Dagbok

Stallets dagbok

Även idag var banan fin och perfekt djup för den träning vi gör just nu. Hästarna galopperar ganska länge där och är mer eller mindre svettiga när de är klara, det blir ett ordentligt pass. 
Men om kanske två veckor kommer vi vilja börja cantra i mer tempo och då vill det till att det finns banor till det. Kan man hoppas på att det blir varmt inom kort så dirttracken smälter av och kan börja komma i ordning igen? Det behövs!
Är i alla fall mycket nöjd med hästarna idag, tycker de ser så fina ut och galopperar elastiskt. Det känns som att de generellt har mått väldigt bra av den här träningen vi gör nu. 
Imorgon blir det lite lugnare och så fortsätter vi som vanligt på torsdag. Allt så klart beroende på vädrets makt över banförhållanden. 

Så var det ny vecka igen och glädjande idag var att banan hade torkat upp så vi kunde galoppera hästarna. Skönt att vi kan träna igen!
Efter allt regn i slutet av förra veckan har det ju varit klent med möjligheter till ridning, så det kändes väldigt bra att komma igång igen idag. 
Det var många pigga hästar ute från de olika stallen, det märktes att hästarna var extra på hugget efter de här dagarna. 
Nu får vi hoppas att banan håller sig bra, det ser ut att komma in plusgrader nu och då kan det bli besvärligt igen kanske.

Lugn söndag och efter en kallare natt så hoppas vi nu på en bra bana att träna på imorgon!

Lite kallare i natt, men ändå inte tillräckligt för att torka upp allt vatten. Banan var faktiskt bättre än jag hade trott, men absolut inte tillräckligt bra att rida på, det behövs nog lite mer tid för att allt ska hinna sjunka undan.
Det ser ut att bli varmare nästa vecka, kan man tro att våren börjar smyga sig närmare? Det vore ju helt underbart! Samtidigt är det då en process att få bort all tjäle ur banan som kräver en del tid och tålamod.
Det blev i alla fall en jättetrevlig dag i stallet med fika tillsammans med hästägare och mycket pyssel med hästarna. 
Trots att det nu ofrivilligt blev två dagar utan träning för hästarna så är vi ändå ganska nöjda med den här veckan. Träningen har kommit igång bra och hästarna ser fina ut. 
Nu tar vi lite helg och laddar för kommande vecka!

Massor med regn igår och idag fortsatte det hela dagen i stort sett oavbrutet. Vet inte exakt hur mycket regn som kommit ner, men det är i alla fall ansenliga mängder. 
Att ställa in dagens träning var inget svårt beslut, det fanns ingen bana och vädret inbjöd inte direkt heller till att vara utomhus. Det är sådana här dagar som walkern är helt oumbärlig, att hästarna ändå kan få röra sig ordentligt och få den motion de behöver. 
Nu får vi se hur det ser ut imorgon, men det behövs nog ett par minusgrader för att banan ska torka upp fort.

Varmare idag och det gjorde lite mer fukt och fäste i banan direkt på morgonen. Men det började sedan småregna lite samtidigt som graderna gick upp ytterligare. Banan höll så länge vi tränade, men efter lunch var det ganska geggigt. 
Skönt att vi kunde träna ordentligt idag, men jag undrar om det verkligen fungerar imorgon. Det ska regna och vi talar inte lite duggregn utan om stora mängder. Man kan ju hoppas, men med största sannolikhet är det inte ridbart alls imorgon. 
Sådana här väderomslag som påverkar banan finns med i tidsberäkningen när hästarna tränas igång, man måste räkna med att när tjälen släpper så kommer det bli en tid när vi inte kan träna som vi vill. Men om det redan är nu den processen sker eller om det bara är tillfälligt varmare, ja det återstår att se. 

En lugn onsdag för hästarna, men imorgon tränar vi som vanligt igen!

Ett fullspäckat schema hela förmiddagen med många hästar som skulle ridas. Vi håller oss fortfarande på volten och jag tycker hästarna jobbar sig väldigt bra där. Problemet är bara att förut var det lugnt där, nu är det många hästar/tränare som rider där och ibland är det nästan trångt. Sedan får man också ta hänsyn när det kommer hästar nerför rakbanan eftersom den mynnar ut i den här volten. Så lite meckigt är det ibland att få plats, men annars är det i det här läget av träningen mycket bra. 
Men så klart längtar man ju också efter när dirttracken öppnar igen och vi kan träna där. Man drömmer ju också om vårpremiär, sommar och tävlingar. Men i väntan på det tränar vi vidare!

Så var det ny vecka och det ser lite skakigt ut med vädret om man ska tro väderprognosen (vilket man absolut inte alltid ska...). Men idag var det bra förutsättningar och vi tränade på enligt plan. Vi har börjat öka upp mängden träning , men inte tempot för de hästar som varit igång ett tag.
Vi sätter också igång några hästar ytterligare nu som hittills endast har travat, nu är det dags att börja galoppera dem också. Hästarna är på lite olika schema beroende på när tanken är att de ska börja starta (gräshästarna har ju sina första lopp lite senare) samt hur mycket grundträning som krävs (precis som människor är det väldigt individuellt hur lättränade de är och hur deras kroppsliga förutsättningar är). 
Nu hoppas vi på bra väder och fina bana även imorgon!

Lugn söndag för både oss och hästarna. Idag var det Viola och Johanna som var stallansvariga. Allt var bra med hästarna som var pigga och glada. 
Imorgon tränar vi vidare som vanligt!

En dag med träning från tidig morgon och många hästar att rida, men allt flöt på utmärkt. 
Lördag betyder ju också en hel del hästägare på besök. Det är så trevligt när det är mycket folk i köket, kaffet igång och fikabrödet är framdukat. Det är liv och rörelse, diskussioner och skratt. Det sociala med att äga häst är ett viktigt mervärde och för oss i stallet är utan tvekan lördagar favoritdagen. 
Nu tar vi lite helg och laddar batterierna för nästa vecka!

Träningen går vidare med hästarna och även om det just nu är lugnare uppbyggande träning så känns det ändå väldigt motiverande.
Självklart är det ju allra roligast när hästarna tränar på mer och snabbjobbar, så man kanske kan tro att det känns lite segt just nu när de galopperar i lugnare tempon. Men hästarna ser så bra ut och det känns verkligen som att den här vintern har gjort dem gott, så det är väldigt trevligt att se hur fint de jobbar sig. 
Vi har hittat ett smart upplägg på alla jobbrutiner i stallet och hur vi lägger upp arbetet med fokus på ridning först och sedan all skötsel av hästar mm. Allt flyter på väldigt bra just nu. När de flesta hästarna vilade så var det ganska lugnt för oss också, men nu är det full fart igen och det känns bara roligt. 
Imorgon ser vi fram emot träning som vanligt och lite helgkänsla! 

Nu är det dags för den allra sista hästen i vår genomgång av alla stallets hästar inför säsongen. Sista hästen är också den yngsta hästen:
Vår ännu odöpta tvååring- köptes på Deauville i oktober förra året. Samma auktion som vi tidigare köpt både Chamori och Timo Nurmos på, det har kommit många kvalitativa hästar därifrån till Skandinavien.
Han har ett blod som inte direkt skäms för sig, pappa Goken har fått en smakstart i aveln och hans mamma är syster till ingen mindre än Our Last Summer! Hela stammen ser mycket fin ut med vinnande syskon och massor med topphästar som nära släktingar. 
Han var snygg och fin när han kom, men nu är han ännu finare. Han har växt och utvecklats massor i kroppen och han har dessutom ett guldpsyke. Han är hur cool som helst med högt självförtroende och stor utstrålning. Han har motor och rör sig helt fantastiskt, men är aldrig hetsig. Superlativen haglar här, men det med rätta. 
Jag tror han är en relativt tidig häst som kommer komma ut i sommar, men vi kommer spara lite på starterna till de stora loppen i år. Nästa år är han anmäld till Derbyserien och kommer även sikta på övriga klassiska lopp i Sverige samt Norsk Derby. 
Att säga att vi ser fram emot vad han kan visa är ingen underdrift direkt.

Nu är det dags för den näst sista hästen i den här genomgången av hästarna och det är:
Daytona Gold- inledde sin karriär som tvååring med två överlägsna segrar. Har sedan råkat ut för många märkliga problem, men kapaciteten råder det inga tvivel om. 
Han kom ut i slutet av juni förra året och vi var mer än säkra på att han fullständigt skulle jogga hem loppet, men istället drabbades han av ordentligt näsblod. Nu vet vi ju om mögelproblemen i stallet, men det hade vi ingen aning om då. 
Han är en häst som har alla förutsättningar att gå rätt upp i eliten om han håller sig frisk, det vågar jag sticka ut hakan och säga trots att han inte har startat många gånger än. På det sätt han tränar och det sätt han galopperar är det lätt att se vilken häst han är. 
Att få se honom tävla i ett friskt stall i år är något som minst sagt känns spännande. 

En bra träningsdag, tycker vi nu snabbt har kommit in i bra rutiner och upplägg med träningen och hästarna ser jättefina ut. Den här vintern har gjort dem gott och många har utvecklats massor kroppsmässigt och då speciellt de yngre hästarna. 
Nu fortsätter vi genomgången av hästar och idag:
Stureplan- han behöver väl ingen direkt presentation och han har haft en väldigt fin karriär med bl a seger i Derby Milen i Norge och han var också min första starthäst i Svenskt Derby även om den distansen var för lång för honom. Han har som äldre häst hållit en hög nivå hela tiden. Han var borta länge efter att oturligt sparkat i sin box och fått en spricka i hovbenet, en ren olycka. Utan den hade han kunnat visa ännu mer än han gjort, han förlorade där mycket tid där han hade kunnat tävla och ta sig ännu högre. 
Han kom tillbaka med två raka segrar direkt och vann även förra året. Han har inte bara varit en häst med många segrar och meriter, han är också en häst som fullständigt älskar att träna och tävla. En helt fantastisk personlighet och en löpskalle utan dess like. 
Men nu har han blivit tio år och nu avslutar han sin galoppkarriär. Vad han ska göra nu har det varit många turer kring, men en dröm hade ju varit om han fått chansen att betäcka både halvblod och fullblod då han är en väldigt stilig häst med fina gångarter. 

Så var det ny vecka och det ser ut på väderprognosen att hålla sig på minusgrader hela veckan vilket borde göra att banan håller sig bra. 
Idag var det samma upplägg som i lördags med trav först på travslingan och därefter galoppera på den större volt som är längst ned på rakbanan. 
Det är ju två rakbanor bredvid varandra och de mynnar ut i den här volten där vi för tillfället håller till. I nuläget rent uppbyggnadsmässigt så tycker jag att det här är optimal träning för dem för att jobba upp sig, det blir bra träningspass. När vi sedan ska börja öka upp tempo mer, ja då behövs rakbanan i helhet. 
Nu återstår det inte många hästar i genomgången inför säsongen och idag:
Wayfarer- han köptes som åring på auktionen i Göteborg och det var något av bingo att få en så fin häst som räknas som svenskfödd men med en stam som imponerar stort även om han vore en import.
Den linjeavel han har förtjänar ett eget litet kapitel. Hans pappa Galiway (e Galileo) har Sadlers Wells som farfar och Danehill som morfar. 
Hans mamma Perfect Day (e Holy Roman Emperor) har Danehill som farfar och Sadlers Wells som morfar. 
Så Wayfarer är alltså dubbelt linjeavlad i tredje led och idel topphingstar i hans stam.
Han har från början framstått som mer av en treåring än en tvååring, men planen var att han ändå skulle göra några lopp förra året för att komma igång lite och skaffa sig erfarenhet. 
Han växte dock en hel del och hade dessutom problem med snorighet och hosta som vi nu vet antagligen mest berodde på problemen med stallet, så det tog tid. 
Efter ett fint kval gjorde han debut i december på alldeles för kort distans (1200 meter) för att få ett lopp i kroppen inför start den sista tävlingsdagen i december. Som väntat hängde han inte med alls från start utan hamnade sist, men avslutade fint över upploppet till en femteplats och han hade lagom kommit upp i tempo när de var i mål.
Han gick framåt mycket på det loppet och hade två veckor senare ett mycket passande lopp över 1600 meter den 17 december som sedan flyttades till en dag tidigare. Som ni vet reds lopp 1 och därefter inställdes tävlingarna. Wayfarers lopp var lopp 2 och vi gick i ledvolten när beskedet om inställt kom. Då kändes det enormt surt att få gå hem igen med en så bra vinstchans...
Han har utvecklats massor över vintern kroppsmässigt och ser dunderfin ut. Förväntningarna är stora inför säsongen och vi kommer så klart inleda med ett vanligt maidenlopp, men siktet är inställt på storlopp och han är anmäld i det mesta. En mycket spännande treåring som det ska bli roligt att få se tävla. 

Lugn söndag för både hästar och folk, vi är redo för kommande vecka och då avslutar vi också genomgången av hästarna här!

Idag var det äntligen bra bana så vi kunde galoppera hästarna igen. Vi travade en runda först och därefter  galopperade dem på volten längst ner vid rakbanan. Ett bra träningspass och precis lagom för att de kunde rasta av sig och vara genomjobbade i kroppen. 
Nästan orimligt att man kan bli så glad för att kunna galoppera runt lite på en volt, men det kändes fantastiskt. Dessutom sken solen och en liten föraning av våren kändes, så det blev en riktig toppendag!
idag i genomgången av hästar blir det en häst som vi har i stallet men inte i träning:
House in Order- förra året bestämde vi oss för att han skulle avsluta sin tävlingskarriär, men stanna kvar i stallet som hjälphäst och sällskapshäst. Under hela sin karriär var han hingst, men det är ju betydligt bättre med tanke på hans uppgifter att vara valack så han kastrerades. Kastrationen har inte ändrat honom nämnvärt annat än att han är mycket lugnare med ston och så, han är fortfarande en häst med stort självfortroende och glimten i ögat.
Han är en ovärderlig hjälp för hästar som behöver trygghet och lugn inför lopp och det kommer han fortsätta med detta år. Det är också jättebra att ha sällskap till unghästar eller kanske någon häst som under säsongen vilat ett tag och inte vill ridas ensam. Han har ju ingen plan för sin träning utan är flexibel och kan hoppa in där det behövs. Han kan också resa med som sällskap till annan bana om det är så att vi bara har en starthäst som inte vill resa ensam. Han är helt enkelt en stor tillgång för stallet på så många sätt!
Nu tar vi lite helg och laddar för nästa vecka!

Dags för nästa häst i den här genomgången som nu inte har så väldigt många hästar kvar att redovisa och idag blir det:
Timo Nurmos- 2022 hade han en jättefin säsong där han inledde året med seger och därefter var slagen med minsta möjliga marginal två gånger som tvåa efter uppförstorat målfoto båda gångerna. Då tog vi chansen att starta honom i Stockholm Cup och han gjorde sitt bästa lopp någonsin även om han blev oplacerad, han var bara fem längder från vinnaren Hard One to Please. Det är ju en mycket stark insats oavsett och han var faktiskt den enda oplacerade hästen i det fältet som höjde sin handicap. Men ännu starkare blir det med tanke på att han blev rejält påriden direkt ut ur boxarna där hans spår bara försvann och han fick tas upp och hamnade sist. Han tog igen massor, men fortfarande undrar vi hur långt han hade kunnat räcka med ett störningsfritt lopp...?
Annars är han ju den häst som tagit vårt stall längst när vi fick åka till Dubai och vara tvåa i Meydan Trophy, riden av Fredrik Janetzky. Ett minne för livet utan tvekan och något jag hoppas kunna få uppleva igen, att åka dit med hästar och tävla. 
Förra året var han igång för tävling, men fick stoppas upp av en skada och han har fått den tid han behövt och mer därtill för att verkligen vara hundra procent igen och det är han nu.
Han är under uppträning inför säsongen och kanske kommer det bli ett liknande upplägg för hans tävlande som 2022 men med några ytterligare lopp inplanerade. Att Stockholm Cup är ett stort mål är ingen hemlighet, vad det blir för större lopp för övrigt vi siktar på får vi se. Men det är så klart roligt att ha en häst som redan bevisat sig tillhöra eliten och faktiskt har han ännu mer utveckling i sig. 

Så var det då väldigt efterlängtat februari som ju är en kort månad innan vi går in i mars. Här smälter det fortfarande för fullt, men till imorgon ska det bli några minusgrader och då hoppas vi att banan ska kunna torka upp. Just nu är det fortfarande travturer som gäller. 
Genomgången av hästar fortsätter och idag är det:
Blueprint- han var en av de hästar vi hade högst förväntningar på inför säsongen. Med två starter och lika många enkla segrar som tvååring gick han in i 2023 obesegrad och med massor av kapacitet. 
Siktet var inställt på Svenskt Derby, men det strulade och stoppade upp mest hela tiden. Till slut tog vi beslut att vila och behandla honom för att få honom hundra procent igen. Han hade ingen skada överhuvudtaget, men det kändes att han inte var i balans i kroppen och benen. 
Det beslutet var det bästa vi kunde göra och helt rätt för honom, den tiden behövde han. 
Han gjorde en start på hösten och blödde då näsblod i sviterna av mögelproblemen i stallet, så den starten är bara att glömma. 
Nu har han också kastrerats under vinter och det har redan nu gett massor. Han började bli tung i kroppen och har lättat mycket, han är också enormt mycket mer fokuserad och lugn på ett helt annat sätt. Fortfarande en häst med massor med energi, men på ett mycket bättre sätt. 
Han kommer börja starta i handicaplopp och så får vi se hur snabbt och hur högt han kan ta sig upp på de nivåer vi har förhoppningar om. 
Han är en otroligt fin häst som det ska bli mycket intressant att se tävla i år. 

Så var det redan den sista dagen i januari och när vi imorgon går in i februari så känns det som ett stort steg närmare våren, så himla långt borta är den inte nu. 
Vi fortsätter genomgången av hästarna och idag är det dags för:
Snowfoot- under vintern förra året var han tvåa och trea med starka avslutningar på loppen. När våren sedan inleddes så var han först femma, men gjorde därefter kanske sitt bästa lopp någonsin när han var målfotoslagen tvåa och långt före resten av fältet. Vinnare var Cousteau som då hade 67 i hcp och sedan dess gått upp till 74. Snowfoot bar tio kilo mer i loppet! Trean i mål var hela nio längder slagen och det var Alfaares som då stod i 78 och nu står i 84. Så det där loppet var värt väldigt mycket prestationsmässigt.
Men sedan dess har han varit helt hopplös med startboxarna och visats bort alldeles för många gånger. I träning flyger han in i boxarna utan minsta tvekan, så det är minst sagt frustrerande att han kommit in i en ond cirkel när det gäller loppen/kvalen. Han har alltid varit svår med lastningen, men inte på det här viset. 
Inför säsongen har vi en del idéer om vad vi ska göra,upplägg mm, men vi håller lite på det så länge. Hans kapacitet vet vi och det är också därför han har fått så många chanser. Men han måste ju komma tillrätta med lastningen och kunna fungera stabilt. Gör han det har vi en häst som kommer kunna klättra en hel del uppåt, han står klart lägre i handicap än vad han kan. 
Vi hoppas att vi kan hitta nyckeln så vi kan få se hans fulla kapacitet.

Vi kämpar vidare med att trava hästarna även om det inte känns jättespännande... Man längtar ju bara efter att kunna galoppera dem igen!
PAs visum har nu kommit och imorgon åker han till Nya Zeeland så får vi se hur länge han blir där, men innan säsongen drar igång är han tillbaka i alla fall. 
Vi fortsätter genomgången av hästarna och idag:
Sharp Eye- man måste hylla honom för hans jämnhet och att han nästan alltid presterar. På 59 livsstarter har han varit bland de tre 31 gånger, över hälften alltså och med tio segrar är det en segerprocent på ca 17 vilket är väldigt bra när man ändå startat så pass många gånger som han har. 
Förra året blev det tre segrar, tre andraplatser och två tredjeplatser på tretton starter. Utöver det var han fyra eller femma de flesta andra gånger, han gör sällan ett dåligt lopp. 
Han är en rolig häst att ha och väldigt allround med distanser mellan 1200-1600 och klarar både gräs och dirttrack. Däremot klarar han absolut inte att åka transport så det är inget vi ens jobbar med utan han får stanna hemma och starta på Bro Park helt enkelt. 
Han är ett bra tillskott till stallet med sina fina prestationer. Han är kanske inte en häst för de största loppen men gör det ändå bra upp till högre silverklass. 

Så var det ny vecka igen och det ser ut att vara plusgrader största delen av veckan, men lite kallare mot slutet. Det är ganska begränsat vad man kan göra just nu och det är mest travturer som gäller för tillfället. 
Det är ju bra att det smälter bort en stor del av all is och snö som finns i banorna, men det tar ju också tid. Nu ser det ut att bli minusgrader igen på fredag och sedan nästa vecka. Då ska det vara betydligt bättre förutsättningar för bra banor även om man egentligen bara vill att allt ska smälta bort. 
Nu fortsätter vi genomgången av hästarna inför säsongen och idag:
Queens Legend- efter ett mycket fint kval debuterade hon i slutet av augusti över 1200 meter gräs och avslutade strålande till en andraplats med mersmak. Hon ska ha längre distans egentligen och det kändes som att hon lagom hade kommit igång när hon passerade mål och var långt ifrån trött. 
Hon gjorde två starter till förra året och båda gångerna var det i storlopp vilket nog kom för tidigt för henne. Hon hade behövt lite mer rutin för att göra sig gällande där. 
Sedan var också starterna förra året mycket till för att göra henne lite mer redo inför treårssäsongen. Hon är i typen mer av en senare häst och under hösten och början av vintern växte hon massor. 
Hon är en av de hästar som nu inför säsongen behöver mest grundträning och uppbyggnad för att bli riktigt stark och redo i den kropp som utvecklats mycket sedan förra året. 
Hon är anmäld i många storlopp i år, men först fokus på att vinna ett maidenlopp och skaffa sig mer rutin innan vi släpper ut henne i hetluften igen. 
Hon är ett jättefint sto med stor potential som vi hoppas och tror ska kunna blomma ut nu som treåring.

Lugn söndag för både hästar och personal, men imorgon är vi tillbaka igen och fortsätter genomgången av hästarna!

Så var det lördag igen och en jättetrevlig dag i stallet med en hel del hästägare på besök, helgfeeling när den är som bäst.
Även idag var banan fin och vi kunde cantra hästarna. PA Gråberg red sina första turer för året idag. Han har inte suttit på en häst sedan han red Gold Streak till seger i det sista lopp som avreds förra året den 16 december.
Planen var egentligen att han skulle åka till Nya Zeeland direkt efter jul och stanna där under vintern. Men han väntar fortfarande på sitt visum som tagit en otroligt lång tid på sig. Nu lär det enligt hans advokat vara på gång och då kommer han åka dit, men det blir då betydligt kortare tid än vad det var tänkt.
PA inledde 2024s ridning med en cantertur på Wayfarer och red sedan också Blueprint och Queens Legend innan han var klar för dagen. 
Nu är det dags för nästa häst i genomgången inför säsongen och idag:
Princeton Graduate- inledde förra året med två lopp där han fick dåliga upplägg på loppet och trots det gjorde smått heroiska insatser när han höll så strongt ändå och var kort slagen båda gångerna.  Sedan följde flera fina lopp där han var tvåa eller trea och gjorde det bra i stort sett varje gång.
Han var en av de hästar vi tyckte klarade sig bäst trots problemen i stallet. Men sedan kom flytten. Och en ny häst uppenbarade sig när han direkt vann i totalt överlägsen stil i canter med åtta längder före tvåan. På den insatsen höjdes han fyra kilo, men visade ändå att han klarade det när han var mycket kort slagen som tvåa i starten efter och höjdes ytterligare ett kilo. Planen var egentligen att göra en start till för året, men det var dagen när bara ett lopp avreds och han skulle ha startat i lopp tre. 
Den förändring han gjorde förra året när vi flyttat var så rolig och det kändes så skönt att han kunde visa en glimt av vilken fin häst han är. Han har alltid gjort det ganska bra, men nu blommade han snabbt ut på ett helt annat sätt. 
Han är en väldigt allround häst som klarar 1600 meter, men helst ska han ha lång distans då han är stark. Han går bra på både gräs och dirttrack. Han har gjort fina lopp på både Bro Park, Göteborg och Övrevoll. 
Inför året ska det bli spännande att se hur mycket ytterligare han kan utvecklas och hur högt han kan nå. 

Idag var det äntligen bra träningsmöjligheter igen efter alla väderomslag som varit och vi kunde träna. Än är jag inte stressad, men så klart behöver vi i alla fall ganska snart komma igång mer regelbundet med träningen. Än är absolut inte alla hästar igång utan tid för igångsättning beror på vilka planer de har för start när säsongen sätter igång.
Hästarna som reds var pigga och glada, det känns jätteskönt att de kunde få galoppera även om det så klart är lugna tempon som gäller nu. 
Nu fortsätter vi genomgången av hästar inför säsongen och idag:
Victorious Day- hon är ett tufft sto som just blivit tre år och hon startade inte som tvååring. Hon växte mycket som tvååring och var under huvudsäsongen absolut inte redo för någon start, där är det viktigt att lyssna på hästen när den behöver tid. 
Den tiden gjorde verkligen gott för henne, hon har inte bara växt på höjden utan också utvecklats mycket i kroppen. Hon har alltid haft ett guldpsyke, cool som få. I början tyckte jag hon nästan var lite väl snäll och önskade mer gnista, men nu är hon betydligt piggare och har just det där som saknades tidigare. 
Vi jobbade på att hinna med kval innan uppehållet förra året, men det blev lite för kort om tid så det fick vänta och är istället något vi siktar på att få avklarat direkt när säsongen startar upp. 
"Vickan" är anmäld till diverse storlopp i år, lite av det vanliga storloppsprogrammet för treåringar. Men först är planen att börja i vanliga lopp och hon vinner sitt maiden innan vi siktar vidare. Ett oskrivet kort som vi ser fram emot att se vad hon kan!

Även idag var banan stängd pga tjällossningen och all snö smälter av så fort nu. Nu ser det dock ut att bli kallare till imorgon och vi planerar att rida då. 
Nu fortsätter vi med genomgången av hästar och idag är det:
Forty Love- gjorde två starter som tvååring där hon debuterade med seger och därefter var tvåa. Inför förra året och treårssäsongen var förväntningarna höga och vi siktade på en hel del storlopp för henne. 
Men hon var sjuk, hon hade en envis hosta som kom och gick. Dessutom var hon ofta inne i boxen helt apatisk, stod och blundade bara. Jag  vet inte hur många veterinärer vi konsulterat och hur många prov som har tagits för att försöka hitta vad som var fel på henne utan några klara svar. 
Det tog tid och de lopp vi planerat fick inställas och därför blev det inte årsdebut förrän i mitten av juni. 
Hon presterade långt under förväntan och under vad vi vet att hon kan i de lopp hon startade i under året fram tills vi fick provsvaren på stallet. 
Ni som läser här och nu följer genomgången av hästarna tycker kanske att det blir mycket snack om mögelproblemen vi har haft, men den påverkan det har haft är svår att inte ta upp gällande egentligen varenda häst, den är enormt stor och förstörde absolut största delen av 2023. 
När vi flyttade fick vi äntligen se en glimt av den riktiga Forty med en annan gnista i loppen. Först var hon målfotoslagen som tvåa, därefter trea på en djup och lös vinterbana som inte passade henne. I årets sista lopp så låg hon längst bak från start när inledningstempot var högt, men avslutade fortast av alla till en andraplats efter vår Gold Streak.
Men jag tror ändå inte hon var helt återställd efter alla problem som varit och den här vintern behöver hon för att vara på topp till kommande säsong.
Hon är ännu till stor del ett oskrivet blad och vilken distans och underlag som passar bäst får vi klura ut vartefter. Hur bra hon kan bli får vi förhoppningsvis se i år.

Nu fortsätter vi genomgången av hästarna och idag blir det en ostartad häst:
Secret Royal- köptes på breeze up-auktion som tvååring på våren 2022. När han anlände märktes ganska snabbt ett andningsproblem, men det fanns egentligen inget mekaniskt fel utan mer en instablitet i halsen. Svårt att förklara här, men det fanns två möjliga vägar framöver: antingen skulle det växa bort naturligt vilket är ganska vanligt eller så fick man göra ett ingrepp och rätta till det när han hade växt lite mer. 
Gör man ett sådant ingrepp för tidigt så kan det bli ett dåligt resultat när hästen sedan växer mer och proportionerna i halsen förändras. 
Så vi fick helt enkelt vänta under tvåårssäsongen och sedan gjordes en kontroll med kamera i halsen under snabbjobb som glädjande nog visade att problemet hade växt bort och han var stabil i halsen. 
Han tränades upp mot start men fick ett längre stopp när han var tvungen att kastreras vilket gav en hel del komplikationer som tog tid.
Efter fina kval var planen att han skulle hinna med några lopp under hösten och även vintern (när det skulle varit vintergalopp...), men han fick strykas två gånger pga att han inte återhämtat sig efter flytten från stallet och helt enkelt inte var frisk. 
Han tillhör utan tvekan en av de hästar som påverkats mest av problemen i stallet och det är den största orsaken till att han fortfarande är ostartad. 
Men han har visat väldigt fin fart i träning och han är ett riktigt krutpaket med massor med "power" i sig. Planen är att han är redo för start direkt när säsongen sätter igång och då får vi se vad han kan visa oss i tävling, det ska bli mycket spännande!

Redan på morgonen kom besked via sms att banan var stängd tillsvidare pga tjällossning. Otroligt vad fort det går, att det redan har kommit igång en process där tjälen smälter. Det finns ju massor med snö och is i banan, så även om det skulle bli kallt igen så har i alla fall vi kommit en bra bit på väg när en hel del smält undan. 
Det ser ut som att plusgraderna fortsätter både denna vecka och nästa, med undantag för fredag när det ska bli lite minus. Vi får bara hoppas att vi kan komma igång med träningen igen i slutet av veckan. Man vet ju varje år att sådan här tid kommer, när det smälter av och blir tjällossning. När jag gör plan för igångsättningen räknar jag alltid in en viss tid extra för just sånt här. Men att det skulle komma i januari var ju inte vad man trodde, även om nog detta inte är den slutgiltiga processen mot vår tyvärr...
Nu fortsätter vi med genomgången av hästarna och idag:
Beach Road One- har mer eller mindre alltid varit en miler, men förra året (eller egentligen i slutet av 2022) provade vi honom över längre distans och han fungerade bra på det med jämnare resultat, han vann över 2100 meter i sin sista start för året 2022. 
Anledningen till att vi testade det var främst att i de bättre loppen (storlopp och högre guldlopp) på milerdistans har han fått svårt att hinna med i tempot från början när det gått riktigt fort från start. På längre distans kan han få galoppera in sig i loppet utan stress.
I slutet av förra året blev det åter ett par starter över 1600 meter och han gjorde det bra där också, så framöver blir det nog blandat 1600 och uppåt. 
Han vann inget lopp förra året vilket så klart var synd, men det var nära flera gånger med två andraplatser och två tredjeplatser. Han var sällan långt slagen och gjorde det ändå ganska bra.
Han gjorde också en start på gräs och även om det bara blev en sjätteplats så var han bara 2,5 längd från seger. Han har inte startat mycket på gräs och det är absolut möjligt att göra några lopp där om det passar, tror dock att han är snäppet vassare på dirttrack trots allt. 
Vi lade om träningsupplägget för honom i slutet av året och han svarade mycket bra på det, det gjorde honom smidigare och bättre i kroppen mer och mer faktiskt.  Den specialträningen kommer vi förstås fortsätta med för honom även i år.
Han har varit ganska stabil i guldklassen, men kan också klara högre silverklass med högre vikt vilket han inte har några problem med att bära. 
Jag tror vi har hittat rätt med honom både träningsmässigt och distanser, ser fram emot att se honom i ett friskt stall i år!

Idag var planen att vi skulle sätta igång fler hästar, men vädret var ju rent bedrövligt. Det var ju nyss nästan tjugo minusgrader och över en natt har det nu slagit över till plusgrader och dessutom regn och blåst. 
Man fick hasa sig fram försiktigt för det var ren is var man än gick. Att ställa in ridningen var inget man behövde fundera på två gånger, man fick vara glad för att man kunde få ut och in hästarna till walkern. Att rida ut hade varit en stor säkerhetsrisk. 
Nu ser det ut att bli varmt ett tag framöver och vi får helt enkelt se när vi kan börja träna igång på allvar. Fortsätter det att vara plusgrader så kommer det bli värre först och bra så fort allt har smält bort. Men troligtvis kommer det bli lite fram och tillbaka ett tag nu med vädret och det är ju inte jätteenkelt. Än är det ingen stress med att komma igång med träningen, men så fort det finns förutsättningar för att rida och träna på bra underlag så är vi igång. 
Nu går vi vidare i genomgången av hästarna och idag är det dags för:
Dharwin- han var en av de hästar som fungerade bäst förra året trots mögelproblemen i stallet. Men jag tänker att vi snarare inte har sett hans fulla potential, att det blir spännande att se honom med rätt förutsättningar denna säsong. 
Han har inte varit en enkel häst från början med mycket nerver, men han har mognat mycket mentalt och lärt sig mycket, blivit säkrare på sig själv. 
Han startade aldrig som tvååring, men kom igång direkt förra året med kval i januari. Efter två godkända fjärdeplatser där själva loppupppläggen inte blev helt bra så vann han i sin tredje start efter en magnefik spurt över upploppet. Han såg inte ut som en vinnare alls, men avslutade otroligt fort sista biten och hann precis förbi.
Senare blev hans upplägg i loppen att gå i front, han behöver gå i sitt tempo avslappnat för att komma till sin rätt. Men han har ju tidigare visat att han kan löpa på annat sätt, så vi får framöver se vad det landar i.  
Han gjorde flera fina lopp, bl a var han trea i Guineas Classic Consolation, han var tvåa i Breeders Classic Trial och kort slagen fyra i Breeders Consolation. 
Främst ska han ha gräs och det kommer vi sikta på i första hand även om det kan bli några dirttracklopp också. Gällande distanser så är det 1200-1600 (eller 1750) som gäller, men vad han kan bli allra bäst på får vi testa lite under den här säsongen. 
Han bör ha massor med utveckling kvar i sig både kroppsmässigt och mentalt. Det känns som att vi hela tiden lär oss och hittar hur vi ska få honom att fungera optimalt. Han har gått från knepig till betydligt mer hanterbar och trygg, det är ju väldigt viktigt att han inte använder sin energi till annat än att prestera. Hur bra han kan bli framöver blir mycket intressant att se, jag tror han kan höja sig mycket i år.


Nu tar vi en lugn söndag och så fortsätter genomgången av hästar imorgon igen!

Så var det lördag igen och vi hade förväntat oss runt 20-25 minusgrader idag, men blev glatt överraskade när det "bara" landade på runt tolv grader. Kändes som rena vårvärmen jämfört med igår...
Nästa vecka ska det bli väldigt mycket mildare väder, vågar man hoppas på att vi slipper så här kalla grader framöver eller är det alltför optimistiskt?
Nu tar vi nästa häst i genomgången som vi startade i tisdags och idag blir det:
Gold Streak- vi köpte honom genom en tysk internetauktion som var på hästar från hela Europa. Dock fanns han inte så långt bort, han stod hos Kahlil de Burca som då tränade på Bro Park, bara några hundra meter bort.
Han hette Tarbh Dearg (med ett uttal som jag inte ens vågar försöka mig på...) när vi köpte honom vilket betyder Red Bull och han är en liten röd tjur så namnet var egentligen bra men alldeles för komplicerat. Så vi döpte om honom till Gold Streak (pappa är Hot Streak) och tränade igång honom, det här var på sommaren som tvååring. Han behövde tid på sig, växte en hel del och var helt enkelt inte redo för start 2022. 
Han var också väldigt svår med startboxarna till en början och jag vet inte hur många timmar vi jobbat med detta, att få honom trygg och att det ska fungera bra. 
Han debuterade med en femteplats efter tappstart och där han fick ett svårt lopp ute i spåren, han kom bort sig helt enkelt. Därefter var han kort slagen tvåa och även här tappade han start och lade en speed från sista häst till delad tät som hade kunnat få vilken häst som helst att krokna. Att han ändå höll till andraplatsen var minst sagt tappert. 
Efter det har han tagit två segrar i totalt överlägsen stil. Den andra segern blev också det sista lopp som reds i år på Bro Park och han blev utmanad och pressad hela vägen, men fullständigt seglade ifrån på upploppet. 
Han är fortfarande grön och orutinerad, har massor att lära sig men har också vad jag tror mycket kapacitet. Det ska bli otroligt spännande att få se mer vad han kan under denna säsong och vad som passar honom bäst. Han har nu vunnit på 1200 meter och på 1600 meter, vilken distans är hans optimala? Och gräs har han inte testat i tävling än, hur bra är han där?
Det är många frågor som vi kommer få svar på vartefter. Det är ju just det här som är så roligt med galopphästar, det är som en spännande resa att följa deras utveckling och se vart det bär. 

Idag var det KALLT! Nästan tjugo minusgrader, men som tur var ingen blåst i alla fall. Vi försökte hålla stallet så stängt som möjligt för att behålla värmen inne och använde endast en dörr för in och utpassering samt hade en dörrvakt som stängde direkt så det inte står öppet. Det går så fort annars innan det blir kallt i stallet och det är viktigt att vattenkopparna inte fryser. 
Hästarna fick komma ut i hagarna som vanligt, men vi lät dem vara ute lite kortare turer än normalt med tanke på att de står still där en del. Walkerturerna körde vi som vanligt för där rör de sig hela tiden, men någon ridning blev det inte idag. 
Även imorgon ska det bli väldigt kallt, men sedan verkar det bli nollgradigt eller till och med plusgrader nästa vecka. 
Det har blivit lite sporadisk ridning den här veckan, men från måndag blir det mer frekvent för de hästar som nu sätts igång. 
Nu är det dags för ännu en häst i vår genomgång inför säsongen och nu är det:
Quagmire- hans säsong 2023 blir det en mycket kort rapportering om eftersom han bara gjorde en enda start. Det var då årsdebut (så klart...) och lite för kort distans (2100 meter) och han var egentligen ute för att få ett lopp för att komma igång bara. Han gjorde det över förväntan och var bara tre längder från seger, men blev sexa. Både vi och Jacob som red var supernöjda med det loppet, men tyvärr så sparkade han på sig själv i loppet troligtvis. Han fick ingen egentlig skada som tur var, men blev rejält svullen.
Veterinären sa vid kontroll att hade man bara satt igång honom igen utan att kolla så hade det varit risk för problem, han behövde några veckor för att den smäll som blivit skulle läka ut. När sedan allt såg bra ut igen och vi tränade igång så hade en stor del av grässäsongen gått, sedan var det naturligtvis lite uppträningstid för att bli startklar och vips så var det höst. 
Vi hade lite funderingar på om vi skulle åka och starta honom utanför Skandinavien där det ännu var grässäsong, men till slut så blev det vintervila istället och sikte på kommande säsong. 
Han gjorde 2022 sina bästa lopp i Norge med tre segrar och dit planerar vi att åka en del i år igen. Han kommer ha ett liknande program i år till att börja med och så får vi se hur högt upp han kan räcka.

Nu är det dags för nästa häst i genomgången:
Sandstorm- är den häst som verkligen var sorgebarnet förra året. Som tvååring vann han direkt i debuten och gjorde därefter två bra insatser i stora lopp.  Som treåring visade han sin kapacitet med fina meriter i de stora klassiska loppen, bl a fyra i Jockeyklubbens 2000 Guineas och han var också målfotoslagen i Bro Park Trial som trea med hals från att segra. 
Därifrån till att förra året som fyraåring inte alls fungera. Visserligen några placeringar, men en skugga av sitt forna jag i loppen. 
Då han alltid varit en häst med känsliga luftvägar som utretts tidigare så är det ingen avancerad gissning att vårt stall förra året gjorde att han inte alls fungerade. Men nu under 2024 är det upp till bevis för honom, kan han komma tillbaka till den häst han var och kanske ännu mer?
Kan han det så kommer han in i loppen enormt billigt handicapmässigt eftersom hans tal har sjunkit massor. Så det känns som att antingen har han stor möjlighet att vinna ganska många lopp innan han är tillbaka på den nivå han visat tidigare, annars får han bli ridhäst och prova ett annat liv om han fortsatt inte fungerar. Jag tycker dock att det borde vara en god chans att vi får se en helt annan häst 2024 än 2023, men det får vi se när säsongen rullar igång.

Nästa häst för genomgång här på sidan blir:
Douze Points- är en riktig stayer med stor styrka som främsta vapen. Han inledde säsongen med seger direkt i årsdebuten där ridande Elin Ahlin bedömde tempot på pricken rätt och fångade in den överlägsna ledaren precis på mållinjen. 
Han gjorde sedan två ganska okej lopp i Göteborg där han var trea respektive fyra och inte långt slagen, men också några mer anonyma lopp. 
När problemen med stallet upptäcktes och vi flyttade så var han en av de hästar vi märkte mycket stor skillnad på direkt. Men då var ju grässäsongen slut och gräs är det underlag han ska ha.  Vi tog ändå en chans och testade med en start på dirttrack i december, mest för att få koll på om det framöver överhuvudtaget är någon idé att låta honom tävla på dirttrack eller inte.
Det var en Sunday Special med nästan fullt fält och han överraskade väldigt positivt genom att vara trea där och kanske det mest glädjande var på det sätt han spurtade över upploppet och avslutade så starkt.
Det här loppet gav oss ett mycket bra svar inför 2024, att vi kan få igång honom tidigare med ett par lopp på dirttrack först så han har full form när grässäsongen startar vilket är en stor fördel. Han är utan tvekan klassen bättre på gräs och det ska bli intressant att se hur mycket han kan prestera där i år i ett friskt stall. 

Okej, idag börjar vi genomgången av hästarna inför säsongen med en häst per dag. Vi inleder med:
Chamori- Vi hade en plan för hennes säsong förra året och vi inledde direkt med start i storlopp i Norge, Erik O Steens Memorial. Hon var rankad sist, men visade med eftertryck att hon hör hemma i den yttersta stoeliten när hon knep en andraplats, endast 1,5 längd från segern och före många mycket namnkunniga hästar. 
Efter den starka årsdebuten var nästa start tänkt att bli i Kopparmärralöpning i Göteborg. I sista snabbjobbet innan fick hon näsblod vilket aldrig hade hänt innan och hon hade inte heller visat några tecken på att vara sjuk. Nu vet vi att det berodde på stallet, men just då var det en mycket stor besvikelse och förvåning. Det tog också lång tid innan hon återhämtade sig helt och fick klartecken av veterinär att träna på för fullt, säsongen gick och hon missade de lopp vi hade inplanerade.
Hon hann precis bli redo för årets sista tävlingsdag på gräs i oktober och Stockholm Fillies and Mares Stakes. Lite kort distans (2100 meter) och framför allt inte startat på fyra månader jämfört med konkurrenterna som kom med full form. Ändå gör hon igen ett topplopp och blir fyra, endast tre längder från seger och höjs till 84. 
Hon hade inte de rätta förutsättningarna förra året och gjorde det ändå så bra. Men jag vet att hon kan ännu mer och har mycket utveckling kvar i sig, hon är sparsamt startad än så länge. Det blir mycket intressant att se hur mycket hon kan höja sig denna säsong, kan hon nu få starta på regelbundet så kommer hon blomma ut för fullt tror jag. 
 

Idag var det äntligen dags att börja rida några av hästarna igen. Vi smygstartar lite nu med ett fåtal som av olika anledningar behöver sättas igång redan nu. De flesta hästar som var fullt igång fram till jul kommer få vänta i ungefär två veckor ytterligare, men några kommer i alla fall påbörja uppträningen redan nu. 
Jag har utlovat att gå igenom alla hästarna inför säsongen, något jag ju brukar göra här på hemsidan varje år. Det kommer jag börja med från och med imorgon med en häst om dagen. 
Angående 2023 så tror jag alla som följer oss vet att hästarna var sjuka under en stor del av året. När vi till slut fick provsvar att vi hade den högsta graden av mögel föll pusselbitarna på plats, som vi hade undrat vad som var fel. Så många konstiga symptom och så mycket prov och kontroller av veterinärer utan några svar. Här kom svaret med besked och det stämde ju precis in på hur hästarna hade varit. 
Efter flytten ska man ha med sig att hästarna egentligen inte var helt återhämtade, men ändå fick vi på 15 starter ett resultat på 3 segrar, 5 andraplatser och 2 tredjeplatser. Dvs 20 procent segrar och 10 av 15 starter bland de tre vilket ger en platsprocent på 66,6 procent. 
Den här vintern är nödvändig för att hästarna verkligen ska bli helt återställda och sedan bygga upp sig inför säsongen. Vi ser verkligen med spänning fram emot ett 2024 med rätt förutsättningar, är enormt peppad på det!

 

Lugn söndag och nu laddar vi för att äntligen börja rida lite igen imorgon!

Så var det lördag redan, veckorna går så fort. Det var ju sista tävlingsdagen alldeles nyligen känns det som, men det är faktiskt nästan en månad sedan. 
Nästa vecka ser det ut att bli rejält kallt igen, det verkar vara något av varannan vecka just nu när det gäller temperatur. Längtar efter våren och plusgrader! 
Nu tar vi lite helg och så kommer det en genomgång av hästar inför säsongen i nästa vecka som utlovat. 

Nu efter en del småsnoriga hästar är planen att vi börjar rida på måndag igen, då bör de vara helt friska. Det är då absolut inte alla, men några som behöver börja startas upp. Det är lite beroende på hur länge de har vilat och vilken plan vi har för dem. Tills dess fortsätter vi med de vanliga rutinerna med walkern och hagarna för hästarna samt även lite extra pyssel med manfrisering, storstädning mm.  

En mycket bra torsdag. Ibland har man en dag när allt känns bara bra och så var det idag. 
Även om det fortfarande är mycket kvar av vintern så blir det lite ljusare för varje dag nu.

En lugn onsdag, men nu börjar det närma sig start för att rida några av hästarna. Det har blivit lite försenat pga att några hästar varit snoriga. 
Efter sista tävlingsdagen gjorde vi lite omflyttningar i stallet, så att hästarna nu står som vi vill ha dem under säsongen.
Den tanke vi normalt har är att stona står i ett stall tillsammans med en del valacker och i andra stallet har vi hingstar och valacker. Men "stostallet" har ett bra tag även haft inslag av hingstar och Victorious Day som är ett sto har stått inne i "hingststallet".
Nu har vi rättat till allt det så alla hästar står som det är bäst.  Dock är det så att när man flyttar runt hästarna så får man konstigt nog alltid en liten förkylningssläng på hästarna. Egentligen konstigt när det är samma hästar som stått där, men det är som att man blandar om i bakteriefloran. Därför gillar jag inte att flytta runt hästarna under säsongen, men just nu är det jättebra läge för det. 

Från kallt till väldigt mycket varmare i ett litet nafs! Ganska skönt faktiskt, men samtidigt är de här väderomslagen som blir hela tiden ganska besvärliga på många sätt. Men nu får vi njuta i några dagar av det mildare vädret innan det blir kallt igen i nästa vecka. 
Hästarna mår bra och vi kör på de vanliga rutinerna. 

Så var det ny vecka och det blev en lång dag på Bro Park. Först arbete på förmiddagen i stallet och med hästarna med de rutiner vi har just nu. 
Egentligen hade vi tänkt börja rida några få hästar idag som är på lite annat schema än övriga, men eftersom det även idag skulle vara rejält kallt (vilket det också var), så vi har flyttat fram det till torsdag. 
På kvällen hade vi ett möte i Fullmäktigegruppen för Stockholm. Istället för att åka hem och sedan tillbaka igen med risk för köer så stannade jag kvar hela dagen. Det blev en möjlighet att jobba med lite papper och annat jobb vid datorn som alltid behövs. Men tiden gick fortare än jag trodde, som vanligt tror man att man ska hinna massor och vips så har timmarna gått... 
Mötet blev i alla fall över all förväntan och stor enighet rådde vilket är mycket positivt. Utan tvekan var det värt en lång dag!

Lugn söndag och hästarna rapporteras må bra, allt lugnt och rutinerna som vanligt. Imorgon ser ut att bli sista kalla dagen på ett tag, nu ska det bli trevligare grader ett tag framöver. 

Så var det lördag igen och helgkänsla! Fast just nu är det ju så pass lugnt att det inte bara är återhämtning för hästarna utan också en möjlighet för oss att ta det lite lugnare. Det är så klart massor med arbete varje dag med hästarna, men det är samtidigt lättare för oss i stallet att ta några extra dagar ledigt här och där med ersättare som jobbar.
Normalt sett är det full fart med ridningen från morgon till lunch och då är det dåligt med tillfällen till ledighet. Att få vila lite och ladda upp inför säsongen är oerhört värdefullt för alla. Än så länge har inte jag åkt på någon semester, men kanske kan det eventuellt bli någon kortare resa senare. Just nu tar jag någon extra dag hemma här och där, skönt också att kunna komma ikapp med skrivbordsarbete och annat. 
Idag var det kallt, men inte riktigt så kallt som väderprognosen förutspådde tidigare i veckan. Det såg ut att gå mot tjugo grader kallt, men det landade på runt femton. Kyligt nog, men ingen blåst så det var ändå trevliga förutsättningar för hästarna att vara ute i hagarna. Men visst ser det ännu bättre ut i nästa veckan när det ska bli betydligt varmare och precis under nollstrecket. 
Nu tar vi helg!

Vår fina åring var vi ute och longerade en sväng idag. Han har fått ett annat upplägg än vi brukar, vi har faktiskt inte börjat rida in honom än.
Jag tror det har varit fantastiskt för honom, under den här tiden har han utvecklats och växt massor, han ser så fin ut så det är inte klokt. 
Han har varit snygg och rört sig bra sedan han kom hit, men oj vilken häst han har blivit nu! Kanske det här med att vänta med inridningen inte alls passar alla hästar, men i just hans fall har det varit toppen. Sällan har en åring blommat ut så mycket som han har gjort på den här tiden, inte någon som jag har sett i alla fall. 
Under den här tiden har han gått två ordentliga pass om dagen i walkern vilket varit viktigt för att hålla igång kroppen ordentligt. Sedan är han så klart varit ute i hagen varje dag, men där rör han sig ju så mycket eller lite han själv vill. 
Nackdelen med att vänta med inridning är att det är en utmaning att hitta bra underlag för longering och sadelvänjning, men vi får helt enkelt passa på när vi har bra underlag och vi får testa oss fram för att hitta rätt plats att vara på när vi arbetar med honom. Bro Park har massor med longeringsvolter, hagar och annat som är möjliga så det är bara att leta runt och prova. 
Han är verkligen en spännande irlandsfödd häst som vi köpte i Deauville, Frankrike (där vi tidigare har köpt Timo Nurmos och Chamori). Han har inte bara utseendet utan också härstamningen, pappa Goken är relativt ny i aveln men har redan goda meriter. Hans mamma är faktiskt syster till Our Last Summer som ju är en av de bättre hästarna vi har haft i Skandinavien med bl a segrar i Norsk Derby, Norsk 2000 Guineas, Oslo Cup och det allra finaste norska loppet Marit Sveaas Minnelöp (Grupp 3).  Så han har att brås på!
Förväntningar och drömmar är det som driver den här sporten och här är verkligen en häst som får en att drömma. 

Man har ändå kommit in i den här vinterlunken och de rutiner som är just nu. Det är ju inte jättespännande, men ändå välbehövligt med en lugnare period. Man får helt enkelt anpassa sig efter de förutsättningar som är och göra det allra bästa av det. Låta hästarna få en ordentlig semester och återhämtning är just i år inte fel för oss med tanke på att de varit sjuka pga stallet under förra året. Jag tror verkligen de behöver den här tiden. 
Men så klart längtar man till våren och tävlingar igen, det är något att se fram emot. Tiden går alltid fortare än man tror, det dröjer förhoppningsvis inte så länge förrän vi är redo för första tävlingsdagen för året den 17 april och sedan rullar det på och säsongen är igång.

Snön yr oavbrutet och det är inget trevligt väder direkt just nu. Och nu väntar kallare grader också inom kort. Vi ser fram emot nästa vecka där det verkar bli bättre väder. 
Hästarna har sina rutiner varje dag med ordentliga pass i walkern och ute i hagarna. De är väldigt pigga och glada allihop, men de flesta är ändå nedvarvade på ett bra sätt, de har förstått att de har ledigt just nu och de är avslappnade precis som man vill att de ska vara. Sedan är det några hästar som är mer energiska och blir lite överfriska emellanåt och då får de gå ett extra pass på eftermiddagen om det behövs. 

Den här veckan hotar riktigt kalla grader till helgen eller till och med tidigare. Att det är mycket snö just nu är egentligen bara bra, det ökar möjligheterna till att kunna galoppera i snön, longera mm samt hålla hagarna i gott skick. Men det vore ju trevligt om det kan hålla sig på lite lagom grader så där, lite under nollan. Vi får hålla tummarna för en "lagom" vinter och framför allt en tidig vår!

Så är det då 2024 nu och det känns väldigt bra att vi kommit in i det nya året.
En sak som flera av oss har pratat om många gånger är hur man ser året bildmässigt för sitt inre när man tänker på det. Vissa ser det  t ex som en klocka/cirkel och andra från vänster till höger, allt är ju möjligt. Själv ser jag året uppifrån och ner, som en almanacka ungefär där januari är längst upp och december längst ner. När det nu blir nytt år så är man plötsligt allra längst upp igen istället för längst ned. Så rent psykologiskt så känns ju våren för mig så mycket närmare nu när det är "nedförsbacke". Låter det oklart? Det är det inte, men kanske lite svårt att förklara i skrift...
Även den här veckan är hästarna lediga från träning så allt är ganska lugnt för oss. Men så klart ska hästarna ut i både walkern och i hagarna och de ska tas om hand, borstas och pysslas med. Utöver det har vi nu tid för extra uppgifter (som storstädning t ex) samt fix med hästarna (just nu manfrisering), sånt som är bra att passa på med när det finns tid. 
Något som är en stor vinst är att alla hästar nu fått vila samtidigt ett tag. Det sprider sig snabbt ett lugn och ett semestermood hos hästarna, de märker att det inte är någon träning på programmet och att allt är väldigt stilla. Det gör att de mentalt kopplar av extra mycket, jag tror att det här är otroligt viktigt och nyttigt för dem.

Tack för i år till alla hästägare i vårt stall och alla andra som är del av stallet samt även ni som läser här! 
Hej då till 2023 och varmt välkommen till 2024!

Så var det årets näst sista dag och snart slut på 2023. Det ska bli skönt att lägga det här året bakom oss och helt fokusera på 2024 och kommande säsong. En lite längre sammanfattning av året kommer i veckan. Sedan kommer också ha en genomgång av hästarna en och en inför säsongen med tankar och planer. 
Men först laddar vi för Nyårsafton imorgon!

Så var vi tillbaka på slask igen. Imorse gick det jättebra att köra till stallet på de stora vägarna, men när man kom in innanför grinden till Bro Park så var det skridskobana och bilen sladdade direkt. Jag hann bli orolig för att krascha in i något trots att det inte gick fort, men det ordnade upp sig. 
Allt som var plogat på området var snorhalt, där snön låg kvar var det inga problem alls. Under morgonen/förmiddagen sandades det sedan, men det var en inte helt säker inledning på dagen direkt. 
Kändes osäkert med hagarna först, men de hade klarat sig bra och kunde användas. Enligt väderprognosen ska det vara varmt även imorgon och sedan lite kallare. Nästa vecka ska det tydligen bli nedåt femton minusgrader i några dagar, låter så där...
Idag har vi satt igång med "Projekt manfrisering". Vi kommer nu gå igenom alla för att få dem lite uppsnyggade. Vissa ser hyfsade ut (främst de som startat nyligen), medan några ser mer vildvuxna ut. Idag gjorde vi Sharp Eye och Timo Nurmos, planen är att ta en eller ett par hästar om dagen. 

En hel del snö, men ändå trevligt väder idag och hagarna är i så fint skick med det här tjocka snötäcket som ligger. Dock ser vi nu ut att gå mot plusgrader i ett par dagar vilket kan ställa till det med underlagen. Det här med väder fram och tillbaka hela tiden är man ju ganska trött på...

Vi jobbar vidare med den här julledigheten för hästarna, ännu en lugn dag i stallet och så kommer hela den här veckan vara. 

Igår kväll var det plusgrader inne i Stockholm och snön hade börjat smälta bort från gatorna. Imorse var det kanske sju minusgrader när jag åkte hemifrån, men på Bro Park var det fjorton minus! Det var ett snabbt omslag i vädret det, men tack vare att det inte blåste så kändes det ändå hyfsat okej. 
Walkerturerna kom igång direkt tidigt på morgonen som vanligt, men hagarna väntade vi lite med tills det blivit lite ljusare och temperaturen stigit en aning. Det blev riktigt trevlig väder fram emot dagen trots den kalla morgonen. 
Hästarna är så himla pigga och glada, inte minst ute i hagarna där de flesta far omkring och busar. All snö har gjort hagarna extra mysiga och mjuka. 
Vädret verkar dock bli väldigt mycket fram och tillbaka med graderna om man ska ta tro väderprognosen (vilket man i och för sig sällan ska...). Det hade varit idealiskt om det ett tag framöver höll sig på lite lagom ett par minusgrader så vi hade kvar det här snötäcket i hagar, på ridslingor och på gräsfälten. Vi får hålla tummarna för det!

Den här dagen har i alla tider varit något av en favoritdag. Det är en skön känsla av dagen efter  och en lugn dag men ändå jul. Den här dagen trumfade till och med julafton i mitt tycke när jag var barn, då det här med jul var årets höjdpunkt. 
Jag har ärat den känslan idag genom att verkligen inte göra ett dugg nyttigt på hela dagen, mest tittat på film och slöat. Det har varit en mycket bra och välbehövlig dag.
Vi har i stallet delat upp oss med ledigheten de här dagarna och idag var alltså jag ledig, men jobbar då istället imorgon. 
Allt rapporteras bra med hästarna som varit ute som vanligt i walkern och i hagarna. 
Önskar er en fortsatt trevlig jul och hoppas ni haft det bra!

En mysig dag i stallet med klassiskt väder som man nog önskar en julafton; mycket snö och sol framåt dagen samt lite lagom kallt så där. 
Hästarna och vi nästan pulsade fram i snön till och från hagarna och walkern. 
Nu blir det en lugn middag och vila hemma resten av dagen, men det var skönt att vara tillbaka igen i stallet idag. 
Önskar er alla en trevlig Julafton och så hörs vi här imorgon igen. God Jul!

Planen igår var att jag skulle ta mig samman och jobba i stallet idag. Men feberfrossa sent igår kväll gjorde att jag insåg att det vore rent korkat att försöka släpa sig upp och tro att man ska göra någon nytta. Anne var jättesnäll och hoppade sent in som ersättare, jag är otroligt tacksam för det och att jag kunde få en dag till hemma. 
Imorgon är det julafton och tradionsenligt är vi alltid i stallet på förmiddagen och jag tror jag ska vara tillräckligt frisk nu efter två dagars vila för att vara tillbaka äntligen. 

Idag vänder det! Från och med nu blir det ljusare igen, litegrann för varje dag. Bara känslan av att det går åt rätt håll är bra även om vi inte lär märka av det så mycket i början. Men sedan är det ju så att plötsligt en dag reagerar man på att "oj, det är ju faktiskt fortfarande eller redan ljust ute", det går fortare än man tror. 
Fort däremot känns det inte som det går att bli frisk just nu, idag har jag varit hemma och knappt rört mig ur fläcken på hela dagen. 
Men hästarna rapporteras må bra och allt har gått bra i stallet. 

Jag har lyckats bli helt däckad i influensa. Var pigg på förmiddagen i stallet, men blev sjuk på bara någon timme när jag kom hem, helt orkeslös. När man har massor att göra men inte orkar någonting alls, otroligt frustrerande.
Att vara vaccinerad mot influensa hjälpte tydligen inte ett dugg. Får hoppas det här går över fort, vara sjuk på julen är ju ingen höjdare. 
I stallet idag gick det i alla fall bra, hagarna är fina nu igen och även rakbanan har torkat upp med något kallare grader. 

En lugn dag ytterligare och plusgraderna hänger kvar än så länge vilket betyder att banan just nu är geggig.
Men det ser ut som att det ska bli kallare i slutet av veckan och då torkar allt upp och banan blir bra igen. 

Idag lite av en repris på gårdagen, allt smälter fort nu och det hade ju egentligen varit bättre om det fortsatte så. Men så klart är det mer troligt i december att det blir kallt och att vi inte kör plusgrader hela vintern även om det vore drömmen i mitt tycke... :)
Det kommer kanske inte bli jättespännande uppdateringar här nu på ett tag, de flesta hästar får nu en liten välbehövlig vila och paus.
Återhämtning efter säsongen är alltid viktigt, men i det här fallet när de stått i ett sjukt stall under året så är det extra viktigt och rent nödvändigt. 
Ser så himla mycket fram emot kommande säsong!

Som förväntat var det ganska begränsat vad man kunde göra idag. Alla banor var geggiga och man gick rätt ner i botten där tjälen just nu smälter. Hur mycket tjäle det är där under har jag absolut ingen aning om, men det har ju ändå varit ganska kallt ett tag nu, så jag gissar att det är en del. 
Det enda man kunde göra om man ville rida var att trava runt på området, där var underlaget bra. Vi avstod och det blev en dag i walkern för samtliga.
All snö är mer eller mindre helt borta, men den sista isen ligger kvar på vissa ställen. T ex i våra hagar har det inte helt smält undan ännu och det hade varit rent farligt för hästarna att gå ut där. Men den här smältprocessen går så fort nu att det borde vara bra igen där inom kort. 
Tyvärr ser minusgraderna ut att vara tillbaka i slutet av veckan, det hade varit trevligt med plusgrader ett bra tag till. 

Gårdagens starthästar mådde jättebra idag. Eftersom tävlingarna inställdes efter första loppet så blir man ju lite extra orolig för om banan kan ha påverkat dem negativt, men de kändes helt bra båda två.
Plusgraderna har smält av massor med is och snö, otroligt vad fort det går! Att det skulle gå att rida på någon bana imorgon håller jag för ganska otroligt.

Vilken avslutning på säsongen för oss! Ett lopp reds idag och vi hade två starthästar i loppet; Gold Streak vann och Forty Love var tvåa!
När sedan Wayfarer var i ledvolten inför lopp 2 så började jag ana oråd när tiden gick och inga jockeys kom ut. Eftersom jag ledde honom på andra sidan så kunde jag inte ta reda på exakt vad som var på gång men så såg vi att det var en hel del folk ute på dirttrackbanan. Strax efter det kom beskedet att resten av dagen var inställd och vi fick ta hem hästarna igen. Jättetråkigt att missa resten av loppen och vi hade väldigt fina chanser även med de starthästar vi hade kvar, som skulle ha tävlat.
Det som hände var att det fanns sedan tidigare mycket snö i banan och när det nu slog om till så många plusgrader så smälte snön fort. Så den fluffiga vinterbana som varit sjönk fort ihop och plötsligt var vi nere väldigt nära en frusen botten. Den här processen gick fort och banan försämrades snabbt. Beslutet var väldigt tråkigt men helt rätt. 
Vi försöker fokusera på det positiva, dvs att våra hästar verkligen presterade på topp och vi är så glada för det! Se närmare kommentarer om dagens insatser under fliken (Starter &) Resultat!

Imorgon är det dags för årets sista tävlingsdag! Flyttad från söndag eftersom plusgrader väntas in nu och risken att banan är blaskig på söndag är betydligt större än på lördag. En stor nackdel dock är att vi missar V64 på söndag.
Vi har fem starthästar imorgon och jag har uppdaterat kommentarer om deras chanser. Ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat). 

Väldigt kallt idag, men banan var ändå i fint skick och vi kunde träna som vanligt. 
Nu kommer det ju plusgrader till helgen och i nästa vecka, det är snabba omslag om nu väderprognosen håller. Men först tävlingar på lördag då!

Så var det Lucia redan. När man var liten var den här dagen otroligt stor och viktig med en hög förväntan inför att se och höra Luciatåg. Både på tv på morgonen, men vi hade också ett i stallet på Ryttarstadion varje år. Man röstade på Lucia i flera månader innan och vi övade massor med gånger. Trots det var väl kvaliteten på sång och arrangemang inte direkt superproffsigt för att uttrycka sig diplomatiskt... Men det var julstämning och mysigt utan tvekan!
Idag hade jag lika gärna kunnat missa att det var den 13 december om det inte vore för att jag av en slump råkade se dagens datum. Men faktiskt så är detta lite av starten på julen. 
Idag var det en lugn dag i stallet för hästarna efter gårdagens raskare träning och imorgon tränar vi vidare som vanligt. 
På kvällen kom ett överraskande besked att söndagens tävlingar är flyttade till lördag. Detta för att säkerställa att vi har en bra bana att tävla på på söndag när det ska komma in plusgrader under lördag förmiddag som verkar ligga kvar ett bra tag framöver. 

Idag var det en del raskare träning, mest för de som ska starta på söndag men även ett par hästar ytterligare tränade på. 
Första turen för dagen var Forty Love tillsammans med Secret Royal. Hon startar på söndag, han skulle ha debuterat förra tävlingsdagen men fick tyvärr strykas då. Han ska hållas igång lite till även om han inte startar nu, det kommer vara en fördel inför våren för honom.
Andra turen för dagen var Gold Streak ihop med Wayfarer samt Beach Road One ensam. Alla tre startar på söndag, Gold Streak i samma lopp som Forty Love.
Tredje och sista turen idag blev Princeton Graduate och Victorious Day, men de tränade en och en. Princeton Graduate startar på söndag i samma lopp som Beach Road One. Victorious Day hade sikte på kval på söndag, men behöver lite mer vässning för att vara redo för det, så det får vänta. Men att hon kommer framåt en bit ytterligare med träningen nu innan hon får vila gör att hon blir lättare att få redo när säsongen sätter igång till våren.
Är mycket nöjd med hästarna idag, de såg så fina och starka ut allihop och det var väldigt roligt att se dem komma dundrade in på upploppet med full styrka. 
Imorgon blir det en lugnare träningsfri dag innan vi fortsätter som vanligt igen på torsdag. 

Så var det måndag igen och denna vecka blir sista veckan med full fart på träningen eftersom det är tävlingar på söndag. 
Därefter blir det lite lugnare över jul och nyår, men några hästar kommer ändå vara igång ett tag till.
Alla kommer få vila en tid för att gå ned i form och för att återhämta sig ordentligt. Därefter är det dags för grundträning inför säsongen och uppbyggande träning. 
Idag var det lagom tempon, som det brukar vara på måndagar och samtliga turer reds på dirttracken. Imorgon blir det raskare träning för de som ska tävla på söndag. Startlistan kom ut idag och vi har fem hästar som startar men i tre lopp (lopp 1,2 och 3). 

Lugn söndag för både hästar och folk när vi inte tävlar idag. Nästa söndag rider vi årets sista tävlingsdag och imorgon kommer startlistan ut!

Så var det lördag igen, tiden bara flyger fram och julen närmar sig med stormsteg. Nu är det först fullt fokus för vår del på sista tävlingsdagen för året som rids nästa söndag (den 17e). Men efter det kan man faktiskt börja tänka lite på julen och kanske någon extra ledig dag eftersom många av hästarna kommer få ta det lugnt över jul. Därefter är det dags för grundträning och uppbyggnad inför nästa säsong, det är ett väldigt viktigt jobb som ska göras för att de ska vara redo för kommande säsong och också kunna hålla formen under en längre tid.
Efter en säsong som till största delen blev helt förstörd av ett sjukt stall så ser vi verkligen fram emot nästa år med bra förutsättningar. Även om hästarna har presterat enormt mycket bättre sedan vi flyttade ut så är de ändå inte alls på sin högsta topp, det tar längre tid än så för dem att återhämta sig hundra procent.
Vi vet att vi har väldigt fina och kapabla hästar, så det finns mycket spännande att se fram emot nästa år. Höga förväntningar på 2024, det laddar vi för fullt för!

Nollgradigt idag, jag befarade att det kunde bli s k isstyltor (när snön packar sig i hovarna så det är risk för att de vrickar sig), men det blev det inte alls. Troligtvis finns det så mycket kyla kvar i backen att det håller snön kall än så länge. Graderna ser ut att hålla sig så här ett tag till så vi får se om det börjar smälta bort snö eller om den hänger kvar. 
Idag var det lite lagom raska tempon som gällde för de flesta hästarna. Vi red samtliga turer på dirttracken utom den sista hästen för dagen som var Princeton Graduate och han tränade på en för dagen ganska djup rakbana. Han var också den enda som fick hålla sig i lugnt tempo idag och så får han träna på mer imorgon istället. 

Betydligt trevligare grader idag även om det var åt det kalla hållet på morgonen. Vi inledde med åtta minusgrader, men det steg mer och mer, vid lunch var det endast någon enstaka grad kallt. 
Idag hade vi lite fler turer igen, starthästarna från i söndags är nu igång igen med träningen och de har tagit sina lopp fint.
Gällande att veta hur en häst har tagit sitt lopp; det man först tittar på är dagen efter lopp hur de känns i benen och rör sig och så. Men det är först nu när vi rider igen som man med säkerhet vet om de känns som vanligt när de rids och om de känns pigga när de ska ut och träna. 
Och idag fick vi bara positiva svar på hur de känns, vilket så klart var ett härligt besked. Eftersom de flesta av dem har lopp igen nästa söndag (den 17e) så är det viktigt att de hinner ladda om på bästa sätt.
Imorgon tränar vi vidare och hoppas att temperaturen håller sig så här ett tag till.

Lugn onsdag för hästarna och det passade ju bra att det inte var träning idag när det var mer än tjugo grader kallt! Ärligt talat hade vi absolut ändå inte ridit idag, de graderna är inte nyttiga att träna i varken för hästar eller ryttare. 
Men imorgon ska det bli varmare igen enligt väderprognosen och då tränar vi på som vanligt igen.

Just nu är det svinkallt ute. Inne i stallet är det så klart inte alls lika kallt, men för att hästarna ska vara tillräckligt varma så har de just nu dubbla täcken på sig. Man vill ju inte att de ska stå och frysa, de ska känna sig precis lagom varma. 
 Viktigt också är att hålla stallet stängt så mycket det bara går, temperaturen inne sjunker fort om en dörr står öppen bara en kort tid när det är så här kyligt ute. Allting är så mycket mer tungjobbat när det är kallt, precis ingenting går enkelt.
Enligt väderprognosen blir det trevligare grader i slutet av veckan, ser fram emot det!
Banan har i alla fall klarat kylan hur bra som helst, den är i fint skick och går jättebra att träna på. Det är tack vare att vi har en kombination av sand som fungerar på vintern och så är det också fina insatser från banpersonalen som gör att vi har bra förutsättningar för träning, en eloge till dem för deras jobb! 

Morgonen började precis som vanligt med fodring och därefter genomgång av hästarna med kontroll av benen och temp. Dagen efter tävling vill man ju så klart att alla starthästar känns och mår bra. Känslan när samtliga är fina i benen och pigga, det är väldigt glädjande.
Det var en lugnare dag på träningsfronten idag eftersom alla som startade igår var lediga från träningen. Det var ändå så klart hästar att rida, men ett ganska lugnt schema ändå. 
Nu återstår bara en tävlingsdag i år och det är om knappt två veckor, den 17e. Anmälningar till den dagen var idag och vi siktar på att ha en hel del startande den dagen. 
Imorgon tränar vi vidare!

En bra tävlingsdag för vår del med flera goda insatser av våra hästar. Allra bäst var Gold Streak som i sin tredje start någonsin vann enkelt. Glädjer mig lite extra för hans ägare som fått vänta på honom efter att han både har växt mycket vilket tagit tid. Det har även varit en lång process att få honom att fungera i startboxarna. Han var svår med det när vi köpte honom förra sommaren och jag vet inte hur många timmar vi har lagt på det. 
Ännu är han väldigt grön och orutinerad, men lär sig mer och mer. Hur bra han kan bli framöver blir spännande att se, jag tror det finns kapacitet i honom. 
Det var också flera andra hästar som gjorde det bra idag med goda placeringar, se närmare kommentarer om hästarnas insatser under fliken (Starter &) Resultat.
Känns jättebra att hästarna fungerar så bra nu och att resultaten är helt annorlunda. Vi åker hem glada och nöjda med dagen!

En trevlig lördag i stallet med träning på morgonen och sedan pyssel med hästarna samt förberedelser inför morgondagens tävlingar. 
Imorgon är det då alltså dags för tävlingar igen, vi kommer ha sex starthästar eftersom Secret Royal fortfarande inte är helt frisk. 
Har uppdaterat med kommentarer om deras chanser, finns under fliken Starter (& Resultat), så titta in där. 

Träning som vanligt idag på morgonen och hästarna såg fina ut i snöyran. Arbetsdagen flöt på bra och avslutades med lite skoning av hästar vid lunch som tog ett tag. 
Jag ringde också till veterinären som behandlade vår häst igår på kliniken. Sjävklart funderar man och vill veta mer om varför hon inte klarade sig och vad som egentligen hände. Det var skönt att prata med veterinären, vi hade inte kunnat göra något för att hon skulle klara sig.  Det kändes bra att få ställa frågor och även om vi inte kan få tilllbaka henne så vill man veta så mycket som möjligt så klart. 

En sorgens dag. Lilla fina grå åringen som vi köpte i Danmark i höstas fick kolik som var så allvarlig att hon inte klarade sig. Hon kom under veterinärvård direkt på morgonen och efter en första behandling i stallet körde vi in henne till kliniken. Först trodde de att hon hade en bukhinneinflammation och att hon skulle bli bra med penicillin inom ett par dagar. Men efter ett par timmar försämrades hennes tillstånd och veterinären gav mig två val -operera i hopp om att kunna rädda henne eller avliva henne. Jag sa ja till operation, självklart ville jag rädda henne om det var möjligt. Men det visade sig att det fanns inget att göra och hon dog på operationsbordet. 
Så sorgligt och ledsamt. Vi har förlorat en jättefin häst som vi hade stora förhoppningar om för framtiden. Att vi också har så få åringar än så länge gör ju också att det här påverkar mycket, man behöver nya unghästar. Men framför allt så sörjer vi henne som individ, en så trevlig och mysig häst på alla sätt. Känns overkligt att hon bara ryckts bort så här och vi är så ledsna. 

Lugn dag idag med en träningsfri dag, men som vanligt walkern och hagarna som gällde för hästarna. 
Imorgon är det träning som vanligt igen.

Vi startar ju upp träningen tidigt varje morgon. På sommaren är det helt perfekt, på våren och hösten är det också bra. Nu när det är så mörkt är det både nackdelar och fördelar. Fördelarna är nog främst att banan är nyharvad och fin och vi är oftast helt ensamma ute. Nackdelarna är att det är kolmörkt (utan ljus på banan) första och andra turen samt att om det är kallt så kan det vara betydligt trevligare att rida senare när det kanske till och med kan vara lite sol. 
Men just idag var det guld att vi red tidigt. På morgonen snöade det, men ändå ganska måttligt. Vi hade mestadels snabbjobb på schemat och hästarna tränade på jättefint, det såg bra ut. När alla raskare turer på dirttracken var klara hade vi en lugnare tur kvar på rakbanan och då hade snöandet ökat betydligt. Lagom när den turen var inne i stallet bröt något som i alla fall är nära snöstorm ut. Det blåste så mycket att snön flög fram sidledes. Öppnade man en dörr så kastades den upp i full fart av vinden, det gällde att hålla i. Svårt att förklara hur omysigt det var...
Då kändes det väldigt bra att ha tränat klart för dagen!
Vädret höll i sig hela förmiddagen och lunchen, att sedan åka hem tog tid och det var flera olyckor på vägen. I motgående riktning närmare Stockholm var det totalstopp med stillastående köer i tre filer som såg ut att aldrig ta slut.
Glad att till slut komma hem utan incidenter. Nu hoppas vi det här snöandet slutar!

Då var det måndag igen och träning som vanligt med canters i lagom tempon så här dagen efter en ledig dag från träningen. 
Som vanligt på måndagar en hel del att göra och fixa med utöver själva tränandet av hästarna. 
Det var också startanmälan idag och på söndag har vi sju hästar till start, så det blir en intensiv dag för oss, det är en del att styra upp för att allt ska flyta på när många hästar på rad ska ut och tävla. 
Se närmare vilka hästar som startar under fliken Starter (& Resultat)!
Imorgon siktar vi på en del raskare träning.

Lugn söndag utan tävlingar. Det skulle ju ha varit säsongsavslutning på Jägersro idag, men redan igår inställdes loppen pga farhågor om att banan inte skulle vara bra idag. Tråkigt för de som skulle ha haft starthästar där.
Nu återstår två tävlingsdagar för galoppen i år och båda på Bro Park. Det är nästa söndag (den 3e) samt två veckor senare, den 17e. 
Imorgon kommer startlistan till söndagens tävlingar!

Så var det lördag, bästa dagen i stallet enligt mig. Den där helgkänslan som finns där och nu är det till och med lite julstämning även fast det är en månad kvar och vi bara är i november än.
En hel del raskare träning idag och hästarna gjorde det lätt och såg starka ut. Arbetet flöt på bra i stallet och vi var klara precis innan jag hade möte kl 12. 
Fullmäktigegruppen i Stockholm hade ett med kort varsel extrainsatt möte där vi diskuterade många väldigt viktiga saker och enormt glädjande så var vi i stort sett allihop på samma våglängd och kunde därför göra en gemensam bra plan.
Dessutom fick vi höra om några spännande idéer och tankar som kan betyda massor för galoppen framöver om det görs rätt. Tror vi alla lämnade mötet försiktigt optimistiska och fortsättning följer...
Nu tar vi helg!

Mindre halt och isigt idag, men det är ju redan vinter! Nu brukar det komma en liten köldknäpp i november och sedan bli varmare igen, det hoppas vi starkt på. Så himla jobbigt när det är kallt och fruset överallt. Man drömmer redan om sommar och värme...
Träningen idag gick bra i lagom raska tempon och hästarna såg fina ut. 
Imorgon blir det en intressant lördag med både träning och annat på programmet. 

Otroligt halt på vägarna idag, det tog lång tid att komma till stallet på morgonen. Som tur var hade jag bytt till vinterdäck så sent som i tisdags, att köra på sommardäck idag hade inte varit att rekommendera. 
Sandbilen var ute tidigt på området och körde över de viktigaste vägarna vi använder vid ridning, så det gick säkert och bra att ta sig till och från banan. Dock var det andra ställen runt skogen och lite här och där som fortfarande var isiga så man fick hålla sig där det var preparerat.
Dirttrackbanan var i gott skick och vi kunde träna enligt plan, men höll oss i den yttre delen av banan där det var som bäst. 
Inför dagen kändes det som många frågetecken kring möjligheterna att träna idag med tanke på väder och underlag, men det gick över all förväntan.

Lugn onsdag för hästarna där de flesta hästar hade en träningsfri dag. Imorgon är det träning som vanligt igen!

Idag var det blandad träning med en del raskare tempon. Vi går fortfarande mot mörkare tider i en månad ytterligare och det är verkligen kolmörkt de första turerna på morgonen. Om jag ska ta tid på hästarnas träning så är det utan överdrift en utmaning att kunna se dem på bortre långsidan. Längtar redan till ljusare tider, när solen är uppe redan vid morgonfodringen. 
Även om det är mörkt så har det ändå sina fördelar att träna tidigt på morgonen. Det är nyharvat och banan är jättefin, det är också väldigt lugnt ute på banan.Sedan är det också rent planeringsmässigt skönt att inleda dagen med all träning och när den är klar kan vi koncentrera oss på att sköta om hästarna samt alla andra arbetsuppgifter i stallet. 
Imorgon blir det en lugnare dag för hästarna med endast enstaka hästar som kommer att ridas, övriga har en träningsfri dag. 

Så var det måndag igen. Inga tävlingar den här veckan, nu dröjer det till nästa söndag innan Bro Park tävlar igen, dvs den 3e december. Men redan idag var det anmälningar till den dagen och vi har sju hästar då som siktar på start så det blir en hel del den dagen. 
Gårdagens starthästar mådde bra idag och det var extra roligt att se hur pigg Forty Love var, hon var glad och ville genast komma ut.
Samma häst som i flera omgångar under året varit i det närmaste apatisk och rent konstig. Jag vet inte hur många gånger vi anlitat veterinär, tagit prover mm för att försöka hitta orsaken till hennes beteende. När vi till slut fick provsvaren på vårt stall var det för oss som om polletten trillade ner- det stämde precis med alla symptom både hon och många andra hästar har haft. 
Jag tror inte alls hon och övriga hästar är på sitt bästa än, men i alla fall väldigt på rätt väg. 

Och så var det uppåt igen! Förra onsdagen var fantastisk och allt kändes så bra. Sedan i onsdags så var det rätt ner i källaren igen och ett rejält uppvaknande att det här tar tid, vissa hästar har inte alls återhämtat sig. 
Med det i tankarna var det nervöst idag med våra två starthästar. Princeton Graduate hade i alla fall visat senast att han mådde betydligt bättre när han vann överlägset, så där fanns det inte så väldigt mycket osäkerhet. Den gällde mer hur han skulle klara en höjning på fyra kilo samtidigt som banan var krävande. Han klarade detta mycket bra och kämpade hela upploppet ner, fick ge sig på linjen och blev tvåa vilket var starkt gjort. 
Men Forty Love, hon har inte fungerat ett dugg i år och dessutom haft massor med problem med hosta och varit allmänt apatisk. När hon flyttade blev hon mycket piggare, men hur mycket hade hon egentligen återhämtat sig?  Efter mycket velande om vi skulle starta eller inte så bestämdes att vi skulle ta det här loppet som ett test eftersom hon visat så många positiva tecken. 
Det var verkligen så roligt att se henne ta fatt i sista sväng och vilja springa, något vi inte sett på hela året. Hon hade segervittring hela upploppet, men även hon fick ge sig sista metrarna och dagens skörd för stallet blev alltså två andraplatser och de var mycket nära seger båda två. 
Även om hästarna nu gjorde det bra så vet man att de kommer återhämta sig ännu mer vartefter, det är en process som tar tid.
Så idag känns allt väldigt uppåt igen, det här var en energiboost som var enormt välbehövlig efter en påfrestande tid.
Se närmare kommentarer om hästarna under fliken (Starter &) Resultat! 

Minusgrader idag och det kändes till och med kallare än graderna, kanske för att man inte är van vid kylan. Allt blir så jobbigt när det är fruset i marken, i hagar och överallt. Plusgraderna tillbaka tack!
Blandad träning med både raskare och lugnare tempon, träningen flöt på bra och hästarna såg fina ut. 
Några som också ser fina ut är våra åringar, varje gång jag ser dem röra sig så blir man så glad och förväntansfull, det är verkligen två atleter som är så spänstiga i kroppen.
Vi må i nuläget bara ha två åringar, men med dessa två kan det ändå bli något helt extra. Ett svenskfött sto (köpt i Danmark) och en irlandsfödd hingst (köpt i Frankrike) täcker in ganska mycket av det man vill satsa på med unghästarna. 
Imorgon är det tävlingar igen och vi har två starthästar. Se närmare kommentarer om deras chanser under fliken Starter (& Resultat).

Kallt idag, inte är det väl vinter redan? Det brukar ju komma en lite kortare köldknäpp på någon vecka ibland i november och sedan blir det varmare igen, hoppas verkligen det blir så även nu så vi kan få lite trevligare grader tillbaka. 
Rakbanan var fin idag och även dirttracken så klart. Vi körde mestadels på rakbanan för att variera träningen lite och det var något av en mellandag för hästarna efter en dag med raskare tempon igår. 
Imorgon hoppas vi på en trevlig lördag i stallet med den där mysiga helgkänslan!

Idag kom saneringsföretaget och inledde saneringen i vårt ordinarie stall. Det känns väldigt bra att arbetet nu inleds och de har hållit på hela dagen. Det har varit tillstängt med plast och maskiner på minst sagt hög nivå, så det har inte varit aktuellt att ens gå nära. 
Hästarna som står i uteboxarna verkar dock inte bry sig så mycket, så det fungerar bra. 
Nu vill man bara få det här klart så vi kan flytta tillbaka till ett helt friskt stall!

Då hamnade man på jorden raskt igen. Förra veckan var vi så glada efter tävlingarna, inte lika muntert idag inte. Det blev också en stor tankeställare, att hästarna inte alls återhämtar sig fort när de flyttar ut, i alla fall inte alla. Blueprint tvärstoppade i sista sväng på ett sätt som jag inte alls förstod. Men svaret på den gåtan kom fort, han hade drabbats av näsblod. 
Efter diskussion med veterinär har jag nu fått veta att vissa hästar får som en inflammation i lungorna, typ astma, av att andas in mögel. Och det kan ta tid att bli helt av med. Så att vi flyttat ut har hjälpt jättemycket för vissa hästar, men för andra är det ett första steg mot en läkning som tar mer tid. 
Vi kommer nog inte se hästarna helt på topp förrän till kommande säsong även om en del bevisligen kan prestera redan nu. Tror dock att även de hästarna kommer bli ännu bättre framöver. 

Både igår och idag har det verkligen varit kallt, men i alla fall inte minusgrader. Men samtidigt inte långt ifrån och vi har fått ha täcken på hästarna i walkern eftersom det varit så kyligt. Hoppas verkligen att vintern kan vänta lite.
Idag var det blandad träning med en del raskare tempon och hästarna såg starka och fina ut. 
Igår var Gold Streak plötsligt akut halt på ett ben och det kunde snabbt konstateras att det var hoven det kom från. Att det var en hovböld misstänktes starkt, men den kunde inte lokaliseras exakt eftersom den inte var mogen än. Efter ett dygn med våtvärmande bandage som hjälp i processen kunde idag bölden öppnas upp. Det är otroligt de gånger sånt här händer vilken scenförändring som sker på några minuter. Så fort man såg lite vätska med var komma ut så släpper trycket som gör att det smärtar. Från att endast kunna stå på tån gick han i stort sett helt obehindrat direkt. Så skönt och lättande att han mår bra igen. Dock blir det så klart inte start imorgon tyvärr, han behöver läka ut det här i ett par dagar först. 
Jag har uppdaterat med kommentarer om morgondagens starthästar och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Så startar vi upp en ny vecka igen och träning som vanligt. Lite lagom tempon så där som det oftast brukar vara på måndagar och hästarna var pigga och på hugget. 
Vi väntar ju nu på att vårt stall ska saneras, en första mindre sanering runt fönsterna är gjord men en större totalsanering väntar och enligt senaste informationen ska det inledas på torsdag och tar en del dagar. Går allt enligt plan så borde de kunna vara klara i slutet av nästa vecka, men det återstår att se. Vore så skönt att få det klart, just nu innebär det en hel del merjobb för oss. Men allra viktigast är ändå att det blir ordentligt och bra gjort, att vi får ett friskt stall till hästarna. 

Lugn söndag både för oss och hästarna när det inte var något tävlande idag. Nu är vi laddade för en ny vecka!

Trots att det regnade även igår så hade banan redan hunnit torka upp till idag, fantastiskt! Det här blev också första dagen den här veckan som det inte regnade och till och med tittade solen fram ett kort tag på förmiddagen. 
Efter lite pusslande med schemat så fick vi till slut ihop alla turer så att varje häst tränade med det sällskap som passade bäst för dem och det blev en del raskare tempon idag som gick mycket bra. 
Vid lunch när vi i stort sett var klara med allt jobb blev det lite firande av Princeton Graduates seger och att hästarna presterade så fint i onsdags. Det blev faktiskt lunch och sedan blev det också tårtor, choklad och bubbel som några av Princes ägare hade med sig. En trevligare avslutning på veckan är svår att hitta, en vecka som varit den bästa på mycket länge. 
Nu tar vi lite helg och så laddar vi upp för nästa vecka!

Den här veckan har det regnat varenda dag. Banan klarar ganska mycket vatten, men idag blev det alltför mycket. Den är så mättad på vatten att även om dräneringen är bra så kan inte allt rinna igenom hur fort som helst. Gårdagens regnade var mer än den klarade av och idag var det så geggigt att traktorn inte ens kunde köra ut på den. 
Dagens träning blev därför mest en förberedelse inför morgondagen då vi i alla fall hoppas att det går att träna på igen. Det blev därför travturer för några av hästarna som behövde komma ut och motionera, röra sig lite mer än bara i skrittmaskinen. Så en ganska ospännande dag träningsmässigt.
Nu håller vi tummarna för att banan har hunnit torka upp till imorgon!

Så himla glad imorse när jag vaknade! Vilken energiboost gårdagen gav. Det här är galoppsporten i ett nötskal, det är upp och det är ner. Men när det varit ner så länge och man funderar kring vad som inte fungerar så betyder det så otroligt mycket när det vänder så här. 
Hoppas nu att det kan fortsätta lika bra framöver och att hästarna får vara friska samt att de som ännu inte återhämtat sig helt gör det.
Idag var det startanmälan till onsdag och då har vi fyra starthästar och ett kval. Se närmare vilka hästar som startar under fliken Starter (& Resultat). Sedan är det också tävlingar nästa söndag, så alltså två tävlingstillfällen nästa vecka. Den startlistan kommer ut på måndag.
Träningen idag var åt det lugna hållet, ännu mera regn hade gjort banan geggig men ändå bra nog att cantra på. Det ser inte jätteljust ut inför morgondagen eftersom det regnat massor även idag. Men kan man kanske hoppas på en bra bana på lördag?

Aktuellt

 • Vill du veta mer? +

  Är du intresserad av att vara med på en tvååring eller en äldre häst så finns alla möjligheter. Att vara med på en unghäst innebär stora möjligheterna att vara med i storloppen för två och treåringar, med det kommer också chansen till massor med spännande upplevelser.
  Jag har också planer på att åka på auktion och köpa fler tvååringar i vår på auktion. 

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info.

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1