Dagbok

Stallets dagbok

Blixthalka på vägarna imorse, det var ingen lek att ta sig till stallet! Jag var nere på under 40 km/h på motorvägen och kände ändå hur bilen krängde som den ville, det var inget fäste alls, riktigt läskigt faktiskt. Som tur var gick det bra för oss alla att ta oss fram, även om Tobias var nära att åka i diket när han skulle lämna motorvägen vid Bro-avfarten. 
Det var även väldigt isigt på området och häromdagen hyllade jag ju hur bra sandningen fungerar på alla slingor och runt stallet, men tyvärr var det inte lika fantastiskt när det var lördag och det dröjde innan sandningen kom igång. Vi red därför så mycket som möjligt på själva rakbanorna och så lite som möjligt runt området.
Träningen går fortsatt bra med pigga hästar som såg fina ut i lugna tempon.
Idag fortsätter naturligtvis genomgången av hästar inför säsongen och nu har vi kommit fram till de hästar som just fyllt fyra år, så här kommer de:
Light Treading (sto 4 år, ägare Stall Lily)- Hennes tvåårssäsong kan man inte klaga på. Hon debuterade med seger i Future Stars, startade fem gånger som tvååring och samtliga starter var i storlopp och hon var på pengar i alla lopp. 
Så kom förra årets treårssäsong där hon gick okej i årsdebuten mot bra hästar, inte långt slagen och behövde det loppet inför 1000 Guineas (tidigare Dianalöpning). Sedan i Guineas såg hon bäst ut av alla i sista sväng, hon gled upp lätt och såg strålande ut men det ebbade ut sista biten. Ändå var hon faktiskt bara 5,5 längd slagen av vinnaren Queen Estoril, en insats som till och med höjde hennes handicap, men ändå var känslan att något inte stod rätt till. 
För hennes del var det både fodret och även ett halsfel som opererades. I träning har hon sedan foderbytet glänst något enormt och hela hästen ser ut att vara bättre än någonsin. Hon var startanmäld på den dagen när tävlingarna inställdes vilket var synd. Dock tror jag en vinter med ytterligare återhämtning kan göra henne gott. Kan hon visa samma fart i tävling som i träning så kan det räcka långt.
Label Black (valack 4 år, ägare Compad Racing AB)- Precis som Light Treading så köptes han på auktion i Tyskland och båda hästarna har samma pappa, Maxios. 
Han kom aldrig till start som tvååring utan debuterade först förra året. Han har faktiskt endast startat sex gånger i livet, så än är han lite orutinerad. Hans stora akilleshäl är hans självförtroende, han behöver bli tuffare. Detta jobbar vi med hela tiden och det går också framåt hela tiden, som tvååring var han mer eller mindre livrädd för andra hästar men nu kan han träna i stora klungor utan problem. 
Även han skulle ha startat den inställda tävlingsdagen i december och planen då var att testa blinkers för att hjälpa till lite ytterligare, så det får bli när säsongen drar igång igen.
Han har vunnit en gång och även om det var ett enkelt lopp så vann han mycket enkelt och visade litegrann av vad han kan. Han har kapacitet för betydligt mer än sin handicap, så vår utmaning och uppgift är att boosta hans självförtroende och hitta ett upplägg som passar honom. Än har han inte startat på gräs och det tror jag kan passa strålande för honom, så det är absolut en del av planen att testa honom på det när grässäsongen börjar.
Daxios (hingst 4 år, ägare Stall Daxios- Easy)- Här är ytterligare en häst med Maxios som pappa. Maxios första årgång är fyra år i år och faktiskt så var Light Treading hans första vinnare någonsin och blev omnämnd på flera internationella galoppsidor (bl a på Racing Post), väldigt skoj! Daxios var hans andra vinnare någonsin när han debuterade som tvååring med seger. Efter den starten gick han ut i Vinterfavoriternas Pris där han gjorde en stark avslutning och blev kort slagen fyra i hård konkurrens. Sista starten på säsongen var han målfotoslagen tvåa och utsågs senare till Årets Tvååring på Bro Park.
Förra året årsdebuterade han med en överlägsen seger med hela 13 längder och höjdes till 82 i handicap. Därefter åkte vi till Norge för att testa banan inför Norsk Derby senare på sommaren och han var kort slagen tvåa mot I and I med två kilo mer än han, vilket var en mycket stark insats. 
Därefter kom det spännande äventyret att åka hela vägen till Tyskland för start i ett storlopp där. På pappret såg det ut som en bra chans att bli etta eller tvåa, men när det var dags för lopp så var han inte alls sig själv. Fredrik kände redan vid startboxarna att Daxios var svettig och stressad och han var inte ens på bettet från start.
Resan tog hårt på honom, men nu med facit i hand så vet vi ju också att han inte heller hade de rätta förutsättningarna med maten och inte mådde bra.
Han fick återhämta sig efter den långa resan och därefter var det Norsk Derby där han blev grovt påriden och aldrig fick chansen. 
Han gjorde ett par starter till efter det, men var sig inte alls lik och det är nog många faktorer som påverkat honom och han har verkligen behövt vintervila och börja om.
Jag tror stenhårt att detta är en häst med kapacitet att ta sig upp i eliten så småningom, just nu står han bara på 79 och är enligt min mening billigt inne i loppen när säsongen börjar.
Mr Tooma Global (hingst 4 år, ägare Oxalis AB)- Han köptes på den svenska auktionen som åring. Han debuterade med seger som tvååring och startade fyra gånger det året där hans klart bästa insats var en fjärdeplats i Magic Million, kort slagen efter en rykande slutspurt.
Förra året gjorde han några godkända insatser, men inte alls som vi hade hoppats på. Så kom då foderbytet (vet att det är mycket tjat om det, men det påverkade ju säsongen enormt) och då kom han ut som en annan häst och vann direkt med sju längder joggandes. I starten efter bar han väldigt mycket vikt och fick gå i hårt tempo direkt från start, såg ut att vinna men blev passerad precis på mållinjen och blev tvåa vilket ändå var en bra insats.
Han står i 76 i handicap och kan nog höja sig lite ytterligare, tror han kan bli en nyttig häst som kan starta på och göra bra insatser. Han har ju också Breeders i år där han absolut kan göra sig gällande. Han är ett riktigt litet kraftpaket, en tuff och kaxig häst och bara det kommer man långt på.
Detta var genomgången av fyraåringarna, så härnäst börjar vi med treåringarna!
Önskar alla en trevlig helg!

 

 

 

 

Aktuellt

 • Andelar i nya hästar +

  Är du intresserad av att vara med som delägare i en häst? Vi har flera olika möjligheter beroende på vad Du är intresserad av, både större och mindre andelar. Främst satsar vi på köp av yngre hästar med sikte mot de större loppen. Vill du prova på med en mindre andel i en häst som redan är etablerad så har vi även enstaka andelar i äldre starthästar.
  Vill du veta mer om vårt upplägg så kan du också läsa här på sidan under Bli Hästägare.

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1