Dagbok

Stallets dagbok

Så var det måndag igen och ny vecka. Vi tränar vidare i lugna tempon och det var pigga hästar idag, som vanligt kan man nog säga. 
Vår hovslagare kunde äntligen vara på plats, den stackaren har varit utan el sedan stormen natten till onsdag och den kom tillbaka först igår kväll. Han har en hel gård med hästar och när inte ens vattnet fungerar är det inte enkelt direkt. Mina två dagar utan el känns ganska futtigt i jämförelse...
Idag fortsätter vi genomgången av hästarna och nu är det dags att börja med treåringarna. Vi har tio treåringar varav tre är ston och vi inleder med just stona:
Kew Bridge (sto 3 år, ägare Stall Attitude- Easy)- Hon köptes som åring på auktion i Baden Baden. Inför de här auktionerna så läggs oftast filmer ut på nätet där man kan se hästarna uppställda och när de skrittar. Av tidigare erfarenhet så vet jag att det är svårt att bedöma på en film, mer än en gång har hästar som såg strålande ut på film inte alls varit fina i verkligheten och tvärtom. Ändå kan man ju inte låta bli av ren nyfikenhet att kolla igenom de där filmerna och faktiskt var hon den häst av alla som jag tyckte skrittade bäst (vilket är en viktig egenskap för det säger något om hur smidiga de är och hur bra de galopperar). Till min förvåning så var hon faktiskt även i verkligheten en jättefin häst och vi lyckades köpa henne till ett bra pris.
Det här är en häst med väldigt mycket vilja och åsikter, jag gillar när ston är lite tuffare som hon är så länge de använder det på rätt sätt.
Hon startade tre gånger förra året, debuterade med en tredjeplats endast slagen hals av Jamaica, så det var en mycket bra debut. I starten efter var hon trea igen, Irene´s Prince vann och det var ganska bra hästar överlag i det loppet. Dock var hon slagen 6,5 längd och vi hade förväntat oss mer trots en ändå helt okej insats.
I sista starten för året var hon med i Amacita och var sjua, slagen 8,5 längd av vinnaren Sea Race och hon hängde inte alls med i tempot från start utan fick kämpa hela vägen.
Alla tre starterna var över 1200 meter vilket är för kort för henne, men i början som tvååringar finns ju mest lopp över 1000-1200 meter.
Hennes helsyster Köln har verkligen imponerat, hon vann förra året Ungerska Oaks och var tvåa i Ungerska Derbyt. Det är ju också en stark indikation på att lång distans är det rätta och det är också så det har känts i träning, att hon är mer åt stayerhållet.
Hon tog vid sig mycket av fodret och såg länge inte alls bra ut i pälsen och musklerna, men sedan foderbytet ser hon glansig och fin ut och jobbas nu upp inför säsongen.
Hon siktar på att komma ut tidigt för att förhoppningsvis kunna gå ut och vinna direkt för att kvalificera in sig i storloppen som ju sätter igång rätt tidigt under sommaren.
Perfect Girl Ester (sto 3 år, ägare Oxalis AB)- Hon köptes på den svenska auktionen och hon var just den häst vi ville köpa, den vi fastnade mest för.
Hon är inte så stor, men har en utstrålning av stort självförtroende, hon vet sitt eget värde. Hon är väldigt snäll att hålla på med så länge hon får göra som hon vill, men säger man till henne så blir hon jättearg eftersom hon själv tycker att hon är drottning och ingen ska ge henne några order. 
Hennes mormor är välkända Pretty Girl, en av de bästa stona i Skandinavien genom tiderna. Pappa är Mayson som är en engelsk avelshingst vilket gör att Perfect Girl Ester inte är med i Breeders, men istället har en stark stam för att vara svenskfödd.
Hon startade bara två gånger förra året och var inte redo förrän i oktober. I debuten såg hon ut att vinna, men orken tröt sista lilla biten och hon blev fyra endast 2,5 längd slagen.
Hon hade kvalat veckan innan och det blev sedan start igen bara åtta dagar senare vilket var ett lite väl tight schema. Anledningen till det blev så var att det var Magic Million och när hon tog debutloppet så bra så ville vi gärna vara med där. Där blev hon dock skenbensöm och var oplacerad. Man ska också ha i åtanke att båda starterna gjordes innan foderbytet, så vi har inte alls sett vad hon kan än. Hon är förmodligen åt sprinter/milerhållet och 1000 Guineas är absolut ett första mål för henne i år.
Chizhou (sto 3 år, ägare David Crona, Urban Dahlberg, Stall Malmborg)- Hon köptes direkt från uppfödaren som föl eftersom vi då hade hennes helsyster Chizalady i träning som var lovande. Chizalady hade kapacitet, men tyvärr var hon väldigt knepig och stressig och hade verkligen humöret emot sig. Lika bra som det är om en häst är tuff och cool, lika negativt är det när all energi slösas på andra saker, när inget går lätt. Hon vann ett lopp och var trea en gång på endast sex starter och hade 71 i handicap men kunde betydligt mer.
Därför var det oerhört glädjande när vi ganska fort insåg att Chizhou är en helt annan häst, inte det minsta svår utan tvärtom okomplicerad och cool.
Hon är mera lik sin mamma Chiloé, som var ett duktigt sto med hög kapacitet. Hon hade 80 i handicap, men kunde egentligen ännu mer. Dock råkade hon ut för en olycka när hon skulle cantra till start i ett lopp, en löshäst som sprang ut rakt framför henne så de krockade och vi trodde först att hon hade brutit benet. Det visade sig dock var en nervskada som läkte ihop och hon kunde fortsätta sin karriär så småningom. Dock påverkade det där henne så det blev inte så många starter till innan det blev avelsboxen. På endast sex starter vann hon två lopp, var tvåa i två och trea en gång, hon presterade bra varenda gång. Jag tycker Chizohu har alla möjligheter att bli lika bra som sin mamma. 
Chizhou har växt en del och tagit tid på sig, men var precis kvalklar nu till januari. När det nu inställdes så blir det kval direkt vid första möjlighet till våren. Även hon har 1000 Guineas som ett första mål, men huvudmål är och allra bästa chans är nog ändå Breeders.
Imorgon fortsätter vi genomgången! 

 

 

 

Aktuellt

 • Andelar tvååringar +

  Vill du vara med som andelsägare i någon av våra fina tvååringar?
  Än finns några andelar kvar.
  Vi siktar på de stora loppen och dessa hästar har de kvaliteter som behövs.

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1