Dagbok

Stallets dagbok

Regnet smattrade på rutan imorse när jag vaknade. Hela vägen till Bro Park så var det regn och mycket vatten på vägbanorna. Efter att vi hade fodrat och släppt ut första turen på walkern så inspekterade vi banorna. Dirttracken var jämn och packad, men efter så här mycket regn så var det nog en ganska omöjlig uppgift för de som sköter banan att få den bättre än den var. Rakbanan kändes bättre, den tål mer vatten men även den var väldigt blöt. Vi testade den i första turen, men övergick därefter till travturer resten av dagen. 
Idag blev det inte träning, det blev motion samt förberedelse för träning imorgon hoppas vi. En stor fördel med de här banorna är att de torkar upp kvickt när det är uppehåll, det är bra dränering under.
Nu till gårdagens i mitt tycke mycket märkliga händelse. I tisdags kom besked att Marc Stott fått fyra års avstängning, ett ganska uppseendeväckande strängt straff. Utdelar man ett så hårt straff så har man så klart rejält med bevis för vad som har skett. Det kändes helt självklart att de hästar han tränar som var startanmälda skulle strykas. 
Det står i reglementet att för att en häst ska få starta så ska den ha en tränare med giltig licens. Det står också att 14 dagar efter tränarbyte så får den gamla tränaren tränarprocenten hästen tjänar. 
Det naturliga och självklara borde vara att de hästar han har tränat får startförbud till 14 dagar efter de har bytt tränare. Då är det tid för den nya tränaren att verkligen ta över tränaransvaret. Som det var nu så var alltså en dopingavstängd tränare ansvarig för hästen dagen innan tävlingarna.
Nu slängde de in ett annat namn som tränare, hon har aldrig haft en häst i träning tidigare men gick då in och tog över direkt när avstängningsdomen kom. Detta räckte tydligen för att hästen då skulle få starta. 
Enligt Svensk Galopp fanns det inte stöd i reglementet för att stryka hästen. Jag är inte expert på reglemente och regler, men det är trots allt Svensk Galopp som anordnar tävlingar och borde kunna stoppa något sådant här och sätta sina egna gränser för vad som tillåts och inte. Vi tränare upplevde inte att det jobbades speciellt hårt för det alls.
Det jag/vi är stolta över var att samtliga proffstränare (Jag, Patrick W, Ylva B, Alice E, Julian McL, Catharina V och Henke E) med starthäst i lopp 1 (dvs i samma lopp som den hästen) gick in tillsammans och anmälde att vi protesterade mot att den fick starta. Vi förstod vid det laget att den inte skulle strykas, men det kändes ändå viktigt att markera att vi inte tycker att det här är en moral som borde få gälla. Vi höll ihop allihop och fick med det i protokollet (även fast några namn inte kom med), då har vi i alla fall visat var vi står. 
Det borde vara självklart att galoppen inte stödjer sådant här och säger ifrån, men det var det tydligen inte. Att den dessutom vann helt överlägset gjorde ju inte saken bättre.

Aktuellt

 • Andel Douze Points +

  Ännu finns några andelar kvar i fina tvååringen Douze Points som kan vara ett riktigt fynd och är till salu i andelar från 10 procent och uppåt. Passa på att gå med i en mycket lovande unghäst som har storlopp på programmet redan i år. 
  Pappa är Barocci och mamma Spring Sea är fransk (med svensk hcp 83,5). Douze Points har fyra vinnande syskon i Frankrike med hcp 86,5-82-81-79!

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1