med spänning fram emot fortsättningen. 

Vi fortsätter genomgången av hästar och idag en häst som ligger oss väldigt varmt om hjärtat:
Stureplan- Han debuterade som tvååring med seger över Seaside Song, inte visste man då vilket superlopp det där maidenloppet var.
Han har sedan dess varit med i massor med storlopp och presterat bra, han vann Derbymilen i Norge och han var både min första Derbyhäst och Andreas första ritt i Derbyt när han som lärling fick chansen att rida honom där, men distansen var som vi hade viss misstanke om för lång. 
Han har faktiskt bara startat 19 gånger och av dessa har han vunnit åtta gånger och varit tvåa tre gånger, ett imponerande facit.
På sensommaren 2020 lyckades han sparka med ena bakbenet i boxen så att han fick en spricka i hovbenet. En så otroligt onödig sak som tog massor med tid innan han var tillbaka och redo för start. Han hade egentligen kunnat komma ut lite tidigare, men en tung vinterbana kändes inte som något idealiskt underlag för honom och vi väntade.
När han sedan kom ut igen så var det en av de nervösaste loppen någonsin, skulle han orka direkt efter så lång frånvaro eller skulle han behöva ett lopp?
När vi sadlar Sture och tar ut honom mot ledvolten så märks det så tydligt hur glad och peppad han är, hur mycket han hade längtat efter att tävla. I ledvolten joggade han bara runt med spetsade öron och den där tävlingsgnistan han har är så himla speciell. 
Nu stod han bra inne i loppet, men det var ändå enormt starkt att gå i front hela vägen och vinna efter så lång frånvaro. Normalt sett när hästarna tävlar så står jag och hoppar och hejar, men här bara vankade jag fram och tillbaka med en skyhög puls. Vilken känsla när han gick i mål och Andreas kostade på sig en segergest av glädje!
Några veckor senare åkte vi till Jägersro och det loppet är en av de starkaste lopp han har gjort, han fullständigt joggade hem. 
I sista loppet för året så var han avslagen och troligtvis sjuk, det visade sig att vi hade en infektionssläng på en del hästar då. 
Nu siktar vi på ett liknande upplägg till att börja med i år och kan han fortsätta hålla den här nivån så är det strålande. Han är åtta år nu, men den löpskallen och kärleken till kapplöpning han har tar honom långt, han är en väldigt ovanlig häst med en stor personlighet. 

Träning som vanligt idag, men det är samtidigt fortfarande ganska lugnt på träningsfronten. Det märks överhuvudtaget på hela stallområdet att det inte är högsäsong direkt, men nu börjar fler och fler stall och hästar synas ute på området. Om bara ett par veckor gissar jag att i stort sett alla är igång med mer eller mindre samtliga hästar. 
Man får njuta av de sista lugnare arbetsdagarna där man har gott om tid för extra pyssel och annat, men samtidigt så är det ju absolut roligast när hästarna är fullt igång.
Genomgången av hästar har fortfarande ett antal kvar och idag:
Timo Nurmos- svårt att hitta en bättre inledning på galoppkarriären än vad han fick. Han debuterade på hösten som tvååring med seger för att sedan vinna Vinterfavoriternas Pris, en av mina lyckligaste stunder någonsin i galopplivet. 
Sedan åkte vi till Dubai och hans andraplats i Meydan Trophy efter en stark avslutning var inte direkt en sämre upplevelse, jag unnar alla ägare och tränare att vara med om något sådant. 
Under huvudsäsongen som treåring gjorde han bara två starter. Först åkte han till Norge för att få testa banan där innan Norsk Derby som var inplanerat. Han var med i ett handicaplopp mot äldre hästar och blev femma men endast 3,5 längd slagen. Nu så här efteråt kan man se att det var en väldigt stark insats. Vinnaren Eesha My Flower har nu 85 i hcp och i loppet bar Timo hela sex kilo mer trots att han var tre år och hon fyra år (åldersavdraget för att man är tre år är vid den tidpunkten på året 6-7 kilo över lång distans). 
Ibland kan man i efterhand få en helt annan värdering på ett lopp än just då, när man ser hur hästar utvecklas. 
Hans sista lopp för året blev Svenskt Derby och dirttrack är nog inte hans melodi. 
Då hade det redan börjat strula med honom, han kändes emellanåt diffust konstig i kroppen och trots många olika veterinärer och kontroller så hittade vi inte felet. Visst fick vi massor med diagnoser, men inget kändes klockrent som att det verkligen var orsaken. Under hösten började han bli bra och röra sig som han skulle igen, men tyvärr var då grässäsongen slut. 
Lagom tills han skulle börja starta förra året så kom det här tillbaka och efter många utredningar så hittade vi till slut efter en MR-röntgen att det var som en sorts beninflammation kan man säga, att han blev öm i kroppen av det. Då han aldrig egentligen har känts som en osund häst så var det oerhört skönt besked att hitta problemet och åtgärda det. 
Nu är planen att starta igång direkt vid första gräspremiären i maj och sedan har vi sikte mot flera av de största loppen under sommaren och hösten. Han har faktiskt bara startat sex gånger och har fortfarande enormt mycket utveckling kvar i sig. Han står i 86 nu, men kan utan tvekan väldigt mycket mer än så och vi hoppas att det här är året han kommer in i den riktiga eliten.

Så var det måndag och ny vecka. Det märks också att vi går mot ljusare tider även om det inte är någon hejdundrande skillnad än så länge. 
Den här veckan ser ut att kunna ge bättre förutsättningar för träning vädermässigt med lite mer stabilt och lagom väder. 
Vi vaccinerade en del hästar idag som får ett par dagar ledigt, men annars kommer vi nu sätta igång fler och fler hästar vartefter beroende på hur länge de vilat och hur deras plan ser ut. 
På eftermiddagen hade vi möte i Tävlingskommittén och vi fick ett första förslag på vårens propositioner. Även om det dröjer till april så kändes det ändå som ett litet vårtecken och något att se fram emot.
Nu fortsätter vi genomgången av hästar och idag blir det:
Douze Points- har nu blivit tre år och har ännu inte debuterat, den enda av våra nyblivna treåringar som är ostartad. Han köptes på auktionen som åring och han var då ganska liten i storlek, men eftersom han var född i maj så var det inget som oroade. Han växte massor förra året vilket var orsaken till att han inte startade, han var helt enkelt inte redo för några stordåd och de här växtperioderna gjorde honom gott.
Han har verkligen en mamma och syskon att brås på, de har alla en handicap på 81-85 i Frankrike i hög konkurrens. 
Innan han började växa så visade han fina fartresurser i träning, men han har behövt den här tiden. Nu är planen att han är redo för kval och start när vårsäsongen sätter igång. Han är så klart ett oskrivet kort, men som svenskfödd är han med i Breeders och Jockeyklubbens 2000 Guineas och även i flera storlopp. Först ska han så klart komma igång i vanliga lopp och vinna ett maidenlopp innan vi siktar vidare.

Lugn söndag och nu är vi laddade för en ny vecka!

Vi startade upp lite tidigare imorse, kändes faktiskt ganska skönt att istället vara lite tidigare klar så här på lördagen och kunna ta helg. 
Nu var det minusgrader imorse och banan hade torkat upp bra, men samtidigt tar det nog någon dag ytterligare innan den helt har stabiliserat sig så även idag blev det travturer. Nu är det ändå med i planeringen att trava en del så här pass långt ifrån säsongsstart så det var inte någon fara alls. 
Jag tar nu lite helg här efter en väldigt intensiv vecka och fortsätter genomgången på måndag igen.

Den här veckan har vädermässigt inte varit enkel för att hålla banan bra, omslag från minus till massor med plusgrader och idag började det så sakta frysa på igen. Tuffa omständigheter, men nästa vecka ser det bättre ut med mer konstant väder runt nollan, förhoppningsvis slipper vi de här stora skiftningarna.
Vi har hållit oss till travturer de senaste dagarna för säkerhets skull, men troligtvis kommer vi kunna komma igång mer med canters igen från och med imorgon eller på måndag.
Strax före lunch idag var det spännande möte i den s k referensgruppen och det är ett antal personer från banråd, tränarföreningen, SGS mm som får planen för banomläggningen presenterad av de ansvariga.
Inom kort kommer en testslinga med sand att läggas på volten utanför ingången till dirttrackbanan så att alla som vill kan få se, känna på och rida på den sand som kommer att läggas på dirttracken. Detta är steg ett av många i den planerade banomläggningen som ska göras nu under vintern och vara klar i god tid innan vårpremiären. Det känns skönt att det äntligen är på gång nu.
Nu fortsätter vi genomgången av hästarna och idag:
High Max- vann två lopp förra året samt hade ganska många goda placeringar. Han håller till i de lägre divisionerna, men gör det ändå bra i sin klass och några saker gör att jag tror och hoppas på ett snäpp bättre resultat i år.
För det första är han beroende av rätt ryttare och det kommer vi lägga mer krut på i år att se till att han startar där han kan få passande jockey vilket gör väldigt mycket positivt för hans chanser.
För det andra har han visat i träning att det finns kapacitet för högre klass än han håller till i, men hur ska vi nå dit med en häst som ändå startat en del och blivit sex år nu? Jo, de senaste åren har han självklart startat för fullt under vintern, men nu med inställda tävlingar så kommer han ha mycket tid på sig för uppbyggande grundträning inför säsongen och det ska bli intressant att se vad det ger eftersom det är något han inte har fått i samma grad tidigare. Man får försöka vända det negativa till något positivt och självklart hade jag hellre haft tävlingar, men vi får se om vi kan få ut något bra av det här ändå.
Planen är att starta på direkt från säsongen sätter igång och även att testa honom uppåt litegrann i klass under säsongen, t ex är Sunday Specials ett bra mål med fina pengar att tävla om.  

Ganska många plusgrader idag och det smälte snö överallt. Travvägarna gick att trava på, men rakbanan hade börjat släppa alltför mycket. Nu är det väl ytterligare någon dag med värme innan det åtminstone på nätterna övergår till lite kallare grader igen. Vi höll oss till trav idag och det lär med största sannolikhet bli likadant imorgon.
Efter en dags uppehåll fortsätter vi nu genomgången av hästar och idag:
Snowfoot- denna knepiga men kapabla häst skulle egentligen debutera i slutet av november som tvååring. Att det tagit den tiden innan han var startklar berodde visserligen litegrann på att han var stor och inte så tidig, men även att startboxmomentet var en rejäl utmaning att komma tillrätta med. Jag vet inte hur många gånger vi har övat med honom i startboxarna, men det är ett ansenligt antal timmar vi spenderat där. 
Efter ett lyckat kval i november så blev han i den tilltänkta debuten bortvisad från startboxarna och det var med stor frustration vi bara fick öva vidare. På nyårsdagen förra året kvalade han igen för att sedan debutera med lätt seger drygt två veckor senare. Känslan när han passerade mållinjen först minns jag väldigt tydligt än, det var så mycket glädje, lättnad och känslor efter allt arbete som varit med honom.
Han startade ytterligare en gång under vintergaloppens dagar och vann även då efter en väldigt sen och snabb slutspurt. 
När det sedan efter några veckors uppehåll var dags för vårsäsongen att dra igång så fick vi ett rejält bakslag när Snowfoot återigen startboxvägrade. Att det inte hade varit tävling på några veckor påverkade honom och uppenbarligen behövdes repetition göras nära inpå start och det har vi hittat rutiner för sedan dess. Normalt sett brukar man inte traggla med startboxarna när de väl fungerar, men i det här fallet var det helt annorlunda. 
Det blev nytt kval och sedan var han kort slagen tvåa efter att ha suttit instängd nästan hela loppet, i loppet efter blev det seger igen. 
Därefter var det dags för hans första storlopp och han var femma (av femton startande) endast tre längder slagen i Jockeyklubbens 2000 Guineas vilket också var hans första gräslopp. 
I loppet efter som också var ett storlopp (Bro Park Trial) var han femma igen, 5,5 längd slagen. Det här var hans första lopp över längre distans och faktiskt den enda gången vi var lite besvikna på honom, även om han egentligen gjorde ett helt okej lopp. Det har känts som att han ska ha längre distans, men antingen har vi missbedömt det eller så var han inte på sitt bästa just den dagen. 
Det visade sig sedan att han hade en litet chip i ett bakben som vi tog bort, kan ha varit det han kände av i sin sista start för året även om det är oklart. 
Han sattes igång igen och planen var att han skulle göra ett par starter under vintern, men som bekant så blev det ju inställt. 
Nu är planen att han är redo för start när säsongen sätter igång och vi kommer testa honom igen över längre efter något inledande lopp. Han står just nu i 79 efter sex lopp med tre segrar och fina insatser. Hur långt upp han kan ta sig upp i handicap återstår att se, men att det finns mycket mer kapacitet i honom är vi helt säkra på. Han är en minst sagt knepig häst som har slösat mycket energi på annat än sina lopp. Samtidigt har han sakta men säkert uppfört sig bättre och lugnare, så kan han mogna mentalt har vi massor med hjälp bara av det. 
Jag vill avsluta med att ge en stor eloge till Vanessa som lägger ner enormt mycket kärlek, arbete och tålamod på Snowfoot. Hon är lugn och trygg med honom och det är guld värt.


 

En lugn onsdag i stallet, men det är ändå full fart med möten denna vecka om kommande propositioner, om prispengar (där vi jobbar för en rejäl höjning!) samt naturligtvis plan för banomläggningen. Den här veckan är det faktiskt endast torsdag som är mötesfri, så även om det verkar lugnt på ytan på Svensk Galopp så pågår massor inför säsongen.
Jag gör en liten minikort paus här på sidan med uppdatering om hästarna, men återkommer så klart redan imorgon.

Dagens upplägg på träningen var ungefär likadant som igår, vi joggar igång lite lugnt med de hästar som vi börjar med nu. Om tre veckor, dvs februari månad kommer i stort sett varenda häst vara igång. Det är framför allt de som skulle ha startat i vinter och som var fullt igång fram till strax före nyår som får vila fram tills dess.
Genomgången av hästar fortsätter och idag blir det:
House in Order-  har nu hunnit bli åtta år, men visar mer löpglädje och energi än någonsin faktiskt. Han har alltid varit en häst vars chanser i loppen är helt beroende på att han tycker det är roligt, dvs att han är på gott humör och att han får ett lopp som passar honom. 
Faktiskt så har han varit bland de tre i exakt hälften av sina livsstarter, så man får ändå säga att han har gjort det bra så här långt och han har vunnit sex gånger.
De senaste månaderna har han verkligen tänt till mer överlag och verkar tycka det mesta är roligt. Han är på hugget i träning på ett helt annat sätt än någonsin och jag har faktiskt ingen riktig förklaring till det, men är så klart väldigt glad för det. 
I sin näst sista start för året vann han enkelt och i den senaste starten var han fyra endast två längder slagen (av Quagmire som vann), men han satt då instängd största delen av loppet och kom loss alldeles för sent, avslutade flygande raskt sista biten. 
Det var jättesynd att det inte blev tävlingar i vinter när han hade en så fin form, men vi siktar på att ha honom redo direkt när vårsäsongen inleds. 
Han är otroligt allround och har vunnit lopp på distanser mellan 1600 och 2800 meter, han funkar lika bra på gräs som dirttrack och han går också bra både i Göteborg och Norge (på Jägersro har han aldrig varit faktiskt). 
Han är en enorm personlighet och han har faktiskt under året också haft ett annat "jobb" som är ovanligt för en hingst i full startform. Vår knepiga Snowfoot har behövt trygghet och stöd inför sina lopp för att vara så lugn som möjligt. Så då har House varit med honom i ledvolten och till start, skrittat bredvid honom bakom startboxarna och sedan har han helt lugnt stått kvar bakom startboxarna och betat gräs när hästarna lastats in i startboxarna. Ett helt otroligt psyke har han, så cool, självsäker och lugn. 
Har han kvar den här gnistan han haft ett bra tag nu så kan han få sin bästa säsong någonsin även om han inte är någon unghäst längre.

Ny vecka och dags att återigen sätta igång några av hästarna som vilat. Vi mjukstartar lite lätt med lugnare turer samt även invänjning av ny utrustning som vi testar. Även den här veckan kommer vara åt det lugnare hållet, men det känns ändå bra att börja starta igång allt igen.
Nu fortsätter vi genomgången av hästarna och nu blir det:
Princeton Graduate- köptes på Breeze up auktion på Newmarket förra sommaren. En stor häst som var ganska smal både när han köptes och när han kom till Sverige. Han fick därför en del tid på sig för återhämtning och träning, men det märktes ändå tidigt att det här var en häst med kvaliteter. 
Efter ett fint kval där han bara joggade på gräset gick han ut och debuterade över 1400 meter dirttrack i början av september och var förkrossande överlägsen, han vann i canter med tio längder. 
Därefter tog vi ut honom redan elva dagar senare i Svealandlöpning, men då fungerade han inte alls på banan och snubblade mest omkring då han aldrig fick fäste. Han knep en femteplats men var ändå en skugga av sitt egentliga kunnande. 
Jag tror dock inte att gräs är opassande för honom, men som Bro Parks gräsbana var under hösten så var han inte direkt den enda hästen som inte kunde hantera banan. Under normala omständigheter ser det troligtvis helt annorlunda ut.
Han fick sedan vila och det gjorde honom verkligen gott, han inte bara växte på höjden utan främst utvecklade han sig i kroppen och liksom blommade ut på ett helt annat sätt. 
Som han ser ut i kroppen nu jämfört med i höstas så har han en helt annan muskelstyrka och power, är så otroligt nöjd med hur han fin han blivit
Han tränade sedan igång igen eftersom förhoppningen och planen var att han skulle åka till Dubai i vinter. Dock fick vi indikationer under november att handicapgränsen skulle höjas för tvååringarna eftersom de lokala tränarna i Dubai hade köpt in så många tvååringar och de går alltid först. Han hade behövt ett par kilo till i handicap, men han var inte redo för start då eftersom vi hade siktat på att ha honom redo först två månader senare.
Så då fick det bli att vi stannade hemma tyvärr och får sikta på vårsäsongen. Hans första stora mål blir troligtvis Norsk 2000 Guineas i början av juni och innan dess ett eller två lopp. 
Med endast två starter som tvååring och den utveckling han ser ut att ha gjort under hösten och vintern så ser vi verkligen med spänning fram emot hans treårssäsong.

Lugn söndag, när det nu inte är tävlingar på helgerna så får man passa på och verkligen vara ledig just på söndagarna. Man ska inte underskatta återhämtning för att kunna fokusera maximalt när det gäller, men under säsongen kan det vara svårt att hinna med det vissa veckor. Egentligen hade jag gärna åkt iväg på semester i några dagar, men det får vänta ett tag.
Även idag blir det en genomgång av häst inför säsongen och nu:
Sharp Eye- som är vår enda helt egna häst. Egentligen köptes han för att bli en andelshäst, men det visade sig direkt när han kom till oss att han hade ett halsfel som behövde åtgärdas. Då det känns som en tråkig inledning på ett ägarskap så fick han istället bli vår egna häst och när han väl var redo att starta igång så har han varit en synnerligen nyttig och jämn häst.
Han har nu sammanlagt startat 40 gånger med 7 segrar, 7 andraplatser och 6 tredjeplatser, dvs 20 av 40 starter bland de tre bästa och förra året 11 av 18 gånger bland de tre och tre av dem var vinster. Dessutom tar han pengar nästan varje gång, så även om han inte är någon stjärnhäst så håller han silverklass och är nästan alltid med därframme. 
Hans svaghet är att han inte gillar att åka transport, så då slipper han det och startar endast på hemmabanan. Vi har provlastat honom några gånger, men det har vi gett upp eftersom han blir väldigt uppstressad då och det vore bara en dum olycksrisk. 
Han startar mest över 1200-1400 men har även gjort bra lopp över 1600 meter, gräs är han snäppet bättre på även om det mest har blivit dirttrackstarter. Planen för i år är att bara fortsätta med samma upplägg som tidigare och vi siktar också gärna på en del Sunday Specials som ju har extra fina pengar. 

Det tog evigheter att köra hemifrån till stallet idag, nästan den dubbla tiden. Det var snö överallt och på motorvägen var det plogbilar i bredd som körde och under den största delen av vägen gick det i måttligt raska 38 km/h, vi skred fram som ett luciatåg ungefär men fram kom vi till slut. 
Det var nog dock morgonen som var värst, innan alla vägar var ordentligt snöröjda och saltade, på hemvägen på eftermiddagen gick det betydligt bättre.
Det blev en jättetrevlig lördag med mycket pyssel i stallet och det märks på hästarna att de är i "semestermood". Även om de är pigga när de är ute så är de ändå på något sätt inställda på att det är lugnt just nu. Men under nästa vecka sätter vi igång en del av dem igen, det ska bli roligt att komma igång mera med fler hästar.
Nu fortsätter vi genomgången av hästarna inför säsongen och idag:
Chamori- en häst vi köpte på auktion i Deauville som åring. Med både utseende och stam för sig var förväntningarna på henne väldigt höga. Hon debuterade som kort slagen trea över 1200 meter gräs efter en långsam start och en stark avslutning. 
I hennes andra lopp såg det ungefär likadant ut, hon kunde inte gå med från start men avslutade bra och blev fyra, också det över 1200 meter gräs. 
Efter en del problem i kroppen kom det fram att hon hade en gammal sparkskada långt upp innanför ena bakbenet, troligtvis något hon ådragit sig i hagen som föl eller åring. Där fanns kvar gamla små benrester som satt och skavde och vid en operation rensades det här området upp och det som stört henne togs bort. 
Det tog en hel del tid att få henne redo sedan, att allt skulle läka klart och kanske framför allt att bygga upp henne och få henne stark eftersom det här påverkat mycket. 
Hon gjorde sedan två starter under förra hösten som treåring, men det blev helt fel lopp för henne och hon hamnade i sprutet som hon bara hoppade runt i. Hon var trea och femma i de här två loppen, men de förhoppningar vi har för henne framöver sträcker sig betydligt högre än så. 
När säsongen sätter igång är planen att först testa henne över lång distans som det verkar som att hon ska ha trots en sprinterpappa (Exceed and Excel). Vi vill till en början inte spänna bågen för hårt utan bara hitta rätt upplägg och få henne att börja vinna lopp, därefter kan vi börja snegla mot de mål och förväntningar som fanns från början.
Hon har växt massor och för att vara sto är hon mycket stor, så på det sättet har den här tiden som gått varit bra för hennes utveckling i kroppen, hon är mer redo nu. Hon är nu fyra år och har endast startat fyra gånger sammanlagt, så nu är det upp till bevis den här säsongen om vi i tävling så småningom får se den häst hon är i träning där hon ser ut som något helt extra.

Om det var kallt igår så var det ändå rena mysvärmen mot dagens tolv minusgrader. Prio var att hålla stallet så stängt som möjligt, vid walkerbytena öppnade vi endast en dörr och försökte vara så effektiva vi bara kunde med att få in och ut hästar utan att stallet stod öppet alltför länge. Det går fort att få in kyla i stallet, men det gick ändå bra överlag. 
När det nu är lite lugnare i stallet så jobbar vi på med frisering av alla manar och så lite extra storstädning mm.. Det finns tid för allt det här som ibland är svårt att hinna med och det känns ju väldigt bra även om jag utan tvekan hellre hade tränat på och tävlat med en del av hästarna nu under vintern...
Nu fortsätter vi genomgången av hästar och det finns egentligen ingen åldersordning utan det blir lite blandat. Idag är det dags för:
Sandstorm- Är en häst jag föll pladask för när jag såg honom första gången, han bara utstrålade stjärna. När han några veckor senare såldes på åringsauktioen så var han en av de sista numren och det är alltid en nervös väntan när man vill ha en häst så mycket, men desto större var glädjen när vi fick honom. 
Han är en mycket stor häst som alltid framstått som mer av en treåring än en tvååring och jag tror på mycket utveckling inför detta år. Ändå gjorde han det väldigt bra förra året, han inledde med en lätt seger i debuten efter ett struligt lopp där han tappade lite start och fick jaga ikapp, gå utvändigt för att ta sig fram men ändå bara ökade han mer och mer. 
Därefter var det dags för start i Breeders, men den dagen var gräsbanan extrem frontbana och det var var mycket svårt för hästarna bak i fältet att ta in något vilket resulterade i en tävlingsdag med en hel del skrällar och underprestationer. T ex vann Solveig med hcp 75 Breeders Trophy Mile och slog Ascot Brass med hcp 89, det ska inte vara möjligt på en normal bana.
Sandstorm var sist ut ur boxarna och där tappade han alla chanser att vara med i segerstriden, trots det tog han igen en hel del och tog pengar som sexa av fjorton startande. 
Hans tredje och sista start för året var i Auktionslöpet och här var han för första gången snabb ut från startboxarna, frontade och ledde till sista biten då han stumnade, men blev ändå femma och endast två längder från seger. Andreas sa när han kom tillbaka efter loppet att sista 200 av loppet hördes ett rejält missljud från halsen och när han saktade av så fullständigt gurglade han och lät väldigt märklig. 
Naturligtvis kollade vi upp det här och det visade sig att han hade en röd, svullen och enormt prickig hals. Veterinären förklarade det med att han troligtvis haft en liten förkylningssläng ett tag tidigare som egentligen var utläkt. Men eftersom han är ung så har inte kroppen utvecklat immunförsvaret på rätt sätt än och därför hade kroppen överreagerat nästan som en allergi kan man säga. Han medicinerades och två efterkontroller  gjordes som bekräftade att halsen var helt bra igen. 
Att han gjorde en så stark prestation med de förutsättningarna var rent imponerande, men vi vet också att han har stor kapacitet. 
Han skulle egentligen ha gjort en fjärde och sista start för året den 28 november, men då inställdes tävlingarna som bekant. 
I år är hans första mål Jockeyklubbens 2000 Guineas, men han har sedan massor med storlopp att sikta på där Breeders kanske är något av ett huvudmål. Som sagt så tror vi att han kommer vara mycket mer redo som treåring och med en klassisk säsong som kommer nu så ser det väldigt intressant ut.

 

"Friska" grader idag med 7-8 minus, men faktiskt ändå en vacker vinterdag när solen framåt lunch sken och snön gnistrade. Bäst var att det var vindstilla, men visst bet det i kinderna när vi tog den vanliga lunchpromenaden runt Bro Parks område med hundarna efter förmiddagsarbetet var avslutat.
Det här omslaget från plus till minus är alltid svårt och de senaste dagarna har det inte varit säkert underlag för ridning, det har varit isigt och halkigt över hela området trots att de sandat. Vi har tagit det lugnt med hästarna denna vecka pga detta, men i nästa vecka är det dags att sätta igång de som haft en lite längre vila samt så klart de hästar som varit igång och tränat nu fram tills det blev de här väderomslagen fram och tillbaka.
Nu fortsätter vi genomgången av hästarna och idag:
Perfect Sister- är syster till duktiga Perfect Girl Ester, men betydligt senare än hon var. Hon växte massor under början av förra året och tog tid på sig. Hon kom ut först i september och vann väldigt enkelt i debuten över 1400 meter. Den distansen är troligtvis max vad hon står, hon är en sprinter men så klart håller vi öppet för att framöver kanske testa någon gång över 1600 meter om det känns aktuellt. 
I sin andra start gick hon ut i en Silverhandicap över 1200 meter och fick hårt tryck i front hela vägen, trots det höll hon till en tredjeplats mot rutinerade äldrehästar vilket var väldigt starkt.
I sin tredje start trodde vi på seger, men hon hamnade lite i kläm och jag tror hennes orutin fällde henne lite. Trots det gjorde hon ett bra lopp som fyra och endast 1,5 längd från seger. 
Hon har nu 72 i hcp efter sina tre starter och hon har ännu mycket utveckling kvar i sig. Vi tror att det i första hand är dirttrack hon passar på och vi kommer starta upp henne i vanliga lopp när våren kommer och sedan se hur högt hon tar sig i handicap. Några större sprintlopp för ston är det vi siktar på om hon tar sig upp på handicaptal som kan matcha den klassen. 
Hon är en egensinnig häst och används det rätt så är det bra när det gäller ston, det ska ha lite extra driv i sig. David som rider ut hos oss har haft en ängels tålamod med henne och fått henne på rätt spår vilket är enormt viktigt. 
Med bara ett fåtal starter än så länge så ska det bli spännande att se hur långt hon kan räcka i år.

Det blir ett uppehåll idag i genomgången av hästarna. Istället blir det en sammanfattning av året i bilder, jag har uppdaterat Veckans Bilder med alla årets segrar och ni hittar det här:
Veckans bilder (stallmalmborg.se)

För er som inte sett filmen på Facebook eller Instagram så kommer här länken till Youtube där alla våra segrar är gjorda som en video. Stort tack till duktiga Jacqueline som satt ihop filmen så här fint:
Malmborg Stables season of 2021 - YouTube

Imorgon fortsätter vi genomgången av hästar, men tycker det var roligt att lägga in den här sammanfattningen först!

Så fortsätter vi genomgången av hästar med en häst per dag och idag:
Beach Road One- inledde förra året med seger och det var samtdigt hans tredje raka då han även vann två lopp i slutet av 2020. Med en utveckling från 78 till 89 på drygt ett halvår efter en lyckad och välbehövlig halsoperation år 2020 så var han förra året redo för att testa storlopp.
Skillnaden mot vanliga lopp när man möter den äldre eliten är att tempot från början av loppen oftast är enormt mycket snabbare. Därför är det inte ovanligt att en häst behöver få "farten i benen", vänja in sig vid hur pass fort det går från start. 
Hans första storlopp som äldrehäst var Pramms Memorial och han gjorde en fin insats som femma av tio startande och slog många etablerade storloppshästar, Jazz Explosion vann före Duca di Como.
Han var också kort slagen trea i Malmö Sommarhandicap, femma i Nickes och avslutade säsongen med att vara fyra i Listedloppet Peas and Carrots Mile, men då hade han tappat formen efter en lång säsong. Faktiskt så lång som 16 månader med regelbundna starter även om han aldrig startar tätt. Tycker han gjorde det bra förra året där han tog pengar i alla storlopp och nu siktar vi på att han ska kunna ta ett litet snäpp upp ytterligare kommande säsong. 
Vad talar för att han ska utveckla sig mer som sexåring? Framför allt tror jag att den vila han fått och den uppbyggande grundträningen han nu gör över vintern kommer göra stor positiv skillnad. Förra året startade han hela vintern därför att han kom igång sent på säsongen (efter halsoperationen) och därför blev det aldrig någon lugn vinterträning för honom. Kan han nu bli starkare i kroppen med det här arbetet så kommer det vara synnerligen värdefullt. Sedan var det som sagt hans första år med storlopp och han bör kunna växa in i eliten mer under det här året. 
Han är också en ganska sen häst och har faktiskt bara startat 24 gånger sammanlagt i livet, så trots en lång formtopp förra året så är han på inget sätt hårt tagen, det borde kunna finnas lite mer utveckling kvar och speciellt med de goda förutsättningar han kommer in i säsongen med. 
På det personliga planet är han en fantastiskt mysig häst med ett guldpsyke, den vänligaste och trevligaste häst man kan tänka sig. 

Just nu är det ganska lugnt i stallet och det kommer det vara åtminstone denna vecka ut. Det är fortfarande några hästar som rids, men det är också många som får en vila nu när det inte är tävlingar. I nästa vecka kommer vi sätta igång de hästar som aldrig var planerade att starta i vinter och som redan har vilat ett tag medan de som tränat för fullt för tävling får ta det lugnt lite till eftersom de hållit igång ända till nyligen. 
Jag utlovade genomgång av hästarna inför säsongen och det sätter vi igång med nu, planen är att det blir en häst om dagen varje dag (även onsdag och söndag):
Quagmire- köpte vi av Mr Ascot från Wido Neuroths stall förra hösten och det har varit ett bra köp. Förra året tog han tre segrar och två tredjeplatser på elva starter och gick från klarhet till klarhet. Det tog oss också lite tid att hitta hur han ska ridas i loppen, vilka underlag han inte klarar av mm. Han är nu uppe i 76 i handicap och jag tror han kan utvecklas en bit till under kommande säsong, han gjorde det bra under den svåra fyraårssäsongen. Att man säger att det är en svår säsong beror på att en häst som är fyra år är ännu inte helt fullvuxen och färdigutvecklad, men från och med då ska den konkurrera med äldre hästar till skillnad mot två och treåringar som har sina egna lopp. 
Han har varit ganska känslig för banor med dåligt fäste och inte fungerat på dem, men vi tror att han bara kommer bli starkare i kroppen framöver och då kanske kunna tackla sådana banor bättre även om vi kommer försöka undvika det. 
Han vann faktiskt alla sina tre lopp förra året på dirttrack, men är egentligen snäppet bättre på gräs om bara banan är god. Han är en urstark häst som verkligen ska ha lång distans och han drar bara på i sitt eget tempo, oftast i front men det spelar egentligen ingen roll så länge ryttaren bedömer tempot rätt. 
Dessutom är han en väldigt personlig och klurig häst som har utvecklat ett stort självförtroende och det har han god hjälp av i loppen, han är både cool och säker.
Det ska bli spännande att se hans fortsatt utveckling under året. 

En lugn söndag för både hästar och folk. Naturligtvis har alla hästar som vanligt varit ute i längre pass i walkern och även i hagarna. 
Plusgrader idag gör att det börjar smälta av en del och blir ganska isigt och halkigt, så vi får se hur förutsättningarna ser ut imorgon.

Så var det nytt år och dags att summera förra året. Vi hade ett mycket bra år med siffror jag är stolt över och det gäller främst seger och platsprocenten. 23,5 procent i segerprocent är verkligen fint när det är över hela året och nästan 50 procent i platsprocent. Dvs av alla våra starter så var nästan hälften av hästarna bland de tre och nästan en fjärdedel vann. 
Så bra har vi aldrig presterat tidigare och vi är tvåa i Sverige och etta på Bro Park med den segerprocenten. 
Det visar att våra hästar presterade jämnt och bra överlag, de höll en god form under hela året.
Gällande segrar så blev det 19 stycken för vår del och det är tangerat personligt rekord, hade inte alla dessa dagar på slutet av året inställts så hade vi haft bra chans att putsa upp de siffrorna ytterligare en del. 
Insprungna pengar är där jag är mindre nöjd, även om det blev 1,3 miljoner så har vi fått in klart mer pengar än så tidigare. Det som saknas är ett par storloppssegrar som gör att man tjänar en större peng på ett lopp. Våra hästar gjorde bra ifrån sig i de stora lopp de var med och var på pengar varje gång. Men det var ändå lite stolpe ut och en bit som saknades för den där riktiga fullträffen då marginalerna är ofta små i storloppen.
Tex var Sandstorm två längder från seger i Auktionslöpet (trots halsinfektion som det visade sig sedan). Nu tjänade han 40 000 kr på den femteplatsen, men hade han varit två ynka längder bättre hade det gett 400 000 kr. Samma sak med Snowfoot som i Jockeyklubbens 2000 Guineas var femma och tjänade ca 55 000 på det, han var bara tre längder från seger och 465 000 kr. 
Men det ingår att ha den där marginalen på sin sida för att få maximal utdelning och det hade vi tyvärr inte, Vi får helt enkelt vara ännu lite bättre det här året och det ska vi jobba hårt för.
Jag sätter upp mål inför varje år och kommer så klart även göra det i år; mål och delmål samt drömmål om allt går långt över förväntan. Tycker det är bra att dela upp det lite, man vill ju sikta högt men ändå inte så det känns ouppnåeligt. 
Imorgon söndag blir det en lugn dag, men med start på måndag kommer det här en genomgång av våra hästar med hur jag ser på dem inför säsongen.Jag tycker vi har väldigt fina hästar i stallet med stor potential och ser mycket fram emot det här året.

Önskar er alla ett Gott Nytt År, tack för i år och nu blickar vi framåt mot 2022! Mer om det i morgondagens inlägg!

Årets näst sista dag, visst har året gått fort? Eller framför allt årstiderna kanske, sommaren hinner knappt börja förrän den är slut och så blir det höst och innan man hinner blinka så har det blivit vinter osv...
Snö och plusgrader är ingen bra kombination för ridning, då är det alltid risk för snystyltor i hovarna. Det gick att rida idag, men det var inte idealiskt. Banpersonalen var ute och hyvlade av snön över området och förhoppningsvis hinner det bli stor skillnad till imorgon.
Åringarna har nu flyttat in i stallet sedan två dagar tillbaka och de har börjat vänja sig vid sina nya boxgrannar och det är så skönt att ha alla hästar inne i stallet nu och inte använda uteboxarna, det underlättar ju att alla är på samma ställe. 
Imorgon tänkte jag göra en liten sammanställning av året här i dagboken och sedan ska vi naturligtvis också blicka framåt mot år 2022. 

Pyssel och fixdag i stallet och dessutom kom hovslagaren under förmiddagen och skodde några av hästarna. 
Imorgon är det mer ridning igen!

Ja, idag kändes det ganska märkligt. Från full fart på träningen till ganska lugnt. De hästar som var tänkta att starta de kommande veckorna får nu ta en liten vila om inga nya besked angående vintergaloppen kommer vill säga. 
Vi har ju också en del hästar som inte var planerade att starta i vinter och för dem är det ingen ändring av plan och upplägg. Några av dessa vilar fortfarande från träningen medan andra är igång och grundtränar uppbyggande, helt individuellt efter behov. 
Blir det en lugnare period nu så får vi arbeta lite extra med andra saker i stallet, sådant som man gärna vill hinna med även om det inte är akut eller nödvändigt. Jag som gillar att ha det städat blir ju lite extra glad när vi hinner storstäda lite. Det saknas inte saker att göra när tid finns, så är det ju i stall 

Morgonen inleddes med att vi tränade på som vanligt. Trots 12-13 minusgrader i natt så var både dirttracken och rakbanan i mycket gott skick och vi kunde låta hästarna galoppera på lite lagom så här efter en ledig helg. 
Under förmiddagen kom plötsligt ett samtal om att vi skulle ses för ett banmöte på dirttracken kl 11.15, att Svensk Galopp tänkte ställa in tävlingarna. 
Sällan har jag upplevt så mycket frustration, trots att vi tränare tycker att banan är bra så spelar tydligen inte vår åsikt någon roll.Trots att jockeyer som PA Gråberg och Gustavo Solis med enorma erfarenheter inte ens förstår varför vi tittar på banan så är det ingen som lyssnar.
Hade banveterinären ställt in tävlingarna på söndag, ja då hade ingen ifrågasatt det. Men att sex dagar innan inställa tävlingar på en bana som det tränas för fullt på, det har aldrig hänt tidigare vad jag vet.
Fullmäktige (som är det högsta beslutande organet) har tagit ett beslut att vi ska tävla på vintern. Sedan går det ansvaret nedåt i kedjan via styrelse, VD och organisation. Var har det fallerat någonstans, vem eller vilka har inte följt det här och gjort sitt jobb? Helt uppenbart så har ett antal felbeslut tagits och det måste någon ansvara för.
Åtta inställda tävlingsdagar på Bro Park är nästan 25 procent av våra dagar på ett år. Runt fyra-fem miljoner i prispengar att tävla om har försvunnit och det är allvarligt. Man kan inte säga att de dagarna kan tas igen under våren, att hästarna inte tävlar på vintern gör inte att de istället kan tävla två gånger i veckan på sommaren.
Vecka efter vecka har vi lovats att vi ska tävla och så har det inställts av olika skäl. Senast den 18 december kom vi själva med förslaget att flytta tävlingarna från lördag till onsdag för att det var plusgrader just då och skulle slå om till minus. Då hette det att de inte ville ta risken att tävla innan banan var hundra procent redo och istället satsade fullt ut på januari. Det pratades också om att vi eventuellt också kunde lägga till två av de inställda dagarna efter januaritävlingarna. Samma dag vi ska anmäla så inställs det igen och nu med en bana som varit öppen för träning och är hur fin som helst.
Vi tränare har haft full personalstyrka, extra folk som ridit ut, vi har haft hästarna tränade och redo för tävling vecka efter vecka och det kostar. Viktigast av allt är att våra kunder ägarna hela tiden har fått samma info som vi; vi kommer att tävla nästa vecka...
Ägarna är den största och viktigaste faktorn i galoppsporten, utan ägare inga hästar och utan hästar inga tävlingar. Att komma med sådana här budskap vecka efter vecka är förödande och vi kan bara hoppas och be att de inte tappar sugen av den här behandlingen.
Nu måste Svensk Galopp göra en analys av vad som har skett och agera efter det. Det duger inte att bara ställa in tävlingarna och inget mer händer. Det måste komma ut en handlingsplan med vad som händer med banomläggning, tävlingsdagarna, prispengar mm. Ägare och aktiva behöver positiv, klar och tydlig information om vad Svensk Galopp nu gör för att ställa det här fiaskot till rätta. Inget mindre än det är acceptabelt.

 Det har varit två underbart lugna dagar med återhämtning. Det här är faktiskt enda gången på året då jag kan ha två dagar i rad ledigt och det är så skönt att veta att man kan vara hemma även dagen efter, verkligen välbehövligt.
Hästarna har så klart varit ute i hage och långa skrittpass i walkern, men även de har fått julledigt från träningen nu över helgen.
Imorgon tränar vi som vanligt igen!

Mysigt ändå med snön och kylan, även om tolv minusgrader kanske var till att ta i... Julafton ska man vara i stallet, så har det alltid varit och vi håller på traditionen och jobbade som vanligt på förmiddagen. Vi hann också med lite lyxigare fika med tårta och enklare julmat, trevligt att kunna göra ett litet firande i stallet också innan hemgång.
För egen del blir det mycket lugnt firande av julafton hemma, men det är ändå är något jag uppskattar mycket. Nu önskar jag er alla en God Jul och en trevlig kväll!

Lite julstämning börjar man ändå känna nu faktiskt. Idag var det mer lagom kallt med bara någon enstaka minusgrad, men ändå lite lagom vinter och julfeeling så där om man jämför med de gånger vid jul när det varit en hel del plusgrader. 
Idag var PA tillbaka efter en veckas semester i Florida och han hade haft det jättebra, som vanligt efter semester får han Soldoktorn att se blek ut...
Vanessa har fått välförtjänt ledigt över jul och nyår för att åka hem till sin familj i Östersund, men med PA och David så har vi ryttare ändå så det täcker upp. Det är ju några av hästarna som har fått lite semester ett tag nu, vissa bara i ett par veckor och andra något längre. 
Idag var det en del raskare träning för de hästar som siktar på start under vintern. Sandstorm (siktar endast på ett lopp och därefter lite vintervila), Quagmire, Chamori, High Max och House in Order gick alla i bättre tempon av varierande grad och de gjorde det lätt och starkt allihop.
Mycket glädjande idag var att se hur fin dirttrackbanan är nu, både PA och David tyckte banan kändes helt perfekt. Den är saltad vilket ger ett bra fäste och det är lagom djup i den, det finns noll och inget att klaga på.
På måndag anmäler vi till nästa söndag (den 2a) och startlistan kommer ut på onsdag. Den enda oron nu är att allt strul som varit med inställda dagar har gjort att en del kanske har ställt av sina hästar för att det har känts så osäkert med banan. Hoppas inte det är alltför många som resonerat så även om det är lättförståeligt med tanke på alla turer fram och tillbaka. 
Imorgon jobbar vi i stallet som vanligt och det blir traditionsenligt lyxfika med julmat och annat. Julafton ska man vara i stallet, så har det alltid varit. Önskar er så länge en jättetrevlig jul, men vi hörs imorgon också!

Lugn onsdag för hästarna som ofta på onsdagar, men imorgon tränar vi som vanligt igen!

Idag vänder det, från imorgon blir det ljusare för varje dag. Det kanske inte märks så jättemycket i början, men det känns ändå som en viktig uppmuntran att vi nu går mot ljusare tider. 
Känslan på morgonen var dock mest kyla, fy vad kallt det var! 8-9 minusgrader och det kändes ännu kallare än så. Vi tränade hästarna som vanligt, men höll oss i lugnare tempon eftersom banorna blir ganska lösa när det är så här pass kyligt. Banpersonalen skulle tydligen salta mer idag och det kommer vara en väldigt god hjälp för att få mera fäste i banorna. 
Vi behöver ju hålla igång träningen eftersom tävlingarna drar igång igen den 2 januari, alltså om mindre än två veckor. Det kommer att anmälas till den dagen på måndag och startanmälas nästa onsdag. 
Åringarna tränade vi idag också, stoet (namn är på gång!) var ute på rakbanan igen och blandade trav och lugn canter. Hon rör sig så klassigt och fint, bara flyter fram i galoppen och det kommer bli spännande att se vad det blir av henne...
Dharwin har nu haft ryttare på i boxen några gånger och börjat träna mer på styrningen. Han reds idag ute på stallgången utan ledare och där kan man då öva på att vända och styra, att han lyssnar på ryttaren vilket han också gör mycket bra.
Han är halvsyskon med Dhakota (hcp 73), men har inte alls hans knepiga psyke och är även i mitt tycke mer kraftfull i kroppen. 
Imorgon tar vi en lugnare dag med träningen, men på torsdag kör vi på som vanligt igen. 

Ny vecka och inte bara det, vi går nu in i jultider också. Själv känner jag mig ganska dåligt förberedd gällande julklappar och sånt, men får se till att styra upp det här nu under veckan. När man var yngre var allt med julen superviktigt, men nu är det mera med förvåning man konstaterar att det är julafton redan på fredag...
Träning som vanligt idag, både dirttracken och rakbanan var i gott skick och vi höll oss i mestadels mellantempon. Hästarna var pigga och kylan gör faktiskt också sitt till för att få dem lite extra på hugget. 
Vi jobbar också vidare med åringarna och de är så otroligt duktiga, det är stora framsteg för varje dag. Att följa utvecklingen från inridningen och framåt är verkligen lika roligt varje år när nya "bebisar" kommer in. De anländer från sitt stuteri, det enda ställe de har varit på i sitt unga liv. Det är ny miljö och tusen nya saker de ska lära sig och ändå så går det nästan alltid otroligt smidigt och bra, fullbloden är så smarta och läraktiga. 
När de kommer in i träning så tycker men det är en smärre evighet kvar till möjlig tävlingsdebut, men tiden bara flyger fram och på nolltid är de fullt igång. Så mycket spännande väntar med dessa fina unghästar!

Lugn dag för både oss och hästarna, de här söndagarna när man bara kan varva ner är verkligen guld värda. Nu är vi laddade för julveckan som kommer!

Här kommer som utlovat en banrapport, helt från mitt eget perspektiv och tycke (även om jag vet att vi tränare har en ganska enig syn på det mesta gällande banan).
Det som mest varit problem med dirttracken har varit att vi haft för lite material (dvs sand) på toppen och att tjälen som varit ganska isig har kommit upp för högt upp. 
Inte så konstigt att det blev problem när banan fick ligga orörd i nästan en vecka i minusgrader, det hann ju frysa till en hel del och banpersonalen har haft en tuff utmaning att försöka komma till rätta med det. 
Oron har varit att det funnits en risk att hästarna kommer ner på det hårda och isiga lager som ligger under sanden eftersom det översta lagret varit lite för tunt.
Så kom plusgraderna i veckan och banan smälte för fullt, det rann vatten och gegga. Men det medförde att mycket av tjälen smälte av och när det sedan blev kallt igår natt, ja då hade vi en helt annan bana. De där problemen med is under var helt borta och när vi grävde i banan så var det översta sandlagret med god marginal tillräckligt djupt och under det såg det också bra ut.
Nu har vi ju jättefina förutsättningar för tävling under vintern, utgånsläget är helt annorlunda än det var för bara några dagar sedan. 
Väderprognosen ser också gynnsam ut, det verkar som att det ska hålla sig på några minusgrader ett bra tag framöver vilket vore helt perfekt. 
Vi hade utan tvekan kunnat rida den här tävlingsdagen på onsdag, så det känns ganska onödigt att inte dagens tävlingar bara flyttades dit istället för att inställas. Men det ser i alla fall mycket bra ut inför de fyra planlagda tävlingsdagarna i januari. Sedan vill vi naturligtvis att de fyra inställda dagarna som blivit nu också ska tas igen, men där får det nog föras en del diskussioner om det med de som bestämmer. 
Vi har tränat för fullt idag både på dirttracken och rakbanan med hästar som var pigga och glada. 
Önskar er alla en fortsatt trevlig helg! 

Idag var dirttrackbanan bra! Inte bara bra, den var bättre än på evigheters evigheter i mitt tycke. Mycket kommunicerande om plan framöver har skett under dagen. Jag lovar att imorgon komma med en längre rapport om hur det ser ut med allting.

Lite som befarat efter gårdagens plusgrader så var alla banor stängda idag, det smälter för fullt. Vi hade en kontroll av dirttracken på morgonen och det flöt vatten och gegga överallt. Inga konstigheter alls och en process som sker varje gång när tjälen smälter vid en längre tids plusgrader. När vi borrade i tjälen så syntes det tydligt att en stor del av lagret nu har smält bort. 
Vårt förslag från tränarna var att lördagens tävlingar flyttas till nästa onsdag. Från måndag blir det stabila minusgrader och då bör vi med största sannolikhet ha en bra och stabil bana. Tyvärr gick inte vårt förslag igenom utan lördagens tävlingar inställdes bara istället för att flyttas. Nu är det januari (första tävlingsdagen den 2a) med fyra tävlingsdagar som gäller. Dock har vi nu ställt in fyra dagar och de vill vi naturligtvis få igen så fort som möjligt. Vi jobbar vidare på detta!

Lugn dag idag för både oss och hästarna. Massor med plusgrader nu och en hel del tjällossning så klart. Vi får se hur pass banorna ser ut imorgon.

Idag var Vanessa tillbaka igen, frisk efter sin halsfluss. Samtidigt åkte PA på semester till Florida en vecka med familjen, men just nu vilar några av hästarna som inte ska tävla så vi klarar oss bra ändå. Det var rakbanan som gällde idag och blandade tempon med några som gick lite raskare. Hästarna såg fina och starka ut, vi var mycket nöjda med dem.
Imorgon blir en lugnare dag, men på torsdag tränar vi vidare.


Luciadagen idag, det hade jag nästan helt glömt bort tills jag på väg till stallet körde igenom en rondell som var helt upplyst med massor av marschaller som lyste upp så fint och stämningsfullt. När man var liten var ju det här med lucia något stort, men det har verkligen gått över.
Vi hade baninspektion på morgonen och banan hade blivit så enormt mycket bättre över helgen, den såg riktigt fin ut. Man kanske skulle önska ytterligaere lite mer material, dvs sand men den hade ändå blivit så pass bra att den öppnades på morgonen och det var en hel del raskare träning på den under dagen. 
Så det blev startanmälan idag till på lördag och så får vi hoppas att vädret är med oss. Det ska ju bli en hel del plusgrader mitt i veckan och det är just nu svårt att säga om det är bra eller dåligt. Mot helgen blir det något kallare enligt väderprognosen och det kan i alla fall vara ganska bra. 
Att säga på en måndag hur banan ska bli på lördag är ju mer eller mindre omöjligt, men vi kände att den är i så pass gott skick nu att chansen är god. Vi har tre starthästar och naturligtvis kom de i loppen efter varandra alla tre.
Idag var vi tränare inbjudna på jullunch på restaurangen tillsammans med Svensk Galopps personal. Verkligen trevligt och också ett bra sätt för de aktiva och organisationen att mötas under lättsamma former, tror sådant är nyttigt. 
Imorgon tränar vi vidare som vanligt.

Lugn söndag och nu är vi laddade för en ny vecka där vi hoppas det blir tävlingar på lördag!

Även idag var rakbanan i gott skick, den är fin nu när de här tjugo minusgraderna har försvunnit. Vi tränade på som vanligt och hästarna såg fina ut. 
Nu väntar en lugn söndag och det är välbehövligt med lite vila efter en ansträngande vecka.

Redan idag var rakbanan klart bättre, mer lagom djup och inte lika lös som när det var riktigt kallt. Vi blandade lugnare tempon med mellantempon och träningen flöt på bra. Det har varit David och PA som har ridit de senaste dagarna eftersom Vanessa är sjuk i halsfluss (hon har tagit coronatest som var negativt så ingen får för sig det...). Vi kämpar på i stallet och det går ändå ganska bra tack vare ett gott teamwork, vi hjälps åt. 
Vi hade en baninspektion idag av dirttracken strax före lunch och det har blivit en del tjäle när det varit kallt som behöver släppa för att banan ska bli bra och tävlingsbar. Det är ju planerat tävlingar nästa lördag och det är lite av ett race mot tiden. Vädret är verkligen med oss eftersom det ska bli en hel del plusgrader nästa vecka, faktiskt uppåt 7-8 grader på onsdag och torsdag och då bör ju det här islagret släppa ganska bra, men det är samtidigt en process som tar sin tid. Vi (tränarna tillsammans med banansvariga) kommer göra en ny koll på måndag morgon för att se hur pass mycket framsteg som har skett över helgen.
Vi vill ju inte startanmäla till lördag för att sedan få inställa igen, det är inte så bra för galoppsportens trovärdighet efter ett antal inställda dagar nu. Samtidigt vill vi ju självklart tävla om vi tror det är en bra chans att banan hinner bli klar. Knepigt det där, men vi hoppas det klarnar. 
Avslutningsvis något helt annat: Ikväll är det dags för Idolfinal. Årets upplaga har i mitt tycke varit av bästa kvalitet någonsin och här finns flera potentiella artister. Det är också helt klockrent de två allra bästa som tävlar i finalen, så missa inte det! 

Även idag blev det mycket lugna tempon. Det beror mycket på att rakbanan fortfarande är lös och djup efter de här råkalla dagarna. Kylan i banan/marken tar alltid längre tid på sig, så vi kommer nog se framåt imorgon eller lördag en bana med mer fäste och lite mer lagom djup.
Banan är absolut i gott skick och speciellt med tanke på hur kallt det har varit, men den kommer med största sannolikhet bli klart bättre vartefter nu de närmaste dagarna. 

Efter två dagar apkyla var det äntligen lite trevligare grader idag. Nu har ju hästarna fått några extra lediga dagar pga detta, så det var skönt att de kunde få komma ut och träna som vanligt idag, om än i lugnare tempon. 
Det ser lovande ut med varmare grader framöver, förhoppningsvis var det här en tillfällig vinterknäpp, vi har ju faktiskt inte haft mycket till vinter de senaste åren alls.
Imorgon tränar vi som vanligt så klart!

Minst lika kallt idag och man får verkligen planera när hästarna ska in och ut ur stallet för att hålla dörrarna öppna så lite tid det bara går. 
Även idag fick hästarna ledigt från träningen, men imorgon onsdag kommer vi istället att träna. Vi har ju hållit igång våra hästar hela tiden när det var ovisst med tävlingarna, så en liten minisemester nu för alla när det är så här kallt gör ingenting alls.
Igår kväll saltades banan och egentligen tar inte saltet när det blir riktigt kallt (jag kan inte det där exakt, men tror det är runt 8-9 minusgrader som gränsen ligger på). Trots kylan så var banan enormt mycket bättre idag, saltet hade verkligen hjälpt till. Nu vänder det redan imorgon och blir helt andra grader och på hela tiodygnsprognosen så ser det ut att ligga någon grad över eller under nollan så det blir helt andra förutsättningar då. 

Jag som gnällde om att det var kallt häromdagen... Idag var det kallt på riktigt! Nästan 20 minusgrader och en bitande kyla som inte gav med sig på hela dagen. Vi inställde träningen, det käns inte nyttigt för varken hästar eller människor att träna i så kalla grader. Hästarna fick gå lite längre turer i walkern istället och de var isiga runt mulen när de kom in.
I stallet fokuserade vi på att hålla stängt så mycket som möjligt för att inte vattenkopparna skulle frysa, men ingenting är lättjobbat när det är så här kallt.
Däremot blir man ju lite uppiggad när man ser att väderprognosen lovar nollgradigt från onsdag och så långt fram man kan se, vad skönt med lite trevligare grader!
Vid 7.30-tiden hade vi möte nere i maskinhallen vid banan, vi var några av tränarna samt flera ur banpersonalen. Efter så kalla grader var banan mer frusen imorse än i helgen och det beror på att den inte är tillräckligt saltad än. Men salt var beställt och anlände under eftermiddagen och det kommer göra stor positiv skillnad för banan. Vi har fått besked nu ikväll att den eventuellt öppnar för träning redan imorgon, de saltar nu ikväll och kör den under natten.
Idag var det anmälningar till den 18e som verkar bli nästa tävlingsdag, redan till helgen är nog lite överoptimistiskt att hoppas på. Vi har tre hästar anmälda och jag tycker att döma av vårt möte idag att det känns lovande att det ska komma igång med tävlingar igen nu, att alla jobbar hårt för att få igång banan igen. 

En lugn söndag där jag mest degat i soffan och tittat på film, precis en sådan dag man behöver ibland. I stallet var det walker och hage som gällde för hästarna och nu är vi laddade för en ny vecka. 

10-12 minusgrader idag och vidrigt kallt... Mest spännande var självklart att se hur det skulle gå med bankörningen och med så kalla grader var det ju inga toppenförutsättningar, speciellt som dirttracken bara har legat orörd sedan i söndags morse. 
Jag körde förbi banan direkt när jag kom till stallet kl 6 och då var ingen traktor ute än, men den var startad och på gång. Drygt två timmar senare var den inre delen av banan nästan i tävlingsbart skick, det var ett bra djup i den och minimalt med isklumpar. Självklart återstod lite jobb, men det var ändå skyhögt över alla förväntningar att den blev så pass fin så snabbt. 
Under dagen har flera representanter från både SG styrelse och SGS styrelse också inspekterat banan och även de har kunnat konstatera att det inte verkar vara några problem alls.
Nu på kvällen ringde Peter Åberg (som kört banan vintertid i 27 år!) och meddelade att efter körning och hyvling under dagen så kan vi redan nu på måndag öppna för träning igen. För säkerhets skull är planen att en eller två jockeys provrider ett varv först på morgonen innan det öppnas fritt. Det är bra att göra allt rätt och hellre ha en extra koll och input från erfarna ryttare som kan kan tala om hur det känns från en häst och inte bara från marken eller en traktor. 
Nästa lördag skulle vi ha tävlingar och nu hoppas vi att de kan avridas, det verkar vara på gång på flera fronter. Stallarna är ju fulla med hästar som planerats att starta, så med lite pyssel och kommunikation med tränarna kan förhoppningsvis sportchefen få fram ett passande loppschema som gör att vi kan få ihop ett bra program med många startande och lämpliga lopp till de flesta. 
Naturligtvis ska jag vara väldigt tydlig med att jag inte alls har mandat att säga att nu kommer vi tävla igen, det är folk i helt annan ställning än tränare som får ansvara och anordna det. Men vi vet att det borde vara på gång och att vi nu har rätt förutsättningar med en bra bana. 

Idag var vi laddade för att banan skulle börja köras, men så lätt gick det inte. Först var det möte och planering under dagen för att säkerställa att allt var klart och rätt inför en provkörning av banan.
Om man som vi tränare bara vill att körningen ska komma igång så är det fruktansvärt irriterande och frustrerande att en hel dag gick till spillo, men nu blev det så och det är till slut äntligen grönt ljus för att Peter Åberg imorgon bitti får provköra banan.

Idag lite raskare tempon för några av hästarna och vi var väldigt nöjda med dem. Samtidigt håller sig ändå majoriteten i lugnare farter i väntan på besked om och i så fall när det kan bli tävlingar igen.
Föga överraskande så inställdes söndagens tävlingar på Jägersro och fortfarande kvarstår alltså åtta tävlingsdagar på Bro Park som var planlagda att ridas. Åtta dagar är nästan 25 procent av årets tävlingsdagar på Bro Park och alltså en ansenlig del.
Innan vi eller Svensk Galopp ens kan fundera på en ny plan så behöver det testas om banan kan köras igång igen efter flera dagar utan bankörning. Nu hoppas vi att en lösning är väldigt nära eller rättare sagt här.
Jag är väl medveten om att många helt har räknat bort vintergaloppen, men vi tränare har jobbat och jobbar stenhårt för att det inte ska bli så. Det har varit så enormt många möten, telefonsamtal, fokus och energi på detta att jag bara längtar efter att vi ska komma vidare. Ljusglimten har varit att sammanhållningen mellan tränarna aldrig har varit bättre än nu, vi samarbetar och hjälps åt. Fortsättning följer.

Så var det ännu en ny månad, jag är lika förvånade varje gång hur snabbt tiden går. Det är ju bara drygt tre veckor till Julafton!
Idag var det en lugnare dag, men vi red litegrann ändå även om de flesta hästarna hade en träningsfri dag. 
Imorgon tränar vi som vanligt igen.

Hästarna hålls igång och tränar, vissa lugnare och andra i lite mer tempon. Rakbanan är toppfin, lite åt det djupa hållet men eftersom den är klart kortare i längd än dirttracken så behövs det att den är något mer krävande om träningen ska vara jämförbar med dirttrackträningen. Rakbanan är 1000 meter lång medan ett varv runt dirttracken nästan är dubbla längden.
Idag hade då vi tränare möte med VDn och stor enighet rådde bland oss om hur vi ser på situationen och vad vi vill. Främst vill vi så klart få igång den här banan igen och se till att vi kan fortsätta tävlandet. Självklart måste banan vara tillräckligt bra, säkerheten går naturligtvis alltid först. Men i vårt tycke finns det chans att få banan bra igen om körningen kommer igång och det är dit vi vill komma. Vi hoppas att dagens möte är en bit på vägen dit, även om det fortfarande finns väldigt många frågetecken kring det mesta.

Det var enormt mycket fokus på banan och kommande tävlingar idag. På söndag rids loppen på Jägersro under förutsättning att deras bana är tillräckligt bra, men där känns väderprognosen osäker med kommande snö. 
Vi anmälde också även nästa tävlingsdag till Jägersro, men vi får se hur det blir nu de kommande dagarna med den allmänna planen kring alla kvarvarande dagar.
Idag hade vi i banrådet ett kortare möte över Teams med VDn, men det var mest en förberedelse inför morgondagens möte där alla tränare kommer vara med. Där hoppas vi få en hel del svar. 
Nu på kvällen hade vi ett Fullmäktigemöte i Stockholm och det kändes bra att få ge alla där ordentlig info om alla turer som varit, nu måste vi göra något åt det här. Fullmäktige är ju högsta beslutande organ, så det finns alla möjligheter att ställa krav för nu kan vi inte bara stå och se på när tävlingsdagar ställs in som absolut hade kunnat ridas. 
Jag återkommer med närmare info imorgon efter vårt möte. 
Gällande träningen så håller vi igång hästarna så länge i väntan på närmare besked och utredning av vår situation, hela åtta tävlingsdagar kvarstår att avrida och det behöver tas på största allvar.

Dagens tävlingar inställdes. Igår kunde vi träna på dirttracken för fullt, men idag var den inte tillräckligt bra för att tävla på trots att det var flera grader varmare idag än igår.
Nu är det så att banveterinären har alltid sista ordet och det ska man respektera. Men normalt sett om det är problem med banan så kallas alltid banrådsrepresentanterna för tränarna in tillsammans med en eller två jockeys som också kan provrida banan och komma med input. Nu var ingen alls varken inkallad eller informerad vilket tyvärr direkt öppnar upp för misstroende och det behöver vi verkligen inte. 
Det är nu dags att reda ut det här, någonstans på vägen har det fallerat när man inte gör det som Fullmäktige har bestämt, dvs anordna vintergalopp. Imorgon och på tisdag har vi flera viktiga möten inplanerade för att nu komma vidare, vi har åtta tävlingsdagar kvar och de ska avridas på ena eller andra sättet så fort vi har en bana som fungerar.

Dirttrackbanan var enormt mycket bättre idag, helt annorlunda. Vi red blandat där och på rakbanan i mestadels lugnare tempon. Det blev en ganska lugn dag i stallet och vi pysslade också med en del förberedelser inför morgondagens tävlingar med tidsschema och fix med träns mm. 
Imorgon är det då alltså dags för tävlingar på Bro Park och vi har fem starthästar. Jag har uppdaterat med kommentarer om deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så titta in där.

Lång väntan på besked. Klockan tio skulle de meddela om tävlingarna skulle flyttas till Jägersro eller inte. Eftersom det i så fall skulle startanmälas till Jägersro innan klockan elva så var det ju ganska kort varsel emellan. När klockan slog tio så bara väntade de flesta. Jag stirrade som besatt på mailen och uppdaterade Svensk Galopps sida, men tiden bara gick. Att jag inte var ensam om det märktes, telefonen gick varm och alla undrade samma sak: "Har ni hört något?".
Klockan elva visste vi fortfarande inget och då hade vi tränare som är med i samrådsgruppen (jag, Henrik och Annika) möte över Teams med vår VD Harald. Där fick vi till slut besked om att de nu äntligen gör det som behöver göras med banan för att vi ska kunna ha tävlingar och att det nu finns bra chans till god bana på söndag. Så klart lär det bli åt det lösa vinterbanehållet, men det är ju så det är när det är minusgrader.
Det känns jätteskönt att allt nu förhoppningsvis kan lugna ner sig och lite mer harmoni inträda igen, vi behöver inga krig. Nu ser vi fram emot söndagens tävlingar, men först så klart en trevlig lördag i stallet med träning som vanligt.

Hela dagen har varit en enda röra eftersom det råder enorm osäkerhet om vad som gäller söndagens tävlingar och det är många upprörda känslor. Det ska bli några minusgrader till helgen och då kom ett besked idag att Jägersro ska vara reservbana om vi inte kan ha tävlingar. Vi skulle plötsligt anmäla dit idag då, men det avstod både jag och de flesta andra på Bro från att göra. 
Många konstiga saker har skett i galoppens värld under åren, men tyvärr måste jag nog säga att det här tillhör ett av det allra märkligaste jag/vi varit med om.
Imorgon kl 10 ska det komma besked och då får vi se vad som händer på alla möjliga sätt, tror folk nu bara håller andan och väntar. 
Vi tränade på som vanligt idag och det var plusgrader vilket gjorde att båda rakbanorna samt dirttracken var bra. Roligt idag var att Andreas kom och fikade med oss samt hängde i stallet i några timmar. Hans operation av axeln har gått bra och han håller nu på med rehabövningar för att få upp styrkan och rörligheten igen. 
Imorgon tränar vi som vanligt, men mycket fokus kommer garanterat ligga på vad som händer med banans skötsel, kommer banan saltas eller inte?

En lugn onsdag vilket kändes enormt välbehövligt. Vi hade ändå en del ridning eftersom vi inte kunde träna i måndags och det var då rakbanan som gällde för dagens träning. 
Nu är det plusgrader och förhoppningsvis kan även dirttracken användas imorgon.

Igår saltades då den ena rakbanan och därför var den idag fri från isklumpar och det gick bra att träna där. Eftersom dirttracken inte har fått samma skötsel så var den fortfarande i dåligt skick. Jag skulle kunna skriva ganska mycket om det här, men avstår just nu.
Vi tränade på rakbanan idag och det var både lugnare och lite raskare tempon som gällde. Hästarna var pigga och glada över att få vara träna igen efter gårdagens mer eller mindre inställda träning.
Nu är jag hemkommen efter ett medlemsmöte i Stockholms Galoppsällskap som gav mycket i information, men också enormt många frågor och funderingar. Vi får jobba på att reda ut det hela så snabbt som möjligt om vi ska ha vintergalopp vilket det som sagt finns ett Fullmäktigebeslut om. Fullmäktige är högsta beslutande organ och därefter ska organisationen jobba efter de besluten. Görs inte det så är det någonstans det inte fungerar och då behövs förändringar där. Det finns enormt mycket frustration just nu hos många (och inte minst hos mig), men vi arbetar vidare på det här på olika fronter.

Minus sju imorse och banorna var helt enkelt oridbara. Vi travade några av hästarna och övriga fick gå i skrittmaskinen. På förmiddagen saltades den ena rakbanan, men nu krävs också att även dirttracken saltas om man vill ha en fungerande tränings och tävlingsbana framöver. Den här strategin med banan oroar en del... Det finns beslut i Fullmäktige att vi ska ha vintergalopp och då behövs det också att de som är ansvariga jobbar efter det. 
Imorgon är det öppet medlemsmöte i Stockholms Galoppsällskap på Bro Park kl 18.30 och då ska vår nya VD Harald berätta om det här bl a. Vi hoppas på god uppslutning. 

Två starthästar idag och ingen höjdardag, men inte heller så dåligt även om utdelningen blev rätt klen med två femteplatser. Så är det ibland och båda hästarna var kort slagna. 
Nu till kvällen har det blivit kallt och kommande vecka ser det mer vintrigt ut vilket är lite oroande.

Trevlig lördag i stallet med den här helgkänslan som är så harmonisk med en hel del ägare på plats fördelat över hela dagen.
Det var en del raskare träning och fortast gick Sandstorm som jobbade inför start nästa söndag och han såg mycket fin ut. I senaste starten var han fyra, två längder från seger i Auktionslöpningen vilket egentligen inte var dåligt. Men han hade ett rejält missljud från halsen sista biten av loppet och när han saktade av. Vid kontroll efteråt visade det sig att han hade en kraftig inflammation i halsen som var röd, svullen och fylld med blåsor. Egentligen var han inte sjuk utan veterinären förklarade det som att det var en sorts överreaktion, allergi som utlösts av en tidigare infektionssläng troligtvis.
Att han ändå gick så bra som han gjorde var ju väldigt starkt och nu är han efter medicinering frisk igen. Det ska blir spännande att se honom tävla igen om drygt en vecka.
Men först är det tävlingar imorgon och vi har två starthästar där och jag har uppdaterat med kommentarer om deras chanser. Ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat, så titta in där!

Träning som vanligt idag i blandade farter men mestadels åt mellantempohållet. Fredagar är ju lite av en dag mittemellan raskare träning på torsdagar och lördagar för flera av hästarna. 
Just nu är det frisering av manar som gäller när vi har lite extra tid över och hittills den här veckan har vi nästan hunnit med hälften av hästarna. Det gör så enormt stor skillnad för hela utseendet när de är fixade och fina i manen.
Imorgon tränar vi på som vanligt och förbereder oss också inför söndagens tävlingar där vi har två starthästar. 

Njuter varje dag det är plusgrader, just nu är tiden när vintern kan slå till precis när som helst. Hoppas på en lång höst och en extremt mild vinter, så länge det inte är fruset i marken är allt så mycket bättre och enklare. 
Träning som vanligt idag på de flesta banorna, vi använde både rakbanan, dirttracken och gräsfältet. Hästarna var pigga och glada, men skötte sig bra. 
Åringarna jobbar vidare på inridningen och vi är strålande nöjda med dem, de är så duktiga och fina. Det känns som att vi har gjort två jättebra köp med dessa två hästar. Vi behöver sedan komplettera med några ytterligare unghästar, men där siktar vi på att åka utomlands och köpa några hästar, antingen ganska snart men mer troligt är att det blir till vårens auktioner. 

 

Lugn träningsfri dag för hästarna, endast walker och hagarna som gällde idag. Imorgon är det träning som vanligt igen.

Idag var det en del raskare tempon som gällde för några av hästarna och det var verkligen plusbetonade intryck, hästarna såg jättefina ut. 
PA kom och red två turer hos oss, han red ju i vårt stall i många, många år men det var också väldigt länge sedan. Nu när Andreas blir opererad så behöver vi ha någon mer som rider turer åt oss i hans frånvaro. PA fick rida Princeton Graduate och Daytona Gold idag och han gillade båda mycket. 
Det blev en intensiv men bra träningsdag och arbetet flöt på utmärkt både med ridningen och stallarbetet.
Nu när vårt hus är sålt så är det också dags att börja leta nytt och då nära banan. På Hemnet finns det en hel del som ser intressant ut och nya kommer in mest varje dag. Så just nu är rutinen varje dag att på hemvägen från stallet åka förbi 2-3 hus till salu för att kolla in dem och få en känsla för om det är något som kan vara aktuellt att titta närmare på. Än har vi inte hittat något som känns bra, men det här känns i alla fall som ett effektivt och raskt sätt att leta. 
Imorgon är det en lugnare dag för hästarna när vi har en tävlingsfri dag. På Jägersro rids imorgon årets sista tävlingsdag där innan de har vinteruppehåll. 

Så var det ny vecka och det var pigga hästar som var ute och tränade. Rutinträningsdag med mestadels mellantempon och blandat mellan rakbanan, dirttracken och även det ena gräsfältet som är i gott skick. 
Idag var det Andreas sista dag att rida innan hans axeloperation och därefter väntar ett rehabprogram för att det ska läka optimalt. Så klart hade det varit bra om han hade kunnat fortsätta att rida lite till, men nu har han fått den här operationstiden samt att det viktigaste nu är att han har gott om tid att vara helt återställd, stark och redo inför vårsäsongen. 
Hans sista lopp för året slutade med seger på Daytona Gold, bästa möjliga avslutning. Hans sista tur idag red han på Stureplan som ju är Andreas favorit, så även det var en passande tur. Nu var Sture så pigg att det var nära att Andreas ramlade av, det hade däremot inte varit någon toppenavslutning direkt... 
Idag var det startanmälningar till söndag och då har vi Quagmire och Sharp Eye till start och båda rids av PA. Det var även anmälningar till nästa söndag (den 28e) och vi har en hel del hästar anmälda där, startanmälan görs inte förrän nästa måndag.
Efter förmiddagsarbetet var slut hade vi tränarmöte och uppslutningen var den bästa någonsin, precis alla Bro Parks tränare (utom Claes Björling som var med innan och efter via telefon) var på plats och det rådde stor enighet om det mesta. Det är väldigt roligt att vi har ett så bra samarbete och samsyn tränarna emellan.

Har haft en lugn och trevlig dag (faktiskt min födelsedag) och även hästarna har haft en ledig dag från träning. Nu är vi laddade för en ny vecka!

Det var kyligt imorse, men graderna steg ganska snabbt och marken tinade upp. Vi höll mest till på rakbanan men hade även en tur på dirttracken och det var blandade tempon som gällde idag. 
Åringarna har gjort stora framsteg de senaste dagarna och vi har nu börjat introducera tömkörning. De är så läraktiga och smarta, fattar direkt vad de ska göra. Är så himla nöjd med de här två fina hästarna och det ska bli spännande att se vilka tävlingshästar det blir av dem under nästa år och framåt, de rör sig så lätt och fint båda två.
Att följa unghästar så här från början är lika roligt varje gång och man har så klart drömmar och förhoppningar för deras framtid.
Nu är en lång vecka till ända och för egen del har det varit enormt mycket arbete med allt möjligt. Vårt hus är nu sålt vilket tagit mängder av tid i anspråk och från nästa vecka är det dags att börja titta runt lite efter nytt boende och då nära Bro Park (jag tänker max tio minuters bilväg). Att kunna bo nära banan kommer innebära massor av bra saker, bl a att slippa sitta i en bil mer än 1,5 timme per dag, tid som kan ägnas åt annat. Men också flexibiliteten att lätt och snabbt kunna ta sig till stallet om någon häst behöver ses över, att kunna åka hem i ett par timmar på lunchen och komma tillbaka mm. Det är en stor grej att sälja huset och flytta, men i längden kommer det vara värt det. 
Önskar er alla en fortsatt trevlig helg!

Dirttracken hade torkat upp bra efter alla turer som varit fram och tillbaka under veckan med regn-minusgrader-plusgrader- regn- minusgrader osv, inga lätta väderförutsättningar för att hålla en bra bana. Men den var i gott skick och vi tränade där och även på rakbanan. Vi har ju några hästar som gärna tränar på gräsfälten, men gräset kan nog få torka upp lite mer under ett par dagar innan vi går ut där igen även om det absolut inte är oridbart utan tvärtom ganska okej med tanke på allt regn som kommit de senaste dagarna. 
Dagen flöt på bra och det var också skoning på programmet som tog en del tid, men var bra att få gjord. 
Imorgon tränar vi som vanligt, men vi ska också fira onsdagens framgångar med tårta till fikat och det ser vi fram emot.

Morgonen inleddes precis som vanligt med genomgång av alla hästars ben samt tempning. Samtliga starthästar kändes bra och verkar ha tagit gårdagens lopp hur bra som helst, man blir lika glad varje gång eftersom de utfört en maxinsats som så klart är påfrestande.
Sedan är även det mentala viktigt, att de är pigga och glada efter ett lopp så att upplevelsen av tävlandet är positivt. För de hästar som är rutinerade och tävlat mycket så är det inga konstigheter, men för de som precis påbörjat karriären är det mer något att ha koll på, en häst som inte trivs med tävlandet kommer i längden inte att prestera. Men det kan också vara tvärtom, att en häst som t ex fått några placeringar och sedan vinner sitt första lopp får en självförtroendeboost och liksom fattar vad det går ut på och bara det kan höja en häst massor framöver.
Samtliga hästar hade ätit upp sin mat och verkade vara på gott humör vilket så klart känns jättebra.
Dagens träning gick utmärkt och det var rakbanan som gällde idag, den var i gott skick och det var blandade tempon men inga jätteraska farter.
Imorgon tränar vi vidare.

Vilken härlig dag för oss! Två segrar och en andraplats; Quagmire och Daytona Gold vann medan Sharp Eye blev tvåa efter ännu ett starkt lopp. 
I år har vi debuterat fem hästar och samtliga har vunnit direkt: Snowfoot- Sandstorm- Perfect Sister- Princeton Graduate och så nu då Daytona Gold som imponerade rejält. Det får vi vara stolta över. Jag har uppdaterat med kommentarer om dagens starthästar och det finns som vanligt under fliken (Starter &) Resultat.
En sak som jag verkligen måste lyfta fram en dag som denna är teamet som jobbar i stallet och som ser till att allt flyter på som det ska, vilken kämpainsats samtliga gör och den inställningen att alla hjälps åt är guld värd.
Vi hade på förhand ett schema med alla hålltider för våra starthästar; när de skulle sadlas, gå till banan mm. När sedan Quagmire och House in Order kommer ner efter sina lopp och ska ut och varva ner i skrittmaskinen- ja då går ett gångjärn till walkerdörren av och hela den stora dörren blir helt obrukbar, dvs vi har ingen walker. Vi är då tvungna att istället leda hästarna för hand runt stallet vilket minst sagt strular till hela schemat, men trots det får vi ihop allt tack vare att alla jobbar på som sjutton med att organisera och styra om så allt flyter på. Grymt bra jobbat!
Vill också passa på och tacka killarna i banpersonalen som försökte hjälpa till att ordna dörren under tävlingarna och sedan kom när tävlingsdagen var klar och lagade den,  toppenservice trots att deras arbetsdag egentligen var avslutad. 
Avslutningsvis ett stort grattis till alla delägare i vinnande hästar och tack för idag!

Horribelt kallt imorse och marken var totalt frusen och knöglig. Dirttrackbanan var stängd och rakbanan inte direkt idealisk efter de här väderskiftningarna, så för oss blev det en väldigt lugn träningsdag med endast lite travturer. 
Framåt lunch vräkte regnet ner och det blir en stor utmaning för banpersonalen att presentera en bra bana till morgondagens tävlingar. 
Vi har sex starthästar imorgon och vi har förberett oss med exakta tidsscheman för att få allt att flyta på bra. Jag har nu uppdaterat kommentarer om morgondagens starthästar och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så titta in där.

Efter allt regn som kom igår så var dirttracken plattad idag, men rakbanan var i gott skick och där gick det bra att träna. Vi höll oss mestadels i mellantempon eller lugnare och dagen flöt på utmärkt. 
Det är enorma skiftningar i vädret, under dagen idag har det frusit på rejält och det är ju inte direkt idealiskt när det regnat massor precis innan. Dessutom är det aviserat regn imorgon igen, så det är inga lätta väderförutsättningar just nu inför onsdagens tävlingar. 

Ledig söndag för hästarna och efter mycket regn idag får vi se hur pass bra banorna är imorgon. 

Morgonen började med någon minusgrad och frost på bilrutan när jag startade upp den imorse. Som en inte alltför rolig påminnelse om att det kommer en vinter inom en snar framtid... Men kyla på morgonen brukar betyda sol framåt dagen och mycket riktigt så blev det ett fantastiskt soligt höstväder så småningom även om morgonen var kall. 
Efter gårdagens raskare träning så blev det lite mer återhållsamma tempon för flertalet hästar idag. På något sätt spillde det över på hela arbetet och blev en allmänt trevlig och lugn dag i stallet, vi hade gott om tid för allt möjligt pyssel. 
Åringarna började sin sadelvänjning idag och det gick hur bra som helst. Vi lade på paddar (vojlockar) och sadel inne i boxen och därefter drog vi sadelgjorden runt magen och höll i ganska ordentligt utan att spänna fast den. På det sättet fick de känna på sadeln, men att man ändå lätt kunde släppa gjorden om de skulle reagera på den. De fick först gå runt i boxen med sadel och därefter en kort sväng ute. Det här var en kort introduktion och i nästa vecka ska vi börja longera dem med sadeln på. 
Den här mycket lugna invänjningen vid allt är väldigt medveten och det finns många anledningar till det. De är fortfarande unga och de kommer direkt från sina uppfödare till ett nytt ställe. Det är en jättestor omställning så klart och då känns det bra att de får ta sin tid att landa mentalt, att man inte stressar med momenten. Sedan känns det rent fysiskt bra att de innan själva inridningen först får lära sig styrning och sätta ryggmuskler genom tömkörning vilket är nästa steg i träningen efter longering med sadel. Vi ta en sak i taget och så här långt har de tagit allt nytt hur bra som helst.
Nu är det då helg, men för egen del har det varit och är full fart. Imorgon är det visning på vårt hus och det är minst sagt mycket man behöver förbereda innan. Planen är att hitta ett nytt boende betydligt närmare Bro Park, men vi kommer inte leta hus förrän vårt är sålt (vi avvaktar med försäljning till våren om vi inte får tillräckligt betalt nu). Jag kör närmare 15 mil per dag fram och tillbaka och den tiden i bilen hade kunnat ägnas åt mycket bättre saker än bilkörning. 
Önskar er alla en fortsatt trevlig helg!

Banan hade torkat upp betydligt idag, de första turerna kändes den visserligen lite stum men efter ett varje harvning (som görs en gång i timmen) så blev det bättre och bättre, dvs mer djup och mjukhet, svikt i banan.
Vi hade ju egentligen planerat snabbare träning igår som ändrades till lugnare tempon pga allt regn som kommit, men idag gick det fint att raska på istället och vi gjorde det främst med onsdagens starthästar. Några av dem gick längre arbeten medan andra bara cantrade på lite extra, individuellt efter vad de behövde. 
Träningen gick utmärkt, hästarna såg fina ut och det blev bra upplägg på jobben. 
Åringarna blev longerade och de börjar nu bli redo att även vänjas vid sadel vilket vi tänkte starta upp med imorgon.
Imorgon tränar vi som vanligt och rapport kommer så klart här på sidan.

Efter gårdagens regnande så var dirttracken ihoppackad idag och alldeles för hård att träna på. När det kommer mycket nederbörd så kan de inte harva förrän det har torkat upp för annars blir det ojämnt och djupt. Så den träning som var planerad till dirttracken flyttade vi till rakbanan istället som var i gott skick och även gräsfältet var bra. 
Vi hade egentligen planerat en del extra rask träning på dirttracken idag, men förhoppningsvis är den banan bra imorgon istället så vi kan träna på då istället. 
Idag var det startanmälan till onsdag och då har vi sex starthästar och en minst sagt fullspäckad dag som väntar. De som startar är High Max, House in Order, Quagmire, Sharp Eye, Daytona Gold (som debuterar) samt Chamori. Jag tycker det ser ut som passande lopp överlag och det kan bli en spännande dag.

Lugn onsdag och det har kommit massor med regn under dagen, så det finns en viss osäkerhet hur banorna kommer bli imorgon. Vi får hålla morgondagens schema lite öppet tills vi vet förutsättningarna för träningen.

En intensiv men trevlig träningsdag med många turer att rida och mycket att göra. Träningen gick mycket bra och hästarna såg fina ut, hela arbetsdagen flöt på strålande.
Åringarna börjar bli hemmastadda, det är så klart en stor omställning för dem att komma från sina uppfödare där de varit i hela sitt liv till ett helt nytt ställe där allt är annorlunda. Jag tycker ändå det alltid går väldigt bra, men vi brukar också låta dem få den tid som behövs för att landa mentalt och inte stressa på med inridningen. 
Imorgon blir det en lugnare dag för hästarna när dirttrackbanan är stängd som den brukar vara på onsdagar.

Så var vi då inne i november och för varje ny månad blir man lika förundrad över hur fort tiden går. Igår blev det ju dessutom vintertid och nu blir det verkligen mörkt tidigt på kvällarna framöver. 
Det blev ett fullspäckat träningsschema idag när det var mycket på programmet. Inga raskare canters, men allt mellan lugnt och mellantempon var det som gällde idag. För åringarna var det longeringsträning och de förstår fort vad de ska göra, de är så duktiga och läraktiga. 
Denna vecka är det inte tävlingar på Bro Park, men däremot nästa onsdag (den 10e) tävlar vi igen. Det var anmälningar idag till den dagen och vi kommer ha ganska många starthästar då. Startlistan kommer ut på torsdag förmiddag och då vet vi mer exakt hur det ser ut.

Lång dags väntan när vi först hade tidig start med Daytona Gold som hade sitt kval redan kl 10.25 och sedan hade vi High Max först i lopp 8. 
Daytona Gold gjorde ingen besviken när han cruisade runt i sitt kval på ett mycket fint sätt och han var totalt oberörd efteråt, var inte ens det minsta andfådd när vi tvättade honom direkt när han kom tillbaka till stallet. 
High Max var ute på för kort distans, men gjorde det ändå godkänt och tog sista pengarna. Den här starten var mest i brist på annat och i väntan på bättre lopp som han har redan om tio dagar. 
Imorgon är det anmälningar just till nästa tävlingsdag på Bro Park (onsdagen den 10e) samt så klart träning som vanligt. 

Trevlig lördag där vi så klart som vanligt tränade hästarna. Vi var också ute med åringarna, de fick jogga runt lite och därefter gå ut på en promenad över området för att bekanta sig lite mer med omgivningarna. De är så fina båda två!
Vid lunch när vi var klara satte vi igång grillen och det blev en gemensam lunch med tårta efteråt för att fira onsdagens segrar. Trevligt att alla i stallet kunde göra något tillsammans, vi blev kvar ett bra tag. 
Igår utlovade jag presentation om åringarna och det kommer här:
Dharwin- mörkbrun hingst e Moohaajim- Dharawal e Bushranger, uppfödare: Annika Stalfelt
Han är halvbror till Dhakota (hcp 73) som är e Barocci, att Moohaajim är pappa till Dharwin beror på att det rent blodsmässigt blev höga siffror med den kombinationen av föräldrar. Det finns ju program där man kan se hur blodslinjer passar tillsammans. 
Jämför man med Dhakota så är Dharwin betydligt mer kraftfull i kroppen och har också ett helt annat psyke, Dhakota var som unghäst väldigt knepig även om han lugnade sig med tiden.
Det jag fastnade för hos Dharwin är att han är snygg och bra byggd, rör sig elastiskt och fint samt verkar ha ett bra psyke vilket är viktigt.
Odöpt- brunt sto e Juniper Tree- Visanilla e Danehill, uppfödare Kastanjegårdens Stuteri
Hon är halvsyster till tvåårige Tin Win (i träning hos Lennart Reuterskiöld Jr) som vann förra veckan i sin andra start.
Rent blodsmässigt känns det högintressant med blodet Galileo (som är far till Juniper Tree) och Danehill (som är hennes morfar), en toppkombination!
Hon är stor men ändå gracil, en mycket fin häst som jag gillade direkt. Ni som följer sidan här vet ju att jag flög ner till Malmö över dagen för någon månad sedan för att titta på åringar och det var ingen tvekan om att det var henne vi skulle köpa. 
Hon är en andelshäst som man kan köpa in sig i från 10 procent och uppåt, vi har börjat sälja andelarna och är man intresserad av att vara med så hör av er via mail eller telefon.
Imorgon är det dags för tävlingar igen, vi har en kvalhäst och en starthäst. Kvalet rids redan kl 10.25 och det måste vara en av de tidigaste starter på en tävlingsdag som varit...?
Jag har uppdaterat med kommentarer om våra start/kvalhästar och ni hittar det som vanligt under fliken Starter ( & Resultat), så titta in där. 

Träning som vanligt på förmiddagen och det var en vanlig rutinträningsdag idag, lite lagom tempon så där.
En hel del pyssel och fix i stallet också, bl a förberedde vi boxarna till åringarna som skulle komma på eftermiddagen. De kommer att stå i uteboxarna till att börja med, det är bra att inte blanda nya åringar (som ju oftast är lite som dagisbarn och lätt blir snoriga i början när det är ny miljö) med aktuella starthästar. 
De anlände under eftermiddagen och var jättefina båda två. Jag har ju sett dem tidigare, men det var ett tag sedan och de var lika fina som när jag såg dem senast.
En presentation av dem båda kommer imorgon här på sidan. 

Det var lätt att hoppa upp imorse efter gårdagens fina insatser. Något att vara lite extra stolt över tycker jag är att vi har 23,6 i segerprocent när så här stor del av året har gått, det är ju jättebra. Vi har varit med i en hel del storlopp under året och varit placerad i stort sett alla, men hade behövt vinna något av dem för att komma upp ett snäpp ytterligare rent pengamässigt eftersom vi har lite färre antal hästar i träning jämfört med tidigare. Vi hoppas att året avslutas lika bra som det gått hittills och vi vill ju växla upp ytterligare till nästa år.
Dagens träning gick bra och hästarna var pigga och glada. Imorgon under eftermiddagen anländer de två åringar vi har köpt så här långt och närmare presentation av dem kommer här på sidan.

Så härligt med två segrar av tre möjliga lopp idag när både Sharp Eye och House in Order levererar på topp. Ändå frustrerad av att allt strulade för Chamori som även hon hade kunnat vinna om inte hela loppet blivit totalt fel för henne. Se närmare kommentarer om insatserna under fliken (Starter &) Resultat.
Vi är så klart jätteglada för dagens vinster och jag vill tacka alla i vårt stall som arbetar tillsammans så fantastiskt bra och lägger ner både jobb och engagemang till hundra procent, det där extra lilla som gör så stor skillnad.
Imorgon jobbar vi vidare!

Nu är verkligen vädret fram och tillbaka med graderna. Häromdagen var det minusgrader och fruset, idag var det närmare tio grader varmt direkt tidig morgon. Varje häst har ett sommartäcke och ett vintertäcke utanför sin box och så får vi välja vilket vi använder efter hur varmt det är och vad väderprognosen säger. Det är inte alltid helt enkelt, man vill ju att hästarna ska vara precis lagom varma och bekväma.
Träningen gick bra, det var lugnare träning på rakbanan, raskare träning på dirttracken samt även några canters på gräsfälten.
När hästarna hade fått lunch och förmiddagsarbetet var avslutat så var jag kvar och pysslade med sådant där som inte är jätteviktigt men bra att få gjort. Tycker det är lite mysigt att ta sig den där tiden när allt är lugnt i stallet, man tassar runt för att inte störa hästarna. 
Imorgon är det dags för tävlingar på Bro Park och vi har fyra starthästar i tre lopp. Jag har uppdaterat med kommentarer om chanserna och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så titta in där. 

Måndagar är det ju höger varv som gäller på dirttracken vilket är en bra variation för hästarna att få galoppera i andra varvet. Generellt kan man säga att de hästar som inte är alltför svåra att rida är lika lätta/svåra i höger varv som vänster. Medan de knepigare hästarna antingen är mycket lättare eller mycket svårare i höger varv än i vänster. Lite märkligt att det är så faktiskt.
Träningen gick bra och hästarna var pigga och glada som de oftast är efter en träningsfri dag.
Idag var det startanmälan till söndag och då är det kval för Daytona Gold och start för High Max. Det är extra tidig start för tävlingarna på söndag, kvalet rids redan kl 10.25!

Söndag utan tävlingar på Bro Park, dvs en lugnare dag för hästarna och stallet. Kommande vecka däremot tävlar vi både onsdag och söndag, så då blir det en fullspäckad vecka.

Iskall morgon med minusgrader, häromdagen var det närmare tolv grader redan på morgonen och idag kändes det som vinter. Men sedan blev det faktiskt sol framåt dagen och riktigt mysigt väder när graderna steg uppåt.
Idag var dirttracken stängd för hyvling och underhållsarbete hela helgen. Egentligen var det här planerat till onsdag och torsdag men eftersom det skulle komma så enormt mycket regn så flyttades arbetet till nu istället.
Så dagens träning blev på rakbanan och på gräsfältet, vi red på det fältet som ligger precis innanför grindarna eftersom den har sol direkt från morgonen. Efter en så kall natt vill man ju gärna ha bort frosten innan man gräsgalopperar och morgonens första turer red vi därför på rakbanan.
Det blev en mysig dag i stallet med den där speciella helgkänslan som är svår att förklara exakt. Nu önskar jag er alla en fortsatt jättetrevlig helg! 

Efter gårdagens skyfall kändes förutsättningarna tveksamma idag på förhand. Tycker ändå att banorna hade torkat upp mycket över förväntan. Vi skippade de tidigaste morgonturerna för att banorna skulle hinna köras några gånger ytterligare innan vi började rida på dem. Banorna harvas varje timme och på bara några körningar kan en bana förbättras mycket.
Vi höll oss sedan i lugnare tempon hela dagen för säkerhets skull, men är positivt överraskad att dirttracken klarar så här så här mycket nederbörd och det lovar gott för hösten och vintern där det ju kan bli stora väderskiftningar snabbt.
Chamori var i startboxarna för en kort övning inför onsdagens start, det var ju länge sedan hon startade. Hon har alltid skött sig bra i boxarna, men det känns ändå nyttigt med en liten reptetition. Hon fick skritta bakom boxarna, lastas in, stå en kort stund och sedan galoppera ut utan att jagas på något sätt och hon skötte sig mycket bra.
Imorgon ser vi fram emot en trevlig lördag i stallet! 

 

 

Idag var det startanmälan till onsdag och då har vi fyra starthästar:
Perfect Sister och Sharp Eye startar i samma lopp över 1200 meter dirttrack.
House in Order startar över 2100 meter dirttrack, han går ner i klass och går istället då med högre vikt.
Chamori har vi väntat länge på och nu är det äntligen dags för start igen, hon börjar med ett maidenlopp över 1600 meter.
Dagens träning gick bra med både raskare och lugnare tempon. Från lunch kom regnet och när jag körde hem var maxfarten för samtliga bilar på motorvägen ca 60 km/h, det var som att bilarna vadade fram i enorma mängder vatten. Vi får se hur banorna ser ut imorgon...

Onsdagar är ju dirttracken stängd och det brukar vara en lugnare träningsdag vilket det även var idag. Dock red vi Chamori och Perfect Sister på rakbanan, både hästarna tränas mestadels där. De gick lugnt båda två eftersom banan fått ny toppning av sand och det tar ett par dagar innan det helt sätter sig, så då är det bäst att hålla igen lite på tempot när banan är åt det något djupare hållet.
Imorgon skulle egentligen dirttracken vara stängd för underhållsarbete, men eftersom väderprognosen hade varnat för stora mängder regn idag (som aldrig kom) så är det arbetet flyttat till helgen och tävlingsbanan är alltså stängd på lördag istället. 

Minusgrader imorse! Marken var hård och frusen, om än bara på ytan. Men inte ska vi väl ha vinter redan i mitten av oktober?
Även idag var rakbanan stängd och vi höll oss på dirttracken eftersom det var alltför fruset i gräset för att kunna rida på fälten. Det var en del raskare tempon, de som tränade på mest var Daytona Gold och Sharp Eye tillsammans samt High Max ensam. Samtliga hästar såg mycket fina ut och gjorde det lätt. Övriga hästar höll sig i mellantempon eller lugnare och vi är nöjda med dagens träning.
Utöver det var det en hel de skoning på programmet idag samt veterinärkontroll av Sandstorms hals och jag återkommer med rapport om den senare i veckan.Idag och imorgon är rakbanorna stängda för underhållsarbete och vi fick hålla oss på dirttracken och gräsfälten. Onsdag och torsdag är det tvärtom, då är istället dirttracken stängd för hyvling. Träningen idag gick bra och var mestadels åt det lugna hållet, hästarna var lite extra pigg och glada.
Denna vecka är det inga lopp på Bro Park utan det är Jägersro som har både onsdags och söndagstävlingarna. Nästa vecka har Bro Park tävlingar både onsdag (den 27e) och söndag (den 31a) och vi har en hel del hästar anmälda båda dagarna, så det ser vi fram emot.

Nu är sista gräsloppet för i år ridet (förutom två hinderlopp den 31a) och banan behöver nog återhämta sig inför nästa säsong. Den var mycket bra i början av säsongen och större delen av sommaren, men efter ett antal ösregn så har den blivit lös och tung, det släpper mycket. 
Vi var hyfsat nöjda med Sandstorm i Auktionsloppet som återigen tjänar fina pengar som femma och två längder från seger, men vi vet att han kan mer än så här. Han lät från halsen sista delen av upploppet och när han saktades av, så nu kommer vi kolla upp honom för att utreda vad som orsakar detta. Att han ändå är så kort slagen är ju väldigt starkt. 
Se närmare kommentarer om dagen under fliken (Starter &) Resultat. 

En lördag med väldigt fint väder, tänk vad lite sol kan vara uppiggande. Träningen gick bra och det blev en allmänt trevlig dag i stallet.
Imorgon är det tävlingar igen, men nu på hemmaplan och det är årets sista storloppsdag på Bro Park. Vi har två starthästar och jag har uppdaterat kommentarer med deras chanser och ni hittar det under fliken Starter (& Resultat), så titta in där. 

Regn direkt från morgonen och sedan har det varit uppehåll ena sekunden för att i nästa komma en skur till. Nu ser det ut som att det ska bli sol hela helgen och förhoppningsvis är det en hjälp för gräsbanan att hinna torka upp. Mycket fokus från min sida på just gräset inför tävlingarna, det är sista tävlingsdagen den banan används nu för denna säsong och vi hoppas ju att den är i bästa möjliga skick och att det blir en rättvis bana för alla.
Träningen idag gick bra och det var mestadels mellantempon som gällde för de hästar som är fullt igång. Vi har ju några som är under igångsättning eller som vi har en plan för att träna uppbyggande ett tag och de går i lugnare tempon mest hela tiden just nu. 
Imorgon tränar vi som vanligt och förbereder oss inför söndagens tävlingar. Jag vill dock redan nu passa på och önska alla en jättetrevlig helg!

Jag skulle ljuga om jag påstod att jag var pigg idag, men arbetsdagen har ändå flutit på bra och hästarna såg fina ut i blandad träning åt det mestadels lugnare hållet. 
Vi tränade som vanligt lite överallt, dvs både på gräsfälten, rakbanan och dirttracken beroende på vad som passar varje häst bäst. 
Inför söndagens tävlingar hoppas vi på bra och soligt väder så att gräsbanan håller sig i bra skick, men väderprognosen lovar både bra och dåligt. Regn imorgon och sol till helgen borde kunna göra banförutsättningarna hyfsade om det inte regnar alltför mycket imorgon vill säga.

Ingen höjdare idag när House in Order slutade i det slagna fältet. Från andraplatsen till sista häst var det bara några längder, men det delas ju inte ut prispengar efter avståndet tyvärr. Nu får han hålla sig hemma och tävla i lite enklare lopp med högre vikt vilket jag tror kommer passa honom bättre. Han var inte alls trött utan mer bekväm med att vara i klungan. 
Nu känns det ganska skönt att slippa resa på ett tag efter närmare 250 körda mil i transport de senaste dagarna.

Då var vi i Norge och Övrevoll då, vi har faktiskt inte varit här på väldigt länge. Resan hit gick bra även om jag kanske hade önskat ett par dagar till emellan efter helgens Jägersroresa. House in Order har i alla fall rest väldigt lugnt och bra, han känns harmonisk och peppad. 
Innan vi åkte var det träning som vanligt på morgonen och de som tränade på raskast var Quagmire och Chamori på rakbanan samt Daytona Gold och Sharp Eye på dirttracken, samtliga såg mycket fina och starka ut och även övriga hästar tränade på bra.
Mellan turerna hann jag med att förbereda packningen så att vi kunde komma iväg vid lunch, strax efter kl 12 kom vi iväg. Jämför man med att köra till Malmö så är det här klart mycket kortare, men samtidigt är det mestadels småvägar från norska gränsen och även lite innan, så det är ingen jätteskillnad i tid. 
Imorgon är det då dags för tävlingar igen och det är lunchtävlingar med första start kl 11.55. Titta in under fliken Starter (& Resultat), där är det uppdaterat med kommentar inför loppet. 

Efter en natt på soffan i stallet så var jag kanske inte på topp på morgonen, men man kommer ändå igång efter en stund när arbetet sätter igång. Eftermiddagen har sedan ägnats en hel del åt vila för att vara pigg inför morgondagens resa till Norge där House in Order startar på onsdag. 
Idag var det mestadels vanlig måndagsträning med blandade tempon både på rakbanan och på gräsfälten, efter en del regn så var dirttracken åt det blötare hållet.
Men det var också träning på gräsbanan för de hästar som startar på söndag och vi hade då Sandstorm och Quagmire där. Quagmire gick en vanlig canter i mellantempo medan Sandstorm tränade på lite raskare, båda såg fina ut.
Startlistan till söndag kom ut idag och det är överlag mycket intressanta och kvalitativa lopp på söndag, kan man vara på plats på Bro Park på söndag så rekommenderas ett besök på vår sista storloppsdag här (på Jägersro återstår en storloppsdag i november).


Nu är vi hemma igen och man får vara nöjd med dagen som helhet ändå. Se närmare kommentarer om hästarna under fliken (Starter &) Resultat. 
Resan har gått bra, men det är så mycket jobbigare att köra när det blir mörkt ute på hemvägen och det var ganska kämpigt de sista timmarna. Det var en sådan intensiv dag där man var igång precis hela dagen och det bidrog nog en del till tröttheten på hemvägen. 
Imorgon jobbar vi på som vanligt och förbereder inför tisdag när det är dags för en ny resa, nu till Norge.

Aktuellt

 • Gå med i en andelshäst! +

  Vi har spännande åringar som vi ännu har några andelar kvar i från tio procent och uppåt. Ett roligt och lätt sätt att bli hästägare utan att det blir alltför dyrt samtidigt som man också får gemenskapen med övriga delägare- delad glädje är dubbel glädje!
  Att vara med på en häst från början är som ett litet äventyr med mycket roligt att se fram emot.j

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1