Dagbok

Stallets dagbok

Morgonen inleddes med att vi tränade på som vanligt. Trots 12-13 minusgrader i natt så var både dirttracken och rakbanan i mycket gott skick och vi kunde låta hästarna galoppera på lite lagom så här efter en ledig helg. 
Under förmiddagen kom plötsligt ett samtal om att vi skulle ses för ett banmöte på dirttracken kl 11.15, att Svensk Galopp tänkte ställa in tävlingarna. 
Sällan har jag upplevt så mycket frustration, trots att vi tränare tycker att banan är bra så spelar tydligen inte vår åsikt någon roll.Trots att jockeyer som PA Gråberg och Gustavo Solis med enorma erfarenheter inte ens förstår varför vi tittar på banan så är det ingen som lyssnar.
Hade banveterinären ställt in tävlingarna på söndag, ja då hade ingen ifrågasatt det. Men att sex dagar innan inställa tävlingar på en bana som det tränas för fullt på, det har aldrig hänt tidigare vad jag vet.
Fullmäktige (som är det högsta beslutande organet) har tagit ett beslut att vi ska tävla på vintern. Sedan går det ansvaret nedåt i kedjan via styrelse, VD och organisation. Var har det fallerat någonstans, vem eller vilka har inte följt det här och gjort sitt jobb? Helt uppenbart så har ett antal felbeslut tagits och det måste någon ansvara för.
Åtta inställda tävlingsdagar på Bro Park är nästan 25 procent av våra dagar på ett år. Runt fyra-fem miljoner i prispengar att tävla om har försvunnit och det är allvarligt. Man kan inte säga att de dagarna kan tas igen under våren, att hästarna inte tävlar på vintern gör inte att de istället kan tävla två gånger i veckan på sommaren.
Vecka efter vecka har vi lovats att vi ska tävla och så har det inställts av olika skäl. Senast den 18 december kom vi själva med förslaget att flytta tävlingarna från lördag till onsdag för att det var plusgrader just då och skulle slå om till minus. Då hette det att de inte ville ta risken att tävla innan banan var hundra procent redo och istället satsade fullt ut på januari. Det pratades också om att vi eventuellt också kunde lägga till två av de inställda dagarna efter januaritävlingarna. Samma dag vi ska anmäla så inställs det igen och nu med en bana som varit öppen för träning och är hur fin som helst.
Vi tränare har haft full personalstyrka, extra folk som ridit ut, vi har haft hästarna tränade och redo för tävling vecka efter vecka och det kostar. Viktigast av allt är att våra kunder ägarna hela tiden har fått samma info som vi; vi kommer att tävla nästa vecka...
Ägarna är den största och viktigaste faktorn i galoppsporten, utan ägare inga hästar och utan hästar inga tävlingar. Att komma med sådana här budskap vecka efter vecka är förödande och vi kan bara hoppas och be att de inte tappar sugen av den här behandlingen.
Nu måste Svensk Galopp göra en analys av vad som har skett och agera efter det. Det duger inte att bara ställa in tävlingarna och inget mer händer. Det måste komma ut en handlingsplan med vad som händer med banomläggning, tävlingsdagarna, prispengar mm. Ägare och aktiva behöver positiv, klar och tydlig information om vad Svensk Galopp nu gör för att ställa det här fiaskot till rätta. Inget mindre än det är acceptabelt.

 Aktuellt

 • Gå med i en andelshäst! +

  Är du intresserad av att vara med som delägare i en galopphäst? Vi har precis köpt in två mycket fina tvååriga hingstar på auktion på Irland!
  Att vara med på en häst från början är som ett litet äventyr med mycket roligt att se fram emot.

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1